Από τον Νίκο Μουζέλη,
Με ποικίλες αντιδράσεις έγινε δεκτή από το στελεχικό δυναμικό των κομμάτων η πρωτοβουλία του κ. Αλ. Αλαβάνου να ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο της διαδοχής του και να παραδώσει τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά της παράταξής του.
Οι αντιδράσεις για την επιλογή του να προτείνει ως αντικαταστάτη του στην ηγεσία του Συνασπισμού τον 33χρονο κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δεν είναι καν βουλευτής, δεν περιορίζονται μόνο στον δικό του πολιτικό χώρο, αλλά διατρέχουν οριζοντίως όλο το πολιτικό σύστημα.
Ο διάλογος για «ανανέωση» έχει ανοίξει. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που, επικαλούμενοι πολλά ιστορικά προηγούμενα, πρόσφατα και παλαιότερα, διεθνή αλλά και εγχώρια, επισημαίνουν ότι η ηλικιακή ανανέωση της ηγεσίας ενός κόμματος παρασύρει και τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο το ερώτημα αν το νέο στην πολιτική συμβαδίζει με την ηλικία του πολιτικού και μόνον υφίσταται καθώς η «μάχη των γενεών» για την είσοδο στο Κοινοβούλιο έχει αρχίσει.
Οι νέοι, ως ψηφοφόροι, θα παίξουν μακρόχρονα κεντρικό ρόλο στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Ωστόσο οι νέοι πολιτικοί, δηλαδή αυτοί που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο κομματικό σύστημα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, παίζουν και θα εξακολουθούν να παίζουν συντηρητικό παρά μεταρρυθμιστικό ρόλο.
Και αυτό γιατί η δομή και ο τρόπος ένταξής τους σε αυτό το σύστημα τούς καθιστά μέρος του πολιτικού status quo, μέρος του προβλήματος της πολιτικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία δομικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος που εμποδίζουν τους νέους πολιτικούς (ή/και τους πολιτικούς που είναι νέοι στην ηλικία) να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα.
* Το εκλογικό σύστημα
Για την εκλογή του ο νέος πολιτικός, ιδίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, εξαρτάται άμεσα από την τηλεόραση. Οπως είναι γνωστό, η αγορά τηλεοπτικού χρόνου είναι πανάκριβη. Αρα μια βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει ένας νέος υποψήφιος πολιτικό κεφάλαιο είναι η πρωθύστερη απόκτηση οικονομικού κεφαλαίου. Σε μια εποχή όπου οι γόνοι εύπορων οικογενειών, λόγω της γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής, τείνουν να αποφεύγουν την πολιτική καριέρα, ο επίδοξος πολιτευτής είναι αναγκασμένος, για την απόκτηση πόρων, να απευθυνθεί σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Και, βέβαια, οι τελευταίοι αποκτούν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Με αυτόν τον τρόπο τα πλουτοκρατικά και συγχρόνως έντονα πελατειακά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος αναπαράγονται.
* Η σχέση κόμματος - κοινωνίας
Λόγω της καχεκτικής κοινωνίας πολιτών στη χώρα μας τα κόμματα εξουσίας παίζουν κυρίαρχο ρόλο όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά και σε όλους τους άλλους χώρους της ελληνικής κοινωνίας. Από το πανεπιστήμιο και τα επαγγέλματα ως την τέχνη και τα σπορ, η κομματική λογική διεισδύει και υποσκάπτει τις αυτόνομες λογικές και αξίες όλων των άλλων θεσμών.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχουν σοβαρά αντίβαρα στην κομματικοκρατία. Το κομματικό συμφέρον, κατά συστηματικό τρόπο, υπερισχύει του γενικού συμφέροντος - αφού τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό της ψηφοθηρίας και της λογικής του «πολιτικού κόστους». Υπ' αυτές τις συνθήκες μπορούν οι νέοι πολιτικοί να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να εξετάσουμε πώς η εσωτερική δομή των κομμάτων εξουσίας συνδέεται με το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι.
* Κομματική δομή και πολιτική αλλαγή
Στον Μεσοπόλεμο η άνοδος των μεσαίων στρωμάτων και η είσοδος νέας γενιάς πολιτικών στην πολιτική αρένα αποδυνάμωσε τον «παλαιοκομματισμό», δηλαδή τον ολιγαρχικό χαρακτήρα του κοινοβουλευτισμού του 19ου αιώνα. Δεν άλλαξε όμως τα πελατειακά χαρακτηριστικά των κομμάτων. Απλώς το μεταπαραδοσιακό πελατειακό σύστημα έγινε πιο συγκεντρωτικό: ο έλεγχος των πελατειακών δικτύων πέρασε σταδιακά από τα χέρια τοπικών προυχόντων σε αυτά των εθνικής εμβέλειας ελίτ.
Οπως στον Μεσοπόλεμο έτσι και στη Μεταπολίτευση τα ανερχόμενα κοινωνικά στρώματα και η είσοδος νέων ανθρώπων στην ενεργό πολιτική άλλαξαν τη δομή των κομμάτων χωρίς όμως να αλλάξει τα πελατειακά τους χαρακτηριστικά, και αν το πελατειακό σύστημα στον Μεσοπόλεμο έγινε, σε σχέση με αυτό του 19ου αιώνα, πιο συγκεντρωτικό, στη Μεταπολίτευση έγινε πιο μαζικό.
Διότι στη μεταπολιτευτική περίοδο τα κόμματα μαζικοποιήθηκαν χωρίς να εκδημοκρατισθούν, χωρίς δηλαδή να αμβλύνουν τα επιμεριστικά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά τους. Και όπως οι πόροι που ελέγχουν οι πολιτικές ελίτ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η διαφθορά «μαζικοποιείται».
Το ρουσφέτι, το «λάδωμα», οι παράνομες σχέσεις πολιτικών - κρατικών λειτουργών - επιχειρηματιών διαχέονται από την κορυφή ως τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον οι νέοι πολιτικοί να αλλάξουν τις κυρίαρχες πολιτικές πρακτικές και δομές.
Συμπέρασμα: ο τρόπος εκλογής των υποψηφίων, η κυριαρχία της κομματικοκρατικής λογικής και η πελατειακή δομή των κομμάτων εξουσίας συνιστούν εμπόδια τα οποία η νέα γενιά πολιτικών δεν μπορεί εύκολα να ξεπεράσει.
Η ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αν και όταν επιτευχθεί, μάλλον θα προέλθει όχι εκ των έσω αλλά κυρίως από δυνάμεις και εξελίξεις εκτός του κομματικοκρατικού συστήματος: από την ανάπτυξη φορέων εντός της κοινωνίας των πολιτών, από την ενδυνάμωση των μέχρι σήμερα καχεκτικών «Ανεξάρτητων» Αρχών, από τα νέα κινήματα, από την αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας που οι μεταϋλιστικές αξίες μιας μερίδας της νέας γενιάς ασπάζονται - καθώς και από τις εξωτερικές πιέσεις που η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως οι μεταρρυθμιστικά προσανατολισμένοι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος. Αλλά η συνεισφορά τους θα είναι αποτελεσματική μόνο αν συμμαχήσουν με ανερχόμενες κοινωνικές, εξωκομματικές δυνάμεις (π.χ. οικολογικές, φεμινιστικές, αντιρατσιστικές κλπ.).
Ο κ. Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στη London School of Economics (LSE). Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα στις 13-1-2008
Εξαίρετος ο κ. Μουζέλης, μα εξαίρετος.
ReplyDeleteΚαι στενός φίλος του Κινεζάκου μου.
Η νέα γενιά πρέπει να αφυπνιστεί, να αναπτύξει άμεσα τους δικούς της κοινωνικούς στόχους, και να αποκτήσει διακριτή ιστορική και πολιτική ταυτότητα.
ReplyDeleteΗ υπέρβαση της ηλικιακής επετηρίδας, η αμφισβήτηση της γεροντοκρατίας και το σπάσιμο των κοκαλωμένων ιεραρχιών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ρόλο οι νέοι.
Η "χρυσή" γενιά των μεσηλίκων, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική και την οικονομία, έχοντας συσωρεύσει τεράστια προνόμια σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες και την εθνική της προσφορά, σύντομα θα αρχίσει να αποσύρεται.
Όμως η απλή εναλλαγή των γενεών δεν εξασφαλίζει ότι οι νέοι μπρστάριδες θα είναι ανατρεπτικοί, ριζοσπάστες και κανοτόμοι.
Αντιθέτως είναι πολύ πιθανό να είναι συνεχιστές του μεταπολιτευτικού ύφους και status quo, κουβαλώντας στη νέα εποχή όλες τις ιδεοληψίες της γενιάς του Πολυτεχνείου και του 114.
Αν συμβεί αυτό τότε θα μιλάμε για ηλικιακή ανανέωση και πολιτική αναπαλαίωση.
Η πολιτική συγκυρία βοηθάει την ανάδειξη νεοσυντηρητικών ηγετών τύπου Τσίπρα.Νέοι μεν ηλικιακά,γερασμένοι δε πολιτικά.Η μοντέρνα Νομενκλατούρα με Μιντιακή έγκριση.
ReplyDeleteΠίσω ολοταχώς.
@ G700
ReplyDeleteΗ υπέρβαση της ηλικιακής επετηρίδας, η αμφισβήτηση της γεροντοκρατίας και το σπάσιμο των κοκαλωμένων ιεραρχιών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ρόλο οι νέοι."
Στις 99 των 100 περιπτώσεων πιάνεις "διάνα". ΑΥΤΗ τη φορά είπες ΑΡΛΟΥΜΠΑ.
Στο ΠΑΣΟΚ του 1981, 90%+++ ήσαν ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΗΙΛΙΚΙΑΚΑ, μιά επανάσταση χωρίς προηγούμενο. Ατομα στα 30ς τους γίνανε υπουργοί και ένα αλητάκι 25 χρονών, ο εραστής της κόρης ενός πασόκου, του Π Αυγερινού, έγινε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προνοίας, τότε.
Η εμπειρία από την Ελλάδα, λοιπόν, είναι πως η ΝΕΟΛΑΙΑ ήταν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για την χώρα.
Indeed, στα τελευταία 25 χρόνια είχαμε ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΕΟΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ και η ΧΩΡΑ ΔΙΕΛΥΘΗ.
ReplyDeleteΟ νοήμων φυσικά άνθρωπος θα ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ γρήγορα πως ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ δεν ήσαν και ΔΕΝ είναι το πρόβλημα.
Ο κ. Τσίπρας για παράδειγμα είναι ΕΝΑ ΓΕΡΟΝΤΙΟΝ, άτομο με προγεροντική άνοια.
"Η εμπειρία από την Ελλάδα, λοιπόν, είναι πως η ΝΕΟΛΑΙΑ ήταν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για την χώρα."
ReplyDeleteΓιατί και οι μεγαλύτεροι τι ήταν;
Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι στο ΜΥΑΛΟ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!!!!
ReplyDeleteΤο πρόβλημα λοιπόν θα το λύσει ΜΟΝΟ η ΠΑΙΔΕΙΑ και η ΑΓΩΓΗ.
ReplyDeleteΘυμάμαι δε χαρακτηριστικά πως ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ένα αλητάκι 26 ετών, φίλος ενός των Παπανδρέου, ήταν ΛΙΠΟΤΑΚΤΗΣ και αναγκάστηκε σε παραίτηση.
ReplyDeleteΙn their 20s or in their 60s, the lower echelons shall always be lower echelons!
Και το παιδί που έδωσε συνέντευξη στο Reuters, ο Thanassis, ΠΑΝΤΑ με ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ μυαλό, διότι είχε ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑ.
ReplyDeleteΜεταφράζω:
ReplyDeleteΙn their 20s or in their 60s, the lower echelons shall always be lower echelons!
Στα 20 τους ή στα 60 τους, τα κατώτερα στρώματα θα είναι πάντα κατώτερα στρώματα!
κάνεις λάθος διότι μονίμως δίνεις έμφαση στη χαμένη δεκαετία του οικονομικού λαϊκισμού (80), αγνοώντας ότι εκείνη η γενιά του ΠΑΣΟΚ, την οποία κράζεις, πραγμάτωσε τα μαζικά αιτήματα των Ελλήνων για εθνική συμφιλίωση, επέκταση της δημοκρατίας, ενσωμάτωση ολόκληρων κομματιών του πληθυσμού στην οικονομική και πολιτική ζωή.
ReplyDeleteΑργότερα ήταν η ίδια αυτή γενιά που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ εκπληρώνοντας και το τελευταίο μαζικό αίτημα που είχε απομείνει ως εκκρεμότητα του 20ου αιώνα, τη νομισματική και οικονομική σταθερότητα.
Μη τα ισοπεδώνουμε όλα δηλαδή. Η Ελλάδα το 74 ήταν μια χώρα παρακράτος, με μια κοινωνία σε συνθήκες υλικής στέρησης. Αυτό άλλαξε, γιατί κάποιοι πάλεψαν για να αλλάξει.
Σε κάθε περίπτωση εμείς εστιάζουμε την κριτική μας αλλού.
