Friday, January 18, 2008

Καταρρέουν λοιπόν τα μεσαία στρώματα;

Από τον Γιώργο Παγουλάτο

Ευημερεί τελικά η κοινωνία μας; Ή κλονίζεται υπό το βάρος διευρυνόμενων ανισοτήτων; Κινδυνεύουν τα ευρύτατα μεσαία στρώματα που μας κληροδότησαν οι μεταπολεμικές και μεταπολιτευτικές δεκαετίες;

Σε κάθε τέτοια συζήτηση ελλοχεύει ένας διάχυτος κοινωνικός μιζεραμπιλισμός, με ισχυρές δόσεις τηλεοπτικής δραματοποίησης: «Ενας στους τρεις κάτω από το όριο της φτώχειας!», «Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά!», «Στα ύψη η τιμή της γαλοπούλας!». Στον αντίποδα, η χαζοχαρούμενη ευφορία του lifestyle: τα χιλιάδες πούρα και θηριώδη τζιπ στους δρόμους δεν μπορεί παρά να σημαίνουν ότι η κοινωνία κολυμπά σε πελάγη καπιταλιστικής ευωχίας... Ή μήπως όχι;

Τα δεδομένα συνιστούν ψυχραιμία.

Πρώτον, υπάρχει μια διεθνής τάση διεύρυνσης των ανισοτήτων, που συνδέεται με δομικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, όπως η κινητικότητα του κεφαλαίου, ο φορολογικός ανταγωνισμός, οι ραγδαίες τεχνολογικές μεταβολές.

Δεύτερον, η επιδείνωση των οικονομικών ανισοτήτων οξύνεται στις ΗΠΑ της διακυβέρνησης Μπους, αναγόμενη σε μεταβολές που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Αισθητή είναι η τάση και σε άλλες αγγλοσαξονικές κοινωνίες – τίμημα της ταχύρρυθμης ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας που απολαμβάνουν.

Τρίτον, η τάση είναι λιγότερο αισθητή στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου όμως και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πιο συγκρατημένοι.

Οπως δείχνει η έρευνα του Πάνου Τσακλόγλου, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την τελευταία 25ετία η ανισότητα στην Ελλάδα παραμένει σταθερή ή μειώνεται ελαφρά. Πάντως δεν αυξάνεται. Το ίδιο διάστημα, η σχετική φτώχεια (δηλαδή απόκλιση από το μέσο εισόδημα) επίσης δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα μειώθηκε ελαφρά, ενώ με απόλυτους όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης η φτώχεια μειώθηκε εντυπωσιακά.

Συνεχίζεται δηλαδή η ίδια μακροχρόνια τάση της υποπεριόδου 1974-82, όταν επιτεύχθηκε η σημαντικότερη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή η μακροχρόνια τάση δεν έχει ανατραπεί την τελευταία τριετία, παρά τις οριακές επιπτώσεις μέτρων, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (όμως η πρόσφατη άνοδος των τιμών επιδεινώνει την κατάσταση).

Επομένως, ο παραγόμενος πλούτος (που από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αυξάνεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο) συνεχίζει όπως παλιότερα να διαχέεται στην κοινωνία.

Κι όμως, ευρύτατες ομάδες πληθυσμού νιώθουν ότι συμπιέζονται, ότι τα βγάζουν πέρα όλο και δυσκολότερα. Η «γενιά των 700 ευρώ» είναι η πρώτη μεταπολεμικά που κινδυνεύει να ζει χειρότερα από τους γονείς της. Τι συμβαίνει;

Πρώτον, η αίσθηση της συμπίεσης έχει να κάνει όχι τόσο με διεύρυνση της ανισότητας και φτώχειας όσο με δυναμικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό των μεσοστρωμάτων.

Αναπόφευκτα σε μια κοινωνία μεσαίων στρωμάτων η κινητικότητα δεν θα είναι μόνο ανοδική αλλά και καθοδική. Επαγγέλματα που κάποτε εξασφάλιζαν ευμάρεια και καταξίωση (γιατροί, δικηγόροι) είναι πλέον υπερκορεσμένα και κακοπληρωμένα. Η είσοδος στον δημόσιο τομέα δυσκολεύει διαρκώς – ιδίως για όσους δεν διαθέτουν κομματικό μπάρμπα στην Κορώνη.

Οι αγορές αλλάζουν ταχύτατα. Οσοι από τύχη, ενόραση ή καλές γνωριμίες βρέθηκαν τον κατάλληλο χρόνο στην κατάλληλη θέση βλέπουν τα εισοδήματά τους να εκτοξεύονται – όπως συνέβη την τελευταία δεκαετία με αρκετές θέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή την υψηλή τεχνολογία. Οι πολλοί άλλοι, με πολύ παρόμοια προσόντα, μένουν πίσω. Ο έντονος ανταγωνισμός δημιουργεί πίεση, άγχος, ανασφάλεια.

Δεύτερον, τα μεσαία στρώματα βιώνουν τη διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ υλικών προσδοκιών και πραγματικών επιδόσεων. Αισθανόμαστε ότι οι εισοδηματικές και καταναλωτικές μας δυνατότητες υπολείπονται διαρκώς των επιθυμητών.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή γινόμαστε φτωχότεροι, αλλά επειδή οι καταναλωτικές μας ανάγκες αυξάνονται ταχύτερα, οδηγούμενες και από τον ανταγωνισμό κοινωνικού status. Η σημερινή μεσοαστική οικογένεια είναι πλουσιότερη από την αντίστοιχη χθεσινή, αλλά αισθάνεται φτωχότερη.

Εδώ μπαίνει και η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάθε χρόνο ανοίγουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 75% των δεκαοχτάχρονων νέων. Το ποσοστό είναι πανευρωπαϊκά υψηλότατο – και προστίθενται και οι χιλιάδες φοιτητές εξωτερικού και ιδιωτικών κολεγίων.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση διογκώνει τις προσδοκίες των αποφοίτων για επαγγελματική αποκατάσταση αντίστοιχη των τυπικών τους προσόντων. Οι προσδοκίες όμως αυτές είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν επαρκώς. Ιδίως σε μια αγορά εργασίας μπλοκαρισμένη, με υψηλά τείχη που προστατεύουν τους μέσα εις βάρος των απέξω.

Ο πτυχιούχος που δουλεύει delivery ή εργάζεται υπερωρίες για 700 ευρώ έχει προσδοκίες καταρτισμένου εργαζόμενου αλλά αμείβεται σαν ανειδίκευτος. Αυτή η αναντιστοιχία παράγει απογοήτευση. Ακόμα χειρότερα για τις οικογένειες που υφίστανται τη μακροχρόνια ανεργία των πτυχιούχων παιδιών τους. Δεν πρόκειται για φτώχεια – η δοκιμασία τους είναι κυρίως ψυχολογική.

Τέλος, όχι μόνο οι προσδοκίες μας είναι υψηλότερες αλλά και η πληροφόρησή μας καλύτερη. Ανεβάζει διαρκώς τον πήχυ με τον οποίο συγκρίνουμε την προσωπική μας ευμάρεια, εστιάζοντας σε ιστορίες πλούτου και αφθονίας.

Η πληροφόρηση φωτίζει επίσης τις σκοτεινές πλευρές, από επικίνδυνα προϊόντα μέχρι διαφθορά και αναξιοκρατία στις προσλήψεις. Και άλλοτε συνέβαιναν, τώρα όμως τα γνωρίζουμε. Ο εκδημοκρατισμός της πληροφόρησης –μέγιστη κατάκτηση της μεταπολίτευσης– παράγει πιο ενημερωμένους και ελεύθερους πολίτες. Οχι απαραίτητα και ευτυχέστερους.

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 13 - 1 - 2008.

47 comments:

  1. Αναπόφευκτα σε μια κοινωνία μεσαίων στρωμάτων η κινητικότητα δεν θα είναι μόνο ανοδική αλλά και καθοδική. Επαγγέλματα που κάποτε εξασφάλιζαν ευμάρεια και καταξίωση (γιατροί, δικηγόροι) είναι πλέον υπερκορεσμένα και κακοπληρωμένα. Η είσοδος στον δημόσιο τομέα δυσκολεύει διαρκώς – ιδίως για όσους δεν διαθέτουν κομματικό μπάρμπα στην Κορώνη.

    Εμείς στο εναρκτήριο μήνυμα της δημιουργίας του blog είχαμε πει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή οι παραδοσιακοί μηχανισμοί κοινωνικής και οικονομικής ανόδου, το δημόσιο, η μικροεπιχειρηματικότητα, η παραοικονομία, οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν εξαντλήσει τα όριά τους.... Απλά δεν το θέσαμε το πρόβλημα μόνο με όρους παραδοσιακών επαγγελμάτων, αλλά με όρους εργαλείων οικονομικής ανάπτυξης.

    Σήμερα λοιπόν η κοινωνική κινητικότητα από μαζικά ανοδική απέκτησε αυξομειώσεις και αναταράξεις.

    Δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι ότι θα παραμείνει έτσι. Κατά την άποψή μας θα αποκτήσει έντονη κίνηση προς τα κάτω εάν α)δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας (άλλα επαγγέλματα, νέοι οικονομικοί τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία κοκ) και β) αν δεν αποκτήσουμε συλλογικά αγαθά , όπως είπαμε και στο προηγούμενο ποστ, τα οποία θα λειτουργούν ως συμπληρωματικό κοινωνικό εισόδημα και θα βελτιώνουν επίσης την ποιότητα ζωής.

    Εκτός και αν συνεχιστεί το μεγάλο πάρτυ της παραοικονομίας και της οικνομίας της παραβατικότητας και γίνουμε όλοι καμόρα οπότε δε θα έχουν και καμία αξία όλες αυτές οι αναλύσεις που κάνουμε εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  2. χρωστάμε ποστ για τη διαφθορά. Δεν το έχουμε ξεχάσει , απλώς θέλουμε να κλείσουμε έναν κύκλο από κάποια ενδιαφέροντα άρθρα που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Το ποστ θα αναρτηθεί την Κυριακή.

