Σύμφωνα με τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ 2008-2009), στην οποία κατέληξαν χθες ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, οι μηνιαίες κατώτατες αποδοχές των μισθωτών σε ενάμιση χρόνο από σήμερα (1/1/2009) θα ανέλθουν στα 740 ευρώ.
Η αύξηση θα λάβει χώρα ανά οκτάμηνο και έχει ως εξής:
- 3,45% αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2008 με τις μηνιαίες κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 681 ευρώ
- 3% από 1 Σεπτεμβρίου 2008 με τις μηνιαίες κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 701 ευρώ
- 5,5% από 1 Μαΐου 2009 με τις μηνιαίες κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 740 ευρώ
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το 2008, η αύξηση των κατώτατων μηνιαίων μικτών μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται ότι θα είναι 4,45%, δηλαδή λίγο υψηλότερα από τον πληθωρισμό.
Σωρευτικά, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2009, η αύξηση των μισθών υπολογίζεται στο 12,4%, με το κατώτατο ημερομίσθιο να ανέρχεται στα 33,04 το 2009, από 29,29 ευρώ, και τις μικτές ετήσιες κατώτατες αποδοχές στα 10.185 ευρώ από 9.066 ευρώ το 2007.
Αναμφίβολα, η κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε συνδικάτα και επιχειρηματίες είναι θετικότερη απ’ ότι περιμέναμε.
Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η κοινωνική συνοχή και τα συμφέροντα των νέων εργαζόμενων, ειδικά των πολύ νέων και των ανειδίκευτων, δεν προάγονται με την υπάρχουσα πολιτική διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών.
Δεν χωρά αμφιβολία, και ετούτο αποτελεί θέση της G700, ότι η γνώση και οι αυξημένες δεξιότητες αποτελούν τη μόνη πραγματική διέξοδο για κάθε εργαζόμενο. Παρόλα αυτά η προοπτική του να γίνει κάποιος "εργάτης της γνώσης", δεν συνιστά ρεαλιστική δυνατότητα για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πρέπει συνεπώς να υπάρξει μια πολιτική εισοδηματικής στήριξης των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται στον πάτο.
Συγκεκριμένα προτείνουμε τη θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), ο οποίος θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο από το κράτος στη λογική ενός ελάχιστου μισθολογικού κανόνα που θα αντιστοιχεί στο 50% του εθνικού μέσου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, με μέσες μηνιαίες μικτές αποδοχές στα 1501 ευρώ, ο ΕΚΜ θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 749,5 ευρώ (νούμερα 2006).
Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει σαφές ότι, αν η κυβέρνηση και οι οικονομολόγοι της πιστεύουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τρέφεται ο πληθωρισμός, τότε ας αναζητήσουν τη λύση στις περικοπές των χαριστικών ρυθμίσεων αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο και παρα-δημόσιο τομέα, όπως οι πλασματικές υπερωρίες, τα αλλοπρόσαλλα επιδόματα απόδοσης, και οι αυτόματες αναπροσαρμογές αμοιβών των διάφορων κλειστών επαγγελμάτων.
Η συγκριτική εμπειρία δείχνει ότι σε χώρες όπως για παράδειγμα η Βρετανία, όπου θεσπίστηκε Εθνικός Κατώτατος Μισθός (ΕΚΜ) δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην απασχόληση.
dr.marx said...
ReplyDelete"Tο αναδιανεμητικό σύστημα είναι ένα σύστημα" pay-as-you-go""
Δηλ. αποφασίζει η γενιά του Πολυτεχνείου πόσα χρειάζεται να διπλο-τριπλοπαντρεύται,να Ταυλανδίζεται,να lifeστυλίζεται κλπ.κλπ. και το λογαριασμό τον πληρώνει η γενιά των 700 ευρώ.
NAI, συμφωνούμε
ReplyDeleteΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
εφόσον ο Κατώτατος Μισθός θα είναι
ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ με
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Δηλαδή ΕΑΝ και ΟΤΑΝ η παραγωγικότητα του εργαζόμενου θα είναι ΚΑΤΩΤΕΡΗ ενός ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΟΥΔΟΥ
ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ θα ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ της υποχρεώσεως ΑΥΤΗΣ.
Eμείς μάλιστα θα πρωτοτυπήσουμε ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
ReplyDeleteΕάν ο υπάλληλος καταφέρνει να ΠΑΡΑΓΕΙ-ΠΛΗΡΟΙ τους ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ και ΠΟΣΟΤΙΚΟΥΣ όρους/προϋποθέσεις σε 4 ΩΡΕΣ αντί των 8, θα ΕΧΕΙ δικαίωμα να φεύγει νωρίτερα από την δουλειά.
Οσοι θα χρειάζονται 12 ώρες για να το ζητούμενο, θα κάθονται 12 ώρες στην δουλειά με τον ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟ
Η αύξηση των μισθολογικών ανισοτήτων οφείλεται σε συγκεκριμένες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ και στην αδυναμία των νέων (κυρίως) εργαζόμενων να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς λόγω της διαίρεσης και της ατομίκευσής τους.
ReplyDeleteΤα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους και εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο της εξίσωσης προς τα κάτω με κάποιες αυξήσεις ψίχουλα για τους χαμηλόμισθους.
Σιωπή εσυ, κατωτεριά
ReplyDeleteΛΑΕ της ΑΘΗΝΑΣ που έχεις γίνει υποχείριο του Κομφού και άλλων σιωνιστών και μασόνων.
ReplyDeleteΟ Κομφού και οι πληρωμένες δοτές κυβερνήσεις σου λένε ότι (+1) + (-1) = 0.
ΕΜΕΙΣ λέμε πως η αλήθεια είναι πως (+1) + (-1) = 3.
Σε φιλώ γλυκά-γλυκά
Η ΜΑΝΑ του ΕΡΓΑΤΗ και της ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΝΤΟ-ΜΑΝΑΣ
η ΦΩΦΗ σου
Eνας από τους ΜΥΘΟΥΣ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ότι το Συνταξιοδοτικό Ελληνικό Σύστημα είναι ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ.
ReplyDeleteΕΘΝΙΚΟ και ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ με ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΕΝΝΟΙΑ της λέξης είναι ΜΟΝΟ το ΣΥΣΤΗΜΑ των ΗΠΑ και πολλών ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ χωρών αλλά ΟΧΙ της Ελλάδος.
Στην Ελλάδα έχουμε ΠΟΛΛΑΠΛΑ υπο-συστήματα τα ΟΠΟΙΑ ακόμα ΚΑΙ εντός του υπο-συστήματος ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΛΗΒΕΙΟΥΣ και "ΑΡΧΟΝΤΕΣ".
Το ΙΚΑ, πχ, όπως μιλάμε πληρώνει συντάξεις από 500 ευρώ μέχρι 2.500 και 3.000 ευρώ το ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΜΙΛΑΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕ της
"Αντιγόνη-Βεργόπουλος Societe' Anonyme"
Kouradomfoukie skase giati 8a perasw apo rhgillhs stis 3am me to peiragmeno brwmogkazo tsita!
ReplyDeleteπαιδιά κάντε σοβαρή συζήτηση και μην τσακώνεστε με μπηχτές και τα συναφή
ReplyDeleteη πραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 1995-2003 είχε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στις χώρες της δύσης μαζί με ΗΠΑ, Σουηδία, Φινλανδία κοκ. Για άλλους λόγους βέβαια συνέβη αυτό στην Ελλάδα κυρίως γιατί υπήρξε εντατικοποίηση της εργασίας με ταυτόχρονες επενδύσεις σε υποδομές κοκ. Έγινε ένα παραδοσιακό catch up. Αντιθέτως οι άλλες τρεις χώρες υπήρξε αύξηση παραγωγικότητας λόγω επένδυσης στη γνώση , τη νέα οικονομία, την καινοτομία κοκ.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΌπως εξήγησα σε προηγούμενη ανάρτησή μου οι ανισότητες των συντάξεων στην Ελλάδα οφείλονται στο γεγονός ότι στην ουσία κοινωνική ασφάλιση ΔΕΝ υπήρχε πριν τη δεκαετία του '80.
ReplyDeleteΘυμάστε εκείνες τις διαφημίσεις με τον εργάτη που δεν κόλλαγε ένσημα και τον έδειχνε μετά παππού να κλαίει τη μοίρα του;
Ο λόγος για αυτό ήταν ότι φορντιστική ρύθμιση της εργασίας δεν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα καθώς η συγκέντρωση του κεφαλαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με εκτεταμένη αναπαραγωγή της μικροϊδιοκτησίας. Επιπλέον, τα περισσότερα εργοστάσια βασίζονταν στο χαμηλό κόστος εργασίας και όχι σε επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο. Ως αποτέλεσμα οι άτυπες μορφές εργασίας, δηλαδή η μαύρη εργασία, το σύστημα φασόν κλπ, ήταν ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΕΣ στην ελληνική οικονομία, ενώ το ρόλο της κοινωνικής αναπαραγωγής και φροντίδας έπαιζε η διευρυμένη οικογένεια.
Από την άλλη μεριά ο ευρύτερος δημόσιος τομέας γιγαντώθηκε μέσα στη δεκαετία του '80 με την πολιτική των κρατικοποιήσεων που ήταν απάντηση στο μεγάλο απεργιακό κίνημα στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα μέσα στη δεκαετία του '70 (Πειραϊκή Πατραϊκή, National Can κλπ κλπ).
Στις κρατικοποιημένες επιχειρήσεις, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες καιτο "στενό" δημόσιο τομέα οι εργασιακές σχέσεις ήταν σαφέστατα πιο ρυθμισμένες και σταθερές ενώ η ύπαρξη ισχυρών συνδικάτων και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν ως αποτέλεσμα την κατάκτηση καλύτερων μισθών και παροχών που αντανακλώνται ακόμα και σήμερα στη διάρθρωση των μισθών.
Στο μεγαλύτερο όμως κομμάτι του ιδιωτικού τομέα που απαρτίζεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η "διαπραγματευτική και οργανωτική" ισχύς των εργαζομένων ήταν πολύ μικρή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αύξησης των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παρόλα αυτά όπως έχω ξαναπεί το γεγονός ότι στη ΓΣΕΕ εντάσσονται οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες βοήθησε στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις του κατώτατου μισθού και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, τη δεκαετία του '90 αφενός η εφαρμογή σκληρού μανατζμεντ στις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών (βλ. ιδιωτικές τράπεζες) και αφετέρου η είσοδος των μεταναστών που έριξε τα μεροκάματα στην οικοδομή και τη μεταποίηση (καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις ήταν "εντάσεως εργασίας") συνέτεινε στην καθήλωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα...
