Φωτογραφίες : Γιάννης Λιάκος*
Η Νέα Μανωλάδα είναι η «πατρίδα της φράουλας». Βγάζει το 90% της εθνικής παραγωγής. Ενα πραγματικό αρχοντοχώρι, με φαρδείς δρόμους και καλοκαμωμένα σπίτια και δυο πλατείες για την απογευματινή βόλτα.
Το χωριό είναι μικρό: 2.000 κάτοικοι, 3.500 με τους μετανάστες. Το καλοκαίρι άλλοι 1.500 ξένοι εργάτες συρρέουν εδώ από όλη την Πελοπόννησο για την συγκομιδή του καρπουζιού. Το χωριό έχει 30 μικράκια στο νηπιαγωγείο κι ένα δημοτικό σχολειό με 100 περίπου παιδιά. Για γυμνάσιο και λύκειο πηγαίνουν σε άλλα, μεγαλύτερα χωριά. «Αλλά δεν έχουν αγωνία, δεν έχουν άγχος τα δικά μας τα παιδιά.
Οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας συζητούν «το φαινόμενο του κόκκινου χρυσού» ενώ τα πιο έγκυρα εξειδικευμένα έντυπα εξαίρουν «την αλλαγή νοοτροπίας, το πνεύμα συνεργασίας και εξωστρέφειας των παραγωγών». Ενθουσιασμένοι οι ευρωπαίοι διακινητές, ξετρελαμένοι οι ευρωπαίοι καταναλωτές.
Οι άνθρωποι εδώ είναι ανοιχτόκαρδοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει ξένος στον καφενέ και να μην τον κεράσουν λίγο από το εξαιρετικό κόκκινο κρασί τους ή έναν μεζέ από τη σούβλα τους. «Η ζωή μας άλλαξε το 2005 με την συμμετοχή μας στην Fruit Logistica» δηλώνουν οι πρωτοπόροι αυτοί αγρότες.
Όπου «Fruit Logistica» η μεγαλύτερη έκθεση φρούτων και λαχανικών που γίνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως! Κι έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι: αν συνεχιστεί η καλή πορεία του προϊόντος και τα επόμενα δυο χρόνια, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή θα φτάσουν τα 10.000 στρέμματα!
Μόνο μια "μικρούλα" λεπτομέρεια αμαυρώνει αυτήν τη χρυσή επιχειρηματική εικόνα. «Αντιμετωπίζουμε οξύ στεγαστικό πρόβλημα με τους εργάτες» δηλώνουν οι παραγωγοί στα ευρωπαϊκά φόρα.
Οπότε, σχεδιάζοντας ένα διήμερο στην ιστορία της ελληνικής επιτυχίας, λέω να ξεκινήσω από τα πιο σκούρα για να τελειώσω με τα καλύτερα. Αρχίζω λοιπόν με το «οξύ στεγαστικό πρόβλημα».
Γύρω από το χωριό απλώνονται τέσσερις παραγκουπόλεις. Μια σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Οδηγώ μέσα στο σκοτάδι που γίνεται ολοένα και πιο πυκνό. Στρίβω αριστερά και μπαίνω σε έναν καρόδρομο της συμφοράς. Δεν βλέπω τίποτα. Σβήνω τη μηχανή κι αφήνω τα μάτια μου να συνηθίσουν το μαύρο. Πρώτα διακρίνεις τα αστέρια. Και μετά το περίγραμμα των δέντρων. Κι ύστερα κάτι ακαθόριστους όγκους. Καλύβια, παράγκες, παραπήγματα. Κι ύστερα προβάλλουν οι σκιές.
Δεν βλέπω πρόσωπα, δεν βλέπω μάτια. Μόνο σφίγγω χέρια, κάποιος με χτυπάει στην πλάτη, μια γυναίκα γαντζώνει το μπράτσο μου. «Δεν πειράζει που δεν έχουμε φως, που δεν έχουμε νερό. Μεροκάματο δεν έχουμε». Μιλάει σπαστά ελληνικά, παρόλο που ζει ήδη 5 χρόνια στην Ελλάδα. Η ίδια δηλώνει τσιγγανοβουλγάρα από το Ρούσεν. Είναι κι άλλοι δικοί σου εδώ; «Πολλοί. Εδώ στη δικιά μας γειτονιά είναι Βούλγαροι, Τσιγγανοβούλγαροι και Ρουμάνοι. Παραπέρα, είναι από άλλες χώρες. Να φύγεις τώρα γιατί άμα σε δει το αφεντικό, δεν θα με πάρει ούτε αύριο στη δουλειά».
Συνήθως οι παραγκουπόλεις χτίζονται στις παρυφές του αστικού ιστού, αυθόρμητα και άναρχα. Εδώ το επιχειρηματικό δαιμόνιο ορισμένων ντόπιων πήγε ένα βήμα παραπέρα: νοικιάζουν τα χωράφια τους στους μετανάστες για να στήσουν την παράγκα.
«Κάποιος ξερίζωσε μέχρι και το αμπέλι του για να στήσει τις ρουμς-του-λετ τενεκεδουπόλεις» λέει ένας κάτοικος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «100-150 ευρώ το μήνα πληρώνουν για να στήσουν το παράπηγμα που συνήθως παίρνει νερό και ηλεκτρικό – παρανόμως εννοείται – από κάποιο καλύβι όπου ο ιδιοκτήτης του χωραφιού βάζει τα εργαλεία του. Εννοείται επίσης ότι πληρώνουν και το νερό και το ηλεκτρικό».
Μια βόλτα στις παραγκουπόλεις της Νέας Μανωλάδας αρκεί για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.
