Wednesday, June 17, 2009

Τι καπνό φουμάρει η ΓΣΕΕ;

Συνδικαλιστές που καπνίζουν είναι μία εικόνα συνηθισμένη και σχετικά αδιάφορη. Συνδικαλιστές που χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών είναι επίσης μία συνηθισμένη εικόνα, αν και λιγότερο αδιάφορη. Ωστόσο, από το σημείο αυτό έως το να χαρακτηρίζονται από τη ΓΣΕΕ τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος «ρατσιστικά» υπάρχει μία απόσταση αξιοσημείωτη.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ είναι μνημείο αμετροέπειας και προκλητικότητας. Αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στην ίδια, στο «να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των καπνιστών για τους οποίους λαμβάνονται εξοντωτικά-αστυνομικά μέτρα». Η «καταδίκη» αυτή δείχνει καθαρά πόσο (δεν) σέβεται η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση το αγαθό της υγείας τόσο ως συλλογικό όσο και ως ατομικό δικαίωμα.

Τα επίθετα που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση και ο χαρακτηρισμός της απαγόρευσης ως ρατσιστικής προκαλεί λύπη. Γιατί θα περίμενε κανείς περισσότερη ακρίβεια και σοβαρότητα στη χρήση λέξεων εξαιρετικά φορτισμένων. Αλήθεια, με τι ηθικό ανάστημα θα καταδικάσει αύριο η ΓΣΕΕ πραγματικά φαινόμενα ρατσισμού; Ποιος θα την πάρει στα σοβαρά όταν θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη λήψη πραγματικών αστυνομικών μέτρων;

Από την άλλη, οι συντάκτες της «καταδίκης» δείχνουν θλιβερή άγνοια ως προς το που ξεκινά και που σταματά ο ιδιωτικός χώρος. Διότι, για να θεμελιώσουν το επιχείρημα περί ρατσισμού και αστυνομικών μέτρων, επινοούν μία νέα έννοια, τον «ιδιωτικό χώρο εργασίας». Ωστόσο, ο όρος από μόνος του αποτελεί προσβολή των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. Προσβάλλει τους αγώνες που κατοχύρωσαν τις εργασιακές σχέσεις εκτός των κανόνων του ιδιωτικού-αστικού δικαίου και πέτυχαν την επιβολή ρυθμίσεων και κανόνων, όπως αυτοί που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα συλλογικά αγαθά. Διότι, στο ιδιωτικό δίκαιο, τη λύση δίνουν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών (εργαζόμενου και εργοδότη) και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο χώρος εργασίας είναι ο κατεξοχήν χώρος κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης. Διότι, εκεί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πρώτη φορά την πραγματικότητα της κατανομής της εργασίας και του πλούτου. Εκεί αναλαμβάνουν ευθύνες, γίνονται δημιουργικοί ή όχι, εκεί χτίζουν φιλίες και εντάσσονται σε ομάδες. Ο χώρος εργασίας είναι ο κατεξοχήν δημόσιος χώρος, στον οποίο διασταυρώνονται και συναιρούνται η δημόσια και ιδιωτική ταυτότητα του πολίτη-ατόμου. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ φαίνεται να μην το λογαριάζει ιδιαίτερα, ενόψει της αντιμετώπισης των αστυνομικών και εξοντωτικών μέτρων της καπνο-απαγόρευσης.

Η «καταδίκη» αυτή δεν έσκασε από το πουθενά. Τσουβαλιάζει φορτισμένες λέξεις και κατακτήσεις, και θρέφει με την αντιδραστικότητα και τη γραφική ορολογία της μία νοοτροπία δικαιωμάτων δίχως υποχρεώσεις. Θάβει κάτω από τη γενική υποχρέωση του κράτους να εγγυάται το γενικό καλό την προσωπική ευθύνη. Υποσκάπτει, έτσι, ύπουλα τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, για τα οποία κατά τα άλλα μάχεται, επιβραβεύοντας τον πολίτη της λιγότερης δέσμευσης και υπευθυνότητας.

54 comments:

  1. Πολύ καλό έγραψε το αρθράκι!!!

    ReplyDelete
  2. Να μη χάσουν το παφ πουφ τα παιδιά οι συνδικαλιστές μας. Η ανακοίνωσή τους είναι αστεία και γραφική και ντροπιάζουν το συνδικαλισμό. Μετά αναρωτιούνται γιατί τους φτύνει ο κόσμος και τους θεωρεί μέρος του προβλήματος. Να γιατί...

    ReplyDelete
  3. ΠΑΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ηλεκτροσόκ
    με marboro τσιγάρα και lacoste μπλουζάκι.

    ήρθε η εποχή του εκσυγχρονισμού και το lacoste έγινε armani και οι συνδικαλιστές μας κομψευόμενοι.

    ReplyDelete
  4. η ΓΣΕΕ μάλλον ζήλεψε τις ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    άλλωστε το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη θέση του και θεωρεί τα μέτρα καπνοαπαγόρευσης πρόωρα και αποπροσανατολιστικά.

