Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008 στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε εμφατικά ότι στις αρχές του 20ου αιώνα το εργατικό κίνημα έδωσε σπουδαίες μάχες και πέτυχε να κατοχυρώσει την οκτάωρη ημερήσια απασχόληση. Είναι συνεπώς απαράδεκτο 100 ολόκληρα χρόνια αργότερα, με τη ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και την διείσδυση της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, να δίνουμε ακόμα αγώνες για έναν στοιχειωδώς ανθρώπινο εργασιακό πολιτισμό ζητώντας το αυτονόητο: το οκτάωρο να τηρείται, οι υπερωρίες να πληρώνονται.
Αν και δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, παρόλα αυτά η παρατήρηση που έκανε η κα Παπαρήγα κατά την ομιλία της άγγιξε ευαίσθητες χορδές. Στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα πολλά από τα "παλαιά" δεδομένα της εργασιακής ανασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη ισχύ: επαναλαμβανόμενη εργασία χαμηλής ειδίκευσης, εκτεταμένο ωράριο με συστηματική απλήρωτη υπερωριακή εργασία, αδήλωτη εργασία, χαμηλή αμοιβή και δεύτερη δουλειά.
Δυστυχώς, η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της rigidanomy: οι αρτηριοσκληρωτικές ρυθμίσεις σε επίπεδο εργατικής νομοθεσίας (rigidity) συνυπάρχούν με την εκτεταμένη ανομία (anomy) στην πράξη.
Πράγματι, η ελληνική αγορά εργασίας διέπεται από μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων, ανάλογες των οποίων δύσκολα συναντά κανείς στην Ευρώπη. Μόνο στα χαρτιά όμως. Διότι η τήρησή των κανόνων, όπως βλέπουμε στην πράξη, επαφύεται αποκλειστικά στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και δεν είναι μονάχα οι ελλιπείς έλεγχοι το πρόβλημα. Είναι κυρίως ότι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, επικουρούμενο φυσικά από την ανεπάρκεια του κράτους να το εφαρμόσει, δημιουργεί κίνητρα και προϋποθέσεις για την καταστρατήγησή του από όλες τις πλευρές. Η κοινωνία συνενοχής σε όλο της το μεγαλείο.
Για ποιο λόγο ένας εργαζόμενος να σεβαστεί τους κανόνες τη στιγμή που μόλις το 60% με 64% του μέσου μικτού μισθού φτάνει στην τσέπη του στο τέλος του μήνα, κι αυτό, για όσους δεν ξεπερνάνε την κλίμακα του αφορολόγητου; Δεν είναι καλύτερα να τα παίρνει όλα μαύρα;
Γιατί κάποιος από τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες εργοδότες να σεβαστεί τους κανόνες όταν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το μη μισθολογικό, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη; Δεν είναι καλύτερα να τα δίνει, όσα δίνει, μαύρα;
Ειδικά οι εργοδότες, επιχειρώντας πάση θυσία να μην επωμιστούν ολόκληρο το κόστος (μισθολογικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, γραφειοκρατικό) που συνεπάγεται γι' αυτούς ένας μισθωτός, αγνοούν τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και ψάχνουν διαρκώς παραθυράκια για την παράκαμψη τους, ανακαλύπτοντας ξανά και ξανά τον μισθωτό με το μπλοκάκι και τη μαύρη εργασία. Είναι δε τόσο μαζική η αμφισβήτηση των ρυθμίσεων στην πράξη, που το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της εργασίας είναι απλώς αστείο.
Έτσι λοιπόν, δημιουργείται το παράδοξο της “rigidanomy”. Ενός κυκεώνα ανεφάρμοστων εργασιακών αρτηριοσκληρωτικών ρυθμίσεων, εντός μιας καθημερινής εργασιακής ζούγκλας. Βιώνουμε συνεχώς την άρνηση εφαρμογής των ρυθμίσεων, ενώ το κράτος συναινεί, με την απουσία του, αναγνωρίζοντας κάτω από το τραπέζι ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι απλά παράλογες και ανεφάρμοστες, δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες παραθυράκια για την παράκαμψη των ρυθμίσεων που το ίδιο έχει θεσπίσει.
Ακριβώς απέναντι από την ελληνική “rigidanomy” βρίσκεται η ευρωπαϊκή flexicurity. Ένα εργασιακό μοντέλο που συνδυάζει το ελαφρύ θεσμικό πλαίσιο στην εργατική νομοθεσία με την ασφάλεια στην απασχόληση πετυχαίνοντας σπουδαίες επιδόσεις για τον ευρωπαίο εργαζόμενο, χωρίς αυτός να χρειαστεί να περιμένει την κομμουνιστική επανάσταση για να δει άσπρη μέρα.
Προσοχή όμως! Το μοντέλο αυτό, που συνδυάζει την ευελιξία με την ασφάλεια, εφαρμόζεται επιτυχώς στις Σκανδιναβικές χώρες, με πρωτοπόρα τη Δανία. Δηλαδή σε χώρες οι οποίες διαθέτουν ένα διαφανή, λειτουργικό, ισχυρό και αποδοτικό κράτος, με προοδευτική και στοχευμένη φορολογική πολιτική και το πλέον αναβαθμισμένο ασφαλιστικό σύστημα, προσαρμοσμένο στους κινδύνους που εγκυμονούν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού τους. Πάνω απ’ όλα όμως, οι σκανδιναβικές κοινωνίες συνιστούν οικονομίες έντασης γνώσης με εργάτες γνώσης και επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων, καθώς και κοινωνίες καλής πίστης μεταξύ των πολιτών, εμπιστοσύνης και σεβασμού των νόμων. Διαθέτουν δηλαδή υψηλής ποιότητας ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς εργασίας. Το πέρασμα από την κατάσταση της rigidanomy στη flexicurity, από την ρυθμισμένη ανομία στην ευέλικτη ασφάλεια, απαιτεί βαθιές τομές σε μία σειρά από άλλα πράγματα συμπληρωματικά στον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου. Όσο πληρώνουμε τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για αδήλωτη ή ημικρυμμένη εργασία. Όσο το πλαδαρό και ανεπαρκές κράτος συνυπάρχει με μια εκτεταμένη μικροεπιχειρηματικότητα ανάγκης θα υπάρχει ακολούθως και απουσία ή απλώς ανεπάρκεια διαφανών, αξιόπιστων και λειτουργικών ελεγκτικών μηχανισμών,με αποτέλεσμα η ανομία να διαιωνίζεται μέσα σε ένα εξωπραγματικό αρτηριοσκληρωτικό ρυθμιστικό περιβάλλον.
Κατά την άποψή μας λοιπόν για να ξεπεράσουμε την κατάσταση ρυθμισμένου χάους και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ευέλικτης ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ , πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα: στη φορολογία, το ασφαλιστικό το κράτος, τη νοοτροπία που έχουμε απέναντι στους θεσμούς. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τόσο η στασιμότητα όσο και οι ήπιες = ισχνές αλλαγές, αποτελούν υπεκφυγές που διαιωνίζουν τη “rigidanomy”.
Το εργασιακό καθεστώς της rigidanomy ίσχυε στις Σοβιετικές χώρες την εποχή του Υπαρκτού.Το περιγράφει ο Γκορμπατσώφ με γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο του Περεστρόικα.Σκληροί και ανεφάρμοστοι ή επιλεκτικά εφαρμοζόμενοι Νόμοι.Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον εγασιακό τομέα αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της έννομης Τάξης.
ReplyDeleteΕνα παράδειγμα.Στα σούπερ μάρκετ που μετείχαν αποδεδειγμένα σε καρτέλ επιβλήθησαν "εξοντωτικές" ποινές.
Αλλά ουδέποτε πλήρωσαν δεκάρα.
Εκείνοι δε που "συστηματικά και κατ'ξακολούθησιν" αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμα και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις είναι κυρίως οι Αρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατά συνέπειαν, και ακολουθώντας τους συλλογισμούς σας, εφόσον οι σκληροί νόμοι δεν εφαρμόζονται, ας τους ελαστικοποιήσουμε μήπως και φιλοτιμηθούν οι παρανομούντες και παψουν να παρανομούν; Πιστεύετε σοβαρά ότι αυτά μπορεί να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα;
ReplyDeleteΟπως πολυ σωστά επισημαίνετε στο ποστ, αυτά έχουν επιτυχία σε σκανδιναβικές κοινωνίες, όπου καθείς αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρόλο του στην κοινωνία. Υπάρχει διάχυτη η αντίληψη πχ ότι κανείς κλέβοντας φόρους ουσιαστικά κλέβει τον εαυτό του από τις παροχές που θα στερηθεί λόγω του ότι τι κράτος στερείται τα επιπλέον εισοδήματα. Από την άλλη πλευρά, το κράτος ανταποκρίνεται και το έργο στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές είναι ορατό και διαρκώς βελτιωνόμενο.
ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ (ΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΡΑΓΙΑ) ΟΤΙ O ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ και τις περισσότερες φορές όχι άδικα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να φαντασθώ ποιές μεταρρυθμίσεις (ριζικές ή ήπιες) θα άλλαζαν τη νοοτροπία αυτή και κατά συνέπεια τις συμπεριφορές που στηρίζονται σε αυτήν.
Μικρότερο, ισχυρότερο και αποδοτικότερο κράτος σημαίνει ανεξαρτησία και αυτονομία στη λειτουργία ελεγκτικών και υποστηρικτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας και στη λειτουργία της οικονομίας ευρύτερα. Όσο αυτοί οι μηχανισμοί παραμένουν κάτω από την ομπρέλα του κράτους, τόσο θα διαιωνίζεται το παράδοξο της ρυθμισμένης ανομίας.
ReplyDeleteΙσχυρότερο κι αποτελεσματικότερο κράτος σημαίνει αποβολή του συνδρόμου του κρατισμού και αναγέννηση του δημόσιου τομέα.
Και οι νόμοι επιτέλους πρέπει να γίνουν ρεαλιστικοί. Προκαλούν βραχυκύκλωμα στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Χρειαζόμαστε λιγότερους νόμους αλλά καλύτερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της οικονομίας. Κι ο μόνος τρόπος είναι όχι άλλοι νόμοι, αλλά αυτονομία και πλήρης λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως πχ η Κεντρική Τράπεζα κι η νομισματική πολιτική.
@ anax
ReplyDeleteμια σημαντική μείωση της φορολογίας της εργασίας κυρίως μέσα από τη δραστική μείωση των εισφορών θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη ειδικά ως προς την αναχαίτιση της αδήλωτης εργασίας. Αυτό όμως συνεπάγεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Εμείς έχουμε πει μικτό ασφαλιστικό σύστημα με τον δεύτερο και βασικό πυλώνα ασφάλισης να είναι πυλώνας προσωπικής αποταμίευσης. Συνεπώς δε μιλάμε για ήπιες αλλαγές, αλλά για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα τέτοιων αλλαγών που θα μπορούσαν να γίνουν. Όσο για τους ραγιάδες και τα συναφή αυτά είναι τρόποι πολιτισμικής εκλογίκευσης της αδυναμίας που έχουμε σαν έθνος να φτιάξουμε μια υγιή δυναμική οικονομία. Άλλαξε τη δομή κινήτρων στην οικονομία και θα δεις πως αλλάζει και η συμπεριφορά.
όσο για το τι μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ή όχι, η απάντηση είναι απλή. Τα μοντέλα δεν γίνονται copy paste. Υπάρχει απλά μια κατέυθυνση και εθνικά παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει συμπεράσματα. Το θέμα είναι να βρεθεί εθνικός τρόπος να πετύχεις το αποτέλεσμα και όχι να μην το αποδέχεσαι από την αφετηρία και ως δικαιολογία να προβάλεις την εθνική ιδιαιτερότητα.
ReplyDeleteΤην πιθανότητα να στραβώσουν αυτά που λέτε τα έχετε σκεφθεί; Αν μειωθεί η φορολογία, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό δε θα λειτουργησει προς την κατεύθυνση των ακόμα μεγαλύτερων κερδών; Πιστεύετε ότι το ύψος της φορολογίας είναι αυτό που κάνει τους παρανομούντες να παρανομούν; Η αντίστοιχα το ύψος των εισφορών είναι αυτό που κάνει να προσφεύγουν στη μαύρη εργασία; Η μήπως το γεγονός ότι ακόμη και να πιαστούν τυχόν πρόστιμα είναι ΑΣΤΕΙΑ μπροστά στα ΩΦΕΛΗ που προσκόμισαν μέχρι τότε οι επιχειρήσεις (και σε περιπτώσεις που είναι σοβαρά ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ!!!);
ReplyDeleteΗ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Μετά συζητούμε τα υπόλοιπα.
Δείτε τι γίνεται στα super market. Είδατε να κλείσει κανείς που είτε έχει σάπια κρέατα, είτε έχει διαφορετικές τιμές στο ράφι από το ταμείο; Στη χειρότερη πληρώνουν 300 ευρώπουλα και τέλος. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΠΙΑ ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ;;
Ιδανικά λοιπόν, κάνουμε τη μεταρρύθμιση που προτείνετε, και στο τέλος βγαίνει ότι η παρανομία ή τα ποσοστά παρανομίας είναι τα ίδια. Then what? O κάθε Αλογομούρης θα πάει το ΦΠΑ στο 80% γιά να ρεφάρει τα χαμένα.
Να το πάρουμε αλλιώς. Οι έμποροι δηλώνουν ευθαρσώς (πχ πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου εμπορων Πειραιά ότι δουλεύουν με κέρδος 200% διότι φοβούνται ότι με μικρότερο κέρδος δεν... θα βγαίνουν!!!) ότι δουλεύουν με τεράστια ποσοστά κέρδους. (Για να φαιδρύνω την κατάσταση, από διάσημο κατάστημα "φτηνών" ρούχων πήρα μπουφάν με 40 ευρώ εκ κίνας, το οποίο κατόπιν το βρήκα στον κινέζο της γειτονιας, ακριβώς το ίδιο, να τιμάται 5 ευρώ. Ο κινέζος και το γνωστό κατάστημα απέχουν ελάχιστα, έχουν περίπου τα ίδια τμ σε χώρο, ο κινέζος πως βγαίνει με αυτές τις τιμες;;) ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΦΟΔΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΑΣ ΝΟΜΙΜΟΙ; ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΠΑΞΙΣΙ ΣΤΟΝ ΕΦΟΡΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ Ή ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.
ΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ;; ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.
Και τι προτείνεις ρε μεγάλε; θα πεί κανείς.
ReplyDeleteΠρωτα να εξασφαλίσουμε μηχανισμούς ελέγχου στους οποίους θα μπορούν να βασίζονται όλοι, να τους εμπιστεύονται, να γνωρίζουν ότι μπορούν άφοβα να καταγγείλουν και η καταγγελία τους θα ερευνηθεί υπεύθυνα, εχέμυθα και αποτελεσματικά, να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα τηρούν τους νόμους, τις απόφάσεις κλπ. Αυτό θα κρατήσει στο παιχνίδι μόνο τους σοβαρούς επιχειρηματίες και θα αποθαρρύνει τους σπεκουλαδόρους που ανοίγουν ένα μαγαζί για μιά κομπίνα και μετά ίσως να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα υπόλοιπα που προτείνετε.
Τουλάχιστο αυτή είναι η γνωμη μου.
Οταν όμως, η Τράπεζα της Ελλάδας βγάζει μιά οδηγία, πχ γιά τα επιτόκια των καρτών και των καταναλωτικών δανείων, και μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την τηρεί και οι υπόλοιπες τη γράφουν στα τέτοια τους, πώς θα πεισθεί ο κάθε επιχειρηματίας να τηρεί τους νόμους;;;
ReplyDeleteΑπό το κεφάλι βρωμά το ψάρι. (A propos είδατε τα κέρδη των τραπεζών;;)
@ anax
ReplyDeleteΔε διαφωνούμε.
Προσοχή όμως. Δε μιλάμε για μείωση της φορολογίας. Μιλάμε για στοχευμένη φορολογία.
Αν χρειάζεται μείωση ή όχι, είναι κάτι που μπορούμε να απαντήσουμε μόνο αν υπάρχει σχεδιασμός για την άντληση πόρων και τη στοχευμένη αξιοποίηση τους. Δλδ, όχι όλα στον ίδιο κουβά. Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές στα ταμεία, συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.
Μιλάμε επίσης για μικρότερο, ισχυρότερο και αποδοτικότερο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ανεξάρτητες αρχές. Πχ, μιλάει ο Συνασπισμός για Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όχι άλλα Υπουργεία, όχι άλλα κρατικά παραμάγαζα. Ίδρυση και λειτουργία θεσμών ανεξάρτητων, αυτόνομων, διαφανών. Δημόσιοι οργανισμοί αλλά όχι κρατικοί. Με βαρύτητα στην εφαρμογή, και στη χάραξη πολιτικών.
Για να δούμε λοιπόν τι ψέματα αραδιάζετε πάλι.
