Wednesday, June 3, 2009

Η αποχή δεν είναι επιλογή. Συνέντευξη στον Flash 96

Οι Θανάσης Γκούγκλας, ιδρυτικό μέλος της G700, και Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, συζητάνε για τις ευρωεκλογές, με το δημοσιογράφο Δημήτρη Κρικέλα στο ραδιόφωνο του Flash96. Η συνέντευξη, στην οποία υπάρχει και ρεπορτάζ από τις προεκλογικές εκστρατείες που διεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαρκεί 45 λεπτά και έγινε χτες στο studio του Flash.


Τατσόπουλος - G700 @ Flash96

32 comments:

  1. Συμφωνώ ότι η αποχή δεν είναι επιλογή

    Εκτιμώ κι εγώ ότι θα είναι μικρή

    Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα


    Εγώ ψηφίζω Οικολόγους Πράσινους

    Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν να μπουν Ευρωβουλή. Ίσως χτυπήσουν και μεγάλο ποσοστό αν η ΝΔ έχει διαρροές λόγω SIEMENS

    ReplyDelete
  2. Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΧΗ.
    Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΙΑ.

    ReplyDelete
  3. είπε πολύ σωστά ο Τατσόπουλος ότι η αποχή δεν πρόκειται να κυβερνήσει ούτε πρόκειται να δώσει λύσεις είναι ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ τιμωρίας. Εκτός κι αν κάποιος είναι χαβαλές σαν το Λεμπόφσκι οπότε όλα καλά

    ReplyDelete
  4. αποχή = πραγματική ψήφος διαμαρτυρίας

    αλλιώς διασπείρεται η δυσαρέσκεια στους μικρούς και κανείς δεν ανησυχεί "πάλι σε μας θαρθουν"

    οχι πιά. Παραλία. Είναι όλοι ανίκανοι να διαχειριστούν το 2010. Αυτοί ανήκουν στο 1980 - τόσο απλά

    ReplyDelete
  5. αποχή = κάνε τους μεγάλους ακόμα πιο ισχυρούς και άσε τους άλλους να αποφασίζουν για σένα. Θετική ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους.

    ReplyDelete
  6. Όταν θεωρείς ότι κανείς δεν είναι ικανός να σε εκπροσωπήσει, οφείλεις να είσαι ο ίδιος υποψήφιος.

    ReplyDelete
  7. http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=4172

    ReplyDelete
  8. ΟΧΙ στη γκλαμουράτη αποχή.
    ΟΧΙ στη χλιδάτη αποχή.
    ΟΧΙ στη μοδάτη αποχή.
    ΟΧΙ στη σικάτη αποχή.
    ΟΧΙ στη κυριλέ αποχή.

    ReplyDelete
  9. Aποτελεί προσβολή για τον μοχθούντα πολίτη η προτροπή για αποχή, όταν μάλιστα διατυπώνεται απο βολεμένους.

    ReplyDelete
  10. Kyriaki me tsi stin parali. Right gmosios?

    ReplyDelete
  11. Right on for you Lebowski. Εγώ ψηφίζω κανονικά και με το νόμο. Για σένα θα ήταν καλή επιλογή οι Οικολόγοι, αλλά μου το παίζεις μηδενιστής...

    ReplyDelete
  12. Άντεξα την άκουσα τη συζήτηση, καλή η διαχείριση και ελευθερία να μιλήσετε κι οι δύο από τη μεριά του δημοσιογράφου.

    Δυστυχώς το ευρωπαϊκό διακύβευμα, όπως πολύ εύστοχα το θέσατε, απουσιάζει πλήρως από τις προεκλογικές μάχες και ζυμώσεις, και από τα κόμματα, αλλά κι από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν ξέρω καν αν τα μισά από όσα αναφέρατε, είναι γνωστά ή έστω γίνονται κατανοητά, από το μέσο πολίτη.