Στο ότι η προηγούμενη γενιά (πασόκων , νεοδημκρατών, κκέδων κοκ) θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά των μεγάλων αντιφάσεων.
Είναι η γενιά της δημιουργίας πλούτου αλλά και συσσώρευσης χρεών, των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και του προβληματικού κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας αλλά και της διαφθοράς, της ευρωπαϊκής ένταξης αλλά και της τελευταίας θέσης στην ΕΕ.
Πλέον δεν μπορεί να πάει τα πράγματα πιο κάτω. Ό, τι είχε να δώσει το έδωσε . Τέλος. Όσο παραμένει ενεργή παρατείνεται η στασιμότητα και οι αντιφάσεις διογκώνονται. Το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι νέοι
Tην Ελλάδα έβαλε στην ΟΝΕ
ReplyDeleteο καθηγητής κύριος κύριος
Κώστας ΣΗΜΙΤΗΣ που δούλεψε σκληρά με 5 πρόσωπα ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ επί 16ώρου βάσεως επί μια 8ετία.
@ Γ700
ReplyDelete"Το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι νέοι"
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ο ΕΧΕΦΡΩΝ ΛΑΟΣ ανεξαρτήτως ΗΛΙΚΙΑΣ!!!!!
"Το πρόβλημα λοιπόν θα το λύσει ΜΟΝΟ η ΠΑΙΔΕΙΑ και η ΑΓΩΓΗ."
ReplyDeleteΕπιτέλους είπε και κάτι σωστό μέσα στο παραλήρημα...
Αναμείνατε στη συνέχεια επιστροφή στα περί ευγενών και χυδαίων, πόπολου και δόγηδων, και ισοπεδωτισμούς one-fits-all.
Α, κι επ'ευκαιρία, τι έκπτωση δίνουν στα παπούτσια των 920 ευρώ;
Ο εχέφρων λαός μετά τα πενήντα αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ReplyDelete"ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ο ΕΧΕΦΡΩΝ ΛΑΟΣ ανεξαρτήτως ΗΛΙΚΙΑΣ!!!!!"
ReplyDeleteΤι παραδείγματα δίνουν οι ταγοί σε αυτόν τον εχέφρονα λαό;
Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης των δυναμικών ομάδων ηλικιας 25-40. Αν δει κανείς τα κόμματα , τα συνδικάτα, τη δημόσια διοίκηση , ακόμα και τις επιχειρήσεις τα δυναμικά στρώματα είναι εκτός των τειχών
ReplyDelete@ Γ700
ReplyDelete"Μη τα ισοπεδώνουμε όλα δηλαδή. Η Ελλάδα το 74 ήταν μια χώρα παρακράτος, με μια κοινωνία σε συνθήκες υλικής στέρησης. Αυτό άλλαξε, γιατί κάποιοι πάλεψαν για να αλλάξει."
Σοβαρολογείς;;;;
Ο Καραμανλής του 1974 είναι αυτός που κρατικοποίησε πολλές τράπεζες που κολυμπούσαν στην διαφθορά και οικειοποίηση του πλούτου της χώρας. Ο Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ [πολύ τολμηρό απέναντι στους χουντικούς]. Ο Ράλλης επί Καραμανλή εισήγαγε την Δημοτική ως επίσημη γλώσσα.
ΜΗ συγχέεις τον Καραμανλή 55-63 με το Καραμανλή 74-81.
Γίνεσαι ανιστόρητος όταν το πράττεις.
ΝΑΙ συμφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τα ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΕΓΑΝΑ, αλλά ΧΩΡΙΣ να προετοιμάσει τον ΛΑΟ και, το χειρότερο, δίνοντάς του ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!!!!!!
Ο/Η G700 είπε...
ReplyDeleteΥπάρχει κρίση εκπροσώπησης των δυναμικών ομάδων ηλικιας 25-40. Αν δει κανείς τα κόμματα , τα συνδικάτα, τη δημόσια διοίκηση , ακόμα και τις επιχειρήσεις τα δυναμικά στρώματα είναι εκτός των τειχών
January 15, 2008 1:10 PM
ΥΠΑΡΧΕΙ κρίση εκπροσωπησης των ΥΓΙΩΝ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ομάδων της Κοινωνίας, οι οποίες ατυχώς ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, λόγω απαξίωσης της πολιτικής, οποιοδήποτε δούναι λαβείν με αυτό το ΑΙΣΧΡΟ ΤΜΗΜΑ της Ελληνικής ζωής.
Ο εχέφρων λαός μετά τα πενήντα αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
ReplyDeleteA, μην το λέτε αυτό κύριε Γ700 μου. Οι καλύτεροι πελάτες μου είναι άνω των 50.
ΥΠΑΡΧΕΙ κρίση εκπροσωπησης των ΥΓΙΩΝ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ομάδων της Κοινωνίας, οι οποίες ατυχώς ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, λόγω απαξίωσης της πολιτικής, οποιοδήποτε δούναι λαβείν με αυτό το ΑΙΣΧΡΟ ΤΜΗΜΑ της Ελληνικής ζωής.
ReplyDeleteΟυδεμία αντίρρηση και σε αυτό (παράξενο, τι να συνέβη άραγε).
Όμως:
- υπάρχουν πλέον υγιείς και παραγωγικές ομάδες;
- δεδομένης της απαξίωσης πώς θα μπορούσε να αντιστραφεί η κατάσταση μακροπρόθεσμα εκτός από την επένδυση στη νέα γενιά;
Σοβαρολογείς;;;;
ReplyDeleteΟ Καραμανλής του 1974 είναι αυτός που κρατικοποίησε πολλές τράπεζες που κολυμπούσαν στην διαφθορά και οικειοποίηση του πλούτου της χώρας. Ο Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ [πολύ τολμηρό απέναντι στους χουντικούς]. Ο Ράλλης επί Καραμανλή εισήγαγε την Δημοτική ως επίσημη γλώσσα.
ΜΗ συγχέεις τον Καραμανλή 55-63 με το Καραμανλή 74-81.
Γίνεσαι ανιστόρητος όταν το πράττεις.
ΝΑΙ συμφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τα ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΕΓΑΝΑ, αλλά ΧΩΡΙΣ να προετοιμάσει τον ΛΑΟ και, το χειρότερο, δίνοντάς του ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!!!!!!
Παίδες κάτι έχει πάθει ο Κομφούκιος.
Πρώτον, δεν προσέχει τη σύνταξή του («Ο Καραμανλής του 1974 είναι αυτός που κρατικοποίησε πολλές τράπεζες που κολυμπούσαν στην διαφθορά και οικειοποίηση του πλούτου της χώρας»).
Δεύτερον, προσέξτε τι έγραψε: «ΝΑΙ συμφωνώ πως το ΠΑΣΟΚ κατήργησε τα ΤΑΞΙΚΑ ΣΤΕΓΑΝΑ». Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Λουδοβίκου ΙΔ.
Έχω μείνει ενεός.
"Στο ΠΑΣΟΚ του 1981, 90%+++ ήσαν ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΗΙΛΙΚΙΑΚΑ, μιά επανάσταση χωρίς προηγούμενο. Ατομα στα 30ς τους γίνανε υπουργοί"
ReplyDeleteΓια μία ακόμη φορά δεν μας τα λες σωστά. Ποιός ΥΠΟΥΡΓΟΣ ήταν στα 30 του στην κυβέρνηση του 1981; Έστω κι έναν παρακαλώ.
Και για να σε βοηθήσω, κλικ εδώ και πες μου: ποιός ήταν στα 30 του;
Όταν μιλάμε για γενιές μιλάμε για το σύνολό των μελών τους, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταύτιση. Απαντήσαμε παραπάνω με όρους ΠΑΣΟΚ διότι η κριτική σου ήταν για το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά και ο Καραμανλής του 74-81 δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή της δεκαετίας του 50-60. Τα επιτεύγματα της περιόδου 74-81 , πχ καθιέρωση δημοτικής γλώσσας, ένταξη στην ΕΟΚ, αποχουντοποίηση, και νομιμοποίηση του ΚΚΕ είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ. Συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό που λέμε εκπλήρωση μαζικών κοινωνικών αιτημάτων. Όμως ταυτόχρονα υπήρξαν και τεράστιες αντιφάσεις.
ReplyDeleteΗ ανάπτυξη της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι "επίτευγμα" που ξεκίνησε την περίοδο Καραμανλή. Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή, Ολυμπιακή, ΕΚΟ,ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΠΕ, ΚΤΕ, ΔΕΠΟΣ, ΔΕΠ, ΕΒΟ, ΕΑΒ, ΠΡΟΜΕΤ, ΕΜΠΟ κοκ και συνεχίστηκε με τις κοινωνικοποιήσεις του Ανδρέα και όχημα τον ΟΑΕ.
πάντως και για να μην πάμε τη συζήτηση στο παρελθόν η ουσία είναι ότι οι νέοι οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική σήμερα συμπεριφέρονται σαν γέροι. Ή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ακροδεξιό λαϊκισμό ή παραγοντίζουν αφόρητα ή γοητεύονται από το αριστερό δήθεν και τον ψευτο-επαναστατισμό της γενιάς του Πολυτεχνείου. Όταν δε πιάνεις τα θέματα ένα ένα και τους ρωτάς: πες μου ναι ή όχι σ' αυτό; η απάντηση κυμαίνεται ανάμεσα στην απόλυτη υπεκφυγή και την η πλήρη άρνηση της οποιαδήσποτε προωθημένης πρότασης.
ReplyDeleteΓ700 είπε:
ReplyDelete"πάντως και για να μην πάμε τη συζήτηση στο παρελθόν η ουσία είναι ότι οι νέοι οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική σήμερα συμπεριφέρονται σαν γέροι."
Φυσικά. Διότι οι νέοι που ασχολούνται με την πολιτική είναι εκείνοι που ανδρώθηκαν (συγνώμη για το σεξιστικό) μέσα από τα ίδια τα κόμματα και τα προσόντα τους είναι η μακρά κομματική θητεία και αφισοκόλληση, η εμπέδωση της ξύλινης γλώσσας του κομματικού κατεστημένου, κ.ο.κ.
Ο/Η G700 είπε...
ReplyDelete"..πάντως και για να μην πάμε τη συζήτηση στο παρελθόν.."
1974-2004.Η χρυσή περίοδος της σύγχρονης Ελλάδας.Είναι ακόμα παρούσα και γι'αυτό δυσκολευόμαστε να την αποτιμίσουμε.Δεν είναι παρελθοντολογία η συζήτηση γι'αυτή τη περίοδο.Είναι η περίοδος κατα την οποία εμπεδώθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.Είναι η περίοδος που η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είχε το πάνω χέρι σε ΟΛΑ.Από το 2004 η ΠΟΛΙΤΙΚΗ παραδίδει συνεχώς την εΞουσία στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.Και μάλιστα σε μια οικονομία που το χαρακτηριστικό των πρωταγωνιστών της είναι η ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΚΑΤΑΠΑΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
@ G700
ReplyDelete"πάντως και για να μην πάμε τη συζήτηση στο παρελθόν η ουσία είναι ότι οι νέοι οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική σήμερα συμπεριφέρονται σαν γέροι. Ή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ακροδεξιό λαϊκισμό ή παραγοντίζουν αφόρητα ή γοητεύονται από το αριστερό δήθεν και τον ψευτο-επαναστατισμό της γενιάς του Πολυτεχνείου. Όταν δε πιάνεις τα θέματα ένα ένα και τους ρωτάς: πες μου ναι ή όχι σ' αυτό; η απάντηση κυμαίνεται ανάμεσα στην απόλυτη υπεκφυγή και την η πλήρη άρνηση της οποιαδήσποτε προωθημένης πρότασης."
ΦΥΣΙΚΑ, διότι οι περισσότεροι είναι απατεωνάκια και τεμπελόσκυλα, κατά μάνα κατά κύρη.
Ο/Η PARMENIDES είπε...
ReplyDelete1974-2004.Η χρυσή περίοδος της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι η περίοδος κατα την οποία εμπεδώθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα
AKΡΙΒΕΣΤΕΡΑ είναι η περίοδος κατά την οποίαν
ΕΜΠΕΔΩΘΗΚΕ η Δημοκρατία (πολίτευμα)και
ΚΑΤΕΛΥΘΗ η δημοκρατία (liberty).
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε φουλ liberty...
ReplyDeleteΗ ισοπέδωση και η συνολική απαξίωση είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μην γίνεται τίποτα...
@Κομφούκιος
ReplyDelete"ΕΜΠΕΔΩΘΗΚΕ η Δημοκρατία (πολίτευμα)και
ΚΑΤΕΛΥΘΗ η δημοκρατία (liberty)".
ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΥΘΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.ΑΠΛΩς ΔΕΝ ΑΝΕΠΤΥΧΘΗ.Κατά τα άλλα έχεις δίκιο.Οπως έχεις πολύ δίκιο σε πολλές επί μέρους παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την περίοδο εκείνη.Ησουνα όμως απο τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου και επηρεάζεσαι από τις εμπειρίες σου,λόγω και του ότι γνώριζες "πρόσωπα και καταστάσεις".