«Τώρα είναι πολύ καλά, δόξα στον Αλλάχ. Το πρόβλημα ήταν πιο παλιά, όταν έπρεπε να πάρουμε τις βεβαιώσεις. Κι έχω και καλό αφέντη, ο δικός μου με πληρώνει πάντα. Θα πάρετε ένα τσάι;» Στην παράγκα που ο Μοχάμεντ μοιράζεται μαζί με άλλους επτά συγχωριανούς του από το Μπαγκλαντές, η τηλεόραση παίζει χαμηλά βίντεο-κλιπ: μια γκόμενα χαριεντίζεται με τα κύματα και τραγουδάει. Στα μπανγκλά ασφαλώς και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Γενικώς. Τι εννοείς για τις βεβαιώσεις; Και τι εννοείς ότι ο αφέντης σε πληρώνει; Και το εννοείς αυτό το «αφέντης», γαμώτο μου;
Εννοεί ότι κάποιοι υπάλληλοι του δήμου πλούτισαν νομιμοποιώντας με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπούς εργάτες. Αυτό διαπιστώθηκε μετά από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ η οποία απέδωσε ευθύνες, εκτός των άλλων και σε αιρετό εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που γνώριζε αλλά σιωπούσε.
Στην κομπίνα συμμετείχαν και πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει επάγγελμα αγρότη. Πολλοί εξ αυτών χορηγούσαν έναντι 300-500 ευρώ εκάστη, δεκάδες υπεύθυνες δηλώσεις εργασίας στους αλλοδαπούς για δήθεν μεροκάματα που είχαν κάνει με σκοπό οι τελευταίοι να τις χρησιμοποιήσουν μαζί με άλλα έγγραφα του ΟΓΑ στην έκδοση αδειών παραμονής τους.
Κι όταν ο Τζαμάλ είναι χαρούμενος γιατί απλώς πληρώνεται, εννοεί ότι το αφεντικό δεν τον καρφώνει στους μπάτσους στο τέλος της σεζόν. Πρακτική διαδεδομένη και σε αυτήν την περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ο λαθρομετανάστης ή ο πρόσφυγας δουλεύει ολημερίς στο χωράφι σου. Τρεις μήνες μετά, όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής, τον καρφώνεις στον μπάτσο. Ο οποίος δεν τον έχει δει όλο το προηγούμενο διάστημα και, ξαφνικά, τον ανακαλύπτει! «Που είναι τα χαρτιά σου;» τον ρωτάει. «Δεν έχω χαρτιά», ψελλίζει αυτός. Ιδού πως εξατμίζεται το εργατικό κόστος, υπουργέ!
Οδηγώ προς τον τρίτο καταυλισμό. «Από εδώ η κόρη μου η Σάσα. Είναι μεγάλο κορίτσι πιά και μας βοηθάει. Την παίρνουμε κάθε μέρα στα χωράφια». Ο περήφανος πατέρας ακουμπάει το χέρι του στον ώμο του μεγάλου κοριτσιού. Εκείνη παίζει τα μαλλιά της και μου χαμογελάει μέσα από τα σάπια δόντια της. «Πόσο χρονών είσαι;» Δεκαπέντε. «Σχολείο πας;» Ποτέ. «Στον γιατρό;» Παίρνει ντεπόν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήρθαν εδώ κάποιοι ακτιβιστές, έχουν να δουν γιατρό αυτοί οι άνθρωποι. Οπότε, πονάει κεφάλι; Ντεπόν. Πονάει στομάχι; Ντεπόν; Κάηκαν μαγειρεύοντας; Ντεπόν.
Ζουν πολλά παιδιά εδώ στην τρίτη παραγκούπολη κι ακόμα περισσότερα ζουν σε μικρά διαμερίσματα στην Λάππα, την Βάρδα και τα γύρω χωριά. Ελάχιστα πηγαίνουν σχολείο – τα περισσότερα βγαίνουν από πολύ μικρά στη δουλειά. Με μειωμένο μεροκάματο. «Γιατί μαζεύει λιγότερες φράουλες. Φυσικό». Πολύ φυσικό το θεωρεί ο μπαμπάς της Σάσας. Οπως κι ότι η Σάσα δουλεύει. Ο μπαμπάς, η μαμά και η Σάσα σηκώνονται κάθε μέρα στις 4. Πρώτη κίνηση να ανοίξουν την τηλεόραση. Στη δική τους παράγκα έχουν ρεύμα, έτσι κάθε πρωί μαθαίνουν τα νέα της πατρίδας.
Πίνουν δυνατό τσάι – γάλα η Σάσα «γιατί είναι παιδί». Κι ύστερα πηγαίνουν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να τους φορτώσει στην καρότσα το αφεντικό και να τους πάει στο χωράφι. Η οικογένεια είναι από τις τυχερές: καταρχήν έχουν δουλειά κι έπειτα δουλεύουν για τον ίδιο γαιοκτήμονα εδώ και χρόνια.
Οι υπόλοιποι στην πλατεία περιμένουν να τους διαλέξουν. Πως; Με ποιά κριτήρια; Τα γερά μπράτσα και τις φαρδιές πλάτες, για τους άντρες που κουβαλάνε τα χώματα και σκάβουν τα χωράφια. Την ευλυγισία, για τις γυναίκες που σκύβουν ανάμεσα στα στενά αυλάκια του θερμοκηπίου για να μαζέψουν τις φράουλες. «Η Ελλάδα μας κάνει την χάρη και μας ανέχεται. Στη Βουλγαρία η Σάσα και η γυναίκα μου θα ήταν πουτάνες κι εγώ άνεργος. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και να φύγεις τώρα, σε παρακαλώ, γιατί θα έρθει το αφεντικό».
Γύρω στις 6.30 το πρωί, οι τυχεροί της ημέρας έχουν στοιβαχτεί στις καρότσες των γαιοκτημόνων. Θα μαζεύουν ασταμάτητα φράουλες μέσα στα θερμοκήπια. Αν η θερμοκρασία έξω είναι στους 25 βαθμούς μέσα «στα πλαστικά» εκτινάσσεται στους 40°! Σκυφτοί πάνω από τα αυλάκια ξεχορταριάζουν και συλλέγουν τα φρούτα για επτά ώρες, με ένα μικρό διάλειμμα 15 λεπτών.
«Φέρνουμε δικό μας φαγητό, όμως τώρα μας δίνουν νερό. Και μετά τις κινητοποιήσεις παίρνουμε περισσότερα χρήματα». Και τι παίρνετε Ελιά; 22 ευρώ, οκτώ λιγότερα από τον ανειδίκευτο. Κι όταν χρειαστεί να δουλέψουν υπερωρίες μετά τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ, παίρνουν 3,5 ευρώ την ώρα.