    ReplyDelete
  3. "Καταρρέουν λοιπόν τα μεσαία στρώματα;"

    Όχι δεν καταρρέουν,απλά δουλέυουν 10 ώρες και πληρώνονται για 8,ασφαλίζονται με το γνωστό μπλοκάκι,δεν τους δίνονται τα ρεπό που δικαιούνται,δεν τους αναγνωρίζεται ποτέ κανένας τίτλος σπουδών,άσχετα αν τον χρησιμοποιούν στην δουλεία τους.Κανένας ποτέ δεν ελέγχει τον εργοδότη τους,και γενικά είμαστε όλοι μια ωραία παρέα.

    ReplyDelete
  4. Ενδιαφέρον έχει σίγουρα και η πτυχή του "ρευστού φόβου", σε αντιπαράθεση με τα μακροοικονομικά στοιχεία.

    thanassis χρόνια πολλά

    ReplyDelete
  5. G700

    ....αν δεν αποκτήσουμε συλλογικά αγαθά , όπως είπαμε και στο προηγούμενο ποστ, τα οποία θα λειτουργούν ως συμπληρωματικό κοινωνικό εισόδημα και θα βελτιώνουν επίσης την ποιότητα ζωής....

    Το συμπληρωματικό κοινωνικό είσόδημα, ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΆΝ ΧΡΉΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ που λέτε, ο Μακαρίτης Ανδρέας το αποκαλούσε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ.Πολύ εύστοχος χαρακτηρισμός από ένα χαρισματικό στό λόγο Ηγέτη.Ο Ανδρέας μπορούσε να κωδικοποιήση λεκτικά και με σύντομες απλές και κατανοητές φράσεις ολόκληρους κοινωνικούς προβληματισμούς.Είναι από τις μεγάλες περιουσίες που μας άφησε και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.Βρισκόμαστε σε μια "ασφαλή" απόσταση από τη φυσική του παρουσία και μπορούμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να αποτιμούμε το πνευματικό του έργο.Ξαναδιαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο του "Πατερναλιστικός Καπιταλισμός" και το βρίσκω φοβερά επίκαιρο και προφητικό.

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη η χαμένη δεκαετία του οικονομικού λαϊκισμού και ο Ανδρέας προσωπικά φέρει τεράστια ευθύνη για τα μεγάλα σύγχρονα ελλείμματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά: δημόσια αγαθά, δημοσιονομικό, οικολογικό, ασφαλιστικό, αλλά και τη δημιουργία μιας παρασιτικής νοοτροπίας του βολέματος.

    Τη δεκαετία του '80 γίναμε μάρτυρες της οικοδόμησης ενός σοσιαλισμού της ήσσονος προσπάθειας και όχι της παραγωγής και των ποιοτικών δημόσιων αγαθών.

    Ο λατινοαμερικάνικος αριστερός λαϊκισμός τύπου Ανδρέα είναι συγκινητικός και ψυχωμένος ως προς τα λόγια και τις αναλύσεις, αλλά ελλειμματικός ως προς το αποτέλεσμα.

    Τούτων λεχθέντων δεν είμαστε ισοπεδωτικοί και επικροτούμε την επίτευξη σημαντικότατων στόχων όπως η εθνική συμφιλίωση , η σταθεροποίηση της δημοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου, η διάλυση του αστυνομικού παρακράτους .

    Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν, διαθέτουμε ισχυρότατη βούληση και θεωρούμε ότι πρέπει να απομυθοποιήσουμε τους ηγέτες του παρελθόντος, Καραμανλήδες και Ανδρέες και να τους βάλουμε στα ιστορικά μέτρα που τους αναλογούν.

    Να αναζητήσουμε νέα πρότυπα.

    ReplyDelete
  7. το κοινωνικό εισόδημα ή κοινωνικός μισθός θα προέλθει όταν τα αγγλικά και τα γαλλικά θα τα μαθαίνουμε στο σχολείο και όχι το φροντιστήριο, όταν δε θα χρειάζεται να σπαταλάμε άπειρο χρόνο στις ουρές για διεκπεραίωση υποθέσεων και να πληρώνουμε γρηγορόσημα, όταν στα νοσοκομεία δε θα γίνεται της "Αμαλίας", όταν θα παταχθεί η διαφθορά, όταν τα καρτέλ και οι διάφορες επιχειρηματικές παρέες δε θα φουσκώνουν τις τιμές κλπ.

    Όταν γενικώς η ελληνική πολιτεία, προσέξτε όχι αποκλειστικά το κράτος ή η αγορά, θα μπορεί, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, να παράξει υψηλή προστιθέμενη δημόσια και κοινωνική αξία.

    ReplyDelete
  8. Εμένα με ανυσηχεί πολύ το γεγονός ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται πολιτικά. Τους κινδύνους και τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν μέσα από μια στενή εγωκεντρική οπτική γωνία, βασισμένη αποκλειστικά σε προσωπικές βιωματικές εμπειρίες, που πάλι τόσες πολλές δεν είναι σε σχέση με νέους άλλων χωρών. Συνήθως η πολιτική σκέψη και κριτική ανάλυση καταλήγει σε στείρα "μίρλα". Έτσι καταλήγουμε έρμαια της δραματοποίησης η οποία όπως παρουσιάζεται μέσα από τα ΜΜΕ και τους συνδικαλιστές ρίχνει στάχτη στα πραγματικά προβλήματα, κινδύνους και ανάγκες. Την αίσθηση της αισιοδοξίας τη δίνουν όλο και περισσότερο τα καταναλωτικά πρότυπα που μεθοδικά καλλιεργούν εταιρίες προϊόντων/υπηρεσιών "κοινωνικής ανέλιξης" και πλασματικής ευμάρειας.

    Με αυτά τα δεδομένα, πώς γίνεται να αντέξει κανείς να παραμείνει στην Ελλάδα για πολύ ακόμα?

    ReplyDelete
  9. Η πλειοψηφία αυτών που ρώτησα τι γνώμη έχουν για το ασφαλιστικό ή για την παιδεία, δεν είχαν άποψη να καταθέσουν. Μπορεί το δείγμα μου να μην είναι αντιπροσωπευτικό. Όμως στην πλειοψηφία τους αναμάσησαν τις πιο βασικές θέσεις των συνδικαλιστών, δηλαδή "θέλουν να αλλάξουν το ασφαλιστικό και να μας κόψουν τις συντάξεις" ή "θέλουν να καταργήσουν τη δωρεάν παιδεία". Και στην ερώτηση μου "Γιατί? Πώς? Αντ' αυτού τι θα ήθελες να γίνει?", η απάντηση από τα συμφραζόμενα ήταν "Δεν ξέρω. Να μείνουν τα πράγματα ως έχουν", ή "Δεν ξέρω, αυτά που λένε οι συνδικαλιστές".

    Συμπέρασμα, οι οργανωμένες κινήσεις των εργαζομένων και των πολιτών, τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά όργανα, φαίνεται πως ακόμα ασκούν τεράστια επιρροή στο σχηματισμό άποψης των πολιτών. Σχεδόν με ποδοσφαιρικού τύπου αφοσίωση. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα σήμερα είναι ότι ο Καραμανλής πήρε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα το 2004, να προχωρήσει με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Είχε την ευκαιρία να διαλύσει τις παρασιτικές οργανώσεις, κι αν είχε όραμα να δημιουργήσει ένα νέο υγιές πλαίσιο συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στα πράγματα. Αντί αυτού, έκανε τους δικτάτορες αυτούς να φαίνονται πολύ πιο ισχυροί απ' ότι ήταν, και συνεπώς να γίνουν όλο και πιο ισχυροί. Σε μία χρονική στιγμή που εγώ δε νιώθω φτωχός, ούτε αδικημένος ακόμα, νιώθω παρόλα αυτά ανασφαλής και ανυπεράσπιστος μπροστά στους κινδύνους που εμφανίζονται στην εργασιακή μου ζωή και ελοχεύουν στο μέλλον για την ποιότητα ζωής μου.

    ReplyDelete
  10. ΕΦΤΑ εκατ. ευρώ,ομολόγησε ο "Ρομπέν των φτωχών" Τηλεηθικολόγος κ.Γαιδουραγκαθόπουλος,ότι του αναλογούσαν στο προσωπικό λογαριασμό από "αναπτυξιακό" δάνειο.Και αυτό ήταν μόνο η προκαταβολή.

    ReplyDelete
  11. Μανία με τα ντιβιντί ο Ντιβιντίκος ο Αμωμος! Σήμερα στη Βουλή η ομιλία του ήταν ένα απλό tranfer απο παλιό ντιβιντί.Οταν κατετρόπωνε τον Αρχιερέα της διαπλοκής Σημίτη.Την ημέρα αυτός και το βράδυ ο Γαιδουραγκαθόπουλος.Εντάξει τα εφτά εκατομ. του "αναπτυξιακού" δανείου ήταν για να γίνει πιό αποδοτική η δουλειά του "Ρομπέν των φτωχών".

    ReplyDelete
  12. @ G700
    "Τη δεκαετία του '80 γίναμε μάρτυρες της οικοδόμησης ενός σοσιαλισμού της ήσσονος προσπάθειας και όχι της παραγωγής και των ποιοτικών δημόσιων αγαθών."

    OΠΩΣ θάλεγαν οι Αγγλοσάξονες,
    ΤΗΕ PATH OF LEAST RESISTENCE

    ΚΑΙ τότε έγινε το μπάχαλο, ΔΙΟΤΙ αν κατα τυχην ήσουν καλός και έντιμος σε ΠΕΤΑΓΑΝ και δια της ΒΙΑΣ ώστε να ΜΗ γίνεται ΟΡΑΤΗ η ανικανότητα, αδράνεια και διαβολικότητα της ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ.