Αλλά τι κάθομαι και τσαμπουνάω... Αφού σοβαρή απάντηση δεν θα πάρω...
Α και επιπλέον να συμπληρώσω ότι η αύξηση των μισθολογικών ανισοτήτων από τη δεκαετία του '90 και μετά δεν οφείλεται στους μισθούς στο δημόσιο τομέα αλλά στην εισαγωγή της part-time εργασίας, των ενοικιαζόμενων, των συμβασιούχων, των μπλοκάκηδων, κλπ κλπ από τη μια μεριά (και ΜΕΣΑ στο δημόσιο τομέα) και από την άλλη μεριά στους πολύ υψηλούς μισθούς των διευθυντικών στρωμάτων στις "νέες επιχειρήσεις".
ReplyDeleteποια παραγωγικότητα ?
ReplyDeleteποιάς εργασίας ?
ναι οφείλεται ΚΑΙ στη δημιουργία στελεχών μάνατζερ, διευθυντικών στελεχών κλπ, καθώς επίσης και την άνθιση ενός σταρ σύστεμ καπιταλισμού με την εκρηκτική εισοδηματική άνοδο διαφόρων αεριτζίδων και δήθεν σταρ οι οποίοι πρόσθεσαν τη στραβομουτσούνα τους στη λεγόμενη hyperclass του τοπ 10%.
ReplyDeleteΌμως, έχε υπόψη οι πραγματικοί εισοδηματικοί συσχετισμοί και συγκεκριμένα το χάσμα ανάμεσα σε κατώτατο και μέσο μισθό επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από το τι συμβαίνει στη μάζα.
Κι εκεί ακριβώς είναι που αν συγκρίνεις τη σχέση παραγωγικότητας και κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα με τη σχέση παραγωγικότητας και κατώτατων αποδοχών στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ , θα δεις οτι ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ. Σε βαθμό ανηθικότητας.
Και πράγματι όπως πάλι λες αυτή η διαφορά οφείλεται στη διαφοροποίηση της διαπραγματευτικής ισχύος των μεν και των δε. Γεγονός το οποίο κάνει τη διαφορά ακόμα πιο ανήθικη και αδικαιολόγητη, διότι θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια οι δημόσιοι να επιδείξουν αλληλεγγύη στα αιτήματα των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα.
Η πρότασή μας λοιπόν για Εθνικό Κατώτατο Μισθό στοχεύει να ισορροπήσει το έλλειμμα διαπραγματευτικής ισχύος των χαμηλά αμοιβόμενων στον ιδιωτικό τομέα και να αντιμετωπίσει μια κλασσική αποτυχία της αγοράς.
Εμένα μου αρέσει το γεγονός πως πολλοί εδώ μέσα από εδώ το φέρνετε, από εκεί το φέρνετε, συνεχώς ευθύνες στους εργαζομένους δίνετε:
ReplyDeleteΜία γιατί έχουν πολλά προνόμια, μία γιατί απεργούν και χαλάει η κοινωνική ειρήνη και τώρα γιατί δεν είναι αρκετά παραγωγικοί. Σε λίγο θα τους κατηγορήσετε και για αχαραστία επειδή θεωρούν πως οι μισθοί τους είναι χαμηλοί.
Για την χλιδή των στελεχών - τραπεζιτών, κουβέντα. Τις porsche και τα Prada οι κλητήρες τα έχουν. Αυτό θέλει να μας πείσει ο άλλος ο έξυπνος που μονοπωλεί το blog. Αν παίρνατε τους μισθούς πείνας που λέτε, θα βλέπατε πως στις ίδιες εταιρίες, τα μεγαλοστελέχη κολυμπάνε στο χρήμα. Για να δίνουν bonus συνέχεια βρίσκουν τα φράγκα. Ίσως βέβαια δεν σας νοιάζει γιατί ευελπιστείτε πως θα γίνετε και εσείς μια μέρα μεγαλοστελέχη. Αυτό δεν είναι αθέμιτο, αλλά σίγουρα δεν συνάδει με την "κοινωνική δικαιοσύνη" που θεωρείτε ότι πρεσβεύετε.
@ σερ
ReplyDeleteόλες οι έρευνες δείχνουν ότι την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε μια ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα.
Όμως, κι εδώ είναι όλο το ζουμί η υψηλός ρυθμός παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο συνυπάρχει με μια χαμηλή παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας (ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ).
Αυτό πολύ απλά οδηγεί το μέσο Έλληνα εργαζόμενο να δουλεύει πολύ περισσότερο.
Και πράγματι, υπολογίζεται ότι ο μέσος εργάσιμος χρόνος στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας είναι υψηλότερος κατά 25%-35% σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και κατά 10%-20% σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την Ιρλανδία.
Αυτό για να αντισταθμιστεί η χαμηλή «πραγματική» παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα (ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ) η οποία το 2004 ανέρχονταν μόλις στο 67,9% , δηλαδή στα 2/3, του μέσου όρου της ΕΕ-15.
@ ανώνυμος
ReplyDeleteμην μπερδεύεις τον απλό εργαζόμενο με την εργατική αριστοκρατία
Βασικά:
ReplyDelete1)Η χαμηλότερη (σχετικά) παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, εντάσεως εργασίας, που στηρίζονται στους χαμηλούς μισθούς και όχι σε επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο.
Τα τελευταία χρόνια που έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο τόσο η παραγωγικότητα ανα ώρα εργασίας όσο και η παραγωγικότητα ανα εργαζόμενο έχουν αυξηθεί.
2)Όσον αφορά την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα.
Τα συγκριτικά στοιχεία του λόγου των μισθών προς την παραγωγικότητα της εργασίας στο δημόσιο τομέα δείχνουν ότι η Ελλάδα υστερεί αρκετά σε σχέση με το μέσο όρο στην ΕΕ-15
Αλλά και πάρα πέρα το 90% των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα λαμβάνει έως και 1500 ευρώ μισθό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 96% στον ιδιωτικό.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι αντιστρέφεται η αναλογία κατεστραμμένων-φυσιολογικών μισθών
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
500-1000: 30% ΠΕΡΙΠΟΥ
1000-1500:60% ΠΕΡΙΠΟΥ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ
500-1000: 70% ΠΕΡΙΠΟΥ
1000-1500: 20% ΠΕΡΙΠΟΥ
Τώρα αν αυτοί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θεωρούνται υψηλόμισθοι τι ΝΑ ΠΩ. ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ!
Και αυτό που θα έπρεπε να ζητούσατε είναι το να πλησιάσουν οι ιδιωτικοί τους "δημόσιους" και όχι το αντίστροφο! Ούτως ή άλλως οι χαμηλοί μισθοί των ιδιωτικών ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ στους πιο ανθρώπινους των δημόσιων... Αλλά σε άλλους παράγοντες που ανέλυσα πιο πριν...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΗ Γενιά των 749,5 ευρώ.
ReplyDeleteΈχετε πολύ πλάκα τελικά...
διορθώνω στο προηγούμενο comment.
ReplyDeleteΟ μέσος μισθός είναι 1241 ευρώ.
Το 87% των εργαζόμενων παίρνει κάτω από 1250 ευρώ.
Το 70% των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο παίρνει κάτω από 1250 ευρώ εκ των οποίων το 35% κάτω από 1000
Το 91% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό παίρνει κάτω από 1250 ευρώ...
Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται με τους υψηλόμισθους και τους μάνατζερ
Για την χλιδή των στελεχών - τραπεζιτών, κουβέντα. Τις porsche και τα Prada οι κλητήρες τα έχουν. Αυτό θέλει να μας πείσει ο άλλος ο έξυπνος που μονοπωλεί το blog.
ReplyDeleteΔΕΝ θέλω να πω τίποτα. Απλούστατα, κάνω παρατηρήσεις, ιδίοις όμμασι, τις οποίες επιβεβαιώνουν κατόπιν οι μαρτυρίες φίλων μου καταστηματαρχών.
Από την εμφάνισή τους, τον σωματότυπο, το πως μιλούν, συμπεριφέρονται κλπ, είναι ΕΜΦΑΝΕΣ ότι οι πελάτες των καταστημάτων του Κολωνακίου είναι μεροκαματιάρηδες - εργατική και μικρομεσαία τάξη, σπάνια μεσαία, σπανιότερα ανωτέρα μεσαία και σπανιότατα αστική.
Εκτός από ορισμένα specialty μαγαζιά (Escada, Emmy di Monaco κλπ) όπου απαιτείται "χοντρό" χρήμα, η παρατήρησή μου επαναλαμβάνεται συνέχεια.
Λαουτζίκος and more λαουτζίκος.
ΟΠΩΣ σας είπα προ καιρού, οι χωριάτες της Αθήνας μπαίνουν στον Οίκο Καλογήρου, ακούνε πως το ζευγάρι κοστίζει, "Για σας επειδή είστε καλή πελάτισα 400 ευρώ" και απαντούν, "Α, μόνο;".
ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ και μούρθε να την δείρω την καράβλαχα.
ΑΥΤΟ το είχα προβλέψει από το 1981. Φυσικό είναι όταν τα πτυχία και τα διδακτορικά προσφέρονται με το κιλό ΚΑΙ ΟΤΑΝ το μορφωτικό επίπεδο, ΑΝΤΙ να ψηλώνει, μικραίνει, οι μισθοί ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ και υποχωρούν και υποχωρούν.
ReplyDeleteΠΑΝΤΩΣ είμαι σε θέση να πω ότι ο μέσος πτυχιούχος στην Ελλάδα ΔΕΝ αξίζει ούτε 500 ευρώ το ΜΗΝΑ.
ΚΑΙ το λέω με το χέρι στη καρδιά.
ek protis opseos tha simfoniso shmera me ton dr. marx
ReplyDeletetolis
@ μαρξ στο σημείο 1 και 2 της ανάλυσης που κάνεις συμφωνούμε.
ReplyDeleteΜια διευκρίνηση: ο μέσος καθαρός μισθός των 1241 ευρώ στον οποίο αναφέρεσαι είναι ο καθαρός μετά εισφορές και φόρους. Ο αντίστοιχος κατώτατος καθαρός είναι περίπου 568 ευρώ.
Επίσης στην Έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία το 2007 λέει Πάνω από το ήμισυ των μισθωτών που εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνει καθαρό μηνιαίο εισόδημα μεταξύ 1.001€ και 1.500€, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι ένας στους πέντε εργαζόμενους έχει αυτό το εισόδημα.
το θέμα σχέση με τον δημόσιο τομέα ξέρεις ποιο είναι; ότι αν δεν απορροφούσε τόσους πόρους για αργομισθίες αλλά έκανε δημόσιες επενδύσεις παραγωγικές τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους.
