Monday, June 8, 2009

Η γενιά των 700 ευρώ ψήφισε "φραπέ"

Εάν την Παρασκευή το απόγευμα, όταν αναρτήσαμε το τελευταίο post με τίτλο "Η G700 ψηφίζει", ερχόταν κάποιος και μας έλεγε ότι η αποχή στις ευρωεκλογές θα φτάσει το 47%, πολύ απλά δεν θα τον πιστεύαμε. Οι εκτιμήσεις που κάναμε ήταν για 25% αποχή με το ζόρι. Τελικά, όμως, ένας στους δύο Έλληνες δεν ψήφισε. Στους νέους ηλικίας 18 με 35 το ποσοστό αυτό ανήλθε σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη ξεπερνώντας το 50%.

Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν την ευρεία αυτή αποχή ως συνειδητή πολιτική πράξη απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος. Αναμφισβήτητα, υπάρχει κύμα δυσφορίας και απαξίωσης των πολιτικών και των κομμάτων. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προϋπάρχει των φετινών ευρωεκλογών. Διαιωνίζεται από τις προγραμματικές υστερήσεις των πολιτικών φορέων και το έλλειμμα ήθους και θάρρους ενός μεγάλου τμήματος των πολιτικών. Προάγεται συστηματικά από τις "σειρήνες της αποχής": γνωστούς τηλεαστέρες "ψυχαγωγικών" εκπομπών και παρουσιαστές πρωινάδικων που δηλητηριάζουν τη δημόσια ατζέντα, φυτεύοντας με ύπουλο τρόπο το σπόρο του κοινωνικού πεσιμισμού. Εκφράζεται δε διαχρονικά ποικιλοτρόπως: δημοσκοπικές εξάρσεις των μικρών κομμάτων και είσοδό πολλών εξ' αυτών στο κοινοβούλιο, καθημερινά μπινελίκια που ακούγονται στα πηγαδάκια φίλων και γνωστών, εκτίναξη εναλλακτικών μεθόδων συμμετοχής των πολιτών στα κοινά όπως το blogging. Πάντα όμως με διάθεση συμμετοχής και στόχο να σταλεί το μήνυμα.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα των φετινών ευρωεκλογών δείχνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί οι νέοι, οι οποίοι ΔΕΝ προσήλθαν στην κάλπη με σκοπό να στείλουν μήνυμα δυσφορίας προς το πολιτικό σύστημα. Η γενιά των 700 ευρώ, στην πλειονότητά της, απλώς προτίμησε να πάει για "φραπέ". Η μαζική αποχή των νέων από τις ευρωκάλπες ήταν μια συνειδητή επιλογή υπέρ της ψυχαγωγίας, ενισχυόμενη από μπόλικες δόσεις καλοκαιρινής βαρεμάρας. "Έλα μωρέ τώρα. Που να τραβιέμαι τώρα να ψηφίσω...να χάσουμε και το τριήμερο..."

Η εμπειρία που είχαμε μερικοί από εμάς την Κυριακή το απόγευμα, είναι ενδεικτική της κατάστασης αποχαύνωσης που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των συνομίληκών μας. Σε μια παρέα 15 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 26, όπου έτυχε να βρεθούν δύο μέλη της G700, είχαν ψηφίσει μόνο δύο. Μαζί μ' εμάς, σύνολο 4 από τους 15. Από τους απέχοντες, ένας δεν πρόλαβε, άλλος δεν είχε αμάξι να πάει δέκα βήματα πιο κάτω, άλλος απλώς βαριόταν και ένας άλλος, άκουσον, άκουσον, πήγε ήπιε καφέ με τον δικαστικό αντιπρόσωπο στο εκλογικό κέντρο για μία ώρα και ύστερα απλώς βαρέθηκε να πάει στη διπλανή αίθουσα να ψηφίσει. Το άφησε γι' αργότερα. Κανείς δεν απείχε συνειδητά. Με στόχο να στείλει ένα μήνυμα. Κάποιοι, μόνο αφού έγιναν αποδέκτες οξείας κριτικής από τους υπόλοιπους, άλλαξαν τροπάρι και οχυρώθηκαν πίσω από τη βολική δικαιολογία του "όλοι ίδιοι είναι και ανίκανοι". Αυτοί απλώς κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, αποδεικνύουμε με τη στάση μας ότι είμαστε μια γενιά κακομαθημένων χαβαλέδων για τους οποίους φταίνε πάντα οι άλλοι: το σύστημα, τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι οργανώσεις πολιτών, οι γονείς τους, οι δίπλα, οι έξω. Μια γενιά η οποία παρότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής στασιμότητας ακόμα και καθόδου, δε λέει να ξεβολευτεί, να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Με τον ίδιο τρόπο που εδώ και πολλά χρόνια πολλοί νέοι της γενιάς μας αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στην προσωπική τους ζωή, περιμένοντας το οικογενειακό Πακέτο Μάρσαλ ή το κράτος που θα τους σώσει, έτσι πλέον δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και στο δημόσιο βίο. Δεν επιλέγουν, ούτε καν απαξιώνουν, δεν μαυρίζουν. Δεν είναι συνειδητοποιημένοι. Απλά αδιαφορούν ή βαριούνται. Όχι απλώς αρνούνται να ασκήσουν ακόμα και βασικά θεμελιώδη δικαιώματα για τα οποία οι προηγούμενες γενιές έχυσαν αίμα για να γίνουν πραγματικότητα. Παραιτούνται από βασικά δικαιώματα, γοητευμένοι από τις σειρήνες της αποχής. Κατασκευάζουν βολικές, λογικοφανείς δικαιολογίες για να εξηγήσουν τη στάση τους. Ο εγχώριος ευδαιμονισμός σε όλο του το μεγαλείο. Η γενιά των 700 ευρώ ψηφίζει "φραπέ".

115 comments:

  1. Κι εγώ ήρθα από Αγγλία για να ψηφίσω ρε G700. Οι φίλοι μου (φίλες κατά βάση) με δούλεψαν για την "παραξενιά" μου.

    Και το καλύτερο? Η μία είναι ψυχολόγος, η άλλη πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, και η τρίτη δικηγόρος με μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις.

    Βέβαια οι δύο είναι άνεργες σε αναζήτηση διορισμού και η τελευταία δουλεύει στο γραφείο του πατέρα της.

    Μάλλον έτσι εξηγείται το παράδοξο.

    Αύριο πετάω για Λονδίνο. Ένα ακόμα φραπεδάκι απόψε και άντε γεια. Επιστροφή στην εργασία τη χαρά και την προοπτική. Όλα δείχνουν ότι η Αγγλία, παρά τις πολιτικές και δημοκρατικότατες αναταράξεις, έχει βρει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση, πολύ πιο πριν από Γερμανία και λοιπή Ευρώπη.

    Καλή συνέχεια στον αγώνα σας, έτσι αιχμηρά να γράφετε κι ας ενοχλούνται μερικοί αναγνώστες. Μη στρογγυλεύετε από τη μεριά των ισοπεδωτών. Κι εύχομαι μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις της του ΕΚ και της Επιτροπής της ΕΕ την επόμενη 5ετία.

    ReplyDelete
  2. Ειδικά εσείς η λεγόμενη G700 θα έπρεπε ήδη να έχετε καταλάβει ότι η συμμετοχή στο λεγόμενο και "ευρωπανηγυράκι" δεν κάανει τίποτα άλλο απο το να νομιμοποιεί μια Ε.Ε.που έχει χάσει προ πολλού τον αρχικό προσανατολισμό των ιδρυτών της.
    Η μόνη λύση είναι η πλήρης διάλυση της.
    Οσο για τα παραμύθια που μας πούλησαν περί ισχυρού Ευρώ και ΟΝΕ σας παραπέμπω στην συνέντευξη του Μάρτιν Φελντστάιν,καθηγητή του Χάρβαρντ και οικονομικού συμβούλου του Ομπάμα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
    Η αποχή πέρα από χαβαλέ και φραπέ όπως θέλετε να πιστεύετε εξέφρασε και κάτι άλλο.
    Την απέχθεια των πολιτών τόσο στο υπάρχον πολιτικό σύστημα όσο και στην ίδια την ύπαρξη των ευρωεκλογών.
    Αντίθετα η συμμετοχή των περισοτέρων έγινε για καθαρά κομματικούς λόγους με κριτήριο εσωτερικά ζητήματα και φυσικά όχι τα Ευρωπαϊκά.
    Αν εσείς επιβραβεύετε τα κομματόσκυλα και όχι τους σκεπτόμενους πολίτες,μάλλον είναι κι αυτό σημάδι των καιρών.

    ReplyDelete
  3. Η άποψη μου για το άρθρο.

    Κατ' αρχήν δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η αποχή, αλλα φαινόμενο όλων των Δυτικών κοινωνιων.

    Δεν είναι τυχαίο.

    Αν οι Δυτικές κοινωνίες έχουν γεμίσει με άτομα που λειτουργούν πρωτίστως ως άτομα, ή που βαριούνται, ή οτιδήποτε, δεν είναι πρόβλημα των ατόμων αλλα πρόβλημα των κοινωνιων.

    Τα ποσοστά αποχής συνεχώς αυξάνονται στη Δύση τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως στην πορεία κάτι θα αλλάξει, ή η κοινωνία θα αποσυντεθεί.

    ReplyDelete
  4. g700
    έγραφα στο "debate"
    "Και αγαπητέ normad δεν είναι καθόλου χαμένη ψήφος- τουναντίον είναι βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Αν πχ έχεις 40% αποχή άντε να πείσεις μετά ότι το σύστημα δουλεύει- ψηφίστε εσείς το (πχ) 60% ότι θέλετε γιά να μας αντιπροσωπεύσει"

    Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι οτι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δείχνει κάτι σημαντικό:

    Υπάρχει χώρος για ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ εξουσίας.

    Τα κόμματα με τη σημερινή τους μορφή δεν προσφέρουν τιποτα πλέον.
    Η εποχή της "πολιτικής" πέρασε, έρχεται η ώρα των "τεχνοκρατών"

    Συγκρίνετε πχ τον Ομπάμα με Καραμανλή/ΓΑΠ - θλιψη θα σας πιάσει.

    Αν συγκρίνετε και τα ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ τους τότε η θλίψη θα γίνει κατάθλιψη.

    Θυμηθείτε σε παλαιότερο Post τι είχα γράψει- ο δανεισμός φέτος θα φτάσει τα 70 δις ευρώ.
    Φοβάμαι ότι κάνω λάθος και ότι θα είναι περισσότερα. Ηδη "χτυπήσαμε" τα 55 δις - μέσα σε 5 μόλις μήνες.

    Απαντώ λοιπόν σε όποιον πιστεύει ότι ψηφίζοντας αλλάζει κάτι - αν κάποτε οι πολιτικοί μιλήσουν ΣΟΒΑΡΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ και πάνω απ' όλα ΜΕΣΤΑ τότε μόνο υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι

    ReplyDelete
  5. @theodore

    "Αν εσείς επιβραβεύετε τα κομματόσκυλα και όχι τους σκεπτόμενους πολίτες,μάλλον είναι κι αυτό σημάδι των καιρών."

    φίλε μου,

    εάν νομίζεις ότι απολιτίκ αλαζόνεια σου σε κάνει σκεπτόμενο πολίτη,
    βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη.

    κόμματα τέλεια δεν υπάρχουν. αλλά είναι πιο σοβαρά, άλλα λιγότερο,

    άλλα είναι πιο γραφειοκρατικά, άλλα λιγότερο,

    άλλα είναι περισσότερο αρχηγικά,

    άλλα περισσότερο προγραμματικά.

    είναι απλώς βλακεία να νομίζεις ότι είσαι τόσο μοναδικά ενάρετος,

    με τόσο πρωτότυπη σκέψη, που δεν χωράς πουθενά.

    τα κομμάτα δεν είναι λέσχες φιλίας.

    εάν θέλεις να στείλεις μήνυμα ψηφίζεις κάτι που είναι πιο κοντά σε αυτά που πιστεύεις αναλόγως και του μηνύματος που θέλεις να στείλεις.

    εάν θέλεις να στείλεις απόλυτο μήνυμα άρνησης, ψηφίζεις λευκό.

    η αποχή είναι η στάση του πολίτη που συμπεριφέρεται με την αλαζονεία του κακομαθημένου καταναλωτή.

    που θέλει να τον σερβίρουν,

    και όχι να παλεύει.

    ReplyDelete
  6. @ theodore

    ""ευρωπανηγυράκι" δεν κάανει τίποτα άλλο απο το να νομιμοποιεί μια Ε.Ε.που έχει χάσει προ πολλού τον αρχικό προσανατολισμό των ιδρυτών της."

    επίσης θα έκανες τη χάρη να ενημερώσεις το κοινό

    ποιος ήταν ο αρχικός προσανατολισμός των ιδρυτών της ΕΕ;

    ReplyDelete
  7. @ theodore

    "Αντίθετα η συμμετοχή των περισοτέρων έγινε για καθαρά κομματικούς λόγους με κριτήριο εσωτερικά ζητήματα και φυσικά όχι τα Ευρωπαϊκά."

    τα εσωτερικά ζητήματα δεν είναι και ευρωπαϊκά;

    ReplyDelete
  8. Συγχαρητήρια στον G700σιο συγγραφέα του άρθρου.

    από τα καλύτερά του.

    βέβαια θα έβαζα τίτλο

    "η γενιά των 700 ευρώ ψήφισε φρέντο".

    στο κολωνάκι και στις κυριλέ παραλίες δεν σερβίρουν πια φραπέ...

    ReplyDelete
  9. @ ser

    "Υπάρχει χώρος για ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ εξουσίας."

    οι εκλογές δείχνουν το αντίθετο.

    για να στηθούν κόμματα χρειάζονται πολίτες όχι απλώς ενεργοί,

    αλλά με πάθος να πιστέψουν και να πείσουν.

    η κάλπη βγάζει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα.

    πολίτες παραιτημένοι και δυσαρεστημένοι με τα κόμματα-σερβιτόρους που χαϊδολογούν τους αποχαυνωμένους πολίτες.

    μία κοινωνία που είναι ανασφαλής και καθόλου έτοιμη για αλλαγές

    στρέφεται με την πορεία του εκκρεμούς

    στον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος,

    το οποίο σιγά σιγά ετοιμάζεται να κυβερνήσει.

    ReplyDelete
  10. Εξαιρετικό το άρθρο. Το ίδιο σκεφτόμουνα σήμερα στη δουλειά. Όλοι είχανε πάρει μια μέρα άδεια λόγω γεωγραφικής απόστασης από την πόλη που ψηφίζουν, και δεν ψήφισε κανείς!! Εκτός από τους εταίρους της εταιρείας!!

    theodore, ο Αμερικανός στον οποίο αναφέρεσαι έκανε μια παρατήρηση σχετικά με τη νομισματική ένωση και το ευρώ. Επιπλέον είναι πασίγνωστη η επιθυμία των ΗΠΑ να δούνε μια αδύναμη Ευρώπη, και ακόμα περισσότερο, ένα αδύναμο ευρώ. Τι νομίζεις ότι πιπιλίζουν την καραμέλα με τους Άγγλους τόσα χρόνια? Και τόσα λεφτά? Και τόσα deals? Και τόσα προνόμια? Γιατί αν οι Άγγλοι αφιερωνότανε στην ΕΕ - που σε θέματα διοίκησης, εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας είναι 100 έτη μπροστά από ακόμα και τους Γερμανούς - τότε θα ταρασσότανε ακόμα περισσότερο η ηγεμονία των ΗΠΑ. Αδύναμο δολάριο = χασούρα των ΗΠΑ στην ηγεμονική υπεροχή.

    Αλλά τεσπα, παρατηρώ ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για τη νέα γενιά δεν είναι ο φραπές, είναι το βύθισμα σε έναν κόσμο φαντασίας. Οι μεν νομίζουν ότι η επανάσταση έρχεται κι ο κόσμος αλλάζει εν νυκτί, οι δε ότι είναι υπεράνω όλων, τα ξέρουν όλα και αν ήτανε αυτοί αρχηγοί θα είχαν τις λύσεις για όλα. χαχαχαχα, ωρε σαν τον Βενιζέλο ακούγεσαι ρε θεόδωρε.

