Friday, October 31, 2008

Αδιόρθωτη η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης

Σε διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των τραπεζών προέβη την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών, κομμάτων και Μέσων. Τι διορθώνεται; Πρώτον, καταργούνται τα bonus στα στελέχη των τραπεζών που θα κάνουν χρήση του τραπεζικού πακέτου και ορίζεται πλαφόν για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών στο ύψος των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ, ενώ περιορίζονται τα μερίσματα στο 35% των συνολικών κερδών. Μέχρι εδώ όλα καλά. Η κοινωνική πρόκληση που συνιστούν οι αμοιβές των golden boys, έστω και στο πάρα πέντε, κάπως μετριάζεται.

Από εδώ και κάτω, όμως, αρχίζουν τα προβλήματα. Το διορθωμένο σχέδιο νόμου συνεχίζει να μην περιλαμβάνει εγγυήσεις χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το πακέτο στήριξης και το ποσό των 28 δις. ευρώ που παρέχεται απλόχερα από το δημόσιο κουμπαρά στις τράπεζες. Το Υπουργείο Οικονομίας, αντί να αντικαταστήσει το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου με μια ρήτρα διασφάλισης του απρόσκοπτου δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα με ό,τι έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θέτοντας συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους -π.χ. να δεσμευτούν οι τράπεζες να διατηρήσουν ένα ρυθμό επέκτασης του δανεισμού της τάξης του 4% με 5%-, δημιουργεί Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του νόμου. Το τελευταίο συνεδριάζοντας μία φορά τον μήνα θα διασφαλίζει δήθεν ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ομολόγων (8 δισ. ευρώ) δεν θα συσσωρεύεται, αλλά θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε στεγαστικά και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.

Με όλο το σεβασμό, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αυτό λέγεται «εικαστική παρέμβαση σε νεκρή φύση». Οι ρυθμίσεις αυτές προδίδουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να τετραγωνίσει τον κύκλο. Από τη μία παλεύει να αποδείξει στη κοινή γνώμη ότι επενδύει το δημόσιο πλούτο για να εξισορροπήσει την πτώση της ανάπτυξης και να ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την άλλη δε θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τους μεγαλομετόχους των ελληνικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ισχύ άτυπες συνεννοήσεις. Είναι ανήκουστο για μία ευρωπαϊκή δημοκρατία η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ που προέρχεται από το δημόσιο ταμείο, πόσο μάλλον του ιλιγγιώδους ποσού των 28 δις., να γίνεται στα μιλητά και στα μουλωχτά. Η «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες που υποχρεώνει όλα ανεξαιρέτως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να κάνουν χρήση της κρατικής οικονομικής στήριξης δεν αναιρεί απλώς το ίδιο το σχέδιο νόμου που θεσμοθετεί την προαιρετική χρήση του δημόσιου χρήματος. Έρχεται επιπλέον σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Επιτροπή στις 13 Οκτωβρίου και εγείρει προφανή ερωτηματικά ως προς το σκοπό και το πραγματικό κίνητρο αυτής της κίνησης.

Με απλά λόγια η επιβολή του πακέτου σε όλους είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή πρόβλεψη για μέτρα με σωστή στόχευση (well-targeted), αναλογικά ως προς το πρόβλημα (proportionate to the challenge faced), και σχεδιασμένα έτσι ώστε να μην διαταράσσουν τον ανταγωνισμό (designed in such a way as to minimize negative spill-over effects on competitors). Ταυτόχρονα εγείρεται το εξής ερώτημα: γιατί όλοι; Μήπως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι τόσο υγιές όσο εμφανίζεται ή μήπως υπάρχει κάτι το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει;

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την παροχή των κρατικών εγγυήσεων η ιδιωτική συμμετοχή των τραπεζών και των μετόχων. Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 15 της οδηγίας που ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί μια σημαντική συμμετοχή των ωφελειμένων από την κρατική βοήθεια εταιρειών (ensure a significant contribution from the beneficiaries and/or sector to the cost of the guarantee).

Εάν, όμως, το τραπεζικό πακέτο μπορεί με λίγη προσπάθεια και αρκετό σπρώξιμο να διορθωθεί, η συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας παραμένει μοιραία και αδιόρθωτη. Δε φτάνει που η κρίση βρίσκει την Ελλάδα απροετοίμαστη, με υπερβολικό έλλειμμα και μεγάλο μεταρρυθμιστικό κενό στην πραγματική οικονομία. Ακούμε αυτές τις μέρες για πακέτο βροχής παροχών προς δημόσιους υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο θα συμπληρώσει το τραπεζικό πακέτο, αποτελώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απάντηση της κυβέρνησης στην οικονομική κρίση. Ακόμη μία φορά εκτός τόπου και χρόνου.

Η κυβέρνηση δυστυχώς φαίνεται να έχει πάρει διαζύγιο απ' την κοινή λογική χωρίς να παρακολουθεί καν τις εξελίξεις στον άμεσο περίγυρό της, την ΕΕ και στον κόσμο. Πλέον οι περισσότεροι ηγέτες και κορυφαίοι αναλυτές κάνουν λόγο για επενδύσεις υποδομών, μεγάλα projects και ανάπτυξη νέων βιομηχανιών αιχμής στην ενέργεια και το περιβάλλον στα πλαίσια μιας νέας αρχιτεκτονικής τόσο της ΕΕ όσο και των κανόνων του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με λίγα λόγια πράσινη οικονομία, κανόνες στο σύστημα και επιστροφή στην ηθική της ανταμοιβής της πραγματικής εργασίας αντί του κοπανιστού αέρα και της απληστίας. Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο ανακοίνωσε τους άξονες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την οικονομική ανάκαμψη με τίτλο «Από την κρίση στην ανάκαμψη: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης» (From financial crisis to recovery: a European framework for action), στο οποίο τονίζεται ακριβώς αυτό. Όχι παροχές, ναι στις επενδύσεις και τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης. Τώρα λοιπόν που μηδενίζεται το κοντέρ και μπαίνουν τα θεμέλια μιας νέας εποχής ανάπτυξης και δημιουργίας εμείς θα επιμείνουμε ως αγνοί, περήφανοι και καπάτσοι επαρχιώτες στο γνωστό τροπάρι της επιφανειακής συμμόρφωσης στις εξελίξεις; Σχεδιάζει κάτι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής σπατάλης στην Ελλάδα; Μόλις προχθές η έκθεση της WWF μας έδειξε ότι η Ελλάδα είναι στην 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες που εξετάστηκαν ως προς το «οικολογικό τους αποτύπωμα». Μάλλον σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με παροχές στις αρκούδες και αυξήσεις στους μισθούς των ψαριών.

81 comments:

  1. Η παράταξη που μας κυβερνά έχει πάνω απο τρείς δεκαετίες να συνεισφέρει κάτι θετικό στο τόπο.Μας εξέπληξε όλους, "εχθρούς" και "φίλους",για τη φτώχεια του έργου της, που συνδυάζεται ΚΑΙ με τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, απο ΚΕΝΤΡΙΚΑ, κυβερνητικά και κρατικά στελέχη.

    ReplyDelete
  2. Μακάρι να ήταν,όπως διατείνεται, μια συντηρητική φιλελεύθερη παράταξη.
    Είναι απλά μια εκφυλισμένη Δεξιά.

    ReplyDelete
  3. -Τη σπατάλη που παρέλαβε την έκανε κραιπάλη.
    -Τους φοροκλέπτες και τους εισφοροκλέπτες τους έκλεισε το μάτι.
    -Τη διαφθορά την ανήγαγε σε επιστήμη.
    - Την αδιαφάνεια την αγίασε.
    -Τα δημόσια αγαθά τα συρρίκνωσε.
    -Τη δημόσια διοίκηση την ημετεροποίησε.
    -Το οικολογικό αποτύπωμα το αύξησε.
    -Την αξιοπιστία της χώρας την έπληξε.

    ReplyDelete
  4. Αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.

    Οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι αλλά και (το χειρότερο) επικίνδυνοι!!!!!!

    Όλοι οι άλλοι, εταίροι και μη, ψάχνουν να δουν τρόπους να βγάλουν τις οικονομίες τους από την κρίση με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, ή ακόμα και με κέρδος, και εμείς κοιτάμε να κλέψουμε τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον μικρο-επιχειρηματία, και τους υμέτερους μεγαλο-επιχειρηματίες.

    Με άλλα λόγια,...έχουν συστήσει ΣΥΜΜΟΡΙΑ και λυμαίνονται τον τόπο.

    Είναι ιδιοτελείς και μικρότεροι των περιστάσεων. Μοιάζουν με καροτσέρη από τις Σπέτσες που τον έβαλαν να οδηγήσει F-16.

    ReplyDelete
  5. Last Update: 31/10 11:18
    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (KO)
    Τελευταία τιμή 16,00
    Διαφορά (-2,68%)
    Ογκος: 777.693


    ".... μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
    και ξανά προς τη δόξα τραβά..."

    ReplyDelete
  6. To spread ελληνικού και γερμανικού 10Υ bond έφτασε εχθές τα (160+)bp.

    Γεια σου μωρή γάτα Αλογοσκούφη!!!!!

    Παίξε μας κάτι στην κιθάρα να το γιορτάσουμε, ρε αρτίστα.....!!!!

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται με ανάπτυξη άνω του μέσου όρου των εταίρων να καταλήξεις τελικά να έχεις την πιο επικίνδυνη προς κατάρρευση οικονομία και ταυτόχρονα να έχεις μεγαλώσει και τις κοινωνικές ανισότητες.
    Δηλαδή αν ήσουν Ουγγαρία, να πω "άντε, το καταλαβαίνω...". Aλλά ο παραπάνω συνδυασμός είναι μοναδικός. Δηλαδή, στην ούγια σίγουρα το γράφει με κεφαλαία: "Alogoskoufis-Karamanlis Co."!!!!

    ReplyDelete
  7. Αυτά ήταν γραμμένα στο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η ΝΔ πριν τις εκλογές....????

    Δεν θυμάμαι.

    Μας είχαν πει ότι θα καταντήσουν την οικονομία στην προ ΟΝΕ κατάσταση???
    Μας είχαν πει ότι θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα των φόρων για να ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών????

    Δεν θυμάμαι.

    Που είναι ο Τατούλης, ο Μανώλης, και οι λοιποί "αντάρτες"?????

    Κόοοοοοοτεεεςςςςςς!
    Την κουτάλα παιδιά, την κουτάλα!!!!!

    ReplyDelete
  8. @Don
    Ας το σκεφτόταν ο σοφός λαός όταν έδωσε την ψήφο του στον Αλογοσκούφη. Δεν είναι χαζός ούτε ανίκανος ο υπουργός. Είναι ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΟΣ σε αυτά που πιστεύει, σε αυτά που έχει διδαχτεί (στο LSE) και στα συμφέροντα που τον υποστηρίζουν και υποστηρίζει.

    ReplyDelete
  9. Καλά μάγκες φοβερό άρθρο γράψατε πάλι, όσο για τα ζώα το πακέτο που θα προσφέρουν θαναι καμιά εθελούσια έξοδος από τη χώρα. ΧΑΧΑΧΑ

    @ don

    όπως έγινε και με τους κάποτε Ασιατικούς τίγρεις, έτσι κι εδώ, σημειώσαμε μεγάλη ανάπτυξη αλλά με μεγάλα θεσμικά, κανονιστικά κενά, κενά ελεγκτικών μηχανισμών, διαρθρωτικές ανεπάρκειες και ελλειπής μηχανισμούς απορρόφησης/διαχείρισης κινδύνων, υψηλά επίπεδα διαφθοράς και διαπλοκής πολιτείας με το χρηματοπιστωτικό τομέα, σε περίοδο κρίσης βιώνουμε πολύ πιο έντονα τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Το κακό είναι ότι συνεχίζουμε στο ίδιο κλαρί. Γιαούρτι που θέλουν...

    ReplyDelete
  10. @ vforvendetta

    θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο υπουργός μας είναι συνεπέστατος στον ελληνικό παρεοκρατικό καπιταλιστικό, πατερναλιστικό και αλαζονικό τρόπο σκέψης και πράξης. Όχι στο LSE. Όταν δαιμονοποιείς θεσμούς ακούγεσαι περισσότερο σαν οπαδός θρησκείας και χάνεις το δίκιο σου.

