Εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση προβάλει το άλλοθι της διεθνούς οικονομικής κρίσης για να εξηγήσει αδυναμίες και ελλείμματα της δικής της οικονομικής πολιτικής. Χτες, ακούσαμε ξανά, αυτή τη φορά δια στόματος πρωθυπουργού και υπουργού οικονομίας, να περιγράφονται οι παράμετροι της βαθιάς και με απρόβλεπτη διάρκεια κρίσης που περνάει η παγκόσμια οικονομία και η οποία έρχεται πλέον προς τα εδώ. Ακούσαμε ξανά για την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Για τη διάψευση των προβλέψεων των διεθνών οικονομικών οργανισμών σε ό,τι αφορά στην άνοδο του πληθωρισμού, την αναπτυξιακή υποχώρηση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες και τα επιτόκια που ανεβαίνουν προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα κράτη μέλη, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σε όλα αυτά προστέθηκαν κι «οι κραδασμοί της χρηματοοικονομικής κρίσης που πλήττει τις ΗΠΑ και έφτασε και στην Ευρώπη».
Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι δεν υπάρχει πολυεπίπεδη κρίση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρές πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, και σήμερα δέχεται πιέσεις λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, των υψηλών επιτοκίων και της έλλειψης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, για μία σειρά από λόγους, όπως η περιορισμένη εξωστρέφεια της οικονομίας, η έλλειψη εξαγωγικού προσανατολισμού, η «ανώριμη» τραπεζική αγορά που δεν έχει εκτεθεί σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα, ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις, η εγχώρια παραγωγή διατροφικών προϊόντων (ναι ακόμα κάτι παράγουμε), ειδικά οπωροκηπευτικών, που κράτησε τον πληθωρισμό το καλοκαίρι, κ.α., ΔΕΝ επηρεάζεται καίρια από τη παγκόσμια κρίση.
Εκτός και αν με το λέγε - λέγε της κυβέρνησης και την καταστροφολογία των Μέσων, τελικά το πιστέψουμε και πάμε όλοι μαζί μια ωραία πρωία να αποσύρουμε τα χρήματά μας απ’ τις τράπεζες. Αυτό όμως δε συνιστά ρεαλιστικό σενάριο και όποιος το διακινεί μάλλον αποσκοπεί στο να επενδύσει πολιτικά πάνω σ’ αυτό. Όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση που μόνο πολιτικά εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών και δεν έχει το θάρρος να τις εγγυηθεί και νομικά, αν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο.
Το όποιο πρόβλημα της Ελλάδας, όμως, το οποίο επιδεινώνεται από το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, είναι κυρίως εσωτερικό. Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Αφορά στις «εσωτερικές παθογένειες που δυσχεραίνουν τα πράγματα», στις οποίες πολύ εύστοχα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην χτεσινή του ομιλία, αποφεύγοντας, όμως, να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο εδώ και πέντε χρόνια οι παθογένειες αυτές συνεχίζουν να υφίστανται. Γιατί, θεωρείται παθογένεια το να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος 1 εκ ευρώ ημερησίως για την Ολυμπιακή, όπως είπε και έτσι είναι, και δε θεωρείται παθογένεια η κατάρτιση προγράμματος εξυγίανσης που συμπεριλαμβάνει χρυσές εθελούσιες εξόδους νέων ηλικιακά εργαζομένων με εφάπαξ που φτάνουν από 60 μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ; Ή πως εξηγείται το γεγονός ότι επειδή δε λύσαμε βασικά ζητήματα ομαλής κι ελεύθερης λειτουργίας των αγορών όλα αυτά τα χρόνια, η βενζίνη αυξάνεται πολλαπλάσια, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, και μειώνεται υποπολλαπλάσια όταν κατεβαίνει; Πώς είναι δυνατόν οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και τέσσερις μήνες και στα σούπερ μάρκετ να πληρώνουμε τιμές Χάροντς του Λονδίνου;
Ας αφήσουμε όμως τα «ραπανάκια» κι ας πιάσουμε τα πιο «σοβαρά» δημοσιονομικά θέματα. Πώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι περιορίστηκε το δημόσιο χρέος, όταν ο ετήσιος στόχος του Τακτικού Προϋπολογισμού 2008 (ΤΠ08) έχει υπερκαλυφθεί ήδη από το πρώτο κιόλας εξάμηνο, φτάνοντας στα 251,9 δις ευρώ, και όταν φέτος θα πληρώσουμε 700 εκ παραπάνω για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους, από τα 10,5 δις που έχουν προϋπολογιστεί; Πώς εξοικονομούνται πόροι από τη μείωση της σπατάλης του κράτους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα του ΤΠ08 αυξήθηκαν κατά 11% μόνο το πρώτο εξάμηνο; Με βάση ποια λογική εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα πέσει στο 1,8% το 2009, όταν φέτος θα κλείσει πάνω από το τρία; Μήπως πριν πάμε να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και τις αισιόδοξες προβλέψεις του θα έπρεπε να κάνουμε έναν σοβαρό δημοσιονομικό απολογισμό της προηγούμενης;
Η αλήθεια για την εγχώρια πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι απλή και πονάει τόσο την κυβέρνηση όσο και το εγχώριο πολιτικό σύστημα γενικώς. Η Ελλάδα, που συνεχίζει να κρύβει κάτω απ΄ το χαλί τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες, βρίσκεται σήμερα σε μια διαδικασία επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σταθεροποίησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, και αύξησης των επιτοκίων, διότι δεν φρόντισε να πάρει μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα στην οικονομία όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, δηλαδή από την είσοδό μας στο ευρώ και μετά. Η ήπια προσαρμογή, ως φιλοσοφία οικονομικής μεταρρύθμισης , δεν ξεριζώνει τις «εσωτερικές παθογένειες που δυσχεραίνουν τα πράγματα», αντίθετα τις συντηρεί και τις πολλαπλασιάζει. Με την ήπια προσαρμογή, που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια επικοινωνιακή αναδιατύπωση της θεωρίας του αυτόματου πιλότου, η πρακτική της αδράνειας και της ακινησίας συνέχισε να κυριαρχεί. Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση μας λέει ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
κρίση καλωσόρισες...ευτυχώς δεν άργησες!
ReplyDeleteΗ "διεθνής κρίση" είναι μια ευκαιρία να καταστραφεί το ΤΕΡΑΣ του χρηματοοικονομικού συστήματος:
Που καταπίνει εθνικές οικονομίες έτσι γιατί κάποιοι "επενδυτές και αναλυτές" το αποφασίζουν.
Πού ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.
Που δημιουργεί μεγιστάνες.
Που εκμαυλίζει συνειδήσεις.
Που στηρίζει μαφίες.
Που λιπαίνει αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα.
Που ποτίζει τη τρομοκρατία.
Που απειλεί τη δημοκρατία.
bgalte oloi ta lefta ap tin trapeza kai vour viva la revoloution siempre de los leftoudos paroume del trapezos la cerveza mas fina alla los tounzi me gusta piou
ReplyDeleteΕνας τρόπος να καταστραφεί το ΤΕΡΑΣ είναι να αφεθεί...στις δυνάμεις της αγοράς οι οποίες και το εξέθρεψαν.Με τη μέθοδο του κανιβαλλισμού η αγορά θα το φάει όπως τρώει το φίδι-μητέρα τα παιδιά του.
ReplyDeleteΕίναι ο πιό γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος.Είναι καθαρά Δαρβινικός και προσφέρεται για συγκινήσεις για όσους τους αρέσει ο Αρμαγεδδών.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΑκόμα μιά χρονιά πλούσιος δεν την αντέχω.
ReplyDelete@ G700
ReplyDeleteη «ανώριμη» τραπεζική αγορά που δεν έχει εκτεθεί σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα,
Παρακαλώ ευγενώς ΜΗ χρησιμοποιείτε ΗΛΙΘΙΟΥΣ όρους της πεζοδρομιακης Ελληνικής δημοσιογραφίας, την στιγμή που σας εξήγησα explicitly and implicitly ότι η κρίση προέκυψε από την ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ στην ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ και διαπραγμάτευση δίκην χρεωγράφων ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ στεγαστικών δανείων.
Τhere is NO such thing as "toxic" investment products. {Μαμάάάάάάάάάά εμετόόόόό].
Ο ΓΑΠ μίλησε,στη κοινοβουλευτική ομάδα, με νηφαλιότητα,με υπευθυνότητα,με γνώση.Η ήρεμη προοδευτική δύναμη.Η αισιοδοξία ξαναγυρίζει στις καρδιές των Ελλήνων.Κοιτάξτε δίπλα σας,παντού θα δείτε ανθρώπους να χαμογελούν.
ReplyDeleteΓΑΠ σευχαριστούμε που δεν επενδύεις ΠΟΛΙΤΙΚΑ στην απαισιοδοξία των Ελλήνων.
kalo kserasma komfoukie elpizo i lekani na einai apo porselani bohmias em pos? kai meta na peis ti margarita na sta skoupisei alla afou klaseis prota. eipame den eimaste oti ki oti to perdesthe panta stin toualette
ReplyDeletekaramanlis h papandreou sa na leme kitharistas i drummer ? moy rxetai moy rxetai to tragoudaki meta afou eipia to mpafaki
ReplyDeleteΕίναι μάλλον αντιφατικό να λες ότι είσαι καλά θωρακισμένος απέναντι στην κρίση και από την άλλη ότι στραβό σου συμβαίνει να το φορτώνεις πάλι στην κρίση.
