Από τον Τάκη Μίχα
Εντυπωσιακά στοιχεία για την Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, περιέχει μια πλανητική έρευνα την οποία έκανε η γνωστή αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ως μέρος ενός γενικότερου ρεπορτάζ με τίτλο «Η εποχή του φόβου». Η αμερικανική εφημερίδα παραχώρησε τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα στην «Ε», τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συνοπτικά η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο απαισιόδοξες και φοβισμένες για το μέλλον χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι η χώρα στον κόσμο στην οποία επικρατεί η μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι η κατάσταση στο παγκόσμιο σύστημα χειροτερεύει και όπου επικρατεί ο μεγαλύτερος φόβος για τις κλιματικές αλλαγές που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Επίσης η Ελλάδα διαφοροποιείται ουσιαστικά από τις άλλες χώρες του πλανήτη σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας: Στην Ελλάδα βρίσκει κανείς τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που πιστεύουν ότι η τρομοκρατία συνιστά μια σοβαρή απειλή.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η πολυδιαφημισμένη «θρηκευτικότητα» των Ελλήνων είναι μάλλον μύθος: Μπορεί ο Ρωμιός να γεμίζει της εκκλησίες την Ανάσταση, όμως στα σοβαρά θέματα τα ποσοστά των Ελλήνων που στρέφονται προς την επιστήμη αντί για τη θρησκεία είναι αρκετά υψηλά -και οπωσδήποτε υψηλότερα σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία. Επίσης ελάχιστοι Ελληνες πιστεύουν ότι τη λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μπορεί να τη δώσει η θρησκεία.
Η πολιτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικοποιημένων υπερέχουν οι σοσιαλιστές κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, ενώ μεταξύ των νέων το ποσοστό μειώνεται σημαντικά. Στο ερώτημα τι φοβούνται περισσότερο στην προσωπική τους ζωή, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέτουν σε πρώτη μοίρα το θάνατο ή μια σοβαρή ασθένεια.
Όμως η Ελλάδα είναι η χώρα όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δηλώνουν ως δεύτερο μεγάλο φόβο την απώλεια της εργασίας ή τη ζημιά στις επενδύσεις τους (24%). Πρόκειται για ένα ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).
Είναι ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των ανθρώπων που αισθάνονται οικονομικά ανασφαλείς είναι πολύ μεγαλύτερο σε μια χώρα όπως την Ελλάδα σε σύγκριση με το κέντρο του «άγριου καπηταλισμού», τις ΗΠΑ (10%), παρά το γεγονός ότι στην πρώτη οι απολύσεις είναι πολύ δυσκολότερες από ό,τι στη δεύτερη.
Στην ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος για την παγκόσμια κοινωνία σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ποσοστό των ανθρώπων που φοβούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την καταστροφή του περιβάλλοντος (34%). Στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα ποσοστά των ανθρώπων που εκφράζουν τον ίδιο φόβο βρίσκεται η Τουρκία (27%).
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που θεωρούν την τρομοκρατία ως απειλή· μόλις το 4%. Αυτό διαφοροποιεί ουσιαστικά την Ελλάδα από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου η τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος φόβος (17%).
Τα υψηλότερα ποσοστά των ανθρώπων που θεωρούν την τρομοκρατία το μεγαλύτερο πρόβλημα τα βρίσκει κανείς στην Ινδία (32%) και στη Ρωσία (22%). Παραδόξως στην Αμερική, που ηγείται του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», μόλις το 14% του πληθυσμού τη θεωρεί ως το σοβαρότερο πρόβλημα.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών εμφανίζονται οι Ελληνες όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας κοινωνίας. Ετσι η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων (74%) που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε συνεχώς χειρότερα. Στη δεύτερη θέση απαισιοδοξίας είναι η Τουρκία (72%) και στην τρίτη οι ΗΠΑ (62%).
Μόνο το 20% των Ευρωπαίων και το 22% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η παγκόσμια κοινωνία βελτιώνεται. Η χώρα όπου επικρατεί η μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι η Ινδία, όπου το 51% δηλώνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται.
Σχολιάζοντας τη γενικότερη απαισιόδοξη άποψη που επικρατεί παγκοσμίως, ο αναλυτής της GFK στις Βρυξέλλες Μαρκ Χόφμαν την αποδίδει σε μεγάλο ποσοστό στα ΜΜΕ: «Υπάρχει μια συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων και σχολίων και αυτό επηρεάζει τις απόψεις του κόσμου».
Αντίθετα με τις διαδομένα στερεότυπα περι «βαθιάς θρησκευτικότητας», περισσότεροι είναι οι Ελληνες που εναποθέτουν τις ελπίδες για το μέλλον στην επιστήμη παρά στη θρησκεία (23% έναντι 15%). Αντίστροφη παρουσιάζεται η εικόνα σε χώρες όπως η Πολωνία (6% επιστήμη έναντι 28% θρησκεία), οι ΗΠΑ (14% έναντι 31%) και η Ρωσία (2% έναντι 12%).Ακόμη και στην Τουρκία η επιστήμη έχει μια ελαφρά υπεροχή έναντι της θρησκείας (21% έναντι 20%).
Εκεί όμως που η επιστήμη κυριολεκτικά εκμηδενίζει τη θρησκεία είναι στη Σουηδία: Το 31% θεωρούν ότι η ελπίδα για τον κόσμο βρίσκεται στην επιστήμη και μόλις το 3% στη θρησκεία.Τα ποσοστά των ατόμων στην Ελλάδα που προτιμούν την επιστήμη παρά τη θρησκεία είναι υψηλότερα στις νέες ηλικίες. Μεταξύ των ατόμων 30-49 ετών η αναλογία είναι 26%-15%, ενώ στις άνω των 50 ετών ηλικίες η αναλογία είναι η ίδια: 19%.
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους κανείς βοηθά στη βελτίωση του κόσμου, στην Ελλάδα βρίσκει κανείς το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (39%) που δηλώνουν ότι συνεισφέρουν στη βελτίωση του κόσμου καταβάλλοντας προσπάθειες για τη συντήρηση και την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό στις ηλικίες 30-49 (46%) και μειώνεται σημαντικά μετά τα 50 (29%).Στην ιδια ερώτηση το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στην Ευρώπη απαντούν ότι συνεισφέρουν στη βελτίωση του κόσμου ζώντας ως ηθικά άτομα.
Θρησκεία
Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό ενισχύουν την άποψη ότι όταν οι Ελληνες σοβαρεύονται ξεχνάνε τη θρησκεία: Η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων στο κόσμο (4%) που πιστεύουν ότι μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο συμμετέχοντας στην εκκλησία ή ασπαζόμενος μια θρησκεία. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από χώρες όπως η Ρουμανία (11%) ή οι ΗΠΑ (20%).
Εξαιρετικά χαμηλά σε όλες τις χώρες είναι τα ποσοστά των ατόμων που δηλώνουν ότι δραστηριοποιούνται πολιτικά για να βελτιώσουν τον κόσμο -είτε υποστηρίζοντας το σοσιαλισμό και την αναδιανομή του εισοδήματος είτε υποστηρίζοντας τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά.
Μεταξύ των πολιτικοποιημένων κυριαρχούν παγκοσμίως οι υποστηρικτές της αναδιανομής -με την Ελλάδα και την Ινδία να προηγούνται 10% και 7% αντίστοιχα. Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία και η Ινδία, τα ποσοστά είτε είναι μοιρασμένα είτε επικρατούν οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς.
Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η σοσιαλιστική πολιτική δράση θα βοηθήσει τον κόσμο βρίσκεται στις άνω των 50 ετών ηλικίες (15%). Αντίθετα στις ηλικίες 30-49 ετών η πίστη στην αναδιανομή και το σοσιαλισμό μειώνεται δραματικά (8%).
Η παρουσίαση της έρευνας της Wall street Journal από τον Τάκη Μίχα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στις 4 - 1 - 2008.
Αντί σχολίου παραθέτουμε το άρθρο του Νικου Γ. Ξυδακη
ReplyDeleteΣτη δημοκρατία του φόβου
όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή την Παρασκευή 4 - 1 - 2007.
Βαρύ και δυσκίνητο προβάλλει το νέο έτος. Βαρύθυμοι και σκεπτικιστές οι Ελληνες καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις· χωρίς αισιοδοξία, καχύποπτοι ως προς το κράτος τους και τους θεσμούς του, φοβισμένοι απέναντι στο μέλλον και τις διεθνείς προκλήσεις.
Φοβούνται την ένταση μεταξύ Δύσης και Ισλάμ, φοβούνται για τη φτώχεια του νοικοκυριού τους, τρέμουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, αγωνιούν για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και εμπιστεύονται κυρίως την Πυροσβεστική και την Μετερεωλογική Υπηρεσία – τίποτε άλλο...
Ο,τι περιγράφαμε ως μεταδημοκρατία της δυσφορίας, πριν από τις εκλογές, εξελίσσεται με απρόσμενα ταχύ ρυθμό σε μεταδημοκρατία του φόβου, της αγωνίας.
Οι Ελληνες αντιλαμβάνονται τώρα τη χώρα τους μικρή, μικρή την κοινωνία τους, αδύναμους τους εαυτούς τους, απροστάτευτους στο ανοιχτό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον· αισθάνονται εκτεθειμένοι σε όλες τις θύελλες των αλλαγών και αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται εκεί έξω, απαράσκευοι, χωρίς εργαλεία, χωρίς εφόδια, και κυρίως χωρίς σχέδιο και χωρίς ηγεσία.
Το σκάφος πορεύεται με αυτόματο πιλότο, ολισθαίνει οδηγούμενο από δυνάμεις αδρανείας, στρέφεται αργά αργά περί τον άξονά του. Και δεν πάει πουθενά. Χωρίς παραγωγική ορμή, δίχως αποτελεσματική διοίκηση, χωρίς παιδεία, χωρίς καινοτομίες, χωρίς επιχειρηματική κουλτούρα, χωρίς λειτουργία κοινότητας, χωρίς πίστη στις δυνάμεις της, η Ελλάδα βουλιάζει αργά, τελετουργικά, αυτάρεσκα, στο τέλμα της. Στο τέλμα του εαυτού της.
Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ποιες δυνάμεις κρατούν τη χώρα στο τέλμα. Είναι πολλές και διαφορετικές. Είναι οι πολιτικές δυναστείες, που έχουν ως μόνη λειτουργία την αυτοαναπαραγωγή τους εις βάρος του κοινωνικού σώματος. Είναι η διεφθαρμένη διοίκηση, απαρτιζόμενη από στελέχη με ελαστική συνείδηση και χαμηλή απόδοση. Είναι η αρπακτική ελίτ των μεγαλοεπιχειρηματιών, που πλουτίζουν από την κρατική οικονομία χωρίς να επενδύουν ούτε πολλοστημόριο των κερδών τους στην κοινωνική ανάπτυξη. Είναι η διαλυμένη εκπαίδευση, που υπονομεύει τραγικά το παρόν και το μέλλον.
Είναι εντέλει η φαλκιδευμένη, η ψεύτικη δημοκρατία της καθημερινής ζωής· μια δημοκρατία που στηρίζεται σε οκνούς, φθονερούς, αυτάρεσκους, δειλούς πολίτες, με ολόιδιους ηγέτες. Που φοβούνται το μέλλον και αγωνιούν για το παρόν· μα ταυτοχρόνως τρέμουν τις αλλαγές, αποφεύγουν τις καινοτομίες, μισούν τις θυσίες, δεν αναλαμβάνουν ρίσκα. Πολίτες και ηγέτες κατοπτρικά ίδιοι, χωρίς πνοή και όραμα, χωρίς πίστη και αγάπη. Μόνη αλήθεια μας, ο φόβος – να τρώει τα σωθικά και να παγώνει. Εμείς είμαστε το τέλμα.
Σωστότατη η περιγραφή του Ξυδάκη. Θα έπρεπε να προστεθεί το κερασάκι στην τούρτα- η μαζική πλυση εγκεφάλου που ασκούν τα media με τα glamorous ιδανικά τους και τις αηδιαστικά πολλές διαφημίσεις, τα τηλεπαράθυρα-τηλεαρένες με τους αγροίκους φωνακλάδες τους, το ποδόσφαιρο, πάμε στοίχημα, η νυχτερινή διασκέδαση, η εκκλησία (για τους πρεσβύτερους που παραμένουν... εθυμοτυπικά πιστοί), έτσι για να ξεχνιόμαστε βρε αδερφέ. Whatever gets everyone off. Αν κάτσουμε να σκεφτούμε σοβαρά ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, και πόσο αυτά θα οξυνθούν με γεωμετρικό μάλιστα ρυθμό τις επόμενες δεκαετίες, καλύτερα να δέσουμε όλοι πέτρα και βούρ στο Σούνιο.
ReplyDeleteΚαι κάτι σχετικά με την προηγούμενη συζήτηση περί διαφθοράς, από το Transparency International report του 2007 -
ReplyDeleteCountries most affected by bribery - % of respondents reporting they paid a bribe to obtain a service
Top quintile:
More than 32%
Albania, Cambodia, Cameroon, FYR Macedonia, Kosovo, Nigeria,
Pakistan, Philippines, Romania, Senegal
Second quintile:
18 – 32%
Bolivia, Dominican Republic, Greece, India, Indonesia, Lithuania,
Moldova, Peru, Serbia, Ukraine.
Respondents who paid a bribe to obtain services -
EU+ 5%
Austria 1%
Bulgaria 7%
Czech Republic 13%
Denmark 2%
Finland 2%
France 1%
Germany **
Greece 27%
Iceland 1%
Ireland 2%
Italy **
Lithuania 29%
Luxembourg 6%
Netherlands 2%
Norway *
Poland *
Portugal 2%
Romania 33%
Spain 3%
Sweden 1%
Switzerland 1%
United Kingdom 2%
Κατα τ'αλλα, Ευρώπη.
http://www.youtube.com/watch?v=wDrDM6URjOQ
ReplyDeleteTO VIDEO ME TON MEXIKANO
Αισιοδοξία φίλε, αισιοδοξία.
ReplyDelete"Οι Ελληνες αντιλαμβάνονται τώρα τη χώρα τους μικρή, μικρή την κοινωνία τους, αδύναμους τους εαυτούς τους, απροστάτευτους στο ανοιχτό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον· αισθάνονται εκτεθειμένοι σε όλες τις θύελλες των αλλαγών και αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται εκεί έξω, απαράσκευοι, χωρίς εργαλεία, χωρίς εφόδια, και κυρίως χωρίς σχέδιο και χωρίς ηγεσία."
ReplyDeleteΤο 401 πΧ ο Κύρος Β' συγκρούσθηκε με τον Αρταξέρξη στη μάχη στα Κούναξα. Ο Κύρος πεθαίνει στη μάχη που ακολουθεί, και οι 13.000 έλληνες μισθοφόροι του βρίσκονται αποκομένοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μέσα σε εχθρικό έδαφος. Οι στρατηγοί τους παρασέρνονται με δόλο και αποκεφαλίζονται από τον Αρταξέρξη και πλέον η κατάστασή τους γίνεται τραγική. Βρίσκονται αποκομένοι, χωρίς εφόδια, χωρίς υποστήριξη, χωρίς ηγεσία, χωρίς σχέδιο βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα.
Αυτό που ακολούθησε όμως και είναι γνωστό ως "Κάθοδος των Μυρίων" πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά επιτεύματα.
Με συνοπτικές δημοκρατικές διαδικασίες εκλέγουν νέα ηγεσία, τον Ξενοφώντα, η οποία αναλαμβάνει άμεσα να τους οδηγήσει με ασφάλεια πίσω σε φιλικό έδαφος. Πολεμώντας συνεχώς, διασχίζουν πεζοπορώντας τα αφιλόξενα βουνά της Ανατολίας και σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, 9.000 επιζώντες φτάνουν στην Τραπεζούντα αναφωνώντας το περίφημο εκείνο "θάλαττα, θάλλαττα"!
Το 401 π.Χ. οι 13.000 Έλληνες έχασαν με προδωσία την ηγεσία τους, αλλά παρόλα αυτά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν Ξενοφώντα για να τους καθοδηγήσει και να μετατρέψουν μια διαφαινόμενη τραγωδία σε ένα μεγαλειώδες στρατιωτικό έπος.
Το 2008 οι σύγχρονοι Έλληνες των 10.000.000 έχουν την πολυτέλεια τέτοιων επιλογών στην ηγεσία τους; Μπορούν να "χάσουν" μια ικανή ηγεσία και να την αντικαταστήσουν δημοκρατικά με μία ανώτερη ή έστω ισάξιά της;
Γιατί ο "άξεστος χωριάτης" μισθοφόρος οπλίτης του 401 π.Χ. να έχει αποδεδειγμένα καλύτερα κριτήρια επιλογής από ένα σημερινό "καλά πληροφορημένο" πολίτη;
Μήπως γιατί δεν υπήρχαν οι "ενδιάμεσοι" παπαγάλοι της ενημέρωσης στην όλη διαδικασία της επιλογής;
Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αισθητήριο επιλογής του πολίτη αλλά οι ίδιες οι υποψήφιες ηγεσίες;
Ποιόν τελικά εξυπηρετούν ανεπαρκείς και αδύναμες ηγεσίες;
Τί σχέση είχε ο Ξενοφώντας με το μέσο χωριάτη μισθοφόρο της εποχής;
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, καμιά αντανάκλαση, κανένας αντικατοπτρισμός!!!!
Ο ξενοφώντας ήταν ένα γίγαντας παιδείας και κείνοι άξεστοι χωριάτες μισθοφόροι. Το τέλμα δεν είναι στους "άξεστους χωριάτες", το τέλμα είναι στις διαδικασίες και στις ηγεσίες που εκλέγονται μέσα από αυτές. Το τέλμα είναι στους μεσάζοντες της ενημέρωσης που σκόπιμα παραπλανούν το λαό και προωθούν ανεπαρκείς ηγεσίες στην εξουσία, και όταν αυτές τα κάνουν "θάλαττα" αναλαμβάνουν με μαεστρία να καθαρίσουν τα κόπρανα που αφήνουν πίσω τους...
Aυτή τη φορά ΚΑΝΑΤΕ μεγάλο λάθος κύριε Ξυδάκη.
ReplyDeleteΗ Ελλάδα ΔΕΝ είναι δημοκρατία του φόβου, είναι Δημοκρατία του ΟΧΛΟΥ, της ΑΜΑΘΟΥΣ χυδαίας ΜΑΖΑΣ.
ΑΛΛΑ, τελικά, ΔΕΝ φταίει ΟΥΤΕ η χυδαία ΜΑΖΑ.
Φταίει ο ΑΡΧΙ-ΜΑΦΙΟΖΟΣ που
1. Την ΑΦΗΣΕ σκοπίμως ΧΥΔΑΙΑ ενώ φρόντισε να την κάνει πλούσια και
2. Την ΕΝΕΘΑΡΡΥΝΕ στην συνέχεια να ΔΙΑΛΥΣΕΙ το ΣΥΜΠΑΝ.
Αμφότερα δε τα ΠΛΑΝΑ του εξυπηρετούσαν ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ, την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ του ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ.
Τώρα, έπεσαν οι διδάξαντες ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΟΙ στο περιθώριο, αλλά ανέβηκαν οι ΜΑΘΗΤΕΣ που υπερέβησαν ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ
Η ΧΥΔΑΙΑ ΜΑΖΑ είναι πλέον ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ.
Δικομματισμού εγκώμιον
ReplyDeleteTου Πασχου Μανδραβελη/pmandravelis@kathimerini.gr
Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να καταλογίσουμε πολλά στα δύο κόμματα εξουσίας. Κυρίως τη σχετική με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπανάπτυξη. Μπορούμε να τους καταλογίσουμε σκάνδαλα, κοντόφθαλμες πολιτικές, λαϊκισμούς, διόγκωση του αντιπαραγωγικού κράτους κ.λπ. Αλλά στα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης πρόσφεραν πολλά. Κυρίως εκείνα που οι διαπρύσιοι κήρυκες του δικομματισμού πολεμούσαν.