Ο Ελιά είναι Αλβανός και θυμάται ακόμα τις κινητοποιήσεις του 1999. Τότε οι Αλβανοί της περιοχής αντέδρασαν και οργάνωσαν την πρώτη απεργία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτούργησε και εκεί. Οι ξένοι εργάτες άρχισαν να δέρνονται μεταξύ τους και η πρώτη «εξέγερση» πνίγηκε στο αίμα. Το δικό τους αίμα. Όμως τελικά κέρδισαν. Λίγο μεγαλύτερα μεροκάματα και δροσερό νερό.
Στις 2 το μεσημέρι η δουλειά σταματά. «Α, η οικογένεια είναι αξία. Εμείς τρώμε όλοι μαζί το μεσημέρι γύρω από το τραπέζι». Ο, ας τον πούμε, κυρ-Πέτρος είναι γύρω στα 50, βιαστικός και κουρασμένος. Η ρυμούλκα του τρακτέρ του είναι γεμάτη Πακιστανούς και Ινδούς. Θα τους ξεφορτώσει στην πλατεία για να γυρίσει σπίτι και να πει την προσευχή στο τραπέζι. Από την καρότσα του κυρ Πέτρου πηδάει ο Τζεμάλ.
Εμείς θα κάτσουμε για μεσημεριανό στο δικό του τραπέζι. «Πίσω στην πατρίδα διάβαζα ένα βιβλίο για τον Μεγαλέξανδρο. Για αυτό ήρθα στην Ελλάδα, επειδή οι ΄έλληνες είναι τόσο σπουδαίοι. Το χωριό μου στο Μπαγκλαντές λέγεται Κουμινλά. Με το πόδι πέρασα στο Πακιστάν. Μετά, πόδι πόδι, πήγα στο Ιράν. Μετά πάλι πόδι, στην Τουρκία. Σε κάθε χώρα πλήρωνα τον κομάντο 800 δολάρια. Κάθε χώρα, άλλο κομάντο. Αυτός ξέρει τα περάσματα και μας ταΐζει. Το πιο ακριβό πέρασμα είναι από Τουρκία σε Ελλάδα. Αυτό 2000 δολάρια». Πόσο άθλια μπορεί να είναι η ζωή στο χωριό του για να πουλήσει σπίτι και χωραφάκι ώστε να έρθει εδώ;
Εδώ μαγειρεύει με το ίδιο νερό που ποτίζονται τα χωράφια. Κοιμάται σε μια παλέτα με μια κουρελού. Το τζαμί του είναι μια παράνομη παράγκα. Δεν μπορεί να βγει για βόλτα γιατί φοβάται μήπως τον σταματήσει ο μπάτσος. Κι ακόμα χειρότερα, δεν είναι καθόλου ελεύθερος. «Δεν έχει σημασία. Δεν είμαι ελεύθερος, είμαι όμως ζωντανός. Στο Μπαγκλαντές έχει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι, όμως, όπως εδώ. Αν εκεί έρθει ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα σκοτώσει όποιον είναι Νέα Δημοκρατία».
Ο Τζαμάλ, λοιπόν, παίρνει τα 22 του ευρώ και είναι ζωντανός στην Νέα Μανωλάδα. «Ξένος ως και στην χαρά του», κάθε απόγευμα πηγαίνει βόλτα στην κεντρική πλατεία, ψωνίζει δυο ψιλοπράγματα στο μίνι μάρκετ, τρώει παγωτό και πηγαίνει νωρίς στην παράγκα. Δεν έχει πολλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία ούτε εκείνη μαζί του.
Εισπράττει το μεροκάματό του και μετά σαν κύριος πληρώνει τους λογαριασμούς του: 1 ευρώ την ημέρα για το νοίκιο της παράγκας, 3 ευρώ την ημέρα στον νταβατζή του (τον τοπικό μαφιόζο, δηλαδή, που εισπράττει τα χρήματα ως προστασία), 5 ευρώ την ημέρα για το φαγητό του. Βάλε σε αυτά και τα λεφτά που βάζει στην άκρη γιατί χρωστάει σε συγγενείς από τους οποίους δανείστηκε, για να πληρώσει τους τράφικερς που τον έφεραν στην Ελλάδα. Ο Τζαμάλ δουλεύει για 5 ευρώ την ημέρα.
«Η τοπική κοινωνία είδε στους λαθρομετανάστες ένα εργαλείο με πολλαπλά οφέλη». Ο άνθρωπος που μας μιλάει, οδήγησε από την Νέα Μανωλάδα μέχρι την Κυλλήνη για να μας δει. Φοβάται να σπάσει τη σιωπή των χωριανών του, «που δουλεύουν υπό την προκλητική ανοχή των τοπικών αρχών».
Σε αυτό το χωριό, που πνίγεται σε νέφη διοξινών και καταστρέφει με τα χημικά τον υδροφόρο του ορίζοντα, υπάρχει και μια μειοψηφία που αντιστέκεται. Και που προσπαθεί να κινητοποιήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, την αστυνομία, την κεντρική εξουσία. «Είμαστε από χέρι χαμένοι. Τι να πεις όταν ο Δήμος αντί να χτίσει σπίτια για τους μετανάστες, παραχωρεί την έκταση για να χτιστεί γήπεδο του γκολφ; Τόσοι πολλοί είναι πιά οι παίκτες του γκολφ σε αυτή τη χώρα; Η, όταν ο αστυνομικός που καλείται να ελέγξει κάποιον τσιφλικά είναι συγγενής του;»
Οι πληροφορίες μας λένε πως οι μικροί γαιοκτήμονες «νοικιάζουν» με τη μέρα εργάτες, οι τσιφλικάδες όμως έχουν τους «δικούς» τους. «Οι τσιφλικάδες έχουν δημιουργήσει παράνομους, άθλιους καταυλισμούς με παραπήγματα από πλαστικό και καλάμια. Οι εργάτες πληρώνουν ενοίκιο για να ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής.