ReplyDeleteτην υπερτάξη του τοπ 10-20% θα την πιάσουμε κι αυτή μην ανησυχείτε κανείς δε θα γλιτώσει το κράξιμο
ReplyDeleteΥπάρχει αρκετός κόσμος που αν και εργαζόταν στον ιδωτικό τομέα πήγε μέτα στον Δημόσιο με ΛΙΓΟΤΕΡΑ χρήματα. Αυτό για όσους παραπονιούντε ότι και στο δημόσιο τα χρήματα δεν είναι και τόσα πολλά. Ας μας πούν λοιπόν γιατί κάποιος να κάνει μια τέτοια ανορθολογική επιλογή;
ReplyDeleteΜήπως γιατι θεωρεί οτι ο συνδιασμός συνθηκών εργασίας + ασφάλειας + μισθού ειναι καλυτερος.
Οπότε το θέμα δεν ειναι μόνο τι μισθούς παίρνουν. Ας φύγουν όλοι όσοι δεν είναι απαραίτητοι - που είναι πολλοί - και τότε ας πάρουν και 50% αυξηση, κερδίσμένοι και πάλι θα βγούμε.
Και κάτι που πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω είναι αυτο που ισχυρίζονται κάποιοι ότι "τι σας ενοχλεί να παίρνουν περισσότερα χρήματα" προφανώς αυτοί νομίζουν ότι υπάρχει μια μηχανή που κόβει χρήματα και οτι οι υπάλληλοι δεν πληρώνονται απο τους φόρους μας συνυπολογίζοντας και το άδικο του φορολογικού μας συστήματος που μοιράζει τα περισσότερα βάρη στους μισθωτούς.
Και για το κάνουμε πιο λιανά γιατι κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όταν εγώ πληρώνω το δημοτικό φόρο και ο δήμαρχος κάνει τα ρουσφέτια του προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για την καθαριότητα και μετά τους βάζει σε γραφεία για να μη κάνουν τιποτα - και να πάρουν και βαρέα και ανθυγειεινά - και μέτα φωνάζουν οι συνδικαλιστές οτι δεν υπάρχει προσωπικό και ζόυμε μέσα στο σκουπίδι, πιστεύετε ότι δεν θα πρέπει να με νοιάζει?
Οι μισθοί στο στενό Δημόσιο τομέα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αξιοπρεπή κατώτατο μισθό.
ReplyDeleteΩς εργοδότης βέβαια το Δημόσιο έχει πλεονεκτήματα πολλά για τον εργαζόμενο.Το πρόβλημα με το Δημόσιο είναι το Ασφαλιστικό των ένστολων που συνταξοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη από 50,και απο εκεί και πέρα μπαίνουν στη μαύρη και βρώμικη κυπατζίδικου τύπου εργασία ως σύμβουλοι προμηθευτών του κράτους.Η παρασιτική και αργομισθιακή "εργασία" συμβάλλει πάρα πολύ στη μεταφορά εισοδήματος από τον παραγωγικό στο παρασιτικό τομέα.Αν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τα αναλυτικά μας εργαλεία,μαρξιστικά ή άλλα,σ'αυτή τη πραγματικότητα θα βρίσκαμε ενδιαφέροντα πράγματα να συμφωνήσουμε.Γιατί το να βάζουμε σε ένα τσουβάλι την εργασία και σε ένα άλλο την εργοδοσία και να τους λιθοβολούμε εναλλάξ, ως εάν επρόκειτο για Ιρανούς μοιχούς, δεν βοηθάει να κατανοήσουμε το σημερινό περίπλοκο περιβάλλον.
Συνάντησα σήμερα στο δρόμο ένα 58άρη που μου ανοκοίνωσε ότι μόλις πήρε απο τα ΕΛΤΑ τη σύνταξή του.2000 ευρώ περίπου.Καλή σύνταξη αν την έπαιρνε στα 65 ή στα 67 και τέλειωνε τον εργασιακό του βίο.Θα συνεχίσει σε μια ιδιωτική Courier προσφέροντας τεχνογνωσία μεταφέροντας πληροφορίες και πελατεία από τα ΕΛΤΑ στον ιδιώτη.Αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι τα εβδομήντα του.
ReplyDeleteΕάν μελετήσουμε λίγο αυτό το παράδειγμα θα δούμε πως εμπλέκονται σ'αυτό: Η πρόωρη προνομιακή συνταξιοδότηση,η μαύρη εργασία,η φοροδιαφυγή,η διαφθορά, η ΓΕΝΕΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ.
Πώς θα μας βοηθούσε ένα μαρξιστικό ας πούμε εργαλείο ανάλυσης να το ερμηνεύσουμε αυτό το παράδειγμα;
@ ανώνυμος
ReplyDeleteμας ενοχλεί να μην ανταμοίβεται ο κόπος μας όπως και το να μη διαθέτουμε ποιοτικά δημόσια συλλογικά αγαθά για τα οποία υποτίθεται ότι πληρώνουμε τόσα χρήματα
επίσης η επιλογή να πάει κανείς στο δημόσιο είναι ορθολογικότατη, διότι πολύ απλά το δημόσιο προσφέρει ένα πολύ καλύτερο πακέτο σε ωράριο, μισθό, άδειες, εργασιακή μονιμότητα, ασφάλιση και περίθαλψη σε σχέση με την πραγματική παραγώμενη δημόσια και κοινωνική αξία (εξυπηρέτηση του πολίτη, κράτος δικαίου, αστυνόμευση, άμυνα, παιδεία, υγεία κοκ).
ReplyDeleteαυτή η ανάλυση ότι οι "μισθοί πληρώνονται από τους φόρους" είναι φοβερή!
ReplyDeleteΠέρα από το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λόγος μισθού προς παραγωγικότητα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της ευρώπης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,
πέρα από το γεγονός ότι το ποσοστό των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν αποκλίνει από το μέσο όρο στην ΕΕ σε αντίθεση με τις ψευδείς κοινοτοπίες.
Πέρα από το γεγονός ότι π.χ. στον τομέα της εκπαίδευσης, που απασχολεί από τους περισσότερους υπαλλήλους στο δημόσιο, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που καλύπτονται με ωρομίσθιους και αναπληρωτές...
Πέρα από όλα αυτά είναι ΕΝΤΕΛΩΣ γελοίο να θεωρεί κανείς ότι οι ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ επιβαρύνονται από τη φορολογία για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων!
Για να μην πάμε σε άλλα πιο θεωρητικά ζητήματα..
περιμένουμε μαρξιστική απάντηση στο ερώτημα του παρμενίδη
ReplyDeleteστην εκπαίδευση όπως και γενικότερα στο δημόσιο δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικού, υπάρχει πρόβλημα σωστής κατανομής του προσωπικού. Πως εξηγείται πχ το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δασκάλων προς μαθητές στην Ευρώπη; Ή επίσης πως εξηγείται να έχουμε μια και μοναδική σιδηροδρομική γραμμή βορρά-νότο με 8,5 χιλιάδες υπαλλήλους στον ΟΣΕ; Και τέλος πως γίνεται να έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο και ταυτόχρονα αστυνομία να μην υπάρχει πουθενά; Στην Έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία το 2007 βλέπουμε ότι η απασχόληση σοτ δημόσιο τομέα φτάνε ξεπερνάει οριακά το 1 εκατομύριο. Υπάρχει προσωπικό να φάνε και οι κότες. Κατανομή σωστή δε γίνεται. Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα δεν υπάρχει. Διοικητικός ερασιτεχνισμός υπάρχει στο φουλ.
ReplyDeleteοι χαμηλόμισθοι επιβαρύνονται εμμέσως από την υπερπέκταση του δημοσιοΫπαλληλικού κράτους. Διότι διοχετεύονται πόροι σε αργομισθίες αντί να γίνονται επενδύσεις υποδομών σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά. Έτσι πλήττεται η μοναδική διέξοδος που έχουν Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: η καλή υγεία, η καλή παιδεία κλπ.
ReplyDeleteθα τρελαθω με την ιδεοληψια του μαρξ, και ποιος επιβαρυνεται ρε μαρξ οταν οι φοροι που πληρωνει και ο φτωχος - υπαρχουν και οι εμμεσοι ξερεις - πανε σε ενα σωρο τυχαρπαστους που αραζουν στα γραφεια και όχι σε νοσηλευτες στα δημοσια νοσοκομεια για παράδειγμα. Μήπως επιβαρύνεται ο πλουσιος που θα πάει στο ιατρικό Κέντρο;
ReplyDeleteΚαι μην πεις πάλι να αυξηθεί η φορολογία στους πλούσιους γιατι και πάλι τα εξτρα χρήματα αμφιβάλω αν θα διοχετευτούν εκεί που πρέπει
ReplyDeleteΠείτε μου εσείς πως εξηγείται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να υπάρχουν κενά στα σχολεία τα οποία καλύπτονται το Νοέμβρη με πρόσληψη ωρομίσθιων και αναπληρωτών.
Ο μεγάλος αριθμός δασκάλων οφείλεται στο ολοήμερο σχολείο και στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος στέλνει δασκάλους σε "άγονες περιοχές" (βλ. ύπαρξη πολλών νήσων με λίγους μαθητές, χωριών με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων κλπ)
Ή επίσης πως εξηγείται να έχουμε μια και μοναδική σιδηροδρομική γραμμή βορρά-νότο με 8,5 χιλιάδες υπαλλήλους στον ΟΣΕ;
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΜΗ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ! ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
Και τέλος πως γίνεται να έχουμε τους περισσότερους αστυνομικούς ανά κάτοικο και ταυτόχρονα αστυνομία να μην υπάρχει πουθενά;
ΤΙΙΙΙ; ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ; ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ Ή ΣΕ ΆΛΛΗ ΠΟΛΗ;
Όσο για τον αριθμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα ΣΑΣ είπα είναι αντίστοιχος με αυτόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Διότι διοχετεύονται πόροι σε αργομισθίες αντί να γίνονται επενδύσεις υποδομών σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά.
ReplyDeleteΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ;
ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ; ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ; ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ; ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ;
ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ; ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΙΝ;
ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ...