Ο δικομματισμός μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ΟΝΕ. Αν ακούγαμε τους εχθρούς του σήμερα θα κρατούσαμε πληθωριστικές δραχμές και θα ξεροσταλιάζαμε στην πόρτα της Ε.Ε. μαζί με την Αλβανία, τη Σερβία, και την Κροατία. Ποιος θυμάται τις λυσσαλέες επιθέσεις της Αριστεράς κατά της συνθήκης του Μάαστριχτ (που κατέληξε σε νομισματική σταθερότητα), κατά της Συνθήκης Σένγκεν (με βάση την οποία η Ε.Ε. είναι σήμερα χωρίς σύνορα); Ποιος θα θυμάται αύριο την ελεεινολογία για τη συνθήκη της Μπολόνιας, με βάση την οποία (αν ποτέ εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρία στην Ελλάδα) θα βγουν τα κρατικά ΑΕΙ από το τέλμα; Ποιος θυμάται τα τάγματα εφόδου της Αριστεράς έξω από τα λύκεια να συγκρούονται με τα ΜΑΤ για να μην εφαρμοστεί η επετηρίδα στους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης; Και ποιος θα θυμάται αύριο τις καταλήψεις των πανεπιστημίων για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση; Οποια (έστω λίγα) βήματα μπροστά έγιναν σ’ αυτή τη χώρα, επιτεύχθηκαν επειδή τα δύο κόμματα εξουσίας δεν σκέφθηκαν το πολιτικό κόστος, δηλαδή πολέμησαν τις κατεστημένες αντιλήψεις με τις οποίες η Αριστερά μπόλιασε και συνεχίζει να προπαγανδίζει σ’ αυτή τη χώρα.
Η Αριστερά για ιστορικούς λόγους παραμένει ιδεολογικά κυρίαρχη στην Ελλάδα. Τόσο που μπορεί αδαπάνως να βαφτίζει το κρέας ψάρι και άπαντες να χειροκροτούν, ή έστω να σωπαίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε ήταν προτιμότερο για κάποιον να χαρακτηριστεί «σατανιστής» παρά «αντικομμουνιστής». Και λόγω των διώξεων που υπέστησαν από το μετεμφυλιακό κράτος, οι υμνητές ενός από τους δύο ολοκληρωτισμούς του 20ού αιώνα, θεωρούνται θεματοφύλακες της δημοκρατίας στη χώρα. Χειρότερα: της προσεφέρθη το μέτρο του αγαθού για τον λαό. Οτιδήποτε βαφτίζεται «αριστερό», θεωρείται αυτομάτως καλό. Οτιδήποτε χαρακτηριστεί «δεξιό», είναι βδελυρό. Οι φορείς μιας ιδεολογίας που καταδίκασε την Ανατολική Ευρώπη επί 50 χρόνια στην υπανάπτυξη, υποδούλωσε εκατομμύρια ανθρώπους, έφτιαξε τα γκουλάκ και τα ψυχιατρεία έγιναν οι τιμητές των πάντων. Οι χειροκροτητές κάθε δικτάτορα της υφηλίου, από τον Κάστρο μέχρι τον Μιλόσεβιτς, κανοναρχούν τις θεωρίες της ελευθερίας. Βαφτίζουν «αντιδραστική» την Ευρώπη και προοδευτική τη Βενεζουέλα.
Μπορούμε να προσάψουμε πολλά στον δικομματισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στα χρόνια του η Ελλάδα γνώρισε μια πρωτοφανή για την ιστορία της πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Φυσικά δεν είναι όση θέλαμε και σίγουρα θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Δεν πετύχαμε το καλύτερο δυνατό διότι σε πολλές περιπτώσεις τα δύο κόμματα δεν τόλμησαν τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές: παρέλυσαν από την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούν οι εχθροί του δικομματισμού. Φοβήθηκαν ότι θα τους προσαφθεί η ρετσινιά του αντιλαϊκού. Οπως ακριβώς κάνει τώρα η κυβέρνηση με την «Ολυμπιακή» ή το ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 16.
"Το τέλμα δεν είναι στους "άξεστους χωριάτες", το τέλμα είναι στις διαδικασίες και στις ηγεσίες που εκλέγονται μέσα από αυτές."
ReplyDeleteΣΗΜΕΡΑ, στην Ελλάδα, δεν έχουμε ΑΞΕΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ, έχουμε ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΑΞΕΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ, με Porsche και Prada.
Η Ελλάδα έχει Διοικητέsh Επιχειρήshεων και βλάχες, top vlahes ψυχολόγους.
Ετερον ΟΥΔΕΤΕΡΟΝ χρυσέ μου άνθρωπε.
" Ο/Η Κομφούκιος είπε...
ReplyDeleteAυτή τη φορά ΚΑΝΑΤΕ μεγάλο λάθος κύριε Ξυδάκη.
Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι δημοκρατία του φόβου, είναι Δημοκρατία του ΟΧΛΟΥ, της ΑΜΑΘΟΥΣ χυδαίας ΜΑΖΑΣ.
ΑΛΛΑ, τελικά, ΔΕΝ φταίει ΟΥΤΕ η χυδαία ΜΑΖΑ.
Φταίει ο ΑΡΧΙ-ΜΑΦΙΟΖΟΣ που
1. Την ΑΦΗΣΕ σκοπίμως ΧΥΔΑΙΑ ενώ φρόντισε να την κάνει πλούσια και
2. Την ΕΝΕΘΑΡΡΥΝΕ στην συνέχεια να ΔΙΑΛΥΣΕΙ το ΣΥΜΠΑΝ.
Αμφότερα δε τα ΠΛΑΝΑ του εξυπηρετούσαν ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ, την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ του ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ.
Τώρα, έπεσαν οι διδάξαντες ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΟΙ στο περιθώριο, αλλά ανέβηκαν οι ΜΑΘΗΤΕΣ που υπερέβησαν ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ
Η ΧΥΔΑΙΑ ΜΑΖΑ είναι πλέον ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ.
January 7, 2008 10:00 AM"
Με τη χυδαιολογία δεν καταπολεμάς τη χυδαιότητα φίλε.
ΚΑΙ όμως
ReplyDeleteΕΝΑΣ έκανε την ΑΡΧΗ.
Ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Λεωνίδας Λουλούδης, αφού πρώτα μελέτησε το ΘΕΜΑ λεπτομερώς με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ν Αλιβιζάτο, είπε στους πανεπιστημιακούς του
"Κύριοι συνάδελφοι έχετε δικαίωμα στην απεργία αλλά ΔΕΝ θα πληρωθείτε"
ΚΑΙ οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ έβαλαν τους τραμπούκους ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΧΤΙΣΟΥΝ με ΤΟΥΒΛΑ (στην κυριολεξία) την ΠΟΡΤΑ του γραφείου του κ. Λουλούδη.
ΛΕΩΝΙΔΑ μου, φίλε μου αγαπημένε, ΣΟΥ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.
Νάνσυ μεσενικόλα Καρδίτσας
ReplyDeleteΓειάσου Νάνσυ.καλά τα λες.Εγώ είμαι απο Βουνέσι.Ξέρεις εσύ...
ΚΑΙ οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ έβαλαν τους τραμπούκους ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΧΤΙΣΟΥΝ με ΤΟΥΒΛΑ (στην κυριολεξία) την ΠΟΡΤΑ του γραφείου του κ. Λουλούδη.
ReplyDeleteDiladi ton kleisane mesa sto grafeio i prolabe na bgei?
Tου Xρηστου Γιανναρα
ReplyDeleteΠρέπει να έχει πια γίνει φανερό σε κάθε επαρκούς νοημοσύνης Ελληνα: Η αχίλλειος πτέρνα του σημερινού πρωθυπουργού είναι οι αξιολογήσεις του, η από μέρους του εκτίμηση της ανθρώπινης ποιότητας.
Εχει τάσεις αυτοκαταστροφικές στην πρόκριση των συνεργατών του. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο αριθμός των σκανδάλων που προκάλεσαν πρόσωπα της επιλογής του αποτελεί ρεκόρ μετά πατάγου. Και πιο κραυγαλέα είναι τα σκάνδαλα της ανικανότητας παρά της διαφθοράς. Παρ’ όλο που οι ολέθριες επιπτώσεις της ανικανότητας δεν έχουν για τα ΜΜΕ φαντασμαγορικό ενδιαφέρον.
Τα αίτια της μοιραίας αυτής αδυναμίας του πρωθυπουργού θα μπορούσε να τα εξιχνιάσει μόνο έμπειρος, απροκατάληπτος μελετητής, με δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στη διαδρομή του ιδιωτικού του βίου και μακρών μαζί του συζητήσεων. Από υπαινιγμούς του Τύπου έχουμε οι πολίτες την εικόνα ενός μάλλον άφιλου ανθρώπου, ευγενικού, αξιοπρεπούς, αλλά αμυντικά κλειστού. Δεν μοιάζει να εμπιστεύεται σκέψεις και απόψεις του, σίγουρα θεωρεί επικίνδυνο να εξωτερικεύσει ερωτήματα και αβεβαιότητες, πρέπει να έχει νεκρώσει πολύ έγκαιρα τις ευαισθησίες του και να μην αρέσκεται σε θεωρητικούς προβληματισμούς. Λέγεται ότι οι κοινωνικές αναστροφές του περιορίζονται σε λαϊκότροπες ψυχαγωγικές εκτονώσεις και μόνο.
Για να αναλύσουμε την έκδηλη αποτυχία του στην εκτίμηση της ανθρώπινης ποιότητας δεν έχουμε παρά τα κριτήρια που διαφαίνονται στις επιλογές του. Και τα κριτήρια αυτά, με δεδομένη την ηλικία του και την κατάρτισή του, εκπλήσσουν: είναι σε απίστευτο βαθμό αναχρονιστικά, φοβοπαθή και τελικώς αυτοκαταστροφικά. Επιλέγει τους επιτελείς του και τα στελέχη που θα ασκήσουν την πολιτική του αποβλέποντας (ολοφάνερα) όχι στις λειτουργικές ανάγκες, αλλά μόνο σε ενδοκομματικές σκοπιμότητες. Ωσάν να μην τον ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσει ανθρώπους ικανούς και προετοιμασμένους για τις απαιτήσεις του έργου που αναλαμβάνουν, να μην τον απασχολεί η ανάγκη να συντελεστεί έργο, να πραγματωθούν στόχοι. Οι επιλογές του δείχνουν να θέλει μονο να βολέψει εσωκομματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, να εξασφαλίσει τον έλεγχο του κόμματος μοιράζοντας μικροφέουδα εξουσίας.
Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteΚΑΙ οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ έβαλαν τους τραμπούκους ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΧΤΙΣΟΥΝ με ΤΟΥΒΛΑ (στην κυριολεξία) την ΠΟΡΤΑ του γραφείου του κ. Λουλούδη.
Diladi ton kleisane mesa sto grafeio i prolabe na bgei?
ΔΕΝ τον άφηναν να μπεί στο γραφειο του ώστε να ΜΗΝ έχει σφραγίδες κλπ και να ΜΗ μπορεί να λειτουργήσει το ΑΞΙΩΜΑ του!!!!!!!
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
ΦΟΒΕΡΟ ε;;;;;
"ΚΑΙ οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ έβαλαν τους τραμπούκους ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΧΤΙΣΟΥΝ με ΤΟΥΒΛΑ (στην κυριολεξία) την ΠΟΡΤΑ του γραφείου του κ. Λουλούδη."