    Αν θες θεόδωρε να πάρεις μια γεύση της Ελλάδας χωρίς ΕΕ δες Βαλκάνια και χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ. Τόσο απλά, τόσο κοντά.

    ReplyDelete
  11. @ lou

    συμφωνώ στα περισσότερα εκτός από το τελευταίο. Απλά ο κόσμος δειλά δειλά αρχίζει να προσπαθεί να αποδεχτεί ένα ξένο στοιχείο γι'αυτόν, τον ΓΑΠ. Και ναι το νέο κόμμα βρίσκεται μόνο ξανά στη φαντασία μερικών μυαλών, όπως του Μάνου που θεωρεί τον εαυτό του και νέο πολιτικό!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ
    Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος είναι αποχαυνομένος και κουρασμένος, δε θέλει να συμμετέχει, μακάρι να είχε ένα πολίτευμα άλλο, αλλά όχι τη δημοκρατία, όχι τις ευθύνες τέλος πάντων.

    Το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι η άνοδος των ακραίων στοιχείων στην ΕΕ για άλλη μια φορά, και στην Ελλάδα η πορεία του ΛΑΟΣ. Η Τζαβέλα είναι μεταγραφή όπως οι ΝΒΑers έρχονται στον Παναθηναϊκό. Οι θέσεις του κόμματος και η εκλογική του βάση είναι τα επικίνδυνα στοιχεία. Το ότι τόσοι νέοι (γιατί το ΛΑΟΣ έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναλογικά νέων ψηφοφόρων απόλα τα κόμματα) ψηφίζουν ΛΑΟΣ, έχει πολύ ενδιαφέρον για να δει κανείς την περιθωριοποίηση, την κλειστή αγορά, την κλειστή κοινωνία, το έλλειμμα προοπτικής και την επισφάλεια. Δυστυχώς όταν τα κόμματα δεν δείχνουν ξεκάθαρα την κατεύθυνση τότε το ΛΑΟΣ θα μεγαλώνει.

    ReplyDelete
  12. Συγχαρητήρια γι αυτό το άρθρο σας!
    (ένας 23άρης)

    Δείτε και αυτό όσοι ενδιαφέρεστε και έχετε χρόνο
    http://ec.europa.eu/youth/news/doc/new_strategy/youth_report_final.pdf

    ReplyDelete
  13. Αν κρίνω από τα επιτελεία του Obama με Larry Summers & ΣΙΑ τότε την κάτσαμε την βάρκα. Ο Chomsky τα λέει έξω από τα δόντια. Έχει πάρει για επιτελείο αυτούς που θα έπρεπε να μπουν φυλακή κι έχει αφήσει από έξω βραβεία Νόμπελ (π.χ. Κrugman). Κοροϊδοευόμαστε τώρα; Αυτό θέλουμε; Εντάξει ας βάλουν τον κ. Ρουσσόπουλο να βρει λύση για την οικονομική κρίση...

    http://www.convalesco.org/2009/05/23/συνέντευξη-του-νόαμ-τσόμσκι-για-obama-ηπα-κ/

    ReplyDelete
  14. @lou
    δεν διαβάζεις τα στοιχεία σωστά.
    46% των εκλογέων αδιαφορούν γιά τα υπάρχοντα κόμματα, δηλαδή δεν τους εμπνέουν

    46% δεν είναι ενσυνείδητοι αρνητές ψήφου - κι εγώ μαζί
    απλά βαρεθήκαμε το ίδιο παραμύθι χωρίς ουσία

    Η ΝΔ ήρθε για να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου και να συνθλιψει τους νταβατζήδες
    αντί αυτού βάζει πλάτη στην συγκάληψη του σκανδάλου της Siemens, του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικά, το οποίο κατ' εξοχήν αφορά την διακυβέρνηση Σημίτη (και επιπλέον παραδίδει τη χώρα στον Μπόμπολα μέσω Σουφλιά)

    Αγαστή συνεργασία των 2 στην βραχύτητα του χρόνου παραγραφής!

    ο ΓΑΠ απο την άλλη με ανευρο λόγο, χωρίς καν τεχνοκρατική χροιά, προσπαθεί να πείσει ότι είναι η λύση παρότι χρησιμοποιεί τα ίδια, παλιά, αποτυχημένα υλικά.

    Οι ΟΠ είναι μιά έκλαμψη - πολλοί πολίτες πάνω στη λαχτάρα τους για κατι καινούργιο τους ψήφισαν αλλά πιστεύω ότι είναι παροδικό και ελεω ευρωεκλογών

    Οι μέρες πουυ ερχονται θα είναι σκληρές και δύσκολες. Η Ελλάδα δεν υποφέρει από την κρίση αλλά από την ακαμψία και τις αγκυλώσεις του συστήματός της.

    Εδώ θα είμαστε και θα δούμε πολλά-

    ReplyDelete
  15. Παιδιά, οριακά οργίζομαι με αυτήν τη δημοσίευση σας (έκανα εγγραφή ειδικά, για να φανταστείτε).

    Οι μισοι Έλληνες κατεβηκαν στα εκλογικά κέντρα και παραπάνω από 7 στους 10 εξ αυτών ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. 7% ψήφισαν Καρατζαφέρη και 0.5% Χρυσή Αυγή. Και εσάς σας πείραξε η αποχή;!

    Το πρόβλημα είναι οι απολιτίκ που απείχαν ή οι απολιτίκ που ψήφισαν αυτά που ψήφισαν; Οι πρώτοι αν αλλάξει κάτι στο πολιτικό σκηνικό μπορεί και να συμμετάσχουν. Οι δεύτεροι δεν σώζονται με τίποτα. Θα είναι πάντα αυτοί που θα μας κρατάνε πίσω.

    Ευρωεκλογές... Εντάξει! Ευρωβουλευτές φίλε! Μεγάλη υπόθεση λέμε!

    (αυτά από κάποιον που ψήφισε)

    Τα λέμε παιδιά! Σας εκτιμώ κι ας με εκνευρίζετε

    ReplyDelete
  16. Απογοητεύτηκαμε, τα πουλάκια μου, από το πολιτικόν σύστημα... Μας επόνεσε ο ποπός και ουδέν ημπορούμε ν' αναβάλωμεν τον καπουτσίνον (που πρό ΕΕ ούτε νεσκαφές καραβίσιος δεν μας αντιστοιχούσε) για να εκλέξωμεν αντιπροσώπους. Αχ! Μα πόσον ανέμπνευστος τούτος ο Γιωργάκης κι ο Κωστάκης κι όλον το σύστημα που μας πολεμά!
    Δεν ξεύρουν οι ομήλικοί μας πως ΔΕΝ έχει εφευρεθεί ο μηχανισμός κατα τον οποίον οι ανόητοι λαοί παράγουν εμπνευστικές ηγεσίες, θαρρώ...
    Ως απελεύθεροι, ακομα, οι Έλληνες δεν θέλωμεν ευθύνες αυτοδιοικήσεως και δημοκρατίαν και τοιούτας καταστάσεις.

    Αγάπητοί ομόμισθοι, η γενιά μας εμεγάλωσε με σχολικά μαθήματα "αστειευομένης δημοκρατίας", με 15μελή και καταλήψεις.
    Τί πολίτες, νομίζετε, παράγουν οι πιθηκισμοί αυτοί αν όχι πιθήκους;

    Μας ευχομαι ευτυχές το νέον ΛΑΟΣ. Να μας ζήσει... Στες αμμουδιές της καταγάλανου πατρίδος μας το ακκολάψαμεν.

    ReplyDelete
  17. *εκκολάψαμεν.

    (Δεν ξαναγράφω εμμανώς! Ούλο λαθάκια κάμνω!)

    ReplyDelete
  18. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αποδέχεται ένα ξένο στοιχείο, τον ΓΑΠ;

    Γιατί ξένο στοιχείο καλέ Κώστα;

    Δεν ήταν υπουργός παιδείας επι του πατερούλη; Δεν ήταν υπουργός εξωτερικών επι του μεταρρυθμιστή Σημίτη;

    Αφού έχει ισχυρή παρουσία με ισχυρές βάσεις στο παρελθόν ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  19. Κακώς δίνετε την ευκαιρία σε πολιτικάντηδες να εκμεταλλευτούν την αποχή σας. Φτάσαμε στο σημείο όλα τα κόμματα να διεκδικούν τους απέχοντες! Στέλνετε το ίδιο ακριβώς μήνυμα που στέλνουν και οι απέχοντες ελλείψει συνειδησης.

    Σας δίνεται η δυνατότητα να στείλετε το μήνυμά σας αποσαφηνισμένο. Ψηφίστε λευκό.

    Τους απέχοντες η Ιστορία τους αγνοεί: Στις πιο πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ η αποχή ήταν 37-39%. Αυτό το ποσοστό αποχής ήταν πολύ χαμηλό (!) για τα δεδομένα της Αμερικής.

    2004: αποχή 40%
    2000: αποχή 49%
    1996: αποχή 51%

    Πιστεύετε ότι η αποχή αυτή έχει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα για τους απέχοντες ή το πολιτικό σύστημα; Πιστεύετε ότι το ταρακουνάει; Το αντίθετο.

    ReplyDelete
  20. Πολύ εύστοχο το άρθρο, αν και τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, τουλάχιστον όχι σε όλες τις ηλικίες.

    Για να μην μπορεί κανείς πολιτικάντης στο εξής να οικειοποιηθεί το ποσοστό αποχής, το οποίο μάλλον θα είναι τεράστιο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προτείνω μαζί εμ το λευκό να υπάρχει ψηφοδέλτιο ΔΞ/ΔΑ. Κάτι σαν "...ήρθα αλλά δεν ψήφισα κανέναν, γιατί είναι όλοι τους για τα μπάζα..."

    Με αυτή τη λογική, αφαιρώντας ένα 8-10% που συνήθως είναι άκυρα και λευκά (που μάλλον έτσι θα ήταν λιγότερα), η επιλογή ΔΞ/ΔΑ θα έπαιρνε πάνω από 38% στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη (μεγαλύτερη αποχή).

    Όπως έγραψα και σε σχόλιο στο TVXS, στη Σουηδία, την πιο big brother χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (πιο πολύ και από Αγγλία), κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή με την ταμπέλα του PirateBay. Τώρα ας τολμήσουν οι κυβερνώντες τους να αγνοήσουν το 7% που έπιασαν στις εκλογές. Μόνο έτσι αλλάζει το κατεστημένο και το σύστημα, από τα μέσα. Κυβέρνηση και βουλευτές θα βγούνε έτσι κι αλλιώς, είτε οι "κάφροι" (ψηφοφόροι) ψηφίσουν είτε πάνε για ψάρεμα.

    ReplyDelete
  21. @Ventriloquist:

    Τώρα είδα το σχόλιό σου σχετικά με το ποσοστό αποχής στις ΗΠΑ. Πολύ σωστά τα όσα γράφεις. Πέρυσι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ψηφίσουν μαζικά και κατάφεραν να βγάλουν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο. Δεν ξέρω αν οφείλεται στη σειρά "24", πάντως σίγουρα δεν μπορεί να είναι χειρότερος από την 8ετίς Μπους-Τσέινι.

    Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα του συστήματος των εκλογών ως εργαλείο δημοκρατίας βασίζεται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει: (1) να υπάρχει πάντα ένας ικανός ηγέτης τους υποψηφίους, (2) να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και όχι για το προσωπικό συμφέρον, (3) οι ψηφοφόροι να το γνωρίζουν και να έχουν την ευκαιρία να υπερψηφίσουν.

    Δυστυχώς όλα τα υπάρχοντα μοντέλα δημοκρατίας, κάποια στιγμή στην ιστορία τους, καταλήγουν στο σημείο αυτοκαταστροφής τους. Είναι σαν να έχεις ένα σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων όπου έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι έχουν μπαμπά με φροντιστήριο, οι εξεταζόμενοι καθορίζουν τον τρόπο βαθμολόγησης και τη βάση, και επιπλέον είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα περάσει το μάθημα ότι και να γίνει. Αν δεν εμφανιστεί κάποιος, με κάποιο τρόπο, από το πουθενά, σημαντικά καλύτερος να λάβει μέρος στις εξετάσεις, απλά δεν μπορούν να καταλάβουν τα χάλια τους και δεν έχουν λόγο να κάνουν τίποτα για αυτό.

    ReplyDelete
  22. Εμπρός για το χτίσιμο του νέου κόμματος,το "ΟΙΚΟΣ ΑΠΟΧΗΣ"


    Η γενιά των 700,φόρεσε τα γυαλιά των 400,έκανε την αποτρίχωση των 500,πήρε το κινητό των 300 και πήγε παραλία να κηρύξει την επανάσταση κατά του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.Μαζί τους και κάτι μεσήλικες, τσεγκεβαρικοί, διαπρεπείς λαμογιονάριοι, την άραξαν,για μπανιστήρι, στις παραλίες, στους οίκους αποχής.Και άρχισαν μαζί το χτίσιμο του νέου κόμματος, κηρύσσοντας τη παραλιοφροσύνη.

    ReplyDelete
  23. Κέρδισε το κόμμα της "γενιάς των 700 ευρώ".


    Οταν κάποτε ο Ανδρέας είχε χάσει τις Αυτοδιοικητικές εκλογές βροντοφώναξε εκείνο το μνημειώδες: Κέρδισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.Δημιούργησε όμως μια ολόκληρη σχολή πολιτικής συμπεριφοράς.Ετσι,ο νύν πρωθυπουργός,ανέκραξεν: Κέρδισε η αποχή.
    Μετά απο αυτά η G700 μπορεί να αναφωνήσει: Κέρδισε η "γενιά των 700 ευρώ".

    ReplyDelete
  24. χαχαχα έγραψε ο οίκος αποχής.

    Η μαζική συμμετοχή στις ΗΠΑ ανέδειξε Ομπάμα. Οδήγησε σε μια ανατροπή που προηγουμένως ήταν αδύνατο να τη φανταστούμε καν ότι θα συνέβαινε. Η αποχή αντιθέτως έβγαζε επί χρόνια Μπους πήγαινε τις ΗΠΑ σκληρά συντηρητικά.

    Σχετικά με το Νέο Κόμμα του ser. Ακριβώς τα ίδια σκεφτόταν και οι Δημοκρατικοί του Μελετόπουλου και του Παπαγιαννίδη. Ακριβώς τα ίδια και οι ΦΙΣ, και η ΔΡΑΣΗ και πολλά άλλα κόμματα του λεγόμενου νέου κέντρου.

    Τελικά τι έγινε με όλους αυτούς;

    Τον ήπιαν.

    Και ξέρεις γιατί τον ήπιαν;

    Διότι κι αυτοί έκαναν την ίδια ανάλυση ser μ' εσένα. Ότι υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που δεν εκπροσωπείται (σωστό) και ότι αυτοί θα τον μάζευαν. Έλα όμως που ο χώρος δεν πήγε καν να ψηφίσει. Έτσι θα γίνει και τώρα αν επιχειρηθεί κάτι καινούριο. Ξέρεις γιατί; Διότι η κοινωνία είναι αλλού. Και ας μην εκπροσωπείται. Πρώτον. Και δεύτερον επειδή ζούμε σε συνθήκες πρωτόγωνρης σταθερότητας τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα και οι πόλοι του συστήματος και τα κόμματα που τους εκφράζουν έχουν παγιωθεί. Τέλος μην το ξεχάσω η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία. Και οι Έλληνες δεν είναι τόσο ορθολογιστές όσο οι Άγγλοι να ρίχνουν φάπες. Είναι του καφέ και όλα καλά που λέει και το τραγουδάκι.