    ReplyDelete
  11. Δεν σας τα είπαν καλά....
    Αυτά που διδάσκουν στο LSE παληκάρι μου δεν έχουν να κάνουν με αυτά που επιλέγει να κάνει ο κάθε ανεπαρκής υπουργός ή manager.....και είναι προέκταση αυτών που λέγαμε για τα κολλέγια: "το χαρτί δεν διαβεβαιώνει ούτε για την παροχή παιδείας ούτε πιστοποιεί την αμερόληπτη και ηθική εφαρμογή αυτών που διδάχτηκες"

    Και οι άλλοι στην Ευρώπη που επιχειρούν κάτι παρόμοιο αλλά με διαφορετική προσέγγιση το LSE πιθανόν να έχουν τελειώσει κι αυτοί ή κάποιο άλλο παρόμοιο. Δεν μπορείς να πεις ότι είναι κλεφτοκοτάδες ούτε ότι τα βάζουν στις τσέπες των "ημετέρων" ούτε ότι τους χαρακτηρίζει η Προχειρότητα. Μπορείς να πεις ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι λάθος ή κοντόφθαλμη ή χίλια δύο άλλα.....Όχι όμως αυτά που θα πεις για τους δικούς μας.

    Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς την διαφορά από μόνο σου είναι σαν να προσπαθώ να εξηγήσω τα χρώματα σε εκ γενετής τυφλό...Sorry!

    ReplyDelete
  12. Jack Herrer said...

    "....σημειώσαμε μεγάλη ανάπτυξη αλλά με μεγάλα θεσμικά, κανονιστικά κενά, κενά ελεγκτικών μηχανισμών, διαρθρωτικές ανεπάρκειες και ελλειπής μηχανισμούς απορρόφησης/διαχείρισης κινδύνων, υψηλά επίπεδα διαφθοράς και διαπλοκής πολιτείας με το χρηματοπιστωτικό τομέα....."

    Εγώ είχα την εντύπωση ότι ο καταλληλότερος θα τα άλλαζε όλα αυτά που είχαν ευδοκιμήσει επί ΠΑΣΟΚ. Τι έγινε ρε παιδιά????
    Έλεγε ότι θα είναι σεμνός, ταπεινός, με μηδενική ανοχή στην διαφθορά και τους νταβατζήδες.....
    Έτσι δεν έλεγε...Καλά δεν θυμάμαι!

    Που είναι ο καταλληλότερος???
    Τι συμβαίνει????
    Θα μας πει κανείς???

    ReplyDelete
  13. @Jack Herrer

    Δεν δαιμονοποιώ τίποτα. Δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ίσα ίσα που θεωρώ πως είναι κορυφαίο. Απλώς ο άνθρωπος αυτός έχει ένα συγκεκριμένο background. Συγκεκριμένες απόψεις, συγκεκριμένη ιδεολογία με τα οποία είναι απόλυτα συνεπής. Είναι μεγάλη υποκρισία να κατηγορείς τον Αλογοσκούφη για την πολιτική του. Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει. Θα το θέσω αλλιώς. Αν ήταν υπουργός η Παππαρήγα και έκανε όλες τις τράπεζες κρατικές θα λέγατε πως σας κορόιδεψε? Πρέπει να το γράφει με Κεφαλαία Γράμματα στο πρόγραμμά της? Κοροϊδία ήταν οι κυβερνήσεις Σημίτη που λέγανε πως είναι κεντροαριστερές και εφαρμόζανε πολιτικές Αλογοσκούφη. Τώρα είναι original η πολιτική. Καμιά κοροϊδία.

    ReplyDelete
  14. @vforvendetta

    Αυτούς που μπαίνουν το βράδυ στο σπίτι σου και σε κλέβουν....
    πώς τους λένε,...καπιταλιστές ή νεοφιλελεύθερους...?????

    Δεν ξέρεις τι λες???? Δεν υπάρχει κανένα εγγχειρίδιο που να εξηγεί αυτά που κάνει ο Αλογοσκούφης...
    Μην βαφτίζουμε το "ότι να'ναι" με ονόματα οικονομικών συστηματων και πολιτικών ιδεολογιών. Είναι άδικο, παραπλανητικό και ανήθικο.

    Αλλά μάλλον δεν ξέρεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται οπότε κακώς συζητάμε ακόμα.....

    ReplyDelete
  15. χεχεχε, don, πίκρα μεγάλη φάγαμε, σεμνά και ταπεινά για επανίδρυση του κράτους και το μόνο που είδαμε ως τώρα ήταν επανίδρυση αρχικά, κατάρρευση τελικά, της δεξιάς. Κατάρρευση γιατί όταν τελείωσε το απόθεμα "αέρα" χάθηκε κι η βάση εμπιστοσύνης και ανοχής από τον ελληνικό λαό.

    Όσο για LSE, ας με διαψεύσει κανείς αν κάνω λάθος, αλλά ιδρύθηκε αρχικά σε αντιπαραβολή με την κλασσική σχολή οικονομικών που επικρατούσε σε Oxbridge και αποτελούσε την κυρίαρχη σχολή οικονομικής σκέψης, με σκοπό τη διδασκαλία πολιτικής οικονομίας πάνω σε πιο μοντέρνες και σοσιαλιστικές βάσεις από τις υπάρχουσες. Ιδρυμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές 20ου, αντιτάχθηκε στην “gentlemanly education” προσέγγιση του Oxbridge – Ivy League, και υπέρ μιας πιο σοβαρής και τεχνικής προσέγγισης, πιο κοντά στο κεντρικό ευρωπαϊκό μοντέλο. Μάλιστα το LSE «σόκαρε» το παλιό σύστημα Oxbridge δημιουργώντας τμήματα ανήκουστα για την εποχή, όπως ανθρωπολογία και κοινωνιολογία, και διαχωρίζοντας τα οικονομικά σε ξεχωριστές συνιστώσες «καθαρά οικονομικά» και «οικονομική ιστορία».

    Βέβαια το τι φρούτο έχει περάσει από το LSE είναι άλλο θέμα, και ουδεμία σχέση έχει με το πνεύμα, την αποστολή και το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό περιεχόμενο του πανεπιστημίου.

    ReplyDelete
  16. " Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει."

    Συμφωνώ κι επαυξάνω!!

    Όμως πάλι τα μπερδεύεις με το Σημιτάκο μας και αυτό με πληγώνει. Ουδεμία σχέση ο ένας με τον άλλο. Ίσως ο Γιάννος να ήταν πιο βρώμικος από τον Αλογοσκούφη, από την άποψη του ότι ο πρώτος τις λαμογιές τις έκανε συνειδητά ενώ ο δεύτερος μπορεί και τις κάνει ασυνείδητα και χωρίς τύψεις, δεύτερη σκέψη κλπ, ακριβώς για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Η άλλη διαφορά είναι όμως ότι ο ένας χρησιμοποίησε δημιουργική λογιστική για να μπούμε στην ΟΝΕ και σήμερα εν ώρα κρίσης να μην χρεωκοπήσουμε όπως η Ουγγαρία, ενώ ο άλλος χρησιμοποίησε δημιουργική λογιστική για να υπερβάλει την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μας βάλει σε ένα φαύλο κύκλο επιτήρησης από τον οποίο δεν είναι διατεθιμένος να μας βγάλει καθώς ούτε μία πολιτική μεταρρύθμιση που ταιριάζει στο πνεύμα της ΕΕ δεν έχει κάνει από το 2004.

    ReplyDelete
  17. Οι διαφορές μεταξύ της πολιτικής του Παπαντωνίου με του Αλογοσκούφη είναι ασήμαντες. Με το χέρι στην καρδιά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Αλογοσκούφης δεν θα μπορούσε να είναι υπουργός του Σημίτη και ο Παπαντωνίου του Καραμανλή? Εκεί είναι το ζήτημα. Υπάρχει συνέχεια στην πολιτική και τα αποτελέσματά της είναι και η Γ700. Αντί όμως να βλέπουμε το δάσος χανόμαστε στην υπερανάλυση του κάθε δέντρου...

    ReplyDelete
  18. Που 'σαι ρε Κομφούκιε.....!!!!

    ReplyDelete
  19. @ vforvendetta

    Στις αυτονόητες διαπιστώσεις είσαι καλός. Εκεί που πάσχεις είναι στην κατανόηση των αιτιών που οδηγούν σε αυτές. Αν αποβάλεις τις ταξικές εμμονές σου ίσως να μπορέσεις κι εσύ να δεις περισσότερο δάσος.

    ReplyDelete
  20. Φίλοι και φίλες της Γενιάς 700. Είμαι ο Πάνος από το Καφενεδάκι στο Wordpress (πλέον).
    Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με την εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα της, τους πραγματικούς στόχους κλπ. Φίλος αναγνώστης πρότεινε να σας καλέσουμε και ορθά το έκανε, για να έχουμε και την δική σας άποψη. Σας περιμένουμε στο Καφενεδάκι. Διαβάστε το άρθρο της συνεργάτιδας μας Αγάπης Κ., τα σχόλια και αφήστε και την δική σας άποψη.
    Θα χαρούμε πολύ.
    Πάνος

    ReplyDelete
  21. Ο Κος Καραμανλής δήλωσε ότι όποιος λέει πως θα χαρίσουνε 28δις στις τράπεζες παραπλανά και λέει ψέματα.......!!!!!!

    Κι αυτό γιατί λέει ότι θα κερδίσει το δημόσιο.....!!!!!

    Δηλαδή, με αυτή την λογική αν κάποιος πάει στην τράπεζα να πάρει δάνειο τότε θα του το δώσουν με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο αποβλέποντας σε όφελος της τράπεζας και όχι του δανειολήπτη!!!

    Κάτι σαν το 0+0=14% μου ακούγεται αυτό...........

    Τώρα να διευκρινίσουμε ότι το θέμα bonus, μερίσματα και τα άλλα καραγκιοζιλίκια-"μέτρα" θα ισχύουν μόνο για όσους πάρουν από τα 5δις,...όχι και για αυτούς που θα πάρουν μόνο από τα ομόλογα...!!!

    Α και για την επιτροπή που θα επιβλέπει.....κτλ, διάβασα το παρακάτω:

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

    "Ανώτατο όριο 35% στη διανομή κερδών προς μετόχους
    Αλλάζουν οι όροι ενίσχυσης τραπεζών από το Δημόσιο"

    ......
    3.Συστήνεται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του νόμου το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα και θα διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.
    ......"

    Το πιάσατε το τελευταίο??????
    ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!!!!!!!!
    Ας μας απαντήσουν λοιπόν τα παληκάρια της Κυβέρνησης Καραμανλή......

    1./ ΣΕ ΤΙΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ????
    2./ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΟΧΙ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ???
    3./ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ SPREAD ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ/ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ????
    4./ΤΙ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤAΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ SPREAD ΠΟΥ ΘΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΒΡΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ (ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)???

    και τέλος.....

    5./ ΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ????

    ReplyDelete
  22. στο ραδιο ακουσα πως η κυβερνηση διεψευσε τα 28δις κι οτι οποιος το ειπε αυτο ειναι κακοηθης και θα του τραβηξουν το αυτι.

    αυτη η κριση παντως ειναι πολυ περιεργη. ανεβοκατεβαινουν τα χρηματηστηρια. τελικα υπαρχει χρημα ή δεν υπαρχει;

    και γιατι δηλαδη θα πρεπει το σχεδια νομου να προσαρμοζονται μετα απο κραξιμο του κοσμου; μυαλο θελει να ελεγχθουν οι δυσαναλογοι των καιρων μισθοι και μπονους, με οποιον τροπο αυτο ειναι εφικτο;

    ο παρμενιδης επιμενει να κανει αντιπολιτευση. προσωπικα, δεν υπαρχει κατι που να με κανει να πιστευω οτι ο ΓΑΠ θα τα ειχε καταφερει καλυτερα.

    Και τι γινεται με τις κυβερνησεις αυτων των ενδιαμεσων 30 χρονων; Αυτες εφεραν την Ελλαδα στη διαστημικη εποχη, ετσι;

    Κοντο φουστανι ειναι η κατασταση, γενικοτερα. Τραβας τη μια μερα να καλυψεις και ξεγυμνωνεις αλλη.