ReplyDeleteΚάποιος δεν ξέρει τι λέει ή κάποιους νομίζει ότι κοροϊδεύει.
Το άλλο,....πως γνωρίζουμε ότι η ελληνική "ανώριμη τραπεζική αγορά που δεν έχει εκτεθεί σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα"????
Εδώ δεν το ξέρουν με βεβαιότητα οι τράπεζες, το ξέρει ο Αλογοσκούφης και οι g700.
Η RBS αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και η μετοχή της κάνει "μπλουμ"!!!! Ποιος ξέρει τι του ξημερώνει??? Δεν είμαι μάντης κακών αλλά μην παρασύρεστε από πολιτικές δηλώσεις, τόσο από πολιτικούς όσο και από ανθρώπους της αγοράς, που σκοπό έχουν μόνο να αναστρέψουν το αρνητικό market hype για τις τράπεζες χωρίς να εκφράζουν αυστηρά αποτελούν τεκμηριωμένη εκτίμηση μόνο και μόνο για να ξορκίσουν το κακό.
"Όλοι θα ψαχτούμε! Κανείς δεν θα μείνει άψαχτος!!!"
@ G700
ReplyDeleteOYΔΕΜΙΑ χωρεί αμφιβολία πως, όπως και οι κυβερνήσεις της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81, με εξαίρεση (μερικώς) τις κυβερνήσεις Σημίτη, η γκανγκστερική Νέα Δημοκρατία, ΟΥΔΕΝ έπραξε πλήν
μιάς
ΑΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (crisis management, και μάλιστα χαμηλής ποιότητας).
ΑΣΦΑΛΩΣ και υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ προβλήματα, έλλειψη οράματος κλπ κλπ.
ΑΛΛΑ ας ΜΗ τα φορτώνουμε ΟΛΑ στις κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει οικονομία of substance!
O ρεμπεσκές-ρεμάλι-κρέας Βάγγος πάει στους Αμπελοκήπους, πες, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας. Νοικιάζει μαγαζί γωνιακό προς 80 ευρώ το μήνα, στις Little Philippines. Βάζει μέσα εμπόρευμα χιλίων (1.000) ευρώ [στο Θεό που πιστεύετε], κυρίως τσιγάρα και εφημερίδες, μερικά περιοδικά ("Δάγκωσέ με" κλπ), πέντε πακέτα ρύζι, δέκα πακέτα μακαρόνια, δέκα κουτάκια καφέ, μερικά μπουκάλια Coca-Cola και ΑΝΟΊΓΕΙ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ".
Κοντολογίς, επειδή η "μπίζνα" του κάνει τζίρο κυρίως το βράδυ, όταν κλείνουν τα supermarkets, έχει και υπάλληλο νυκτερινό, με 40ωρο εβδομαδιαίως, i.e. 160 ώρες/μήνα [@ 3 euros/hour -> 480 ευρώ το μήνα]. KAI, προσέξτε, η επιχείρηση κάνει τζίρο 10 ευρώ την ώρα, άρα χίλια εξακόσια (1,600) ευρώ στην διάρκεια των 160 ωρών εργασίας του "υπαλλήλου"!!!!!!!!!
ΑΦΟΥ από τα 1600 ευρώ πρέπει να βγει ο μισθός του "υπαλλήλου" (περίπου 480 ευρώ) και τουλάχιστον ισόποσο "κερδος" του "επενδυτή" (άλλα 320 ευρώ, άρα ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ 800 ευρώ), έχουμε ΑΜΕΣΩΣ-ΑΜΕΣΩΣ, τιμές πώλησης ειδών ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ από αυτές του supermarket γιά να "βγεί" το ΜΑΓΑΖΙ.
ΤΗΕ MULTIPLE FALLACY
1. To παρασιτον θεωρεί ΕΑΥΤΟΝ επιχειρηματία με 1.000 ευρώ επένδυση ΚΑΙ απαιτεί να έχει εισόδημα ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ από κει!!!!!!
2. Το παράσιτον #2 θεωρεί εαυτόν ΣΚΛΗΡΑ εργαζόμενο υπάλληλο που είναι ΘΥΜΑ και εργάζεται γιά ψυχία χωρίς ασφάλιση ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ να έχει εισόδημα ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ από κει!!!!!
3. Οι κυβερνήσεις, από ΕΜΦΥΛΙΟΥ και εντεύθεν, μέσω ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ, εμποδίζουν την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΚΑΝΟΝΩΝ της ΑΓΟΡΑΣ γιά να ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΥΤΟΝ τον "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ" καιτον ΥΠΑΛΛΗΛΟ !!!!!!!!!!!!!
ΗΜΑΡΤΟΝ
ΗΜΑΡΤΟΝ
ΗΜΑΡΤΟΝ
4. ΟΛΑ τα είδη του "καταστήματος" αυτού ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗ πωλούνται σε ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΥΤΩΝ του supermarket.
ReplyDeleteΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ το κόστος ζωής στην ΑΘΗΝΑ είναι διπλάσιο από αυτό του Manhattan και ΠΩΣ ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ το κόστος του "ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ" πάνω στην ΠΛΑΤΗ του ΚΑΣΙΔΗ (καταναλωτή);;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
EΤΣΙ
ReplyDeleteΕΤΣΙ
ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΑΠΑΞΑΠΑΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΟΙ δουλεύουν ΤΥΠΟΙΣ 8ωρο,
ΟΥΣΙΑ 2ωρο
ΑΡΑ το ΚΟΣΤΟΣ του ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΞΑΩΡΟΥ
ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ στην ΠΛΑΤΗ του ΚΑΣΙΔΗ
V O I L A............
KAI όλοι διαμαρτύρονται γιά την ακρίβεια ΧΩΡΙΣ να αναλογίζονται ότι όπως ΚΑΙ αυτοί με την ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ τους, έτσι ΚΑΙ οι άλλοι μετακυλίουν την ΔΙΚΗ τους ΥΠΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ στο κόστος των ΑΓΑΘΩΝ και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!!!!!!!!!!!!
Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ των Ελλήνων, με δικό τους λάθος ή των επιχειρήσεων (αυτό είναι ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ) είναι ΜΙΣΗ
ReplyDeleteεξ ου και το ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
είναι
ΜANHATTAN TIMES TWO
c' est tres simple!
Έχει κανείς την εντύπωση ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χαίρεται κι από πάνω για την "διεθνή κρίση" γιατί έτσι μπορεί να δικαιολογήσει τις δικές του λανθασμένες (ή ηθελημένες) πολιτικές…
ReplyDeleteΥΓ Στην ίδια γραμμή με το παραπάνω κείμενο και η σημερινή ομιλία του ΓΑΠ στην κοινοβουλευτική ομάδα: "Μην κρύβετε τις δικά σας λάθη κάτω από το χαλί της διεθνούς κρίσης".
Don, φυσικά απ' τη στιγμή που δεν είμαστε στο βρακί του προβόπουλου ή των τραπεζιτών δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει και άρα πρέπει συνεχώς να ψαχνόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε άποψη σε περίπτωση που πειστούμε περί του αντιθέτου.
ReplyDeleteΑυτό όμως δε αποτελεί λόγο για να μη μιλάμε, πόσο μάλλον για να μη δώσουμε τη δική μας ερμηνεία για τις εξελίξεις, αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι ότι ενώ εκ πρώτης άποψης η κρίση περνάει ξώφαλτσα την Ελλάδα εμείς πάμε ντε και καλά, με το ζόρι να πάθουμε συλλογικό πανικό και τραλαλά μη και χάσουμε το πάρτυ. Καλό είναι να επιλέγεται ο δρόμος της σωφροσύνης και όχι η εσκεμμένη δημιουργία εντυπώσεων, που είναι και ύποπτες, εκτός κι αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω και μας το κρατάει κρυφό.
@ g700
ReplyDeleteΔεν κατάλαβες καλά.....
Ποιος σου είπε ότι ξέρει ο Προβόπουλος. Αυτός πιθανόν να μην ξέρει και τι είναι τα subprimes....
Αυτό που λέω είναι οτί ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει!!!!! Και ξέρεις γιατί? Τα κανόνια σκάνε τελείως συμπτωματικά. Δεν υπάρχει κάποιο pattern πλέον.
Δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με την έκθεση στα "τοξικά". Τώρα αρχίζεις κι ακούς τη λέξη ρευστότητα περισσότερο από τη λέξη subprimes. Άρα, καλά θα είναι κανείς, ιδιαίτερα αν δεν είναι καθ'ύλην αρμόδιος, να μην λέει τίποτα σε περιόδους καχυποψίας.
Καλά θα κάνει να σκέφτεται και να προσπαθεί να βρει το τι ευθύνεται κατ' ουσία για αυτό το χαμό μήπως και μπορέσει να εξηγήσει ή να προτείνει μία λύση που δεν έχουν σκεφτεί οι άλλοι και να αφήσει τις εκτιμήσεις για το προφανές και τις γνώμες.
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες.
Καθένας έχει κι από μία!!!!!
Κομφούκιος said...
ReplyDelete"ΟΛΑ τα είδη του "καταστήματος" αυτού ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗ πωλούνται σε ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΥΤΩΝ του supermarket."
Συμβαίνει κι αλλού!!!!!
Ξέρεις που???? Κάνε την αντικατάσταση και θα δεις:
"καταστήματος" αυτού = NYSE
του supermarket = της αποτελεσματικής αγοράς.
Εκεί όμως μετακυλίεται το κόστος της κονόμας!!!!!!!!!