Και οι τσιφλικάδες παίρνουν πίσω το μεροκάματο που δίνουν στους εργάτες, εφαρμόζοντας την πρακτική των μεγάλων κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων: μέσα στα χωράφια λειτουργούν παράνομα μίνι μάρκετ από τα οποία αναγκάζουν ο καθένας τους "δικούς του" εργάτες να ψωνίζουν καθημερινά διάφορα προϊόντα τα οποία δεν υπόκεινται σε αγορανομικό ή υγειονομικό έλεγχο». Αυτή την πληροφορία (που ερχόταν συνεχώς από διαφορετικές πηγές, μετανάστες και κατοίκους) ακολουθήσαμε και για αυτό επιμείναμε να δούμε όλους τους καταυλισμούς.
Τρεις μόλις μέρες αργότερα η πληροφορία θα επιβεβαιωνόταν: ο τσιφλικάς όταν αντιλήφθηκε την έρευνα του «Εψιλον» σήκωσε μέσα σε μια νύχτα το παράνομο μίνι μάρκετ και το μετέφερε σε μικρή ρεματιά, μακριά από τους ενοχλητικούς. Και όντως, δεν προλάβαμε να το δούμε με τα μάτια μας.
Αν τα άλλα τρία σημεία του ορίζοντα είναι σημαδεμένα από τις παράγκες, αν εκεί οι άνθρωποι ζουν σκυφτές και μισοελεύθερες ζωές, τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για αυτό που θα έβλεπα στον τελευταίο και ίσως μεγαλύτερο καταυλισμό.
Δεκάδες θερμοκήπια στη σειρά, αριθμημένα, περιφραγμένα με συρματόπλεγμα. Προβολείς φωτίζουν το κέντρο του καταυλισμού – μέσα στα θερμοκήπια κεριά. Κανένας δεν ξέρει πόσοι εργάτες ζουν εδώ. Είναι πάντως δεκάδες – μπορεί και 500. Στην άκρη του καταυλισμού οι τουαλέτες τους: παραπήγματα από καλάμια και πλαστικό με μια τρύπα στη μέση. Όλα τα λύματα πέφτουν σε ένα μικρό ποτάμι που οδηγεί στην προστατευόμενη από τη συνθήκη Ραμσάρ λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.
Είναι νύχτα και οι εργάτες κάνουν βόλτες, απλώνουν μπουγάδες, μαγειρεύουν. Κανένας δεν με προσκαλεί στην παράγκα για τσάι, κανένας δεν μου ανοίγει την πόρτα, κανένας δεν θέλει να μου μιλήσει. Οι γυναίκες με οδηγούν στους άντρες τους.
Πολύ γρήγορα, πολύ συνοπτικά το άτυπο συμβούλιο μού ανακοινώνει μέσα στο μισοσκόταδο την ετυμηγορία του: «Να φύγεις αμέσως από εδώ. Για ό,τι θέλεις, να ρωτήσεις το αφεντικό.» «Πόσο χρονών είσαι», ρωτάω ένα αγόρι που στέκεται δεξιά μου με τα χέρια στις τσέπες. «Δεκατέσσερα», μου απαντάει. «Δουλεύεις;», ξαναρωτάω. «Ασφαλώς, δεν είμαι τεμπέλης». «Τώρα κυρία πρέπει στ’ αλήθεια να φύγετε. Τώρα!».
Ο επιστάτης εμφανίζεται καβάλα στο μηχανάκι του και κόβει βόλτες γύρω από τον καταυλισμό. Είναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών επιτηρητής, που εποπτεύει καθημερινά τους εργάτες.
Ο ίδιος το επόμενο πρωί περιπολεί ασταμάτητα την παραγκούπολη όσο βρίσκομαι εκεί. Ο επιστάτης καβάλα γύρω γύρω από το συρματόπλεγμα και οι εργάτες να εξαφανίζονται μόλις με βλέπουν στη γωνία.
Ο επιστάτης να μαρσάρει κι εγώ γονατιστή, έξω από την παράγκα να μιλάω σε ανθρώπους που βλέπω μόλις τα μάτια τους μέσα από μικρές τρύπες στο πλαστικό. Ο επιστάτης να στριφογυρίζει όλο και πιο κοντά και οι εργάτες να χώνονται όλο και πιο βαθιά στο θερμοκήπιο, που είναι το σπίτι τους.
Δεν ξέρω με πόσες διαφορετικές προφορές άκουσα το ρήμα «φοβάμαι». «Φοβάμαι» σε τόνο βουλγάρικο, «φοβάμαι» σε τόνο τσιγγάνικο, «φοβάμαι» σε τόνο ανατολίτικο. Φοβάμαι πάντως σε σπαστά ελληνικά. Και σε λίγο θα άρχιζα να φοβάμαι κι εγώ.
Γιατί από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν έκανα ούτε ένα βήμα μόνη μου. Το σαραβαλάκι μου το ακολουθούσαν μονίμως ένα μαύρο αγροτικό πολυτελείας κι ένα μηχανάκι. Και πληροφορούμαι πως διάφορα περίεργα τηλεφωνήματα άρχισαν στις αρχές του τόπου. «Τι είναι αυτοί οι Αθηναίοι ρουφιάνοι; Μαζέψτε τους».
Στους εργάτες όλων των καταυλισμών έπεσε σύρμα να μην μας μιλάνε, να μην μας ανοίγουν τις πόρτες τους. Ακόμα χειρότερα, άρχισαν να εκτοξεύονται απειλές στους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας από κάποια αόρατα μεγάλα αφεντικά. Κάπως έτσι μάθαμε πως στην περιοχή «με 2.000 ευρώ θα σε ξαπλώσουν κάτω».
Το δυστύχημα είναι πως όταν εγώ τηλεφώνησα σε κάποιο μεγάλο αφεντικό, δεν δέχτηκε καν να με συναντήσει. Έτσι, δεν είχα τη χαρά να συναντήσω «τον μεγαλύτερο Έλληνα φορολογούμενο αγρότη», όπως μου συστήθηκε. Και δεν μου έλυσε την απορία «τι ρόλο βαράω». Γιατί «ο μεγαλύτερος φορολογούμενος Έλληνας αγρότης» ξέρει, λέει, για ποιούς δουλεύω και ποιοί με έβαλαν να κάνω όσα κάνω. Πριν προλάβω να μάθω κι εγώ, μου έκλεισε το τηλέφωνο κατάμουτρα.
