Sunday, March 16, 2008

Η Ελλάδα και οι Ιταλία πατώνουν στις μεταρρυθμίσεις

Από τη Λουτσία Κουμπόσοβα

Σύμφωνα με την νέα κατάταξη που δημοσίευσε η λονδρέζικη δεξαμενή σκέψης κέντρο ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης» (CER), οι χώρες που πέρσι προσέγγισαν περισσότερο τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Αυστρία, η Ολλανδία κι η Εσθονία.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2008, η Ελλάδα και η Ιταλία πατώνουν στη σχετική κατάταξη, με πενιχρές επιδόσεις στους περισσότερους τομείς πολιτικής... Τις ακολουθούν η Μάλτα, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «8ος έλεγχος της στρατηγικής της Λισσαβώνας» συγκρίνει τις επιδόσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στους τομείς πολιτικής που η ΕΕ καθιέρωσε το 2000, με σκοπό να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, η Δανία και η Σουηδία εμφανίζουν υψηλότατες επιδόσεις, ιδίως στην κοινωνική ισότητα, τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας τους, την προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία.

Παρ' όλα αυτά, εξαιτίας της χαμηλής αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Δανίας από το 2000 κι εντεύθεν (ανώτερης μόνον εκείνης της Ιταλίας και της Πορτογαλίας), αλλά και της υψηλής ανεργίας των νέων στη Σουηδία, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν συμπεριλήφθηκαν εφέτος στους «ήρωες» της ΕΕ (όπως ονομάζει το CER τις χώρες που βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους πέρσι).

Η 3η στην κατάταξη Αυστρία και η 4η Ολλανδία, θεωρούνται ως οι χώρες που βελτιώθηκαν περισσότερο σε σχέση με πέρσι (η Βιέννη κυρίως για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της απασχόλησης).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «η Ολλανδία είναι από πολλές απόψεις η πιο πετυχημένη ευρωπαϊκή οικονομία... χάρη στο "μοναδικό" συνδυασμό υψηλής παραγωγικότητας, μικρής ανεργίας και υψηλού ΑΕΠ/κάτοικο» -του τρίτου στην ΕΕ, μετά το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία.

Η Εσθονία είναι πρωταθλήτρια στον όμιλο των νέων κρατών-μελών (που εντάχθηκαν στην ΕΕ μετά το 2004), κι ανέβηκε 4 θέσεις στη γενική κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο, χάρη κυρίως στην «ταχύτατη ανάπτυξή της μετά το 2000» και τις προσπάθειες που κατέβαλε το Ταλίν στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η Βρετανία εξακολουθεί να έχει τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία κι η Ισπανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 75% του ΑΕΠ της ΕΕ). Πάντως η Βρετανία υποχώρησε στη γενική κατάταξη, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βελτίωσαν τη θέση τους, χάρη κυρίως στις μεταρρυθμίσεις τους στην αγορά εργασίας.

Αντιθέτως, η Ιταλία διακρίνεται για την αργοπορία της. «Το 1997, η Ιταλία ήταν πλουσιότερη από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δέκα χρόνια αργότερα έχει μείνει πολύ πίσω τους (σε ό.τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα)», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η Ιταλία θα πρέπει να ανασηκώσει τα μανίκια, αν δε θέλει να χάσει κι άλλο έδαφος σε ό,τι αφορά την σχετική της ευημερία εντός της ΕΕ. Σε όλους σχεδόν τους δείκτες φέρνει μέτρια αποτελέσματα, καταλαμβάνοντας τελικά την 23η θέση» καταλήγει η έκθεση.

Εκτός από τη Ρώμη, η άλλη δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επικρίνεται με δριμύτητα στην έκθεση, είναι η Αθήνα: η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στος «μπαγαπόντηδες» (όπως χαρακτηρίζει η έκθεση τους αντίποδες των «ηρώων») περισσότερες φορές από κάθε άλλο κράτος-μέλος, σε πλήθος δεικτών.

«Οι Έλληνες αδυνατούν περισσότερο από κάθε άλλον να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, και η βραχυκυκλωμένη τους εκπαίδευση δείχνει πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι από τις πιο απρόθυμες που είχε ποτέ η ΕΕ στο να απελευθερώσουν τις αγορές προϊόντων, ενώ η χώρα έχει από τα χειρότερα περιβάλλοντα στην ΕΕ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Η Lucia Kubosova είναι δημοσιογράφος. To άρθρο Greece and Italy named «villains» of EU reform agenda δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα EU Observerστις 15-03-2008. Η μετάφραση ανήκει στο PPOL.

62 comments:

  1. αντε παιδιά και εις ανώτερα

    ReplyDelete
  2. το CER παρακολουθεί κάθε χρόνο τις επιδόσεις των κρατών μελών σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας και οι εκθέσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Δυστυχώς δεν λαμβάνονται υπόψη από την εγχώρια πολιτική και συνδικαλιστική τάξη, ενώ η αριστερά αρέσκεται στο να τα απαξιώνει ιδεολογικά.

    ReplyDelete
  3. η ουσία είναι ότι για τη γενιά των 700 ευρώ η επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας αποτελεί λύτρωση , μιας και ο στόχος είναι να φτάσουν τα κράτη μέλη σε συνολικό επίπεδο απασχόλησης 70%, με 60% στις γυναίκες και 50% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

    Αυτό όμως προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις και όχι διευθετήσεις στα πλαίσια του υπάρχοντος μεταπολιτευτικού μοντέλου ανάπτυξης όπου κυριαρχεί η μικροεπιχειρηματικότητα ανάγκης, το δημοσιοϋπαλληλικό κράτος μπάχαλο, το έλλειμμα ποιοτικών συλλογικών αγαθών, η de facto εργασιακή ζούγκλα, η εκπαίδευση Β' Εθνικής και το ελλειμματικό διανεμητικό σύστημα ασφάλισης.

    ReplyDelete
  4. Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον που δείχνετε σε τέτοια θέματα. Είναι πολύ σημαντικό να ψάχνουμε τη λύση του προβλήματος σε ουσιαστικές πηγές.

    ReplyDelete
  5. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο και αυτό διότι τα ΑΙΤΙΑ του,
    1) η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΣ, και
    2) η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΣ,
    λογιζόμενα ΟΜΟΥ, δρουν όχι απλώς αθροιστικά, αλλά ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ.

    ΚΑΙ επειδή το παραπάνω ακούγεται σαν "ανώτερα μαθηματικά", εξηγώ:
    Εβγαζε στα 50ς η Ελληνίδα, πες, 3 παιδιά που με τις εργασιακές εισφορές τους συντηρούσαν ΕΝΑ συνταξιούχο επί μιά ΔΕΚΑΕΤΙΑ (οι εργαζόμενοι αποχωρούσαν του εργασιακού βίου στα 60+/- και ζούσαν μέχρι τα 70+/-). ΑΡΑ, ένας εργαζόμενος συντηρούσε ένα συνταξιούχο επί περίπου 3,33 χρόνια.
    ΤΩΡΑ, η Ελληνίδα γεννά 1.5 (1,35 περίπου) παιδιά που αναλαμβάνουν την συντήρηση ενός συνταξιοδοτουμένου στα 60+/- για 20 χρόνια. ΑΡΑ, ένας εργαζόμενος συντηρεί ένα συνταξιούχο για περίπου 13,333 χρόνια.


    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ της ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ και
    ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ του "ΒΑΡΟΥΣ" (των "σπασμένων") που καλείται να ΚΑΛΥΨΕΙ η "πλάτη του κασίδη", του κάθε G700!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    It is that plain and that simple! KAI με την μέθοδο Decroly θα σας διδάξω ΟΛΗ την ΑΛΗΘΕΙΑ με καθαρότητα κρυστάλου έτσι ώστε ακόμα και η Φώφη Γεννηματά, ακόμα ΚΑΙ η Θυμιά του Κοδέλλα να κατανοήσουν.


    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ κύριε ΕΘΝΟΚΤΟΝΕ Πολυζωγόπουλε;;;

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ κύριε ΕΘΝΟΚΤΟΝΕ Παπασπύρο;;;

    ReplyDelete
  6. Eμείς λέμε ΟΧΙ στους ΑΡΙΘΜΟΥΣ
    Εμείς λέμε ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    ReplyDelete
  7. Το 20% των μετοχών του OTE, που κατείχε η MARFIN, μεταβιβάζεται στη DEUTSCHE TELECOM.
    Καλή κίνηση.Διαβλέπω μια προσπάθεια από τη κυβέρνηση να συνδέσει τη τύχη των ΔΕΚΟ με Γερμανικά συμφέροντα.
    Το βρίσκω ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ σωστό.