ReplyDeleteκαντο λιγο πιο λιανα αυτο το τελευταιο με τη κονομα και το ΝΥΣΕ και τι σχεση εχει με την ελληνικη αγορα γιατι δε το πιασα βρε ντονακο μου.
ReplyDeleteΝα σαι καλα. ευχαριστω.
Κομφούκιος said...
ReplyDelete"ΟΛΑ τα είδη του "καταστήματος" αυτού ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗ πωλούνται σε ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΥΤΩΝ του supermarket.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ το κόστος ζωής στην ΑΘΗΝΑ είναι διπλάσιο από αυτό του Manhattan και ΠΩΣ ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ το κόστος του "ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ" πάνω στην ΠΛΑΤΗ του ΚΑΣΙΔΗ (καταναλωτή);"
Τώρα που το "κατάστημα" (NYSE) διαθέτει σε υπερδιπλάσιες τιμές την αξία πολλών προϊόντων του (Αμερικανικές τράπεζες) ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗ, ποιος νομίζεις ότι θα πληρώσει την νύφη???? You definetely know far better than me!!!!
Θέλω να πω ότι το μαχαίρι δεν είναι κακό. Απλά, άλλος το χρησιμοποιεί για να κόψει ψωμί κι άλλος για να σκοτώσει. Και το αστείο πιο είναι(?). Κι αυτός που σκοτώνει δεν το κάνει για κακό, ...για καλό το κάνει απ'την πλευρά του.
Σε μπέρδεψα χειρότερα. Μάλλον όχι.
Όμως θα συμφωνείς ότι το καλό και θεμιτό της κρατικής παρέμβασης είναι υποκειμενικό. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντα η τελευταία τρύπα της φλογέρας την πληρώνει....
Γιατί όπως θα έλεγε και ο πατήρ Εφραίμ: "Τα καλά και συμφέροντα".
Βοήθεια μας!!!!!!
ReplyDeleteH αλήθεια είναι πως η Ελληνική Οικονομία λειτουργεί σε ΑΛΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, λόγω τύπου ΚΑΙ μεγέθους από την λοιπή Ευρωπαϊκή ΚΑΙ Αμερικανική.
ReplyDeleteΚΑΤΑ συνπέπεια, οι τρέχοντες ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ δεν θάπρεπε να την ΑΓΓΙΖΟΥΝ. ΑΛΛΟΥ είναι τα προβλήματά της και είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ,
ήτοι
ΥΠΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΣ linked to labor-intensive εργασιακό milieu
ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΛΑΛΙΩΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΦΘΟΡΑ-ΕΘΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΠΑΣΟΚ
ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ-ΦΩΦΙΚΟΣ pseudoΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΟΚΡΑΤΙΚΟΣ+KOMMATIKΟΣ ΚΟΡΠΟΡΤΑΤΙΣΜΟΣ (Regillis Incorporated, Charilaou Trikoupi Incorporated)
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ κλπ κλπ.
ΑΤΥΧΩΣ η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΔΕΝ ΠΡΑΤΤΕΙ από το να
ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ και ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ το MODUS OPERANDI του ΠΑΣΟΚ.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = ΠΑΣΟΚ = ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ΚΛΩΝΟΙ του ΑΥΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΥ profile.
Που λένε και οι Γάλλοι,
C' est la meme Jeanette autrement coiffe'e
{Eίναι η ίδια Γιαννούλα, αλλά με άλλη κόμμωση]
Γιά να το καταλάβετε καλύτερα, η Ελλάδα πάσχει από ΡΕΤΡΟ-ΙΟΝ ωσάν τον ΗΙV, the PASOK-PAPANDREOU RETROVIRUS which was contracted by all citizens and from then on it self-replicates
Eξ ου και ΕΠΙΜΕΝΩ πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ από τα όμματα της Γης.
H AΠΑΤΗ είναι ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ με τοn ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ReplyDeleteαδιαμφισβήτητα, από ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ομως, μέχρι το 1981, οι Ελληνες έκαναν τις απάτες τους στα σκοτεινά και ντρεπόντουσαν γι αυτές.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ" ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΣ την
ΑΠΑΤΗΝ
και την ΑΝΕΔΕΙΞΕ σε
ΣΥΜΒΟΛΟΝ του ΕΘΝΟΥΣ
και
ΜΕΓΙΣΤΗ ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
ReplyDeleteΤρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008 17:23
"Στις 100.000€ το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα
Στις 100.000 ευρώ -έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ- προτίθεται να αυξήσει την νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων η Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin
«Προτιθέμεθα άμεσα να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.
Επανέλαβε επίσης την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις των Ελλήνων.
«Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης."
Νόμπελ σε δύο ιούς του Γαλλογερμανικού άξονα
ReplyDelete"Σε επιστήμονες που προώθησαν την έρευνα για δύο σοβαρότατες ασθένειες της εποχής μας απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Ο Γάλλος Λικ Μοντανιέ και η συνάδελφός του Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί βραβεύονται για την ανακάλυψη του ιού του AIDS (HIV) και ο Γερμανός Χάραλντ τσουρ Χάουζεν για τον εντοπισμό του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας".
"Ελευθερουυπία" 07-10-08
Οσοι ακόμη από τη γενιά των 700 ευρώ,μετά από "ενα ευέλικτο και σκατοαμοιβόμενο δωδεκάωρο εργασίας" εξακολοθείται να μπορείτε να κάνετε σέξ,έχετε υπόψη σας ότι και οι δύο ιοί μεαταδίδονται σεξουαλικά.
Προτιμάτε τις Δεδηλωμένες.Ιδιαίτερη προσοχή στις Αδεδήλωτες.
@ don
ReplyDeleteThe analogy is fully understood. I cannot agree more.
In the USA, the greed of a bunch of quasi-liberal con-artists wreaked havoc on the American people, Europe and the World over.
In a similar fashion, in Greece, another bunch of crooks, the predators, quasi-socialist con-artists of PASOK conspired with an entire corrupt generation (the Polytechneion illiterate parasites) to mortgage the future of, and demoralize, the entire, highly-educated and robust G700 generation.
The only difference is the extent and size of the sequelae.
Whether State-manipulated interventions harmed or benefited elite interests or those of the underprivileged and disadvantaged is a moot point and, indeed, irelevant.
Μόλις το άκουσα στο "Ράδιο Αρβύλα" (ΑΝΤ1):
ReplyDelete- Οι Έλληνες έχουν καταφέρει να είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που δεν έχουν άγχος για την κατάρρευση των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.
Το καλύτερο σχόλιο των ημερών για τη "σταθερότητα" της Ελληνικής αγοράς.
parmenides said...
ReplyDeleteΟ κανόνας του 270 δισ.
-Το 2009 θα έχουμε ένα ΑΕΠ 270 δισ. ευρώ. 25.000 κατά κεφαλήν.
-Το 2009 θα χρωστάμε ως κράτος 270 δισ.ευρώ.
-Το 2009 θα χρωστάμε ως νοικοκυριά και επιχειρήσεις 270 δισ ευρώ.
-Το 2009 θα έχουμε καταθέσεις 270 δισ. ευρώ.
Τελικά τί θα είμαστε το 2009; Πλούσιοι ή φτωχοί;
KAI όμως, έχουμε περίπου 200-300 δισεκατομμύρια σε ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ σε Ελληνικές ή ξένες ΤΡΆΠΕΖΕΣ εντός Ελλάδος.
ReplyDeleteΟ Παρμενίδης έχει δίκαιο
@ harris
ReplyDeleteΑυτό να το πεις σε παρακαλώ σε τίποτα χωριά των Ζωνιανών και της Λάρισας.
Εκεί να δεις άγχος...
copy-paste arthro mylopoulos
ReplyDeleteΗ παγκόσμια οικονομική κρίση φανερώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, το αδιέξοδο του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου. Η απόλυτη, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια ελευθερία της αγοράς, έφτασε σήμερα να προκαλεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο σκληρός νεοφιλελεύθερος πρόεδρος των ΗΠΑ, στη δύση της διακυβέρνησής του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το περίφημο δόγμα της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς και για να δώσει λύση, καταφεύγει στον κρατικό παρεμβατισμό. Ο οποίος βρισκόταν στα αζήτητα της διεθνούς πολιτικής από το 1989 μέχρι σήμερα.
Η διεθνής κοινότητα, προδομένη από ένα πολιτικό πρότυπο που υποσχέθηκε πλούτο και έφερε δυστυχία, αναζητά και πάλι τις αρετές του αρχαιοελληνικού μέτρου, με την έννοια της επιδίωξης νέου σημείου ισορροπίας μεταξύ κράτους και αγοράς. Οι αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού επανέρχονται στην επικαιρότητα ως αναγκαία στροφή για την έξοδο από την κρίση.
Στη… μακρινή Ελλάδα, σε πείσμα των διεθνών εξελίξεων, η Δεξιά κυβέρνηση αναζητά άλλοθι στη διεθνή κρίση για να νομιμοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Έχοντας βαφτίσει την περιστολή των δημόσιων επενδύσεων και το μηδενισμό των κοινωνικών δαπανών ως «δημοσιονομική εξυγίανση» και έχοντας αντιστρέψει, υπέρ των οικονομικά δυνατών, τον αναδιανεμητικό ρόλο της φορολόγησης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια διογκούμενη κοινωνική αντίδραση. Ο δεξιός Πρωθυπουργός, υπό το βάρος των δυσμενών γι’ αυτόν δημοσκοπήσεων, με μια εντυπωσιακή επικοινωνιακή πιρουέτα, εμφανίζεται ξαφνικά… βασιλικότερος του βασιλέως. Κι ενώ ως χτες κατηγορούσε την κοινωνική ατζέντα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως μη ρεαλιστική, αντιγράφει τώρα επιλεκτικά ορισμένα από τα μέτρα της, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξανακερδίσει τη χαμένη κοινωνική αποδοχή, με… φιλοδωρήματα για ιθαγενείς.
