Sunday, June 8, 2008

Η ανεξαρτησία των νέων κοστίζει 1200 ευρώ το μήνα καθαρά

Σήμερα, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 4,5% και τις τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ένας νέος που κατοικεί σε μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας, για να είναι οικονομικά ανεξάρτητος, να ζει μόνος του σε δικό του χώρο, να μη μένει απένταρος κάθε τρίτη βδομάδα του μήνα (σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας), αλλά να είναι σε θέση να βάλει κι ένα μικροποσό στην άκρη, χρειάζεται 1000 με 1200 ευρώ το μήνα καθαρά.

Το ποσό αυτό αποτελεί το λεγόμενο μισθό διαβίωσης (living wage) και το ύψος του προκύπτει τόσο εμπειρικά, μέσα από τα βιώματα που έχει ο καθένας μας από τη ζωή στην πόλη, όσο και τις περισσότερες έρευνες των προϋπολογισμών των ελληνικών νοικοκυριών. Για του λόγου το αληθές, πριν από δύο βδομάδες το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών υπολόγισε ότι το μηνιαίο κόστος ζωής του εργαζόμενου που δεν έχει ακόμα αποκτήσει ακόμη οικογένεια κυμαίνεται από 840 έως 1.170 ευρώ, νούμερο το οποίο συμφωνεί απόλυτα με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ.

Η αγορά βέβαια, στη σταθερή οκτάωρη απασχόληση δεν τα δίνει αυτά τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να καταβάλουν το χιλιάρικο για πάμπολλες περιπτώσεις εργατών γνώσης τους οποίους απασχολούν. Αναγκαστικά λοιπόν το οκτάωρο γίνεται δωδεκάωρο, ξεκινάει η δεύτερη νόμιμη ή παράνομη δουλειά, υιοθετείται η «δημιουργική» οικονομία για να συμμαζευτούν τα έξοδα, αυξάνεται ο δανεισμός, παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στο πατρικό σπίτι, και σε πολλές περιπτώσεις ξεκινάει δυστυχώς η οικονομία της παραβατικότητας, η οποία στις μέρες μας διογκώνεται και συνιστά από μόνη της ένα ξεχωριστό ανησυχητικό φαινόμενο.

Δυστυχώς, εύκολες λύσεις για αύξηση των μισθών δεν υπάρχουν. Οι απόψεις που ακούγονται από τον αριστερό και κομμουνιστικό χώρο για θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στα 1250 με 1400 ευρώ το μήνα δια νόμου, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες συνιστούν κάλπικες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Το ερώτημα είναι πώς και με ποιον τρόπο θα φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα μισθών και αγοραστικής δύναμης;

Τέτοιες υψηλές κατώτατες πραγματικές αμοιβές υπάρχουν μόνο σε χώρες όπως η Ιρλανδία (1402), η Βρετανία (1361), η Ολλανδία (1301) και η Γαλλία (1254), δηλαδή σε οικονομίες με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες και σταθερότητα τιμών. Αν θέλουμε λοιπόν να διεκδικήσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο της σύγκλισης των εισοδημάτων, των υψηλότερων μισθών και της ενισχυμένης αγοραστικής δύναμης, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς αυτές τις χώρες και να παραδειγματιστούμε από τις δικές τους πρακτικές. Γιατί εκεί και όχι εδώ; Τι κάνουν αυτές οι χώρες που εμείς δεν κάνουμε;

Μέχρι τότε, η ελληνική πολιτεία καλά θα κάνει να περιορίσει την ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα όλων, κι εμείς ως νέοι καλά θα κάνουμε ν’ αρχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά και χωρίς φόβο την ανταμοιβή του κόπου μας. Αν πάλι μπουχτίσαμε με την κατάσταση που βιώνουμε ως μισθωτοί στην Ελλάδα, ας αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις στην επιχειρηματικότητα ή το εξωτερικό.

73 comments:

  1. Είμαι 20 χρονών και μένω με τους γονείς μου . Δύσκολα τα βγάζουμε πέρα . Οι γονείς μου βγαίνουν το πολύ μια φορά το μίνα έξω για να διασκεδάσουν (σε καμιά ταβερνούλα με live μουσική όχι τπτ καλό ) . Εγώ βγάζω τη βδομάδα με 30 ευρώ (φοιτητής), η διασκέδασή μου περιορίζετε σε ταινίες και μουσική καθώς η τσέπη μου δεν αντέχει εξόδους . Τι να πω η κατάσταση είναι τραγική . Ειδικά για μας τους νέους .

    http://qualitypornclips.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. "τι εστί Home Equity Loan (HEL);"

    Μια σαχλαμάρα και μισή.Ενα σοφιστικέ εργαλείο απάτης.Δεν αξίζει το κόπο.Δεν αποτελεί κάν γνώση.Είναι σαν να θέλεις να μάθεις τις αρχές λειτουργίας απο τις μηχανές-φρουτάκια ή του Καλάσνικωφ.Aυτά όλα συμβαίνουν στη χώρα της Απατεωνίας.Οπου για να μάθεις τί είναι ΗΕL χρειάζεσαι διδακτορικό απο το Χάρβαρντ.Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία με τα απίθανα βραχύβια αρτικόλεξα είναι τα γιαλαντζί όπλα της κλεπτοκρατίας.
    Αυτά για να κατανοούμε γιατί δημιουργούνται γενιές των 700 Ευρώ.

    ReplyDelete
  3. "Aυτά όλα συμβαίνουν στη χώρα της Απατεωνίας"

    Της Hi Tech(!) Απατεωνίας.

    ReplyDelete
  4. symfono oti toso kostizei i aneksertisia, ela omos poy pampolloi poy les ki esy einai oxi gia 1000 kai xiliadiako eurodollars per month, alla gia 1200 sfaliares kai alles 500 moyntzes bonus + 2 fapes extra xmas kai summer. Einai lebowskis spot on. Ta za moy argaaa. Re poy einai o komfoykios na balei se taksi tis apaitiseis...ksefigan komfoykie. ligo toys afises kai se ligo tha zitan 2 xiliarika mistho.

    ReplyDelete
  5. Big Lebowski said...

    "ela omos poy pampolloi poy les ki esy einai oxi gia 1000 kai xiliadiako eurodollars per month, alla gia 1200 sfaliares kai alles 500 moyntzes bonus + 2 fapes extra xmas kai summer."

    Ποιος φταίει για αυτό ρε άνθρωπε?
    Οι ίδιοι ή οι γονείς τους αποκλειστικά????
    Δηλαδή τί λες, εμείς οι καλοί και οι άλλοι οι κακοί. Οπότε χέστα όλα? Και ποιος αποφασίζει τι είναι καλό και τι κακό? Εσύ?

    Δεν πάμε καθόλου καλά.
    Οι μισοί είμαστε για το ρέμα και οι άλλοι μισοί για το γκρεμό.

    ReplyDelete
  6. me parasire to remaaa...to thimasai to gnosto tragoydaki?

    Sobara tora, koita na deis yparxoyn paidia poy aksizoyn alla kai para polloi poy den doyleyon gi'ayta poy pairnoyn. To giati exei na kanei me polloys logoys, 2 einai oi pio basikoi, proton einai xabaledes kai deyteron den exoyn prosonta. Ayto to eidos eydokimei sthn Ellada alla opos eipa simfono oti living wage in Athens, Thessaloniki, Larissa, Patra, Rhodos etc Greece = 1200 eurodollars.

    ReplyDelete
  7. Big Lebowski said...

    "To giati exei na kanei me polloys logoys, 2 einai oi pio basikoi, proton einai xabaledes kai deyteron den exoyn prosonta."

    Ναι ρε αδερφέ, εντάξει αυτό που λες, αλλά το θέμα των προσόντων και ότι είναι χαβαλεδες δεν είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Και στο φινάλε γιατί να παιρνουν οι εργοδότες τους χαβαλέδες σαν άλλοθι και να τσουβαλιάζουν και τους υπόλοιπους???

    ReplyDelete
  8. Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε τον πληθωρισμό για το μήνα Μάιο. 4,9% ο Γενικός Δείκτης, 4,2% ο Δομικός πληθωρισμός. Άντε και εις ανώτερα.

    ReplyDelete
  9. "Επισήμανε ακόμη ότι η αύξηση του ΓΔΤΚ το Μάιο έναντι του Απριλίου κατά 0,5% οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 6,5% και κατά δεύτερο λόγο στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών."

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008 12:41

    ReplyDelete
  10. Είναι structural ο πληθωρισμός, μην το ψάχνετε και αν ήμασταν κι εκτός του ευρώ θα είχαμε γίνει Αργεντινή.

    Εν πάση περιπτώσει προσεγγίζετε το θέμα του μισθού διαβίωσης με σοβαρότητα και ρεαλισμό, χωρίς λαϊκισμό. Συμφωνώ.