Αυτό σε εμποδίζει να πάρεις τη θέση του "αντικειμενικού" παρατηρητή.
/Η πασοκικός αστός είπε...
ReplyDelete"Στο ΠΑΣΟΚ του 1981, 90%+++ ήσαν ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΗΙΛΙΚΙΑΚΑ, μιά επανάσταση χωρίς προηγούμενο. Ατομα στα 30ς τους γίνανε υπουργοί"
Για μία ακόμη φορά δεν μας τα λες σωστά. Ποιός ΥΠΟΥΡΓΟΣ ήταν στα 30 του στην κυβέρνηση του 1981; Έστω κι έναν παρακαλώ.
Και για να σε βοηθήσω, κλικ εδώ και πες μου: ποιός ήταν στα 30 του;"
O ANΘΡΩΠΟΣ που θα με ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΑΚΟΜΑ
Γ Πετσος Υφυπουργός Αμυνας 28 ΕΤΩΝ
(όταν πρωτοέγινε υφυπουργός) στην συνέχεια Βιομηχανίας ΚΑΙ
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙΣ για ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ.
Ευστάθιος Παναγούλης περίπου 30 ετών
Υφυπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του 81. Απεδείχθη ΒΛΑΞ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝ. Εξαφανίστηκε μετά.
Γεννηματάς 41 ετών, Υπουργός Εσωτερικών. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του ΠΕΡΟΝΙΣΜΟΥ.
Οι ηλικίες των παραπάνω (+/-2 έτη)με ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Ασφαλώς υπάρχουν και ΑΛΛΟΙ. Βέβαια είανι δύσκολο να βρεις τα βιογραφικά τους, αλλά αυτό είναι δικιά σου υπόθεση.
Πάμπολλοι άλλοι Υπουργοί σε early 40s.
Επιβεβαίωσες το λάθος σου.
ReplyDeleteΔεν υπάρχει ουδείς ΥΠΟΥΡΓΟΣ στην κυβέρνηση που ορκίστηκε τον Οκτώβρη του 1981 που να είναι κάτω από 40. Υπήρχαν δε πολλοί 60άρηδες.
Φώναξε όσο θες.
Ο/Η PARMENIDES είπε...
ReplyDelete@Κομφούκιος
"ΕΜΠΕΔΩΘΗΚΕ η Δημοκρατία (πολίτευμα)και
ΚΑΤΕΛΥΘΗ η δημοκρατία (liberty)".
ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΥΘΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.ΑΠΛΩς ΔΕΝ ΑΝΕΠΤΥΧΘΗ.Κατά τα άλλα έχεις δίκιο.Οπως έχεις πολύ δίκιο σε πολλές επί μέρους παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την περίοδο εκείνη.Ησουνα όμως απο τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου και επηρεάζεσαι από τις εμπειρίες σου,λόγω και του ότι γνώριζες "πρόσωπα και καταστάσεις".
Αυτό σε εμποδίζει να πάρεις τη θέση του "αντικειμενικού" παρατηρητή.
January 15, 2008 4:24 PM
Eγώ;;; Πρωταγωνιστής;;;;
Από την Αγγλία και την Αμερική;;;;
ΗΜΑΡΤΟΝ
"Οι ηλικίες των παραπάνω (+/-2 έτη)με ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ."
ReplyDeleteΧρυσό μου αγόρι σε έχει φάει αυτή η βεβαιότητα. Ακόμη και τις ηλικίες των δύο υφυπουργών (σημειωτέον το θέμα μας είναι ΥΠΟΥΡΓΟΙ) την έκανες λάθος (πάνω από δύο έτη).
Γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι πως αν κάτι χρειάζεται η πατρίδα επειγόντως είναι λιγότερες αυθεντίες;
Παρμενίδη,
ReplyDeleteOTAN o ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ/ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ κατέλαβε την εξουσία, το 1981, εγώ απουσίαζα ήδη από τετραετίας εξ Ελλάδος.
Μόλις τέλειωσα την θητεία μου, ΗΡΑ τον ΚΡΕΒΒΑΤΟΝ ΜΟΥ και ΠΕΡΙΠΑΤΗΣΑ.
[σσ. εξέτισα τη θητεία μου ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ΔΕΝ επρόκειτο να εργασθώ στην Ελλάδα. ΑΛΛΑ έκρινα πως έπρεπε να πράξω το καθήκον μου έναντι της πατρίδας].
ΗΜΑΡΤΟΝ
Ποιοί ήταν οι ένδεκα υπουργοί (από τους 21 της κυβέρνησης) που ήταν πάνω από 50 ετών στην κυβέρνηση που ορκίσθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1981;
ReplyDeleteΠοιοί ήταν οι 6 υπουργοί που ήταν πάνω από 60;
Ποιός ήταν ο νεαρότερος σε ηλικία υπουργός της κυβέρνηση (σημειωτέον, πάνω από 40).
Όλα αυτά για την 'δήθεν' νεολαία που ήρθε στην κυβέρνηση. Μετά μπορείτε να συγκρίνετε με την τωρινή κυβέρνηση.
Eγώ;;; Πρωταγωνιστής;;;;
ReplyDeleteΑπό την Αγγλία και την Αμερική;;;;
ΗΜΑΡΤΟΝ
January 15, 2008 4:34
Με την ένοια ότι γνώριζες "από πρώτο" χέρι,όπως ο ίδιος συχνά μας περιγράφεις,τους πρωταγωνιστές.Αρα είχες πληροφόρηση από τους πρωταγωνιστές.Αρα κατά κάποιο τρόπο ήσουν ο ίδιος πρωταγωνιστής.Λογικό συμπέρασμα που μπορεί και να μην ισχύει εφόσον το διαψεύδεις.Δεκτόν.
- Enydreio exeis spiti sou?
ReplyDelete- Oxi
- E, eisai poustis!
"OTAN o ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ/ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ κατέλαβε την εξουσία, το 1981"
ReplyDeleteγια όσους ανησυχούσαν για τον κομφούκιο... επανήλθε στα φυσιολογικά.
«Με την ένοια ότι γνώριζες "από πρώτο" χέρι,όπως ο ίδιος συχνά μας περιγράφεις,τους πρωταγωνιστές.Αρα είχες πληροφόρηση από τους πρωταγωνιστές.»
ReplyDeleteΑυτό δεν κάνει κάποιο ειδικό. Ούτε η ιστορία γράφεται με κουτσομπολιά. Η ιστορία είναι επιστήμη και απαιτεί συνολική μελέτη τάσεων και δυναμικών που ξεπερνούν κατά πολύ το ατομικό επίπεδο των ανθρώπων μιας εποχής. Επιπλέον, η κατανόηση των γεγονότων απαιτεί ευρύτητα αντίληψης και όχι απόλυτους χαρακτηρισμούς.
Σήμερα το πολιτικό σύστημα εκπέμπει SOS λόγω ενός Πρωθυπουργού που είναι κολημμένος στό τοίχο από "άγνωστους εκβιαστές".Η αστάθεια του Μαξίμου διαχέεται σε όλη τη κοινωνία η οποία είναι ΑΠΟΣΒΩΛΟΜΕΝΗ από τα ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
ReplyDeleteΡε μήπως οι Αμερικάνοι του κάνουν πλάκα του Κωστάκη που τόλμησε να κάνει business με τον Πούτιν?
ReplyDeleteΟ/Η parmenides είπε...
ReplyDeleteEγώ;;; Πρωταγωνιστής;;;;
Από την Αγγλία και την Αμερική;;;;
ΗΜΑΡΤΟΝ
January 15, 2008 4:34
Με την ένοια ότι γνώριζες "από πρώτο" χέρι,όπως ο ίδιος συχνά μας περιγράφεις,τους πρωταγωνιστές.Αρα είχες πληροφόρηση από τους πρωταγωνιστές.Αρα κατά κάποιο τρόπο ήσουν ο ίδιος πρωταγωνιστής.Λογικό συμπέρασμα που μπορεί και να μην ισχύει εφόσον το διαψεύδεις.Δεκτόν.
January 15, 2008 4:57 PM
Yπ' αυτήν την έννοια ναι, είχα ΑΜΕΣΗ πρόσβαση και Χριστούγεννα κλπ που ερχόμουν στην Ελλάδα είχα γνωρίσει αρκετούς από αυτούς.
Ο Τσίπρας και ο Συνασπισμός αποφεύγουν μεθοδικά να αναφερθούν στη γενιά των 700 ευρώ. Αντίθετα μιλάνε για νέα γενιά, για γενιά των 400 ευρώ κλπ. Είναι αυτό σημειολογικό για τις αποστάσεις τους από τις θέσεις των G700?
ReplyDeleteπαίδες μην πλακώνεστε για μαλακίες
ReplyDeleteΟ/Η Τι γίνεται? είπε...
ReplyDeleteΟ Τσίπρας και ο Συνασπισμός αποφεύγουν μεθοδικά να αναφερθούν στη γενιά των 700 ευρώ. Αντίθετα μιλάνε για νέα γενιά, για γενιά των 400 ευρώ κλπ. Είναι αυτό σημειολογικό για τις αποστάσεις τους από τις θέσεις των G700?
January 15, 2008 5:44 PM
Ναι πράγματι.Ο Αλαβάνος και η παρέα του,γνωστοί νεοσταλινιστές,δεν τους αρέσει να αναπτύσσεται ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ κίνημα όπως αυτό της G700.Και προσπαθούν να το καπελώσουν ανακαλύπτοντας διάφορα ισοδύναμα.
"ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ κίνημα όπως αυτό της G700"
ReplyDeleteΕίναι κίνημα; πού είναι η μαζικότητά του; ή είναι μιά μικρή παρέα που διατηρεί και ένα blog όπου συμμετέχουν και δυό-τρεις αργόσχολοι και οι κλώνοι τους;
Γιατί ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως οιονεί εκβιαζόμενος από την εποχή των υποκλοπών και εντεύθεν;
ReplyDeleteΟ/Η αργόσχολος αστός είπε...
ReplyDelete"ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ κίνημα όπως αυτό της G700"
Είναι κίνημα; πού είναι η μαζικότητά του; ή είναι μιά μικρή παρέα που διατηρεί και ένα blog όπου συμμετέχουν και δυό-τρεις αργόσχολοι και οι κλώνοι τους;
January 15, 2008 5:57 PM
Ξέρεις κανένα ΜΜΕ και πολιτικό που να μην αναφέρθηκε τουλάχιστο μιά φορά το 2007 στη γενιά των 700 ευρώ; Γιατί είσαι τόσο στενόκαρδος και κακεντρεχής;
"Ξέρεις κανένα ΜΜΕ και πολιτικό που να μην αναφέρθηκε τουλάχιστο μιά φορά το 2007 στη γενιά των 700 ευρώ; Γιατί είσαι τόσο στενόκαρδος και κακεντρεχής;"
ReplyDeleteΜην κομφουκίζεις. Ναι, υπήρξαν αναφορές (ουκ ολίγες). Όμως, η ερώτηση μου παραμένει. Ποιά η επισκεψιμότητα (όχι ευκαιριακή αλλά συστηματική) και η συμμετοχή εδώ;
Ο ΣΥΝ επιθυμεί να δώσει έμφαση στους επισφαλείς ανειδίκευτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους part-timers και όσους τη βγάζουν με mac jobs.
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι η ατζέντα της g700 είναι πολύ σοσιαλφιλελεύθερη για τον ΣΥΝ.
Οι θέσεις μας στην οικονομία και την παιδεία για παράδειγμα διαφέρουν ριζικά.
Αντιθέτως σε θέματα όπως η διοικητική αποκέντρωση, το περιβάλλον και η λειτουργία της δημοκρατίας έχουμε πολλά κοινά.
Σ' αυτά το τελευταία ο ΣΥΝ επιδεικνύει εδώ και καιρό αρκετά καλά αντανακλαστικά και από εκεί κερδίζει συμπάθειες.
αυτά επί της ουσίας, τα αλλά είναι κουτσομπολιά
ReplyDelete"Ξέρεις κανένα ΜΜΕ και πολιτικό που να μην αναφέρθηκε τουλάχιστο μιά φορά το 2007 στη γενιά των 700 ευρώ;"
ReplyDeleteΝα σημειωθεί πως τα κινήματα δεν οριοθετούνται ούτε από τις αναφορές πολιτικών ούτε από τις αναφορές ΜΜΕ αλλά από τη μαζικότητά τους και την απήχηση στην κοινωνία.
Οπότε το ερώτημα παραμένει: ποιά η μαζικότητα; Ο καλύτερος δείκτης απ' όπου θα προέκυπτε αυτό είναι το blog αλλά η εκτίμησή μου είναι πως στα σχόλια συμμετέχουν ελάχιστοι (οι οποίοι πολλαπλασιάζονται δια κλωνοποίησης), εξ αυτών δε οι περισσότεροι είτε είναι εκτός Ελλάδας είτε δεν καλύπτονται από τον ορισμό Γ700.
