Thursday, January 10, 2008

Αίσθηση Αδιεξόδου

Από το Στράτο Φαναρά

Εδώ και καιρό συσσωρεύονται αρνητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα. Η κάμψη του δικομματισμού που κατεγράφη στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι παρά μια πρώτη επίπτωση της κρίσης νομιμοποίησης στην οποία έχει εισέλθει το μεταπολιτευτικό μοντέλο ιδιαίτερα από τη μετα-ολυμπιακή περίοδο και μετά.

Η βασική αιτία της κρίσης αφορά στη διάχυτη αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ο ειδικός του ρόλος βαίνει διαρκώς μειούμενος προς όφελος των δυνάμεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της αγοράς.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων και η ανυπαρξία ενός στρατηγικού σχεδίου προόδου το οποίο να διαθέτει κοινωνική υποστήριξη μετατρέπουν την καθημερινότητα της διακυβέρνησης σε μια ατέρμονη αλυσίδα μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων.

Η αίσθηση του αδιεξόδου ενισχύεται από την παρατεταμένη αδυναμία της μείζονος αντιπολίτευσης να εμφανισθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Τίποτα δεν μας κάνει να αισθανόμαστε ότι μέσα στο 2008 θα ανατραπούν τα αίτια που παράγουν την κρίση.

Εξάλλου την ίδια ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου για πολιτική διεύθυνση μπορεί να διαπιστώσει κανείς και εκτός συνόρων, για παράδειγμα στη διεύθυνση του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στασιμότητα αλληλοτροφοδοτείται και από την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για το σύνολο του δυτικού κόσμου. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένας στόχος τύπου ΟΝΕ. Οι συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική στασιμότητα οδηγεί στην αμφισβήτηση του ηγεμονικού ρόλου του δυτικού κόσμου.

Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου θα επιβεβαιώσουν ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά και ίσως επηρεάσουν ακόμα και την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ. Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα, σύγχρονη ατζέντα.

O Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στις 5 - 1 - 2008.

29 comments:

  1. Ορθώς, μεσιέ Φαναράς
    Το κύμα κοινωνικής ανόδου που χαρακτήρισε την Ελλάδα της μεταπολίτευσης έχει πλέον ξεφουσκώσει. Η συγκεκριμένη περίοδος με τα επιτεύγματα και τους μύθους της, τις εμφανείς αποτυχίες και τις ιδεοληψίες της, έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο. Σήμερα, οι νέοι, αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις.

    Απόσπασμα από το εναρκτήριο μήνυμα της G700

    ReplyDelete
  2. Λέει ο Βούλγαρης σε άρθρο του με τίτλο μεσοστρώματα εν διασπάσει

    υπάρχει κάτι περισσότερο από την παραδοσιακή νεοελληνική γκρίνια και την εκθετική μεγέθυνσή της από τους άθλιους της ιδιωτικής τηλεόρασης;

    Φαίνεται ότι υπάρχει.

    Με βάση την εμπειρία, τις διεθνείς τάσεις και διάσπαρτα στατιστικά στοιχεία (αφού το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται τη συστηματική κοινωνική έρευνα) μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας από τους λόγους της κοινωνικής δυσανεξίας είναι και η διαφορετική δυναμική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των μεσοστρωμάτων.

    Τα χρόνια της γενικευμένης κοινωνικής ανόδου και των σταθερά αυξουσών προσδοκιών έχουν παρέλθει.

    Η άνοδος έχει πάψει να αποτελεί το μέλλον όλων, ούτε καν της πλειονοψηφίας, αντιθέτως έχουν γίνει ορατοί οι κίνδυνοι κοινωνικής καθόδου και συμπίεσης στη γκρίζα εκείνη ζώνη που μόλις διακρίνει τους «μικρομεσαίους» από τους «κάτω».

    ReplyDelete
  3. από Τα Νέα το παραπάνω

    ReplyDelete
  4. Σε άλλο άρθρο του (H πολιτική δεν είναι 'out there'- oύτε η κρίση της) που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice λέει

    Βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα μιας νέας εποχής, όπου οι παλιές ρυθμίσεις των σχέσεων πολιτικής και οικονομίας, εθνικού κράτους και διεθνούς περιβάλλοντος, έχουν ανατραπεί, χωρίς οι νέες να έχουν επινοηθεί ή εφαρμοστεί.

