Friday, June 13, 2008

Η δουλειά των 65 ωρών

Δε χρειάστηκε να περιμένουμε την αναθεωρημένη Working Time Directive για να μάθουμε για τη δουλειά των 60 και των 65 ωρών. Οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Είτε μέσω του δωδεκάωρου που χτυπάμε καθημερινά στην κύρια δουλειά, είτε μέσω της πολυαπασχόλησης σε μία και δύο δουλειές. Έχουμε συνειδητοποιήσει από την πρώτη στιγμή του εργασιακού μας βίου, ότι αν κάποιος νέος εργαζόμενος επιθυμεί να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να βάλει και δυο πεντάρες στην άκρη, το οκτάωρο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αρκεί.

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας των 770,000 μικροεπιχειρήσεων που απασχολούν το 50% των μισθωτών και δίνουν έμφαση στη χαμηλή ειδίκευση, των αδύναμων μηχανισμών ελέγχου που εύκολα παρακάμπτουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, της ελλειμματικής γνώσης που έχει ο καθένας από εμάς για τα εργασιακά του δικαιώματα και της μειωμένης διάθεσης να αγωνιστεί γι’ αυτά.

Υπ’ αυτή την έννοια, οι λεονταρισμοί των υπουργών της κυβέρνησης στα πέριξ των ευρωπαϊκών Συμβουλίων Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων και στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης είναι περιττοί. Διότι πολύ απλά, όλα αυτά τα χρόνια τα εργασιακά ζητήματα αποτελούν θέματα χαμηλής προτεραιότητας στην κυβερνητική ατζέντα.

Το στοίχημα της εργασιακής ασφάλειας για την Ελλάδα σήμερα, δεν κρίνεται πρωτίστως στο θεσμικό επίπεδο της ΕΕ, μέσω μιας οδηγίας που δίνει τη δυνατότητα στους Χ εξειδικευμένους εργάτες γνώσης της Υ πολυεθνικής επιχείρησης στη Ζ προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα να αυτοεξαιρούνται από το δικαίωμα του 48ωρου. Αντιθέτως κερδίζεται από εμάς στη δική μας χώρα εάν κι εφόσον πρώτον, δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της ασυδοσίας στον εργασιακό χώρο, και δεύτερον, αποκτήσουμε υγιέστερη αγορά με μεγαλύτερα επιχειρηματικά μεγέθη και επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αμαχητί την επίμαχη διάταξη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που επιχειρεί να ανατρέψει από την πίσω πόρτα ένα θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα το δικαίωμα στον περιορισμένο χρόνο δουλειάς. Κάθε άλλο. Διαφωνούμε ριζικά με τη Working Time Directive. Ειδικά για την Ελλάδα της ρυθμισμένης εργασιακής ανομίας (rgidanomy) η συγκεκριμένη ρύθμιση κλείνει το μάτι στον Έλληνα εργοδότη με νοοτροπία σατράπη, στέλνοντάς του το σήμα να διευρύνει κι άλλο το ήδη ξεχειλωμένο ωράριο.

Είναι όμως χρήσιμο να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η Κυβέρνηση να μη μυθοποιεί τη δράση της στην ΕΕ δημιουργώντας ανεμόμυλους που ως αυτόκλητος Δον Κιχώτης καλείται να νικήσει. Ας παλέψει επιτέλους με τους δικούς μας εγχώριους γίγαντες, τη στενή παραγωγική βάση και το πρόβλημα της ελληνικής ρυθμισμένης αναρχίας.

76 comments:

  1. Η πολιτική οικονομία των εργασιακών σχέσεων , ένα εδνιαφέρον άρθρο από τον Πασχάλη Αγανίδη

    ReplyDelete
  2. Kι εδώ υπάρχει σχετικό ενημερωτικό υλικό από το euractiv

    Ministers agree on temporary workers and working time

    ReplyDelete
  3. δΤο μονο που αξιζει ειναι να δουλευεις για σενα και με υπομονη και επιμονη ισως γινει κατι γιατι αν δουλευεις μισθωτος μετα απο 5 χρονια δουλειας σε γραφειο λογιστικο παιρνεις 750ε και με ενσημα μισα!Στην επαρχια δεν υπαρχει γενια των 700ε αλλα των 550-600 και σου λενε αν θελεις!

    ReplyDelete
  4. Η χρονικά οριοθετημένη εργασία έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό και απο το working time περάσμε στο work load.Η μονάδα μέτρησης της εργασίας αλλάζει και απο χρονική μονάδα γίνεται μονάδα παραγωγικότητας.
    Αυτή την αντίληψη άρχισε να εκφράζει η προώθηση του θεσμού των credits στα Πανεπιστήμια.Που στηρίζεται στο εργασιακό φορτίο και όχι στις ώρες παρακολούθησης.
    Μέσα σαυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και το νέο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται.Ενα περιβάλλον που κανένας βολουνταρισμός δεν μπορεί να το ανατρέψει αν δεν το ΚΑΤΑΝΝΟΗΣΕΙ.

    ReplyDelete
  5. Για τον ενεργο και ανενεργο χρονο εργασιας δεν ειπατε τιποτα...Αλλα και για το 65ωρο δεν ειπατε τιποτα...Μπορει εσεις να τη βρισκετε με το να δουλευετε 12 ωρες γιατι μπορει να αισθανεσθε χρησιμα μελη της κοινωνιας...Εγω δε τη βρισκω καθολου καθως θεωρω περιττο να δουλευει οποιοσδηποτε πανω απο 8ωρο,για να μη πω και λιγοτερο,δεδομενης της παραγωγικοτητας της εργασιας..Τι ειναι αυτο που κανει το καπιταλισμο να μη μπορει να εκμμεταλευτει στο επακρο τις παραγωγικες δυναμεις διευθετωντας το χρονο εργασιας προς οφελος των εργαζομενων,αλλα αντιθετα να εντεινει την υπερεργασια και το αγχος απο την πληρη εξαρτηση απο τον εργοδοτη? ΚΟυιζζζζζζζζ....

    ReplyDelete
  6. "Σταματήστε το κόσμο-Θέλω να κατέβω".

    Oσο όμως και να ουρλιάξει ο ποιητής ο κόσμος θα φύγει χωρίς αυτόν και αυτός θα χορεύει αμέριμνος περιμένοντας το ψυχίατρο.

    ReplyDelete
  7. Ετσι είναι Γιούρι

    "Κυριακή γιορτή και σχόλη
    νάταν η Βδομάδα όλη"

    ΑΛΛΑ

    "γλυκός ο ύπνος το πρωί
    έξω ο κώλος τη Λαμπρή"

    ReplyDelete
  8. {"γλυκός ο ύπνος το πρωί
    έξω ο κώλος τη Λαμπρή"

    June 13, 2008 10:34 AM}

    Μια χαρά θα γεμίσει ο κόσμος ξέκωλα!

    ReplyDelete
  9. Η ελεύθερη παραβίαση του 48ωρου έχει θεσπιστεί από την οδηγία του 1993. Στην αναθεωρημένη σημερινή το ελεύθερο όριο το κάνουν 65 ώρες. Η ρύθμιση έγινε και τις 2 φορές έπειτα από αίτημα των Βρετανών.

    ReplyDelete
  10. Η κατάλυση του 48ωρου οφείλεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μέχρι να λαδώσει τ' άντερο να μεσοαστικοποιηθούν και να ζητήσουν ποιότητα ζωής θα ανταγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα τις δυτικές και φυσικά δεν εξαιρείται εδώ το ωράριο. Όσο υπάρχουν κινέζοι που δουλεύουν 16 ώρες τη μέρα και ευρωπαϊοι που καταναλώνουν τα made in china χαιρετίσματα.

    ReplyDelete
  11. "Κυριακή γιορτή και σχόλη
    νάταν η Βδομάδα όλη"

    Και δυό φορές το χρόνο Eurovision
    Και κάθε χρόνο Μουντιάλ
    Και..γαμώ την επανάσταση!