ReplyDeleteΚαι γιατί παρακαλώ η συντεταγμένη Πολιτεία δεν τιμωρεί τους ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ και τους ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ;
Γιατί απλά εσύ,ως πολίτης, ΔΕΝ "ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ".
Και ο γάιδαρος ένας είναι σαυτή τη χώρα.Τον ξέρεις καλά.Αλλά γοητεύεσαι απ'τις γκαρίλες του.
Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
ReplyDeleteΝα ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ το
NOSTALGIA for the ABSOLUTE
by George Steiner
(κείμενο αφθάστου γλωσσικής κομψότητας και ανάλυσης βάθους)
Θα το διαβάσετε και μετά θα κάνουμε συζήτηση.
Αν και φοβάμαι πως θα μιλάω πάλι μόνος μου, όπως και με το Ασφαλιστικό.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ που θα ΠΩ
ReplyDeleteΜα ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΙΚΟ
Ξεπερνάει την ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΥΠΕΡΑΚΟΝΤΙΖΕΙ και την ΚΩΜΩΔΙΑ
Αλλα αυτός,
ο ΑΞΕΣΤΟΣ βούβαλος,
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ πράγμα που ΔΙΑΘΕΤΕΙ αυτη τη ΣΤΙΓΜΗ η ΕΛΛΑΔΑ
αφού
αφού
αφού
ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ τον ΣΗΜΙΤΗ.
Σας το ξανάπα
APRES SIMITIS LE DELUGE
Θα κλάψετε ΠΙΚΡΑ
και σας χρειάζεται
Τόχα πει το 2004
Θα κλάψετε πικρά
ΕΤΣΙ ακριβώς.
ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ
ΙΔΟΥ, λοιπόν, ΑΠΟΛΑΥΣΑΤΕ βούβαλον
ΕΤΣΙ κάναμε πάντα εμείς οι Ελληνες
ReplyDeleteΣκοτώσαμε τον πατέρα του ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ
τον Giovanni Capo d' Istria
Aντί Χαριλάου Τρικούπη
επιλέξαμε Γουλιμήν
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου κυβερνησε την πατρίδα ΜΟΝΟ μερικούς μήνες (αθροιστικά)
Ο Καφαντάρης μερικές βδομάδες
Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή φασίστα τον ανεβοκατέβαζαν
Τον Σημίτη λογιστάκο
Ε λοιπόν ΣΚ--- θέλετε
Σκ--- θα φάτε
Komfou, mporeis na mou (mas) eksigiseis me apla logia, pos einai dynaton ap'ti mia na epaineis to Simiti kai aptin alli na brizeis to PASOK? Oi idioi psifoforoi pou ebgalan Antrea den ebgalan kai to Simiti? Ti allakse diladi? Epi Andrea kalliergithike i xydaia maza, eno i idia maza egine politismeni afrokrema epi Simiti? Gia ksigisou.
ReplyDelete"ο ΑΞΕΣΤΟΣ βούβαλος,
ReplyDeleteΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ πράγμα που ΔΙΑΘΕΤΕΙ αυτη τη ΣΤΙΓΜΗ η ΕΛΛΑΔΑ"
Και πόσο μεθάνιο θα παράγει;
Είμαστε βλέπεις και πρώτοι στις περιβαλλοντικές ανησυχίες! Οπως γράφει και η έρευνα της GFK.Οπως και πρώτοι στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις.Οπως και πρώτοι στην ιστορία με μεταρρυθμιστή Βούβαλο.Ε είμαστε άπαιχτοι!
Χώρια που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε το μεθάνιο ως ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Eίναι ΔΥΣΚΟΛΟ να αναλύσω εν ολίγοις. Χρειάζεται μια ΗΜΕΡΙΔΑ επ' αυτού.
ReplyDeleteΘα μπορούσα όμως να πω ΚΑΙ ξέρω ότι θα ΓΙΝΕΤΕ πάλι ΜΠΑΡΟΥΤΙ, αλλά μου είναι αδιάφορο [άλλωστε σημασία έχει να λέω την αλήθεια και ΟΧΙ αυτό που θέλετε να ακούσετε]
ο ΣΗΜΙΤΗΣ είναι ΑΣΤΟΣ, έχει ΑΓΩΓΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ (δλδ καταγωγή).
ΟΛΕΣ οι σπουδαίες ΑΛΛΑΓΕΣ έγιναν ΠΑΝΤΑ από
ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ
ουδέποτε από την ΛΑΪΚΗ ΤΑΞΗ.
Η λαϊκή τάξη ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και θα είναι ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ εχθρός του ΕΑΥΤΟΥ της.
@ κομφούκιος
ReplyDeleteΛΕΣ
Θα το διαβάσετε και μετά θα κάνουμε συζήτηση.
Αν και φοβάμαι πως θα μιλάω πάλι μόνος μου, όπως και με το Ασφαλιστικό.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Σιγά κατούρα και λίγο
Μα το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ ο Σημίτης, αλλά οι συν αυτώ... Κανείς δεν κυβερνά μόνος του, ούτε ένας κούκος φέρνει την άνοιξη...
ReplyDeleteΟι δυο τρεις εδώ μέσα με τη μονοδιάστατη ατζέντα δεν αφήνετε την παρελθοντολογία να πούμε τίποτα πιο σοβαρό;
ReplyDeleteΟΛΕΣ οι σπουδαίες ΑΛΛΑΓΕΣ έγιναν ΠΑΝΤΑ από ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ
ReplyDeleteΣυγχέονται κάποια πράγματα εδώ (όχι για πρώτη φορά, δυστυχώς). Η εσωτερική καλλιέργεια και το ήθος ταυτίζονται απόλυτα με τον αστό - βοήθειά μας δηλαδή, ξέρετε πόσους απατεώνες αστούς μπορώ να αναφέρω από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους;
Αφήστε δε το άλλο. Ο Καφαντάρης (μέγιστου ήθους πολιτικός) και ο Παπαναστασίου (του αυτού αναστήματος, αλλά διχαστικός), από τα χωριά της Ευρυτανίας ο πρώτος, από το Λεβίδι της Αρκαδίας ο δεύτερος, από πού κι ως πού βαφτίζονται αστοί;
Απένταρε έχεις απόλυτο δίκιο.
ReplyDeleteΤο θέμα όμως εδώ είναι άλλο. Ποιο; Έπειτα από την κορύφωση της αισιοδοξίας και των προσδοκιών των Ελλήνων στα τέλη της δεκαετίας του '90 και τις αρχές του 2000 μέχρι το 2002 περίπου, η εθνική ψυχολογία φαίνεται να έχει πάρει την κάτω βόλτα δίνοντας τη θέση της σε μια παρατεταμένη κατάθλιψη, σ' ένα φόβο, μια μιζέρια και μια γκρίνια.
Και το ερώτημα είναι πως αντιστρέφει κανείς αυτό το κλίμα; είναι εύκολο;
Ma kai bebaia einai eykolo, yparxoun malista pampolles therapeies. H pio apodotiki malista einai i legomeni SHOPPING THERAPY kata tin opoioa oloi oi astheneis prepei na agorazoun prada kai diakopodaneia.
ReplyDeleteΑυτό συμβαίνει γιατί τα πάντα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο. Όλοι κοιτάζουν πως θα την βγάλουν σήμερα και δεν έχουν στόχους για το αύριο. Είναι θέμα στόχων. Θα πρέπει να οριοθετούνται συγκεκριμένοι στόχοι και να γίνεται προσπάθεια υλοποίησης τους. Η αόριστη παπαρολογία του στυλ "μεταρύθμιση", "πάταξη διαφθοράς", κτλ χωρίς συγκεκριμένη προοπτική οδηγεί στην ακινησία και την απαισιοδοξία. Αντίθετα η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (έστω και μικρών) οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία από μέρους της κοινωνίας. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής. Αυτό φάνηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες και την εκπληκτική αισιοδοξία που είχε αναπτυχθεί παρά το γεγονός ότι οι πάντες γνώριζαν πως υπήρξε κακοδιαχείριση και διαφθορά.
ReplyDeleteΝομίζω σε πρώτη φάση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε στη διαφθορά όπου την συναντούμε στην καθημερινότητά μας (και όσο αντέχουμε, καθώς χρειάζεται τεράστια δύναμη η εναντίωση στη διαφθορά). Η μείωση της διαφθοράς θα μπορούσε να εμπεδώσει ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία - εξ ου και η επιμονή μου παλαιότερα σε αυτό σαν πρωταρχικό μέλημα και θέση για τους Γ700.
ReplyDeleteΓια τη συνέχεια, χρειάζονται διαφορετικά πρότυπα. Πώς και με ποιόν τρόπο; Ειλικρινά δεν ξέρω. Οι κοινωνικές διαδικασίες αυτές είναι δυναμικές. Για παράδειγμα, τι δυναμικές θα αναπτυχθούν όταν οι γόνοι των μεταναστών θα ενσωματωθούν στην παραγωγή, αγνοώ. Μακροπρόθεσμα πάντως, αν μου ζητείτο να στοιχηματίσω μεταξύ δύο τινών, θα επέλεγα την απαισιόδοξη εκδοχή...
Αυτό φάνηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες και την εκπληκτική αισιοδοξία που είχε αναπτυχθεί
ReplyDeleteΑισιοδοξία με το φιάσκο των Ολυμπιακών και το EURO2004 αναπτύσσεται μόνο στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που έχουν μια εξαιρετικά υπεραπλουστευμένη αίσθηση της πραγματικότητας.
Αφήστε δε το άλλο. Ο Καφαντάρης (μέγιστου ήθους πολιτικός) και ο Παπαναστασίου (του αυτού αναστήματος, αλλά διχαστικός), από τα χωριά της Ευρυτανίας ο πρώτος, από το Λεβίδι της Αρκαδίας ο δεύτερος, από πού κι ως πού βαφτίζονται αστοί;
ReplyDeleteJanuary 7, 2008 12:16 PM
Ο Παπαναστασίου ήταν ΑΣΤΟΣ (με τα δεδομενα της εποχής) μετ απολύτου βεβαιότητας. Η αστική τάξη ΤΟΤΕ έμενε ΚΥΡΙΩΣ στην επαρχία και ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ στην Πρωτεύουσα. Είχε ΣΠΟΥΔΑΙΑ και ΚΡΑΤΑΙΗ αστική τάξη η επαρχία και ιδίως τα νησιά.
Το νάχεις γεννηθεί στο Λεβίδι δεν σημαίνει πως είσαι χωριάτης.