    Η ανεπαρκεια δε της σημερινης κυβερνησης εκδηλωνεται μερα με τη μερα. Αυτο ομως δε σημαινει απο μονο του οτι μια αλλη κυβερνηση θα ειχε καταφερει κατι καλυτερο.

    Ποιο ομως θα ειναι το αποτελεσμα της κρισης για τη γενια των επτακοσιων ευρω; Πριν, φαινοντουσαν λιγα, αλλα παλι τα παιρναμε. Γκρινιαζουμε βεβαια. Τωρα; Θα λεμε κι ευχαριστω απο πανω που βρηκαμε δουλεια σε αυτους τους δυσκολους οικονομικα καιρους..

    ReplyDelete
  23. ΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΜΠΑΡΙ,
    ΚΑΗΜΕΝΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  24. Μαο Τσε Τουνγκ said...

    "H ανεπαρκεια δε της σημερινης κυβερνησης εκδηλωνεται μερα με τη μερα. Αυτο ομως δε σημαινει απο μονο του οτι μια αλλη κυβερνηση θα ειχε καταφερει κατι καλυτερο."

    Όχι φίλε μου,....
    Δεν είναι έτσι που τα λες.
    Τέρμα τα άλλοθι και οι δικαιολογίες του στυλ "το ίδιο είναι όλοι" και "παραλάβαμε καμμένη γη" και οι συμψηφισμοί.

    Όποιος τα πιστεύει αυτά να πάει στα βουνά να ζήσει με όσες αρκούδες έχουν απομείνει.

    Υπάρχουν πολιτικές της αρπαχτής και της κονόμας και υπάρχουν και πολιτικές που μπορεί να κάνουν και λάθος αλλά είναι ειλικρινείς. Αν είναι να καταδικάσουμε κάτι ή κάποιον να το κάνουμε με επιχειρήματα.....

    Όχι σπιουνιές! Υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για να υπάρξει ή να ανδειχτεί (αν είναι αναγκη) το αντίπαλον δέος. Η ΝΔ παρουσιάζει συμπτώματα μεγαλομανίας και αλαζονείας παρόμοια με αυτά που επέδειξε η Αμερική μετά την υπονόμευση και τελική πτώση της ΕΣΣΔ.

    ReplyDelete
  25. @don
    δε διαφωνω με αυτο που λες, απλα αυτο που λες οτι λεω δεν ειναι αυτο που λεω! :)

    το οτι καποιος ειναι αχρηστος δε σημαινει ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ οτι καποιος αλλος μπορει να κανει τη δουλεια καλυτερα. δε ξερω αν το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ ή οι Οικολογοι θα μπορουσαν να κυβερνησουν καλυτερα. και για αν ειμαστε λογικοι, κανεις δε μπορει να το ξερει. ειναι μια υποθεση η οποια δε μπορει ποτε να επαληθευτει!

    σιγουρα αυτη η κυβερνηση ειναι λιγη και χρειαζεται επανιδρυση. αλλα μονο αυτο ειναι το δεδομενο. τα αλλα ολα ειναι υποθεσεις. ουτε καμμενη γη ουτε υγρη θαλασσα.

    επιχειρηματα. μπορεις να μου παραθεσεις τετοια που να αποδυκνειουν οτι καποις αλλος θαααα ηταν καλυτερος ή οτι καποιος αλλος ειναι ειλικρινης αλλα -ω τι κριμα- επιρρεπης σε λαθακια;

    δε νομιζω οτι μπορεις, γιατι ειναι αδυνατον! δεν μπορουμε να συγκρινουμε ενα γεγονος με μια υποθεση..

    και γιατι δεν ειναι ολοι ιδιοι; μετα απο 30 χρονια μεταπολιτευσης οι ιδιοι παιχτες ειναι ακομα! εγω προσωπικα δε το εντοπιζω απαραιτητα σε κομματα ή πολιτικες, αλλα σε προσωπα και νοοτροπιες.

    γενικα φαινεται οτι ολα αντιμετωπιζονται προχειρα, με λυσεις τυπου ελληνικο μερεμετι. αλλα προχειροι δεν ειμαστε κι εμεις ολοι;

    ReplyDelete
  26. den katalaba ayto poy lene oti den epibarynetai to budget kai to xreos ??? please someone explain to me cos when i dont' get something i feel totally brain dead

    ReplyDelete
  27. Είναι η ίδια πολιτική να σου δώσω τα λεφτά και να σου ευχηθώ "και σε καλή μεριά" με το να σου πω "δώσε πρώτα τα δάνεια με ένα περιθώριο 0,5-1,0% και μετά έλα να πάρεις το χαμηλότοκο ομόλογο",...

    γιατί αυτή είναι η διαφορά που συζητάμε.

    Σου κάνει αυτό για επιχείρημα?

    ReplyDelete
  28. there's nothing wrong with ya brain, your dudeness!!!!
    It's theirs that are twisted......

    ReplyDelete
  29. O ΓΑΠ, τεχνικά, είναι έτοιμος για πρωθυπουργός.Και στο πεδίο της ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ είνα ΑΜΩΜΟΣ.Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο ΓΑΠ θα διευθύνει η θα συγκαλύψει σκάνδαλα;
    Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πιό εκπαιδευμένο πολιτικό προσωπικό.Η ομάδα είναι έτοιμη και με βαθύ πάγκο.
    Τί λείπει;
    Λείπει ενα χρονικό διάστημα απαραίτητο να δημιουργηθούν οι κοινωνικές συμμαχίες που θα κατανοήσουν και θα στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο του ΓΑΠ.
    Αυτό θα συμβεί μέσα στο 2009,το εναρκτήριο έτος μιας νέας παγκόσμιας αλλαγής.
    Αν ο Ομπάμα κερδίσει, και ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ,θα έχουμε επιτάχυνση των ειρηνικών εξελίξεων προς ένα παγκόσμιο σοσιαλφιλευθερισμό.

    ReplyDelete
  30. Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον το νεοσυσταθέν παγκόσμιο κυβερνητικό Συμβούλιο,το G-20.Με επικεφαλής τον Ομπάμα.Θα συμμετέχει και η Τουρκία.
    Ιστορικές στιγμές.
    Για την Ελλάδα,που τα συμφέροντά της ταυτίζονται με την ανάπυξη και καλή λειτουργία διεθνων και παγκόσμιων κυβερνητικών θεσμών,έρχονται καλές μέρες.
    Κάποιος όμως πρέπει να μπορεί να αξιοποιήσει αυτο το κλίμα για λογαριασμό μας. Τίποτε δεν θα συμβεί αυτόματα.Και αυτός ο κάποιος είναι ο ΓΑΠ,γιατί είναι ο κατάλληλα εκαιδευμένος πολιτικός παίχτης που θα μας βγάλλει απο τον επαρχιωτισμό της πολιτικής των πέντε τελευταίων χρόνων.Ανήκει στη παγκόσμια πολιτική ελίτ και γνωρίζει το παιχνίδι καλά.

    ReplyDelete
  31. Προσοχή στους ιους! Ενας δυνατός είναι σαν την πρέζα του Lebowski- τα βλέπεις όλα!

    @παρμενίδη
    αμάν πια με τον ΓΑΠ. Εμμονή σου έχει γίνει.

    Ναι παρμενίδη μου άμωμος είναι, τίμιος και ακέραιος. Προσωπικά μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής.

    Όμως τίμιος και ακέραιος είναι και το κρέας.

    Γιά τους περί αυτών δεν λες τίποτα. Η μάλλον είπες ότι ο πάγκος του ΓΑΠ έχει πολιτικό βάθος.
    Ρέππας, Καστανίδης, Παπουτσής ή μήπως η Διαμαντοπούλου "όπου φυσάει ο άνεμος" ?

    Εχεις καταλάβει ότι η Ελλάδα πολιτεύεται με όρους του '60 ? Πλέον δεν θέλουμε πολιτικούς, αυτοί μας έφεραν εδώ που είμαστε.

    Έχουμε ανάγκη από τεχνοκράτες. Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό Παρμενίδη.

    Βγάλε τον ΓΑΠ εσύ και περίμενε το μαγικό ραβδί του. Κάποιοι άλλοι θα σου πάνε το spread στα 172 bipakia και αν δεις εσύ επένδυση γράψε μου.
    Και να δω που θα βρει λεφτά ο ΓΑΠ σου να πληρώσει τόκους.

    @don
    δεν διαφωνώ στα περισσότερα από αυτά που είπες.
    Όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης ΔΕΝ είναι διατηρήσιμος διότι δεν λειτουργούν πολλαπλασιαστικά τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ.
    Η ΕΟ Αθήνας-Θεσσαλονίκης ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ!!!

    Αναρωτιέμαι μήπως αυτό είναι προάγγελος πιέσεων γιά έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ?
    Μακάρι να μην είναι....

    ReplyDelete
  32. Μπράβο. Καλά τα λέτε.

    Στο δρόμο όμως κατέβηκε κανείς για να υπερασπιστεί το δημόσιο χρήμα; Όχι. Περίεργο. Για την Παλεστίνη και το Ιράκ βλέπω πολλούς, πάμπολους να κατεβαίνουν κάθε χρόνο.

    Στις εκλογές όταν θα έρθουν μήπως δε θα ψηφίσετε τον Κωστάκη και θα ψηφίσετε Γιωργάκη; Α καλααα... μιλάμε για κόλημα.... Ή μήπως Συνασπισμό και καλά... α καλααά - δεν ψηφίζετε Αλβανία ή Ουγκάντα λέω εγώ (γιατί ο Συνασπιμός δεν έχει όρια! Είναι ανόριος!)...

    Λοιπόν, μην ψάχνετε. Είτε σας αρέσει είτε όχι, και μάλλον όχι στους πιο πολλούς, ουσιαστικά έχετε μεταξύ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ για τις επερχόμενες εκλογές (λένε θα ρθουν λίγο κάπως νωρίτερα). Δώστε ένα 30 τα εκατό ΚΚΕ και άλλο ένα 30 σε ΛΑΟΣ έτσι για την πλάκα - ίσως αποδείξετε ότι όντως, αλήθεια δεν συμφωνείτε με όλα αυτά. Ποσοστά άνω του 40 τα εκατό σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αποδείξουν για ακόμα μία φορά πως τελικά πολύς ντόρος για το τίποτα αφού μεγάλη μερίδα του λαού δεν έχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τέτοιες πολιτικές και παρόλα τα σκάνδαλα.

    Σόρρυ αλλά ο κατακαημένος λαουτζίκος πρέπει να τα ακούει την επόμεμη φορά που θα δει το γιόκα του να βγαίνει στους δρόμους για το Ιράκ και να πάει μπουζούκια με το αμάξι του μπαμπά στις 12 το βράδυ που ψηφίζονται συνήθως τέτοιες αποφάσεις....

    ReplyDelete
  33. Και για τους αργούς και τους δήθεν αφηρημένους αλλά και για αυτούς που ελπίζουν ότι 8 χρόνια μπλε μπίχλας θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την πράσινη μούχλα > όταν λέω 40% εννοώ 20 το ανώτατο για ΝΔ και 20 το ανώτατο για ΠΑΣΟΚ - είναι ουσιαστικά τα γαλαζόπαιδα και οι πρασινοφρουροί, το 40% της ελληνικής κοινωνίας που επωφελείται (ή έτσι νομίζει) σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από αυτά τα δύο κόμματα, ένα κοινωνικό υπόστρωμα που δεν περιμένω να αλλάξει.

    Το υπόλοιπο 60 όμως τι θα κάνει; Που θα βρίσκεται; Ακόμα και να βγάλω το 20 ως άσχετους και αργόσχολους, το υπόλοιπο 40 θα μπορούσε να κατεβάσει κυβέρνηση. Λοιπόν;

    ReplyDelete
  34. το προβλημα ulis δεν ειναι στα κόμματα (μόνο)

    έχει αποσαθρωθεί η δημόσια διοίκηση έτσι όποιος και να έρθει στην εξουσία θα είναι όπως στις τελευταίες μέρες του Χίτλερ που σχεδίαζε αντεπιθέσεις με ανύπαρκτα στρατεύματα

    Είναι καιρός να ξεχωρίσουμε τις πραγματικά πολιτικές αποφάσεις από την εφαρμογή τους

    Η εφαρμογή τους εναπόκειται στη δημόσια διοίκηση -ακούγεται σαν ανέκδοτο έτσι?