    ReplyDelete
  13. Για μια πιο ρεαλιστική αποτύπωση της προοπτικής των μεσαίων στρωμάτων, θα πρέπει απαραίτητα να λάβουμε υπ' όψη μας και τις τάσεις στην παγκοσμιοποιούμενη πλέον οικονομία.
    Η συμπίεση των μεσαίων στρωμάτων είναι ευρωπαϊκό - για να μην πω δυτικό - φαινόμενο και πιστεύω ότι ολοένα και περισσότερο θα μεγαλώνει και θα παράγει αποτελέσματα αρνητικά για πολλά κοινωνικά στρώματα.
    Η μεταφορά πλούτου προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλώνει και δημιουργεί αναταράξεις στην διαστρωμάτωση των δυτικών κοινωνιών.
    Χώρες όπως η Ελλάδα, μοιραία, θα πρέπει να σχεδιάσουν ξανά το μέλλον τους, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις για αλλαγές στην κατεύθυνση της οικονομικής επικέντρωσης, στην παιδεία και στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να ανατρέψει τα επερχόμενα...
    Δυστυχώς σήμερα περί άλλων τυρβάζουμε...

    ReplyDelete
  14. "αν κατα τυχην ήσουν καλός και έντιμος σε ΠΕΤΑΓΑΝ και δια της ΒΙΑΣ"

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Κι αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που ήταν βαθιά πολιτικοποιημένοι, αφού εκδιώχθηκαν, μαζεύτηκαν, αποσύρθηκαν, φροντίσανε τις οικογένειες τους, δώσανε χώρο στη διαφθορά να γίνει σημαία της κοινωνίας μας. Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση σήμερα?

    ReplyDelete
  15. @ leon

    παιδεία και δημόσια διοίκηση.

    Ας αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αναβάθμιση αυτών. Αν δεν επενδύσουμε στην παιδεία, αν δεν μετατρέψουμε τη δημόσια διοίκηση σε παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και κοινωνίας μας, είμαστε χαμένοι από χέρι.

    ReplyDelete
  16. O Βαρώνος Ροθτσιλντ (μέγας τραπεζίτης) είπε κάποτε και σήμερα το ρητό είναι διάσημο "δώστε μου τον έλεγχο της κυκλοφορίας και έκδοσης του χρήματος μιας χώρας και δεν με νοιάζει καθόλου ποιός κυβερνά και φτιάχνει τους νόμους της..."

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ξεκινούν από εκεί. Κάπου στην αρχή του 20ου αιώνα κυριάρχησαν οι οικονομικές θεωρίες που υποστήριζαν ότι με δημόσιο δανεισμό και ελεγχόμενο αλλά μόνιμο πληθωρισμό μπορεί να επιτύχουμε ατελείωτη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και γενικά την τέλεια καπιταλιστική και σοσιαλιστική νιρβάνα. Μεγάλος κερδισμένος του πειράματος ο χρηματοπιστωτικός τομέας που υπομονετικά όλα αυτά τα χρόνια συγκέντρωσε στα χέρια του το κεφάλαιο και σήμερα έχει υποθηκευμένη στα χαρτοφυλάκιά του καθε παραγωγική οικονομική δραστηριότητα. Το μόνο που απομένει είναι η αλυσίδα των χρεοκοπιών που θα μετατρέψει τις υποθήκες σε άμεση κυριότητα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα και η διαδικασία έχει αρχίσει... Περισσότερα στις οθόνες σας σε μερικούς μήνες.

    ReplyDelete
  17. Λοιπόν δεν διαφωνώ καθέτως με το άρθρο αλλά μεταξύ μας δεν αναφέρεται στη σύγκριση στατιστικού μέσου μισθού (και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει στατιστικός μέσος μισθός - δεν είναι ο απόλυτος μέσος όρος, που είναι σαφώς υψηλότερος λόγω των άκρων προς τα πάνω) με τις τιμές κατοικίας (α ναι, η κατοικία κοντά σε χώρο αργασίας όχι στα κορφοβούνια...α ναι και όχι σε γειτονιές με 48 παραβιάσεις οικιών το 24ορο και 2 αστυφύλακες στο τμήμα την ημέρα), το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, το ρύζι και τα μακαρόνια (στην Ινδία το μετράνε με τα κρεμμύδια πχ.) και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης (βάλτε μέσα και τη σύνδεση του ίντερνετ αντί του σκέτου σταθερού τηλεφώνου αλλά όχι τα κινητά γιατί μπορούμε να τη βγάλουμε και με παλιάς τεχνολογίας που είναι πραγματικά φτηνά και να την παλεύουμε με κάρτες και λιγότερο μπλα μπλα).

    Λοιπόν ποιος κάθησε να κάνει αυτή τη σύγκριση; Αααααααααα πουλάκια μου. Γιατι στις φτωχογειτονιές του Ξανθόπουλου, δύσκολο μεν, αλλά με τα πολλά με τα λίγα μέχρι που μεγάλωνες και παιδιά. Στις φτωχογειτονιές του σήμερα όχι μόνο θα μεγαλώσεις αλητεία θες δε θες, παιδιά που θα μιλάνε το πιθανότερο σπαστά τα ελληνικά αλλά απλά δε θα τη βγάλεις καθαρή από τυχόν 'αναποδιές' εκτός εάν κυκλοφορείς και συ με δίκανο. Για ευτυχία στη φωλίτσα σου μην την ψάχνεις - πάνε δες πόσο ευτυχισμένοι είναι τα αγγλάκια που τα ζήσανε αυτά 30 χρόνια πριν με τη Θάτσερ και έλα πες μου (ματιά στο μέλλον!).

    Οκ, προσωιπικά δεν έχω πρόβλημα με το να μείνο σε σκατογειτονιά, ηθικά δεν έχω πρόβλημα να σκοτόνω - σκοτώνων και θάβω και πίσω στον κήπο και σκοτώνω και το γείτονα άμα λάχει και κελαηδήσει κάνα τροπάρι. Έχει πρόβλημα όμως ο νόμος και εγώ έναντι του νόμου έχω και όνομα και επίθετο και διεύθυνση και κάποια στιγμή θα με πιάσουν και θα με μπουζουριάσουν για πολλά χρονάκια, άρα δεν αξίζει τον κόπο, αξίζει;

    Οπότε; Οπότε πάω και νοικιάζω/αγοράζω το σπίτι σε 'μέση' περιοχή και ας το παίρνω αισθητά παραπάνω ως προς το μισθό μου σε σύγκριση με το πόσο το έπαιρνα 20 χρόνια πρίν. Και λέω αισθητά γιατί δεν λέω ότι είναι πολλαπλάσια, αλλά είναι αλήθεια ότι είναι ασθητά. Βάλε σε αυτό τώρα και τη βενζίνη, τη στρογγυλοποίηση του μετρό και την καθήλωση των μισθών στα 700 και 800 ευρώ και βγάλε συμπέρασμα.

    Λοιπόν ας μη μας λένε ότι είναι ιδέα μας, μην τρελαθούμε - μας τα αρπάζουν που μας τα αρπάζουν, θα μας πουν πώς τους κλέβουμε και άπο πάνω.

    Καλά ο Κομφού αυτό μας λέει τόσο καιρό, εγώ του επαναλαμβάνω πως είναι ένα 20-25% (σε όλα τα κοινωνικά διαζώματα) που επωφελείται. Είναι αρκετά τεράστιο αυτό το 20% ώστε να φαίνεται παντού και να δίνει την εντύπωση ότι είναι το σύνολο στον Κομφού, δεν είναι αλήθεια όμως. Το 80% των υπολοίπων χάνουν καθημερινώς και εξ αυτών το 75% τα βλέπει σχετικά ισχνά, ενώ εξ αυτών το 50% (δηλαδή το 30% του πλυθησμού), τα βλέπει άσχημα τα πράγματα. Και βέβαια πάντα μεν θα υπάρχουν οι 'αρκετά φτωχοί' - απλά αυτό το ποσοστό παλαιότερα ήταν κάτω του 15%, τώρα είναι στο 30%.

    Να πούμε δηλαδή ότι είναι σημείο των καιρών; Των διεθνών εξελίξεων; Έτσι είν η ζωή και πώς να την αλλάξεις; Με μολύβι και χαρτί;

    Εγώ το ξαναλέω, βάλτε και κανέναν στη φυλάκα να κάνει παρέα του δράκου του Σέηχ Σου (που ναι και δημοφιλής στις κυρίες της 'καλής κοινωνίας' που λέγαν και οι ενθροί του Ξανθόπουλου) και να δούμε για πότε βρίσκουν ξανά λεφτά τα ταμεία και για πότε βρίσκουμε ανάσα για να μειώσουμε έστω και λίγο τις κρατήσεις και πάνω από όλα τους ελεινούς φόρους (βλέπε κουβέντα Κομφού για το ΦΠΑ σε προηγούμενα θέματα).

    ReplyDelete
  18. Όχι γιατί θα τρελαθούμε στην τελική. Κάθονται και μας κάνουν αναλύσεις οικονομικές για την Ελλάδα για το πώς να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση κτλπ.

    Τι λέτε ρε κόπροι που μέχρι και η Ουγκάντα θα κάνει εθνικό κτηματολόγιο και η Ελλάδα ακόμα δεν έχει (πώς να μην γκαρίζει μετά ο 'φίλος' (ουυυ) γείτονας για γκρίζες ζώνες; Και πώς να μην λαμπαδιάζουν τα καλοκαίρια τα δαση.

    Λεφτά δεν υπάρχουν - είχαμε όμως να πετάξουμε μπόλικα για φιέστες όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες και προηγούμενα το παγκόσμιο στίβου. Παρόλα αυτά η Εγνατία ακόμα να τελειώσει (45 με 50 χρόνια από την εξαγγελία της). Ο δρόμος που ενώνει τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας ακόμα είναι 'σπαστος' και ο σιδηρόδρομος στις 5 ώρες (για διαδρομή που θα έπρεπε να γίνεται στις 2).