Και ένας άνθρωπος, που γνωρίζω, γεννήθηκε στο Αστρος το 1903 από πατέρα γιατρό και μάνα κληρονόμο μεγάλης περιουσίας, αλλά από 9 ετών (1912) ήταν εσώκλειστος στους Γάλλους freres Maristes, Lyce'e Leonin. Στα δε 18 χρόνια, είχε ως μητρική την Γαλλική και έκανε υποκλίσεις και χειροφιλήματα στις κυρίες.
ΔΕΝ είπα ότι οι ΑΣΤΟΙ είναι ΚΑΛΟΙ ή ότι είναι καλύτεροι
ΕΙΠΑ ότι το ΚΑΛΟ προήλθε ΠΑΝΤΑ από ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ.
Ακόμα και του γέρου Καραμανλή ο πατέρας ήταν ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ την εποχή εκείνη (19ο αιώνα) και ΕΥΠΟΡΟΣ.
Ο/Η G700 είπε...
ReplyDelete@ κομφούκιος
ΛΕΣ
Θα το διαβάσετε και μετά θα κάνουμε συζήτηση.
Αν και φοβάμαι πως θα μιλάω πάλι μόνος μου, όπως και με το Ασφαλιστικό.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Σιγά κατούρα και λίγο
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
exquisite
H pio apodotiki malista einai i legomeni SHOPPING THERAPY kata tin opoioa oloi oi astheneis prepei na agorazoun prada kai diakopodaneia.
ReplyDeleteΑυτή μάλλον είναι η χειρότερη θεραπεία.
Αισιοδοξία με το φιάσκο των Ολυμπιακών και το EURO2004 αναπτύσσεται μόνο στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα που έχουν μια εξαιρετικά υπεραπλουστευμένη αίσθηση της πραγματικότητας.
ReplyDeleteAplousteymeni aisthisi i mipos elleipsi pliroforisis?
Den ksero an itan aisiodiksia i oxi, pantos i periodos ton agonon itan i monadiki fora pou exo dei tin Ellada na DOULEYEI. Bebaia, oi perissoteroi pou doulepsan sklira, oute ameifthikan kai sto telos tous petaksane kai sto dromo.
Epeidi kapoioi ithelan na parousiasoun mia aneptygmeni Ellada sto pagosmio stereoma dosane ena kserokommato stous Ellines tis Olympiadas, se mia epoxi pou i akribeia kai i anergia kalpaze. Polles akatharsies skoupistikan teleytaia ora kato ap'to xali, eno alles emeinan ektetheimenes afou den ypirxe xronos gia na symmazeytoun. Diladi, eidame kai pali tin klassiki Elliniki nootropia tou na afinoume ta panta gia teleytaia stigmi, minimum effort for maximum output, me apotero skopo to FAINESTHAI. Ayto isxyei kata kanona kai aneksartitou klaseos. Apo ton psonismeno boreioproastiti, mexri ton kagoura sta dytika, o kathenas kanei ti mostra tou opos mporei kai me osa exei, allos to fysaei kai psonizei Karouzo me AMEX, kai allos pairnei daneio gia na balei zantolastixa sto Yugo.
Meta tin olympiada kai afou i floga esbise, i parastasi elabe telos, epese i aylaia, pira ta mpogalakia mou kai bour sto eksoteriko.
H pio apodotiki malista einai i legomeni SHOPPING THERAPY kata tin opoioa oloi oi astheneis prepei na agorazoun prada kai diakopodaneia.
ReplyDeleteΑυτή μάλλον είναι η χειρότερη θεραπεία.
I know G700, just being sarcastic.
@ ανώνυμος
ReplyDeleteΛΕΣ
Αυτό συμβαίνει γιατί τα πάντα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο. Όλοι κοιτάζουν πως θα την βγάλουν σήμερα και δεν έχουν στόχους για το αύριο. Είναι θέμα στόχων. Θα πρέπει να οριοθετούνται συγκεκριμένοι στόχοι και να γίνεται προσπάθεια υλοποίησης τους. Η αόριστη παπαρολογία του στυλ "μεταρύθμιση", "πάταξη διαφθοράς", κτλ χωρίς συγκεκριμένη προοπτική οδηγεί στην ακινησία και την απαισιοδοξία. Αντίθετα η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (έστω και μικρών) οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία από μέρους της κοινωνίας.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Συμφωνούμε
@ sarcastic anonymos
ReplyDeleteοκ
χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα πλιιζ για να συνενοούμαστε
ReplyDeleteΑγαπητέ Κομφούκιε, θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε (και με τι όρους) για αστική τάξη στα τέλη του 19ου αιώνα στο Λεβίδι ή στο Άστρος, αλλά νομίζω θα βγούμε τελείως εκτός θέματος. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την έννοια 'αστός', και το πως ορίζεται σε σχέση με οικονομική επιφάνεια, κοινωνικό περιβάλλον και τρόπο διαμόρφωσης κουλτούρας. Επειδή όμως το ζητούμενο δεν είναι η χρήση overloaded εννοιών αλλά συγκεκριμένων αξιακών συστημάτων, αναφορές σε έννοιες με διφορούμενο νόημα δημιουργούν παρεξηγήσεις.
ReplyDeleteΕπ'ευκαιρία, γνωρίζω κι εγώ κάποιον που γεννήθηκε στο Άστρος περί το 1860 και τα παιδιά του βρέθηκαν κληρονόμοι τεράστιων περιουσιών στην Αθήνα (χωρίς να φοιτήσουν ούτε στη Λεόντειο, η δε ζωή τους μάλλον δε διαφέρει και πολύ από χλιδάεργους του σήμερα). Επίσης, ο πάτερας της Θάτσερ (της γνωστής) ήταν μανάβης. Τίποτα δεν μου λένε όλα αυτά. Με ενδιαφέρουν οι πράξεις και το ποιόν των ατόμων.
Meta tin olympiada kai afou i floga esbise, i parastasi elabe telos, epese i aylaia, pira ta mpogalakia mou kai bour sto eksoteriko.
ReplyDeleteΚάτι το οποίο, αν δεχτούμε την απαισιόδοξη εκδοχή για το μέλλον ως πλέον πιθανή, είναι η μόνη διέξοδος για όποιον έχει όρεξη για δουλειά και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πιό απλά: η Ελλάς δεν έχει παρόν ούτε μέλλον. Περιφρονήστε τη ντόπια λαμογιά και αποχωρήστε.
"Περιφρονήστε τη ντόπια λαμογιά και αποχωρήστε."
ReplyDeleteΣημειωτέον δε πως αυτό είναι ύψιστη πράξη αντίστασης στον ξεπεσμό.
Πιό απλά: η Ελλάς δεν έχει παρόν ούτε μέλλον.
ReplyDeleteApantisi se osous anarotiountai giati parelthontologoume.
Γιατί δεν έχει μέλλον? Πραγματικά αυτή είναι αφοριστική άποψη. Όσο αχολούμαστε με το παρελθόν δεν έχουμε μέλλον! Θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αν η νέα γενιά ήταν αμόρφωτη, ανειδίκευτη και αστοιχείωτη. Όμως δεν ισχύει αυτό! Αντίθετα με αυτό που προσπαθούν να περάσουν, η νέα γενιά της Ελλάδος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους νέους άλλων χωρών. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλύτερες προοπτικές. Δεν είναι ακατόρθωτο...
ReplyDeleteΓιατί δεν έχει μέλλον? Πραγματικά αυτή είναι αφοριστική άποψη. Όσο αχολούμαστε με το παρελθόν δεν έχουμε μέλλον! Θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αν η νέα γενιά ήταν αμόρφωτη, ανειδίκευτη και αστοιχείωτη. Όμως δεν ισχύει αυτό! Αντίθετα με αυτό που προσπαθούν να περάσουν, η νέα γενιά της Ελλάδος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους νέους άλλων χωρών. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλύτερες προοπτικές. Δεν είναι ακατόρθωτο...
ReplyDeleteΟ λόγος που δεν έχει μέλλον είναι επειδή η διαφθορά και η αναξιοκρατία έχει ποτίσει πιά και το μεδούλι. Η Ελλάς δε, δεν είναι Λιθουανία όπου τα προβλήματα της διαφθοράς μπορεί να ξεπεραστούν κάποια στιγμή λόγω της κοινωνικής ανόδου ενός πληθυσμού που στην πλειοψηφία του αυτή τη στιγμή πεινάει.
Όσο για το "η νέα γενιά της Ελλάδος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους νέους άλλων χωρών" επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω. Και για να μη μιλάμε με προσωπικά βιώματα, παραπέμπω στην έρευνα PISA του ΟΟΣΑ που σύγκρινε την επίδοση 15άχρονων μαθητών σε διαφορετικές χώρες. Και εδώ, δυστυχώς, η Ελλάς είναι στον πάτο της ΕΕ-27 (προσοχή, όχι ΕΕ-15). Κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Όλες αυτές οι έρευνες ωραίες είναι αλλά εγώ έχω μια απορία. Αφού η ελληνική εκπαίδευση και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι τόσο χάλια, πως είναι δυνατόν οι απόφοιτοί τους να γίνονται δεκτοί από τα καλά ξένα Πανεπιστήμια και να διαπρέπουν εκεί? Δεν είναι παράδοξο? Για παράδειγμα το γνωρίζετε ότι στο ΜΙΤ το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε χώρας είναι Έλληνες? Και μάλιστα οι περισσότεροι έχοντας φοιτήσει σε Ελληνικά Πανεπιστήμια? Το ξέρω από προσωπική εμπειρία.
ReplyDeleteΚαι για να μιλήσουμε και για άλλες παραμέτρους. Νομίζετε ότι είναι πολλοί οι λαοί που γνωρίζουν ξένες γλώσσες όπως τα Ελληνόπουλα σήμερα? Έχοντας εργαστεί και συνεργαστεί με πολλές εταιρίες του εξωτερικού, σας βεβαιώνω πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε ατομικό επίπεδο. Αντιθέτως πιστεύω πως υπάρχει έλειμμα επαγγελματισμού από μέρους των εταιριών στην Ελλάδα και όχι των νέων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν σε αυτές. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν "ικανά" στελέχη στην Ελλάδα για να αναπτυχθούν οι εταιρίες αλλά αντιθέτως δεν υπάρχουν σοβαρές εταιρίες για να "εκμεταλευθούν" το υπάρχον δυναμικό και την αδυναμία τους προσπαθούν να την καλύψουν απαξιώνοντας τα πάντα.
"Το μόνο που χρειάζεται είναι καλύτερες προοπτικές."
