Από τον Στέφανο Μάνο*
Κάθε χρόνο, ή κάθε δύο χρόνια, τέτοια εποχή παίζεται η ίδια θεατρική παράσταση. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί τρεις εργοδοτικές οργανώσεις, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τον καθορισμό των γενικών κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων όλης της χώρας.
Η σεζόν αρχίζει με ομοβροντίες παραινέσεων για αυτοσυγκράτηση από μέρους του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που γίνονται δεκτές με την «πρέπουσα αγανάκτηση»’ από μέρους των συνδικάτων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. Καθώς πλησιάζει η στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων παρεμβαίνει και ο υπουργός Οικονομίας που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και απευθύνει έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις τόσο των μισθών όσο και των τιμών.
Μετά την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων διαπιστώνεται το χάσμα που χωρίζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων από τις διαθέσεις της εργοδοσίας (κυρίως του ΣΕΒ), προκαλούνται οι πρώτες αψιμαχίες, μερικές πορείες, άντε και καμιά απεργία, και στο τέλος επέρχεται κάποιος συμβιβασμός που, κατά το ΚΚΕ και τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του, επιβεβαιώνει την απληστία της εργοδοσίας.
Είμαι βέβαιος ότι και φέτος η παράσταση θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία της.
Θα παραθέσω μερικά στοιχεία που, σε μένα τουλάχιστον, δημιουργούν την εντύπωση ότι τα πράγματα θα έπρεπε να ακολουθούν διαφορετική πορεία.
Εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα προσφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργάζονται 900.000. Μερικοί πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Η διαπραγμάτευση για τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον καθορισμό των κατωτάτων ορίων αφορά στην πραγματικότητα τα 2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ή τον ΟΣΕ, ή την Τράπεζα της Ελλάδας και τις άλλες τράπεζες δεν περιμένουν κάτι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Πριν από χρόνια, το 2001, είχα γράψει στην Καθημερινή για τη διαπίστωσή μου ότι στο Συμβούλιο της ΓΣΕΕ -που διαπραγματεύεται την Εθνική Συλλογική Σύμβαση- η συντριπτική πλειοψηφία του συμβουλίου προέρχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν νομίζω ότι άλλαξε η σύνθεση. Στην πραγματικότητα -και όχι στα χαρτιά- η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Είναι λοιπόν φυσικό, όταν διαπραγματεύεται η ΓΣΕΕ, να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της τα συμφέροντα εκείνων που στην πραγματικότητα εκπροσωπεί. Να ζυγιάζει ό,τι προτείνει με γνώμονα τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Από τα 2.000.000 που προσφέρουν εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, μόνο 200.000, το 1/10, εργάζεται σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 απασχολούμενους. Με άλλα λόγια ο ΣΕΒ παρεμβαίνει στη διαπραγμάτευση εκπροσωπώντας ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που θα υποστεί τις συνέπειες της διαπραγμάτευσης.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της στρεβλής εκπροσώπησης; Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αυτοί που πράγματι εκπροσωπούνται- έχουν καταφέρει να έχουν διπλές και τριπλές αποδοχές σε σύγκριση με τους άλλους του ιδιωτικού τομέα. Η ανεργία των νέων ανθρώπων είναι η ψηλότερη στην Ευρώπη.
Μήπως όμως βγήκαν κερδισμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις (μεγάλες χαρακτηρίζω όσες απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους) που δέχονται να συμμετέχουν στη θεατρική παράσταση που έστησε το πολιτικό σύστημα (όχι σήμερα, από παλιά); Οχι βέβαια. Η ανταγωνιστικότητα των περισσότερων επιχειρήσεων φθίνει και, το χειρότερο, με τη συμμετοχή τους στη διαπραγμάτευση συμβάλλουν στη διαμόρφωση και εμπέδωση μιας αντι-επιχειρηματικής νοοτροπίας.
Η ΓΣΕΕ στην πρόσκλησή της για διαπραγμάτευση υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός είναι βασικό στοιχείο για τη δημιουργία όρων κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο ελληνικός κατώτατος μισθός αντιπροσωπεύει μόλις το 54% του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης. Δεν γνωρίζω πώς υπολόγισε η ΓΣΕΕ το 54%, αλλά από στοιχεία της Eurostat πληροφορήθηκα ότι 13 ευρωπαϊκές χώρες (στις οποίες περιλαμβάνονται η Πορτογαλία και η Ισπανία) έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό από τον ελληνικό και μόνον 6 έχουν υψηλότερο. Επτά ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό (Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, κ.α.).
Στην τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση συμφωνήθηκε ότι το κατώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών από 1ης Μαΐου 2007 είναι 657,89 ευρώ.
Το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε τι ύψος θα διαμορφωθεί το ποσό αυτό.
Κατά τη γνώμη μου, αρμοδιότερη να ορίσει το κατώτατο όριο αποδοχών είναι η κυβέρνηση. Στο ερώτημα ποιος είναι αρμοδιότερος να σταθμίσει τα συμφέροντα των νέων ανθρώπων που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πιάσουν δουλειά, η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ ή η κυβέρνηση, απαντώ χωρίς ενδοιασμό: Η κυβέρνηση.
Το ίδιο απαντώ και για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Δεν εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΕ με τη σημερινή της σύνθεση. Αλλά και το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής που θέτει η ΓΣΕΕ είναι ζήτημα της κυβέρνησης και όχι των συνδικαλιστικών φορέων. Η κοινωνική συνοχή είναι υποχρέωση και ευθύνη της κυβέρνησης.
Τι προτείνω να γίνει; Να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του. Η κοινωνική συνοχή δεν προάγεται με την ανοχή και συντήρηση των τεράστιων διαφορών στις αμοιβές και τους όρους εργασίας μεταξύ ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει με μεγαλύτερη αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και μικρότερη στον ευρύτερο δημόσιο.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να αυξηθεί το κατώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 70 ευρώ (αύξηση 10,65%) και μόνο κατά 35 ευρώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Τι επίπτωση θα είχε μια κατά 10,65% αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα; Θα πίεζε κάπως τις επιχειρήσεις και θα οδηγούσε μερικές από αυτές πιο γρήγορα στο προδιαγεγραμμένο τέλος τους, ιδίως αν το κράτος εξακολουθήσει να εμποδίζει την αναδιάρθρωσή τους. Θα πίεζε για λίγο την ανεργία προς τα πάνω, αλλά θα έδινε περισσότερα χρήματα για κατανάλωση στους 500.000 εργαζόμενους που ζουν με τον κατώτατο μισθό.
Τι άλλο θα μπορούσε και έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση που δεν θα κάνουν και δεν μπορούν να κάνουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ κλπ; Να περιορίσει σημαντικά το κόστος απασχόλησης των νέων ανθρώπων, ιδίως των νέων γυναικών. Πόσο; Τόσο όσο χρειάζεται για να περιοριστεί η ανεργία τους στο επίπεδο της γενικής ανεργίας. Είναι απαράδεκτο για την κοινωνική συνοχή να έχουμε 8% ανέργους και 25% νέους ανέργους. Κάθε μήνα υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία και η πρόταση μου είναι να μειώνει η κυβέρνηση το κόστος απασχόλησης (το κόστος, όχι τις αποδοχές τους) των νέων ανθρώπων μέχρις ότου η ανεργία τους να πέσει στο 8%.
Η κυβέρνηση οφείλει επίσης -επιδιώκοντας την κοινωνική συνοχή- να καταργήσει όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο και παρα-δημόσιο τομέα. Π.χ. τις πλασματικές υπερωρίες, τα αλλοπρόσαλλα επιδόματα απόδοσης, τις αυτόματες αναπροσαρμογές αμοιβών (συμβολαιογράφοι και δικηγόροι με βάση τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων κ.α.), τις συνδέσεις αμοιβών με εργασίες του παρελθόντος, κ.α.
Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που τρέφουν τον πληθωρισμό. Διότι ο πληθωρισμός δεν τρέφεται από τα 70 επιπλέον ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από τα εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ που μοιράζονται σε διάφορες προνομιούχες ομάδες πληθυσμού.
Τέλος είναι σημαντικό να αλλάξει η προσέγγιση της φορολογίας εισοδήματος. Που είναι και αυτό αρμοδιότητα του κράτους. Αντί να αρχίζει να «τσιμπάει» από τα 1.000 ευρώ το μήνα, να πάει στα 1.500 ευρώ. Για να εξομαλυνθεί η μισθολογική καμπύλη.
Προτείνεις να καταργηθεί η συλλογική διαπραγμάτευση; Όχι βέβαια. Προτείνω την ακόλουθη μεταρρύθμιση: Το κράτος να ορίζει τα κατώτατα όρια αποδοχών και οι κοινωνικοί εταίροι να ρυθμίζουν ό,τι άλλο θέλουν να ρυθμίσουν πέρα από τα κατώτατα όρια.
*Το άρθρο του Στέφανου Μάνου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 27-1-2008.
Μάνος,Ανδρουλάκης,Ανδριανόπουλος.
ReplyDeleteΕργαστάσιο παραγωγής ιδεών.Φίλοι του ΓΑΠ.Η καρδιά τους και η ελπίδα τους είναι ακόμη σαυτόν.Η επιρροή τους είναι πολύ μεγάλη στο φιλελεύθερο "μικρό Ελληνικό Σύμπαν".Αυτές τις μέρες της Χριστοδουλιάδας μας βγάζουν από την επιρρέπεια στον "αυτοκτονικό ιδεασμό".
Ο Μάνος ιδιαίτερα,και με το σημερινό του άρθρο,έχει καταπληκτικές προτάσεις για ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ πολιτική.