Το Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων της βασίλισσας Φρειδερίκης στοιχειώνει και για τις ανάγκες διάσωσης της κυβέρνησης Καραμανλή, μετονομάζεται σε «δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Ένα δίχτυ που απλώνεται για να παγιδέψει για μια ακόμη φορά την ελληνική κοινωνία. Ένα νεοφιλελεύθερο δίχτυ, που στις σημερινές συνθήκες κινδυνεύει να γίνει βρόχος, που θα πνίξει τους εμπνευστές του.
καλα τα λες ντον.
ReplyDeleteΑλλα ειν επικινδυνο να παραλληλιζεις την οικονομια μιας χωρας με καποιο χρηματιστηριο. Ουλοι ξερουν οτι το πως παει το χρηματιστηριο και το πως παει μια οικονομια ή ακομα και μια επιχειρηση στο χρηματιστηριο αυτο, μοναχα περιστασιακα συνδεονται - ασχετα κι αν κανονικα το πρωτο θα επρεπε να ειναι καθρεφτης για το δευτερο. Ουλοι το ξερουν και ουλοι φερονται ωσανα το ξεχνουν και ενθουσιαζονται αμα ανεβαινει ο νταου τζοουνς και τα βαφουν μαυρα αν παει κατω.
Και το αλλο το καλο ειν οτι στο χρηματιστηριο ακομα κι αν οι τιμες ειν και 100 φορες πιο πανω απο τη πραγματικη αξια μιας επιχειρισης (οπως και ειναι τις πιο πολλες φορες) αυτο μπορει να συνεχισει να ειναι για παντα χωρις προβλημα ουτε στην επιχειριση ουτε στο χρηματιστηριο, αρκει η επιχειριση να ειναι υγιης. Ελα ομως που δεν ειν το ιδιο με την ιδια την επιχειριση.
Δηλαδης, το χρηματιστηριο μια χαρουλα λειτουργει με πλασματικες τιμες, αλλα οι ιδιες οι επιχειρισεις και το κρατος τσου (οχι).
Βεβαιως βεβαιως θα μου πεις ποια επιχειριση βασμενη στο χρηματιστηριο της Νιου Γιορκ ειναι υγιης τοσο ωστε να μπορει να λειτουργει ανεξαρτητα απο το νταου τζοουνς εντελως; αρκετες.
Αλλα το θεμα μας δεν ειν τουτο. το θεμα μας ειναι να μη μπουρδουκλωνομαστε για το τι προσπαθουν να κανουν οι κυβερνησεις με τα λεφτα που μοιραζουνε και να μη φωναζουμε ΘΕ ΜΟΥ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ αμα τη μια μερα δινουν 700 δις ντολαρς και την αλλη μερα το χρηματιστηριο παει κατω παρολα αυτα. Δεν ειν τουτο που δημιουργει το προβλημα ακριβως, αλλα πανικο στο πανικο, πεφτει και παρακατω το χρηματιστηριο και μερικες επιχειρισεις που υγιεις δεν ητανε, αλλα νομιζαν οτι μπορουσαν να τρεξουν στο χρηματιστηριο για κανα φραγκο, τωρα γιοκ φραγκα απο κει.
Αλλα το λεω και παλι. Ουτε εκει ειν το μεγαλο προβλημα, ουτε στο χρηματιστηριο υπολογιζε καμια τραπεζα να σωθει οταν θα ερχοταν τα πραματα οπως ηρθανε.
Τωρα το πως μια κυβερνηση μπαινει νταβας στο χρηματιστηριο ειναι πολυ ενδιαφερον και πολυπλοκο. Αλλα δε προσπαθουν να κανουν τωρα αυτο, οταν μοιραζουν δις απο δω κι απο κει.
Και πριν που ειπες οτι σκανε μπομπες παντου και κανεις δε μπορει να προβλεψει που θα σκασει η επομενη (για να πεις οτι δε μπορουμε να πουμε σιγουρα για το ποσο κινδυνευουν οι ελληνικες τραπεζες, γιατι μηδέ και κεινες ξερουν τί εχουν), κι αυτο μονο μερικως ειν σωστο. Και οχι τιποτ αλλο, αλλά θα εμπνευσεις και το Βαγγέλα που θα γραψει παλι κανα τσιτάτο για τη θεωρια του χαους και θα αρχισει παλι ο Λεμπουσκι να τριπαρει.
Δε μπορεις να προβλεψεις ποιος θα τη φαει απο αυτους που ειν ξεβρακωτοι. Και οι τραπεζες (οι διοικησεις τους) ξερουν ποσο ξεβρωκατες ειναι. Ασχετα αν δε το μαρτυραν.
Τωρα, επειδη μπορει να ειδες οτι, οταν τα αδερφακια λιμαν πηγαν κατα διαολου, "ολες" οι τραπεζες αρχισαν να ψαχνονται και να τρεχουν ωσαν κοτοπουλα για να δουν πώς αυτο τους επιρρεαζει, δεν ειναι γιατι ολοι αυτοι που τρεχαν δεν ήξεραν αν ειχαν αγορασει χρεη. Είναι γιατι δεν ήξεραν απο πού τα αγορασαν και αν περνούσαν απ τα αδερφάκια Λιμαν. Αλλα γενικά, οταν αγοραζεις χρεη, ξερεις τι σκατοχρεη ειναι. Απλως ελπιζεις οτι θα τα ξεφορτωθεις δινοντας τα σε αλλον πριν "διαμαρτηρηθουν".
Αυτοι λοιπον που σε πολυ λιγα "σκατοχρεη" ειχαν επενδυσει και δεν ηταν ξεβρακωτοι, δε ψαχνονταν οταν τα αδερφακια Λιμαν τα τιναξανε.
Τι θελω να πω με ολα αυτα;
-Εγω ή πανω παει ο νταου τζοουνς ή κατω δε μ ενδιαφερει και πολυ.
-Το αν θα καταφερουν να συρθουν οι τραπεζες με αυτο το ρευστο που τους γινεται διαθεσημο (ή απο κυβερνησεις ή απο αυτα που καταφερνουν να συγκεντρωσουν μονες τους) με ενδιαφερει.
-Το αν κυβερνησεις και τραπεζες θα καταφερουν να ρεγουλαρουν τη χρηματοπιστωτικη κινηση ετσι ωστε και κατι να γινεται απο μπιζνα, αλλα και οι τραπεζες να μη ξεβρακωνονται κι αλλο, με ενδιαφερει
-Το αν οι κυβερνησεις, εχτος απ το να δινουν ξερα ρευστο στις τραπεζες, βοηθουν και τους δανειολυπτες με διακανονισμους/διευκολυνσεις, κατι που μειωνει το κοστος της καλυψης (γιατι αυτη γινεται πρωτογενώς), με ενδιαφερει.
-Το να προσπαθούν, τουλαχιστο, οι κυβερνησεις να σπρωξουν λιγο παλι την αγορα ακινητων (με φοροαπαλλαγες ή φτιασιδομενες "κοινωνικες πολιτικες" προς νεους, νιοπαντρους με παιδια κτλ), με ενδιαφερει (αν κι αυτο ειναι αμφιβολο οτι θα δουλεψει στο αμεσο μελλον, λογω ψυχολογιας)
-Το κατα ποσο οι καλυμμένες τραπεζες απο μονες τους θα μπορεσουν να αποροφησουν "σκατοχρεη" (που θα αγοραζουν μονο μερικώς) γιατι με αυτα θα παίρνουν και πραγματικα ασετς (που λεν και οι ξενοι... τρομαρα τους) κοψοχρονια, μειωνοντας λιγο τις δαπανες απο τους φορολογουμενους, με ενδιαφερει.
-Το αν χρηματιστες στο Νιου Γιορκ βγαζουν τα κερατα τους δημιουργοντας πλασματικες τιμες με ενδιαφερει λιγο, και μονο στο επιπεδο ψυχολογιας που δημιουργουν στο κοσμακη, με τη βοηθεια βλαμενων δημοσιογραφων.
-Αν οι χρηματιστες αυτοι ειναι και "σορτ σελλερς" (πολυ το δουλευω το αγγλικο τελευταια..) και δεν ειναι και κυριοι, αλλα λειτουργουν με τη διαδωση ανυποστατων φημων ή βλακωδών βαρυγδουπων δηλώσεων (που μερικες φορες συνοδευονται με γνωστοποιηση τεραστιων επενδυσεων), με ενδιαφερει λιγο περισσοτερο, αλλα κυριως με ζοχαδιαζει.
Η αναλογια της παγκοσμιας οικονομιας, όπως αυτη ειναι αυτη τη στιγμη, με την κατασταση της ελληνικης οικονομιας και κοινωνιας οπως αυτη διαμορφωθηκε απο διαδοχικες μετριες/κακες κυβερνησεις γενικα, αλλα και απο τις επιλογες του Ανδρεα ειδικα, στεκει μονο με αυστηρως επιλεκτικα κριτηρια, που μπορει να οδηγησουν σε λαθος συμπερασματα - και για τη φυση των προβληματων, αλλα και για τις πιθανες λυσεις τους.
ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ
ReplyDeleteΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΥΤΟΥ του ΚΡΕΤΙΝΟΥ
ΜΑΚΑΡΙ να είχε ΣΧΕΣΗ η
ReplyDeleteΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ με
τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ!!!!!!!!
