Η άλλη όψη του νομίσματος – Τα προβλήματα εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι αβέβαιες προοπτικές
Από την Καθημερινή
Η πολυκατοικία είναι τετραώροφη, από αυτές τις βιαστικές της δεκαετίας του ’70. Βρίσκεται σε μια περιοχή του δήμου της Αθήνας, μεσοαστική πριν από μια δεκαετία, αλλά τελευταία όλο και «μικραίνουν» τα εισοδήματα των ανθρώπων της.
Τα μικρά και μεσαία μαγαζιά, που ήταν η ζωντάνια της αγοράς της, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Στο ισόγειο μένει η κυρία Μαρία. Ζει μόνη της, χήρα, 67 χρόνων με μικρή σύνταξη του ΙΚΑ. Το διαμέρισμα είναι περίπου 55 τ. μ αλλά ευτυχώς ιδιόκτητο.
Στον πρώτο όροφο μένει η κόρη της κυρίας Μαρίας, η Ευγενία με τον άντρα της Μανώλη και την 28χρονη κόρη της την Εύα. Η Ευγενία είναι 46 ετών, ο Μανώλης κοντά στα 55, ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων με ένα μικρό μαγαζί κάπου στις παρόδους της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Εργάζεται και η Ευγενία αλλά αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Κάνει μανικιούρ - πεντικιούρ σε σπίτια και «κρατάει» και ένα αγοράκι του οποίου οι γονείς εργάζονται. Υπολογίζει ότι το μηνιαίο της εισόδημα είναι περίπου 650 ευρώ το μήνα. Μαύρα. Ο Μανώλης προσθέτει στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους άλλα 800 ευρώ. Ευτυχώς το δυαράκι των 55 τ. μ είναι δικό τους. Στο σαλόνι, στον καναπέ - κρεβάτι, «μένει» η Εύα, η οποία ανήκει στο λεγόμενο πρεκουριάτο (από το προλεταριάτο και το κουριάτο=επισφαλείς) ή αλλιώς στη γενιά των «700 ευρώ».
Η Εύα εργάζεται από τα 18 της και μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχει εργασθεί σε τρεις διαφορετικές εταιρείες. Ο μισθός «έπαιζε» πάντα εδώ και μία δεκαετία από τα 550 ευρώ μέχρι τα 720 ευρώ. Δεν συζητάμε για υπερωρίες, για άδεια ή για άλλα «εξτρά». Στην τελευταία της δουλειά σε μια μεσαία ασφαλιστική εταιρεία το ωράριό της είναι 12μμ – 8μμ. Δηλαδή φεύγει στις 10.30 από το σπίτι της και επιστρέφει πάντα μετά τις 10.30 το βράδυ.
Παραμένει εγκλωβισμένη (και) σε ένα ωράριο που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια για άλλα πράγματα διότι την τρόμαξε το προηγούμενο διάστημα της 18μηνης ανεργίας πριν βρει την τωρινή της θέση. Ούτε μπορεί με τα 700 ευρώ να νοικιάσει δικό της σπίτι.
Στον δεύτερο όροφο ζει ένα ζευγάρι 35άρηδων. Αυτός, ο Νώντας, εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία διανομής πίτσας (εδώ και 8 χρόνια) και η Καίτη (αδελφή της Ευγενίας, κόρη της Μαρίας και θεία της Εύας) εργάζεται στο εμπορικό τμήμα εταιρείας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει εργασθεί σε τρεις εταιρείες. Οι δύο πρώτες έκλεισαν και η Καίτη έχασε εκτός από αποζημίωση και την αυτοπεποίθησή της. Η Καίτη εργάζεται μέχρι το απόγευμα και ο Νώντας από το απόγευμα ώς τις 2 τα ξημερώματα. Ευτυχώς, το δυαράκι τους είναι «προίκα» της Καίτης.
Στον τελευταίο όροφο ζουν οι «τυχεροί». Ενα ζευγάρι εκπαιδευτικών, χωρίς παιδιά. Είναι οι μόνοι στην πολυκατοικία που ασχολούνται ενεργά με το «ασφαλιστικό». Το κουβεντιάζουν, το παρακολουθούν, συζητάνε. Αλλωστε θα πάρουν σύνταξη σε τρία χρόνια, θα νοικιάσουν και το σπίτι και θα ζήσουν στο σπίτι στο χωριό.
Δεν είναι όλες οι πολυκατοικίες ανάλογης σύνθεσης με την πολυκατοικία της κυρίας Μαρίας και των άλλων. Ωστόσο, η Ευγενία, ο Μανώλης, η Εύα, η Καίτη και ο Νώντας αντιπροσωπεύουν ένα πολυπληθές και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Και το πιο ευάλωτο.
Κι όμως, η συζήτηση για το «ασφαλιστικό» δεν τους αφορά.
Όχι επειδή δεν ενδιαφέρονται για σύνταξη αλλά επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται -από αυτούς που μετέχουν στη συζήτηση- για αυτούς. Ιδίως, σήμερα, στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία. Πάντως αυτό πιστεύουν. Τις προάλλες απέλυσαν τέσσερα παιδιά των 594 ευρώ από μεγάλη πιτσαρία. Βγήκαν, στην απόγνωσή τους, στην Κηφισίας και την έκλεισαν για ένα λεπτό! Ολα συμβολικά για αυτή τη γενιά. Πήγαν και στη ΓΣΕΕ, αλλά τι να τους πουν;
«Την ώρα που τα συνδικάτα, λέει ο Μάνος Ματσαγγάνης (πανεπιστημιακός, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας) δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για τη διατήρηση της μονιμότητας και του «κεκτημένου δικαιώματος» όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αντιμετωπίζει μάλλον διαφορετικά προβλήματα: Απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, χαμηλότερες αμοιβές, αβέβαιες προοπτικές».
Αλλωστε, εργαζόμενοι σαν τους φίλους μας της πολυκατοικίας δεν έχουν άλλες επιλογές. Ούτε καν από τραπεζικά προϊόντα, αφού στην Ελλάδα τα περισσότερα είναι του τύπου life (μαζί και με περίθαλψη) και κυρίως, όπως λέει ο Μάνος Ματσαγγάνης εξακολουθούν και είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα των ταμείων -όπου σαφώς το ύψος των εισφορών είναι χαμηλότερο από το ύψος των συντάξεων.
«Χέρια ψηλά» απέναντι στους άφωνους του ασφαλιστικού
Σε μεγάλη τράπεζα (πολύ μεγάλη) είναι γνωστό ότι νοικιάζουν εργαζόμενους με χαμηλότερες αμοιβές. Σε άλλη τα πράγματα είναι ακόμη πιο οργανωμένα: Η επιθεώρηση εργασίας κάνει επισκέψεις μόνο απογεύματα. Τέλος, σε τρίτη τράπεζα οι έγγαμες αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητες εφόσον δεν έχουν ακόμη παιδιά. Ούτε καν γι’ αυτούς τους ανθρώπους σε έναν χώρο με μεγάλη συνδικαλιστική παράδοση υπάρχει πρόνοια, έστω ένας σύλλογος. Κάτι.
Τα χειρότερα ακολουθούν. Στις όλο και πιο άγριες συνθήκες στην αγορά εργασίας όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύονται στους «κοινωνικούς εταίρους». Η έρευνα του Μάνου Ματσαγγάνη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκυρη British Journal of industrial Relations είναι και απάντηση στους «αποκλεισμένους και άφωνους του ασφαλιστικού».
Δεν είναι μόνο ότι η συνδικαλιστική πυκνότητα (ο λόγος των εργαζόμενων προς τους ενταγμένους σε συνδικάτο) στην Ελλάδα φθίνει συνεχώς (αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με εξαίρεση τη Σουηδία). «Ο συνδικαλισμός στη χώρα μας, λέει ο Μάνος Ματσαγγάνης, αναπτύχθηκε κυρίως στη σχετική ασφάλεια της δημόσιας απασχόλησης: όχι μόνο στο Δημόσιο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά και στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και των τραπεζών (μέχρι πρόσφατα επίσης κρατικών).
Οι δύο τελευταίοι κλάδοι απασχολούν μόλις το 8% των μισθωτών (εκτός μονίμων δημοσίων υπαλλήλων που οργανώνονται στην ΑΔΕΔΥ), όμως η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ έχουν απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα της ΓΣΕΕ.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι η συνδικαλιστική πυκνότητα στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα είναι γύρω στο 15%. Γενικά, η οργανωτική διείσδυση των συνδικάτων είναι χαμηλότερη στα πιο δυναμικά τμήματα της απασχόλησης. Η ισχνή παρουσία τους στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε. Το 40% των μισθωτών είναι γυναίκες, αλλά η «φυλετική» αναλογία στην Διοικούσα Επιτροπή της ΓΣΕΕ την περίοδο 1992-2004 ήταν κατά μέσο όρο 3 γυναίκες σε 45 μέλη.
Παλαιότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της ΓΣΕΕ διαπίστωσε ότι η συμμετοχή των νέων εργαζομένων στα συνδικάτα είναι μικρότερη κατά 5 φορές από ό,τι των μεγαλύτερων ηλικιών. Η συνέπεια όλων αυτών είναι φανερή: η εικόνα του μέσου συνδικαλιστή (άνδρας, μεσήλικας, με μονιμότητα, 100% Ελληνας) μοιάζει όλο και λιγότερο με την εικόνα του μέσου μισθωτού (νεότερος, χωρίς μονιμότητα, με πιθανότητα 40% να είναι γυναίκα και 12% να είναι ξένος)».
Ενα ακόμη παράδειγμα: Ενώ τα 2.000.000 (για την ακρίβεια το 15,6% από αυτούς είναι συνδικαλισμένο) των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα εκλέγουν το 75% των εκπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ στη συνέχεια εκπροσωπούνται από 16 (στα 45) μέλη της διοικούσας, έξι (στα 15) της Γραμματείας και μόλις 2 (στους 8) του προεδρείου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 22 - 12 -2007 .
Ξεκινήσαμε προηγουμένως μια συζήτηση σχετικά με την απαισιοδοξία και την αίσθηση αδιεξόδου που διακατέχει τους Έλληνες , ειδικά όταν μιλάνε για την πολιτική και τα κόμματα , και κατ' επέκταση την μελλοντική προοπτική της πατρίδας.
ReplyDeleteΟι απόψεις πολλές : τελειώσε ο μεταπολιτευτικός κύκλος, κυριαρχεί ο ξεπεσμός, έχουμε δεχόμαστε πιέσεις από την παγκοσμιοποίηση , δεν επαρκεί το πολιτικό προσωπικό, φταίει η κυβέρνηση που γιγάντωσε τη διαφθορά αντί να τη λύσει, φταίει η αντιπολίτευση που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου , φταίνε οι μικροί που είναι κολλημένοι με τις ιδεοληψίες τους κοκ
Καμία πιο συμπυκνωμένη εξήγηση από τη διαπίστωση του συγγραφέα του άρθρου ότι η εικόνα του μέσου συνδικαλιστή (άνδρας, μεσήλικας, με μονιμότητα, 100% Ελληνας) μοιάζει όλο και λιγότερο με την εικόνα του μέσου μισθωτού (νεότερος, χωρίς μονιμότητα, με πιθανότητα 40% να είναι γυναίκα και 12% να είναι ξένος)
Το αδιέξοδο λοιπόν υπάρχει γιατί μεταξύ άλλων υπάρχει βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης. Η Ελλάδα των επίσημων αντιπροσώπων συνυπάρχει σε εύθραυστη ισορροπία με την Ελλάδα μιας ανεκπροσώπητης και για την ώρα σιωπηλής πλειοψηφίας.
Εξαιρετικά παραστατική η περιγραφή των ενοίκων της πολυκατοικίας. Απόλυτα επίκαιρη δε γιατί το έχουμε πιά παρακάνει εδώ μέσα με τα κολωνακιώτικα σύνδρομα που δεν είναι παρά ένα μικρό και όχι αντιπροσωπευτικό τμήμα της κοινωνίας μας. Η ένδεια που υπάρχει, ειδικά σε ανθρώπους χωρίς προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ή με συνηθισμένο πτυχίο κορεσμένων σχολών), δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται δε αυτό και από την τεράστια συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (η οποία δεν έχει να κάνει με το ότι όλοι θέλουν να είναι στο Δημόσιο και να κάθονται. Απλά οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα έχουν γίνει εξαιρετικά καταπιεστικές)
ReplyDeleteΠώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό; Εν πρώτοις η καταπολέμηση της διαφθοράς θα απελευθέρωνε κοινωνικούς πόρους για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Στη συνέχεια, θα έδινε ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την αγορά εργασίας. Ερχόμαστε πάλι στο ίδιο λοιπόν. Η ανοχή μας στη διαφθορά και στην κακοδιαχείριση των τελευταίων δεκαετιών είναι η πηγή των δεινών μας. Μακροπρόθεσμα μόνο η δημιουργία κράτους δικαίου θα μπορούσε να μεταβάλλει το σκηνικό.
Τετριμμένες και μπαγιάτικες ανοησίες! Τα ίδια και τα ίδια.
ReplyDeleteΕΑΝ είστε σοβαροί απέναντι στο Ασφαλιστικό, συμβουλευθείτε τα κείμενα του κυρίου Πλάτωνα Τήνιου, συμβούλου σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης επί 8ετία του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.
Ως προς το καθαρά νομικό κομμάτι των εργατικών σχέσεων, το Εργατικό Δίκαιο, υπάρχει ο στιβαρός Οίκος Πετρόγλου, ο οποίος πορεύεται επί 70+ χρόνια με Κομφουκιανό ΗΘΟΣ.
Η περιγραφή που κάνετε, το παράδειγμα, είναι από το Μπραχάμι, από την Κάτω Μεριά της Βουλιαγμένης. Εκεί, στα 60ς, υπήρχαν παράγγες και παραπηγματα από ελενίτ. ΟΤΑΝ έβρεχε πλημμύριζαν τα πάντα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 60, δεν είχαν νερό, μήτε ηλεκρικό εκεί, στον Αγιο Δημήτριο.
Τα οικοπεδάκια ήσαν όλα μικρά, οι δρόμοι στενοί, η υποδομή μηδενική.
Κάποτε μπήκαν στο σχέδιο.
Προκειμένου να γίνουν δρόμοι και να μπουν στο σχέδιο, τα οικοπεδάρια αυτά μίκρυναν και επέτρεψε η πολεοδομία οικοδόμηση 50-60 τμ κατ όροφο χ 4.