    Yπάρχουν δύο αντιθετικές, εξίσου ηλίθιες στάσεις απέναντι σ' αυτή την «αλλαγή εποχής».

    H μία είναι να νομίζεις ότι ήρθε «το τέλος της ιστορίας» και ότι αυτός είναι ο μόνος δυνατός κόσμος.

    Η δεύτερη ότι ο κόσμος έγινε μονοδιάστατος, ότι η σκέψη έγινε «ενιαία» και ότι το antiglobal είναι η μόνη εναλλακτική δύναμη.

    Θέλετε μια πρόβλεψη;

    Zούμε το φινάλε (δεκαετίες;) μιας περιόδου αυταπατών, όπου πιστέψαμε πως ο σημερινός τρόπος ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης είναι διατηρήσιμος.

    Tο ξύπνημα θα είναι απότομο και θα επαναφέρει δραματικά διλήμματα.

    'Αρα και τη μεγάλη πολιτική, που δεν θα είναι πλέον ένας αυτοαναφορικός λόγος «out there», αλλά μια δραματική πρακτική δεμένη με την καθημερινότητά μας.

    Aς ελπίσουμε ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα βίαιη.

    ReplyDelete
  5. για προβληματισμό τα πετάμε αυτά, καλό διάβασμα

    ReplyDelete
  6. Φρέσκο πράμα από το ΑΠΕ

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε την πολιτική του πλατφόρμα τόνισε ότι "κλείνει ένας κύκλος διακυβέρνησης με την εναλλαγή των δυο κομμάτων, που δεν πρόσφεραν τίποτα το διαφορετικό στην κοινωνία και έχουν ήδη τεθεί οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης "από τα κάτω".

    ReplyDelete
  7. Για όλα φταίει η διάλυση του τεράστιου Κόκκινου Στρατού.Ολοι στη Δύση είχαμε έναν κοινό ΕΧΘΡΟ.Τώρα μείναμε χωρίς βαρβάρους.Ολα δούλευαν για τους Ευρωπαίους,και για μας, για τους Ελληνες, ρολόι.Το Ευρωπαικό κοινωνικό μοντέλο και η Σοσιαλδημοκρατία που το στήριξε οφείλει πολλά στον ΕΧΘΡΟ.Το Κεφάλαιο έκανε παραχωρήσεις για να μη τα χάσει όλα.Οι Αμερικανοί φύλαγαν τα Βόρεια σύνορά μας και εμείς απλώς υπηρετούσαμε τη θητεία μας.Ο Ανατολικός μας γείτονας ήταν ενταγμένος στο σύστημα και ακίνδυνος.Εμείς είμασταν,ελλείψει άλλων, τα χαιδεμένα παιδιά της Ευρώπης. Τώρα τη θέση μας τη παίρνουν κάτι Φυρόμ και κάτι Βουλγαρορουμανίες.
    Υποψιάζομαι ότι εμείς οι Ελληνες έχουμε βρεί το καινούριο μας εχθρό.Τους Αμερικανούς και ίσως τους Ευρωπαιους και ίσως ολόκληρη τη Δύση.Αν ο Χριστόδουλος μακροημέρευε ο εχθρός ήταν δεδομένος.Τώρα έμεινε μόνος του ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΕΨΙΟΣ,που περιφέρεται για συμμάχους στας Ανατολάς.Κουβαλάει μαζί του και εκείνη τη δύστυχη τη Ντόρα που την κατάντησε από υπουργό εξωτερικών σε μια απλή υπευθυνη της επιτροπής Ελληνοαμερικανικών Υποθέσεων.Ο Καταλληλότερος τα μπορεί όλα.
    Άλλά για ποιό πράγμα μιλούσαμε; Α για τη κρίση του πολιτικού μας συστήματος.Λέτε να έχουν όλα αυτή κάποια σχέση μεταξύ τους;

    ReplyDelete
  8. Αυτός ο Τσίπρας ρε μάγκες είναι Μαννούλα στις καταλήψεις.Εχει το αξίωμα του Προέδρου από τότε που ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου καταλήψεων παιδικών σταθμών.Μάθε τέχνη και άστηνε που λένε. Νά που τη χρειάστηκε τώρα στο ΣΥΝ.Και ο Αλαβάνος στο ρόλο του ηττημένου Πατέρα για να λυθεί και το οιδιπόδειον του Υιού Τσίπρα είναι τέλειος.Μη πάει ο νούς σας πουθενά αλλού και ψάχνουμε για DNA! Για πολιτική μιλάμε.