ΜΑΚΑΡΙ, να ήταν η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΕΞΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το πρόβλημα της κυβέρνησης Καραμανλή
είναι ΑΚΡΙΒΩΣ
ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ
ότι είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ
είναι ένα ακόμα προ-Σημτικό ΠΑΣΟΚ
που ξεπέρασε και άφησε
καταϊδρωμένους τους
πρώτους διδάξαντες στην ΑΠΑΤΗ.
TO ΜΟΝΟ πράγμα στο οποίο διεκρίθη
η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ είναι το
ΕΘΝΙΚΟ SPORT όπως το ΔΙΑΜΟΡΡΦΩΣΕ
και ΑΝΕΔΕΙΞΕ ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,
την ΑΠΑΤΗ.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ReplyDeleteθα ήταν περήφανος αν ζούσε
γιά το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ του ΤΕΚΝΟ
το ΚΡΕΑΣ!!!!
εμενα ειπες κρετινο ωρε κουμφουκιε, γιά το mylopoulos; Εγω παντως να το ξερεις ειμαι κατά τετοιων χαρακτηρισμων εδω μεσα στου μπλογκ, ακομα κι αν ειναι για το mylopoulos. Κι αυτο επειδης τωρα που εχω ρεντα και γραφω πολλα στο τελος θα με παρετε ολοι πρεφα τι μπαρουφες αμολαω και κρετινο θα με ανεβαζετε, κρετινο θα με κατεβαζετε.
ReplyDeleteΓι αυτο λοιπον εγω ειμαι κατα. Γι αυτο κι εσυ αν καταλαβεις τι μπαρουφες αμολαω, να εισ ευγενικος και να λες, μπραβο Μιτσο μου, ατσιδα εισαι. Ετσι για να μη πληγωνομαι.
@ parmenides
ReplyDeleteΕίπες:
"Ενας τρόπος να καταστραφεί το ΤΕΡΑΣ είναι να αφεθεί...στις δυνάμεις της αγοράς οι οποίες και το εξέθρεψαν.Με τη μέθοδο του κανιβαλλισμού η αγορά θα το φάει όπως τρώει το φίδι-μητέρα τα παιδιά του.
Είναι ο πιό γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος.Είναι καθαρά Δαρβινικός και προσφέρεται για συγκινήσεις για όσους τους αρέσει ο Αρμαγεδδών."
Δε νομίζω να μπορούσες πιο απλά, κατανοητά και γραφικότατα να περιγράψεις την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ λύση.
TO MONTEΛΟ
ReplyDeleteBUSH-CHENNEY
δεν είναι νεοφιλελεύθερο.........
ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ σχέση με τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ
όση σχέση είχε το
ΠΑΣΟΚ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81
με τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ οι
μεν,
ΚΟΙΝΟΙ ΚΣΚΟΠΟΙΟΙ οι δε.
BUSH = ANΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
CHENNEY=ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΕΙΠΑΜΕ
ReplyDeleteαπώφυτε
στο ΑΣΤΡΟΣ αγαπάμε αυτούς που αγαπούν τα ΖΩΝΤΑΝΑ
Ο νοών νοήτω
Βesides, συ, και γω και ο καθένας εδώ μεσα σχολιαζουμε
ΔΕΝ είμαστε "αθρογράφοι" του ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
Therefore, your question is redundant
ΔΕΝ πρόκειται να ΑΦΗΣΩ τα ΠΑΣΟΚΙΑ να κάνουν ΠΡΟΒΟΛΗ του ΚΟΜΜΑΤΟΣ του ΔΙΑΒΟΛΟΥ εδώ μέσα.
ReplyDeleteΕΝΑ θα γράφουν ΑΥΤΟΙ
ΔΕΚΑ εγώ.
Κουμφουκιε το τελευταιο μου σχολιο ειναι μια διαφανης ψωνισμενη εαυτούλικη χαζομαρα. Να σαι καλα που μ εφερες στα ισα μου με το τροπο σου.
ReplyDeleteη επανίδρυση του κράτους δεν συνετελέσθη και τώρα το τέρας πνίγει και αυτή την κυβέρνηση
ReplyDeleteΘυμάστε τους κουτσαβακισμούς του πρώτου καιρού ? "Νταβατζήδες", βασικός μέτοχος κτλ
Και φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση Καραμανλή να είναι αυτή που δίνει γη κι ύδωρ (μέσω Σουφλιά)στον Μπόμπολα.....
Θυμάστε τους προνομιακούς προμηθευτές του ΟΤΕ ?
Και φτάσαμε στο σκάνδαλο της Siemens (πανχρωμία στο φαγοποτι)
Και με τις ευλογίες της Μονής....
Διότι δεν αρκεί να είναι έντιμος ο αρχηγός (είτε ο Καραμανλής είτε ο ΓΑΠ), αλλά και οι συν αυτώ
@κομφούκιε
ReplyDeleteουκ εν τω πολλώ το ευ
@απωφυτε
ο don το περιέγραψε άριστα!
Στο χρηματιστήριο έχουν οι επενδυτές στα χέρια τους μιά σχετική αξία.
Κι εδώ λοιπόν το ίδιο έγινε-τα ΑΑΑ Rated προιόντα που πάσαρε το ένα dealing room στο αλλο και που ασφάλιζαν χωρίς αντίρρηση όλες οι ασφαλιστικές,
τα ΑΑΑ Rated προιόντα που οι risk managers των τραπεζων χρησιμοποιούσαν γιά αντιστάθμιση (hedging ελληνιστί),
τα ΑΑΑ Rated προιόντα που τωρα έχουν γίνει junk (διότι πάντοτε ήταν, άσχετα αν οι χρυσοπληρωμένοι τραπεζοκάνθαροι υπολόγιζαν λάθος το VaR)
είχαν σχετική αξία. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να παίξει το ρόλο του lender of last resort......
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΑντε παλι με το χρηματιστηριο και την πλασματικη αξια των "προϊοντων" των χρηματιστηριων. Στο χρηματιστηριο ΟΛΕΣ η αξιες ειναι σχετικες βρε σερ. Και αυτο θεωρητικα, αλλα σε παμπολες περιπτωσεις ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ, μπορει να συνεχιζεται για δεκαετιες, για εκατο χρονια, για παντα. Το θεμα ειναι οταν προσδινεις σχετικη αξια στην ΑΔΕΙΑ ΤΣΕΠΗ του αμερικανου (ή οποιουδηποτε) καθυστερημενου. Δηλαδης στο μηδεν.
ReplyDeleteΒρε παιδια, παλι τα ιδια θα λεμε;
ΜΗ ΚΟΛΑΤΕ στους χρηματιστες.
ΔΕΝ δημιουργησαν αυτοι τα σαμπ-πράιμς, ουτε ειναι αυτοι η αιτια της κρισης. Αυτοι απλως τα χρησιμοποιησαν ως συναλλακτικα μεσα.
ΝΑΙ, αυτο τα διοχετευσε σε μεγαλυτερο ευρος. ΝΑΙ, αυτο γλυκανε τις τραπεζες που διναν την αρχικη εγκριση για σκαρτα δανεια, γιατι ξεραν πως το ρισκο μπορουν ευκολα να το μετακυλησουν.
ΑΛΛΑ
αυτα τα δανεια δεν επρεπε να υπαρχουν καν. και πολυ ευκολα θα γινοταν αυτο με το καταλληλο, εφαρμοσμενο νομοθετικο πλαισιο. Και μη μου λετε τωρα για σκαρτο χετζιν και χεζειν και λαθος VaR. Το ΕΓΚΛΗΜΑ ηταν πολιτικο και συνειδητοποιημενο. Σε οικονομικο επιπεδο υπηρξε μονο λαθος στον χρονικο προσδιορισμο της κρισης, και αυτο οχι απ ολους.
Αυτα για την απληστια και την ανευθυνοτητα ατομων ή μη κρατικων οργανισμων εγω τα ακουω βερεσε και μ αυτα μεχρι και τα γελαδια μου γελανε.
Απ τη πρωτη αναφορα μου σ αυτο το θεμα, αρχισα να σας λεω για το κρατος και το ρολο του στον καπιταλισμο και σεις ακομα πιπιλιζετε την καραμελα με τους χρηματιστες και την απληστια τους. Και μαλιστα αυτο το κανουν και μερικοι που μας πληροφορουνε μετα και για την αγρια φυση του ανθρωπου κτλ. (που ουτε και γω δεν τα βλεπω τοσο τραβιγμενα)
Εγω λεω λεω, αλλα τσαμπα τα λεω. Αντε καληνυχτα και να στε καλα.
@ Κομφούκιος said...
ReplyDeleteΔΕΝ πρόκειται να ΑΦΗΣΩ τα ΠΑΣΟΚΙΑ να κάνουν ΠΡΟΒΟΛΗ του ΚΟΜΜΑΤΟΣ του ΔΙΑΒΟΛΟΥ εδώ μέσα.
Ποιον είπες πασόκο ρε κομφού?
Πλάκα με κάνεις?
ser
ReplyDelete@κομφούκιε
ουκ εν τω πολλώ το ευ
πέστα χρυσόστομε.
Επίσης όλο αυτό το μένος εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε φορά υπό τη μορφή υστερικών άσχετων με το θέμα σχολίων, έχει καταντήσει γραφικό, μπουκώνει τα σχόλια, αποτρέπει άλλους από το γράψουν, στιγματίζει τα σχόλια της G700 στη blogoσφαιρα και γενικώς εξαντλεί τα όρια της φιλοξενίας του blog. Γι' αυτό ανέλαβε τις ευθύνες σου και δείξε αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία σαν καλός κι ενάρετος αστός που είσαι.