Η κυρία Μαρία ανήκει στην γενιά της Κατοχής και τα (προφανώς) τρία παιδιά της (μετά συζύγων) στην γενιά του Πολυτεχνείου. Εδώ έχουμε μιά οικογένεια με μορφωτικά προσόντα υποχρεωτικής παιδείας, δλδ γυμνασίου (ή αντιστοίχου τεχνικής) με εξαίρεση τους κατοίκους του 3ου ορόφου (τρίτη κόρη/γιός;).
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η κυρία Μαρία παντρεύτηκε στα 21 της, κατάφερε ΟΣΑ δεν κατάφερε ο μέσος Αγγλος του Λονδίνου και ο μέσος Αμερικανός της Astoria. ΑΥΤΑ δεν τα γράφει ο ανόητος ή μάλλον άκριτος παρουσιαστής του παραδείγματος.
ΕΔΩ, στην περίπτωση της κυρίας Μαρίας μετα τέκνων, είχαμε, σε μιά δεκαετία-εικοσαετία, βελτίωση ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ του ύψους του 400-500%.
ΑΡΧΙΣΑΝ τώρα οι ΑΚΡΙΤΟΙ να μιλάνε για ΔΥΑΡΑΚΙΑ των 55 τμ. Τα 55 τμ ΔΕΝ είναι ΔΥΑΡΑΚΙΑ αλλά δυαρούκλες ΚΑΙ στο ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, διαμέρισμα 55 τμ, δηλαδή κάπου 580 τετραγωνικών ποδών, είναι ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΑΡΙ!!!!!
ΑΜΑΝ ΠΙΑ..........
ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΕΣ και ΒΛΑΚΕΙΕΣ ad infinitum.
To ΔΕΥΤΕΡΟ σκέλος της συζήτησης, δηλαδή η ΣΤΡΕΒΛΗ (ή ΜΗ αντιπροσωπευτική) εκπροσώπηση, ΔΕΝ είναι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ μόνο του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομέα της ΕΡΓΑΣΙΑΣ, δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ γενικώς
ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
Στην ΠΑΙΔΕΙΑ μήπως ΔΕΝ συμβαίνει το ΙΔΙΟ;;;;;;
ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ, καταλάβατέ το, ΚΑΤΕΛΥΘΗ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Η Ελλάδα είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.
Να ΜΗΝ επαναλαμβάνουμε τίς ίδιες mundane banalities!
ΕΛΕΟΣ.
mundane banalities= κοινοτΟπίες
ReplyDeleteόχι κοινοτΥπίες, αγαπητέ ulis
Τι λες ρε τζωρτζίνα που έμαθες και στη Δαλαμανάρα. Ο χαμηλόμισθος (όχι ο μέσος) Άγγλος πάει διακοπές στην Καραϊβική και στη Ζάκυνθο, έχει αυτοκίνητο 5ετίας και άνεση χώρου (και ποιότητα κατασκευής) κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 55 τετραγωνικά. Ο χαμηλόμισθος Αμερικάνος είναι διαφορετική περίπτωση, αλλά η ποιότητα ζωής του μέσου Αμερικάνου απέχει παρασάγγας από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.
ReplyDeleteΚαι επιτέλους γίνονται κουραστικές οι επαναλαμβανόμενες αυθαίρετες εκτιμήσεις και τα νούμερα που δεν βασίζονται πουθενά για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Αντιγράφω από προηγούμενο σχόλιο, γιατί κάποιοι επιμένουν... Λες και ενδιαφέρει τι ήταν το Μπραχάμι πριν από 50 χρόνια... Ή μήπως κάποιοι τους ήθελαν πάντα στα λασπόνερα;
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
Σε όλα αυτά τα ωραία περί «αισθητικής» και «ποιοτικής αξίας» του ατόμου, πρέπει να γνωρίζετε πως αναφέρεστε σε κατεξοχήν ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου τα οποία βεβαίως είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν, αλλά φυσικά πρέπει να προϋπάρχουν. Οποιεσδήποτε θεωρίες περί «κληρονομικότητας» ή ύπαρξης τέτοιων χαρακτηριστικών σε συγκεκριμένες μόνο ομάδες ανθρώπων, εκτός από αστήρικτες, τείνουν να είναι και ρατσιστικές. Αν αποφασίσετε κάποια στιγμή να βλέπετε τους ανθρώπους αντικειμενικά χωρίς να ρωτάτε «από πού κατάγεσαι», «τι δουλειά κάνεις», «πόσα λεφτά βγάζεις», «σε πιο σχολείο πήγες», κτλ θα διαπιστώσετε πως η ποιότητα του κάθε ατόμο λίγο έχει να κάνει με τα παραπάνω.
January 10, 2008 12:45 PM
@ αθήνα δεν είναι μόνο το κολωνάκι
ReplyDelete"Εξαιρετικά παραστατική η περιγραφή των ενοίκων της πολυκατοικίας. Απόλυτα επίκαιρη δε γιατί το έχουμε πιά παρακάνει εδώ μέσα με τα κολωνακιώτικα σύνδρομα που δεν είναι παρά ένα μικρό και όχι αντιπροσωπευτικό τμήμα της κοινωνίας μας."
κατ αρχήν οι ΕΝΟΙΚΟΙ της πολυκατοικίας είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (μεγάλη διαφορά με μεγάλη σημασία!!) και ζούνε βασιλικά, επαναλαμβάνω ΒΑΣΙΛΙΚΑ!
Στο Κολωνάκι, υπάρχει ΚΟΣΜΟΣ πενόμενος. Ατομα που κληρονόμησαν κάποιο διαμέρισμα, αλλά υποαπασχολούμενα ή άεργα/άνεργα. Η κοινωνική τάξη που το 1981 έμενε (και πολλοί μένουν ακόμα) στο Κολωνάκι είναι ΑΥΤΗ που έχασε περίπου 50-75% της αγοραστικής της δύναμης Η του εισοδήματός της.
Θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ να σας δώσω παραδείγματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του ακαδημαϊκού χώρου, του Επιχειρηματικού Κόσμου, της Δικαιοσύνης που ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ.
ΠΑΨΤΕ να λαίκίζετε. ΜΗ συγχέετε τους νεόπλουτους πασόκους ή νεοδημοκράτες (Σηφουνάκηδες, Ζαχόπουλους, Δαμανάκηδες, Καστανίδηδες κλπ) με τον κόσμο του Κολωνακίου.
Στο Κολωνάκι, υπάρχει ΚΟΣΜΟΣ πενόμενος. Ατομα που κληρονόμησαν κάποιο διαμέρισμα, αλλά υποαπασχολούμενα ή άεργα/άνεργα. Η κοινωνική τάξη που το 1981 έμενε (και πολλοί μένουν ακόμα) στο Κολωνάκι είναι ΑΥΤΗ που έχασε περίπου 50-75% της αγοραστικής της δύναμης Η του εισοδήματός της.
ReplyDeleteΝαι, ε; Για πες μας λοιπόν γιατί είναι άεργα/άνεργα; Γιατί υποαπασχολούνται;
Μήπως επειδή ο πλούτος τους προήλθε με παρόμοιους τρόπους με αυτούς που προήλθε και των νεόκωπων Κολωνακιωτών;
ΕΑΝ είστε σοβαροί απέναντι στο Ασφαλιστικό, συμβουλευθείτε τα κείμενα του κυρίου Πλάτωνα Τήνιου,
ReplyDeleteμα το κείμενο δεν αφορά στο ασφαλιστικό (παρεμπιπτόντως ο Τήνιος τα λέει πολύ καλά), αλλά στην παρουσίαση δύο εντελώς διαφορετίκών Ελλάδων
την ώρα που τα συνδικάτα, λέει ο Μάνος Ματσαγγάνης (πανεπιστημιακός, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας) δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για τη διατήρηση της μονιμότητας και του «κεκτημένου δικαιώματος» όσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αντιμετωπίζει μάλλον διαφορετικά προβλήματα: Απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, χαμηλότερες αμοιβές, αβέβαιες προοπτικές
Αυτό είναι το ζήτημα. Και βεβαίως επιτεύχθηκε σημαντικότατη κοινωνική και οικονομική άνοδος τα τελευταία 30 χρόνια. Οι στάβλοι και οι αχυρώνες γίναν σπίτια και οι πεινασμένοι γίναν καταναλωτές με απαιτήσεις.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο εργασιακού μπάχαλου το οποίο πλήττει τόσο αυτούς που δεν έχουν προσόντα, αλλά και τους υπόλοιπους που έχουν.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αντί να δούμε πως θα δημιουργήσουμε προοπτική καλύτερης εργασίας για τους εκτός των τειχών κοιτάμε πως θα αυξηθεί η σύνταξη των εντός
νεόκοπων προφανώς... (όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην έχεις τη χαρά)
ReplyDeleteΟ/Η ξυπνείστε μερικοί και μερικές είπε...
ReplyDelete"Τι λες ρε τζωρτζίνα που έμαθες και στη Δαλαμανάρα. Ο χαμηλόμισθος (όχι ο μέσος) Άγγλος πάει διακοπές στην Καραϊβική και στη Ζάκυνθο, έχει αυτοκίνητο 5ετίας και άνεση χώρου (και ποιότητα κατασκευής) κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 55 τετραγωνικά"
ΜΙΛΑΩ προφανώς για πρωτεύουσες ΧΩΡΩΝ. Ο Λονδρέζος έχει πρόβλημα. ΕΣΥ αναφερεσαι στην επαρχία της Αγγλίας όπου ισχύουν ΑΛΛΑ μέτρα και σταθμά. ΑΛΛΑ και η κυρία Μαρία ζει στην Αθήνα. Αν ζούσε στην επαρχία τα εισοδήματά τους θα τους εξασφάλιζαν ΑΛΛΟ βιοτικό επίπεδο.
Οι διακοπές στην Ζάκυνθο του Αγγλου κοστίζουν 30-50% του κόστους της μιάς βδομάδας του Ελληνα (κυρίας Μαρίας) σε κάποιο νησί των Κυκλάδων - ΘΕΜΑ γνωστό και πολυσυζητημένο.
και κάτι άλλο η συζήτηση του τύπου κολωνάκι vs δυτική αθήνα vs ΒΠ δεν οδηγεί πουθενά ρε παιδιά. Τζάμπα σάλιο χαλάτε
ReplyDeleteΚομφούκιε πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σου; Η την βγάζεις συνέχεια στην Αθήνα με τραπεζώματα και λαχανοντολμάδες;
ReplyDelete"Οι διακοπές στην Ζάκυνθο του Αγγλου κοστίζουν 30-50% του κόστους της μιάς βδομάδας του Ελληνα (κυρίας Μαρίας) σε κάποιο νησί των Κυκλάδων - ΘΕΜΑ γνωστό και πολυσυζητημένο."
ReplyDeleteΑστειότητες. Αυτοί που πηγαίνουν και κάνουν διακοπές στις Κυκλάδες πλουσιοπάροχα είναι συνήθως γείτονές σου (άρτι αφιχθέντες ή όχι καμία σημασία δεν έχει) ή βορειοπροαστίτες.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ στο σύνολο των Ελλήνων.
"είναι συνήθως γείτονές σου (άρτι αφιχθέντες ή όχι καμία σημασία δεν έχει) ή βορειοπροαστίτες."
ReplyDeleteκαι να προσθέσω:
ή λαμόγια πάσης μορφής (είτε από αυτά που εξέθρεψε η 11ετία ΠΑΣΟΚ είτε από αυτά που εκθρέφει η 4ετία ΝΔ)
Ο/Η ξυπνείστε μερικοί και μερικές είπε...
ReplyDeleteΤι λες ρε τζωρτζίνα που έμαθες και στη Δαλαμανάρα. Ο χαμηλόμισθος (όχι ο μέσος) Άγγλος πάει διακοπές στην Καραϊβική και στη Ζάκυνθο, έχει αυτοκίνητο 5ετίας και άνεση χώρου (και ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ..."
ΕΙΠΕΣ ποιότητα κατασκευής ΚΑΙ δεν ερυθριάς;;;;;
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΥΘΡΙΑΣ;;;;;;;
Με ξύλο και γυψοσανίδα είναι οικοδομημένη ΟΛΗ η μεταπολεμική Αγγλία
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ
or should i say
AΙΔΩΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ
Υμετέρα
Τατιάνα Μοσχάτο
"και κάτι άλλο η συζήτηση του τύπου κολωνάκι vs δυτική αθήνα vs ΒΠ δεν οδηγεί πουθενά ρε παιδιά. Τζάμπα σάλιο χαλάτε"
ReplyDeleteΠροφανώς Γ700. Αλλά γίνεται πιά κουραστική η ισοπέδωση όλων στη βάση ενός παραδείγματος και μιας μειοψηφίας λαμογιών.
Ναι, υπάρχουν ευθύνες που ανεχτήκαμε λαμόγια και απάτες, αλλά ας πάψουμε να γενικεύουμε με βάση το τι έκανε μια μικρή μειοψηφία. Εκτός και αν δεχτούμε πως όλοι είμαστε απατεώνες, οπότε ας αποχωρήσουμε και ο τελευταίος να κλείσει και την πόρτα.
@κομφούκιος:
ReplyDelete"Στο Κολωνάκι, υπάρχει ΚΟΣΜΟΣ πενόμενος. Ατομα που κληρονόμησαν κάποιο διαμέρισμα, αλλά υποαπασχολούμενα ή άεργα/άνεργα. Η κοινωνική τάξη που το 1981 έμενε (και πολλοί μένουν ακόμα) στο Κολωνάκι είναι ΑΥΤΗ που έχασε περίπου 50-75% της αγοραστικής της δύναμης Η του εισοδήματός της."
Έτσι είναι. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με κατέστρεψε οικονομικώς. Ήρθαν αγράμματοι χωριάτες και έπαιρναν τις μίζες που έπαιρνα εγώ νόμιμα, πάππου προς πάππου. Από το 1946 στην τιμιοτάτη αυτή εργασία. Και κατέφθασον χωριάτες και ελάμβανον εκείνοι τις μίζες αντί εμού.
Ανθ'ημών ο Γουλιμής.
Αιδώς Αργείοι.
MH ΛΑΜΟΓΙΑ είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ αυτοί που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ.
ReplyDeleteΔηλαδή 38.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, όλοι κι όλοι.
@κομφούκιος:
ReplyDelete"Θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ να σας δώσω παραδείγματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του ακαδημαϊκού χώρου, του Επιχειρηματικού Κόσμου, της Δικαιοσύνης που ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ."
Η σύνταξη ενός δικαστικού ή ενός πανεπιστημιακού ξεκινά από ένα μίνιμουμ τουλάχιστον 1500 ευρώ (σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη). Με ποιά λογική αυτοί ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ και η κυρα-Μαρία του παραδείγματος των 600 ευρώ ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, αδυνατώ να αντιληφθώ.
Αλλά τι να ξέρω εγώ η κακομοίρα, δεν προέρχομαι από 3 γενιές αστών...
ΚΑΙ κάτι άλλο.