    ReplyDelete
  9. Φρέσκο πράμα από το ΑΠΕ

    Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στο ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε την πολιτική του πλατφόρμα τόνισε ότι "κλείνει ένας κύκλος διακυβέρνησης με την εναλλαγή των δυο κομμάτων, που δεν πρόσφεραν τίποτα το διαφορετικό στην κοινωνία και έχουν ήδη τεθεί οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης "από τα κάτω"

    Μεταπολίτευσης;;;;
    Πρόκειται να αλλάξει το Πολιτειακό Καθεστώς;;;;
    Θέλει Βασιλεία ο κύριος Τσίπρας ή μήπως υπολέιπονται τα Ελληνικά του;

    ReplyDelete
  10. Ο/Η Κομφούκιος είπε

    "Πρόκειται να αλλάξει το Πολιτειακό Καθεστώς;;;;
    Θέλει Βασιλεία ο κύριος Τσίπρας ή μήπως υπολέιπονται τα Ελληνικά του;"

    Ο άνρωπος έχει 30 από τα 33 του
    χρόνια πρόεδρος.Τί άλλο από Βασιλεία του έμεινε;
    Και ξέρεις εσύ κανένα Βασιλειά που να γνωρίζει Ελληνικά;

    ReplyDelete
  11. Τσίπρας:"έχουν ήδη τεθεί οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης "από τα κάτω".

    Πως να είναι αυτή η μεταπολίτευση "από τα κάτω";
    Να συμβουλευτούμε κανένα ντιβιντί από αυτά του Μαξίμου θα έλεγα.

    ReplyDelete
  12. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ

    Συγγνώμη για την παρένθεση, αλλά είναι σημαντικό.
    Σχετικά με το "δίλημμα" του κυρίου Α(ν)δριανού και επειδή κάτι τέτοιες επιχειρηματολογιες ειδικά από λαϊκάντζες-τσόκαρα επιπέδου Νέας Δημοκρατίας μου τη δίνουν, ΑΡΜΟΖΟΥΝ τα παρακάτω:

    1) Ο κύριος αυτός ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να επικαλείται το δημοσιογραφικόν απόρρητον όταν ΔΕΝ ασκεί το επάγγελμα του reporting journalist.

    2) Ανεξαρτήτως περιεχομένου του βίντεο, ΔΕΝ έπρεπε να το δεχθεί ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ λόγω της ιδιότητάς του ως λειτουργού τηε Κυβέρνησης. Aυτό διότι, αν μεν ήταν ROZ περιεχομένου, έπρεπε να το απορρίψει ΑΜΕΣΩΣ, εάν δε ΠΟΙΝΙΚΟΥ, ΩΦΕΙΛΕ να ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ τον πληροφοριοδότη μετά του υλικού στον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, αυθωρεί και παραχρήμα.

    3) Προφανώς ο κ. Ανδριανός είναι κατώτερο άτομο χωρις ηθικές αναστολές διότι είναι σαφές ότι ήθελε να δει το περιεχόμενο του βίντεο. ΑΛΛΑ, στην περίπτωση αυτή, λόγω της ευαίσθητης θέσης του, ΔΕΝ έπρεπε να δεσμευθεί έναντι του πληροφοριοδότη ότι ΔΕΝ θα αποκαλύψει την πηγή του.

    4) Προσεξτε ΤΟ σημαντικοτερο.
    ΕΑΝ γνωριζε ότι είναι ποινικού περιεχομένου ΚΑΙ δέχθηκε το βίντεο με ΔΕΣΜΕΥΣΗ, τότε προέβη ΗΘΙΚΩΣ και ΝΟΜΙΚΩΣ σε ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ του ΕΡΓΟΥ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

    5) Συνεπώς ο εισαγγελέας πρέπει να ασκήσει ΔΙΩΞΗ κατα του Ανδριανού εάν αρνηθεί να αποκαλύψει την πηγή.

    ReplyDelete
  13. Kομφούκιε χαίρομαι να σε διαβάζω είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ.Με τα περισσότερα βέβαια συμφωνώ.
    Σε ζηλεύω.