    ReplyDelete
  11. Ο δομικός πληθωρισμός μόνο επι Σημίτη απειλήθηκε.Χωρίς βέβαια να δαμασθή.Τώρα έχουμε παγίωσή του και ενίσχυσή του επειδή οι κοινωνικές ομάδες που τον δημιουργούν είναι εύεργέτες-σπόνσορες-πελάτες της Νέας Διακυβέρνησης.Το Πελατειακό Σύστημα ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρό.Και θα ενισχυθεί και άλλο γιατί η Αριστερά παίζει το ρόλο του βαστάζου.Εξελίσσεται σε σημαντικό Πυλώνα του.
    ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΔΡΕΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.
    ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.

    ReplyDelete
  12. good point ayto den to xa skeftei. Don o xabales einai thema prospiko toy kathena. Otan eisai X, na analambaneis kai tis synepeies. Apo tin alli, I ekpaideysi akoma kai to na baleis ton allo kato na strosei ton kolo toy einai thema toy kratoys. Ekei paizei keno.

    ReplyDelete
  13. Με 20% επιτόκια στο τέλος της δεκαετίας του '80 δεν υπήρχαν ούτε εορτοδάνεια, ούτε θαλασσοδάνεια, ούτε πάρτε-κόσμε-δάνεια!

    Βέβαια υπήρχε εκείνο το αλησμόνητο "Τσοβόλα δώστα όλα..."

    ReplyDelete
  14. χμ...
    ο λαός μετράει τα κέρματα και οι επιχειρηματίες τα 100αρικα...
    Αν "κόψουν" τον κώλο στους επιχειρηματίες και πληρώνουν κανονικά τους εργαζομένους να δείτε τι καλά θα πάνε όλα...
    Και αν τους κοστίζει πολύ ο εργαζόμενος, τότε να δουλέψουν μόνοι την επιχείρησή τους...
    Δηλαδή αυτοί είναι πιο "μάγκες" που τα βουτυρόπαιδα τους ξεκινούν από τώρα διακοπές στη Μύκονο;(κατόπιν μιας κοπιαστικής χρονιάς στο κολλέγιο).

    πολύ ωραίο το άρθρο και περιεκτικό.

    ReplyDelete
  15. @ nasso,

    Ετσι σκεφτόμουνα και γω σε ότι αφορά τους γείτονες. Να μην μπερδεύεις όμως την κοινωνική ένταση και τις εσωτερικές συγκρούσεις που προέρχονται από έναν γεωπολιτικό και δημογραφικό δυναμισμό, με εκείνες που αφορούν την γενικευμένη κοινωνική παρακμή.

    ReplyDelete
  16. Tα επεισόδια και οι τραμπουκισμοί στα πανεπιστήμια αλλά και όπου αλλού είναι ένδειξη βαθιάς κοινωνικής παρακμής.

    Το οικονομικό τέλμα, η έλλειψη εκσυχρονιστικού οράματος και στρατηγικής, η δημογραφική κάμψη, η τέρψη με εθνικούς μύθους και ανεμώλια έπη είναι ένδειξη βαθιάς κοινωνικής παρακμής.

    Η αποχαύνωση, η έλλειψη κοινωνικού και επιχειρηματικού δυναμισμού, η ροπή προς το εφήμερο, την καλοπέραση, το βίσμα, η αναξιοκρατία αυτά όλα είναι δείγματα βαθιάς κοινωνικής παρακμής.

    Υπάρχει όμως μια μερίδα νέων στην Ελλάδα που όπως λέει κι ο Κομφούκιος συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ. Ε, αυτοί οι νέοι δεν συμβιβάζονται, θα επαναστατήσουν και θα απαιτήσουν το δικαίωμά τους στο αύριο.

    Η ανεξαρτησία των νέων κοστίζει, κοστίζει όσο μια πατρίδα ολόκληρη!

    ReplyDelete
  17. Ας έιμασταν όσο ξύπνιοι και έξυπνοι με τους Γάλλους και δεν θα υπήρχε πρόβλημα, και εμείς κατώτερους μισθούς 1200 θα είχαμε...

    Αλλα τους περισσότερους μας έχουν φέρει στην φάση "δεν με νοιάζει ποιος θα βγεί κυβέρνηση, όλοι ίδιοι είναι, δεν ψηφίζω, δεν κατεβαίνω σε διαδηλώσεις...δεν ...δεν... δεν ασχολούμαι...".

    Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος απο το εδώ, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα απο το τώρα!

    ReplyDelete
  18. Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον Αγώνα

    Φώφη γερά να φύγ' η Δεξιά

    Liberte', Egalite', Lamoye'

    ReplyDelete
  19. chris
    Και αν τους κοστίζει πολύ ο εργαζόμενος, τότε να δουλέψουν μόνοι την επιχείρησή τους...
    Δηλαδή αυτοί είναι πιο "μάγκες" που τα βουτυρόπαιδα τους ξεκινούν από τώρα διακοπές στη Μύκονο;(κατόπιν μιας κοπιαστικής χρονιάς στο κολλέγιο).

    Πολύ σωστά το λες. Ενώ εσυ και γώ θα πάμε μόνο 15 μέρες στη Μύκονο.
    Αίσχος, αίσχος.

    Εδώ και τώρα!!!!!!!!!!!!!!

    Ισα δικαιώματα και πρόσβαση στη Μύκονο.

    Μύκονος ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

    ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΜΥΚΟΝΟΥ Ο ΑΓΩΝ

    ReplyDelete
  20. Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι.
    Κάνε δική σου τη Μύκονο και πάλι.

    ReplyDelete
  21. Με το Τσίπρα Αρχηγό,
    η Μύκονος περνάει στο σοσιαλισμό.
    Με το Τσίπρα Αρχηγό,
    τα Χάρροντς ανήκουν στο λαό.

    ReplyDelete
  22. Pa pa pa

    Apo tote pou arxisan na spoudazoun stin Agglia ta paidia twn Ellinwn xwrikwn

    To HARRODS exei ginei Marinopoulos,

    gia araves kai elliniki tsokaria.

    ReplyDelete
  23. Με συγχωρείτε!
    Και πλούσιος είμαι
    Και αριστερός είμαι
    Και γκέι είμαι
    Και καμια κόκκα σνιφάρω.
    Τι άλλο να κάνω για την Ελλάδα ρε γαμώτη μου!

    ReplyDelete
  24. an eisia aristeros sigoura den eisai gay, an eisai gay prospathises na gineis roylis alla se dioksan ap'tin topiki. se balan na kolas afises monos, na tros ksilo gia na spaseis kai na fygeis. gnosta ta systems. meta piges deksia, egines firma kai proti moyri, kai eipes dne tha afiso na ginei pote to gay ride, ooyy oyy oyy 666 six hundred sixty six, oy oy oy. tora an snifareis kane pasa giati allios tha soy kopso to lariggi, columbian neck tie, if u know what i mean dude

    ReplyDelete
  25. kai poy sai an eisia ploysios dose kana frago gia tha patheis opos o milonas

    ReplyDelete
  26. γεια σου Ελλάδα της γενικευσης, της μπουρδας και της αλλαγης θεματος!!!

    Η ανεξαρτησια δεν ξερω ποσο κοστιζει ΣΗΜΕΡΑ αλλα για να τολμησεις να ανεξαρτητοποιηθεις πρεπει να εχεις ΘΕΤΙΚΕΣ προσδοκίες για το μέλλον! Αν θεωρεις οτι τα εσοδα θα ειναι στασιμα στην 5ετια και κακοπερνας εκει που εισαι (στο σπιτι εννοω) απλα κανεις την έξοδο του Μεσολλογγιου!!!

    Οσο για τα δανεια ενα κακο βλέπω! 1ον για να παρεις δανειο πρεπει ηδη να εχεις λεφτα και κυριοτερον ενω σαν μισθωτος παιρνεις δανειο πολυ δυσκολα παιρνεις σαν επιχειρηση και ακομα πιο δυσκολα φοιτητικο δανειο!!!

    Τωρα το 80 τα ΕΠΙΤΟΚΙΑ ηταν υψηλα ΑΡΑ και των καταθεσεων οποτε σου δινοταν ενα κινητρο να ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ και οχι να ξοδεψεις!!! Το 80 όμως τα ειδη πρωτης αναγκης ηταν σχετικα φθηνότερα ενω κατι αυτοκινητα-ρουχα-ηλεκτρικες συσκευες ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!!!

    ReplyDelete
  27. kostaki do you mind if i smoke a j?

    ReplyDelete
  28. kostas
    Το 80 όμως τα ειδη πρωτης αναγκης ηταν σχετικα φθηνότερα

    Eννοείται χρυσό μου παιδί. Τότε, βλέπεις, η Ελλάδα είχε καπιταλισμό και εργαζόταν ο κόσμος στους αγρούς και τις τέχνες.
    Ετσι υπήρχε προσφορά αγαθών.