Μάνος:"Η κυβέρνηση οφείλει επίσης -επιδιώκοντας την κοινωνική συνοχή- να καταργήσει όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο και παρα-δημόσιο τομέα. Π.χ. τις πλασματικές υπερωρίες, τα αλλοπρόσαλλα επιδόματα απόδοσης, τις αυτόματες αναπροσαρμογές αμοιβών (συμβολαιογράφοι και δικηγόροι με βάση τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων κ.α.), τις συνδέσεις αμοιβών με εργασίες του παρελθόντος, κ.α.
ReplyDeleteΑυτές είναι οι ρυθμίσεις που τρέφουν τον πληθωρισμό".
Οι μισθοί των "εξαρτημένης εργασίας" εργαζομένων, Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι χαμηλοί.Στον ιδιωτικό είναι και βάρβαρες οι συνθήκες εργασίας και πολύ χαμηλές οι αποδοχές.Και όλα αυτά σε μια πλούσια χώρα με,ίσως,τις περισσότερες κατά κεφαλήν offsore εταιρείες στο κόσμο.Τεράστιοι δημόσιοι πόροι πάνε στα παραδεισένια νησιά.Εκεί είναι το πρόβλημα κ.Μάνο.Είναι η "αόρατη" πλευρά των κρατικοδίαιτων πιράνχας.Που ο πληθυσμός τους αυξήθηκε ανεξέλεγκτα.
....συμβολαιογράφοι..
ReplyDeleteΕύγε κ. Μάνο.Αυτά τα παράσιτα του κοινωνικού σώματος ποιός θα τα ψεκάσει;
Ακούμε ότι η κ.Μπουλγαράκη,σύζυγος υπουργού, διαπρέπει σ'αυτόν τον τομέα.
Εδώ και καιρό σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. ΟΧΙ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο προτείνουν μερικοί. Το ελάχιστό εγγυημένο εισόδημα αφορά σε επιδοματική ενίσχυση των φτωχών και είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
ReplyDeleteΟ κατώτατος μισθός είναι η ελάχιστη ωριαία, ημερήσια ή μηνιαία αμοιβή που υποχρεούνται να πηρώσουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους με βάση το ΝΟΜΟ.
Οι πρώτες χώρες που καθιέρωσαν Κατώτατο Μισθό ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία το 1896. Σήμερα 20 Ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν νομοθετημένο Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν να προσδιορίζουν τα κατώτατα όρια μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και καλά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε χώρες με σοβαρό και ισχυρό εργατικό κίνημα και διευρυμένη παραγωγική βάση όπως η Σουηδία Γερμανία. Στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, όπως πολύ σωστά εντοπίζει στο άρθρο του ο Μάνος, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει στο να αυξάνονται οι μισθοί όπου υπάρχει συνδικαλιστική δύναμη και να μένουν στάσιμοι ή να μην εφαρμόζονται οι συλλογικές συμφωνίες εκεί όπου η συνδικαλιστική ισχύς είναι ισχνή. Δηλαδή κυρίως στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, όπου εργάζονται οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ.
Πως μπορεί να λυθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα; Μερικοί λένε μέσω της συνδικαλιστικής αυτο-οργάνωσης και συμμετοχής στους συγκεκριμένους χώρους. Δεν το πιστεύουμε.
Η συγκριτική διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η καθιέρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ,
1. αυξάνει ραγδαία το εισόδημα των χαμηλόμισθων (10 - 15% ήταν η εφάπαξ αύξηση στη Βρετανία το 1999 που τέθηκε σε ισχύ και ετησίως πάνω από το γενικό επίπεδο τιμών)
2.είναι διοικητικά εύκολο να ελεγχθεί η εφαρμογή του , αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αναφορά (στην ιστοσελίδα του Υπουργείου) από πλευράς εργαζόμενου ότι η επιχείρηση παραβιάζει τη νομοθεσία
3.έχει ουδέτερη επίδραση στην απασχόληση , δηλαδή απ' ότι δείχνει η δειθνής εμπειρία δεν υπάρχει κίνδυνος μείωσης λόγω της αύξησης του μισθού, μειώνονται όμως τα κέρδη γεγονός που συνεπάγεται μια άμεση αναδιανομή υπέρ του εργαζόμενου
4.τονώνεται τη ζήτηση
5.δεν επιδρά αρνητικά στα δημόσια οικονομικά
6.διευκολύνει τους νέους και τους φοιτητές να υποστηρίξουν οικονομικά τον ευατό τους δουλεύοντας λιγότερες ώρες (ή ζητώντας λιγότερα χρήματα απ' τη φαμίλια) επενδύοντας τις υπόλοιπες σε μετεκπαίδευση που ενδεχομένως να τους βοηθήσει να βρουν καλύτερη δουλειά.
7.μειώνει την μισθολογική ανισότητα (pay gap) μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και μεταξύ υπερπροστατευόμενων και υποπροστατευόμενων εργαζομένων
Δεδομένων όλων των παραπάνω υιοθετούμε την πρόταση για θεσμοθέτηση Κατώτατου Εθνικού Μισθού με νόμο και θα αναρτήσουμε και σχετικό post.
Kai mesa se ola auta, exoume ta dhmosia nosokomeia na anavalloun ta taktika xeirourgia aurio, logw ths khdeias tou Arxiepiskopou.
ReplyDeleteGELOIOI ELLHNES, GELOIO KRATOS!!!
Όποιος ενδιαφέρεται για μια αξιολόγηση του Κατώτατου Μισθού στην Αγγλία από την εισαγωγή του το 1999 μέχρι σήμερα 2007
ReplyDeleteπερίληψηBritain Minimum Wage: impact on pay and jobs
paper CEP Discussion paper 781 D.Metcalf
Report Low Pay Commission. NMW Report 2007
όλα τα reports της LPC
ReplyDelete-Στη Γαλλία ο ΕΚΜ ανά ώρα είναι 8,27 ευρώ
ReplyDelete-Στην Ιρλανδία 8,67 ευρώ κυμαινόμενος : -30% για εργαζόμενους 16-18, -20% για το πρώτο έτος εργασίας μετά τα 18, -10% για το δεύτερο έτος εργασίας μετά τα 18
-Στην Αγγλία είναι 7,43 ευρώ για τους άνω των 22, 6,26 για εργαζόμενους 18 - 21 and 4.62 κάτω των 18
Εδώ θα βρείτε συγκριτικά στοιχεία για τους επίσημους κατώτατους μισθούς, νομοθετημένους ή μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης (και σε όρους αγοραστικής δύναμης) ανά την ΕυρώπηMinimum Wages 2007
ReplyDeleteΆλλο 1 παράδειγμα της διαφοράς Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα
ReplyDeleteΑύριο είναι αργία για το Δημόσιο λόγω της κηδείας του Αρχιεπισκοπου. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προφανώς είναι μουσουλμάνοι και δεν θέλουν να παραστούν
Η αντιπροσώπευση της πλειοψηφίας των σημερινών απασχολούμενων από συνδικαλιστικές οργανώσεις τύπου ΓΣΕΕ είναι ανύπαρκτη, έως άδικη και καταστροφική.
ReplyDeleteΌσον αφορά τους μισθούς το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ο κατώτατος μισθός, αλλά ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης του μισθού σύμφωνα με τα χρόνια εργασίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Θεωρώ καλή λύση τη θεσμοθέτηση ενός κατώτατου μισθού, δεν είμαι υπέρ της τυφλής υποταγής στο «νόμο» της αγοράς. Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως με μπακαλίστικες μεθόδους , αλλά με βάση την απόδοση και παραγωγικότητα της οικονομίας και την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς για εργατικό δυναμικό. Επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για κατώτατους μισθούς και ιστορίες, όταν σε μια αγορά εργασίας των 6 εκ. ατόμων υπάρχουν δεκάδες διαφοροποιήσεις, εξαιρέσεις και υπεξαιρέσεις μεταξύ ομάδων απασχολούμενων. Κάθε συζήτηση για βασικό μισθό στην Ελλάδα τελειώνει με την αποκόμιση μερικών ακόμα προνομίων και επιδοματικών ενισχύσεων σε αυτούς που ήδη αποτελούν τους ευνοούμενους. Η πιο χαρακτηριστική ομάδα απασχολούμενων αυτής της κατηγορίας είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι μεγαλύτερης ηλικίας, εργαζόμενοι στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ κλπ.
Θέλουμε ισχυρή αντιπροσώπευση από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι, αντί να στρουθοκαμηλίζουν περί θεσμοθετημένου βασικού μισθού ως το αποκλειστικό ζήτημα, οφείλουν να προτείνουν στο πολιτικό σύστημα προτάσεις για:
Μεταρρύθμιση και αναπροσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος
Μεταρρύθμιση και αναπροσαρμογή των εργασιακών θεσμών – εφαρμογή ενός μοντέρνου εργασιακού μοντέλου ενιαίου για όλους τους απασχολούμενους, όχι με βάση τον τομέα εργασίας (πχ δημόσιος υπάλληλος vs. Ιδιωτικός), αλλά το είδος απασχόλησης, μισθωτής, ημί-μισθωτής, ή αυτεπάγγελτης.
Τον περιορισμό των ποικίλων μορφών πρόωρης εξόδου από το εργατικό δυναμικό
Μεγαλύτερη ευελιξία στον εργασιακό βίο
Μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη δημόσια ενίσχυση για κατάρτιση και κινητικότητα του εργατικού δυναμικού
Μεγαλύτερη πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική εξέλιξη σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας, απομάκρυνση δηλαδή από την αποκλειστικότητα που έχει αποκτήσει το ευρύτερο δημόσιο τα τελευταία χρόνια στην «κατάρτιση» επί πληρωμής (πρακτικά ένα ακόμα είδος επιδόματος)
Καλύτερες συνθήκες εργασίας για τη διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας εργασίας
από in.gr
ReplyDeleteΞεκίνησαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις έως 10,5% στους κατώτατους μισθούς για να καλυφθούν οι απώλειες από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Θεωρώ καλή λύση τη θεσμοθέτηση ενός κατώτατου μισθού, δεν είμαι υπέρ της τυφλής υποταγής στο «νόμο» της αγοράς. Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως με μπακαλίστικες μεθόδους , αλλά με βάση την απόδοση και παραγωγικότητα της οικονομίας και την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς για εργατικό δυναμικό
ReplyDeleteΠροφανώς , πριν να θεσμοθετηθεί δια νόμου ο κατώτατος μισθός, θα προηγηθεί τεχνοκρατική επεξεργασία και στη συνέχεια συμφωνία στο πλαίσιο κάποιου τύπου διαρκούς επιτροπής όπως πχ η Low Pay Commission στο ΗΒ.