ReplyDeleteΓιατί κάποιος από τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες εργοδότες να σεβαστεί τους κανόνες όταν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το μη μισθολογικό, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη; Δεν είναι καλύτερα να τα δίνει, όσα δίνει, μαύρα;
Αν ήταν να δίνει μαύρα όσα θα έδινε νομίμως, δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ συμφέρον να πληρώνει μαύρα. Αντιθέτως πληρώνοντας ΜΑΥΡΑ μειώνει το κόστος εργασίας. Αντιστοίχως από την άλλη πλευρά ο εργαζόμενος δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ όφελος να πληρώνεται μαύρα, αν τουλάχιστον μιλάμε για την κύρια εργασία του. Αν μιλάμε για τη δεύτερη δουλειά ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να το κάνει γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να τον πάρει ο εργοδότης στη δουλειά... Και αν συμβεί εργατικό ατύχημα είναι γνωστή η συνέχεια.
Είναι ΨΕΜΑ πέρα για πέρα ότι είναι ίδια τα κίνητρα του εργοδότη και του εργαζόμενου!!!
Από την άλλη μεριά, έχει βρεθεί το κόλπο της "αυτοαπασχόλησης" και των ΔΠΥ με το οποίο απαλλάσσεται νόμιμα ο εργοδότης από το έμμεσο κόστος εργασίας. Οι δε ρυθμίσεις που προτείνονται που δήθεν θα βελτιώσουν την κατάσταση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρυσωμένο χάπι, καθώς αυτό που θα σημάνουν θα είναι η αναδιανομή του κατ' αποκοπήν ποσού στους 14 μήνες, τα δώρα κλπ.
Όσον αφορά δε την απελευθέρωση των απολύσεων, ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟ ότι αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες οι εργασιακές σχέσεις είναι γενικά ρυθμισμένες.
Γενικά όσα προτείνετε σημαίνουν απλά τη νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας.
υ.γ. (για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ή για την απεργία των εργαζόμενων στη Μανωλάδα δεν είδα να κάνετε κανένα σχόλιο... Δε βολεύει φυσικά κάτι τέτοιο όσους προωθούν τις κυβερνητικές πολιτικές)
Προτείνουμε:
ReplyDelete- την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
-την καθιέρωση της προαιρετικής θητείας που θα βασίζεται στο θεσμό των εθελοντικών εκπαιδευτικών τριμήνων.Η εκπαίδευση θα αφορά άντρες και γυναίκες,και θα γίνεται πάνω σε θέματα ειρήνης και αφοπλισμών,αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών,διαχείρησης κοινωνικών κρίσεων,πρόληψης επιδημιών,αξιοποίησης φυσικών πόρων.
Η αντζέντα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα καθιερωθούν απο το περιεχόμενο ενός ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ.
Γιατί κάποιος από τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες εργοδότες να σεβαστεί τους κανόνες όταν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το μη μισθολογικό, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη;
ReplyDeleteΑυτό δεν είναι ακριβές νομίζω. Ποια είναι η πηγή; Σύμφωνα με αυτό το άρθρο στο Spiegel το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την Γαλλία και την Σουηδία να προηγούνται μακράν. Εκεί όμως κανένας από τους χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες δεν διανοείται να μην σεβαστεί τους κανόνες, γιατί α. υπάρχουν συνδικάτα που κάνουν την δουλειά τους β. η φοροκλοπή δεν είναι ένα κοινά αποδεκτό εθνικό σπορ και γ. οι νόμοι τηρούνται.
Εικάζω πως η πιθανότερη σχεδιαζόμενη εξέλιξη είναι η πορεία από την ρυθμισμένη ανομία στην ευέλικτη ανομία εν ονόματι της επαγγελίας της ευέλικτης ασφάλειας.
Τα προβλήματα και τα ζητήματα της σήμερον ημέρας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με θρησκευτικού τύπου δογματισμούς. Η θεωρία σου Μαρξιστούλη δυστυχώς γέρνει προς τα εκεί. Απαντήσεις όμως και προτάσεις δεν υπάρχουν πουθενά στη θεωρία σας, παρά μόνο ο φανατισμός και η φοβία. Το μήνυμα σας είναι "πιστέψτε γιατί αν όχι θα πάτε στην κόλαση".
ReplyDeleteΔε μασάμε από τέτοια.
Το ερώτημα είναι, το flexicurity είναι θεμιτό ή όχι? Εμείς, οι σκληρά εργαζόμενοι και αισιόδοξοι για το μέλλον, εμείς που πιστεύουμε ότι στο χέρι μας είναι το μέλλον μας και ο καθορισμός της ζωής μας, χωρίς μοιρολατρείες και θρησκοληψίες, ταυτιζόμαστε με τους G700 και απαντάμε ξεκάθαρα: ΝΑΙ.
Από εκεί και πέρα, βλέπουμε ότι στην πράξη το flexicurity είναι ένα νέο εργασιακό μοντέλο, επιτυχώς εφαρμοσμένο στις Σκανδιναβικές χώρες, ακριβώς επειδή έχει επιλύσει κομβικά ζητήματα, όπως η στοχευμένη φορολογία, το ασφαλιστικό σύστημα προσαρμοσμένο στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης, η λειτουργία διαφανών κι ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου κι εφαρμογής των νόμων, πρόνοιας κλπ., κι ακριβώς επειδή διαχρονικά υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία κι έμφυτη σε προσωπικό επίπεδο η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και η ατομική ευθύνη του καθενός. Αυτά όμως δεν είναι στοιχεία τα οποία ένας λαός τα έχει και άλλοι όχι. δλδ το επιχείρημα εδώ είναι Βαλκάνια ή τρίτος κόσμος είναι απλά γελοία. Η ανθρώπινη φύση δυστυχώς ή ευτυχώς είναι η ίδια, το ζήτημα είναι πώς την κατευθύνεις, ή μάλλον την διευκολύνεις, έτσι ώστε να βγάλεις στην επιφάνεια τα καλά κι όχι τα κακά της στοιχεία.
G700, η θέση σας για τη θητεία είναι εξαιρετική, συμφωνώ κι επαυξάνω. Να γράψετε και ποστ για το θέμα.
@ talos
ReplyDeleteΑν είναι να περάσουμε στο flexicurity από τη σημερινή κατάσταση χωρίς καμία ενδιάμεση αλλαγή/προσαρμογή, ζήτω που καήκαμε.
Κι εδώ ακριβώς απαντάμε ότι το flexicurity δεν αρκεί από μόνο του σε μια χώρα που δεν έχει ακόμα επιλύσει τα βασικά ζητήματα (όπως προαναφέρθηκαν). Είναι απλώς προσχηματικές εξαγγελίες εκ μέρους της κυβέρνησης για να πλεύσει παράλληλα με τη γραμμή της ΕΕ, διατηρώντας (το λιγότερο) μια άκρως μυοπική στάση ως προς το πώς θα φτάσουμε ως εκεί.
@ talos
ReplyDeleteΤο μισθολογικό κόστος των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι, ποσοστιαία, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Το μη - μισθολογικό κόστος των εργοδοτών στην Ελλάδα, είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί κοιτώντας λίγο πέρα από τα νούμερα, πρέπει να υπολογίσουμε και το κρυφό, επιπλέον, πραγματικό κόστος. Και το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτό το κρυφό κόστος καταλαμβάνει το τεράστιο ποσοστό διαφθοράς - μίζας, το λεγόμενο σπορ του μίζ-ness, που δε φαίνεται πουθενά, αλλά αποτελεί βαρόμετρο στο παρεοκρατικό καπιταλιστικό μας σύστημα για να τρέξει η επιχείρηση.
@ talos
ReplyDeleteΣτη Νορβηγία υπάρχει ειδική βάση δεδομένων στην οποία κάθε χρόνο καταχωρούνται όλα τα εισοδήματα και περιουσία του κάθε πολίτη, μέχρι και λογαριασμοί που υπάρχουν στο εξωτερικό, στυλ Ελβετίας, Κέιμαν νησιά κλπ. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι κάποιος ψεύδει, αυτός διώκεται ποινικά. Πέρυσι δήμαρχος επαρχιακής πόλης κοντά στο Norddal έμπλεξε γιατί δε δήλωσε ένα λογαριασμό του στην Ελβετία. Και σίγουρα αυτό δε σημαίνει ότι πάλι δεν μπορείς να παρακάμψεις το σύστημα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επαρκείς και λειτουργικοί έτσι ώστε οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο να μην είναι θεωρητική άσκηση επί χάρτου αλλά εφαρμόσιμο. Κι εδώ λοιπόν λέμε ότι το θεσμικό πλαίσιο, οι θεσμοί, οι μηχανισμοί , όπως θέλεις πες το, πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, αυτόνομοι και διαφανείς. Οι υπερρυθμίσεις και τα παραθυράκια παράκαμψης των υπερρυθμίσεων είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ή της άρνησης αυτών που θεσμοθετούν στη βουλή, να κατανοήσουν το πρόβλημα, και να μοιράσουν παιχνίδι στην υπόλοιπη κοινωνία ή/και κράτος δικαίου, χωρίς να αισθάνονται σαν τον νταβατζή που του κλέψανε την γκόμενα.