    ReplyDelete
  8. ΓΕΓΟΝΟΣ παραμένει ότι οι κουλτούρες των Λαών ΔΕΝ αλλάζουν εν μιά νυκτί.
    Η Ελληνική κουλτούρα χαρακτηριζόταν πάντα από "χαλαρά" ή "ελαστικά" ήθη. Η δε ΛΑΙΛΑΠΑ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του '81 ΕΠΕΦΕΡΕ την ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ στο ΕΘΝΟΣ. Σήμερα δλδ ΟΛΟΣ ο ΛΑΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

    Ο ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος, λοιπόν, ΛΑΜΒΑΝΕΙ την πραγματικότητα αυτή ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ και προσπαθεί ΠΑΝΩ σ αυτήν να ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ασφαλείας, ώστε να ΑΚΥΡΩΝΕΙ τις συνέπειές της (της πραγματικότητας) ΟΣΟ το δυνατόν περισσότερο ΚΑΙ αποτελεσματικότερα.

    ΕΝΟΣΩ λοιπόν το ΚΡΑΤΟΣ είναι ΛΗΣΤΡΙΚΟ, φροντίζει ο ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος να αποστασιοποιείται, ΟΛΟΝΕΝ και περισσότερο ΑΠΟ,
    ΚΑΙ να βασίζεται ΟΛΟΝΕΝ και λιγότερο ΕΙΣ,
    το "ΕΘΝΙΚΟ" συνταξιοδοτικό σύστημα.

    ΜΟΝΟ με
    1) το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ (υπόθεση ΕΡΓΟΔΟΤΗ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ με ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ και υπό την ΣΥΝΕΧΗ και ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ του ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ) και
    2) το ΙΔΙΩΤΙΚΟ σύστημα σφάλισης (απολύτως προσωπική υπόθεση του εργαζόμενου με μετατοπισμένη φορολόγηση επενδυομένων κεφαλαίων - αλλα με οροφή φοροαπαλλαγής)

    Θα δεί ο εργαζόμενος ΑΣΠΡΗ μέρα.

    ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ότι σε κάποιο σημείο θα ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ και σε εκείνο το σημείο ΟΡΙΣΜΕΝΑ θεμελιωμένα/κατοχυρωμένα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ θα θιγούν μερικώς προς ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ.

    After ALL, αν σήμερα θίγομαι εγώ αλλά μακροπρόθεσμα ευνοείται το παιδί μου, ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΙΚΑ, ΔΕΝ υπάρχουν απώλειες.

    Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ στην ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ για τον ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ, ότι έγινε ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ της ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ, αλλά η ΠΙΤΤΑ είναι ΜΙΚΡΗ.

    ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ λοιπόν ΔΕΝ υπάρχει από την ΑΥΞΗΣΗ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ και του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ και ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα αυξηθούν οι "μερίδες".

    ΥΓ Μιά και μιλάμε για "μερίδες". Εχω ένα φίλο καθηγητή του ΕΜΠ που ζυγίζει 180 κιλά και ένα φίλο διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος που ζυγίζει 220 κιλά.
    ΟΤΑΝ, λοιπόν, πάμε σε εστιατόρια, μονίμως επιμένουν να παραγγελλουμε "πρώτα" τα οποία μοιραζόμαστε.
    ΚΑΠΟΙΟΣ, εννοείται, από την παρέα σερβίρει τους υπολοίπους. ΟΤΑΝ με σερβίρουν, ουδέποτε μου βάζουν αστακό από την αστακομακαρονάδα. ΟΤΑΝ σερβίρω εγώ, λόγω αστικής ευπρέπειας αφήνω τον εαυτό μου απέξω.
    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά λοιπόν τις προάλλες είπα, "Από τούδε και στο εξής, κύριοι, εγώ ΔΕΝ θα συμμετέχω στα πρώτα αλλά θα παραγγέλλω μόνο για τον εαυτό μου"
    THAT PLAIN and THAT SIMPLE!

    ReplyDelete
  9. Το ίδιο επιχειρείται και με τη ΔΕΗ.Μακάρι να συμβεί.Είναι ανάγκη να συμμαχίσουμε με τα συμφέροντα της "αναδυόμενης" υπερδύναμης που λέγεται Γερμανία.Τα Βαλκάνια άλλωστε ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της.
    Ολες οι μεγάλες οικονομικές αποφάσεις, στους στρατηγικούς τομείς, υποκρύπτουν πολιτικές βλέψεις και στόχους.
    Αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε και μείς.
    Δεν είναι τυχαίο που πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κόσσοβο ήταν η Γερμανία.
    Και σήμερα οι συνομιλίες,για το όνομα της FYROM, γίνονται στη Βιέννη,στην έδρα του Γερμανισμού.

    ReplyDelete
  10. Εμείς βέβαια ιστορικά ήμασταν πάντα απέναντι απο τους Γερμανούς.Και πάντα κερδίζαμε.

    ReplyDelete
  11. Ο Σημίτης γνώριζε τέλεια Γερμανικά.Ηταν Γερμανόφιλος.Ο Καραμανλής τώρα μαθαίνει.Αν και τεμπέλης έφθασε σε επίπεδο ΜITTELSTUNDE.

    ReplyDelete
  12. Αλλωστε όλα τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης χρηματοδοτούνται απο τη Γερμανία.Θυμίζουν βέβαια λίγο πολεμικές αποζημιώσεις αλλά αυτό να μείνει μόνο μεταξύ μας.

    ReplyDelete
  13. Διαβάζω στα ΝΕΑ:
    " Από τα (πολλά) ονόματα που ακούγονται ότι θα μετάσχουν στο υπό σύσταση Πολιτικό Συμβούλιο έπειτα από πρόταση του Γ. Παπανδρέου, ασφαλώς σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνουν στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Ντίνος Ρόβλιας, ο Γιάννης Μίχας και βεβαίως ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης. Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, θεωρείται αναμενόμενο ότι στην πρόταση του κ. Παπανδρέου θα περιληφθούν στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Τόνια Αντωνίου, και ίσως η Συλβάνα Ράπτη."


    Αλλά σας παρακαλώ ΔΩΣΑΤΕ ΕΜΦΑΣΗ στους ΕΞΗΣ "ΝΕΟΥΣ" και "ΦΕΡΕΛΠΙΔΕΣ"

    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
    ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΝΤΩΝΙΟΥ
    ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΞΕΝΟ-whatever

    H ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ!!!!

    ReplyDelete
  14. Ο Καραμανλής τώρα μαθαίνει.Αν και τεμπέλης έφθασε σε επίπεδο ΜITTELSTUNDE.
    -----------------------------------
    ήξερε Γερμανικά από πολύ πριν αναλάβει πρωθυπουργός.

    Ευτυχώς που επέλεξε τον Άξωνα Παρίσι-Βερολίνο(Ρώμη)-Μόσχα...

    Σύμπραξη Ιησουιτών-Καθολικών-Ορθοδόξων...

    ReplyDelete
  15. I ellada proxoraei me gorgous ruthmous pros ti metamorfosi tis se "ypodeigma" anaptissomenis xoras tou 20ou aiona. Parakmi, diafthora, oikonomiki kai koinoniki adraneia. Oi anaptissomenes xores toy 21ou aiona apobaloun siga siga ta stigmata kai ginontai oi stilobates tis pagkosmias oikonomias. Eksinxronizontai kai dimiourgoun siga siga filiki eikona stoys ksenous os pros tis koinonikes tous euaisthisies kai politikes. Kanoun o,ti den kanei i Ellada. Best practices apo pantou gia ti xora mas. Se ligo tha leme iroes autous pou kanoun to 0,01% tou autonoitou.

    ReplyDelete
  16. ΠΑΝΤΩΣ, Γιωργάκη μου, μέσα σε ΟΛΗ τη ΣΑΒΟΥΡΑ υποψηφίων για τη θέση του Γραμματέα ΥΠΑΡΧΕΙ και ΠΡΟΣΩΠΟ ΥΨΗΛΟΥ ΗΘΟΥΣ, με ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ και ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.

    But I am not going to spoon-feed you. Πρέπει, έστω μιά φορά, να αποδείξεις ότι διαθέτεις έστω ένα ΙΧΝΟΣ κρίσης.

    ReplyDelete
  17. "Ευτυχώς που επέλεξε τον Άξωνα Παρίσι-Βερολίνο(Ρώμη)-Μόσχα..."


    Χρειαζόμαστε πιό πολύ Βερολίνο.Και αυτό άρχισε να συμβαίνει.
    Σε λίγο θα έχουμε και το Thesseus,το Γερμανικό Google.H Eυρώπη κινείται κεντροανατολικά.

    ReplyDelete
  18. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Lisbon scoreboard V , του 2005, η Ελλάδα αν και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του συγκεκριμένου πίνακα μαζί με την Πορτογαλία, βρίσκεται ωστόσο στην 5η θέση πίσω από τη Βρετανία σε ρυθμό επίτευξης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που οδηγούν στην πραγματοποίηση των στόχων της ΣτΛ για την περίοδο 1999-2005.

    Έκτοτε η βελτίωση που έχει γίνει σε επιμέρους στόχους είναι μικρή, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η ΣτΛ δεν έχει γίνει μέρος της κυβερνητικής και πολιτικής καθημερινότητας

    ReplyDelete
  19. Χρειαζόμαστε πιό πολύ Βερολίνο.Και αυτό άρχισε να συμβαίνει.
    Σε λίγο θα έχουμε και το Thesseus,το Γερμανικό Google.H Eυρώπη κινείται κεντροανατολικά.
    ------------------------------------

    Ό,τι δεν κατάφερε ο Χίτλερ, θα το καταφέρουν οι απόγονοι του.