Κι έτσι φεύγω από την Βουπρασία με πολλές απορίες. Οι «Stereo Nova» τραγουδούν δυνατά για την «τελευταία άκρη απ' το σχεδιάγραμμα της οικονομίας». Για τους λαθραίους, τους παράνομους, τους αόρατους εργάτες της Ευρώπης. Για όλους αυτούς που φτιάχνουν «το θαύμα της φράουλας» στην Ισπανία, το «θαύμα της ντομάτας» στη Νότιο Ιταλία, τον «κόκκινο χρυσό» στην Ελλάδα. Είναι «τα φαντάσματα μιας σκοτεινής κοινωνίας».
*Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 30-3-2008. Την αναδημοσιεύουμε ύστερα από επιστολή των συγγραφέων. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ, η πρώτη αντίδραση των τοπικών αρχών ήταν να διώξουν με επιχείρηση σκούπα τους ξένους εργάτες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ντίνα Δασκαλοπούλου 697433323.
ΔΕΝ εκπλήσσομαι.
ReplyDeleteΗ Βάρδα Μανωλάδα ΗΤΑΝ και θα είναι πάντα Βάρδα Μανωλάδα.
Αλλωστε, όπως είχαμε μάθει στο Πειραματικό, ένας καλός πατέρας από τον Πύργο έχει ως πρώτο μέλημα να βιάσει την κορούλα του.
Αρχοντότοπος ο Νομός Ηλείας, σας λέω.
Ti epa8es re Komfou oute astos ek Patrwn na hsoun!
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteπαιδιά σόρρυ αλλά όχι τέτοια εδώ πέρα
ReplyDeleteτο email της Ντίνας Δασκαλοπούλου είναι dida@enet.gr
ReplyDeleteΑυτό είναι το μοντέλο της "νέας", "επιτυχημένης" επιχείρησης, στην ακρότητά του...
ReplyDeleteαυτό μαρξ είναι οι πρώην εργάτες πουθενάδες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, που ύστερα έγιναν εργατική αριστορκατία για να καταλήξουν να μετατραπούν σε αφεντικά δυνάστες αισχίστου είδους.
ReplyDeleteΜε λίγα λόγια αυτός είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σε όλο του το "μεγαλείο".
Όπως έλεγε στους αφορισμούς του ο Σλοβένος καλλιτέχνης Ζάρκο Πετάν, πρέπει, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, να βάλουμε έξω από την αυλή μας μια ταμπέλα που να λέει "προσοχή άνθρωπος!"
Όλα τ'άλλα είναι ιστορίες για αγρίους.
Ποιοι εργάτες-πουθενάδες ρε ζωντόβολα (με το συμπάθειο)!
ReplyDeleteΜικροιδιοκτήτες και ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ αγρότες είναι αυτοί που κάνουν αυτά τα αίσχη και ΟΧΙ εργάτες.
Διαβάζετε πολύ επιλεκτικά μου φαίνεται!
ή μάλλον δε διαβάζετε καθόλου;
ReplyDeleteΠ.χ. δείτε όλους τους διθυράμβους που έχουν γραφτεί για τις ΝΕΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ με τα ΝΕΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα (που αναφέρονται και μέσα στο άρθρο).
Τα ίδια έχουν συμβεί και άλλου (βλ. Ιταλία)...
Επιπλέον εξ όσω γνωρίζω ο δημοσιογράφος κ. Νόδαρος είναι σύντροφος και μέσα σε όλες τις εργατικές διεκδικήσεις και αγώνες.
Αυτή είναι η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΕΣ που εκμεταλλεύονται φτωχούς εργάτες γης.
ReplyDeleteΔυστυχώς με αυτά και με αυτά και τις νεοφιλελεύθερες μαλακίες γυρίσαμε στην εποχή της πεονίας...
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ReplyDeleteΕΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΟΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΕΙΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑΦΕΙ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ.
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΛΥΣΗ ΤΥΠΟΥ ΙΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Το πιό ευεργετικό shock για την Ελλάδα της παρακμής θα ήταν το άνοιγμα των συνόρων της σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.
ReplyDeleteΕάν αυτό το κάνουμε έγκαιρα, η Ελληνική κοινωνία θα ανανεωθεί,θα ζωντανέψει ΚΑΙ θα πλουτίσει πολιτισμικά,οικονομικά,δημογραφικά και άρα ΕΘΝΙΚΑ.
Από το ρεπορτάζ κρατάω τις φράουλες και απορρίπτω το αίμα, που νομίζω ότι πιό πολύ τονίζει τη μελότητα και λιγότερο περιγράφει τα οφέλη των ίδιων των μεταναστών σε μια χώρα που ο ρατσισμός δεν έχει ακόμα νικήσει τα αισθήματα φιλοξενίας.Γιατί όλο και περισσότεροι Ελληνες αντιλαμβάνονται τα οφέλη όλων απο τη παρουσία των ξένων.
Οι μετανάστες εκτιμούν τη Χώρα μας και ζητάνε απο μας να την εκτιμάμε τουλάχιστο όσο την εκτιμούν και εκείνοι.Και τους εκπλήσσει αυτή η στάση μας. Και δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί απουσιάζει από τους Ελληνες η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ και η ΑΛΛΗΛΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.Κάτι που βγαίνει σε κάθε σχόλιό μας και σε κάθε συμπεριφορά μας.
Ας πάρουμε κάποια μαθήματα πατριωτισμού όταν τους ακούμε να μιλάνε για την Ελλάδα.
ρε μαρξ ποιοι καπιταλιστές γαιοκτήμονες και κουραφέξαλα. Αν θες να χρησιμοποιείς τη μαρξιστική ανάλυση τουλάχιστον κάντο σωστά. Για πρώην χωρικούς που έγιναν ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ μιλάμε εδώ πέρα και για εργάτες μετανάστες σκλάβους. Η Μανωλάδα είναι ακόμα αμερικάνικος νότος έτσι όπως την περιγράφουν οι συγγραφείς. Είναι αίσχος.
