Από τον Γιάννη Σακιώτη*
Εμφανίσθηκαν λοιπόν οι ενορχηστρωτές και διευθυντές του απαθλιωμένου και βαθιά ανήθικου εδώ και κάμποσα χρόνια συστήματος της μεταπολίτευσης για να μας πουν, σε εμάς τους «απλούς πολίτες» (μπράβο Νίκο Ξυδάκη της «καθημερινής» που τράβηξες το αυτί των αλαζόνων της αριστεράς που τους έχουν καραμέλα τους «απλούς πολίτες»), ότι το παλιό σύστημα σάπισε και τώρα ήρθε η ώρα για «νέα μεταπολίτευση»...
Όπως δείχνουν όμως ακόμη και οι «απλές εξισώσεις», μεταπολίτευση δεν σημαίνει ανασύνθεση, ανασύνταξη, ανακάτωμα της τράπουλας, με τα ίδια λίγο πολύ πρόσωπα που προσπαθούν να αναβαπτισθούν και να κερδίσουν μερικές ακόμη παρατάσεις για να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερα προνόμια, κρατικό χρήμα και εξουσία.
Μεταπολίτευση σημαίνει σεισμός, καταστροφικός, να γκρεμισθούν τα τείχη, αλλά και τα κτίσματα της αθλιότητας, της παρακμής, της κατρακύλας.
Εάν ο σεισμός είναι τεχνητός, θα είναι μικρής ισχύος. Τίποτε δεν θα αλλάξει. Μόνο μερικά προσωπεία.
Όπως εκείνο του ΣΥΝ, που ετοιμάζεται να εκλέξει πρόεδρο ένα νέο μεν, πλην βαθιά συστημικό και ως εκ τούτου αντανάκλαση του παλιού πρόσωπο.
Πραγματική μεταπολίτευση, δηλαδή πτώση και συντριβή του παρόντος συστήματος και δημιουργία ενός νέου πολιτικού τοπίου από υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας που εξακολουθούν να εργάζονται και να έχουν τη φιλοδοξία να αποκτούν και να χρησιμοποιούν ουσιαστικές γνώσεις να χρησιμοποιούν με θετικό τρόπο τις ικανότητές τους και να δημιουργούν νέες, σημαντικές δυνατότητες, θα γίνει μόνο εάν επέλθει σφοδρή κρίση-κατάρρευση του κρατιδίου μας, είτε στο πεδίο της οικονομίας, κάτι όχι και τόσο απίθανο μιας και η σημερινή ευημερία βασίζεται σε μια φούσκα με λεπτά τοιχώματα, είτε στο πεδίο της απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας, πιθανότητα εξαιρετικά σοβαρή εξαιτίας των διεθνών συγκυριών (μετάβαση σε νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ, επικείμενη ανεξαρτησία Κοσσυφοπεδίου, πετρελαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας στο Αιγαίο).
Όταν υπάρξουν ανάλογες εξελίξεις, τότε μόνο το κίνημα των πραγματικών και όχι των «απλών» πολιτών θα γκρεμίσει με ένα άλλο πολυτεχνείο το αισχρό σημερινό σύστημα, θα ζητήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές για συντακτική βουλή, η οποία θα εισάγει το σύνταγμα της 4ης ελληνικής δημοκρατίας.
Ένα νέο, πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα, που θα απελευθερώσει και θα αναδείξει σε ηγεμονικές τις δυνάμεις του ήθους και της δημιουργίας και θα μπλοκάρει την άθλια μιντιοκρατία και τα συντεχνιακά συμφέροντα.
Όλα αυτά για να έχουν νόημα θα πρέπει να γίνουν όχι με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη νεοφιλελευθεροποίηση της χώρας, αλλά αντίθετα, με στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών, και με προοπτική την αναπτέρωση του ελληνισμού ως παγκόσμιας δημιουργικής δύναμης.
Ο κύβος δεν έχει ριφθεί ακόμη...
Ο Γιάννης Σακιώτης είναι Δρ. πολιτικής επιστήμης και στέλεχος του οικολογικού κινήματος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog sakiotis.blogspot.gr και επαναδημοσιεύτηκε στο PPOL.
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει σεισμός, καταστροφικός, να γκρεμισθούν τα τείχη, αλλά και τα κτίσματα της αθλιότητας, της παρακμής, της κατρακύλας.
ReplyDeleteΠραγματική μεταπολίτευση, δηλαδή πτώση και συντριβή του παρόντος συστήματος και δημιουργία ενός νέου πολιτικού τοπίου από υγιείς δυνάμεις της κοινωνία
ReplyDeleteΖούμε μια έντονα μεταβατική και συνάμα παρακμιακή περίοδο.
ReplyDeleteΟυσιαστικά, η 3η ελληνική δημοκρατία ή αλλιώς μεταπολιτευτική περίοδος τελειώνει με την πραγμάτωση και του τελευταίου μεγάλου μαζικού αιτήματος των Ελλήνων για οικονομική και νομισματική σταθερότητα μέσα από την ένταξη στο ευρώ το 2001.
Έκτοτε, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε εισέλθει σε μια εποχή συλλογικής κατάθλιψης και μειωμένων εθνικών προσδοκιών.
Πόσο μάλλον που από την πολιτική και ειδικά από τη γενιά του Πολυτεχνείου και τα νεογνά της(ηλικία και πνεύματι) δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να μπορούμε να ελπίζουμε πέρα από τη διαχείριση της στασιμότητας.
Κατά την άποψη μας χρειάζονται να γίνουν πολλά τόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη δημιουργία συλλογικών αγαθών και συλλογικού πλούτου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος) όσο και ως προς το άνοιγμα και τη φιλελευθεροποίηση σημαντικών πτυχών της οικονομίας.
Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργική καταστροφή του μεταπολιτευτικού προτύπου ανάπτυξης και του μοντέλου διακυβέρνησης και θεσμικής συγκρότησης του κράτους.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν απαιτούν σκληρούς αγώνες.
Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου και των συνδικαλιστών δίνει μάχες οπισθοφυλακής, ενώ ακόμη χειρότερα ο ριζοσπαστισμός πολλών πολιτικών αποδεικνύεται κούφιος.
Δυστυχώς εκεί φτάσαμε, να περιμένουμε την κορύφωση της τραγωδίας για να επέλθει η πολυπόθυτη κάθαρση.
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρος πως αν φτάσουμε εκεί, είναι πολύ πιθανό να στηθούν λαικά δικαστήρια και κρεμάλες. Αυτό δεν το βλέπουν; Δεν το μυρίζουν; Που θα πάνε να κρυφτούν όταν θα βγαίνει η αλήθεια για πρωθυπουργούς, δημοσιογράφους, εγκάθετους ακαδημαικούς, και όλους τους λοιπούς;
Τέσπα, ας είναι και έτσι. Εδώ που φτάσαμε όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε!
Quiz: poio einai to agapimeno paixnidi ton delfinon?
ReplyDeleteΆρθρο Τσίπρα για το ασφαλιστικό:
ReplyDeletehttp://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=4&id=437824&expand=1
answer: to Gine Proedros stin efimerida Ethnos
ReplyDeleteΕνα μπλόγκ,σαν αυτό της γ700,που φιλοδοξεί,αν καταλαβαίνω καλά,να έχει ένα παρεμβατικό ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΟ πολιτικό λόγο,ΔΕΝ μπορεί να υιοθετεί το λεξιλόγιο της "αθλιότητας",της "κατρακύλας",της "σήψης",της "καταστροφής",του "χυδαίου" Ελληνα,της "ηττημένης" Ελλάδας.Αυτό τείνει να μας γίνει"δευτέρα φύσις" και ο ΕΞΩΒΟΛΙΣΜΟΣ του αποτελεί την πρώτη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ πράξη, αν θέλουμε να συμβάλλουμε με ένα σύγχρονο τρόπο στις αλλαγές τύπου Μπλέρ.Οίδιος,όπως διαπιστώσαμε, με θαυμασμό όλοι στο προηγούμενο πόστ, δεν είχε ούτε ένα ψήγμα ΑΡΝΗΤΙΚΟΛΟΓΙΑΣ στο λόγο του.
ReplyDeleteΣυμφωνώ! Πως γίνεται μέσα σε μόλις λίγα χρόνια από την Ελλάδα που είχε στόχο την σύγκλιση των μισθών μετά την νομισματική σύγκλιση (Σημίτης) να έχουμε φτάσει σε αυτή την απαισιοδοξία. Είναι σίγουρο πως ο Σημίτης απέτυχε σε αυτό το στόχο, αλλά στην χώρα κάτι γινότανε. Μπορεί να υπήρχε διαφθορά και τα γνωστά προβλήματα, αλλά υπήρχε τουλάχιστον μια ελπίδα βελτίωσης. Πως φτάσαμε μέσα σε 3 μόλις χρόνια σε αυτή την κατάσταση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία βίαιη αλλάγή (οικονομική ή εθνική κρίση) είναι απορίας άξιο. Μάλλον κάποιους βολεύει αυτή η απαισιοδοξία, η οποία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και καλύπτει τα λάθη και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να άφησε τεράστια προβλήματα πίσω του, αλλά δεν ευθύνεται και για την εμφανή αποτυχία της ΝΔ να κάνει ακόμη και απλή διαχείριση.
ReplyDeleteΕδώ και τώρα ο λαός απαιτεί Τσίπρας και Τζούλια Αλεξανδράτου μαζί!!
ReplyDeleteΓιατί ο Τσάβες είναι καλύτερος που **αμάει την Ναόμι???
"ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" (=ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ) ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
ReplyDeleteΝαι σωστά τα λέει ο Παρμενίδης. Ας ΘΕΤΙΚΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ λιγάκι. Ας μιλήσουμε, πες, για τα προσόντα του ΓΑΠ
όπως όταν με εκείνο το ΗΛΙΘΙΟ, ΨΕΥΤΙΚΟ χαμόγελό του που ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ καρδίας λέει
"Εύχομαι ΟΛΟΥΣ Καλές Απόκρηες".
ΥΓ Τόπε πέρυσι, μεταφράζοντας εκ του "Ι wish you all"!!!!!!!!!!!
Δες και την θετική πλευρά! Μιλαέι στο εξωτερικό μια χαρά! Όχι σαν τους άλλους τους βλάχους! Έχεις ακούσει τον Καραμανλή να μιλάει Αγγλικά? Και σπούδασε και στις ΗΠΑ τρομάρα του...
ReplyDeleteΚύριε Ξυδάκη διάβασα το άρθρο σας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και μεταφέρω
ReplyDelete"..... Ομως σκάλωνα. Σκάλωνα στις σκηνές του φιλμ: Αυτή η ανά τετραετία εκχώρηση εξουσίας στους αντιπροσώπους, αυτή η κατά την τετραετία απόσυρση του πολίτη στο καβούκι–δουλειά του, αυτή η μετάπτωση του πολιτικού σώματος σε σώμα παγίως αντιπροσωπευομένων και οιονεί ανευθύνων, μου έφερνε στα μάτια άλλα φιλμ: Απλούς πολίτες, ημικαταπατητές ρεμάτων και δασών, να ουρλιάζουν στις κάμερες της τηλεδημοκρατίας: Πού είναι το κράτος; Απλούς πολίτες να συνωθούνται σε κομματικά γραφεία ζητώντας διορισμό (αγανακτισμένα: δεν ζητάμε δουλειά, κύριε βουλευτά, διορισμό ζητάμε!). Απλούς πολίτες να καυχιούνται πώς έκαναν τη δουλειά τους παρακάμπτοντας την τάξη και χρησιμοποιώντας το Μέσον τους, και ταυτοχρόνως να σιχτιρίζουν για το φακελάκι που αναγκάστηκαν να ρίξουν στον ξεφτίλα εφοριακό, στην πολεοδομία, στα ΚΤΕΟ... Εβλεπα απλούς πολίτες έτοιμους ανά πάσα στιγμή να παρακάμψουν τη νομιμότητα, να λοιδορήσουν τον νομοταγή, να επαινέσουν τον ατσίδα. Κυρίως, έβλεπα απλούς πολίτες έτοιμους από καιρό να εκχωρήσουν κάθε ψιχίο εξουσίας τους, τη γλίσχρα ψήφο τους, τη φωνή τους, την πολιτική τους υπόσταση και την ατομική τους αξιοπρέπεια, έτοιμους να σιωπήσουν, να υποταχθούν, να ασπαστούν τη New Speak, να κάνουν το κορόιδο, για να διαπλεύσουν τον καιρό αδιάβροχοι.