    ReplyDelete
  12. Και δυό φορές το χρόνο Eurovision
    Και κάθε χρόνο Μουντιάλ.
    Και..γαμώ την επανάσταση
    Και τους Βρετανούς τους βλάκες!

    ReplyDelete
  13. Αν δεν ήταν και η Πετραλιά ρε μάγκες οι Ευρωπαίοι θα μας πηδούσαν κανονικά.
    α ρε
    Φάνη,Φάνη
    σου εφάνη!
    μπλιάχ!!

    ReplyDelete
  14. nai more ebgale to tyri anamesa ap'ta podia kai tromaksan

    ReplyDelete
  15. @g700

    Πιστεύω ότι η αιτία όλων των κακών όπως λέει και ο gμόσιος είναι οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    Και ρωτώ για τρίτη φορά (εφόσον δεν γίνεται ως χώρα να αντιστρέψουμε την κατάσταση), ποια είναι η άποψη σας για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί το "global labor arbitrage" που είχε εύστοχα εντοπίσει ο συγγραφέας που είχατε σε προηγούμενο post σας????
    Υπάρχουν πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία?

    ReplyDelete
  16. Εν τέλει επαναλαμβάνουμε αυτό που γράφουν τα παιδιά λίγο διαφορετικά:

    1) Δεν υπάρχουν ή γίνεται προσπάθεια να καταλυθούν οι όποιοι μηχανισμοί ελέγχου και

    2) Τα θέματα αυτά είναι χαμηλά στην προεκλογική ατζέντα (εγώ προσωπικά πιστεύω στου ψηφοφόρου και όχι τόσο στων κομμάτων). Όπως σωστά γράφτηκε Eurovison, Mundial και .....

    ReplyDelete
  17. Η παγκοσμιοποίηση όμως δεν έβλαψε και πολύ τη ναυτιλία, η οποία ευνοείται από την πύκνωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων έτσι Don και φυσικά όπως μας εξήγησες στο προηγούμενο ποστ βοήθησε τους εκεί εργαζόμενους.

    Ούτε μας είπε η παγκοσμιοποίηση ότι το βέλτιστο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι να διατηρούμε 770,000 μικροεπιχειρήσεις χαμηλής ειδίκευσης με μέσο όρο 2 άτομα προσωπικό.

    Η παγκοσμιοποίηση σαρώνει τα πάντα στο περασμά της δημιουργώντας χαμένους και κερδισμένους. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να είμαστε από την πλευρά των κερδισμένων;

    ReplyDelete
  18. G700 said...

    Ούτε μας είπε η παγκοσμιοποίηση ότι το βέλτιστο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι να διατηρούμε 770,000 μικροεπιχειρήσεις χαμηλής ειδίκευσης με μέσο όρο 2 άτομα προσωπικό.
    Η παγκοσμιοποίηση σαρώνει τα πάντα στο περασμά της δημιουργώντας χαμένους και κερδισμένους. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να είμαστε από την πλευρά των κερδισμένων;"

    @g700

    Μάλλον έχω πρόβλημα γραπτής έκφρασης ή μόλις σας μιλήσει κάποιος για συνέπειες της παγκοσμιοπίησης lock-άρει το μυαλό σας σε καλούς και κακούς, σε κομμουνιστές και σε φιλελεύθερους κ.ο.κ.

    Ακριβώς το ίδιο που ρωτάτε στο τέλος της απάντησής σας, ρωτάω κι εγώ....!!!!!
    Εσείς σαν διαδικτυακή κίνηση/ πρωτοβουλία που είστε (ή ότι άλλο) έχετε να προτείνετε κάτι?
    Έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας κάποια φόρμουλα που θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης και να αποφύγει τις συνέπειες?

    Μη μου πείτε τώρα ότι δεν υπαρχουν αρνητικές συνέπειες γιατί θα αρχίσουμε "φτου κι απ'την αρχή" και δεν θα το αντέξω....

    ReplyDelete
  19. Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα into context που λένε και οι αγγλοσάξονες, στο euractiv έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο Eastern Europe Struggles to bring back its workers και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα επιστολή από έναν τέτοιο worker

    Young people: Do not go back to Bulgaria
    Published: Wednesday 11 June 2008
    Dr. Orlin Vushkov, Bulgaria
    Sir,

    Regarding 'Eastern Europe struggles to bring back its workers':

    After graduating with an MBA in the UK, I decided to go back to Bulgaria, which now seems to be the bitterest lesson I have ever learnt.

    Bulgaria is a small country, with almost no potential for healthy economic growth. Most employers are mainly small business units, with no or poor management or business experience, which makes them less competitive and causes problems for employees.

    The oligarchs in the government make the country less popular. Foreign investors are staying away, while the educated workforce is trying to escape from the misery in the country.

    All EU countries impose restrictions on Bulgarians, so most are once again looking to emigrate to Canada and or countries where a decent life seems to be feasible. The EU failed in Bulgaria, and unfortunately still does not seem to realise that the only way to fight corruption is to erase all barriers to the free movement of people within the EU.

    I do not recommend any Bulgarian student graduating in the EU or other foreign countries to return to Bulgaria. Bulgarian citizens cannot work in most EU countries, but it will be better to work illegally, or move to Canada or even an African country, than to go back to Bulgaria.

    It is hard even to survive in Bulgaria. People who left the country in 2006, or prior to this date, must be aware that nowadays it is more worthwhile to go to Africa than return to Bulgaria. Thus it has become clear that Bulgarians are not welcome in Western European countries, yet cannot lead decent lives in Bulgaria.

    To illustrate this: I had to start working for ProCredit Bank Bulgaria upon my return to the country after graduating with distinction with an MBA from the University of Wales, Aberystwyth. It was the first job offer I received in three months, simply because I am not allowed to work in the UK.

    In Bulgaria nobody cares what you can do as it is the identity of your referee that is more important. I started working for less than 300 GBP per month, on which it is very hard to survive, even in Sofia. Additionally, the business in Bulgaria operates with outdated methods and the high unemployment rate allows poorly qualified middle- and even senior management to act in an arbitrary manner.

    It is better to work as a fruit picker or a taxi driver for a few years and restart your life from the beginning instead of going back to Bulgaria.


    Dr. Orlin Vushkov (MBA)

    Bulgaria

    ReplyDelete
  20. "Πιστεύω ότι η αιτία όλων των κακών όπως λέει και ο gμόσιος είναι οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης."

    OLWN twn kakwn? MIA mono aitia?

    I pagosmiopoiisi prosferei kai monadikes eykairies ekmetalleysis gia osous mporoun na tin aksiopoiisoun. To na rixnoume apokleistika ekei tin eythyni einai to ligotero strouthokamilismos.

    Alla opos strosame, tha koimithoume.

    ReplyDelete
  21. "Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να είμαστε από την πλευρά των κερδισμένων"

    Και βέβαια όταν λέμε Παγκοσμιοποίηση εννοούμε χιλιάδες ορισμούς και εκατομμύρια ατομικές εμπειρίες.Και φυσικά για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε,όχι να συμφωνήσουμε απαραίτητα,πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος.Ηράκλειος άθλος μου φαίνεται.Οταν μάλιστα αρκετοί περιορίζονται συστηματικά σε ερωτήσεις αντί,ως οφείλουν,για να το πω παραφραστικά,"ΝΑ ΜΗ ΡΩΤΑΝΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ".
    Ετσι και αλλοιώς και επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ απο την αρχή το μπλόγκ,νομίζω ότι αρκετές φορές μιλήσαμε και θαρρώ ότι συμφωνήσαμε ότι ο κόσμος όλος ευνοήθηκε απο την φιλευθεροποίηση: πολιτική,πολιτισμική,κοινωνική,οικονομική.
    Σε ότι με αφορά την παγκοσμιοποίηση την εκλαμβάνω ως θρίαμβο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πλανητικό επιπεδο.

    ReplyDelete
  22. Εγώ είπα ότι η παγκοσμιοποίηση είναι η κινητήριος δύναμη. Δεν έδωσα θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Λέω ότι η Π. είναι μια φυσική διαδικασία. Εννοείται ότι έχει ευκαιρίες και κινδύνους. O ντον δείχνει τους κινδύνους και η γ700 τις ευκαιρίες.