    Με τη σύμπραξη των Γάλλων (στρατιωτικά-πυρηνικά), των Ρώσων (ενεργειακά), και των Ελλήνων (γεωπολιτικά-πολιτιστικά) θα κατακτήσουν τον κόσμο.

    ReplyDelete
  20. EOK και ΝΑΤΟ το ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

    ΦΩΦΗ ΓΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  21. "Η Ελλάδα και οι Ιταλία πατώνουν στις μεταρρυθμίσεις"


    No shit Sherlock. After all, eimaste oi 2 xores me to megalytero arithmo kafeterion ana tetragoniko xiliometro ston kosmo.

    ReplyDelete
  22. γίνεσαι κουραστικός

    ReplyDelete
  23. "Εχω ένα φίλο καθηγητή του ΕΜΠ που ζυγίζει 180 κιλά και ένα φίλο διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος που ζυγίζει 220 κιλά.
    ΟΤΑΝ, λοιπόν, πάμε σε εστιατόρια, μονίμως επιμένουν να παραγγελλουμε "πρώτα" τα οποία μοιραζόμαστε.
    ΚΑΠΟΙΟΣ, εννοείται, από την παρέα σερβίρει τους υπολοίπους. ΟΤΑΝ με σερβίρουν, ουδέποτε μου βάζουν αστακό από την αστακομακαρονάδα."

    Kai gamo tous filous exeis milame.

    ReplyDelete
  24. αυτό βέβαια είναι ένα ερωτηματικό πως δηλαδή είναι ευοίωνες οι προοπτικές από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη η χρηματοπιστωτική κρίση.

    ReplyDelete
  25. Ρε παιδία, δεν έχετε καταλάβει ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με το κράχ του 1929;

    Δεν έχετε καταλάβει ότι κάτι τέτοιο πάλι σε έξαρση σωβινισμού μας οδηγεί;

    Ο Χίτλερ έτσι ανέβηκε: Εκμεταλλεύτηκε το κράχ του 1929 και τον ταπεινωτισμό της Γερμανίας και ανέβηκε στην εξουσία.

    Καταρρέουν τα πάντα. Σκάνε πολλές φούσκες.

    Οι πλούσιοι θα φτωχείνουν και οι φτωχοί θα πεθάνουν, έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

    ReplyDelete
  26. G700 said...
    αυτό βέβαια είναι ένα ερωτηματικό πως δηλαδή είναι ευοίωνες οι προοπτικές από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη η χρηματοπιστωτική κρίση.


    ΠΟΛΥ απλό.
    Χρηματοπιστωτική κρίση ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά είναι ΤΕΧΝΗΤΗ, ψευδής, ένα κατασκεύασμα.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ υπάρχει όταν υπάρχουν ΕΞΟΔΑ εν απουσία ΕΣΟΔΩΝ. Εδώ έχουμε ΕΣΟΔΑ και καλύτερα από ΠΟΤΕ, παγκοσμίως. ΥΠΑΡΧΕΙ βασική αγοραστική (άρα και πιστωτική) ικανότης. Απλά απλούστατα, ο δανεισμός και τα έξοδα είναι δυσαναλόγως μεγαλύτερα των ΕΣΟΔΩΝ.
    Και Ο ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΌΣ οφείλεται σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
    1) ΒΛΑΚΕΙΑΣ του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ και
    2) ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    ReplyDelete
  27. Πάντως η τελευταία έκθεση της Επιτροπής για την απασχόληση δίνει μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εικόνα, με το να προβλέπει 5 επιπλέον εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ μέχρι το 2009, πέραν των 6,5 εκατ. που δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

    Και η ανεργία λέει αναμένεται να μειωθεί φέτος κάτω από το 7%, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

    ReplyDelete
  28. η Ελλάδα δεν είναι ότι δεν κάνει τίποτα, απλά πάει σέρνοντας στη ΣτΛ, την ώρα που χώρες τύπου Εσθονίας έχουν πατήσει το γκάζι προσεγγίζοντας ποσοστά απασχόλησης στο 70% και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Εδώ η ανταγωνιστικότητα σκαμπανεβάζει σε ένα χαμηλό επίπεδο, η απασχόληση παραμένει κολλημένη
    κάτω από το 65% κι η ανεργία πέφτει με προγράμματα stage του ΟΑΕΔ και συμβασιούχους του δημοσίου.

    ReplyDelete
  29. KAI ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ
    Είναι ΚΑΛΟ να δανειζόμαστε ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ για ΣΤΕΓΗ, η τέλος παντων αγορά αγαθών ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
    Μακροπρόθεσμα η ΣΤΕΓΗ διατηρεί (τουλάχιστον) την αξία της σε διορθωμένες τιμές ΚΑΙ η αγορά της δια δανεισμού συνιστά τρόπο ΑΝΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ/ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ.

    Εννοείται ΟΤΙ δεν αγοράζουμε 100 τμ όταν η τσέπη μας αντέχει 50 τμ ΚΑΙ δεν αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο τοκοχρεωλύσιο του ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
    ΑΛΛΑ
    ΑΛΛΑ
    ΑΛΛΑ
    και κύρίως στα ΕΞΟΔΑ λειτουργίας των περισσοτέρων τετραγωνικών.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ = ΑΡΕΤΗ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ = ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ = ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ = ΣΥΝΕΣΗ

    ΓΙΝΟΥ και συ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ,
    ΓΙΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ,
    ΜΠΟΡΕΙΣ

    ReplyDelete
  30. "ΓΙΝΟΥ και συ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ,
    ΜΠΟΡΕΙΣ"

    De ton kobo kalytera na ton petakso sti formoli....

    ReplyDelete
  31. Θα υπάρξουν βέβαια μεγάλες συνέπειες. Για παράδειγμα Ευρωπαϊκός Τουρισμός βασίζεται κατά 40% + σε Αμερικανικές αφίξεις. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, ο Τουρισμός βασίζεται κυρίως σε αφίξεις εργατικών τάξεων της Αγγλίας Γερμανίας και άλλων χαμηλής μορφωτικής και κοινωνικο-οικονομικής τάξης Ευρω-στρωμάτων. ΟΜΩΣ ΚΑΙ στην Ελλάδα θα γίνει ΑΙΣΘΗΤΗ η πτώση εισοδήματος από τον Τουρισμό δεδομένου ότι οι Αμερικανοί μπορεί μεν να αποτελούν όχι περισσότερο από 10% των αφίξεων ΑΛΛΑ το χρήμα τους συνιστά τουλάχιστον 20-25% του τουριστικού μας εισοδήματος.

    ReplyDelete
  32. ΕΝΑΣ φίλος μπλόγκερ είχε ρωτήσει προς μηνών ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ το εισερχόμενο εκ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (έναντι άλλων οδών) χρήμα ΑΦΟΥ το ΕΥΡΩ είναι το ΚΥΡΙΩΣ Ευρωπαϊκό (και τουριστικό) νόμισμα.

    Την απάντηση μου έδωσε φίλος διευθυντής της ΤτΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε ΔΙΑΡΚΗ επικοινωνία με ΟΛΟΥΣ τους ΤΟΜΕΙΣ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που συμπληρώνουν ειδικά Δελτία Κινήσεως (άσχετα με τα φορολογικά τους στοιχεία) μέσα από τα οποία προκύπτουν οι αλλαγές - αυξομειώσεις του τομέα κατά μήνα, τρίμηνο κλπ.

    ΟΣΟΝ αφορά στον Τουρισμό τα στοιχεία προκύπτουν από την κίνηση Τουριστικών Γραφείων, Ξενοδοχείων, Τουριστικών Εστιατορίων κλπ κλπ

    ReplyDelete
  33. Σε ελέυθερη πτώση η τιμή του δολλαρίου που, κατ εκτίμηση της Μαίρης Λίντα και άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών οφείλεται στις διεθνείς επιπτώσεις της κάθετης πτώσης του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

    ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ¨
    Η J P Morgan Chase αγόρασε προ ολίγων ωρών την Bear Stearns έναντι 2 ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ κατά μετοχή

    ΔΗΛΑΔΗ 1% της ΤΙΜΗΣ προ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κύρίες και κύριοι ΕΧΟΥΜΕ

    C O L L A P S E

    Ο Alan Greenspan μιλάει για την χειρότερη ύφεση από τον Β Παγκόσμιο ΠΟΛΕΜΟ.

    ReplyDelete
  34. ARXISE i prosynedriasi stin Wall Street. PTWSI 150 monadwn se merika lepta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Simeiwsate: i kanoniki synedriasi arxizei stis 10, diladi stis 5 to apogeyma Ellados

    ReplyDelete
  35. O k. Bernanke μείωσε τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού κι' άλλο, δλδ από 3.5 σε 3.25%. Προς το παρόν η υποχώρηση του Τομ Τζόουνς είναι λιγότερη από 1%.