    Το ότι υπάρχει υπερ-ενημέρωση και ταυτόχρονα παρα-πληροφόρηση, είναι εν μέρει και αποτέλεσμα του ίδιου του επιπέδου αντίληψης, μόρφωσης και ενδιαφερόντων των ακροατών/αναγνωστών των πηγών ενημέρωσης. Φυσικά εν μέρει είναι και αποτέλεσμα του χαμηλής ποιότητας επαγγελματισμού ή/και πνευματικής καλλιέργειας των επαγγελματιών στα ΜΜΕ στην Ελλάδα.


    Και παρά την υπερ-ενημέρωση, ακόμα δεν ξέρουμε. Λέγατε για το πώς λειτουργεί το ΕΚ, η Επιτροπή, τι θα γίνει με την κατακύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και και και, αλλά πώς ένας πολίτης που δεν έχει σπουδάσει, δουλέψει ή ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα, που είναι υπάλληλος γραφείου ας πούμε (για μην πω πάλι υδραυλικός) με πτυχίο, θα τα μάθει όλα αυτά και πώς θα αποφασίσει? Η ΕΕ ως αυτόματος πιλότος insert coin μηχανισμός τελείωσε, άρα ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη κι αμεσότερη σχέση με την ΕΕ. Τα πακέτα ήταν μια ευκαιρία αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειριστήκανε κι ακόμα διαχειρίζονται έχουν δημιουργήσει μια νέα κάστα ελίτ διαχείρισης τους. Στην εκπαίδευση, τουλάχιστον όσο το θυμάμαι εγώ το σχολείο, απουσιάζει το κεφάλαιο ΕΕ παντελώς. Ποια η ιστορία, ποιοι οι θεσμοί, ποια τα όργανα, ποιες οι αρμοδιότητες, κλπ?
    Στην πολιτική, μόνο στο ιντερνετικό ντιμπέιτ δόθηκε η δυνατότητα στους ευρωβουλευτές που έχουν παράξει έργο στο παρελθόν να παρουσιάσουν μερικά από τα αποτελέσματα των εργασιών τους.

    Για μένα παρά την ωραία σας συζήτηση στο ράδιο, αυτές οι εκλογές είναι οι χειρότερες που θυμάμαι, οι πιο αναλωμένες σε πράγματα που σηματοδοτούν τη λάθος πλώρη που έχουμε πάρει, οι λιγότερο ευρωπαϊκές, μάλιστα σε μια περίοδο με την παγκόσμια κρίση, τις γεωπολιτικές αλλαγές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, που η σύνθεση και κατεύθυνση της Ευρώπης από την επομένη της 7ης Ιουλίου, είναι πιο κρίσιμης σημασίας από ποτέ για το μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Πάντως μπροστά στον αισιόδοξο κ. Γκούγκλα και τον απαισιόδοξο κ. Τατσόπουλο, δύσκολα μπορώ να αποφασίσω τελικά ποια γραμμή να ακολουθήσω. Επειδή είμαι νέος, κι επειδή κυρίως αυτό από μόνο του το χαρακτηριστικό με προωθεί προς την, πολλές φορές αδικαιολόγητη αισιοδοξία, διαλέγω την αισιόδοξη και τη συμμετοχική στάση.

    Πάντως παιδιά να σας πω κάτι, εκφράζετε απόψεις, που ενώ τις συμμερίζομαι απόλυτα στην πλειονότητα τους, αντιστοιχούν στο 4-5% του ελληνικού πληθυσμού - επί της ουσίας κι όχι τους τύπους. Κι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρό για να δημιουργήσει συμμαχίες και κοινωνικά ρεύματα, πλην του κύματος δημοσιότητας που δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά οι οποίες δυστυχώς βυθίζονται αργά ή γρήγορα στο βούρκο της mainstream α λα ελλαδιστάν πολιτικής.

    Εύχομαι καλή συνέχεια στον αγώνα σας, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να παλέψετε να αποφύγετε το στρογγύλεμα και να παραμείνετε οξείς, δριμύτατοι κι απελευθερωμένοι στην ατζέντα και τα θέματα που αναδεικνύετε.