Σε αυτή τη διαρκή βύθιση στην ετερονομία, στην απογύμνωση του πολιτικού, στον μετασχηματισμό του δημόσιου χώρου σε καζίνο και πελατειακότητα, εδώ ακριβώς βλέπω τον «απλό πολίτη» να πρωταγωνιστεί – απλό, γυμνό, υπήκοο, υπόδουλο, και διόλου πολίτη..."
Τα μάθαμε ότι είστε κολλητός του Κομφούκιου.
Μα ΤΙ σας φταίνε πιά οι ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;;;;
Τσόκαρα τους ανεβάζει, χυδαίους τους κατεβάζει αυτός. Απίκο και σεις στη πρώτη ευκαιρία.
ΤΙ σας φταίει ο απλός άπορος λαός που εξαντλείται ολόκληρη βδομάδα και πάει κι αυτός ο φουκαράς και σκάζει ένα φτωχικό ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ευρώ στο ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ της ΑΗΔΟΥΣ Αννας Βάρσου να νοιώσει λίγο Αραβικό πολιτισμό;;;;;
ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν είναι κι ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ;;;
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΤΕΡΑΤΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΙ
Ενα από τα αθλήματα στα οποία επιδίδονται επιτυχώς οι πολιτικά και ψυχολογικά αντιδραστικοί είναι η σπίλωση και η συκοφαντία των φιλελεύθερων προοδευτικών.Με αυτούς τους αντιδραστικούς συμμαχούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που νοικιάζουν διάφορους γραφικούς τύπους της τηλεόρασης με "λαική επιρροή" και δημιουργούν ένα κλίμα ακύρωσης των υγιών αντανακλαστικών της Κοινωνίας των Πολιτών.Ετσι οι πολίτες γίνονται ευάλωτοι και ευάγωγοι συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τους ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ κήρυκες της πολιτικής της "μηδενικής ανοχής"
ReplyDeleteAnonymous said...
ReplyDelete"Δες και την θετική πλευρά! Μιλαέι στο εξωτερικό μια χαρά! Όχι σαν τους άλλους τους βλάχους! Έχεις ακούσει τον Καραμανλή να μιλάει Αγγλικά? Και σπούδασε και στις ΗΠΑ τρομάρα του..."
ΔΕΝ υπάρχει τέτοιο πράγμα, είναι μύθος.
Οι καλοί στα γλωσσικά είναι καλοί σε όλες τις γλώσσες.
Βέβαια, δίπλα στους τυφλούς [τους βλάχους όπως σωστά τους λες] βασιλεύει ο μονόφθαλμος, αλλά βάλε τον Γιωργάκη με το Αγγλικό λεξιλόγιο των 750 λέξεων δίπλα στον Κομφου και θα μείνεις ενεός.
Το ότι έχει Αμερικανική προφορά δεν τον ξεχωρίζει ως καλό γνώστη της Αγγλικής.
"ΕΤΕΡΟΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ"
Ξυδάκης:
ReplyDelete"Σε αυτή τη διαρκή βύθιση στην ετερονομία, στην απογύμνωση του πολιτικού, στον μετασχηματισμό του δημόσιου χώρου σε καζίνο και πελατειακότητα, εδώ ακριβώς βλέπω τον «απλό πολίτη» να πρωταγωνιστεί – απλό, γυμνό, υπήκοο, υπόδουλο, και διόλου πολίτη..."
Ακριβώς-ακριβώς κ.Ξυδάκη.Πλήρης άρνηση της ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΟΛΟ το λεξιλόγιό σου είναι από το σκουπιδολεξικό,το μόνο που έγινε πλούσιο τα τελευταία χρόνια.Τη κάνεις καλά τη δουλειά σου.Θα αμείβεσαι και καλά γι'αυτό φαντάζομαι.Θέλαμε να εξαιρέσουμε από τη σκουπιδολογία τα έντυπα μέσα αλλά δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε.
Bre arxida Kokoko den kaneis apergia 24wrh?
ReplyDeleteΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;;;;
ReplyDeleteΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ...ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΕΞΩ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ...ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ....
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΜΠΑΖΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ
I Ellada einai mia aperanti paidiki xara pou mono gia diakopes kanei.
ReplyDeleteΕνα μπλόγκ,σαν αυτό της γ700,που φιλοδοξεί,αν καταλαβαίνω καλά,να έχει ένα παρεμβατικό ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΟ πολιτικό λόγο,ΔΕΝ μπορεί να υιοθετεί το λεξιλόγιο της "αθλιότητας",της "κατρακύλας",της "σήψης",της "καταστροφής",του "χυδαίου" Ελληνα,της "ηττημένης" Ελλάδας.Αυτό τείνει να μας γίνει"δευτέρα φύσις" και ο ΕΞΩΒΟΛΙΣΜΟΣ του αποτελεί την πρώτη ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ πράξη
ReplyDeleteΈχεις δίκιο , δε μας αρέσει να γκρινιάζουμε αλλά να μιλάμε θετικά και κυρίως τεκμηριωμένα.
Γι' αυτό ακολουθεί σχόλιο στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για το ασφαλιστικό
ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ
ReplyDeleteΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (Π.Χ. ΓΑΛΛΙΑ)
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥΣ
Ο Τσίπρας , στο άρθρο του για το ασφαλιστικό, σωστά εντοπίζει ότι το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού ζητήματος είναι ΚΑΙ πρόβλημα ελλειμματικού αποθεματικού των ταμείων.
ReplyDeleteΠράγματι , όπως είχαμε πει σε προηγούμενο ποστ με τίτλοΈνα ταμείο για όλους τους Έλληνες τα περισσότερα ταμεία σύνταξης είναι «τρύπιοι μικροκουμπαράδες» χωρίς επενδυτικές δυνατότητες και κυρίως χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους.
Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους :
1.την υψηλή εισφοροδιαφυγή, σχεδόν τριπλάσια ίσως και τετραπλάσια σε μέγεθος από την αντίστοιχη της Γερμανίας
2.την καταλήστευση των πόρων τους από το κράτος. Κατά το παρελθόν τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήθηκαν από την εκάστοτε Κυβέρνηση ως προέκταση του κρατικού κουμπαρά. Ουσιαστικά λειτούργησαν ως εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του ελληνικού μεταπολιτευτικού αναπτυξιακού μοντέλου και ως πηγές άντλησης χρήματος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους για προγράμματα «εξυγίανσης» των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διεύρυνση της απασχόλησης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω , την πριμοδότηση με πλασματικά χρόνια για διάφορες ομάδες
3.την επιβάρυνσή τους με δαπάνες του κοινωνικού κράτους, όπως η κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού πχ ομογενείς, επαναπατρισθέντες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κοκ, μια δηλαδή υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε στα Ταμεία, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους.
4.την κακή διαχείριση των χρημάτων τους: α. απαίτηση για άτοκες καταθέσεις των αποθεματικών τους επί σειρά ετών, β. την καταλήστευση των αποθεματικών με «σκάνδαλα» τύπου ομολόγων
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteΦανταζόμαστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας , όπως και η Αριστερά γενικώς μαζί και οι συνδικαλιστές, θα συμφωνούν με τα παραπάνω.
ReplyDeleteΟΜΩΣ υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί , αν όχι σημαντικότεροι ακόμα βλαπτικοί για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού παράγοντες ,
τους οποίους τεχνηέντως επιλέγουν να αγνοούν τόσο ο μίστερ Τσίπρας όσο και η Αριστερά και οι συνδικαλιστές , καθώς επίσης και οι «λαϊκές» πτέρυγες των περισσότερων κομμάτων.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η βασική διαφορά μας. Ότι εμείς δε στρουθοκαμηλίζουμε και λαμβάνουμε υπόψη επίσης τα εξής
Α. Η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων σταδιακά επιδεινώνεται εις βάρος των εργαζόμενων και κυρίως των νέων. ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. Αυτό οφείλεται τόσο στην όξυνση του δημογραφικού προβλήματος (γερνάμε και δε γεννάμε) όσο και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων (19% των νέων και 35,5% των αναζητούντων πρώτη εργασία είναι άνεργοι) αλλά και χαμηλά επίπεδα απασχόλησης στην Ελλάδα συνολικά (μόλις το 61% του πληθυσμού 15-65 εργάζεται επίσημα). Οφείλεται όμως και σε ρυθμίσεις που βγάζουν άτομα στη σύνταξη από τα 55.
Β. Η πολυδιάσπαση των ταμείων δημιουργεί υψηλά διαχειριστικά κόστη τόσο σε χρήμα όσο και σε διαφάνεια του συστήματος(140 ταμεία = χάσιμο χρήματος και νομενκλατούρα). Ακόμα πιο σημαντικά η πολυδιάσπαση μακροπρόθεσμα καταδικάζει τα περισσότερα ταμεία σε κατάρρευση του λόγου ασφαλισμένων –συνταξιούχων και συνεπώς σε απόλυτη αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλισμένων.
Γ. Τα πληρωτέα ποσά – οι εισροές δηλαδή οι οποίες προέρχονται από εργαζόμενους και εργοδότες στο σύστημα είναι εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με την τελική σύνταξη που παίρνει ο δικαιούχος. Εάν οι συντάξεις ήταν πλήρως ανταποδοτικές το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνονταν στο 60 και όχι το 80 και 90 % και 100% που είναι σήμερα. Το κενό αυτό , αντί να καλύπτεται με τους πόρους ενός «Εθνικού Κορβανά», με ενιαίο αποθεματικό και σωστή χρήση των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, το καλύπτει το κράτος μέσα από τον προϋπολογισμό ή από δάνεια, δανειζόμενο δηλαδή απ’ τις μελλοντικές γενιές.
Δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Ας δούμε το παράδειγμα του ΙΚΑ.
ReplyDeleteΣύμφωνα με το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (Νοέμβριος 2007) το ΙΚΑ μέχρι το 2020 θα τρέχει ελλείμματα οριακά κάτω του 1% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε αρκεί η κρατική χρηματοδότηση του 1% , σύμφωνα με το νόμο Ρέππα, για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.
Όμως από τότε και μετά τα πράματα χειροτερεύουν ραγδαία, γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά σε δημογραφικούς παράγοντες. Το 2050 υπολογίζεται ότι ceteris paribus το έλλειμμα του ΙΚΑ μόνο θα ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ, απ’ όσο θυμόμαστε.
Θα επανέλθουμε
με λεπτομέρειες του πορίσματος
ReplyDeleteσε σβήσαμε γιατί χαλούσες τη ροή του σχολίου μας, ξαναγράψτο από κάτω
ReplyDeleteEνδιαφέρουσες και αν μη τι άλλο οραματικές οι απόψεις του ποστ. Αλλά η θέση περί οικονομικής και συνοριακής κατάρρευσης της χώρας ως condicio sine qua non της νέας μορφής ύπαρξης και δράσης που οραματίζεται ο συγγραφέας, μου φάνηκε μάλλον αταίριαστη. Και προβληματική όχι τόσο διότι δεν τη θέλουμε αυτή την κατάρρευση ή ειναι απίθανη αλλά περισσότερο διότι πρόκειται για παράδοξο: η θέση αυτή στοχεύει στον ρεαλισμό προκειμένου να 'σπάσει' λίγο την θεωρητική γλώσσα του υπόλοιπου ποστ αλλά καταλήγει περισσότερο ασαφής (και λίγο doomsday scenario) και λιγότερο ελκυστική απ' ό, τι οι πιο εύστοχες και συγκροτημένες θεωρητικές διαπιστώσεις.