Να αυξήσει τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων στις 100.000 ευρώ προτίθεται η Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, έναντι 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Αλογοσκούφης. Αμεσα θα κατατεθεί η σχετική τροποποίηση.
ReplyDeleteαπό το in.gr
Το σχέδιο διάσωσης στο μικροσκόπιο του Harvard
ReplyDeleteαπό το Capital Gr
Αρνουμαι να πιστεψω οτι θεωρειτε πως η παρουσα κριση αποτελει εξαμβλωμα του καπιταλισμου και πως ακουτε με ενθουσιασμο τις "δαρβινικες λυσεις" απο το γκουρου της δημοκρατιας...Τι διαολο η απορρυθμιση της αγορας φυτρωσε? Και αν ναι ποτε? Ρωταω και γω πειτε μου να μαθω...
ReplyDeleteΟι τιμές στο χρηματιστήριο μιας αποτελεσματικής αγοράς δεν είναι ποτέ "πλασματικές". Ας είναι και υψηλότερες από το fair value.
ReplyDeleteΗ αμερικανική αγορά υπολογιζόταν ωσάν η αποτελεσματικότερη αγορά του πλανήτη μας. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα υποκειμενικότερο από την αποτίμηση ενός asset και εκεί την πατήσαν. Αποδείχτηκε ότι δεν κάτεχαν την τέχνη. Καταλήφθηκαν από συμπτώματα αδηφαγίας και αποπροσανατολίστικαν.
Έκαναν το λάθος. Τζόγαραν για να κερδίσουν more than they could afford to lose. Τα subprimes δεν ήταν ΑΑΑ-rated. Ήταν κατώτερα, απλά ήταν insured από πρωτοκλασάτες ασφαλιστικές και πασάρονταν ευκολότερα. Κανένας δεν υπολόγιζε ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει από τη βάση (καταναλωτής) έτσι ώστε να είναι γενικευμένο και να χαθούν περιουσίες.
Other stuff.........
1./ Ο Αλογοσκούφης το 3% ανάπτυξη....
από που το συμπεραίνει??????
2./ Η Πετραλιά γιατί πετάχτηκε να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις?????
3./ Τι γίνεται με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων??????
Real Time XA, 10:49
ReplyDeleteΓΔ: 2.444,22 (-6,89%)
ΤΖΙΡΟΣ: 32,65 εκ.
Panic attack!!!!!!!!!!!!!!!
Eυτυχως απ οτι βλεπω και ο Τσιπρας ζητα μια νεα αρχιτεκτονικη του χρηματοπιστωτικου συστηματος...Υπαρχει συμπνοια και πανω απ ολα "καλη διαθεση"...Σωθηκαμε...Αμην..
ReplyDeleteReal Time XA, 10:55
ReplyDeleteΓΔ: 2.435,05 (-7,24%)
ΤΖΙΡΟΣ: 36,95 εκ.
AIMAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!
Πουλήστε, Πουλήστεεεεεεε!!!!!!!!!!!
Σε λίγο θα βγει ο Αλογοσκούφης να εγγυηθεί και τις επενδύσεις σε μετοχές.
Δώσε κι εμένα μπάρμπα!!!!!!!
Κόοοοτεεεεεεςς!!!!!!
ReplyDelete@G700
ReplyDeleteΔιαφωνώ με την "επίπληξη" του Κομφού.Σίγουρα είναι κατακλυσμικός και "εν τω πολλώ και εν τω εύ".Και παρά του ότι πιστεύει ότι δεν είναι ένας "κοινός θνητός" διακατέχεται από μια ασυγκράτητη εφηβική επιπολαιότητα όσον αφορά το σεβασμό τού ζωτικού χώρου που έχουν ανάγκη οι άλλοι.Και αυτό τον οδηγεί σιγά-σιγά στο να χορεύει ζεμπέκικο.Το χορό που χορεύει ΜΟΝΟ ένας και οι άλλοι χειροκροτούν.Αυτό χόρευε και ο "πορνοαλκοολικός"Ανδρέας Παπανδρέου.Απλή σύμπτωση ή δουλεύει μέσα του η φιγούρα του "πορνοαλκολικού Πατερούλη" με τον οποίο έχει τόσες εμμονές.
Είναι μιά μορφή υπερτροφικού Ναρκισσισμού που προσωπικά τη βρίσκω πολύ γοητευτική.Οταν χορεύει τον χειροκροτώ.
παρμενίδη, δεν είσαι, όπως και πολλοί άλλοι, διόλου αμέτοχος στο χορό των άσχετων σχολίων, από την ανάποδη, γι' αυτό να εκλάβεις το μήνυμα προς τον κομφούκιο ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
ReplyDeleteG700 said...
ReplyDelete"Το σχέδιο διάσωσης στο μικροσκόπιο του Harvard"
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Μπράβο παιδιά. Και μάλιστα, από ότι διάβασα όλοι συγκλίνουν σε αυτά που έλεγα κι εγώ προ καιρού, ότι δηλαδή χρειάζεται" (3)αντιμετώπιση του προβλήματος στη «ρίζα» του, δηλαδή την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων" και ότι "Μια πιο αποτελεσματική στρατηγική θα ήταν, ...., η αγορά από το υπουργείο Οικονομικών των στεγαστικών δανείων καθαυτών και όχι των τίτλων που τα υποστηρίζουν. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής είναι ότι θα οδηγούσε σε ρευστοποιήσεις των «τοξικών» τίτλων από τους επενδυτές, οι οποίοι θα λάμβαναν άμεσα «κρατικό χρήμα». Επιπλέον θα εξαφάνιζε από την αγορά πολύπλοκα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα και θα έδινε μία κατεύθυνση ως προς την αξία συγκρίσιμων τίτλων."
As simple as that. It's common sense!
Πάω κερκίδα για δέκα μέρες.Και αν χρειαστεί μένω εκεί.
ReplyDeleteακριβώς don, η πολιτική φιλοσοφία αυτής της λύσης είναι ότι στηρίζουμε τον δανειολήπτη ή αντίστοιχα τον καταθέτη και δε σκουπίζουμε τις ατασθαλίες και τις βρωμιές του χρηματοοικονομικού συστήματος.
ReplyDeleteΗ πολιτική της ΕΕ, με όσα κι αν της προσάπτει κανείς για αργά αντανακλαστικά και άλλα τινά, στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των καταθέσεων των πολιτών και την τιμωρία των υπευθύνων και όχι στη στήριξη των μετοχών ή των μετόχων, των διευθυντικών στελεχών και των εταιρειών.
Για την ώρα τουλάχιστον, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει μεθαύριο ή τι θα κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά.
Κατά την άποψή μας πρέπει να αφήσει να συμβεί μια ελεγχόμενη δημιουργική καταστροφή.
παρμενίδη, άσε την κερκίδα και keep blogging
ReplyDelete@ parmie
ReplyDeleteWe cannot afford losing not even a single person!
giayto de psinetai h kyra aggela gia eyropaiko tameio? na mhn plironei ton silvio ta spasmena?
ReplyDeleteΚοινό ταμείο χώρις κοινό προϋπολογισμό, γίνεται????
ReplyDeleteΠοιος θα παίρνει από 'κει, τι θα παίρνει, πότε.....????
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματο στο πόδι. Απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΕ. Δεν είναι απλά τα πράγματα όταν μπλέκονται πολλοί στη μέση. Εδώ σουβλάκια θες να παραγγείλεις και αν είσαστε πάνω από 6 άτομα γίνεται χάβρα.....
ΙΣΛΑΝΔΙΑ!!!!!!!
ReplyDeleteΑυτό εννοεί ο "Λεμπάουσκι" έχω την εντύπωση. Ότι δεν είναι χαζή η Μέρκελ να θέλει ταμία για να πληρώνει τα σπασμένα των τραπεζών του Μπερλουσκόνι με γερμανικό χρήμα. Ο Σίλβιο προτείνει τη λύση "σώστε τα λαμόγια με κρατικό χρήμα άλλων"
ReplyDeleteΗ ισλανδία είναι η αποθέωση οικονομίας φούσκας από την εποχή των dot.com. Ας πρόσεχε!
ReplyDeleteουφ ουφ. τοσο μπουρδουκλωμενη ειναι αυτη η κριση που δε καταλαβαινω τιποτα. αλλα νομιζω οτι η λυση δεν ειναι και τοσο απλη.
ReplyDeleteΣτο αρθρο αυτο που βαλατε λινκ (αυτο απ το χαρβαρντ) εχει ενα σωρο κωλοτουμπες. δηλαδης δεν υπαρχει μια συνεχεια, ουτε μια λυση. φυσικο ειν αυτο γιατι περιγραφονται οι αποψεις πολλων. αλλα πρεπει να σκεφτομαστε πως πρεπει αυτες να τις συνδιασουμε και πως αυτες ειναι αλληλοσυγκρουομενες.
Ερωτησης. Καλο ειν να βοηθηθουν οι δανειοληπτες, και καλο ειναι να αγοραστουν τα δανεια και οχι οι τιτλοι. Αλλα αν γινει μονο αυτο, τοτες γιατι αυτο θα προκαλεσει ρευστοποιηση; Οι τραπεζες θα κρατησουν τους τιτλους και θα ζηταν απ το κρατος ΚΑΙ τους τοκους (χαχα).