    Μετά όμως γενήκαμεν σοσιαλιστές, καθώς πρέπει σοσιαλιστές, τουρκόγυφτοι, κωστοπουλικοί σοσιαλιστές. ΚΑΙ όπως ξέρεις, οι καθώς πρέπει τουρκόγυφτοι σοσιαλιστές ΔΕΝ επιτρέπεται να εργάζονται. Αλλίμονο έχουμε και ένα status, δεν είμαστε ό,τι ό,τι.

    ΕΤΣΙ άρχισε προοδευτικά η μείωση προσφοράς των αγαθών. Κοντολογίς, αυξήθηκε και η ζήτηση διότι, όπως θάλεγε ο αείμνηστος Ψαθάς, "Αγοράζουμε δύο αστακούς. Τον ενα τον τρώμε, τον άλλο τον πετάμε."

    Αντελήβης;

    ReplyDelete
  29. Admin said...
    Είμαι 20 χρονών και μένω με τους γονείς μου . Δύσκολα τα βγάζουμε πέρα . Οι γονείς μου βγαίνουν το πολύ μια φορά το μίνα έξω για να διασκεδάσουν (σε καμιά ταβερνούλα με live μουσική όχι τπτ καλό ) . Εγώ βγάζω τη βδομάδα με 30 ευρώ (φοιτητής), η διασκέδασή μου περιορίζετε σε ταινίες και μουσική καθώς η τσέπη μου δεν αντέχει εξόδους . Τι να πω η κατάσταση είναι τραγική . Ειδικά για μας τους νέους

    ΔΕ μου λες εσύ σε παρακαλώ. Από πότε η έξοδος κάθε μέρα έγινε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ, ενόσω ΔΕΝ είναι κεκτημένο ούτε στας Αμερικάς μήτε στας Ευρώπας.

    Η μήπως ξεχνάνε οι γονήδες σου ότι γενηθήκανε Αξυπόλυτοι, Αξυπόλυτοι λέω, και sans culotte;;;;;

    KAI κάτι άλλο.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ, δυό από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, δλδ
    ΚΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
    και
    ΚΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
    ισοδυναμούν με τραγική κατάσταση;;;

    Να συχωράς που είμαι μακρυά αυτή τη στιγμή, στη Honolulu. Aλλιώς, θα γινόταν το "έλα να δεις".

    ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΘΡΑΣΟΣ οι ΧΘΕΣΙΝΟΙ SANS CULOTTE

    ΚΑΙ κάτι ακόμα.
    Ορισμένες "δύσκολες" καταστάσεις είναι blessing in disguise ή, κατά το ελληνικό ισοδύναμο, ουδέν κακόν αμιγές καλού.
    ΕΥΚΑΙΡΙΑ, λοιπόν, να μείνεις σπίτι να διαβάσεις, να πάρεις πτυχίο με ΑΡΙΣΤΑ και να γίνεις Κομφού.

    ReplyDelete
  30. Εντάξει, εγώ κυρίως απορώ γιατί δεν έχουμε μεταναστεύσει όλοι μαζικά

    ReplyDelete
  31. 1. Την Παρασκευή η Wall Street υπέστη άλλο ένα τεράστιο shock με συγκεκριμένo εκλυτικό αίτιο.
    2. Σήμερα, ο Mc Cain προέβη σε μιά ιστορικής σημασίας συμβολική χειρονομία.
    Κρίμα που δεν θα μάθετε.

    ReplyDelete
  32. Big Lebowski said...
    an eisia aristeros sigoura den eisai gay

    Ο Κάρολος Κούν έλεγε: "Αν είσαι καλλιτέχνης θα είσαι ή κομμουνιστής ή ομοφυλόφιλος.Εγώ είμαι απο και τα δύο".
    Απο τότε τα πράγματα αλλάξανε πολύ. Ολα πήγαν δεξιότερα.Και οι ομοφιλόφιλοι γίνανε απλώς πούστηδες και πουτανίτσες.
    Εχει άδικο ο Κομφού που τα βάζει με τη Δεξιά;

    ReplyDelete
  33. @φωφώ

    καλώς τηνε κι ας άργησε. Τρείς μέρες όλα τα θαύματα κρατούν.

    Κομφού καλως (ξανα) ήρθες...

    ReplyDelete
  34. Που λέτε, κάτι πασόκια, εκκολαπτόμενοι γκανγκστερς, φτιάξανε παρακαλώ λήμμα στην ΒΙΚΙ για τον Λαλιώτη (!!) και προφανώς αντέγραψαν από κάποιο βιογραφικό του από τα κιτάπια του ΠΑΣΟΚ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ μα καμμιά ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ - δλδ τύπου έκθεσης γυμνασίου λαϊκής γειτονιάς και με bias να φαν κι οι κότες.

    Πάει, λοιπόν, ο Κομφού να κάνει διορθώσεις (μεταξύ άλλων γράφουν ότι εξελέγη στις εκλογές του 1992 και 1993, ενώ εκλογές ΔΕΝ έγιναν φυσικά το 1992). Τις κάνει, τις επεξεργάζεται, τις αποθηκεύει και επιστρέφει ένα αλητάκι και του λέει "Μα πως γράφεις τούτο και κείνο που είναι ανυπόστατα".

    ΚΑΙ του απάντησε ο Κομφού, "Εσυ το λες αυτό που το κείμενό σου είναι σε παιδαριώδες ύφος και χωρίς παραπομπές;"

    ΣΥΓΧΙΣΤΗΚΕ, λοιπόν, ο Κομφού και ΕΚΑΤΣΕ 14 ώρες και συνέλεξε ΟΛΗ την διεθνή ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

    Λοιπόν, για την ΙΣΤΟΡΙΑ, μπείτε στο λήμμα "Λαλιώτης" τώρα αμέσως και αν θέλετε εκτυπώστε το.

    Σε 3-4 ώρες από τώρα, θα ΒΡΕΙΤΕ στο ίδιο λήμμα ένα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ άρθρο ΟΛΚΗΣ.
    Με ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ από Economist, Financial Times και παραπομπές σε πάσης μορφής μέσα, ηλεκτρονικά, επί χάρτου, κοκ. ΚΑΙ έτσι και τολμήσουν να το βγάλουν θα ΠΕΣΕΙ Η ΑΓΩΓΗ του ΑΙΩΝΟΣ, διότι ο Κομφού έχει ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ και ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ.
    Και στας Αμερικάς, στον ίδιο βαθμό που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ, απαγορεύεται ΚΑΙ το ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ τον ΠΟΛΙΤΗ από την ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ καθώς και να εμποδίζεις την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

    ΓΙΑΤΙ τα λέω ΟΛΑ ΑΥΤΑ;;;;;;;;;;

    1) ΕΤΣΙ, θα μάθετε ΠΩΣ συντάσσεται ένα άρθρο
    και
    2) θα ΔΙΔΑΧΘΕΙ και ένας εκκολαπτόμενος μικρο-δικτάτωρ εδώ μέσα που είχε το ΘΡΑΣΟΣ ψευδόμενος να ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ τους ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ και να παριστάνει ότι το διαγραφέν άρθρο του Κομφού (που δεν ήταν παρά επανάληψη των ίδιων που αναφέρει συνέχεια περί Four Seasons και Φώφης) ΕΠΜΕΡΙΕΙΧΕ (δήθεν) ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

    ReplyDelete
  35. Ήταν ψευδώνυμη καταγγελία συνοδευόμενη από όνομα διεύθυνσης οικίας για συγκεκριμένο δημόσιο πολιτικό πρόσωπο. Το γεγονός συνιστά κατάχρηση της φιλοξενιας του blog, και η παραμονή του στα σχόλια θα συνιστούσε σιωπηρή αποδοχή του από την πλευρά μας, πόσο μάλλον που για τα στοιχεία του καταγγέλοντος, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπονταν στους administrators του blog.

    Τα υπόλοιπα απ' όσα είπες σου τα επιστρέφουμε ως απαράδεκτες ύβρεις και υστερίες που σε χαρακτηρίζουν προσωπικά.

    ReplyDelete
  36. @ φωφώ

    You're an addict!!!!!
    Welcome back!!!!!!

    ReplyDelete
  37. @g700

    Μη γνωρίζοντας καλά τα του διαδικτυακού χώρου νομικά, αναρωτιέμαι αν μία δήλωση σας στο
    main page του blog, που θα ανέφερε ότι ουδεμία ευθύνη φέρετε για τα σχόλια των επισκεπτών θα ήταν ικανή να σας βγάλει από την δύσκολη θέση να λογοκρίνεται τα σχόλια (βλ. Κομφού) των επισκεπτών.

    Για παράδειγμα ο admin έχει δήλωση στο τσοντο-blog του, που λέει ότι το sharing της τσόντας στον λαό από μέρους του δεν αποτελεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και αν κάποιος ιδιοκτήτης κάποιας τσόντας ενοχλείται να του στείλει email ώστε να πράξει αναλόγως.

    Y.Γ.
    Ειρήνη υμίν, αδελφοί!!!!