ψεύδει > ψεύδεται
ReplyDeleteΠροτείνουμε:
ReplyDelete- την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
1. Ο επαγγελματικός στρατός έχει τρομερό οικομομικό κόστος. Κι άλλο θα αυξηθούν οι φόροι?
2. Το ασφαλιστικό ακόμα δεν έχει λυθεί. Είμαστε για να σπαταλάμε λεφτά σε μισθούς και συντάξεις ΕΠΟΠ?
3. Θα εκτιναχθεί η ανεργεία.
4. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας που όλο χειροτερεύει. Αργότερα φεύγουμε απ' την πατρική εστία, λιγότερο γεννάμε. Χωρίς θητεία θα υπάρξει πρόβλημα στρατολόγησης ικανού αριθμού ανδρών.
5. Όποιος δε συμμετέχει στην άμυνα της πατρίδας του δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν πατριώτη.
Μόνη λύση είναι η αύξηση της θητείας στα δύο χρόνια. Ένας χρόνος στρατιωτική εκπαίδευση, έξι μήνες μαθήματα δασοπυρόσβεσης, έξι μήνες μαθήματα αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι φαντάροι να συμμετέχουν σε διάφορες κοινωνικά οφέλιμες εργασίες (κατασκευή δρόμων, δεντροφύτευση, συντήρηση δημόσιων κτιρίων, ανάπλαση πάρκων, κ.α.).
@mesout tavaz Μη μασας εσυ.. εισαι σκληρα εργαζομενος και καποια στιγμη οι εργοδοτες σου θσ σε ανταμειψουν..θα σε κανουν διευθυντη..επισης τι ειναι τουτος που λεει να δουλευουν οι φανταροι στη κατασκευη δρομων με 2 χρονια θητεια και τετοια?
ReplyDeleteΘα μπορούσε να γίνει κατάργηση στρατιωτικής θητείας αν οι στρατηγοί μας δεν ήταν κομματόσκυλα και τελείως άσχετοι με τη στρατιωτική επιστήμη. Αν μειώνανε τον αριθμό των στρατοπέδων και των μονάδων με ορθολογικά κριτήρια, και αν οι εξοπλισμοί ήταν cost effective και όχι ανάλογα με τα γούστα των υπουργών και των πρωθυπουργών!
ReplyDeleteΌταν πήγαινα στην 1η Λυκείου πήγαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο 304 εργοστάσιο Βάσης του στρατού στο Βελεστίνο. Εκεί ένας ταξίαρχος των τεθωρακισμένων μας μιλούσε για τα άρματα μάχης και πως τα τελειότερα άρματα εκείνης της εποχής ήταν τα αμερικανικά Μ1 Αbraams, αλλά αυτά μας είχε πει θα μας τα αποδεσμεύσουν οι αμερικανοί μετά το 2015!
Ο άσχετος δεν ήξερε πως ήδη τα συγκεκριμένα άρματα ήταν αποδεσμέυσιμα και τα είχε αγοράσει ακόμα και η Αίγυπτος. Τον μούτζωσα και έφυγα να κάνω καμιά βόλτα και να χαζέψω. Φυσικά 4 χρόνια μετά συμμετείχαν στον ελληνικό διαγωνισμό για την αγορά των νέων αρμάτων.
Η κομματοκρατία έχει διαλύσει τα πάντα!
Είμαι υπερ των πλήρως επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων. Η ραγδαία εισαγωγή της νέας τεχνολογίας είναι τόσο έντονη που οι φαντάροι είναι αδύνατον να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά.
ReplyDeleteΟι στρατιώτες και οι αξιωματικοί πρέπει να είναι οπωσδήποτε πολύ υψηλής κατάρτισης και μεγάλης εξειδίκευσης για να ανταπεξέλθουν στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα από την παγκόσμια επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις.
Σε ένα δικτυοκεντρικό πεδίο μάχης, ταχέως εξελισσόμενων καταστάσεων και συνδιασμένων επιχειρήσεων ο απλός φαντάρος απέναντι στους επαγγελματίες θα έχει την τύχη των ιρακινών στρατευμάτων. Θα σφαγιασθεί ανελέητα.
Έτσι ωμά τα λέω για το πάρουμε χαμπάρι.
@anax
ReplyDeleteπιστευεις πραγματικα οτι στην ελλαδα που περιγραφεται σε αυτο το ποστ, θα λειτουργησουν οι ελεγκτικοι μηχανισμοι; στην ελλαδα οπου σε ερευνα που διεταχθη στο ΥΠΠΟ για καποιον τραπεζικο λογαριασμο συνδικαλιστη, προεδρος της επιτροπης ειναι ο ιδιος;
στην ελλαδα οπου η επιτροπη της βουλης για τα εξοδα των βουλευτων για την εκλογη τους δε βρηκε τιποτα μεμπτο;
στην ελλαδα οπου οι δικαστικοι αποφασιζουν αυξησεις για τους εαυτους τους, με τον ιδιο τροπο που το κανουν κι οι βουλευτες;
στην ελλαδα των "φιλοξενουμενων" εργατων υπουργων της κυβερνησης;
δε βλεπω το λογο να βαλουμε τον λυκο να φυλαει τα προβατα. τα προβατα ειναι πολυ ικανα να φαγωθουν μεταξυ τους. τα ελληνικα προβατα ομως ε; γιατι αμα ειναι τιποτα βουλγαρικα προφανως δεν ειναι τοσο εξυπνα. αλλιως πως δικαιολογειται η διαφορα που εχουν στη τιμη τους;
Κανένα μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη δική μας χώρα.
ReplyDeleteΕδώ το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η ΔΥπαλληλική μονιμότητα και το προτοφανές παρελκόμενο των διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων, πατρίκιων-πληβείων.
Κατά συνέπεια όλοι οι νέοι συνωστίζονται για να χωθούν στο δημόσιο. Μια τέτοια άνευρη νεολαία που δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο γαιδάρων άχυρο και δεν μπορεί να διακρίνει και να πολεμήσει την εν λόγω αδικία, ΟΡΘΩΣ αμοίβεται με 700ευρώ !!!
http://www.cafebabel.com
ReplyDelete/en/article.asp?T=T&Id=14642
http://www.cafebabel.com
ReplyDelete/en/article.asp?T=T&Id=14613
Οι απαξιωτικές στάσεις κι απόψεις, οι εκμηδενιστικές συμπεριφορές, και άρα στάσεις υπεκφυγής των προβλημάτων, δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά μόνο στη διαιώνιση των προβλημάτων και της περιθωριοποίησης μας από τον συγκαθορισμό του μέλλοντος μας.
ReplyDeleteΔεν υπάρχει "δεν μπορώ", υπάρχει "δε θέλω", όλα τα άλλα είναι προσχήματα.
Ναι, το όνειρο πολλών νέων είναι να μπει στο Δημόσιο και να αράξει. Κι όμως, όσοι το έχουν επιχειρήσει, σύντομα συνειδητοποιούν τη μονοτονία, τη χαμηλομισθία, την ανελαστικότητα, την αποχαύνωση και την καταστροφή της προσωπικότητας τους.
Κι εμείς αυτό θα το αποδεχτούμε? Θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά? Όχι κύριοι. Αποβάλετε το σύνδρομο της ψωροκώσταινας επιτέλους, σκεφτείτε τι και πώς μπορούμε να αλλάξουμε, όχι να διαιωνίσουμε.
Αντιγράφω από το press-gr
ReplyDeleteQuote
Ο κύριος Νάκος, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της επιχείρησης NAKOLIV – Greek Edible Olives http://www.nakoliv.gr/ , παντοδύναμος στον χώρο της εκμετάλλευσης βρωσίμων ελαιών και Πρόεδρος του Συλλόγου Εξαγωγέων-Τυποποιητών και Εμπόρων Βρώσιμων Ελιών(Σ.Ε.Τ.Ε.Β.Ε.) έκανε την χάρη και την μεγάλη θυσία να δώσει φέτος Δώρο Πάσχα στους 30 εργαζόμενους του εργοστασίου του, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που καταστρατηγώντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα και αδιαφορώντας για την Εργασιακή Νομοθεσία, δεν τους έδινε δεκάρα.
Δυο μέρες πριν το Πάσχα λοιπόν, οι εργαζόμενοι της NAKOLIV παρέλαβαν το αστρονομικό ποσό των 50 ευρώ ως Δώρο Πάσχα. Είναι μια ανταμοιβή τους για όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύουν σαν σκυλιά, σε ένα εργοστάσιο που λειτουργούσε επί σειρά ετών χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, γεγονός για το οποίο ο ΕΦΕΤ έχει επιβάλλει στο παρελθόν χρηματικό πρόστιμο.
http://www.efet.gr/deltio273.html
Χρηματικό πρόστιμο ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «Γ. & Σ. & Α. ΝΑΚΟΣ» , βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμων ελιών, 4ο χλμ. Ε.Ο. Αγρινίου-Ιωαννίνων. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας με την επωνυμία «Γ. & Σ. & Α. ΝΑΚΟΣ». Επίσης, εντοπίστηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.