    ReplyDelete
  23. όταν λέμε Παγκοσμιοποίηση εννοούμε χιλιάδες ορισμούς και εκατομμύρια ατομικές εμπειρίες

    Ναι, γι'αυτό επαναφέραμε το παράδειγμα της ναυτιλίας. Υπάρχουν τομείς που ευνοούνται και τομείς που ΔΕΝ, όπως πχ η κλωστοϋφανοτυργία. Επίσης σα γενικό κανόνα θεωρούμε ότι τα μικρά επιχειρηματικά μεγέθη με έμφαση στη χαμηλή ειδίκευση είναι συνταγή globalisation loser. Ωστόσο μαγική φόρμουλα δεν υπάρχει κι αν υπάρχει δεν την έχουμε ανακαλύψει ακόμα.

    ReplyDelete
  24. Ανάμεσα στις πολλές δυνάμεις που αναπτύσσονται μέσα στο υπο διαμόρφωση σύστημα της Παγκοσμιοποίησης δύο είναι οι πιό ισχυρές και αντίρροππες.
    Απο τη μιά οι δυνάμεις της διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κύριο υπερασπιστή τη κοινωνία των πολιτών.
    Από την άλλη οι δυνάμεις περιορισμού και καταστολής αυτών των δικαιωμάτων που στηρίζονται στην οικονομική εξουσία του Κορπορατισμού,με την Τσόμσκεια ερμηνεία.
    Κάπου στη μέση βρίσκεται η Πολιτική.
    Αρα ένα μπλόγκ,όπως το Γ700,που αυτοπροσδιορίζεται ως κίνηση της κοινωνίας των πολιτών,υποδεικνύει και τι υποστηρίζει "KAI ME ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΟΙΟΝ",για να θυμηθούμε λίγο και τον Λένιν.

    ReplyDelete
  25. Ρε παιδιά τα έχουμε κάνει μαντάρα....

    Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την παγκοσμιοποίηση, ουδείς όμως δεν είναι καθολικά αποδεκτός.

    Παγκοσμιοποίηση νοείται στις τέχνες, στα ήθη κι έθιμα, στην μαγειρική, στην μουσική,....,... και στην οικονομία.

    Ας μην προσπαθεί ο καθένας να πει την γνώμη του αν είναι καλό πράγμα ή κακό, ή να αποτολμά να αποκομίσει πόντους για την ιδεολογική του τατότητα και πιστεύω. Είναι κουτό.....

    Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός που έχει επέλθει ανεπιστρεπτί. Όλα τα δεδομένα στην οικονομία επηρεάζονται από αυτό το πράγμα που λέγεται παγκοσμιοποίηση κι έτσι παρ'ότι η (Π) είναι μία ως έννοια, ωστόσο βάζει το χέρι της άμεσα ή έμμεσα (θετικά ή αρνητικά) σε πολλά πράγματα.

    Τώρα ή θα καθόμαστε και θα βλέπουμε το έργο ή θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Ή θα ανέβουμε στο τρένο ή θα κάτσουμε να μας πατήσει. Όταν έρχεται το τρένο να σε πατήσει είναι μαλακία να συζητάς τι χρώμα είναι. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να κάνεις.

    Έως τώρα δεν έχω δει να γίνεται κάτι σε εθνικό επίπεδο. Μόνο επιδοτήσεις........

    Υπάρχουν τρόποι που εσείς προτείνετε να εκμεταλλευτούμε ώστε να ανέβουμε στο τρένο.

    ReplyDelete
  26. sintaksi sta 12 stratos sta 100 i moni lysi

    ReplyDelete
  27. G700 said...

    "Υπάρχουν τομείς που ευνοούνται και τομείς που ΔΕΝ, όπως πχ η κλωστοϋφανοτυργία."

    @g700

    Παραθέτω ένα δημοσίευμα που νομίζω ότι προσφέρει στην συζήτηση και αφορά τα αποτελέσματα μίας εταιρίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας
    (συγνώμη για το μακροσκελές του comment):
    Υπάρχουν τομείς που ευνοούνται και τομείς που ΔΕΝ, όπως πχ η κλωστοϋφανοτυργία.

    "Στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ο όμιλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. διατήρησε τον κύκλο εργασιών του και βελτίωσε τη λειτουργική του κερδοφορία, παρόλο που δραστηριοποιήθηκε σε ένα αντίξοο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε από επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υψηλό πληθωρισμό, απότομη αύξηση του κόστους πετρελαίου και ενέργειας και ισχυροποίηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
    Αυτές οι συνθήκες, όπως είναι φυσικό, επηρέασαν και τα προϊόντα της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. τα οποία διατίθενται κυρίως στις Ευρωπαϊκές αγορές με το 76% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και το 82% των πωλήσεων της μητρικής, να εξάγεται.
    Ταυτόχρονα δε, το κόστος λειτουργίας της εταιρίας επηρεάστηκε αρνητικά από τις απεργίες της ΔΕΗ A.E. κατά το πρώτο τρίμηνο 2008 και τις συνεχιζόμενες απεργίες στον ΟΛΘ A.E.
    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στο ποσό των ευρώ 21,52 εκ, έναντι ευρώ 21,30 εκ του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε ευρώ 19,02 εκ. έναντι ευρώ 20,30 εκ του αντίστοιχου τριμήνου του 2007, παρουσιάζοντας μια μείωση που οφείλεται σε μειωμένες πωλήσεις βάμβακος.
    Τα μικτά κέρδη του Ομίλου βελτιώθηκαν σε 10,04% επί του κύκλου εργασιών από 9,48% της αντίστοιχης περιόδου, ενώ στη μητρική τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 9,85% από 7,89% του αντίστοιχου τριμήνου.
    Tα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου βελτιώθηκαν σε 3,93% του κύκλου εργασιών, έναντι 2,68% του αντίστοιχου τριμήνου του 2007 και ανήλθαν σε ευρώ 0,85 εκ.
    Για το 2008, έχουν προϋπολογισθεί επενδύσεις ύψους ευρώ 2,5 εκ, οι οποίες θα αφορούν εγκατάσταση υφαντικών ιστών τελευταίας τεχνολογίας καθώς επίσης και έργα υποδομών, που θα ενισχύσουν την ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους."

    Μην πιστεύετε ότι ακούτε. Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος πριν ακόμα ξεκινήσει. Για αυτό επιμένω.... Ξέρετε τι διαφοροποίησε αυτήν την εταιρία από τον υπόλοιπο κλάδο? Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως case study για να δείτε πιθανούς τρόπους και μεθόδους για να μην σε πατήσει το τρένο.....Πιθανόν να υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι ή ακόμα και διαφορετικοί. Αλλά καλύτερα νομίζω να συζητάμε για τους τρόπους και όχι για το "χρώμα του τρένου"

    ReplyDelete
  28. ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ...

    ReplyDelete
  29. Αδυνατώ να κατανοήσω τι ονειρεύονται για το μέλλον της Ευρώπης οι Υπουργοί Εργασίας της. Ποιό είναι το πλάνο? Το μόνο που βλέπω είναι μια έντονη επιθυμία για επιστροφή στην εποχή που περιγράφεται στα έργα του Charles Dickens. Αυτό ονειρευόμαστε για την Ευρώπη?

    Ίσως δεν έχω το κατάλληλο υπόβαθρο για να κρίνω, αλλά έχουν αντιληφθεί οι νοσταλγοί του Dickens τις συνέπειες αυτών των σεναρίων? Και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζόμενων. Έχουν υπολογίσει τις συνέπειες της μείωσης του ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων στην κατανάλωση και στην ανάπτυξη? Τελικά, μας ενδιαφέρει ή όχι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών?

    Αν το πλάνο της Ευρώπης είναι να συναγωνιστεί την Κίνα στο δικό τους παιχνίδι, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι.

    ReplyDelete
  30. Kypseliotis said...