    ReplyDelete
  38. όχι Don, αυτό είναι σα να δίνουμε το σήμα ότι πλέον ο καθένας μπορεί να το κάνει μπάχαλο τύπου press-gr. Καταλαβαίνεις τι θα γινόταν από τη στιγμή που το blog το διαβάζουν +-1500άτομα τη μέρα. Όλο και κάποιος θα βρισκόταν να ρίξει μια off topic καταγγελία. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό το σπορ.

    ReplyDelete
  39. @g700

    Whatever!!!
    Εγώ απλά είπα μία ιδέα, γιατί καμιά φορά μπορεί να σας ξεφεύγουν και πράγματα.....ειδικά με τον Κομφού, που ως γνωστόν....είναι χειμαρρώδης.

    ReplyDelete
  40. Ο κομφού έχει άδικο.Και καλά θα κάνει να μην βγάζει τους ρεμβασισμούς του εδώ μέσα.
    Ολοι είμαστε φιλοξενούμενοι και πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες φιλοξενίας των διαχειριστών του μπλόγκ.
    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν έχει ή δεν έχει νομικά δίκιο ως προς τα "συκοφαντικά" σχόλια.
    Το πρόβλημα είναι ότι όταν επαναλαμβάνονται χιλιάδες φορές τα ίδια πράματα, πέρα από το ότι συνιστούν αδίκημα στο οποίο συμμετέχουν και οι διαχειριστές του μπλόγκ, αλλάζει εντελώς το προφίλ και την ταυτότητα ενός μέσου που σκοπό έχει να ερευνήσει και να αναδείξει τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ.

    ReplyDelete
  41. Κομφούκιε αν ήταν να αντιδρούμε όλοι μας όπως εσύ θα το είχαμε διαλύσει το μαγαζί εδώ μέσα. Το μπλογκ δεν είναι βόθρος για να βγάζουμε όλες τις ακαθαρσίες μας / τους στη φόρα. επί των θεμάτων που τίθενται καλούμαστε όλοι να καταθέσουμε απόψεις και να συζητήσουμε. Όχι να χρησιμοποιούμε το διαδικτυακό σπίτι άλλων για να εκφράζουμε φήμες, αλήθειες κι οτιδήπτε άλλο. που στην τελική κανένα ενδιαφέρον και καμία προστιθέμενη αξία δε δίνουν.

    Στην τελική ρε Κομφούκιε, αν έχεις τόση μεγάλη ανάγκη να βγάλεις κουτσομπολιά στη φόρα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Φτιάξε δικό σου μπλογκ και μετά χαράς να το επισκεφτόμαστε και να το διαβάζουμε.


    Διαφορετικά, stick to the topic και κόψε τις υστερίες. Μεγάλος άνθρωπος είσαι, μωρός, διορατικός και όλος έμπνευση στα σχόλια σου, μην αδικείς τον εαυτό σου και μην τον μικραίνεις.

    ReplyDelete
  42. Αν είναι να φτιάξουμε κανένα forum να το ονομάσουμε zoogle και να πετάμε ο καθένας μας το μακρύ και το κοντό του. Οκ. Αλλά εδώ μέσα προσπαθούνε κάποια παιδιά αξιόλογα να δημιουργήσουν μια ταυτότητα και να δώσουν νόημα σε ένα σκοπό. Το κάλεσμα τους αφορά την ενδυνάμωση αυτού του σκοπού, όχι την υπονόμευση του. Και τα άσχετα σχόλια, αληθή ή όχι, αποπροσανατολίζουν κι υπονομεύουν.

    Δείξε κι εσύ το ήθος και σθένος σου. Μην απαιτείς μόνο από τους άλλους.

    ReplyDelete
  43. In.gr:

    “Χαμόγελα στις Ενώσεις για την προστασία των καταναλωτών, καθώς οι πολίτες φαίνεται να ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ του γάλακτος με τιμή άνω του 1 ευρώ το λίτρο. Την πρώτη μέρα, το φθηνό γάλα έγινε κυριολεκτικά άφαντο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
    «Οι καταναλωτές πλέον αντιδρούν» δήλωσε ο Γιωργάκης Κωστής, πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΒΙΟ.ΖΩ. «Αν πριν από μερικά χρόνια καλούσαμε τους Έλληνες να αντιδράσουν απέχοντας από τις αγορές, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά. Σήμερα έχουν όλοι καταλάβει ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα στη λύση του οποίου πρέπει να συμμετάσχουν και οι καταναλωτές».
    Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Τρίτης, σε πολλά σούπερ μάρκετ τα προϊόντα γάλακτος με τιμή κάτω του ενός ευρώ ήταν άφαντα από νωρίς το πρωί, καθώς αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που έσπευσαν να τα αγοράσουν γυρίζοντας την πλάτη στα ακριβότερα προϊόντα.
    Πάντως, γάλατα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και επώνυμα με τιμή κάτω του ενός ευρώ, δεν βρίσκονται σε όλα τα σημεία πώλησης και σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μη βρίσκουν φθηνό γάλα.
    Από τη δική τους πλευρά πάντως, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αν και διαθέτουν προϊόντα γάλακτος και σε τιμές χαμηλότερες του ενός ευρώ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στοιχεία για τις πωλήσεις.
    «Εικόνα για το πώς κινήθηκε η αγορά του γάλακτος στα καταστήματά μας την πρώτη ημέρα του μποϊκοτάζ θα είμαστε σε θέση να έχουμε αύριο» έλεγε εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας.
    Υπενθυμίζεται ότι το μποϊκοτάζ ισχύει από τις 9-19 Ιουνίου.”



    Diladi toso kairo pou ypirxe to ftinotero gala giati den to agorazame kai par’ola ayta oloi diamartyrontan gia ta kartel kai tis ypsiles times?

    Etsi tha spasoume ta kartel paidia, boycottarete tous alla PROSOXI: APO 9 MEXRI 19 IOUNIOU. Apo kei kai meta, epistrofi sto akribo eee?!! ETSI GIA NA MATHOUNE!

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. 25/5 Ριζοσπάστης

    ΔΑΝΙΑ
    Κίνημα από τα κάτω
    Συνεχίζονται για 7η βδομάδα οι μαζικές απεργίες των εργαζομένων στην Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια


    Από πρόσφατη συνέλευση των βοηθών νοσοκόμων
    Στη Δανία, μπαίνουμε από αύριο στην 7η βδομάδα απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

    Οι μαζικότατες αυτές απεργίες ξεκίνησαν στα μέσα του Απρίλη, με την αφορμή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτών που δεν είναι άλλοι από τους Δήμους και τις Περιφέρειες και των αρμόδιων ομοσπονδιών για τη νέα τριετή Συλλογική Σύμβαση του κλάδου.

    Το αγωνιστικό κλίμα των εργαζομένων και οι προθέσεις τους να αγωνιστούν για πιο διευρυμένες διεκδικήσεις από αυτές που πρότειναν οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού που δυστυχώς έχουν την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα, είχαν εκδηλωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Στην καθημερινότητα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες των προηγούμενων συμβάσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα να δεχτούν μηδαμινές αυξήσεις, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών παροχών από την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που οδηγούνται στο να μην μπορούν πια να τα βγάλουν πέρα, με το κύμα των αυξήσεων των τιμών όλων των καταναλωτικών αγαθών και ιδιαίτερα αυτών βασικής ανάγκης, όπως η κατοικία, τα τρόφιμα, οι μεταφορές και η ενέργεια.

    Οδυνηρές οι συνέπειες του δανέζικου «Καποδίστρια Β'»
    Μετά τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή σχεδίου ανάλογου του «Καποδίστρια Β'» που προωθείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διευρυμένοι Δήμοι και οι Περιφέρειες στις οποίες χωρίστηκε η χώρα όπως εξυπηρετούσε καλύτερα τα μελλοντικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν αναλάβει αυξημένες εξουσιοδοτήσεις και αρμοδιότητες για τη διαχείριση των κοινωνικών παροχών, χωρίς την εξασφάλιση ανάλογης οικονομικής βοήθειας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ενα μεγάλο μέρος, δηλαδή, των κρατικών υποχρεώσεων μεταφέρθηκε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις πλάτες των πολιτών και παράλληλα ο κρατικός προϋπολογισμός μείωσε τα έξοδά του και απόκτησε μεγαλύτερη ευχέρεια να διοχετεύει τεράστια ποσά στο ιδιωτικό κεφάλαιο είτε με φοροαπαλλαγές, είτε με διεκπεραίωση έργων υποδομής που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

    Αφού μια σειρά Δήμων συγχωνεύτηκαν σε νέους και μεγαλύτερους, μειώθηκε πολύ το προσωπικό ιδιαίτερα στο διοικητικό τομέα, προσλήφθηκαν πολλοί συμβασιούχοι με μειωμένα δικαιώματα, εφαρμόστηκαν τα ελαστικά ωράρια, προχώρησαν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, απλοποιήθηκαν τα κριτήρια εξειδίκευσης προσωπικού, με οδυνηρά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Γενικά, μέσα σε ενάμιση χρόνο από την εφαρμογή του ανάλογου «Καποδίστρια Β'», έχουμε οδυνηρά αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας (ουρές στα νοσοκομεία, έλλειψη προσωπικού, κλείσιμο κέντρων πρώτης βοήθειας, μεγάλες λίστες αναμονής για επεμβάσεις κλπ.) και στις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (ελλιπής βοήθεια ηλικιωμένων, ελλείψεις στις υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχων, μείωση των ωρών λειτουργίας παιδικών σταθμών και κέντρων νεότητας και άθλια συντήρηση των σχολικών και γενικά δημοτικών κτιρίων).

    Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση, μεταξύ διοικητικών στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες σχετικά με την εφαρμογή αυτών των αλλαγών εδώ και ενάμιση χρόνο, τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους.

    Το 63% των στελεχών ισχυρίζονται ότι υπάρχει κατακόρυφη μείωση του επιπέδου των υπηρεσιών και τους κάνει να ντρέπονται, ενώ μόνο 10% βλέπουν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα. Και όπως συμπεραίνεται από την έρευνα, τα προβλήματα δεν οφείλονται στις δυσκολίες προσαρμογής των εργαζομένων στο καινούργιο σύστημα, αλλά στην πολιτική των περικοπών και κύρια στην έλλειψη προσωπικού.
    Η συνένωση πολλών Δήμων σε μεγαλύτερους δεν έφερε την «απελευθέρωση των αναμενόμενων δυνατοτήτων», με αποτέλεσμα να ανατεθούν οι κοινωνικές παροχές σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες και να προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών που τα βάζουν στο τέλος με τους εργαζόμενους. Και ακόμα δεν πιάσαμε πάτο, συνεχίζει η έρευνα. Ολο και περισσότερες αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Δήμους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Ετσι τα ισοζύγια των Δήμων παρουσιάζουν τεράστια ελλείμματα που θα πληρώνουν οι πολίτες με αύξηση της φορολογίας και χωρίς καμιά απολαβή.
    Αυθόρμητες κινητοποιήσεις και εργοδοτικός συνδικαλισμός
    Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, στους Δήμους από το φθινόπωρο του 2006 είχαν αρχίσει τις αυθόρμητες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός τους αποκάλεσε ταραξίες και οι εργατοπατέρες της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά.

    Στη Δανία υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, ότι παρ' όλο που το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία είναι πολύ μεγάλο, το σύστημα λειτουργίας όλου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πολύ αντιδημοκρατικό για να έχουν το πάνω χέρι και την απόλυτη εξουσία στις αποφάσεις οι σοσιαλδημοκράτες εργατοπατέρες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ετσι, εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν και το 'χουν σε μεγάλο βαθμό πετύχει να συγκρατήσουν το εύρος των διεκδικήσεων στα όρια που ταιριάζουν στην κυρίαρχη πολιτική. Να αποσπάσουν την προσοχή από την καρδιά του πολιτικού προβλήματος και να κατηγορούν για όλα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης.

    Εδώ βοήθησαν όσο μπορούσαν και οι σοσιαλδημοκράτες με τους ρεφορμιστές (τα δυο αδελφά κόμματα του ΣΥΝασπισμού) προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι η λύση είναι μια νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

    Με τη βοήθεια των ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβιβάσουν τη σημασία των κινητοποιήσεων και να μεταθέσουν το όλο θέμα μέχρι τον περασμένο Απρίλη που είχαν προγραμματιστεί οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

    Η πρόταση από εργοδότες και εργατοπατέρες ήταν για 12,8 % στα επόμενα 3 χρόνια. Δηλαδή, ακριβώς στα ίδια πλαίσια που υπογράφτηκαν πρόσφατα και οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα.

    Μια σειρά ομοσπονδιών άλλων κλάδων, υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις, αλλά η συγκεκριμένη ομοσπονδία των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των μελών να μη συμφωνήσει και να κηρύξει απεργία, προτείνοντας βασικά τρία αιτήματα. Περισσότερες θέσεις εργασίας, αισθητές αυξήσεις και μισθολογική εξίσωση για άντρες και γυναίκες (οι μισθοί των γυναικών είναι σήμερα 10% έως 15% χαμηλότεροι).

    Επειδή η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια είναι ευαίσθητοι τομείς και αφορούν όλο το λαό, από την πρώτη μέρα οι απεργοί κέρδισαν την κοινή γνώμη. Ενώ η κινητοποίηση έχει άμεσες συνέπειες για πολύ κόσμο (αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων, κλείσιμο παιδικών σταθμών, ελλιπής βοήθεια στο σπίτι των ηλικιωμένων), σύμφωνα με γκάλοπ πάνω από το 70% του πληθυσμού συμπαραστέκεται στους απεργούς, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματά τους και θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση.

    Οι Δήμοι απείλησαν με λοκ άουτ αλλά έκαναν πίσω στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, που καθημερινά είναι στους δρόμους και διαδηλώνουν στις περισσότερες πόλεις της Δανίας.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα οι σοσιαλδημοκράτες προσπάθησαν να τους πείσουν για... το καλό της κοινωνίας να σταματήσουν τις απεργίες, χωρίς βέβαια να τους προσφέρουν και κάτι.

    Η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας δεν τους συμπαραστάθηκε και μάλιστα βγήκαν πρόεδροι από άλλες ομοσπονδίες και κατήγγειλαν την απεργία, ευχόμενοι να αποτύχει.

    Χαστούκι σε εργοδότες και εργατοπατέρες

    Τελικά, στην τρίτη βδομάδα οι εκπρόσωποι της κεντρικής ένωσης των Δήμων και η ηγεσία της ομοσπονδίας κατέληξαν σε μια συμφωνία ανάγκης που προτείνει αυξήσεις ύψους 15% στα επόμενα τρία χρόνια, και πρότειναν στους εργαζόμενους να την αποδεχτούν. Να σημειωθεί εδώ ότι μόνο στα τρόφιμα οι αυξήσεις από την αρχή του έτους έχουν φτάσει το 7,7%.

    Στην ψηφοφορία που έγινε και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 10 Μάη, 67% των εργαζομένων ψήφισαν κατά της αποδοχής της νέας εξευτελιστικής συμφωνίας και αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας. Ηδη τις τελευταίες δύο βδομάδες μπήκαν στην απεργία άλλοι 16.000 παιδαγωγοί.

    ReplyDelete
  46. Το μποϋκοτάζ καλά ακούγεται ότι πήγε, ο Ριζοσπάστης έχει ατζέντα να πείσει ότι το δανέζικο και το σκανδιναβικό μοντέλο γενικότερα είναι σκληρά καπιταλιστικό και ανάλγητο. Ο καθένας έχει μάτια και βλέπει μυαλό και κρίνει.

    ReplyDelete
  47. Ο Ριζοσπάστης είναι απλά η πηγή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδεμία σχέση έχω με το Ριζοσπάστη. Απλούστατα ήταν το μοναδικό άρθρο που βρήκα στα ελληνικά το οποίο περιγράφει τη μεγάλη απεργία στο δημόσιο τομέα της Δανίας.

    Αν θυμάστε έχει να κάνει με την παλιά μας συζήτηση περί ταξικών αγώνων

    ReplyDelete
  48. Ορίστε και ένα άρθρο στα αγγλικα.

    Health care strikes in Scandinavia
    By Jordan Shilton
    2 May 2008

    Strikes have broken out in the health sector in Sweden and Denmark, with wage demands at the centre of both disputes.

    In Denmark, in what is the first major strike in over a decade, health care workers in the public sector, including nurses, midwives, laboratory technicians, physiotherapists and nursing aides, were joined by day-care workers on strike from April 16. They are demanding a 15 percent pay rise over a three-year period.

    Employers have offered only a 12.8 percent rise, and threats have grown of counter-measures, including a possible lockout of the members of one of the unions involved in the action.

    Among the nurses, the demand for higher wages stems from the fact that their counterparts in the private sector are paid more.

    As the dispute entered its second week, around 100,000 workers remained on strike across the country. Despite inconveniences for the general public, both for hospital patients (around 5,000 operations are being cancelled every day during the strike) and parents who rely on the day-care system, there is broad-based support for the strike. Polls have indicated that at least 48 percent support the strikers’ demands, with some polls reporting public support reaching two-thirds of the population.

    In neighbouring Sweden, 2,500 nurses walked off the job on April 21. On April 24, a further 900 workers joined the strike.

    The strike affects 40 municipalities and all county councils across Sweden, and follows the failure last week of negotiations between the Swedish Association of Health Care Professionals (Vardförbundet) and the Association of Local Authorities and regions (SALAR).

    These two strikes come only a few months after 12,000 Finnish nurses came to the brink of mass resignation in their attempt to secure a pay rise of over 20 percent in two years. In the end, the union settled for a 28 percent pay increase over a four-year period.