Unquote
ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΟΤΙ ΑΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΘΑ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΘΕΣΑ....
@mesout
ReplyDeleteΠροσωπικά σου συγχωρώ τις τελευταίες θέσεις σου μόνο λόγω του νεαρού (υποθέτω) της ηλικίας σου. Η δική μου εμπειρία τεσσάρων και δεκαετιών μέσα στο τούνελ πάντα, δείχνει διαφορετικά. Καταρχήν ελλείπουν οι άνθρωποι με όραμα, και αν τους βρούμε κυτάμε να τους φάμε τάκα τάκα. Ζούμε δηλ πάντα μέσα απο ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, όπως θές πές το.
Επίσης και κάτι άλλο: βλέπεις ΕΝΑΝ (μόνον έναν θέλω) νέο πολιτικό που θα μπορούσε να στηρίξει τις θέσεις σου;
@μάο
ReplyDeleteόχι δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό που λέω, και γι αυτό τονίζω ότι αν δεν γίνει όλα τα υπόλοιπα είναι μάταια.
Kαλά, καλά, ας κάνουμε ένα υποθετικό πείραμα και ας μονιμοποιήσουμε στη Σουηδία τους δημοσίους υπαλλήλους της, ενώ παράλληλα θα τους δώσουμε και ξεχωριστά προνόμια αλά ελληνικές ΔΕΚΟ( αυτό το τελευταίο βέβαια είναι μη αποδεκτό στις πραγματικές δημοκρατίες αυτού του τύπου ).
ReplyDeleteΘα δείτε τότε για πότε διαλύεται το οικοδόμημα που με τόσο κόπο και μεθοδικότητα χτίσανε επί 10ετίες.
Αργά ή γρήγορα θα γίνει αυτό που βλέπουμε στη χώρα μας : Εργαζόμενοι μόνιμοι να δουλεύουν από τις 9 ως τις 1, με καλύτερη περίθαλψη και με 2πλάσιο μισθό αν και αντιπαραγωγικοί, να ταίζονται από τους υπολοίπους !
Θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα αυτό το βιολάκι στην Ελλάδα ?
Τι συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση στη λειτουργία του κράτους ?
Εγω λεω να γινει ενα ερωτηματολογιο στη σελιδα για το τι ψηφισε ο καθενας μας στις τελευταιες εκλογες για να δουμε ¨ποσα απιδια πιανει ο σακος¨ με τα παχια λογια και τις βαρυσημαντες αναλυσεις. Καλη η αντιπαραθεση επι σκιωδων μεταρρυθμισεων κ οραματων αλλα αν δεν μπορεις να μεταρρυθμισεις ουτε το χερι σου λιγο πριν την καλπη και συνεχιζεις να στηριζεις διεφθαρμενα πολιτικα σχηματα ψηφοθηρικου τυπου εισαι πραγματι ενας αξιος της μοιρας σου γκρινιαρης φαφλατας που καλως παιρνει 700 ευρω!!!!
ReplyDeleteΕκτος κ αν ερωτηματολογια τυπου αποποινικοποιηση του χορτου ή αποκλεισμος των ελληνικων ομαδων απο την ευρωπη αξιολογουνται ως πιο σημαντικα.....!!!
ReplyDeleteΟλες οι πολιτικές μπορούν να λειτουργήσουν-αποδώσουν άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο αρκεί να εφαρμοσθούν.Εδώ είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα.Ο Ιησούς Χριστός να είναι πρωθυπουργός και οι 12 Απόστολοι υπουργοί,με τέτοιο κρατικό μηχανισμό αποκλείεται να αποδώσουν έργο.Το πρόβλημά μας δεν είναι στην παρούσα φάση πολιτικό,δηλαδή έχουμε νεοφιλελεύθερη,σοσιαλιστική,κεντρώα
ReplyDeleteκυβέρνηση και γιαυτό δεν λειτουργεί το πράγμα.Ο Μάνος έγραψε το καλύτερο άρθρο για τη Μανολάδα όταν όλο9ι οι άλλοι δεξιοί,αριστεροί γύριζαν γύρω γύρω με μπουρδολογίες μεγαλοτσιφλικάδων παραγωγών φράουλας κλπ ενώ υπάρχει νομοθετημένο μεροκάματο 33,4€ !!
Ποιός -ποιοί έχουν ταχθεί να ελέγχουν?Το έκαναν? Αμεση απόλυση!Αλλά τότε θα βγούν οι δυνάμεις που φαίνεται να συμπαθεί ο doctor
marx-με τον οποίο συμφωνώ σε πολλά-
και θα σταθούν δίπλα τους.
Πώς μπλέχτηκε το θέμα της θητείας εδώ μέσα; Είχα καιρό να μπω και είπα να σχολιάσω κάνα θεματάκι μισθολογικού χαρακτήρα αλλά...
ReplyDeleteΤέσπα, εφόσον άρχισε και ακούστηκαν πολλές μπαρούφες (και πάλι), τύπου Νεος Πατριωτισμός (ναι ναι... τύπου κοσμοπολιταν)... ρε μάγκες τι την ψάχνετε...
Οι σημερινοί στρατοί (όπως και πολλοί, πάρα πολλοί παλαιότεροι) δεν είναι τόσο για την προστασία της όποιας κοινωνίας αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων. Όπως και η αστυνομία και η δικαιοσύνη... περισσότερο νοιάζονται για την ΄ησυχία' παρά για την πραγματική ευταξία και τη δικαιοσύνη.
Λοιπόν εάν ήταν το πρώτο από τα δύο σώστό τότε το πρώτο πράγμα που θα έκανε η ελληνική κοινωνία είναι να παλαίψει για εγχώρια πολεμική βιομηχανία στο πιο ψηλό δυνατό επίπεδο.
Εννοείται επίσης ότι στρατιωτική προστασία συνεπάγεται επίσης και άμεσος τουφεκισμός του κάθε ακόμα και άοπλου λαθρομετανάστη που δεν σταματάει στην πρώτη εντολή... γιατί τα σύνορα είναι σύνορα και δεν παραβιάζονται μόνο από στρατούς. Ακραίο, απάνθρωπο αλλά και αληθινό. Πχ. εάν αφήσεις σήμερα 10.000.000 Πακιστανοκινεζονιγηριανοκολομβιάνους να εποικίσουν στην Ελλάδα (ή όποια άλλη σύνθεση να εποικίσει σε όποια άλλη χώρα) αρχίζεις και αναρωτιέσαι γιατί θυσιάστικε ο παππούς σου ενάντια στους Γερμανούς και γιατί θα πείραζε πια τόσο πολύ τον προπάππου σου να μιλάει τουρκικά και να είναι μουσουλμάνος; Μήπως πρέπει να λυπώμαστε τον κοσμάκη; Και ο Γότθοι άλλωστη στη Ρώμη μπήκαν σαν λαθρομετανάστες επαίτες και κουρελήδες καθότι αποδιωγμένοι από τους Ούνους στην πατρίδα τους στη σημερινή Ουκρανία...
Τέσπα, το θέμα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο και αγγίζει πολιτισμικά πλαίσια που επαναλαμβάνονται διαρκώς στην ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα έπρεπε να είχαμε επαγγελματικό στρατό.
Εφόσον είχαμε την γνωστή θητεία θα έπρεπε εάν είχαμε φυσικά πραγματική δημοκρατία να είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι θα είχαν εκτίσει φουλ θητεία - αλλά τώρα τι να λες στα χαιβάνια που ούτε καν καταβαίνουν τι θα πει δημοκρατία και κάτω από ποιες πραγματικά συνθήκες γεννήθηκε.
Μπορεί να το γελάτε αλλά αυτό είναι το νόημα ενός εθνικού στρατού. Είναι τόσο δύσκολο να γίνουν κατανοητά αυτά όπως και το ότι σε μια δημοκρατία δεν νοούνται άσυλα πανεπιστημιακά, πορείες στο δρόμο και ξύλο με την αστυνομία...
Επειδή ακριβώς δεν υπήρξε και ποτέ δημοκρατία δε θα έπρεπε να υπάρχει και εθελοντικός στρατός. Επαγγελματικός στρατός τώρα και αποζημίωση όλων των εν ζωή αντρών που χαραμίσανε 2 χρόνια από τη ζωή τους για το τίποτα... εδώ και τώρα....