    ReplyDelete
  35. Προσωπικά απεχθάνομαι την ακατάπαυστη πολιτικολογία. Όπως και τη μιζέρια φυσικά και τη γκρίνια. Δε μπορεί να γίνει τίποτα, τίποτα δε λειτουργεί όλα είναι σκατά. Έχουμε πέσει όλοι σε συλλογική κατάθλιψη μου φαίνεται. Θα ήθελα να δω να δημιουργείται ένα θετικό ρεύμα ιδεών και θέσεων στην αρχή χωρίς αναφορές σε ιδεολογίες, πρόσωπα ή κόμματα. Να μετράει κατ' αρχήν η ατζέντα και τίποτα άλλο.

    ReplyDelete
  36. To ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα που υπάρχουν σήμερα, από πλευράς ιδεολογικού φάσματος πιθανόν να είναι αρκετά.

    Όπως όμως και τα ιδεολογικά συστήματα ή οικονομικές θεωρίες ή χρησιμότητά τους στην κοινωνία εναπόκειται στους συμμετέχοντες ανθρώπους.

    Εκεί, στο σημείο αυτό, έρχεται να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο ή ψήφος του καθένα μας χωριστά και ταυτόχρονα όλων μαζί.

    Όταν η κυρά Κούλα, ή ο Κος Στελεχόπουλος, ψηφίζει τύπους της παλαιάς κομματικής σχολής ή οποίοι μικούν με όρους ρουσφετιού, γηπεδικού διαλόγου και κομματόσκυλων, μόνο και μόνο γιατί τους υπόσχεται μία μετάταξη στο στρατό ή μια θεσούλα στο δημόσιο για το γιόκα ή την κορούλα, τότε πως είναι δυνατόν να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτές που τους τάξανε.

    Παραδείγματος χάριν, πάει ο άλλος τώρα και ψηφίζει Γιακουμάτο, ή Χαλβατζή, ή Γείτονα, ή Παπακώστα,.....
    ε,....τι περιμένεις ρε άνθρωπε???
    Αυτούς τους ανθρώπους τους έχει ξεπεράσει η εποχή μας. Με αυτούς είναι δυνατόν αν έχεις ανταγωνιστικό όραμα για την παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Είναι σαν να παίρνεις το κωλοφτιαγμένο το Fiat128 και να πηγαίνεις για κόντρα στα λιμανάκια όταν τα στήνουνε τα GT3 και τα M3. Που πας ρε Καραμήτρο....????

    Το ζητούμενο είναι να ψηφίσει ο καθένας από την ιδεολογικό του χώρο ανθρώπους που να την ξέρουν την μπάλα.....

    Βλέπεις τώρα συζήτηση σε παράθυρο και θες να πιστολιάσεις την ακριβή LCD (όχι LSD, Lebowski) σου, που την έχεις αγοράσει μάλιστα με 72 άτοκες δόσεις......

    Βλέπεις τώρα τον κάθε μαϊντανό-"στρατιωτάκι" (έτσι είχε αυτοαποκαλεστεί ένα νούμερο - "στρατιωτάκι" της ΝΔ), που πάει να αναλύσει το πως και τι έπρεπε ή πρέπει να γίνει με το bailout των τραπεζών και αν τους ρωτήσεις να σου πουν πόσα είδη ομολόγων υπάρχουν και πως "δουλεύει" το καθένα δεν θα ξέρουν που πανε τα τέσσερα. Είναι θλιβεροί!!!!
    Και για την πάρτη τους, αλλά πιο πολύ για εμάς!!!!!! Στο φινάλε αυτοί μπορούν να παν να γαμηθούν, αρκεί να μας αφήσουν ήσυχους!!!

    Θα συμφωνήσω λοπόν με τον ser:
    "Έχουμε ανάγκη από τεχνοκράτες."
    Αλλά θα προσθέσω ότι κατά την γνώμη αυτοί θα πρέπει να είναι πολιτικοποιημένοι τεχνοκράτες, υπό την έννοια ότι θα βλέπουν φάτσες πίσω από τα νούμερα. Όχι μόνο αριθμούς. Και επίσης να έχουν όραμα. Να μην είναι διεκπεραιωτές!

    Πάνω όμως από όλα αυτά πρέπει να έχουμε, σαν κοινωνία και οικονομία, κανόνες, θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς που να είναι σαν τα αντιβιοτικά, να εξελλίσονται και να βελτιώνονται μαζί με τις ασθένειες.......
    Αυτό για να γίνεται, πάνω από τον τεχνοκρατισμό και την πολιτικοποίηση, χρειάζεται ΦΙΛΟΤΙΜΟ και δυστυχώς αυτό το γαμημένο έχει χαθεί στις μέρες μας.

    Καταλήγω λοιπόν να σκέφτομαι πως ότι κι αν κάνουμε εμείς και όποιους κι αν ψηφίσουμε και ότι θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς να πουν ότι θα φτιάξουν,....αν δεν υπάρξει φιλότιμο, τότε δεν υπάρχει "στέρεο έδαφος". Και η πουστιά να ξέρετε πως είναι σαν το νερό....Θα βρει ένα τρόπο και από κάπου θα ξεπηδήσει.

    Άρα..... χέσε θέατρο, κατούρα παράσταση.

    Υ.Γ:
    Sorry για τα "γαλλικά" μου, αλλά μεγάλωσα με γαλλίδα νταντά, βλέπετε!

    ReplyDelete
  37. @ gμόσιος

    Συμφωνώ μαζί σου!!!!!
    Πρέπει μάλλον όμως να πιάσουμε πάτο για να συμβεί κάτι τέτοιο.
    Χρειαζόμαστε ένα τράνταγμα....

    ReplyDelete
  38. Πάνω απ' όλα, το Κράτος πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας πηγής ζήτησης. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργήσει μια μεγάλη βιομηχανία αντιμετώπισης της ρύπανσης και των κλιματικών αλλαγών.

    Says who? G. Soros.

    ReplyDelete
  39. πολιτικοποιημένους τεχνοκράτες ή πολιτικούς me υψηλό επίπεδο παιδείας και ένστικτο, που δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον κομματικό σωλήνα;

    ReplyDelete
  40. γμόσιε φοβερό άρθρο

    ReplyDelete
  41. Ποιά απλά έργα και δράσεις μπορούν να λειτουργήσουν ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ και ΑΕΙΦΟΡΙΚΑ.


    -Χιλιάδες μικρά χωμάτινα φράγματα σε όλα τα ρέματα και σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και για την συνεισφορά τους στην ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    -Καθάρισμα και σκούπισμα των πάντων.Πόλεων,δασών,ποταμών,παραλιών,θαλασσών κλπ.
    -Σύγχρονη διαχείρηση σκουπιδιών έτσι ώστε να μετατρέπονται σε λιπάσματα και ενεργειακή ύλη.
    -Αποκάλυψη των γεωθερμικών πεδίων και ένταξή τους σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ΑΠΕ.

    ReplyDelete
  42. @ parmie

    Μακάρι να μπορούσε να σκεφτεί και ο Σουφλιάς σαν κι εσένα. Δυστυχώς, το μόνο που κόβει η γκλάβα του είναι τι πατέντα να βγάλει ώστε να νομιμοποιήσει (όπως κι έκανε) το αυθαίρετό του.

    Που ακούστηκε ρε πούστη μου, Υπουργός σε τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας να έχει αυθαίρετο. Και όχι μόνο αυτό....., να κάνει και τα μαύρα άσπρα για να το νομιμοποιήσει.

    Και μέσα σ'ολο αυτόν τον χαμό, ο καθ' ύλην προϊσταμενός του να μην το πετάει με τις κλωτσές έξω από την κυβέρνηση........

    Ουυυυυυυστ!

    ReplyDelete
  43. Εμένα με τρώει η εξής απορία, και ας μου εξηγήσει κάποιος αν ΔΕΝ βλέπει το παράδοξο:

    Το Κράτος, λέει, στο χαλαρό σπρώχνει 28 δις για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα με τη σειρά του θα τονώσει την επιχειρηματικότητα και θα διατηρήσει τη ροή ρευστού στην Αγορά. Ωραία μέχρι εδώ.

    Το Κράτος από την πρόσφατη κατάργηση του αφορολόγητου από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, προσδοκεί στην εισροή κεφαλαίων της τάξης του 1 δις ευρώ.

    Άρα για να καταλάβω. Οι χαμηλόμισθοι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήτονται κατά κανόνα από το νέο φορολογικό μέτρο, συμβάλλουν με 1 δις ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο, μειώνοντας ταυτόχρονα την αγοραστική τους δύναμη και την ανταγωνιστικότητά τους. Όμως το Κράτος επιβαρύνει με 28 δις το Δημόσιο Ταμείο για να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα που φορτώνει με επιπλέον δάνεια τους χαμηλόμισθους ελεύθερους επαγγελματίες που προφανώς θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη δανειοληψία.

    Βλέπει κανείς άλλος τον παραλογισμό ή βρισκόμαστε απλά στα πρόθυρα άλλης μία βλακώδους οικονομικής πολιτικής με σκοπό να μας ξεκάνει όλους;

    ReplyDelete
  44. η πιστωτική επέκταση είναι ασπιρίνη στον πονόδοντο που έλεγε κι ο Καλέτκι τη δεκαετία του 30. Οι φόροι είναι άστοχοι όπως όλη αυτή η λογική να τσιμπήσουμε κάτι από όλους αντί να πιάσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή εκεί που υπάρχει, βλ. φόρο 10% ΕΤΑΚ τώρα και δε ξέρω εγώ τι άλλο αργότερα. νομίζω ότι ο Αλογοσκούφης και ο Καραμνλής έχουν χάσει το παιχνίδι. Πρώτα απ' όλα η αφήγησή τους και η ερμηνεία που επέβαλαν για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ξεφτίσει. Όλη αυτή η άποψη που περιστράφηκε γύρω από τη λογική του συστήματος ΠΑΣΟΚ και κυριάρχησε τώρα δεν πουλάει για διάφορους λόγους. Αυτό που εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι μένουν πίσω και στις εξελίξεις. δεν ακολουθούν. τι εννοώ; γίνεται μια κοσμογονία αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και την ευρώπη χτίζεται ενά νέο consensus για τα πράγματα κι εμείς μένουμε πίσω. ποια θεσμική πρόταση έχουμε σαν ελλάδα για τη νέα ΕΕ, γιασ το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ΕΕ και τον πλανήτη, για τις επενδύσεις, την πραγματική οικονομία και όλα αυτά; άμα κάτσει κάτω κάποιος κι απαντήσει σ'αυτά έχει βάλει βάση για προγραμματικές συμφωνίες με όλη την κοινωνία και νέα σελίδα στην οικονομία

    ReplyDelete
  45. Αμόσιε, μια που μίλησες για πραγματική οικονομία και για διεθνείς καταστάσεις, έχεις κάποια ιδέα για το τι μπορεί να παράξει η Ελλάδα; Τι μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικά στον κόσμο; Δεν καταλαβαίνεις ότι έχει σχεδιαστεί δεκαετίες τώρα σα χώρα εισαγωγικής κατανάλωσης; Μήπως δεν είναι χώρα που της επιβάλανε δεκαετίες τώρα 5-10 οικογένειες και κάνα 2-3 καινούργιους σαν δήθεν επιχειρηματίες για να κρατάνε τα πράγματα κάτω; πώς θα αλλάξει εάν αυτοί δεν πάρουν δρόμο; Και δεν μιλάω για πολιτικούς τώρα αλλά για αυτούς που δεν πολυακούς.

    ReplyDelete
  46. @ellinaki
    το κλειδί είναι ο λεγόμενος "πολλαπλασιαστής Κέυνς". Με λίγα λόγια οι τράπεζες ως "τροχονόμος" του συστήματος θα μοιράζουν τα λεφτά και αυτά θα δημιουργήσουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα σε όρους ΑΕΠ.