παρακαλούμε επίσης να μας αφήνετε εμάς να απαντάμε τα ερωτήματα που μας αφορούν και απευθύνονται στο blog
ReplyDeleteΕίναι δυνατόν σαυτή τη χώρα να βάζει την πολιτική ατζέντα,εδώ και πολλά χρόνια,ο Μ.Τριαντόπουλος; Που να λέει οτι φίλος του βουλευτής της ΝΔ πήγε να του ζητήσει παρέμβαση για να απαλλάξει άλλον δημοσιογράφο απο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να ΜΗ ΣΕΙΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ;
ReplyDeleteΔεν θα έπρεπε ΣΗΜΕΡΑ ο Πρωθυπουργός να έστελνε αυτό το βουλευτή του στη ΚΡΕΜΑΛΑ αν είναι αλήθεια;
Τι είναι αυτό που "κρατάει" τον Πρωθυπουργό; ποιοί τον "κρατάνε";
Η g700 δεν είναι κίνημα, είναι κίνηση αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές κατά το παρελθόν.
ReplyDeleteΕίναι μια εναλλακτική κίνηση του διαδικτύου η οποία έχει μια μικρή θέση σ' αυτό που μπορεί κανείς να αποκαλέσει ελληνικό κίνημα netroots.
Στη δεξιά στήλη υπάρχει ένα counter που μετράει την επισκεψημότητα για όσους ενδιεφέρονται.
Πώς ορίζεται ένα κίνημα? Θεσμοθετείται? Αρκεί η μαζικότητα των αναγνωστών, ή μήπως η μαζικότητα δεν αποτελεί απαραίτητο κριτήριο?
ReplyDeleteΥπάρχει διαφορά μεταξύ κινήματος και κίνησης, και αν ναι ποια είναι αυτή?
Επίσης πώς ορίζεται ένα ρεύμα, πολιτικό ή κοινωνικό?
Τέλος ένα νομικό πρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, πχ σωματείο, σύλλογος, ΜΚΟ, κλπ., μπορεί να θεωρηθεί κάτι από τα παραπάνω, κι αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις?
Εγώ προτείνω G700 να δημιουργήσετε λίστα μελών και για κάθε μέλος που εγγράφεται να κάνετε δώρο ένα play station, συνοδευόμενο από το pro evolution (αν ήταν νόμιμο, δίνατε μαζί κι ένα μπάφο). Τότε θα γινόσασταν το μεγαλύτερο κίνημα της που γνώρισε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα.
ReplyDeleteUh! Ya too rude!
ReplyDeleteUh! Eh! OH What a rat race!
Oh, what a rat race!
Oh, what a rat race!
Oh, what a rat race!
This is the rat race! Rat race! (Rat race!)
Some a lawful, some a bastard, some a jacket:
Oh, what a rat race, yeah! Rat race!
Some a gorgon-a, some a hooligan-a, some a guine-gog-a
In this 'ere rat race, yeah!
Rat race!
I'm singin' that
When the cat's away,
The mice will play.
Political voilence fill ya city, ye-ah!
Don't involve Rasta in your say say;
Rasta don't work for no C.I.A.
Rat race, rat race, rat race! Rat race, I'm sayin':
When you think is peace and safety:
A sudden destruction.
Collective security for surety, ye-ah!
Don't forget your history;
Know your destiny:
In the abundance of water,
The fool is thirsty.
Rat race, rat race, rat race!
Rat race!
Oh, it's a disgrace
To see the human-race
In a rat race, rat race!
You got the horse race;
You got the dog race;
You got the human-race;
But this is a rat race, rat race!
Until the philosophy which hold one race superior
ReplyDeleteAnd another
Inferior
Is finally
And permanently
Discredited
And abandoned -
Everywhere is war -
Me say war.
That until there no longer
First class and second class citizens of any nation
Until the colour of a mans skin
Is of no more significance than the colour of his eyes -
Me say war.
That until the basic human rights
Are equally guaranteed to all,
Without regard to race -
Dis a war.
That until that day
The dream of lasting peace,
World citizenship
Rule of international morality
Will remain in but a fleeting illusion to be pursued,
But never attained -
Now everywhere is war - war.
Εγώ δεν ξέρω για Play station και ιστορίες, πάντως αν θέλετε γυναίκες στο κίνημα σας να προσφέρετε εκπτωτικά προγράμματα δίαιτας που δεν προϋποθέτουν άθληση.
ReplyDeleteΑς πούμε, μια ΜΚΟ που έχει χιλιάδες μέλη, όπως πχ η Greenpeace, θεωρείται κίνημα? Αν όχι, δηλαδή αν η μαζικότητα δεν αποτελεί, τουλάχιστον, το μοναδικό κριτήριο χαρακτηρισμού μιας οντότητας ως κίνημα, τότε τι είναι αυτό που κάνει μια οντότητα να θεωρηθεί κίνημα?
ReplyDeleteΕγώ προτείνω G700 να δημιουργήσετε λίστα μελών και για κάθε μέλος που εγγράφεται να κάνετε δώρο ένα play station, συνοδευόμενο από το pro evolution (αν ήταν νόμιμο, δίνατε μαζί κι ένα μπάφο). Τότε θα γινόσασταν το μεγαλύτερο κίνημα της που γνώρισε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα.
ReplyDeleteχα χα χα ναι ναι κατά το "πίνω μπάφους και παίζω pro" να φτιάξουμε το κίνημα του Έλληνα άνδρα αργόσχολου
Πάντως εγώ τον Μουζέλη όταν τον άκουσα σε μια ομιλία του, πριν μιλήσει ο Giddens στην Ελλάδα, δεν είχα καταλάβει τίποτα. Σήμερα το άρθρο του είναι πολύ καλύτερο.
ReplyDeleteΜα έτσι ακριβώς G700, και μετά να έχετε ένα χρονοπρόγραμμα ετήσιο κατά το οποίο θα τηρείτε με ευλάβεια καταλήψεις, απεργίες, πορείες κλπ. Μπορείτε δε να μοιράζετε και κουραμπιέδες για τις υπογλυκαιμίες των μελών, ή άντε να κάνουμε τη χάρη και στη διαιτολόγο 100 κιλών, κουραμπιέδες διαίτης για να έχετε και τη συμμετοχή γυναικών.
ReplyDeleteΕγώ δεν ξέρω για Play station και ιστορίες, πάντως αν θέλετε γυναίκες στο κίνημα σας να προσφέρετε εκπτωτικά προγράμματα δίαιτας που δεν προϋποθέτουν άθληση.
ReplyDeleteΓυναίκες θα φέρει ο Κομφούκιος που έχει τα κονέ.
Κάποιος πασόκος μόλις δήλωσε στη Βουλή πως ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών είναι πολύ μεγαλύτερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Καλά δεν διαβάζουν Γ700; Τα λέγαμε προχτές. Με τέτοια ενημέρωση, πώς θα πάμε μπροστά;
ReplyDeleteΠαίδες, να το θυμηθείτε. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το σήριαλ Ζαχόπουλου (με τις σταδιακές αποκαλύψεις και τα 'καρφώματα') μπορεί να είναι απαρχή θετικών εξελίξεων για τον τόπο. Όπως θα έλεγε και ο Κομφούκιος, apres la pluie le beau temps.
ReplyDeleteη αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που είπαμε να φτιάξουμε το blog ουδέποτε ασχοληθήκαμε με τη θεματική περί κινήσεων κινημάτων ομάδων ΜΚΟ κλπ.
ReplyDeleteΑυτοπροσδιοριστήκαμε αυθόρμητα ως κίνηση , στη λογική ότι είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με κοινές εμπειρίες και βιώματα από τον εργασιακό χώρο, οι οποίοι δεν βλέπουν να κινείται τίποτα στα κόμματα και το συνδικαλισμό, και οι οποίοι ήταν αγανακτισμένοι με το ελληνικό εργασιακό μπάχαλο, αλλά και την αδυναμία της πολιτικής να προσφέρει λύσεις.
Μας τσάτιζε επίσης αφάνταστα το αναμάσημα θεωριών του 70 , της αισθητικής του 70 και των ανθρώπων του 70 που βρίσκονται ακόμα στα πράγματα , και θέλαμε να βγούμε απέναντι σ' αυτή την κατάσταση.
Επιλέξαμε έτσι τον όρο κίνηση. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ τον όρο κίνημα δεδομένου η έννοια παραπέμπει (ανοήτως) σε μαζικότητα και μεγάλους κοινωνικούς στόχους (ορθώς) κι εμείς είμαστε μια δυναμική μεν αλλά μικρή δε ομάδα .
Επιπρόσθετα θέλαμε απλώς να εκφράσουμε την άποψή μας αφιλτράριστα, να πούμε ένα μεγάλο άι στο διάολο σε όλους και να θέσουμε το θέμα της εργασιακής επισφάλειας των νέων στη δημόσια ατζέντα.
Το blog ήταν η τέλεια λύση.
Το θέμα λοιπόν της πολιτικής κοινωνιολογίας (κινήματα, κινήσεις κλπ) , προσφιλές θεματική προβληματισμού της αστικής αριστεράς και των κινημάτων , δεν μας απασχόλησε καθόλου.
Επειδή όμως τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα παραπάνω θεωρούμε ότι αξίζει να απαντηθούν.
Πρώτον τι είναι κίνημα;
Τα κινήματα δεν προσδιορίζονται από το πόσο μαζική είναι η συμμετοχή σ' αυτά ή όχι.
Κίνημα είναι μια ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται με τρόπο ιδεολογικά συνεπή και μη θεσμοποιημένο στην αλλαγή της τρέχουσας κατάστασης και τροχιάς της κοινωνίας.
Κίνημα μπορούν επίσης να θεωρηθούν τα αιτήματα που προβάλλονται και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από ευρύτερα κοινωνικά σύνολα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή ευρύτερων διαρθρωτικών μεταβολών στο υφιστάμενο σύστημα κοινωνικών σχέσεων, χωρίς όμως η δράση τους να αποτελεί μόνιμες μορφές πολιτικής οργάνωσης και δράσης.
Παλαιότερα ο όρος κίνημα υπήρξε ταυτόσημος με την έννοια του εργατικού κινήματος.
Ωστόσο το εργατικό , μελή του οποίου είμαστε κι εμείς καθώς και κάθε ομάδα που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν είναι και το μοναδικό κίνημα.
Από τη δεκαετία του '60 και μετά έχουν ξεπηδήσει δεκάδες νέα κοινωνικά κινήματα , το φιλειρηνικό, το περιβαλλοντικό , η δεύτερη γενιά του φεμινιστικού κινήματος, το κίνημα ενάντια στα πυρηνικά , το κίνημα της υπεράσπισης της διαφορετικότητας κοκ.
Όλα αυτά τα νέα κινήματα αμφισβήτησαν την πρωτοκαθεδρία του εργατικού κινήματος και κυρίως αμφισβήτησαν την ηγεμονία της άποψης (μαρξιστικής) ότι σε κάθε ιστορική περίοδο αντιστοιχεί ΜΙΑ και μοναδική κοινωνικη σύγκρουση. πχ στη βιομηχανική κοινωνία η σύγκρουση αστών και προλετάριων.
Δεύτερον υπάρχει η g700 μέσα σ' αυτόν τον ορισμό περί κινήματος; και ναι και όχι.
Αναφορικά με το εργατικό κίνημα είπαμε ότι είμαστε μέλος αυτού.
Αναφορικά με το κίνημα του διαδικτύου είπαμε ότι είμαστε μέλος αυτού.
Τώρα αν μας ρωτάτε εάν και κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κινήματος στην Ελλάδα; Τότε απαντάμε ναι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κινήματος προάσπισης των δικαιωμάτων των νέων και των μελλοντικών γενεών.
Το κίνημα για τη διαγενεακή δικαιοσύνη.
Θα μπορούσε ίσως αυτό να ξεκινήσει από ένα blog.
Ela re Zaxo!
ReplyDeleteZaxo ti 8a pshfiseis sto America? Th lesbia?
ReplyDeleteΚατ αρχήν ερωτώ τον Κομμουνιστή, ΔΕΙΛΟ, επαγγελματία ρουφιάνο που μπαίνει με ΠΕΡΙΦΡΑΣΤΙΚΟ, διαφορετικό κάθε φορά, αντιαισθητικό ΚΑΚΕΚΤΥΠΟ των Οβιδιακών μεταμορφώσεων του Κομφούκιου, ατέρμον screen name,
ReplyDeleteείναι κίνημα η έστω κόμμα η Κομμουνιστική Λέσχη Διαμαρτυρίας της Κουμουνδούρου ή μήπως είναι κίνημα ή έστω κόμμα ή Λέσχη Εππαγελματιών ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ του Περισσού;;;
Ας έρθουμε τώρα στο Γ700.
Το Γ700 δεν έχει καμμιά σχέση με άτομα που πάσχουν από προγηρία (progeria). Το ΤΙ είναι και ΤΙ δεν είναι το απαντά ο παρατιθέμενος ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΣ χάρτης Κατανομής Επσικεπτών με την ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ του και η συχνότητα επισκέψεων που συχνά αγγίζει τις 1000 ημερησίως.
FACTA FACTORUM.
ΚΑΙ, εννοείται, όti oύτε Κίνημα μήτε Κόμμα ήταν το
ReplyDeletePArti SOcialiste du Kurdistan (PASOK).