ReplyDeleteγεράσιμε συμφωνούμε είναι αυτή η καταστραφολογία σύνηθες γνώρισμα των νεοΕλλήνων, όπου όλα είναι χάλια και μαύρα.
ReplyDelete@ Gerasimos
ReplyDeleteJanuary 25, 2008 1:39 PM
Eσύ ars gratia artis πού κρυβόσουνα τόσο καιρό;;;;
Ι'm impressed but not surprised.
Καταλαβαίνετε βρε γιατί σας υπενθυμίζω συνεχώς ότι, μέσα στην ατέλειωτη σαβούρα, η Ελλάδα διαθέτει ΚΑΙ world class creme de la creme;;;;
"Όταν υπάρξουν ανάλογες εξελίξεις, τότε μόνο το κίνημα των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ και όχι των «ΑΠΛΩΝ» πολιτών θα γκρεμίσει με ένα άλλο πολυτεχνείο το αισχρό σημερινό σύστημα, θα ζητήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και εκλογές για συντακτική βουλή, η οποία θα εισάγει το σύνταγμα της 4ης ελληνικής δημοκρατίας."
ReplyDeleteΤόχουμε πεί ΜΥΡΙΑΔΕΣ φορές
Εκ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ερεί τα κρείττω
και
Εξ "ΑΠΛΩΝ" ΠΟΛΙΤΩΝ ερεί τα ΦΑΥΛΑ
Apeiro kallos:
ReplyDeletehttp://jivass.blogspot.com/2008/01/streaptease.html
Mα ότι ΚΑΙ οι οικολόγοι θα γίνονταν σνομπ κομφούκιοι ποιός θα το πίστευε.
ReplyDeleteΟ Κομφούκιος όμως απορρίπτει τις ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ. Οι κινδυνολογίες μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ του ΦΟΒΟΥ.
ΚΑΙ όπως είπε ο Franklin Delaνo Roosevelt
"THERE IS NOTHING WORSE THAN FEAR, THAN FEAR ITSELF."
OXI, εμείς ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στην δημοκρατία, ΔΕΝ θέλουμε τον πολίτη ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ, έστω και αν υπηρετεί τους δικούς μας σκοπούς.
ΑΞΙΑ υπάρχει μόνο στην ελέυθερη βούληση, δλδ ΜΟΝΟ όταν ο πολίτης διαθέτει ο ΙΔΙΟΣ την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να κρίνει ΣΩΣΤΑ.
Γι' αυτό, λέω και ξαναλέω και ξαναλέω, εμείς επιδιώκουμε, στοχεύουμε την ΕΞΙΣΩΣΗ, την "ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ" ΟΛΩΝ, αλλά ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΩ,
ενάντια εις, και ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ, το πνεύμα ΠΑΣΟΚ που ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.
ΘΑ ΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΟ ΛΑΟ.
Θα γεμίσουμε τη χώρα, όπως έκανε ο Νικόλαος Petrovich-Njegos στο Montenegro, ΚΑΛΑ σχολεία και βιβλιοθήκες,
ΟΛΑ τα σχολεία θα γίνουν ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ και ΚΟΛΛΕΓΙΟ, αλλά της παληάς καλής εποχής, ΠΡΙΝ τα καταστρέψει ΚΑΙ αυτά ο
ΦΟΝΗΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΔΕΝ θα πεθάνω ΠΡΙΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ η ΕΛΛΑΔΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ "Thanassis" [το παιδί που έδωσε συνέντευξη στο Reuters].
ReplyDeleteΤότε παιδιά ο Κομφου θα μας θάψει όλους! Ημαρτον Θεέ μου.
ReplyDeleteχαχαχαχαχαχαχαχα
erratum
ReplyDeleteDelavo -> Delano
erratum
ReplyDeleteΟ Κομφούκιος όμως απορρίπτει τις ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ ->
Ο Κομφούκιος όμως απορρίπτει τις ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ, ιδίως τις ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ.
Βy the way
ReplyDeleteΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Μεταπολίτευση =
ΑΛΛΑΓΗ του ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ (όχι του πολιτικού) ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ [πχ μετάβαση από Βασιλεία σε Δημοκρατία, από Προεδρική σε Προδρευόμενη Δημοκρατία κλπ κλπ]
Μεταπολίτευση = ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ δλδ ΑΠΕΙΡΟΣΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ιδανικά "άχρονο".
ΕΠΙΣΗΣ, σημειώσατε ΑΥΤΟ που ουδέν βιβλίο και ουδείς κοινωνιολόγος/πολιτειολόγος θα σας πει
ΑΠΟ το 1974 μέχρι σήμερα ΕΙΧΑΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ
1) 1974 Δεκέμβριος ΒΑΣΙΛΕΙΑ-> ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
2) 1981 DE JURE Δημοκρατία και DE FACTO Δημοκρατία -> DE JURE Δημοκρατία και DE FACTO ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ.
Ο βλάκας ο λαός! Έπρεπε να κρατήσει το Ράλλη
ReplyDelete"Και καλό παιδί είμαι και Ολυμπιονίκης είμαι".
ReplyDeleteχμ! γιατί μου φαίνονται ασυμβίβαστα;
Κάποια σχόλια στα σχόλια του g700:
ReplyDelete1. Είναι μάλλον μάταιο να προδικάσει κανείς την δημογραφική εξέλιξη σε ορίζοντα 20 χρόνων. Όπως το 1980 ήταν αδιανόητο το 1,2 του 2000, έτσι και σήμερα δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει σε 20 χρόνια. Ένα είναι σίγουρο, πως αν δεν υπάρξουν μέτρα υποστήριξης των γονέων (και αυτά περνάνε και μέσα από μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση) είναι απίθανο να βελτιωθούν σημαντικά οι σχετικοί δείκτες - βλέπε και το παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι γεννήσεις είναι πλέον σε επίπεδα αναπλήρωσης χάρη στην δημόσια στήριξη των γονέων μετά από μια περίοδο δημογραφικής κρίσης.
Επίσης λες πως "[το πρόβλημα] Οφείλεται όμως και σε ρυθμίσεις που βγάζουν άτομα στη σύνταξη από τα 55". Ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί και πόσο στοιχίζουν στο σύστημα;
2. Οι θέσεις του ΣΥΝ (γιατί αυτές περιγράφει ο Τσίπρας, όχι τις προσωπικές του) μιλούν για ενοποίηση των ταμείων:
Ο ΣΥΝ θεωρεί αναγκαία την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία συνταξιοδοτικά πεδία: των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Προτείνει αυτή η μεγάλη και αναγκαία στρατηγική μεταρρύθμιση να σχεδιαστεί και να προωθηθεί σταδιακά. Να γίνει ύστερα από αναλογιστικές μελέτες, χωρίς επιδείνωση της θέσης των ασφαλισμένων, με επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα ολοκληρωμένα και με ορίζοντα χρόνου.
3. Δεν καταλαβαίνω σε τι διαφέρει η δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται έσοδα τα οποία αν δεν πήγαιναν εκεί, θα πήγαιναν στα έσοδα του προϋπολογισμού, από την απευθείας ενίσχυση μέσω του προϋπολογισμού. Εννοώ πέρα από λογιστικά. Το ζήτημα του δανεισμού είναι μείζον, αλλά δεν αφορά μόνο και δεν αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του το ασφαλιστικό (αν δεν κάνω λάθος). Ουσιαστικά αυτό λύνεται με μια διαφορετικού τύπου οικονομία που π.χ. δεν θα έχει τα διευρυνόμενα ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου που έχουμε σήμερα. Σημειώνω πως οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι κατά ένα μεγάλο μέρος απότοκα αυξημένου δανεισμού και όχι αυξημένης παραγωγής. Αυτό το έχει επισημάνει και ο ΣΥΝ εδώ και καιρό.
Η βασική μου απορία λοιπόν σε σχέση με τα όσα γράφεις είναι πως ενώ επικρίνεις το άρθρο του Τσίπρα, δεν προκύπτει από την επιχειρηματολογία σου πως λες κάτι το οποίο έρχεται σε προφανή αντίθεση με το υπό κρίση κείμενο και με τις θέσεις του ΣΥΝ. Πιθανόν η μόνη αντίρρηση μπορεί να προκύψει αν αποσαφηνίσεις το τι εννοείς με την "φιλελευθεροποίηση σημαντικών πτυχών της οικονομίας"
Ως προς το κείμενο του κ. Σακιώτη, απορώ επίσης πώς εκτιμά ότι οιοδήποτε στέλεχος της αριστεράς είναι "συστημικό" αφού η αριστερά δεκαετίες τώρα είναι στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος με καμία διαχειριστική ευθύνη.Το ότι αυτό έχει γίνει και εξαιτίας των αδυναμιών της αριστεράς είναι ένα συζητήσιμο θέμα, αλλά η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα ως υπόδειγμα μιας επερχόμενης "τεχνητής μεταβολής", μέσα από τα δεκάδες πρόσωπα με πραγματικές και απτές ευθύνες, είναι μάλλον προβληματική και εμπαθής. Επίσης δεν είμαι σίγουρος γιατί η αριστερά ειδικά έχει αλαζόνες, και σε ποια σημεία ο λόγος της είναι αλαζονικός.
Άλλωστε, αντίθετα με ότι συμβαίνει στα αστικά κόμματα, στην αριστερά ο πρόεδρος δεν περνάει τις προσωπικές του επιλογές παρά μόνο μέσα από τα συλλογικά όργανα. Η επιτυχία ή αποτυχία της διαφαινόμενης προεδρίας Τσίπρα είναι δεν θα είναι προσωπική υπόθεση, αλλά ζήτημα συνολικά ενός κομματικού οργανισμού που πρέπει να βαθύνει και να γίνει αποτελεσματικότερος, αλλά που πάντως θα έχει την τελική ευθύνη.
Ως προς αυτό ίδωμεν...
Πώς κάνετε έτσι ρε; Εγώ ένας απλός Παπαγάλος είμαι.
ReplyDeleteΟτι μου είπε το Αφεντικό αυτό είπα.
@Talos
ReplyDelete"Ο ΣΥΝ θεωρεί αναγκαία την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία συνταξιοδοτικά πεδία: των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Προτείνει αυτή η μεγάλη και αναγκαία στρατηγική μεταρρύθμιση να σχεδιαστεί και να προωθηθεί σταδιακά. Να γίνει ύστερα από αναλογιστικές μελέτες, χωρίς επιδείνωση της θέσης των ασφαλισμένων, με επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα ολοκληρωμένα και με ορίζοντα χρόνου".
ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ Η ΘΈΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ.ΝΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ.
@talos
ReplyDelete"Επίσης δεν είμαι σίγουρος γιατί η αριστερά ειδικά έχει αλαζόνες, και σε ποια σημεία ο λόγος της είναι αλαζονικός".
Πρώτη και μεγαλύτερη ΑΛΑΖΟΝΙΑ είναι ότι ως Αριστερά θεωρείς ΜΟΝΟ το ΣΥΝ.Αυτό είναι μια Ελιτίστικη αντίληψη για την Αριστερά που υπονοεί οτι ή δεν υπάρχει άλλη Αριστερά ή ότι οι άλλοι απoτελούν τη "χυδαία" Αριστερά.
Πρώτη και μεγαλύτερη ΑΛΑΖΟΝΙΑ είναι ότι ως Αριστερά θεωρείς ΜΟΝΟ το ΣΥΝ
ReplyDeleteΚαθόλου, το κείμενο λέει "μπράβο Νίκο Ξυδάκη της «καθημερινής» που τράβηξες το αυτί των αλαζόνων της αριστεράς" και στην συνέχεια μιλάει (ειδικά για) τον Τσίπρα. Σε αυτό απαντούσα. Πέρα από το γεγονός ότι τα σχόλια του g700 επικεντρώθηκαν στον Τσίπρα και τον ΣΥΝ...