    ReplyDelete
  36. Τομ Τζόουνς!!!
    χαχαχαχαχαχα.
    Είσαι φοβερός άτιμε

    ReplyDelete
  37. Eπενδύστε στη Tipras,στη χρυσή αξία.

    ReplyDelete
  38. Η JP Morgan ήταν η μόνη Αμερικανική τράπεζα που δεν επένδυσε στα περίφημα subprime...

    Σαν να το ήξεραν ότι θα έρθει η Αποκάλυψη...

    ReplyDelete
  39. ρε χαζούλη κομφούκιε, ποια έσοδα και ποια έξοδα τσαμπουνάς;

    Το θέμα είναι ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΞΙΑ! Γιατί δυστυχώς το χρήμα δε γεννάει χρήμα...

    Πάντως και αυτή η άρνηση της πραγματικότητας (του τύπου ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είναι ψευδής) είναι χαρακτηριστικό ψυχικών ασθενειών...

    Γιατί αν κάτι ψευδές οδηγεί σε απολύσεις, μειώσεις επιτοκίων, γενικότερες αλλαγές και εξελίξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο παύει να είναι ψευδές και γίνεται ΥΛΙΚΟΤΑΤΟ και ΑΛΗΘΙΝΟ

    ReplyDelete
  40. Anonymous said...
    Η JP Morgan ήταν η μόνη Αμερικανική τράπεζα που δεν επένδυσε στα περίφημα subprime...

    Σαν να το ήξεραν ότι θα έρθει η Αποκάλυψη...

    NA TI ENNOOYME με τον όρο ανεξέλεγκτο πολιτικό σύστημα, είτε είναι καπιταλιστικό, είτε ό,τιδήποτε.
    ΑΝ υπήρχαν ΝΟΜΟΙ περιοριστικοί ως προς το ΠΟΙΟΣ, ΤΙ και ΠΟΤΕ μπορεί να δανεισθεί, ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ δλδ, η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ δεν θα είχε προκύψει.

    ΣΥΝΕΠΩΣ, απαιτείται ΚΡΑΤΟΣ, και κυρίως για να ελέγχει τις δραστηριότητες της αγοράς στον βαθμό που μπορούν να βλάψουν, τις ΑΝΟΜΙΕΣ και ειδικότερα όταν, στοχεύοντας την άκρατη προσοδοφορία, προσπαθεί να ΔΕΛΕΑΣΕΙ τον ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ με γλυφιτζούρια.

    ReplyDelete
  41. έχει πολύ πλάκα πάντως το ότι παρουσιάζεται η ευθυγράμμιση με συγκεκριμένες πολιτικές σαφέστατης κατεύθυνσης ως κάτι το "αντικειμενικό" ή "επιστημονικό" το οποίο μπορεί να ποσοτικοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη κλίμακα...

    Πανέξυπνοι αυτοί οι policy makers...

    ReplyDelete
  42. Όσον αφορά τώρα τα subprimes θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο.

    ΩΣΤΟΣΟ: τα subprimes εντάσσονται στη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθήθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση της νέας οικονομίας το 2000. Η κατανάλωση στις ΗΠΑ (50% της παγκόσμιας) είναι ο τροφοδότης της παγκόσμιας οικονομίας και όλα τα κράτη έχουν κάθε συμφέρον να συντηρείται.

    Υπήρχε δηλαδή συγκεκριμένη ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των αμερικάνων μέσω αναχρηματοδότησης των δανείων τους. Θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς "ιδιωτικοποιημένο κεϋνσιανισμό" που συνοδεύεται από τις τυπικότερες στρατιωτικές δαπάνες (βλ. Ιράκ) για την τόνωση της ζήτησης (δηλ. στρατιωτικός κεϋνσιανισμός).

    Οι ΗΠΑ λοιπόν μπορούν κάλλιστα να ακολουθούν μια πολιτική επέκτασης της πίστης (ιδιωτικής και κρατικής) καθώς οι λοιποί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να την ανατροφοδοτούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους (Γερμανία, Ιαπωνία, Κίνα) και για να μην απαξιωθούν ακόμα περισσότερο οι προηγούμενες επενδύσεις τους σε αμερικάνικα χρεόγραφα...

    Το μάθημα όμως σταματάει εδώ...

    ReplyDelete
  43. επιπλέον η πολιτική φθηνού δολαρίου και χαμηλών επιτοκίων είναι ξεκάθαρα πολιτική μεταφοράς της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι λοιποί εταίροι όμως είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το μάρμαρο...

    ReplyDelete
  44. Οι Γερμανοί με την αναμενόμενη εξαγορά του ΟΤΕ και με τα ήδη κατεχόμενα περιουσιακά στοιχεία( αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος,Ναυπηγεία,κλπ) αγοράζουν "ζωτικό χώρο",κάτι που επιδίωξαν στρατιωτικά με δύο παγκοσμίους πολέμους.
    Προσοχή! Για τους Αμερικανούς είμαστε ΝΑ Ευρώπη. Και για τους Γερμανούς Ζωτικός Χώρος.
    Η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα με τις περισσότερες εξαγωγές στο κόσμο.Είναι μιά χώρα που αν απελευθερωθεί γεωπολιτικά θα πάρει μαζί της και την Ευρώπη για καινούργια μεγαλεία.Γερμανο-Αμερικανικός πόλεμος έχει ήδη αρχίσει.Λάβατε θέσεις!

    ReplyDelete
  45. Κύριοι και κυρίες, παλαιά στο Δολάριο αναγραφόταν η αντίστοιχη αξία του σε ουγγιά χρυσού. Μετά το κατήργησαν και το αντικατέστησαν με ουγγιά σιδήρου.

    Σήμερα είναι ένα απλό χαρτί!

    Δείτε αυτό το βίντεο και θα καταλάβετε γιατί ζούμε... σε επίπλαστη ευημερεία.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

    ReplyDelete
  46. MH LES ANOISISES VLAKS VERGOPOULIKO FYTO

    ΟΤΑΝ δεν πάει καλά, η οικονομία, ιστορικά, στερέφεται στο ΔΕΚΑΝΙΚΙ της, την οικοδομή και προς προώθησή της τελευταίας ΠΑΝΤΑ μειώνονται τα επιτόκια.

    Πήγαινε τώρα να πλύνεις τα πιάτα στης Αντιγόνης και πες της Φιλιππινέζας πώς "γιατρό τέλει προύτα" διότι το φαγητό ήταν λιπαρό.

    ReplyDelete
  47. MH LES ANOISISES VLAKS VERGOPOULIKO FYTO

    ΟΤΑΝ δεν πάει καλά, η οικονομία, ιστορικά, στερέφεται στο ΔΕΚΑΝΙΚΙ της, την οικοδομή και προς προώθησή της τελευταίας ΠΑΝΤΑ μειώνονται τα επιτόκια.

    Πήγαινε τώρα να πλύνεις τα πιάτα στης Αντιγόνης και πες της Φιλιππινέζας πώς "γιατρό τέλει προύτα" διότι το φαγητό ήταν λιπαρό.

    ReplyDelete
  48. "Σήμερα είναι ένα απλό χαρτί!"

    Είναι το τέως οικουμενικό νόμισμα.
    Eίμαστε τυχερή γενιά.Απολαύσαμε τη πτώση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας.Τώρα απολαμβάνουμε τη πτώση της Αμερικανικής.Μόνο που αυτή θα είναι σε σλόου μόσιον.Θα δούμε και άλλα.Προσδεθείτε και... καπνίζετε!

    ReplyDelete
  49. Είναι το τέως οικουμενικό νόμισμα.
    Eίμαστε τυχερή γενιά.Απολαύσαμε τη πτώση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας.Τώρα απολαμβάνουμε τη πτώση της Αμερικανικής.Μόνο που αυτή θα είναι σε σλόου μόσιον.Θα δούμε και άλλα.Προσδεθείτε και... καπνίζετε!
    ------------------------------------

    Θα είμαστε και τυχεροί να δούμε ένα Παγκόσμιο Πόλεμο... αχ...

    ReplyDelete
  50. Aπό τα ονόματα των πρώτων εκλεγέντων στο "Εθνικό Συμβούλιο Μαφιόζων" αποδεικνύεται ότι

    1) το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

    2) η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑ ζει και βασιλεύει

    3) η ΑΘΛΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ του '81 μαζί με την απαίσια ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ αποτελεί ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ του ΕΘΝΟΥΣ

    ReplyDelete
  51. Anonymous said...
    ΕΝΑΣ φίλος μπλόγκερ είχε ρωτήσει προς μηνών ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ το εισερχόμενο εκ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (έναντι άλλων οδών) χρήμα ΑΦΟΥ το ΕΥΡΩ είναι το ΚΥΡΙΩΣ Ευρωπαϊκό (και τουριστικό) νόμισμα.