    TThe growing number of strikes in the Nordic countries points to mounting social tensions in a region once held up as an example to the rest of the world of social cohesion—where a supposed “balance” reigned between the interests of employers and those of working people.

    In recent years, both countries have been cited as examples of “flexicurity”—whereby the trade unions guarantee labour mobility in line with corporate requirements for a flexible labour market, while social security measures are geared towards rapid retraining. In return, the trade union bureaucracies maintain a prominent position in all areas of economic life, while their respective countries rank among the most favourable investment locations on the planet. “Flexicurity” has been championed by the union bureaucracy and social democratic parties across Europe.

    The strike in Denmark takes place in the aftermath of the victory of a right-wing Liberal-Conservative coalition, led by Anders Fogh Rasmussen, in last November’s elections. Since first taking power in 2001, this coalition has put forward demands to reduce levels of taxation. One of the major issues in the election campaign last year was a proposal to “streamline” the welfare system. Rasmussen has introduced a new ministry to oversee this process.

    In February, negotiations were concluded with unions representing 170,000 workers in the public sector, with wage increases of 12.8 percent having been agreed. But the health-care unions, FOA and the Health Care Confederation, called for a 15 percent rise for their members in the negotiations that followed.

    Local authorities refused this demand, and it is expected that the national government will intervene. Finance Minister Lars Loekke Rasmussen made clear the hostile attitude the government would take towards the strikes, saying, “It’s absolutely essential that people understand that they need to restrain these wage expectations. The danger of slower growth is greater if pay demands are too high.”

    He went on to lay out the main concern of the government: “If we’re not vigilant and don’t show an intelligent approach to these areas, we’ll lose competitiveness.”

    A recent Nordea analysis predicted that the growth of the Danish economy could be curtailed in the coming months. It cited the fall in the Danish housing market, less investment from the United States, and rising food and fuel prices as major factors. Under conditions of low unemployment levels, a decline in inventories in recent months was put down to Danish companies being unable to obtain sufficient manpower to increase production.

    Ruling circles have expressed concerns that the strikers’ wage demands will increase the rate of inflation. Steen Bocian, head of global economic research at Danske Bank, said, “The government will most likely have to intervene, as it looks like the two sides can’t reach an accord on their own. The challenge is creating a feeling of acceptance around the 12.8 percent level, and it seems the finance minister is now trying to get people to understand the risks for the economy.”

    While the government opposes the demands of health-care and day-care workers for higher wages, its attitude to those earning high incomes is entirely different. As Loekke Rasmussen put it, “Our number one priority is that there be a marked reduction in the top marginal tax rate.”

    In order to pay for this, he is determined to place the burden on ordinary working people.

    Across the border, the strikes in Sweden take place in the context of a right-wing Alliance government that has been in power for just over 18 months and is in the process of leading the biggest privatisation drive in the country’s history.

    It is engaged in the sale of state shares in six companies, including V&S, the owner of the Absolut Vodka brand, which was bought at the end of March by the French firm Pernod Ricard. Despite raising over €5 billion from this transaction alone, the Swedish government will face growing challenges in the coming months as the impact of the global credit crisis hits sales of its other assets.

    In an interview with the Financial Times, Financial Markets Minister Mats Odell was forced to admit, “We are evaluating timing and price. It is possible that subprime events will have repercussions on our agenda.”

    The growing problems for the government were illustrated last week as some major Swedish firms, including Svenska Handelsbanken and Saab, posted first-quarter losses. In the case of Handelsbanken, some of the losses were linked directly to investments in US asset-backed securities.

    Commenting on the turmoil on the OMX stock exchange in Stockholm, one broker explained, “Even when companies deliver good results, their shares are failing to gain traction. There’s a lot of uncertainty in the market, with investors worried about the knock-on effects of the US recession in Europe.”

    A further priority for the government has been to push through legislation to force people off welfare and into work by cutting social provisions and the length of time workers are entitled to claim sick leave benefits. It has also moved to cut company taxes and personal income tax rates for the wealthy.

    In both countries, emergency measures have been adopted in order for hospitals to cope with the lack of staff. In extreme cases, nurses have gone back to work temporarily in order to ensure that proper care is given to patients with serious conditions.

    The number of strikers in Denmark increased on Monday, as a further 12,000 nurses joined the picket lines. Swedish unions have also threatened that if no deal is reached by May 7, their strike could be expanded.

    A meeting of Danish local authorities was held on April 25 at which the possibility of locking out non-striking FOA union members was discussed. On April 29, it was decided that a lockout notice would be sent to 35,000 FOA members on May 5.

    The media has weighed in, attempting to turn the public against the strikers. One piece in the Danish financial daily Borsen claimed that 51 percent of Danes had underestimated what nurses actually earned. It also complained that unions had spent 4.5 million kronor on advertising.

    Swedish daily Svenska Dagbladet seized on the occasion of the nurses’ strike to claim that the marketisation of health care across the country would benefit the nurses. It noted, “The majority of activity in the health-care sector lies outside the laws of a market economy. That means that labour competition is minimal for health-care workers. Such conditions are hardly conducive to a positive development in salaries.”

    The union leadership’s primary concern is that the strikes do not get out of control. Above all, they do not want a situation in which the strikes turn into a political conflict with the respective governments.

    The Swedish union leadership did not support a strike in the first place. Dagens Nyheter reported that the union’s governing board had been happy to ratify an agreement with SALAR, but it was rejected by rank-and-file members, who forced the union to take strike action.

    In Denmark, one union leader bemoaned the fact that the government had previously indicated to the unions that it would not interfere with strike action. Responding to comments from a Conservative Party financial spokesman who threatened government intervention, using the pretext of a life-threatening situation for patients, he noted, “All regions are working on an emergency plan. Unfortunately, the comments mean the decision to intervene has probably already been taken.”

    ReplyDelete
  49. η διαχειριστική λογική που σας διακρίνει, ως γνήσιοι τεχνοκράτες που είστε, αδυνατεί να συλλάβει τη δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων, και πως αυτή καθορίζει σε τελική ανάλυση την ατζέντα...

    ReplyDelete
  50. Να ρίξω κι εγώ ένα άρθρο που το βρήκα σχετικό και πιθανόν να σας ενδιαφέρει.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 14:34
    Θετικές οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη χώρα μας.
    Manpower:Επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στο γ' τρίμηνο

    "Επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών δείχνουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ωστόσο, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη χώρα μας παραμένουν θετικές και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ερευνήθηκαν. Τα αποτελέσματα της Έρευνας, που η Manpower πραγματοποιεί κάθε τρεις μήνες, προέκυψαν από συνεντεύξεις σε περισσότερους από 55.000 εργοδότες από 32 χώρες, μεταξύ αυτών και σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 788 εργοδοτών από την Ελλάδα.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αγγίζουν το +19%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

    Το 23% των Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην Έρευνα, αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο, το 4% των εργοδοτών δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση των ατόμων που απασχολούν, το 64% αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 9% των εργοδοτών δηλώνουν αβέβαιοι ως προς την πορεία της απασχόλησης για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2008.

    «Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά το δυσμενές κλίμα στη διεθνή και εγχώρια οικονομία, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργοδότες (23%) δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, οι εργοδότες εμφανίζονται ελαφρώς επιφυλακτικότεροι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνει η μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

    Τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας έδειξαν ότι οι εργοδότες και στους εννέα τομείς αναφέρουν θετικές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης κατά τους τρεις επόμενους μήνες. Πιο δυναμικός εμφανίζεται ο τομέας του Τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το +30%, δηλαδή 7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτές του Β’ Τριμήνου 2008.

    Εξίσου θετικές καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης (+22%), στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών (+24%) και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) (+22%). Οι πλέον συγκρατημένες προβλέψεις για αυτό το τρίμηνο προέρχονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών και φτάνουν το +14%.

    Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας στην Ελλάδα κατά γεωγραφική περιφέρεια, οι προοπτικές απασχόλησης και στις δύο περιοχές που ερευνήθηκαν, εμφανίζονται θετικές. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουν ότι οι προσλήψεις θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (+22%), αντικατοπτρίζοντας μια υγιή και ενεργή αγορά εργασίας. Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το Γ’ τρίμηνο του 2008 φτάνουν το +18%, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με τα ποσοστά του προηγούμενου τριμήνου.

    Διεθνείς Συγκρίσεις

    Οι εργοδότες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, με εξαίρεση τους Ισπανούς, αναφέρουν θετικές προοπτικές απασχόλησης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργοδοτών παγκοσμίως εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέων εργαζομένων στο τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

    Παγκοσμίως, οι πιο αισιόδοξες προοπτικές για την απασχόληση στο Γ’ Τρίμηνο του έτους καταγράφονται σε Ινδία, Σιγκαπούρη, Περού, Πολωνία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ και Ρουμανία. Αντίθετα, οι λιγότερο αισιόδοξοι εργοδότες για το τρίμηνο που ακολουθεί είναι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Ιρλανδοί. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, μειωμένες εμφανίζονται οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης σε 18 χώρες, βελτιωμένες σε επτά και αμετάβλητες στις υπόλοιπες επτά."