    "Αν το πλάνο της Ευρώπης είναι να συναγωνιστεί την Κίνα στο δικό τους παιχνίδι, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι."

    Συμφωνώ απόλυτα.
    Στην περίπτωση αυτή όπως είπε παλιότερα σε κάποιο άλλο post ο blogger "paisios", θα φύγω να πάω στο χωριό μου. Είναι η μόνη λύση.
    Κι ας τους όλους να κουρεύονται.

    ReplyDelete
  31. ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

    ReplyDelete
  32. @g700
    Υπ’ αυτή την έννοια, οι λεονταρισμοί των υπουργών της κυβέρνησης στα πέριξ των ευρωπαϊκών Συμβουλίων Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων και στα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης είναι περιττοί. Διότι πολύ απλά, όλα αυτά τα χρόνια τα εργασιακά ζητήματα αποτελούν θέματα χαμηλής προτεραιότητας στην κυβερνητική ατζέντα.

    Μια ζωή παραπληροφόρηση... Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν ψηφιστεί δεκάδες νόμοι και ΠΔ για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
    Ενδεικτικά αναφέρω τους εξης: 2874/2000, 2956/01, 2972/01, 3144/03, 3250/04, 3385/05, 3377/05 ΠΔ 81/03, 164/04, 180/04. Οι νόμοι αυτοί αφορούν: σχετική απελευθέρωση των απολύσεων, θεσμοθέτηση μερικής απασχόλησης και επέκταση της εντός του δημόσιου τομέα, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας των υπερωριών κλπ, απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, αποκέντρωση συλλογικής διαπραγμάτευσης - τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (κοινώς ενοικίασης εργαζόμενων), ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου...

    Προφανέστατα, όλα αυτά δεν είναι καινούρια για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα καθώς είναι γνωστό ότι στην ελλάδα κυριαρχεί το εκτατικό μοντέλο συσσώρευσης, δηλαδή η επέκταση της εργάσιμης ημέρας. Εξ ου και το γεγονός ότι η παραγωγικότητα ανα εργαζόμενο είναι πολύ ψηλή λόγω των πολλών ωρών εργασίας. Παρόλα αυτά μέσω των ρυθμίσεων περί ενεργού και ανενεργού χρόνου θα κοιτάξουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και να απαλείψουν το νεκρό εργασιακό χρόνο από το κόστος εργασίας.

    Αντιθέτως κερδίζεται από εμάς στη δική μας χώρα εάν κι εφόσον πρώτον, δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της ασυδοσίας στον εργασιακό χώρο, και δεύτερον, αποκτήσουμε υγιέστερη αγορά με μεγαλύτερα επιχειρηματικά μεγέθη και επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους.

    Ο μόνος τρόπος να απαντηθούν όλα αυτά είναι η ανάπτυξη κινητοποιήσεων στους εργασιακούς χώρους. Είναι τρομερά γελοίο να υποστηρίζετε από τη μία ότι οι μεταρρυθμίσεις βοηθάν στη δημιουργία μιας "καλύτερης αγοράς" που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους, ενώ είναι προφανέστατο ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μεταβάλλουν διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς προς το χειρότερο.

    Και μέσα σε όλη αυτή την αντίφαση το μόνο που σας μένει είναι οι "ήξεις-αφίξεις" μπας και δουλέψετε κανένα κορόιδο που θα πάρει σοβαρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον σας για τους εργαζόμενους που αμείβονται με 700 ευρώ (που δεν είναι γενιά...)

    ReplyDelete
  33. Don συμφωνούμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος από χέρι. Μια περιπτωσιολογική παρατήρηση. Στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία για κάθε μία περίπτωση επιτυχίας υπάρχουν συνήθως άλλες πέντε αποτυχίας. Ταυτόχρονα το ποσοστό των κλωστών στη μεταποίηση απ' όσο ξέρουμε φθίνει. Αυτό είναι φυσικό υπό την έννοια ότι οι περισσότεροι τα μάζεψαν και πήγαν έξω ή έγιναν μη ανταγωνιστικοί λόγω Κίνας. Δηλαδή αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ναι παντού μπορούν αν δοθούν μάχες και να κερδηθούν, όμως στρατηγικά δε θα βλέπαμε το μέλλον της Ελλάδας στις κλωστές περισσότερο από ότι πχ στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

    Marx, προφανώς όλα όσα λέμε, για σένα με κριτήριο τις ιδεολογικές σου εμμονές είναι γελοίο και ανειλικρινές. Μήπως να απαλλοτριώναμε τη ναυτιλία μαζί με τον Don μπας και ζήσουμε ζωή και κότα;

    ReplyDelete
  34. Dr Marx
    "Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν ψηφιστεί δεκάδες νόμοι και ΠΔ για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων"

    Kαι που ψηφίστηκαν τί έγινε; Απο νόμους έχουμε να φάνε και οι κόττες.
    Για μας ισχύει το :

    { Νόμος είναι το δίκιο
    του Αλαβάνου του "φτωχού",
    Νόμος είναι το δίκιο
    του Αλαβάνου του αστού,
    Νόμος είναι το δίκιο
    του Αλαβάνου του "αριστερού"}

    ΕΜΠΡΟΣ γ700 ΓΙΝΕΤΕ όλοι Αλαβάνοι.
    Οπότε καμμιά "Π" δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει.Θα είστε πάντα με τους Winners!

    ReplyDelete
  35. Αλαβάνος.Καλό επάγγελμα.Διαχρονικό σαν το χρυσό.Αλλά λίγο παλλιομοδίτικο μου φαίνεται.

    Εγώ άμα μεγαλώσω θα γίνω Τσίπρας.

    ReplyDelete
  36. Εγώ άμα μεγαλώσω θα γίνω Τσίπρας και θα ντύνομαι στα Χάρροντς και όχι στο Καρούζο που ντύνεται ο σύντροφος Αλαβάνος.

    Και όταν με βλέπουν στους αγώνες μαζί σου ντόκτορ Μάρξ θα λένε:
    "τους παρουσιαστές ντύνουν τα Χάροντς και ο Καρούζος"

    ReplyDelete
  37. Kαι πως το εξηγείς αυτό το σταριλίκι των κολλητών σου Αλαβάνου κ Τσίπρα ντόκτορ Μάρξ;
    Εντάξει ζούμε στη εποχή των Stars και του star-system αλλά ανάλυσέτο λίγο μαρξιστικά να το καταλάβουμε και μείς των 700.Ολο μας μαλώνεις και τίποτα δεν μας εξηγείς.

    ReplyDelete
  38. Το στοίχημα της εργασιακής ασφάλειας για την Ελλάδα σήμερα, δεν κρίνεται πρωτίστως στο θεσμικό επίπεδο της ΕΕ...

    Τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ διαφορετικά από τα εγχώρια, και έχουν την αφετηρία τους πολύ πίσω στο χρόνο:

    Μην ξεχνάτε οτι η Ευρώπη επί αιώνες στήριζε την υψηλότατη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της πρωτοπορία στην εκμετάλλευση του πλούτου των αποικιών της. Όλο το θαύμα της Ευρώπης εκεί βασίστηκε. Αυτό όμως κάποια στιγμή τους τελείωσε και αφού το συνειδητοποίησαν, άρχισαν να ψάχνουν τρόπους να τα βγάλουν πέρα με τις δικές τους δυνάμεις. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται η Ευρώπη τώρα. Το τέλος της αποικιοκρατίας βαφτίστηκε παγκοσμιοποίηση. Πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι με νέους κανόνες και νέους παίκτες.

    Τα προβλήματα όμως της Ελλάδας οφείλονται στο ακριβώς αντίθετo: στην πολιτιστική υστέρηση των τελευταίων πέντε αιώνων. Αυτό όμως είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα και δε θέλω να απομακρυνθώ από το κεντρικό θέμα του ποστ.