    Μια που έπιασα και τα αθλητικά ας μην τα αφήσω και ας πάρει η μπάλα και τα πολιτιστικά. Να μην αναφέρω τις ομάδες και το πόσο εύκολα βρίσκουν λεφτά για εκεί - θυμίζοντας εκείνα τα σπίτια σε τριτοκοσμικές χώρες που τουαλέτα δεν έχουν, τα 10 παιδιά τους δεν φάγαν εψές αλλά τηλεόραση έχουν και κινητό προτελευταίας γενιάς. Τα των ομάδων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιότητας (οι μαλάκες βέβαια συχεχίζουν να σφάζονται - περάσαμε βλέπω και το μικρόβιο στους Αλβανούς που σαν κόπια μας και αυτοί παίρνουν μου φαίνεται ότι στραβό βλέπουν σε εμάς).

    Λοιπόν, ναι λεφτά δεν έχουμε, αλλά είχαμε να δίνουμε τα κατομμύρια για εληνοποιήσεις ανατολικοουραλιώτικων αθλητών και μιας Αλβανίδας που έκανε μπίζνα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και σα μαλάκες πληρώσαμε παραπάνω και την φορτωθήκαμε - στους δε Ολυμπιακούς το 80% των Ελλήνων ευχόταν να μην πάρει κανένα μετάλιο και να πάει στην ευχή, δυστυχώς πήρε, και πήρε και τα κατομμύρια αυτή και κυρίως οι μεσάζοντές και οι αντζέντηδές της.

    Λεφτά δεν έχουμε αλλά είχαμε να δίνουμε δεκάδες εκατομμύρια για τις παραστάσεις του Λαζόπουλου στην πολιτιστική Θεσσαλονίκης (το τι όργιο έπεσε εκεί δεν λέγεται). Ρωτήστε όσους Θεσσαλονικείς θέλετε - κανείς δεν μας ρώρησε αν θέλαμε αυτή τη διοργάνωση και στην τελική κανείς δεν ένδειξε ενθουσιασμό (παρό οι λίγοι που θα τρώγανε) για τον απλό λόγο ότι ξέραμε ότι στην τελική θα μας πάρουν και χρήματα από άλλα κονδύλια για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των λίγων (πειιιινάνε τα παιδιά, πεινάει και ο Λαζόπουλος - καλά ρε τι έχει αυτός ο ατάλαντος και όλοι τρέχουν να ξεπλυθούν από πίσω του; Και γκέουλας που είναι - και οι κακές γλώσσες λένε ότι εκεί παίζουν όλα τα λεφτα - και πάλι χοβλάδόγκεης είναι πώς να το πω αλλιώς). Μετά από όλα αυτά πώς να μην αγοράσει ο δήμαρχος Παπαγεωργόπουλος πίνακα 80,000 ευρώ. Για την τέχνη σου λέει. Ουυυυυ το πόσο κέρδισε η πόλη, τιιιι να σου λέω!!! Όσο και με εκείνο το έκτρωμα που βάλαν πριν κάτι δεκαετίες έξω από την έκθεση.

    Χρηματοδοτούν στάδια λέει για να αθλείται ο κόσμος ενώ οι έλληνες παχαίνουν όλοι και πιο πολύ - δεν βλέπω να βγάζουμε τα λεφτά μας λοιπόν. Αν θέλουν να αθλείται ο κόσμος υπάρχουν πολύ πιο φτηνές και πολύ πιο αποδοτικές λύσεις από τα παραπάνω. Εάν θέλουν πολιτισμό υπάρχουν πολύ ποιοτικότερες λύσεις (έχω δει απίστευτες παραστάσεις από ερασιτεχνικούς θιάσους στο θέατρο του λόφου στην Α.Χαριλάου). Στην τελική όμως όπως είπε και ένας λόγιος κάποια χρόνια πριν - τι να σου κάνει το κράτος, τσάμπα τα δίνει στον πολιτισμό όταν δεν έχει να δώσει για συντάξεις.

    Και μάγκες ναι τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα. Κάποιος θα πει πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι και αυτοί τομείς της οικονομίας και δεν μπορούν να παραμεληθούν. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟ. Ναι είναι τομείς της οικονομίας όταν είσαι εσύ η Ρώμη όπου όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Εάν είσαι γαλατικό χωριό, ούτως η άλλως κανείς δεν δίνει σημασία και στην τελική απλά πετάς τα λεφτά σου για κάτι που δεν έχει αντίκρυσμα (στην περίπτωση των Ολυμπιακών το αντίκρυσμα, υπάρχει αλλά είναι μικρότερο του κόστους και φυσικά θα υπάρχει ανισοκατανομή στο ποιοι πλήρωσαν και ποιοι βγήκαν άμεσα κερδισμένοι και ποιοι θα βγουν έμμεσα κερδισμένοι). Στην τελική όμως κάθε φορά που πετάς λεφτά σε τέτοιου είδους κατευθύνσεις (λαζόπουλους, ουραλιώτες και ιταλοελληνοαλβανίδες), σε στάδια (που από τα εισιτήρια δε θα βγάλουν τα λεφτά τους πριν τα 10-15 χρόνια - πλήρης αποτυχία για τα οικονομικά δεδομένα), καλύτερα να τα μάζευες και να τα έδινες υπο μορφή μειωμένου ΦΠΑ (για εταιρίες και ιδιώτες) πίσω στον κόσμο και να ξαλάφρωνες λίγο την αγορά ανεβάζοντας την κινητικότητά της.

    Και εδώ δε σας μιλάω για διαφθορά πλέον αλλά για καθαρά σπαταλημένο χρήμα. Μόνο το 50% από αυτό να σώζαμε κάτι θα γινόταν, εάν δε σώζαμε και ένα 50% από τη διαφθορά εεεεε τότες θα είμασταν οι πρώτοι του χωριού και θα γράφαμε τώρα σε άλλο μπλογκ.

    ReplyDelete
  19. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που είχα διαβάσει παλαιότερα, η Ελλάδα έχει λέει 30-35% μαύρη οικονομία. Ένα μεγάλο μέρος όμως από αυτό το ποσοστό αναφέρεται κυρίως στην μικροπαραβατικότητα (συχνά εξ ανάγκης επιβίωσης) των μικρομεσαίων ελεύθερων επιχηρηματιών η οποία συμφωνήσαμε παραπάνω εύκολα καταπολεμέιται εάν υπάρχει πολιτική θέληση (τους καλοπροάιρετους με διάνοιξη δρόμου εξόδου από το οικονομικό τέλμα τους και τους παγαπόντηδες, είπαμε φυλάκα με τον Δ.Σ.Σ.). Και δεν αναφέρεται τόσο στη 'μεγάλη μάσα' (εξοπλισμοί, ΔΕΗ, ΟΤΕ) γιατί ακριβώς δεν βρίσκεις εύκολα σαφή στοιχεία σε τέτοια επίπεδα απλά γενικές αναφορές και κάποιες αόριστες καταγγελίες, οπότε οποιαδήποτε υπόθεση θα είναι αόριστη.

    Οπότε αυτό το 35% πρέπει να το ανεβάσουμε αρκετά παραπάνω, εγώ για να παίξω τον κουλ θα το βάλω μόνο στο 45%. Οκ, οπότε αμέσως αμέσως ξεμένουμε με το 55% των χρημάτων που θα έπρεπε να έχουμε στη μέση. Η πίττα μισοφαγωμένη εξ αρχής και το φλουρί βρέθηκε ήδη στα φαγωμένα. Αλλά και από εκεί και πέρα τι γίνεται με το 55%; Ε, σας τα πα παραπάνω. Από εδώ και από εκεί. Εμ δε γίνεται προκοπή έτσι.

    ReplyDelete
  20. 'Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που είχα διαβάσει παλαιότερα'


    Τρρρρρρρρρρρρρρελή ατάκα. Τα λέει όλα. Γιατί δεν τολμώ να μιλήσω για το σήμερα και φυσικά μακράν του να κάνω τη σούμα του πόσα χάσαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Νο γουόντερ γουάι άλλες χώρες πηδήξανε από το μεσαίωνα στην ψηφιακή εποχή και εμείς κουτσαίνουμε 50 χρόνια τώρα. Η Ελλάδα του 1912, ακόμα και του 1930 πιο προοδφευτική ήταν από ότι σήμερα συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.

    ReplyDelete
  21. @anonymos

    "O Βαρώνος Ροθτσιλντ (μέγας τραπεζίτης) είπε κάποτε και σήμερα το ρητό είναι διάσημο "δώστε μου τον έλεγχο της κυκλοφορίας και έκδοσης του χρήματος μιας χώρας και δεν με νοιάζει καθόλου ποιός κυβερνά και φτιάχνει τους νόμους της..."

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ξεκινούν από εκεί. Κάπου στην αρχή του 20ου αιώνα κυριάρχησαν οι οικονομικές θεωρίες που υποστήριζαν ότι με δημόσιο δανεισμό και ελεγχόμενο αλλά μόνιμο πληθωρισμό μπορεί να επιτύχουμε ατελείωτη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο και γενικά την τέλεια καπιταλιστική και σοσιαλιστική νιρβάνα. Μεγάλος κερδισμένος του πειράματος ο χρηματοπιστωτικός τομέας που υπομονετικά όλα αυτά τα χρόνια συγκέντρωσε στα χέρια του το κεφάλαιο και σήμερα έχει υποθηκευμένη στα χαρτοφυλάκιά του καθε παραγωγική οικονομική δραστηριότητα. Το μόνο που απομένει είναι η αλυσίδα των χρεοκοπιών που θα μετατρέψει τις υποθήκες σε άμεση κυριότητα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα και η διαδικασία έχει αρχίσει... Περισσότερα στις οθόνες σας σε μερικούς μήνες."