    Συνεπώς καλό καφεδάκι να χομενενε. Και όπως έλεγε η ταινία καληνύχτα και καλή τύχη

    ReplyDelete
  25. Jim λες

    Αν οι Δυτικές κοινωνίες έχουν γεμίσει με άτομα που λειτουργούν πρωτίστως ως άτομα, ή που βαριούνται, ή οτιδήποτε, δεν είναι πρόβλημα των ατόμων αλλα πρόβλημα των κοινωνιων.

    Βέεεεβαια. Πάνω απ' όλα ο άααανθρωπος. Το άτομο δε φέρει ευθύνη για τίποτα. Η άτιμη η κενονία φταίει. Και μετά έχεις το θράσος να κατηγορείς το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό;

    Περιμένω με ανυπομονησία το κόμμα του ser

    ReplyDelete
  26. Μας πρόλαβαν άλλοι.ΝΙΚΗΤΗΣ τo κόμμα μπορντέλο,η "Ελενα".

    "Είναι νέα, ωραία και με το 4,2% των ψήφων έχει κατακτήσει μία από τις 33 έδρες της Ρουμανίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελενα Μπασέσκου, η μικρότερη κόρη του ρουμάνου προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, μπορεί να μην κατάφερε να συγκεντρώσει το διψήφιο ποσοστό που της έδιναν προεκλογικά κάποιες δημοσκοπήσεις, ο στόχος της όμως επετεύχθη.

    Είναι πρώην μοντέλο και δεν διαθέτει καθόλου εμπειρία στην πολιτική. «Εγώ έφτασα με τα πόδια εκεί όπου οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων πήγαν με το αεροπλάνο» είχε δηλώσει με έπαρση η ίδια πριν από λίγες ημέρες, αν και οι κακές γλώσσες επιμένουν, και όχι αβάσιμα, ότι αν δεν ήταν η κόρη του μπαμπά της δεν θα... ξεκινούσε καν το ταξίδι για την «άγνωστη χώρα» της Ευρωβουλής.

    Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της πριν από λίγους μήνες υπήρξε αρκετή για να προκαλέσει «εμφύλιο» στους κόλπους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΡDL). Ορισμένοι επεσήμαναν ότι μια τόσο «απολίτικη» υποψηφιότητα θα στερούσε από το κόμμα πολύτιμους ψήφους. Ετσι η ίδια επέλεξε τη «σολομώντεια λύση» να κατέλθει ως ανεξάρτητη.

    Οι κατηγορίες όμως προς το πρόσωπό της συνεχίστηκαν. Δεν είναι μόνο ότι επιβεβαιώνει πως η ευνοιοκρατία δεν έχει εκλείψει 20 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου. Η 29χρονη καλλονή ήταν ως σήμερα γνωστή στη νεολαία μόνο για τη νυκτόβια ζωή της, για τη συμμετοχή της σε κοσμικά πάρτι και για τους «θυελλώδεις» και εφήμερους έρωτες που γίνονταν πρωτοσέλιδο στα περιοδικά. Φαίνεται όμως ότι κατάφερε να μετατρέψει το βασικό της μειονέκτημα, τη μη συμμετοχή της στα κοινά, σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Οπως υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές πολλά από τα γνωστά πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται «φθαρμένα» αφού το πολιτικό παρελθόν τους είναι γεμάτο σκιές από συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς.

    Ετσι η κυρία Μπασέσκου δεν δυσκολεύτηκε πολύ να βρει οπαδούς μέσα σε ένα «κουρασμένο» από τους παλιούς πολιτικούς εκλογικό σώμα."
    ΤΟ ΒΗΜΑ.

    ReplyDelete
  27. Καλημέρα,

    εγώ λοιπόν που δεν ανηκω στην γενια των 700 ευρω, αλλά στην αμεσως προηγουμενη, αυτή που κουβάλησε στην πλάτη της τους μυθους και τα παραμυθια της γενιάς του Πλουτεχνείου, σε αυτήν την πιο βολεμένη και επιτυχημενη επαγγελματικά και κοινωικά γενιά, αυτή που μετετρεψε την πολιτική σε διαχειριση εικόνας, εγώ λοιπόν να πω ΜΠΡΑΒΟ, σε όσους 25αρηδες, έφτασαν μεχρι την κάλπη, και την αμφισβητησαν.
    Σε όσους...όχι ασυνειδητα, αλλά υποσυνειδητα, της γυρισαν την πλάτη.

    Διαφωνώ σε πάρα πολλά, με το πολιτικό πλαισιο που βάζετε τις διεκδικήσεις σας, ειναι απολυτα αμυντικό, δεν ειναι ουσιαστικά διεκδικητικό. Χαζευετε, βαυκαλιζεστε με τα δικά μας ναρκωτικά χειροκροτηματα για την νεολαια, και επαναπαυεστε ότι υπάρχει πιθανότητα να σας παραχωρησουμε απο τα κεκτημενα μας...γιατί ειναι ηθικά δικαιο. Αλλά, το δικαιο το δημιουργείς, το διεκδικεις, το φτιαχνεις, δεν μαζευεις τα ψιχουλα. Ναι ειμαι πολύ κυνική, αλλά αν εσεις δεν μας πολεμησετε πολιτικά και όχι επικοινωνιακά, όπως και όσο πρέπει θα σαπισουμε και εμεις αλλά και εσεις.

    Μην παραμυθιαζεστε με τα δικά μας κλισε. Εμεις τα καταφεραμε, γιατί ακομα ...τα κλισε και τα πολιτικά ορθά πουλουσαν.
    Μπειτε μπροστά και ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣΤΕ, γκρεμιστε μυθους, μην παρακαλατε, συγκρουστειτε.

    Αυτοί οι 25αρηδες, που δνε βλέπουν φως πουθενά, που πινουν φραπέ, ειναι αυτοι που αμφισβητουν. Ή θα κάνετε εσεις, ή οι διπλα ή οι παραδιπλα έναν πολιτικό, ουσιαστικά πολιτικό φορέα(δεν εννοώ ασφαλώς κομματικό), που δνε θα εστιάζει στην επικοινωνια αλλά στην ουσιαστική πολιτική, και θα δωσετε διεξοδο σε αυτους τους ανθρωπους, να μπουν και να σαρωσουν τα κομματικά ενυδρεια ή όλοι αυτοι θα ειναι η βομβα, και δνε ειμαι και καθολου σιγουρη ότι αυτή η βομβα θα ειναι βραδυγλεγής, στα σαθρα πια θεμελια του πολιτικου συστηματος που δνε αντιπροσωπευει παρα μονο τον εαυτό του.

    ReplyDelete
  28. @ Jaga said..,

    Δυστυχώς όλα τα υπάρχοντα μοντέλα δημοκρατίας, κάποια στιγμή στην ιστορία τους, καταλήγουν στο σημείο αυτοκαταστροφής τους.

    Από ιστορικής σκοπιάς αυτό είναι σωστό. Ισχύει όμως στο μέτρο που η διακίνηση της πληροφορίας μέσα στα πλαίσια του δήμου καθίσταται χειραγωγίσιμη, ελεγχόμενη και διαστρεβλωμένη.

    Επίσης, η αδυναμία της ορθής επεξεργασίας και της αξιοποίησης των πληροφοριών στην λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφία λόγω μειωμένων νοητικών δυνατοτήτων έχουν τα ίδια αυτοκαταστροφικά αποτελέσματα.
    Γι αυτό και οι δημοκρατίες ανά τους αιώνες επέβαλαν την υποχρεωτική αγωγή-εκπαίδευση των πολιτών τους.

    ReplyDelete
  29. Κατερίνα συμφωνώ με τη διεκδίκηση. Προσωπικά ψήφισα Οικολόγους Πράσινους.

    Αλλά όχι και επανάσταση ο φραπές. Άκου βόμβα οι φραπετζέριοι κοιλαράδες Ελληνάρες. Το καλύτερο δώρο στο σύστημα είναι όλοι αυτοί. Αραλίκι στην παραλία, τσιγαράκι και αθλητική εφημερίδα και σκουπιδαριό. Έτσι έκανε και η γενιά σας μήπως στα 25; Έβλεπε τη χούντα και έλεγε "αχ καλέ δεν μου αρέσει ας πιω έναν καφέ. Έχει και ωραία μέρα σήμερα."

    ReplyDelete
  30. "Περιμένω με ανυπομονησία το κόμμα του ser.."

    Πήγε στη Ρουμανία να ρωτήσει τους original

    ReplyDelete
  31. Στην Ελλάδα όλα αρχίζουν κι όλα τελειώνουν με τη σύσταση νέων σχημάτων - που καλύπτουν το φαντασιακό κομμάτι των Ελλήνων - αλλά δεν απαντούν στις ανάγκες, προκλήσεις κι απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Αυτή η νοοτροπία είναι επίσης αποτέλεσμα του Έλληνα ξερόλα, που δεν ξέρει να παίζει ομαδικά, να συμβιβάζεται και να μοιράζεται.

    Γι'αυτό κάθε νοικοκύρης και το μαγαζάκι του. Στην πολιτική το κόμμα του. Ας φτιάξουμε λοιπόν όλοι μας από ένα κόμμα να καλύψουμε το κενό που δεν εκφράζεται από τους άλλους, και να μιλάμε όχι σαν πολίτες μεταξύ μας αλλά σαν κόμματα.

    ReplyDelete
  32. @katerina

    Τί είναι το πολιτικό σύστημα; Δεν το απαρτίζουν κόμματα,πρόσωπα φορείς,θεσμοί; Ολα τσουβάλιασμα δηλαδή; Αν αυτό δεν το κάνουμε κάτι συγκεκριμένο, βλέπω μια ακόμη υπεκφυγή απο τις ευθύνες.Και στις υπεκφυγές είναι μαννούλες οι βολεμένοι.Αυτοί που για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, που τα έκλεψαν από τα παιδιά τους, τα βάζουν γενικώς και αορίστως με το "πολιτικό σύστημα".
    Aς μη πέφτουμε θύματα της πολιτικής σχολής Λαζόπουλου.

    ReplyDelete
  33. @ katerina

    ωραία όλα αυτά τα ρομαντικά, αλλά επί της ουσίας δε μας είπες τίποτα.

    Δυστυχώς και το δικό σου όραμα τελειώνει στη δημιουργία ενός νέου "ουσιαστικού" πολιτικού φορέα.

    Αυτή ακριβώς η στάση, της αμφισβήτησης της νομιμότητας του πολιτικού μας συστήματος, καλλιεργείται στην κοινωνία συνειδητά κι υποσυνείδητα από δημοσιογράφους, ιδιοτελή συμφέροντα και πολλές φορές εξωθεσμικά, αλλά πάνω απ' όλα αποχαυνωμένους και ευήμερους γονείς που στα 60 τους θυμήθηκαν την επανάσταση κατά του συστήματος που οι ίδιοι λίθο λίθο έχτισαν και επέβαλαν σαν πανούκλα στα παιδιά τους.

    Αυτή η αμφισβήτηση της νομιμότητας του συστήματος είναι που πρέπει να αμφισβητηθεί, να καταπολεμηθεί και να καταργηθεί. Άλλο πράγμα να συμμετέχεις, να εντοπίζεις και να διώκεις τα παρασιτικά στοιχεία κι άλλο πράγμα να καρκινοβατείς στα όρια του φαντασιακού και του φλερτ με αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και απόψεις του λαού - τυράννου.

    Η επανάσταση για εμάς είναι η αναγνώριση και η προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών, βάσει των οποίων μπορέσατε εσείς να φάτε με χρυσά κουτάλια τα τελευταία 50 χρόνια. Η επανάσταση για εμάς είναι η συμμετοχή στις διαδικασίες και τα όργανα της δημοκρατίας - από πολτικούς θεσμούς ως και θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών - στις διαβουλεύσεις και στην πίεση ως μέλη αυτής της κοινωνίας κι όχι μιας άλλης φαντασιακής, για τις αλλαγές που ευνοούν το μέλλον μας και των παιδιών μας.

    Εσύ κατερίνα κάτσε οραματίσου πολιτικούς φορείς με ιδεολογίες, φάμφαρα και φραπέδες, κι η G700 θα συμμετέχει στις διαβουλεύσεις της ΕΕ για τη μη θεσμοθέτηση του 65ωρου που αφορά 27 κράτη μέλη και εκατομμύρια εργαζόμενους.

    ReplyDelete
  34. όχι φραπέ. φρέντο! Μα πραγματικά πιστεύετε ότι όσοι δε ψήφισαν, θα ψήφιζαν κάτι άλλο πέρα από τα 2 μεγάλα κόμματα; Προσωπικά ερμηνεύω το μεγάλο ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ. σαν το κόμμα με το μικρότερο ποσοστό αποχής στους ψηφοφόρους του.
    Επίσης για πια αποχή μιλάμε όταν έχουμε 10.000.000 εγγεγραμμένους στους καταλόγους ενώ είμαστε 11.000.000
    Κι αν οι νέοι απέχουν κατά 60% οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι και πιο συνδητοποιημένοι κατά 50% δε σας παραξενεύουν; Μη κοιτάτε το δέντρο και χάνεται το δάσος. Δύο είναι οι λόγοι. Απλά τα "πολιτικά" δεν είναι trendy και δε ρίχνεις γκόμενα κατεβαίνοντας σε απεργία...
    Και λείπει ο αρχηγός να οδηγήσει τα πρόβατα...

    ReplyDelete
  35. Νομίζω ότι η εκτεταμένη αποχή σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης εκφυλιστικής τάσης. Υπάρχει ένας διάχυτος κυνισμός στην ελληνική κοινωνία που εμπαίζει τους πάντες και τα πάντα. Φυσικά, αυτός δεν εκφράζεται μόνο δια της αποχής... Απλά η αποχή συνιστά μια καταφανέστατη άρνηση, ένα ακραίο δείγμα της δυσπιστίας που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο και χώρο. Όταν κανείς δεν πιστεύει κανέναν, όταν κυριαρχεί το αρνητικό, δε μπορείς παρά να περιμένεις τα χειρότερα, δηλαδή τις βίαιες, αυταρχικές λύσεις. Δυστυχώς, τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο.

    ReplyDelete
  36. Ναι έχουν κάνει πολλά τα κόμματα. Αλλά πιο πολλά από το Λαζόπουλο και κάτι άλλους τηλεαστέρες καναλάδες προαγωγούς της απαξίωσης των πάντων δεν έχει κανείς. Τα πρόβατα του Λάκη πήγαν για καφέ. Ο μαντράρχης έδωσε γραμμή. Και ο Πρετεντέρης αλλά αυτός έχασε γφιατί βγήκε το ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  37. superfrog λες

    Προσωπικά ερμηνεύω το μεγάλο ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ. σαν το κόμμα με το μικρότερο ποσοστό αποχής στους ψηφοφόρους του.

    Όχι. Το ΛΑΟΣ διπλασίασε τον αριθμό ψηφοφόρων από το 2004 και το ψήφισαν 90 χιλιάδες περισσότεροι από τις εθνικές του 07. Φαινόμενο άσχετο με την αποχή. Εκεί πράγματι έπεσε συνειδητή ψήφος δυσαρέσκειας.

    ReplyDelete
  38. Τηλεαστέρας: λίγο αριστερός,λίγο χαριτωμένος,λίγο λαικό παιδί,λίγο διανοούμενος,(ακόμα και ο ανεκδιήγετος ο Μπαμπινιώτης εμφανίστηκε στην εκπομπή του για να προωθήσει τη "μεταρρύθμιση" της παιδείας),λίγο κατινιάρης,λίγο πουτανιάρης,λίγο Αριστοφάνης,λίγο αντιεξουσιαστής,αρκετά δημοσιοσχεσίτης και ποοολύ ΓΛΕΙΦΤΗΣ και φραγκοπνίχτης...... και.... η πολιτική πρόταση έτοιμη.Ποιός είναι;

    ReplyDelete
  39. @Gmosios

    Και στην κορφή κανέλα.

    Ουδέποτε κατηγόρησα το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό. Είπα οτι κατέστρεψε τη χώρα και εγώ δεν πρόκειται να του δώσω άλλη ευκαιρία να ξανακυβερνήσει.