    Την απάντηση μου έδωσε φίλος διευθυντής της ΤτΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε ΔΙΑΡΚΗ επικοινωνία με ΟΛΟΥΣ τους ΤΟΜΕΙΣ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που συμπληρώνουν ειδικά Δελτία Κινήσεως (άσχετα με τα φορολογικά τους στοιχεία) μέσα από τα οποία προκύπτουν οι αλλαγές - αυξομειώσεις του τομέα κατά μήνα, τρίμηνο κλπ.

    ΟΣΟΝ αφορά στον Τουρισμό τα στοιχεία προκύπτουν από την κίνηση Τουριστικών Γραφείων, Ξενοδοχείων, Τουριστικών Εστιατορίων κλπ κλπ

    March 17, 2008 3:21 PM


    Ναι, αλλά και πάλι, δεν μπορούν να ξέρουν πως αυτός που έφαγε στο εστιατόριο είναι Έλληνας ή ξένος. Δε νομίζω πως είναι σε θέση να κάνουν οτιδήποτε πιά για να μετρήσουν της εισροή χρήματος λόγω τουρισμού.

    ReplyDelete
  52. "Η JP Morgan ήταν η μόνη Αμερικανική τράπεζα που δεν επένδυσε στα περίφημα subprime...

    Σαν να το ήξεραν ότι θα έρθει η Αποκάλυψη..."

    Και η Goldman Sachs που επένδυσε, όχι μόνο δεν έχασε αλλα ήταν και η μοναδική που κέρδισε κιόλας.

    ReplyDelete
  53. μα καλά τόσο μα τόσο σοβαροί είστε?
    πάτε βρείτε τους μπαμπάδες σας ωρέ μωράκια...
    και άμα μάθετε τη σημαίνει η ζωή τα λέμε...
    και δεν μου λέτε γεννιά των 700 ευρώ όπως λέτε είστε χαρούμενοι που παίρνετε τόσα?
    πρώτη φορά μπήκα εδώ και έφριξα...
    ζείτε με τόσα λίγα?
    και τι κάνετε?
    άμα δεν κάνετε τίποτα και λιγότερα να σας δώσουν...
    βαρέθηκα τις μπούρδες σας να γίνετε των 500 σκασίλα μου

    ReplyDelete
  54. @ anonymous
    Ναι, αλλά και πάλι, δεν μπορούν να ξέρουν πως αυτός που έφαγε στο εστιατόριο είναι Έλληνας ή ξένος. Δε νομίζω πως είναι σε θέση να κάνουν οτιδήποτε πιά για να μετρήσουν της εισροή χρήματος λόγω τουρισμού.

    Προφανώς, η κίνηση ενός εστιατορίου σε κάποιον ΑΜΙΓΩΣ τουριστικό προορισμό, πες, στην Φολέγανδρο, απηχεί αύξηση ή μείωση του ΄ξοδευόμενου τουριστικού χρήματος, που μπορεί να είναι "ελληνικό" (αυτοχθόνων τουριστών) ή διεθνές.
    Από τα ξενοδοχεία και καταλύμματα, τους tour operators και τα ταξιδιωτικά γραφεία, όμως, όπου κρατούνται στοιχεία προέλευσης της κράτησης, τόπου αναχώρησης, προορισμού κλπ, ΜΠΟΡΕΙ να εξαχθεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ το συμπέρασμα ως προς το αίτιο των αυξομειώσεων.

    Παραδείγματος χάριν, εάν, πες, τον Ιούνιο 2007, οι αφίξεις ήσαν οι ίδιες συνολικά (έναντι 2006), αλλά αυξήθηκε το ποσοστό των Αμερικανών κατά 20% και αυξήθηκαν οι εισπράξεις των κέντρων φιλοξενίας (εστιατόρια, clubs κλπ) επίσης κατά 20%, είναι λογικό να συνδεθούν τα ΔΥΟ γεγονότα.

    Παρότι αυτά αποτελούν εικασίες και προσεγγίσεις, ΤΕΛΙΚΑ, και ειδικότερα, από την επανάληψη της ΙΔΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, συμπεραίνεται "ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΟΥ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ".

    ReplyDelete
  55. Το ΠΑΣΟΚ και οι Τρώες
    Του Παντελη Μπουκαλα

    Εχουν πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά τους οι του ΠΑΣΟΚ, μετά το 8ο συνέδριό τους. Να αποδείξουν ότι λάθευε εντελώς ο Κ. Π. Καβάφης στους «Τρώες» του ή ότι τέλος πάντων δεν αφορούν αυτούς οι στίχοι του: «Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων· / είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων. / Κομμάτι κατορθώνουμε· κομμάτι / παίρνουμ’ επάνω μας· κι αρχίζουμε / νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες. // Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά».

    Από τις αρχές του 2004 και τη λαϊκή παρότρυνση «Γιώργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα» έως την προχθεσινή «ιατρική» διάγνωση του κ. Mίμη Ανδρουλάκη (ο οποίος παραμένει άθυρμα της ψευδαίσθησής του ότι οι ατάκες του ισοδυναμούν με βαθυνούστατες φιλοσοφικοψυχαναλυτικές αναλύσεις), σύμφωνα με την οποία «είναι τρελός ο πρόεδρος», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετράει τέσσερις σοβαρότατες ήττες (σε εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές) και διπλάσια ή τριπλάσια «καινούργια ξεκινήματα», «νέες αρχές» και «ριζικές ανατροπές». Αλλά ο ενθουσιασμός ξοδευόταν γρήγορα, ίσως επειδή ήταν επιπόλαιος ή εκβιασμένος, κι ο ένας κύκλος αυτοφαγικής ενδοστρέφειας έδινε τη θέση του στον αμέσως επόμενο, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει όχι μόνο να μην κεφαλαιοποιεί την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος αλλά και να μην πείθει ούτε καν τους δικούς του.

    Πόσο επιδερμικός ή πλαστός, λόγω των επικοινωνιακών αναγκών, είναι ο τωρινός ενθουσιασμός και πόσο θα ανακόψει τη ραγδαία αποσυσπείρωση, θα φανεί στην επόμενη ή μεθεπόμενη δημοσκόπηση. Σίγουρα πάντως δεν είναι και το πλέον παρήγορο για έναν κομματικό οργανισμό να απελευθερώνεται το μαζικότερο και ηχηρότερο χειροκρότημα όταν ανακοινώνεται η ηγεμονική απόφαση να τεθούν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: επί της ουσίας, και πέραν του ότι με αυτήν την «ανανεωτική τεχνική» ο κ. Γ. Παπανδρέου νομιμοποιεί διά της ψήφου των συνέδρων την αυθεντία του, η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει ότι αποκηρύσσεται με τον επισημότερο τρόπο και συλλήβδην η πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στα πολλά χρόνια της εξουσίας του.

    Δεν εξηγήθηκαν πάντως οι λόγοι της αποκήρυξης αυτής, δεν αποσαφηνίστηκε αν ήταν ιδεολογικοί, πολιτικοί, ηθικοί ή απλώς αισθητικοί («για να μπουν φρέσκα πρόσωπα», σαν επικοινωνιακό αντίδοτο στη νεότητα του κ. Αλέξη Τσίπρα). Κατόπιν αυτού, δικαιολογείται, έστω εν μέρει, η υπόθεση ότι το να διατελείς υπουργός ή υφυπουργός (γιατί όχι και γενικός γραμματέας;) είναι πολιτικώς κολάσιμο. Και μάλλον δικαιολογείται κι ο φόβος του Καβάφη: «Είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων. / Θαρρούμε πως με απόφασι και τόλμη / θ’ αλλάξουμε της τύχης την καταφορά, / κ’ έξω στεκόμεθα ν’ αγωνισθούμε. // Αλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει, / η τόλμη κ’ η απόφασίς μας χάνονται».

    ReplyDelete
  56. Ορισμένοι είπαν πως ήταν ατυχία για το ΠΑΣΟΚ ότι το Συνέδριό του συνέπεσε με περίοδο μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, εσωτερικής (απεργίες-ασφαλιστικό) και διεθνούς (πετρέλαιο-δολλάριο-οικονομία ΗΠΑ κλπ).

    Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Αν ασχολούνταν οι δημοσιογράφοι και τα "παραθυρα" περισσότερο με το Συνέδριο, θα ήσαν πλέον ΕΜΦΑΝΕΙΣ οι αδυναμίες, στασιμότης, το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΕΛΜΑ και ΑΔΙΕΞΟΔΟ που κυριαρχεί σ' αυτόν τον πολιτικό μηχανισμό, που ουδέποτε υπήρξε κόμμα ή κίνημα.

    Σε κάποια φάση, θα θυμούνται οι παληοί και θάχουν ακούσει από γονείς ή διαβάσει οι νεότεροι, ο πατερούλης άρχισε να "κοβει να ράβει και να στρογγυλεύει". Ενδεικτικό είναι ότι είχε αρχίσει να μιλάει ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ!!!!!!!!