    ReplyDelete
  5. Ego to pa. Mpafos for all, Fags for none. Kanei kai kali atmosfaira.

    ReplyDelete
  6. Το πιο σημαντικό κομμάτι του άρθρου είναι το περί ιδιωτικού χώρου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Είναι πραγματικά περίεργο που ένας κοινωνικός εταίρος όπως η ΓΣΕΕ παίρνει τέτοια θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σίγουρα πρωτοποριακό στην Ευρώπη.

    ReplyDelete
  7. Σαν δε ντρέπονται λες γω ... αυτο δεν ειναι συνδικαλισμός , ειναι χαβουζα...

    ReplyDelete
  8. "άλλωστε το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη θέση του και θεωρεί τα μέτρα καπνοαπαγόρευσης πρόωρα και αποπροσανατολιστικά"

    -Τι καπνό φουμάρει ο Περισσός;
    --------------------------------



    "ΠΑΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ηλεκτροσόκ
    με marboro τσιγάρα και lacoste μπλουζάκι"

    -Αλλο Χαριλάου Τρικούπη και άλλο Ιπποκράτους.

    ReplyDelete
  9. Οι θεριακλήδες καπνίζουν μόνο "Γερμανός".

    ReplyDelete
  10. @ Jack Herrer
    "Είναι πραγματικά περίεργο που ένας κοινωνικός εταίρος όπως η ΓΣΕΕ παίρνει τέτοια θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα."

    αυτό είναι το περίεργο με την ανακοίνωση.

    είναι τόσο πρόχειροι και λαϊκιστές που φτάνουν να χαρακτηρίζουν

    τον χώρο εργασίας ιδιωτικό!!!

    μα πόσο αφελείς και επικίνδυνοι είναι;;;

    ReplyDelete
  11. Πάνω που λες, "σε αυτή τη χώρα τα έχω ακούσει και τα έχω δει όλα", σκάει ένα Δελτίο Τύπου με τη μεγαλύτερη παπάρα έβερ...

    Ντροπή και σίχαμα ταυτόχρονα...

    ReplyDelete
  12. Παφαπούφα uber alles. Είναι απλά εθισμένοι.

    ReplyDelete
  13. ΠΑΡΑ πολύ εύστοχο το άρθρο, ειδικά το σχόλιο για την αναφορά της ΓΣΕΕ περί «ιδιωτικό χώρο εργασίας».

    Μην ξεχνάμε ότι από τη ΓΣΕΕ έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα σωρό γνώριμα πρόσωπα, όπως π.χ. ο Μανώλης (a.k.a. "φτερά και πούπουλα"), οι οποίοι όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα στο εργατικό κίνημα αλλά ωφελήθηκαν οι ίδιοι από τη θέση τους.

    Το λιγότερο που θα έπρεπε να αναφέρουν είναι ότι, ναι μεν σέβονται την εξάρτηση και την παθολογική κατάσταση των χρόνια καπνιστών, αλλά λόγω του κόστους περίθαλψης για ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, η υγεία των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων απαιτεί πλήρη απαγόρευση.

    Οι άνθρωποι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο αστείοι είναι. Δεν αποκλείεται στην επόμενη απεργία να δούμε στην πορεία πανό "Όχι στο ρατσισμό - Ναι στο κάπνισμα".

    ReplyDelete
  14. Και μάλιστα αντιδρούν σε μέτρα
    τα οποία είναι άτολμα και γεμάτα παραθυράκια και εξαιρέσεις.

    θα έπρεπε από την 1η Ιουλίου να υπάρξει γενική απαγόρευση χωρίς καμία εξαίρεση ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους χώρους.

    όποιος θέλει να καπνίσει, μπορεί να το κάνει εκτός των κτιρίων.

    ως μεταβατικό μέτρο θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση καταρχάς σε χώρους "υγειονομικού ενδιαφέροντος" στα οποία ΔΕΝ σερβίρεται φαγητό, όπως ισχύσει τώρα στο Βέλγιο.

    δεν υπάρχει δικαίωμα στο κάπνισμα. τέλος.

    ReplyDelete
  15. Nταβάδες των εργαζομένων και βολεμένοι εργατοπατέρες

    Γραφικοί και ηλίθιοι...
    +

    ReplyDelete
  16. @ panagriotatos

    μήπως η άποψη σου μυρίζει λίγο ολοκληρωτισμό;

    ReplyDelete
  17. Ολοκληρωτικά ηλίθια είναι η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Τρία χρόνια δούλευα με συνάδελφο που κάπνιζε και έφευγα απ' το γραφείο με ξερό λαιμό, βήχα και τσιγαρίλα από πάνω μέχρι κάτω. Λοιπόν ας μου κάνουν τη χάρη οι μπαρουτοκαπνισμένοι συνδικαλιστές. Όχι τσιγάρο στο χώρο εργασίας.