Θεωρούμε ότι όσο εξωγήινα κι αν φαντάζουν όλα αυτά δεν πρέπει να φοβόμαστε τέτοιου τύπου μέτρα.
Βέβαια που να τα προωθήσει κανείς αφού τα συνδικάτα θα αντιδράσουν διότι έτσι χάνουν ένα πεδίο διαπραγμάτευσης, ενώ οι μικρομεσαίες θα κλαίγονται ότι έτσι ζορίζονται οικονομικά.
Αν όμως ο ΕΚΜ συνδυαστεί με μια ελάφρυνση του εργασιακού θεσμικού
πλαισίου τότε θεωρούμε ότι θα έχει κάνει καλό σε όλους.
OXI OXI OXI.
ReplyDelete1. Με την τρέχουσα καταναλωτική διάθεση των Ελλήνων, τυχόν αύξηση των κατώτατων μισθών
α) θα αυξήσει τα αυθαίρετα,
β) θα αυξήσει τα οχήματα,
γ) θα αυξήσει δραματικά το εξωτερικόν χρέος και
δ) θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στον ΑΕΡΑ.
ΓΝΩΡΙΖΩ εκ του ΑΣΦΑΛΟΥΣ ότι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των 700άρηδων ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ σε αλοιφίτσες και πανάκια άνω του 75% του μισθού της. Ακουσον-άκουσον, μου είπαν σε μεγάλους Οίκους Ειδών Υπερ-πολυτελείας ΟΤΙ κάθε φορά που αυξάνουν τις ΤΙΜΕΣ τους σε νέα ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΥΨΗ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο ΑΡΙΘΜΟΣ των ΠΕΛΑΤΩΝ τους, οι οποίοι (εδώ οι επιχειρηματίες γίνονται ΕΜΦΑΤΙΚΟΙ!!!) είναι στην πλειοψηφία τους ΝΕΟΙ και ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΣ ΛΑΟΣ!!! - YOU BELIEVE IT OR NOT.
2. Με την τρέχουσα ΑΝΕΡΓΙΑ/ΑΕΡΓΙΑ, κάθε αύξηση, έστω και μικρή, του πληθωρισμού θα ΕΚΤΙΝΑΞΕΙ τον ΔΕΙΚΤΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ* (misery index = unemployment x inflation).
3. Με το ΚΟΣΤΟΣ (όχι την αμοιβή) της εργασίας ευρισκόμενο σε ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ, ΑΥΞΗΣΗ του κατωτάτου ΜΙΣΘΟΥ θα επηρεάσει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ το ΚΟΣΤΟΣ της εργασίας ΚΑΙ θα ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ την ΑΝΕΡΓΙΑ, την στιγμή που βελτίωση της είναι το κατ εξοχήν ζητούμενο.
Σε κάθε περίπτωση, στον ΠΛΑΙΣΙΟ της ΕΝΔΟ-ΓΕΝΕΑΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, αν πιστέψουμε τους ΝΕΟΥΣ ότι την ΕΝΝΟΟΥΝ, το ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ είναι η ΜΕΙΩΣΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ των ΟΜΟΛΟΓΩΝ τους. Και η μείωση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ των νέων θα ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΟΧΙ με αύξηση της ΑΜΟΙΒΗΣ της εργασίας (ηλίου φαεινότερο) αλλά, όπως ΣΩΣΤΑ το θέτει εδώ ο κ. ΜΑΝΟΣ, με ΜΕΙΩΣΗ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ στην ΕΛΛΑΔΑ, καθώς και με ειλικρινή και ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗ των ΗΛΙΘΙΩΝ, ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΩΝ νόμων, που λόγω ΔΥΣΚΑΜΨΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ στο ΚΑΤ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ/ΟΧΗΜΑ.
Να σημειωθεί ακόμα πως ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ, όπως και το ΦΠΑ στα ελεύθερα επαγγέλματα, θα εκτινάξει την ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ σε νέα ύψη.
Με τα ΕΝΟΙΚΙΑ, γενικώς στην Ελλάδα, να βρίσκονται στα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα της ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ένας 700άρης θα μπορούσε να ζει ΚΑΛΑ εάν oι ΤΙΜΕΣ των ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (δλδ ειδών διατροφής, παροχής ρεύματος, τηλεφώνου, αμοιβών δικηγόρων-συμβολαιογράφων, φαρμάκων κλπ) απελευθερώνονταν και ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΝ σε λογικό, ΕΣΤΩ και για το MANHATTAN!!, πλαίσιο. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝΕΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ και ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ φροντίζει να βρεί ΤΡΟΠΟ ώστε η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ να ΑΥΞΗΘΕΙ - και προσέξτε ΔΕΝ μιλάω για είδη πολυτελείας εδώ.
Ο Οίκος Καλογήρου πουλάει υπόδημα πολυτελείας και ΔΙΚΑΙΩΜΑ του να αυξήσει την ΤΙΜΗ στις σαγιονάρες σε 500 ΕΥΡΩ, μακάρι γιατί όχι. Η βλακεία έχει το κόστος της. ΜΙΛΑΩ, λοιπόν, για ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, αυτά τα απαραίτητα είδη ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
ΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΝΑΠΟΔΑ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ εδώ ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ΚΥΡΙΩΣ:
1. ΜΕΙΩΣΗ του ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, την κατ εξοχήν ΠΛΗΓΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΠΗΓΗ χορού των εκατομμυρίων.
2. ΑΥΞΗΣΗ της ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ που ΕΝΑΝΤΙΑ στην "λογική" των πολιτικών και του ωρυόμενου Λαού (που είναι όλοι φτωχογεννημένοι, άρα δεν έχουν σέβας στο χρήμα) ΔΕΝ θα επιτευχθεί με ΕΛΕΓΧΟ τιμων των ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
με απόκτηση ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ από πλευράς λαουτζίκου**.
* Ο λόγος για τον οποίο ο Δείκτης Αθλιότητας είναι χαμηλός στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ότι ελέγχεται ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ.
** Μπαίνω στο Champion στην Κανάρη και πάω στα ράφια. Παριστάνω πάντα τον καθυστερημένο και μιλάω δυνατα, όπως η θεία Φωφώ, για να ακούει όλος ο κόσμος. Και αρχίζω "Μακαρόνια ΜΙΣΚΟ, 93 λεπτά το μισό κιλό, Barilla 1 ευρώ το μισό κιλό, Champion 32 λεπτά το μισό κιλό, ΑΡΑ, άρα, άρα με 96 λεπτά αγοράζω 1.5 κιλό μακαρόνια, πω πω πωωωω κερδος που βγάζω για να έχω καταναλωτική συνείδηση."
ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του ΠΟΛΙΤΗ,
ReplyDeleteΑΥΞΗΣΕΙΣ σε μισθούς και ωρομίσθια θα είναι
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Θα ΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ αυτόν τον ΑΞΕΣΤΟ ΛΑΟ και
ΜΕΤΑ
ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΜΟΡΦΩΘΕΙ θα του ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Ναι, στην Ελλάδα όταν μιλάνε για βασικό μισθό μιλάνε για 1200 ευρώ για όλους ας πούμε. Από πού ρε φίλε KKE πηγάζει αυτό το ποσό? Κοστολόγησες δηλαδή με βάση τις δικές σου ανάγκες και όρισες έτσι το ποσό ως το μίνιμουμ ως προς τι? Για την κάλυψη των βασικών αναγκών? Και ποιες είναι αυτές?
ReplyDeleteΕδώ και πολλούς μήνες, από τότε που δημοσιεύσατε κείμενο του Ευρωπαϊκού συνδικάτου εργαζομένων στο μπλογκ, δήλωσα υπέρ της θεσμοθέτησης κατώτατου μισθού. Ακόμα καλύτερα, στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας, κάτι που επιδίωξε σε υπέρτατο βαθμό ο Κώστας Σημίτης, θεωρώ ότι πρέπει είναι η ταύτιση των εθνικών με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ. Κρίμα που άλλαξε τις προτεραιότητες ο Κωστάκης, γιατί έχοντας αποδείξει επί Σημίτη σε μεγάλο βαθμό την ταύτιση των εθνικών με τους κοινοτικούς στόχους, η χώρα περνούσε σε στάδιο συγκαθορισμού στόχων και προτεραιοτήτων. Τώρα απλά ακολουθούμε, παριστάνοντας τον αλέκο σε θέματα που απαιτούν πολλή δουλειά, ή φαντάζουν να έχουν μεγάλο πολιτικό – πελατειακό κόστος.
Αν λοιπόν το όραμα της ΕΕ είναι η πολιτική ενοποίηση, που για μένα αυτή είναι η ουσία, η μετάλλαξη δηλαδή του πολίτη κάποιας χώρας σε πολίτη της Ευρώπης, με ταυτότητα, θεσμούς, παιδεία και κουλτούρα Ευρωπαϊκές / ούς, τότε θα πρέπει να ζυμώνουμε πολύ σοβαρά στο μυαλό μας τις έννοιες Ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα, Ευρωπαϊκό εργασιακό θεσμικό, κανονιστικό και λειτουργικό περιβάλλον, Ευρωπαϊκός βασικός μισθός. Τέτοιου είδους διεργασίες οφείλουν να κάνουν τα συνδικάτα και οι λοιποί παράγοντες, διεργασίες που συγκλίνουν σε κοινά αποτελέσματα για όλη την ΕΕ. Οι διαδικασίες και οι μεθοδολογίες μπορεί και πρέπει να διαφοροποιούνται, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση διαφέρει ποικιλοτρόπως από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ.