ηρεμία και ψυχραιμία παιδιά
ReplyDeleteΗ σημαντικότερη συνεισφορά του Μουζέλη στη πολιτική πρακτική του Σημίτη ήταν η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.Ετσι εξηγείται γιατί ενώ οι κοινωνικές δαπάνες είναι ίδιες με τον Ευρωπαικό μέσο όρο(27%) η απόδοσή τους είναι ΠΟΛΥ περιορισμένη.Ο Σημίτης το είχε ξεκινήσει αλλά δεν πρόκαμε.
ReplyDeleteΕππαγελματιών -> Επαγγελματιών
ReplyDeleteΕπσικεπτών -> Επισκεπτών
εβελίνα, 2 λάθη.
Οι χάρτες που δίνονται για επισκεψιμότητα απλά δείχνουν ποιός έκανε access τη σελίδα. Δεν σημαίνει όμως πως αυτός που την έκανε access την διάβασε κιόλας.
ReplyDelete"Η σημαντικότερη συνεισφορά του Μουζέλη στη πολιτική πρακτική του Σημίτη ήταν η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ."
ReplyDeleteApo pou prokuptei auth h suneisfora?
"Ετσι εξηγείται γιατί ενώ οι κοινωνικές δαπάνες είναι ίδιες με τον Ευρωπαικό μέσο όρο(27%) η απόδοσή τους είναι ΠΟΛΥ περιορισμένη.Ο Σημίτης το είχε ξεκινήσει αλλά δεν πρόκαμε."
Den katalabainw pws eksigeitai i xamili apodotikotita se sxesi me tin prwti erwtisi.
Erwtisi pros olous: giati kapoioi epimenete sta proswpa kai oxi stis theseis kai stis idees? Den antilambaneste pws den uparxoun swtires pia simera?
Το πρόβλημα που απασχολούσε πολύ το Σημίτη τη δεύτερη τετραετία ήταν η διάχυση του προιόντος της Ανάπτυξης.Και είχε αρχίσει να αμφισβητεί την καθολικότητα του "δωρεάν" γιατί θεωρούσε ότι όσους καλούς νόμους και αν έχεις την ισονομία και τη δικαιοσύνη δεν την εξασφαλίζεις εάν οι πολίτες αδυνατούν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που παρέχουν οι νόμοι.
ReplyDeleteΕκεί συναντήθηκε με τη πολιτική σκέψη του Σπράου,του Τήνιου,του Μουζέλη,του Γκίντενς και όλων όσων πιστεύανε ότι η Δημοκρστία κρίνεται από τα αποτελέσματά της στο πεδίο εφαρμογής και όχι από τα καλά Συντάγματα και τους καλούς νόμους.
"Εκεί συναντήθηκε με τη πολιτική σκέψη του Σπράου,του Τήνιου,του Μουζέλη,του Γκίντενς και όλων όσων πιστεύανε ότι η Δημοκρστία κρίνεται από τα αποτελέσματά της στο πεδίο εφαρμογής και όχι από τα καλά Συντάγματα και τους καλούς νόμους."
ReplyDeleteAuta ta elege o Simitis 'eks ap anekathen' (opws tha elegan merikoi). Den uparxei kanena kombiko shmeio sunantisis edw. H politiki skepsi twn anthrwpwn pou anaferontai eixe koini poreia dekaetiwn.
Erwtisi pros olous: giati kapoioi epimenete sta proswpa kai oxi stis theseis kai stis idees? Den antilambaneste pws den uparxoun swtires pia simera?
ReplyDeleteJanuary 16, 2008 8:48 AM
Γιατί όταν μιλάμε για Μουζέλη δεν μπορεί παρά να μιλάμε για Σημίτη
O Σημίτης είχε χωνέψει καλά ότι όσο αύξανε τις κοινωνικές δαπάνες τόσο αυξανότανε η διαφθορά.Και έτσι εισήγαγε την ΑΡΧΗ της ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Το ίδιο συνέβαινε και με την παιδεία.Οσο αύξανε την χρηματοδότηση τόσο έπεφτε η ποιότητα της παιδείας και τόσο εμφανίζονταν Μαφίες τύπου Παντείου στα ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ.
Επρεπε δηλ. να φύγουμε απο τη πολική "Τσοβόλα δώστα όλα σε όλους" γιατί κατέληγε στο "δώστα όλα στους επιτηδειους"και να πάμε στη πολιτική "Τσοβόλα δώστα όλα σε όλους όσους τα χρησιμοποιύν ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ με βάση μετρήσιμους στόχους" είτε αυτό είναι φτώχεια,παιδεία,υγεία,κοκ.
"Το ίδιο συνέβαινε και με την παιδεία.Οσο αύξανε την χρηματοδότηση τόσο έπεφτε η ποιότητα της παιδείας και τόσο εμφανίζονταν Μαφίες τύπου Παντείου στα ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ."
ReplyDeleteDiafwnw. O Simitis pote den eixe ksekathari thesi gia tin paideia, oute tin theorouse thema upoxrimatodotisis kai mono. Eksallou iksere kala ta xalia tis, ekpaideutikos o idios. Dustuxws, h paideia htan xamili proteraiotita gia tin oxtaetia tou kai o idios o Simitis exei anaferei pws enas apo tous logous gi auto htan pws den mporouse na uparksei ena elaxisto koino simeio sumfwnias gia metarruthmisi.
Dustuxws, h paideia htan xamili proteraiotita gia tin oxtaetia tou
ReplyDeleteΣΥΜΦΩΝΩ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙς ΑΝΑΓΚΕς ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΚΙΣ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΖΩΝΙΑΝΩΝ.
Εν τω μεταξύ το Μαξίμου αλλάζει συνεχώς υπερασπιστική γραμμή σαν την Τσέκου.Συμπεριφέρεται ως ένοχος που τον υπερασπίζεται ένας κακός δικηγόρος.
ReplyDeleteΟ Θέμος αντεπιτίθεται.Είμαι πεπεισμένος για την αθωότητά του.Είναι ένας ταλαντούχος δημοσιογράφος που έμπλεξε με το παρακράτος.Ενα παρακράτος που έχει ως στόχο ΚΑΙ τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που το τάισε με την ανευθυνότητά του.
@ G700
ReplyDelete"Όλα αυτά τα νέα κινήματα αμφισβήτησαν την πρωτοκαθεδρία του εργατικού κινήματος και κυρίως αμφισβήτησαν την ηγεμονία της άποψης (μαρξιστικής) ότι σε κάθε ιστορική περίοδο αντιστοιχεί ΜΙΑ και μοναδική κοινωνικη σύγκρουση. πχ στη βιομηχανική κοινωνία η σύγκρουση αστών και προλετάριων."
ETΣΙ είναι παίδες.
ΣΗΜΕΡΑ έχουμε ΔΥΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
1) ΕΝΤΙΜΟΙ versus ΑΤΙΜΟΙ
2) AESTHETES versus ΚΑΦΡΟΙ
Ξέρετε, και οι δυό αυτες συγκρούσεις θα είναι ΕΝΤΟΝΕΣ, ίσως και βίαιες, διότι ΟΛΟΣ αυτός ο νεαρόκοσμος που είναι σκορπισμένος στα περατα της Γης, απόκτησε κάποια ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ και έχει υιοθετήσει ένα σύστημα αρχών και αξιών.
ΚΑΙ αυτή η σχέση με την Αγγλοσαξονική αισθητική και το αξιακό της σύστημα είναι συνήθως
Liaison irreversible όπως αυτή της Simone Signoret και του Yves Montand.
Οι "doctrinaires" του ΚΚΕ και του μακιγιαρισμένου ΚΚΕ (δλδ ΣΥΝ) και οι ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ της εν επιθανατίω ρόγχω ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ έχουν ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙ αυτόν τον παράγοντα, διότι είναι όλοι ΑΞΕΣΤΟΙ και αδιάβαστοι.
ΟΠΩΣ πάντα στην ΙΣΤΟΡΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ ο διαφωτισμός [Ρήγας, Κοραής (γιατρός μη ξεχνάτε), Capo d' Istria] ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΕΞΩ, αλλά από Ελληνες.
Ο Καστανίδης χθες βράδυ δήλωσε σε εκπομπή στη ΝΕΤ ότι είχε
ReplyDeleteτην "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" όταν τα παιδιά του, μέχρι 25 ετών, μια μέρα "σκεφτήκανε" και του "είπανε" ότι ενώ από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά κάθε γενιά ζούσε όλο και καλύτερα, η δική τους γενιά θα είναι η πρώτη που δε θα φτάσει το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους. Χμμμμμμ...... Και συνέχισε λοιπόν να λέει ότι τότε του ήρθε η επιφοίτηση, βέβαια, ποια ήταν αυτή ποτέ δεν εξήγησε.
Αν τα παιδιά του Καστανίδη όντως σκεφτότανε έτσι, τότε η χώρα θα πήγαινε μπροστά. (Δεν τα ξέρω τα παιδιά, μην τα κακολογίσω κιόλας). Γιατί? Γιατί τα παιδιά των Καστανίδων και των λοιπών, όπως οι 148 του στημένου διαγωνισμού του ΥΠΠΟ, είναι αυτά που παίρνουν τις θέσεις και τα αξιώματα και απλόχερα τους δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Και εκ του αποτελέσματος, είναι ανίκανα ακόμα και να σκεφτούνε, λες και πάσχουνε από γεροντικές παθήσεις, πολύ πριν την ώρα τους. Ή μάλλον, απλά χεστήκανε. Λεφτά, prestige, βόλεμα και στο διάολο και η ουσία της δουλειάς.
Άντε άσε μας ρε Καστανίδη που σκεφτήκανε τα παιδιά σου έτσι. Αν διάβαζες πιο προσεκτικά τους G700 τουλάχιστον θα μπορούσες να πεις και ποια ήταν η επιφοίτηση. Αλλά και συ βούρλο είσαι, τι να πεις.
Και Καστανίδη, όταν ο Κεφαλογιάννης λέει "σιγά το σκάνδαλο", το θέμα του Ζαχόπουλου, κι εσύ κάνεις την ΠΑΠΙΑ, απίστευτο κι όμως συνέβη, τότε πώς θες να πιστέψουμε οι υπόλοιποι ότι (1) έχεις πολιτικό ένστικτο και κοινωνική συνείδηση, (2) δεν είσαι χωμένος μες στα σκατά κι εσύ και άρα το βουλώνεις?
ReplyDeleteΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!
O Number 2 του Μαξίμου κλήθηκε από τον ανακριτή για κατάθεση.O Number 1 πότε θα κληθή;
ReplyDeleteΟ πρωθυπουργός είναι πολιτικά παράλυτος. Το ίδιο είναι και ολόκληρο το ελληνικό σύστημα εξουσίας.
ReplyDeleteΗ άποψή μου είναι πως αυτήν τη στιγμή δίνονται μάχες οπισθοφυλακών σε ολόκληρο το εύρος του συστήματος. Από τους εκδότες και τα συμφέροντα μέχρι τα κόμματα και τους δικαστές, δίνονται απεγνωσμένες μάχες για να κρατηθούν υπό έλεγχο οι διαρροές. Το status quo του πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια έχει de facto ανατραπεί και καταρρέει. Μένει μόνο να δούμε ποια θα είναι η νέα ελληνική τάξη πραγμάτων που τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται. Ποιοι τραβούν τα σκοινιά της υπόθεσης, και ποιοι τελικά φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι από όλα αυτά.
Με αυτά τα δεδομένα η εμφατική διαφοροποίηση της Ντόρας στην εξωτερική πολιτική από το Μαξίμου τώρα λαμβάνει νέα προοπτική.
Η χώρα διέρχεται μια πολύ κρίσιμη καμπή. Ελπίζω τα εσωτερικά μας προβλήματα να μην εκτονωθούν προς το εξωτερικό, αλλά είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η ηγεσία θα αναγκαστεί να λαμβάνει αποφάσεις συνθλιβόμενη από δύο μεγάλα αδιέξοδα. Ένα στρατηγικό, με την βέβαιη πια κατάρρευση της αποτρεπτικής μας ικανότητας, και ένα πολιτικό, με την κατάρρευση του πολιτικού status quo και του συστήματος εξουσίας που το συνοδεύει.
Η μόνη λογική διέξοδος πια είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χώρα και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο χωρίς διέξοδο ή δυνατότητα περαιτέρω συμβιβασμού, κατευνασμού και συναλλαγής, έχοντας από την άλλη να διαχειριστούν σοβαρές και μείζονες εθνικές κρίσεις που η δικιά τους πολιτική και στρατηγική μυωπία δημιούργησε.
Η τραγωδίες και οι κωμωδίες που διαδέχονται η μία την άλλη δεν έχουν τέλος γι αυτήν την έρμη τη χώρα...