    ReplyDelete
  14. "Άλλά για ποιό πράγμα μιλούσαμε; Α για τη κρίση του πολιτικού μας συστήματος.Λέτε να έχουν όλα αυτή κάποια σχέση μεταξύ τους;"

    Καθρέφτης της κοινωνίας είναι το πολιτικό σύστημα. Το πρόβλημα πηγάζει από τον ξεπεσμό της κοινωνίας μας. Εκεί είναι η ουσία του προβλήματος.

    ReplyDelete
  15. ΠΡΟΣ κύριο Τάκη Αράπογλου
    Διοικητή, Εθνική Τράπεζα

    Αγαπητέ κ. Αράπογλου,

    Αντιλαμβάνομαι ότι δώσατε τετράμηνη άδεια στην κυρία Φωτεινή Γεωργίου Γεννηματά, η οποία είναι ΚΑΙ υπάλληλος της ελεγχόμενης από το Δημόσιο Εθνικής Τράπεζας ΚΑΙ δημόσιο πρόσωπο.

    Κατά συνέπεια, ο πολίτης έχει έννομο συμφέρον να γνωρίζει εάν η άδεια αυτή ήταν ΜΕΤΑ ή ΑΝΕΥ αποδοχών. Εάν η άδεια εδόθη άνευ αποδοχών η υπόθεση είναι εσωτερική της Εθνικής Τράπεζας. Εάν, όμως, είναι ΜΕΤ' αποδοχών, ΕΧΕΤΕ ηθκικήν και νομικήν υποχρέωση να εξηγήσετε στον λαό τον λόγο της προνομιακής μεταχείρισης της κυρίας αυτής.

    Παραμένω, κύριε, στη διάθεσή σας

    [Το όνομά μου, στην διάθεσή σας μέσω του διαχειριστή του Γ700]

    ReplyDelete
  16. Ο ανώνυμος ενσωμάτωσε την κατά τ' άλλα εύστοχη παρένθεση επικαιρότητας με επιτυχή τρόπο στο θέμα Αίσθηση Αδιεξόδου, κρίση της πολιτικής, τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, δημοκρατία του φόβου που λέγαμε και τις προάλλες κοκ .

    Όμως δεν θεωρούμε ότι είναι ο "ξεπεσμός" το πρόβλημα , είναι κυρίως ότι

    την τελευταία δεκαπενταετία, δυναμιτίστηκαν οι περισσότερες «σταθερές» του εθνικού τύπου ανάπτυξης που ξέραμε.

    Ανατράπηκαν οι περισσότερες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στη μεταπολιτευτική περίοδο ή μακρύτερα ακόμα, στη δεκαετία του '60.

    Όπως συμβαίνει σε τέτοιες ανατροπές, «ανοίγει το παιχνίδι», κάποιες μάλιστα φορές ανοίγει και ο ασκός του Αιόλου.

    Εμφανίζονται νέες δυνατότητες και νέοι περιορισμοί, διαγράφονται νέες τάσεις, χωρίς να «δένουν» ακόμα σε ένα σταθερό σχήμα.

    Και φυσικά, εμφανίζονται νέες συγκρούσεις, καθώς ο καθένας προσπαθεί να τραβήξει την κουβέρτα προς το μέρος του.


    Έχει πει πολύ πράμα αυτός ο Βούλγαρης τελικά. Από άρθρο του με τίτλο "Το σύστημα Ελλάς υπό πίεση"

    Ο σοσιαλφιλελεύθερος Ζίγκμουντ Μπάουμαν το περιγράφει όλο αυτό το συναίσθημα αδιεξόδου και αβεβαιότητας που νιώθουμε ως ρευστό φόβο στα αγγλικά liquid fear

    ReplyDelete
  17. Κατά μια λαϊκότερη ερμηνεία του μεγάλου πολιτικού φιλόσοφου Gramsci, η γκραμσιανή θεωρία έλεγε ότι η μάχη για την εδραίωση του κομμουνισμού επιτυγχάνεται καλύτερα εκ των έσω, μέσα από το σύστημα.