ReplyDeleteΚατάγομαι από την επαρχία, μια περιοχή με έντονη την αγροτική δραστηριότητα. Όταν ήμουν μικρός πολύ και πήγαινα για Αγγλικά από το χωριό μου στη διπλανή την πόλη, πολλές φορές συναντούσα τους αγρότες στο δρόμο με τα τρακτέρ να κλείνουν τους δρόμους. Δεν καταλάβαινα πολλά, αλλά θεωρούσα ότι κάποιον καλό λόγο είχανε για να διαμαρτύρονται. Τότε ακόμα δεν είχαμε μετανάστες. Γνωστοί του πατέρα μου αγρότες γκρίνιαζαν για τις επιδοτήσεις, και περιέγραφαν τη σκληρή εργασία στο χωράφι. Κρυφά τους θαύμαζα για το πόσο σκληρά εργαζόντουσαν. Σήμερα αυτοί οι ίδιοι αγρότες έχουν φτιάξει δίπλα στα χωράφια τους αποθήκες, όπου στεγάζουν ομάδες από Πακιστανούς και Ινδούς μετανάστες, οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια τους. Τους ίδιους τους Έλληνες πρώην εργάτες του χωραφιού τους συναντάς σε κάποια κεντρική καφετέρια της πόλης, να γκρινιάζουν πάλι για τις επιδοτήσεις και να συζητάνε αν θα κλείσουν τους δρόμους, αν θα κάνουν κινητοποιήσεις κλπ. Δεν αναφέρουν λέξη όμως για τους Ινδούς. Αν δεν τους έβλεπα τους τελευταίους με τα ίδια μου τα μάτια στα γιαπιά, δε θα πίστευα ότι υπάρχουν. Οι ίδιοι πρώην αγρότες και νυν εργοδότες κυκλοφορούν στην πλατεία της πόλης με το πιο ακριβό και σύγχρονο κινητό της αγοράς, με ρούχα diesel και armani, κι αφού έχουν πιει τον "καπουτσίνο" τους (πάει ο ελληνικός καφές, έγινε ντεμοντέ), μπαίνουν μέσα στην καινούρια μερσεντές τους ή στο αγροτικό toyota των 30.000 ευρώ και φεύγουν, συνήθως όχι για το χωράφι, αλλά για κάποιο εξοτικό τριήμερο στο Καρπενήσι ή στο Πήλιο, ανάλογα με την εποχή.
ReplyDeleteΜόνο που στις πόρτες έξω από τις αποθήκες δεν υπάρχει ταμπέλα "προσοχή άνθρωπος", υπάρχει αντίθετα ταμπέλα "προσοχή σκύλος".
Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν το85%(!!!)του πληθυσμού τους μετανάστες.Αυτό σε συνδυσμό με τα Φαραωνικού τύπου έργα, δημιουργεί ένα παγκόσμιο οικονομικό,επιστημονικό και ψυχαγωγικό κέντρο στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.Μέσω δε των γιγαντιαίων S.W.Funds ασκούν επεκτατική πολιτική και στην Ελλάδα.
ReplyDeleteΠαρμενίδη είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο ταμπού στη λέξη κι έννοια "μετανάστες". Φοβόμαστε να αναλύσουμε το φαινόμενο αυτό και τη δυναμική του. Εσύ μάλιστα κατηγορήθηκες αισχρά στο παρελθόν για την αναφορά σου σε αυτούς, λόγω της ωμότητας και αμεσότητας του λόγου σου.
ReplyDeleteΈτσι είναι. Οι μετανάστες είναι πηγή ανανέωσης, οικονομικής, δημογραφικής, κοινωνικής. Αποδεχόμαστε λοιπόν τη συμβίωση μαζί τους στο δικό μας χώρο? Ας καλλιεργήσουμε λοιπόν μια ανθρώπινη στάση σε προσωπικό επίπεδο, κι ας αναπτύξουμε δομές και πολιτικές ενσωμάτωσης, κοινωνικής και οικονομικής ένταξης τους στη χώρα μας.
Σίγουρα τα Εμιράτα, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, δεν είναι υποδείγματα προς μίμηση. Σκοτεινά κι απολυταρχικά καθεστώτα που ασκούν επεκτατική πολιτική και παγκόσμια επιρροή λίγων - ελάχιστων, εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων του εγχώριου και ξένου πληθυσμού τους που ζουν κι εργάζονται εκεί.
ReplyDeleteΑλλά μην πάμε μακρυά. Ας δούμε τη Νορβηγία. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει τεράστια εισροή μεταναστών στη χώρα. Στην πλειοψηφία τους δουλεύουν στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Ακόμα κι εκεί οι άτιμοι οι Σκανδιναβοί είναι άνθρωποι. Υποχρεωτική υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη. Κρατικές επενδύσεις σε φθηνές και ποιοτικές κατοικίες για τους μετανάστες. Εκμάθηση της γλώσσας. Προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Έχουν πιάσει το νόημα μου φαίνεται. Και το δικό του κρατικό Fund είναι ταμείο αποταμίευσης για τις μελλοντικές γενιές. Επικεντρώνεται όχι στην επέκταση, αλλά στην εξασφάλιση δικλείδας προστασίας από κινδύνους του μέλλοντος.
"OF MICE AND MEN" and "GRAPES OF WRATH"
ReplyDeleteby JOHN STEINBECK
[Pulitzer and Nobel Prize Winner]
@ G700 said...
αυτό μαρξ είναι οι πρώην εργάτες πουθενάδες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, που ύστερα έγιναν εργατική αριστορκατία για να καταλήξουν να μετατραπούν σε αφεντικά δυνάστες αισχίστου είδους.
Tέτοια ανατριχιαστικά πράγματα ούτε ο Steinbeck θα μπορούσε να περιγράψει. Εδώ έχουμε την επίτομή της ψυχολογίας ΔΟΥΛΟΥ-ΤΥΡΑΝΝΟΥ. Η ψυχολογία ΑΥΤΗ στην σύγχρονη Ελλάδα αναπαρήχθηκε ΕΥΡΥΤΑΤΑ στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στην ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ και στην ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΟΧΛΟΥ (=ΠΑΣΟΚ, 1981-1996), η ψυχολογία των "μικρογεννημένων" [όρος της διαπρεπούς μαμάς].