ReplyDeleteΤΙ είναι αυτό το ΚΟΥΡΙΑΤΟ;;;;
ΠΡΕΚΑΡΙΑΤΟ απο το αγγλικό precarious (επισφαλής) και το λατινικό precarius, το καταλαβαίνω
αλλά το κουριάτο
είναι μάλλον
ματσαγγανάτο!!!!
Κομματάκι σεμνότης και ευπρέπεια παρακαλώ.
"Attention-Attention. Passengers with destination Tinos please get ready for KSEMPARKEISON"
ReplyDeleteπρος Κομφούκιο και κλώνους του.
ReplyDeleteΤα 900 εκατ. ευρώ που πήραν οι δικαστές απο τη Κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές εξηγούν πλήρως το πόσο εξαρτημένη και γιατί είναι οι Δικαιοσύνη.
Ο ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Τολμάτε να το πείτε;
(anti gia disembarkation)
ReplyDelete@ ανώνυμος 11:11 σωστότατη η παρατήρησή σου
ReplyDeleteΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΛΙΑΔΕΡΓΟΙ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ
ΔΕΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Από εμάς τουλάχιστον αυτό είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο και σαφές.
Ο/Η αν είστε σοβαροί είπε...
ReplyDeleteπρος Κομφούκιο και κλώνους του.
Τα 900 εκατ. ευρώ που πήραν οι δικαστές απο τη Κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές εξηγούν πλήρως το πόσο εξαρτημένη και γιατί είναι οι Δικαιοσύνη.
Ο ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ έχει ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Τολμάτε να το πείτε;
οι Δικαιοσύνη
Αμαν έκανες ορθογραφικό λάθος,ποιός σε σώζει τώρα απο τα δόντια του..
Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDelete(anti gia disembarkation)
January 11, 2008 11:31 AM
Eμείς αι σοσιαλίστριαι πασόκαι με κωστοπουλικό λαλιωτικό καθωσπρεπισμό ταξιδεύομεν μόνο με ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Συνεπώς, deplaning, είναι το αρμόζον.
In.gr:
ReplyDelete"Se ekseliksi ta PROTA ekpaideytika syllallitiria tou 2008"!!!
Diladi kathierothikan ta syllalitiria ee? Pos leme "to ladi tis xronias sou"
"Αμαν έκανες ορθογραφικό λάθος,ποιός σε σώζει τώρα απο τα δόντια του.."
ReplyDeleteΔώστου ένα λαχανοντολμά και θα τα ξεχάσει όλα...
"Θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ να σας δώσω παραδείγματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του ακαδημαϊκού χώρου, του Επιχειρηματικού Κόσμου, της Δικαιοσύνης που ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ."
ReplyDeleteΝαι είναι τά μέλη του "Χατζηπαπάρα club"
OXI
ReplyDeleteH ΣΥΖΗΤΗΣΗ
θα αρχίσει
ΜΟΝΟ αφού κρεμασθούν
ο FOUR SEASONS
kαι ο
πατρίκιος των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΠΟΔΑ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ
στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
και ΜΟΝΟ
αφού το ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΝΕΚΡΟ κόμμα του ΣΑΤΑΝΑ
δηλωθεί και ως
ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΣ ΝΕΚΡΟ
@Γ700:
ReplyDelete"ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΛΙΑΔΕΡΓΟΙ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ
ΔΕΝ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Από εμάς τουλάχιστον αυτό είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο και σαφές."
Αυτό είναι προφανές. Αλλά πως να γίνει σοβαρή συζήτηση όταν κάποιοι (τι κάποιοι, ένας δηλαδή) γράφουν:
"MH ΛΑΜΟΓΙΑ είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ αυτοί που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ.
Δηλαδή 38.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, όλοι κι όλοι."
"H ΣΥΖΗΤΗΣΗ θα αρχίσει ΜΟΝΟ αφού κρεμασθούν ο FOUR SEASONS kαι ο πατρίκιος των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΝΑΠΟΔΑ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ"
ReplyDeleteΧρυσό μου παιδί, πέρασε ο Δεκέμβρης του 1944, δεν τόμαθες; Το Κολωνάκι γλύτωσε από τους αντίχριστους συμμορίτας. Δείξε κι εσύ λίγη αγάπη, μπορείς.
"Δείξε κι εσύ λίγη αγάπη, μπορείς."
ReplyDeleteΑυτά του λέω κι εγώ πάτερ αλλά δεν με ακούει. Μόνο για λαχανοντολμάδες και για κάτι άλλο που ντρέπομαι να σας πω με έχει. Και όλο λαϊκάντζα με ανεβάζει αγράμματη με κατεβάζει. Εγώ όμως τον αγαπάω πάτερ, είμαι τρελλά ερωτευμένη μαζί του. Πείτε μου τι να κάνω;
δίκιο έχεις ρε ανώνυμε, τέτοια επιχειρήματα είναι γελοία, απλά εστίασε στις σοβαρές απόψεις και αγνόησε τις παπαριές.
ReplyDeleteΜε ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τον ανώνυμο και τους κλώνους του, ο οποίος επιχειρεί να τα βάλει με τον κομφούκιο και τους κλώνους του.
ReplyDeleteΜπορούμε να ευελπιστούμε σε μία γιγαντομαχία με ανταλλαγή επιχειρημάτων ή θα εξελιχθεί το debate σε ανταλλαγή ύβρεων, ειρωνειών και ατεκμηρίωτων συνθημάτων; Προσοχή τώρα που είναι νωρίς.
Ο/Η το μαράκι της γειτονιάς είπε...
ReplyDelete@κομφούκιος:
"Θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ να σας δώσω παραδείγματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του ακαδημαϊκού χώρου, του Επιχειρηματικού Κόσμου, της Δικαιοσύνης που ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ."
Η σύνταξη ενός δικαστικού ή ενός πανεπιστημιακού ξεκινά από ένα μίνιμουμ τουλάχιστον 1500 ευρώ (σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη). Με ποιά λογική αυτοί ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ και η κυρα-Μαρία του παραδείγματος των 600 ευρώ ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, αδυνατώ να αντιληφθώ.
Αλλά τι να ξέρω εγώ η κακομοίρα, δεν προέρχομαι από 3 γενιές αστών...
January 11, 2008 11:23 AM
ΔΗΑΛΔΗ εσύ μας λες ότι αυτός που τέλειωσε σπουδές στα 15 και αυτός σπούδαζε μέχρι τα 32 ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ του ιδίου εισοδήματος!!!
Μας λες ότι αυτός που δουλεύει όπως όπως χωρίς σκοτούρες και βγάζει μιά χαρά μαύρο χρήμα και αυτός που ξενυχτάει και ξενυχτάει (αν είναι ευσυνείδητος και καλός δικαστής) ΠΡΕΠΕΙ να βγάζουν το ίδιο χρήμα!!!
ΜΑΘΕ λοιπόν ότι ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ σου και άλλων ατόμων ομοίως σκεπτομένων
θα υποστηρίξουμε ΑΚΟΜΑ και τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
"θα υποστηρίξουμε"
ReplyDeleteποιοί είστε εσείς; ποιούς εκφράζει ο πρώτος πληθυντικός (κατά κομφούκιον χαρακτηριστικό της κατωτέρας κοινωνικής τάξης;)
@καραμανλικός δήθεν σοσιαλφιλελεύθερος
ReplyDelete"ΔΗΑΛΔΗ εσύ μας λες ότι αυτός που τέλειωσε σπουδές στα 15 και αυτός σπούδαζε μέχρι τα 32 ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ του ιδίου εισοδήματος!!!"
Πρώτον, μην πανικοβάλλεσαι. ΔΗΛΑΔΗ, όχι ΔΗΑΛΔΗ ούτε ΔΗΛΑΔΗΣ.
Δεύτερον, ποιός ανέφερε για ίδιο εισόδημα;
Η ερώτηση είναι απλή, απλούστατη:
Με ποιά λογική κάποιοι που έχουν σύνταξη άνω των 1500 ευρώ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ και η κυρα-Μαρία του παραδείγματος των 600 ευρώ ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΙΚΑ;
Σημειωτέον δε πως το ποσό της σύνταξης δικαστικού με 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας με βασικό μισθό βαθμού Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι περίπου 3000 ευρώ άρα το ποσό των 1500 ευρώ είναι ένα μίνιμουμ.
Από τον Ηλία Γεωργάκη , Τα Νέα
ReplyDeleteΝΕΟΠΤΩΧΟΙ
Η ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ του εισοδήματος και η άνιση φορολογική επιβάρυνση εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων έχουν καταστεί το σοβαρότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, το αντικειμενικά φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού (μισθωτοί και συνταξιούχοι) χρηματοδοτεί, κατά κύριο λόγο, μέσω του φορολογικού συστήματος και του κρατικού προϋπολογισμού, τα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού και τη δημοσιονομική λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει θεαματική αύξηση εσόδων από φόρους (άμεσους και έμμεσους):
κατά 12,9 %, δηλαδή 6,2 δισ. ευρώ!
Σήμερα, περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά επιβιώνουν με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ όταν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες απαιτούνται τα διπλάσια.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια οικονομικά ενεργά άτομα δεν καλύπτουν το όριο μιας ελάχιστης αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στα τέσσερα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση της άμεσης φορολογίας στα εισοδήματα φυσικών προσώπων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίθετα ο φόρος εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερός.
Ακόμη και τα ψίχουλα- αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις η κυβέρνηση τα παίρνει πίσω μέσω της φορολογίας, την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τον πληθωρισμό.
Οι απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα τη διετία 2007-2008 κυμαίνονται κατά μέσον όσο στα 670 ευρώ. Παράλληλα ο υπερδανεισμός και οι κατασχέσεις (λόγω αδυναμίας εξόφλησης οφειλών) έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Στο ποσό ρεκόρ των 207,2 δισ. ευρώ ανήλθαν οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 90,3% του αναθεωρημένου ΑΕΠ!
Παράλληλα η ανεργία (κυρίως στους νέους) διογκώνεται, ενώ η γενιά των 700 ευρώ και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κυριαρχούν σήμερα στην αγορά εργασίας.
Οι νέοι βρίσκονται στο περιθώριο και έχουν πλέον αντιληφθεί ότι θα μεγαλώσουν με ανασφάλεια και οικονομική εξαθλίωση. Η ζωή μας πλέον είναι συνυφασμένη με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τη σκληρή λιτότητα και την ανασφάλεια. Μέσα μας όλοι πιστεύουμε ότι έρχονται χειρότερες μέρες. Και γύρω μας δημιουργείται η νέα τάξη φτωχών. Οι νεόπτωχοι. Θύματα της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής.
Nα σας πω για να ΜΗ τσακωνόμαστε άδικα. Υπάρχουν οι κλασικές Θεωρίες.
ReplyDeleteΗ Μαρξιστική μας λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει να αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Ο Καπιταλισμός ορίζει πως ο άνθρωπος δικαιούται να αμείβεται σύμφωνα με την προσπάθειά του.
ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ [παγκόσμιος νεωτερισμός), ότι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ πρέπει να αμείβονται ΜΟΝΟ με βάση τις ανάγκες τους
ΑΛΛΑ προσέξτε εδώ το ΚΟΜΒΙΟΝ της ΑΛΕΞΑΙΝΑΣ
ΑΛΛΑΙ ΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙ του ΑΡΧΟΝΤΟΠΑΙΔΟΥ της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, του ΦΟΡ ΣΗΖΟΝΣ
και
ΑΛΛΑΙ ΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙ του ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ.
pasta quoi? expliquez σιλ βου πλε
ReplyDeleteΟ/Η αστός με καλή ανατροφή είπε...
ReplyDelete"θα υποστηρίξουμε"
ποιοί είστε εσείς; ποιούς εκφράζει ο πρώτος πληθυντικός (κατά κομφούκιον χαρακτηριστικό της κατωτέρας κοινωνικής τάξης;)
January 11, 2008 12:07 PM
Aaaaaaaaaaaaa
Ξεχνάς όμως πως υπάρχει και ο πληθυντικός της ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΟΣ.
Πως λέμε
Nous, Baron d' Arcadie, Sire de Caritene, Comte de Cynurie, Duc d' Astros, Marquis de Thyre'e
Hμείς, Βαρόνος της Αρκαδίας, Αρχων της Καριταινας, Κόμης της Κυνουρίας, Δουξ του Αστρους, Μαρκήσιος της Θυρέας.
Paidia o komfou einai se kefia simera kai rixnei doylema agrio
ReplyDeleteΠολύ φτωχεια ρε παιδιά η Ελλάδα, αλλά πώς γίνεται και οι νέοι είναι πιό καλοντυμένοι από τους Λονδρέζους και τους Νεο-Υορκέζους;;
ReplyDeleteΠΩΣ γίνεται και η Καλογήρου έχει γόβες των 920 ευρώ στη βιτρίνα ΠΡΑΓΜΑ που ΔΕΝ τολμα o Ferragamo στο Manhattan.
ΠΩΣ γίνεται ρε παιδιά και οι Πόρσε στην Ελλάδα διατίθενται με τον ΤΟΝΟ και τα Πράντα με το ΚΙΛΟ.
I am at a loss to understand and unable to fathom this bizarre discrepancy.
The matter is baffling!
Could someone indulging in economics or applied PASOKics explain the situation to me??
"Η συνέπεια όλων αυτών είναι φανερή: η εικόνα του μέσου συνδικαλιστή (άνδρας, μεσήλικας, με μονιμότητα, 100% Ελληνας) μοιάζει όλο και λιγότερο με την εικόνα του μέσου μισθωτού (νεότερος, χωρίς μονιμότητα, με πιθανότητα 40% να είναι γυναίκα και 12% να είναι ξένος)»."
ReplyDeletePantos ayto den isxyei mono stin Ellada, toulaxiston stin Agglia opou zo isxyei akribos to idio, eidika meta tin eisodo tis Polonias stin EU exei gemisei o topos Polonous metanastes.
ALLA (opos leei kai o Komfou)
ALLA
ALLA
I parapano apopsi einai i misi eikona, afou i meiosi tis ekprosopisis syndyazetai me to parakato:
Stin Agglia i ergatiki nomothesia TIREITAI kata gramma, kai etsi akoma kai an den yparxei ekprosopisi tis mazas tis ergatias apo syndikata (pou se merikous kladous akoma yparxei), toulaxiston yparxei o nomos pou tous prostateyei. Stin Ellada oxi mono i ergatiki nomothesia einai akomi sto mesaiona (p.x. kamia prostasia apo kathe eidous discrimination, apolyseis, NMW ktl), alla akoma kai ayti pou yparxei parakamptetai me tin idia anesi pou ena mixanaki pernaei ena kokkino fanari. Etsi loipon afinomaste sto eleos ton stygnon epixeirimation, xoris nomothesia na mas prostateyei, KAI fysika xoris syndikata na mas ekprosopoun.