Ολα στο φως και στη Δικαιοσύνη
ReplyDeleteTου Πασχου Μανδραβελη/ pmandravelis@kathimerini.gr
Τελικά, ενός απορρήτου μύρια έπονται. Μετά το δημοσιογραφικό απόρρητο που επικαλέστηκε ο κ. Γιάννης Ανδριανός προς στιγμήν σκοντάψαμε και σε κάποιου τύπου «εφοριακό απόρρητο», εκείνο που υπαινίχθηκε ο κ. Σπύρος Κλαδάς για να μην απαντήσει στις καταγγελίες Τριανταφυλλόπουλου περί έτερης συναλλαγής για το θέμα Ζαχόπουλου. Αυτά που εκστόμισε ο δημοσιογράφος στην προχθεσινή τους εκπομπή είναι εξόχως σοβαρά. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τον επισκέφθηκε εκ μέρους του Ειδικού Γραμματέα επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων να του προτείνει αθέμιτη και παράνομη συναλλαγή: να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση από τον ΣΔΟΕ (κατά την παλιά ονομασία) του συνεταίρου του στην εφημερίδα κ. Θέμου Αναστασιάδη, έναντι ευνοϊκής δημοσιογραφικής μεταχείρισης στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά χρήζουν περισσότερων εξηγήσεων από την πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε και ανέφερε ότι «ο Ειδικός Γραμματέας της Υπ.Ε.Ε. δεν σχολιάζει αναφορές για το πρόσωπό του, όταν αυτές συμπλέκονται με διεξαγόμενη έρευνα από την υπηρεσία». Προφανώς το, προφανώς, εμπίπτει σε κάποιου άλλου τύπου απόρρητο.
Η υπόθεση πλέον παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και τα μισόλογα της κυβέρνησης δεν επαρκούν, αν σκεφτούμε την σοβαρότητα του θέματος. Ειδικά στις διευθετήσεις φορολογικών θεμάτων των ισχυρών παραγόντων, όπου ο πήχης βρίσκεται ψηλά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ισχυρός διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Δημήτρης Πανταγιάς απεπέμφθη διότι απλώς επιχείρησε να μεσολαβήσει στον ΣΔΟΕ υπέρ γνωστού τραγουδιστή. Η δε αποπομπή του έγινε, όχι μεσούντος ενός σκανδάλου αυτού του μεγέθους, αλλά με ένα μονόστηλο εν αιθρία.
Είναι θετική λοιπόν εξέλιξη ότι έστω αργά χθες το απόγευμα ο κ. Κλαδάς επαναθεώρησε τη στάση του. Διέψευσε τα λεχθέντα και υπέβαλε μήνυση στον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Αν μη τι άλλο μας έσωσε από μια εβδομάδα άγονων συζητήσεων περί «εφοριακού απορρήτου» και αν δικαιούνται οι κρατικοί λειτουργοί να προσπερνούν τέτοιες βαριές καταγγελίες. Το σημαντικότερο είναι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Τριανταφυλλόπουλος θα πάει στον ανακριτή για να εξηγήσει και να αποδείξει όσα κατήγγειλε.
Σ’ αυτή τη δυσώδη υπόθεση μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να δώσει απαντήσεις. Τα υπονοούμενα, οι καταγγελίες και οι κατηγορίες όταν διατυπώνονται στον αέρα είναι απλώς έπεα πτερόεντα. Οταν γίνονται οι καταγγελίες στην Δικαιοσύνη, δεν εγγράφονται μόνο έχουν κι επιπτώσεις στους καταγγέλλοντες, αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται.
Ετσι που έμπλεξε το κουβάρι των ροζ DVD, των εκβιασμών, των απειλών, των υπονοούμενων και των συναλλαγών μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ρίξει το αναγκαίο για τον τόπο φως. Η υπόθεση ξεπερνά πλέον ροζ βίντεο, γκρίζες χρηματοδοτήσεις, αμφιλεγόμενους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, εκδοτικούς ανταγωνισμούς, ή οτιδήποτε άλλο. Αφορά την υγεία του τόπου. Οταν τα λύματα ξεχύνονται στους δρόμους απειλείται η δημόσια υγεία. Και η διαφθορά γίνεται πλέον επιδημία σ’ αυτή τη χώρα...
Eκτύπωση | e-mail
ΟΜΩΣ
ReplyDeleteΟΜΩΣ
ΟΜΩΣ
με όλο το σεβασμό, έκατσες και συ και παρακολούθησες πρόγραμμα με τον Καστανίδη και τον Κεφαλογιάννη!!;;;!!!;;;
ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΑ, τα Ελληνάκια (facon de parler διότι δεν είστε -άκια πλέον κι ας αυτοαποκαλείσθε παιδιά, κοτζάμ μαντράχαλοι) ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ "χειρότερα", όχι ΔΙΟΤΙ έχουμε στροφή προς τα κάτω, αλλά επειδή οι γονείς τους ΕΖΗΣΑΝ καλύτερα με δανεικά ΚΑΙ τα ίδια τα παιδιά μεγάλωσαν σε μιά ατμόσφαιρα ψευδούς ευεξίας και ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.
OYΔΑΜΟΥ του ΚΟΣΜΟΥ, ακόμα και στας Αμερικάς, παιδιά της Γενιάς σας μεγάλωσαν όπως εσείς!!!! for a fact.
Eίπε μια βλακεία και ο Καστανίδης για να ΜΗ βρεθεί εκτός μόδας ΚΑΙ συρμού.
Κομμάτι σεμνότης ΔΕΝ βλάπτει
Από που προκύπτει αυτή η άποψη πως όλα οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς μας "έφαγαν" τα δικά μας λεφτά? Μια τέτοια άποψη θα στέκονταν αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ήταν αυστηρά "ελληνικό" φαινόμενο οπότε θα μπορούσαμε να το ρίξουμε εκεί που λες. Αντιθέτως, βλέπουμε πως τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε ΟΛΕΣ τις χώρες (θες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, κτλ). Για όλες αυτές τις χώρες φταίει το ΠΑΣΟΚ & η ΝΔ? Μάλλον τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η πιο εύκολη λύση είναι να τα ρίξεις στους πολιτικούς και τους μεγαλύτερους, να πεις πως αυτή είναι η μοίρα μας αφού αυτοί τα έκαναν όπως τα έκαναν και να δεχτείς τη μαύρη πραγματικότητα. Δεν νομίζω όμως πως είναι έτσι τα πράγματα.
ReplyDeleteΕδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Ελληνική πραγματικότητα, αλλά για παγκόσμια πρακτική που σπρώχνει προς την κατεύθυνση τις μείωσης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ιδιαιτέρως των νέων). Απλώς στην Ελλάδα επειδή οι αποδοχές δεν ήταν ποτέ στο επίπεδο των άλλων χωρών, η συμπίεση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
@ κομφούκιος
ReplyDeleteΠού και πού παρακολουθώ διάφορους, αν δεν τους ακούσω, διαβάσω, ακόμα και παρατηρήσω ως προς τις κινήσεις κι εκφράσεις τους, δεν μπορώ να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη, κι ας βασίζομαι πολλές φορές σε γνώμες ισχυρών opinion makers. Η αλήθεια είναι, μόλις είχα γυρίσει από δουλειά στις 12 το βράδυ (ξεκίνησα 9 το πρωί) και όπως έβαζα πλυντήριο και τακτοποιούσα τα ρούχα μου για το επόμενο πρωί εργασίας ήθελα να ακούω την τηλεόραση στο υπόβαθρο. Είδα ότι στο MEGA είχε συνέντευξη Τσίπρα από Τσίμα, έφριξα με την κενολογία του Τσίπρα κι άλλαξα κανάλι. Έτσι έπεσα πάνω στον Καστανίδη, τη στιγμή που καλούτανε να δώσει θέση για το θέμα Ζαχόπουλου. Και το άφησα λοιπόν να δω τι θα πει. Ο τύπος μίλαγε μίλαγε μίλαγε, και μια θέση δεν είχε πάρει. Πετάει σε κάποια φάση και μια συναισθηματικού τύπου λαϊκάντζα και συνεχίζει. Το βρήκα τόσο διασκεδαστικό από τη μία, κι από την άλλη τόσο εκνευριστικό, που από τη μία με ψυχαγωγούσε από την άλλη με έβγαζε έξω απτα ρούχα μου. Ήταν μάλλον η πιο διασκεδαστική εκπομπή της τηλεόρασης εκείνη τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος υπερίσχυσε ο εκνευρισμός και δεν μπορούσα να κοιμηθώ.
«εφοριακό απόρρητο», εκείνο που υπαινίχθηκε ο κ. Σπύρος Κλαδάς για να μην απαντήσει στις καταγγελίες Τριανταφυλλόπουλου περί έτερης συναλλαγής για το θέμα Ζαχόπουλου.
ReplyDeleteEΦΟΡΙΑΚΌ ΑΠΌΡΡΗΤΟ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΛΑΔΑΣ
ΕΤΕΡΟΣ ΚΑΠΑΔΟΚΗΣ.ΑΝΤΑΥΤΟΥ.ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΜΑΦΙΑ
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε στο αλλαλάζον πλήθος την προσήλωσή του στη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.Το πλήθος εν μέσω ζητοκραυγών επευΦήμησε τον πρωθυπουργό και αφού τον έρανε με άνθη του ζήτησε να παραμείνει, αυτός και τα δίδυμα, αιωνίως στην εξουσία κατα το πρότυπο του Πούτιν.
ReplyDeleteΠάσχος Μανδραβέλης
ReplyDelete...Η υπόθεση ξεπερνά πλέον ροζ βίντεο, γκρίζες χρηματοδοτήσεις, αμφιλεγόμενους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, εκδοτικούς ανταγωνισμούς, ή οτιδήποτε άλλο. Αφορά την υγεία του τόπου. Οταν τα λύματα ξεχύνονται στους δρόμους απειλείται η δημόσια υγεία. Και η διαφθορά γίνεται πλέον επιδημία σ’ αυτή τη χώρα...
Και σύ τέκνον Βρούτε;
Από που προκύπτει αυτή η άποψη πως όλα οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς μας "έφαγαν" τα δικά μας λεφτά?
ReplyDeleteΔεν οφείλονται όλα. Αυτό είναι μια υπεραπλούστευση.
Το γεγονός όμως ότι έφαγαν από τον πλούτο των επόμενων γενεών αποδεικνύεται από:
1.το συσωρευμένο δημόσιο χρέος ύψους 105%,
2.το ασφαλιστικό χρέος αγνώστου μεγέθους,
3.το οικολογικό έλλειμμα που συνεχώς διευρύνεται
4.το έλλειμα σε ποιοτικά δημόσια κοινωνικά αγαθά
Γεννηθήκαμε υπερχρεωμένοι χωρίς να μας ρωτήσει κανείς.
Αυτό είναι που προκαλεί αίθηση αδιεξόδου στους νέους και όχι μόνο οι χαμηλοί μισθοί.
@Γ700
ReplyDeleteΕυτυχώς ή δυστυχώς η αίσθηση αδιεξόδου δεν είναι τα νούμερα, αλλά η καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας. Ούτε νομίζω πως γι αυτό το αίσθημα ευθύνεται μόνο το κράτος και η πολιτική του. Αν ίσχυε αυτό που λέτε, θα παρατηρούσαμε πως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί θα πλήτονταν στον υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό που δεν επηρρεάζεται τόσο άμεσα από τις συνθήκες του κράτους (Μην μου πείτε ότι ζορίζεται η Vodafone για παράδειγμα από τα αμιγώς Ελληνικά προβλήματα). Βλέπουμε όμως ότι γίνεται το αντίθετο!!!
Αυτό πως εξηγείται? Πως εξηγείται πολυεθνικές εταιρίες που πηγαινούν όλο και καλύτερα να προσφέρουν όλο και λιγότερα στους εργαζομένους τους? Να περικόπτουν προνόμια/αποζημιώσεις ενώ γιγαντώνονται? Για τις ελεεινές συνθήκες των εργαζομένων στις τράπεζες, στα super market, κτλ που διπλασιάζουν τα κέρδη κάθε χρόνο, ποιος ευθύνεται? Συμφωνώ ότι ισχύουν αυτά που λέτε, αλλά νομίζω πως δεν είναι η κύρια αιτία του φαινομένου. Υπάρχει γενικότερη παγκόσμια τάση
Σαφώς και υπάρχει παγκόσμια τάση. Την τάση την έχουν αντιληφθεί εδώ και πολύ καιρό σε άλλες χώρες, κι έχουν ήδη αρχίσει διάλογο και προτάσεις ειδικά για το ασφαλιστικό και τον επαναπροσδιορισμό του welfare state.
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα εκτός από ελάχιστες πολυεθνικές και τον τραπεζικό κλάδο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποτελείται από κρατικοδίαιτες νανοεπιχειρήσεις οι οποίες αρμέγουν τους κρατικούς πόρους και συνειδητά αποφεύγουν την τήρηση των εργασιακών θεσμών. Στις πολυεθνικές τα ψίχουλα μισθό τα παίρνεις στην ώρα τους, στις υπόλοιπες κάθε μήνα σε τρώει η αγωνία για το αν και πότε θα πληρωθείς. Αν το 90% των επιχειρήσεων - που είναι οι νανοεπιχειρήσεις - έδιναν μισθούς αξιοπρεπείς, θα ακολουθούσανε και οι πολυεθνικές.
Στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου έχουμε κι ένα ακόμα πρόβλημα. Είμαστε εκτός παγκόσμιων τάσεων κι εξελίξεων. Αυτές τις βιώνουμε αποκλειστικά ως τελικοί αποδέκτες των έμμεσων συνεπειών που δημιουργούν οι τάσεις. Και φυσικά είμαστε ανήμποροι να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Υπάρχουν βασικά διαρθρωτικά προβλήματα, και κατά τη γνώμη μου αρχίζοντας από το Δημόσιο Τομέα, που αν δε λυθούν με καθολική συναίνεση και ανάληψη ευθυνών από όλους μας, φοβάμαι ότι η γενιά μας θα δει νεόπτωχους και περιθωριοποιημένους να αυξάνονται μαζικά.
ReplyDeleteΗ τάση του κορπορατισμού είναι δυναμική και αποκτά τερατώδης ισχύ στο άκρως νεοφιλελεύθερο σύστημα που ασταμάτητο κυριεύει την παγκόσμια κοινότητα.
ReplyDeleteΜε γκραμσιανή μέθοδο θεωρώ ότι θα έπρεπε να ξεφύγουμε από τη λογική της μισθωτής εργασίας και της παροχής υπηρεσιών από το κράτος ως μοναδικό δικαιούχο παροχής κοινωνικών αγαθών κι υπηρεσιών. Αντίθετα θα έπρεπε οι ίδιοι οι πολίτες, οι απασχολούμενοι, να αποκτήσουν μερίδιο στα κέρδη των εταιρειών και λόγο στους κανόνες λειτουργίας κλπ. Να κατευθυνθούμε δηλαδή προς το πρότυπο (θολό ακόμα αλλά πολλά υποσχόμενο) της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Αυτό ναι! Ισχύει αλλά προς ποια κατεύθυνση?
ReplyDeleteΠιστεύω πως ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μπει η Ελλάδα στην ελεύθερη οικονομία, θα είναι αποτυχημένος και θα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως επιχειρείται να φύγουν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις από τον έλεγχο του δημοσίου χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ελέγχξουν την τήρηση των κανόνων στον ιδιωτικό τομέα. Προσωπικά είμαι οπαδός τις ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στήν οικονομία, αλλά αναγκαία και ικανή συνθήκη για να γίνει αυτό, είναι ή ύπαρξη ισχυρών έλεγκτικών μηχανισμών. Έχει περάσει η άποψη ότι για να παέι καλά η ελεύθερη οικονομία, πρέπει το κράτος να γίνει ανίσχυρο και τότε όλα θα ρυθμιστούν ως δια μαγείας. Το αντίθετο ισχύει: Όσο πιο ελεύθερα αφήνονται τα πράγματα, τόσο πιο ισχυροί πρέπει να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η θεμική θωράκιση (δικαιοσύνη/ανεξάρτητες αρχές/ρυθμιστικές αρχές/επιτροπές ελέγχου, κτλ). Δυστυχώς έχω την αίσθηση πως ως χώρα εισερχόμαστε στην ελεύθερη οικονομία με όρους Ρωσίας επί Γέλτσιν και αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των ανισοτήτων
Ανώνυμε τα είπες πάρα πολύ καλά. Ο φόβος σου είναι και δικός μου.
ReplyDeleteUK unemployment fell for the 15th month in a row in December to stand at its lowest since 1975, according to government figures released Wednesday.
ReplyDeleteThe number of people claiming jobseeker's allowance dropped by 6,400
(Advertisement)
last month to 807,700, said the Office for National Statistics (ONS), more than the 5,000 fall expected.
The wider ILO measure of unemployment fell 13,000 in the quarter to November (Frankfurt: A0S9N7 - news) to stand at 1.65m.
Meanwhile, average earnings growth stayed at 4% during the three month period, more than the 3.9% economists had predicted. Growth excluding bonuses was 3.6%.
Analysts still expect the Bank of England to cut rates through the year, beginning next month, although possibly at a slower pace than previously anticipated.
@ αγχωμένος
ReplyDelete"Αντίθετα θα έπρεπε οι ίδιοι οι πολίτες, οι απασχολούμενοι, να αποκτήσουν μερίδιο στα κέρδη των εταιρειών και λόγο στους κανόνες λειτουργίας κλπ. Να κατευθυνθούμε δηλαδή προς το πρότυπο (θολό ακόμα αλλά πολλά υποσχόμενο) της κοινωνικής επιχειρηματικότητας."
ΜΑΚΑΡΙ, ΜΑΚΑΡΙ.
Κι εγώ προχωρώ περισσότερο....
ΜΑΚΑΡΙ οι εργαζόμενοι να γίνουν ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ του 51% ορισμένων ή και πολλων επιειρήσεων (ως συνέβη με την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, την American Airlines) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ (για να ΜΗ πω ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ) και να βιώσουν ΠΩΣ βγαίνει το ΚΕΡΔΟΣ. Μακάρι οι υπάλληλοι της ΟΑ να γίνουν κύριοι ΜΕΤΟΧΟΙ αυτής.
ΚΑΙ τότε θα δείτε πως τα τσουλάκια θα σταματήσουν αυθωρεί και παραχρήμα να μασάνε τσίχλα και να φέρονται σκαιώς στον επιβάτη.
ΜΑΚΑΡΙ, ΜΑΚΑΡΙ
"ΜΑΚΑΡΙ οι εργαζόμενοι να γίνουν ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ του 51% ορισμένων ή και πολλων επιειρήσεων (ως συνέβη με την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, την American Airlines)"
ReplyDeleteΑμφίβολο αν θα δουλέψει. Εξάλλου ήδη έχει γίνει σε κάποιες αποκρατικοποιημένες εταιρείες στην Ελλάδα (όπου οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές με μειωμένη τιμή) και δε νομίζω πως άλλαξαν και πολλά... Άσε που στην Αμέρικαν οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να γίνουν τεράστιες μειώσεις μισθών και μπόνους για να μπορέσει η εταιρία να επιβιώσει μετά την 11η του Σεπτέμβρη... Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα κουλτούρας και αυτό χρειάζεται να γίνει πριν από οτιδήποτε άλλο.
Τον βλέπω να κατεβαίνει τρέχοντας την Δημοκρίτου, με jogging outfit του Lacroix [μη μασάτε, τζάμπα τα δίνει η Air France στους επιβάτες της Espace Premiere].
ReplyDelete"Που τρέχεις βρε τέρας μεσημεριάτικα;" του είπα
"Πάω στο De'sire', μούρθε υπογλυκαιμία από την δίαιτα και αποφάσισα να αυτοκτονήσω με 50 σοκολατάκια".
Μια τέτοια άποψη θα στέκονταν αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ήταν αυστηρά "ελληνικό" φαινόμενο οπότε θα μπορούσαμε να το ρίξουμε εκεί που λες. Αντιθέτως, βλέπουμε πως τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε ΟΛΕΣ τις χώρες (θες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, κτλ).
ReplyDeleteΑυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα ίσως που έχει τα πιό κοινά προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά οι διαφορές με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιες. Ναι, π.χ., το περιβάλλον και η προστασία του είναι κοινό, παγκόσμιο πρόβλημα. Αλλά ο παραλογισμός της ελληνικής πραγματικότητας (με κορυφαίο χαρακτηριστικό την διαφθορά και τις παρανομίες) δεν συγκρίνεται σε τίποτα με ό,τι χαρακτηρίζει εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες (μήπως θα έπρεπε να επισημανθούν ξανά τα νούμερα της Διεθνούς Διαφάνειας που αναφέρθηκαν πρόσφατα;). Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ναι, υπάρχει ελληνική ιδιαιτερότητα (αρνητικού τύπου φυσικά και όχι για να περιγράψει τον 'περιούσιο λαό' όπως κάποιοι αφελείς ή και λιγότερο αφελείς πιστεύουν) που είναι αποτέλεσμα της ιστορικής πορείας αυτού του απίθανου μορφώματος που λέγεται Ελλάδα.
Ο/Η yahoo! news είπε...
ReplyDeleteUK unemployment fell for the 15th month in a row in December to stand at its lowest since 1975, according to government figures released Wednesday.
The number of people claiming jobseeker's allowance dropped by 6,400
(Advertisement)
last month to 807,700, said the Office for National Statistics (ONS), more than the 5,000 fall expected.
The wider ILO measure of unemployment fell 13,000 in the quarter to November (Frankfurt: A0S9N7 - news) to stand at 1.65m.
Meanwhile, average earnings growth stayed at 4% during the three month period, more than the 3.9% economists had predicted. Growth excluding bonuses was 3.6%.
Analysts still expect the Bank of England to cut rates through the year, beginning next month, although possibly at a slower pace than previously anticipated."
ΑΠΑΝΤΩ:
In the USA it is anticipated that the Feds will further decrease the prime rate due to poor performance.
However, I cannot fathom why the BoE would/should do the same considering
1) the drop in unemployment
2) the higher-than-expected qaurterly growth
3) the increased earnings.
Could you please elaborate on the matter.
@ anonymous
ReplyDelete"Προσωπικά είμαι οπαδός τις ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στήν οικονομία, αλλά αναγκαία και ικανή συνθήκη για να γίνει αυτό, είναι ή ύπαρξη ισχυρών έλεγκτικών μηχανισμών. Έχει περάσει η άποψη ότι για να παέι καλά η ελεύθερη οικονομία, πρέπει το κράτος να γίνει ανίσχυρο και τότε όλα θα ρυθμιστούν ως δια μαγείας. Το αντίθετο ισχύει: Όσο πιο ελεύθερα αφήνονται τα πράγματα, τόσο πιο ισχυροί πρέπει να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η θεμική θωράκιση (δικαιοσύνη/ανεξάρτητες αρχές/ρυθμιστικές αρχές/επιτροπές ελέγχου, κτλ)."
Ως ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ, αυτό που λες είναι ΟΡΘΟΤΑΤΟ και ασφαλώς ΟΛΟΙ οι σοσιαλφιλελεύθεροι ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς σε ΑΓΑΣΤΗ συνύπαρξη με ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ελέγχου και προστασίας του εργαζομένου.
ΟΜΩΣ, έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα συμβαίνει μια ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ, μιά οιονεί φιλεργατική ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΣ που τελικά οδηγεί σε ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ αποτελέσματα. Δλδ οι ΝΟΜΟΙ είναι τόσο ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΙ και τρομακτικά σκληροί ΕΝΑΝΤΙΟΝ του εργοδότη και το ΚΟΣΤΟΣ της εργασίας (κατ αντιδιαστολή προς την αμοιβή της εργασίας) τόσο ΜΕΓΑΛΟ, ώστε να προκαλούν ΟΛΗ αυτή την ΜΑΥΡΗ εργασία ή ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ που τελικά απαλλάσσει τον εργοδότη πάσας ευθύνης.
Δλδ όλη αυτή η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ατμόσφαιρα είναι προϊόν ΟΧΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ/ΑΠΟΥΣΙΑΣ αλλά, αντιθέτως, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ υπερβολικά ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΥ και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΥ επιχειρησιακού περιβάλλοντος για τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΘΑ ΗΘΕΛΑ feedback επ αυτού.
Kat'arxin i idia i nomothesia oso skliri kai na einai den prokalei parabatikotita. Mporei oi nomoi na einai anelastikoi, aytoi pou tous epiballoun omos einai elastikotatoi. Synepos oi parabates briskoun kai ta kanoun, den tous odigise kanenas nomos stin paranomia.
ReplyDeleteTora genika milontas, nai se mia idaniki katastasi tha eixame pio elastikous nomous oi opoioi omos tha efarmozontan kata gramma. Mesa apo tin ergasiaki dikaiosyni tha enisxyotan kai i idia i antagonistikotita. Pragma outopiko bebaia gia ta Ellinika dedomena.
@ Κομφούκιος
ReplyDeleteΛες:
"ΟΜΩΣ, έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα συμβαίνει μια ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ, μιά οιονεί φιλεργατική ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΣ που τελικά οδηγεί σε ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ αποτελέσματα. Δλδ οι ΝΟΜΟΙ είναι τόσο ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΙ και τρομακτικά σκληροί ΕΝΑΝΤΙΟΝ του εργοδότη και το ΚΟΣΤΟΣ της εργασίας (κατ αντιδιαστολή προς την αμοιβή της εργασίας) τόσο ΜΕΓΑΛΟ, ώστε να προκαλούν ΟΛΗ αυτή την ΜΑΥΡΗ εργασία ή ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ που τελικά απαλλάσσει τον εργοδότη πάσας ευθύνης.
Δλδ όλη αυτή η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ατμόσφαιρα είναι προϊόν ΟΧΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ/ΑΠΟΥΣΙΑΣ αλλά, αντιθέτως, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ υπερβολικά ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΥ και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΥ επιχειρησιακού περιβάλλοντος για τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!"
ΑΚΡΙΒΩΣ!
Έχουμε γεμίσει με υπερρυθμίσεις και άλλες τόσες εξαιρέσεις στις ρυθμίσεις λόγω της αναποτελεσματικότητας τους, αλλά και της αυστηρότητας τους σε περίπτωση εφαρμογής τους.