Δεύτερον, μπερδεύεις πιθανή δικιά μου αλαζονεία, με την αλαζονία της "αριστεράς" γενικά. Δεν είμαι ούτε εκπρόσωπός καμίας της τάσης (ούτε μέλος καν αριστερού κόμματος), ούτε η πιθανή δική μου αλαζονεία, μπορεί να μετατεθεί στην αριστερά στο σύνολό της. Δεν καταλαβαίνω επίσης το που κολλάει ο "ελιτισμός" εδώ.
Τρίτον, ας μην μπούμε στο τι είναι "αριστερά" και τι όχι, αφενός γιατί θα οδηγηθούμε σε μια αντιπαράθεση νομιναλιστικού χαρακτήρα και αφετέρου γιατί δεν είναι ίσως ο καταλληλότερος χώρος για μια τέτοια συζήτηση. Ας αρκεστούμε στο ότι λέγοντας "αριστερά" στο κείμενό του ο ΓΣ και μιλώντας για τον ΣΥΝ και τον Τσίπρα και για κανέναν άλλον πολιτικό ή πολιτικό χώρο, είναι απόλυτα σαφές ότι το τμήμα της αριστεράς (ή της "αριστεράς", ή της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!) που εκφράζει ο ΣΥΝ φωτογράφιζε.
@talos
ReplyDelete"Επίσης λες πως "[το πρόβλημα] Οφείλεται όμως και σε ρυθμίσεις που βγάζουν άτομα στη σύνταξη από τα 55". Ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί και πόσο στοιχίζουν στο σύστημα;"
Ποιοί είναι;
-Ολοι οι στρατιωτικοί
-Ολοι οι αστυνομικοί
-Ολοι οι λιμενικοί
-Οι περισσότεροι εκπαιδειτικοί
-Οι περισσότεροι ΔΕΚΟ
-Οι περισσότερες γυναίκες εκτός από τις αγρότισες.
Τα 30% των ενηλίκων του νομού Χανίων(αλλά και άλλων νομών με διαφορετικά ποσοστά),λόγω αναπηρίας.
Το άρθρο προσφέρεται για συζήτηση πάνω σε μια σειρά από θέματα. Βασικό είναι το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου (3ης ελληνικής δημοκρατίας), και η ανάγκη να ανοίξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης οικονομικής και θεσμικής για την Ελλάδα.
ReplyDeleteΕπιμέρους θέματα είναι α. ο "απλός πολίτης" vs ο πραγματικός πολίτης ή αλλιώς ο κάτοικος και ο citizen , β. η αλαζονεία της αριστεράς α λ Ξυδάκη και Σακιώτη κοκ.
Το ασφαλιστικό το έθεσε ένας blogger παραπάνω ο οποίος μας παρέπεμψε σε σχετικό άρθρο του Τσίπρα. Το διαβάσαμε και θεωρήσαμε μια καλή ευκαιρία να κονταροχτυπηθούμε επί της ουσίας γύρω από το σχετικό ζήτημα.
ως προς τα '55 απάντησε σχηματικά ο παρμενίδης,
ReplyDelete@ talos
ReplyDelete"Είναι μάλλον μάταιο να προδικάσει κανείς την δημογραφική εξέλιξη σε ορίζοντα 20 χρόνων. Όπως το 1980 ήταν αδιανόητο το 1,2 του 2000, έτσι και σήμερα δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει σε 20 χρόνια. Ένα είναι σίγουρο, πως αν δεν υπάρξουν μέτρα υποστήριξης των γονέων (και αυτά περνάνε και μέσα από μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση) είναι απίθανο να βελτιωθούν σημαντικά οι σχετικοί δείκτες - βλέπε και το παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι γεννήσεις είναι πλέον σε επίπεδα αναπλήρωσης χάρη στην δημόσια στήριξη των γονέων μετά από μια περίοδο δημογραφικής κρίσης."
H υπογεννητικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα συνάρτηση του εισοδήματος ΚΑΙ μορφωτικού επιπέδου,
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ
Οι φτωχοί γεννοβολούσαν - ακόμα και σήμερα με την τρέχουσα κάμψη γεννητικότητας, οι φτωχοί και οι θρησκευόμενοι γεννούν περισσότερα παιδιά από τους μεσαίους και άνω εισοδηματίες.
ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ. Τέλος με τις κρατικές ενισχύσεις του Συνταξιοδοτικού Συστήματος.
Το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ θα αποτελείται από ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ
1) ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, που θα είναι ΕΝΙΑΙΑ και μέχρις ένα βαθμό αναδιανεμητική
και
2) ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ για τον εργαζόμενο, αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τον εργοδότη (ως προς την συμμετοχή του εάν ο εργαζόμενος αποφασίζει να συσσωρεύει πλούτο)
ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
ΚΑΙ ΜΟΝΟ 20-25% να είναι αυτοί που παίρνουν σύνταξη στα 55, η ΔΙΑΡΚΕΙΑ του ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΟΥ είναι ΙΚΑΝΗ να προκαλέσει ΠΤΩΧΕΥΣΗ ακόμα και του ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.
ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ όλοι κατανοούμε ότι αν δανεισθούμε ποσό Χ για στέγη, εάν η εξόφληση γίνει σε 30 έναντι 15 ετών, το ΜΗΝΙΑΙΟ τοκοχρεωλύσιο θα είναι σχεδόν ΜΙΣΟ,
ΑΛΛΑ αδυνατούμε να ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ότι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο απλό θέμα ΤΟΚΟΥ της ΣΤ Δημοτικού, ισχύει και στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
"@talos
ReplyDeleteΔεν καταλαβαίνω σε τι διαφέρει η δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται έσοδα τα οποία αν δεν πήγαιναν εκεί, θα πήγαιναν στα έσοδα του προϋπολογισμού, από την απευθείας ενίσχυση μέσω του προϋπολογισμού. Εννοώ πέρα από λογιστικά."
Γιατί αν πάνε στο ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ(με Συνταγματική κατοχύρωση), ο κοσμος να χαλασει θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη κοινωνική Ασφάλιση.Αν πάνε όμως στο κρατικό προυπολογισμό θα πάνε όπου πήγαιναν μέχρι τώρα,δηλ.σε ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.
-Ολοι οι στρατιωτικοί
ReplyDelete-Ολοι οι αστυνομικοί
-Ολοι οι λιμενικοί
-Οι περισσότεροι εκπαιδειτικοί
-Οι περισσότεροι ΔΕΚΟ
-Οι περισσότερες γυναίκες εκτός από τις αγρότισες.
Τα 30% των ενηλίκων του νομού Χανίων(αλλά και άλλων νομών με διαφορετικά ποσοστά),λόγω αναπηρίας.
Diladi ta 3/4 tis xoras!
"Οι φτωχοί γεννοβολούσαν - ακόμα και σήμερα με την τρέχουσα κάμψη γεννητικότητας, οι φτωχοί και οι θρησκευόμενοι γεννούν περισσότερα παιδιά από τους μεσαίους και άνω εισοδηματίες."
ReplyDeleteDeite to Idiocracy http://www.imdb.com/title/tt0387808/
Psilo-amerikania petsa einai alla to the point nevertheless.
Με τιποτα δεν πρεπει να δεχθουμε οι ασφαλιστικες εισφορες να πάνε στον Κρατικό προυπολογισμό.
ReplyDeleteΕνδιαφέρον το θέμα. Για τον Τσίπρα τώρα τι να πω; Ο νέος είναι ωραίος; Κάποτε μας πλάσαραν τον Σαμαρά σαν νέο και ωραίο, τελικά η πολιτική του όχι μόνο δεν είχε κάτι το νέο, αλλά απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια μπλέχτηκε και σε περιπέτεις. Για νέους είχαμε ακόμα και τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή την προηγούμενη δεκαετία. Στη συνέχεια μας παρουσίσαν διάφορες καλονές ποου τράβηξαν κατευθίαν από τις φοιτιτικές παρατάξεις 25 και 27 ετών, σαν νέες - το πόσο κοντά στα προβλήματα των νέων όμως μπορούν να είναι κοπέλες (αλλά και γενικά οι λοιποί νέοι) που δεν χρειάστηκε να βγουν στην αναζήτηση εργασίας / αγορά αργασίας δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς.
ReplyDeleteΕίναι μεν νέος ο Τσίπρας και θεωρητικά μπορεί να διαφημίζει τις ιδέες του σαν ανανεωτικές αλλά κατά πόσο όμως δεν είναι και αυτός ένα παιδί του συστήματος; Χωρίς να ξέρω (άρα θεωρητικά μιλώντας), δίνω περισσότερες πιθανότητες να είναι και αυτός άλλο ένα δημιούργημα του ίδιου του συστήματος για το οποίο κλαιγόμαστε εδώ μέσα κάθε μέρα.
Όπως και να έχει ο Συνασπισμός δεν είναι η πολιτική μου επιλογή οπότε δεν είναι θέμα πρώτου ενδιαφέροντος μου. Επειδή όμως έχω τύχει να γνωρίσω άλλους τέτοιους νέους - δημιουργήματα του συστήματος επισημαίνω τον κίνδυνο: συχόντερα πρόκειται όχι μόνο για κόπιες των υπαρχόντων μοντέλων του συστήματος αλλά ακόμα και προέκταση αυτού αφού μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν σε περιβάλλογτα που τίμησαν την απάτη, το ψεύδος, την κοροϊδία και την τρικλοποδιά ακόμα και στους στενούς συνεργάτες ως τα καλύτερα όπλα εξέλιξης στον σκληρό τομέα της πολιτικής ενώ τους λείπει παντελώς ό,τι έχει να κάνει σχέση με ιδεολογία ή έστω κάποιο όραμα. Ο στόχος είναι μόνο η βόλεψη αλλά φυσικά και η κοινωνική ανάδειξη του 'εγώ'. Θα μου πείτε πάντα δεν είναι έτσι στην πολιτική. Λοιπόν ναι απλά για να βγάλεις το εγώ σου μπροστά πρέπει να βασίζεσαι και κάπου, έστω να έχεις καταφέρει κάτι στη ζωή σου. Το να ψηφίζεσαι από μια φανατικιά νεολαία που πλακώνεται στα πανεπιστήμια γιατί είχες το βύσμα που σε έχωσε μέσα και γιατί σου έσκαζε και κανονικό μισθό από πίσω και σου πλήρωνε και τα ενοίκια και τα ταξίδια σου και τα κοστούμια σου και φυσικά τα μπουζούκια σου - τις γκόμενες όχι πάντως αφού τις είχες τσάμπα αφού τόσες ψοφάνε να πλησιάσουν γύρω από την εξουσία)... ε δεν είναι ακριβώς όλα αυτά επιτεύγματα ζωής.
Ρώτα τον Υλίς πώς έχει μείνει επανελλημένα άνεργος και αγωνιά για να βρει την επόμενη δουλειά - δεν του πέφτουν εξ ουρανού τα φράγκα, πώς στις παλαιότερες δουλειές όχι μόνο δεν του έδωσαν τσάμπα λεφτά, δεν του δίναν καν το μέσο όρο από αυτό που άξιζε πόσο μάλλον αναλογικά με αυτό που παρήγαγε, και που αυτός παρόλα αυτά αντί να καθήσει σε μια άκρη και να τα ξύσει 'εκδικώντας' την αδικία από από σκουριασμένα μηχανήματα και με το μίσο προσωπικό ανειδίκευτοι καθότανε και διπλασίαζε τις παραγωγές χωρίς να ζορίσει ιδιαίτερα και να βγάζει από το λάδι κανενός (παρά μόνο το δικό του) - και ούτε καν για να ακούσει το ευχαριστώ κανενός, έτσι απλά γιατί έτσι έχει μάθει να δουλεύει και αυτό θεωρεί μαγκιά του (μαλακία και θυματοποίηση για άλλους αλλά βλέπετε μερικοί από εμάς θα επιμένουν έτσι).