μη φωνάζεις μαρξ, δηλαδή πριν ζούσαμε τον υπαρκτό ελληνικό παράδεισο έτσι; πολύ γέλιο
ReplyDeleteειδικά στο ΤΕΒΕ που οι μισοί από εμάς είμαστε γραμμένοι μιλάμε για ποιοτικές υπηρεσίες Δανία Δανία οεο χα χα, πρώτοι στην εξυπηρέτηση οι του ΤΕΒΕ και πολλοί ευγενικοί και με τις καλύτερες παροχές για τους ασφλισμένους. πω πω πω τι είπε το άτομο...ουγκάντα είναι το ΤΕΒΕ μαρξ ουγκάντα
ReplyDeleteόσο για το πρόβλημα με τα κενά στην εκπάιδευση υπάρχει α)γιατί το σύστημα κατανομής των θέσεων είναι μπάχαλο και γίνεται κάθε φορά την τελευταία στιγμή συνεπώς μιλάμε για μέγιστη διοικητική ανεπάρκεια
και β) διότι οι περισσότεροι θέλουν να είναι αποσπασμένοι κάπου εκτός διδακτικής αίθουσας και κανείς επίσης δεν προτιμάει να πάει στα σχολεία ειδικά στην επαρχεία φίλε Μαρξ...
όσο για τη σιδηροδορμική γραμμή ναι έχουμε και μία μέσα στη Θεσσαλία από τα Φάρσαλα μέχρι Καλαμπάκα, άρα χρειαζόμαστε άλλους χίλιους έτσι; μήπως καλύτερα να τους βάλουμε χέρι χέρι να φτάσουν ανθρωποαλυσίδα μέχρι σαλόνικα
ReplyDeleteKατ' αρχήν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ορολογία ώστε να μπορούμε να ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΜΑΣΤΕ.
ReplyDeleteΟΤΑΝ στην αρχή του ποστ αναφέρθηκα στην ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ, εννοούσα (και υπονοούσα) ΟΧΙ της χώρας ανά μονάδα απασχολουμένου ανθρωπίνου δυναμικού (δλδ ΠΡΟΪΟΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ) που πράγματι αυξήθηκε επί πρωθυπουργίας κυρίου κυρίου ΣΗΜΙΤΗ,
ΑΛΛΑ
ΠΡΟΪΟΝ/ΕΡΓΑΤΟ-ΩΡΑ, ένα ΛΟΓΟ ικανό να αποδώσει την πραγματική παραγωγικότητα (ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ) ΚΑΙ της χώρας in toto, ΚΑΙ του κάθε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.
ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ,
δλδ
ΠΡΟΪΟΝ/ΕΡΓΑΤΟ-ΩΡΑ θα ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ (vis-a-vis EE) συλλογιστική και η μισθολογική πολιτική.
Αφού δε προκύψει από την ΣΥΓΚΡΙΣΗ εάν η Ελλάδα υπολείπεται ή όχι στην ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, τότε, ο καλοπροαίρετος αναλυτής ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ τα ΑΙΤΙΑ και να τα διορθώσει,
ΔΙΟΤΙ
σε τελική ανάλυση ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ πως υπάρχουν άνθρωποι (εκτός από χυδαίες κατωτεριές*, που ηδονίζονται να επιδεικνύουν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ το μοναδικό τους "προσόν", το χρήμα, άρα και να υποβιβάζουν τους συνανθρώπους τους) που θέλουν ΦΤΩΧΟΥΣ (ΣΥΜ)ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΦΟΣΟΝ, και υπό την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι οι ΜΙΣΘΟΙ βρίσκονται σε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ με το εξ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝ.
Μας λέει λοιπόν η ΕΕ ότι (ίδε στοιχεία Γ700 παραπάνω) η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ των Ελλήνων είναι στο 65% περίπου της Ευρωπαϊκής.
Από την άλλη, έχουμε το γνωστόν ότι οι ΜΙΣΘΟΙ στην Ελλάδα είναι στο 65% του Ευρωπαϊκού.
ΣΥΝΕΠΩΣ, 0.65/0.65 = 1, ΜΟΝΑΔΑ.
ΔΗΛΑΔΗ η ΤΙΜΗ του ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ του ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ είναι
ΙΣΗ
επαναλαμβάνω ΙΣΗ,
επαναλαμβάνω ΙΣΗ, με την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, όμως, ότι η ΑΜΟΙΒΗ του ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ κατά 30-35% στην ΕΛΛΑΔΑ, αλλά ΚΑΙ το ΠΡΟΪΟΝ του ανά ΕΡΓΑΤΟΩΡΑ επίσης υπολείπεται κατά 30-35%!
ΑΥΤΟΙ δε, νέοι κυρίως στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, που αμείβονται καλά, δλδ με τα 1500 ευρώ καθαρά μηνιαίως, εργάζονται 12ωρο. Δηλαδή, επειδή η ανά ΕΡΓΑΤΟΩΡΑ παραγωγή τους υπολείπεται, αυξάνεται η διάρκεια της ΕΡΓΑΣΙΜΗΣ ΜΕΡΑΣ τους ώστε το προϊόν τους ΤΕΛΙΚΑ να είναι σε ΙΣΟΖΥΓΙΟ με αυτό των Ευρωπαίων ομολόγων τους.
THAT PLAIN AND THAT SIMPLE!!!!
* ΟΣΟΙ από σας είστε ή θέλετε να νοιώθετε πραγματικά άρχοντες να θυμάστε την κουβέντα της διαπρεπούς μαμάς, "Απαγορεύεται δια ροπάλου να προκαλούμε το δημόσιον αίσθημα".
G700 said...
ReplyDeleteόσο για τη σιδηροδορμική γραμμή ναι έχουμε και μία μέσα στη Θεσσαλία από τα Φάρσαλα μέχρι Καλαμπάκα, άρα χρειαζόμαστε άλλους χίλιους έτσι; μήπως καλύτερα να τους βάλουμε χέρι χέρι να φτάσουν ανθρωποαλυσίδα μέχρι σαλόνικα
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα διότι η γραμμή Φαρσάλων Καλαμπάκας δεν περνάει από την Καρδιτσομαγούλα Καρδίτσης και από Μεσενικόλα Καρδίτσης.
προφανώς ο μαρξ θεωρεί ότι η αστυνομία μας ειναι αποτελεσματίκη και δεν χαραμίζει πορόυς σε γραφεία και προσφέροντας φρουρούς φιλιπινέζες σε μεγαλοδημημοσιογράφους, διαπλεκόμενουε κτλ. αλλά τι μας νοιαζει, αφού τους μισθούς τους δεν τους πληρώνουμε εμεις΄όπως ισχυριζεται, δεν πα να φυλάνε και 200 τον Μάκη.
ReplyDeleteΑ έχουμε και τους αγροφύλακες, και αυτοι μάλλον αγωνιστες μεροκαματιάριδες είναι σύμφωνα με τον μαρξ, γιατι να μας νοιαζει που σκορπάμε λεφτα για αυτούς ένω θα μπορούσαν άλλου να έπιαναν περισσότερο τόπο. Άλλα είπαμε ούτε και αυτούς τους πληρώνουμε.
Τον άλλον τον προ 3ετιας τυπο της ΝΔ που ειχε 10 αργομισθίες σε διάφορους οργανισμούς γιατι είχε παιδιά να θρέψει απορό γιατί είχαμε κάνει τόση φασαρία και τότε ρε παιδια, ούτε αυτόν τον πληρώναμε εμείς, εντέλως γέλειος ο συλλογισμός λέει ο μαρξ.
Όσο για τις υπαρκτες ελείψεις προσωπικόυ σε διάφορους τομείς αυτές οφείλονται σε κακή χρήση του ανθρώπινου δυναμικού και εκτος απο το παράδειγμα που ανάφέρθηκε παραπάνω για τους προσληφθέντες στην καθαριότητα που κάθε άλλο παρα στην καθαριότητα δουλέυουν να σας πω και μια άλλη ιστορια.
Βλέπω γνώστο που δουλεύει στη ΔΕΗ, και πιάσαμε κουβέντα για τις προσλήψεις που ετοιμάζει η εταιρία, μου λεεί επίτελους χρειαζόμαστε προσωπικο, καλά του λεώ, τόσος κοσμός δουλέυει και δεν έχετε προσωπικό, ε μου λεεί, εχουν πάει όλοι στα γραφεία και δεν έχει μείνει κάνεις να δουλεψει στην παράγωγη και στη συντηρηση...
Λίγοι ευσυνειδητοι, ή άπλα χώρις βύσμα μένουν στις υπαρεσίες αιχμής αγαπητοι μου και αυτοι οι καυμένοι σηκώνουν όλο το βάρος, για'υτο και υπάρχουν ελείψεις, και στον ΟΣΕ το ίδιο συμβαίνει
όμως κομφούκιε όπως θα σου λέγανε και οι major αμερικανοί οικονομολόγοι ειδικοί στη μελέτη των αγορών εργασίας , η ωριαία παραγωγικότητα πρέπει να αποτελεί στόχο του κράτους και των επιχειρήσεων και αυξάνεται με επενδύσεις σε τεχνολογία, γνώση δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και μηχανολογικό εξοπλισμό, πράγμα το όποίο στο ελλαδιστάν ελάχιστα γίνεται. Συνεπώς κράτος και επιχειρηματίες της κακιάς ώρας επωμίζονται εξίσου ίσως και περισσότερο τις ευθύνες για το χάλι που επικρατεί.
ReplyDeleteΑΥΤΗ η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με αστυφύλακες να φρουρούν τα ΠΑΡΑΣΙΤΑ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πουτάνες και ρουφιάνους που ΘΑΤΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑ για την ΧΩΡΑ να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ!!!
ReplyDeleteΟΥΔΕΙΣ βουλευτής, ΜΑ ΟΥΔΕΙΣ πρέπει να έχει φρουρούς. ΚΑΙ οι ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ και τα ΠΟΥΤΑΝΑΚΙΑ της τηλεόρασης πρέπει να πληρώνουν ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ εάν θέλουν.
ΑΥΤΟ, κυρίες και κύριοι, το Ελληνικό συνήθειο ΔΕΝ είναι ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ από μιά ακόμα ΕΚΔΗΛΩΣΗ των ΔΟΥΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ του ΠΑΣΟΚ, που τους γέννησε δούλα, επαναλαμβάνω δούλα μάνα, και ρουφιάνος πατέρας, να ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΡΟΠΟ να ΝΟΙΩΘΟΥΝ "comme il faut και καθώς πρέπει" που λέει και το άσμα.
ΜΑΡΞ στο δημόσιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όχι λίγου προσωπικού
ReplyDeleteG700 said...
ReplyDeleteόμως κομφούκιε όπως θα σου λέγανε και οι major αμερικανοί οικονομολόγοι ειδικοί στη μελέτη των αγορών εργασίας , η ωριαία παραγωγικότητα πρέπει να αποτελεί στόχο του κράτους και των επιχειρήσεων και αυξάνεται με επενδύσεις σε τεχνολογία, γνώση δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και μηχανολογικό εξοπλισμό, πράγμα το όποίο στο ελλαδιστάν ελάχιστα γίνεται. Συνεπώς κράτος και επιχειρηματίες της κακιάς ώρας επωμίζονται εξίσου ίσως και περισσότερο τις ευθύνες για το χάλι που επικρατεί.
ΣΟΦΟΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!!!!!!!!!!!
Αλλά ΑΥΤΟ είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΘΕΜΑ.
Είπαμε, θα εντοπίσουμε τα ΑΙΤΙΑ και θα τα ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ, αλλά ΔΕΝ θα ξεκινήσουμε ΑΝΑΠΟΔΑ, δλδ αυξάνοντας τους ΜΙΣΘΟΥΣ.
ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;;;;
Εκ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 60-70% είναι ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ.
ReplyDeleteFOR A FACT
ναι αλλά αυτή η ουγκάντα προέκυψε ΜΕΤΑ την ενοποίηση του ΤΕΒΕ με το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Επειδή ήμουν ασφαλισμένος και πριν το ξέρω πολύ καλά. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ η ποιότητα των υπηρεσιών και η ταχύτητα εξυπηρέτησης με τη σημερινή.
ReplyDeleteΑναρωτιέμαι επίσης για το θράσος που έχετε να μιλάτε για τον ΟΣΕ χωρίς προφανώς να έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τις καθημερινές υπηρεσίες που προσφέρει. Π.χ. ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ που τόσες επιδοτήσεις πήρε και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πηγαινοέρχεται άδειος ενώ έχουν μειωθεί στο μισό τα δρομολόγια Αθήνα-Χαλκίδα σε μια προσπάθεια συνειδητής απαξίωσης του ΟΣΕ προκειμένου στη συνέχεια να στρωθεί το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του.
Μιλάτε για τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς να έχετε να παρουσιάσετε ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο και αποκρύπτοντας στοιχεία όπως: το γεγονός ότι λόγω των απαρχαιωμένων υποδομών χρειάζονται ακόμα φύλακες των διαβάσεων και κλειδούχοι.
Όσον αφορά τώρα τα κενά στα σχολεία δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το δήθεν σύστημα κατανομής των θέσεων.
Έχει σχέση με το ότι οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι προσλαμβάνονται για 7 ή 8 μήνες, απολύονται κάθε καλοκαίρι και επομένως μέχρι να γίνει πάλι η πρόσληψη και η κατανομή υπάρχουν καθυστερήσεις. ΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ. Επίσης σχετικά με αυτό που λέτε περί αποσπάσεων σας προκαλώ να παρουσιάσετε στοιχεία να δούμε τι ποσοστό είναι οι αποσπασμένοι.
@anonymous
Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους οι μπάτσοι. Βαράνε διαδηλωτές, χώνουν στη φυλακή πρεζάκια και μικροκλέφτες, σκοτώνουν μετανάστες στα σύνορα. Η τάση όμως μεγέθυνσης της αστυνομίας δεν ισχύει μόνο για την ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Στην απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους αντιστοιχεί η υπερτροφία του ποινικού κράτους (βλ. τις ΗΠΑ όπου οι φυλακισμένοι τριπλασιάστηκαν μέσα σε 30 χρόνια).
Όσον αφορά αυτά που λες για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θα έπρεπε να ντρέπεσαι ρε. Και για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ και "αυτό που μου είπε ο φίλος μου" (αχ καλέ) θα έπρεπε να χαμπαριάζεις ότι κάθε τόσο συνταξιοδοτούνται κάποιοι εργαζόμενοι των οποίων τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν. Επίσης παρουσίασε κανένα στοιχείο και μην αερολογείς!
@κομφούκιο.
Όσον δε αφορά τη νουμεράδα τον κομφούκιο, οπωσδήποτε η λογική του έχει μία συνοχή. Μόνο που τα νούμερα είναι λάθος και μη συγκρίσιμα.
Σύμφωνα με τα ορθά στοιχεία που παρουσιάζονται στο European Economy Statistical Annex 2007, η μέση παραγωγικότητα της εργασίας το 2006 (προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο με πλήρες ωράριο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) ειναι 77% του μέσου όρου ΕΕ-15.
Αντιστοίχως η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού ως προς την ΕΕ-15 είναι 72%.
Το δε κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ-15 (81%).
Τα συμπεράσματα δικά σας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε: οι αυξήσεις στην παραγωγικότητα ΠΟΤΕ δεν οδήγησαν σε αυτόματες αυξήσεις μισθών. Αντιθέτως έπρεπε να μεσολαβήσουν αγώνες και κινητοποιήσεις...
ReplyDeleteόλα τα παραπάνω νούμερα αναφέρονται σε εργαζόμενους με ΠΛΗΡΕΣ ωράριο. Γιατί δεν είναι δυνατό να συγκρίνεις το μέσο μισθό γενικά με την παραγωγικότητα ανά ώρα!
ReplyDeleteG700 said...
ReplyDeleteΜΑΡΞ στο δημόσιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όχι λίγου προσωπικού
THIS IS THE CRUX OF THE ISSUE - o ΚΟΜΒΟΣ του προβλήματος.
Προσέξτε. Οι ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι είναι ΠΕΡΙΠΟΥ 200% σε ορισμένους δε ΤΟΜΕΙΣ, όπως ΟΣΕ αγγίζουν το 300%.
ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, σε ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ παρατηρούμε ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ που, μάλιστα, ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ακόμα και του προσωπικού ασφαλείας (skeleton crew).
Για παράδειγμα, ΟΛΟΙ οι ΜΟΝΙΜΟΙ υπάλληλοι ΥΓΙΕΙΝΗΣ των ΔΗΜΩΝ, μα ΟΛΟΙ έχουν θέσεις ΓΡΑΦΕΙΟΥ και οι "επί τω έργω" είναι ΟΛΟΙ επί ΣΥΜΒΑΣΕΙ. Σημειώσατε, δε, ότι οι μόνιμοι χρησιμοποιούν τους επι συμβάσει ως υποχείρια (είπατε τίποτα για συλλογικότητα και συλλογική αντίληψη κύριε εκπρόσωπε της "Αντιγόνη-Βεργόπουλος ΑΕ";). Ενας δε από τους λόγους της απεργίας των υπαλλήλων υγιεινής των δήμων ΕΙΝΑΙ η προσπάθειά τους να ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΟΥΝ τους "δούλους" τους.
Στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, έχουν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ οι ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ. Στους δρόμους θα δείτε το ΒΡΑΔΥ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ ΜΟΝΟ στα ΠΕΡΙΞ των ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ (ανα ΔΕΚΑΔΕΣ!!!;;;) λες και πρόκειται να γίνει ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
ΟΥΔΑΜΟΥ ΑΛΛΟΥ υπάρχουν ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, εξ ου και η ΧΩΡΑ έχει ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ σε ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΕΔΙΟΝ ΔΡΑΣΗΣ των ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ είναι στα ΤΜΗΜΑΤΑ όπου ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΦΕ ή προσπαθούν να γράψουν κάτι (ΔΕΝ υπάρχουν computers στην Αστυνομία)!!!!!!!!
LET FACE IT, ladies and gentlemen:
ΟΥΔΕΙΣ ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ μετά την ΑΠΟΦΑΣΗ και τις ΕΥΛΟΓΙΕΣ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81.
Ελα όμως που είμαστε στην ΕΕ (Γερο-Καραμανλή ας είναι ΑΓΙΑ τα ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ σου).
Ας το ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ οι ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΙ και αυτοί που ΔΙΑΠΝΕΟΝΤΑΙ απο ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ
FINITO LA MUSICA, PASSATO LA FIESTA
όπως έλεγε η ιταλομαθής (ούσα Δωδεκανησία) διαπρεπής μαμά.
Ναι ναι και μετά ξύπνησες...
ReplyDeleteΟΠΩΣ γνωρίζετε, εκεί γύρω στις 3 το πρωί ξυπνώ τακτικά με υπογλυκαιμία και κάνω jogging μέχρι τον ΚΑΒΟΥΡΑ στα Εξάρχεια για να φάω σουβλάκια, όπου συναντώμαι και με τους αναρχικούς και κάνουμε πλάκα. Δεν εγκρίνω τις πράξεις τους, αλλά είναι οξύνοες και περιέργως με συμπαθούν.
ReplyDeleteΤέλος πάντων.
Από Πλατεία Ρηγίλλης μέχρι χαμηλά στη Σκουφά ΟΥΤΕ ΙΧΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ, μήτε ίχνος.
Από Ναυαρίνου και πέριξ υπάρχουν γκρουπς αστυφυλάκων με ΠΟΛΕΜΙΚΗ εξάρτηση και πολλά ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ στις γωνίες, ωσάν να πρόκειται να γίνει επανάσταση!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ, 365 μέρες το χρόνο!!!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ και είναι ΠΛΕΟΝ 100% στο ΕΛΕΟΣ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ.
@μαρξ, καλα για κολημενο σε είχα, αλλα τουλαχιστον πιστευα ότι είσαι καλοπροαιρετος συνομιλητης.
ReplyDeleteΤο ότι απο το συνολο των εργαζομενων στην καθαριότητα του Δήμου αθηναιών ενα μεγαλο ποσοστό - ισως το 1/3 - ειναι αποσπασμένο σε θέσεις γραφείου ειναι ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ, και οτι γενικά ειναι τακτικι των βλαζοδημάρχων να βολέβουν τους δικούς του προσλαμβάνωντας τους σαν προσωπικό καθαριότητας.
Όσο για τη ΔΕΗ επετρεψε μου να έχω καλύτερη άποψη απο εσένα γιατι έχω εργαστεί εκεί ως πρακτικά ασκούμενος και ξέρω και κόσμο και εχώ δει ως ενα βαθμό πως είναι τα πράγματα. Για'υτο και έκανα τον διαχώρισμο μεταξύ αυτών που όντως τρώνε το λούκι και των άλλων που την έχουν αράξει στα γραφεία. Απο κει και πέρα αν θεωρείς ότι λεω ψέμματα, δικαιωμά σου, ούτε με ξέρεις ούτε σε ξέρω.
Παντως εγω προσπαθώ καλοπροαιρετα να εκθέσω τις απόψεις μου,απο κει και πέρα ο καθένας κρίνεται
και κατι ακόμα, ντροπή για τους πραγματικούς εργαζομένους στη καθαριότητα ειναι να αποκρύπτουμε αυτο το γεγονος, κυρίως για τους συμβασιούχους που με λιγότερα χρηματα και ανασφάλεια κάνουν τελικά τη δουλεια των άλλων που είχαν τις πλάτες και την έκαναν.