    Ως σκέψη σωστή και φυσικά ΜΗΝ διανοηθεί κανείς σας ότι το σκέφτηκαν Ελληνες φωστήρες. Η απόφαση πάρθηκε στην ευρωπαική διάσκεψη που πήγε και το κρέας
    (και αναθεμα αν κατάλαβε τι γίνεται ο άχρηστος)

    @don
    ο πάτος ...οσονούπω. Επί 27 έτη φιλότιμα προσπαθούντες πλησιάζουμε στον στόχο μας

    Όσο για τους τεχνοκράτες, διευκρινίζω ότι ως τέτοιους θεωρώ ανθρώπους σαν τον Προβόπουλο και όχι σαν τον Γκαργκάνα.
    Οι διεκπεραιωτές δεν είναι τεχνοκράτες, είναι γραφειοκράτες (με την κυριολεκτική έννοια)

    Το δυστύχημα είναι ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις τόσων ετών.

    Πριν χρόνια κάποιοι αλήτες έκλεισαν τα φώτα του διαδρόμου προσγείωσης την ώρα που προσγειωνόταν αεροπλάνο!!!!

    Πέρυσι κάποιοι άλλοι αλήτες κατέλαβαν το πιό καίριο τμήμα της ΤτΕ γυρνώντας μας στην εποχή του Εμβέρ Χότζα

    Είδες να τιμωρείται κανείς είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση ?

    @παρμενίδη
    χιλιάδες μικρά χωμάτινα φράγματα, σκούπισμα και πράσινα άλογα

    Άντε να παίξεις με το κουβαδάκι φτιάχνοντας φράγματα και απόλαυσε τον κατήφορο στον οποιο μας καταδίκασε η αερολογία και η αναποτελεσματικότητα

    Έδω ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τα ΦΤΒ κι εσύ μας λες γιά χωμάτινα φράγματα.........

    ReplyDelete
  47. Ναι ΜΙΚΡΑ ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
    ,ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ,επιλεκτική ανασύσταση λιμνών,αφαλάτωση, ΚΑΙ συνολικό πρόγραμμα διαχείρησης ΝΕΡΟΥ.
    Αυτή η υποδομή μπορεί να στηρίξει μια σύγχρονη Αγροτική Οικονομία,μια βιομηχανία τροφίμων που να στηρίζεται σαυτή και φυσικά τον Αγροτουρισμό.
    Στην Αγροτική οικονομία οι επενδύσεις αποδίδουν ΑΜΕΣΑ.Και μαυτό το τρόπο θα αποφευχθεί η εκτεταμένη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση όλου του Ελληνικού εδάφους.Θα αποφευχθεί με άλλα λόγια το φαινόμενο να μετατραπεί να γεμίσει η Ελλάδα Ραμάλες.

    ReplyDelete
  48. Ενας τομέας της Αγροτικής Οικονομίας που τα πάμε περίφημα είναι αυτός των Ιχθυοκαλλιεργειών.Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και πρώτοι στις εξαγωγές.
    Ας αφήσουμε λιγο τη "μίρλα",την Εθνική μας νόσο,και ας δούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια τόσο όμορφη χώρα και με τόσες πολλές δυνατότητες.
    Χαίρομαι που είμαι Ελληνας,ο πιό επώνυμος πολίτης του κόσμου, και μακάρι να μπορώ να το αποδεικνύω.

    ReplyDelete
  49. @ ser

    Σχετικά με τα "χωμάτινα φράγματα" θα συμφωνήσω με τον parmie.....

    Σκέψου ότι, αν όχι εσύ, τα παιδιά σου θα έχουν πρόβλημα ύδρευσης και πιθανόν οι 45 β. Κελσίου να θεωρείται τότε φυσιολογική θερμοκρασία για το καλοκαίρι.....
    Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα.
    Η γεωργία καταναλώνει το (80+)% του νερού και η Ελλάδα είναι δεύτερη κάτω από την Αμερική στην κατανάλωση νερού....
    Το άκουσα και κουφάθηκα!!!!!

    Αν αναλογιστείς δε ότι όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μία καλή λύση στην τόνωση το εθνικών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα, τότε αυτή η πρόταση σίγουρα δεν είναι αντικείμενο χλευασμού!

    Σκέψου κάτι καινοτόμο, φίλο-περιβαλλοντικό, κάνε το πρώτος, απέκτησε το know-how ή κατοχύρωσε την πατέντα και μετά μπορείς και να το εξάγεις.....
    Δεν υπάρχουν μόνο καινοτόμα προϊόντα, υπάρχουν και καινοτόμες ιδέες!

    ReplyDelete
  50. ΌΡΑΜΑ!!!!!
    Αυτο μας λείπει!!!!!
    Χέστε τα resources!!!!!
    ΟΡΑΜΑ!!!!!

    Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε να ηγηθούμε!
    Είναι η νοοτροπία μας τέτοια σαν λαός.
    Δεν είμαστε Γερμανοί. Ούτε Κινέζοι.
    Πρέπει να δώσουμε το Όραμα και να μπούμε μπροστά. Πρωτοπόροι, ριζοσπαστικοί, paradigm!

    Οι καιροί είναι με το μέρος!!!!!
    Μπορούμε! Αρκεί να αφήσουμε την "μίρλα" (που λέει και ο parmie) και να το πιστέψουμε!

    ReplyDelete
  51. παιδια καλά και άγια όλα αυτά αλλά δεν είναι λύση.
    Γιά ποιά αγροτική οικονομία μιλάς Παρμενίδη όταν (ακόμα) δεν έχουμε κτηματολόγιο ?
    Όταν το χωράφι που καλλιεργείς δεν ξέρεις σε ποιά μονή ανήκει ?

    Και πόσους τόννους αγροτικά προιόντα πρέπει να παράξεις γιά να αγοράσεις γερμανικά (πχ) προιόντα ?

    Ακόμα και το τρακτέρ που θα χρησιμοποιείς θα είναι αλλοδαπό. Ποιά προστιθέμενη αξία θα παράγεις όταν δεν έχεις καν την δυνατότητα μέσω (αγροτικών) παραγώγων να εξασφαλίσεις το εισόδημα και τις επενδύσεις σου αλλά είσαι στο έλεος των μεσαζόντων και των τοκογλύφων?

    Και άντε και τάφτιαξες τα φραγματάκια - έλα που δεν βρέχει=> απόδοση 0
    Αυτό που περιγράφεις το έχει εφαρμόσει μία μεγάλη (εισηγμένη) τεχνική εταιρεία με άσχημα αποτελέσματα

    Όσο γιά τις ιχθυοκαλλιέργειες αν δεν το έχετε αντιληφθεί ο κλάδος είναι στο κόκκινο (την περασμένη βδομάδα χρεωκόπησε η 4η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου)

    Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούμε στην Ελλάδα το νόημα της αγγλοσαξωνικής έκφρασης "bottom line" - το τελικό αποτέλεσμα πρέπει νάναι θετικό ΣΕ ΧΡΗΜΑ

    Δεν αντιλέγω ούτε γιά την ενεργειακή σπατάλη, ούτε γιά το ζοφερό μέλλον

    αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου don

    καλό το όραμα και απαραίτητο αλλά όπως έλεγε και ο Περικλής

    Δη δει χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι, διότι άνευ αυτών ουδέν γεννέσθαι των δεόντων

    χωρίς resources θα φάμε όραμα.
    Με resources όλο και κάποιο όραμα θα χρηματοδοτήσουμε...

    ReplyDelete
  52. @ ser

    You are sailing in red oceans and I am searching for blue ones.....
    At least, I 'm trying!

    (pls refer to "Blue Oceans Strategy - How to create uncontested market space and Make the Competition Irrelevant", Chan Kim, w - Mauborgne, R.)

    ReplyDelete
  53. Οι περιορισμοί που έθεταν τα resources έχουν πάψει πλέον να θέτουν όρια στην χάραξη των στρατηγικών σχεδιασμών και στον προσδιορισμό του Οράματος.
    Αυτό ισχύει και σε corporate επίπεδο αλλά πολύ περισσότερο και σε State.

    ReplyDelete
  54. Η αγροτική οικονομία με πρωτοπόρους τα "οργανικά" και τα "βιολογικά" προϊόντα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Είναι τομέας όπου ο εργάτης της γνώσης μπορεί να μεταλλάξει τον κλάδο και να αποτελέσει γόνιμη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Ούτως ή άλλως, όλα τα αναπτυξιακά οικονομικά μοντέλα βασίζονται πρωτίστως σε μια υγιή γεωργοοικονομική βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Κι αν αυτά ακούγονται θεωρίες, ας δούμε όλες τις μεγάλες οικονομίες, την πορεία τους και την πορεία και σύνθεση του γεωργοοικονομικού τους τομέα.

    Resources είναι και το ανθρώπινο κεφάλαιο με την τεχνογνωσία, δημιουργικότητα και καινοτομία, χαρακτηριστικά που μπορούν να υπερκεράσουν ελλείψεις σε άλλους τομείς. Και μιας και αναφέρατε το νερό, διάβασα πρόσφατα στους New York Times ότι στο Ισραήλ, όπου παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα λειψυδρίας στον κόσμο, έχει αναπτυχθεί το πιο προηγμένο και αποτελεσματικό σύστημα άρδευσης στον κόσμο, όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού για αγροτικές δραστηριότητες. Για όλα υπάρχουν λύσεις, το ζήτημα είναι τι θέτουμε ως εθνικές (και προσωπικές) προτεραιότητες και πόσο καλά προετοιμαζόμαστε για να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες (και δε βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω), όπως λέει κι ο Θεόδωρος Καρυοτάκης στην "Κ", είναι ότι δεν έχουμε θέσει ως κοινωνία μια πυξίδα που να κατευθύνει τις πράξεις μας, με αποτέλεσμα, να μην ξέρουμε τι παράγουμε. Κι αυτό το κενό αντανακλάται σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Μπορεί όμως το πολιτικό σύστημα να θέσει αυτό την πυξίδα και να κυβερνήσει το καράβι.

    Ο Σημίτης με τους Εθνικούς Πρωταθλητές και τα μεγάλα δημόσια έργα προσπάθησε να δώσει αυτή τη γραμμή. Αν πρέπει κάπως να συνεχίσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό. Κι αν πρέπει σαν κοινωνία να βοηθήσουμε, πρέπει κι εμείς να προτείνουμε τις δικές μας θέσεις. Μόνοι μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε την αλλαγή. Και γι' αυτό κάποια στιγμή αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε αισιόδοξα, να βγούμε από το τέλμα της απόρριψης και να σκεφτούμε το "γιατί ναι" κι όχι μόνο το "γιατί όχι".

    ReplyDelete
  55. παιδιά ισχύει ότι αν αγόραζε το 51% των μετοχών όλων των μεγάλων τραπεζών η κυβέρνηση θα χρειαζόταν μόλις 10 δις ενώ τώρα βάζει 28 δις..?

    αμααααααααααααααααααααααάν!!!!

    Το 10% του χρέους??

    Το 10% του ΑΕΠ??

    Το ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ των τραπεζιτών??

    ΑΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΆΝ!!!!

    ReplyDelete
  56. Δεν ξέρω τι οραματίζεστε μάγκες, αλλά εγώ οραματίζομαι πρώτα το άνοιγμα νέων τμημάτων φυλακών για μπουζουριάζονται οι παραβαίνοντες τον νόμο επι τα οικονομικά οι οποίοι θα δικάζονται γρήγορα (τα οικονομικά εγκλήματα είναι πιο προφανή δεν θέλει ασυνομία Μαιάμι και έτσι). Αν αρχίσουν και πέφτουν ποινές τότε ίσως γίνει κάτι. Μετά μιλάμε και για όραμα. Όσο όμως θα υπάρχει γενική ατιμωρησία κανονικά και με το νόμο θα υπάρχει πάντα και το κίνητρο να συνεχίσει αυτή η κατάσταση.

    Και μην την ψάχνετε. Η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν τίποτα να πουλήσει εκτός από 1-2 αγροτικά προϊόντα (γιατί τα μεταποιημένα μας δεν είναι απαραίτητα στα γούστα των άλλων) και τουρισμό (που φυσικά πάσχει από την εποχή που γεννήθηκε αφού νομίζαμε ότι με το τίποτα ο κόσμός θα έρχετε και θα αφήνει χρήμα). Και είναι κρίμα γιατί είναι μια χώρα με σχετικά υψηλό μορφωτικό επίπεδο και με ανθρώπους που κατεβάζει η κούτρα τους καλές ιδέες.