Ως ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟ θα εισήγαγα την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ, με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, για ΚΑΘΕ ΑΓΑΘΟ της ΤΙΜΗΣ πώλησης ΑΝΑ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΡΟΥΣ ή άλλου ΜΕΓΕΘΟΥΣ.
ReplyDeleteΚαι όταν αναφέρομαι σε θεσμοθέτηση βασικού μισθού δεν εννοώ αύξηση μισθού.
ReplyDelete@Κομφούκιος
ReplyDeleteΛογικά τα επιχειρήματά σου, σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των νεοελλήνων, αλλά έχω μερικές παρατηρήσεις:
1. Βεβαίως οι Έλληνες δεν έχουν αναπτυγμένη καταναλωτική συνείδηση σε σχέση με π.χ. τους Γερμανούς, αλλά δεν νομίζω πως έχουν διαφορές σε σχέση με τους Αμερικανούς ή τους άλλους μεσογειακούς λαούς (Ισπανούς/Ιταλούς/Πορτογάλους). Σίγουρα πρέπει να υπάρξει βελτίωση, αλλά δεν εντοπίζεται εκεί το πρόβλημα. Ωραίο το παράδειγμα με τα μακαρόνια, αλλά εδώ δεν έχουμε αυξήσεις στα "ακριβά" είδη μόνο, αλλά σε όλα. Ότι και να αγοράσεις είναι μέρα με τη μέρα ακριβότερο.
2. Δεν αναφέρεσαι καθούλου στο μεγάλο θέμα της απουσίας ελέγχου. Πως γίνεται οι βενζινοπώλες να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τη Wall Street και να ακολόυθούν ακαριαία τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ενώ όταν πέφτουν δεν αλλάζει τίποτα.
3. Για το ανελαστικό πλαίσιο εργασίας δεν συμφωνό καθόλου. Η αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα είναι El Dorado ήδη. Ωράρια δεν υπάρχουν, άδειες δεν υπάρχουν ΄(ούτε καν της μητρότητας δεν δίνουν καλά καλά) αποδοχές δεν υπάρχουν. Ανελαστικό είναι το πλαίσιο στο Δημόσιο. Στον Ιδιωτικό τομέα είναι υπερ ελαστικό σε σημείο που μισθωτοί εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου για να είναι όμηροι του εργδότη. Τι άλλο να γίνει δηλαδή?
ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ κατά ΜΕΡΟΣ. Με 150 ΕΥΡΩ βρίσκεις ΘΑΥΜΑΣΙΑ γκαρσονιέρα, πες, στη Καλλιθέα, εκτός και αν είσαι με τα σκουλαρίκια, άπλυτος κλπ, οπόταν θα φοβηθεί ο ιδιοκτήτης και θα σου πει 300 για να σε διώξει.
ReplyDeleteΣτο Λονδίνο (επίσης πρωτεύουσα κράτους) με 150 ευρώ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕΣ ούτε DIG, ούτε Bedsitter (δλδ δωμάτιο χωρίς dedicated κουζίνα και με ΚΟΙΝΟ με άλλους λουτρό) ακόμα και το 1981. Ακόμα και ΠΡΙΝ 27 χρόνια, στο Λονδίνο χρειαζόσουν τουλάχιστον 400 ευρώ για μιά αυτοτελή γκαρσονιέρα!!!!!!!!!
ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΝΑΙ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ.
Τις κουτοπονηριές περί συγκλίσεως ΟΧΙ σε μένα μάγγες.
Κομφούκιε το θέμα εδώ δεν είναι αν θα ήταν σωστή ή όχι μία θεσμοθετημένη αύξηση του βασικού μισθού. Βάσει σωστών «τεχνοκρατικών» (όπως είπαν κι οι G700) διαδικασιών θα ήταν ξεκάθαρο αν και κατά πόσο θα μπορούσε να αυξομειωθεί το κατώτατο όριο. Το θέμα πιστεύω περισσότερο είναι κατά πόσο η ΓΣΕΕ και τα λοιπά συνδικάτα έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν το βασικό μισθό και πώς τον καθορίζουν. Επίσης, στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους, αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των απασχολούμενων ή κατ’ ουσίαν συντηρούν την πολυδιάσπαση του εργατικού δυναμικού σε ομάδες βάσει βαθμιδών προνομίων? Είναι ουσιαστικά μηχανισμοί υπέρ ή κατά της εργασίας? Κατά την άποψη μου είναι, όπως λες κι εσύ, μέγιστοι αντεργατικοί μηχανισμοί. Αυτόματα λοιπόν στη συνείδηση μου χάνουν και κάθε δικαίωμα καθορισμού ορίων μισθών, συνθηκών εργασιών κλπ., καθώς η οπτική τους γωνία είναι εκ φύσεως αντιπαραγωγική και παρασιτική.
ReplyDelete"Τις κουτοπονηριές περί συγκλίσεως ΟΧΙ σε μένα μάγγες."
ReplyDeleteΤι εννοεί ο ποιητής?
erratum
ReplyDeleteΔΕΝ θα επιτευχθεί με ΕΛΕΓΧΟ τιμων των ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
με απόκτηση ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ από πλευράς λαουτζίκου**.
->
ΔΕΝ θα επιτευχθεί ΜΟΝΟ με ΕΛΕΓΧΟ τιμων των ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΚΥΡΙΩΣ με απόκτηση ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ από πλευράς λαουτζίκου**.
Συμφωνώ, λοιπόν, ως πρός τον έλεγχο των τιμών, αλλά αυτός ΔΕΝ θα είναι ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ της ΑΛΛΑΓΗΣ. ΜΗ περιμένετε να είναι ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ της ΑΛΛΑΓΗΣ.
Ενας από τους βασικότερους κανόνες/νόμους/αρχές της Οικονομικής Επιστήμης είναι ο περί
ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΑΓΟΡΑΣ
δλδ ανεβαίνουν οι τιμές, πέφτει η ζήτηση.
Στην Ελλάδα ΑΥΤΟ ΔΕΝ ισχύει.
Ανεβαίνουν οι ΤΙΜΕΣ ανεβαίνει η ΖΗΤΗΣΗ.
@ mesout tavaz 2:18pm
ReplyDeleteΣυμφωνώ in toto με τα λεχθέντα σου (2:18pm) και επαυξάνω.
@ anonymous
ReplyDeleteΤο πλαίσιο εργασίας στην Ελλάδα, θεσμικά, είναι το πλέον ανελαστικό στην Ευρώπη. Το φαινόμενο el Dorado ευδοκιμεί ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ το πλαίσιο εργασίας είναι άκρως ανελαστικό, αρτηριοσκληρωτικό, με τεράστιο κόστος ανά εργαζόμενο, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Οι χαριστικές ρυθμίσεις είναι συνέπεια της ανελαστικότητας, και της εμμονής στη συντήρηση ενός πλαισίου εργασίας με ομάδες και βαθμίδες προνομίων, σε επίπεδο εργαζομένων, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων.
@ anonymous
ReplyDeleteΟι υπερρυθμίσεις, όπως και η αυξημένη γραφειοκρατία, αυξάνουν τη διαφθορά. Λιγότερες κι ουσιαστικότερες ρυθμίσεις, λιγότερος παρασιτισμός και χαριστικές ρυθμίσεις στην Ελληνική αγορά εργασίας. Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη διαφθορά.
Με 150 ΕΥΡΩ βρίσκεις ΘΑΥΜΑΣΙΑ γκαρσονιέρα, πες, στη Καλλιθέα, εκτός και αν είσαι με τα σκουλαρίκια, άπλυτος κλπ, οπόταν θα φοβηθεί ο ιδιοκτήτης και θα σου πει 300 για να σε διώξει.
ReplyDelete"Καλά σε ποια χώρα ζεις? Υπάρχει γκαρσονιέρα στην Αθήνα με 150€? Και με 300 πάρα πολύ δύσκολα βρίσκεις (για Αθήνα).
@ anonymous
ReplyDelete". Βεβαίως οι Έλληνες δεν έχουν αναπτυγμένη καταναλωτική συνείδηση σε σχέση με π.χ. τους Γερμανούς, αλλά δεν νομίζω πως έχουν διαφορές σε σχέση με τους Αμερικανούς"
ΔΕΝ ξέρω για Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχει ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ συνείδηση.
Ανεβαίνουν οι τιμές 5%, πέφτει η κατανάλωση 20%!!!
ΜΗ συγχέεις την ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ με την ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. Δυό ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές έννοιες.
"Ετερον ουδέτερον".
@ Anonymous
ReplyDelete"Καλά σε ποια χώρα ζεις? Υπάρχει γκαρσονιέρα στην Αθήνα με 150€? Και με 300 πάρα πολύ δύσκολα βρίσκεις (για Αθήνα)."
Ζώ κάπου 4 μήνες το χρόνο στην Αθήνα και ΞΕΡΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Σας βρίσκουν κορόϊδα, ιδίως στις λαϊκές συνοικίες όπου γίνεται όργιο. Σου βρίσκω ΑΝΕΤΑ, αν θες, στο Κολωνάκι με 300 ευρώ ΑΛΛΑ πρέπει να είσαι gentleman. Αν είσαι τσιτουριδο-λαλιωτο-καστανίδης με φάτσα δολοφόνου ή πασόκου εγκληματία, είναι βέβαιο πως θα σου ζητήσουν 700 ευρώ για να σε διώξουν.