    Filaraki diabasmenos fainesai. Eisai k esy tou sector?

    ReplyDelete
  22. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι μια μηχανή ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ συνειδήσεων.Είναι ο Λάκκος μέσα στον οποίο έπεσε η Αριστερά.Η Αριστερά των καλλιτεχνών και των διανοούμενων:Η αιχμή του δόρατος της Πολιτικής Αριστεράς.
    Αυτό το Υπουργείο χρηματοδοτεί την Αριστερή Εθνικιστική Υποκουλτούρα,το μόνο πολιτιστικό προιόν που παράγει σήμερα ο τόπος σε άφθονες ποσότητες.Και το καταναλώνουμε μόνοι μας.Οι πρωταγωνιστές αυτών των ημερών είναι οι φοβεροί και τρομεροί δημοσιογράφοι-"Ρομπέν των Φτωχών" που έχουν στα ντιβιντί τους την "ύλη" για να εκβιάζουν τον Πρωθυπουργό που επί ένα μήνα τώρα συναλλάσεται μαζί τους.

    ReplyDelete
  23. @ parmenides
    "Το υπουργείο Πολιτισμού είναι μια μηχανή ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ συνειδήσεων.Είναι ο Λάκκος μέσα στον οποίο έπεσε η Αριστερά.Η Αριστερά των καλλιτεχνών και των διανοούμενων:Η αιχμή του δόρατος της Πολιτικής Αριστεράς.
    Αυτό το Υπουργείο χρηματοδοτεί την Αριστερή Εθνικιστική Υποκουλτούρα,το μόνο πολιτιστικό προιόν που παράγει σήμερα ο τόπος σε άφθονες ποσότητες.."

    H διαπρεπής μάνα μου έλεγε πως η Ελλάδα έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους, 20 εκατομμύρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ και 30 εκατομμύρια ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

    Ο Κομφούκιος λέει πως, ακυρώνοντας το Broadway και το off-Broadway, η Αθήνα έχει κάπου ένα θέατρο για κάθε γειτονιά με πληρωμένους [όχι δωρεάν, αλλά πληρωμένους] θεατές.

    Τα ΠΑΝΤΑ έχουν χάσει τη σημασία τους σ' αυτή τη χώρα.
    Ο Πατερούλης ΚΑΤΑΦΕΡΕ να την ισοπεδώσει.
    Ο τέλειος ΕΞΙΣΩΤΙΚΟΣ-ΠΡΟΣ-ΤΑ-ΚΑΤΩ διανοητής ήταν τελικά πιστός στις ιδέες του.

    ReplyDelete
  24. ΚΑΙ όπως σωστά λέει ο Παρμενίδης, η Ελλάδα θα κάνει ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΩΝ, ώστε όλοι οι Ελληνες να μπορούν να γίνονται ΧΛΙΔΑΕΡΓΟΙ γιατροί και δικηγόροι της Ρουμανίας και άλλων ανατολικών χωρών.

    Μα αλλίμονο.....

    Δεν είμαστε ό,τι-ό,τι σοσιαλιστές

    Εχουμε gravitas

    Εχουμε status

    Κωστοπουλικώς υμέτερη

    Αλέξια (μη με λέτε Αλεξία είναι banal, Αλέξια)

    ReplyDelete
  25. To ΚΑΝΑΛΙ της Βουλής αναμεταδίδει μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση κάποιας επι- ή υπο-επιτροπής για την ΓΛΩΣΣΑ. ΟΛΟΙ οι παρόντες βουλευτές, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μιλούν με Σλαβο-Μακεδονική ή Wallachian (Βλάχικη) ΠΡΟΥΦ'ΡΑ.

    ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΛΩΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Η Ελλάδα ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ

    ReplyDelete
  26. Για να καταλάβετε, στα Αλβανικά ο Βαγγέλης λέγεται και γράφεται

    VOGELSH

    όπερ έδει δείξαι

    ReplyDelete
  27. "ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΛΩΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ"

    αφού τα ανώτερα την εγκατέλειψαν αφού την λεηλάτησαν πρώτα...

    (εξελισσόταν ωραία αυτή η συζήτηση μέχρι που ξύπνησε και επιστρέψαμε στα ίδια...)

    ReplyDelete
  28. Πάνω σε αυτό που λέει ο Κομφουκιος aka Αλεξία Μπουρνάζι, σχετικα με δικηγόρους και γιατρούς της Ρουμανίας, ας θυμόμαστε ότι ο Εθνάρχης με τον Ράλλη ανοίξανε αυτήν την φάμπρικα. Οταν είχαν μαζευτεί καμιά 10-15000 ΑΣΧΕΤΟΙ αρχιτέκτονες εξ Ιταλίας, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΟΚΤΑΩΡΑ (τις οποίες οι εξ Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ και ελλάδος περνούσανε ΑΝΕΤΑ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝΕ, και τα αντικαταστήσανε με... ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (από τότε ήταν γνωστό το κόλπο) στο ΤΕΕ που περνούσαν όλοι. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙ'ΑΥΤΌ ΕΧΟΥΜΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΚΤΉΡΙΑ ΤΟΥΡΤΕΣ (ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΦΟΥ).

    ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΡΑΛΛΗΣ.. ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΌ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΝΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ).

    ReplyDelete
  29. Προσθέτω στα παραπάνω ότι δυστυχώς το ΤΕΕ (τεχνικό επιμελητήριο ελλάδας) τα τελευταία 20-25 χρόνια ούτε τεχνικό είναι ούτε επιμελητηριο, αλλά χώρος εκκόλαψης παραγόντων και παραγοντίσκων κοντα στους κομματάρχες (πχ ο ΣΟΥΠΕΡΑΣΧΕΤΟΣ Σταϊκούρας στο γραφείο του Κωστάκη, που δέν έχει πιάσει ποτέ μολυβι στο χέρι του). Κάτι σαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλαδή.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. το άθρο του Παγουλάτου αποτελεί περίληψη της εισήγησής του σε ημερίδα του ΟΠΕΚ με θέμα Μεσαία στρώματα: κοινωνικές ανακατατάξεις και πολιτικά διλήμματα .

    Δεν υπάρχει ακόμα ολόκληρη η εισήγηση, υπάρχουν όμως οι εισηγήσεις των άλλων ομιλητών

    Τάκης Καμπύλης Λάσπη, «λάσπη» και μεσαία στρώματα

    Γεράσιμος ΜοσχονάςΜεσαίες Τάξεις, Λαϊκές Τάξεις και Κεντροαριστερή Ψήφος (1960 – 2007) (περίληψη)

    Πίνακες Νικολακόπουλου Εκλογική συμπεριφορά μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα 1993-2007

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  33. δείτε εδώ την αντίστοιχη συζήτηση που διεξάγεται στις ΗΠΑ από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος

    The middle class squeeze

    ReplyDelete
  34. η χώρα βυθίζεται στη δυσώδη και ανυπόφορη πραγματικότητα των καραμανλικών σκανδάλων.πότε επιτέλους θα πάρετε θέση κύριοι δεξιούληδες της γ.700.Πότε αγαπητέ κύριε κομφούκιε,κροφοδεξιέ,θα ακούσουμε τη στεντόρεια φωνή σου κατά της σήψης.

    ReplyDelete
  35. Η ελλάδα ξαναγίνεται προβληματική και οπισθοδρομική.Ο καραμανλής είναι αδύναμος να πάει τη χώρα στο μέλλον.Στερείται οράματος και σχεδίου.
    Τί λές εσύ σπουδαιοφανή αστέ κομφούκιε.Τί νομίζεις ότι πρέπει να γίνει κρυφοδεξιούλη.

    ReplyDelete
  36. @ G700
    ΛΕΣ:
    "Τούτων λεχθέντων δεν είμαστε ισοπεδωτικοί και επικροτούμε την επίτευξη σημαντικότατων στόχων όπως η εθνική συμφιλίωση"
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Εδώ συμφωνούμε απολύτως.

    ΛΕΣ:
    ".. η σταθεροποίηση της δημοκρατίας,"
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Σταθεροποιήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά κατελύθη ό,τι έστεκε όρθιο από δημοκρατία. Η Ελλάδα είναι ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ χώρα με ΔΥΝΑΣΤΗ-ΤΥΡΑΝΝΟ την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ και την ΗΘΙΚΗ της χυδαίας μάζας.

    ΛΕΣ:
    "...ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου"
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Συμφωνώ απολύτως

    ΛΕΣ:
    "... η διάλυση του αστυνομικού παρακράτους."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ διελύθη, αλλά οι ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ παραμένουν ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ.
    Απέναντι σε μείζονος αισθητικής κτίριο των Αθηνών, που συνέλαβε και εκτέλεσε ο διαπρεπής, αείμνηστος καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Κιτσίκης, φτιάχθηκε κάποια καταραμένη στιγμή Αστυνομικό Τμήμα.

    Οι ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ αστυφύλακες, όχι ΜΟΝΟ είχαν μετατρέψει το πλείστον του, παρακειμένου στο πεζοδρόμιο του κτιρίου, χώρου στάθμευσης σε νεκροταφείο από κατετστραμμένα μηχανάκια και αυτοκίνητα, ΕΙΧΑΝ ακόμα απαγορεύσει την στάθμευση στον υπόλοιπο χώρο, για να εξυπηρετούνται ΟΧΙ τα αστυνομικά αυτοκίνητα ΑΛΛΑ, προσέξτε, τα ιδιωτικά ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ των ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ την ΑΠΟΘΕΩΣΗ του ΘΡΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ:

    ΕΠΙ του ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ του μεγαλοπρεπούς κτιρίου ΕΒΑΖΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ οι ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ τις μηχανές τους ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ την ΔΙΑΒΑΣΗ ΑΔΥΝΑΤΗ, ειδικά δε της γηραιάς ιδιοκτήτριας του κτιρίου.