    Αλλα βέβαια, σου θίξαμε το κίνημα.

    Για την κοινωνία, ναι, αν η κοινωνία απαρτίζεται απο άτομα που λειτουργούν πρωτίστως ως άτομα, βλάπτει τα συμφέροντα της κοινωνίας. Διαφωνείς;

    Μάλλον εσύ έχεις θράσος να παραποιείς τα λεγόμενα μου.

    ReplyDelete
  40. Τα άτομα έχουν ευθύνη για τις επιλογές τους. Πρώτον. Και δεύτερον, είμαστε κοινωνία συνενοχής. Συμμέτοχοι στα περισσότερα εγκλήματα για τα οποία κράζουμε τους άλλους. Αυτό λέω. Συνεπώς ανέλαβε κι εσύ τις δικές σου ευθύνες και πρότεινε λύσεις για το πως θα βγούμε από το τούνελ αφού δε σου αρέσει το ΠΑΣΟΚ και πιστεύεις επίσης ότι κατέστρεψε τη χώρα. Μήπως με το κόμμα του σερ? Ειλικρινά περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω ΜΙΑ πρόταση.

    ReplyDelete
  41. Μπηκα με πολυ ενδιαφερον να διαβασω τα σχολια σας για τις εκλογες και την αποχη φυσικα..

    Αν εξαιρεσω τους g700 που εχουν καβαλησει το καλαμι και καλπαζουν εν μεσω της "γενικης αποχαυνωσης των συνομιληκων μας" και προφανως επιστρεφουν στο γκετο με διανοουμενους και σωτηρες της πατριδος που διαμενουν,μου εκανε πολυ εντυπωση σε τι συγχυση βρισκεστε...

    Ειναι πασιφανες οτι εχετε καταλαβει τα αδιεξοδα που ειναι μπροστα για τα οποια ευθυνεται και η ιδια διαδικασια των εκλογων,αλλα δε μπορει ο οργανισμος σας να τα δεχτει...

    Η γ700 τουλαχιστον ειναι καθαρη και ξαστερη!! Δεν ειναι προβλημα το αισθημα απωλειας ελεγχου που εχουν ολοι μπροστα στη γελοιοτητα των εκλογων(αφου ασχολουνται δευτερολεπτα για θεματα χρονων), το προβλημα ειναι οτι ολοι οι υπολοιποι ειναι μαλακες!!

    Το συμπτωμα της αποχης εχει ερμηνευθει χαρακτηριολογικα κατα την προσφιλη τακτικη ολων σας και οχι φυσικα με πολιτικους ορους..

    Δε πηγε κανεις να ψηφισει γιατι αισθανοταν οτι δεν εχει νοημα αφου ολα αποφασιζονται απο τεχνοκρατες το Λογο των οποιων δε καταλαβαινει...

    Και εχουμε και τον αλλο(το σερ εννοω) να μας λεει οτι ερχετε η ωρα των τεχνοκρατων και ειναι και χαρουμενος και απο πανω!!

    Μη τρελαινεστε η αποχη δεν ειναι ουτε απολιτικ ουτε πολιτικη σταση και μηνυμα..Ειναι το αναγκαστικο αποτελεσμα της υπερπροβολης θεσμων τους οποιους δεν αισθανομαστε δικους μας και απλα δεν ταυτιζομαστε

    ReplyDelete
  42. I' ve been to Ibiza and i' ve en-joint-ed it duderinos!!!

    You are absolutely right. Oh YES i prefer fun to elections n i wouldn't vote even if the fuckin Messiah came down to earth on judgment day. Why do something boring when you can do something so more fun? Smhoking, partyin n relaxin...It's MY life so fuck you all whether you are communist, neoliberal or ser's new party.

    Ibiza a proper good choice for fun. Gagarin my man you must definitively go there.

    ReplyDelete
  43. Που ξερεις lebowski μπορει να παω..θα δουμε

    Εγω παντως πηγα στα νοτια στα μερη μου και στη μεσσηνιακη μανη, εκανα τα μπανια μου και εκανα και χαβαλε...

    ReplyDelete
  44. lebowski σου προτεινω ανεπιφυλακτα το μερος..Ειναι πανεμορφο και πολυ cool...Και ξερεις...Ο Ταυγετος ειναι διπλα

    ReplyDelete
  45. "είστε όλοι σε σύγχυση"

    Παρακαλείσθε όλοι να ακούσετε με προσοχή τον καπετάνιο γιούρι. Μεταφέρει direct τη γραμμή Περισσού για την αποχή.

    Lebowski είσαι αυτός που περιγράφει το post άμα δεν το κατάλαβες μόνο που δεν ιδρώνει το αυτί σου ρε συ duderino. Εγώ σε εννόησα πάντως: lessons from the sofa. So-fa so good.

    ReplyDelete
  46. Τα έλεγα γαι τον Φραπέ και τον Φρέντο... εδώ και έναν μήνα!!

    http://pasok-eretria.blogspot.com/2009/05/trendy-freddo.html

    ReplyDelete
  47. gmosios,

    μη μου τα χωνεις ετσι,στεναχωριεμαι..

    ReplyDelete
  48. Η φραπεδιά είναι βόμβα άμα έχεις φάει μιάμιση γλυκιά με κανέλλα από πάνω προηγουμένως...έχεις φύγει για το τρία-ζερό σε χρόνο dt!

    Γιατί, στην τελική, ακόμα και με 1000 ψηφοφόρους, κάποιος θα βγει και θα κάνει τα δικά του.

    Ναι στην ψήφο και στην ουσιαστική προσωπική επανάσταση του καθενός. Μυαλό έχουμε, ας το βάλουμε να δουλέψει επιτέλους!

    ReplyDelete
  49. Γιούρι καλά τα λες όταν μιλάς για τον εαυτό σου, μη συνδέεις όμως την εσωτερική μάχη που έδωσες εσύ με τους λόγους αποχής των υπολοίπων. Κι αν θες, ρώτα έναν έναν τους γύρω σου για να πάρεις μια γεύση περί αποχής.

    Αποχαυνωμένοι μπροστά στην τηλεόραση και το φαγητό και άραγμα, βαρέθηκαν να πάνε να ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι υπόθεση δευτερολέπτων. Η συμμετοχή, η διαβούλευση και η πίεση είναι συνεχείς.

    Αλλά βλέπω πρέπει να απογοητεύτηκες πολύ με το ΚΚΕ τον τελευταίο καιρό, σε αισθάνομαι να χώρισες και μάτωσες. Δεν πειράζει, σε 20 χρόνια που θα αντιπροσωπεύει και εσένα έχοντας φτάσει την εκλογική ηλικία της βάσης του κόμματος, θα τα ξαναβρείτε. Ως τότε, πέτα εσύ στο σύμπαν σαν αστροναύτης, κι άσε εμάς να φτιάξουμε το σύστημα. Στο μυαλό σου η επανάσταση έχει ήδη αρχίσει ούτως ή άλλως.

    ReplyDelete
  50. jack herrer

    Γιατι νομιζεις οτι απειχα απο τις εκλογες?

    ReplyDelete
  51. Γιούρι,

    Αν δεχτούμε ότι οι θέσεις σου είναι και θέσεις του ΚΚΕ, τότε για αυτά που έγραψες παραπάνω έχουμε:

    Παραδοχές:

    1) Δεν έχει νόημα να συμμετέχεις στην εκλογική διαδικασία διότι τα πάντα αποφασίζονται από τεχνοκράτες ανεξάρτητα.

    2) Η αποχή είναι αποτέλεσμα της υπερπροβολής θεσμών ξένων προς τα εμάς.

    Νομίζω μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι:

    1) Το ΚΚΕ δεν είναι τεχνοκράτες που αποφασίζουν ανεξάρτητα.

    2) Το ΚΚΕ εναντιώνεται στους θεσμούς που ξενίζουν και υποστηρίζει θεσμούς που όλοι τους καταλαβαίνουν και τους αισθάνονται οικείους.

    Οπότε τα πιθανά συμπεράσματα είναι:

    1) Κακώς το ΚΚΕ κατέβηκε στις εκλογές, αν δεν νομίζει ότι μπορεί να επηρεάσει το κατεστημένο των τεχνοκρατών μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

    2) Αν πάλι πιστεύει ότι μπορεί, μέσω των κατανοητών και οικείων θεσμών που προωθεί, πρέπει να καταλάβει ότι όσοι απείχαν - αφού κατανοούσαν το ΚΚΕ - συνειδητά το απέρριψαν.

    -Φυσικά υπάρχει και η τρίτη εκδοχή. Ότι δηλαδή το 47.4% των ψηφοφόρων δεν έχουν καν ακουστά το ΚΚΕ.

    ReplyDelete
  52. Και κυριως πως σου ηρθε η ιδεα οτι χωρισα με το ΚΚΕ?

    ReplyDelete
  53. ventriloquist

    το σχολιο σου πρεπει να παρουσιαστει σε σεμιναριο λογοκοπιας.

    Δε θα κατσω φυσικα να απαντησω γιατι βαριεμαι..

    Το μονο που θα πω ειναι οτι για τις εκλογες γενικως εχουμε φυλαξει τη θεση που τους αξιζει..

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Πως να το κανουμε τωρα?

    Σωνει και καλα θα μιλησουμε τη γλωσσα σας?

    ReplyDelete
  54. Αγαπητέ Γιούρι,

    Ποιοι είμαστε "εμείς" και ποια είναι η γλώσσα "μας";

    Ποιοι είστε "εσείς" και ποια είναι η "δική σας" γλώσσα;

    Οι απέχοντες ποια γλώσσα μιλούν;

    -Απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και με ποιο από τα τρία πιθανά συμπεράσματα συμφωνείς!

    ReplyDelete
  55. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Ευρώπη από μεριά ΗΠΑ αλλά όχι Φέλντσταιν...

    http://www.nytimes.com/2009/06/09/world/europe/09union.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  56. Σχετικά με το άρθρο, στους προβληματισμούς του κ. Valcke, η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη ολοκλήρωση δημοσιονομικά και πολιτικά.

    Σχετικά με το σχόλιο της κας Lincu περί διαφθοράς, σήμερα η Ευρώπη και οι θεσμοί της, πάσχουν από μεγάλη έλλειψη διαφάνειας, και διαφθορά. Ένας Έλληνας φίλος και πελάτης που έχει διασυνδέσεις επαγγελματικές / επιστημονικές με θεσμούς της Ευρώπης δήλωσε με απόλυτη ηρεμία ότι οι Έλληνες είναι "πρόσκοποι" μπροστά στη διαφθορά και τη σκοταδίλα που διέπει τους θεσμούς της ΕΕ.

    Είναι σημαντικά τα παραπάνω,γιατί μαζί δεν πάνε. Στόχος το πρώτο, στοίχημα η καταπολέμηση του δεύτερου.

    Και με το να απέχουμε και να εκλέγουμε δεξιές δυνάμεις και ακραία στοιχεία σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μάλλον ο λάθος δρόμος.

    ReplyDelete
  57. ventriloquist

    Ειναι απλο το πραγμα μη κανεις πως δε καταλαβαινεις..

    Δε κατηγορουμε καποιον επειδη απειχε..

    Θα θελαμε να συμμετειχε στις εκλογες αλλα θα θελαμε περισσοτερο να προσφερει στην οργανωση της ταξικης παλης στους χωρους εργασιας.

    Μη μου λες πρετεντερικα οτι οσοι απειχαν απερριψαν το ΚΚΕ γιατι αφριζω...

    Και για να σου απαντησω ποια ειναι η γλωσσα σας...Η πρετεντερικη του και καλα realpolitik και του οικονομισμου...

    Οπως και πρετεντερικο το ερωτημα τι γλωσσα μιλουν αυτοι που απειχαν.

    Αυτα τα απαντατε εσεις με τα αποκρυφιστικα σας.

    Εμας η προταση μας ειναι απλη.Δημιουργια νεων δομων αποφασεων και ασκησης της εξουσιας απο και για την εργασια..

    ReplyDelete
  58. Γιατί το ΚΚΕ συμμετείχε στις εκλογές;

    "Ενα μακάριο καρτέλ

    Του Νικου Κ. Αλιβιζατου*
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Χρηματοδότηση της πολιτικής.
    ----
    ....Ο νόμος προβλέπει την τακτική και εκλογική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων με ποσά που -βρέξει χιονίσει- ορίζονται ως ποσοστό των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους (1,02 και 0,22 τοις χιλίοις αντιστοίχως, βλ. άρθρο 1 ν. 3023/2002, συν 0,1 τοις χιλίοις για τη χρηματοδότηση των «κέντρων ερευνών και μελετών» τους). Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεών τους. Οσο για τα μικρότερα κόμματα, όπως έδειξε η θλιβερή κατάληξη της υπόθεσης της Δράσης του κ. Στ. Μάνου, θα πρέπει να αρκεσθούν σε 5΄ συνολικής προβολής από την ΕΡΤ, έναντι πολλών χιλιάδων λεπτών των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε όλα τα κανάλια. Ομως ούτε και γι' αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση είδα να διαμαρτύρονται τα κόμματα της Αριστεράς.

    Η σιωπή, ειδικά του ΚΚΕ, μήπως εξηγείται από το ότι στον σχετικό νόμο (τον ν. 3023/2002) περιελήφθη διάταξη η οποία επιτρέπει την κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις που τα ίδια ελέγχουν ή που οι μετοχές τους ανήκουν «αποδεδειγμένα» «στον επικεφαλής» τους «ή σε άλλα φυσικά πρόσωπα εντεταλμένα προς τούτο από το αρμόδιο όργανο του κόμματος»; (άρθρο 7 παρ. 2)...."

    Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια.Και η σιωπή χρυσός.


    ΥΓ.Ο Αλιβιζάτος είναι κορυφαίος συνταγματολόγος κομματικά ανένταχτος.

    ReplyDelete
  59. Ωρε γλέντια Παρμενίδη,

    μπράβο σου που το κράτησες και το ανέβασες και στο ποστ το άρθρο αυτό. Το διάβασα κι εγώ προχθές κατόπιν υπόδειξης συγγενικού μου προσώπου, γέλιο και αποδοκιμασία εναλλάσονταν ως αντιδράσεις σε αυτά που έβλεπα μπροστά μου αλλά που δε γνώριζα.

    Στο δαιδαλώδες ελληνικό σύνταγμα βέβαια θες συνταγματολόγους - αποκρυπτογράφους - για να βγάλεις άκρη τι ισχύει και τι όχι, από πότε και για ποιον.

    ReplyDelete
  60. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Όποιος θέλει να στείλει μήνυμα πάει και ψηφίζει. Αν η κάλπη έδινε ΠΑΣΟΚ 24% και ΝΔ 20%, τότε ναι, θα έπεφτε η βόμβα "στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος" και κάποιους θα τους έλουζε κρύος ιδρώτας. Τώρα όπως βλέπετε business as usual. Όπως ειπώθηκε αυτοί που υποστηρίζουν ότι συνειδητά απείχαν είτε κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους ή ψάχνουν για δικαιολογίες.

    ReplyDelete
  61. Αγαπητέ Γιούρι,

    Πρετεντερικά μιλάς εσύ, όχι εγώ. Εγώ δεν προσπάθησα πουθενά να ερμηνεύσω το πως σκέφτονται ή ενεργούν το 47% των ψηφοφόρων. Εσύ είσαι αυτός που με αφοριστικά εφαρμοσμένη ιδεολογία της αρεσκείας σου προσπαθείς να εξηγήσεις την αποχή, όπως βολεύει το κόμμα σου.

    Εγώ το μόνο που προσπάθησα να σου εξηγήσω, βασισμένος στο πολύ μικρό και συγκεκριμένο κείμενό σου παραπάνω (και συνεπώς εύκολα επεξαργάσημο), είναι ότι η ανάλυση/εξήγησή σου οδηγεί σε άτοπα. Ο λόγος είναι απλός. Το 47% επί του συνόλου των ψηφοφόρων είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείς, και δεν πρέπει, να το βάζεις στο ίδιο τσουβάλι. Για τον λόγο αυτό προέτρεψα παραπάνω τον καθένα, και ειδικότερα αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους συνειδητοποιημένους, να δράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν το μήνυμά τους όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρα.