    Αυτές τις μέρες ζούμε ξανά την επανάληψη της ελληνικής μοντέρνας τραγωδίας, της επιλεκτικής δικαιοσύνης που κλείνει τα μάτια στους ισχυρούς για να, κωμικοτραγικά για οποιονδήποτε τρίτο παρατηρητή, καταστείλει επιδεικτικά τους φταίχτες κι αδύναμους κρίκους. Η δικαιοσύνη είναι και διαγενεακή, και ταξική, αλλά και κάτι πολύ παραπάνω, είναι τάση που διαμορφώνεται από την ίδια την κοινωνία. Διαμορφώστε τη λοιπόν, μην πέφτετε σε παγίδες πουριτανικών κι εκ του ασφαλούς μεθοδευμένων συμπερασμάτων ευθύνης για μερικούς και μη ευθύνης για άλλους.

    σόρυ για μακρινάρι

    ReplyDelete
  13. Πάρτε και μερικά λινκς άρθρα από FT για ευρωεκλογές.

    http://www.ft.com/cms/a0a64c2e-395c-11de-b82d-00144feabdc0.htm?ftcamp=Late_headline2/NL/CEJun2009/Vanilla_euelec/0/

    ReplyDelete
  14. Ο Τατσοπουλος ειναι ενας απ αυτους τους ψυχαναλυτες της νεας γενιας που θελουν να "ακουσουμε" τους νεους και τα ρεστα..Ειναι απ αυτους που θεωρουν οτι ο δικος τους λογος μονο μπορει να αποκαλυψει το φασμα των σημασιων πισω απο τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της νεανικης "εξεγερσης"..

    ReplyDelete
  15. Τι θα πει δεν είναι επιλογή; Μπορεί να διαφωνησει κάποιος οτι είναι κακή επιλογή, αλλα δεν παύει να είναι επιλογή.

    ReplyDelete
  16. Eντάξει βρε Jim το ακριβές είναι "δεν είναι καλή επιλογή" ή είναι "κακή επιλογή" κλπ. Λέμε δεν είναι επιλογή για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε.

    ReplyDelete
  17. Να ενώσω και εγώ ταπεινό μου γραπτό στην αντίδρασή μας απέναντι στο δήθεν προβληματισμένο, δήθεν προοδευτικό και πολύ αφασιακά μοδάτο, του "πάμε παραλία".
    Για όποιον θέλει, η άποψή μου καταγεγραμένη εδώ:

    http://anestiosgr.blogspot.com/2009/06/life-style.html

    Ας δραστηριοποιηθούμε τις λίγες μέρες που απομένουν, να σπάσουμε με τις όποιες δυνάμεις του ο καθένας, τη νέα μόδα απαξίωσης όχι του παρόντος σκηνικού , αλλά της έννοιας του πολίτη

    ReplyDelete
  18. πολύ καλό το άρθρο του Ανέστιος

    ReplyDelete
  19. "γιουρι γκαγκαριν said...

    Ο Τατσοπουλος ειναι ενας απ αυτους τους ψυχαναλυτες της νεας γενιας που θελουν να "ακουσουμε" τους νεους και τα ρεστα..."

    Συγγραφέας είναι ο άνθρωπος.Και μάλιστα επαγγελματίας συγγραφέας.Η ψυχαναλυτική γλώσσα, που μερικές φορές χρησιμοποιεί,είναι πολύ πιό διακριτική σε σχέση με τη γλώσσα των άλλων σύγχρονων συγγραφέων και δή των γυναικών συγγραφέων,που όλες τους Γιαλομ ίζουν.
    Ανήκει όμως στους συγγραφείς που δεν γράφουν μόνο αλλά μιλάνε κιόλας.Και οι απόψεις του έχουν πολύ ενδιαφέρον.Βέβαια δεν είναι αριστερός.Και γιαυτό χαλάει τη πιάτσα.Και ενοχλεί τους ιδεολογικά εγκλωβισμένους και στρατευμένους στο Μαρξισμό της κακιάς ώρας.Και φυσικά τρώνε ξύλο από τους τζιχαντιστές του Σταλινισμού.