    ReplyDelete
  39. ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...Ολα τα υπολοιπα που λετε ειναι ιστοριες για αρκουδες...Αυτα ειναι πραγματα που δεν εχουν σχεση μονο με την αγορα εργασιας στην Ελλαδα...Τι ευρωπαικα ονειρα και τετοια σηκωνετε στο blog!!Η επιθεση στην εργατικη ταξη ειναι λυσσαλεα και οσο και αν δε δε το πιστευετε ειναι απο τα βασικα της ατζεντας των ελληνικων κυβερνησεων...Οποιος εχει ματια βλεπει...

    ReplyDelete
  40. this aggression will not stand man

    ReplyDelete
  41. Are you talking to me?....are you talking to me?

    ReplyDelete
  42. Επισης κατι που ηθελα να σας πω και γω και το ξεχνουσα συνεχεια μου το θυμισε ο dr marx..Τι σημαινει ΓΕΝΙΑ των 700 ευρω?

    ReplyDelete
  43. Energos kai anenergos????? Ego ksero mono ti doyleia kai ton eleythero xrono poy tin arazo.

    ReplyDelete
  44. Αντιπαρερχομαι και θεωρω οτι κανεις πλακα βαζωντας ερωτηματικα στο"ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟς ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

    ReplyDelete
  45. Oι Ιρλανδοί μας τη φόρεσαν.Ετσι εξηγείται και η αγωνία του Σημίτη για την Ελλάδα της Ευρώπης.Χτύπησε όμως λάθος στόχο.Ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα δεν πουλάει ο ΓΑΠ.
    Την αγωνία την έχει όλη η Δημοκρατική Παράταξη.Και όχι μόνο εσύ σύντροφε Σημίτη.Προσπάθησε να καταλάβεις ότι δεν είσαι πιά πρωθυπουργός και ούτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ηρέμησε λίγο.Αρχίζουμε να ανησυχούμε για την πολιτική σου υγεία.Οι εξωθεσμικοί γελάνε με το ολίσθημα ενός τυπικού θεσμικού.Θαυμαστά τα έργα σου αλλά κάτσε λίγο παρα πέρα.

    ReplyDelete
  46. Τι σημαινει ΓΕΝΙΑ των 700 ευρω?


    Eίναι τα παιδιά των baby boomers και της γενιάς του Πολυτεχνείου.Που τα φόρτωσαν οι γονείς τους με όλα τα υλικά και ψυχολογικά δικά τους περιττώματα.Ασύλληπτο δημόσιο χρέος.Πελατειακό κράτος.Θνησιγενές Ασφαλιστικό.Κυριαρχία των βολεμένων.Διαφθορά.Κοινωνία των ημετέρων και προνομιούχων.Κοινωνία του εκμαυλισμού ως τρόπου εξέλιξης.
    Είναι η γενιά που έκανε το καθήκον της.Σπούδασε,μελέτησε,κοπίασε.Εγινε η πιό μορφωμένη γενιά της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
    Και της είπαν: Μείνε στην απέξω.Πάρε αυτό το τσουβάλι των λογαριασμών που σε κληροδοτούμε και βρες τρόπο να τα πληρώσεις και να ζήσεις.Εμείς πάμε Ταυλάνδη.

    ReplyDelete
  47. Τον τελευταίο καιρό ψάχνω αγγελίες για δουλειά. Αυτό που μ' έχει εντυπωσιάσει δεν είναι η αυτονόητη αναζήτηση ατόμων που να μπορούν να δουλεύουν πάνω από 8 ώρες, αλλά ότι στην πλειονότητα των αγγελιών θεωρείται προσόν και προαπαιτούμενο the ability to work under pressure. Και ρωτώ αν πρέπει να δουλεύω 12-13 ώρες και απ' αυτές τις 6-7 φαντάζομαι υπό πίεση δεν δικαιούμαι βαρέα και ανθυγιεινά; Και ξαναρωτώ δεδομένου οτι είμαι μητέρα 3 παιδιών άρα και στο σπίτι μου "δουλεύω" υπό πίεση πόσο καιρό θα μου πάρει να κάψω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα; Και μη μου πει κανείς να πάω στο δημόσιο. Δεν είμαι τεμπέλα αυτό που ζητάω είναι αυτό που έλεγαν παλιότερα οι αγγελίες ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ", έστω κι αν είναι ψέμα....

    ReplyDelete
  48. parmenides said:

    Eίναι τα παιδιά των baby boomers και της γενιάς του Πολυτεχνείου.Που τα φόρτωσαν οι γονείς τους με όλα τα υλικά και ψυχολογικά δικά τους περιττώματα.Ασύλληπτο δημόσιο χρέος.Πελατειακό κράτος.Θνησιγενές Ασφαλιστικό.Κυριαρχία των βολεμένων.Διαφθορά.Κοινωνία των ημετέρων και προνομιούχων.Κοινωνία του εκμαυλισμού ως τρόπου εξέλιξης.
    Είναι η γενιά που έκανε το καθήκον της.Σπούδασε,μελέτησε,κοπίασε.Εγινε η πιό μορφωμένη γενιά της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
    Και της είπαν: Μείνε στην απέξω.Πάρε αυτό το τσουβάλι των λογαριασμών που σε κληροδοτούμε και βρες τρόπο να τα πληρώσεις και να ζήσεις.Εμείς πάμε Ταυλάνδη.
    ................................

    Γιά βαστάτε ρε παιδιά, γιατί με τις γενικεύσεις σας γίνατε σα ταινία του Ξανθόπουλου.

    Γράφεις: σπούδασε, μελέτησε, κοπίασε. ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ; ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ; Τότε, πήρατε τη ζωή σας λάθος. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ. ΤΩΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

    Και από πότε κάνεις το καθήκον σου αν σπουδάζεις;

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΔΕ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ, ΠΑΧΥΛΟ ΜΙΣΘΟ, ΚΑΙ ΣΕΞΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

    (ας με συγχωρήσουν οι κοπέλες της γενιάς γιά το σεξιστικό σχόλιο)

    Είναι η γενιά που ΔΕΝ έχει αντιληφθεί ότι το πτυχίο, τα μεταπτυχιακά κλπ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ. Οτι πρέπει ΚΑΘΕ, ΜΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ (εξ ού και το προηγούμενο που έγραψα ότι πρέπει να σου ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ η δουλειά σου, αλλιώς άν την κάνεις ΜΟΝΟ γιά τα χρήματα θα δυστυχήσεις).

    Οσο γιά το αν είναι η πιό μορφωμένη γενιά, επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου. Πολλοί από αυτή τη γενιά ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, όχι να γράφουν αλλά να μιλούν. ΜΙΑ ΠΟΛΎ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ. Οι υπόλοιποι/ες είναι η γενιά της ΠΑΠΑΓΑΛΙΑΣ και των πανελληνίων (με τις 134 σελίδες ύλη, λες και όλα τα μαθηματικά ή ιστορία κλείνονται σε 134 ή όσες σελίδες).

    Πράγματι, το ασφαλιστικό νοσεί, η Ελλάδα νοσεί, σε όλους τους τομείς, η Γενιά του Πολυτεχνείου απέτυχε να αλλάξει τον τόπο. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ (ΔΕΣ ΠΧ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ). Πείτε μιά περίοδο της νεώτερης ιστορίας που ΔΕΝ είχαμε ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ εκμαυλιστικά φαινόμενα στην ελλάδα. Τον Κολοκοτρώνη τον κλείσαμε φυλακή.

    Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες γιά πρόοδο και ευημερία. Ξυπνήστε, γίνετε έξυπνοι (ίσως και streetwise έξυπνοι ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ), και προχωρείστε.

    Σταματείστε λοιπόν την καραμέλλα των γονέων που είναι κλέφτες και ρουφιάνοι. Μού θυμίζετε ΟΛΟΥΣ τους νεοεκλεγέντες πρωθυπουργούς που παραλαμβάνουν ΧΑΟΣ.

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ...