    Έτσι θα αποτρέψουν τους ομιλούντες την Πρετεντερική άπταιστα, όπως εσύ, να καπηλεύονται τις προθέσεις τους.

    ReplyDelete
  62. "Αν η κάλπη έδινε ΠΑΣΟΚ 24% και ΝΔ 20%, τότε ναι, θα έπεφτε η βόμβα "στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος" και κάποιους θα τους έλουζε κρύος ιδρώτας."

    Μα τότε θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που απείχαν θα ψήφιζαν κάτι άλλο εκτός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επαναλαμβάνω: Aν το ζητούμενο είναι να πέσει αυτή η 'βόμβα στο πολιτικό σύστημα' με το να μην ψηφίσει ο κόσμος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε γιατί τα βάζετε με αυτό το το 47% που δεν ψήφισαν καθόλου και όχι με αυτό το 36% που ξαναψήφισαν δικομματικά;

    Ειδικά όταν οι πιο πολλοί εδώ μέσα τελικά ΠΑΣΟΚ έριξαν...

    Η απάντηση, η μόνη λογική που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι αυτό που μας καίει εδώ μέσα δεν είναι το πολιτικό ήθος της γενιάς των 700 Φραππέ. Αυτό που μας καίει πραγματικά είναι ότι αυτό το 47% που απείχε δεν νομιμοποίησε τελικά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και το θεσμόι των ευρωεκλογών. Είτε με το να κατέβει και να το ψηφίσει, ή έστω να κατέβει και να ψηφίσει κάποιο άλλο μικρό κόμμα ώστε τελικά το ΠΑΣΟΚ να βγει μεν με μικρότερο ποσοστό, αλλά καθαρά και νόμιμα.

    Αλλιώς όπως είπα τα δάκρυα μας θα τα χύναμε για τα εξ'ίσου μεγάλα ποσοστά που ψήφισαν παλαιοκοματικά, και όχι για αυτά που δεν ψήφισαν καθόλου. Κιχ όμως...

    ReplyDelete
  63. Με την ψήφο μας ουσιαστικά νομιμοποιούμε κάποιον για να μας αντιπροσωπεύσει, όταν αισθανόμαστε ότι δεν αντιπροσωπευόμαστε από κανέναν τότε ψηφίζουμε λευκό, ουσιαστικά αυτή τη φορά νομιμοποιούμε τα αντιπροσωπευτικά κόμματα να ανιχνεύσουν τους λόγους για τους οποίους δεν ψήφισε ένα σύνολο του πληθυσμού, με στόχο να μπορέσουν να αφουγκραστούν το μήνυμα μας και να αλλάξουν την ατζέντα τους προκειμένου να κατακτήσουν την ψήφο μας.
    Άρα με την λευκή ψήφο δίνουμε μια κατεύθυνση στο πολιτικό σύστημα.
    Με την αποχή αρνήσαι να νομιμοποίησης, άρα δεν ενδιαφέρεσαι προφανώς γιατί βολεύεσαι, προσωπικά αρνούμαι να την θεωρήσω πολιτική πράξη.
    Με την αποχή αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα χωρίς εσένα.
    Και στην τελική δεν γίνεται να θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον όταν δεν προσπαθούμε για αυτό, αυτή που μας κυβερνούν μας αξίζουν και με το παραπάνω.

    ReplyDelete
  64. Από πολίτες έχουμε ανάγκη και όχι από πολιτικούς.ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ διαρκώς και ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ τα πολιτικά μας δικαιώματα για μια γουλιά φρέντο.Και αυτό το λέμε επανάσταση.
    Η δημοκρατια κινδυνεύει απο κακούς πολίτες και όχι απο κακούς πολιτικούς.

    ReplyDelete
  65. Η μη νομιμοποίηση των εκλογών λόγω υψηλής αποχής ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Σε πολλές χώρες ακόμα και σε εθνικές εκλογές παραπλήσια ποσοστά συμμετοχής έχουν. Μήπως δεν κυβερνούν τα κόμματα που βγαίνουν; Ακόμα και ο πλανητάρχης εκλέγεται απ' όσους αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν. Απλά δεχτείτε το ότι με την αποχή δεν γίνεται τίποτα, ούτε εκφράζει κάποια συνειδητοποιημένη πολιτική στάση, πέρα ίσως από το δίλημμα "φραπέ ή φρέντο".

    ReplyDelete
  66. Το άρθρο του G700 blog χάνει το νόημα.

    Λέει οτι ο κόσμος βαριέται να ψηφίσει και το παρουσιάζει σαν την αιτία, σαν την πηγή του κακού.

    Δεν είναι.

    'Αμα έλεγες σε όλους αυτούς που βαρέθηκαν να ψηφίσουν να πάνε στα εκλογικά κέντρα γιατί μοιράζουν λεφτά, θα βαριόντουσαν να πάνε;

    Επομένως βαρέθηκαν να πάνε να ψηφίσουν γιατί γι' αυτούς δε σημαινε τίποτα να πάνε να ψηφίσουν. Δεν κερδίζουν τίποτα με το να πάνε να ψηφίσουν. Τι είχαμε, τι χάσαμε.

    Για να έχεις κίνητρο να κάνεις κάτι, θα πρέπει να κερδίζεις κάτι απ' αυτό. Τι νόημα έχει να πας να ψηφίσεις όταν δεν υπάρχει κίνητρο;

    'Οσο για σένα Gmosie, δεν καταλαβαίνω γιατί ντε και καλά θα πρέπει να είμαστε κοινωνία συνενοχής. Σε βολευει αυτό; Να μου φορτώσεις τις δικές σου αμαρτίες, ή να σου φορτώσω εγώ τις δικές μου;

    Και δεν κατάλαβα, εσύ νομίζεις οτι πρότεινες λύση επειδή πήγες και ψήφισες ΠΑΣΟΚ; 'Οσο λύση αποτελεί αυτό, άλλο τόσο λύση αποτελεί το να μην πάει κάποιος να ψηφίσει.

    Εσύ πιστεύεις οτι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανό να κυβερνήσει, αυτός που απεχει πιστεύει οτι χάνει το χρόνο του με τις εκλογές. Τόση αξία έχουνε.

    Η λύση είναι να τους δώσουμε περισσότερη αξία. Πως; Κάνοντας τiς πιο αντιπροσωπευτικές. Αντί να εκλέγει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ 8 ευρω-βουλευτές (αλήθεια, πως κέρδισε το ΠΑΣΟΚ αφού εκλέγουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών; Τι παραλογισμός, χαχαχαχα), να εκλέγουν απο 3 βουλευτές έκαστος, και να εκλέγονται και βουλευτές και απο κόμματα που έχουν συγκεντρώσει και 0,5%. Ναι, και απ' τη χρυσή αυγή αμα λάχει. Τι εγινε, δε γουστάρουμε τη δημοκρατία όταν δε συμφωνούμε με τα αποτελέσματα της;

    Μόνο όταν υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση θα υπάρξει και μεγαλύτερο κίνητρο. Αλλιώς τώρα είναι φαρσοκομωδία.

    ReplyDelete
  67. ventriloquist said

    "Πρετεντερικά μιλάς εσύ, όχι εγώ. Εγώ δεν προσπάθησα πουθενά να ερμηνεύσω το πως σκέφτονται ή ενεργούν το 47% των ψηφοφόρων. Εσύ είσαι αυτός που με αφοριστικά εφαρμοσμένη ιδεολογία της αρεσκείας σου προσπαθείς να εξηγήσεις την αποχή, όπως βολεύει το κόμμα σου."

    Θα ηθελες να προσπαθω να ερμηνευσω πως σκεφτονται οι ψηφοφοροι και πιο ειδικα οι απεχοντες..

    Φυσικα δεν εκανα αυτο αλλα σου υποδεικνυω απλως ποιο κατα τη γνωμη μου ειναι το προβλημα και ποια η περιρρεουσα ατμοσφαιρα των εκλογων...Πως υπαρχουμε τελοσπαντων σε σχεση με τους "θεσμους"

    ReplyDelete
  68. Jim Slip ο παρτάκιας...

    What is in it for me mate?

    What have you done for me lately?

    Φρέντο πάρτι - άκηδες ενωθείτε στην επανάστα να ριχτείτε.

    ReplyDelete
  69. γιουρι γκαγκαριν said...

    "Το συμπτωμα της αποχης εχει ερμηνευθει χαρακτηριολογικα κατα την προσφιλη τακτικη ολων σας και οχι φυσικα με πολιτικους ορους.."

    ...

    "Δε πηγε κανεις να ψηφισει γιατι αισθανοταν οτι δεν εχει νοημα αφου ολα αποφασιζονται απο τεχνοκρατες το Λογο των οποιων δε καταλαβαινει..."

    ...

    "Ειναι το αναγκαστικο αποτελεσμα της υπερπροβολης θεσμων τους οποιους δεν αισθανομαστε δικους μας και απλα δεν ταυτιζομαστε"


    @ γιουρι γκαγκαριν

    Έχεις δίκιο και ζητώ συγνώμη. Δε μας είπες πώς σκέφτονται, μας είπες πώς αισθάνονται!! Αλλά βεβαίως με "πολιτικούς όρους", μην ξεφεύγουμε κιόλας.

    ReplyDelete
  70. Το ρεσιτάλ απόψε έγινε ventri-tal :)

    xaxaxaxa

    ReplyDelete
  71. Σώπα βρε ΚΩΣΤΑ, ωστέ εγώ είμαι ο παρτάκιας. Εγώ και τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι που είναι στον πλανήτη.

    Ενώ εσύ που ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ το κάνεις για εντελώς ανιδιοτελείς λόγους. Σαν τον καλό σαμαρείτη, για να σώσεις την κοινωνία, όχι για προσωπικό όφελος, προς θεού.

    Θα σώσεις την (ελληνική) κοινωνία με τα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ που θα ριχτούνε στη μάσα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Θα πάρεις βέβαια κι εσύ το κατιτίς σου. Αμ πως.

    Και προς θεού, όχι μεγαλύτερη αντιπροσώπευση. 'Οχι εκπροσώπηση μεγαλύτερου φάσματος της κοινωνίας. 'Οχι! Εκεί, με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μέχρι το γκρεμό. 8 βουλευτές οι μεν, 8 και οι δε. Αμ πως.

    ReplyDelete
  72. Με την εμμονή σου στο ΠΑΣΟΚ, μου φαίνεται αντί για "α,β,γ,..." στα γραφόμενα άλλων διαβάζεις "ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ, .... ΠΑΣΟΚ", πωπω τόσο πολύ ταράχτηκες βρε τζίμ?

    Λες:

    "...Δεν κερδίζουν τίποτα με το να πάνε να ψηφίσουν. Τι είχαμε, τι χάσαμε"

    I rest my case. Goodnight and goodbye.

    ReplyDelete
  73. Οσο κι αν δε σου αρεσει ventriloquist αυτο ειναι οντως πολιτικος λογος και οχι οι "δοσεις καλοκαιρινης βαρεμαρας" των g700..

    Αυτο συμβαινει επειδη ολοι οι ΚΚΕδες μιλαμε με κανονικους ανθρωπους και βλεπουμε τα τραγικα αδιεξοδα που βιωνουν ολοι ειτε ψηφιζουν ειτε οχι..Η απογνωση δεν ειναι προνομιο αυτων που επελεξαν να απεχουν..Το βασικο κατα τη γνωμη μου ειναι το τραγικο ΑΙΣΘΗΜΑ αποκλεισμου που βιωνουμε σε σχεση με αποφασεις που αφορουν τη ζωη μας...Αυτο πολεμαμε αλλα συνανταμε δυσκολιες και εχουμε και αδυναμιες..Αυτα ειναι μεσα στο προγραμμα..Και παλευουμε για την κατακτηση της δημοκρατιας και του εργατικου ελεγχου..

    ReplyDelete
  74. λοιπον αυτό το blog μου αρέσει γιατί έχει ζωντάνια και έξυπνους ανθρώπους :)

    @ όλους
    μην μου αποδώσετε σκέψη δημιουργίας νέου κόμματος- μία ερμηνεία δίνω. Πιθανόν να έχω δίκιο ίσως άδικο. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να βλέπαμε το διάδοχο σχήμα της Ενωσης Κέντρου

    Αριθμητικά δεν θα άλλαζαν πολύ τα πράγματα- δεξιά ΝΔ+ ΛΑΟΣ σάρκα μία, αριστερό ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ σάρκα δύο και αριστερή ΝΔ+δεξιό ΠΑΣΟΚ το νέο σχήμα

    @g700
    χαίρομαι επειδή ήμουν ένας από αυτούς που πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα ψήφισα (προ εκλογών) παραλία παρότι το κλίμα στο blog ήταν περίπου καταδικαστικό.

    Και χαίρομαι επειδή βλέπω ότι και άλλοι πήραν θέση
    Πρέπει όλοι να διαβάσουν πολλές φορές αυτά που έγραψε η katerina

    έχοντας παράλληλα κατά νου αυτό που έγραψε ο mesoyt
    "Η επανάσταση για εμάς είναι η αναγνώριση και η προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών"

    Αυτό δεν είναι επανάσταση mesoyt

    @normad
    χαριτωμένο αλλά αναληθές- δεν πήγα στη Ρουμανία
    Και ο Μπαμπινιώτης σου φταίει και το τσουβάλιασμα (σε τσουβάλια siemens μήπως ?)

    ευτυχώς το "οίκος αποχής" σε γλύτωσε - πολύ πετυχημένο

    ReplyDelete
  75. Μα ΚΩΣΤΑ μου, αν οι εκλογές είναι το φοβερό και τρομερό απάυγασμα της δημοκρατίας, το αποτέλεσμα εξέλιξης χιλίαδων χρόνων του ανθρώπινου είδους, τότε γιατί τις σνομπάρει ο κόσμος;

    Αν πιστεύεις οτι ο κόσμος είναι στραβός, τότε θα πρέπει να σε απασχολήσει οτι ζεις σε μια κοινωνία με τόσο στραβό κόσμο. Αν πιστεύεις οτι το σύστημα είναι στραβό, τότε θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα.

    Διάλεξε και πάρε. Αλλα όπως και να 'χει, όπως είναι τώρα τα πράγματα είναι ένα lose-lose situation. Εκτός, είπαμε, αν πάρεις το κατιτις σου για την ψήφο σου.

    ReplyDelete
  76. @jim
    τα πράγματα είναι απλά- το είπε ο γιούρι

    "Δημιουργια νεων δομων αποφασεων και ασκησης της εξουσιας απο και για την εργασια"

    και 2 αυγά Τουρκίας.... από και γιά την εργασία

    ReplyDelete
  77. Αν εξαιρέσουμε τη θεωρία, που πέφτει σύννεφο στα περισσότερα σχόλια, σας διαφεύγουν τα απλά μαθηματικά.

    Ασκησούλα 6ης Δημοτικού.

    1) Έστω τα 5 μεγάλα κόμματα (που είναι υπαίτια για το σημερινό πολιτικό τέλμα, τη σαπίλα, τη διαφθορά κλπ κλπ) πήραν αντίστοιχα ποσοστά: 36%, 32%, 8%, 7% και 5% με το 50% του εκλογικού σώματος. Τί ποσοστά θα έπαιρναν με το 100% του εκλογικού σώματος, εφόσον το υπόλοιπο 50% τα αποδοκίμαζε εμπράκτως (δηλαδή ψηφίζοντας έστω και τυχαία, μικρότερα κόμματα);;

    2) Πόσους ευρωβουλευτές θα έβγαζε τότε το ΛΑ.ΟΣ. πχ;;;

    Ειλικρινά το θέμα το σκαλίζω 2 βδομάδες τώρα και όσο και να σπάω το κεφάλι μου δεν βρίσκω την παραμικρή έμπρακτη αντίδραση μέσω της αποχής. Και από όπου και αν το πιάσω, καταλήγω συνέχεια στο ίδιο συμπέρασμα αποχή = συνενοχή.