... στο ίδιο μοτίβο... εάν είχαμε εθνικό στρατό, δε θα πετούσε τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο αλλά επίσης κανένας φαντάρος δεν θα είχε πάει Ιράκ (στον πρώτο πόλεμο) ή στο Αφγανιστάν γιατί ακριβώς δεν έχουμε καμία δουλειά εκεί. Εάν είχαμε πραγματικό εθνικό στρατό θα είχαμε πολεμική βιομηχανία άρα θα είχαμε και γενικά αυτόνομη βιομηχανία άρα θα είχαμε και αυτόνομη ενεργειακή κάλυψη κτλπ κτλπ.
ReplyDeleteΤίποτα από αυτά δεν συμβαίνει... όπως άλλωστε και το γεγονός ότι έχουμε δήθεν δημοκρατία... Εάν είχαμε θα σας ρωτούσαν για πολλά πράγματα... τουλάχιστον για τα πλέον βασικά.
Γιατί λοιπόν να σας ρωτήσουν και για τα λιγότερο βασικά όπως είναι τα εργασιακά (το γελάτε ε;);
Μην την ψάχνετε. Η λύση είναι μία. Βρείτε τον τρόπο να κάνετε κάτι δικό σας και εκμεταλευτείτε εσείς τους άλλους ή αλλιώς εάν δεν το λέει η καρδιά σας, χωθείτε κάπου και κάντε το παράσιτο.
... όχι γιατί εάν περιμένετε να παλαίψετε να αποκτήσετε το δικαίωμα .... στην ευλιγιστασφάλιση... για να ανεβείτε ένα σκαλί στην κενωνία αυτή... το λιγότερο για το οποίο θα σας διαβεβαιώσω είναι ότι δε θα βγάλετε ποτέ γκόμενα για την οποία δε θα ντρέπεστε να τη δείξετε στους φίλους σας... εάν με εννοείτε...
ReplyDelete... μη το γελάτε... το ένστικτο της γκόμενας - ακόμα και της πιο χαζής αλλά την οποία δε θα ντρεπόσασταν να δείξετε στους φίλους σας - είναι αλάνθαστο!!!
Στην εργατικη πρωτομαγια που εισασταν αληθεια?Στη πορεια της γσεε το ενωμενο κινημα εδωσε ενα ρεσιταλ κωμωδιας απο συνιστωσες του συριζα να βριζουν την γσεε...Το "εθνικιστικο" απομονωμενο ΚΚΕ με αγωνες στη πλατη του, με τελευταιο παραδειγμα τη Μανωλαδα και την εμπρακτη αλληλεγγυη σε μεταναστες φτωχοδιαβολους,εβαλε ταξικα αιτηματα..Μη καθεστε να αναλυετε τη flexicurity, βγειτε στους δρομους και καντε τα συνδικατα αυτο που πρεπει να ειναι,μαχητικες ταξικες οργανωσεις..ελεος πια με το διανοουμενισμο επιδοξων μεγαλοστελεχων..
ReplyDeleteΑκουω απο πολλους για θεσμους, νομους και για τη παθολογια της ελλαδας να μην εφαρμοζονται..γιατι τοτε ρε παλλικαρια δεν προσανατολιζεστε σε μια διεκδικηση τηρησης των νομων που ηδη υπαρχουν? ποιο ειναι το νοημα να γινουν παρεμβασεις στο εργατικο δικαιο? Η αντιληψη που εχουν πολλοι ειναι φυσικα αποτοκο μιας συγκεκριμενης θεωρησης του τι ειναι το δικαιο μεσα σε μια κοινωνια..Οι νομοι προφανως θεωρουνται θεσφατα που εξασφαλιζουν την "κοινωνικη ειρηνη".Απο κει και ορολογιες του τυπου κοινωνικοι εταιροι και τα ρεστα..Νομιζω ειναι προφανης ο ρολος του δικαιου,του κρατους, σα μηχανισμοι κυριαρχιας..οποιαδηποτε αλλαγη στη μορφη του δικαιου υπακουει στην ουσιωδη ταξικη του φυση..Με λιγα λογια οταν οι εργαζομενοι μπαινουν στη διαδικασια να συζητουν π.χ τη flexicurity αυτοματως παιζουν το παιχνιδι της ενσωματωσης σε δομες κυριαρχιας στις οποιες δεν εχουν τη δυναμη..Αποτην αλλη παιζουν ακριβως το ιδιο παιχνιδι οταν εκλιπαρουν το καλο κρατος να εφαρμοσει επιτελους τους νομους...Το ατυχημα ειναι οτι οι οροι της κυριαρχιας δεν αλυσωνονται στη σφαιρα του δικαιου..
ReplyDelete@ anax
ReplyDeleteη περίπτωση με τις ελιές, αν ισχύει αυτό το οποίο γράφεται, είναι μια κλασσική περίπτωση εργοδοτικής ασυδοσίας ανάλογες των οποίων θα υπάρχουν πάντα και που στην προκειμένη περίπτωση λύνεται με καταγγελία του εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλήση σε ακρόαση, και έκδοση δελτίου εργατικής διαφοράς, όπου ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει το αναλογούν ποσό που χρωστάει συν κάποιο πρόστιμο.
Το ερώτημα είναι θα την κάνουν την καταγγελία οι εργαζόμενοι ή θα αρκεστεί το εκεί σύστημα σε δημοσιεύματα στο pressgr και άλλα blogs τα οποία επιδιώκουν να κάνουν μια αποκάλυψη αντάξια του σκανδάλου φράουλας στη Μανωλάδα που έκανε η Ελευθεροτυπία;
Εμείς πάντως σε σχετικό email που λάβαμε, στείλαμε μια πρώτη απάντηση. Αυτή την απάντηση δίνουμε σήμερα και σε εσένα, άμεση και πρακτική χωρίς θεωρητικά περιτυλίγματα.
ΛΕΜΕ : Διεκδικείστε το δίκιο σας, ενεργείστε, γίνεται ενεργοί πολίτες. Αν ισχύουν αυτά που λέγονται ο εργοδότης δεν έχει καμία τύχη. Όταν σου κόβει το δώρο ΠΑΣΧΑ κάνεις καταγγελία και δικαιώνεσαι, όταν δεν έχεις στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κάνεις καταγγελία και σε δικαιώνει ο ΕΦΕΤ. Έχουμε στείλει άπειρο κόσμο στην Επιθεώρηση Εργασίας για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και έχουν δικαιωθεί. Μη φοβάστε και μη γίνεστε ηττοπαθείς. Μη τους αφήνετε να σας εκμεταλλεύονται.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι προβληματικοί γιατί : δε λειτουργούν προληπτικά, είναι γραφειοκρατικοί, συνυπάρχουν με τα προβλήματα και στρουθοκαμηλίζουν ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, όμως τη δουλειά τους ΘΑ την κάνουν εφόσον ο ενδιαφερόμενος δε μασήσει και ενεργοποιηθεί.
ΝΑΙ λοιπόν στη δραστική βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ΝΑΙ στην ανάληψη ατομικής ή συλλογικής πρωτοβουλίας και την καταγγελία.
Όσο για τη γενική λειτουργία της αγοράς εργασίας ΝΑΙ θεωρούμε ότι η μείωση της επιβάρυνσης των μισθών από φόρους και εισφορές είναι α)πηγή αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος του εργαζόμενου και β) σημαντικό κίνητρο ενάντια στην αδήλωτη εργασία ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ReplyDeleteΑυτό απαντάει και στο ερώτημα του talos περί κόστους της εργασίας κοκ. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των εισφορών, κοντεύει στο 40% του μέσου εργατικού μισθού σύμφωνα με την Έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία. Αυτό είναι ένα απάραδεκτα υψηλό ποσοστό ειδικά για κακής ποιότητας υπηρεσίες και εύλογα (αλλά σε κάθε περίπτωση κατακριτέα) πολλές φορές εργαζόμενος και εργοδότης σε μια μικρομεσαία ψηφίζουν με εισδοροδιαφυγή.
επίσης όποιος ενδιαφέρεται η εκπομπή "Κοινωνία 'Ωρα MEGA" κάνει θέμα τη Γενιά των 700 €.
ReplyDeleteΠαραθέτουμε παρακάτω την πρόσκληση που μας έστειλαν οι συντάκτες της εκπομπής. Αν επιθυμείτε να τα πείτε χώσετε αποκαλύψετε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail της εκπομπής koinonia@megatv.com μέχρι την Δευτέρα 5 Μαϊου.
talos το spiegel λέει ακριβώς αυτό λένε και οι dudes εδώ πέρα. Ότι πρώτον το μη μισθολογικό κόστος από social contributions στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι και στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα φιγουράρει ψηλά. Ψηλότερα θα μου πεις είναι η sweden, έλα όμως που η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα δε συγκρίνεται με την ελληνική... γιατί στη Σουηδία έχεις εργάτες υψηλής ειδίκευσης που δουλεύουν στη βιομηχανία και σε πολυεθνικές επιχείρησεις και στην Ελλάδα έχεις υπαλλήλους γραφείου που δουλεύον σε περιπτεράκια γωνία.