Λοιπόν κάνα τέτοιο νέο δεν μπορούμε να βρούμε; Χεχε για προλάβω μερικούς αστειευόμενου εγώ αρνούμαι να προσφερθώ... όταν σε κάτι τόσο απλό και με βάλανε τρικλοποδιά τότε στην πολιτική δε θα μπορούσα να πάω ούτε μέτρο παραπέρα. Άλλωστε υπάρχουν νέοι στην ηλικία μου που κάναν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα και ξεκίνησαν και με λιγότερα από εμένα.
Τέσπα, αυτό που θέλει ο κόσμος είναι προτάσεις και συνέπεια. 1,2,3 συγκεκριμένα προβλήματα. Πώς τα βλέπει ο πολιτικός (νέος, γέρος, γυναίκα, άντρας, αδερφή, μαλάκας, ποσώς μας ενδιαφέρει), τι ακριβώς έχει να προτείνει και κατά πόσο μπορεί επιτυχημένα να το βάλει σε λειτουργία.
Δυστυχώς όμως όταν στις μπίζνες και συναντάς τόσο συχνά άτομα τα οποία η ενίοτε δουλειά ποσώς τους ενδιαφέρει (και ποσώς ξέρουν ή χαμπαριάζουν του τι είναι - την βγάζουν άρχοντες έτσι απλά 'με τα κονε') τότε πόσο μάλλον στην πολιτική όπου η μεγάλη πλειοψηφία μπαίνει όχι για εξυπηρετήσουν αλλά για να εξυπηρετηθούν αυτοί και τ'εμέτεραν και ο πολιτικός λόγος αρθρώνεται έτσι απλά για να έχουμε να λέμε κάτι. Εξού και γιατί σε έναν κανονικό διάλογο υπάρχουν πιο πολλα σημεία συμφωνίας παρά διαφωνίας ενώ στον πολιτικό υπάρχουν σχεδόν μόνο σημεία διαφωνίας.
(πάντως επιμένω, είμαι από φύση αισιόδοξος, όχι απαισιόδοξος)
@ PARMENIDES
ReplyDelete"Γιατί αν πάνε στο ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ(με Συνταγματική κατοχύρωση), ο κοσμος να χαλασει θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη κοινωνική Ασφάλιση.Αν πάνε όμως στο κρατικό προυπολογισμό θα πάνε όπου πήγαιναν μέχρι τώρα,δηλ.σε ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ."
ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ Ο ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ!!!!!!
O Spyropoulos ston Vazelo?!?!!
ReplyDeleteENAΣ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΣ
ReplyDeleteΤι λέγαμε τις προάλλες για τις αναμενόμενες συμπεριφορές του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ;;;
ΙΔΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 25-01-08 Eκτύπωση | e-mail
«Εκτοξεύτηκε» στο 13,7% του ΑΕΠ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας φαίνεται καθαρά στα αποτελέσματα του εμπορικού ελλείμματος το οποίο στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου διευρύνθηκε κατά 5,266 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το Νοέμβριο του 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 742 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 3.400 εκατ. ευρώ. Το μήνα αυτό διευρύνθηκαν τα ελλείμματα κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνον εν μέρει από τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.
Η διεύρυνση (κατά 709 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 324 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 217 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 168 εκατ. ευρώ.
ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ όλοι κατανοούμε ότι αν δανεισθούμε ποσό Χ για στέγη, εάν η εξόφληση γίνει σε 30 έναντι 15 ετών, το ΜΗΝΙΑΙΟ τοκοχρεωλύσιο θα είναι σχεδόν ΜΙΣΟ,
ReplyDeleteΟι κοινωνίες,όπως η Ελληνική που δεν λειτουργούν ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ, δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτό το τόσο απλό και τόσο συμφέρον για τους ίδιους πρόβλημα.ΚΑΙ πάνω σαυτή τη δυσκολία κτίζεται ολόκληρη η εκμετάλευση από τους αδίστακτους ξύπνιους.
Ξανά επαναλαμβάνω, σωστότατος. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές του τι είναι κοινωνική ασφάλιση και να περιχαρακωθεί η περιουσία μας - άλλο κοινωνινική ασφάλιση και άλλο κρατικός προϋπολογισμός.
ReplyDeleteΕιδάλλως οι καρχαρίες θα συνεχίσουν να βλέπουν τα όποια αποθεματικά των ταμείων ως πισίνες που βουτάνε και να δροσίζονται όποτε πιάνουν λίγο οι ζέστες... και χτες έβλεπα και ένα ντοκιμαντέρ για το πώς ψαρεύουν τα δελφίνια. Κυκλώνουν και μαζεύουν το κοπάδι σε ένα μπόγο και μετά ένα ένα βουτάνε και μασάνε μεγάλες μπουκιές - εάν γίνει ποτέ το Ενιαίο Ταμείο ας φροντίσουμε να το περιχαρακώσουμε ειδάλλως θα γίνει και αυτό μπόγος για... μεγάλες μπουκιές.
@ talos
ReplyDeleteΤώρα σχετικά με τα άλλα θέματα της διαφωνίας.
Αν ο ΣΥΝ, όπως είπες, συμφωνεί με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία μεγάλα ταμεία ασφάλισης (ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ έπειτα από σταδιακή συγχώνευση σε 2-3 ταμεία) τότε συμπλέουμε απόλυτα σ' αυτό το σημείο.
Όμως, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι υπάρχει ειλικρινής ατζέντα ενοποίησης από πλευράς Κουμουνδούρου
Πρώτον, δεν είδαμε ποτέ τον ΣΥΝ να προωθεί με δυναμισμό την ατζέντα της ενοποίησης των ταμείων. Αντιθέτως όποτε υπήρξαν διάφορες κινήσεις για ενοποίηση (Εμπορική Τράπεζα, Ταμείο Επιστημόνων κοκ) στάθηκε απέναντι.
πχ κατά την ενοποίηση του ταμείου κύριας και επικουρικής ασφάλισης της Εμπορικής τράπεζας το 2005 , όπου η τράπεζα ανέλαβε να πληρώσει πλήρως 1,147εκ ευρώ για το κόστος που προκαλούν οι ασφαλιστικές της ρυθμίσεις της στο ΙΚΑ (πρώτη φορά στη ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης που εργοδότης αναλαμβάνει να αποζημιώσει το σύστημα για το κόστος που προκαλεί) , ο ΣΥΝ έκανε αντιπολίτευση.
Τις προάλλες που υπήρξε δικαστική εμπλοκή του θέματος , του ν.3371/05, πανηγύρισε. Τι χαίρεται όμως; Που αν περάσει η δικαστική απόφαση θα συνεχίσει να υπάρχει το καθεστώς ασφάλισης προ το 1993 για όλους τους ασφαλισμένους της εμπορικής , το οποίο είναι και το πλέον προνομιακό , μάλιστα θέτει την τράπεζα σε κίνδυνο από τις ίδιες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις;
Να υπενθυμίσουμε ότι Εμπορική προ 1993 = συνταξιοδότηση για άνδρες με 25 χρόνια εργασίας στα 55, για γυναίκες χωρίς παιδιά στα 45 με 20, και χωρίς όριο ηλικίας με 25 χρόνια εργασίας,συνταξιοδότηση άγαμων θυγατέρων .
Δηλαδή εντάξει , οκ ρε παιδιά, είπαμε καλό το σύνθημα σύνταξη στα 12 στρατός στα 100 αλλά έλεος.
Δεύτερον, το αμιγώς κρατικό βισμαρκικό μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, τη διατήρηση του οποίου προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρό του (και πολλοί άλλοι φυσικά σε όλο το πολιτικό φάσμα), αρνούμενος πλήρως τα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, δεν είναι κατά την άποψή μας βιώσιμο. Δημιουργεί ελλείμματα αλλά διατηρεί επίσης και ένα μεγάλο ποσοστό φτωχών συνταξιούχων (25% για την Ελλάδα).
Έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός διπυλωνικού συστήματος συντάξεων με
1. ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ για όλους τους Έλληνες, ανταποδοτικό στη βάση χαμηλών εισφορών μέχρι 10% που θα δίνει συντάξεις από μια μίνιμουμ σύνταξη 200-300 ευρώ για κάποιον ο οποίος δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ στη ζωή του (πχ νοικοκυρές) μέχρι ένα μάξιμουμ 1200-1300 ευρώ ανάλογα με το ύψος των εισφορών και
2. ένα δεύτερο πυλώνα οικειοθελούς ασφάλισης όπου θα υπάρχουν τα επαγγελματικά (τα γνωστά ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΠΕΑΘ κοκ) ή ιδιωτικά ταμεία.
Σημειωτέον ότι η ασφάλιση στο δεύτερο πυλώνα θα είναι οικειοθελής μεν , ΟΜΩΣ, αν κάποιος θέλει να ασφαλιστεί ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κι αυτός μια αντίστοιχη εισφορά.
3.είπαμε επίσης ο κάθε ασφαλισμένος να διαθέτει ατομικό λογαριασμό ασφάλισης και να μπορεί, εάν κι εφόσον το θέλει, να επιλέγει που θέλει να βάλει τα λεφτά του.
Τρίτον, θεωρούμε υποκριτικό και στρουθοκαμηλικό το ερώτημα "ποιοι παίρνουν σύνταξη στα 50 και τα 55΄;" Πλην όλων των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ προ 1993 , παίρνουν επίσης όλα τα σώματα ασφαλείας.
Ουσιαστικά και για να μην πολυλογούμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα μιλάμε για μια μεγάλη ΑΠΑΤΗ της μίας γενιάς εναντίον της άλλης.
Αυτές είναι χονδρικά οι απόψεις μας και τις λέμε έξω από τα δόντια διότι ούτε κόμμα είμαστε ούτε μας ενδιαφέρει να αρέσουμε και να μας ψηφίζει ο κόσμος.
@ G700
ReplyDelete"Τις προάλλες που υπήρξε δικαστική εμπλοκή του θέματος , του ν.3371/05, πανηγύρισε. Τι χαίρεται όμως; Που αν περάσει η δικαστική απόφαση θα συνεχίσει να υπάρχει το καθεστώς ασφάλισης προ το 1993 για όλους τους ασφαλισμένους της εμπορικής , το οποίο είναι και το πλέον προνομιακό , μάλιστα θέτει την τράπεζα σε κίνδυνο από τις ίδιες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις;"
MONO ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ;;;;;;;;
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ακόμα και με μέτρον σύγκρισης την βασιλική οικογένεια της Σαουδαραβίας.
ΚΑΙ εξηγούμαι:
Μεγάλο διευθυντικό στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας πήρε σύνταξη το 1968, ύστερα από 47 χρόνια εργασίας.
Απέθανε το 1987, οπόταν συνέχισε να παίρνει η χήρα του σύνταξη που στα 90ς ανερχόταν σε περίπου 600-700.000 δρχ.
Απέθανε η χήρα το 2000 και η θυγατέρα (νεώτατη) που αναμένεται να ζήσει άλλα 50 χρόνια θα παίρνει κάλή σύνταξη δια βίου εκτός εάν παντρευθεί.
Δηλαδή επί 100 περίπου ΧΡΟΝΙΑ (!!!!!!) θα πληρώνει σύνταξη η ΕΜΠΟΡΙΚΗ για ένα υπάλληλο εφόσον έχει ανύπανδρες κόρες και έτυχε να αποκτήσει παιδιά σε πολύ μεγάλη ηλικία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα παραπάνω τα συζητούσα πίνοντας Chateuneuf du Pape σε μιά ευχάριστη πτήση από Παρίσι προς Αθήνα προ τριετίας με τον Γάλλο Γενικό Διευθυντή της Emporiki Life φίλο κ. Michel Zanatta.
IΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ!
erratum
ReplyDeleteChateuneuf du Pape -> Chateauneuf du Pape
Gina,
ReplyDeleteΑν μπορούσαν αυτά που λές να φθάσουν σε όλες τις Ελληνικές οικογένειες θα γινότανε σεισμός.Αλλά τα φίλτρα είναι πολλά και οι ελπίδες μηδενικές.