    Όταν μάλιστα η αποχή εκφράζεται μέσω της ύψιστης αρετής του φρεντοτσίνο στην παραλία, δεν ξέρω σε τί επίπεδο θα μπορούσε να διατηρηθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος.

    ReplyDelete
  78. 'Εϊ, υπέρμαχοι της (όχι και τόσο) αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και πολέμιοι των κακών συνενοχων του φραπέ και της παραλίας..

    Εντάξει, στην Ελλάδα ο κόσμος ψήφισε φραπέ.

    Στην Ευρώπη, που ως επι το πλείστον σημειώθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε σχέση με την Ελλάδα, τι ψήφισε ο κόσμος; Καπουτσίνο; Εσπρέσο;

    Κατάλαβες G700 blog γιατί δε θα γίνει ποτέ δημοσιονομική ένωση της ΕΕ; Τουλάχιστον όχι στα επόμενα 100 χρόνια.

    Και έιναι μόνο η αρχή.

    ReplyDelete
  79. Ε, βέβαια, μεγάλη υπόθεση το αίσθημα, αγαπητέ Γιούρι - για να μην ξεχνάμε και τη θεωρία της αλλοτρίωσης του Μαρξ*. Μεγάλη υπόθεση και προσωπική. Συνεπώς η αρχική μου ένσταση παραμένει ολόκληρη και με τον τρόπο που εκφράστηκε απαράλλαχτο (για να μη ξεχνιόμαστε).


    * Αλλά ας αποφύγουμε την τελεολογία, όσο γίνεται βρε Γιούρι. Ξέρω ότι εσείς οι κομμουνιστές της έχετε ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά κλέβει από τη διέγερση του απροσδόκητου και, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι ρεαλιστική.


    Jim Slip said...

    "Κατάλαβες G700 blog γιατί δε θα γίνει ποτέ δημοσιονομική ένωση της ΕΕ; Τουλάχιστον όχι στα επόμενα 100 χρόνια."

    -To πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να γίνει χωρίς το 40-60% (οι απεχοντες, δηλαδή) να το πάρει χαμπάρι.

    ReplyDelete
  80. Επειδή βλέπω ότι έχει πέσει πολύ κουβέντα για το θέμα της αποχής, και εδώ και στα κανάλια, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

    Για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών και το γεγονός ότι είναι ΠΟΛΥ πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό από το αντίστοιχο των βουλευτικών, έγραψα στο τελευταίο μου post στο blog:

    http://thezocalo.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

    Κανείς δεν σχολιάζει ότι, ακριβώς λόγω του συστήματος αυτού, τα δύο πρώτα κόμματα πήραν τελικά από 8 έδρες και κόμματα με δέκα φορές μικρότερο ποσοστό στην κάλπη κατάφεραν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μία έδρα. Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές μετρά ΠΟΛΥ περισσότερο.

    Πόσο περισσότερο; Ας σκεφτεί κανείς ότι από τις μεθεπόμενες εκλογές (νόμος Πάκη) το πρώτο κόμμα θα έχει "bonus" 50 έδρες (λες και πάει για ψώνια και κερδίζει πόντους). Επίσης, κόμματα με ποσοστό κάτω του 3% δεν παίρνουν ούτε μία έδρα, ενώ ακόμα και το 1% θα έπρεπε να αντιστοιχεί αυτόματα σε 3 βουλευτές.

    Άρα, το παιχνίδι γίνεται καθαρά μεταξύ των κομμάτων που ήδη είναι μέσα στη Βουλή και εξασφαλίζουν αρκετή προβολή από τα ΜΜΕ ώστε να διατηρηθούν πάνω από το 3%. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι και το σύστημα είναι "κλειστό" με 5 (και μισό) κόμματα, και ότι πρακτικά ένα κόμμα μπορεί να έχει άνετη αυτοδυναμία ακόμα και με ποσοστά λίγο πάνω από το 30%.

    Όλα τα παραπάνω ισχύουν αφού πρώτα έχουν αφαιρεθεί τα λευκά και τα άκυρα, και φυσικά η αποχή. Συνεπώς, οτιδήποτε και να συμβεί, η κυβέρνηση θα υποστηρίζεται από το 33% περίπου όσων ψηφίζουν, βρέξει χιονίσει. Το έχω αναφέρει και πιο παλιά, στη θεωρία απόφασης αυτό το μοντέλο λέγεται κατάσταση "dictatorship" (καθόλου τυχαίο) όταν το πρώτο κόμμα είναι αρκούντως "πειθαρχημένο" (πρόβατα στη στάνη).

    Και κάτι τελευταίο. Προσωπικά ζορίστηκα πάρα πολύ αυτή τη φορά να ψηφίσω κάποιον, με το ζόρι, γιατί ξέρω ότι με αποχή/λευκό/άκυρο στις βουλευτικές δίνω περίπου 2,3/5 στο πρώτο κόμμα και 2,7/5 μοιρασμένο στα υπόλοιπα 4 κόμματα. Απλά δεν το αντέχω πλέον στη συνείδησή μου.

    ReplyDelete
  81. ventriloquist και προς ολους

    Αυτο που λεω εγω ειναι οτι αυτο που ειδα στους g700 αρχικα αλλα και σε αλλους ηταν μια καταδικη οσων απειχαν και ο ορισμος de facto της πολιτικης στασης η ψηφος...Εγω διαφωνω και πιστευω οτι προκειται για κριση των θεσμων που θελετε να περισωσετε..Γι αυτο σας ειπα και οτι βρισκεστε σε συγχυση

    Και στο κατω κατω ειναι εξυπνακισμος να κατηγορεις τους αλλους για αδιαφορια και δειχνει μνησικακο χαρακτηρα

    ReplyDelete
  82. "-To πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να γίνει χωρίς το 40-60% (οι απεχοντες, δηλαδή) να το πάρει χαμπάρι."

    Tι να σου πω ρε ventriloquist..Τα λες και μονος σου

    ReplyDelete
  83. Προσπάθησα να μην ειμαι πολύ κυνική, αλλά ... μάλλον πρέπει να γινω, για να συνενοηθούμε.

    Ξαναλέω ότι ανηκω στην ενδιαμεση γενιά, μεταξυ γενιάς Πολυτεχνείου και g700. Η γενιά του Πολυτεχνείου έφτιαξε το θεσμικό πλαισιο της μεταπολιτευσης, η δική μου η γενιά το εξάντλησε και ηρθε η ώρα εσείς να το καταστρεψετε.

    Αυτο που όλοι λέμε σημερα πολιτικό συστημα, ειναι 4 κομματα, που ειναι ψευτοιδεολογικά μορφωματα. Κια λέω 4 και όχι 5 γιατί το ΛΑΟΣ, ειναι ένα πονηρό παρακλαδι της παραδοσιακής συντηριτικής δεξιάς, μπαινοβγάζει πολύ συγκεκριμένους ψηφοφορους.. Φασιστικό κομμα δεν ειναι, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια που δινουμε στα ακροδεξια φασιστικά κομματα της Ευρωπης.

    Αυτά λοιπόν τα 4(ή 5) κομματα που ...θεωρειτε ιερο σας καθηκον την υπαρξη τους να ...διαφυλάξετε, που θεωρουμε ιερο και όσιο να χωρεσετε και να αντιπροσωπευτειτε μεσα σε αυτά, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Και δεν τελειωσαν μονο λογω σηψαιμικών φαινομένων στα σπλάχνα τους, αλλά δεν εχουν πια δυνατοιτητα να παραγουν ουτε ιδεολογία ουτε πολιτική. Ερμαια κομματικών διαχειρισεων και αγκυλώσεων σε προσωπικό επιπεδο, το μονο που μπορόυν να διαχειριστουν ειναι η αμυντική του εικόνα.
    Αν εσείς, που ειστε η γενιά που ...λέει ότι θελει να διαεκδικήσει, αυτά που οι προηγουμενες της έκλεψαν (προσωπικά το θεωρώ ρομαντικό αλλά λανθασμενο, το δεχομαι όμως σαν υποθεση εργασίας, του δικού σας σκεπτικου), δεν μπει μαζικά να τα αλώσει, να τα βάλει να παραγουν αυθεντική πολιτική και όχι επικοινωνια, ή αν δεν δημιουργήσει νεους πολιτικους τοπους σε όλο το φασμα απο την συντηρητική δεξια μεχρι την κομουνιστική αριστερά, απλά θα διαχειριζεστε τα δικά μας αποφάγια. Σας ευχαριστουμε θερμα για αυτό. Απλά θα εισαστε στις παρυφές του συστηματος και θα ζειτε απο την δική μας ελεημοσυνη και τα δικά μας ...κουνηματα του κεφαλιου «αχ, τα παιδιά».
    Αυτό ειπα παραπάνω. Όσο ψηφιζετε αυτά τα μορφωματα, σας ευχαριστουμε πολύ για την προτιμηση σας στα δικά μας... αλλά θα ειναι παντα δικά μας.

    Αληθεια τι φοβάστε...αν δεν ψηφισετε αυτά τα Κομματα που συνιστουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό; Μπάς και κάποιος απο εσας δεν διοριστεί στο Δημοσιο; Τι παραπάνω μπορεί μωρέ να σας προσφερει το συγκεκριμενο πολιτικό σκηνικό;

    Φτιάξε φορείς, κατεβειτε στους δρομους και ζητηστε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κονδυλια απο το ΕΣΠΑ, για νεανική επιχειρηματικότητα, για φορολογικές ελαφρυνσεις στην καινοτομα επιχειρηματικότητα, ανοιχτειτε στις αγορές των Βαλκανιων τωρα, σημαρα, αυριο θα ειναι πολύ αργά, σκεφτειτε, ρισκαρετε, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙΣΤΕ.

    Αλλιως... πηγαινετε να ψηφιζετε τους ...προπεθαμενους, δημιουργειστε ατελειωτες στρατιές υπαλληλων, δημοσιων και ιδιωτικών, στην χωρα που η μικρομεσαια επιχειρηματικότητα ειναι αυτή που πραγματικά μεγαλώνει την πιττα. Ειναι αυτή... που ακομα κραταει θετικό προσημο στην αναπτυξη που καταρεει σε περιοδο κρισης στην Ευρώπη.
    Γινετε υπάλληλοι των πατεραδων και των μεγάλων σας αδελφών, μην πινετε φραπέ... και ψηφιζετε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ ή τα εικονισματα της Αλεκας.

    ReplyDelete
  84. katerina καλά όλα αυτά συμφωνώ αλλά βλέπω μια προσπάθεια από ορισμένους να ταυτίσουν την ψήφο με τα τέσσερα κόμματα του μεγάλου και του μικρού δικομματισμού. Κι εσύ το κάνεις αυτό. Ενώ πολύ βολικά πετάς απ' έξω το ΛΑΟΣ που είναι και ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα ο tweety πιο πάνω που μου τα έχει πρήξει με το δικομματισμό. Ε όχι ρε φίλε εγώ Οικολόγους Πράσινους ψήφισα και δεν πήγα για φρέντο. Και να είχε μεγαλύτερη συμμετοχή ίσως οι ΟΠ έπαιρναν και μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν ξέρω. Γιατί δηλαδή αποχή = αποδοκιμασία; Και συμμετοχή = δικομματισμός; Από που ως που; Επίσης γιούρι το ΚΚΕ καταδικάζει ή όχι την αποχή; Θέλει ή όχι τη συμμετοχή την οποία πιστεύει μπορεί να καρπωθεί. Θα σου πως εγώ. Και καταδικάζει και θέλει. Απλά η κοινωνία δεν αγοράζει. Άκου εκεί λέει το ΚΚΕ είναι κοντά στους πραγματικούς ανθρώπους...και οι άλλοι είναι μακριά. Ποιοι είναι κανονικοί οι παρατρεχάμενοι του κόμματος;

    ReplyDelete
  85. Επίσης γιούρι μου καλέ μου άνθρωπε λες για κρίση των θεσμών. Ωραία. Ναι η ΕΕ είναι σε κρίση. Θέλει άλλη αρχιτεκτονική. Ρωτάω όμως η άσχετη και ταπεινή Οικολόγα. Πως γίνεται να είναι σε κρίση το Ευρωκοινοβούλιο όταν η δύναμή του και ο ρόλος του συνεχώς αυξάνονται. Όταν το μοναδικό όργανο που έβαλε φρένο στο 65ωρο εδώ και 15 χρόνια ήταν αυτό; Όταν όσες διαδηλώσεις και να έκανε το ΠΑΜΕ και οι λοιποί αγωνιστές δε είχε γίνει τίποτα μέχρι σήμερα;

    ReplyDelete
  86. Jim Slip, το άρθρο στηλιτεύει μια συμπεριφορά. Το κοπροσκύλιασμα και την αυτοπαραίτηση από το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ορθολογική για το άτομο, όμως οδηγεί σε συλλογικά ανορθολογικά αποτελέσματα. Σε εξουσιαστές μειωμένης νομιμοποίησης. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Ως προς αυτό καλύτερο παράδειγμα από την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει. Εκεί όταν ανέβηκε η συμμετοχή έγινε μια ανατροπή. Αλλά ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα; Στην Ελλάδα δεν μας έχει μπει το αγγούρι στον κώλο ακόμα. Είμαστε προτεκτοράτο της Γερμανίας και όλα καλά. Αρκεί να παίζει δανεικό για Μύκονο.

    ReplyDelete
  87. katerina

    Μίλησες σαν πραγματικός Λαζόπουλος με ολίγον Ανδρουλάκην.

    ReplyDelete
  88. Και να ξέρεις κάτι Μιμο-Κατερίνα,οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Το πρόβλημα είναι οι σιτιζόμενοι πλουσιοπάροχα απο το δημόσιο που παριστάνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες.Απο τα μικρά και μεγάλα πιράγχας που εσύ μας προτρέπεις να Μιμη-θούμε.Αυτό το φαρισαισμό εμείς, οι πραγματικοί γ700 και όχι οι αποΜιμήσεις τους, δεν θα τον υπερασπιστούμε.
    Καλά είναι να παπαγαλίζουμε το Μίμη αλλά στο βάθος καραδοκεί ο Λαζόπουλος και ο κάθε τικιτανγκας για να μας νουθετήσει και να μας ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ.

    ReplyDelete
  89. Πέστα ρε νόρμαδ,

    για να συνεννοηθούμε δηλαδή...

    ReplyDelete
  90. Zouf:
    "Για παράδειγμα ο tweety πιο πάνω που μου τα έχει πρήξει με το δικομματισμό. Ε όχι ρε φίλε εγώ Οικολόγους Πράσινους ψήφισα"

    Εντάξει, μπράβο σου, αλά τι να κάνουμε που ανήκεις στο 2%; Όταν μιλάμε για πλειοψηφικά ρεύματα εξ ορισμού δεν μιλάμε για σένα. Μιλάμε για το ρεύμα της αποχής (47%) και για το ρεύμα του δικοματισμού (40%). Και λέω ότι αν το πρόβλημα μας είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο κάπου λερωμένη είναι και μας η φωλιά μας.
    Δεν μιλάω για σένα

    Gμοσιε:
    "Ως προς αυτό καλύτερο παράδειγμα από την εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ δεν υπάρχει. Εκεί όταν ανέβηκε η συμμετοχή έγινε μια ανατροπή."

    Δεν ξέρω, όντως έγινε έτσι; Η μήπως έγινε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα έγινε η ανατροπή (εμφάνιση Ομπάμα στο πολιτικό σκηνικό) και ως επακόλουθο ανέβηκε η συμμετοχή για να τη στηρίξει;

    (Δεν είμαι φαν του Ομπάμα παρεμπιπτόντως, αλλά η επίδραση του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ είναι προφανής)

    ReplyDelete
  91. Θα πρέπει να κάνεις πλάκα, Gmosie. Αλλιώς ζεις με αυταπάτες.