ReplyDelete@ anax
ReplyDeleteΚαταρχάς έχεις δίκιο, είμαι 25 χρονών. Δεν ξέρω αν αυτή η ηλικία θεωρείται νέα ή όχι, κατά την άποψη μου κακώς, σήμερα, ένας 25χρονος θεωρείται πιτσιρίκος. Ζούμε το σύνδρομο της υπερεκτεταμένης εφηβείας, κι έχουμε φτάσει να θεωρούμαστε νέοι κι άμοιροι ευθυνών μέχρι την ηλικία των 30, και το όριο αυξάνεται σταθερά. Έλεος. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας πια, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, η διαμόρφωση της ζωής μας στο χέρι μας είναι, κι εξαρτάται από τις επιλογές μας και το δυναμισμό που θα επιδείξουμε για να τις υποστηρίξουμε.
Τώρα, η τάση του να εκμηδενίζουμε και να θάβουμε τους αξιόλογους ανθρώπους, πολιτικούς, διανοούμενους, κλπ., δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι η ανθρώπινη φύση. Το έξυπνο, το οραματικό, το διορατικό, ξενίζει και φοβίζει. Δημιουργεί μηχανισμούς άμυνας και ενδυναμώνει το συντηρητισμό. Και παρεμπιπτόντως, θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει (σε γενικές γραμμές) στον αδερφό μου όταν ήταν ακόμα κι αυτός πιτσιρικάς, επισκέπτοντας την Αγγλία για ενδεχόμενες σπουδές σε πανεπιστήμια, (περίοδος εκλογής νέου προέδρου ΠΑΣΟΚ), "Αν κερδίσει ο Τσοχατζόπουλος (κι όχι ο Σημίτης) μη σκεφτείς να γυρίσεις Ελλάδα. Η χώρα έχει πάρει την κάτω βόλτα, και επί Τσοχατζόπουλου θα αφανιστεί." Λαμπρός αποδείχτηκε ο Σημίτης , με όραμα, στόχους και διάθεση για εργασία, και αποτελέσματα. Όπως είπε κι ο Ιερώνυμος πρόσφατα, η καλύτερη γιορτή είναι η εργασία. Κι ο Σημίτης το μότο αυτό το έχει ως θεμελιώδη αρχή στη ζωή του, τη δράση του, την προσωπικότητα του.
Όσο για νέους πολιτικούς, άσε. Τέτοιο έλλειμμα δεν υπάρχει πουθενά. Όπως λέει κι ο σοφός Παρμενίδης μας, έχουμε καταντήσει κοινωνία γεροντονέων και νεογερόντων. Κι όταν, ώντας νέος, έχεις ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, είσαι βαθιά πολιτικοποιημένος (προσοχή, όχι κομματικοποιημένος), θεωρείσαι κατευθείαν σάπιος, μέρος του συστήματος κλπ. Πρέπει νασαι Τσίπρας, εξωπραγματικός αριστερίσκος και να λες όχι σε όλα, για γίνεις "in" και αποδεκτός.
Κι όσο για τις μεταρρυθμίσεις, φίλε anax, δε διαφωνούμε καθόλου. Αυτό λέμε κι εμείς, και οι G700. Ήπιες μεταρρυθμίσεις = ισχνές = στασιμότητα = επιβάρυνση των σημερινών νέων και των μελλοντικών γενιών, εις βάρος της διατήρησης του δανεικού υψηλού επιπέδου ζωής των μεσηλίκων, αυτών που εισήγαγαν για τα καλά την νοοτροπία "κοινωνία της συννενοχής".
Riqardian equivalence, Kotlikkof's intergenerational justice, etc.
Αλλά, αλλά, αλλά, απλά μιλώντας, αυτό που λέω είναι, THINK POSITIVE. Αν δεν το κάνω εγώ και κάθε 25αρης, τότε τι πρόοδο και αλλαγές να περιμένω? Εντάξει, λογικό, το μάτι του έμπειρου και μεγαλύτερου σε ηλικία να έχει γίνει πιο ιδιότροπο, πιο απόλυτο, πιο απαισιόδοξο, πιο εκμηδενιστικό, αλλά εγώ γιατί? Αν δεν έχω εγώ το δυναμισμό και την αισιοδοξία ως απόλυτα όπλα καθορισμού του μέλλοντος μου, είναι σαν να λέω, ηττήθηκα, χωρίς καν να παλέψω. Κάντε ό,τι θέλετε, για μένα, χωρίς εμένα. Κι εγώ θα κλαίω και θα πλάθω θρησκευτικού τύπου μυθοπλασίες, για το χάλι του κόσμου, της κοινωνίας, της ζωής μου, κι έναν ουτοπικό κόσμο "ισότητας" που τοποθετεί τον εαυτό μου εξουσιαστή και κυρίαρχο όλων αυτών που αισθάνομαι τώρα ότι άδικα είναι από πάνω μου. Κι όμως, κι αυτό πάλι είναι πολυτέλεια. Όταν τρως καλά, όταν είσαι βολεμένος, όταν οι γονείς σου φροντίζουν να καβατζωθείς, όταν σε βοηθούν να γίνεις παράσιτο κι όχι μαχητής, τι να περιμένεις?
Κι όμως, φίλε anax, βλέπω μια γωνιά φρεσκάδας και αλτρουιστικής φιλοδοξίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στο διαδικτυακό χώρο των G700. Και δεν είναι πολιτικοί. Πιτσιρικάδες είναι, οι οποίοι θέλουν να είναι οι G700, όχι οι χλιδάνεργοι - χλιδάεργοι (όπως αναλύθηκε σε ποστ προηγούμενο και εξέφρασα άποψη σε σχόλιο).
Αυτά. Φλυάρησα, αλλά δεν κατάλαβα τη διαφωνία σου, εύχομαι μερικώς και αφελώς να διευκρίνισα κάποια πράγματα. Και τώρα, σαν κλασικός G700, θα επιστρέψω στη δουλειά μου. Και χθες δούλευα, και τη Δευτέρα δούλευα, και αύριο και μεθαύριο θα δουλέψω. Δεν κλαίγομαι όμως, ούτε διεκδικώ θέση διευθυντή. Μαθαίνω, και μαθαίνω πολλά, έστω και με το μανίκι της ανομίας και της ξεδιάντροπης αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων μου μισθολογικά. Κερδίζω όμως σε γνώση, εμπειρία και επενδύω στο μέλλον μου. Εύχομαι να μου βγει σε καλό. Αισθάνομαι ήδη πολύ πιο ανταγωνιστικός και εξειδικευμένος στον τομέα μου από ό,τι πριν 3 χρόνια. Κι αυτό το εκλαμβάνω ως προσωπική κατάκτηση, όχι ως υποταγή σε αφέντες, όπως οι θρησκόληπτοι φανατίσκοι της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης διαμυνήουν.
Και νομίζω ότι το μότο των G700 για το felxicurity δεν είναι η απορρύθμιση και η χαλάρωση των νόμων, αλλά : "Ρυθμίστε τη ρυθμισμένη ανομία."
ReplyDeleteKeep walking, that's the spirit. Just be more realistic to your expectations.
ReplyDeleteΟσο γιά την εργασία, εγώ αν δεν εργάζομαι ένα ΣΚ το μήνα είμαι ευχαριστημένος. Το δέ 12ωρο + πάει σύννεφο, άρα σε καταλαβαίνω μεν, αλλά δεν μπορώ να σε συμπονήσω ή να σε λυπηθώ. Χαρά και εργασία λοιπόν!!
ReplyDeletemesut yilmaz,
ReplyDeleteστα 25 σου επαγγελματικά είσαι βρέφος, και μην παρεξηγηθείς καθόλου από αυτό.
Αν θεωρείς ότι στα 25 τα κατέχεις όλα, τι θά χεις να μας πεις στα 35 μετά από 10 χρόνια προΰπηρεσία ;
Στη δουλεία που είμαι εγώ π.χ., στα 25 απλά δεν προσλαμβάνεσαι ή προσλαμβάνεσαι ως βοηθός, κι έτσι πρέπει.
Έτσι συμβαίνει παντού δηλαδή.
Θυμήσου αυτό που σου λέω σε 10 χρονάκια.
Για το εκτός τόπου και χρόνου ελληνικό δημόσιο βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει κι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συρρικνωθεί, τουλάχιστον. Ξέρεις δεν ξέρεις Η/Υ, είσαι δεν είσαι αποδοτικός,ο μισθός θα τρέχει ( εκ φύσεως παλαβό !!! ). Επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων.
Απει ρωταν
ReplyDeleteΜη βάζεις λέξεις στο στόμα μου.