@ anonymous
ReplyDeleteΔηλαδή έχουμε το εξής τραγελαφικό στην Ελλάδα. Από τη μία, έχουμε μερικές από τις καλύτερες ρυθμίσεις για εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ. Έχουμε στο ΙΚΑ 14 μισθούς. Ποιες και πόσες είναι οι άλλες χώρες στην ΕΕ που έχουν 14 μισθούς? Έχουμε εκατοντάδες βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους σήμερα λόγω τεχνολογικών εξελίξεων δεν υφίστανται καν. Έχουμε τις υψηλότερες υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, και από εργοδότη και από εργαζόμενο. Κλπ κλπ κλπ. Τέτοιου είδους είναι οι υπερρυθμίσεις οι οποίες που όντας υπερβολικές, ως εξωπραγματικές, στην απουσία ελεγκτικών κι ανεξάρτητων μηχανισμών, ή δεν εφαρμόζονται, ή παρακάμπτονται μέσω άλλων ρυθμίσεων ή εξαιρέσεων στις ρυθμίσεις.
Μπερδεύεις την ανελαστικότητα στο δημόσιο με την φιλοσοφία εργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο δημόσιο οι πάντες δουλεύουν με βάση το καταστατικό. Ό, τι προβλέπει ο νόμος και το πλαίσιο λειτουργίας του εκάστοτε δημόσιου φορέα. Αυτή η νοοτροπία από μόνη της κάνει ανελαστικούς τους ίδιους τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Η οικονόμος μου η Μαργαρίτα νοικιάζει ένα εκπληκτικό εκσυγχρονισμένο μεγάλο δυάρι με συναρπαστικό κήπο 200+ τετραγωνικών δίπλα στο DIVANI Βεϊκου με 250 ευρώ.
ReplyDeleteΠολλοί από σας είσαστε άτομα μειωμένης εμπορικής αξιοπιστίας και έρχεστε σε επαφή με ιδιοκτήτες ΟΜΟΙΟΥ φυράματος στο στυλ "when Greek meets Greek" [δλδ όταν απατεώνας συναντά απατεώνα] το θαυμάσιο βιβλίο του Graham Greene. ΑΛΛΑ δεν νομιμοποιείσαι να χρησιμοποιείς παραδείγματα του ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ ή ΒΛΑΚΕΙΑΣ ως ενδεικτικά ΤΙΜΩΝ και τάσεων!!!!!
Επεξήγηση
ReplyDeleteΤο "When Greek meets Greek" είναι Αγγλισμός και σημαίνει "Οταν απατεώνας συναντά απατεώνα" ύστερα από το έργο του G Greene.
G700 εσείς που δεν φαίνεστε για εγκληματίες βρίσκετε γκαρσονιέρες με 150€?
ReplyDeleteΔΕΝ με πειράζει. Για λόγους προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΑΙ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ορισμένες τάσεις θα τις υποστηρίξουμε.
ReplyDeleteΜΑΚΑΡΙ να πάει 2 ευρώ το ΛΙΤΡΟ ώστε να μάθετε να πηγαίνετε με τα ποδια και το μετρο.
ΟΤΑΝ ολόκληρος Κομφουκιος πηγαίνει με τα ΠΟΔΙΑ και στο αεροδρόμιο με μετρο ή το Χ95
ΠΩΣ τολμάτε ΕΣΕΙΣ να πηγαίνετε με ΤΑΞΙ και ΙΧ!!!!!!
ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ!!!!
ΜΑΚΑΡΙ να πάνε 5 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα ώστε να μειωθεί η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ.
ΚΑΙ τα ΚΙΝΗΤΑ....
ReplyDeleteΤΙ τα χρειάζεσθε τα κινητά;;;;
ΚΙΝΗΤΑ χρειάζονται ΜΟΝΟ επαγγελματίες με εξωτερικές δουλειές όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, δικηγόροι.
ΟΣΟ βλέπω παιδάκια 10 ετών με ΚΙΝΗΤΑ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ
ΟΥΤΕ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
NEVER
EVER
EVER
Διαφθορά υπάρχει και αλλού, αλλά η διαφορά είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται. Δείτε το άρθρο για το σκάνδαλο Siemens. Οι Ελληνικές αρχές κοιμούνται...
ReplyDeletehttp://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=12&id=440696&expand=1
@ mesout tavaz (2:42pm)
ReplyDeleteI adore you
parmenides said...
ReplyDelete"Μάνος,Ανδρουλάκης,Ανδριανόπουλος.
Εργαστάσιο παραγωγής ιδεών.Φίλοι του ΓΑΠ.Η καρδιά τους και η ελπίδα τους είναι ακόμη σαυτόν"
Tα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press, United Press, CNN, Reuters kai Agence France-Press μεταδίδουν ότι η λειτουργία του ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ της οικίας Παρμενίδη διεκόπη από 10:41 ώρα Ελλάδος της σήμερον.
"Με 150 ΕΥΡΩ βρίσκεις ΘΑΥΜΑΣΙΑ γκαρσονιέρα, πες, στη Καλλιθέα"
ReplyDeleteMe 150 euro de briskeis oute ypogeio garaz stin TROUMPA. Bres mou esy garsoniera, kai THAYMASIA kiolas kai tin kleino ayrio.
Meneis sta Manhattan kai sta mouseia sou kai mou fainetai den exis idea peri real estate ti simeron imeran.
Το 2008 θα είναι το έτος ΓΑΠ.Ο Μπένι γύρισε από την ασωτεία,ο Σημίτης γύρισε από την ασκητεία.Ο Χριστόδουλος επιτέλους έκανε και ένα θαύμα.Ο Εκδημών πήρε μαζί του και τη "δεξιά του Κυρίου".
ReplyDeleteΗ αποφράς τετραετία τελειώνει.Θα ξαναπιάσουμε το νήμα της Ευρώπης.
Ανακοινούται επισήμως ότι ο Παρμενίδης μεταφέρθηκε σε κατάσταση ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ και σχεδον κωματώδη κατάσταση στο Θεραπευτήριον "Ευαγγελισμός".
ReplyDeleteΜε καλές θερμές μπουγιότες αναμένεται η υγεία του να αποκατασταθεί εντός της νυκτός.
Τον αγαπάμε και τον λατρευουμε.
"Ανακοινούται επισήμως ότι ο Παρμενίδης μεταφέρθηκε σε κατάσταση ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ και σχεδον κωματώδη κατάσταση στο Θεραπευτήριον "Ευαγγελισμός"."
ReplyDeleteThat sentence doesn't even make any sense.
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ReplyDelete"ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ απειλούν την πιλοτική δίωρη μεταμεσονύκτια λειτουργία του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, οι εργαζόμενοι στα δύο μέσα σταθερής τροχιάς.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) ανακοίνωσε χτες επισήμως ότι η επέκταση των δρομολογίων του Μετρό και του Ηλεκτρικού ώς τις 2 τα ξημερώματα θα αρχίσει από αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο και θα διαρκέσει ώς την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του ούτε για μία μέρα. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απεργήσουν τις ημέρες εφαρμογής της επέκτασης του ωραρίου, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα τέσσερα σωματεία τους αύριο.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το μέτρο να περάσει», λέει η εκπρόσωπος των εργαζομένων του Μετρό κ. Βερελή, προσθέτοντας ότι ήδη τα σωματεία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο αυτό- με εξώδικα- από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η νυχτερινή λειτουργία θα μειώσει τον χρόνο ανάπαυσής τους, καθώς και το διάστημα συντήρησης των συρμών και του δικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΜΕΛ (εταιρεία λειτουργίας του Μετρό) το κόστος από τη δίωρη παράταση υπολογίζεται σε περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ή σε περίπου 300.000 ευρώ τον μήνα. Για τον Ηλεκτρικό εκτιμάται ότι η αύξηση του κόστους λειτουργίας του από την επέκταση του ωραρίου θα ανέλθει σε 200.000 ευρώ τον μήνα. "
ΑΛΗΤΕΣ, ΛΑΜΟΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΑ.
Αλλά το άλλο ΠΟΥ το βάζετε;;;;
Οι εργαζόμενοι, λέει, ανησυχούν διότι η νυχτερινή λειτουργία θα μειώσει το διάστημα συντήρησης των συρμών και του δικτύου.
ΕΙΔΑΤΕ που νοιάζονται ΚΑΙ για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!!!!
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!!!!!
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ!!!!!!!!!!!!
ΑΛΗΤΕΣ, ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!
And.........
ReplyDeleteDid you say something about minimum wage??????!!!!!!!!
NEVER
EVER
EVER
Only over my dead body.
Π Α Σ Ο Κ
ReplyDeleteΓιατί απλά είμαστε καλύτεροι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Indeed you are!!!!
ReplyDeleteThe PATRICIANS of FRAUDULENCE!!
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
ReplyDeleteAre you jelous Κομφούκα;
ReplyDeleteKομφούκιος:
ReplyDelete** Μπαίνω στο Champion στην Κανάρη και πάω στα ράφια. Παριστάνω πάντα τον καθυστερημένο και μιλάω δυνατα, όπως η θεία Φωφώ, για να ακούει όλος ο κόσμος. Και αρχίζω "Μακαρόνια ΜΙΣΚΟ, 93 λεπτά το μισό κιλό, Barilla 1 ευρώ το μισό κιλό, Champion 32 λεπτά το μισό κιλό, ΑΡΑ, άρα, άρα με 96 λεπτά αγοράζω 1.5 κιλό μακαρόνια, πω πω πωωωω κερδος που βγάζω για να έχω καταναλωτική συνείδηση."
January 30, 2008 1:42 PM
Ενα από τα πολλά δυνατά προσόντα σου είναι η ικανότητά σου να περνάς μηνύματα με απλούς τρόπους.
Χρειαζόμαστε απλά μαθήματα καταναλωτικής συνείδησης και αποταμιευτικής συμπεριφοράς.
Εχουμε ΕΘΝΙΚΟ πρόβλημα σαυτό το τομέα.ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΣΕΒΑΣΜΟ,ΣΕΒΑΣΜΟ,ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Γιατί, τί είναι το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;
ReplyDeleteΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ δεν είναι;
Γιαυτό πρέπει να μπεί και το ΚΕΦΑΛΑΟΠΟΙΗΤΙΚΟ και ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ λογαριασμός,με φορολογικά κίνητρα,έτσι ώστε να ενισχυθεί η ΑΞΙΑ της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ.