    ReplyDelete
  18. Γι' αυτό η Ελλάδα είναι ο πάτος της Ευρώπης, επειδή ο καθένας θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα του να κάνει οτι του καπνίσει (στην κυριολεξία στη συγκεκριμένη περίπτωση).

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. ερώτηση... από που χρηματοδοτείται η ΓΣΕΕ;

    ReplyDelete
  21. Αναφέρει η ανακοίνωση ότι η γενική απαγόρευση εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις, διότι δεν θα δαπανήσουν ένα ευρώ, δεν θα χάσουν ένα λεπτό.
    Μοιάζει σαν μέλημα να είναι η δαπάνη των επιχειρήσεων για να πέσουν τα διαθέσιμά τους και όχι η υγεία των εργαζομένων ή έστω τα "δικαιώματα" των καπνιστών.
    Όσο το δεν χάνουν λεπτό, άραγε εννοούν της ώρας ή του ευρώ;
    έχω την εντύπωση ότι το εργασιακό σύστημα στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ εργοδοτών, που προσπαθούν να βγάλουν από την μύγα ξύγγι και εργαζομένων με όνειρο να καταστραφεί η επιχείρηση, που εργάζονται. Μακάρι να κάνω λάθος, διότι η αντίληψη μου είναι μάλλον αδιέξοδη.

    ReplyDelete
  22. Πραγματικά είναι πέρα από κάθε λογική και κοινωνική ευαισθησία αυτή η ανακοίνωση. Η δε φρασεολογία που χρησιμοποιείται είναι κωμικοτραγική. Μας έβγαλε έξω από τα ρούχα μας.

    ReplyDelete
  23. Πέρα από το τι κάνει η ΓΣΕΕ,έχουν ειπωθεί πολλά και γνωστά μας είναι.
    Κάνω το συνήγορο του διαβόλου,(όχι στην ΓΣΕΕ) για όσους καπνίζουν, αλλά θέλουν να μην ενοχλούν τους άλλους και σέβονται το δικαίωμα τους, αυτό.

    Υπήρχε ένα νόμος, (είχε εφαρμοσθεί σε μερικούς χώρους εργασίας και το γνωρίζω..)
    ( διαμόρφωση ειδικών χώρων )

    Αυτό είναι τόσο δύσκολο;

    Εντάξει, θα φτάσουμε στο σημείο να παίρνουμε και το τετραψήφιο νούμερο για να καρφώνουμε ποιός καπνίζει;

    Με το μαλακό:)
    Θα ορμήσετε, όλοι;

    ReplyDelete
  24. Σε μια έρευνα που έκανα(δεν τη δημοσίευσα ακόμη) διαπίστωσα το εξής καταπληκτικό.Οι αριστεροί καί οι αριστερές καπνίζουν πιό πολύ και κυρίως πιό νταλκαλίδικα από τους δεξιούς και τις δεξιές.Επίσης οι αριστεροί και οι αριστερές έχουν μεγαλύτεη ποικιλία στο σεξουαλικό τους προσανατολισμό απο ότι οι δεξιοί και οι δεξιές.
    Τι γνώμη να έχει άραγε η ΓΣΕΕ επ'αυτού.
    Ulis, στη Γαλλία ισχύει αυτό;

    ReplyDelete
  25. G700,


    Μπορούμε να μάθουμε για ποιό λόγο σβήσατε το σχόλιό μας με το οποίο απλώς γνωστοποιούσαμε ένα post περί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησή σε δικό σας σχετικό post;

    ReplyDelete
  26. Μάνος Ελευθερίου
    "Καπνός" (σήμερα, στα ΝΕΑ)

    "Και τώρα τι θα γίνει με τη μυθολογία του τσιγάρου; Επί εκατοντάδες χρόνια δισεκατομμύρια άνθρωποι έκαναν λάθος! Τελικά η γη δεν είναι επίπεδη. Είναι στρογγυλή.

    Και καλά τα δεκάδες τραγούδια που γράφτηκαν για το τσιγάρο, καλά οι αναφορές στα μυθιστορήματα, ωραίες οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών με το αναμμένο τσιγάρο, θαυμάσιοι οι σταρ του σινεμά σε μυθικές πόζες, όπως του Μπόγκαρντ ή της Χέιγουορθ για παράδειγμα (σκεφθείτε τους δίχως το ακατονόμαστο σε ειδικές σκηνές), όταν οι δικοί μας είναι ανίκανοι να «περιμένουν» κάπου και να μην το ανάψουν. Αφήνω το «ζουμ» στα γεμάτα τασάκια. Έτσι εύκολα θα κλείσουν οι βιομηχανίες; Και τόσες χιλιάδες εργάτες θα γίνουν ιεραπόστολοι για να διδάσκουν τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού»; Και πώς θα ιστορηθούν εκείνοι οι έρανοι, παλαιότερα, για το τσιγάρο και τη φανέλα του στρατιώτη; (Άραγε ακόμη εισπράττονται οι φόροι για τα δύο τσιγάρα, από τα 22 που είχαν κάποτε τα κουτιά και πήγαιναν όπου πήγαιναν;).