Για να αλλάξω λίγο κλίμα, θα ήθελα να πω στον κ. Σακιώτη ότι η "προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών, και με προοπτική την αναπτέρωση του ελληνισμού ως παγκόσμιας δημιουργικής δύναμης" μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ότως φιλελευθροποιηθεί η ελληνική κοινωνία, οικονομία και πολιτεία. Αυτό σημαίνει κράτος που να σέβεται τις ελευθερίες των πολιτών. Σημαίνει πολίτες που να σέβονται το επιχειρηματικό κέρδος ως προϊόν ρίσκου και μόχθου των συμπολιτών τους. Σημαίνει επιχειρήσεις που δε ζουν από τις κρατικές δουλειές και προμήθειες. Σημαίνει παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών αντί για απλό εμπόριο. Σημαίνει κοινωνία που να επιζητά το διαφορετικό και όχι να το φοβάται ή να το περιθωριοποιεί. Αυτά είναι φιλελευθερισμός. Αυτά θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρή.
ReplyDeleteΑλλά δυστυχώς ο συγγραφές αναμασά όρους όπως "νεοφιλελευθεροποίηση", οι οποίοι απλά δεν υπάρχουν.
θα περιοριστώ στον χαρακτηρισμό για λόγους εντυπωσιασμού...
"Ουσιαστικά και για να μην πολυλογούμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα μιλάμε για μια μεγάλη ΑΠΑΤΗ της μίας γενιάς εναντίον της άλλης."
ReplyDeleteBΡΕ ας δούμε ΤΙ θα γίνει από τώρα και στο εξής ..... ΑΥΤΟ είναι το ΒΑΣΙΚΟ που αρνούνται να ΛΥΣΟΥΝ
"Αλλά δυστυχώς ο συγγραφές αναμασά όρους όπως "νεοφιλελευθεροποίηση", οι οποίοι απλά δεν υπάρχουν."
ReplyDeleteΥπάρχει αλλά είναι pejorative
Το παράδειγμα του τραπεζικού διευθυντή με την σύνταξη-πρόκληση που έδωσε πααραπάνω ο Κομφού πρόκληση δεν είναι κάποιο μεμονομένο γεγονός. Είναι πάααρα πολύ μεγάλος ο αριθμός της κλάσης αυτής των εργαζομένων - είναι αρκετές χιλιάδες και αποτελούσαν πάντα πρόκληση, απλά παλαιότερα βλέπαμε μόνο 3 χρώμματα, μπλε, πράσινο και κόκκινο που μας εμπόδιζαν να δούμε το μαύρο μας το χάλι.
ReplyDeleteΕπίσης το παράδειγμα αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψην για να καταλάβετε ακριβώς ΠΟΙΟΙ αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και ΠΟΙΟΥΣ στην ουσία εκπροσωπούν οι κάθε είδους ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Να πάρει ευχή, οι προτάσεις των παιδιών Γ700 είναι υποδειγματικές, οι πλέον δίκαιες και από τις πλέον ενδεδειγμένες για να βγούμε από το αδιέξιοδο. Λέτε να μην το ξέρουν οι πολιτικοί; Από όλες τις παρατάξεις το ξέρουν καλά, όμως εκπροσωπούν συμφέροντα, δεν εκπροσωπούν το γενικό συμφέρον, τα παμε αυτά.
Πώς λοιπόν να τους πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αν όχι καταψηφιζοντάς τους μέχρι που να πέσουν σε βαθμό γελοίων εκλογικών ποσοστών και να παρακαλάνε. Το κάνανε οι ΝΔ μια φορά, σε συγκεκριμένο στόχο, την Γιαννάκου που μεν 'σημαντικό στέλεχος' της ΝΔ ούτε καν πλησίασε σε ψήφους για να μπει Βουλή (και δεν τη βλέπω να ξαναμπαίνει). Λοιπόν ΝΔίτες και ΠΑΣΟΚοι και ΣΥΡΙΖΑτες ΚΑΙ ΚΚΕδες μόνο για το απαράδεκτο βιβλιο θα το κάνουμε; Όχι για το ασφαλιστικό που καίγεται το σύμπαν; Πιέστε μάγκες.
Πρέπει να ρωτηθούν όλοι τους: αποδέχεστε τέτοια πρόταση; Όχι; Όξω. Ναι μεν μα μου; 2 φορές όξω. Ναι; Οκ, δώσε χρονοδιάγραμμα. Χρονοδιάγραμμα μα μου; Όξω. Δίνεις συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Θα σε ψηφίσουμε αλλά εάν δεν το κάνεις και βρεις δικαιολογίες τότε κουνια που σε κούναγε που να μην ξαναδείς βουλή ούτε στα όνειρά σου.
Δεν γίνεται αλλιώς μάγκες. Χρόνος δεν υπάρχει άλλος. Τα περιθώρια τελειώσανε εδώ και μια 15ετία τουλάχιστον.
AKΡΙΒΩΣ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ ulis. H Γιαννάκου έπεσε λόγω σωστής (κατ αρχήν, επαναλαμβάνω κατ αρχήν) ΘΕΣΗΣ στο Αρθρο 16 και στο βιβλίο.
ReplyDeleteΜε άλλα λόγια την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ για λόγους για τους οποίους ΩΦΕΙΛΑΝ να την ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ!!
parmenides: Μου είπες ποιοι (αν και π.χ. δεν ισχύει αυτό για ΔΕΚΟ γενικά και όχι για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς πλέον), αλλά όχι πόσοι. Τι ποσοστό των σημερινών συνταξιούχων είναι μικρότεροι από τα 60; Πόσοι από αυτούς παίρνουν πλήρη σύνταξη, πόσοι μειωμένη; Αυτό το ρωτάω για να δούμε αν την τάξη μεγέθους του προβλήματος: αν είναι μικρό το ποσοστό είναι μικρή και η επιπλέον επιβάρυνση. Δεν γνωρίζω την απάντηση.
ReplyDeleteΓιατί αν πάνε στο ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ(με Συνταγματική κατοχύρωση), ο κοσμος να χαλασει θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη κοινωνική Ασφάλιση
Επίσης αν πάνε από τον προϋπολογισμό ως συγκεκριμένο ποσοστό με Συνταγματική Κατοχύρωση, η κατάσταση είναι παρόμοια. Δεν διαφωνώ κατ' ανάγκην, αλλά δεν μου μοιάζει ουσιώδης η πρόταση.
barone...: H υπογεννητικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα συνάρτηση του εισοδήματος ΚΑΙ μορφωτικού επιπέδου,ΑΛΛΑ...ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ
Το ίδιο ήταν και στην Γαλλία, αλλά η σωστή δημόσια πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ενίσχυσης και στήριξης των γονέων, ανέστρεψε την τάση και άλλαξε τον κανόνα.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ για τον εργαζόμενο, αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τον εργοδότη...ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός και αν πιστεύεις πως θα παραμείνει στην εργασία του όποιος επιμείνει να του δοθεί επιπλέον ποσό εισφοράς για κεφαλαιοποιητική σύνταξη. Αν είναι κάτι που μπορεί να επιλεχθεί, απλά δεν θα μπορέσουν να το επιτύχουν παρά ελάχιστοι.
@ talos
ReplyDelete"Με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός και αν πιστεύεις πως θα παραμείνει στην εργασία του όποιος επιμείνει να του δοθεί επιπλέον ποσό εισφοράς για κεφαλαιοποιητική σύνταξη. Αν είναι κάτι που μπορεί να επιλεχθεί, απλά δεν θα μπορέσουν να το επιτύχουν παρά ελάχιστοι"
Tα έχουμε αναλύσει ΕΚΤΕΝΩΣ αυτά σε ειδικό κεφάλαιο για την ασφάλιση. ΕΚΕΙ ο Κομφου εξέθεσε λεπτομερώς το συνολικό ποσο των εισφορών που είναι πολύ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από τα τρέχοντα.
ΜΟΝΟ ένα 4-5% πάει στο ΕΘΝΙΚΟ σύστημα συνταξιοδότησης. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ο εργοδότης συμμετέχει μέχρι 6%. ΑΡΑ αθροιστικά ο εργοδότης συμμετέχει με ποσοστό επί του μισθού που ΔΕΝ υπερβαίνει το 11%, δλδ bonanza σε σχέση με τα αστρονομικά ποσά που πληρώνουν σήμερα οι εργοδότες.
O εργαζόμενος από την άλλη δύναται προαιρετικά να εισφέρει μέχρι 13% στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ είναι αυστηρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ με ατομική μερίδα και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για τον εργαζόμενο
ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις scroll back και να βρείς τις αναλύσεις του Κομφου.
Malaka Komfou o Andreas se peira3e,
ReplyDelete4 teleytai xronia brwma omws kokokoooo! Ante sto Bronx twra!
Anonymous said...
ReplyDeleteMalaka Komfou o Andreas se peira3e,
4 teleytai xronia brwma omws kokokoooo! Ante sto Bronx twra!
ΔΕΝ θα χαρείς. Mένω στο Manhattan, όχι στο Bronx, και μάλιστα στο σημείο του Manhattan που είναι το ακριβότερο real estate του Κόσμου. ΕΤΣΙ γιά να σκάσεις!
talos said...
ReplyDeleteparmenides: Μου είπες ποιοι (αν και π.χ. δεν ισχύει αυτό για ΔΕΚΟ γενικά και όχι για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς πλέον), αλλά όχι πόσοι. Τι ποσοστό των σημερινών συνταξιούχων είναι μικρότεροι από τα 60; Πόσοι από αυτούς παίρνουν πλήρη σύνταξη, πόσοι μειωμένη; Αυτό το ρωτάω για να δούμε αν την τάξη μεγέθους του προβλήματος: αν είναι μικρό το ποσοστό είναι μικρή και η επιπλέον επιβάρυνση. Δεν γνωρίζω την απάντηση.
Kαι το "πόσοι" και το "ποιοί" έχει μεγάλη αξία.Στην κοινωνική ασφάλιση πρέπει να ισχύει η αρχή της ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ.Και της Δημοκρατίας των ίσων αποτελεσμάτων και όχι απλά των ίσων ευκαιριών.Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ασφαλιστικού είναι οι εξαιρέσεις και τα ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.Στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να είμαστε ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.Και όχι απλά "Αριστεροί" εμποτισμένοι από τη φοβερή νόσο του Συντεχνιασμού.
Οταν λέμε π.χ. ότι τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 αυτό το τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια.Οταν λέμε οτι οι κοινωνικοί πόροι πρέπει να κατευθύνονται πρός όλους και όχι πρός μερικούς αυτό να το φροντίζουμε σαν τα μάτια μας.
Οσο για το "πόσοι" αυτό νομίζω ότι είναι το ευκολότερο των πραγμάτων.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά για τη μελέτη του Ασφαλιστικού σε Αμερικανούς,Αγγλους,διεθνείς οργανισμούς,Εθνικές επιτροπές,επιτροπές Συνδικάτων,Τράπεζες,ιδιώτες,επιτροπή των ίδιων ασφαλιστικών Ταμείων με βάση το νόμο Ρέπα κλπ,κλπ....
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ!ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ!!!!!!ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ!!!ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!!!!!!!
Μια μπουκιά έκανε ο ΓΑΠ το Μπένι τον Καραμανλοφάγο.
ReplyDeleteΑλλωστε οι ρόλοι του στρατηγού και του στρατιώτη κρίθηκαν εδώ και καιρό.Ο Μπένι δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει πόσο του αρέσει να είναι στρατιώτης.Αν δεν αλλάξει τους συσχετισμούς ο ... Κοψίδης βλέπω το Μπένι να αποστρατεύεται ως "ευδοκίμως υπηρετήσας...".
Είδες είδες ο ΓΑΠ; Αλλος "έχει το μυαλό" και άλλος έχει τη χάρη.