    Οι ΣΥΝΘΗΚΕΣ/ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ, βέβαια, τότε ήσαν τελείως διαφορετικές. ΚΑΙ ΔΕΝ νομίζω ότι ο αλκοολικός δημαγωγός και φανφαρόνος πέτυχε επειδή έπεισε το Λαό. ΑΠΛΑ, απλούστατα, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ακόμα και η ευημερούσα αστική τάξη, αναζητούσε διέξοδο από τις άθλιες συνέπειες του διχασμού, της εθνικής υποβάθμισης από την Χούντα κλπ κλπ.
    ΕΠΡΕΠΕ να γίνει αυτό που έγινε ΚΑΙ θα γινόταν, ακόμα και ΒΙΑΙΑ.

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στο σήμερα.

    ΕΦΑΓΑΝ με "δέκα μασέλες", καταλαφυραγώγησαν ΟΧΙ μόνο το ΚΡΑΤΟΣ, αλλά (οι ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΛΗΣΤΟ-ΠΑΣΟΚΟΙ) ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ ΚΑΙ τον ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΠΛΟΥΤΟ των ΕΠΙΓΟΝΩΝ, της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ - they mortgaged the wealth of future generations!!!!!!!!!!!
    KAI o αγράμματος, αστοιχείωτος ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ αφέθηκε ελεύθερος και ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!

    ΔΕΝ έχει απομείνει ΤΙΠΟΤΑ για ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ. Η όποια ανώτερη μεσαία τάξη υπήρχε στην Ελλάδα (0.1-1% του πληθυσμού) που έπαιζε σημαντικό ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ρόλο ανάμεσα στις 100 οικογένειες της απόλυτης ολιγαρχίας και τον φανατισμένο όχλο της Αριστεράς, ΔΙΩΧΘΗΚΕ αλύπητα από τους GANGSTERS της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ και εκούσα-άκουσα ζήτησε καταφύγιο στο Παρίσι, το Λονδίνο και οι πιό έξυπνοι, εύποροι και επιμελείς στας Αμερικάς.
    ΕΚΤΟΣ από τον Σημίτη, τον Γεννηματά, τον Πάγκαλο και κανα-δυό ακόμα εκπροσώπους της, η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ της Ελλάδας ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ ως ο μεγάλος εχθρός του ΠΑΣΟΚ. ΕΚΕΙ ξεκινάει και εκεί τελειώνει η καταστροφή του έθνους.

    Τον κ. Σημίτη ΔΕΝ γνωριζω, ούτε επαγγελματικά μήτε κοινωνικά, εκτός από ένα νεύμα και χαμόγελο ευγένειας που ανταλλάσσουμε όταν διασταυρωνόμαστε περιπατητικώς στη γειτονιά.
    ΑΛΛΑ τον υπολήπτομαι βαθύτατα για τους λόγους που έχω επανειλημμένα εκθέσει (τους οποίους αναγνωρίζει ακόμα και ο μείζων πολέμιός του Καραμανλής, κατ' ιδίαν φυσικά).

    ΕΚΑΤΣΑ πολλές φορές να σκεφθώ ΓΙΑΤΙ έκανε ό,τι έκανε, με το "ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ" εννοώ, και μόλις τώρα, ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, αρχίζω και συνειδητοποιώ ορισμένες πραγματικότητες.

    ΚΑΙ ΤΙ να έκανε δηλαδή;; ΟΠΟΙΟΙ καλοί υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παγκαλος, ο κ. Χρυσοχοίδης και κανα δυό ακόμα, ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ από τον τρόπο σκέψης των ΑΛΑΛΑΖΟΝΤΩΝ ΚΥΜΒΑΛΩΝ που είναι ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΑ στο ΠΑΣΟΚ. ΔΕΝ υπάρχει καμμιά μα καμμιά δυνατότης επικοινωνίας και προσέγγισης μεταξύ του Παγκάλου και του ΑΛΗΤΗ που, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΜΑΘΕΙΑ και την ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ της, βανδαλίζει και καταστρέφει το ΣΥΜΠΑΝ.

    ΑΥΤΑ, υποθέτω, αλλά είμαι σίγουρος, πως τα είχε καταλάβει η ΓΑΤΑ, ο Σημίτης.

    ΤΙ είδους προγραμματικές θέσεις μπορούν να προκύψουν ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ ΧΑΟΥΣ, πραγματικού χάους. ΑΚΟΜΑ και Θεός νάταν ο κ. Παπανδρέου.

    Από την άλλη, το ανεύθυνο παιδάριο των Αμπελοκήπων, ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ. Μπορεί να είναι εμπρηστικός, ανεύθυνος λόγος με ΑΛΥΣΙΤΕΛΕΙΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ "ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" - βλέπε Βεργοπουλικούς αφορισμούς του Montparnasse, αλλά είναι ΣΑΦΗΣ ΛΟΓΟΣ. ΚΑΙ το πετυχαίνει διότι πέραν από την επικοινωνιακή του δεινότητα (τραμπούκος με χαμόγελο) έχει την ΣΤΗΡΙΞΗ των ΟΜΟΝΟΟΥΝΤΩΝ συντρόφων του.

    To ΠΑΣΟΚ δεν έχει ΣΤΙΓΜΑ διότι βρίσκεται σε μιά ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ της ΛΟΓΙΚΗΣ (των ελαχίστων σοβαρών που σκέπτονται υπεύθυνα και ηγετικά) με το ΠΑΡΑΛΟΓΟ (τα κύμβαλα της πλειοψηφίας).
    ΚΑΙ ΠΩΣ να το κάνουμε, ΤΩΡΑ πιά ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΑΦΗ, σαφέστατη ΘΕΣΗ, ουδείς σου ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ.

    Τα παιχνίδια τέλειωσαν. ΗΡΘΕ η ΩΡΑ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Το ΘΕΜΑ είναι ΠΟΙΟΣ θα την ΠΕΙ ΚΑΙ εάν υπάρχει έστω ένα 38% των ψηφοφόρων (εννοώ της αυτοδυναμίας με το bonus των 50 εδρών) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟ να ΤΑΧΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

    ΠΑΝΤΩΣ, ο κ. Καραμανλής παρά τις προσπάθειές του ΑΔΥΝΑΤΕΙ να πείσει διότι
    1) προεκλογικά ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ με χέρια και με πόδια ΚΑΤΑ του σχεδίου Γιαννίτση, Σπράου κλπ των Κυβερνήσεων Σημίτη
    2) ΛΟΙΔΟΡΟΥΣΕ με πάθος τον κ. Σημίτη που, μας αρέσει ή όχι, προέβη σε ΡΙΖΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ υπερ του ΕΘΝΟΥΣ
    3) ΔΕΝ φαίνεται να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ασποτελεσματικά ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΥΣ παράγοντες της ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, όπως ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, όπως ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που αφ εαυτών θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα συστήματος για κανα δυό δεκαετίες, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ

    ΘΙΓΟΥΝ και ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ το ΕΓΓΕΝΕΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ του ΠΟΛΙΤΗ, ακόμα ΚΑΙ αυτού που καλοπροαίρετα ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ να ΥΠΟΣΤΕΙ ορισμένες ΘΥΣΙΕΣ.
    4) ΤΟΣΟ ο ΙΔΙΟΣ όσο ΚΑΙ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΟΥΝ διότι ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ του ΗΘΙΚΟΥ ΚΥΡΟΥΣ του ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, είτε στο ασφαλιστικό Η σε άλλα ΜΕΙΖΟΝΑ θέματα (Υγεία, Παιδεία κλπ).

    ReplyDelete
  57. @ pasok and the trojans said...
    Το ΠΑΣΟΚ και οι Τρώες
    Του Παντελη Μπουκαλα

    .... Από τις αρχές του 2004 και τη λαϊκή παρότρυνση «Γιώργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα» έως την προχθεσινή «ιατρική» διάγνωση του κ. Mίμη Ανδρουλάκη (ο οποίος παραμένει άθυρμα της ψευδαίσθησής του ότι οι ατάκες του ισοδυναμούν με βαθυνούστατες φιλοσοφικοψυχαναλυτικές αναλύσεις) ...

    Ο σαλταδόρος, μπαλλαρίνος, νουμερίστας του Peroquet δεν πάσχει απο ψευδαισθήσεις (hallucinations)ή παραισθήσεις (illusionς), αλλά από ΠΑΡΑΛΗΡΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ (delusions, delusional ideation) που είναι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ συγκεκριμένης νοσολογικής ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ, επιβεβαιούμενης (από τους επαϊοντες) και ΜΟΝΟ από την έκφραση των ματιών του.

    ReplyDelete
  58. @ akrat

    Μη σε πιάνει απελπισία με την ελευθεριότητα που επικρατεί στα σχόλια του blog. Πάρε ό,τι σου είναι χρήσιμο και πέταξε όλα τα υπόλοιπα. Στα σχόλια γράφουν πολλοί οι οποίοι δεν είναι ούτε g700, ούτε νέοι , το έχουν πει άλλωστε.