ΔΕΝ ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά η διακεκριμένη Ευδοξία Πάντου, ιδιοκτήτρια του περίφημου Press-Cafe' με τα καλύτερα και φθηνότερα φαγητά κατ οίκον διανομής στην Αθήνα (αν και επιχείρηση Κολωνακίου) έχει τους καμμιά 20ριά ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ της με ΠΛΗΡΗ μισθό ΠΛΗΡΕΣ ΙΚΑ και βγάζουν χρυσάφι με τα φιλοδωρήματα.
ReplyDeleteΚΑΙ εγώ ο βλαξ δεν είχα ιδέα και τους λυπόμουν και έδινα 1.5 ευρώ για διαδρομή 200 μέτρων.
Ο καθένας απ αυτούς βγάζει κάπου 1.500 έως 2.000 το μήνα!!!!
Με την ευκαιρία, σας συνιστώ θερμά ΑΥΤΟ το υπέροχο μαγαζί.
www.press-cafe.gr
ΕΙΝΑΙ προδιαγραφών Κομφούκιου (τρομακτικού επιπέδου) και μπορείτε να κάνετε παραγγελίες διαδικτυακώς.
ReplyDeleteΕΥΓΕ Ευδοξία. Τιμάς την Πατρίδα.
"έχει τους καμμιά 20ριά ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ της με ΠΛΗΡΗ μισθό ΠΛΗΡΕΣ ΙΚΑ"
ReplyDeleteYPOXREOSI TIS EINAI.
Τα λέω αυτά διότι στας Αμερικάς, κατ εξαίρεση για σερβιτόρους και διανομείς ΔΕΝ ισχύει το minimum wage. Αμείβονται με 2.30 ανά ώρα διότι τα φιλοδωρήματα είναι από 15%και άνω στις ΗΠΑ.
ReplyDeleteΕξ ου και οι Αμερικανοί ΜΗ γνωρίζοντες την εργασικαή πραγματικότητα των σερβιτόρων στην Ελλάδα αφήνουν 15% και πάνω στα γκαρσόνια.
"ΚΑΙ εγώ ο βλαξ δεν είχα ιδέα και τους λυπόμουν και έδινα 1.5 ευρώ για διαδρομή 200 μέτρων...
ReplyDeleteΕξ ου και οι Αμερικανοί ΜΗ γνωρίζοντες την εργασικαή πραγματικότητα των σερβιτόρων στην Ελλάδα αφήνουν 15% και πάνω στα γκαρσόνια."
Diladi eisai Amerikanos?
ΣΩΣΤΑ, αλλά στον ίδιο βαθμό που είναι υποχρέωσή της, θάπρεπε να συμμετέχει η επιχείρηση ΚΑΙ στα φιλοδωρήματα.
ReplyDeleteΣε κάθε περίπτωση, μόλις έμαθα για το εργασιακό τους καθεστώς τους δίνω το πολύ 40 - 50 λεπτά.
Ma to filodorima de paei stin epixeirisi paei sto service.
ReplyDeleteΠολύ φτωχεια ρε παιδιά η Ελλάδα, αλλά πώς γίνεται και οι νέοι είναι πιό καλοντυμένοι από τους Λονδρέζους και τους Νεο-Υορκέζους;;
ReplyDeleteΔεν ξέρουμε αν το ντύσιμο είναι απόδειξη πλούτου. Οι ισπανοί φτιάξαν μερικά από τα πιο μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά κτίρια στην Ευρώπη , όμως στην Αγγλία έγινε παραγωγή γνώσης, συσώρευση και επένδυση κεφαλαίου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η βιομηχανική εποχή. Το γεγονός ότι φαίνεσαι πλούσιος δε σημαίνει ότι είσαι κιόλας.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε ότι ο δημόσιος λόγος περί της φτώχειας και των ανισοτήτων διεξάγεται με γενικευτικούς όρους και αποτελεί πεδίο βολής όπου ασκούνται οι δημαγωγοί της πολιτικής και των MME.
Αυτό μας λέει κι ο Βούλγαρης , του οποίου είμαστε φαν, απόσπασμα από άρθρο του οποίου παραθέτουμε παρακάτω
Πόσο άνισοι; Πόσο φτωχοί;του Γιάννη Βούλγαρη
Πιστεύω ότι ο περί ανισοτήτων και φτώχειας δημόσιος λόγος υπερβαίνει τους αριθμούς και το θέμα αυτό καθαυτό.
Σε μια κοινωνία με εγγενείς εξισωτικές και λαϊκιστικές τάσεις, προσφέρεται να λειτουργήσει σαν συμπύκνωση μιας γενικότερης δυσφορίας και επισφάλειας.
Οι υποθέσεις τότε πολλαπλασιάζονται.
Μπορεί να εκφράζει την αυξημένη πλέον προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλεις για να διατηρήσεις τα κεκτημένα σε ένα καθεστώς μεγαλύτερου ανταγωνισμού (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι) ή έντονης εργασιακής πίεσης (π.χ. μεσαία στρώματα στις μοντέρνες υπηρεσίες) ή επισφάλειας της θέσης απασχόλησης.
Μπορεί να εκφράζει τη μείωση των οικογενειακών περιουσιακών αποθεμάτων που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές και τη χαλάρωση των κοινωνικών δικτύων που πλαισίωναν τα άτομα.
Ή το τέλος της αυταπάτης του εύκολου πλουτισμού που έδιναν στη δεκαετία του '80 τα υψηλά ονομαστικά επιτόκια και στη δεκαετία του '90 η αύξηση του χρηματιστηρίου.
Μπορεί επίσης να εκφράζει την πρόσκαιρη μείωση της ικανότητας ελέγχου της οικογενειακής δαπάνης, καθώς συμπίπτουν η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος και η εμφάνιση νέων αγαθών που διαφοροποιούν το καταναλωτικό μοντέλο (π.χ. η μαζική εισβολή των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής ψυχαγωγίας).
Μπορεί, τέλος, να εκφράζει κάτι πολύ ουσιαστικότερο: την αρνητική εκτίμηση για το μέλλον.
Τον φόβο ή τη διαπίστωση ότι οι δεκαετίες της εύκολης και μαζικής κοινωνικής ανόδου παρήλθαν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα παιδιά θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.
Κοντολογίς, ο περί κοινωνικών ανισοτήτων και φτώχειας λόγος πήρε και παίρνει αυτούς τους τόνους γιατί συμπύκνωσε τις κοινωνικές εντάσεις που εκδηλώνονται σε μια κρίσιμη καμπή σε όλο το κοινωνικό φάσμα των φτωχών, των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων.
Δηλαδή, στο φάσμα στο οποίο απευθύνεται μια προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη.
Αυτό το κουβάρι όμως πρέπει να ξεμπλεχτεί, τόσο για να διαμορφωθεί μια ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική για τα αδύναμα στρώματα όσο και για να κατανοήσουμε καλύτερα τις κοινωνικές αντιφάσεις μιας μοντέρνας κοινωνίας.
αυτά
Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDelete"ΚΑΙ εγώ ο βλαξ δεν είχα ιδέα και τους λυπόμουν και έδινα 1.5 ευρώ για διαδρομή 200 μέτρων...
Εξ ου και οι Αμερικανοί ΜΗ γνωρίζοντες την εργασικαή πραγματικότητα των σερβιτόρων στην Ελλάδα αφήνουν 15% και πάνω στα γκαρσόνια."
Diladi eisai Amerikanos?
January 11, 2008 1:12 PM
Eίσαι κουτσομπόλης και αδιάκριτος και το ΤΙ είμαι δεν ενδιαφέρει το Μπλόγκ.
Αλλα επειδή λογοδοτώ στα πασόκια με την ειλικρίνεια που αυτοί αντιμετωπίζουν εμένα, σε πληροφορώ ότι είμαι Σουαζηλανδός.
Eίσαι κουτσομπόλης και αδιάκριτος και το ΤΙ είμαι δεν ενδιαφέρει το Μπλόγκ.
ReplyDeleteGiati nomizeis oti endiaferei to blog pos ftiaxnei i mama sou tous laxanontolmades?
ΔΙΑΒΑΖΩ από το άρθρο στο οποίο μας παρέπεμψες:
ReplyDelete"Οι Θ. Μητράκος, Στ. Ζωγραφάκης υπολόγισαν ότι ο πληθωρισμός κατά την περίοδο 1999-2004 στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν τα πιο αδύναμα στρώματα επιδεινώνει κατά 0.7% τον δείκτη κοινωνικής ανισότητας και κατά 1.9% της φτώχειας (Bank of Greece, Economic Bulletin, n. 24, Ιανουάριος 2005)."
ΣΥΜΦΩΝΩ επ αυτού.
Εμπιστεύομαι τον αγαπητό Σταύρο Ζωγραφάκη και θαυμάζω την ιδιοφυή και ετοιμόλογη πιτσιρίκα κόρη του.
Μεσημέρι καλοκαίρι. Μπαίνει σπίτι του εξαντλημένος. Αυτή κελαϊδάει. Λέει ο Σταύρος "Σκάστε επί τέλους να κοιμηθούμε λίγο" και η πολλά υποσχόμενη θυγατέρα Ζωγραφάκη απάντησε, "Να σκάσεις εσύ"
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Και επιπλέον του παραδείγματος των G700 περί Ισπανίας vs Αγγλίας (οι θέσεις σας εξαιρετικές παρεμπιπτόντως), Κομφούκιε εσύ θα πρέπει καλύτερα από όλους να γνωρίζεις ότι σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει όπως ο ίδιος κρίνει, εφόσον δεν καταπατά την ελευθερία του άλλου. Αν οι επιλογές αυτές είναι κιτς, χωρίς ήθος, κλπ., ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του και κρίνεται.
ReplyDeleteΕκεί που θέλω να καταλήξω είναι τα 400 δις ευρώ χρέος που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Να ο πλούτος λοιπόν για τις κιτς αγορές.
Η έννοια της πίστωσης είναι κορμός του καπιταλιστικού συστήματος, κι αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για ανάπτυξη κι επένδυση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βλασφημία αυτού του εργαλείου, για καταναλωτικές σαβουρίστικες συνήθειες και από πλευράς κράτους και επιχειρήσεων, αλλά και από πλευράς πολιτών. Ναι, το μεγάλο γαμώτο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας είναι ότι σπαταλήθηκαν πόροι χωρίς να επενδυθούν κατά τρόπο που θα πολλαπλασίαζαν το κοινωνικό και συλλογικό κεφάλαιο. Σε μίκρο επίπεδο πολιτών, οι πόροι σπαταλήθηκαν για την επίτευξη πλασματικών κριτηρίων ευμάρειας και κοινωνικού προσώπου (social status, social profile), αντί αυτοί να επενδυθούν για τη στήριξη της οικονομικής τους κι επαγγελματικής δραστηριότητας. Ο αυτοσκοπός των πολιτών στην Ελλάδα λοιπόν έχει γίνει η κατανάλωση προϊόντων κι υπηρεσιών που αυτόματα (επειδή κάποιοι μάγκες social profile makers το λένε) σε κατατάσσουν σε μια πλασματική κοινωνική ομάδα. Αν σταματήσεις να καταναλώνεις, σταματάς και να ανήκεις σε αυτή την ομάδα. Κατόπιν σπατάλης των διαθέσιμων πόρων λοιπόν, το επόμενο βήμα είναι ο δανεισμός από τους πόρους άλλων, κατά βάση της δικής μας γενιάς και των επόμενων. Η δική μας γενιά, όσο ταυτίζεται με αυτή την «κιτς» θεώρηση των πραγμάτων, δεν πρόκειται ποτέ να αποφύγει το τέλμα της περιθωριοποίησης και του οικονομικού εξευτελισμού.
Σε πνεύμα είμαστε πολύ φτωχοί. Σε συλλογικό πλούτο επίσης γινόμαστε όλο και φτωχότεροι. Ας επενδύσουμε σε αυτά ΠΡΩΤΑ, κι ας αγοράζει ο καθένας μετά όσα κιτς πανάκριβα αντικείμενα και υπηρεσίες γουστάρει (τότε ίσως μάλλον θα έχουμε αποτύχει σε πνεύμα). Κι ας θέσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας, ας προγραμματίσουμε κι ας τηρήσουμε το πρόγραμμα με θρησκευτική ευλάβεια. Αν δεν το κάνουμε αυτό, το οποίο επίσης απαιτεί ικανότητα διαχείρισης του εαυτού μας, λειτουργούμε μάλλον σε ζημιογόνο οικονομικό και πολιτικό μοντέλο. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ίσως τελικά μας αξίζει ένας καθεστωτικός μπαμπούλας πάνω από το κεφάλι μας ο οποίος θα αποφασίζει για εμάς χωρίς τη δική μας συμμετοχή και παρουσία.
"Ξεχνάς όμως πως υπάρχει και ο πληθυντικός της ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΟΣ.
ReplyDeleteΠως λέμε
Nous, Baron d' Arcadie, Sire de Caritene, Comte de Cynurie, Duc d' Astros, Marquis de Thyre'e
Hμείς, Βαρόνος της Αρκαδίας, Αρχων της Καριταινας, Κόμης της Κυνουρίας, Δουξ του Αστρους, Μαρκήσιος της Θυρέας."
ΒΗΜΑ, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2000.
Επιτέλους το είπε (ή σχεδόν...). Η Αυτού Μεγαλειότης ο Αβραμόπουλος Α´, δήμαρχος (ώσπου να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο ουδέποτε άρχισε) όλων των Ελλήνων, λύτρωσε την περασμένη εβδομάδα τα εκατομμύρια των πιστών του αναγγέλλοντας: «Η πολιτική μας παρουσία αποτελεί και πολιτική πρόταση». Ο κ. δήμαρχος όταν μιλάει στον κ. Αβραμόπουλο χρησιμοποιεί πάντοτε τον πληθυντικό και τον φαντάζεται με ένα χάρτινο τρίκωχο στο κεφάλι.
Ομοιότητες και διαφορές...
"Με την ευκαιρία, σας συνιστώ θερμά ΑΥΤΟ το υπέροχο μαγαζί."
ReplyDeleteΕγώ συνιστώ κάτι υπέροχους λαχανοντολμάδες στο οινομαγειρείο της γειτονιάς μου στο Μπραχάμι σε παράγκα με ελενίτ.
Tipota de sygrinetai me ti Ladokolla sti nea Smyrni.
ReplyDelete« Ο/Η Κομφούκιος είπε...
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
"ΚΑΙ εγώ ο βλαξ δεν είχα ιδέα και τους λυπόμουν και έδινα 1.5 ευρώ για διαδρομή 200 μέτρων...