Είναι, λέει ο Μπένι για τον εαυτό του,εγγυητής της ενότητας της παράταξης.Δήλωση που αγγίζει τα όρια του κωμικού.
Τσάτσος-Βενιζέλος-Λοβέρδος.Αλληλεγγύη των γενεών των Συνταγματολόγων.Αν πάρουν και το Παυλόπουλο θα μαζευτούν όλοι οι μπουρδολόγοι στον ίδιο όμιλο.Και θα τους επιχορηγεί και το υπουργείο Πολιτισμού.Ας πάρουν και τον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ μπουρδολόγο να ησυχάσουμε.
ReplyDelete"ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΥΦΥΩΝ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΩΝ"
ReplyDelete@ Parmenides
ReplyDelete"Kαι το "πόσοι" και το "ποιοί" έχει μεγάλη αξία.Στην κοινωνική ασφάλιση πρέπει να ισχύει η αρχή της ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ.Και της Δημοκρατίας των ίσων αποτελεσμάτων και όχι απλά των ίσων ευκαιριών"
Το ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ θάταν να πεις της ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ εφαρμογής του ΝΟΜΟΥ, δλδ της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ.
Δημοκρατία των ΙΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ίσον "εφαρμοσμένος σοσιαλισμός" ΑΡΑ απαράδεκτη.
Ουδέποτε μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ΙΣΑ. Αλλο το διανοητικόν πηλίκον του Α, άλλο του Β. Αλλή προσπάθεια του Γ, άλλη του Δ.
ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ αυτή η παρατήρηση. Εκτός εάν ήθελες να πεις ότι η δημοκρατία κρίνεται εν των αποτελεσμάτων, δλδ εάν και σε ποιό βαθμό εφαρμόζεται η ΙΣΟΝΟΜΙΑ - εκεί συμφωνώ.
@ όμιλος μπουρδολόγων"
ReplyDelete"Τσάτσος-Βενιζέλος-Λοβέρδος.Αλληλεγγύη των γενεών των Συνταγματολόγων.Αν πάρουν και το Παυλόπουλο θα μαζευτούν όλοι οι μπουρδολόγοι στον ίδιο όμιλο.Και θα τους επιχορηγεί και το υπουργείο Πολιτισμού.Ας πάρουν και τον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ μπουρδολόγο να ησυχάσουμε."
ΚΑΙ οι ΤΡΕΙΣ είναι ΕΛΕΕΙΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ. Από τους 2 τελευταίους το περίμενα, αλλά από τον Τσάτσο;;
Ο μόνος συνταγματολόγος που έχει
1. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
2. ΗΘΟΣ
3. ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ προσανατολισμό
και
4. είναι ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ του ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΄
είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος. Αστός με την καλή, Κομφουκιανή έννοια του όρου.
Οι δε Λοβέρδος και Μαριλένα Αποστολίδου είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!
ReplyDeleteΠρόκειται για ΑΡΡΙΒΙΣΤΕΣ, ΜΠΑΛΛΑΡΙΝΟΥΣ και ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΥΣ δίπλα στους οποίους ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ο διαβολικός Ανδρουλάκης (που ξερετε πόσο "συμπαθώ") φαντάζει "ΑΘΩΟΣ"!!!!
Αποστολάκη Κομφου, Αποστολάκη
ReplyDeleteIt doesn't matter. Trash is trash anyway!
ReplyDeleteΘα αναφερθώ σύντομα στο τυπικό της διένεξης. "Είναι κακό να είσαι τυπολάτρης;" ρώτησαν τα λαμόγια par excellence.
ReplyDeleteH απάντηση είναι απλή, ειδικά για άτομα που ασχολούνται με την μελέτη (ή συγκριτική μελέτη) Συνταγμάτων διαφόρων χωρών.
Τα καλά Συντάγματα, κατ αρχήν, πρέπει να χωράνε ΚΑΙ χωράνε (όπως το Αμερικανικό) σε μιά laminated κάρτα τσέπης - οι ουσιώδεις προσθήκες τουλάχιστον που αφορούν στην καθημερινή ζωή.
Τα βιβλία Συνταγματικού Δικαίου, από την άλλη, είναι ΤΟΜΟΙ ατέλειωτοι. Αυτό ΤΙ σημαίνει;;;;
Σημαίνει ότι, προκειμένου να είναι εύχρηστο, ένα καλό Σύνταγμα είναι μικρό, ΑΛΛΑ έχουμε τους ειδικούς που ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ το πνεύμα του.
Εκτός, λοιπόν, από ορισμένα συγκεκριμένα και σαφέστατα εδάφια, όπως το Αρθρο 56 το οποίο ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ να παραβιάσει με ΑΠΑΤΗ η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ [και είχε ΚΑΙ το ΘΡΑΣΟΣ μετά, η ΑΠΑΤΕΩΝ, να μιλήσει για "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ" και για "ΠΑΛΗΑ ΚΑΚΗ ΔΕΞΙΑ"], τα Συντάγματα απαιτούν ΕΡΜΗΝΕΙΑ, γι αυτό και έχουμε τους Συνταγματολόγους.
ΠΟΥ ΘΕΛΩ να ΚΑΤΑΛΗΞΩ;;;;
Αυτοί οι κύριοι, οι Συνταγματολόγοι, θα ώφειλαν να γνωρίζουν πως σε αντίθεση προς τους ΝΟΜΟΥΣ, όπου πρέπει να εφαρμόζεται ΚΑΙ το ΓΡΑΜΜΑ (verbatim ac litteratim) ΚΑΙ το ΠΝΕΥΜΑ, στα Συντάγματα ή ΕΜΦΑΣΗ είναι στο ΠΝΕΥΜΑ λόγω της φύσεως του ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
Βεβαίως και το Καταστατικό (αυτό τους μάρανε) της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ προβλέπει δημιουργία Ομίλων/Τραπεζών Σκέψης (think tanks), αλλά εδώ, εκ της συγκυρίας, ήτοι ΚΑΙ της χρονικής στιγμής ΚΑΙ των εμπλεκομένων προσώπων-συμμοριτών, είναι ΗΛΙΟΥ φαεινότερο ότι επιδιώκεται η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΔΕΟΥΣ εντός του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς ΟΡΘΑ έπραξε ο Γιωργάκης Παπανδρέου.
ΤΩΡΑ, να έρθουμε στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ΑΠΟΣΤΗΜΑ. Μόνη θεραπεία των αποστημάτων είναι η διάνοιξη και παροχέτευση. Ανοιξε, παροχετεύθηκε και ΔΕΝ υπάρχει.
ΑΤΥΧΩΣ, όμως, το ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ έχει διαποτίσει ΟΛΗ την ΚΟΙΝΩΝΙΑ - αυτά που τεκταίνονται στην ΝΔ και στην κυβέρνηση είναι "πνεύμα ΠΑΣΟΚ".
Το ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ είναι πλέον
MODUS VIVENDI et OPERANDI
και των ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ (Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Δικαστικής) και της οιονεί-τετάρτης, της Δημοσιογραφίας, ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
Εχει πλέον εγγραφει στο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ (ΕΘΝΙΚΟ) ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ!!!
@ talos
ReplyDeleteΌσον αφορά τα όρια ηλικίας, ασφαλιστικοί νόμοι της παρελθούσης δεκαετίας είχαν προαναγγείλει μια σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας μεγάλων κατηγοριών ασφαλισμένων.
Οι αυξήσεις αυτές άρχισαν να εφαρμόζονται το 1998 και βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα.
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως
τους τομείς με χαμηλότερα όρια (Δημόσιο, Ειδικά Ταμεία) και οδηγούν τα όρια σε σύγκλιση με αυτά του ΙΚΑ.
Τα νόμιμα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων που άρχισαν να δουλεύουν από το 1993 και μετά είναι 65 για άνδρες και γυναίκες.
Παραάλληλα από το 1998 και κατά δω έχουν ληφθεί μέτρα που περιορίζουν τα κίνητρα για πρόωρη έξοδο
από την αγορά εργασίας.
Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας περιόρισαν την δυνατότητα παράλληλης είσπραξης δύο
συντάξεων και έθεσαν ηλικιακές προϋποθέσεις.
- Οι συντάξεις αναπηρίας έχουν σταματήσει να είναι οδός για πρόωρη
συνταξιοδοτήσεις: Από το μέγιστο ποσοστό 50% στο σύνολο των
συνταξιοδοτήσεων (30% το 1989) οι ρυθμίσεις του Ν1902/90 και η συνεπής εφαρμογή τους μείωσαν το ποσοστό αυτό στο 15% το 2000.
Έτσι το 2003 φτάσαμε σε μια μέση ηλικία συνταξιοδότησης γύρω στα 62,7 έτη.
Όμως , το 2005 το ποσοστό έπεσε στα 61,7 έτη και το 2007 λόγω των επιπτώσεων από τις εθελούσιες εξόδους σε ΟΤΕ και τράπεζες προσέγγισε και πάλι τα 60.
Παρένεθση για την Εμπορική
ReplyDeleteη Εμπορική Τράπεζα είναι ο μοναδικός οργανισμός οι εργαζόμενοι του οποίου μέχρι και το νόμο 3371/05 συνταξιουδοτούνταν με τις διατάξεις προ του 1993.
Μάλιστα για να μάθαινουμε και λίγο ιστορία από το 1984, και σαν αποτέλεσμα έντονης συνδικαλιστικής πίεσης, οι όροι συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Εμπορικής εναρμονιστηκαν μ' αυτούς της Εθνκής -με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης της Εμπορικής να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ ΙΚΑ (όπου ήταν ασφαλισμένοι οι υπάλληλοι της τράπεζας για κύρια ασφάλιση) και του Ταμείου της Εθνικής.
Τη δεκαετία του '90 με δικαστικές αποφάσεις (σαν αυτή της προηγούμενης βδομάδας) κρίθηκε ότι οι αλλαγές των νόμων 1902/02 και 2084/92 δεν έπρεπε να εφαρμοστούν στην Εμπορική.
Έτσι έμεινε η Εμπορική εναρμονισμένη με την κατάσταση της Εθνικής προ του 1990 όταν η ίδια η Εθνική άλλαξε. Το αστείο είναι ότι ούτε ο νόμος 3029/02 που προβλέπει την ενσωμάτωση του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης της Εθνικής στο ΙΚΑ άγγιξε την κατάσταση.
Ως αποτέλεσμα οι συνθήκες Εμπορικής παρέμειναν υπερβολικές :
συνταξιοδότηση για άνδρες με 25 χρόνια εργασίας στα 55, για γυναίκες χωρίς παιδιά στα 45 με 20, και χωρίς όριο ηλικίας με 25 χρόνια εργασίας,συνταξιοδότηση άγαμων θυγατέρων, και άκουσον άκουσον χωρίς πλαφόν αναπλήρωσης.
Ο νόμος 3371/095 επιχείρησε να εναρμονίσει το καθεστώς της Εμπορικής με αυτό των υπόλοιπων τραπεζών που σταδιακά προσεγγίζει το καθεστώς του ΙΚΑ .
γι' αυτό θεωρείται σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση , ίσως η πιο σημαντική της τελευεταίας τετραετίας
ReplyDeleteΤάλως,
ReplyDeleteΓια την υπογεννητικότητα της Γαλλίας που ανέφερες τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μεν ανάμεσα στους Γάλλικής καταγωγής ο μέσος όρος είναι πιο αυξημένος από ότι σε χώρες σαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αφού οι καθολικές οικογένειες το χουν παράδοση ακόμα τα μίνιμουμ 3 παιδιά (αλλά νταξι δεν είναι πια παρά μια μειοψηφία) όμως τα αυξημένα ποσοστά ξέρουμε καλά από που προέρχονται και δεν είναι παρά από τους μουσουλμάνους κυρίως Αλγερινής καταγωγής των οποίων επίσημες θρησκευτικές αρχές δηλώνουν πλέον απροκάλυπτα ότι στηρίζονται στην γεννητική αύξησή τους ώστε να αυξάνουν την πολιτική και κοινωνική πίεση και για αυτό δεν σκοπεύουν να κάνουν τίποτα για βοηθήσουν τους ομόθρησκούς τους στα μπανλιέ (τους βολεύουν μαντρωμένοι και θυμωμένοι αλλά με πολλά παιδιά) και φροντίζουν κάθε ιμάμης να γίνει κάτι σα δημόσιος σύμβουλος που να συμβουλεύει και την πιο αγράμματη πώς να παίρνει και τα πιο ευφάνταστα κρατικά βοηθήματα για να υποστηρίζει μεγάλο αριθμό παιδιών. Από ότι ξέρω και στο Βέλγιο μια από τα ίδια (και χειρότερα).