ReplyDeleteNa ypenthymiso thn poly sosti paratiris tou filou mas pio pano:
"Η αόριστη παπαρολογία του στυλ "μεταρύθμιση", "πάταξη διαφθοράς", κτλ χωρίς συγκεκριμένη προοπτική οδηγεί στην ακινησία και την απαισιοδοξία."
Kai thn sostotati paratirisi tou k. Ksydaki:
"Πολίτες και ηγέτες κατοπτρικά ίδιοι".
Diladi einai sa na les se enan pou pethainei apo karkino "To mono pou xreiazesai esy einai ligi ygeia, kata t'alla eisai mia xara".
Eksaisio post paides, EXQUISITE pou leei kai o Komfou.
Όλες αυτές οι έρευνες ωραίες είναι αλλά εγώ έχω μια απορία. Αφού η ελληνική εκπαίδευση και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι τόσο χάλια, πως είναι δυνατόν οι απόφοιτοί τους να γίνονται δεκτοί από τα καλά ξένα Πανεπιστήμια και να διαπρέπουν εκεί? Δεν είναι παράδοξο? Για παράδειγμα το γνωρίζετε ότι στο ΜΙΤ το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε χώρας είναι Έλληνες? Και μάλιστα οι περισσότεροι έχοντας φοιτήσει σε Ελληνικά Πανεπιστήμια? Το ξέρω από προσωπική εμπειρία.
ReplyDeleteΚαλό θα είναι να εξετάζουμε τα πράγματα πρωτίστως με βάση επιστημονικές έρευνες (όπου αυτές υπάρχουν) και μετά με βιωματικές εμπειρίες του τύπου 'μου είπε ο φίλος της φίλης της χλιδάεργης'. Ακόμη και αν αληθεύει η πληροφορία περί υψηλού αναλογικά ποσοστού ελλήνων στο ΜΙΤ, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα καθώς αναφερόμαστε στο σύνολο της χώρας και όχι στα extremes της κατανομής. Σε απόλυτα νούμερα είναι αμφίβολο αν μιλάμε για πάνω από 100 άτομα, ποσοστό απειροελάχιστο σε σχέση με τους 50 χιλιάδες και πλέον νέους που εισάγονται στα ΑΕΙ κάθε χρόνο. Όσο για την ποιότητα των ελληνικών ΑΕΙ, παραπέμπω στη συζήτηση που γίνεται εδώ. Αν είναι δε να μιλήσουμε με extremes, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω σε ποιά άλλη χώρα της ΕΕ οι φοιτητές μπορούν να χτίζουν την πόρτα του γραφείου του Αντιπρύτανη ατιμωρητί.
Σε απόλυτα νούμερα είναι αμφίβολο αν μιλάμε για πάνω από 100 άτομα, ποσοστό απειροελάχιστο σε σχέση με τους 50 χιλιάδες και πλέον νέους που εισάγονται στα ΑΕΙ κάθε χρόνο.
ReplyDeleteΓια την ακρίβεια, με βάση τα στοιχεία του ΜΙΤ, αναφερόμαστε σε 55 άτομα (3 προπτυχιακούς και 52 μεταπτυχιακούς). Ποσοστό απειροελάχιστο στο σύνολο των νέων της χώρας. Ας πάψουμε λοιπόν να αναζητούμε άλλοθι για την ανεπάρκειά μας (και να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα) με κριτήριο τις επιδόσεις μιάς απειροελάχιστης μειοψηφίας. Πάντα θα υπάρχουν extremes στην κατανομή. Το πρόβλημα είναι που κινείται ο μέσος όρος και αυτό το καταδεικνύουν συνολικές μελέτες όπως, για παράδειγμα, η έρευνα PISA του ΟΟΣΑ.
Η χώρα πάσχει, ασθενεί βαρύτατα και οι πολίτες της πρέπει να κοιτάξουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη πρώτα αντί να βαυκαλίζονται και να στρουθοκαμηλίζουν.
"Διαπλοκή,διαφθορά,ανεργία,ακρίβεια,φτώχεια,αναξιοκρατία,λαμογιά,ανηθικότητα,οσφυοκαμψία,σκάνδαλα,έλλειψη αξιών,κλπ,κλπ"
ReplyDeleteΤο λεξιλόγιο του Νεοκαραμανλισμού πάνω στο οποίο έκτισε την προπαγάνδα γιά να απαξιώσει οτιδήποτε δημιουργικό σχετίζονταν με τη Δημοκρατική Παράταξη.Και οι Ελληνες ήπιαν αυτό το φοβερό δηλητήριο.Και βυθίστηκαν στην μαυρίλα.Και νομίζουν ακόμη ότι αυτό είναι η φυσική τους κατάσταση.Κάτι σαν φυλετικό χαρακτηριστικό μιας φυλής που αποίκησε την Ελλάδα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Αν κάποιος κάνει μια καμπύλη και συσχετίσει την εμφάνιση και την προέλαση του Νεοκαραμανλισμού στην Ελλάδα με την εμφάνιση και ένταση της Απαισιοδοξίας στην Ελλάδα την αντίστοιχη χρονική περίοδο,θα βγάλει επιστημονικά συμπεράσματα για το πως ήλθε αυτή η ΑΡΝΙΤΙΚΟΥΡΑ και πως μπορεί να γιατρευτεί.
Είναι φανερό ότι κάποιοι κάνουν πολιτικό εμπόριο καλλιεργώντας τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων.
ReplyDeleteΚαι έχουν ονοματεπώνυμο.
Απλά δέστε λίγο τί πίκρα και τί μίσος βγάζουν όταν μιλάνε αυτοί οι τύποι του Μαξίμου και κυρίως ο Μάξιμος.Σου προκαλούνε ψυχοπλάκωμα.
"Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή φασίστα τον ανεβοκατέβαζαν"
ReplyDeletee re glentia!
"Το λεξιλόγιο του Νεοκαραμανλισμού πάνω στο οποίο έκτισε την προπαγάνδα γιά να απαξιώσει οτιδήποτε δημιουργικό σχετίζονταν με τη Δημοκρατική Παράταξη."
ReplyDeleteDiladi i diaploki, i diafthora, i anergia, i anaksiokratia, i anithikotita, kai ola ta ypoloipa kala aytou tou topou, emeis oloi ta fantazomaste tosa xronia?
«Απλά δέστε λίγο τί πίκρα και τί μίσος βγάζουν όταν μιλάνε αυτοί οι τύποι του Μαξίμου και κυρίως ο Μάξιμος.Σου προκαλούνε ψυχοπλάκωμα.»
ReplyDeleteΠέστα μεγάλε. Που είναι ο λεβέντης ο Τσοχαντζόπουλος να ρίξει ενα ζειμπέκικο και το παλληκάρι μας ο Κίμωνας να μιλήσει ντόμπρα και σταράτα. Μας έφαγε μπαμπέσικα η δεξιά.
ο ΤσοχαNτζόπουλος....HMAPTON
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
ReplyDelete"Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή φασίστα τον ανεβοκατέβαζαν"
e re glentia!
January 7, 2008 4:41 PM
Δεν σου κάνει εντύπωση η Αγιοποίηση των δεξιών-συντηρητικών ηγετών και η Δαιμονοποίηση των δημοκρατικών-Προοδευτικών ηγετών;
Πως το εξηγείς;
Μας έφαγε μπαμπέσικα η δεξιά
ReplyDeleteΣυ είπας.Αλλά κακώς είπας.
- Δεν σου κάνει εντύπωση η Αγιοποίηση των δεξιών-συντηρητικών ηγετών και η Δαιμονοποίηση των δημοκρατικών-Προοδευτικών ηγετών;
ReplyDelete- Oxi bebaia. Tin idia laspi xrisimopoioun kai oi dyo apla einai i seira ton deksion na paiksoun. Kapote ginotan to akribos antitheto - oi "kentrooi sosialistes" itan oi agioi pou eferan tin allagi kai i deksia itan synyfasmeni me to kathestos basileias. "O laos den ksexna ti simainei deksia" fonaze o kosmakis epi dekaeties. Mono oi aristeroi diatirisan ola ayta ta xronia ton xaraktirismo tous san opisthodromikoi, gi'ayto kai den itan pote tromera dimofileis.
ναι ρε μάγκες τι λουκι τραβαται με τον Τσοχαντζόπουλο? έδοσε ελπίδες στα ονιρά μας και γιομιζε χαρα το σπιτικό μας. Οχι σαν τουτους αυτουνους που χουμε τωρά.
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteο ΤσοχαNτζόπουλος....HMAPTON
January 7, 2008 5:11 PM
Σαρκοζί ο Πρωθύστερος.
Ο/Η πασόκ, πασόκ, κίνημα λαού είπε...
ReplyDeleteναι ρε μάγκες τι λουκι τραβαται με τον Τσοχαντζόπουλο? έδοσε ελπίδες στα ονιρά μας και γιομιζε χαρα το σπιτικό μας. Οχι σαν τουτους αυτουνους που χουμε τωρά.
January 7, 2008 5:22 PM
Σαρκοζί-Μπρούνι.Η Δεξιά φαντασίωση. Μπορείς και σύ.
δεν ξερω γερμανικά να καταλαβω το σκαρκόζι αλλα για το πρωθυπουργός εχεις δήκιο. Ο ακης μας επρεπε να ειχε παρει τη θεση του Αντρέα μας όχι αυτος που μς καατεστρεψε.
ReplyDelete"η Αγιοποίηση των δεξιών-συντηρητικών ηγετών και η Δαιμονοποίηση των δημοκρατικών-Προοδευτικών ηγετών":
ReplyDeleteEinai o katinistikos kai koutsompolistikos tropos antipoliteysis kai fysika den paratireitai se kamia proodeytiki kai aneptygmeni xora.
"O laos den ksexna ti simainei deksia" fonaze o kosmakis epi dekaeties.
ReplyDeleteΕίχε άδικο;
Einai o katinistikos kai koutsompolistikos tropos antipoliteysis kai fysika den paratireitai se kamia proodeytiki kai aneptygmeni xora.
ReplyDeleteΔεν ξέρουν αυτοί φιλάρα. Μήπως ξέρουν από φραπέ; Ξέρουν τι σημαίνει να κάθεσαι να σκέφτεσαι και να παράγεις σκέψη και χρήμα; Αυτοί είναι ξενέρωτοι. Όλοι στην ουρά, όλοι στη σειρά, φοβούνται να κλέψουν. Αλλά τι περιμένεις; Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ήταν στα δέντρα και τρώγανε βαλανίδια. Γι αυτό είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι και όποτε θέλουμε σας κοντράρουμε στα ίσα.