    ReplyDelete
  20. Διάβαζα του ποστ του e-homosapiens που είναι και μέλος της G700 και λέει η συμμετοχή είναι ένας τρόπος να ανακοπεί "από τα κάτω" η κατάσταση της θεσμικής ανυποληψίας που διαμορφώνει η ανικανότητα και η προκλητική αδιαφορία των "από πάνω". Συμμερίζομαι την άποψή του

    ReplyDelete
  21. ventriloquist
    δυνατό το επιχείρημά σου. Πράγματι σε θεωρητικό επίπεδο έχεις δίκιο και δεν βλέπω αντίλογο

    Στο πρακτικό επίπεδο όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα και το ξέρεις.

    ReplyDelete
  22. Ακριβώς επειδή σε πρακτικό επίπεδο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε αναλόγως και υπεύθυνα. Εγώ επιμένω επιλογές ακόμα και για έναν τόσο απαιτητικό φιλελεύθερο σαν κι εσένα υπάρχουν. Δράση ή ΦΙΣ. Εγώ ΦΙΣ θα διάλεγα πάντως αν ήμουν στη θέση σου.

    ReplyDelete
  23. Λέει λοιπόν ο πατέρας τότε στην κόρη

    - Δύο γαμπρούς στου βρήκα, θα πάρεις τον ένα.

    - Μα είναι και οι δύο γέροι και βαρετοί, αλλάξανε τα λόγια τους για να αρέσουν πιο πολύ, αλλά τα κορμιά τους είναι γέρικα και δεν κάνουν αυτό που λένε... "το μεν πνεύμα πρόθυμο...". Ψέματα λένε για να αρέσουνε.

    - Άκου να σου πω... εάν δεν παντρευτείς κάποιον από τους δύο, θα μείνεις στο ράφι, "ιδιώτευση" θα πάθεις.

    - Μα πατέρα, είμαι ενήλικη και μου λένε ότι ζω σε ελεύθερη ήπειρο. Η ελευθερία δεν σημαίνει "επιλογές"; Θέλω να έχω τις δικές μου επιλογές, είτε κάποιον από αυτούς τους δύο, είτε να τους αγνοήσω και να βρω κάποιον άλλο εγώ, όπως θα μου πει η ίδια μου η φύση... κάποιον που να μου αρέσει πραγματικά και να κάνει αυτά που λέει. Τα ψέματα από τους γέρους δεν τα μπορώ. Αηδιάζω όταν ένας 80χρονος ποζάρει σαν γερός επιβήτορας στα λόγια.

    - Α, εδώ θα τα χαλάσουμε. Διότι όπως μου έλεγαν κι οι θείοι μου, ο Χαρίλαος και ο Ανδρέας, η αποχή από αυτό το γάμο δεν είναι επιλογή. Αυτή την επιλογή δεν την έχεις.

    - Μα άμα παντρευτώ κάποιον απ' αυτούς τώρα, επειδή προσπαθείς να με πείσεις ότι "τελειώσανε τα περιθώρια" και δεν έχω πλέον χρόνο, τότε πώς θα νιώθω όταν γνωρίσω, παντρεμένη πλέον με το γέρο, κάποιον άλλο, νέο, όμορφο κι ειλικρινή;

    - Είπαμε... αυτούς τους δύο έχουμε τώρα, διάλεξε και πάρε. Και γρήγορα μάλιστα γιατί υπάρχει κρίση και δεν έχεις άλλα περιθώρια. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
    Τι κι αν είναι ανίκανος; Πότε πότε θα παίρνει κάνα χαπάκι και θα το κάνετε μια φορά το μήνα και θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένη, διότι με τέτοια κρίση εκεί έξω, δεν βλέπω άλλη λύση... η αποχή δεν είναι επιλογή.

    ReplyDelete
  24. Παρμενιδη το ξερω οτι ειναι συγγραφεας ο Τατσοπουλος..