Ερωτησης. Αν πεσουν οι τιμες ακινητων κατακορυφα και οχι σταδιακα, πώς θα παρουμε εστω και ενα ντολαρ απο τους τιτλους που ηδη υπαρχουν;
Καλα τα λες ντον για το χρηματιστηριο και τις αποδοτικες αγορες. Δε θα τα χαλασουμε, γιατι καταλαβαινω το σκεφτικο σου. Εμενα το σκεφτικο μου ειναι λιγο διαφορετικο, και νομιζω οτι κι αυτο κατανοητο ειναι. Αλλα ειπαμε, δε θα τα χαλασουμε.
Εκει που θα τα χαλασουμε ειναι στο οτι κανεις δε περιμενε οτι το συστημα θα χαλουσε στη βαση του κτλ. Εκει ακομα διαφωνω. Αλλα γι αυτο μιλησα και προηγουμενως, οποτες δε θα τα ξαναπω τωρα.
Αλλα ωραια ειναι να διαφωνουμε. καλυτερα απ το να συμφωνουμε.
το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 50% της αξίας μέσα σ' ένα χρόνο τη στιγμή που το αμερικανικό έχασε μόλις 23% εν μέσω σοβαρής κρίσης. πού βρίσκεται ο κ. Εβερτ να καταγγείλει το νέο σκάνδαλο του ελληνικού χρηματιστηρίου; ρωτάει ο Πάσχος Μανδραβέλης στο άρθρο του Τ' αφεντικό της οικονομίας
ReplyDeleteπου ναι Πάσχο μου ο Μιλτιάδης που είναι ο έρμος;
η πραγματική οικονομία εκδικείται Μιλτιάδημ.
ReplyDelete@ Κομφού
ReplyDeletedon said...
October 4, 2008 11:50 AM
"Αν συνυπολογίσεις ότι η κρίση έχει ήδη περάσει τον Ατλαντικό, τότε η συντήρηση των υψηλών επιτοκίων είναι ξεπάτωμα για τις τράπεζες και την επιχειρηματικότητα. Πιθανόν να τα ρίξει νωρίτερα ο Jean. Δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς. Είναι κάτι σαν την ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων, ..πρέπει να έχεις γκάζι για την προσπέραση αλλιώς θα τρακάρεις και μάλιστα μετωπικά. Πόσες ζώνες να φορέσεις πια για να γλιτώσεις???"
...και πριν λίγο διαβάζω...
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008 15:00
Συντονισμένη μείωση επιτοκίων:
".....Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Ιούνιο 2003 και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές......"
Λες να μας διαβάζει και ο Jean???
Η Μαρκέλα άστραψε και βρόντηξε:
ReplyDelete"Δεν θα πληρώνω εγώ για να τρώνε τα Ρigs της Μεσογείου"
P=Portugal
I=Italy
G=Greece
S=Spain
xaxaxaxa kalo kalo
ReplyDeleteΤελικα αποδειχνεται περιτρανα, μεσα απο τουτο δω του Μπλογκ, οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε και οι πρωτοι στα οικονομικα και ολα τα καταλαβαινουμε και για ολα εχουμε κατι να πουμε. Απ τον πρωθυπουργο μεχρι και το τελευταιο γελαδαρη.
ReplyDeleteΑπ αυτο βεβαιως βεβαιως κανεις δεν εκπλησεται. Ειναι αναμενομενο. Αφου ολες αυτες τις γνωσεις και ολο αυτο το μυαλο τα εχουμε χρησιμοποιησει με μεγαλη επιτυχια και γι αυτο η Ελλας ειν η πρωτη στο κοσμο ολακαιρο και στην οικονομια και στα χρηματιστηρια και στις επιχειρησεις. Ειμαστε κ οι πρωτοι.
Εγω παντως αληθεια σας το λεω, πολυ φτιαχνομαι οταν μιλαω για οικονομικα. Το χω συνδεσει στο μυαλο μου με την επιδειξη αντριλας, οπως και το ποδοσφαιρο.
zbwbw"Απ τον πρωθυπουργο μεχρι και το τελευταιο γελαδαρη"
ReplyDeleteΣυμφωνώ.Ακόμη και οι πρωθυπουργοί κάτι έχουνε να πούνε.Από τον γελαδάρη μέχρι το τελευταίο πρωθυπουργό "όλοι κάτι έχουμε να πούμε".
Φτου γαμωτο παλι με πηραν στο ψιλο. αντε καληνυχτα.
ReplyDeleteΤο επιβεβαιωσε και η Τρεμη με το Πρετεντερη τελικα...Η απληστια εξηγει τι εχει γινει μ αυτη την ιστορια...
ReplyDeleteΟ Ομπαμα κερδισε το Μακειν στο ντιμπειτ!
ReplyDeletei'm ecstatic!
Ευτυχως ψηλα στην ατζζζζεντα του ειναι να βγαλει τον Οσαμα απο τη μεση!Το Μπιν Λαντεν ντε...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletebin laden lene ta 500ra stin ispania you duderinos know why? cos evreyone knows they exist, but none's ever seen them
ReplyDeletei vote for Obama because as lucas the great economist once said the economy is all about expectations that is klima pou leme kai sthn ellada,
ReplyDeletepfff aaa, pff aaa her name tonight is white widow. apofoite you put the money for the teke i 'll do the skinning up
@don
ReplyDeleteόπως ξέρεις πολύ καλά τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης προσδοκιών, και όσο αποτελεσματικά και να είναι φούσκες πάντα θα υπάρχουν (δες dot.com)
@απώφυτε
έχω ξαναπεί ότι το πρόβλημα προέρχεται από την μη-εποπτευόμενη περιοχή της οικονομίας.
Με απλά λόγια το ρίσκο έγινε προιόν
Για να έρθουμε στα καθ' ημάς, πιστεύεις ότι αν δεν υπήρχαν οι ανικειμενικές αξίες στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων δεν θα μπορούσαν να πέσουν πχ 50% ?
Εγώ από τα λίγα οικονομικά που κατέ'ω, προτιμώ να βλέπω τέτοια ζητήματα είτε ιστορικά είτε κοινωνιολογικά και να εξάγω από εκεί όσα συμπεράσματα μπορώ.
ReplyDeleteΠαρατηρώ για παράδειγμα ότι οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρχε μόνον όταν είχαμε εισροή κονδυλίων και κεφαλαίου από το εξωτερικό. Αυτό βέβαια είχε το σκεπτικό οτί το ρευστό θα τόνωνε την ελληνική οικονομία μέχρι αυτή να πάρει μπρος και να διατηρήσει έστω και ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στο ρελαντί.
Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, σημαίνει ότι και οι βασικοί παίκτες της οικονομίας (επενδυτές, διαχειριστές, Κράτος, καταναλωτές), παίζουν το παιχνίδι με τους στοιχειώδεις κανόνες.
Επειδή αυτό ουδέποτε συνέβη, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι λίγο από ελεύθερη, λίγο από άπλιστη, λίγο από κρατικιστική, λίγο διεφθαρμένη και λίγο απ'ολα γενικώς, τελικώς κάθε εισροή κεφαλαίου απλά ρεσυτοποιούνταν χωρίς περεταίρω αξιόλογες εγχώριες επενδύσεις.
Έτσι έχουμε καταλήξει σε ένα κλειστοφοβικό κατα τ'άλλα οικονομικό μοντέλο με ισχυρό εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τελείως "φτερό στον άνεμο" οικονομία, με ανώριμους επενδυτές και ανώριμους καταναλωτές.
Πού θέλω να καταλήξω... Ότι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου όλοι οι Ετήσιοι Προϋπολογισμοί που κατατίθονταν, ήταν περισσότερο εκθέσεις ιδεών παρά πρακτικοί προϋπολογισμοί. Ότι η ελληνική οικονομία είναι τόσο χαοτική και εκτός κανόνων που η παγκόσμια κρίση πιθανόν να αγγίξει στο ελάχιστο το ελληνικό σύστημα. Ότι η φούσκα της ελληνικής οικονομίας θα σκάσει όταν σταματήσουν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και χορηγήσεις οι οποίες τώρα μόνο έχουν ξεκινήσει να επηρεάζονται από την παγκόσμια κρίση.
Βέβαια η εγχώρια κρίση μπορεί να επισπευθεί αν αρχίσει να επικρατεί ο πανικός με μαζικές ρευστοποιήσεις και αναλήψεις... κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη και ελπίζω λίγο να φρενάρει.
ser said...
ReplyDelete1./
"@don
όπως ξέρεις πολύ καλά τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης προσδοκιών, και όσο αποτελεσματικά και να είναι φούσκες πάντα θα υπάρχουν (δες dot.com)."
Πράγματι η πλήρεις αποτελεσματικές αγορές είναι μία κατάσταση ιδανική. Το ζητούμενο είναι το πόσο καλά μπορείς στις ισχύουσες αγορές να αποτιμάς διαρκώς και υποκειμενικά το συνολικό ρίσκο που πρόκειται να αναλάβεις. Και λέω "υποκειμενικά" γιατί άλλο το ρίσκο μιας μετοχής για σένα και άλλο για μένα. Εξαρτάται καθαρά από πόσο diversified είναι το χαρτοφυλακιό σου.
Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να προχωρήσει σε μία εξαγορά στην λογική του diversification, εάν εσένα το χαρτοφυλακιό σου είναι πλήρως diversified δεν σε οφελεί καθόλου. Το αντίθετο.
2./
"@απώφυτε
έχω ξαναπεί ότι το πρόβλημα προέρχεται από την μη-εποπτευόμενη περιοχή της οικονομίας.