Εξ ου και οι Αμερικανοί ΜΗ γνωρίζοντες την εργασικαή πραγματικότητα των σερβιτόρων στην Ελλάδα αφήνουν 15% και πάνω στα γκαρσόνια."
Diladi eisai Amerikanos?
January 11, 2008 1:12 PM
Eίσαι κουτσομπόλης και αδιάκριτος και το ΤΙ είμαι δεν ενδιαφέρει το Μπλόγκ.
Αλλα επειδή λογοδοτώ στα πασόκια με την ειλικρίνεια που αυτοί αντιμετωπίζουν εμένα, σε πληροφορώ ότι είμαι Σουαζηλανδός.»
Πατριώτη! Αδελφέ μου! Είμαι ο Κουκουρούκιος ο Βασιλεύς της Σoυαζιλάνδης, κόμης της Σφαλιάρας, Άρχων της Κροκoδείλιας Ζώνης. Πού ήσουν κρυμμένος τόσο καιρό;
Τα νέα μας τα γνωρίζεις. Αυτοί οι άξεστοι χωριάτες επαναστάτησαν. Άκου απαιτήσεις. Ήθελαν να τους αυξήσουμε τον μισθόν στα 2 δολλάρια. 100% αύξηση. Αν είναι δυνατόν. Δυστυχώς τους λυπήθηκα και συμφώνησα στην αρχή. Αυτοί όμως, αγνώμονες τελείως, επαναστάτησαν και με εξόρισαν. Ούτε η Μαρία Αντουανέτα από τους Αθλίους Επαναστάτας δεν έχει υποστεί τα δεινά τα δικά μου.
Ω Βαρόνε της Αρκαδίας, Αρχοντα της Καρύταινας (το ι με υ, σου είπα να προσέχεις την ορθογραφία σου), Κόμη της Κυνουρίας, Δουξ του Αστρους, Μαρκήσιε της Θυρέας, αισθάνομαι ευτυχής που σας ματαξανασυναντώ!
Κουκουρούκιος, Βασιλεύς
Και μένα μου είναι συμπαθής ο Βούλγαρης, ο οποίος λέει:
ReplyDelete"Τα δεδομένα
1) H μεγάλη μείωση της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας έγινε στην περίοδο 1974-1982, εν μέρει λόγω της γενναιόδωρης εισοδηματικής πολιτικής της NΔ και κατά το άλλο μέρος λόγω των εξαιρετικά υψηλών και συγκεντρωμένων χρονικά αυξήσεων του ΠΑΣΟΚ το 1982.
Έκτοτε, τόσο οι κοινωνικές ανισότητες όσο και η σχετική φτώχεια (φτώχεια σε σχέση με άλλους) μένουν πρακτικά σταθερές παρουσιάζοντας απλώς μικροδιακυμάνσεις.
Ούτε οι μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων εισοδηματικές ανισότητες μεταβάλλονται ούτε φαίνεται κάποια μαζική αλλαγή της κατανομής εισοδήματος οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή μεταξύ των ατόμων της ίδιας κοινωνικής τάξης ή ομάδας.
2) H απόλυτη φτώχεια (στέρηση βασικών μέσων διαβίωσης) μειώθηκε κατακόρυφα στην περίοδο 1974-1982 και έκτοτε συνέχισε την πτωτική της τάση.
3) Το ίδιο ισχύει για την κρίσιμη περίοδο 1994-2004, που συμπίπτει με την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΟΝΕ και με την εισαγωγή του ευρώ.
Οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια μειώθηκαν ελαφρά ή έμειναν σταθερές, ενώ παράλληλα αυξήθηκε με υψηλό ρυθμό το ΑΕΠ και οι μισθολογικές αυξήσεις κινήθηκαν σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό.
Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της ΕΣΥΕ (EU-SILC 2003) δείχνοντας ελαφρά μείωση της φτώχειας στη διετία 2002-2003, παρ' ότι η εισαγωγή του ευρώ θεωρήθηκε ιδιαίτερα επώδυνη για τα αδύναμα στρώματα.
4) Με οποιαδήποτε μεθοδολογία και να προσδιοριστεί η διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας, οι ανισότητες βρίσκονται περισσότερο στο εσωτερικό κάθε ομάδας παρά μεταξύ των ομάδων.
5) Οι παράγοντες που καθορίζουν τη δομή των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων είναι πρωτίστως ο βαθμός εκπαίδευσης του αρχηγού του νοικοκυριού και ακολουθούν το επάγγελμά του και ο βαθμός αστικότητας της περιοχής όπου βρίσκεται το νοικοκυριό.
Επίσης, οι ανισότητες εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό κάθε διοικητικής περιφέρειας παρά μεταξύ των περιφερειών.
6) Ο κίνδυνος της φτώχειας, είτε της σχετικής είτε της απόλυτης, απειλεί κυρίως ομάδες όπου ο αρχηγός του νοικοκυριού έχει χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, ηλικιωμένες/ους (65+) που ζουν μόνες/οι, κατοίκους αγροτικών περιοχών.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες υποαντιπροσωπεύονται στις έρευνες, λόγω προφανών στατιστικών και πρακτικών δυσκολιών.
7) H κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της EE των 15, αλλά δεν αυξήθηκε εξίσου και η αποτελεσματικότητά της.
Τα διορθωτικά της αποτελέσματα είναι πιο περιορισμένα, καθόσον δεν φτάνει όλη σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα πορίσματα αυτά αποτελούν κοινούς τόπους μεταξύ των ειδικών (Μητράκος, Θ., Τσακλόγλου, Π., «Οικονομική ανισότητα και φτώχεια στην Ελλάδα», στο Βενιέρης, Δ., Παπαθεοδώρου, Χρ. (επιμ.), «H κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Παπαθεοδώρου, Χρ., Πετμεζίδου, M., «Ανισότητα, αναδιανομή και καθεστώτα ευημερίας», στον συλλογικό τόμο «Οικονομικές αλλαγές και κοινωνικές αντιθέσεις στην Ελλάδα», Τυπωθήτω, 2005).
Η εικόνα λοιπόν είναι σαφής. "
ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ αγαπητέ κ Βούλγαρη. Σμφωνώ μαζί σας ότι στην Ελλάδα εκτός από μιά ομάδα ηλικιωμένων μικροσυνταξιούχων και κατοίκων της υπαίθρου ΔΕΝ υπάρχουν ΦΤΩΧΟΙ.
ΣΑΣ ευχαριστώ κύριε Βούλγαρη που τα συμπεράσματά σας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ εναρμονισμένα με τις ΑΠΟΨΕΙΣ μου
"Tipota de sygrinetai me ti Ladokolla sti nea Smyrni."
ReplyDeleteΝαι, αλλά είναι αστικό το μαγαζί, ή μήπως συχνάζουν τίποτα παρηκμασμένοι πασόκοι του ελέους; Ο ήρωας μας δεν καταδέχεται να πάει οπουδήποτε.
Μπα; Άλλα λέει η μελέτη της Κάπα Research και του London School of Economics:
ReplyDeleteA third of Greeks live close to the poverty line or under, a new survey has found. The poverty limit is drawn at an income of 470 euros a month per adult.
The survey conducted last month by Kapa Research, a surveys company, and The London School of Economics on behalf of the ministry of economy found that poverty has begun to threaten social cohesion.
The survey says that slowly but steadily a 'third world' is being created inside Greece, an EU member state with a population of 11 million.
Αγαπητέ Βαρόνε Κομφούκιε, μήπως θέλετε να σας το μεταφράσω;
κλικ εδώ για την πλήρη ανακοίνωση
Παρακαλώ υμάς όπως παρακολουθείτε μετά προσοχής τας επισημάνσεις του Βαρόνου Κομφούκιου, Αστού Περιοπής, όστις έχει ευγενή καταγωγή.
ReplyDeleteΗ περιφρόνησις των ευγενών τη καταγωγή οδήγησε εις την μεγίστη όλων καταστροφή των τελευταίων αιώνων: τη γαλλική λεγόμενη επανάσταση (ήγουν πραξικόπημα των χυδαίων).
Σας παρακαλώ μην υπεκφεύγετε με αναφορές στο London School of Economics. Τι είναι αυτό; Η αλήθεια είναι μία και μόνη και ο Κομφούκιος αληθινός εκφραστής της.
Ο/Η πράσινος ήλιος είπε...
ReplyDeleteΜπα; Άλλα λέει η μελέτη της Κάπα Research και του London School of Economics:
A third of Greeks live close to the poverty line or under, a new survey has found. The poverty limit is drawn at an income of 470 euros a month per adult.
The survey conducted last month by Kapa Research, a surveys company, and The London School of Economics on behalf of the ministry of economy found that poverty has begun to threaten social cohesion.
The survey says that slowly but steadily a 'third world' is being created inside Greece, an EU member state with a population of 11 million.
Αγαπητέ Βαρόνε Κομφούκιε, μήπως θέλετε να σας το μεταφράσω;
κλικ εδώ για την πλήρη ανακοίνωση
January 11, 2008 3:48 PM
AΝΟΗΣΙΕΣ.
Λετε ότι 33% των Ελλήνων έχουν κατα κεφαλήν ενηλίκου εισόδημα ΜΟΝΟ 470 ευρώ;;;
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.
Προφανώς, αναφέρονται στο εκ ΜΙΣΘΩΝ εισόδημα, προφανώς και ειδικότερα το ΕΚ ΔΗΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ εισόδημα.
Με άλλα λόγια στο 40% του εισοδήματος των Ελλήνων.
και ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ
αν είναι ΔΥΝΑΤΟΝ να γίνονται μελέτες και να ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ και μάλιστα σε ΕΝΑ ΛΑΟ που λέει ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ που σ' αυτή τη ΦΑΣΗ δεν γνωρίζει ΜΗΤΕ την αλήθεια.
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ!!!!!!!!!!!
ΕΛΕΟΣ
Ε Λ Ε Ο Σ
Ε Λ Ε Ο Σ
Αυτά ΜΟΥ θυμίζουν την θειά μου την θεομήτορα που ήταν αγράμματη. Γύρω στα 60 της αναβάθμισε ΕΑΥΤΗΝ σε απόφοιτο Λυκείου
στα 70 της σε φοιτήσασα στο πανεπιστήμιο
και στα 80 της σε απόφοιτον πανεπιστημίου
ΛΑΘΟΣ κύριε
ReplyDeleteΔΕΝ είναι μελέτη του LSE, αλλά της KAPA RESEARCH για λογαριασμό του.
"ΕΤΕΡΟΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΝ"
ε καλά τώρα, μην γίνεστε κακοί, ο Κομφούκιος αναφέρεται στο Ιερό Τετράγωνο Ηροδότου / Πατριάρχου Ιωακείμ / Πλατεία / Βασιλίσσης Σοφίας.
ReplyDeleteΤι τον νοιάζει τι γίνεται παραέξω;
Αλήθεια; Ό,τι δεν συμβαδίζει με τα στερεότυπά μας το απορρίπτουμε;
ReplyDeleteκλικ εδώ για το λινκ από το ίδιο το LSE
"The survey conducted last month by Kapa Research, a surveys company, and The London School of Economics on behalf of the ministry of economy found that poverty has begun to threaten social cohesion."
Προσωπικά δε μου αρέσει η λέξη φτωχός. Ίσως γιατί δε μεγάλωσα σε μια Αφρικανική χώρα, ίσως γιατί δε γεννήθηκα ξυπόλυτος όπως ο πατέρας μου. Δε μου αρέσει η λέξη φτωχός γιατί η καθημερινή μας αναφορά σε αυτή την έννοια (όχι οι ακαδημαϊκοί ορισμοί με βάση το εισόδημα) προϊδεάζει κυρίως έλλειψη «βασικών», για τα μέτρα και τα σταθμά του καθενός μας, αγαθών.
ReplyDeleteΑν έχεις νερό, φαγητό για επιβίωση κι όχι για πάχυνση, ρεύμα, θέρμανση, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, πρόσβαση σε εκπαίδευση, χώρο πρασίνου και καθαρό περιβάλλον, συγκοινωνιακή υποδομή για να μην είσαι απομονωμένος, ασφάλεια και σεβασμό των άλλων στην υπόσταση σου ως άνθρωπος, τότε δεν είσαι φτωχός, κι ας έχεις μηδενικό εισόδημα.
Αν είσαι λιτός στο φαγητό σου, αν ξέρεις να κάνεις οικονομία στην κατανάλωση νερού, αν καταναλώνεις ρεύμα με μέτρο κι από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές, αν δε ρυπαίνεις ο ίδιος το περιβάλλον και το προστατεύεις, αν ζεις σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, αν είσαι φυσικά και πνευματικά υγιής, αν έχεις πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, αν έχεις πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και δεν κάνεις κατάχρηση των υπηρεσιών, αν έχεις οικογένεια και επενδύεις στα παιδιά σου, αν καλλιεργείς το πνεύμα σου και το χαρακτήρα σου ώστε να μην αισθάνεσαι την ανάγκη αγοράς προϊόντων κι υπηρεσιών για να είσαι ικανοποιημένος κι ολοκληρωμένος, αν δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σου και η ελευθερία σου, αν δεν ταλαιπωρείσαι από προκαταλήψεις και διακρίσεις, τότε είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Ίσως κι ο πιο ευτυχισμένος. Κι ας έχεις μηδενικό εισόδημα.
@κομφούκιος
ReplyDelete"AΝΟΗΣΙΕΣ.
Λετε ότι 33% των Ελλήνων έχουν κατα κεφαλήν ενηλίκου εισόδημα ΜΟΝΟ 470 ευρώ;;;
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ."
Ωραία. Πού βασίζετε αυτή την άποψή σας αγαπητέ; Σας τα είπε μήπως ο Μαρκήσιος της Θυρέας που έχει το αλάθητον του Πάπα; Ή στην εξαιρετικής σημασίας πληροφορία περί των γοβών των 920 ευρώ στη βιτρίνα;
Ξέρετε, ακόμη και στο Άστρος προ 150 ετών δεν βασίζονταν στην τιμή του αραβοσίτου στον μπακάλη της γειτονιάς για να γενικεύσουν για την τιμή του αραβοσίτου στον πλανήτη όλο.
Α, και κάτι ακόμη. Την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 220 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση.
εμπαινε κομφου μεγαλε κολονακιωτη.
ReplyDeleteRe paides min to pate makria. 1+1=2. Exoume eyropaikes times proionton se syndyasmo me tous xamiloerous misthous stin Eyropi. Kai bebaia tha yparxoun papoutsia ton 920 euro stis bitrines. Kai bebaia tha yparxoun kai kapoioi (ligoi) pou tha mporoun na ta agorasoun. Oi polloi pantos psonizoun ap'to Makro kai to Carrefour me ti sesoula.