    Δεν είναι θέμα μίρλας εδώ. Είναι θέμα πραγματικότητας. Δεν έχουμε πραγματική οικονομία, δεν έχουμε παραγωγή, δεν έχουμε πρώτα από όλα ενέργεια (ή μήπως έχουμε και δεν την εκμεταλλευόμαστε), μεγάλο μέρος της οικονομίας βασίζεται στις εισαγωγές κάτι που μάλιστα προστατεύεται από το κράτος (βλέπε το παραάδειγμα Νισσάν το 80). Θα έλεγε κανείς ότι κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην κάνουμε κάτι σωστά από μόνοι μας - φυσικά αυτό δεν είναι μόνο και δική μας απόφαση αλλα παίζουν και πολλά άλλα. Ειδικά όταν βλέπεις να κλαδεύεται κάθε σωστή προσπάθεια ανάπτυξης, εκεί καταλαβαίνεις ότι παίζουν και άλλα πολλά.

    Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι με το υπάρχον σύστημα του οποίου η διαιώνιση είναι απόλυτα σίγουρη για άλλη 1 γενεά (δηλαδή άλλα 20 με 30 χρόνια) δεν μπορείτε να περιμένετε παραπάνω. Όποιου δεν του αρέσει η μίρλα μπορεί να αφήσει τη δουλειά που του βρήκε ο μπαμπάς και να βγει στην ελεύθερη αγορά και να κυνηγήσει δουλειές των 700 ευρώ σαν όλον τον κόσμο ή ακόμα καλύτερα να βγει να κάνει δικιά του δουλειά (και αν πάρει καλυμμένη επιταγή έ τότες να έρθει να μας μιλήσει μετά για μίρλες... σημείωση> αν πάρει ακάλυπτη επιταγή και βρει το δίκαιό του στο δικαστήριο τότε πάλι μπορεί να ξαναρθει να μας πει για μίρλες...

    Μπορείτε πάντα βέβαια να βγείτε σε μια διαδήλωση για το Ιράκ, ίσως αλλάξει τα πράγματα που ξέρεις...

    ReplyDelete
  57. @ ser

    Το καταλαβαίνω το σκεπτικό πίσω από τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Απλά δεν καταλαβαίνω πως η κυβέρνηση μιλάει για τόνωση της οικονομίας, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όταν αυξάνει τη φορολογία στην τελευταία.

    ReplyDelete
  58. "Όσο γιά τις ιχθυοκαλλιέργειες αν δεν το έχετε αντιληφθεί ο κλάδος είναι στο κόκκινο (την περασμένη βδομάδα χρεωκόπησε η 4η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου)"

    Ο κλάδος παράγει το 40% της Μεσογείου και το 60% της Ευρώπης.Κάνει τζίρο 350 εκτ. και εξάγει τα 100.Είναι Leader όπως και η ναυτιλία.Το αν κάποια εταιρία έχει προβλήματα αυτό δεν αλλάζει το δυναμισμό του κλάδου και την θετική συνεισφορά του στο εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας.
    Τσιπούρες,λαβράκια και γλώσσες, πάμφθηνα, γευστικά και μεγάλες διατροφικής αξίας.
    Να τα προτιμάτε.Θεραπεύουν τη "μίρλα".

    ReplyDelete
  59. 2 λαβράκια την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα. Αντιλαμβανόμαστε την εμμονή του ser στην έλλειψη χρηματικών πόρων, ωστόσο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο είναι να μην ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και προς τα που θέλεις να πας. Να μην έχεις όραμα για τη νέα εποχή.

    Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τη ΝΔ να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την προς διαμόρφωση ευρωπαϊκή τάση που είναι η με μέτρο στήριξη του τραπεζικού συστήματος και η τόνωση της πραγματικής οικονομίας με φοροαπαλλαγές και δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα ψήφισε περισσότερους φόρους, προωθεί τώρα ένα πακέτο στήριξης των τραπεζών χωρίς μέτρο και άνευ όρων, και προωθεί τέλος παροχές, όχι επενδύσεις. Γι 'αυτό καλοβλέπει και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Για τους λάθος λόγους. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφοροποιηθεί από αυτή τη στρατηγική ως προς το τραπεζικό πακέτο, όμως κι εκεί βλέπουμε δυστυχώς να μην υπάρχει ενιαία φωνή ως προς το που πρέπει να πάνε τα πράγματα. Επένδυση σε μια νέα βιομηχανία αιχμής και χάρτα μικρομεσαίων ή παροχές; Εκτιμούμε ότι τελικά θα κυριαρχήσει η παροχολογία και στο ΠΑΣΟΚ, ήδη δόθηκε ένα πρώτο στίγμα με τη συνέντευξη γαπ στην Ελευθεροτυπία.

    Όπως και να χει εμείς θέλουμε και σαν νέους μας συμφέρει να πάμε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης όπου η ανάπτυξη της βιομηχανίας ενέργειας και του περιβάλλοντος θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

    Αν αλλάξουμε φιλοσοφία σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού και θέσουμε διαφορετικές προτεραιότητες οι πόροι μπορούν να βρεθούν. Τώρα αν για παράδειγμα θέλουμε να διατηρούμε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχων που κάνουν τη δουλειά του μόνιμου προσωπικού ή να φτιάχνουμε ξεχειλωμένα Δ.Σ. οργανισμών για να παίρνουν όλοι οι ημέτεροι από δυο μισθούς (δύο από τα άπειρα παραδείγματα κακής κατανομής πόρων), πόροι δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ και η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει σε φερεγγυότητα. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα καταρρέουν. Έχουν φτάσει στις 160 μονάδες βάσεις σε σχέση με το γερμανικό bund. Άντε και εις αργεντινότερα

    ReplyDelete
  60. Στο παρακάτω βίντεο ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης μιλάει για το εθνικό πρόγραμμα της Σιγκαπούρης στην Νανοτεχνολογία.

    Δείτε το, και σκεφτείτε μετά τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας να μιλάει για τέτοια θέματα!

    http://www.youtube.com/watch?v=BmbXWCMA1CA&eurl=http://blog.wired.com/wiredscience/nanotechnology/index.html

    Mια πόλη κράτος ρε, μια πόλη κράτος γαμώτη μου.

    ReplyDelete
  61. Δεν βγαίνει η διεύθυνση αλλά όποιος θέλει να το δει να πληκτρολογήσει στο youtube :

    "Speech by Minister George Yeo at ICBN 2007"

    ReplyDelete
  62. επίσης σήμερα ξεκινάει η μουσική παράσταση για τη γενιά των 700 ευρώ με τίτλο power g620 + ένσημο. παράσταση θα παίζει κάθε Δευτέρα του Νοέμβρη στο μουσικό καφέ Trova στο Μοναστηράκι, 22:30 hrs. Είσοδος ελεύθερη. Χορηγοί επικοινωνίας G700 και UNESCO.

    ReplyDelete
  63. Διαρθρωτικές αλλαγές και επενδύσεις στην πράσινη βιομηχανία,θα είναι το New DEAL που λέει και ο Δήμας,ο επίτροπος σε θέματα περιβάλλοντος, με άρθρο του στη Καθημερινή.

    ReplyDelete
  64. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ιδωθεί και ως η πρώτη δημόσια κριτική των G700.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου Αθήνας, το σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων της Αθήνας, το περιοδικό ΡΕΠΟ που εκδίδεται στο χώρο του εμπορίου στην Αθήνα, πρωτοβουλίες από τη Θεσσαλονίκη (από το χώρο των τηλεπικοινωνιών και σερβιτόροι/ες).

    "Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την «Γενιά των 700 ευρώ» από κόμματα (από το ΛΑΟΣ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ), ΜΜΕ και freepress έντυπα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάλυσης και κωδικοποίησης της πραγματικότητας ενός μεγάλου κομματιού νέων εργαζομένων/ανέργων που βλέπουν τα όνειρά τους για ένα μέλλον οικονομικής ευμάρειας και υψηλού βιοτικού επιπέδου (όπως ο καθένας το εννοεί) να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τι είναι λοιπόν αυτή η «γενιά των 700 ευρώ» που φαίνεται να κερδίζει σιγά σιγά μια θέση στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου και ποια ζητήματα θέτει;

    «Η Γενιά των 700€ είναι η σιωπηλή πλειοψηφία της Ελληνικής νεολαίας ανάμεσα στα 25 και στα 35, οι οποίοι δουλεύουν πολύ, πληρώνονται λίγο, είναι υπερχρεωμένοι και ανασφάλιστοι»,

    γράφει το σχετικό blog των G700. Η αναφορά τους είναι κατά κύριο λόγο οι νέοι πτυχιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται να «πουλάνε» ολόκληρο το «πακέτο» της προσωπικότητας τους για να διεκδικήσουν μια δουλειά (δηλαδή πέρα από το πτυχίο τους, αναδεικνύουν τον εαυτό τους μέσα από τα hobby τους, τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους, τα ενδιαφέροντα τους κ.α.). Οι «εργάτες της γνώσης», όπως οι ίδιοι τους αποκαλούν, είτε δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά που να ανταποκρίνεται στα εργασιακά τους προσόντα, είτε δουλεύουν πολλές ώρες παραμένοντας κακοπληρωμένοι και χωρίς να τους προσφέρονται ευκαιρίες ανέλιξης. Οι G700€ αφήνουν στην άκρη τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν πέρασαν ποτέ από τα πανεπιστήμια αλλά δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες και τους μετανάστες. Όλοι αυτοί μπορεί να μην είναι οι «εργάτες της γνώσης», αλλά κάτω από τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν αναπτύσσουν και αυτοί κοινωνικές ικανότητες, οι οποίες δεν είναι μετρήσιμες «με πτυχία», αλλά ενσωματώνονται στις γενικότερες δεξιότητες του εργαζομένου (όπως είναι η κοινωνικότητα, ο ευγενικός χαρακτήρας, ο τρόπος ομιλίας, η οδήγηση κ.α.). Οι G700€ θέτουν συνήθως το ζήτημα με καθαρά οικονομικούς όρους, εστιάζοντας στην ακρίβεια και την υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης αυτής της μερίδας νέων εργαζομένων (τι να πρωτοπληρώσει κανείς με 700 ευρώ;) και αποφεύγουν να δουν και να ερμηνεύσουν το πως οι νέες συνθήκες στο εργασιακό τοπίο επηρεάζουν το σύνολο του χρόνου και της ζωής ενός εργαζόμενου. Βασικό τους πρόταγμα είναι η αναδιανομή του πλούτου μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων, κατηγορώντας πολλές φορές ευθέως την «παλιά γενιά» (κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους) ότι ευθύνεται και αυτή για την οικονομική ανέχεια της «νέας». Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην άποψη τους για το πρόσφατο θέμα του Ασφαλιστικού, για το οποίο κατηγόρησαν τους παλιούς εργαζόμενους για βόλεμα και αγώνα για την «πάρτη» τους και την κυβέρνηση για ατολμία στο μεταρρυθμιστικό της έργο, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο την εργοδοσία. Την ίδια στάση κρατούν και στην κριτική τους προς το κράτος, μια κριτική που δεν θίγει την πλευρά των εργοδοτών, αλλά εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα προσφέρει κίνητρα στους νέους ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στην αγορά. Χαρακτηριστικό της γενικότερης οπτικής τους έιναι το παρακάτω απόσπασμα από το blog των G700:

    «Ναι ομολογούμε ότι διεκδικούμε το ευρωπαϊκό όνειρο. Πρότυπό μας και παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι καλύτερες πρακτικές στην οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία και την αγορά εργασίας, των δυτικοευρωπαϊκών κρατών (…) Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο ουσιαστικός και συστηματικός δημόσιος διάλογος απουσιάζει ή πνίγεται κάτω από κορώνες και ιδεολογικούς βερμπαλισμούς, εμείς πορευόμαστε με πυξίδα την κοινή λογική. Δεν έχουμε ανάγκη από μία ακόμα θρησκεία, αλλά από αναδιανομή ευκαιριών και πόρων, διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, τεχνολογική εξέλιξη, υποδομές, ποιοτικά συλλογικά αγαθά, και πάνω απ’ όλα επένδυση στην πραγματική γνώση».