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ.

    Κάποτε, λοιπόν, διεμαρτυρήθη ευγενώς αλλά έντονα η κόρη της γηραιάς κυρίας για τις παρανομίες ΚΑΙ αυθαιρεσίες της Αστυνομίας. Τελείως δε συμπτωματικά, η κόρη αυτή ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ αλλά, αστή και εκ φύσεως διακριτική όπως είναι, ΔΕΝ έκατσε ποτέ να πει στα απολειφάδια του πεζοδρομίου ποιά και ΤΙ είναι.

    ΟΤΑΝ, λοιπόν, διεμαρτυρήθη έντονα, ένας αστυφύλακας της είπε,
    "ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ ΜΗ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΚΟ"

    ΛΟΙΠΟΝ, τους ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ του θέλω ΝΕΚΡΟΥΣ, όλους αυτους τους ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ GANGSTERS

    Κωστοπουλικώς υμέτερη

    Νατάλια (Παρμενίδη μη με λες Ναταλία, Νατάλια με λένε είμαι πασόκα αρχοντοκοπέλα) Μπρα'άμι
    (το Χ δεν προφέρεται είναι H muet εκ του γαλλικού).

    ReplyDelete
  37. Kokokomfoukie eisai gia ton poutso kabala ree!

    ReplyDelete
  38. Βασικά ισχύει ένα ρητό:

    "Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί λιγότεροι και η μεσαία τάξη αναστενάζει".

    Όσον αφορά τις χρεωκοπιές, είναι τυχαίο ότι βαδίζουμε σε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο;

    Tip: Τέλος 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός.

    ReplyDelete
  39. ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΛΩΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ"

    αφού τα ανώτερα την εγκατέλειψαν αφού την λεηλάτησαν πρώτα...

    (εξελισσόταν ωραία αυτή η συζήτηση μέχρι που ξύπνησε και επιστρέψαμε στα ίδια...)

    -----------------------------------

    Ε ναι ρε έτσι είναι. Πολύ καλή απάντηση.

    Σταματείστε τα γελοία λοιπόν περί αστικής και κατώτερης τάξης - στην Ελλάδα από τις ίδιες στάνες ξεκινήσαν όλοι εκτός από κάτι Μικρασιάτες που ήταν λίγο πιο άρχοντες πάντα από τους Ρουμελιώτες, Κατωαυλακιώτες και Θρακομακεδόνες (αν και οι Θρακιώτες ήταν πάντα λίγο πιο ευγενικοί). Όμως οι Μικρασιάτες έγιναν μετά την τραγωδία η εργατική τάξη υπηρετώντας την δήθεν αστική (που έβαζε αρώματα ακόμα για να μη μυρίζει άλλο η στάνη).

    Μην την ψάχνετε και μη μιλάτε άλλο για αυτά, αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση.

    ReplyDelete
  40. Όσο για τον Μπανκερά παραπάνω που ανέφερε μαζί με τον ανώνυμο περί Ρότσιλντ, και επειδή φαίνονται να ξέρουν λίγα παραπάνω, είναι αλήθεια ό,τι οι 'Άγγλοι' Ρότσιλντ χρηματοδοτούσαν τον Ναπολέοντα και τις εκστρατείες του στη Ρωσία ή όχι τελικά γιατί ερώτημα το έχω.

    Λοιπόν, για τους πιο συνομοσιολόγους από εσάς σας προτείνω να διαβάσετε τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Το πα μια φορά αυτό στην Αγγλία και τους έπιασε σύγκορμα τρόμος και φόβος μην τους χαρακτηρίσουν αντι-σημίτες και ναζί λες και το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να έχει τέτοια αντίκτυπα.

    Η ιστορία του βιβλίου είναι ότι τα κείμενα του τα μάζεψε ο Σέργιος Νείλος
    ένας μοναχός στην προεπαναστατική Ρωσία. Προσωπικά δήλωνε ότι του τα πάσαρε ένας πράκτορας της Οχράνας που δούλευε εξωτερικό και του περάστικαν στην Ελβετία την τελευταία πενταετία του 19ου αιώνα. Ο Νείλος τα εξέδωσε με την προοπτική να δράσουν ως αντιπροπαγάνδα στην κομμουνιστική εισαγώμενη από τη δύση προπαγάνδα (που ήδη 'δηλητηρίαζε' τη Ρωσία) και σαν θρησκευόμενος πρόσθεσε έντονο θρησκευτικό χρώμμα. Τα κείμενα τράβηξαν το ενδιαφέρον του Αγγλικού τύπου αμέσως μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο για τον απλό λόγο ότι προπολεμικά κείμενα ενός αγνώστου συγγραφέα προείπαν μέρος από αυτά που έγιναν πράγματα αλλά σύντομα εκδοτικοί οίκοι και εφημερίδες απειλήθηκαν και το βιβλίο κυρήχτικε 'μη καλό' (γλώσσα μπιγκ μπρόδες - του οργουελιανού ορίτζιναλ). Φυσικά από την Αγγλία το πήραν και στην Γερμανία όπου πολύ ναζιστές ομολόγησαν ότι υπήρξε μαζί με τα κείμενα του Φορντ μεγάλη έμπνευση για την ιδεολογία τους και φυσικά στην Αμερική όπως καταλάβατε όπου έγινε τροφή στην ιδεολογία του Χένρυ Φορντ. Λόγω της ήττας της ναζιστικής ιδεολογίας το βιβλίο χαρακτηρίστηκε έντονα ρατσιστικό και αντιεβραικό και αντικαπιταλιστικό και ναζιστικό και ό,τι άλλο θέλετε και μάλιστα σε πολλές χώρες που καυχιούνται για την ελευθερία τους δεν παρέχεται από τους εκδοτικούς οίκους μετά εσωτερικής συμφωνίας είτε θεωρείται παράνομο (στην Αγγλία νομίζω είναι παράνομο, άρα εάν έχετε εκεί κόπια, κάψτε την) και φυσικά εάν το αναζητήσετε, τα στοιχεία σας θα φακελωθούν άμεσα.

    Ο Υλίς βέβαια δεν είναι ούτε αντι-εβραίος, ούτε αντι-καπιτάλας, ούτε ναζί και ούτε φέρει και καμία άλλη ταμπέλα αλλά από την άλλη κανένα τσουτσέκι δε θα μου πει τι θα διαβάζω και τι όχι. Το βιβλίο που διαβάζω δε με χαρακτηρίζει.

    Λοιπόν, γιατί στέκομαι σε αυτό το βιβλίο; Δεν είναι πια κανένα ποίημα και πράγματι περιέχει πολλές θρησκευτικές αναφορές (λόγω της ιδιότητος του συγγραφέα).

    Το πρόβλημα είναι όμως ότι ακόμα και εάν είναι αλήθεια αυτά που λένε οι εχθροί του βιβλίου - ότι δηλαδή ήταν μέρος της Οχρανικής προπαγάνδας γεμάτο ψέματα - από την άλλη είναι εξακριβωμένο ότι το κείμενο γράφτηκε πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και αρκετά χρόνια πριν, σε εποχή που κανείς δεν χαμπάριαζε από τέτοια πράγματα - ούτε καν οι εκάστοτε πολιτικοί ηγέτες - εκτός από τους πολύ λίγους.

    Και τιο διαβάζουμε στο βιβλίο; Χωρίς καμία αναφορά σε καμία χώρα και σε κανένα συγκεκριμένο σκηνικό, περιγράφει και τον Α και τον Β Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και την ακόλουθη πολιτική και ανατολικά και δυτικά σε όλα τα επίπεδα - από την επένδυση σε όλους εχθρούς και φίλους ώστε όποιος και να κερδίσει 'να μας χρωστάει', τον ΄διακανονισμό΄των άτακτων με την επίθεση όλων των υπολοίπων (κλασσική στρατηγική που προυπήρχε και από πριν), από την ανάγκη για αθόρυβο έλεγχο του τύπου, τον έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας με την τοποθέτηση σε καίριες θέσεις (και το σημαντικό: όχι απαραίτα στη θέση του προέδρου, του σκιώδους αντιπροέδρου είναι ακόμα καλύτερα), την ανάγκη για ολοκληρωτικό έλεγχο διά της 'έλεύθερης γνώμης' και της κατευθυνόμενης πρόσβασης ρητόρων (κεντρώων ή ακραίων αλλά κατευθυνόμενων από το ίδιο κέντρο), την από την κωπαδοποίηση της μάζας κάτω από ό,τι νά ναι συνθήματα, την εξάντληση των δυνάμεών τους σε αδιεξοδικές κατευθύνσεις (χουλιγκανισμός, άκρα αριστερά, άκρα δεξιά, διασκέδαση, κινηματογράφος και τηλεόραση μη σας πω μέχρι και σεξουαλική επανάσταση, πορνογραφία), την ατέλειωτη ρητορεία και την απάτη που θα εξαπατήσουν τους ανθρώπους μέχρι το σημείο να γίνουν απαθείς (κάτι ιδιαίτερα έντονο μετά το 1980)....

    και φυσικά πάνω από όλα τον δανεισμό. Μέσα στα κείμενα περιγράφεται πανέμορφα ο τρόπος που θα υποδουλωθούν ΟΛΟΙ με τον εξωτερικό δανεισμό. Και μάλιστα περιγράφεται σκωπτικά και η σωστή λύση για ένα κράτος (του εσωτερικού δανεισμού και διακανοσμού με τους πολίτες για πιο νορμάλ ανάπτυξη, με μέτρο).

    Χαλαρά, το βιβλίο δεν λέει κάτι τραγικά καινούριο - άλλωστε τα πιο πολλά είναι πολιτικές του άρτου και των θεαμάτων που είχαν εφαρμοστεί και στην αρχαία Ρώμη (πλην του εξωτερικού δανεισμού - από όσο τουλάχιστον ξέρουμε η Ρώμη χρηματοδοτούνταν από τον επεκτατισμό της, όταν σταμάτισε, άρχισαν και τα προβλήματα).