Στα παραπάνω σχετικά με τις αρτηριοσκληρωτικές ρυθμίσεις που περιγράφεις Κομφούκιε, αν προσθέσουμε και τη διάσταση, που είναι πραγματικά τερατώδης, της διαφθοράς, ή μάλλον της μίζ-ness, που είναι απαραίτητη για να κινηθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα, το κόστος αυξάνεται τρομακτικά, ειδικά για ένα μικρό - ειδικά νέο - επιχειρηματία. Και επιπλέον, το φορολογικό καθεστώς μάλλον δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα στις μεγάλες εταιρίες εις βάρος των μικρότερων, υποσκάπτωντας έτσι τις ζητούμενες συνθήκες για υγιή ανταγωνισμό.
ReplyDeleteΟ συνδυασμός των παραπάνω παίζει πρωταρχικό ρόλο στην απομάκρυνση του ιδιωτικού τομέα από οποιαδήποτε επένδυση στον εργάτη της γνώσης. Το κράτος, εκτός των άλλων, πρέπει να αποδείξει ότι επιβραβεύει κι ενισχύει τέτοιου είδους επενδύσεις. Μήπως έτσι όμως θα έχανε την πελατειακή του βάση πάνω στην οποία κινεί τα νήματα της οικονομίας?
"Έχουμε γεμίσει με υπερρυθμίσεις και άλλες τόσες εξαιρέσεις στις ρυθμίσεις λόγω της αναποτελεσματικότητας τους, αλλά και της αυστηρότητας τους σε περίπτωση εφαρμογής τους."
ReplyDelete... αλλά και για να οφελούνται οι επιτήδειοι και να ικανοποιούνται διαπλεκόμενες σχέσεις!
Πού είναι η διαδικασία που είχε υποσχεθεί από το 2004 η Νέα Δημοκρατία για απλοποίηση των νόμων; Ακόμη την περιμένουμε...
Δλδ όλη αυτή η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ατμόσφαιρα είναι προϊόν ΟΧΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ/ΑΠΟΥΣΙΑΣ αλλά, αντιθέτως, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ υπερβολικά ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΥ και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΥ επιχειρησιακού περιβάλλοντος για τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteEίναι πάνω απόλα ο συσχετισμός δύναμης Κεφαλαίου-Εργασίας που έχει αλλάξει δραματικά υπέρ του πρώτου.Ετσι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις μικρή αξία θα έχουν "επί του πρακτέου" αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός.Κάποιοι μιλάνε για Ηθικό Καπιταλισμό.Είναι η εποχή της Ηθικολογίας.Αλλά την ΗΘΙΚΗ την καθορίζει ο ΔΥΝΑΤΟΣ,Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΣ.Και δυνατοί αυτη τη στιγμή είναι οι "ΑΟΡΑΤΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ" που δεν καταλαβαίνουν Θεό, εκτός από ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ.
Παρμενίδη δε διαφωνώ μαζί σου ως προς την τάση και διάσταση του φαινομένου στην παγκόσμια κοινότητα. Στην Ελλάδα το κράτος παίζει το ρόλο του μεσάζοντα, αν θες θεματοφύλακα, έμμεσα ή άμεσα, των λίγων κατόχων του κεφαλαίου.
ReplyDeleteΕγώ θα προτιμούσα να κοιτάξουμε όχι τον ηθικό καπιταλισμό, αλλά το συμμετοχικό καπιταλισμό. Με γκραμσιανή μέθοδο να μην στερήσουμε την ελευθερία του ατόμου, που έχει τα καλά και τα κακά της, αλλά να εντάξουμε, αντί να περιθωριοποιήσουμε, την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Όταν ο ακραίος νεο-φιλελεύθερος καπιταλισμός έχει γίνει κυρίαρχη παγκόσμια ιδεολογία, τα υπερκέρδη πλέον δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά το πιο σίγουρο εργαλείο εξουσίας και κυριαρχίας. Ακόμα και κράτη όπως το Ντουμπάι, δεν επεκτείνονται με στρατούς και πολέμους πια, αλλά μέσω επιθετικών εξαγορών τμημάτων ξένων αγορών και γης.
ReplyDelete@αγχωμένος
ReplyDelete...συμμετοχικός καπιταλισμός...
Καλλός Καπιταλισμός είναι ο ΝΕΚΡΟΣ Καπιταλισμός.
Αμάν πιά.Το είπα και ξαλάφρωσα!
ΝΕΚΡΟΣ καπιταλισμός?
ReplyDeleteΚαι αντ' αυτού?
Λαλιωτο-φώφες
ReplyDeleteΚυρίες και Κύριοι,
ReplyDeleteΚΑΤΙ ανάλογο με τους ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ νόμους είναι ΚΑΙ το ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΦΠΑ.
Αν το ΦΠΑ ήταν στο λογικό πλαίσιο του 8-10%, η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ θα υπήρχε ΑΛΛΑ μετά βεβαιότητος θα ήταν ΑΙΣΘΗΤΑ μικρότερη.
Παρακαλώ, προσκαλώ και προκαλώ feedback και επ αυτού.
Για να καταλάβετε ΤΙ εννοώ όταν λέω "ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΕΝΗ κατωτεριά",
ReplyDeleteΠΡΟΣΕΞΑΤΕ τις κινήσεις της στο χώρο, της "μετεωρολόγου" του ALTER, στο τέλος των Ειδήσεων των 8 μμ.
Θα χτυπηθείτε στα ΓΕΛΙΑ.
Ο/Η Apres moi le deluge είπε...
ReplyDeleteΛαλιωτο-φώφες
January 16, 2008 7:52 PM
Εφαγες τα σοκολατάκια και συνήλθες από τη πείνα ε;
@ παρμενίδης
ReplyDeleteΕίναι η εποχή της Ηθικολογίας.Αλλά την ΗΘΙΚΗ την καθορίζει ο ΔΥΝΑΤΟΣ,Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΣ."
ΟΧΙ, ΟΧΙ στον ΓΝΗΣΙΟ, στο ΑΜΙΓΗ, στον ΥΓΙΗ ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ όπως τον οραματίζονται οι ΕΝΤΙΜΟΙ άνθρωποι.
Στον ΥΓΙΗ ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ, όπως εμείς τον οραματιζόμαστε,
ΕΞ ΗΘΙΚΗΣ ΕΡΕΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ, το ΣΘΕΝΟΣ, το ΗΘΙΚΟΝ ΣΘΕΝΟΣ.
Έχει περάσει η άποψη ότι για να παέι καλά η ελεύθερη οικονομία, πρέπει το κράτος να γίνει ανίσχυρο και τότε όλα θα ρυθμιστούν ως δια μαγείας. Το αντίθετο ισχύει: Όσο πιο ελεύθερα αφήνονται τα πράγματα, τόσο πιο ισχυροί πρέπει να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η θεμική θωράκιση (δικαιοσύνη/ανεξάρτητες αρχές/ρυθμιστικές αρχές/επιτροπές ελέγχου, κτλ). Δυστυχώς έχω την αίσθηση πως ως χώρα εισερχόμαστε στην ελεύθερη οικονομία με όρους Ρωσίας επί Γέλτσιν και αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των ανισοτήτων
ReplyDeleteΠάρα πολύ σωστά ανώνυμε συμφωνούμε απόλυτα
Εδώ έχουμε ένα αγράμματο, πεζοδρομιακό άνθρωπο από τον Κορυδαλλό ή την Αγία Βαρβάρα, λαϊκή τάξη 1.000.000%, που έχει πρόβλημα άρθρωσης και λόγου, Θέμο Αναστασόπουλο τον λένε, που μιλάει για τα εκατομμύρια με τρόπο που θα έκανε τους δυό πλουσιότερους του κόσμου, τον Warren Buffett και τον Bill Gates να νοιώθουν φτωχοί, και τον Κομφούκιο να νοιώθει ζητιάνος!!!
ReplyDeleteΕΔΩ ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΑΦΙΑ!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΦΙΟΖΩΝ!
@ parmenides
ReplyDeleteΕμείς οι Σοσιαλφιλελεύθεροι Παρμενίδη θα καθιερώσουμε το motto
"ΔΥΝΑΜΗ μου το ΗΘΟΣ μου".
ΔΕΝ τον θέλατε τον Κινεζάκο μου.
ReplyDeleteΤΩΡΑ θα πληρώσουμε ΟΛΟΙ πολύυυυυυ ακριβά.
προς το παρόν την πλήρωσε ο βάζελος.
ReplyDeleteΟ/Η Κομφούκιος είπε...
ReplyDeleteΕδώ έχουμε ένα αγράμματο, πεζοδρομιακό άνθρωπο από τον Κορυδαλλό ή την Αγία Βαρβάρα, λαϊκή τάξη 1.000.000%, που έχει πρόβλημα άρθρωσης και λόγου, Θέμο Αναστασόπουλο τον λένε, ....."
Aναστασιάδη, Κομφούκιε, Αναστασιάδη
It doesn't matter. Trash is trash anyway.
ReplyDelete"Εδώ έχουμε ένα αγράμματο, πεζοδρομιακό άνθρωπο από τον Κορυδαλλό ή την Αγία Βαρβάρα, λαϊκή τάξη 1.000.000%"
ReplyDeleteΎψιστε θεέ, πώς ξέπεσε έτσι η τάξη μας κι οι μούτσοι που γ...ούσαμε γίναν καπεταναίοι; Mon Dieu, quelle drame, quelle decadence!
"ΔΕΝ τον θέλατε τον Κινεζάκο μου."
ReplyDelete1. O Kinezakos den einai 'sou'.
2. Me ton Kinezako den uphrxe diafthora diladi? Na thymisw ti ginotan?
O tempora, o mores! Τι ήθη! Πάει, χάλασε ο κόσμος, οδεύει προς την καταστροφή. Όλοι γίνανε κομμουνισταί. Πού είναι οι δικοί μας οι καιροί που όλοι αυτοί οι λαϊκοί τύποι μας προσκυνούσαν και μας παρακαλούσαν για ένα ποτήρι λάδι; Αχ, ΓρίβA μ', έφυγες νωρίς, καλά τα έλεγε ο πατέρας.
ReplyDeleteTo ΦΠΑ είναι ένας έμμεσος φόρος που προτιμά η ΝΔ για να αυξήσει σταθερά τις κρατικές εισροές. Το πρόβλημα με το ΦΠΑ είναι τριπλό. (1) επιβαρύνει το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις, άρα δεν είναι δίκαιο. (2) Είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μίζο-φόρους (νομίζω βέβαια ότι για διάφορες κατηγορίες το ΦΠΑ είναι κατώτερο). (3) Οι εισροές από το ΦΠΑ, όπως και με σχεδόν όλους τους υπόλοιπους φόρους, δεν είναι στοχευμένες παρά μπαίνουν όλες σε ένα μεγάλο κουβά. Χωρίς ανάλυση κόστους-οφέλους και επιχειρησιακό σχεδιασμό, οι τιμές βάσεις του ΦΠΑ, όπως και των περισσότερων φόρων, δεν ορίζονται με μεγάλη ακρίβεια, μάλλον καλύτερα ορίζονται σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα. Έμμεσοι φόροι κι αυθαίρετα ορισμένοι σε ψηλά επίπεδα σε σχέση με τον τζίρο της αγοράς είναι διπλά άδικοι.
ReplyDeleteΤο ΦΠΑ και γενικά οι ΕΜΜΕΣΟΙ φόροι είναι ΣΑΔΙΣΜΟΣ για τους αδυνάτους, αφού σχεδόν όλο το εισόδημά τους πάει σε ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ δαπάνες (τρόφιμα κλπ).
ReplyDeleteΓι αυτό επιβάλλεται ΟΛΟΣ ο "φτωχός" Λαός να πληρώνει ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ για τα τουρκο-βλαχο-παλατάκια της ατέλειωτης επαρχίας της Β Αθηνών, τις βιλλάρες με πισίνα στην Καρδιτσομαγούλλλα και στο Μεshενικόλλλλα Καρδίτσης ΚΑΙ επί πλέον ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσουν ΕΙΔΙΚΟΙ νόμοι "πόθεν έσχες" για ΟΛΟΥΣ και να επιβληθούν πρόστιμα.
Εβελίνα
[Πως σας αρέσει το όνομά μου;; (μεταφράζω παπανδρεϊκώς εκ του "how do you like my name?")]
Οικονομικά Ανελεύθερη η Ελλάδα
ReplyDeleteΓια την εκλογή του ο νέος πολιτικός, ιδίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, εξαρτάται άμεσα από την τηλεόραση. Οπως είναι γνωστό, η αγορά τηλεοπτικού χρόνου είναι πανάκριβη. Αρα μια βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει ένας νέος υποψήφιος πολιτικό κεφάλαιο είναι η πρωθύστερη απόκτηση οικονομικού κεφαλαίου. Σε μια εποχή όπου οι γόνοι εύπορων οικογενειών, λόγω της γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής, τείνουν να αποφεύγουν την πολιτική καριέρα, ο επίδοξος πολιτευτής είναι αναγκασμένος, για την απόκτηση πόρων, να απευθυνθεί σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Και, βέβαια, οι τελευταίοι αποκτούν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Με αυτόν τον τρόπο τα πλουτοκρατικά και συγχρόνως έντονα πελατειακά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος αναπαράγονται.
ReplyDelete