    ReplyDelete
  51. Επίσης πάλι από την Ναυτεμπορική:

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
    Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 07:00
    Ρεκόρ ακρίβειας σε τρόφιμα, μεταφορές και έξοδα σπιτιού

    "Σε μηνιαία βάση, σύγκριση τιμών Μαΐου με Απρίλιο, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών με 19,1%, στη βενζίνη με 6,5% και στις οικιακές υπηρεσίες με 3,9%.

    Σε σύγκριση με το Μάιο του 2007 οι υψηλότερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 43,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης με 38,6%, στο σπορέλαιο με 37,1%, στο βούτυρο γάλακτος με 30,7%, στα ζυμαρικά με 25,9%, στο αλεύρι με 20,3%, στο ψωμί με 17,7%, στα όσπρια με 13,7%, στα πουλερικά 12,9%, στα αυγά 14,5%, στη βενζίνη 13,3%, στις φρυγανιές 11,9%, στα νωπά φρούτα 12,3%, στα σκληρά τυριά 15% κ.λπ.

    Εξάλλου, με εξαίρεση την ομάδα των επικοινωνιών, οι υπόλοιπες 11 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν σημαντικές ανατιμήσεις σε σύγκριση με το Μάιο του 2007. Ειδικότερα αυξήθηκαν οι δείκτες:

    1. Κατά 6,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά»', λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιές-παξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αυγά, βούτυρο γάλακτος, φυτικό βούτυρο, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, όσπρια, γλυκά-ζαχαρωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών: ελαιόλαδο, πατάτες νωπές.

    2. Κατά 2,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    3. Κατά 3,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    4. Κατά 10,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων.

    5. Κατά 3,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

    6. Κατά 3,7% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών των φαρμάκων, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

    7. Κατά 5,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.

    8. Κατά 2,5% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών.

    9. Κατά 4,6% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών / ΙΕΚ

    10. Κατά 5,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), καθώς και της αύξησης των τιμών των κυλικείων και των τιμών των ξενοδοχείων.

    11. Κατά 3,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες».

    Μείωση 3,2% παρουσίασε η ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης των τιμών των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας, μέρος της οποίας αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας.

    Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,9% το Μάιο, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ Οι βουλευτές κ. Λούκα Κατσέλη και κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή τους αναφέρουν πως τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την άνοδο των τιμών, που, όπως σημειώνουν, έχει κυριεύσει την αγορά. Καλούν την κυβέρνηση να μειώσει τα τιμολόγια στις ΔΕΚΟ, να εφαρμόσει το νόμο περί καταπολέμησης μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού."

    ReplyDelete
  52. Ας απομονώσουμε τους εργολάβους της υπονόμευσης του μπλόγκ.

    Αυτά τα σκουπιδοσέντονα που απλώνουν μερικοί εδώ μέσα δείχνουν απλώς το μίσος για τους επιτυχιμένους.Είτε είναι χώρες είτε είναι οργανισμοί είτε είναι άτομα είτε είναι μπλόγκς.
    Ο καθένας μας καταλαβαίνει το σκοπό τους.

    ReplyDelete
  53. Είναι προφανής η αισχροκέρδεια.
    Δεν είναι δυνατόν να έχεις αύξηση στο πετρέλαιο από Μάιο σε Μάιο 38,6% και στο βούτυρο 30,7%. Τι διάολο, από το πετρέλαιο βγαίνει το βούτυρο????
    Δεν μπορεί το να συμμετέχει το πετρέλαιο κατά 80% στο κόστος παραγωγής του βουτύρου, ώστε να δικαιολογεί αυτήν την άυξηση.

    ReplyDelete
  54. @libertarian

    Ετσι γραφεται το "επιτυχημένος". Επίσης δεν υπάρχει "ρεμβασισμός", υπάρχει ρεμβασμός (από το ρέμβη) και ρεβανσισμός (από το revanche δλδ εκδίκηση). Η ανορθογραφία σου σκοτώνει. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα σωστά, πρίν αρθρώσουμε την άποψή μας.

    ReplyDelete
  55. @ libertarian

    Αυτά τα "σκουπιδοσέντονα" που λες, είναι άρθρα από έγκριτες εφημερίδες και μάλιστα πραγματεύονται αντικείμενα του άμεσου ενδιαφέροντος του blog.
    Καλά θα έκανες να ξεστραβωθείς και να διαβάσεις μπας και πάρεις χαμπάρι τι σου γίνεται και να αφήσεις τα συνθήματα για τις συγκεντρώσεις που πας και κάνεις την φλαμπουροκουβαλήστρα και τον χειροκροτητή.

    ReplyDelete
  56. "Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα σωστά, πρίν αρθρώσουμε την άποψή μας."

    Το σωστό να λέγεται.Μπορείς,ας πούμε, να γράφεις όσες μπούρδες θέλεις αρκεί να είναι γραμμένες με ορθογραφία.Η αρκεί να τις γράφει η εφημερίδα που θέλεις να προπαγανδίσεις και ας είναι με τη βοήθεια του μηχανικού ορθογράφου.
    Κατά τα άλλα καταλαβαίνω ότι, για σένα, το μίσος είναι υπέρτερο αγαθό της ορθογραφίας.

    ReplyDelete
  57. Libertarian συμφωνούμε απόλυτα.

    ReplyDelete
  58. ...φλαμπουροκουβαλήστρα...

    Να μια μπούρδα με άψογη ορθογραφία απο έναν σκουπιδοσυλλέκτη.

    ReplyDelete
  59. Παιδιά σχετικά με τα σεντόνια, από τη στιγμή που δεν είναι δική σας η άποψη, τα έχουμε ξαναπεί κι έχει δίκιο ο libertarian σ' αυτό, να βάζετε link και όποιος θέλει να πάει να διαβάζει. Άσχετα με το περιεχόμενο που μπορεί να είναι καλό ή κακό, αλλιώς μπουκώνει το πράγμα.

    ReplyDelete
  60. @libertarian

    Φυσικά είσαι αλάνθαστος, και έτσι δεν αποδέχεσαι διορθώσεις. Τα περί μίσους στα επιστρέφω. Επίσης δεν σχολίασα καν τα γραφόμενα, ο φανατισμός σου βέβαια χρωμάτισε αυτά που λές και μικρός ως είσαι ΚΑΙ στις σκέψεις εκτός από την ορθογραφία γράφεις ελεύθερα τις ανοησίες σου, εκτοξεύοντας λάσπη. Ο φανατισμός από όπου και αν προέρχεται, είτε από το Ριζοσπάστη είτε από υπερφιλελεύθερους δεν βοηθά τη συζήτηση. Βρίζοντας τους άλλους ως σκουπιδοσυλλέκτες δεν επιτυγχάνεις και πολλά.

    Αναμένω τις επόμενες σοφίες σου, Ω ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΕ....

    ReplyDelete
  61. Καλά από παμμέγιστους εδώ μέσα έχει πολλούς. Μην το ψάχνεις. Βάλε και τον εαυτό σου μέσα και εμένα και όποιον άλλο θες. Όλοι έχουν μια παμμέγιστη άποψη να διατυπώσουν. Τώρα βέβαια το να πλακωθείτε για το σεντόνι κάτι πάει κι έρχεται, αλλά και για την ανορθογραφία που μπορεί στην τελική να είναι και λάθος εκ παραδρομής δεν το βρίσκετε λίγο παιδικό; Πολύ αίμα σ' αυτό το ποστ ρε παιδιά. Χωρίς λόγο.

    ReplyDelete
  62. @φωφώ
    δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πάω ούτε μέρα στην Μύκονο ή σε οποιοδήποτε άλλο Κυκλαδονήσι (ή νησί γενικώς)

    ReplyDelete
  63. ema ki esy me to aima afoy ksereis molis zitiseis ta 1200 oi astoi de sta dinoyn ki oi aristeroi theloyn perissotera, anatsotsoyrothikan ta sistimata.

    ReplyDelete
  64. ένας σωστός μισθός για μία πρώτη δουλειά πρέπει να σου εξασφαλίζει ενοίκιο, φαγητό, άλλα έξοδα πάγια μηνιαία ( κινητό, βενζίνη ,κοινόχρηστα, ρουχισμός ) και να μένει και κάτι για αποταμίευση ,διότι πάντα κάτι έκτακτο συμβαίνει. Με αυτό το σκεπτικό ο πρέπων μισθός με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να είναι κοντά στα 2000 ευρώ καθαρά.

    ReplyDelete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  66. Η αγορά βέβαια, στη σταθερή οκτάωρη απασχόληση

    Καμία αγορά, ούτε εδώ στις ΗΠΑ, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από μέτρια μιζέρια για "σταθερό οκτάωρο". Κάτι ευκαιριακές μόνο αναλαμπές (κάποτε στο software στην Καλιφόρνια και κάποιοι που εργάζονται με προνομιακκές συμβάσεις σε τυχερές εταιρίες, αλλά αυτοί αντιπροσωπεύουν το 2% του εργατικού δυναμικού μόνο).