    ReplyDelete
  59. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο ζητούσαμε την ενοποίηση των 150+ ασφαλιστικών ταμείων ήταν η διευκόλυνση και απλοποίηση της διοίκησης και διαχείρισης των ταμείων, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος λειτουργίας και διοίκησης των ταμείων, αποφεύγοντας έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, κλπ κλπ. Τεσπα, η ενοποίηση ταμείων θα πει κι ενοποίηση κτιριακή, υποδομών, συστημάτων μηχανοργάνωσης, διοίκησης, επικοινωνίας, εξυπηρέτησης χρηστών, ανθρώπινων πόρων. Πέραν της καταλήστευσης των εισφορών μου από τα υγειονομικά πυράγχας, έχω να επωμιστώ και την πλασματική ενοποίηση των ταμείων διοικητικά, καθώς από,τι λέει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν απενεργοποιήθηκε η ωρολογιακή βόμβα, αλλά επιταχύνθηκε η ταχύτητα του χρόνου προς το μεγάλο μπαμ!!!!! Ουδεμία διοικητική ενοποίηση ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ δεν προβλέπεται να γίνει. Το νομοσχέδιο μιλάει αντίθετα για περισσότερα κτίρια, προσωπικό, κλπ. κλπ. Ακόμα και διευθύνσεις στέγασης των υπηρεσιών προβλέπει. Ποιος?, ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!!
    ο ΝΟΜΟΣ!! ξαναλέω ο ΝΟΜΟΣ!!! Και τα οικονομικά, τα θέματα εσόδων των ταμείων, των υποχρεώσεων των τριών μερών εισροών: κράτος, εργαζόμενος, εργοδότης? Σε πόσα σημεία του νόμου αναφέρεται κάτι???

    Άρα, (Α) έχουμε 4 χρόνια τώρα που το 1% του Ρέππα η κυβέρνηση ΔΕΝ το πληρώνει. (Β) Έχουμε δεκαετίες τώρα που τα αποθεματικά έχουν κατακερματιστεί από το κράτος για να κάνει (1) κοινωνική πολιτική (με τις εισφορές μου!!!) και (2) να καλύψει τρύπες σε προϋπολογισμούς και δημόσιες δαπάνες. (Γ) Έχουμε ειδικά από τη δεκαετία του 1990 μια έκρηξη που από το 2004 και τις συμφωνίες Κακλαμάνη με φαρμακευτικά πυράγχας πήρε αρχιλησταρχική μορφή στη χρέωση των ασφαλιστικών ταμείων από δαπάνες υγείας. Ο διαχωρισμός υγείας από συντάξεις δεν αγγίχτηκε από κανέναν εκτός από τους G700. (Δ) Εξακολουθούμε να διατηρούμε τα υψηλότερα επίπεδα εισφορών σε ένα διανεμητικό σύστημα που είναι μπουρδέλο, ούτε καν διανεμητικό δεν είναι, αφού είναι μπουρδουκλωμένο με τα της υγείας, με το κράτος να βουτάει το δάχτυλο στο μέλι κάθε τρεις και λίγο, κλπ κλπ. , και σε ένα περιβάλλον με μετριότατους μισθούς και το χαμηλότερο μέσο ρυθμό αύξησης μισθών (Ε) Έχουμε μηδενική αλλαγή στη μορφή διοίκησης κι οργάνωσης και στο κόστος διοίκησης και οργάνωσης. Αντίθετα έχουμε επιβάρυνση διοικητικών εξόδων με το νέο ασφαλιστικό νόμο. (Ζ) Έχουμε παράλληλη σταδιακή μείωση συντάξεων των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, αφήνοντας επειδικτικά ανέγγιχτες τις ομάδες παραδοσιακά φιλικές προς τη δεξιά: σώματα ασφαλείας κλπ. (και οι οποίοι δουλεύουν μέχρι τα 45 για να παίρνουν συντάξεις μέχρι όταν πεθάνουν έτσι, με προσδώκιμο ζωής κοντά στα 80!!!!!!!).
    (Η) Έχουμε πάνω από 400 βαρέα κι ανθυγιεινά τα οποία πλέον δεν υφίστανται σχεδόν ούτε καν σαν τίτλοι κι έννοιες!!!! Και δεν εντάσσουμε νέα βαρέα κι ανθυγιεινά που προκύπτουν όταν σήμερα νούμερο ένα πάθηση στην Ευρώπη είναι τα μυοσκελετικά (δείτε κομμωτές) κι όχι χημικά δηλητήρια.

    Παράλληλα, με φοβερή θλίψη, βλέπω όλα τα συνδικάτα, όλους τους επίσημους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, να είναι κατευθυνόμενοι από τα εκάστοτε κόμματα στα οποία είναι φιλικά προσκύμενοι. Είναι γελοίο, μα τόσο εξευτελιστικό για τη δημοκρατία μας, για την ίδια μας την περηφάνεια ρε γαμώτη μου, να ζούμε σε αυτή την τρέλα. Πού είναι η κοινωνία των πολιτών? Κάθε μέρα νιώθω όλο και περισσότερο ότι ζω σε ένα κράτος νταβατζήδων, και πρέπει περίτεχνα, με νύχια και με δόντια να προστατεύσω την τιμή μου, Για πόσο ακόμα?

    ReplyDelete
  60. Φιλανδία

    Το σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε στην πρώτη του μορφή χθες, προωθήθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος, διότι την ερχόμενη Δευτέρα περίπου 12.000 νοσοκόμοι πρόκειται να υποβάλουν την παραίτησή τους. «Λένε ότι δεν βάζουν την Τουρκία στην Ευρώπη γιατί δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ σας λέω ότι είμαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε στην είδηση της προώθησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας η Μαρία-Καρίνα Κόσκινεν, κορυφαίο στέλεχος του συνδικάτου των νοσοκόμων, το οποίο μετά την αποτυχία των εργασιακών διαπραγματεύσεων πήρε απόφαση για ομαδική, σαρωτική παραίτηση των μελών του από τις δουλειές τους. Οι νοσοκόμοι «είναι οργισμένοι», μετέφερε η Κόσκινεν. Η διεκδίκησή τους για αύξηση των αποδοχών τους κατά 24% σε διάρκεια δύο ετών απορρίφθηκε και κάθε απεργιακή κινητοποίησή τους αντιμετωπίστηκε με την επίκληση του νόμου που επιβάλλει προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία. Οι νοσοκόμοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την κατάργηση των περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πολλοί τομείς εργαζομένων κατέβηκαν σε απεργίες και αρκετοί πήραν τις αυξήσεις που ήθελαν. Χιλιάδες άλλοι όμως αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της «ελαστικότητας» στην εργασία. Το νομοσχέδιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Μάτι Βανχάνεν εγκρίθηκε κατ' αρχήν χθες από το Κοινοβούλιο και μετά την απαιτούμενη δεύτερη ψήφο την Παρασκευή, θα υπογραφεί από την πρόεδρο Τάρια Χάλονεν. Ετσι, τη Δευτέρα, αρκετοί από τους 12.000 νοσοκόμους που λένε ότι θα παραιτηθούν, θα οδηγηθούν συνοδεία αστυνομικών στα νοσοκομεία για να δουλέψουν.

    Ελευθεροτυπία 14-11-2007

    ReplyDelete
  61. Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: A42
    Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α
    * Ατομα που εμφανίζονταν ως πωλητές οχημάτων ΔΧ ή αυτοκινητιστές κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν υποψήφιους αγοραστές
    Οι ατσίδες με τα ταξί-«μαϊμούδες»
    Τα θύματα στις μηνύσεις τους καταγγέλλουν ότι έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά - τι προέκυψε από τη δικαστική έρευνα

    ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΛΗ

    Ανθρωποι της αγοράς, με... πρόσωπο, εξυπηρετικοί και καλοδιάθετοι, τόσο ώστε να «περνούν» ως πραγματικοί έμποροι ταξί, καταφέρνουν ανενόχλητοι επί χρόνια να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εξαπατώντας όποιον πέφτει στα νύχια τους. Θύματά τους επίδοξοι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οι οποίοι, στην προοπτική ενός γερού μεροκάματου που θα κέρδιζαν με ένα όχημα και μια άδεια ταξί, προχωρούν στην αγορά τους. Τα λεφτά πληρώνονται πάντα προκαταβολικά. Προσυμφωνημένα. Αλλά όσο βλέπουν οι υποψήφιοι αγοραστές ταξί...

    Υπόθεση απάτης με θύματα υποψήφιους αγοραστές ταξί

    Η κομπίνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις μηνύσεις των θυμάτων, είναι απλή, καλοστημένη και αποδοτική για τους κατηγορουμένους. «Αλιεύουν» τα θύματά τους καταχωρίζοντας αγγελίες στον Τύπο και προσφέροντας τις πιο ευνοϊκές τιμές στην αγορά. Δέχονται τους υποψήφιους αγοραστές στη διεύθυνση που κάθε φορά έχει η «επιχείρηση» ως έδρα. Μπροστά έχουν συνήθως ένα σταθμευμένο ταξί για να πιστοποιεί ότι όλα έχουν καλώς.