Με λίγα λόγια αυτός είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ σε όλο του το "μεγαλείο".
ΟΧΙ ΟΛΟΙ. Κάπου σε ένα νησί, circa 1920ς, ένα κοριτσάκι 8 ετών από μεγαλοαστική οικογένεια, το Μαριτσάκι, χωρίς να τούχει πει κανείς τίποτα, έλεγε σε μιά υπηρέτρια, "Βαγγελίστρα μου, θα πλύνουμε μαζί τα πιάτα να τελειώσουμε γρήγορα για να σου κάνω μάθημα" - η Βαγγελίστρα, 18 ετών, τότε, ήταν αγράμματη, αλλά έμαθε να γράφει και να διαβάζει την Βίβλο (παρακαλώ) και να ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΠΛΗΡΩΣ αυτό που διάβαζε!!!!!!!
Κάθε Σάββατο, το ίδιο κοριτσάκι, χωρίς να τούχει πει κανείς τίποτα, γέμιζε με τρόφιμα δυό καλάθια και ανέβαινε στο Χωριό από την Στράτα την Καλή, μαζί με την Βαγγελίστρα, να πάνε σε μιά φτωχιά, το "Χιόνι" και της έλεγε, "Χιόνι μου, σου έφερα πραγματάκια". Αυτό το ίδιο κοριτσάκι, πολλάάάάάάά χρόνια αργότερα οικοδόμησε ένα ευαγές ίδρυμα για άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές που σήμερα χορηγεί 55 ετήσιες υποτροφίες!!!!!!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, λοιπόν, "ΑΝΘΡΩΠΟΙ" και ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Όπως έλεγε στους αφορισμούς του ο Σλοβένος καλλιτέχνης Ζάρκο Πετάν, πρέπει, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, να βάλουμε έξω από την αυλή μας μια ταμπέλα που να λέει "προσοχή άνθρωπος!"
Δεν ξέρω γιά άλλους. Εγώ λέω να βάλω στην δικιά μου "ΑΛΗΤΟ-ΠΑΣΟΚΙΑ εδώ ΕΝΤΙΜΟΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να ΣΑΣ ΔΙΑΛΥΣΩ"
erratum
ReplyDeleteαγράμματη
->
αναλφάβητη
Τα μαθήματα εκεί που σας παίρνει αγοράκια!
ReplyDeleteΣύμφωνα με νεότερες ιστορικές έρευνες κλπ. ο καπιταλισμός ποτέ δεν κατάργησε εντελώς τη δουλεία.
Το φαινόμενο μάλιστα έχει επανέλθει ΔΡΙΜΥΤΕΡΟ σήμερα. Σε ένα εντελώς ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ πλαίσιο.
Αναρωτιέμαι διαβάσατε το άρθρο;
Τώρα τα περι φεουδαρχών δεν τα συζητάω καν είναι τελείως ΓΕΛΟΙΑ
Μου λέει η Φιλιππινέζα της Αντιγόνης, "Τέλει προύτο κύριο;;;"
ReplyDeleteελεωνόρα-εβελίνα karapoutanos said...
ReplyDeleteΓι αυτά κι αυτά, dr marx, κάθε φορά που ταξιδεύω διεθνώς και ΚΟΥΒΑΛΑΩ αμφότερα τα διαβατήρια, ΚΑΙ το NAVY BLUE και το BORDEAUX, νοιώθω ότι πετάω στα σύννεφα.
ΦΘΑΝΩ στην Ευρώπη και πάω στην γραμμή "CITIZENS", επιστρέφω στις ΗΠΑ και πάω στην γραμμή "CITIZENS". Ειλικρινά, αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου!!!!!!!
Δεν σε ζηλεύω αλλά σε ευδαιμονώ
όσο για τον μεσούτ, φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα από γεωργία παρότι επαρχιώτης.
ReplyDeleteΚύριε, η εποχική εργασία στα χωράφια δεν ξεκίνησε με την έλευση των μεταναστών! Τη δουλειά την έκαναν παλιά οι τσιγγάνοι. Μετά ήλθαν οι αλβανοί και τώρα την κάνουν οι ινδοί. Κάθε φορά δηλαδή ο πάτος της εργατικής τάξης.
Η διαφορά είναι ότι πλέον έχουν αρχίσει να οργανωνόνται μονάδες όπου διαμένουν πλέον οι εργάτες σε συνθήκες πεονίας αν όχι δουλείας.
Αυτό δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ εκτός καπιταλιστικού πλαισίου καθώς αν διαβάσατε το αρχικό άρθρο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, συμμετέχουν σε ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ και παίρνουν ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ για την ποιότητα.
Επιπλέον, οι χειρότερες συνθήκες παίζουν στις ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ οπού τους έχουν σχεδόν έγκλειστους (βλ. το τελευταίο παράδειγμα 500 εργάτες!)
Και εννοείται ότι από την κατάσταση αυτή επωφελούνται και οι μικρομεσαίοι!
(Για όποιον έχει απορίες σχετικά με το σύστημα της πεονίας: βλ. Πεονία )
dr.marx said...
ReplyDeleteόσο για τον μεσούτ, φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα από γεωργία παρότι επαρχιώτης.
Ο μεσούτ ΔΕΝ είναι επαρχιώτης, αλλά ορμάται εκ της επαρχίας. "Ετερον ουδέτερον".
Κύριε, η εποχική εργασία στα χωράφια δεν ξεκίνησε με την έλευση των μεταναστών! Τη δουλειά την έκαναν παλιά οι τσιγγάνοι. Μετά ήλθαν οι αλβανοί και τώρα την κάνουν οι ινδοί. Κάθε φορά δηλαδή ο πάτος της εργατικής τάξης.