Με απλά λόγια το ρίσκο έγινε προιόν."
Το ρίσκο αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν ως προϊόν. Όταν μία τράπεζα αγοράζε από εσένα λεφτά, σου πληρώνει το ρίσκο, το "μεταποιεί" στην διατραπεζική ή αλλού και τέλος τα πουλάει σε κάποιον άλλο κερδίζοντας από την διαφορά του ρίσκου που εισπράττει, τότε το ρίσκο αντιμετωπίζεται σαν raw material. To πρόβλημε δεν ξεκίνησε από εκεί. Ξεκίνησε από το γεγονός ότι το ρίσκο να βγουν αυτά τα δάνεια σε default δεν αποτιμήθηκε σωστά εξ αρχής γιατί οι μεσάζοντες που μεσολαβούσαν για να πάρει ο κοσμάκης τα δάνεια είχαν βρει τρόπο να παρακάμπτουν το σύστημα και να σου βγάζουν δάνειο χωρίς να περνάς ούτε έξω από την τράπεζα που σου το έδινε (με τα στραβά μάτια πάντα των τραπεζών).
Το μετέπειτα, δηλαδή "το ρίσκο σε προιόν", ήταν αναπόφευκτο νομοτελειακά. Η τράπεζα δεν είναι καζίνο να αγοράζει ρίσκο λά το μεταποιεί, όπως είπαμε και το πουλάει σε άλλους. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι αυτός που δεν έχει υπόψη του την φύση του raw material που συντέλεσε στην δημιουργία του προϊόντος που αγοράζει δνε μπορεί και να το αποτιμήσει σωστά και έτσι νομοτελειακά πάλι μένει με τον μουτζούρη στο χέρι.
Σχήμα οξύμωρο.
ReplyDeleteΤώρα που η ΕΚΤ με την πολιτική υψηλών επιτοκίων συντέλεσε κι αυτή στην επιδείνωση της ρευστότητας των τραπεζών, τώρα που ο κίνδυνος κατάρρευσης τους μεγάλωσε η ΕΚΤ τον αποτιμά χαμηλότερα και ρίχνει τα επιτόκια.
Αυτές είναι πολιτικές χωρίς σχέδιο και όραμα που άγονται από τις εξελίξεις. Όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Για αυτό είναι και προβλέψιμες για μας τους Έλληνες.......
Hello everyone,
ReplyDeleteI'm spanish, 30, and I have read of this blog on the net. Your story sounds too familiar to me. Here in Spain we have similar problems. The normal salary for my generation is 1000€, but we have to pay around 700 to rent a house so it's almost impossible for us to live in our own. The worst thing of this is that it's becoming normal not to earn more, and even those earning 1000 consider theirselves fortunate, because salaries are going down.
So I think this is a common problem in our generation in Europe. Don't you think we should do something?
miglagu@gmail.com
@ parmenides
ReplyDeleteΠαρμενίδη μου χρυσέ.
Τις προάλλες κάτι μου πέταξες γιά μονάδες αγοραστικής αξίας.
Από κει ξεκίνησε μιά βαθειά ανάλυση του Κομφού που, βοηθούντων και των μαθηματικών, έβγαλε ύστερα από 16 ώρες εργασίας μιά σχέση.
Μιλάγαμε τότενες γιά ισοτιμίες αγοραστικής αξίας - Purchasing Power Parity. Σύμφωνα, λοιπόν, με το "Ελληνικό" ΕΥΡΩ,
έχουμε την εξής Purchasing Power Parity:
90 δολλάρια αγοράζουν ένα ζευγάρι SEBAGO
180 ευρώ στην Ελλάδα αγοράζουν επίσης ένα ζευγάει SEBAGO (βασικό αγαθό της Ελληνικής κοινωνίας - από Αθήνα μέχρι Llllarsha)
AΡΑ 180 Ελληνικά ΕΥΡΩ = 90 USD
ήτοι 1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΥΡΩ = 0.5 USD
ή αλλέως 2 ΕΥΡΩ/USD
AΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
NOMINALLY, I repeat nominally, I repeat nominally
1 EYΡΩ = 1.5 USD
HTOI 0.66 ΕΥΡΩ/USD
AΡΑ το ΔΟΛΛΑΡΙΟΝ ΗΠΑ είναι
[2 - 0.66] : 2 = 0.67 ή 67% ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ έναντι του ΕΥΡΩ
και ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ
το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΥΡΩ είναι
[1.5 - 0.5] : 0.5 = 2 ή 200%
ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟ έναντι του ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
χααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα
ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ θάχε συμβεί εάν είχες ΚΑΙ οικονομικές γνώσεις.
ΕΙΣΑΙ η ΕΜΠΝΕΥΣΗ μου, ευγενέστατε των Ελλήνων.
ΑΥΤΟΥΣ εδώ τους βαρβάρους, θα τους αφήσουμε
να ακούνε "ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ" του Μυλόπουλου γιά την Φρειδερίκη, του Σαχινίδη γιά τα Θεσσαλικά προϊόντα
ΚΑΙ mundane banalities του
κάθε SYCOPHANT*,
όπως τους ΑΡΜΟΖΕΙ και τους ΑΞΙΖΕΙ.
Με τις σαβούρες!!!!!!!!!!!!
* SYCOPHANT = a servile self-seeking flatterer (Merriam Webster)
τελείως διαφορετική ΑΛΛΑ poigant σημασία στην Αγγλική vs Ελληνική.
ΚΑΙ είναι poignant, διότι ο ΚΟΛΑΞ είναι ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ!!!!!!
KΗΡΥΣΣΩ λοιπόν ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ
ReplyDeleteΓιά να ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ και να ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΣΕΒΑΣ.
Μέχρι τότε θα διαβάζετε
mundane banalities και ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ όπως σας ΑΡΜΟΖΕΙ
ΓΙ ΑΥΤΟ το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΕΥΡΩ, δλδ το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ θα ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙ του ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ
ReplyDeleteχαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
@ Κομφού
ReplyDeleteΗ πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου καθορίζεται από ξένους θεσμικούς οι οποίοι καταλαμβάνουν άνω του 40% του χρηματιστηρίου.
Απέφυγε να μιλάς για πράγματα που μισο-ξέρεις.
Και ευτυχώς που είναι "αμερικανάκια" και σε λίγο καιρό θα τους αγοράσουμε και τα σώβρακα πολύ φτηνά!!!!!!!!!!!
ReplyDelete@ don
ReplyDeleteDon said...
@ Κομφού
Απέφυγε να μιλάς για πράγματα που μισο-ξέρεις.
MAΘΕ πρώτα Ελληνικά ΚΑΙ να επιστρέψεις με τον κηδεμόνα σου!
Διαχειρίζομαι την περιουσία των Ηγεμόνων τηε Θυρέας από την οποία ΠΑΡΑ την ΚΡΙΣΗ δεν έχει χαθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
Eσύ διαχειρίζεσαι ΤΙΠΟΤΑ;;;; ΚΑΙ εάν δαιχερίζεσαι ΠΟΙΟ είναι το status των επενδύσεών σου;;;;
tora eisai se apergia???
ReplyDeleteΟ Μυλόπουλος είναι ένας τενεκές. Τα άρθρα του δε λένε τίποτα απολύτως. Είναι σκέτη πασοκική μπαναλιτέ. Ο κομφούκιος από την άλλη ρίχνει πράμα. Όταν τον διαβάζεις μαθαίνεις, αρπάζεσαι, τσακώνεσαι. Έχει να δώσει ρε παιδί μου στη συζήτηση κι ας μου τη σπάει που εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά τον διαβάζω με ενδιαφέρον. Όμως μ' ενοχλεί αφάνταστα, όταν γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως και το παίζει τροχονόμος του blog με φωνασκίες του στυλ δε θ' αφήσω τα πασόκια να προβάλουν τις απόψεις τους εδώ μέσα κλπ. Όπα ρε παίχτη κατούρα και λίγο τι είσαι ο moderator? therefore ορθή η επίπληξη από g700
ReplyDeleteΚομφούκιος said...
ReplyDelete"Διαχειρίζομαι την περιουσία των Ηγεμόνων τηε Θυρέας από την οποία ΠΑΡΑ την ΚΡΙΣΗ δεν έχει χαθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ."
Don't be a sycophant like the rest of us. Ιn case you have already forgotten, "SYCOPHANT = a servile self-seeking flatterer (Merriam Webster)".
Εκτός αν πάλι σε λίγο σκέφτεσαι να μας ζητήσεις να τις βγάλουμε έξω και να τις μετρήσουμε.
Και πέραν των παραπών αυτό που λες, doesn't prove a thing....Η στάμνα μια φορά θα σπέσει όπως λένε στο χωριό μου.
Και τώρα πλέον το παιχνίδι να ξέρεις παίζεται διαφορετικά από ότι το '50, το '60 ή το '70.
Για αυτό Watch Out!
Και για να μην σε τρώει η αγωνία,....
ReplyDeleteEven now, I'm on the winners' side.
Dear Miguel
ReplyDeletethanks for writing to us. Generation 700 is not only a Greek phenomenon, but as you rightly point out it is also found in Spain as well as other European societies, for example Italy where one finds the milleuristi, England where one meets the homecoming generation and generation ipod (insecure pressurised overtaxed and debt ridden). It is a crucial social issue which doesn't only reflect the problems of the labour market across Europe, but the generational imbalance between the baby boomers and generations X and Y
All the best
G700
if you fancy read the following article in El Pais about G700 in greece Generación 700', los jóvenes griegos denuncian su precariedad salarial en Internet