Einai o katinistikos kai koutsompolistikos tropos antipoliteysis kai fysika den paratireitai se kamia proodeytiki kai aneptygmeni xora.
ReplyDeleteΓια πές μου σε ποιά προοδευτική και ανεπτυγμένη χώρα έζησες για να μπορώ να συζητήσω μαζί σου με όποιους όρους θέλεις.
«"O laos den ksexna ti simainei deksia" fonaze o kosmakis epi dekaeties.
ReplyDeleteΕίχε άδικο;»
Τη δεκαετία του 60 ίσως όχι. Αλλά κάποια στιγμή η επανάληψη γίνεται φάρσα και καταλήγει σε τραγωδία.
"O laos den ksexna ti simainei deksia" fonaze o kosmakis epi dekaeties.
ReplyDeleteΕίχε άδικο;
Oxi. Alla oute kai simera exei adiko otan "daimonopoiei tous proodeytikous igetes". Kai oi dyo pleyres eythynontai gia to pou brisketai i xora simera.
8a kanw mia problepsh:
ReplyDeleteKaramanlis A' -> E8NARXHS
Karamanlis B' -> METARY8MISTHS
aka h8ikh mygoskotwstra!
Προσοχή.
ReplyDeleteΗ Δεξιά είναι ΜΙΑ αλλά ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΕΤΑΙ.
Karamanlis A' -> E8NARXHS
ReplyDeleteKaramanlis B' -> METARY8MISTHS
Ε καλά, αν ψάξουμε για επίθετα, όλοι είχαν κι από ένα κολακευτικό, ακόμη και ο Μεταξάς. Σε βάθος χρόνου όμως τι μένει;
Καραμανλής Α': Τριανταφυλλίδης, Κ. ή τανκς, άναρχη δόμηση, τραμ, ...
Καραμανλής Β': ? (αφήνεται σαν άσκηση για τον αναγνώστη)
Alhtarades brwmoPASOKoi na pe8anete oloi, molynate to Kolwnaki mas! Zhtw h astikh ta3h (ZHTW tris), 8anatos sthn plempa k thn amorfwsia pou e3e8repse o Pateroulis!
ReplyDeleteKaramanlis B' -> METARY8MISTHS
ReplyDeleteΙστορικό παράδοξο αλλά καλοδεχούμενο.
Προς το παρόν ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.
Alhtarades brwmoPASOKoi na pe8anete oloi, molynate to Kolwnaki mas! Zhtw h astikh ta3h (ZHTW tris), 8anatos sthn plempa k thn amorfwsia pou e3e8repse o Pateroulis!
ReplyDeleteΤο Κολονακι σας να το βαλεται ξερεις που. Δεν φταιτε εσεις αλλά οι αγγλοι που σας γλίτοσαν και δεν το ανατιναξαμε το δεκέμβρι του 44. Γιαυτό δεν θα μας πουν οι ξένοι τι θα κανουμε. Ουτε μας νιάζει τι λένε.
Karamanlis B' -> METARY8MISTHS
ReplyDeleteΙστορικό παράδοξο αλλά καλοδεχούμενο.
Με συγχωρείτε που επεμβαίνω στη συζήτησή σας, αλλά τι μεταρρύθμισε ο Κωστάκης;
Karamanlis A' -> E8NARXHS
ReplyDeleteΔηλαδή; Απο που και ως πού;
Ετσι να έχουμε και έναν ΕΘΝΑΡΧΗ να πορευόμαστε; Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχουν βιογραφίες του αλλά μόνο Αγιογραφίες;
Η Ιστορία θα αργήσει να μιλήσει.Της απαγορεύεται απο την πάντα ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΔΕΞΙΑ.
κοκοκομφούκιε σε καταγγέλω ως agent provocateur.
ReplyDelete"Δεν ξέρουν αυτοί φιλάρα. Μήπως ξέρουν από φραπέ; Ξέρουν τι σημαίνει να κάθεσαι να σκέφτεσαι και να παράγεις σκέψη και χρήμα; Αυτοί είναι ξενέρωτοι. Όλοι στην ουρά, όλοι στη σειρά, φοβούνται να κλέψουν. Αλλά τι περιμένεις; Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ήταν στα δέντρα και τρώγανε βαλανίδια. Γι αυτό είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι και όποτε θέλουμε σας κοντράρουμε στα ίσα."
ReplyDeleteYpotheto pos kaneis plaka etsi?
Αχ καλέ, την είδατε την τελευταία κολεκσιόν του agent provocateur; Τι ωραία εσώρουχα, τι γραμμή, τι στυλ! Θα ενθουσιάσω τους φίλους μου.
ReplyDeleteYpotheto pos kaneis plaka etsi?
ReplyDeleteΚι αν αυτός κάνει πλάκα, το πρόβλημα είναι πως θα βρεις ουκ ολίγους να υποστηρίζουν τα ίδια στην Ελλάδα της σήμερον...
Η αλήθεια είναι ότι, όπως το ΠΑΣΟΚ επενδύει σε έναν λαϊκιστικό αριστερογενή λόγο όταν αντιπολιτεύεται, έτσι και ο Κ.Καραμανλής επένδυσε σε μια παραδοσιακή συντηρητική συνταγή κατά τη διάρκεια της επταετούς αντιπολίτευσής του.
ReplyDeleteΟυσιαστικά επένδυσε στο φόβο και την απαισιοδοξία αρνούμενος όλες τις επιλογές της τότε κυβέρνησης Σημίτη , και αντιστάθηκε λυσσαλέα στις περισσότερες εξ αυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κ.Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που δεν πίστευε ότι μπορούμε να μπούμε στην ΟΝΕ, διέγραψε τους Μάνο, Ανδριανόπουλο και Σουφλιά σχεδόν ως ακροδεξιούς, έβαλε τον Παπαθεμελή στη ΝΔ ως κεντρώο, υπέγραψε τις ταυτότητες και βοήθησε στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, αρνήθηκε αρχικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση για να την υιοθετήσει αργότερα με την κουμπαριά του με τον Ερντογάν, κατήγγειλε την ολυμπιακή προετοιμασία μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ, αποχώρησε αν θυμόμαστε καλά από τη συζήτηση για τον ασφαλιστικό νόμο του Ρέππα.
Αυτά τα λέμε για να μην τρελενόμαστε και χάνουμε εντελώς το μέτρο της σύγκρισης.
Αν στήνουμε το ΠΑΣΟΚ στον τοίχο για τη φυσική του ροπή προς το λαϊκισμό, τον συντεχνιασμό και τον ακάλυπτο και ψευδεπίγραφο ενίοτε κοινωνισμό του, κατηγορούμε τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό για την επίμονη καλλιέργεια της απαισιοδοξίας και της μιζέριας επί επτά συναπτά έτη. Σήμερα συζητάμε για τη δημοκρατία του φόβου. Και σ' αυτήν έχει βάλει το χεράκι του δυστυχώς ο Κ.Κ.
Otan aytoi antilifthoun pos oute syntaksi de prokeitai na paroun, as pane na fane ligous parthenones na xortasoune.
ReplyDeleteΗ διάθεση της Δεξιάς στην υπηρεσία του Ακρατου Καπιταλισμού σημαίνει την αρχή του τέλους του Φιλευθερισμού.
ReplyDeleteEllas: proedreyomeni koinobouleytiki tromokratia
ReplyDeleteO ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ.
ReplyDeleteΗ ΝΔ δεν είναι φιλελεύθερη παράταξη.
ReplyDeleteΑυτό είναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ.
Η ΝΔ δεν είναι φιλελεύθερη παράταξη. Αυτό είναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ.
ReplyDeleteΌπως το σοσιαλιστικό και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, και πάει λέγοντας...
Το καλύτερο ανέκδοτο είναι πως και ο Γιωργάκης μπορεί να γίνει πρωθυπουργός...
ReplyDelete"κοκοκομφούκιε σε καταγγέλω ως agent provocateur."
ReplyDeleteGiati? Ti problhma exeis?
Otan aytoi antilifthoun pos oute syntaksi de prokeitai na paroun, as pane na fane ligous parthenones na xortasoune.
ReplyDeleteΦυσικά. Νομίζεις πρόβλημα θα έχουν να ξεπουλήσουν και την Ακρόπολη για οικόπεδα;
Μάγκες το χω ξαναπεί, μην περιμένετε προκοπή από τα μεταπολιτευτικά κόμματα, και δεν μιλάμε για τις ηγεσιές τους μόνο αλλά και για όλον τον κορμό τους. Στηρίζουν/στηρίζονται το/από πιο νοσηρό τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας, αυτό το 20% το προερχόμενο από όλα τα κοινωνικά διαζώματα που ομοιάζει να είναι το 80%, αυτό που αποστρεφόμαστε και ξορκίζουμε οι περισσότεροι εδώ μέσα. Ποιος από εσάς ελπίζει ότι κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα θα καταφέρει να αλλάξει ριζικά από τη βάση μέχρι την κορυφή; Δεν ξέρω για εσάς εγώ είμουν απαισιόδοξος ακόμα από την αρχή εφηβείας, κάπου το 91 και έχασα πάσα ιδέα το 93-94 όταν είδα να πέφτει η ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε άρο άρον και να τις επιστρατεύει την άλλη μέρα με το χειρότερο τρόπο (βλέπε Κόκαλης κτλπ.) το ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε για να τις αποτρέψει. Για ποια χαμένη αισιοδοξία μίλησαν κάποιοι παραπάνω δεν καταλαβαίνω.
ReplyDeleteΤην αισιοδοξία του απατεώνα; Αυτοί ζουν τη χρυσή εποχή τα τελευταία 25 χρόνια και συνεχίζουν ακάθεκτοι.
«Φυσικά. Νομίζεις πρόβλημα θα έχουν να ξεπουλήσουν και την Ακρόπολη για οικόπεδα;»
ReplyDeleteΜην στενοχωριέσαι. Αν φτάσουμε μέχρι εκεί, όλο και κάποιος θα βρεθεί που θα πει: "ε καλά να τα ξεπουλήσουν όλα τα άλλα, αλλά όχι και την Ακρόπολη". Ακριβώς όπως πριν από 20 τόσα χρόνια είχε πει και ο Μεγάλος, ο ανυπέρβλητος, ο ανεπανάληπτος ηγέτης: «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια».