    Όμως αποτελεί μια καλή σύνοψη του τι ακολούθησε τον 20ο αιώνα (μέχρι και τα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προείπαν τα κείμενα ΠΡΙΝ καν βγουν οι τεχνολογίες αυτές! Όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί το βιβλίο αναφέρεται γενικά για πολιτικές γραμμές του διεθνούς κεφαλαίου) και μεταξύ μας το συστήνω ανεπιφύλακτα πολύ παραπάνω από κάθε δηθεν υψηλού σταλήθεια χαμηλοτάτου επιπέδου αναλυτή ψευδοφιλόσοφου που μας τα χουν κάνει να! με την εργατική τάξη και το κατεστημένο και την πάλη και τα δικαιώματα κτλπ. Μην σταθείτε τόσο στα ηθικίστικα μυνήματα και στα θρησκευτικά και μείνετε στο ζουμί της υπόθεσης.

    Εκεί θα καταλάβετε και γιατί η Αμερική δεν χτίστικε στην 'σκληρή δουλειά και στο μυαλό των Αμερικανών' (ας μην έρχονταν οι 'Άγγλοι', ακόμα Τζων Γουέην αμέρικαν μπαρ θα ήταν) ούτε η Ρωσία έγινε κομμουνιστική γιατί οι μουζίκοι αντέδρασαν στον Τσάρο (αλήθεια ποιος τους χρηματοδότησε να κάνουν ταξιδάκια διεθνώς; Απλοί εργάτες και μισθωτοί δεν ήταν;). Ούτε ο Α Παγκόσμιος πόλεμος έγινε εξαιτίας του επεκτατισμού της Γερμανίας - η Γερμανία έγινε για να σταθεί ως μέσο αντίβαρο μεταξύ της Ρωσίας και της Αγγλίας (η πραγματική μάχη), ούτε βέβαια ο ναζισμός πέτυχε στη Γερμανία γιατί ήταν κρυφοναζί πάντα οι Γερμανοί (αλήθεια ποιος τους χρηματοδότησε; Κατεστραμένοι δεν ήταν;).

    Η μόνη παγίδα του βιβλίου που όμως πολλοί θα πέσουν μέσα είναι ότι μπορει να εξηγήσει όλα τα διεθνή και τοπικά γεγονότα βγάζοντας από τη μέση το τυχαίο και το απρόοπτο. Λοιπόν και τυχαία γεγονότα έγιναν και πολλές παρεμβάσεις και αλλάγές. Το γενικό σχέδιο όμως (του ελέγχου από όλες τις πλευρές, του σχεδίου δανεισμού, των παγκοσμίων πολέμων - παρόλες τις λεπτομέριες που καθόμαστε και χανόμαστε μέσα - εκτελέστικε μια χαρά. Άμα στρώσεις τη ράγα το τραίνο θα κυλίσει, με 10 ή με 50 χλμ/ώρα, θα κυλίσει πάντως προς τα κει που θέλεις.

    ReplyDelete
  41. Γιατί τα λέω όμως όλα αυτα;

    Όχι για να μας βάλω σε ένα λούκι του στυλ, όλα πουλημένα, όλα στημένα από την αρχή. Οι παραπάνω συνομοσιολογίες (και τον αναφέρω θετικά τον όρο αυτό - ό,τι δεν ειναι συνομοσιολογία δεν είναι πολιτική και κάθε πολιτική κουβέντα χωρίς δείγμα συνομωσίας μέσα είναι παραμυθάκια για παιδιά) αναφέρονται σε γενικές κατευθύνσεις και μπορεί μεν να θάβουν τον έναν, μπορεί όμως να βοηθάνε τον άλλον (δεν βγαίνουν απαραίτητα όλοι χαμένοι).

    Επίσης σε τέτοιες συνομωσίες δεν υπαρχουν ξεκάθαροι εχθροί τύπου κυνήγι μαγισσών. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ναι είναι αλήθεια ότι για την περίπτωση της Ελλάδος υπήρξε ισχυρή προσπάθεια ελέγχου του ελληνικού στοιχείου και της συρρίκνωσής του προς αποφυγή της πιθανότητας δημιουργίας ενός κράτους μεγαλομεσαίας δυναμικής στην Α. Μεσόγειο (όσοι διαφωνείτε, καλά δεν σας έκοψε ποτέ γιατί στην Α.Μεσόγειο, κοιτίδα του πολιτισμού καμιά χώρα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι; Τυχαίο γεγονός δεν είναι πάντως ούτε έχει σχέση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία - που υπο νορμάλ συνθήκες θα είχε διαλυθεί το αργότερο μέχρι το 1830 - και δεν αναφέρομαι στην Ελληνική Επανάσταση - μην αγχώνεστε οι ξένοι δεν μας έδωσαν ανεηαρτησία για άλλο λόγο ήταν εδώ).

    Οκ, μας έλεγξαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αλλά κανένας δεν μας είπε να παραμείνουμε και να παίζουμε στα ρηχά νερά. Αυτό μόνοι μας το προκαλέσαμε. Η ίδια η κοινωνία μας. Το σχέδιο εκ των άνωθεν λέει η Ελλάδα να παίζει μεταξύ του 5 και του 15, εμείς με τη μαλακία μας πάμε και παίζουμε κει κοντά στο 7, στο 6, περιμένουμε χέρι βοήθειας όταν φτάσουμε στο 6 για να ανεβούμε στο 8 και φτου και πάλι κάθοδος.

    Κανείς δεν επέβαλε την εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα. Εμείς την ανεχτήκαμε. Γιατί βγήκαμε στο δρόμο για την Παλεστίνη αλλά όχι για την απονομή δικαιοσύνης. Γιατί αγκαλιάσαμε χουντικούς, κομμουνιστές, άνθρωπους αγροίκους και τους υψώσαμε σαν ήρωες παρόλο που τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας. Κανείς δεν μας επέβαλε τα κόμματα της μεταπολίτευσης. Εμείς πάμε και τα ψηφίζουμε.

    Και θα μου πεις έτσι είναι, το 'σχέδιο εκ των άνω τα είπε άλλωστε'.

    Εύκολη λύση μάγκες. Μήπως το σχέδιο εκ των άνωθε μας επέβαλε και τη ρουφιανιά στους χώρους εργασίας (ο καθένας μας έχει να αναφέρει τα πλέον τραγικά παραδείγματα); Το φακελάκι; Τη μίζα για το κάθε απλό πραγματάκι; Την κοροιδία; Την παντελή έλειψη σεβασμού σε κάθε τι που έχει πραγματική αξία; Την μπινιά και την απάτη;

    Όχι, το σχέδιο εκ των άνωθε ήθελε μεν μικρή την Ελλάδα αλλά 'σα βα' που λεν και οι Γάλλοι - εμείς απλά καταφέρνουμε το 'σα βα' να το κάνουμε 'κομ σι κομ σα' (σημ. αυτό σαν φράση δεν το λένε οι Γάλλοι).

    ReplyDelete
  42. @ ULIS


    ΔΕΝ κατάλαβες το πνεύμα της Νατάλιας. ΟΤΑΝ λέει κατώτερες τάξεις (και είναι) ΔΕΝ αναφέρεται στους εργάτες, τους τεχνίτες τους έντιμους και καλούς άνθρωπους του μεροκάματου. Αναφέρεται στους ΓΥΦΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ, όχι αναγκαστικά πλούσιους αλλά πλουτολάγνους, από τις επαρχίες της Αθήνας που, όπως διαπιστώνει στο απίστευτο άρθρο του ο Τάκης Καμπύλης, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ χρήμα σε βενζινάδικα για να πετάνε λάσπη στα 4χ4 τους για να έχουν ΠΑΤΙΝΑ και να φαίνονται αρχοντόπαιδα.

    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ εννοεί η Νατάλια (όχι Ναταλία, είναι banal) KAI MH παριστάνετε τους ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ της εργατικής τάξης. Η Νατάλια ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ στην εργατική τάξη και πρώτα απ όλους στους οδοκαθαριστές.

    Besides, ΔΕΝ νομιμοποιείσθε ΕΣΕΙΣ που περιφρονείτε την ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, να παρουσιάζεστε ως ΑΜΥΝΤΟΡΕΣ της.
    Αλλά ξέρω ΤΙ σας ενοχλεί. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι είστε ΜΙΚΡΟΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ και έχει πάθει στραβισμό το ματάκι σας από τους παραάδες. ΖΑΛΙΣΤΗΚΑΤΕ, αλλά κάτι σας λέει μέσα σας πως είστε ΒΛΑΧΟΙ και αυτό σας ΚΑΙΕΙ.

    ΚΑΙ σας καίει ΔΙΠΛΑ όταν η Νατάλια σας το υπενθυμίζει.

    ReplyDelete
  43. M΄αρέσει το site και
    ειδικά το συγκεκριμένο θέμα
    που έχεις αναβάσει διότι
    και εγώ πιστεύω πως η κοινωνία μας στο θέμα τουλάχιστον το οικονομίκο δεν πάει καθόλου καλά και αυτό έχει σαν συνέπεια πολλές αλλαγές στον χαρακτήρα αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων.

    ReplyDelete
  44. Για αυτόν που έχει απορία για τον Rothschild:

    Ο Rothschild δεν χρηματοδότησε τον Ναπολέοντα.

    Αυτό που έκανε όμως ήταν πιο ψυχρό:

    Είχε στείλει πληροφοριοδότη στο Βατερλώ για να μάθει την έκβαση της μάχης. Όταν ο αγγελιαφόρος του ήρθε, ο ίδιος ήξερε ότι οι Άγγλοι νίκησαν.