ReplyDeleteΟποτε την ντροπή στη επιστρέφω, σε εσένα και στις μαφιόζικες συντεχνίες τών δήμων που τα ανέχονται, ή ακόμα χειρότερα συνέργούν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι
και πάρτε και αυτό
ReplyDeleteΧορός συμφερόντων με τα σκουπίδια
Δήμαρχοι και συνδικάτα συνεργάζονται και χρησιμοποιούν προς δικό τους όφελος την κύρια πηγή εσόδων για κάθε δήμο
Του Τακη Καμπυλη
Στη διαπλοκή της καθαριότητας δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Οι παίκτες είναι δύο: Ο δήμαρχος και το συνδικάτο.
Οι δήμαρχοι έχουν τη δική τους συμβολή στη δύναμη που απολαμβάνει το συνδικάτο της καθαριότητας. Τόσο παλαιότερα όσο και στις ημέρες μας, ο δήμαρχος σχεδόν μόνο μέσα από την καθαριότητα μπορεί να κάνει τα ρουσφέτια του. Προσλαμβάνονται λοιπόν στην καθαριότητα άνθρωποι είτε χωρίς ιδιαίτερα είτε (και) με εντυπωσιακά προσόντα. Είναι βέβαιο ότι σε ένα - δύο μήνες «θα περάσουν σε γραφείο». Ο κάθε δήμαρχος θέλει τη διαδικασία σιωπηρή και χωρίς φωνές από το συνδικάτο. Και το συνδικάτο θέλει το ίδιο, για τα δικά του παιδιά.
Ο συγκεκριμένος τομέας είναι καθοριστικός γιατί εκτός από κύρια πηγή εσόδων για τον δήμο, η καθαριότητα είναι μία επιχείρηση που λειτουργεί περίπου με τον «αυτόματο». Οι δήμαρχοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τη διαδικασία της. Ούτε καν να τη μάθουν. Δεν υπάρχουν (και οποιαδήποτε σκέψη θα εύρισκε το συνδικάτο απέναντι...) ελεγκτές που θα αποτιμούσαν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού καθαριότητας. Που θα πρότειναν και άλλες, ενδεχομένως, λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γίνει ούτε μία μελέτη για τη σύγκριση δαπάνης και αποτελεσματικότητας. Οι δήμαρχοι, λοιπόν, αφού δεν μπορούν να ελέγξουν τον μηχανισμό, προτιμούν να εξασφαλίσουν τη συνέχειά του, αφήνοντάς τον -επί της ουσίας και διοικητικά- στο συνδικάτο.
Ομως κι ο δήμαρχος κάτι κερδίζει έτσι, «μη σπάζοντας αυγά». Το συνδικάτο είναι η δύναμη κρούσης του σε κάθε κινητοποίηση. Μόνο με την καθαριότητα μπορεί να απειλήσει σήμερα ένας δήμος για να πιέσει την κυβέρνηση.
Στην Αθήνα, οι σχέσεις αυτές είναι ακόμη πιο σύνθετες. Το συνδικάτο ήταν μέχρι και πριν από δύο δεκαετίες (και) ο προσωπικός εκλογικός μηχανισμός κάθε δημάρχου. Τα φυλλάδια και τα ψηφοδέλτια μοιράζονταν κάτω από τα στραβά μάτια του συνδικάτου. Τα κιόσκια στις πλατείες στήνονταν (και στήνονται) και από μέλη του μηχανισμού καθαριότητας και άνθρωποί της διέθεταν (και διαθέτουν) και ολιγόωρη παρουσία. Ακόμη και στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάζονται ως αυθορμήτως προσελθόντες δημότες για να βοηθήσουν τον δήμαρχο να περάσει δικά του σχέδια.
Το συνδικάτο από την άλλη θα κερδίσει καλύτερες συνθήκες, όπως λιγότερες ώρες απασχόλησης (είναι κοινό μυστικό πως στην περιφέρεια οδηγοί και εργάτες σπάνια εργάζονται πάνω από 4ωρο) και βέβαια περισσότερο έλεγχο στον μηχανισμό καθαριότητας. Που, είπαμε, είναι η κότα με τα χρυσά αυγά για κάθε δήμο.
Για τις περιπολίες μπορώ κι εγώ σαν κάτοικος του κέντρου να επιβεβαιώσω ότι είναι ανύπαρκτες. Το υπουργείο πολιτισμού στα εξάρχεια το φυλάνε δεκάδες, αλλά κάτω απ' την Πατησίων αστυνομικός ούτε για δείγμα.
ReplyDeleteΑπό την άλλη πέντε φορές με έχει μπουζουριάσει το Ά.Τ. εξαρχείων για εξακρίβωση στοιχείων (κι ας είχα ταυτότητα), την ώρα που έμποροι ναρκωτικών μοιράζουν σακουλάκια με άσπρη σκόνη ανενόχλητοι στους παράδρομους τις περιοχής (ΣΠ. Τρικούπη κλπ.).
Μαρξ ζητάς παράθεση στοιχείων για διάφορα θέματα από εμάς (μήπως θες να κάνουμε εμείς την έρευνα για εσένα στο πανεπιστήμιο που δουλεύεις;), χωρίς εσύ να παραθέτεις το παραμικρό προς στήριξη των επιχειρημάτων σου εκτός από γενικόλογες θεωρίες και ενίοτε και επιλεκτικά και κάποια στοιχεία της eurostat.
ReplyDeleteΛοιπόν έχουμε πει και στο παρελθόν ότι στη Στατιστική Απογραφή των Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα που έγινε το 2004 (Δ/νση Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων του ΥΠΕΣ), στον ΟΣΕ δούλευαν 8,5 χιλιάδες υπάλληλοι. Τώρα εσένα αν σου φαίνονται λίγοι για μια σιδηροδρομική γραμμή η οποία είναι εξαιρετικά μικρή σε κάλυψη περιοχών ανά την Ελλάδα, με σταθμούς κατά βάση μικρούς και άθλιους, τότε πάμε πάσο, είναι δικαίωμά σου. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο επ' αυτού.
"Παντως εγω προσπαθώ καλοπροαιρετα να εκθέσω τις απόψεις μου,απο κει και πέρα ο καθένας κρίνεται
ReplyDeleteMarch 28, 2008 4:31 PM"
Οταν συζητάς με ένα Μαρξιστή να έχεις υπόψη ότι συζητάς με ένα δεινό χειριστή της ψευδολογίας.Αυτό που εσύ και όλοι οι κοινοί άνθρωποι θεωρούν αλήθεια αυτός το θεωρεί πλάνη.Σε όλα δε τα επιχείρηματά τους βάζουν μπροστά τη λέξη ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ για να σε παραπλανήσουν.
Οταν αραδιάζουν ατέλειωτους αριθμούς αποβλέπουν στο να σε ζαλίσουν και να αποποιηθείς τις δικές σου αλήθειες και όχι να αλλάξουν τις δικές τους.Και αν δεν τα καταφέρουν με το "διάλογο" τότε καταφεύγουν στις ύβρεις τις συκοφαντίες και τελικά στη ΒΙΑ.
ο αστυνομικός της γειτονιάς και η εντατικοποίηση των πεζών περιπολιών που έγιναν επί Χρυσοχοΐδη είχαν μειώσει τη μικροεγκληματικότητα στην Αθήνα σε σημαντικό βαθμό. οι περιπολίες όμως αντικαταστάθηκαν από την "αφανή αστυνόμευση" εδώ γελάμε επί Βουλγαράκη Πολύδωρα με τον φασίστα Πολύδωρα να αυξάνει την αστυνομία και την πίεση μόνο στα εξάρχεια λες και κάτι γίνεται εκεί πέρα
ReplyDeleteΘΑΥΜΑΣΙΟ ΑΡΘΡΟ κύριε Καμπύλη! ΕΥΓΕ
ReplyDeleteΖήτω η Θυρεάτις Γή και ζήτωσαν τα παιδιά της
ΟΥΔΕΙΣ
ReplyDeleteμα
ΟΥΔΕΙΣ
μα
ΟΥΔΕΙΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ της ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ
ΑΣΚΗΘΗΚΕ επί Χρυσοχοϊδη!
λοιπόν κι επειδή σ' αρέσει η eurostat μάθε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της , στην Ελλάδα το 1998 αντιστοιχούσαν 13 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Έως το 2003 η αναλογία αυτή βελτιώνεται αισθητά και σε κάθε εκπαιδευτικό αντιστοιχούν 10 μαθητές . Αντίστοιχα, η σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι για το 2003 η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κρατών μελών με την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Για την ακρίβεια είναι τρίτη καλύτερη μετά την Πρτογαλία και το Λουξεμβούργο
ReplyDeleteκαι επειδή έχουμε ήδη ξεφύγει από το θέμα μας, επαναλαμβάνουμε ότι οι υπάρχει μια κατηγορία κακοπληρωμένων εργαζόμενων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που συνεχώς αυξάνεται και οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι (πολλές γυναίκες) και ανειδίκευτοι εργάτες. Επειδή όλοι δεν μπορούν να γίνουν εργάτες της γνώσης και πολλοί δε γίνονται ούτε καν τεχνίτες, υπάρχει η ανάγκη να διασφαλιστεί ένας καλύτερος μισθός. Το υπάρχον σύστημα διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε συνδικάτα και επιχειρήσεις δεν καλύπτει αυτή την κοινωνική ομάδα, η οποία κατ' άλλα είναι παραγωγική, πολύ πιο παραγωγική από τους αντίστοιχους ανειδίκευτους ΥΕ και ΔΕ του δημοσίου. Χρειάζεται το κράτος εδώ να αναλάβει τις ευθύνες του και να παρέμβει με την καθιέρωση ενός Εθνικού Κατώτατου Μισθού που θα υπολογίζεται στη βάση ενός σταθερού μισθολογικού κανόνα, ότι δηλαδή ο Κατώτατος θα ορίζεται από το νόμο στο 50% του μέσου μισθού. Σε νούμερα 2006 αυτό σημαίνει κατώτατος μισθός το 06 ίσος με 749,5 ευρώ. Διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν ενδεχομένως σε γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με το μέσο μισθό΄της κάθε περιφέρειας. Αυτά όμως είναι τεχνικά θέματα που λύνονται και δεν είναι το κρίσιμο ζητούμενο.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteτα έχεις πει αυτά δεκαπέντε χιλιάδες φορές, και παραπάνω, απ' εδώ και μπρος θα τεθεί όριο
ReplyDeleteG700 said...