ReplyDeleteELLADISTAN FOREVAH!
ReplyDeleteΤάμαθες τα νέα Πατέρα; Οι μισοί Ελληνες φέτος κάναμε διακοπές στη Νέα Υόρκη.Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έκανε τη ΝΥ πιο φθηνή απο την Αθήνα.Να είσαι καλά Πατέρα που μας έφερες τα ΜΟΠ.Και ο Κιτρινιάρης που μας έβαλε στην ΟΝΕ.Με το επίδομα από τον ΟΑΕΔ και κάτι μαυράκια από τα ντελίβερυ μπορείς κάθε έξι μήνες να κάνεις 15μερες διακοπές στην Αμερική.Το πίστευες Πατέρα;
ReplyDeleteΕδώ στην Ελλάδα Πατέρα κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι κάπου 38.000 Κομφούκιοι.Αυτοί ζούνε ακόμα στην παλαιολιθική εποχή του δολλαρίου.Μαζεύουν τα κέρματα του ευρώ που πετάμε εμείς στο δρόμο και τα δίνουν για τίπ στα μπόις.Και αυτά απο συμπόνοια τους τα επιστρέφουν εις διπλούν.Δεν έχει πλάκα Πατέρα;
ReplyDeleteTo IPS υποθέτω είναι Ιταλικό Πρακτορείο.
ReplyDeleteΕντυπωσιάζομαι διαβάζοντας το ίδιο το LSE, στο δικό του bulletin να παραπέμπει για μιά έρευνα που διενεργήθηκε από αυτό σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση, αντιπαρερχόμενος τα παραπάνω, θα ήθελα να συστήσω σε όλους να είστε ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ όταν σας παρουσιάζουν μιά έρευνα ειδικά διότι στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποίησης και Καθολικότητας της Οικονομίας, Παιδείας κλπ θα ΕΞΑΡΤΑΣΘΕ όλο και πιό πολύ από στατιστικές μελέτες.
Οι στατιστικές μελέτες μπορούν να αποδείξουν τα ΠΑΝΤΑ, αρκεί ο ερευνητής να είναι προϊδεασμένος πχ χρηματισμένος από κυβερνήσεις ή άλλους λειτουργούς, την προσωπική του ιδεολογία ή εμμονές κλπ κλπ.
Ενας έξυπνος άνθρωπος, όμως, είναι (ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να είναι) σε θέση να προβεί σε ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ μιάς στατιστικής μελέτης.
ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Ηλίου φαεινότερο ότι μια μονομελής οικογένεια με εισόδημα 500 ευρώ ΣΥΝ ιδιόκτητη κατοικία, μπορεί να ζήσει σχεδόν καλά στην Αθήνα, καλά στην Τρίπολη, πολύ καλά στη Μεγαλόπολη, θαυμάσια στην Αλωνίσταινα.
ΤΙ έκανα παραπάνω;;;; Εισήγαγα στην "εξίσωση" δύο παράγοντες
1) το κόστος της στέγης και
2) τον τόπο διαμονής [πρωτεύουσα κράτους vs αστικό κεντρο vs ημιαστικό vs αγροτική περιοχή] που διαφοροποιεί το κόστος ζωής, δλδ την ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του πολίτη.
Με άλλα λόγια ΔΕΝ μπορούμε να συγκρίνουμε ραδίκια με μπρόκολο ΚΑΙ ασφαλώς ΔΕΝ είναι δυνατόν να βγάζουμε συμπεράσματα ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ.
ΜΠΟΡΕΙ μελέτες και στατιστικές του ποδαριού, τύπου Εθνικου Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, να εξυπηρετούν τον ΠΑΣΟΚικό ΛΑΙΚΙΣΜΟ, αλλά μακροπρόθεσμα είναι ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ, διότι ΔΕΝ υπηρετούν τα μακρόπνοα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ανάπτυξης, μήτε τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της πατρίδας.
ΕΑΝ λοιπόν έγινε τέτοια μελέτη ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ.
Να ΔΟΥΜΕ την ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ και θα ξεκινήσουμε ΑΠΟ ΚΕΙ.
Λοιπόν τώρα πρέπει να ετοιμασθώ ΔΙΟΤΙ με περιμένει ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΑΜΝΑΤΟ στας εξοχάς.
Ες αύριον ή αργά το βράδυ τα σπουδαία.
Απολαμβανω την ζωντάνια του Μπλογκ.
Κομφούκιος:"Οι στατιστικές μελέτες μπορούν να αποδείξουν τα ΠΑΝΤΑ, αρκεί ο ερευνητής να είναι προϊδεασμένος πχ χρηματισμένος από κυβερνήσεις ή άλλους λειτουργούς, την προσωπική του ιδεολογία ή εμμονές κλπ κλπ.
ReplyDeleteΕνας έξυπνος άνθρωπος, όμως, είναι (ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να είναι) σε θέση να προβεί σε ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ μιάς στατιστικής μελέτης."
Από τα πολλά πολύ σημαντικά που ειπώθηκαν σήμερα στο Μπλόγκ.
Με κάτι τέτοιες μελέτες "βρέθηκε" ότι η κατάθλιψη θα προσβάλλει τα ερχόμενα χρόνια το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.Εμείς στην Ελλάδα το πιάσαμε ήδη το πλάνο.
Το πιάσατε το υπονοούμενο;
Πάντως εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και σκεπτικοί σε μελέτες επιπέδου LSE αλλά να αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα τα ακράδαντα επιχειρήματα του Κομφούκιου όπως "AΝΟΗΣΙΕΣ" και "ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ". Φοβερός ετσι?
ReplyDelete"ΔΕΝ είναι δυνατόν να βγάζουμε συμπεράσματα ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ."
ReplyDeleteΧαχαχαχαχα just listen to yourself!
Πάντως εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και σκεπτικοί σε μελέτες επιπέδου LSE αλλά να αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα τα ακράδαντα επιχειρήματα του Κομφούκιου όπως "AΝΟΗΣΙΕΣ" και "ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ". Φοβερός ετσι?
ReplyDeleteΑσε το άλλο:
«Θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ να σας δώσω παραδείγματα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του ακαδημαϊκού χώρου, του Επιχειρηματικού Κόσμου, της Δικαιοσύνης που ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ.»
[January 11, 2008 10:52 AM]
Με άλλα λόγια, αυτοί που παίρνουν συντάξεις των 2000 ευρώ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ... Λίγο αργότερα όμως μαθαίνουμε:
«Ηλίου φαεινότερο ότι μια μονομελής οικογένεια με εισόδημα 500 ευρώ ΣΥΝ ιδιόκτητη κατοικία, μπορεί να ζήσει σχεδόν καλά στην Αθήνα»
[January 11, 2008 6:10 PM]
Βγάλε άκρη...
παιδιά
ReplyDeleteπαιδιά
παιδιά ,
just a second please
κομφούκιε, ο Βούλγαρης ΔΕΝ ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτώχεια.
Ο Β. ΛΕΕΙ ότι ο δημόσιος λόγος περί της φτώχειας και των ανισοτήτων διεξάγεται με γενικευτικούς όρους και αποτελεί πεδίο βολής όπου ασκούνται οι δημαγωγοί της πολιτικής και των MME.
Λέει επίσης ότι το επίπεδο της φτώχειας και των ανισοτήτων παραμένει σταθερό εδώ και χρόνια. Σωστό είναι αυτό. Προκύπτει και από το ετήσιο Κοινωνικό Πορτρέτο του ΕΚΚΕ.
Βέβαια ο φίλος blogger παραπάνω κάνει λόγο για την έρευνα της κάππα research και του LSE(παρακαλούμε βάλτε ένα λινκ στην έρευνα), σύμφωνα με την οποία η κατάσταση χειροτερεύει.
Αυτό χρίζει εξέτασης υπό την έννοια ότι, ξαφνικά, κάποιος παρατηρεί να συμβαίνει μια μεταβολή σ' ένα κατά τ'άλλα πολύ σταθερό τοπίο εδώ και χρόοοονια: Σχετική Φτώχεια στο 20%, απόλυτη φτώχεια περιορισμένη σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά, ποσοστό πολιτών σε εξαιρετικά δυσμενή θέση (βάθος φτώχειας) παίζει ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια, 90+% του 20% των φτωχών διαθέτει δική του στέγη.
Εμάς άλλο μας ανησυχεί και μας εξοργίζει
1. έχουμε δημόσιες κοινωνικές δαπάνες στο 27%του ΑΕΠ, περίπου όσο και στην Ε.Ε., οι οποίες όμως μειώνουν τη φτώχεια μόλις κατά 3%, όταν στην Ε.Ε. τη μειώνουν κατά 9%
2. εμφανίζεται σταδιακά το φαινόμενο της νέας φτώχειας. Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή εικόνα της φτώχειας: κάποιες περιθωριακές ομάδες των πόλεων ή οι ξεχασμένοι της υπαίθρου, αλλά για άτομα τα οποία συμμετέχουν στην απασχόληση αλλά είναι εργαζόμενοι φτωχοί τόσο σε όρους μισθών όσο και εργασιακής κάλυψης-προστασίας
3. υπάρχει φτώχεια δυνατοτήτων, που θα έλεγε και ο Αμάρτια Σεν, δηλαδή είμαι φτωχός δε σημαίνει αποκλειστικά ότι δεν έχω χρήμα στην τσέπη , σημαίνει ότι δεν αυξάνω τις δυνατότητες μου και δε βελτιώνω τη ζωή μου ελλείψει ποιοτικών δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υποδομών
τάκη δεν ξέρουμε αν αυτή η προσέγγιση σε βρίσκει σύμφωνο
" Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteΠάντως εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και σκεπτικοί σε μελέτες επιπέδου LSE αλλά να αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα τα ακράδαντα επιχειρήματα του Κομφούκιου όπως "AΝΟΗΣΙΕΣ" και "ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ". Φοβερός ετσι?
January 11, 2008 7:30 PM"
Ε μην γίνεσαι άδικος τώρα. Ξέχασες το ατράνταχτο επιχείρημα για τα παπούτσια των 920 ευρώ; Μάλλον δεν το ήξεραν στο LSE γιατί αλλιώς θα αναθεωρούσαν όλη την έρευνα (αν δεν κοκκίνιζαν από ντροπή που τους διέφυγε τέτοιο σημαντικό στοιχείο)
Διόρθωση just a moment please
ReplyDeleteή wait a second
kati leei sto web page tis Kapa Research alla thelei account
ReplyDeletehttp://www.kapa-research.com/
Και οι θέσεις σας G700, και η θέση του Σεν, με καλύπτουν απόλυτα. Ο Αμάρτια Σεν είναι αιρετικός και από τους αγαπημένους μου οικονομολόγους. Μακάρι θέσεις σαν τις δικές του να εκφραζότανε περισσότερο από policy makers παγκοσμίως. Η θεωρία του για τη φτώχεια δυνατοτήτων, είναι τόσο απλή, κι όμως σχεδόν η απόλυτη οικονομική θεωρία. Επίσης αιρετικοί οικονομολόγοι όπως ο Kalecki και ο Minsky αξίζουν προσεκτική μελέτη, με θεωρίες ακόμα και για το χρηματοοικονομικό σύστημα και τους οικονομικούς κύκλους που καταρρίπτουν τις παγιωμένες απόψεις των πανίσχυρων σήμερα νεοκλασικών μπλοκ σκέψης και εφαρμογής.
ReplyDeleteΌσο για νούμερα, στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ έχει ένα πολύ ωραίο άρθρο για την αναπροσαρμογή των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης των χωρών παγκοσμίως για την περίοδο 2002-2007 με βάση τα PPP Exchange Rates. Δηλαδή, πριν μερικούς μήνες, το ΔΝΤ παρουσίασε έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2007, και μέσα στα άλλα έλεγε ότι παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου που παρήχθηκε το 2007, παρήχθηκε από τρεις χώρες: Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, το ΑΕΠ της Κίνας με βάση τα PPP exchange rates μειώνεται κατά 5%. Αντίστοιχα της Ινδίας. Αντίθετα των ΗΠΑ, των οποίων η συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2007 αυξάνεται κατά περίπου 5% (από 17% σε 22%, μετά την αναπροσαρμογή). Βέβαια παραμένει το κεντρικό συμπέρασμα ότι οι σταθεροποιητικές δυνάμεις και οι μοχλοί παγκόσμιας ανάπτυξης σήμερα είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες, με πρωτοπόρους την Κίνα και την Ινδία.
Γιατί τα λέω αυτά? Οι πολιτικές σκοπιμότητες, πριν και μετά το Annual Report του IMF, χρειάζονται ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή. Σαν να θυμάμαι κάτι εκθέσεις της JP Morgan και λοιπών επενδυτικών οργανισμών πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, που εμμέσως πλην σαφώς, λέγανε ότι αν κερδίσει ο Καραμανλής τις εκλογές, η αξία των μετοχών της ΔΕΗ κλπ. θα ανέβαιναν κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε αντίθεση με νίκη άλλου κόμματος, κοκ. Άρα ναι - κι εσύ Κομφούκιε ως επιδημιολόγος ξέρεις καλύτερα απ’ όλους μας περί στατιστικών και αριθμών - πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί και προσεκτικοί με τα νούμερα, αλλά και όχι να τα απαξιώνουμε τελείως. Έχουν τη χρησιμότητα τους και η ικανότητα να τα ερμηνεύουμε σωστά μας δίνει ένα φοβερό εργαλείο κατανόησης των εξελίξεων.
Επίσης, ένας ακόμα λόγος της αναφοράς της έκθεσης του ΔΝΤ, είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας που με βάση την καλή αγοραστική δύναμη της χώρας αυτό μειώνεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.imf.org . Είναι το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας.
Όσο για το LSE, όσο και να σας ξαφνιάζει, κι όσο κι αν εκτιμώ και λατρεύω την αγγλική κουλτούρα και παιδεία, γιατί πήρα πολλά προσωπικά εγώ από αυτή τη χώρα, κάποια πράγματα θέλουν προσοχή. Στο LSE πχ βρίσκεται ο κος Μόσχελος, για τον οποίο, όσο και να ψάξετε, δε θα βρείτε ούτε μία έρευνα που να έχει δημοσιεύσει μόνος του. Συνήθως τσοντάρει το όνομα του στη δουλειά άλλων και μοιράζει παιχνίδι. Ο Έλληνας άνθρωπος, ακόμα και σε τέτοιο περιβάλλον, έχει καταφέρει να εισάγει τον όρο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Δε θα με ξάφνιαζε αν είχε κάποια σχέση με την έρευνα της KAPA Research. Όμως επειδή ο σκοπός δεν είναι η απαξίωση της έρευνας, πρώτον πρέπει να προσέξουμε πώς ορίζουμε τη φτώχεια, δεύτερον το συμπέρασμα ότι η τάση της σχετικής φτώχειας είναι αυξητική θέλει πάλι ιδιαίτερη προσοχή, όπως επίσης θέλει τεράστια προσοχή η σταδιακή δημιουργία νέων αδύναμων / ευπαθών κοινωνικών και οικονομικών ομάδων. Κι όταν αυτή η τάση συνδυάζεται με μια αυξητικού ρυθμού εδραίωση πνευματικής φτώχειας, όπως λέει κι ο Μεσούτ, τότε πρέπει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο. Είμαστε ικανοί να καταρρίψουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, για να αγοράζουμε πράντα που όπως μας λένε μερικοί μας εντάσσουνε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
ο κ.κομφουκιος τί έχει να δηλώσει για τις νέες εξελίξεις στο θέμα ζαχόπουλου.Πάλι τη πάπια κάνεις εντιμότατε?