Λοιπόν δεν είναι το θέμα μας εδώ αλλά ώρα είναι να επανεξετάσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας και τα λεφτά που πρέπει να δίνει το κράτος και σε ποιον. Μακράν από ρατσισμούς (ναι ναι καλά μάγκες με αυτό το πλευρό να κοιμάστε άμα γίνει 20 και 30% μουσουλμανική μειονότητα... θα δείτε που θα πάει και η δημοκρατία και η ισότητα και ο μη-ρατσισμός).
Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας κανονικά δεν είναι πρόβλημα για τις δυτικές κοινωνίες αλλά ευλογία. Παράγουμε και κάνουμε απίστευτα πράγματα πλέον και με πολύ λιγότερο πληθυσμό. Λιγότερος πληθυσμός σημαίνει λιγότερη καταστροφή για το περιβάλλον. Όσο για τις συντάξεις, εάν αυτές ήταν η κεφαλοποιημένη προσωπική περιουσία του καθενός και όχι δάνειο από τις επόμενες γεννιές δεν θα καθόμασταν καν να το συζητάμε.
Όμως βλέπετε ο καπιτάλας είναι αχόρταγος και η λέξη ισσοροπημένη ανάπτυξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του.
Όπως και να έχει τα κίνητρα για παραπάνω παιδιά πιστεύω ότι κοινωνικά θα βλάψουν παραπάνω παρά θα οφελήσουν σε μάκρος χρόνου να είστε σίγουροι για αυτό.
H NEA ΓΕΝΙΑ αντί να κάθεται και να μεμψιμοιρεί (και να επιμένει σε "διαγενεακές δικαιοσύνες", δλδ αιτιάσεις στις οποίες υπομειδιούν οι πάντες, αφού είναι γνωστό ότι και του φτωχότερου σημερινού Ελληνα το παιδί μεγαλώνει ωσάν άλλος Lord Byron ή Δουξ του Αστρους) μπορεί να κάνει την πρώτη ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ της με gravitas και αίσθημα ευθύνης καταλαμβάνοντας εξαπίνης, ΟΧΙ μόνο τους 300 ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ, αλλά και ΟΛΟ τον Λαό, με μιά μοντέρνα, δίκαιη, δυναμική και ανταποδοτική ΠΡΟΤΑΣΗ [που ΔΕΝ τιμωρεί τον συνετό αποταμιευτή, αλλά ΚΑΙ προβλέπει για όλους], η οποία είναι στο ΠΙΑΤΟ, έτοιμη και περιμένει.
ReplyDeleteΌμως προφανέστατα η Εμπορική δεν συνιστά το μέσο παράδειγμα από το οποίο πρέπει να γενικεύσουμε για το σύνολο των όρων ασφάλισης στην Ελλάδα.
ReplyDeleteΗ Εμπορική ΄διατηρεί-ούσε ζωντανές ρυθμίσεις που ακόμη και στα "ρετιρέ" των ΔΕΚΟ και της Εθνικής θεωρούνται παρωχημένες και υπερβολικές.
Βέβαια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως είκοσι χρόνια εμπλοκής του Δημοσίου στην Τράπεζα οδήγησαν στους ελαστικότερους και δαπανηρότερους όρους συνταξιοδότησης από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα.
Ας φτιάξουμε εργασιακά περιβάλλοντα που και τον απαραίτητο μισθό θα δίνουν ώστε να μπορείς να συντηρήσεις παιδιά ανάλογα με τις επιθυμίες σου και θα παρέχουν τις ανάλογες διευκολύνσεις (παιδικοί σταθμοί, φοροαπαλλαγές για τη διατροφή των παιδιών κτλπ.). Το να δίνεις όμως τσαμπέ χρήμα για να καλύπτεις τις τραγικές αδυναμίες πιστεύω είναι ό,τι χειρότερο όπως ακριβώς περιέγραψαν παλαιότερα οι Γ700 για τις συντάξεις (δίναν τσαμπέ συντάξεις για να καλύψουν όλες τις άλλες κοινωνικές αδυναμίες, με λεφτά... δανεικά από τις επόμενες γεννεές).
ReplyDeleteΚαι τα λέει αυτά κάποιος που αγαπά την οικογένεια και θα ήθελε να έχει στόχο τουλάχιστον πάνω από 2 παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση επειδή ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το θέμα των ορίων ηλικίας, αυό που πρέπει να γίνει είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να προσεγγίσουμε τα 65 έτη και όχι να αυξηθεί το νόμιμο όριο συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για παραμονή στην εργασία και ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.
ReplyDeleteΤέλος , talos, επειδή ρώτησες , δεν γωνρίζουμε πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πάντως υπάρχει μια τάση να μειώνονται και να προσεγγίζουν το καθεστώς ΙΚΑ.
ReplyDeleteΣίγουρα όμως είναι πάρα πολλοί. Είναι οι ασφαλισμένοι προ του 1993 δηλαδή η ελληνική γενιά του babyboom, γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου. Είναι δηλαδή με τη βούλα του νόμου μια πολύ μεγάλη κατηγορία του πληθυσμού . Είναι επίσης οι εργαζόμενοι των σωμάτων ασφαλείας , κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες.
Για τους προ-1993 και τις ευνοημένες επαγγελματικές ομάδες λοιπόν, που κατοχύρωσαν μέσω πολιτικών πιέσεων κοινωνικά δικαιώματα-προνόμια, κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτά διότι οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ. Τη λυπητερή την έστειλαν στους επόμενους.
αυτό κομφούκιε λέγεται διαγενεακή αδικία η όπως το θέτει ο Γιαννίτσης στο βιβλίο του "Η στρέβλωση των σχέσεων: από την αλληλεγγύη των γενεών στην υποταγή των γενεών"
ReplyDeleteσυμφωνούμε με την προτροπή να καταθέσουμε επίσημα πρόταση - πλαίσιο για το ασφαλιστικό
ReplyDeleteπου ΔΕΝ τιμωρεί τον συνετό αποταμιευτή, αλλά ΚΑΙ προβλέπει για όλους
ReplyDeleteεπίσης Γαλλία ρυθμός γεννήσεων 1,98 κάτω από το 2,1 που είναι το όριο αναπλήρωσης του πληθυσμού. Η κατάσταση εκεί φυσικά είναι καλύτερη από την Ελλάδα , όμως και εκεί υπάρχει πρόβλημα γήρανσης της κοινωνίας.
ReplyDelete@ G700
ReplyDelete"Για τους προ-1993 και τις ευνοημένες επαγγελματικές ομάδες λοιπόν, που κατοχύρωσαν μέσω πολιτικών πιέσεων κοινωνικά δικαιώματα-προνόμια, κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτά διότι οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ. Τη λυπητερή την έστειλαν στους επόμενους."
OΠΩΣ λέει και το ΑΣΜΑ ή μάλλον κατά παράφραση του λιμπρέτου
"Cherchez ΠΑΣΟΚ,
chercheeeeeeeeez ΠΑΑΑΑΑΑΑΣΟΚ"
ΑΥΤΑ είπαμε θα τα βρείτε μεταξύ σας
1. Με τον ΦΟΝΗΑ στο Α Νεκροταφείο
και
2. Με τα λαμόγια extraordinaire, τους γονείς σας.
ΚΑΙ εάν θέλετε διαγενεακή δικαιοσύνη, ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοσθεί ΚΑΙ διαταξική δικαιοσύνη.
ReplyDeleteΤο ΞΕΡΕΙΣ ότι επί ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΣΟΚ, αν είχες εισόδημα έστω και (ανάλογο των) 5000 ευρώ το χρόνο, αλλά από ενοίκια, πλήρωνες 40% φόρο;;;;
ΤΙ πρέπει να κάνω εγώ;; Να βγω με μιά καραμπίνα και να σκοτώνω ωσάν ελέυθερος σκοπευτής;;;;
ΠΑΣΟΚΙΑ ΑΛΗΤΕΣ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ
ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ
Το ΞΕΡΕΙΣ ότι επί ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΣΟΚ είχαμε ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟ και για 100 τμ τα ΛΑΜΟΓΙΑ έφθασαν να πληρώνουν [λόγω ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ, μέχρι 23%] στα 80ς και 90ς το αντίστοιχο της ΤΙΜΗΣ ενός ΚΙΛΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ το μήνα;;;;;
ReplyDeleteΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΕΙΝΑΣΕ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΟΣ και ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ επί ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΣΟΚ;;;;
ΤΙ πρέπει να κάνω εγώ;;;;
Να βγω με μιά καραμπίνα και να σκοτώνω όποιον λάχει;;;;;
Για λέγε.....
ΚΑΙ όπως έλεγε η γιαγιά μου
ReplyDeleteΑΜΑΡΤΙΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΤΕΚΝΑ
και όπως η μάνα μου
ΤΟ ΑΔΙΚΟΝ ΟΥΚ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ
ΚΑΙ έχει το θράσος ο Γιαννίτσης, ο τενεκές, ο κωλοσφουγγάριος του Γεννηματά να μου γράφει βιβλία για δικαιοσύνη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteόχι κομφούκιε πρέπει να χαλαρώσεις λίγο να πούμε
ReplyDeletebreathe in , breathe out , once again breathe in , breathe out
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteΗ αναδημοσίευση του κειμένου μου περί του τί και πώς θα είναι η νέα μεταπολίτευση στο G700, το περιεκτικό μπλοκ που διεξάγει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δημόσιες συζητήσεις στην έρημη από ιδέες χώρας μας, προκάλεσε μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων και έντονη συζήτηση. Δεδομένου ότι ως σχόλιο το κείμενο ήταν ελλειπτικό και σε κάποια σημεία παρεξηγήσιμο, υπόσχομαι σύντομα να αναπτύξω κάπως διεξοδικά τους προβληματισμούς μου επί του θέματος και να συμβάλω στη διεύρυνση της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που ξεκίνησε.
ReplyDeleteΓ. Σακ.
οκ Γιάννη Σακιώτη περιμένουμε με ανυπομονησία διότι το θέμα του ανοίγματος ενός νέου πολιτικού και ιστορικού κύκλου για την Ελλάδα της τρίτης χιλιετίας μας ενδιαφέρει άμεσα . Υπό την έννοια ότι ο νέος κύκλος σημαίνει και βελτιωμένο μοντέλο δημοκρατίας, θεσμικής συγκρότησης, οικονομίας, εκπαίδευσης.
ReplyDeleteΑνήκω στην γεννηά του Πολυτεχνείου. Ξεκινήσαμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο.Αλλάξαμε, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εμείς.Εμπορευτήκαμε ορισμένοι από μας τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γεννηάς.Εξελιχθήκαμε σε κλέφτες και απατεώνες.Η Ζήμενς δεν αφήνει περιθόρια για άλλη αφέλεια.Χρυσοχοϊδης, Μαλέσιος, Παπαντωνίου και άλλοι πολλοί που δεν δίστασαν να κλέψουν ακόμα και το όνειρο μας.Έφαγαν το καταπέτασμα.Και φυσικά δεν ντρέπονται.Υπάρχει ηλύση και είναι μία.ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΣ. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρί κλαρί για να παριστάνουν και τους καθοδηγητές.Ο Μαλέσιος έβαλε στο "πόδι" του τον κουνιάδο του, τον Μιχ. Παντούλα...
ReplyDelete