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΒΟΗΘΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
με απόκτηση ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ από πλευράς λαουτζίκου**.
ReplyDeleteThus spoke the great economist. So now we can rest our case. Problem solved.
Προς όλους όσους πέταξαν την μπάλα στην κερκίδα της καταναλωτκής συνείδησης. Κανένα πιο πρακτικό επιχείρημα εναντίον του ΕΚΜ εκτός από νουθεσίες υπάρχει; Είμαστε όλο αυτιά δεν έχουμε πειστεί ακόμα.
"Επιτρέψτε μου τέλος να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου στα λεγόμενα προσκυνήματα στα οποία άγεται και εκτίθεται το, συχνά τόσο ταλαιπωρημένο, λείψανο του ατυχούς εκλιπόντος. Το θέαμα (περί αυτού ακριβώς πρόκειται), είναι αισθητικά αποτρόπαιο. Στολισμένος στη νεκρική ακινησία του με τα αρχιερατικά άμφια ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε ούτε να συμφωνήσει ούτε να διαφωνήσει. Ούτε να επικαλεσθεί εκείνο το υπέροχο της νεκρικής ακολουθίας «Αρατίς εστί. Βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, δίκαιος ή αμαρτωλός».
ReplyDeleteΚαι μια τελευταία παρατήρηση: το τι είδαν τα μάτια μας να παρελαύνουν ως γλάστρες από τα επί τούτο στηθέντα τηλεοπτικά πάνελ!"
Δυστυχώς ήταν όλα σχεδιασμένα από τον ίδιο με κάθε λεπτομέρεια Μεσιέ Καρκαγιάννης.
Food for Thought
ReplyDeleteOn an episode of the British political tv show, Question Time in 1994, the then Secretary of State for Trade, Michael Heseltine (Conservative) and the deputy leader of the opposition John Prescott (Labour) were engaged in a heated debate about Labour's proposals to introduce a National Minimum Wage.
Prescott: Why is it always millionaires like yourself that get uptight about £2 an hour more for people on minimum?
Heseltine: I'll tell you, I'll tell you. Because I know something about actually creating jobs as opposed to just talking about them.
P: You've done a lot better than your workers then.
H: And created a large number of jobs in the process.
P: Not at £2 an hour.
H: Now you just tell the people of this country...
P: Is £2 an hour acceptable to you?
H: You know perfectly well that what you're talking about is £4.08 an hour as the minimum wage.
P: Is £2 an hour acceptable to you as a very wealthy man?
H: It is nothing to do with me being a wealthy man.
P: Is it acceptable, £2 an hour?
H: It is entirely a matter of what people are prepared to accept in the circumstances of getting a job
The best of Question Time.
αποταμίευση,η νέα λατρεία! said...
ReplyDeleteΓιατί, τί είναι το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ δεν είναι;
Γιαυτό πρέπει να μπεί και το ΚΕΦΑΛΑΟΠΟΙΗΤΙΚΟ και ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ λογαριασμός,με φορολογικά κίνητρα,έτσι ώστε να ενισχυθεί η ΑΞΙΑ της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ.
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΒΟΗΘΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
Mπράβο παιδί μου. Εσύ είσαι Κομφου in the making. Στα 55 θα έχεις μουσείο στη Ρηγίλλης και διαμέρισμα στη 5η.
Ενοικοιάζονται γκαρσονιέρες με εβδομαδιαίο ενοίκιο 150 ευρώ. Οποιος ενδιαφέρεται παρακαλείται να στείλει μήνυμα υπόψη του κυρίου Φούφουτου.
ReplyDelete@ αποταμίευση,η νέα λατρεία! said...
ReplyDelete"Γιατί, τί είναι το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ δεν είναι;
Γιαυτό πρέπει να μπεί και το ΚΕΦΑΛΑΟΠΟΙΗΤΙΚΟ και ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ λογαριασμός,με φορολογικά κίνητρα,έτσι ώστε να ενισχυθεί η ΑΞΙΑ της ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ.
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΒΟΗΘΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ."
ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΔΟΜΗ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ACCOUNTABILITY ... ήταν πάντα η λατρεία των συνετών. Εσείς νομίζετε ΟΤΙ όλοι όσοι πλούτισαν ή διατήρησαν πλούτο, έκλεψαν.
ΔΕΝ είναι ακριβώς έτσι ή δεν είναι (ήταν) πάντα έτσι ......... ΜΗ παίρνετε παράδειγμα από τους γονείς σας. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα έντιμοι άνθρωποι ... ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν.
Από την ώρα που παντρεύτηκαν (καταμεσής πολέμου και εμφυλίου), έβαλε ο πατέρας την μαμά να κρατάει ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ (κυριολεκτικώς) των εξόδων του οίκου.
Νεαρή κοπέλα ήταν, 24 χρονών [αυτός σαραντάρης], ήξερε από φιλοσοφία, ελληνικά, λατινικά, ιταλικά ....
Μπορούσε να απαγγείλει Ομηρο στην Γαλλική (!!!), AΛΛΑ οικιακά και λογιστικά δεν ήξερε ..... Περιέργως, όμως, αν και όχι παραδόξως, λάτρεψε από νωρίς την μαγειρική και σύντομα αναδείχθηκε σε chef ολκής.
Του λέει, "Σοβαρολογείς, Αντωνάκη μου, που θα κρατάω βιβλία για μακαρόνια, φρούτα και λαχανικά;"
"Βεβαίως" της είπε, "για να έχεις επίγνωση των εβδομαδιαίων, μηνιαίων και ετησίων εξόδων και της ποσοστιαίας κατανομής των" [σσ τάχω ακόμα αυτά τα λογιστικά βιβλία].
Και συνέχισε, "Είναι επιτακτικόν να κάνεις απολογισμόν προς ίδιον όφελος. Εγώ ουδέποτε θα αμφισβητήσω τους αριθμούς σου." Και ουδέποτε τους αμφισβήτησε, την λάτρευε και την υποληπτόταν βαθύτατα άλλωστε.
Δυσκολευόταν να τον καταλάβει. Από τη μιά της είχε οικιακή βοηθό που δεν χρειάζονταν αφού δεν εργαζόταν και δεν είχαν (τότε) καν παιδιά (λόγω πολέμων) και από την άλλη της ζητούσε (απαιτούσε για την ακρίβεια) να κάνει ισολογισμούς - mixed messages.
Ησαν σεμνοί άνθρωποι και ζούσαν λιτά (παρότι ο πατέρας διέθετε εκ προγόνων, αλλά και ιδίαν, οικονομική επιφάνεια), αφενός λόγω της φιλοσοφίας και τεκτονικής αγωγής του, αφετέρου γιά να μη προκαλείται το δημόσιο αίσθημα σε χρόνους δίσεκτους - μόνο τα ρούχα τους ήταν ακόμα και τότε βαρύτιμα.
Τέλος πάντων, γύρω στο 1954, δινόταν το "bon voyage" cocktail party [δεξίωση που λένε σήμερα οι βλαχομπαρόκοι] στο Σαρόγλειο, επί τη αναχωρήσει του δευτέρου Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος για την Κορέα. Αρχηγός της Αποστολής (και μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΣ) ήταν ένας από τους κολλητούς τους, αυτός που τους είχε στεφανώσει.
Η μαμά, ενημερώνοντας πάντα τον πατέρα, έραψε βαρύτιμο crepe georgette στην Τσαμαδού και δανείσθηκε μιά γούνα [sable που είναι πολύ ακριβότερη από mink - σημερινής αξίας περίπου 100 χιλιάδων ευρώ] από μιά φίλη της.
Ετοιμη, λοιπόν, για να φύγουν ... μπαινει στο γραφείο του, την βλέπει και της λέει, "Θαυμάσιο φόρεμα, αλλά η γούνα;;". "Την δανείσθηκα" του αποκρίθηκε.
"Δανείσθηκες κάτι για να το φορέσεις;;" ρώτησε εμβρόντητος εκείνος και συνέχισε επιτακτικά,
"Αύριο το πρωί θα πας στον Σιστοβάρη και θα αγοράσεις όμοια ή όποιαν άλλη θέλεις."
"Μα κάνει πάρα πολλά χρήματα" του είπε έκπληκτη,
"Οσα και να κάνει... Σου έθεσα ποτέ περιορισμούς;;" απόρησε ο πατέρας ........
ΕΜΕΙΝΕ ΕΝΕΗ. Τότε και μόνο τότε κατάλαβε ΠΩΣ σκεφτόταν και ΤΙ εννοούσε αυτός ο σπουδαίος, καλός καγαθός άνθρωπος με τις "τσιγγουνιές" του.
Τα εργατικά συνδικάτα μετονομάσθηκαν κάποτε σε συντεχνίες, μετά σε κοινωνικούς φορείς και, επί πασοκικής αρχοντιάς, σε κοινωνικούς εταίρους!!
ReplyDeleteΑλλά, όπως θάλεγε η μαμά,
"c' est la meme Jeannette autrement coiffe'e" - "είναι η ίδια Γιαννούλα, αλλά με άλλη κόμμωση."
Η
για να θυμηθούμε τον Βάρναλη
ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ.
Πολυζωγόπουλε, Παπασπύρο ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΣ του ΕΘΝΟΥΣ,
ΠΡΟΔΟΤΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ
σας ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ!
@ Γ700
ReplyDelete"Προς όλους όσους πέταξαν την μπάλα στην κερκίδα της καταναλωτκής συνείδησης. Κανένα πιο πρακτικό επιχείρημα εναντίον του ΕΚΜ εκτός από νουθεσίες υπάρχει; Είμαστε όλο αυτιά δεν έχουμε πειστεί ακόμα."