    Και πώς θα αντικαταστήσουμε τις εξαίσιες αφίσες τού Μεσοπολέμου ή τις φωτογραφίες του Παπαστράτου όταν πάντρευε η βιομηχανία του με έξοδά της είκοσι ζευγάρια εργατών και εργατριών; Όλοι τους ήταν εχθροί μας; Θα διαγράψουμε τα πρόσωπα σαν τις φωτογραφίες του Στάλιν όταν εξαφάνιζαν οι δύστυχοι φωτογράφοι πρόσωπα που ήταν κάποτε δίπλα του και αμάρτησαν;

    Οι ανέραστοι της κυβέρνησης μάς οδηγούν με ιαχές ρωμαϊκού θριάμβου προς την υγεία!

    «Μόνο οι νοσοκόμοι» μάς περιμένουν «με τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο... με το μάτι τους άγριο για τσιγάρο» (Ελύτης, «Άξιον Εστί»).

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4522449&ct=4

    Υ.Γ. Την κατανόησής σας, για την κατάληψη του χώρου.

    Αλλά το θέμα, είναι ο καπνός για μένα και όχι η ΓΣΕΕ, αυτή την στιγμή, γι΄αυτό αναφέρομαι επί των "δικαιωμάτων" κα των "πολιτικοκοινωνικώς ορθών"
    Η άλλη πλευρά:)

    ReplyDelete
  27. Καταρχάς ήταν ένα off topic διαφημιστικό σχόλιο τοποθετημένο σε post που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος. Θα μπορούσε να είχε αναρτηθεί στο προηγούμενο post που γινόταν κουβέντα για το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης προειδοποιούμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαφημίζουμε κείμενα τα οποία δίνουν έμφαση στη στοχοποίηση της ομάδας μας με σκοπό την παραγωγή επικοινωνιακού θορύβου για δικά τους οφέλη και δεν ασχολούνται με την ουσία των θεμάτων προς συζήτηση.

    ReplyDelete
  28. Αγαπητέ Σπίθα,

    Εκτός από το "ο καπνός για μένα" υπάρχει και το "οξυγόνο για τον άλλο" η αλλιώς το "οξυγόνο για μένα". Αν ιεραρχίσουμε τα δύο δικαιώματα αυτό της ελευθερίας στο κάπνισμα στο δημόσιο χώρομ' αυτό της ελευθερίας από τον βρωμερό και βλαπτικό καπνό, νομίζουμε ότι το δεύτερο είναι πιο σημαντικό. Οι καπνιστές μπορούν κάλλιστα να καπνίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή έξω στο προαύλιο. Ή σε χώρους πριβέ.

    Όσο για τη μαγκιά, τον ηρωισμό, τον ανδρισμό, την απελευθέρωση και όλα αυτή την εξύμνηση του καπνίσματος πρόκειται για την καλύτερη διαφήμιση που συνειδητά ή ασυνείδητα προσφέρει απλόχερα η ανθρωπότητα μέσα από εικόνες που περιγράφει ο Μάνος Ελευθερίου σε μια εξαιρετικά κερδοφόρα, ύπουλη και επιβλαβή βιομηχανία.

    ReplyDelete
  29. Εγώ δεν μίλησα για μαγκιά.
    Το άρθρο του Μάνου δεν το διαβάζω, κατά τον ίδιο τρόπο, ίσως.

    Αλλά, κατ΄αρχήν το επισύναψα, για να γίνω σαφής, με ποιό τρόπο, μιλάω και να διαχωρίσω το θέμα που βάζω με τον τίτλο του ποστ, που κρίνει την ΓΣΕΕ.

    Δεν ανφέρομαι δηλαδή και δεν κάνω κριτική, στην ανακοίνωση και στο ύφος της ΓΣΕΕ (καλώς ή κακώς, αλλά έχω αναφερθεί στη ΓΣΕΕ, πολλές φορές και γιά άλλα θέματα)

    Μιλώ για τους "ειδικούς χώρους" και τίποτα πέραν αυτού.

    Δεν αντιπαραθέτω επιχειρήματα στα δικαιώματα των "μη καπνιστών" και μην μου καταλογίζεις. άδικα, αδιαφορία σ΄αυτό το ζήτημα.

    Μιλώ και λέω:
    Εγώ, κακώς καπνίζω. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υφίσταται τις συνέπειες της επιλογής μου.

    Έχω δικαίωμα, ένα δωμάτιο ή θα σκάσω και θα το κόψω;

    Γιατί θα αρχίσω να κατεβάσω ένα κατάλογο από "κακές συνήθειες¨, άλλων που μου μαυρίζουν τη ζωή και εκεί δεν κινείται φύλλο, λέμε τώρα.
    Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε ισχυρίζομαι αν γίνεται ένα στραβό, τότε δικαιούμαι κι΄εγώ να κάνω τα δικά μου.