Αν στα 25 σου, ή ακόμα καλύτερα σε οποιαδήποτε ηλικία, θεωρείς ότι τα κατέχεις όλα, είσαι απλά φαντασιόπληκτος, και πολύ πιθανόν ανελαστικός, απόλυτος και μάλλον αναχρονιστικός. Προτιμώ στη ζωή να ακολουθώ τη γραμμή του Σωκράτη, ότι δεν ξέρω τίποτα.
Στη ζωή δε μεγαλώνεις ποτέ, πάντα μαθαίνεις και με ανοικτό μυαλό θέλω να πιστεύω ότι συνέχεια εξελίσεσσαι και ωριμάζεις. Όμως η τάση σήμερα είναι να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε, έλα μωρέ, νέος είμαι ακόμα, έχω χρόνο, κι αραααάζουμε. Το ίδιο μότο λένε κι οι γονείς που δε θέλουν να βλέπουν το παιδί τους να δουλεύει βοηθός, mcdonalds κλπ. Και μετά έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες που παίρνουν τις δουλειές από τα ελληνικά νιάτα.
Το ηλικιακό είναι δικαιολογία για να αποφύγουμε την ευθύνη της αυτοδιαχείρισης και του ξεβολέματος.
FLEX and CURE it baby
ReplyDeleteΠαντα φταινε οι αλλοι,
ReplyDeleteΠαντα φταιει το κεφαλι,
Δε βαριεσαι,
Ωχ τι θα φαμε σημερα,
Τι ωρα εχει το σηριαλ,
Και αμα μιλησω μονο εγω τι θα γινει,
Σιγα που θα με ακουσουν,
Και πως θα ταισω τα παιδια μου,
Μα τα χρειαζομαι εστω και τα 600,
Αμα φυγω εγω θα βρουν αλλον,
Ουδης αναντικαταστατος,
Αφου κανεις δε κανει τιποτα,
Ασε βαριεμε σημερα,
Κι αν με απολυσουν,
Μετα τι κανω,
Δεν εχω προυπηρεσια,
Πρεπει να ασφαλιστω γιατι δε θα εχω ενσημα,
Ο εργοδοτης φταιει,
Το κρατος φταιει,
Οι Γονεις φταινει,
Η κυβερνηση φταιει,
Ρε τι ωρα ειναι το παρα πεντε,
δε πα να γινουν και ριζικες μεταρυθμισεις δε πα να αλλαξουν και τα κομματα. Τιποτα δε θα αλλαξει. Και ο λογος ειναι στα κεφαλια μας οχι στων αλλων μονο. Καλα κανει ο καθε εργοδοτης και π...ει τον εργαζομενο αφου ο εργαζομενος καθεται και του αρεσει και να π..ται και να γκρινιαζει μετα! Ασχολειστε με ενα σωρο ορολογιες και νομοθεσιες και ιστοριες και το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι. Το ψαρι μπορει το κρατος ομως βρωμαει απο το κοσμο του. Οι παραπανω νοοτροπιες που ολοι συνανταντατε γυρο σας το αποδεικνυουν περιτρανα! Φοβος βαρεμαρα αδιαφορια ολα μαζι συμβαλουν.
Τι θα κανει ο εργοδοτης αν δεν εχει εργαζομενους;
Τι θα κανει η κυβερνηση αν δεν εχει ψηφοφορους;
Τι θα κανει ο εκμεταλευτης αν δεν εχει θυματα;
Σε αυτα να απαντησετε και να βρειτε ποιοι ειναι οι εργαζομενοι ποιοι ειναι οι ψηφοφοροι και ποια ειναι τα θυματα!
Ουτε το rigidanatomy η ανατομια του προβληματος ουτε το flexicurity ειναι η λυση.
Ο σκοπος του ελληνα σημερα ειναι να κλεψει η να κατατροπωσει το διπλανο του γιατι ετσι νομιζει οτι θ απαει μπροστα! Αυτο πρεπει να αλλαξει. Οταν αλλαξει αυτο θα αλλαξουν και τα υπολοιπα!
Δε πα να υπαρχουν και νομοι που γραφονται με αιμα... τα στραβα ματια θα γινουν και οι νομιμες παρανομιες θα υφισταντε!
Να παμε λεει ολοι να κανουμε καταγγελιες και θα δικαιωθουμε. Καλο υπαρχει καιενα με τον τοτο! Το θεμα δεν ειναι να δικαιωθει κανεις. Το θεμα ειναι να υπαρξει μονιμη αλλαγη! Τι θα κανει μωρε ο εκαστοτε εργοδοτης αν οι υπαλλοιλοι του σταματησουν εντος του ποστου τους να δουλευουν; θα τους απολυσει ολους ταυτοχρονα; Να τους απολυσει; γιατι οι απολυμενοι μην εμποδισουν την προσληψη νεων και γιατι να πανε νεοι εργαζομενοι να πιασουν δουλεια; Μετα τι θα κανει ο εργοδοτης θα φτιαχνει ελιες μονος του;
Μονοι μας βαζουμε τα χερακια μας και βγαζουμε τα ματακια μας! Και στο τελος τσακωνομαστε και μεταξυ μας. Ζητω το διερει και βασιλευε!
Θα ήθελα να καταθέσω πως και η δική μου εντύπωση ήταν πως το μη μισθολογικό κόστος - εργοδοτικές εισφορές- ως ποσοστό του μισθού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη στην Ελλάδα. Αλλά με έκπληξη διαπίστωσα από την έκθεση του Κουκιάδη για τη flexicuruty, ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο (σελ. 98, διάγραμμα 1) έχουμε από τα χαμηλότερα τόσο σε ποσοστό αλλά και απόλυτες τιμές.
ReplyDeleteAustralian Visa Consultants in Cochin
ReplyDeleteXIPHIAS Immigration helps you and guide you in every way to fulfill your dreams to settle in Australia. We have all the expertise to prepare your application and advice you before and after you come to Australia on how to accomplish the conditions put forth by the Australian Authorities. Now is the time to take advantage of great life style in Australia.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHow to fix HP Support Assistant script problem?
ReplyDeleteIs script error is not allowing you to take advantage of the HP Support Assistant program? The script error can be easily resolved with the aid of HP Scan Doctor program. This tool has been designed to detect and resolve the basic printer problem. Call HP Printer Customer Care team in case if this program doesn’t fix the error.
If you are seeking out an experience to remember, quad biking days in Wales may provide what it is you are looking for. reliable moto hire firms on Santorini
ReplyDeletesome users do not know how to uninstall Avast on their own. If you are too not able to uninstall the program from your PC, follow our step-wise instruction that has been mentioning in the blog.
ReplyDeleteIf you want visa for Singapore here is the option for Best Singapore Visa Consultants in Chandigarh known as Global Visa Destination. They provide you assure visa for Singapore of purposes like Study, Immigration, and Travel. For more details please visit our website.
ReplyDeleteHello,
ReplyDeleteI love this Blog and i want introduce you with my services.
We are providing you Best Spoken English Classes in Chandigarh. That too at a reasonable price.For more details please visit our website.
Hello,
ReplyDeleteIt was a great Blog you write it very well.
Thank You for sharing.
Global Visa Destination is one of the Genuine study Visa Consultants In Chandigarh provide study visa at an affordable price.
Hey,
ReplyDeleteThis was one of the best blog I have ever read. There is so much to know. Thank You for such an interesting blog.
Six Photo Snuff is one of the oldest snuff manufacturing company of India offer you Madras Snuff Tobacco which is also known as Traditional Snuff at an affordable price.
If anyone want to update your GPS Map in US/UK then visit us at:
ReplyDeleteGPS Map Updates
Garmin map updates
Automotive Gps Map Update
Golf Watch Gps Map Update
trucking Gps Map Update
Adventure Gps Map Update
Aviation Gps Map Update
It is possible to use a steam cleaner to clean your leather couch, but it is important to maintain the quality of the leather by deep cleaning with a fabric shiner on a regular basis.
ReplyDeletesteam clean leather couch
--Although using a steam cleaner for your leather couch may go against conventional wisdom, the process can be effective in removing dirt and grime while maintaining the quality of the leather.
A well-designed website is key to the success of any business. By considering the needs of your customers and designing a user-friendly interface, you can create a website that will help you achieve your goals. If you're looking for website design Hobart, consider contacting a professional web design company. They can help you create a website that will meet the needs of your customers and help you achieve your business goals.
ReplyDeleteCanApprove offers exquisite service to let you explore the infinite opportunities that lie ahead in terms of overseas education and migration, as the Best Immigration Consultants in Kochi and study abroad consultancy in Kochi. Once you decide CanApprove to be your immigration or overseas education partner, our experts would thoroughly analyse your profile to suggest you the best immigration pathways or the best study programs and institutions that you should choose. We provide support for Australia PR visa, Canada PR visa, temporary visa and Canada visitor visa. We also proffer assistance for Canada Student Visa, UK Student Visa and student visas for Ireland, Germany and Switzerland.
ReplyDelete