ΤΟΣΕΣ ΑΡΑΔΕΣ με ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, που ανέπτυξα παραπάνω [vide Κομφούκιος, January 30, 2008 1:42 PM], ΔΕΝ σου φθάνουν;;;
Μήπως ξέχασα τα Ελληνικά μου;;;
@ Στέφανος Μάνος
ReplyDeleteΓΡΑΦΕΤΕ:
Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που τρέφουν τον πληθωρισμό. Διότι ο πληθωρισμός δεν τρέφεται από τα 70 επιπλέον ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά από τα εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ που μοιράζονται σε διάφορες προνομιούχες ομάδες πληθυσμού.
ΑΠΑΝΤΩ:
ΑΜΦΟΤΕΡΑ κύριε Μάνο, αμφότερα. Εβδομήντα ευρώ επί 2 εκατομμύρια (ο αριθμός εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα) = 140 εκατομμύρια ευρώ/μήνα = 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με 3.36% περίπου τού Δημοσίου Προϋπολογισμού, ΑΡΑ σημαντικό για Ελληνικά μέτρα και σταθμά.
ΓΡΑΦΕΤΕ:
Θα μπορούσε για παράδειγμα να αυξηθεί το κατώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 70 ευρώ (αύξηση 10,65%) και μόνο κατά 35 ευρώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
ΑΠΑΝΤΩ:
ΟΧΙ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΧΙ.
Επειδή δεν μπορούν να μειωθούν, οι μισθοί του Δημοσίου μπορεί να ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΙΔΙΟΙ επί μιά διετία (το ισοδύναμο με διορθωμένες τιμές ετήσιας μείωσης) ενώ στους ιδιωτικούς υπαλλήλους να δοθεί ένα 3%, maximum.
YOU BELIEVE IT OR NOT
ReplyDeleteΣύμφωνα με τα στοιχεία της SKYTRAX Βρεταννικής Εταιρείας αξιολόγησης Αεροπορικών Εταιρειών (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων),
η TURK HAVA YOLARI γνωστή περισσότερο ως
TURKISH AIRLINES πέτυχε να αναδειχθεί σε εταιρεία ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ, ένα σπάνιο επίτευγμα αν ληφθεί υπόψη ότο ΟΥΔΕΜΙΑ Αμερικανική εταιρεία και μόνο οι
Air France, Lufthansa, Swiss και Austrian Airlines από τις Ευρωπαϊκές ανήκουν σ' αυτήν την prestigious κατηγορία.
Η ημέτερη, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ήταν και παραμένει 2 ΑΣΤΕΡΩΝ (σημειώσατε, δεν υπάρχουν εταιρείες 1 αστέρα).
IMPRESSIVE huh?????????
Εγώ νόμιζα οτι είχαμε ΕΚΜ στα 700 ευρώ μικτά. Προφανώς έκανα λάθος. Θεωρώ τον ΕΚΜ εξαιρετική ιδέα αν και θα πρότεινα διαβαθμιζόμενο ΕΚΜ αναλόγως την επικινδυνότητα του επαγγέλματος αφου βεβαια ξεκαθαρίσει το τοπίο των βαρέων και ανθυγιεινών.
ReplyDeleteΤρείς κλίμακες επικινδυνότητας
1. Ακίνδυνα(π.χ.υπάλληλοι γραφείου),700 μιικτά ή 4,5 ευρώ ανα ώρα
2.Μεσαίας επικινδυνότητας 880 μικτά ανα μήνα ή 5.5. ευρώ ανα ώρα
2.Βαρέα 1120 μικτά ή 7 ανα ώρα.
υ.γ οι τιμές είναι ενδεικτικές προφανώς θα πρέπει να διαφέρουν αναλόγως το κόστος ζωής και την επίπτωση στον πλυθωρισμό
"Κυρώθηκε από τη βουλή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Microsoft"
ReplyDeleteΠροβλέπει την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας της Mirosoft στην Ελλάδα.Κάτι σαν ένα Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο μου φαίνεται.Θα παράγει γνώση,θα διακινεί γνώση,θα μεταδίδει γνώση,θα συμβουλεύει σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας,θα εκπαιδεύει,θα προμηθεύει με λογισμικό,θα εποπτεύει και θα παρέχει υποστήριξη σε θέματα ηλεκρονικής διακυβέρνησης,και χιλιάδες άλλα πράγματα.
Η άλλη Ελλάδα! Wellcome!
"Κυρώθηκε από τη βουλή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Microsoft"
ReplyDeleteΚαι θα επιτρέψουν τα Τσιπράγκαλα αυτή τη νεοαποικιακή,λεόντιο,ιμπεριαλιστική συμφωνία που οδηγεί με εύσχημο τρόπο στο κουρέλιασμα του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δημιουργία στη πράξη ιδιωτικού Πανεπιστημίου;
Welcome, με ένα λάμδα χρυσό μου παιδί.
ReplyDelete"αφετέρου γιά να μη προκαλείται το δημόσιο αίσθημα σε χρόνους δίσεκτους - μόνο τα ρούχα τους ήταν ακόμα και τότε βαρύτιμα. "
ReplyDeleteΕπειδή όμως τώρα οι καιροί δεν είναι δίσεκτοι, μπορούμε να προκαλούμε ελεύθερα πιά το δημόσιο αίσθημα...
"Κυρώθηκε από τη βουλή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Microsoft"
ReplyDeleteΚαι θα επιτρέψει το Χριστοδουλικό κατεστημένο τη διάβρωση της Εθνικής μας ταυτότητας από την εισβολή των σύγχρονων Σταυροφόρων της Δύσης;
Η Γεωργία σας said...
ReplyDeleteWelcome, με ένα λάμδα χρυσό μου παιδί.
January 31, 2008 7:55 AM
Ναι βγάζει μάτι Γεωργία.
Και πριν αναχωρίσει ο Bill Gates από την Ελλάδα ζήτησε ΑΚΡΟΑΣΗ από το ΓΑΠ, τον "ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΉ" Πρωθυπουργό στον οποίο και χάρισε ένα "λάπτοπ των φτωχών".Οχι στον "νύν" δεν δώρισε ντιβιντι-πλέιερ γιατί τα παράγει η Σόννυ.
ReplyDelete@ νάτος,νάτος ο ντιβιντάτος! said...
ReplyDelete"Και πριν αναχωρίσει ο Bill Gates από την Ελλάδα ζήτησε ΑΚΡΟΑΣΗ από το ΓΑΠ,...."
Μα επιτρέπει η etiquette να ζητήσει ακρόαση η Ελισάβετ της Αγγλίας από την Πίτσα Κίτσα;;
ΜΗΠΩΣ τα μπέρδεψες;;;
Μα επιτρέπει η etiquette να ζητήσει ακρόαση η Ελισάβετ της Αγγλίας από την Πίτσα Κίτσα;;
ReplyDeleteΜΗΠΩΣ τα μπέρδεψες;;;
January 31, 2008 8:30 AM
Στους Πρίγκηπες έτσι φέρνονται οι έξυπνοι Βασιλιάδες.
I am awed!
ReplyDeleteΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΕΚΜ) ΤΩΡΑ. ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ. ΧΩΡΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ , ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΙ Η ΓΣΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ.
ReplyDeleteΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΚΜ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ : ΟΙ ΑΝΕΚΠΡΟΣΩΠΗΤΟΙ - ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
ΓΙΝΕΤΑΙ? ΓΙΝΕΤΑΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, ΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ.
Κομφούκιε, δίνεις λαμπρά μαθήματα μέσα από την προσωπική σου εμπειρία. Η αληθινή κατανόηση κερδίζεται μόνο μέσα από το βίωμα. Kαι σε μας φίλε μου λείπει αυτήν η ανεκτίμητη εμπειρία.
ReplyDeleteΜεγαλώσαμε μέσα σε πλούσιες κοινωνίες ριζικά διαφορετικές απο τις προηγούμενες. Μεγαλώνουμε σε κοινωνίες οι οποίες μας διδάσκουν πως ΕΙΣΑΙ αυτό που καταναλώνεις.
Κομφούκιε ξεχάσαμε το αληθινό, ξεχάσαμε να ζούμε γι αυτό και όλοι μιλούν για όλα και anything goes.
Ο αληθινός δάσκαλος όμως διδάσκει μόνο αυτά που έχει κάνει κτήμα μέσα από την προσωπική του εμπειρία.
Κι αν είναι πολλά αυτά που διαφωνώ μαζί σου, σε σέβομαι και σε εκτιμώ βαθύτατα γιατί είσαι αληθινός. Και κανείς καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να διαφωνίσει σε αυτό.
Kομφούκιος:
ReplyDelete"....της είχε οικιακή βοηθό που δεν χρειάζονταν αφού δεν εργαζόταν..... "
Για αξεσουάρ δηλαδή.Αφού ήταν πιό φτηνή από τη γούνα.
Νομίζω πως οποιαδήποτε θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού δεν πρέπει να αφορά συγκεκριμένο νούμερο, αλλά τη μεθοδολογία με την οποία αναπροσαρμόζεται αυτό το ποσό, σύμφωνα με διάφορους δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας της οικονομίας, του κόστους επιβίωσης κλπ. Οι τεχνοκρατικές διεργασίες πρέπει να είναι συνεχείς, το μεθοδολογικό πλαίσιο σταθερό, κι επί αυτού η κοινωνία των πολιτών σε συνεργασία με το κράτος ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ανά έτος, ανά δύο έτη, εξαρτάται από τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις κι αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας) να επεξεργάζεται, να προτείνει, να τροποποιεί και να αναπροσαρμόζει τη μεθοδολογία. Ανάλογα και με το ιδεολογικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με πολιτικές και εξελίξεις, αδυναμίες ή δυνατότητες, ευκαιρίες ή κινδύνους, σε επιμέρους τομείς του μισθολογικού, όπως συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες και ενέργειες κατάρτισης / εκπαίδευσης κλπ κλπ, μπορεί να συγκροτηθεί το πλαίσιο που θα απαντά στις ανάγκες και δυνατότητες του εργαζόμενου αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.