ReplyDeleteλοιπόν κι επειδή σ' αρέσει η eurostat μάθε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της , στην Ελλάδα το 1998 αντιστοιχούσαν 13 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Έως το 2003 η αναλογία αυτή βελτιώνεται αισθητά και σε κάθε εκπαιδευτικό αντιστοιχούν 10 μαθητές . Αντίστοιχα, η σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι για το 2003 η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κρατών μελών με την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Για την ακρίβεια είναι τρίτη καλύτερη μετά την Πρτογαλία και το Λουξεμβούργο
ΑΥΤΟ είναι πράγματι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πρόοδος. ΑΤΥΧΩΣ 70% των δασκάλων και καθηγητών Μέσης και Ανώτατης Παιδείας είναι
ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ
επαναλαμβάνω ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ
επαναλαμβάνω ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ
Το θέμα με τον βασικό μισθό είναι η αγοραστική του δύναμη, η πραγματική του αξία. Βάσει αυτού πρέπει να υπολογίζεται, σε άμεση συνάρτηση με την παραγωγικότητα (ανάλυση Κομφούκιου) κι όχι ως νομισματικό ποσό.
ReplyDeleteΑν λοιπόν δεχτούμε κατ'αρχάς ότι ο πληθωρισμός, κατά τον τρόπο που υπολογίζεται από την ΕΚΤ, δεν είναι αντιπροσωπευτικός του καλαθιού προϊόντων και υπηρεσιών που ζητούν και καταναλώνουν καθημερινά οι πολίτες στην Ελλάδα, άρα είναι πλασματικά χαμηλός, τότε έχουμε την εξής παραδοχή: Ο πραγματικός, ας πούμε, πληθωρισμός, η αύξηση δλδ των τιμών στα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες των Ελλήνων, είναι ή δεν είναι ισόποσος ή και μεγαλύτερος από τις νομισματικές αυξήσεις στους μισθούς? Από τις αυξήσεις αυτές επιπλέον, τι ποσοστό μένει στα χέρια των εργαζόμενων και τι ποσοστό χάνεται στις ασφαλιστικές εισφορές του αλά ελληνικά διανεμητικού ασφαλιστικού καιάδα?
Άρα έχουμε αύξηση πραγματικών μισθών, σταθερότητα ή μείωση? Πέρα από τις επιστημονικές και παραεπιστημονικές φιλολογίες, τι μένει στην τσέπη μας εν έτη 2008, και τι θα μένει εν έτη 2009 μετά τις αυξήσεις, διατηρώντας το ίδιο καλάθι κατανάλωσης?
Αν δεν ξηλωθεί ολόκληρη η βάση υπολογισμού των μισθών, βασικών και μέσων, αν δεν υπάρξει ευελιξία με βάση, και συγχρονισμός με την παραγωγικότητα, θα περιμένουμε τη ΓΣΕΕ πρώτα να κλείνει τους δρόμους στην Αθήνα, μετά να κάνει ηρωικές του κώλου συμφωνίες περί μισθών, και μετά να προωθεί τα αγαπημένα της παιδιά στη βουλή. Και το θέατρο θα συνεχίζεται.
ReplyDeleteκάτσε ρε μεσούτ λίγο μη γίνεσαι τόσο επιθετικός, στο site της ΓΣΕΕ έχει έρευνες όπου θα βρεις τις σχετικές απαντήσεις σχετικά με στοιχεία
ReplyDeleteΜε βάση λοιπόν τα στοιχεία που παραθέτει η ΓΣΕΕ στην Έκθεσή της για την οικονομία το 2007 η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα,
ReplyDeleteκατά το 2006, ανερχόταν στο 72% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15. Η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη στην Πορτογαλία ήταν 60% ενώ το επίπεδο της
Ισπανίας ήταν κατά τι ανώτερο 77%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 77% του
μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Όταν δε ο υπολογισμός της παραγωγικότητας της εργασίας γίνεται ανά απασχολούμενο, ανεξαρτήτως του αριθμού ωρών εργασίας που πραγ-
ματοποιεί κατά μέσον όρο ένας εργαζόμενος, η αντίστοιχη επίδοση της Ελλάδας υπερβαίνει το 90% του μέσου όρου των ΕΕ15.
Είναι αυτό που λέμε όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια.
" G700 said...
ReplyDeleteκάτσε ρε μεσούτ λίγο μη γίνεσαι τόσο επιθετικός, στο site της ΓΣΕΕ έχει έρευνες όπου θα βρεις τις σχετικές απαντήσεις σχετικά με στοιχεία
March 28, 2008 6:06 PM"
Η ΓΣΕΕ έχει συκοφαντηθεί πάρα πολύ. Ενώ πέρα απο συνδικαλιστική οργάνωση είναι και ένας μορφωτικός,ερευνητικός,μελετητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός πολύ αξιόλογος.Να μην τα απαξιώνουμε όλα.Και μάλιστα είναι ο πιό σοβαρός και υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος.
Και φυσικά ο καλύτερος τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας είναι η πολύωρη εργασία, που στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, και μάλιστα ακόμα καλύτερα όταν είναι απλήρωτη, παρά το θεσμικό πλαίσιο γύρω από την εργασία και την υπερεργασία.
ReplyDeleteΌταν όμως ο πληθωρισμός αγγίζει το 4,5% και η αύξηση μισθών είναι 5%, τότε τι πραγματική αύξηση μισθών υπάρχει?
Επιπλέον των μέσων όρων, τι ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού είναι κάτω από το μέσο όρο και τι ποσοστό πάνω από το μέσο όρο? Πόσο μεγάλη είναι η ψαλίδα μεταξύ τους, άρα ποια, πέρα από το μέσο όρο, είναι η σύνθεση των μισθών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών?
Κι ακόμα, σε ποιες ηλικίες και μετά από πόσα χρόνια εργασίας παρατηρούνται οι διαβαθμίσεις στους μισθούς αυτούς? Ας πούμε στην Αγγλία δουλεύει κι η κουτσή Μαρία από την ηλικία των 15, και βγάζει όσα βγάζει ένας 30αρης στην Ελλάδα.
Υπάρχουν λοιπόν δεδομένα που διαμορφώνουν τους μέσους όρους με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικές συνέπειες, παρά την οποιαδήποτε ομοιότητα των μέσων όρων.
@ parmenides
ReplyDeleteΝα μην τα απαξιώνουμε όλα.Και μάλιστα είναι ο πιό σοβαρός και υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος.
Indeed, GSEE is a hustler
Indeed, GSEE is a hustler
ReplyDeleteMarch 28, 2008 6:47 PM
Αυτή είναι η άποψη των εργολάβων δημοσίων έργων που ασχολούνται αποκλειστικά με κατεδαφίσεις.
Είναι ντροπή και ξεφτίλα να παρουσιάζετε μια βασική και μονιμη επιλογη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ να στηρίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας και όχι στις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και επομένως σε αύξηση της παραγωγικότητας ως ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων.
ReplyDeleteΕίναι ντροπή να κατηγορείτε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων και να λέτε ανυπόστατες βλακείες π.χ. περί των συμβασιούχων στην καθαριότητα που είναι γνωστό ότι σε γενικές γραμμές δεν απήργησαν γιατί εκβιάζονται ή π.χ. στο Δήμο Αθηναίων που είναι ένα μαύρο, δεξιό συνδικάτο το οποίο έσπασε την απεργία (ΠΟΠ-ΟΤΑ).
Είναι ντροπή να υπαινίσσεστε την απόλυση των 2/3 των υπαλλήλων του ΟΣΕ, και αυτό είναι πραγματικά ρουφιανιλίκι.
Όσον αφορά το βλήμα τον κομφούκιο και τους υπολογισμούς του να τον πληροφορήσω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν λιγότερο από 3/4 του μέσου μισθού και επομένως όλες οι βλακείες για την ισοδυναμία με την παραγωγικότητα πάνε στο βρόντο.
και για να μη λέμε ότι νά 'ναι κάνοντας μια μικρή έρευνα βρήκα ότι στους γερμανικούς σιδηρόδρομους εργάζονται 229.200 εργαζόμενοι για τη μετακίνηση 1,854 δις επιβατών. Στην ελλάδα εργάζονται 7.500 εργαζόμενοι (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΕ) για τη μετακίνηση 10.000.000 επιβατών περίπου. Ο λόγος επιβατών προς εργαζόμενο είναι αντίστοιχα 8000 επιβάτες ανά εργαζόμενο στη Γερμανία και 1300 επιβάτες ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα. Από ότι καταλαβαίνω εσείς προτείνετε να γίνουν περικοπές ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Πορτογαλία που από 28.000 εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο μειώθηκε ο αριθμός σε 12.000 με συνέπειες την εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους, την αύξηση των ατυχημάτων και την πτώση του επιπέδου της υπηρεσίας...
ReplyDeleteΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥς ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΔΗΛΑΔΗ G700) :
ReplyDeleteΟΥΤΕ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΔΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΘΑ ΛΕΓΕΣΘΕ G740.
KEEP WALKING.
(στην πορτογαλία αυτό συνέβη από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα).
ReplyDeleteΣτη γερμανία ο αριθμός των εργαζόμενων ήταν 400.000 τη δεκαετία του 70 για να μειωθεί στο μισό σήμερα με αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας που προφανώς επιτεύχθηκε με το συνδυασμό 2 παραγόντων: επενδύσεις σε υποδομές (αστείο για την ελλάδα), μειώση θέσεων εργασίας και εντατικοποίηση της εργασίας...
και για να το πούμε πιο σωστά, οι επενδύσεις των καπιταλιστών σε μηχανές είχαν ΙΣΤΟΡΙΚΑ να κάνουν με τους αγώνες των εργαζομένων και στόχευαν στην αντικατάσταση των απείθαρχων εργατών από τις μηχανές... Για να είναι επιτυχημένη όμως αυτή η πολιτική θα πρέπει ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας να αυξάνεται για να εξισορροπεί την αντίρροπη τάση της πτώσης του ποσοστού του κέρδους που οφείλεται στην αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου. Εξ ου και όλη η φασαρία περί της σχέσης μισθού-παραγωγικότητας...
ReplyDeleteεμείς δεν υπονοήσαμε περικοπές, αυτά τα συμπεράσματα τα βγάζεις αυθαίρετα, ΟΜΩΣ απαιτούμε να κλείσει η κάνουλα των βισματικών προσλήψεων και να γίνουν επενδύσεις υποδομών. Το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι απαράδεκτο.
ReplyDeleteγια μαρξιστή λες πολλές μαλακίες
ReplyDeleteκαι για να το πούμε πιο σωστά, οι επενδύσεις των καπιταλιστών σε μηχανές είχαν ΙΣΤΟΡΙΚΑ να κάνουν με τους αγώνες των εργαζομένων και στόχευαν στην αντικατάσταση των απείθαρχων εργατών από τις μηχανές...