    Με αφορμή τον Gramsci, πηδώντας από ζητήματα πολιτικών/ιδεολογικών ζητημάτων της εποχής σε ζητήματα ανθρώπινης φύσης και λειτουργίας του ανθρώπου (ως βιολογικό ον, ζώου ας πούμε) ως μέλος ενός κοινωνικού συνόλου (ως συλλογικό ον ας πούμε), η σοσιαλφιλελεύθερη άποψη στο κυρίαρχο πια καπιταλιστικό σύστημα φαντάζει σχεδόν σαν εφαρμογή της Γκραμσιανής θεώρησης των πραγμάτων. Απλοϊκά μιλώντας, το καπιταλιστικό είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην ελευθερία των ανθρώπων να δρουν με βάση τα εγωιστικά, εγωκεντρικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, το προσωπικό τους συμφέρον. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σχήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα, το σύστημα αυτό δεν καταπιέζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά / τάσεις του ανθρώπου άμεσα, είτε προς το καλύτερο είτε ως προς το χειρότερο. Αυτό είναι σεβαστό και αξιοθαύμαστο του συστήματος, κι από μία διαστρεβλωμένη άποψη (δική μου) είναι απόλυτα δημοκρατικό. Η ακραία μορφή του νέο-νέο-νέο-φιλελεύθερου καπιταλισμού που βιώνουμε σήμερα πατά πάνω σε αυτή την πολυτέλεια και καταπατά τα δικαιώματα και την ελευθερία πολλών ανθρώπων. Η σοσιαλφιλελεύθερη άποψη πρέπει να εφαρμοστεί με γκραμσιανή μέθοδο, έτσι ώστε πέρα από το προσωπικό συμφέρον, να προασπίσει και το συλλογικό, χωρίς να καταργήσει την ελευθερία του ανθρώπου να εκφράζει τις βιολογικές του τάσεις, αλλά να τις καθοδηγεί και να τις επηρεάζει προς όφελος της υπόλοιπης κοινωνίας.

    ReplyDelete
  18. BEAKING NEWS

    Στην βιτρίνα του Οίκου Καλογήρου επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ φιγουράρει από χθες τσουλίστικο pasokesque γοβάκι αξίας ΜΟΝΟ


    9 2 0 ΕΥΡΩ


    Προσωπική μου θέση ότι οι μισθοί και τα ωρομίσθια πρέπει να μειωθούν κατά 10%.

    ReplyDelete
  19. @ Parmenides

    Εvidently my good friend you were baffled. You shouldn't be.

    Στις εκλογές του 1948, η εταιρεία Gallup είχε προβλέψει 49.5% για τον Τhomas Dewey (R) και 44.5% για τον Harry Truman (D) και όχι μόνο. Η έγκυρη Chicago Tribune κυκλοφόρησε πριν την ώρα της με το πρωτοσέλιδο "Dewey defeats Truman". ΚΑΙ όμως, ο παμπόνηρος Δημοκρατικός κέρδισε με 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους!!!

    ΔΕΝ είναι βεβαιο ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ έπεσαν τόσο έξω οι δημοσκοπήσεις. Ο αγαπητός Larry Sabato, διευθυντής του περίφημου Center for Politics του University of Virginia υποστήριξε σήμερα σε επιστολή του πως πολλοί κάτοικοι (λευκοί στην συντριπτική πλειοψηφία τους) του New Hampshire είπαν εξερχόμενοι ένα μικρό ψέμμα (fib) ίσως από αμηχανία ή σε ένδειξη προοδευτικότητας έναντι του Αφρο-Αμερικανού υποψηφίου.

    Σε κάθε περίπτωση, κατά την γνώμη του L. Sabato, τέτοιο στατιστικό λάθος ΔΕΝ είχε συμβεί σε πλαίσιο εκλογών από το 1948 με την έκπληξη Truman.

    ReplyDelete
  20. "Η βασική αιτία της κρίσης αφορά στη διάχυτη αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ο ειδικός του ρόλος βαίνει διαρκώς μειούμενος προς όφελος των δυνάμεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της αγοράς".

    Πέρα από το γενικό πρόβλημα των σχέσεων οικονομίας-πολιτικής, στην Ελλάδα, το εγχώριο πρόβλημα είναι πρόβλημα Μαξίμου.Επί 4 χρόνια ο τρόπος που διοικεί τη χώρα αφαιρεί αξιοπιστία απο το πολιτικό σύστημα.
    Δεν φταίει λοιπόν ΟΥΤΕ ο Δικομματισμός ούτε το Πολιτικό σύστημα αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα μια Κυβέρνηση ΑΣΗΜΑΝΤΩΝ που μας αιφνιδιάζει κάθε μέρα και περισσότερο μα την ανικανότητά της και με τα ψεύδη της.Εχασε την ΗΘΙΚΗ της νομιμότητα.Δυστυχώς για το τόπο.