    ReplyDelete
  49. Επίσης, συνεχίζοντας, πρέπει να σου πώ ότι ένα παράγοντα που ΔΕΝ αναφέρετε είναι η εμπειρία. Η εμπειρία είναι απαραίτητη σε όλες τις εργασίες και ΔΕΝ αντικαθίσταται με σπουδές ή πτυχία. (Γι αυτό και προσωπικά διαφωνώ με την άποψη των σχολών ΜΒΑ ότι ένας μάνατζερ μπορεί να διοικήσει οποιαδήποτε επιχείρηση από εκτροφείο κοτόπουλων μέχρι χρηματιστηριακή εταιρεία). Χρειάζεται η εμπειρία. Και γι'αυτό στα Αγγλοσαξωνικά καθεστώτα, που πολλοί από εσάς θαυμάζετε, άδεια ασκήσεως ΔΕΝ παίρνεις με το πτυχίο αλλά ύστερα από κάποια χρόνια εργασίας και μετά από εξετάσεις. Οταν προσωπικά βγήκα στο επάγγελμα, παρακαλούσα κάποιους να με πάρουν ΧΩΡΙΣ χρήματα, πληρώνοντας την ασφάλισή μου από άλλες εργασίες, μόνο και μόνο γιά να απόκτήσω εμπειρία. Στον πρώτο που με δέχθηκε, μετά τον πρώτο μήνα άρχισε να με πληρώνει γιατί απέδιδα. Εν ολίγοις, γιά να πετύχεις, πρέπει να κάνεις όχι ότι μπορείς, αλλά το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

    Επίσης κάτι που μαθαίνεται επίσης από την εμπειρία είναι οι διαπραγματεύσεις, που είναι απαραίτητες σε κάθε εργασία, αλλά και όταν πηγαίνει κανείς σε μιά συνέντευξη.

    Αυτά τα "χαμηλής πολιτικής" αν θέλετε θέματα που έθιξα, (κάποιος πρίν από καιρό στο ίδιο μπλόγκ τα είχε χαρακτηρίσει και παιδαριώδη και με είχε βρίσει κιόλας), όμως είναι μιά πραγματικότητα, που όσο συντομότερα αντιληφθείτε, τοσο το καλύτερο γιά σας.

    ReplyDelete
  50. Μένω στις Σέρρες, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και δουλεύω σε κατάψυξη (-30 C) 7 ώρεςτην ημέρα και 6 μέρες την εβδομάδα. Όλα αυτά στη θεωρία. Στην πράξη; Κατά μέσο όρο κάθε μέρα κάνω 5-6 ώρες υπερωρία (υπάρχουν μέρες που κάνω και 9 ώρες) δουλεύω Κυριακές (μπορεί και δύο συνεχόμενες) χωρίς ρεπό και ο μισθός μου είναι 660 ευρώ. Από Μάρτη μέχρι και Αύγουστο μας δίνουν 100 ευρώσαν επίδομα ψύχους (θαρρείς και τους άλλους μήνες μειώνεται η θερμοκρασία στην κατάψυξη). Υπερωρίες δεν τις πληρωνόμαστε αλλά τις παίρνουμε σε άδεια και μας τις κουτσουρεύουν. Το καλύτερο; Είμαι συμβασιούχος στην εταιρία και κάποιους μήνες βγαίνω στο ταμείο ανεργίας. Οι τριετίες μετριούνται σύμφωνα με τα ένσημα που έχω κολλημένα στην εταιρία και όχι αυτά που έχω στο Ι.Κ.Α. (όπως πρέπει δηλαδή). Δεν τολμάω να φύγω ή να κάνω καταγγελία γιατί η ανεργία που μαστίζει τις Σέρρες είναι το κάτι άλλο και η αρραβωνιαστικιά μου είναι άνεργη. Δεν ανήκω ούτε στη γενιά των 700 ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ReplyDelete
  51. G700 είναι όποιος έχει τουλάχιστον Μάστερ και παίρνει 700 ευρώ. Όποιος έχει απολυτήριο λυκείου και παίρνει 700 ευρώ δεν είναι G700.

    ReplyDelete
  52. Eσύ τουλάχιστο είσαι στις Σέρρες και όπως νάναι πιό φθηνά από Αθήνα. Εγώ είμαι πολιτειολόγος και δουλεύω ανεξαρτήτου θερμοκρασίας σε μεγάλο κατάστημα στο Κολωνάκι. Μετά που πήρα διδακτορικό δεν έβρισκα δουλειά. Είμαι ορφανή και και τα 700 που έχει σύνταξη η μανούλα μου φεύγουνε γρήγορα λόγου ότι έχει τον μακρυά από μας.
    Τέλος πάντων μου δίνουν 800 γιατί με λυπούνται αλλά δουλεύω και Σάββατο και συνήθως 10-12 ώρες.

    Είμαι τίμια κοπέλα, αλλά είμαι σε απόγνωση. Σκέφτομαι να πουλάω τάπερ και καλλυντικά Αβον τις Κυριακές, αλλά συνήθως κοιμάμαι από την εξάντληση.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Καλημέρα παιδιά!

    Προχτές το βράδυ καμάρωσα στις ειδήσεις την Υπουργό μας να αντιστέκεται στην πρόταση που θέλουν να περάσουν ευρωπαίοι.

    Να 'ναι καλά η γυναίκα!!!
    Έσωσε τους εργαζομένους της Ελλάδος!!

    Παιδιά θα σας μαλώσω για το ειρωνικό σας ύφος.
    Είστε αχάριστοι βρε!!!

    Η γυναίκα δίνει αγώνες για την προστασία της εργατιάς και 'σεις κοροϊδεύετε!!!

    Επιπλέον τα περί 12ωρου που ακούστηκαν εδώ μέσα είναι λάσπη στην Υπουργό μας και στον Ειδικό Γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας.
    Το Υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει αφήσει σε "χλωρό κλαρί" τους εργοδότες και ούτε που τολμάνε να παραβιάσουν το 8ωρο. Εννοείται ότι τυχόν υπερωρίες καταβάλονται μέχρι cent...

    ReplyDelete
  55. Θα μου επιτρέψετε να αναρτήσω ως σχόλιο το προτελευταίο μου post ενδεικτικό του χάλι που επικρατεί στις Επιθεωρήσεις Εργασίας:

    "Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στο in.gr σχετικά με επερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ (βλέπε σχετικό άρθρο και στο "Ριζοσπάστη") για την "τραγική η κατάσταση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας" και τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και πάταξη των κακών εργοδοτών:

    H θέση του blog είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πολιτική ηγεσία ούτε για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, ούτε για προσλήψεις, ούτε για διακριτό μισθολόγιο, ούτε για κυνήγι των "κακών εργοδοτών". Η 8ετη πείρα μου στο ΣΕΠΕ είναι υπεραρκετή για να με πείσει ότι πρόκειται για θέατρο παραλόγου. Όλα γίνονται "για τα μάτια του κόσμου" και οι ποινές που επικαλείται η πολιτική ηγεσία είναι είναι απλά χάδια, δεδομένου ότι η εργοδοσία έχει μεγαλύτερα κέρδη από την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας (και ιδιαίτερα της ασφαλιστικής νομοθεσίας). Δεν θα κουραστώ να λέω ότι 17 Νομοί δεν διαθέτουν Τεχνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, ενώ ο Νόμος Ν.3144/03 για την σύσταση νέων Τεχνικών Διευθύνσεων (ΚΕΠΕΚ) έμεινε στα χαρτιά. Σε παλαιότερη μάλιστα ανακοίνωση του Συλλόγου Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας αναφέρεται ότι η υπάρχουσα δομή της υπηρεσίας αποδεικνύεται αποτελεσματική ζητώντας ταυτόχρονα την κατάργηση του Νόμου! Σου λέει: "που να τρέχουμε τώρα, μια χαρά την έχουμε βολεμένη, άσε τα κορόϊδα..."

    Στις τοποθετήσεις προϊσταμένων και στις μεταθέσεις επικρατεί ο σκληρός κομματισμός της Νέας Δημοκρατίας.