    Ποιός είναι η αλλαγή; Ο Obama; Δηλαδή θεωρείς αλλαγή το οτι βγήκε ένα απ' τα δύο κόμματα που βγαίνει πάντα στην Αμερική. Φοβερή αλλαγή! Σα να λέμε βγήκε ΠΑΣΟΚ αντί για ΝΔ, βγήκαν οι Τόρις αντί για τους λέϊμπορ κλπ.

    Αλλα, τέλος πάντων, ας το προσπεράσουμε αυτό. Πάμε στο δεύτερο σημείο, την αποχή. Το 2004 η αποχή ήταν περίπου 45%, και φυσικά βγήκε ο Μπους. Το 2008 η αποχή ήταν γύρω στο 40%, και βγήκε ο Ομπάμια.

    Εδώ βγάζεις το εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα οτι αυτή η οριακή αύξηση στη συμμετοχή ήταν που οδήγησε στην εκλογή Ομπάμα. Κάτι σαν τον Προκόπη Παυλόπουλο ας πούμε, που συμπέρανε οτι ΟΛΟΙ όσοι απείχαν απ' τις ευρωεκλογές ήταν υποστηρικτές της ΝΔ (!!!). 'Ετσι κι εσύ, χωρίς κανένα λογικό έρεισμα, συμπεραίνεις οτι το +5% που ψήφισε, ψήφισαν όλοι Ομπάμα.

    Εε, γιατί; Γιατί να είχαν μείνει στάσιμοι οι προηγούμενοι ψηφοφόροι και να άλλαξαν τη ροή οι καινούργιοι; Μπορεί οι καινούργιοι να ψήφισαν Μακ Κέϊν και 10% απ' το υπόλοιπο 55% που είχε ψηφίσει και το 2004 να απογοητεύτηκε απ' τον Junior (δύο προεδρικές θητείες είναι αυτές) και να ψήφισε Ομπάμα.

    Επίσης βλέπω οτι προσπερνάς έντεχνως το γεγονός οτι σε όλη την Ευρώπη η συμμετοχή ήταν ελάχιστη. Η Ελλάδα του 50% είχε απ' τα μικρότερα ποσοστά αποχής. Και ρώτησα, εδώ πίνανε φραπέ, εκεί τι πινανε; Εσπρέσο;

    Και όσο και να θέλει ο Ventriloquist να είναι αλλιώς τα πράγματα, αυτό δείχνει σε τι υπόληψη έχει ο κόσμος την Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Τι τον νοιάζει τον Γερμανό η Ελλάδα, ή τον Ισπανό η Φινλανδία; Ο καθένας θέλει να περνάει καλά εκεί που μένει, στη Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία ή οπουδήποτε. Δε σκέπτεται ο Ιρλανδός "α, δε μένω Ιρλανδία, μένω Ευρωπαϊκή 'Ενωση, άρα τα πράγματα είναι καλά".

    Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι μια οντότητα περισσότερο στα χαρτιά και λιγότερο σττην ουσία. 'Ενα γραφειοκρατικό πείραμα. Ακόμα και ο πύρήνας της, η "κομισιόν", η επιτροπή, παραπέμπει σε βιβλίο του Κάφκα και όχι σε ανθρώπινη υπόσταση.

    ReplyDelete
  92. Ναι είναι πιο πολύπλοκο tweety. Η συμμετοχή ανέβηκε και λόγω Ομπάμα, και λόγω απέχθειας προς τον Μπους και λόγω οικονομικής κρίσης. Ειδικά η οικονομική κρίση λειτούργησε σαν καταλύτης. Υπήρχε συστημική πίεση και η ιστορία λόγω ανάγκης έφερε τον Ομπάμα στο προσκήνιο. Εδώ Ομπάμα δεν έχουμε για να εμπνεύσει, αλλά έχουμε και μια κοινωνία που ζει στη Μύκονο και δε βαριέσαι...να ναι καλά τα δάνεια και το υπνωτικό του ευρώ.

    ReplyDelete
  93. Normad,
    μου αρεσει ο τρόπος που "σκεφτεσαι" που λεει και το χαριτωμένο και ολιγον σοκιν ανεκδοτο.

    Εχεις απολυτο δικιο, η κρατικοδιαιτη επιχειρηματικότητα έφτασε στο τέλος της. Αυτό ειναι και το μεγαλυτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό προβλημα σημερα. Ότι για το ανυπαρκτο ελληνικό προιον, ο μεγάλος πελάτης δεν ειναι οι αγορές του κοσμου, αλλά το μιζερο Κρατος.

    Και...ναι όλοι τελικά ειναι υπάλληλοι αυτου του Κρατους, που μοιραζει κατα το πελατειακο δοκούν, τα φραγκα των Ελληνων και Ευρωπαιων φορολογουμένων.
    Ή θα δεις ότι αυτό το άθλιο Κρατος, ειναι το Κρατος του Βατοπαιδιου και της Siemens, το κρατος των stagers και των εργαζομενων με μπλοκάκι, και θα το φτυσεις, θα το ανατρεψεις, θα το αλλαξεις, ή θα πινεις, φραπέ, ζεστή σοκολάτα ή ελληνικό σκετο, σιτιζομενος στο παχνί την μιζερης κοματοκρατουμενης Ελλαδας.

    Τωρα, αν ψάχνεις αν με ενταξεις, όπου γουσταρεις, αν σου θυμιζω τον Λαζοπουλο...με γεια σου και με χαρά σου!!!
    Ποια ειμαι εγώ να σε ξεβολεψω απο τα πολιτικά ορθά κλισεδάκια σου...
    Κοιτάξτε όμως μηπως αυτό το Κρατος που λαφυραγωγησαν όλοι οι προηγουμενοι... εμεις οι...καταραμενοι, η δική μου ή η προηγουμενη γενιά απλά σας κερνάει το καλαμάκι... για το φραπέ σας.
    Ξυπνα Normad... Ξυπνα.

    ReplyDelete
  94. εσύ Jim Slip προσπερνάς εντέχνως την απάντηση στο τι προτείνεις σαν λύση. Κριτική ανάλυση όλη μέρα κάνω κι εγώ. Είναι το πλέον εύκολο. Και από όποια ιδεολογική ή ατομική στάση ζωής θες. Με την περιπτωσιολογία καταπιάνομαι κι εγώ είναι το πλέον εύκολο.

    Το δύσκολο είναι να πεις τι προτείνεις. Να βγεις απ' το καβούκι του κράζω τα πάντα και να δώσεις θετικό στίγμα.

    Θα μου πεις εσύ ποιο είναι το όραμά σου; Σε ποια κοινωνία θες να ζήσεις; Πως θα το πετύχεις; Με ποιο όχημα; Ποια είναι η χώρα πρότυπο για σένα; Υπάρχουν πολιτικοί φορείς που συμπαθείς; Που θα ψήφιζες; Εντάξει είσαι αντι-πασοκ. Είσαι και αντι-ευρωπαίος; Είσαι ακροδεξιός. Μηδενιστής; Τι θεωρείς προτεραιότητα; Θα περιμένω με υπομονή.

    ReplyDelete
  95. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι μια οντότητα περισσότερο στα χαρτιά και λιγότερο στην ουσία.

    Θα αφήσω το γιούρι να απαντήσει σ΄ αυτό.

    ReplyDelete
  96. Δεν έχουν κι άδικο τα παιδιά... Λείπει ένα καλό παράδειγμα. Από ποιον να παραδειγματιστούν; Πώς να αναγκαστεί το μυαλό να δουλέψει;

    ReplyDelete
  97. Tweety

    μου απαντάς: "μιλάμε για το ρεύμα της αποχής (47%) και για το ρεύμα του δικοματισμού (40%). Και λέω ότι αν το πρόβλημα μας είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο κάπου λερωμένη είναι και μας η φωλιά μας."

    Ωραία και σου λέω ότι το πρόβλημά μου είναι το δεύτερο (ο δικοματισμός και ο μικρός και ο μεγάλος). Επειδή είναι το δεύτερο λοιπόν γίνεται αυτόματα και εξίσου και το πρώτο (η αποχή). Διότι όλοι αυτοί αν ήθελαν να μαυρίσουν το δικομματισμό ας πήγαιναν στην κάλπη και όχι στην παραλία. Αλλά ο ελληνάρας είπε τι είναι το επόμενο σαββατοκύριακο; Τριήμερο. Ωραία και γαμώ...Πάω παραλία α δω κανα γκομενάκι, α ραξω, α πιω κανα καφεδάκι. Συνεπώς το πρόβλημα ξεκινάει από τον ελληνάρα. Αφού δε θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του με γεια του και χαρά του. Εγώ δε θα σκάσω κιόλας... Μόνο μη γκρινιάζει μετά ότι έτσι και γιουβέτσι. Αλλά μάλλον υποκριτική είναι η γκρίνια γιατί το χρήμα ρέει απ' ότι φαίνεται.

    ReplyDelete
  98. ;;;;;;

    Εκτός απ' το οτι εσύ δεν πρότεινες λύση, εγώ πρότεινα μια. Είπα αντί να βγάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απο 8 βουλευτές έκαστος, να βγάζουν απο 3-4, ωστέ να βγάζουν βουλευτή και τα κόμματα που συγκεντρώνουν έστω και 0,5-1%, ακόμα κι αν δε μας αρέσουν, ακόμα κι αν βγάλει βουλευτή η χρυσή αυγή ή το κόμμα των πειρατών κ.ο.κ.

    Αυτό πιστεύω θα δώσει το φιλί της ζωής στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. θα αναζωογονήσει μαι διαδικασία που αργοπεθαίνει.

    Τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς λόγω της φύσης του εγχειρήματος θα απαιτηθούν γενιές για να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, να πάψει δηλαδή ο Γερμανός να σκέπτεται σαν Γερμανός, ο Πορτογάλος σαν Πορτογάλος κλπ και να σκέπτεται σαν Ευρωπαίος.

    Μέχρι τότε, το καλύτερο που έχει να κάνει η ΕΕ είναι να βελτιώσει τις πολιτικές της, και να μην προσπαθεί να "μπουκώσει" ευρωπαϊκά συντάγματα στα στόματα των ψηφοφόρων (ή ακόμα χειρότερα να τα υιοθετεί χωρίς ψηφοφορία, όπως εγινε στις πιο πολλές χωρες).

    ReplyDelete
  99. Σχετικά με την αντιπροσώπευση στο ΕΚ συμφωνώ ότι αυτή είναι μια καλή λύση αλλά το όριο του 3% το βάζει η Ελλάδα όχι η Ευρώπη. Η Ευρώπη λέει ψηφίστε αναλογικά στο ΕΚ. Απόλυτη αναλογική. Κι έρχεται η Ελλάδα και λέει όοοχι βάζω 3% όριο. Έτσι όπως γίνεται πάντα σε όλα τα θέματα. Ό, τι καλό προτείνεται ευρωπαϊκό έρχεται η Ελλάδα και βάζει βέτο. Άρα μην πυροβολείς άδικα την Ευρώπη.

    ReplyDelete
  100. Και αμα θες να σου εξηγήσω γιατί αυτό που πρότεινα είναι λύση, άκου.

    Γράψανε κάποιοι "άμα νιώθεις οτι δεν εκπροσωπείσαι απο κανένα κόμμα, κάνε το δικό σου κόμμα".

    Καμια αντιρρηση. Μόνο που επειδή οι εκλογές είναι marketing, τα μόνα κόμματα που μπορούν και διαθέτουν χρήμα για μπόλικο τηλεοπτικό χρόνο, διαφημίσεις σε περιοδικά κλπ είναι τα μεγάλα.

    Κοινώς, γιατί να εκπροσωπήσω τον εαυτό μου αν δεν έχω ελπίδα να συμμετέχω στην διαδικασία αποφάσεων, αν δεν έχω ελπίδα να εκλέξω βουλευτή;

    Πως θα δημιουργήσω ρεύμα; Θα πάω με τη ντουντούκα στην πλατεία και θ' αρχίσω να φωνάζω; Θα με περάσουν για τρελό.

    Αν όμως μπορεί να εκλέξει βουλευτή το κόμμα με το 0,5%, αυτό θα αλλάξει. Θα μπορεί ο μικρός να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα θα ακούγεται και η φωνή του. Θα μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα. Συν τοις άλλοις θα εκπροσωπείται και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, που δεν εκπροσωπείται τώρα.

    Τώρα, τα 2 μεγάλα κόμματα (και οι 2-3 κομπάρσοι τους) κρατάνε το παιχνίδι για πάρτη τους.

    Αν θες να κάνεις την "αντιπροσωπευτική" δημοκρατία καλύτερη, κάν' την πιο αντιπροσωπευτική.

    ReplyDelete
  101. Jim Slip, παρανόησες. Δε μίλησα για μεγάλη αλλαγή στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

    Ανέφερα τα μεγάλα ποσοστά αποχής γενικότερα στις Αμερικανικες εκλογές. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κενό εξουσίας εξαιτίας της αποχής, δεν υπάρχει έλλειψη νομιμοποίησης, δεν υπάρχει μήνυμα των απέχοντων που θυμάται κανείς.

    Τα ποσοστά που ανέφερα παραπάνω ήταν για εκλογές που έβγαλαν Κλίντον, Μπους και Ομπάμα. Το έκανα σκόπιμα για να δείξω ότι η αποχή δεν παίζει ρόλο στα ιστορικά συμπεράσματα που βγάζουμε στην τελική. Θεωρώ όλα τα ποσοστά αποχής που ανέφερα πολύ υψηλά. Οι πολίτες που δεν ψηφίζουν απλώς αγνοούνται, και σίγουρα δεν είναι αυτοί που αλλάζουν ή έστω επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα. Κακό του κεφαλιού τους.

    Όσο για την Ευρώπη, έχω γράψει κατα καιρούς πολλά για το ότι υπάρχει Δημοκρατικό έλλειμα, έλλειμα νομιμοποίησης κτλ. Αυτό ίσως εν μέρει να καθρεφτίζεται και σε ένα μέρος της αποχής. Δεν έχει σημασία. Προσωπικά δεν κόπτομαι και πολύ για αυτούς που απέχουν. Απλώς το βρίσκω λυπηρό.

    Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι εξελίξεις δεν οδηγούνται από την αποχή αλλά από την συμμετοχή. Όχι μόνο στις εκλογές, φυσικά - αλλά αυτή που απείχαν από τις εκλογές, συμμετείχαν σε κάτι άλλο που να επηρεάζει θετικά το πολιτικό σύστημα; Αν ναι, μπράβο τους. Ας το πουν και σε μένα αν θέλουν, γιατί δεν το γνωρίζω.

    Αλλά Γμόσιε, οι εξελίξεις με μαζική συμμετοχή δεν είναι απαραίτητα προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Πολλές φορές είναι και προς την υπεράσπιση του κατεστημένου. Δεν πειράζει. Δημοκρατία είναι αυτή.

    Αυτό που λέω εγώ είναι πολύ απλό. 47% είναι πολύ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Γι' αυτό άλλωστε και τελικά θα αγνοηθεί. Διότι, δεν δίνει μήνυμα που επηρεάζει το ποιος αναλαμβάνει την εξουσια, και, στην καλύτερη περίπτωση δεν δίνει μήνυμα που επηρεάζει την άσκηση της εξουσίας, ενώ στη χειρότερη περίπτωση προσφέρει δικαιολογίες, προφάσεις, άλλοθι, δυνατότητες καπηλείας προθέσεων.

    Τα αυτονόητα δηλαδή.