    Η «γενιά των 700 ευρώ» αποτελεί μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικότητας, όπως αυτή προκύπτει μέσα από το πλαίσιο των νέων εργασιακών σχέσεων, όμως το περιεχόμενό της είναι κατά την άποψη μας μερικό, περιοριστικό και σε αρκετά σημεία εχθρικό. Κατ’ αρχήν αναπαρίσταται ένας δημόσιος διάλογος με έναν τεχνητό συνομιλητή (blog G700€) και όχι με το πραγματικό κοινωνικό υποκείμενο που είναι σε μεγάλο βαθμό ανοργάνωτο, δεν εκφράζεται και δε φαίνεται να χωρά στα παραδοσιακά συνδικάτα. Επίσης, αναπαράγεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μια ελίτ πτυχιούχων που θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερα για τους εαυτούς τους και αφήνουν απ’ έξω όλους τους υπόλοιπους που βιώνουν την ίδια συνθήκη και χειρότερα, όπως οι μη πτυχιούχοι και οι μετανάστες. Βλέπουν λοιπόν την επισφάλεια ως ένα ζήτημα που πρέπει να αναγνωρισθεί και να θεσμοποιηθεί από το κράτος και τους εργοδότες, για να γίνει διαχειρίσιμο, για να τεθούν όρια «από τα πάνω» ώστε να μην υπάρξει ριζοσπαστικοποίηση και αγώνες (βλ. την ευρωπαϊκή πολιτική του flexicurity).

    Αναγνωρίζουμε και εμείς αυτές τις νέες συνθήκες στο χώρο της εργασίας, τη συνθήκη της επισφάλειας, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό. Οφείλουμε να μιλήσουμε για όλες της προεκτάσεις που έχει σε κάθε πτυχή της ζωής, να μιλήσουμε δηλαδή για τη συνολικότερη «επισφαλοποίηση» των ζωών μας. Η οποία, πέρα από την αβεβαιότητα της εργασίας, αφορά μια συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου που επηρεάζει τις ζωές μας, όπως είναι ο μετασχηματισμός του εργασιακού μοντέλου που βάζει σε αμφιβολία ακόμα και τους εργαζόμενους με μία σταθερή εργασία (βλ. ρύθμιση για 65ωρο), όπως είναι η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας κ.α.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τον όρο επισφάλεια δεν μπορούμε παρά να αναφερόμαστε σε όλους. Σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι η «επισφαλοποίηση» χτυπά κυρίως την πόρτα των νέων, αλλά όχι αποκλειστικά. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά το ζήτημα του πτυχίου, με τους μη πτυχιούχους να είναι ίσως και σε δυσμενέστερη θέση από τους υπόλοιπους. Επίσης, δεδομένη για εμάς πρέπει να θεωρείται η διεθνιστική και αντιρατσιστική προσέγγιση του ζητήματος της επισφάλειας, με τους μετανάστες να αποτελούν κατεξοχήν επισφαλή φιγούρα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το ζήτημα στην ολότητά του, ως κοινωνικές σχέσεις που μετασχηματίζονται (εργασιακές, οικογενειακές, κοινωνικές, διαπροσωπικές). Οι συμβάσεις εργασίας, οι υπερωρίες, η κινητικότητα από μια δουλειά και μια ειδικότητα σε άλλη, οι αλλαγές στην ασφάλιση, το να μένει κανείς με τους γονείς τους ως τα 30 ή να συγκατοικεί, το να κάνει φίλους από διάφορες δουλειές ή να έχει αποσπασματικές σχέσεις, όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που ονομάζουμε «επισφαλοποίηση» και επηρεάζουν όλο το φάσμα της ζωής. Ζώντας μέσα σε αυτές τις συνθήκες και έχοντας επιλέξει το δρόμο του αγώνα, βλέπουμε πως απέναντί μας έχουμε το κράτος και τα αφεντικά και όχι την «παλιά γενιά» εργαζομένων. Η κριτική που μπορεί να γίνει στην τελευταία, είναι ότι ως ένα βαθμό επαναπαύτηκε σε αυτά που κέρδισε, εγκλωβίστηκε, ενσωματώθηκε και αφομοιώθηκε, και όχι στο ότι «έχει πολλά» και δεν δέχεται να τα δώσει πίσω. Είναι μια κριτική που μπορεί να γίνει με στόχο την εύρεση των θετικών και ελπιδοφόρων στιγμών αλλά και των αδυναμιών της και την αξιολόγηση των πρακτικών και των επιλογών της.

    Σε αυτή τη διαδικασία «επισφαλοποίησης των ζωών μας» υπάρχουν κάποια ζητήματα που επανακαθορίζονται, που επανακαθορίζονται για τα ίδια τα υποκείμενα. Εμείς εντοπίζουμε κάποια από αυτά τα ζητήματα, παρακολουθούμε τις τάσεις με τις οποίες τείνουν να επανακαθοριστούν και σε κάποιες τάσεις βρίσκουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μερικά παραδείγματα:

    - Μόνιμη-σταθερή δουλειά για 40 χρόνια ή εναλλαγή στις εργασίες;

    Θεωρούμε ότι το «ιδανικό» της μόνιμης-σταθερής δουλειάς, αν και δεν έχει ατονίσει τελείως (και αυτό φαίνεται από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, τους διαγωνισμούς των τραπεζών, τα φροντιστήρια και τους 90.000 υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.α.) έχει αμφισβητηθεί, δεν είναι δηλαδή ένα «ιδανικό» για όλους, δεν είναι μια δεδομένη κοινωνική συνείδηση. Υπάρχει μια σειρά ιστορικών λόγων για αυτό, για την «αμφισβήτηση της μόνιμης-σταθερής εργασίας» στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, όπως π.χ. το ότι στην ελλαδική αγορά εργασίας ήταν πάντα αναπτυγμένη η άτυπη εργασία και ειδικά η «μαύρη» εργασία. Με άλλα λόγια, πολλοί εργαζόμενοι έχουν την εικόνα του «άτυπου εργαζομένου» εμπεδωμένη. Σκεφτείτε μόνο τη λέξη «μεροκάματο», τι σημαίνει, και πόσο εδραιωμένη είναι σαν έννοια μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι χώρα του τριτογενή τομέα (2 στους 3 εργαζόμενους). Η ραγδαία ανάπτυξη του τριτογενή τομέα, των υπηρεσιών, έχει δημιουργήσει επαγγέλματα που συνδέονται ευκολότερα με τα άτυπα εργασιακά καθεστώτα (ενώ στο δευτερογενή τομέα, στη βιομηχανία, είναι πιο εδραιωμένο το μοντέλο του 5μερου-8ωρου). Ακόμα, η μόνιμη-σταθερή εργασία γέννησαν μια σωρεία αγώνων το ‘70 και το ‘80. Γιατί λοιπόν να την προάγουν περισσότερο τα αφεντικά; Για αυτούς και για άλλους λόγους π.χ. επιθυμία κάποιου μέρους της νεολαίας αλλά και πολλών γυναικών να δουλεύουν ευέλικτα, η «μόνιμη-σταθερή δουλειά» έχει αμφισβητηθεί τόσο «από τα κάτω», όσο κυρίως «από τα πάνω», από το κεφάλαιο.

    Από την άλλη μεριά, η εναλλαγή στις εργασίες που είναι σίγουρα μια «πιο πλούσια εμπειρία ζωής», επιβάλλεται σήμερα μονομερώς και πολύ βίαια, «από τα πάνω», και δεν είναι παρά σπάνια μια επιλογή των εργαζομένων. Που πρέπει να σταθούμε λοιπόν ανάμεσα στις δύο τάσεις; Τι να επιλέξουμε άραγε από το δίπολο «μόνιμη-σταθερή» ή «ευέλικτη-προσωρινή» εργασία; Το συγκεκριμένο δίλημμα είναι πλαστό. Όπου και αν βρεθούμε, είτε ως «σταθεροί» είτε ως «προσωρινοί», είμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε συλλογικά για καλύτερες συνθήκες, έχοντας πάντα ως μακροπρόθεσμη προοπτική και όραμα την απελευθέρωση από τον εκβιασμό της μισθωτής εργασίας. Και καμιά «σταθερότητα» ή «προσωρινότητα» δεν μπορεί να αφήσουμε να γίνει ο καταλυτικός παράγοντας (θετικός ή αρνητικός) για την οργάνωση και τον αγώνα μας.


    - Περισσότερο κράτος, «κράτος πρόνοιας», «κράτος ασφάλειας», ή μορφές κοινωνικής αυτό-οργάνωσης, μη γραφειοκρατικές, μη ιεραρχικές;

    Δεν απαξιώνουμε τους αγώνες που π.χ. ζητάνε ένα αυξημένο επίδομα ανεργίας, χρήματα για την Υγεία κ.τ.λ. Μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο να στοχοποιούμε την εργοδοσία και λιγότερο να ζητάμε ένα κράτος-προστάτη. Γιατί πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το «περισσότερο κράτος» δεν θα στραφεί ξανά εναντίον μας; Πως είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί η «κρατικοποίηση του ‘80», όταν δηλαδή όλες σχεδόν οι μορφές αυτόνομης κοινωνικής οργάνωσης (εργοστασιακά σωματεία, επιτροπές γειτονιάς, ομάδες γυναικών κ.α.) που ξεπήδησαν στην μεταπολίτευση και ήταν ριζοσπαστικές, ενσωματώθηκαν στις κρατικές δομές και «αφυδατώθηκαν»; Και όσο για την «πρόνοια και ασφάλεια», νομίζουμε ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα πλούσια δίκτυα κοινωνικών σχέσεων, από την ύπαρξη κοινωνικών συλλογικοτήτων που αυτοκαθορίζονται χωρίς διαμεσολαβήσεις, που στέκονται απέναντι στο κράτος και την εργοδοσία. Αν επαναπαυτούμε πάνω στο «καλό κράτος» ή τον «καλό εργοδότη»…αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε πάλι μόνοι μας…αδύναμοι…

    - Πυρηνικές, αστικές οικογένειες και δάνεια για σπίτι ή ελεύθερες συμβιώσεις;

    Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που επανακαθορίζεται είναι η σύγχρονη «ελληνική» οικογένεια. Το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας, πέρα από τους συναισθηματικούς δεσμούς, είναι και το δεκανίκι της τοπικής οικονομίας και του «κουτσού» κράτους πρόνοιας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι νέοι εργαζόμενοι (πτυχιούχοι ή μη) παραμένουν στην οικογενειακή εστία μέχρι και τα 30 ή τουλάχιστον μέχρι να «ορθοποδήσουν» οικονομικά και τότε συνήθως αντικαθιστούν την πατρική εστία με μία νέα οικογενειακή εστία που φτιάχνουν οι ίδιοι. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια που τα «οικονομικά περιθώρια» στενεύουν, αυξάνεται και η επιλογή της συγκατοίκησης. Διακρίνουμε δηλαδή και μια κίνηση αλλαγής από τους δεσμούς οικογένειας σε πιο χαλαρούς φιλικούς δεσμούς, πράγμα που είναι πολύ ενδιαφέρον όταν άτομα που βιώνουν παρόμοιες συνθήκες ζωής (εργασίας, χρόνου κτλ.) συγκατοικούν, συζητούν και σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον τους, δημιουργώντας έτσι νέες δυναμικές και προοπτικές.

    - Ατομική κινητικότητα ή συλλογική οργάνωση όπου και αν βρισκόμαστε;

    Ας δούμε την κινητικότητα στην αγορά εργασίας σήμερα. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι κινούνται στην αγορά εργασίας (και όχι μόνο) ατομικά, εργαλειακά, εφήμερα. Η κινητικότητα από δουλειά σε δουλειά πάει πακέτο με τη συνεχή εναλλαγή διαφορετικών εργασιακών χώρων και την εξατομίκευση του εργαζόμενου, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει σε ένα συγκεκριμένο χώρο για αρκετό διάστημα, ώστε να έρθει σε τριβή με τους συναδέλφους του, να μεταφερθεί η εμπειρία του παρελθόντος και να δημιουργηθεί ένα συλλογικό όραμα για το παρόν και το μέλλον. Παράλληλα, ο εργαζόμενος επιδιώκει κυρίως να πετύχει το ιδιωτικό του όνειρο. Δουλεύει σήμερα εδώ, αύριο εκεί, κακοπληρωμένος, «συμβασιούχος», ανασφάλιστος, ελπίζοντας πως αυτό είναι απλά προσωρινό και κάποια στιγμή θα βρει και αυτός κάτι καλύτερο. Η «επισφαλοποίηση» όμως είναι μια αντιφατική διαδικασία που εμπεριέχει διαφορετικές δυναμικές καταστάσεις. Δηλαδή, ενώ από τη μία φαίνεται ότι η συνεχής κινητικότητα προκαλεί ανασφάλεια, άγχος για το αύριο, δυσκολία να σχεδιάσεις το μέλλον και να έχεις σταθερές αναφορές, από την άλλη φαίνεται να εμπεριέχει και το στοιχείο της δημιουργικότητας, της ενεργητικότητας, και καμιά φορά τα κενά διαστήματα μεταξύ εργασιών αφήνουν χρόνο στον εργαζόμενο για αναστοχασμό στο περιεχόμενο της εργασίας αλλά και της ίδιας της ζωής. Πέρα από το θετικό ή αρνητικό ρόλο της κινητικότητας στους εργαζόμενους (ρόλος που εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων), το στοίχημα είναι σίγουρα το να υπάρχει συλλογική αυτό-οργάνωση σε κάθε χώρο, σε κάθε δουλειά, να αφήνουμε πίσω μας μια παρακαταθήκη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,

    ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ.