    Για μένα η διενέργεια ημερίδων (που επικαλείται η πολιτική ηγεσία) είναι απλά ένα νέο είδος τουρισμού (σεμιναριακού), όπου μαζευόμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι να πούμε τα ίδια βαρετά και τετριμμένα πράγματα. Είναι μάλιστα μια πολύ καλή ευκαιρία για κοινωνικές σχέσεις...Όσο για τις "εκστρατείες ενημέρωσης" αδυνατώ να σχολιάσω! Δυστυχώς κάποιοι έχουν καταντήσει το ΣΕΠΕ απο ελεγκτικό μηχανισμό σε περιφερόμενο σεμινάριο που προσπαθεί να πείσει τους εργοδότες εκλιπαρώντας τους.

    Σε ότι αφορά τους Τεχνικούς και Υγειονομικούς Επιθεωρητές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (πιστή στο ιδεολογικό της πλαίσιο) δεν προσέλαβε ούτε έναν Τεχνικό Επιθεωρητή.

    Ναι κύριες & κύριοι, ψεύδεστε! Οι 1.125 νεκροί εργάτες (από το 2000) είναι για σας τυχαία συμβάντα που δεν έχουν να κάνουν με παράνομες συμπεριφορές εργοδοτών. Όπως η εισφοροδιαφυγή δεν σημαίνει τίποτε για σας, αφού ούτως ή άλλως το πρόβλημα της σύνταξης δεν σας αγγίζει προσωπικά (ούτε και των παρατρεχάμενων σας).

    Όσο για τους συναδέλφους Επιθεωρητές Εργασίας το blog έχει αναφερθεί πολλές φορές. Είναι αναμφίβολα η "ουρά του προβλήματος" αλλά σίγουρα δεν είναι όλοι άμοιροι ευθυνών. Και μόνο το γεγονός ότι άπαντες υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους (όπου είναι γέννημα-θρέμμα) λέει πολλά. Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης χαρακτηρίζοντας το ως την υπ' αριθμό 1 αιτία της διαπλοκής και διαφθοράς!

    Παιδιά η κοροϊδία να έχει και όριο!

    Ελπίζω οι εργαζόμενοι να βρουν την δύναμη και το κουράγιο να αντιδράσουν. Σε σχετική διαδικασία βρίσκονται οι g700 στους οποίους το blog στέκεται αλληλέγγυο και θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο.

    SMS.: Τα ματσούκια πλησιάζουν!!!"

    Ενας Επιθεωρητής Εργασίας g1200 (ΜΕ ενοίκιο)

    ReplyDelete
  56. @μαργαρίτα κ. Μια επίσκεψη στις Σέρρες μάλλον αρκεί για να σου αλλάξει τη γνώμη ότι εδώ είναι πιο φτηνά από την Αθήνα.

    ReplyDelete
  57. Tέλος πάντων τα πράγματα είναι δύσκολα και με συγχωρείτε γιαυτό που θα πω γιατί λένε πως το΄μπλογκ είναι δεξιό - έτσι μούπε μιά φίλη μου πολύ διανοητική και ψαγμένη.

    Αν είχαμε τον Αντρέα θα τρώγαμε ψωμάκι. Και τις ιδέες του μόνο ο Λαλιώτης ο Κώστας τις κουβαλάει. Γιαυτό και μου είπε η φίλη μου ότι ένας κακούργος φασίστας αμερικάνος που τον πληρώνει η ΣΙΑ γιά να μπαίνει εδώ μέσα έγραψε άσχημα πράγματα στη Βικιπαιδεία γιά τον Λαλιώτη. Αμα δεν με πιστεύετε πηγαίνετε να δείτε. Ολο κατηγόριες για το καλύτερο πατριώτη και στήριγμα της νιότης.

    Οργανωμένα πράγματα και σεις παίζετε χωρίς να το ξέρετε το παιχνίδι τους. Μόλις κερδίσαμε λίγη καβάντζα με το Γιωργάκη προς τα αριστερά νάσου ο Κινέζος ο πράκτορας, δήθεν, να μη πω.

    Και μένα τι με νοιάζει τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια. ποιός ζει ποιός πεθαίνει.

    ReplyDelete
  58. μαργαρίτα κ στο τελευταίο σου σχόλιο αυτά που έγραψες, τα έγραψες στα σοβαρά ?
    Είπες ότι έκανες και διδακτορικό ?!

    ReplyDelete
  59. Magie my dear aytos poy ta egrapse sti wikipedia den einai g700. Omos sosta ta eipe o anthropos. Oso gia ti fili soy kai tin apopsi gia ton Kostas L edo teriazei apolyta to rito "eleiste ton aomato"

    ReplyDelete
  60. A few questions for your consideration:

    1. Do you think that, as a whole, the working conditions aspired to by this directive are better or worse than the conditions under which most young Greeks in the private sector are working?

    2. It has been pointed out that the most contested aspects of this directive have been put forward by the British government. Do you perceive working conditions in Britain to be better or worse than those in Greece? In which of these two countries is unemployment lower?

    3. Do you think that irresponsible employers in Greece will selectively use some aspects of this directive to take advantage of young Greek workers and, in so doing, eliminating workers rights that they now enjoy?

    4. What are the rights that they now enjoy (in the private sector) that will be lost with implementation of this directive?

    5. Is it better to work for 65 hours a week unofficially, without getting paid most of the overtime or within a legal framework that would make it official, recognized, paid?

    6. Or can we implement a 40 hours per week for all working environment? How?

    7. And a general one about “globalization”: is the result of globalization our direct competition with workers of the rest of the world or the opening of new markets for us to explore, of access to new resources and collaborations?
    Chomsky said: “The term "globalization" has been appropriated by the powerful to refer to a specific form of international economic integration, one based on investor rights, with the interests of people incidental”.
    -Can Greece act as an investor, either as one of the richer countries in the world or as part of the EU? As investors, could we at least put in the agenda the interests of the people? Which is more realistic, us trying to stop globalization or raising issues as part of the “investors club”?

    ReplyDelete
  61. Kαι συ εγγαστρίμυθε της ομάδας του αμερικάνου είσαι. Τα πιάσαμε τα υπονοούμενα

    ReplyDelete
  62. Γιατί έχω μια υποψία πως ο Κομφούκιος επέστρεψε;

    ReplyDelete
  63. Οι Ευρωπαίοι αν δεν αυξήσουν τα χρήματα που δαπανάνε σε R&D αναγκαστικά θα αυξάνουν τον χρόνο εργασίας.

    Οι ΗΠΑ για την έρευνα και ανάπτυξη δύο μόνο προιόντων τους στον κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας έχουν δαπανήσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 300 δις δολ. Ποσά κυριολεκτικά απλησίαστα για την Ευρώπη. Αν σε αυτά προστεθούν οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας και των μικροηλεκτρονικών το νούμερο γίνεται αστρονομικό.

    Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει, οι παραγωγικές τους δυνατότητες είναι μοναδικές, κι ας μην μας θολώνει η "συγκηριακή" ύφεση της οικονομίας τους. Οι Βρετανοί από την άλλη είναι παμπόνηροι και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται μέσα από την στρατηγική συμμαχία τους με τις ΗΠΑ.

    Έχουν "αμερικανοποιήσει" τις ναυαρχίδες της βαριάς βιομηχανίας τους, την British Aerospace και την Rolls-Roys, και με αυτόν τον τρόπο έχουν καταφέρει να αντλούνε κεφάλαια σε R&D αλλά και το σημαντικότερο πολύτιμο know-how από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

    Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Γαλλικός "εθνικισμός" τελευταία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα και παρά την φιλότιμη προσπάθεια του "πλασιέ Νικολά" είναι αδύνατον πλέον να ανταγωνιστούνε ευθέως την αμερικανική τεχνολογική πρωτοκαθεδρία. Η Γερμανία μετά την "ήττα" της διεύρυνσης φαίνεται πως ακόμα ψάχνεται. Κι αν η Γερμανία δείχνει σαστισμένη, η υπόλοιπη Ευρώπη είναι κυριολεκτικά χαμένη στα στενά σοκάκια της Λισσαβώνας.

    Προς το παρόν, και μέχρι οι νέοι άξονες-ατμομηχανές στο εσωτερικό της ΕΕ πάρουν μπρος, η αύξηση των ωρών είναι η μόνη ορατή διέξοδος στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας.