    ReplyDelete
  21. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το "χάρισμα" να χαμογελάνε συνέχεια λόγω στοματικής αναπνοής.Αυτοί είναι κατάλληλοι για πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ.

    ReplyDelete
  22. "πάνω από όλα μια Κυβέρνηση ΑΣΗΜΑΝΤΩΝ"

    ναι, λες και πριν από 4 χρόνια υπήρχε κυβέρνηση ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΩΝ... Όσο το πρόβλημα τίθεται με όρους άσπρο-μαύρο, τόσο γίνεται και πιό δύσκολη η κατανόησή του...

    ReplyDelete
  23. Ακούς εκεί κουραμπιές ο άνθρωπος που απο την ηλικία των τριών χρόνων ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Καταλήψεων βρεφονηπιακών Σταθμών; Τι λες κυρά Αλέκα.

    ReplyDelete
  24. Ο/Η περί ασημαντοτήτων είπε...
    "πάνω από όλα μια Κυβέρνηση ΑΣΗΜΑΝΤΩΝ"

    ναι, λες και πριν από 4 χρόνια υπήρχε κυβέρνηση ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΩΝ... Όσο το πρόβλημα τίθεται με όρους άσπρο-μαύρο, τόσο γίνεται και πιό δύσκολη η κατανόησή του...

    January 11, 2008 8:26 AM

    Ενω αν τα δούμε όλα σαν χυλόσουπα όπου "όλοι φταίνε ΑΛΛΑ κανείς δεν φταίει" θα τα κατανοήσουμε καλύτερα.

    ReplyDelete
  25. @ πρωινός επισκέπτης
    "Πέρα από το γενικό πρόβλημα των σχέσεων οικονομίας-πολιτικής, στην Ελλάδα, το εγχώριο πρόβλημα είναι πρόβλημα Μαξίμου.Επί 4 χρόνια ο τρόπος που διοικεί τη χώρα αφαιρεί αξιοπιστία απο το πολιτικό σύστημα.
    Δεν φταίει λοιπόν ΟΥΤΕ ο Δικομματισμός ούτε το Πολιτικό σύστημα αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα μια Κυβέρνηση ΑΣΗΜΑΝΤΩΝ που μας αιφνιδιάζει κάθε μέρα και περισσότερο μα την ανικανότητά της και με τα ψεύδη της.Εχασε την ΗΘΙΚΗ της νομιμότητα.Δυστυχώς για το τόπο."

    January 11, 2008 7:07 AM

    TΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ είναι ΑΥΤΕΣ;!

    Και οι ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ, στην Ελλάδα, έχουν προ πολλού απωλέσει το ΗΘΙΚΟΝ ΚΥΡΟΣ τους [moral authority], τουλάχιστον στα μάτια του λαού:

    1. η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ [Κοινοβούλιο] από το 1965 [Αποστασία, Ιουλιανά],

    2. η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ [Κυβέρνηση] από το 1981 με τις διακεκριμένες απάτες της ΑΛΗΤΕΙΑΣ/ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΣΟΚ και την inflationary "prosperity" [πληθωριστική ευημερία] του ΤΕΝΕΚΕ οικονομολόγου, και

    3. η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ από τα 1990ς όταν ο Αρεοπαγίτης Ντίνος Ανδρουτσόπουλος πλαστογράφησε διαθήκη συγγενούς του.

    Μη λέτε βλακείες πρωινιάτικα και έφαγα ντολμαδάκια πάλι χθες ... κοντεύω να σκάσω.