μήπως είσαι λουδιστής;
@ g700
ReplyDeleteΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ. ΟΧΙ ΥΒΡΕΙΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
αν ήσασταν στοιχειωδώς σοβαροί αριστεροί και μαρξιστές αντί να επιχειρείτε να μιλήσετε για παραγωγικότητα με την οποία προφανώς δεν τα πάτε και πολύ καλά άς μιλούσατε τουλάχιστον διεξοδικά για τον ΜΙΣΘΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (LIVING WAGE) έναντι του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ (ATIONAL MINIMUM WAGE) που προτείνουμε εμείς.
ReplyDeleteκαλά καλά... Θα σας πρότεινα να διαβάσετε και λίγη ιστορία να ξεστραβωθείτε πέρα από τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές παπάρες...
ReplyDeleteΠ.χ. θα σας πρότεινα E.P. Thompson και Hobsbawm για αρχή. Επίσης θα σας πρότεινα να μελετήσετε λίγο τη μαρξιστική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα της εκτατικής συσσώρευσης κεφαλαίου (που έχει σχέση με την επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, παραγωγή απόλυτης υπεραξίας) και της εντατικής συσσώρευσης κεφαλαίου (παραγωγή σχετικής υπεραξίας). Ή διαφορετικά το πέρασμα από την τυπική στην πραγματική υπαγωγή της εργασίας στο κεφάλαιο...
Για τον Μαρξ άλλωστε ο καπιταλισμός δεν ξεκινά τόσο ως "τεχνικό σύστημα παραγωγής" όσο ως βία, ως σχηματισμός του εμπορεύματος εργατική δύναμη την περίοδο της πρωταρχικής συσσώρευσης με τις περιφράξεις των κοινών γαιών στην αγγλία και τη βίαιη προλεταριοποίηση μεγάλων μαζών ανθρώπων...
τα ναρκωτικά τα κόψαμε νωρίς τη θρησκεία στο γυμνάσιο και το μαρξισμό στο πανεπιστήμιο
ReplyDeleteτο Κεφάλαιο καθώς και τα υπόλοιπα έργα του Μαρξ, μερικοί από εμάς, δεν το έχουμε διαβάσει απλώς, το έχουμε διδαχτεί. Αυτό δε σημαίνει ότι το υιοθετούμε κιόλας
ReplyDeletethompson and hobsbawm elementary βιβλιογραφία επίσης
ReplyDeleteG700
ReplyDeleteΑΦΟΥ ΤΑ ΚΟΨΑΤΕ ΟΛΑ ΝΕΟΙ, ΚΟΨΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ.
δε βλέπω να είστε και πολύ εξοικειωμένοι όμως με την ιστορική διαλεκτική της ανάπτυξης του καπιταλισμού.
ReplyDeleteή μηπως η ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα δεν καθορίστηκε από την ταξική πάλη;
ReplyDeleteΔε νομίζω να τολμάτε να το υποστηρίξετε αυτό!
μα δεν το αρνούμαστε αυτό
ReplyDeleteαπλώς η ταξική πάλη έχασε την κεντρικότητά της, έπαψε να αποτελεί τη μητέρα των συγκρούσεων από τη στιγμή που οι αγώνες του εργατικού κινήματος και των σοσιαλιστικών, εργατικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων , οδήγησαν σε μια πιο ευημερούσα κοινωνία με μεγαλύτερη ισοκατανομή του πλούτου με πολτικές ελευθερίες, βάζοντας ουσιαστικά τις υλικές προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί μια ποικιλόμορφη χωρίς ενιαία πολιτική συνείδηση μεσαία τάξη με χαρακτηριστικό τον κοινωνιολογικό τύπο τον ανυπόμονο καταναλωτή προϊόντων, υπηρεσιών ακόμα κι εμπειριών και βιωμάτων (homo consumus) ο οποίος σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.
ReplyDeleteΜιλάμε για μια κοινωνία μαζικής κατανάλωσης και μια μαζική δημοκρατία στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσονται νέες ταυτότητες και νέοι διαχωρισμοί.
Ταυτόχρονα όπως θα ξέρεις ο "εργατισμός" αμφισβητήθηκε έντονα στα 60σ από τα νέα κοινωνικά κινήματα των γυναικών, το οικολογικό, των ομοφυλοφίλων κοκ, ενώ αμφισβειτείται και από τη μεταϋλιστική ατζέντα πολλών ομάδων πολιτών.
Μιλάμε για άλλα κοινωνία που τα πραδοσιακά μαρξιστικά εργαλεία δεν μπορούν να την αναλύσουν. Τουλάχιστον θα μπορούσες να υιοθετήσεις κάποια νεομαρξιστική προσέγγιση τύπου Chantal Mouffe ή κάτι άλλο τέλος πάντων,αλλά αυτή η ορθόδοξη μαρξιστική προσέγγιση που έχει μείνει στη λογική του κοινωικού ζητήματος του 19ου αιώνα καταντάει χυδαία
οι διεγενεακές διαφορές και η σύγκρουση των γενεών για την οποία μας έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές εντάσσεται στη λογική αυτής της νέας σύνθετης κοινωνίας. Από εκεί πηγάζει και από εκεί έχει τεθεί. Διάβασε το Coming Genrational Storm του Kotlikoff. Και μπορεί τα ζητήματα των μισθών να είναι ταξικά κατά βάση ζητήματα, όμως το ασφαλιστικό,το δημόσιο χρέος και το περιβάλλον είναι κλασσικά ζητήματα διαγενεακής δικαιοσύνης
ReplyDeleteΗ τελευταία παράγραφος είναι όλο το ζουμί, η υψηλή ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει με μείωση του κόστους εργασίας (απολύσεις-χαμηλοίι μισθοί)
ReplyDeleteΤο γεγονός ότι στην Ελλάδα όλες οι προσπάθειες για υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχουν να κάνουν σχεδόν πάντα με μείωση του κόστους εργασίας δείχνει πόσο πίσω βρισκόμαστε στον τρόπο σκέψης, απλά δείτε πόσα εργοστάσια κλείνουν στην Ελλάδα και ανοίγουν σε γειτονικές χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό
Ταυτόχρονα όπως θα ξέρεις ο "εργατισμός" αμφισβητήθηκε έντονα στα 60σ από τα νέα κοινωνικά κινήματα των γυναικών, το οικολογικό, των ομοφυλοφίλων κοκ, ενώ αμφισβειτείται και από τη μεταϋλιστική ατζέντα πολλών ομάδων πολιτών.
ReplyDeleteΔΕΝ είπες τα σπουδαιότερα, για την Ελλάδα τουλάχιστον:
1) Το συνολικό εισόδημα των Ελλήνων προέρχεται, ΑΥΤΗ τη ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΤΑ 60% από πηγές εκτός ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κυρίως από ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΕΡΑ, ενοίκια, σεξουαλικές υπηρεσίες, προστασίες.
2) ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ per se ήταν ποσοστιαία ασήμαντη στην Ελληνική ιστορία, όπως το ίδιο (ουσιαστικά) ανύπαρκτη ήταν και η αστική τάξη.
3) Σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένας Ελληνας εργάτης. Οι πρώην εργάτες είναι τώρα pimps ή, να το πούμε κοσμιότερα, προμηθευτές φτηνού, μειονοτικού εργατικού δυναμικού επί ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ του οποίου βγάζουν ΠΟΣΟΣΤΑ. Βγαίνουν στις γειτονιές και μαζεύουν με φορτηγό μειονοτικούς και τους πάνε σε διάφορες εργασίες, αντί 30 ευρώ ημερησίως. ΑΥΤΟΙ δε, οι pimps αμείβονται με 10-20% προμήθεια, δλδ 3-6 ευρώ κατά κεφαλήν μειονοτικού!!!!!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ΑΛΛΑ τα οποία αδυνατώ να παρουσιάσω.
ναι σε σχέση με το 1) είχαμε πει πριν από πολλούς μήνες με βάση μια έρευνα που διαβάσαμε από LSE στην οποία μας παρέπεμψε το Αναμόρφωση blog ότι υπολογίζεται ότι το εισόδημα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού από μισθούς αναλογεί μόλις στο 40% του συνολικού εισοδήματος . Το υπόλοιπο καλύπτεται κατά 22,4% από αυτοαπασχόληση, 13,4% από αγροτικές εργασίες , 3,9% από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων , 16,6% από συντάξεις , μόλις 0,4% από κοινωνικές μεταβιβάσεις και 3,4% από λοιπές πηγές. Αυτό θέλει περαιτέρω ψάξιμο βέβαια και διασταύρωση ως δεδομένο.
ReplyDeleteΣτη Γαλλία για παράδειγμα, διαβάζοντας το βιβλίο του Πικετύ "Η οικονομία των ανισοτήτων", μαθαίνουμε ότι εκεί το 58,8% του εισοδήματος προέρχεται από μισθούς και το 30% από κοινωνικές μεταβιβάσεις εκ των οποίων πάνω από τα δύο τρίτα είναι συντάξεις , 5,8% από επιπρόσθετη αυτοαπασχόληση και 5% από πειρουσιακά στοιχεία.
Είναι λοιπόν άλλο το εισόδημα και άλλο ο μισθός. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανισότητα των εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από την ανιστότητα των μισθών. Αυτό ισχύει σχεδόν σαν γενικός κανόνας σε όλες τις χώρες και σημαίνει πολύ απλά ότι οι χαμηλά αμοιβόμενοι για τους οποίους προτείνουμε ΕΚΜ είναι ακόμα πιο κάτω σε όρους εισοδήματος. σ' αυτούς ίσως το 40% μισθός να αυξάνεται ραγδαία και να γίνεται 60%πχ, θέλει ψάξιμο.
αυτά to be continued
@ νταβατζής
ReplyDeleteείσαι μες στη σκέψη μου.
μα "αγαπητοί" εχθροί η ταξική ανάλυση δεν είναι στενά εργατίστικη. Αντιθέτως, τόσο μέσα στο φεμινιστικό κίνημα όσο και μέσα στο κίνημα των ομοφυλόφιλων ή των queer σήμερα η πιο ενδιαφέρουσα τάση είναι αυτή που συνδέει αυτά τα ζητήματα με την κριτική στον καπιταλισμό και το ζήτημα της κοινωνικής αναπαραγωγής... Δεν ξέρετε καλά τη βιβλιογραφία φαίνεται...
ReplyDeleteΠ.χ. βασική έμπνευση των φεμινιστριών της δεκαετία του '60 ήταν το βιβλίο "Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους". Άλλο αν κυριάρχησε η πολυδιάσπαση μέσα στα 70s με την κυριαρχία του ρεύματος του "ριζοσπαστικού φεμινισμού" που εκφυλίστηκε στο να ζητάει περισσότερες διευθυντικές θέσεις για τις γυναίκες...