    ReplyDelete
  64. @ vaggelas
    Θέλει η πουτ*να να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

    ReplyDelete
  65. vaggelas said...

    ...η αύξηση των ωρών είναι η μόνη ορατή διέξοδος στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας.

    Μήπως εννοείς αύξηση ωρών χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις? Φοβάμαι οτι η μείωση του κόστους είναι αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει η Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

    ReplyDelete
  66. @ ventriloquist

    The 1993 Working Time Directive stipulates that workers must not work more than an average of 48 hours a week, calculated over any four-month period. However, it allows for broad derogations (article 18) and needed reviewing following a number of European Court of Justice rulings.

    The 2008 Working Time Directive inserts a clause, under which workers could effectively put in up to 60-65 weekly hours.

    This is in accordance to one of the UK government's main demands, while ETUC, the European Trades Union Confederation, and a bunch of european nations lobbied heavily against it asking for it to be scrapped all together.

    You asked about Working Time in the UK.

    According to ETUC over the last ten years, the opt-out has been widely abused in the UK. Research indicates that two-thirds of British workers are unaware of the 48-hour limit. In addition, two-thirds of long-hours workers say they have not signed an opt-out, and one-third of those who have, say they were given no choice .

    So just imagine what would happen in Greece, the country of low employment and rigidanomy, if this is the case in the UK, a country of high employment and effiecient labour market institutions.

    Thus G700's position on that matter is that the Directive must be revised to phase out the individual opt-out as soon as possible. Potentially there could be talk of keeping the derogation only for CEOs and only under a strict regulatory regime.

    ReplyDelete
  67. @ magie

    Γεια σου ρε Κομφούκιε προβοκάτορα....
    Έχεις πολύ πλάκα!!!!!

    ReplyDelete
  68. ventriloquist said...

    A./
    "1. Do you think that, as a whole, the working conditions aspired to by this directive are better or worse than the conditions under which most young Greeks in the private sector are working?"

    Don:
    Worse.

    B./
    "2. It has been pointed out that the most contested aspects of this directive have been put forward by the British government. Do you perceive working conditions in Britain to be better or worse than those in Greece? In which of these two countries is unemployment lower?"

    Don:
    That's exactly the point. Did you ever imagine that the British would be that jealous of greek employment standards (as far as employers' point of view is concerned, that would attempt to impose such a labor legislation???? Do you believe that achieving their goals and having same or less quantity of people working more hours in Britain, that might have an effect on their unemployment rates????

    C./
    "3. Do you think that irresponsible employers in Greece will selectively use some aspects of this directive to take advantage of young Greek workers and, in so doing, eliminating workers rights that they now enjoy?"

    Don:
    Yes, most deginitely. And in that case they will be perfectly legitimate.

    D./
    "7. ........-Can Greece act as an investor, either as one of the richer countries in the world or as part of the EU? As investors, could we at least put in the agenda the interests of the people? Which is more realistic, us trying to stop globalization or raising issues as part of the “investors club”?"

    Don:
    Would you consider Greece's entrpreneurial mentality as being similar with the ones which are broadly met in the "investors club"?? Do you believe that "the way things are done in Greece" justifies you dillema whether we should try stopping globalisation or take advantage of it...??? That's completely out of question. The main issue, should not be "YES or NO to Globalisation". The main issue should be the things that should change and allow us to think, behave, and pursue like investors. The changes that we should apply to our every day life (social, economic, personal) that will "teach us" to "think big" and realistic. Being stuck on the same dillemas that have already been decided by life itself, is absolutely useless and does not serve nobody's arguments anymore.

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. @Don
    I asked whether the working conditions aspired by this directive (by which I meant if properly implemented) are better or worse than the conditions under which most young Greeks in the private sector are working (by which I mean what is the real situation in the Greek market now – not what it would be if all the existing laws/directives were obeyed).
    You answered “worse”. If this is the case, fair enough and I am with you. We are better off without this new directive.

    However, from what I read in this blog and what I hear from friends and relatives who live and work in Greece, I was under the impression that a very substantial number of workers, especially young, already work over the 48-hour limit. And they do so unofficially, without it being in their contract (without having a contract at all at times), without getting paid for it, without being insured, without a pension scheme.
    Based on the above, I was asking this: Is it not more likely to get the benefits of your hard work when you do it legitimately? -When it is in your contract and you can actually prove that you are doing it?
    You and G700 indicated that based on what is already happening at the moment in Greece, where a “friendlier for the worker” legal framework is not implemented, a framework that would benefit the employers would be even more difficult to implement. This is counterintuitive and it smacks of bazaar mentality, but I’ll stick with it. In that case, what is the legal framework that actually could be implemented? Is there one?
    The problem then is not this directive, or any other. It is implementation of the law, whatever that law might be. This is what we should be discussing first, before we even touch any European directives. Because if we are willing to surrender to this logic of inability to implement anything, then morally and practically there is only one solution: dissociation of productivity from salary. So you should do that and good luck to you.

    @ G700 on the UK
    Statistics is a funny thing. The fact that two-thirds of British workers are unaware of the 48-hour limit does not mean that they are working over 48 hours. But the truth remains that in places like London as many as 15% of workers do work over 48 hours. In my experience, most of them do it out of ambition, not out of need or because anybody is making them (hence they might not sign opt-outs).
    Very long working hours is endemic in “high flying” jobs and I don’t see why it shouldn’t be. Whoever has ambition should be allowed to pursue it. But there are many, many jobs that are 9-5. They don’t all have to be 60-65 hours per week jobs and they are not. That’s the bottom line. You choose what you want to do.
    Unless you are an illegal immigrant. They are generally made to work crazy hours for nothing in jobs that are certainly not “high flying”. Why? -Because they are outside any legal framework. Just like many young Greeks in Greece.

    ReplyDelete
  71. @ ventriloquist

    In the beginning of your reply you've sail:

    "I asked whether the working conditions aspired by this directive (by which I meant if properly implemented) are better or worse than the conditions under which most young Greeks in the private sector are working...."

    Later on, you replied to your above by saying:

    "The problem then is not this directive, or any other. It is implementation of the law, whatever that law might be. This is what we should be discussing first, before we even touch any European directives."

    I totally agree with your final conclusion and I believe that any attempt to introduce or reform any labor legislation (especially in Greece) prior convincing as Government for your ability to enforce the already existing one is absolutely dangerous for labor's rights. I might go even further, based on my experience so far, saying that such an attempt would definitely not aim to the improvement of labor's income.

    Furthermore you've said:

    "In my experience, most of them do it out of ambition, not out of need or because anybody is making them (hence they might not sign opt-outs). Very long working hours is endemic in “high flying” jobs and I don’t see why it shouldn’t be. Whoever has ambition should be allowed to pursue it."

    I believe that you would agree with me saying that working out of ambition and working out of legislation (get paid more when working more) is two completely diferent things. Such a legislation being enforced in UK or in Greece might force (in an indirect manner) those that wish to work more out of ambition to work even more then than what they are doing now.... and so on. That's misery. Living to work.....and then...you suddenly die. Humans' purpose is supposed to be something different, isn't it?

    I have the feeling that we are looking at the wrong direction.
    There must be some other way to get there.

    ReplyDelete
  72. Προσωπικά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής. Τόσο πολύ με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκε ο όγκος της δουλειάς; Γιατί; Πώς; Η τεχνολογική πρόοδος, η χρήση των υπολογιστών και των περιφερειακών τους δεν επέφερε και μείωση του χρόνου για τη διεκπεραίωση διάφορων εργασιών; Π.χ. στην εταιρεία που εργάζομαι οι χρόνοι έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό που βλέπω συζητώντας με άτομα που πραγματικά τα ξεζουμίζουν στο χώρο εργασίας τους είναι ότι η ευθύνη ανήκει στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν λιγότερα άτομα από τα απαιτούμενα ώστε να βγαίνει η δουλειά μέσα στο νορμάλ χρόνο εργασίας. Όλους όσους ρώτησα μου απάντησαν καταφατικά.

    ReplyDelete