    Σήμερα λοιπόν που το μοντέλο της κλασσικής συνδικαλιστικής οργάνωσης φαίνεται γερασμένο και ανήμπορο να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, αρκετός κόσμος ψάχνει νέες μορφές οργάνωσης και αγώνα στους εργασιακούς του χώρους (ακόμα και με «παλιά υλικά», π.χ.σωματείο). Παράδειγμα αποτελούν οι συλλογικότητες που έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα από κόσμο που βρίσκεται σε επισφαλείς συνθήκες και που καλέστηκαν για να μεταφέρουν την εμπειρία τους."

    ReplyDelete
  65. βρε Μαρξ τα περισσότερα από αυτά τα έγραψε ο Ριζοσπάστης πολύ πριν πάρει χαμπάρι η στάση επισφάλειας στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε που μας διαβάζει με προσοχή η άκρα αριστερά και μπαίνει σε επίσημο διάλογο μαζί μας διαφωνώντας. Η πολιτική είναι σύγκρουση ιδεών και προτάσεων και έτσι πρέπει να είναι διαφορετικά ζούμε σε μια απίστευτη σούπα. Απλώς αυτό που κινήσεις σαν την παραπάνω δεν καταλαβαίνουν είναι ότι τα προβλήματα της νέας γενιάς σήμερα δεν πηγάζουν μόνο από τις ταξικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται στην παραγωγή αλλά και από τις πιέσεις που ασκεί το δημογραφικό στην κοινωνική σύνθεση. Χαρακτηριστικότερο όλων το ασφαλιστικό όπου εμμένουν σε ένα χρεωκοπημένο σύστημα. Πολύ απλά είναι άλλο να μιλάμε για μια κοινωνία νέων, ζωντανή με παιδιά και πληθώρα εργατικών χεριών και άλλο για μια γηρασμένη κοινωνία που βρίσκεται εκτός παραγωγής. Τα έχουμε πει αυτά και σε μεταξύ μας διάλογο άλλωστε στο παρελθόν.

    ReplyDelete
  66. συγνώμη αλλά αυτό το επιχείρημα μου φαίνεται εντελώς πονηρό. "Αυτά τα έχει πει ο Ριζοσπάστης" -> "Όσα λένε οι κινήσεις εργαζομένων είναι μαλ...ς", χωρίς φυσικά να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας.

    Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που θέτουν το ζήτημα δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το πως το βάζει ο Ριζοσπάστης. Τα λέει όλα περί αυτού το εξής και μόνο απόσπασμα: "Δεν απαξιώνουμε τους αγώνες που π.χ. ζητάνε ένα αυξημένο επίδομα ανεργίας, χρήματα για την Υγεία κ.τ.λ. Μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο να στοχοποιούμε την εργοδοσία και λιγότερο να ζητάμε ένα κράτος-προστάτη. Γιατί πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το «περισσότερο κράτος» δεν θα στραφεί ξανά εναντίον μας; Πως είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί η «κρατικοποίηση του ‘80», όταν δηλαδή όλες σχεδόν οι μορφές αυτόνομης κοινωνικής οργάνωσης (εργοστασιακά σωματεία, επιτροπές γειτονιάς, ομάδες γυναικών κ.α.) που ξεπήδησαν στην μεταπολίτευση και ήταν ριζοσπαστικές, ενσωματώθηκαν στις κρατικές δομές και «αφυδατώθηκαν»; Και όσο για την «πρόνοια και ασφάλεια», νομίζουμε ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από τα πλούσια δίκτυα κοινωνικών σχέσεων, από την ύπαρξη κοινωνικών συλλογικοτήτων που αυτοκαθορίζονται χωρίς διαμεσολαβήσεις, που στέκονται απέναντι στο κράτος και την εργοδοσία. Αν επαναπαυτούμε πάνω στο «καλό κράτος» ή τον «καλό εργοδότη»…αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε πάλι μόνοι μας…αδύναμοι… "


    Επιπλέον, ο κόσμος που βρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως "άκρα αριστερά". Εξ όσων γνωρίζω κατά κύριο λόγο είναι κόσμος που προέρχεται πολιτικά κατα κύριο λόγο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και δευτερευόντως και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την άκρα αριστερά, πράγμα φυσικό άλλωστε αφού κάνουν κριτική στο συνδικαλισμό. Ωστόσο, σε αυτές τις κινήσεις εργαζομένων συμμετέχει και αρκετός κόσμος χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα και με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν.

    Κατά τα άλλα θα πρότεινα στους αναγνώστες του blog να διαβάσουν προσεκτικά το κείμενο, το οποίο κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τους g700 χωρίς να πέφτει στις κοινοτοπίες της αριστεράς.

    ReplyDelete
  67. επί τη ευκαιρία επισημαίνουμε τα εξής

    1. είναι ακριβές αυτό που λέει η Στάση Επισφάλειας ότι είμαστε υπέρ της flexicurity σαν όραμα για την αγορά εργασίας.

    βλέπε από την ελληνική rigidanomy στην ευρωπαϊκή flexicurity

    2. ΌΜΩΣ δε τη θεωρούμε προτεραιότητα όσο είναι για παράδειγμα ο περιορισμός της φορολόγησης της εργασίας

    βλέπε Flexicurity ή μεταρρύθμιση φορολογικού ασφαλιστικού;

    3. Είναι AΝΑΚΡΙΒΗΣ η υπόνοια ότι στηρίζουμε το 65ωρο. Για την ακρίβεια έχουμε ταχθεί κατά

    βλ. όχι στο 65ωρο

    4. όπως επίσης ανακριβής είναι η διαπίστωση ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι μετανάστες
    Όχι στο ρατσισμό από την κούνια

    5. ή γενικά οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι και η νέα γενιά στο σύνολό της

    βλέπε Βασικός Μισθός για ανειδίκευτους

    Η ανεξαρτησία κοστίζει 1200 ευρώ

    New Deal για τη νέα γενιά

    Τέλος στον όρο γενιά των 700 ευρώ συμπυκνώνεται τόσο το εργασιακό πρόβλημα των νέων όσο και το πρόβλημα της διαγενεακής ανισότητας που διογκώνεται μέσα από τη διεύρυνση του δημόσιου και ασφαλιστικού χρέους, του οικολογικού ελλείμματος και του ελλείμματος σε συλλογικά αγαθά.

    ReplyDelete
  68. ναι σχετικά με ριζοσπάστη έχεις δίκιο. Η Στάση Επισφάλειας δεν μας απορρίπτει a priori ως "ανάχωμα του κεφαλαίου", όπως έκανε το ΚΚΕ.

    Η ελευθεριακότητα είναι γνώρισμα του αυθεντικού αντιεξουσιαστικού χώρου. Σου αφιερώνουμε απόσπασμα γράμματος του του Προυντόν στον Μαρξ, Μάιος 17, 1846 : “Having demolished all dogmatisms a priori, let us not think in our turn to indoctrinate the people [ . . . ] Let us welcome, let us encourage all the protests, dispense with all exclusions, all mystifications ; let us never regard a question as exhausted”.

    σε κείμενο του γάλλου Corcuff Agir avec Proudhon, μεταφρασμένο.

    ReplyDelete
  69. "Επιπλέον, ο κόσμος που βρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως "άκρα αριστερά". Εξ όσων γνωρίζω κατά κύριο λόγο είναι κόσμος που προέρχεται πολιτικά κατα κύριο λόγο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και δευτερευόντως και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την άκρα αριστερά, πράγμα φυσικό άλλωστε αφού κάνουν κριτική στο συνδικαλισμό. Ωστόσο, σε αυτές τις κινήσεις εργαζομένων συμμετέχει και αρκετός κόσμος χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα και με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν."

    Οι Libertarians είναι μαζί σας!

    ReplyDelete
  70. Το nick name "dr.marx" προκαλεί σύγχιση. Παρασύρει πολλούς στο να πιστεύουν ότι δεν είστε αντιεξουσιαστές.Νομίζουν ότι είστε φερέφωνα του Περισσού.
    Από την άλλη επειδή σαυτό το χώρο περισσεύουν οι χαφιέδες, οι παρακρατικοί, οι προβοκάτορες,οι βάνδαλοι και οι "επαναστάτες χωρίς αιτία" υπάρχει ένα πρόβλημα που ανεβάζει την καχυποψία των "απανταχού αντιεξουσιαστών" στα ύψη!

    ReplyDelete
  71. @ellinaki
    για την ακριβεια οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να πουν οτι "ΕΛΠΙΖΟΥΝ" αυτά που οι λοιποί Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τονώσουν την οικονομία

    @παρμενίδη
    ακριβώς! Παμφθηνα ψάρια. Πουλάνε κάτω του κόστους και έχουν ζημιές.
    Όταν λοιπόν αναφέρεσαι σε leaders καλό είναι να το κρίνεις με οικονομικούς όρους και όχι μαρκετίστικους

    @g700
    λάθος χαρακτηρισμός. Δεν είναι εμμονή.

    Όπως είπα στον don χθες καλό το όραμα και απαραίτητο.
    Σε αυτή τη χώρα όμως της καφενοφιλοσοφίας όλοι αρέσκονται να φιλοκαλούν και να φιλοσοφούν αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπαίνει στον κόπο να πει που θα βρεθούν τα λεφτά.

    Είπαμε 'δη δει χρημάτων... διότι άνευ αυτών ουδέν γεννέσθαι των δεόντων"

    ReplyDelete
  72. @ ser

    Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο.....
    Και τα δύο (όραμα & resources) είναι εξίσου σημαντικά....
    Αυτό που λέω εγώ είναι ότι για να κάνεις budget πρέπει να γνωρίζεις και το αντικείμενο του έργου.....

    Χωρίς όραμα για ουσιαστικά πράγματα που θα δώσουν νέα πνοή και spark για μια μεγάλη ευκαιρία τρέχεις γύρω γύρω χωρίς να καταφέρνεις τίποτα και σπαταλάς τα resources σου just getting by....

    Δεν είναι κακό μάλιστα οι στόχοι σου να είναι πέρα από τις ικανοτητές σου και να προσπαθείς να κάνεις το παραπάνω από αυτό που είσαι τώρα...
    Αυτό είναι το strategic stretch και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται τα μεγάλα νούμερα ανάπτυξης.

    ReplyDelete
  73. "the International Energy Agency has begun calling for radical changes in the way the world drives its cars, its factories and, indeed, the global economy. This month the agency will issue a collection of comprehensive reports declaring that "a global revolution is needed in ways that energy is supplied and used."

    από το αφιέρωμα του newsweek it's time for a green new deal

    Θυμάστε το Rifkin στη Διεθνή?

    ReplyDelete
  74. Barack Obama has promised to "strategically invest" $150 billion over 10 years to build a clean-energy economy, one that will create 5 million new green jobs.

    ReplyDelete
  75. αρκεί όλα αυτά στην Ελλάδα να βρουν ειλικρινείς υποστηρικτές και να μετατραπούν σε ένα συλλογικό όραμα και όχι να γίνουν λόγια της τελευταίας πολιτικής μόδας που λένε κάποιοι επαγγελματίες πολιτικοί καιροσκόποι

    ReplyDelete
  76. Για σχολιαστε...

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=954473&lngDtrID=251

    ReplyDelete