    Νομίζω, ότι συμφωνούμε, στους "ειδικούς χώρους".
    Σ΄όλα τ΄άλλα, καμμί αντίρρηση.
    Αλλά όχι κυνήγι μαγισσών, αν μου επιτρέπεις να πω και αυτό.
    Υπάρχει μια υπέρμετρη υπερβολή και κάποιοι περιμένουν με το τουφέκι στο χέρι.
    Μπορεί να κάνω και λάθος.

    Σου είπα, ότι θα κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, αλλά δεν θα αμφισβητήσω, ποτέ τα δικαιώματα του εγγύς μου.
    Αλίμονο, αν τόπαιζα και μάγκας!
    Να το κόψω, επιδιώκω:)

    Νάσαι καλά, ευχαριστώ για τον χώρο συζήτησης!

    ReplyDelete
  30. G700,


    H απάντησή σας είναι μνημείο υποκρισίας, διαστρέβλωσης και αντιδημοκρατικότητας. Για τους εξής πολύ απλούς λόγους:

    1)Το διαγράψατε επειδή ήταν οff topic; Ελάτε καλέ! Πόσα σχόλια έχετα διαγράψει επειδή ήταν off topic;

    2)"Διαφημιστικό"; Ε όχι δα! Μία απλή και ξερή, κατάξερη γνωστοποίηση-ενημέρωση ήταν. Τόσο πολύ φοβάστε; Η πάτε να πατσίσετε τη δική σας εκούσια αφωνία με τη φίμωση της αντίθετης άποψης;

    3)"Στοχοποίηση της ομάδας σας"; Ονομάζετε "στοχοποίηση" την απάντηση σε κριτική σας κατά αριστερού κόμματος από αριστερούς; Θα 'χει πλάκα να φωνάξετε και την Αντιτρομοκρατική για να σας "σώσει"! Άκου "στοχοποίηση"!...

    4)"Επικοινωνιακό θόρυβο" εμείς; Επειδή γνωστοποιούμε απλώς τα κείμενά μας σε πέντε-δέκα blogs; Τότε εσείς που έχετε πάρει σβέρνα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις τι κάνετε; Μήπως θερμοπυρηνικό επικοινωνιακό πόλεμο;

    5)"Δικά μας οφέλη"; Τι τύπου "οφέλη"; Κανα Ευρωπαϊκό βραβείο μήπως;

    Εμείς θα συνεχίσουμε να γνωστοποιούμε τα άρθρα μας. Εσείς εξακολουθείστε να τα σβύνετε. Θα αποδεικνύετε έτσι πόσο "σταθερά και αταλάντευτα είστε υπέρ της Δημοκρατίας"!... Οι αναγνώστες σας θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να 'στε σίγουροι!


    Τα λέμε.


    ΥΓ Αλήθεια, λίγη ντροπή δεν έχετε όταν καταφεύγετε σε τέτοιες πρακτικές λογοκρισίας, ακόμα και του τίτλου ενός άρθρου!; Οι γονείς σας δε σας έχουν πει τίποτα για τη χούντα των συνταγματαρχών;

    ReplyDelete
  31. Καλά G700 αυτός ο Left είναι κλασικός τραμπούκος έτσι, από αυτούς που χτυπάνε το κουδούνι του σπιτιού σου σε βρίζουν σε χτυπάνε άμα λάχει και σου παίρνουν και το σπίτι, γιατί? επειδή έτσι αποφάσισαν ότι πρέπει να είναι, επειδή η φάτσα τους αρέσει περισσότερο από τη δική σου. χαχαχα

    δεν πειράζει, άσε τώρα θα ασχολούμαστε και με το 3% τώρα να πούμε. λελε αριστερέ υβριστικέ ξετραμπουκέ

    ReplyDelete
  32. πωπω ζόρια μιλάμε, και μόνο που ξαναδιαβάζω το σχόλιο του τραμπουκάκου με πιάνουν τα γέλια, έλεος ρε φίλε, γιατί τόσο κόμπλεξ? Θα μας πας κι από καρδιά και τώρα που λέμε να κόψουμε και το τσιγάρο... χαχαχαχα

    ReplyDelete
  33. @Jack Herrer,

    Όπως (δεν) καταλαβαίνεις, είσαι ανάξιος απάντησης. Και άξιος αναγνώστης του συγκεκριμένου blog.

    ReplyDelete
  34. Δεν νομίζω να αναφέρεσαι σε μένα;
    Θα κάνεις λάθος, αν είναι έτσι.

    Δεν έχω σχέση με τα σχόλια του
    LeftG700.

    ReplyDelete
  35. έλα ρε σπίθα, μια χαρά έξυπνος άνθρωπος, μεστός και συζητήσιμος είσαι, φυσικά και δεν εννοώ εσένα.