ReplyDelete"πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί και προσεκτικοί με τα νούμερα, αλλά και όχι να τα απαξιώνουμε τελείως."
ReplyDeleteΠάλι καλά. Λίγο ακόμη και θα ακούγαμε πως πρέπει να βασιζόμαστε σε επιχειρήματα του στύλ 'παπούτσια των 920 ευρώ' και 'MH ΛΑΜΟΓΙΑ είναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ αυτοί που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ. Δηλαδή 38.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, όλοι κι όλοι.'
Το να ασχολούμαστε με μιά στατιστική που - υποτίθεται - πως έχει ακολουθήσει κάποια επιστημονική μεθοδολογία και με την οποία έχουν ασχοληθεί μερικές δεκάδες ανθρώπων είναι κατάκτηση. Αλλά πολύ φοβάμαι πως μερικοί εδώ μέσα προτιμούν τις κραυγές και τα επιχειρήματα του χαβαλέ που ούτε σε καφενείο δεν στέκουν.
"Όσο για το LSE, όσο και να σας ξαφνιάζει, κι όσο κι αν εκτιμώ και λατρεύω την αγγλική κουλτούρα και παιδεία, γιατί πήρα πολλά προσωπικά εγώ από αυτή τη χώρα, κάποια πράγματα θέλουν προσοχή."
ReplyDeleteΑντε λοιπόν. Καταντά αρρώστια εδώ μέσα. Γράφει ο καθένας την προσωπική του ιστορία και βίωμα και την προβάλλει ως θέσφατο: μειώνοντας ή και απαξιώνοντας συλλογικούς φορείς, ιδρύματα, ομάδες ανθρώπων, κλπ. Προς δόξαν της ημιμάθειας και της δημιουργίας στερεοτύπων και μύθων που συγχέονται με την πραγματικότητα. Όχι ότι γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το ταλαίπωρο το κράτος...
"ο κ.κομφουκιος τί έχει να δηλώσει για τις νέες εξελίξεις στο θέμα ζαχόπουλου.Πάλι τη πάπια κάνεις εντιμότατε?"
ReplyDeleteΌχι πάπια, για την ακρίβεια πρόκειται για ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΑΜΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος πως του έκανε το τραπέζι η ερωτοχτυπημένη για να τον κουτουπώσει.
"Αντε λοιπόν. Καταντά αρρώστια εδώ μέσα. Γράφει ο καθένας την προσωπική του ιστορία και βίωμα και την προβάλλει ως θέσφατο: μειώνοντας ή και απαξιώνοντας συλλογικούς φορείς, ιδρύματα, ομάδες ανθρώπων, κλπ. Προς δόξαν της ημιμάθειας και της δημιουργίας στερεοτύπων και μύθων που συγχέονται με την πραγματικότητα. Όχι ότι γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το ταλαίπωρο το κράτος..."
ReplyDeleteΔεν καταλαβαίνω τη θέση σου, παρακαλώ εξήγησε καλύτερα.
Αν εννοείς ότι μειώνω κι απαξιώνω φορείς, όπως το LSE, κάνεις μεγάλο λάθος. Αν εννοείς ότι προβάλω κάτι προσωπικό, ναι, προβάλω την εκτίμηση μου για την αγγλική παιδεία, κουλτούρα, προσφορά στην καλλιέργεια της προσωπικότητας μου, αλλά δεν θεωρώ ότι τα πολλά θετικά που αποκόμισα, και τα πολλά θετικά που αυτός ο πολιτισμός προσέφερε και προσφέρει στον υπόλοιπο κόσμο, ακυρώνουν κάποιες αλήθειες, οι οποίες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ισχύουν ανά τον κόσμο. Κι αυτές οι αλήθειες δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με θεσμούς, αλλά κατά βάση με ανθρώπους. Γι' αυτό έχει σημασία να μην αφορίζουμε ή εξυμνούμε συστήματα και θεσμούς, αλλά να μπορούμε να κατανοούμε και την ανθρώπινη, συγκεκριμένων προσώπων, συμμετοχή, σε αυτές τις διεργασίες.
Να πούμε λοιπόν ότι οι στατιστικές είναι εργαλεία ή και όπλα που τα χρησιμοποιούμε για τη διάδοση ή και επιβολή απόψεων που στηρίζονται σε εδραιωμένες πεποιθήσεις και προειλημμένες αποφάσεις.
ReplyDeleteΗ στατιστική εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΑΠΟΦΑΣΗΣ.Ετσι επιλέγεται έτσι ερμηνεύεται και έτσι χρησιμοποιείται.
Αν ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ότι οι Ελληνες είναι πλούσιοι(Κομφούκιος) ή φτωχοί(Τάκης) τότε είναι εύκολο να βρούμε και τα κατάλληλα στατιστικά εργαλεία να το υποστηρίξουμε.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν:
1-Η Ελλάδα είναι μιά φτωχή ή μιά πλούσια χώρα;
2-Οι Ελληνες είναι φτωχοί ή πλούσιοι;
3-Οι Ελληνες είναι πλούσιοι σε μιά πλούσια χώρα, πλούσιοι σε μιά φτωχή χώρα ή φτωχοί σε μία πλούσια χώρα;
Αυτά τα ερωτήματα δεσμεύουν σε απαντήσεις που έχουν τη δύναμη ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.Και που εμπεριέχουν το ΑΞΙΑΚΟ και άρα το ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ στίγμα του καθένα μας.Απ-αξιωμένες και απο-ιδεολογικοποιημένες απαντήσεις ΔΕΝ υπάρχουν.Και δεν υπάρχουν γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν στον σκληρό ΑΓΩΝΑ των αντιπαραθέσεων.
Ο/Η Τάκης είπε...
ReplyDeleteΠροσωπικά δε μου αρέσει η λέξη φτωχός. Ίσως γιατί δε μεγάλωσα σε μια Αφρικανική χώρα, ίσως γιατί δε γεννήθηκα ξυπόλυτος όπως ο πατέρας μου. Δε μου αρέσει η λέξη φτωχός γιατί η καθημερινή μας αναφορά σε αυτή την έννοια (όχι οι ακαδημαϊκοί ορισμοί με βάση το εισόδημα) προϊδεάζει κυρίως έλλειψη «βασικών», για τα μέτρα και τα σταθμά του καθενός μας, αγαθών.
Αν έχεις νερό, φαγητό για επιβίωση κι όχι για πάχυνση, ρεύμα, θέρμανση, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, πρόσβαση σε εκπαίδευση, χώρο πρασίνου και καθαρό περιβάλλον, συγκοινωνιακή υποδομή για να μην είσαι απομονωμένος, ασφάλεια και σεβασμό των άλλων στην υπόσταση σου ως άνθρωπος, τότε δεν είσαι φτωχός, κι ας έχεις μηδενικό εισόδημα.
Αν είσαι λιτός στο φαγητό σου, αν ξέρεις να κάνεις οικονομία στην κατανάλωση νερού, αν καταναλώνεις ρεύμα με μέτρο κι από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές, αν δε ρυπαίνεις ο ίδιος το περιβάλλον και το προστατεύεις, αν ζεις σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, αν είσαι φυσικά και πνευματικά υγιής, αν έχεις πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, αν έχεις πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και δεν κάνεις κατάχρηση των υπηρεσιών, αν έχεις οικογένεια και επενδύεις στα παιδιά σου, αν καλλιεργείς το πνεύμα σου και το χαρακτήρα σου ώστε να μην αισθάνεσαι την ανάγκη αγοράς προϊόντων κι υπηρεσιών για να είσαι ικανοποιημένος κι ολοκληρωμένος, αν δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σου και η ελευθερία σου, αν δεν ταλαιπωρείσαι από προκαταλήψεις και διακρίσεις, τότε είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Ίσως κι ο πιο ευτυχισμένος. Κι ας έχεις μηδενικό εισόδημα.
January 11, 2008 4:25 PM
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ(ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ) ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΝΩ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΣ;
Ναι λέει ο Τάκης.Και συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί του.Ως πρός την κατεύθυνση που πρέπει να σπρώξουμε τα πράγματα.Που σημαίνει: ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ.ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΩΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
Η στατιστική εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΑΠΟΦΑΣΗΣ.Ετσι επιλέγεται έτσι ερμηνεύεται και έτσι χρησιμοποιείται.
ReplyDeleteΑπόψεις σαν κι αυτές εξυπηρετούν μόνο συνωμοσιολογίες (όπου τα πάντα είναι προαποφασισμένα) και προάγουν επιχειρήματα που βασίζονται στα παπούτσια των 920 ευρώ. Ας το καταλάβουμε καλά. Η λήψη αποφάσεων απαιτεί δεδομένα και ολοκληρωμένη μελέτη. Μια σοβαρή εταιρία, για παράδειγμα, δεν θα λανσάρει ένα καινούργιο προϊόν χωρίς να κάνει έρευνα αγοράς. Δεν θα βασιστεί για παράδειγμα στη βιτρίνα του παπουτσάδικου της γειτονιάς και στο ένα ψώνιο που μπορεί να αγοράσει παπούτσια 920 ευρώ. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολόκληρη υπηρεσία για να παρέχει τέτοιου είδους πληροφόρηση απολύτως χρήσιμη στη λήψη αποφάσεων.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως μιά σοβαρή εταιρία έχει προαποφασίσει για το τι θα κάνει. Περιμένει, π.χ., τα αποτελέσματα μιας μελέτης, μιας έρευνας, για να κρίνει.
Ναι, τα αποτελέσματα μπορούν να αλλοιωθούν. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να απορρίπτουμε κατά τεκμήριον σοβαρές μελέτες άκριτα. Προτιμάτε δηλαδή η συζήτηση να γίνεται με αστεία επιχειρήματα του τύπου 38000 νομοταγείς και 11 εκατομμύρια κλέφτες; Αν ναι, ίσως δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανένα τα αφελή και ισοπεδωτικά που κατά καιρούς γράφονται εδώ μέσα.
Αν εννοείς ότι μειώνω κι απαξιώνω φορείς, όπως το LSE, κάνεις μεγάλο λάθος.
ReplyDeleteΠοιός ο λόγος της αναφοράς σου σε συγκεκριμένο πρόσωπο τότε αφήνοντας υπονοούμενα;
Δεν διαφέρει από τη συλλήβδην απαξίωση που κατά κανόνα επιχειρείται εδώ μέσα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι απαξιώνονται στη βάση του τι έκαναν 10-100-1000 από αυτούς.
Σαν να πηγαίνει ο Τοτός 20 (ή 30 ή 100 ή 1000) μέρες στη Γαλλία και όταν επιστρέφει δίνει βαρύνουσα ομιλία για το πως είναι οι γυναίκες στη Γαλλία. Όχι πως αντίστοιχα φαινόμενα είναι σπάνια στις καφετέριες της επικράτειας...
Τα παπούτσια των 920 ευρώ δεν τα αγοράζουν οι Αστοί.Οι πραγματικοί Αστοί ζούν ΛΙΤΟΤΑΤΑ.Οι πραγματικοί Αστοί ήταν παραγωγοί, δεν ήταν παράσιτα.Και το αξιακό τους σύστημα δεν τους επέτρεπε να επιδεικνύουν τα πλούτη τους με οποιονδήποτε τρόπο.Μιλάμε για τους πραγματικούς Αστούς(τέτοιοι δε υπάρχουν σήμερα,εκτός απο τον Κομφούκιο και Σημίτη) και όχι για τους 38.000 Χατζηφωτίου.
ReplyDeleteΤότε ποιός αγοράζει τα παπούτσια των 920 ευρώ;
Είναι ένας νέος ανθρωπολογικός τύπος.Για τον οποίο μιλήσαμε και στο παρελθόν.Είναι ο HOMO CONSUMUS.Αυτός ο τύπος Ανθρώπου αποίκησε την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.Και επειδή η παρουσία του συνέπεσε με την Βασιλεία του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου αποκαλείται από πολλούς προσφυώς(συμφωνώ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ(διαφωνώ) HOMO PASOCUS.O HOMO PASOCUS είναι κοινωνιολογικός και όχι κομματικός τύπος Ανθρώπου.Το ίδιο συμβαίνει και με τον κοινωνιολογικό τύπο ΛΑΜΟΓΙΟ.Εμφανίστηκε επί ΠΑΣΟΚ.Αλλά ευδοκιμεί σε ολους τους κομματικούς χώρους και κυρίως στη ΝΔ όπου και παρήχθηκε ένας μεταλλαγμένος νέος τύπος ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΣ σε κάθε αντιβιοτικό.Από αυτόν θα απαλλαγούμε πολύ δύσκολα.
Ο/Η νεόπτωχος είπε...
ReplyDeleteΑλήθεια; Ό,τι δεν συμβαδίζει με τα στερεότυπά μας το απορρίπτουμε;
κλικ εδώ για το λινκ από το ίδιο το LSE
"The survey conducted last month by Kapa Research, a surveys company, and The London School of Economics on behalf of the ministry of economy found that poverty has begun to threaten social cohesion."
January 11, 2008 4:25 PM
The above news report states nothing το allow an independent reader to form an educated opinion.
I cannot go by news reports!
I beg your attention here.
It is important for us all in this Blog to learn
1. The size of the sample used/tested
2. The PRECISE METHODOLOGY, that is, whether Kapa Reserach included such data as
a) size of each household tested
b) home ownership
c) size of main residence
d) territoriality - geographic distribution of households tested
e) number of minors or other dependents per household
f) "declared/reported" income from salaries and wages
g) "under-the-table" income from salaries and wages per household
h) income from assets such as rentals, bank interest, stock/bond interest
i) ALL ASSETS (owned homes, land, farms, stock, bank deposits, bonds, mutual funds, etc etc) per household
j) the educational level vis-a-vis income
etc etc
3. The reference dates AND time interval of the data collection.
At ANY RATE, I MUST read THEIR METHODOLOGY and then I SHALL RETURN.