Άρθρο Ξυδάκη:
ReplyDelete"""Είναι εντέλει η φαλκιδευμένη, η ψεύτικη δημοκρατία της καθημερινής ζωής· μια δημοκρατία που στηρίζεται σε οκνούς, φθονερούς, αυτάρεσκους, δειλούς πολίτες, με ολόιδιους ηγέτες. Που φοβούνται το μέλλον και αγωνιούν για το παρόν· μα ταυτοχρόνως τρέμουν τις αλλαγές, αποφεύγουν τις καινοτομίες, μισούν τις θυσίες, δεν αναλαμβάνουν ρίσκα. Πολίτες και ηγέτες κατοπτρικά ίδιοι, χωρίς πνοή και όραμα, χωρίς πίστη και αγάπη. Μόνη αλήθεια μας, ο φόβος – να τρώει τα σωθικά και να παγώνει. Εμείς είμαστε το τέλμα."""
------------------------------
Απάντηση Υλίς:
Ρε άνθρωπε για ποιο όραμα, ππιες θυσίες και ποια ρίσκα, ποιες αλλαγές και ποιον φόβο μιλάς; Αυτά είναι λοιπόν το πρόβλημα της Ελλάδας;
Θα σου πω εγώ ένα όραμα. Η απλή τήρηση των νόμων. Εάν τηρούνταν οι νόμοι έστω κατά 90% και μπαίναν μέσα φυλάκα όσοι διέπραξαν απάτη, κατασπατάληση και τραμπουκισμό τότε θα είχαμε λύσει το μείζον οικονομικό πρόβλημα της χώρας σε μία μόνο χρονιά. ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ. έχεις να προτείνεις κάτι πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό; ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΩ. Ακούς;
Εάν δε απολύονταν και οι μισοί από τους ανίκανους που τρέφουμε ώστε να κάνουν μια δουλειά πιο κοντά στις πραγματικές τους ικανότητες (ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό) τότε θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε με το απίστευτο συσσωρευμένο δημόσιο χρέος σε χρόνο ρεκόρ. ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ. Ακούς;
Και όλα αυτά, χωρίς ουδεμία σοβαρή κοινωνική αλλαγή εκτός από λίγο καλύτερους μισθούς για αστυνομικούς και δικαστικούς καθώς και ένα ξεχωριστό σώμα που θα ελέγχει αυτά τα δύο (δεν είναι σοβαρές αλλαγές αυτά). Μόνο απλή τήρηση των νόμων. Ούτε ιδανικά, ούτε μεγάλες ιδέες, ούτε οράματα για το μέλλον και ούτε να αρπάζουμε το όποιο πνέυμα της όποιας εποχής... ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ 'ΣΥΣΤΗΜΑ'. Ναι ναι με αυτό το αργό και άρρυθμο σύστημα θα μπορούσαμε να πετύχουμε τα παραπάνω.... εάν η νομοθεσία τηρούνταν. ΕΑΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΝ ΚΑΤΑ 90% Ακούς;
Ωραια. Παράτα μας λοιπον με τις μπαρούφες σου. Αρκετά.
/Η σαγματοποιός είπε...
ReplyDelete"ΚΑΙ οι ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ έβαλαν τους τραμπούκους ΦΟΙΤΗΤΕΣ να ΧΤΙΣΟΥΝ με ΤΟΥΒΛΑ (στην κυριολεξία) την ΠΟΡΤΑ του γραφείου του κ. Λουλούδη."
Και γιατί παρακαλώ η συντεταγμένη Πολιτεία δεν τιμωρεί τους ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ και τους ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ;
Γιατί απλά εσύ,ως πολίτης, ΔΕΝ "ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ".
Και ο γάιδαρος ένας είναι σαυτή τη χώρα.Τον ξέρεις καλά.Αλλά γοητεύεσαι απ'τις γκαρίλες του.
January 7, 2008 11:00 AM
ΔΙΟΤΙ υπάρχει ο ΝΟΜΟΣ περι ΑΣΥΛΟΥ στην Ελλάδα που σημαίνει "ΔΙΑΛΥΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΩ" και δεν χρειάζεται ΚΑΝ να είμαι φοιτητής, αρκεί νάμαι σε πανεπιστημιακό χώρο - στην κυριολεξία.
ΔΕΝ τόξερες;
Ulis είσαι θετικό άτομο. ΟΣΑ λες είναι ΣΟΦΑ.
ReplyDeleteΕίπαμε όμως, 80% των Ελλήνων ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ από την ΔΥΣΩΔΙΑ και ΔΕΝ θέλουν να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ.
Εμείς οι ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ πλέον ΔΕΣΜΩΤΕΣ της ΗΘΙΚΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΤΑΞΗΣ της οποίας τα πλοκάμια έχουν "διηθήσει" ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον κοινωνικό ΙΣΤΟ.
Ο/Η Κομφούκιος είπε...
ReplyDeleteUlis είσαι θετικό άτομο. ΟΣΑ λες είναι ΣΟΦΑ.
Είπαμε όμως, 80% των Ελλήνων ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ από την ΔΥΣΩΔΙΑ και ΔΕΝ θέλουν να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ.
Εμείς οι ΕΝΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ πλέον ΔΕΣΜΩΤΕΣ της ΗΘΙΚΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΤΑΞΗΣ της οποίας τα πλοκάμια έχουν "διηθήσει" ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον κοινωνικό ΙΣΤΟ.
January 7, 2008 11:51
Αρα γίνατε δύο Χατζηφωτίου στο μπλόγκ.Μας λείπουν ακόμα 37.998 σύμφωνα με τους υπολογισμούς σου Κομφούκιε σε κάποιο προηγούμενο πόστ.
"ΔΙΟΤΙ υπάρχει ο ΝΟΜΟΣ περι ΑΣΥΛΟΥ στην Ελλάδα που σημαίνει "ΔΙΑΛΥΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΩ" και δεν χρειάζεται ΚΑΝ να είμαι φοιτητής, αρκεί νάμαι σε πανεπιστημιακό χώρο - στην κυριολεξία.
ReplyDeleteΔΕΝ τόξερες;
January 7, 2008 11:32 PM"
Ηξερα ότι η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες νόμους.Και ότι είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σ'αυτό το τομέα.Κρίμα που χρειαζόμαστε μερικές χιλιάδες ακόμα.
Αφοπλιστικό το επιχείρημά σου.
"ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ. έχεις να προτείνεις κάτι πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό; ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΩ. Ακούς;"
ReplyDeleteΠροτείνω:
1-Να μπούμε στο γύψο.
2.Να φτειάξουμε και άλλες χιλιάδες νόμους όπως θα έλεγε και ο έτερος Καπαδόκης.
3-Να μείνουν απέξω οι 38.000 Χατζηφωτίου και να μπουν μέσα όλοι οι υπόλοιποι καθόσον ανήκουν στην ΗΘΙΚΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΑΞΗ.
4-τα μέλη του "Χατζηφωτίου κλάμπ",όπου όπως αντιλαμβάνομαι ανήκεις,να καλλιεργήσουν την Ευγονική ταυτότητά τους και να μην μολυνθούν απο τα κατώτερα όντα που θα είναι στη φυλακή.
hello Ulis κατανοούμε την ανησυχία σου και την απαίτηση να εφαρμοστεί ο νόμος ωστόσο , όπως είπε και κάποιος παραπάνω, όταν κάποιος είναι άρρωστος με καρκίνο δεν του λες ότι το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υγεία.
ReplyDeleteΗ διαφθορά δεν πηγάζει αποκλειστικά από κατώτερους ηθικά ανθρώπους (άποψη κομφούκιου), ούτε γίνεται να επιλυθεί μέσα από μια γενική επίκληση στο νόμο.
Η παραβατική συμπεριφορά στο κράτος, στη διοίκηση, στα κόμματα και τις επιχειρήσεις εξαρτάται από τους μηχανισμούς κινήτρων, κυρώσεων και ευκαιριών σε μια οικονομία-κοινωνία-δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα οι θεσμοί είναι κακοφτιαγμένοι εάν παρακινούν , επιτρέπουν ή κάνουν δυνατές συμπεριφορές που είναι επιζήμιες για την κοινωνία.
για παράδειγμα σημαντικό ρόλο στη διαφθορά παίζουν οι ιστορικά διαμορφωμένοι θεσμοί: πχ η υπαγωγή της δικαστικής σητν κυβερνητική εξουσία με διάφορους ευφάνταστους τρόπους, η ευρύτατη διακριτική ευχέρεια των υπουργών, των δημάρχων , των νομαρχών, του πρωθυπουργού, η ατιμωρησία για την μη εφαρμογή από μέρος τους δικαστικών αποφάσεων κλπ κλπ.
Χρειάζεται λοιπόν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα στη βάση της αρχής της αποκέντρωσης και της αποσυγκέντρωσης των ειδικών εξουσιών και της διακριτικής ευχέρειας των δημοσίων προσώπων . Θα επανέλθουμε
Υπάρχει νόμος που να προστατεύει νομάρχη ή δήμαρχο από κυρώσεις μη τήρησης δικαστικής απόφασης; Για τους βουλευτές είναι γνωστό πως υπάρχει. Όπως και να χει πρέπει να καταργηθούκ ως βαθύτατα αντιδημοκρατικοί.
ReplyDeleteΔεν υπάρχει νόμος που να τον προστατεύει αλλά δεν υπάρχει και τρόπος-ρήτρα-νόμος, όπως θες πες το, που να τον πιέζει να συμμορφωθεί γρήγορα.
ReplyDeleteΓια να μην πλατιάζουμε επειδή έχουμε υποσχεθεί post για το θέμα της διαφθοράς σκέψου το εξής κουλό.
ReplyDeleteΈνα από τα βασικά προβλήματα με την αντιμετώπιση της διαφθοράς παγκοσμίως είναι η λεγόμενη αποδεικτική δυσχέρεια ή δυσκολία απόδειξής της.
Πώς την αποδεικνύεις έτσι ώστε μετά να την χτυπήσεις στο δικαστήριο με ατράνταχτα στοιχεία;
Φαντάσου ότι για παράδειγμα στην Ελλάδα, δεν διασφαλίζεται η προστασία του καταδότη. Μάλιστα ο νόμος 2928/2001 περί οργανωμένου εγκλήματος (λεγόμενος και τρομονόμος) προβλέπει ότι ο διάδικος μπορεί να ζητήσει να γνωρίσει ποιος είναι ο καταδότης.
Με τέτοια χαρακτηριστικά νομικά κενά , για να αναφερθούμε μόνο σε μία περίπτωση, δεν μπορείς να καταπολεμήσεις ένα φαινόμενο διαφθοράς σχεδόν ανάλογου βάθους μ' αυτό της Ιταλίας.
Παρακαλώ σχολιάστε αυτό:
ReplyDeletehttp://diagonismosggoa.blogspot.com/