    ReplyDelete
  36. Thanks για την παρέμβαση Σπίθα Συμφωνούμε με τους ειδικούς χώρους. Αλλά καλό είναι να κόψεις το κάπνισμα :) Τα λέμε.

    left, η G700 δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει από αυτά που ήδη έγραψε ο admin παραπάνω. Σημειώνουμε ένα τελευταίο για να μη μας περάσεις και για χαζούς ή αδαείς. Εσύ προσπαθείς να φτιάξεις προφίλ στη blogoσφαιρα ως ο αντι-G700. Γυρνάς γύρω γύρω τα ιστολόγια και τα social media και βγάζεις τη γραμμή ότι υπάρχουν δύο g700 μετά βάζεις και το λινκάκι. Πρόκειται για μία γελοία προσπάθεια, η οποία μην έχοντας κάτι άλλο πρωτότυπο να πει ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση μ' εμάς. Αντί να ασχολείσαι με τα θέματα, στην προκειμένη περίπτωση την εργασιακή επισφάλεια των νέων κλπ, ασχολείσαι μ' εμάς και τον τρόπο που εμείς αναλύουμε τα προβλήματα και τις πολιτικές εξελίξεις. Η στόχευσή σου δεν είναι η γενιά των 700 ευρώ είναι η κίνηση της G700. Εμείς δε βλέπουμε κάτι το "αριστερό" σ' αυτό το ιδιότυπο παπαράτσι blogging στο οποίο επιδίδεσαι. Και πάντως δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος σ' αυτό το παιχνίδι. Καλή τύχη. Ελπίζουμε να σου δώσαμε τροφή να γράψεις ένα ακόμη post.

    ReplyDelete
  37. "Και άξιος αναγνώστης του συγκεκριμένου blog"

    LeftG700- μετά από αυτό το μειωτικό γιά όλους μας σχόλιο καλύτερα φύγε μόνος σου.

    Διότι όλοι εμείς εδώ θεωρούμε τους εαυτούς μας άξιους αναγνώστες του blog

    Εσύ παίξε στο δικό σου blog με τους δικούς σου αναγνώστες

    ReplyDelete
  38. Ο ser με καλύπτει απόλυτα.

    ReplyDelete
  39. ε μα αυτό προσπαθεί να κάνει τόσο καιρό ο άνθρωπος να βρει αναγνώστες με το στανιό για να παίξει αλλά τρώει πόρτα για δε τσιμπάει κανείς. Τα 'πε όλα ο ser. Τα πάντα όλα.

    ReplyDelete
  40. Οποιος καπνίζει είναι ναρκομανής.Η νικοτίνη είναι πιό ισχυρή εξαρτησιογόνος ουσία απο την ηρωίνη.Και η απεξάρτηση απο τη νικοτίνη είναι πιό δύσκολη.

    Το αστείο είναι ότι πολλοί απο τους καπνιστές συμμετέχουν στον αγώνα κατά της διάδοσης των ναρκωτικών.

    Εχω το δικαίωμα να καπνίζω; Ναι υπο την προυπόθεση ότι δεν βλάπτω το δικαίωμα του άλλου να μην καπνίζει γιατί δεν θέλει να υφίσταται τις συνέπειες του καπνίσματος.

    Αρα πρόκειται για σύγκρουση δικαιωμάτων.Και όπως σε κάθε σύγκρουση νικητής θα είναι ο πιό ισχυρός.

    ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.ΑΠΛΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ" ΘΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.Και τώρα ορίζονται νομικά οι προυποθέσεις όπως και σε κάθε πράξη που θέλει να λέγεται δικαίωμα.Δικαιώματα χωρίς ευθύνες δεν νοούνται.Οι Ελληνες πρέπει να ασκηθούμε στο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες που απορρέουν απο την άσκησή τους.

    ΥΓ.SER.Υπογράφω το σχόλιό σου.

    ReplyDelete
  41. Ser.. Dude.

    Proteino o mpafos na ginei delegalised kai na mpei stis diatakseis gia to kapnisma.

    ReplyDelete
  42. Και όχι μόνο ο mpafos.

    ReplyDelete
  43. Ο χώρος εργασίας είναι ο κατεξοχήν χώρος κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης. Διότι, εκεί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πρώτη φορά την πραγματικότητα της κατανομής της εργασίας και του πλούτου. Εκεί αναλαμβάνουν ευθύνες, γίνονται δημιουργικοί ή όχι, εκεί χτίζουν φιλίες και εντάσσονται σε ομάδες.


    Την παραμικρή ιδέα δεν έχουν για την "κατανομή εργασίας και πλούτου". Εκτός εάν παρακολουθούν καθημερινά τις χρηματαγορές, το βιωτικό επίπεδο και αγοραστική δύναμη σε διαφορετικές περιφέρειες, τις επενδύσεις που γίνονται σε και από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κλπ κλπ.
    Από τον "εργασιακό χώρο" ο καθένας δεν καταλαβαίνει τίποτα εκτός από το δικό του μισθό και πόσα παίρνει το αφεντικό και διάφορα κουτσομπολιά και παράπονα. Όσον αφορά στις φιλίες και στις ομάδες, αυτές "επιβάλλονται έμμεσα" στον εργασιακό χώρο.