    ReplyDelete
  26. Παιδιά ΣΥΡΜΑ, ξύπνησε

    ReplyDelete
  27. Ο Καραμανλής το 2004 είχε το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, δικαίως, αφού ποτέ μέχρι τότε δεν εργάστηκε ή είχε την ευθύνη των πράξεων του, για να να αποδείξει έμπρακτα την ηθική του ακεραιότητα. Πέρα από τις πολιτικές, νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των σκανδάλων που σκάνε το ένα μετά το άλλο, με άφθονα αποδεικτικά στοιχεία αλλά με άφθονη επίσης συγκάλυψη και χειραγώγηση των εξουσιών και των εκπροσώπων τους που υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητες από το Μαξίμου για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας, υπάρχει και η ηθική διάσταση η οποία χτυπάει πλέον τον εκλογικό κορμό της ΝΔ, τους πραγματικούς συντηρητικούς ανθρώπους, με ηθικές αναστολές κι αρχές ριζωμένες στο χαρακτήρα τους. Ο Καραμανλής λοιπόν χάνει το ηθικό πλεονέκτημα όχι ως προς τους πελάτες του, ούτε ως προς την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά κατά βάση ως προς τους αυθεντικούς υπστηρικτές του χώρου της ΝΔ.

    Όμως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με το παρελθόν, να ξεχνάμε ότι ζούμε στο παρόν, να αγνοούμε το μέλλον. Ναι, δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, αλλά το γκρι έχει κι αυτό πολλές αποχρώσεις.

    Κομφούκιε πες ό,τι θες, γίνεσαι όμως γραφικός και θίγεις τη νοημοσύνη σου που τόσο έχουμε πολλοί εκτιμήσει εδώ μέσα, όταν με την επαγωγική σου μέθοδο ανακαλύπτεις τη ρίζα του σημερινού κακού στο παρελθόν, αλλά αρνείσαι να εκτιμήσεις τις πράξεις του παρόντος και τις επιπτώσεις τους για το μέλλον.

    ReplyDelete
  28. @ Mesout Tavaz
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Ο Καραμανλής το 2004 είχε το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, δικαίως, αφού ποτέ μέχρι τότε δεν εργάστηκε ή είχε την ευθύνη των πράξεων του, για να να αποδείξει έμπρακτα την ηθική του ακεραιότητα."
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ουδέποτε είχε ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ο Καραμανλής. Τον θυμάμαι από πιτσιρίκο στο σχολείο. Ενα χαζοχαρούμενο παιδάκι, απο τους μέτριους (σε μικρότερη τάξη αυτός, αλλά εμείς των μεγαλυτέρων είμασταν "επιμελητές" στα διαλείμματα και τον θυμάμαι). Ο αδερφός του (μεγαλύτερός μου κανά δυό χρόνια) είχε μιά κάποια συγκρότηση.
    Μπούρδες πέταγε και ο λαουτζίκος τον πίστεψε.
    Εγώ ωρυόμουνα σαν μαινάδα προειδοποιώντας, αλλά ποιός άκουγε. Τον ψηφίσατε.... Τώρα βγαίνετε και από πάνω........

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Κομφούκιε πες ό,τι θες, γίνεσαι όμως γραφικός και θίγεις τη νοημοσύνη σου που τόσο έχουμε πολλοί εκτιμήσει εδώ μέσα, όταν με την επαγωγική σου μέθοδο ανακαλύπτεις τη ρίζα του σημερινού κακού στο παρελθόν, αλλά αρνείσαι να εκτιμήσεις τις πράξεις του παρόντος και τις επιπτώσεις τους για το μέλλον."

    ΑΠΑΝΤΩ:

    1. Μου είναι τελείως αδιάφορο ΤΙ πιστεύεις εσύ ή ο οιοσδήποτε για μένα. Σιχαίνομαι τις αυλές, άλλωστε. Είμαι ελέυθερο πνεύμα, κατάλαβέ το. Αν αυτά που έγραφα ήσαν αρεστά θάταν βέβαιο πως είμαι charlatan populist.

    2. Ισα-ίσα, τις ΠΡΑΞΕΙΣ του παρόντος, πρώτος καταδίκασα σε ανύποπτο χρόνο. Εχω κάνει εκτεταμένες αναλύσεις γύρω από τα ΟΜΟΛΟΓΑ και είχα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση 2 ΜΗΝΕΣ πριν ανατεθεί η έρευνα σε ανεξάρτητη αρχή (κ. Ζορμπά) και πίστευα τότε ΚΑΙ πιστεύω ΑΚΟΜΑ πως ο Αλογοσκούφης είναι ο ΗΘΙΚΑ και ΝΟΜΙΚΑ (= ΠΟΙΝΙΚΑ και ΑΣΤΙΚΑ) υπεύθυνος γι αυτά, ΟΧΙ ο Τσιτουρίδης, μήτε οι δοτοί πρόεδροι των Ταμείων.

    ReplyDelete