    * Το σκηνικό της απάτης

    Οι κατηγορούμενοι για να πείθουν τα θύματά τους ότι η συναλλαγή μαζί τους είναι απολύτως νόμιμη και δεν ενέχει κανένα ρίσκο διαπραγματεύονται παρουσία (;) συμβολαιογράφου ως και τη σύνταξη των συμβολαίων. Φυσικά δεν τα υπογράφουν ποτέ, επικαλούμενοι κάθε φορά διαφορετικές προφάσεις. Εν τω μεταξύ έχουν φροντίσει να εισπράξουν από τα θύματά τους το τίμημα.
    Την επόμενη στιγμή εξαφανίζονται. Αλλάζουν διεύθυνση, τίτλο, υπεύθυνο... Και αν οι απελπισμένοι και χρεωμένοι «πελάτες» τους τούς εντοπίσουν, τους καθησυχάζουν προσφέροντάς τους συναλλαγματικές. Φυσικά μετά εξαφανίζονται ξανά, αφού οι συναλλαγματικές που μοιράζουν δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

    Μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σε σειρά μηνύσεων που ερευνά η Δικαιοσύνη, εμφανίζονται οι Γεώργιος Καρανίκας, Αλέξανδρος Κουτσουμπέλης και Θεόδωρος Ανδριανόπουλος.

    * Αλλάζουν έδρα και όνομα

    Οπως προκύπτει από το σύνολο των δικογραφιών - δεν τις χειρίζεται ένας ανακριτής και άρα είναι αμφίβολο αν κάθε δικαστικός λειτουργός γνωρίζει την ώρα που εξετάζει τους κατηγορουμένους για την ύπαρξη και άλλων συναφών δικογραφιών εις βάρος τους -, η «επιχείρηση» εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της με τη μέθοδο της αλλαγής έδρας έπειτα από κάθε «αγοραπωλησία» και την εμφάνιση διαφορετικού κάθε φορά προσώπου ως ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Συνήθως συστήνονται στους πελάτες τους με ψεύτικο όνομα και διαφορετική ιδιότητα. Πότε ως μεσίτες, πότε ως έμποροι αυτοκινήτων και πότε ως αυτοκινητιστές ή ιδιοκτήτες ταξί οι ίδιοι.
    Το πιο σκανδαλώδες όλων, όπως προκύπτει από πρόσφατες καταγγελίες, είναι ότι δεν έχουν σταματήσει τη δράση τους ούτε αφότου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Αυτή την περίοδο έχει στηθεί νέο μαγαζί εμπορίας ταξί σε νέα διεύθυνση στην περιοχή της Καλλιθέας και οι δράστες χρησιμοποιώντας «αχυρανθρώπους» εξακολουθούν ανενόχλητοι να εξαπατούν όσους ανυποψίαστους επιχειρούν να αγοράσουν άδειες και οχήματα ταξί.
    Πρόσφατα απολογήθηκε ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας κυρίας Δέσποινας Σταθοπούλου ο Γ. Καρανίκας, ο οποίος αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αλλά, όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε άλλη προγενέστερη υπόθεση, για την οποία μάλιστα έχει παραπεμφθεί σε δίκη με δύο βουλεύματα, ένα του Συμβουλίου Πρωτοδικών και ακολούθως του Συμβουλίου Εφετών. Το επόμενο βήμα του ωστόσο δεν ήταν η αναστολή των δραστηριοτήτων του. Προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί αίτηση αναίρεσης κατά του δευτεροβάθμιου παραπεμπτικού βουλεύματος. Και η ιστορία συνεχίζεται...

    * Τι καταγγέλλουν τα θύματα

    Στη μήνυσή της εις βάρος του κυκλώματος η κυρία Ευγενία Τζανάκη - ένα από τα θύματα - η οποία στρέφεται κατά τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Κουτσουμπέλης, αναφέρει: «Οι μηνυόμενοι δηλώνουν ότι ασκούν άλλοτε το επάγγελμα του αυτοκινητιστού, άλλοτε του εμπόρου αυτοκινήτων ΔΧΕ και άλλοτε του μεσίτου. (...) Λειτουργούν δύο-τρία καταστήματα στην περιοχή των Αθηνών (ένα στην οδό Δράκοντος αριθμ. 81, ένα στην οδό Λένορμαν αριθ. 163 και πιθανόν και τρίτο στην οδό Λιοσίων)». Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η κυρία Τζανάκη, με τα ψέματα και τη συνδρομή «συμβολαιογράφου», μιας κυρίας η οποία συντάσσει και υπογράφει συμβόλαια ή πληρεξούσια, υπεξαιρούν από τα θύματά τους τεράστια ποσά.
    Πόσα ακριβώς; Ο κ. Ιωάννης Μυλωνάς, ο οποίος θέλησε να αγοράσει άδεια και ταξί εξ ημισείας με άλλον συνάδελφό του, αναφέρει στη μήνυσή του εις βάρος του Αλέξανδρου Κουτσουμπέλη και του Θεόδωρου Ανδριανόπουλου: «Στις 9.10.2006 πληρώσαμε το ποσό των 90.000 ευρώ με την υπ' αρ. επιταγή ΓΓ 57250671-6 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράψαμε προσύμφωνο και οι εγκαλούμενοι μας επαναβεβαίωσαν ότι στις 11.10.2006 θα γινόταν η οριστική μεταβίβαση της αδείας στα γραφεία τους, από όπου θα παραλαμβάναμε και το αυτοκίνητο». Στην αγορά οι τιμές για την αγορά μιας άδειας ξεπερνούν τα 170.000 ευρώ, ενώ ένα αυτοκίνητο κοστίζει από 30.000 ευρώ και πάνω.

    * Αφαντοι οι ιδιοκτήτες

    Αλλά εκείνη την ημέρα έλειπαν και το αυτοκίνητο και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. «Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους αλλά δεν απαντούσαν σε κανένα από τα τηλέφωνά τους, ούτε κινητά ούτε σταθερά. Ούτε και στο μαγαζί ήρθαν» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. «Τη Δευτέρα 16.10.2006 που πήγαμε ξανά στο μαγαζί βρήκαμε τον Θεόδωρο Ανδριανόπουλο. Κάλυπτε συνεχώς τον Αλέξανδρο Κουτσουμπέλη. Μας είπε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, προσποιούνταν τον ανήξερο, του τηλεφωνούσε και μας έλεγε ότι δήθεν ψάχνει χρήματα από άλλες μάνδρες, δανεικά, για να μας καλύψει και να μας επιστρέψει τα χρήματα...» καταλήγει ο μηνυτής.
    Εις βάρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση των αγοραπωλησιών ταξί-«μαϊμούδων» στρέφονται ήδη με μηνύσεις τους και οι κκ. Σωτήριος Τσάνης και Αγγελέτος Μενδρινός και ο κατάλογος φαίνεται ότι θα αυξηθεί και άλλο.
    Για όλα φταίει η συγκυρία, λένε οι κατηγορούμενοι
    Σε δεινή θέση βρίσκονται σήμερα τα θύματα. Η πλειονότητα των εξαπατηθέντων, προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα της αγοράς των ταξί, υποθήκευσαν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι έλαβαν μεγάλα τραπεζικά δάνεια. Οι εισπράξεις από το ταξί που θα δούλευαν, όπως πίστευαν, θα κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα το μόνο που έχουν είναι το χρέος στην τράπεζα, την απειλή να μην καταφέρουν να το πληρώσουν και τον κίνδυνο το σπίτι τους «να βγει στο σφυρί».

    Τα θύματα στράφηκαν στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, έστω και καθυστερημένα, θα πάρουν πίσω τα μεγάλα χρηματικά ποσά που οι επιτήδειοι τους υπεξαίρεσαν. Ολοι τους έχουν προσφύγει και στην αστική δικαιοσύνη διεκδικώντας με την κατάθεση αγωγών το σύνολο του ποσού των χρημάτων που ζημιώθηκαν από τις ενέργειες των κατηγορουμένων. Ακόμη περιμένουν.

    Το «αστείο» - αν υπάρχει σε αυτή την υπόθεση - είναι ότι οι κατηγορούμενοι δεν αρνούνται πως έλαβαν χρήματα από τα θύματά τους δίχως να τους παραδώσουν τις άδειες και τα αυτοκίνητα που υποτίθεται ότι θα τους πωλούσαν. Αρνούνται μόνο την κατηγορία της απάτης υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να εξαπατήσουν τους πελάτες τους. Για όλα φταίει, λένε, η... συγκυρία. «Συνθήκες ανεξάρτητες από τη θέλησή μας, τα απρόοπτα της αγοράς και των συναλλαγών, μας ανάγκασαν να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» είναι το βασικό επιχείρημα.
    Και επιχειρώντας να λύσουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο προτείνουν σε όποια από τα θύματά τους τούς τρέχουν στα δικαστήρια να τα βρουν επιστρέφοντάς τους κάποια από τα ποσά που τους... έφαγαν για να δείξουν και καλή διαγωγή εν όψει της δίκης.


    Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: A42
    Κωδικός άρθρου: B15246A421

    ReplyDelete