    Εννοω οτι ειναι ενας ψυχαναλιζων διανοουμενος ο οποιος πεφτει στη παγιδα των ερμηνειων της εφηβικοτητας και των πολιτικων της εκφρασεων.

    Κανει ακριβως το ιδιο που εκανε και ο πολυς Γιανναρας σε ενα αρθρο του παλιοτερα..Αδυνατουσε να δεχτει οτι ενας πιτσιρικας ειναι πολιτης,δε το δεχοταν ο οργανισμος του, πως το λενε..Πολιτης θα ειναι ο πιτσιρικας μονο οταν του δωσει την αδεια ο Γιανναρας(δηλαδη?)..Στο μεταξυ ασκειται ΓΙΑ ΝΑ γινει πολιτης!

    Ετσι και ο Τατσοπουλος δε μπορει να δεχτει αμιλητα και απαζαρευτα τη πολιτικη σταση της νεολαιας..Πρεπει να τη περασει απο κοσκινο, να την "ακουσει" ως αλλος Freud και να προχωρησει στις περισπουδαστες μπουρδες που λεει ακομη και ο ΣΥΡΙΖΑ..Την ακουσε ψυχαναλυτης της κοινωνιας..

    Ασε που μια περιοδο βαρεθηκα να τον βλεπω στα καναλια και τα διαφορα talk shows...Ηταν θλιβερος να τον βλεπεις να εχει αναλαβει ενα ρολο που δεν του τον ζητησε κανεις...Του διανοουμενου που ασχολειται,που ειναι "ενεργος πολιτης" και επιτελους καποιος που τα λεει εξω απο τα δοντια μονο και μονο επειδη δεν ειναι σε κανενα κομμα...

    ReplyDelete
  25. Bρε παιδιά, ειλικρινά και με όλη μου την εκτίμηση, φτάνει πια με τον Πέτρο Τατσόπουλο. Ο άνθρωπος αυτός ομολογουμένως ξέρει από δημόσιες σχέσεις, πλασάρεται εδώ και χρόνια από το μιντιακό μας κατεστημένο ως 'συγγραφέας' (παρότι τα βιβλία του δεν έχουν να σου πουν και τίποτα το ιδιαίτερο αν είσαι πάνω από 19, άντε 20) και μπράβο του αν αυτό του λέει κάτι. Αλλά ΠΟΣΟ Τατσόπουλο - από εφημερίδες, τηλεοράσεις, συνέδρια, εκθέσεις βιβλίων, πάσης φύσεως εκδηλώσεις πλέον και ίντερνετ - να αντέξει κανείς πια; Και κυρίως ΓΙΑΤΙ;

    ReplyDelete
  26. Τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές (πολύ μεγαλύτερα απ' αυτά στις εθνικές εκλογές) δείχνουν και τι αξία δίνει ο κόσμος στις ευρωεκλογές.

    Αλήθεια, τι είναι οι ευρωεκλογές; Ξέρει κανενας; Τι κάνουν οι ευρωβουλευτές; Είναι σαν τους εθνικούς βουλευτές και ψηφίζουν νόμους σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση;

    Τα ερωτήματα είναι ρητορικά και αυτό που θέλω να πω είναι, οι ευρωεκλογές ουσιαστικά δεν υφίστανται για τον περισσότερο κόσμο. Στην καλύτερη είναι μια πρόβα για τις εθνικές εκλογές, ή ένα μήνυμα για την κυβέρνηση.

    Τα αναφέρω αυτά γιατί σε παλιότερα θέματα η G700 έδειξε έντονη φιλοευρωπαϊκή στάση, προτείνοντας μάλιστα η ΕΕ να γίνη πλήρης δημοσιονομική ένωση.

    Αμ, δε. Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και να καλύψει πιο πολύ η ΕΕ την εθνική συνείδηση για να γίνει κάτι τέτοιο. Αν γίνει ποτέ.