    Διότι, εκτός εργασιακού χώρου μπορείς να διαλέγεις τους φίλους σου, ενώ στο γραφείο δεν τους διάλεξες εσύ κι έτσι αναγκάζεσαι να διαμορφώνεις τον εαυτό σου ώστε να "ανήκεις". Το περιβάλλον εργασίας είναι "υποχρεωτική παρέα" που δεν την διάλεξες εσύ.

    Τώρα τελευταία τα κείμενα στο g700 είναι γεμάτα θεωρίες και εικασίες οι οποίες προβάλλονται ως αλήθειες και δόγματα, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η κουβέντα. Πώς μπορεί όπως να ξεκινήσει μια δημιουργική συζήτηση, όταν το ίδιο το θέμα της συζήτησης που έχει τεθεί περιέχει τόσες γενικεύσεις, ανακρίβειες και θεωρίες;

    Τα ίδια Παντελάκη μου... το μεγαλύτερο φιλοσοφικό πρόβλημα της Ευρώπης παραμένει η αποδοχή των εικασιών ως απαρχή μιας συζήτησης. Ξεκινάμε δηλαδή με αμφισβητήσιμες βάσεις ("θεμέλια" συζήτησης) και απορούμε μετά γιατί δεν βγαίνει άκρη στο τέλος.

    Τέλος, κάθε φορά που διαβάζω παρόμοια κείμενα για "εργασιακά περιβάλλοντα", μου δίνουν την εντύπωση "φανταχτερών γραφείων στα οποία ορισμένοι τύποι τριγυρνάνε πέρα δώθε και κουβεντιάζουνε, πότε πότε πατάνε και καμιά σφραγίδα". Δίνουν την εντύπωση υπαίθριου γραφείου του ΙΚΑ σε παραλία στην Αρούμπα όπου ο κόσμος παίζει και κουβεντιάζει και δεν παράγει απολύτως τίποτα. Διότι εάν παράγει και κάτι, τότε πρέπει να βγει και στο δρόμο να φωνάζει για κεκτημένα δικαιώματα και για "βαριά εργατιά" και άλλες σαχλαμάρες για σκυλάδικα.

    Το Αμερικανικό όνειρο ήταν συγκυριακό (αποτέλεσμα συγκυριών μετά τον Β' ΠΠ), ενώ το "Ευρωπαϊκό όνειρο" στηρίζεται στο "να καθόμαστε όλοι σε γραφεία να κουβεντιάζουμε και να μας ταϊζουν οι υπόλοιποι που δεν έχουν το χρόνο να μπλογκάρουν και να κουτσομπολεύουν περί διαφόρων λεκτικών περικοκλάδων που πλασάρονται ως σοβαρές θεωρίες".
    Σοβαρευτείτε.

    ReplyDelete
  44. Αρχίζει ο δεύτερος αγώνας (φτάσαμε σπίτι, ..ουφ..!)

    @ Jack Herrer

    Που να ξέρω τι μπορεί να βάλει ο καθένας στο μυαλό του :)
    Πρώτη φορά έκανα σχόλιο, εδώ κι'έπεσα σε διαμάχη!

    @ G700

    Βεβαίως και συμφωνούμε!
    Μια χαρά τα λέτε:)

    Πρέπει να το κόψω γιατί δεν με παίρνει, άλλο.

    Νάστε καλά και τα λέμε.
    Την καλησπέρα μου.

    ReplyDelete
  45. Καιρό είχα να ακούσω την εξαιρετικά συντηρητική άποψή σου Λεφτέρης. Ομολογώ ότι πάντα με ιντριγκάρει. Αλλά εδώ δεν καταλαβαίνω τι στάση παίρνεις στο θέμα α)απαγόρευση του καπνίσματος β)στάση γσεε. Χαιρετώ

    ReplyDelete
  46. "Σοβαρευτείτε"

    Αργησες αλλά το πρόλαβες το κακό Lefteris.
    Εσύ από ό,τι διαπιστώνω δεν αλλάζεις μάρκα.
    Πες και κάτι για το θέμα.Γιατί το σνομπάρεις; Μόνο ένας ορκισμένος φουμαδόρος θα το έκανε αυτό .Σου συμβαίνει;

    ReplyDelete
  47. Right,


    Φυσικά και η G700 δεν έχει κάτι παραπάνω να πει από αυτά που έγραψε ο admin παραπάνω. Για νέο μας το λες;

    Κατά τα άλλα έχετε πλάκα. Μα την Παναγία! Επειδή φτιάξατε ένα blog με το generic όνομα g700 -που το βαφτίσατε και "επίσημο site της Γενιάς των 700 ευρώ"(!!!), νομίζετε ότι εκπροσωπείτε και όλες τις εκατοντάδες χιλιάδες του συγκεκριμένου group! Για συνέλθετε!