    Όμως, μέσα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η πληροφορία ήταν ότι "ο Ναπολέων νίκησε". Πούλησαν ΟΛΟΙ τις μετοχές τους και τις αγόρασε έναντι εξευτελιστικής τιμής ο Ροθσιλντ.

    Όταν όμως ήρθε η επίσημη ανακοίνωση ότι οι Άγγλοι ενίκησαν, ήταν πλέον αργά. Οι μετοχές εκτοξεύησαν και ο Ροθσιλντ έβγαλε πολλά λεφτά, ελέγχοντας το LSE.

    Είχε βγει και ένα βιβλίο περι αυτού του γεγονότος. Οι Ροθτσιλντ το απέρριψαν και πήγαν μάλιστα και στο δικαστήριο για να ζητήσουν αποζημίωση.

    Αμ δε! Το δικαστήριο έκρινε ότι τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο ήταν όντως έτσι και ζήτησε από τους Ροτσιλντ να αποσύρουν τη μήνυση, πληρώνοντας και τα δικαστικά έξοδα.

    ReplyDelete
  45. @ anonymos

    η χώρα βυθίζεται στη δυσώδη και ανυπόφορη πραγματικότητα των καραμανλικών σκανδάλων.πότε επιτέλους θα πάρετε θέση κύριοι δεξιούληδες της γ.700.

    Όταν εσύ φιλε μας καλέ έτρωγες γουρνοπούλα την Κυριακή της προφυλάκισης της Εύη Τσέκου (πριν από τα Χριστούγεννα) , εμείς από τις στήλες το blog τα χώναμε σε ΝΔ για τις φασιστικές τις και παράνομες πρακτικές.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στις 24 Δεκεμβρίου, απευθυνόμενοι σε διάφορους σχολιαστές bloggers οι οποίοι την είχανε πέσει στην Τσέκου και βλέπανε μόνο τη ροζ διάσταση του θέματος, μιλήσαμε για απαράδεκτες και
    αστήριχτες νομικά απόψεις

    είπαμε τότε ότι προφυλακιστέος κρίνεται κάποιος όταν συντρέχει μία εκ των δύο προϋπόθέσεων :

    1. κίνδυνος φυγής του υπόπτου,
    2. κίνδυνος υποτροπής, δηλαδή επανάληψης της παράνομης πράξης.

    Δηλαδή για να το πούμε πιο λιανά. Η προφυλάκιση στοχεύει να εμπόδίσει την φυγή του κατηγορούμενου ή την επανάληψη του εγκλήματος μέχρι την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

    Υπ' αυτή την έννοια είθισται προφυλακιστέοι να κρίνονται μαφιόζοι, συμμετέχοντες στο οργανωμέ΄νο έγκλημα, διαταραγμένες προσωπικότητες και serial killers.

    Κανείς δεν κρίνεται προφυλακιστέος μόνο και μόνο επειδή ίσως είναι ένοχος ή ακόμα χειρότερα κάθαρμα με αισθητικά και ηθικά κριτήρια.

    Το πρόβλημα στην περίπτωση της Εύης Τσέκου και του Ζαχόπουλου είναι το εξής.

    Ότι μέσω της προφυλάκισης , η οποία όπως και στην περίπτωση των κουμπάρων, της Παντείου και του Κεχαγιόγλου μεταδίδεται τηλεοπτικά, στήνεται ένα επικοινωνιακό πανηγύρι που εξυπηρετεί πρωτίστως να φανεί προς τα έξω ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση.

    Δευτερευόντως και όχι λιγότερο σημαντικά εξυπηρετείται η σκοπιμότητα του να μετατεθεί η προσοχή του λαουτζίκου από τον κυβερνητικό παράγοντα Ζαχόπουλο που ενδεχομένως "γάμαγε και έτρωγε" στην ενδεχομένως "πόρνη λαϊκάτζα" που κοιτούσε κι αυτή να βολευτεί.

    Έχουμε εδώ λοιπόν μπροστά μας για πολλοστή φορά ένα νοσηρό φαινόμενο .

    Πρώτον, την αυθαίρετη δικαιοσύνη σε όλο της μεγαλείο.

    Δεύτερον, τους ανύπαρκτους θεματοφύλακές της.

    Και καλά ο Πρωθυπουργός έχει κάθε συμφέρον να κρύβεται γιορτάζοντας στα Γρεβενά ή όπου αλλού είναι, οι άλλοι ; Η αντιπολίτευση και τα μικρά κόμματα; Που είναι αυτοί; Χορεύουν τσάμικα;

    Κι εμείς; Εμείς που είμαστε ως Κοινωνία των Πολιτών;

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ στην προφυλακιστέα Εύη Τσέκου, η δικαιοσύνη να κρίνει στην ώρα της.


    Αυτά είχαμε πει τότε.

    Επειδή λοιποόν πολύ μελάνι έχει χυθεί γύρω από το θέμα η άποψη της G700 είναι ότι το σκάνδαλο πρωτίστως αγγίζει το σύστημα υποστήριξης και εξουσίας Καραμανλή , δευτερευόντως είναι ροζ, ενώ η διάσταση του εκδοτικού εμφυλίου δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον παρά μόνο στο βαθμό που συσχετίζεται με υποθέσεις συναλλαγής και ανταλλαγμάτων ανάμεσα σε δημοσιογράφο και Μαξίμου.

    ReplyDelete
  46. Λοιπόν να ευχαριστήσω τον ανώνυμο για την νέα πτυχή των Ναπολεόντιων πολέμων που μου αποκάλυψε - πολύ ενδιαφέρον (εώς και αστείο - πραγματικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τους Ρότσιλντ, αυτοί βγάλανε τα σχετικά κόλπα, θα αφήσουν να τους τα φάνε οι άλλοι;).

    Για την Τσέκου συμφωνούμε όλοι ότι η προφυλάκισή της ήταν άδικη. Για το εάν είναι παράνομη όμως ο νόμος όντως λέει τα παρακάτω:

    1. κίνδυνος φυγής του υπόπτου,
    2. κίνδυνος υποτροπής, δηλαδή επανάληψης της παράνομης πράξης.

    Όπως καταλαβαίνετε τα παραπάνω είναι πολύ γενικά και επαφίονται στην κρίση του κάθε δικαστή.

    ... οπότε ένας δικαστής μπορεί να πει άνετα:

    1. Η Τσέκου με τα τόσα 'κονέ' μπορεί άνετα να διαφύγει εξωτερικό και να μην δώσει τις πληροφορίες που ξέρει.
    2. Η Τσέκου είναι μανούλα στους σεξοεκβιασμούς και μπορεί (και το πιθανότερο, από την γενική εμπειρία) να το ξανακάνει και να φέρει σε δύσκολη θέση και άλλους σε βαθμό αυτοκτονίας.

    Οκ, στο 2 το γελάμε αλλά τι θέλω να πω; Ότι παράνομη δεν είναι η κράτησή της. Εϊναι απλά ακραία. Τραβήξαν τον νόμο από τα αυτιά με σκοπιμότητες το ξέσκασμα της υπόθεσης σε λάθος κατεύθυνση ώστε να μην αγγίξουν αυτούς που δεν πρέπει να αγγίξουν.

    Αδικήθηκε από τη δικαιοσύνη η Τσέκου; Ναι. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Και στην τελική είναι και η ίδια συνυπεύθυνη της κατάστασής της γιατί τόσο καιρό και αυτή χόρευε μέσα και όταν δεν΄της έγιναν τα θελήματά της το άλλαξε. Μεν αδικημένη πάντα, ποτέ όμως σύμβολο μιας αδικημένης γεννιάς, αυτό θα ήταν το χειρότερο.

    Προσωπικά και για πολύ πιο ξεκάθαρη υπόθεση στα εργασιακά δεν μπορούσα να βρω το δίκαιο μου στο δικαστήριο παρά μόνο κατ'όνομα - πάντα κερδισμένος ο απατεώνας εργοδότης δηλαδη. Σε άλλες υποθέσεις ξέρω ανθρώπους που έχουν χωράφια και πάνε και τους τα καλλιεργούν άλλοι χωρίς να πληρώνουν νοίκι και στο δικαστήριο δίνουν το δίκαιο στους αγρότες γιατί ήταν πιο πολλοί τοπικοί ψήφοι (εάν μιλάμε για το πλέον βασικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας). Στη φυλακή έχουν μπει άνθρωποι εντελώς αθώοι ενώ έξω είναι εκείνος ο μπράβος (του Βαρδύ ήταν;) που σκότωσε με αμάξι στα 200 ζευγάρι. Και λέω για το μπράβο - εδώ ξέρω κοπελίτσα 20 ετών με τι μπέμπα του μπαμπά κάνει διπλοπροσπέραση σε δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πάει και πέφτει πάνω σε μια οικογένεια και σκοτώνει ΟΛΗ την οικογένεια καθώς και την φίλη της στο διπλανό κάθισμα (που τινάχτικε έξω γιατί δε φορούσε ζώνη πέταξε και αποκεφαλίστηκε σε φράκτη είναι η επίσημη ετημηγορία) - το λοιπόν; Η οικογένειά της (χωρίς να είναι τρελά πλούσια) έσκασε εκατομύρρια σε δικηγόρους, δικαστές, δικηγόρους των θυμάτων και ίσως και παρηγοριά στους συγγενείς των θυμάτων (παππούδες και ξαδέρφια βέβαια πλέον - δεν έμεινε και κανείς πρώτου βαθμού!) και η κοπέλα δεν έκανε ούτε μια μέρα φυλακή παρά το εξακριβωμένο της υπόθεσης.

    Και θα μου πείτε μετά για την Τσέκου; Ας δούμε πρώτα πώς λειτουργεί αυτή η ρημάδα η δικαιοσύνη στις απλές καθημερινές υποθέσεις και μετά ας πιάσουμε τα σκάνδαλα περιΩπης.

    ReplyDelete