    ReplyDelete
  27. "Αλήθεια, τι είναι οι ευρωεκλογές;"

    Κάτι σαν το Ψυχοσάββατο, αλλά χωρίς εκκλησία.

    "...φτάνει πια με τον Πέτρο Τατσόπουλο."

    Οι περισσότεροι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, δεν έχουν μεγάλο όραμα. Ασχολούνται με συγκεκριμένα άτομα (activities for individuals).

    Αναρωτιέμαι ποιοι στην Ευρώπη (ή και στις ΗΠΑ) σήμερα έχουν πραγματικά μεγάλο όραμα και τα μέσα για να φτάσουν κάπου εκεί κοντά.

    Στα σίγουρα πάντως πιστεύω ότι οι ισλαμιστές ηγέτες έχουν μεγάλο όραμα και όλο και κάτι καταφέρνουν τώρα τελευταία, έστω και με παράξενους γι' αυτούς συμβιβασμούς.

    Το ίδιο κι οι Κινέζοι. Δείτε τι πλουτοπαραγωγικές πηγές αγοράζουν τον τελευταίο καιρό, ακόμα και στην Αυστραλία. Resources, Resources, Resources, λένε οι ισχυροί Ασιάτες, Culture, Culture, Culture λένε οι Ισλαμιστές.

    Κι εμείς εδώ στη Δύση, "ποιος είναι ο Τατσόπουλος και έαν χαμηλώσει ο Ομπάμα τις τιμές των φαρμάκων για τη χολυστερίνη, ώστε να συνεχίσουμε να μασάμε κρέατα".

    Δηλαδή, η νέα παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (ΗΠΑ) και των περιφερειών της (ΕΕ).

    ReplyDelete
  28. Λεφτεριά των διανοούμενων και καλλιτεχνών από τους Σταλινικούς μηχανισμούς.

    Οι νέοι Ελληνες συγγραφείς,άνδρες και γυναίκες,αρνούνται να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στους μηχανισμούς νομής των κρατικών κονδυλίων, που ελέγχει η Αριστερά.Και φυσικά βρίσκονται υπό διωγμόν.Με πρώτη και καλύτερη μέθοδο, που χρησιμοποιούν οι διώκτες, το Σταλινικό know how της συκοφαντίας.

    ReplyDelete
  29. Aποκρατικοίηση και αποσταλινοποίηση της διανόησης.

    ReplyDelete
  30. Καλά άμα δε σας αρέσει ρε παιδιά ο συγγραφέας ακούστε τον G700 μην τρελένεστε.

    Τώρα στα σημαντικά. Πέφτει συνέχεια το ερώτημα τι είναι η Ευρώπη;

    Ξέρετε τι είναι; Αυτή που αποφασίζει για όλους εσάς χωρίς εσάς διότι δεν ασχολείστε. Πρώτον. Και δεύτερον είναι ο μοναδικός μηχανισμός εκσυγχρονισμού των θεσμών και της οικονομίας που διαθέτει η Ελλάδα. Γι' αυτό εάν υφίσταται ή δεν υφίσταται στο μυαλό του κόσμου είναι μια διαπίστωση πολυτελείας. Η ουσία είναι ότι η ΕΕ υπάρχει, λειτουργεί, διαμορφώνει. Καληνύχτα και καλή τύχη σε όποιον νομίζει οτι μπορεί να κάνει τη στρουθοκάμηλο ή ότι δεν τον αφορά

    ReplyDelete
  31. Lefteri, συμφωνώ. Η Δύση καλόμαθε, έχασε τη δυναμική της, και είναι μαθηματικά βέβαιο οτι θα "αλωθεί" απο πιο πρωτόγονες, πιο δυναμικές κοινωνίες, οπως το Ισλάμ ή η Κίνα.

    Οι άνθρωποι στη Δύση πλέον δεν ξέρουν γιατί ζουν. Οι άνθρωποι στο Ισλάμ, ή στην Κίνα, ζουν για να επιβιώσουν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους για να το πετύχουν.

    ReplyDelete