    ReplyDelete
  102. Ξαναλέω ότι η ΕΕ λέει ψηφίστε με απλή αναλογική ακόμα και με μισό τα εκατό. Η Ελλάδα βάζει το 3% άρα δε φταίει η Ευρώπη. Συμφωνώ με την πρότασή σου Jim slip. Απόλυτα. Όμως δε λύνει και κανένα πρόβλημα. Καλά για τα προβλήματα της γενιάς των 700 δε το συζητάω. Δε λύνει τίποτα απολύτως. Επίσης γιατί θεωρείς ότι θα έτρεχαν όλοι να ψηφίσουν; Ποιο θα ήταν το τόσο σημαντικό διακύβευμα που θα τους κινητοποιούσε;

    ReplyDelete
  103. συμφωνώ με το ventriloquist

    ReplyDelete
  104. Δημοκρατικό έλλειμα, έλλειμα νομιμοποίησης κτλ. -->

    Δημοκρατικό έλλειμμα, έλλειμμα νομιμοποίησης κτλ.

    Όχι μόνο στις εκλογές, φυσικά - αλλά αυτή που απείχαν από τις εκλογές-->

    Όχι μόνο στις εκλογές, φυσικά - αλλά αυτοί που απείχαν από τις εκλογές

    ReplyDelete
  105. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  106. Ventriloquist, απευθυνόμουνα στον Gmosio, που είπε οτι η αυξημενη συμμετοχή (σιγά την αύξηση, 5%) έφερε αλλαγή. Και είπα οτι αφενός μεν δεν είναι αλλαγή, αφετέρου δε δεν οφείλεται στο παραπανίσιο 5%.

    Gmosie, πιστεύω οτι ένα τέτοιο σύστημα θα αύξανε τη συμμετοχή ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης και εκπροσώπησης. Ενώ τώρα, Γιαννης κερνάει, Γιάννης πίνει, λέμε και οτι έχουμε δημοκρατία και αισθανόμαστε ωραία με τον εαυτό μας.

    Η κριτική, βλέπεις, έχει και αυτή την πλευρά. Αισθάνεται ωραία πχ το ellinaki κατηγορώντας όσους δεν ψήφισαν. Αμ πως, αισθάνεται ώριμος, υπευθυνος πολίτης, και οι άλλοι είναι οι ανευθυνοι, οι κακοί της υπόθεσης.

    Τι ειρωνία, οι μεν απαξιώνουν το σύστημα μη συμμετέχοντας σε αυτό, και οι δε κατηγορούν τους μεν επειδή δε "συμμετέχουν" στο σύστημα για να το αλλάξουν (?).

    Αλλα ορίστε, και άλλη πρόταση, αντι να έχουμε τη δικτατορία της πλειοψηφίας του 30% (30% στο 50%, δηλαδή 15% συνολικά), να έχουμε τουλάχιστον τη δικτατορία μεγαλύτερης πλειοψηφίας. Αντί η βουλή να περνάει νόμο με 150 έδρες, να περνάει νόμο με 250 έδρες.

    Και για να μην υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, και να μην αναλώνονται οι φωστήρες του έθνους σε ανούσιες διαμάχες στα έδρανα, αν δεν έχουν βρει λύση μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις, να τους κόβεται ο μισθός και άμα δε θέλουν να φεύγουν.

    'Ετσι προάγεται η πραγματική δημοκρατία και συνεργασία. 'Οχι με "αντιπροσωπευτική" δημοκρατία και σταθερό status quo που δεν αλλάζει στον αιώνα τον άπαντα.

    ReplyDelete
  107. Δεν γνωρίζω κάποιο παράδειγμα όπου η αποχή να έδωσε λύσεις στα προβλήματα αντίθετα γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις όπου o ενεργός πολίτης έδωσε λύσεις και απαντήσεις.

    Διαβάστε και την πράξη: Διευθύντρια πολυεθνικού σχολίου αναμόρφωσε το διδακτικό πρόγραμμα προσθέτοντας στα υπάρχοντα μαθήματα την διδασκαλία της αλβανικής και της αραβικής γλώσσας. Επίσης έδωσε την δυνατότητα στους γονείς των αλλοδαπών μαθητών να διδαχτούν την ελληνική γλώσσα. Η Διευθύντρια διώχτηκε για τις πράξεις της από το Υπουργείο Παιδιάς.

    Διώχτηκε αντί να βραβευθεί για το κοινωνικό της έργο. Η δασκάλα αυτή ανέγνωσε τα προβλήματα ζώντας την καθημερινότητα μέσα στο σχολείο και βρήκε τις λύσεις. Το Υπουργείο Παραπαιδείας και Ορθόδοξου Δογματισμού είναι ανίκανο να πάρει το οποιοδήποτε μήνυμα α) λόγο νοοτροπίας β) λόγο οργανωτικής δομής.

    Πιστεύω σε ένα κράτος με αποκεντρωμένες εξουσίες. Στηρίζω όποιων στηρίζει αυτές τις απόψεις, είτε ηθικά είτε με την ψήφο μου.

    Το κατακριτέο με αυτούς που δεν ψήφισαν είναι ότι ιδεολογικοποίησαν την πράξη τους χωρίς να έχουν να αντιπροτείνουν κάτι. Το πρόβλημα τους είναι ψυχολογικό, κάνουν πείσματα για να τους προσέξει ο μπαμπάς. Μόλις όμως οξυνθεί το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς θα τρέξουν στον μπαμπά και θα του ζητήσουν να του δείρει.

    Μόλις πληγώσαμε την Δημοκρατία.

    ReplyDelete
  108. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο διάλογο αυτές τις μέρες παραθέτοντας links και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις ακόμα και αντίθετες από αυτές που εκφράζονται στο post. Καιρό είχε να γίνει μια τόσο ζωντανή αντιπαράθεση στο blog.

    Εμείς στηλιτεύουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων για τριήμερο και ψυχαγωγία, ειδικά αυτών που ενδιαφέρθηκαν ωμά κοφτά για τη ρέκλα και δεν επιχείρησαν καν να πολιτικοποιήσουν την πράξη τους, αλλά και όσων επιχείρησαν εκ των υστέρων και έπειτα από την άσκηση peer pressure να το πράξουν εντελώς προσχηματικά. Απέδειξαν έτσι ότι η φιλοσοφία και η λογική του χλιδάνεργου ζει και βασιλεύει και ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση.

    Σχετικά με την αποχή γενικά, θεωρούμε ότι ναι μεν να παράγει μηνύματα (δείχνει απαξίωση, αγανάκτηση, απόσταση από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, απέχθεια για τα κόμματα κλπ όπως το θέτει ο theodore, ο ο ser, o γιούρι γκαγκάριν κ.α.), δεν παράγει όμως αποτελέσματα. Αντιθέτως, κι εδώ συμφωνούμε με gmosio, ventriloquist, panagriotato, lou, rat, zouf, ellinaki, katerina, xanoum mpourek κ.α. μόνο η μαζική συμμετοχή είτε στο υπάρχον πολιτικό σύστημα είτε στην κοινωνία των πολιτών με ανανεωτικές ζυμώσεις, προγραμματικό λόγο και θέσεις μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του status quo.

    Χώρος για νέο κόμμα εξουσίας ser δεν υπάρχει. Παραπέμπουμε στην αντιπαράθεση που είχαμε πέρυσι με τους προς σύσταση τότε Δημοκρατικούς.

    Υπάρχει όμως χώρος για αναλογικότερη αντιπροσώπευση μικρότερων φορέων (πχ πρόταση Jim Slip).

    Κυρίως υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις στη θεσμική δημοκρατική αρχιτεκτονική της ΕΕ έτσι ώστε να αναδεικνύονται ευδιάκριτα τα διακυβεύματα (πχ άμεση εκλογή Προέδρου ΕΕ, αναγκαστική επιλογή ανάμεσα σε προτάσεις για Πρόεδρο της Επιτροπής, ευτυχώς που Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έβγαλαν έστω και αργά μπροστά στο verhofstadt) ΑΡΑ περισσότερη δημοκρατία στο κεντρικό επίπεδο

    3. μεγάλωμα του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και ανάπτυξη πίεσης προς το πολιτικό σύστημα

    Συγγνώμη αν ξεχνάμε κάτι ή κάποιον.

    Xanoum mpourek δίνεις μια πολύ καλή πάσα για το επόμενο post που μόλις αναρτήσαμε.

    ReplyDelete
  109. Πάντως εμένα μου έχει λείψει πραγματικά ο ανεκδιήγητος Κομφού.

    ReplyDelete
  110. Η γενεά μας εσπούδασε έτη πολλά αλλά παιδείαν δεν έλαβεν, θαρρώ...

    100 τοις εκατό / 22 ευρωβουλευτές =
    4,55 τοις εκατό

    Άρα, η απλή αναλογική θα υπεστήριζε πως κόμμα κατω του 4,5 τοις εκατό δεν θα εκπροσωπείτο.

    Αγαπητοί, aι ευρωεκλογαί επιδοτούν τα μικρότερα κόμματα ούτως ή άλλως καθώς τα καθιστούν ικανα να εκλέξουν και με 3% βουλευτην.

    Η πρότασις να εκπροσωπείται σχηματισμός που συγκεντρώνει 0,5% είναι δικτατορικής εμπνεύσεως. Άλλο πολυφωνία άλλο η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ως ταμείον ανεργίας.

    Κατερίνα, αγαπητή μου, η ανοησία και ο ατομικιστικός συμφεροντολογισμός δεν είναι αποκλειστικά ταλέντα των προηγουμένων της δικής μου γενεών...

    Μας εκπαίδευσαν αρκετώς εις αυτά τα σπορ οι αριστερίζοντες συνδικαλιστές που αποκαλούσαμε καθηγητές δευτεροβάθμιας....

    Δείτε πόσοι πτυχιούχοι των 700 μετατρέπονται σε τεμπελοδημόμπατσους των 1200......!

    ReplyDelete
  111. Άρα, η απλή αναλογική θα υπεστήριζε πως κόμμα κατω του 4,5 τοις εκατό δεν θα εκπροσωπείτο.

    Σωστό αυτό. Συνεπώς πρόταση Jim Slip άκυρη. Επέσαμεν εις την λούμπαν...

    ReplyDelete
  112. @ goas

    Αφοπλιστικός με ένα αυγό Κολόμβου. Πολύ ωραίος.

    ReplyDelete
  113. Διάβασα πολλά από τα σχόλια παραπάνω και σιχάθηκα. Ειδικά το φραπές. Ναι ρε φραπές. Εκεί είναι το προβλημα; Ότι χάνονται πελάτες;

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι εάν ήμουνα Ελλάδα δεν θα πήγαινα να ψηφίσω ούτε καν για εθνικές πόσο μάλλον για ευρωεκλογές εάν θα ήταν να χάσω το τριήμερο μου με τέτοια λιακάδα και 100 παραλίες στα πέριξ. Και μαλακίοντες αυτοί που το χάσαν και πήγαν να ψηφίσουν και εννοώ αυτούς που δεν ανήκουν ή χρωστάνε σε κόμμα ή ελπίζουν σε πρόσληψη δική τους ή των παιδιών τους.

    Τι δηλαδή να με πουν απολιτίκ, ή ότι ιδιωτεύω; Σιγά τα ωά ρε μάγκες. Μην αρχίσετε πάλι τα μεταπολιτευτικά και καλά με κόπους και αγώνες κατακτήσαμε τη δημοκρατία και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε. Με κανέναν κόπο και κανέναν αγώνα δεν κατακτήθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα και κανείς δεν πάλαιψε όταν αυτή χάθηκε - στο Παρίσι στο Μουλέν Ρουζ και γω σου αππαγέλω Μαρξ.

    Οι εκλογές έδειξαν πραγματικά το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν ενσυνείδητα. Το 20% ειναι κομματόσκυλα και λυμαίνονται μέσω του υπάρχοντος συστήματος - και όχι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλα και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και λείαν συντόμως μπορεί να δούμε και άλλους εάν ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Ένα άλλο 25% είναι κοντά από τα κόμματα και πότε πότε επωφελείται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και αυτό θα πάει να ψηφίσει για να δώσει το παρόν. Από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα άλλο 20% το οποίο ανάλογα των περιστάσεων θα επιχειρήσει να μπει στην θέση της προηγούμενης κατηγορίας.

    Αμέσως αμέσως έχετε το 60% που ως πλειοψηφία κανονίζει άλλωστε και το ποιος βγαίνει. Αυτό το 60% φυσικά το μοιράζονται κυρίως τα 5 μεγάλα κόμματα, δεν είναι μόνο του δικομματισμού που λένε αν και ο δικομματισμός έχει τη μερίδα του λέωντος. Το υπόλοιπο 40% θέλει μεν να πάει να ψηφίσει απλά για να λέει ότι το έκανε, δεν θα κινήσει όμως γη και ουρανό για να το κάνει. Ειδικά όταν έχεις τριήμερο στα χέρια, τέλειο καιρό και δεδομένω (για αρκετούς) ότι περιορισμένων των οικονομικών μόνο με τριήμερα θα βγάλεις διακοπές... τι θα κάνεις; Όταν η γυναίκα σου ή τα παιδιά σου γουστάρουν μια βολτίτσα να πάρουν αέρα; Θα πεις όοοχι πρέπει να καθήσω να στείλω τον τάδε Ευρωβουλή να παίρνει 10,000 μισθό (και άλλα 100 από πίσω) για να κάνω το καθήκον μου;

    Τι ξέρει κανείς για ευρωβουλή εδώ; Ποιος ξέρει τι γίνεται και τι κάνουν; Και εγώ που πότε πότε παρακολουθώ την τύφλα μου δεν ξέρω. Δεν ήξερα τι να ψηφίσω (εδώ Γαλλία). Είπα να πάω να ρίξω λευκό αλλά μου στείλαν γραμματάκι απο το ΛΑΟΣ απο Ελλάδα (σε όλου στείλαν εδώ, βρήκαν τις λίστες από το προξενείο όσων κάναν αίτηση να ψηφίσουν). Δεν είχε τίποτα προγραμματικό το έντυπό τους, ήταν μαύρη προπαγάνδα ενάντια των άλλων κομμάτων και κάποιοι λόγοι του Καρατζα-χέρι. Διάβασα και έφριξα. Σε ότι ψήφισμα περάστικε για Τουρκία και Σκόπια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ψηφίσαν ό,τι θα ψήφιζαν Τούρκοι και Σκοπιανοί. Έφριξα. Αυτό δε λέγεται πολιτική ρε, λέγεται ξεπούλημα όσο όσο. Και μη μου αρχίσετε τα κολλημένα και τα δήθεν 'άσε μας τώρα με τα εθνικά θέματα', γιατί αν το πείτε είστε ανίδεοι πολιτικής. Πολιτικός που επιλέγει να μην παλεύει ή δεν ξέρει τι να κάνει πρώτα για τα εθνικά θέματα είναι παντελώς ανίκανος ή και υστερόβουλος (πληρωμένος να πράττει παρομοίως) και δεν πρόκαιται στον αιώνα τον άπαντα να κάνει έργο στα οικονομικά και πόσο μάλλον στα κοινωνικά.

    Δημοκρατία σου λέει. Δημοκρατία δεν ήταν όταν οι Νεοδημοκρατες πχ. κράξανε την χοντρομαρριέτα το 2007 για τα δηλητηριώδη βιβλία που προσπαθούσε να περάσει στα σχολεία και ούτε βουλευτής βγήκε (αυτή, το πρωτοκλασσάτο στέλεχος); Στις ευρωεκλογές όπου δεν υπάρχει σταυρός και που ο χοντρός πετάει φάτσα κάρτα τη χοντρή; Θα πάει ο πολίτης να ψηφίσει; Το ίδιο αναλογικά και για το ΠΑΣΟΚ. Να μη μιλήσω για ΣΥΡΙΖΑ... θα βγείτε να κατηγορήσετε τους πολίτες ότι δεν βγήκαν να ψηφίσουν τα ρεμάλια που ψηφίζουν υπερ του Ατίλλα στην Κύπρο, υπέρ των Σκοπίων με ό,τι όνομα γουστάρουν αυτά, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας και ας σκοτόνεται 1 πιλότος το χρόνο πάνω από το Αιγαίο... άσε ρε...

    Λυπάμαι αλλά για να πάω να ρίξω λευκό δε θα έχανα το τριήμερό μου.

    ReplyDelete