    Κατά τα άλλα, να μην περιμένετε ποτέ να αυξήσετε αγοραστική δύναμη και βιωτικό επίπεδο με 8ωρο πίσω από γραφείο. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με "πλούσιες ή φτωχές" οικονομίες. Πολύ απλά, εάν πολλοί περνάνε καλά στο 8ωρο, τότε τρέχουν και οι υπόλοιποι εκεί, οπότε τελικά μοιράζεται η πίτα σε ίσα, μικρά μερίδια (υπερκορεσμός θέσεων).

    Οπότε, αυτά τα παραμύθια της χαλιμάς περί "υπερευτιχισμένων νέων που δουλεύουν όλοι 8ωρο και ζούνε στον παράδεισο" ανήκουν στα ενημερωτικά περιοδικά των μαρτύρων του Ιεχωβά (ευτυχισμένες και καλοντυμένες οικογένειες σε καταπράσινα λιβάδια), αλλά όχι στην πραγματικότητα. Πολύ απλά, λόγω υπερκορεσμού των "προνομιακών" θέσεων.

    Λευτέρης

    ΥΓ. Βάσει όσων ακούω και υπολογίζω (γιατί είδα και με τα μάτια μου πριν από δύο χρόνια), για να ζει κανείς άνετα στην Ελλάδα σήμερα θέλει 3.000 ευρώ το μήνα. Οπότε, τι λέτε 1.200 και αηδίες... το μέλλον ανήκει στους επαγγελματίες και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ χώρα στην οποία ζουν καλά οι τυπικοί 8ωροι μισθωτοί.
    Συγγενής φίλου μου στην Ελβετία, ζευγάρι δασκάλων, μετά από φόρους κλπ έχει 500 δολάρια το μήνα για να περάσει. Ανατριχιαστικά πράματα.
    Άμα θέλετε να κάνετε λεφτά, ξεχάστε τα 8ωρα και ρίξτε το στην περιπέτεια του επαγγελματισμού. Εκτός κι αν αυτό το blog αναφέρεται σε "υπερ-συντηρητικούς και φοβισμένους νέους, μελλοντικούς χαμηλόμισθους καναπέδες και μικροαστισμός της κακιάς ώρας". Στην ανάγκη, κοπανίστε την για το εξωτερικό. Ντροπή στην ηλικία σας να έχετε τόσο μικρές βλέψεις και μηδέν φιλοδοξία και ορμή.

    ReplyDelete
  67. @ Dr Marx,

    "η διαχειριστική λογική που σας διακρίνει, ως γνήσιοι τεχνοκράτες που είστε, αδυνατεί να συλλάβει τη δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων, και πως αυτή καθορίζει σε τελική ανάλυση την ατζέντα..."

    June 10, 2008 3:20 PM

    Ενώ η κατανόηση της ιστορίας ΜΟΝΟ μέσα από την οικονομία και την παραγωγική διαδικασία δεν παραπέμπει καθόλου στο σκληρότερο είδος τεχνοκρατισμού...

    Αυτό θες να μας πεις;

    Έναν "τεχνοκρατισμό" μάλιστα ο οποίος ουδέποτε βρέθηκε να συμπλέει με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Το ότι η κομμουνιστική αριστερά χρησιμοποιεί ως μέσο τις κοινωνικές συγκρούσεις για να επιτύχει τους σκοπούς της, δεν σημαίνει και de facto κατανόηση των πραγματικών αιτιών τους.

    Μέσα στην ιστορία υπάρχει η ετερογονία μέσων και σκοπών, την οποία η κομμουνιστική θεωρία είναι αδύνατον να θίξει. Τα μέσα στην πορεία διαφοροποιούν τους σκοπούς, και οι σκοποί με την σειρά τους αλλάζουν τα μέσα. Αν η κομμουνιστική θέαση (της ιστορίας) ήταν πιο ανοιχτή, θα το είχε συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Το αντίθετο.

    Η "δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων" στον κομμουνισμό υπηρετεί έναν σκοπό, την αποσταθεροποίηση του συστήματος για την τελική έφοδο και την κατάληψη της εξουσίας.

    'Οταν αυτό επιτευχθεί, η "δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων" θα μετατραπεί γρήγορα σε "αντιδραστικές δυνάμεις" που υποστηρίζονται από τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό.

    Το σενάριο είναι παλιό, ο σκηνοθέτης μέτριος, η ταινία έχει χιλιοπαιχτεί, και άσε που εισπρακτικά ήταν μια αποτυχία και μισή...

    ReplyDelete
  68. vaggelas said...
    @ Dr Marx,

    "η διαχειριστική λογική που σας διακρίνει, ως γνήσιοι τεχνοκράτες που είστε, αδυνατεί να συλλάβει τη δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων, και πως αυτή καθορίζει σε τελική ανάλυση την ατζέντα..."

    June 10, 2008 3:20 PM

    Ενώ η κατανόηση της ιστορίας ΜΟΝΟ μέσα από την οικονομία και την παραγωγική διαδικασία δεν παραπέμπει καθόλου στο σκληρότερο είδος τεχνοκρατισμού...

    Αυτό θες να μας πεις;

    Έναν "τεχνοκρατισμό" μάλιστα ο οποίος ουδέποτε βρέθηκε να συμπλέει με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Το ότι η κομμουνιστική αριστερά χρησιμοποιεί ως μέσο τις κοινωνικές συγκρούσεις για να επιτύχει τους σκοπούς της, δεν σημαίνει και de facto κατανόηση των πραγματικών αιτιών τους.

    Μέσα στην ιστορία υπάρχει η ετερογονία μέσων και σκοπών, την οποία η κομμουνιστική θεωρία είναι αδύνατον να θίξει. Τα μέσα στην πορεία διαφοροποιούν τους σκοπούς, και οι σκοποί με την σειρά τους αλλάζουν τα μέσα. Αν η κομμουνιστική θέαση (της ιστορίας) ήταν πιο ανοιχτή, θα το είχε συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Το αντίθετο.

    Η "δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων" στον κομμουνισμό υπηρετεί έναν σκοπό, την αποσταθεροποίηση του συστήματος για την τελική έφοδο και την κατάληψη της εξουσίας.

    'Οταν αυτό επιτευχθεί, η "δυναμική των κοινωνικών συγκρούσεων" θα μετατραπεί γρήγορα σε "αντιδραστικές δυνάμεις" που υποστηρίζονται από τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό.

    Το σενάριο είναι παλιό, ο σκηνοθέτης μέτριος, η ταινία έχει χιλιοπαιχτεί, και άσε που εισπρακτικά ήταν μια αποτυχία και μισή...

    June 11, 2008 8:40 AM


    Το μετέφερα από το προηγούμενο post γιατί το θεωρώ ως ένα απο τα καλύτερα κείμενα που γράφτηκαν στο μπλόγκ.Και με άμεση σχέση με το σημερινό θέμα.

    ReplyDelete
  69. Γεια σας, είμαι 20 χρονων και μετακόμισα προσφάτως σε δικό μου σπίτι με τον σύντροφό μου. Πήραμε αναγκαστικά καταναλωτικό δάνειο για να πετύχουμε το στόχο αυτό μιας και οι 2 πέρνουμε 750 καθαρά το μήνα. Δεν ξέρω αν θα τα βγάλουμε πέρα με το πέρας των καιρών διότι οι μισθοί παραμένουν οι ίδιοι ενώ οι τιμές της αγοράς (υλικά αγαθά, τρόφιμα κτλ) αυξάνονται. Είμαι σε αδιέξοδο.Αν τα βγάλω τώρα πέρα τι θα γίνει όταν αποφασίσουμε να κάνουμε και παιδιά?

    ReplyDelete
  70. Δυστυχώς το καπιταλιστικό μοντέλο στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει ακόμα. Αντιθέτως βλέπουμε τις πολυεθνικές να αντιγράφουν τα 'κακά' ελληνικά εργοδοτικά τερτύπια και αντί να δίνουν τους μισθούς που βλέπεις π.χ. στη Γαλλία αντιγράφουν τους ντόπιους τύρρανους και δίνουν τα ίδια ψίχουλα... Τελικά ο ανώτατος μισθός στα 1200 ευρώ πρέπει να θεσπιστεί νομικά και αυτά λίγα είναι...

    ReplyDelete
  71. Τουλάχιστον στη Γαλλία (αν μη τι άλλο προ κρίσης) αυτό που ξέρω είναι πως προστατεύεται πολύ ο εργαζόμενος, ίσως πάρα πολύ.. Αν θέλουμε λοιπόν κάτι ανάλογο και εδώ, ας δούμε τι κάνει το εκεί κράτος και πόσο σοβαροί είναι οι νόμοι..

    ReplyDelete