ReplyDeleteΚαι φυσικά στη βάση αυτή η πρόταση του Αντώνη Πολιτάκη ακούγεται ορθότατη. Με βάση κριτήρια επικινδυνότητας και άλλων κριτηρίων, μπορούν να τεθούν minimum boundaries για διάφορες κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά το μεθοδολογικό πλαίσιο θα πρέπει να ξεκινά από τη βάση του υπολογισμού και της αναπροσαρμογής ΕΝΟΣ κατώτατου μισθού «επιβίωσης» για όλους, ασχέτως επαγγέλματος ή κατηγορίας επαγγέλματος.
ReplyDeleteΤο πολιτικό σκηνικό αλλάζει.
ReplyDeleteΟ ΓΑΠ σταθεροποιείται.
Ο Kotsios αποσταθεροποιείται.
Ο Εκδημών αφήνει ορφανή τη Δεξιά.
Ο Μεταστάς προκάλεσε ψυχικό τραλαλά στα νεοχουντοπαλλήκαρα.
Η δευτεράνζα που θα αυτοαποκαλείαι Αρχιεπίσκοπος(εκτός και αν είναι ο Θηβών,που είναι σοβαρός και θα αποφύγει τις απομιμήσεις)θα είναι της πλάκας.
ΓΑΠ και Kotsios πρωταγωνιστές.Τώρα που καθάρισαν όλα τα εμπόδια, ο καθένας στο δικό του χώρο,ας "κάνουν πέτρα τη καρδιά" και ας ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ.Υπάρχουν πολλοί τρόποι.ΜΠΟΡΟΥΝ.ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ.
Νομίζω πως οποιαδήποτε θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού δεν πρέπει να αφορά συγκεκριμένο νούμερο, αλλά τη μεθοδολογία με την οποία αναπροσαρμόζεται αυτό το ποσό, σύμφωνα με διάφορους δείκτες μέτρησης της παραγωγικότητας της οικονομίας, του κόστους επιβίωσης κλπ.
ReplyDeleteΜα ναι βέβαια αυτό λέμε κι εμείς. Η πρόταση μας δεν αφορά σε συγκεκριμένο νούμερο. πχ το ΚΚΕ λέει 1200 ευρώ μισθός διαβίωσης, living wage. Αυτό προφανώς δεν είναι δυνατόν να συμβεί στην Ελλάδα.
Εμείς λέμε θεσμοθέτηση ΕΚΜ το ύψος του οποίου καθώς και οι μελλοντικές αναπροσαρμογές θα είναι προϊόν επεξεργασίας έτσι ώστε να έχουμε αύξηση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων μεγαλύτερη απ' όσο επιτυγχάνεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τέτοια που να μην πλήττει τις επιχειρήσεις. Η εμπειρία δείχνει το μέτρο λειτουργεί. Ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν θεσμοθετήσει ΕΚΜ.
οι ΗΠΑ θεσμοθέτησαν πρώτα στις αρχές του 20ου αιώνα Κατ.Μ. για γυναίκες και παιδιά και ΕΚΜ το 1938
ReplyDeleteΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ:
ReplyDeleteΟ ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΗΔΕ ΕΣΘΙΕΤΩ
Προτείνουμε ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του ΜΕΤΡΟ
ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ για να μάθουν όλοι οι αλήτες ότι ΝΑΙ ΜΕΝ δεν είναι υποχείρια του ΕΡΓΟΔΟΤΟΥ, αλλά ούτε ο εργοδότης είναι υποχείριον του ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.
Θα κάμουμε εισαγωγή υπαλλήλων από ΒΟΛΓΚΑΡΙΑ που λένε οι πουτανέσκες οι Βουλγάρες ή δεν ξέρω ΠΟΥ αλλού, για να ΜΑΘΟΥΝ τα καθάρματα ΚΑΙ να συνετισθούν οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.
Το ΜΕΤΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του, τουλάχιστον Παρασκευή και Σάββατο ΟΛΗΜΕΡΙΣ, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ για προστασία της μεθυσμένης νεολαίας.
Το ΜΕΤΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του, τουλάχιστον Παρασκευή και Σάββατο ΟΛΗΜΕΡΙΣ, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ και ΑΝΑΓΚΑΙΑ για προστασία της μεθυσμένης νεολαίας.
ReplyDelete====================================
Την οικογένεια και το σχολείο τι τα έχουμε; Την Αστυνομία;
Νεολαία χωρίς παιδεία (και πειθαρχία) = κοινωνία του χάους.
θα παίρνουμε που θα παίρνουμε 700 Ευρώ στρεφόμαστε και εναντίον αυτών που παίρνουν παραπάνω... ε ναι είναι και πολύ λέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κάνουν δουλειά......είναι λέρες και οι εργατοπατέρες(οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το χώρο του ΠΑΣΟΚ για να μην ακούμε και ότι να ναι σχετικά μ'αυτό το μεγάλο μπουρδέλο..... αλλά είναι το ίδιο λέρες οι φίλοι σας οι τεχνοκράτες και ο Μάνος και ο Μίμης....το αγαπητό κράτος ,που στην ουσία και τώρα ελέγχει και τη ΓΣΕΕ αρά και το διάλογο όπως και το κατώτατο μισθό και όλα τα σχετικά, θα φροντίσει για όλους τους αδικημένους να στε σίγουροι..... Όσο τα αφεντικά ελέγχουν κράτη,Ε.Ε. και συνδικαλισμό η λύση δεν έρχεται από αυτούς... η λύση έρχεται από εμάς.... αντί να στρεφόμαστε εναντίον αυτών που μας εκμεταλλεύονται και μας κάνουν να παίρνουμε 700 Ευρώ ασχολούμαστε με αυτούς που παίρνουν παραπάνω.... οι κρίσεις τους είναι τεχνητές, η ιστορία κάνει κύκλους.... στόχος είναι η απώλεια των δικαιωμάτων(όσων έχουν μείνει). Και τι νομίζετε, αν απωλέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτά που έχουν(και δυστυχώς τα χρησιμοποιούν εις βάρος τους και εις βάρος μας) θα βρεθούμε εμείς σε καλύτερη κατάσταση;;;;
ReplyDelete8A H8ELA NA ANAFER8W SE MIA APO TIS PIO ADIKHMENES KATHGORIES IDIWTIKWN YPALLHLWN, TOUS LEGOMENOUS YPALLHLOUS GRAFEIOU. PROKEITAI STHN OUSIA GIA TH BOLIKOTERH GIA TOUS ERGODOTES, KATHGORIA YP-AN8RWPWN H OPOIA DEN EXEI SXEDON KANENA DIKAIWMA EPIDOMATWN. AN DOUME TIS SYLLOGIKES SYMBASEIS 8A PARATHRHSOUME OTI ENAS YPALLHLOS GRAFEIOU DEN LAMBANEI EPIDOMA HLEKTRONIKOU YPOLOGISTH, OUTE EPIDOMA KSENHS GLWSSAS!!!! VREITE MOU ESEIS ENAN YPALLHLO APASXOLOUMENO SE GRAFEIO, O OPOIOS NA MH XRHSIMOPOIEI TOULAXISTON MIA KSENH GLWSSA KAI YPOLOGISTH!!! THN IDIA STIGMH OMWS ENAS P.X. LOGISTHS LAMBANEI TA EN LOGW EPIDOMATA, ASXETWS AN TA XRHSIMOPOIEI! DEN PROKEITAI GIA MEGALH ADIKIA?
ReplyDeleteGIATI DEN YPARXEI EKSOMEIWSH TWN EPIDOMATWN? GIATI KAPOIES KATHGORIES DEN EXOUN PROSVASH S'AYTA? MHPWS GIATI EIMASTE OLOI (GIA TOUS ERGODOTES) YPALLHLOI GRAFEIOU? EPEIDH ETSI TOUS VOLEVEI?
ENA ALLO TRANO PARADEIGMA ADIKIAS EINAI TO EPIDOMA TEKNWN PANTA STON IDIWTIKO TOMEA). TO KSEROUN OLOI TOUS KI OMWS KANOUN TA STRAVA MATIA. EIDIKOTERA H ΓΣΕΕ.
ReplyDeleteENAS YPALLHLOS GRAFEIOU DEN LAMBANEI EPIDOMA TEKNWN!!!! 8A LAVEI MONO 5% STO TRITO PAIDI!!!!
ENAS ANTISTOIXOS YPALLHLOS ALLHS KATHGORIAS (P.X. LOGISTHS, GRAMMATEAS, KLP.) LAMBANEI EPIDOMA HDH APO TO PRWTO PAIDI!!!
MHHHPWS EINAI LIGO ADIKO????
KSEXASA NA PW OTI GIA TIS KATHGORIES SAN EKEINH TWN YPALLHLWN GRAFEIOU, PROBLEPETAI(APO TH STIGMH POU DE DINEI TO EPIDOMA O ERGODOTHS), NA DWSEI ENA "EPIDOMA" O OAED ANA TEKNO, AKSIAS.....94 EURO (GIA OLO TO XRONO) DHLADH GYRW STA 8 EURO TO MHNA)!!!!!
FYSIKA KANEIS DEN NTREPETAI GI' AYTO.... KAI KANEIS DEN FTAIEI...
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ: ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Α-ΔΙΚΑΙΟΥ) ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete8A H8ELA NA ANAFER8W SE MIA APO TIS PIO ADIKHMENES KATHGORIES IDIWTIKWN YPALLHLWN, TOUS LEGOMENOUS YPALLHLOUS GRAFEIOU. PROKEITAI STHN OUSIA GIA TH BOLIKOTERH GIA TOUS ERGODOTES, KATHGORIA YP-AN8RWPWN H OPOIA DEN EXEI SXEDON KANENA DIKAIWMA EPIDOMATWN.
ReplyDeleteγενικώς και δυστυχώς παίζει πολύ κλωτσίδι σ' αυτή την κατηγορία