@ G700
ReplyDeleteand all bloggers
Ο κ. Βούλγαρης ΔΕΝ είπε ότι δεν υπάρχουν φτωχοί, μήτε εγώ.
Είναι όμως σαφές με καθαρότητα κρυστάλου ότι η απόλυτη φτώχεια έχει υποχωρήσει κατακόρυφα από το 1974 και εντεύθεν και ότι σήμερα περιορίζεται σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες που κυρίως αποτελούνται από ηλικιωμένους (>65) μικροσυνταξιούχους και αγρότες.
Επ ΑΥΤΟΥ συμφωνώ απολύτως.
Το ποσοστό λαού που ζει στο πλαίσιο της απολύτου φτώχειας {οριζόμενης ως εισόδημα <500 περίπου ευρώ) ΔΕΝ είναι επακριβώς γνωστό. Εικάζεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 10-15%.
ΑΛΛΑ και αυτό το ποσοστό να γνωρίζαμε επακριβώς ΠΑΛΙ ΔΕΝ έχουμε ΠΛΗΡΗ εικόνα.
Η απόσταση μεταξύ ενός φτωχού που ζει σε μια γκαρσονιέρα στη Κυψέλη με 500 ευρώ και ουδέν άλλο εισόδημα, και ενός κατοίκου, πες, του Λεωνιδίου με το σπίτι του, τα ξύλα του για τζακάδα, το λάδι, τις μελιτζάνες του και ΔΕΝ ξέρω ΤΙ άλλο, ΕΙΝΑΙ ΧΑΩΔΗΣ.
ΚΑΙ είναι χαώδης όχι μόνο από καθαρά οικονομική άποψη, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ κοινωνική. Ο πρώτος έχει μεγάλες πιθανότητες να ζει απομονωμένος, εξοστρακισμένος από τον κοινωνικό κορμό, ο δεύτερος, μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα 95%, ευτυχεί (και εδώ έχει σημασία και δανείζομαι απο την ωραία ανάλυση του "τάκης").
ΑΛΛΑ εσείς έχετε μάθει ή μάλλον έχετε προγραμματισθεί να μετράτε την ευτυχία ΚΑΙ την δυστυχία σε ευρώ.
Αθλιότης δεν μετριέται αναγκαστικά με ευρώ.
ΑΘΛΙΟΤΗΣ, δίπλα στην οποία ωχριούν οι ΑΘΛΙΟΙ του Victor Hugo, είναι να διασκεδάζεις με τον ΕΜΕΤΟ (δλδ Λευτέρη Πανταζή) και με τα ΑΝΘΥΠΟΚΟΠΡΑΝΑ (Βάρσου, Δημητριάδου, Βαρδή).
ΚΑΙ παρόλα τα πολλά χρήματα που σας δίνουν οι γονείς σας και τα γκλαμουρόρουχα, πολλοί από σας ΒΙΩΝΕΤΕ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ.
Οι περισσότεροι από σας είστε δυστυχείς ΔΙΟΤΙ δεν γνωρίζετε ΗΧΟΥΣ και ΧΡΩΜΑΤΑ. Στην περίπτωσή σας, ούτως ή αλλέως, τα χρήματα είναι άχρηστα.
Tα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι τα ανταλλακτικά για το κλιματιστικό σύστημα της οικίας Παρμενίδη έφθασαν από τα Αμερικάς και η λειτουργία του αποκατεστάθη από ώρας 11:56 Ελλάδος, της σήμερον.
ReplyDeleteΕυτυχείτε
@ parmenides
ReplyDeleteσχηματικά μιλώντας , ο HOMO CONSUMUS με την αγοραστική του μανία αποτέλεί βασική πλέον κινητήρια δύναμη διαμόρφωσης της κοινωνίας, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει τον Αστό και τον Προλετάριο της ύστερης φάσης της νεωτερικότητας.
Όταν πχ ο Μπάμπης και η Γιάννα, με τον μέτριο μισθό και το power boost της πιστωτικής κάρτας , αγοράζουν τα φτηνότερα κινέζικα προϊόντα προκαλώντας με την επιλογή τους μια διαδικασία κοινωνικού ντάπμπινγκ , ε ας μας πει κάποιος πως μπορείς να αντισταθείς σ' αυτό το φαινόμενο;
Τι να σου κάνει η όποια επίκληση σε μια πιο συγκρατημένη στάση απέναντι στη ζωή, ο εξορκισμός του καπιταλισμού κοκ, όταν δεν έχεις σπίτι να μείνεις (είσαι στο κάτω όριο της εισοδηματικής κλίμακας) αλλά αυτό το πράντα το θες τόσο πολύ.
Τα ατομικά όνειρα του HOMO CONSUMUS πραγματοποιούνται μόνο μέσα από την κατανάλωση μαζίκών προϊόντων όχι μέσα από την δημιουργική και παραγωγική εργασία την οποία την βλέπουν μόνο ως τρόπο να πάρουμε κανά φράγκο.
Είναι δε τόσο έντονη η καταναλωτική επιθυμία του HOMO CONSUMUS που λαμβάνει διαστάσεις βιολογικής ανάγκης , σε βαθμό που προκαλούτναι πάσης φύσεως ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές αλλά και παραβατικές συμπεριφορές.
Ο HOMO CONSUMUS ΔΕΝ δεν πιστεύει στην εργασία αλλά στην κατανάλωση με οποιαδήποτο μέσο.
Είναι ο άνθρωπος που θα έκανε τα πάντα για να αυξήσει την καταναλωτική του δυνατότητα.
και μερικά ερωτήματα προς POLICY MAKERS και bloggers σχετικά με το θέμα της φτώχειας
ReplyDelete1. Ποιο το μέγεθος της απόλυτης φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα; Δηλαδή πόσοι ζουν την απόλυτη εξαθλίωση του μηδενικού σχεδόν μισθού;
2.Ποιο το μέγεθος της σχετικής φτώχειας στη σημερινή Ελλάδα; Πόσοι ζουν δηλαδή με λιγότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος;
3.Ποιο το βάθος της φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα; Πόσο φτωχός είναι δηλαδή ο φτωχός;
α. Έχει δική του στέγη;
β. Εργάζεται;
γ. Τι ποσοστό της σχετικής φτώχειας βιώνει συνθήκες εξαιρετικής δυσχέρειας; Δηλαδή κάτω από το 50% και το 40% του διάμεσου εισοδήματος.
4.Ποιο είναι το ρίσκο του να γίνει κανείς φτωχός στην Ελλάδα; Δηλαδή εάν κάποιος είναι οριακά πάνω από το όριο της φτώχειας τι πιθανότητες έχει να περιπέσει σε κατάσταση φτώχειας;
5. Πώς κατανέμεται η φτώχεια γεωγραφικά , ανά περιφέρεια; Πόσο δηλαδή πιο φτωχή είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τη Θεσσαλία και από την Αττική ή την Κρήτη;
6.Πόσες είναι οι δημόσιες κοινωνικές διαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που διατίθενται για την αντιμτώπιση της φτώχειας και την οικονομική ένταξη των φτωχών; Πόσο αποτελεσματικές είναι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
6.Ποια είναι η διαχρονική εικόνα-τάση της φτώχειας στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 2007;
7. Σήμερα η απόλυτη φτώχεια, η σχετική φτώχεια , ο πληθυσμός όσων βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση αυξάνονται ή παραμένουν σταθεροί ;
8. Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα νέα φτώχεια και νεόπτωχοι; Δηλαδή εντοπίζονται σήμερα εργαζόμενοι φτωχοί οι οποίοι σε συνδυασμό με μια φτώχεια δυνατοτήτων (έλλειμμα δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υποδομών) βιώνουν μια κατάσταση υψηλού ρίσκου;
9. Τέλος πόσο πιο φτωχοί είμαστε σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη;
Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση για τη φτώχεια σε όλες της τις διαστάσεις, και κυρίως αν οι πολιτικοί θέλουν να κάνουν policy της προκοπής και όχι να ανταλλάσσουν κούφια συνθήματα, όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν.
""Τα ατομικά όνειρα του HOMO CONSUMUS πραγματοποιούνται μόνο μέσα από την κατανάλωση μαζίκών προϊόντων όχι μέσα από την δημιουργική και παραγωγική εργασία την οποία την βλέπουν μόνο ως τρόπο να πάρουμε κανά φράγκο.""
ReplyDeleteΔεν ξέρω, αλλά τα παιδιά των Γ700 πάρα πολύ συχνά πετάνε τις πιο ωραίες ατάκες.
Δυστυχώς έτσι είναι. Τι να πει κανείς όταν οι μισοί στο εργασιακό τους περιβάλλον χαιρετίζουν τους συναδέλφους/συνεργάτες (εργοδότες ή υπαλλήλους) με το πολύ φιλικό και ζεστό στυλ
'Έλα ρε απατεώνα, τι λέει; Όλα καλά;'
.... λέει πολλά για το πώς οι άνθρωποι βλέπουν τη δουλειά και αναλόγως μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το επίπεδο και την ποιότητα της εργασίας.
@ Γ700 Re: Policies
ReplyDeleteAKΡΙΒΩΣ, ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ
Τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ υπάρχουν και δεν υπάρχουν πρώτον διότι η χώρα ΔΕN διαθέτει ακαδημαϊκά ιδρύματα [ούτε καν μέση εκπαίδευση] και δεύτερον διότι τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία, στοιχηματίζω, ΔΕΝ είναι ΤΟΣΟ δεινά όσο ορίσμένοι επικαλούνται και ΕΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ.
Αν ήσαν δεινά ΘΑ ΕΙΧΑΝ δημοσιοποιηθεί προ πολλού.
Αλλά υπάρχουν ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚesque στοιχεία από το ΕΚΚΕ και άλλα εκμαυλιστήρια του ΝΟΥ και της ΨΥΧΗΣ των Ελλήνων.
Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει επιστημονική έρευνα. Υπάρχει ΜΟΝΟ διακεκριμένη ακαδημαϊκή ΑΛΗΤΕΙΑ, εικόνα και ομοίωση του μηχανισμού κατάληψης της εξουσίας και λαφυραγώγησης του κράτους, που τους ανέδειξε στις θέσεις τους.
ΚΑΙ τώρα, άρχισε ΑΥΤΗ η διακεκριμένη ΑΛΗΤΕΙΑ της ΠΑΣΠ και της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ να προωθεί και τα παιδιά της, όπως γινόταν παληά με την Αστική Τάξη.
Αυτά μου τάπαν χθες βράδυ ένας πρύτανης και ένας αντιπρύτανης μετά συζύγων, οι οποίες με αφόπλισαν και στην συνέχεια με κατέκτησαν με κατσικάκι, λαχανοντολμάδες και μακαρόνια au gratin.
Η Ελλάδα ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ. Eίναι ΔΕΣΜΙΑ του ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ.
Δηλαδή χθες βράδυ άκουσες αυτά που ήθελες ν ακούσεις και έφαγες τα αγαπημένα σου φαγητά. Το τερπνόν μετα του ωφελίμου. Ε, Κομφούκιε;
ReplyDeleteΕμένα με προβλημάτισε το επόμενο που έγραψε. Τι τον τάισαν και υπαινίσσεται σήμερα πως παλιά η Αστική Τάξη προωθούσε τα παιδιά της; Αφού έχουμε πει πως η Αστική Τάξη είναι υπεράνω. Είναι δυνατόν να κατέφευγε η υψηλών ηθικών αρχών Αστική Τάξη σε τόσο ποταπές πράξεις; Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά.
ReplyDeleteέγραψε ο Κομφούκιος:
"ΚΑΙ τώρα, άρχισε ΑΥΤΗ η διακεκριμένη ΑΛΗΤΕΙΑ της ΠΑΣΠ και της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ να προωθεί και τα παιδιά της, όπως γινόταν παληά με την Αστική Τάξη."
@Γ700:
ReplyDeleteΗ Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (http://www.statistics.gr) πραγματοποιεί μιά σειρά από μετρήσεις για τη φτώχεια στην Ελλάδα. Αρκετά στοιχεία υπάρχουν στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (διατίθεται δωρεάν από το ισόγειο του κτιρίου της Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου). Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ νομίζω χρησιμοποιούνται και από την EuroStat.
Κάποιοι θα μπορούσαν να απαξιώσουν τα στοιχεία αυτά, αλλά δεν παύουν να είναι ό,τι καλύτερο έχουμε για μελέτη. Εκτός και αν κάποιοι επιμένουν να κάνουν σοβαρή ανάλυση στη βάση παρατηρήσεων από το παπουτσάδικο της γειτονιάς τους.
@κομφούκιος:
Ναι, η ελληνική υστέρηση δεν είναι κάτι καινούργιο η άγνωστο, αλλά η απαξίωση των πάντων δεν εξυπηρετεί την πρόοδο.
@ parmenides
ReplyDelete"Ας αναρωτηθούμε λοιπόν:
1-Η Ελλάδα είναι μιά φτωχή ή μιά πλούσια χώρα;
2-Οι Ελληνες είναι φτωχοί ή πλούσιοι;
3-Οι Ελληνες είναι πλούσιοι σε μιά πλούσια χώρα, πλούσιοι σε μιά φτωχή χώρα ή φτωχοί σε μία πλούσια χώρα;
Αυτά τα ερωτήματα δεσμεύουν σε απαντήσεις που έχουν τη δύναμη ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.Και που εμπεριέχουν το ΑΞΙΑΚΟ και άρα το ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ στίγμα του καθένα μας.Απ-αξιωμένες και απο-ιδεολογικοποιημένες απαντήσεις ΔΕΝ υπάρχουν.Και δεν υπάρχουν γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν στον σκληρό ΑΓΩΝΑ των αντιπαραθέσεων."
Για να απαντήσουμε σωστά οφείλουμε να εισαγάγουμε και μιά άλλη παράμετρο, τον χρόνο.
Η Ελλάδα ήταν κάποτε επίγειος παράδεισος, αλλά με φτωχούς πολίτες.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι ΠΛΟΥΣΙΑ, είναι ένας Λευτέρης Πανταζής, ένας quasimodo, σε έκδοση nature morte ή μιά ρωπογραφία με τo ουλώδες silicon-filled bust της Αννας Βάρσου ως το εικαστικό μοντέλο.
Η Ελλάδα έγινε ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΣ μιά κόλαση κομμένη και ραμμένη στην "ιδεολογία" του απολύτου πεζοδρομίου, μιάς αγράμματης και άξεστης ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του Far West.
Τσοχατζόπουλε, λαλιώτη, πολυζωγόπουλε, παπασπύρο:
Καταστρέψατε το ΚΑΛΛΟΣ χιλιετηρίδων,
Γι αυτό
σας θέλω ΝΕΚΡΟΥΣ, κρεμασμένους ανάποδα στην Πλατεία Συντάγματος, ντροπιασμένους.
hello
ReplyDelete