    Όσο για το "αντί" και τον ετεροπροσδιορισμό, ποιό είναι το πρόβλημά σας; Εσείς ετεροπροσδιορίζεστε σε σχέση με την Αριστερά και είστε απέναντί της κι εμείς ως αριστεροί που είμαστε υπέρ της, ετεροπροσδιοριζόμαστε σε σχέση με τους αντιπάλους της! Έτσι πάνε αυτά τα πράγματα και κοιτάξτε να το συνηθίσετε. Επειδή η οργανωμένη Αριστερά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και σας άφησε να αλωνίζετε, δε σημαίνει ότι κοιμούνται όλοι οι αριστεροί. Το αλώνι δεν είναι δικό σας
    κι αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα!

    Και μην ανησυχείτε. Τις θέσεις και τις προτάσεις σας θα τις κάνουμε φύλλο και φτερό. Όπως κάναμε και την κριτική σας για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βγάλατε τσιμουδιά! Επειδή -ταχαδήθεν- δεν παίρνετε μέρος "σ' αυτό το παιχνίδι"!... Εμ πού να πάρετε; Σας "παίρνει"; Δε σας παίρνει και το ξέρετε καλά. Όπως ακριβώς το ήξερε κι η αλεπού του Αίσωπου...


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  48. @ser & @zouf,


    Βαστάτε ορέ τα άλογα! Ο άνθρωπος που μας αποκαλεί τραμπούκους(!!!) και ο οποίος τυγχάνει αναγνώστης ενός δημοκρατικού υποτίθεται blog που ανερυθρίστα σβήνει ενημερωτικό σχόλιό μας τι είναι;

    Και τι είσαστε εσείς που δεν βγάλατε κιχ, ούτε για τα περί "τραμπούκων" ούτε για τη φίμωση της αντίθετης άποψης;

    Δώστε την απάντηση μόνοι σας...


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  49. @Gμόσιε,


    Πώς το 'πες αυτό; "Τρώει πόρτα"; Τέτοια πρωτότυπη διατύπωση για την απροκάλυπτη λογοκρισία και τη φίμωση του άλλου δεν έχουμε δει!

    Έχεις ταλέντο, προχώρα!


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  50. Να κάνεις και να πεις ό,τι θες στο δικό σου blog. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

    ReplyDelete
  51. Ser μίλησες εκ μέρος όλων.

    Σπίθα cu around για διάλογο και ανανεωτικές ζυμώσεις

    Lefteris οκ να δεχτούμε την κριτική σου περί θεωρητικολογίας αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ πρακτικό θέμα στο οποίο δεν παίρνεις θέση.

    ReplyDelete
  52. http://uk-en.help-eu.com/pages/index-2.html

    ReplyDelete
  53. @Lefteris
    Όντως, στον εργασιακό του χώρο ο άνθρωπος αναγκάζεται να συνυπάρξει και να δομήσει φιλίες, όμως, έξω επιλέγει. Όμως, πόσο ισχύει απόλυτα έξω αυτή η ελευθερία; Δεν περιοριζόμαστε πχ από την περιοχή, που μένουμε, το σχολείο, που πήγαμε, ακόμα και από τις υπάρχουσές μας γνωριμίες;
    Έστω ότι μετά την εργασία τους, οι άνθρωποι πηγαίνουν σε λέσχες και συναθροίσεις (ανάλογης εξιδανίκευσης με τισ αντιλήψεις των εργαζομένων στον χώρο εργασίας πέρα από τον μισθό τους κλπ), που αυτοί επιλέγουν. Δεν αμφιβάλλω για την επιλογή. αλλά και πάλι υφίστανται περιορισμούς, έστω τους χωρικούς.

    Η προσέγγισή σας για τις διαφορές Ευρώπης, ΗΠΑ και για τα προβλήματα της πρώτης είναι ανάλογης δογματικής έντασης με τις προσεγγίσεις αυτών που λένε "Η Αμερική δεν είχε ποτέ 'ψυχή' ", "Η Ευρώπη είναι το διαρκές φως, ενώ η Αμερική αναλώσιμος λαμπτήρας" και άλλα τέτοια φιλοσοφοειδή. Δεν νομίζω ότι προάγουν την συζήτηση, δηλαδή.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  54. Φιλοσοφοειδές επιχείρημα μου άρεσε αυτό.

    Θα προσθέσω και κάτι ακόμα. Αυτό που λέει στο post είναι πολύ σημαντικό. Ο χώρος εργασίας δεν είναι ιδιωτικός χώρος. Το κράτος βάζει το πλαίσιο για θέματα υγιεινής, ασφάλειας, εργασιακών σχέσεων (άρα και το τσιγάρο εμπίπτει) ακόμα και στην πιο φιλελεύθερη οικονομία όπως οι ΗΠΑ. Διαφορετικά θα ήμαστε ακόμα σε συνθήκες πρωτοκαπιταλισμού Ντίκενς. Ό,τι θέλει ο εργοδότης.

    ReplyDelete