ΕΙΧΑ χρόνια να ακούσω τέτοια ΑΡΛΟΥΜΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σοβαρά;
ReplyDeleteΠαραθέτω ένα μικρό απόσπασμα για τους τσιγγανους της Ξανθης από το "Πρόγραμμα της Ένταξης Τσιγγανόπαιδων στο σχολείο" του ΥΠΕΠΘ
Σύµφωνα µε επίσηµες εκθέσεις, σεόλη την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ξάνθης, ο πληθυσµός των Τσιγγάνωνυπολογίζεται ως εξής: 600 οικογένειες Μουσουλµάνων Τσιγγάνων στο ∆ροσερό,διακόσιες πενήντα οικογένειες Χριστιανών Τσιγγάνων στα Κιµµέρια και τετρακόσιεςπενήντα οικογένειες και των δύο οµάδων σε διάφορα χωριά του νοµού. Γενικότερααπό το συνολικό πληθυσµό του νοµού, που αριθµεί στα ενενήντα δύο χιλιάδες άτοµα,οι Τσιγγάνοι είναι περίπου εννέα χιλιάδες πεντακόσια άτοµα. Η πλειοψηφία τωνοµάδων παρουσιάζει στοιχεία ηµινοµαδισµού κατά την εαρινή και θερινή περίοδοτου έτους.Το χωριό του ∆ροσερού απέχει περίπου δύο χιλιόµετρα από την πόλη της Ξάνθηςκαι δηµιουργήθηκε πριν από εβδοµήντα χρόνια. Όλοι οι κάτοικοι του οικισµού είναιΜουσουλµάνοι Τσιγγάνοι. Το επίπεδο ζωής είναι εξαιρετικά χαµηλό αγγίζοντας ταόρια της φτώχιας.
Όσον αφορά στην επαγγελµατική δραστηριότητα των κατοίκων του∆ροσερού, αυτή βασίζεται στην εποχική αγροτική εργασία (50%) στην εµπορικήδραστηριότητα (30%), ενώ το υπόλοιπο 20% είναι εργάτες."
"Στην περίπτωση των Τσιγγάνων, όπως και όλων των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, ο κοινωνικός αποκλεισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και παράγει εμπόδια στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για τους Έλληνες Τσιγγάνους η ανεργία δεν αποτελεί μόνον την έκφραση της έλλειψης ή της απώλειας εργασίας, αλλά αναφέρεται στην απουσία ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την κοινωνική συμμετοχή.
Παραδοσιακά οι Τσιγγάνοι ασκούσαν χειρωνακτικά επαγγέλματα συνυφασμένα με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες της αγροτικής κοινωνίας παρέχοντας συμπληρωματική μεν, αλλά κοινωνικά χρήσιμη εργασία, κυρίως στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, των χειροτεχνικών επαγγελμάτων μικρής κλίμακας και του εμπορίου. Μέσα σε αυτό το πρότυπο, η απόδοση της εργασίας αν και χαμηλή, ήταν επαρκής για την επιβίωση, έστω και στα πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Όμως οι αλλαγές που επέφεραν σταδιακά στην ελληνική οικονομία η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση, προκάλεσαν την εγκατάλειψη από τους Τσιγγάνους των δραστηριοτήτων αυτών, λόγω του περιορισμού της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και άρα της μη εξασφάλισης επαρκών εισοδημάτων."
"Από πανελλαδικές έρευνες προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τσιγγάνων απασχολείται σε εργασίες που δεν προϋποθέτουν ειδικές δεξιότητες. Η κύρια επαγγελματική ασχολία των Τσιγγάνων περιστρέφεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους γύρω από τις 2 κύριες ενότητες εργασιών, που κατά παράδοση ασκούν: Το γυρολογικό εμπόριο και τις αγροτικές εργασίες (ως εργάτες γης και όχι ως αγρότες).
Μεγάλο ποσοστό (59,5%) δηλώνουν «Πωλητές σε υπαίθριες αγορές, γυρολόγοι με δική τους δουλειά», σημαντικό ποσοστό (13%) δηλώνουν «εργάτες γης», ενώ σε μικρά ποσοστά συναντώνται τα επαγγέλματα «Παλιατζήδες» (5,7%), «Μουσικοί» (3%), «Ευκαιριακά μεροκάματα» (2,3%), «Ανειδίκευτοι εργάτες οικοδομών» (2.2%)."
@ dr marx
ReplyDelete(Για όποιον έχει απορίες σχετικά με το σύστημα της πεονίας: βλ. Πεονία )
Πολλές φορές μου θυμίζεις τους νοσηλευτές που μαθαίνουν την ιατρική μέσα από αλγορίθμους ΚΑΙ δεν καταλαβαίνουν "γρι" από παθοφυσιολογία - μ' άλλα λόγια η γνώση τους είναι ΡΗΧΗ.
Η λέξη υπάρχει στα Ελληνικά (πιόνι) και χρησιμοποιείται στα επιτραπέζια παιχνίδια, ΑΛΛΑ κυρίως μεταφορικά, ως κακόσημον.
Στα Αγγλικά είναι peon και έχει ακριβώς την ίδια μεταφορική έννοια (derogation).
Επίσης σε συνδυασμό με την "καπουτσινιάδα", έχει φοβερό ενδιαφέρον η αύξηση των "ψυχικών νόσων" που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
ReplyDeleteΟ πληθυσμός αυτών των περιοχών, με κινητήριο μοχλό ανάπτυξης την αγροτική οικονομία - η οποία ήκμασε στο παρελθόν βασισμένη στα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία σπαταλήθηκαν ανεκδιήγητα κι ανεπανόρθωτα - αμφιταλαντεύεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας μίμησης ενός, ξένου για την αγροτική οικογένεια (κεντρικός πυρήνας της οικονομίας των περιοχών αυτών), αστικού, μοντέρνου τρόπου ζωής. Σε αυτή την προσπάθεια και με αυτά τα δεδομένα, οι τοπικές κοινωνίες υπήρξαν ευάλωτες, καθώς η πνευματική και πολιτιστική προεργασία του πληθυσμού δεν ήταν αρκετή για να τον οπλίσει με το ήθος και σθένος έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μοντέρνων προτύπων ζωής. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο μόνη "διέξοδος" φάνηκε να είναι, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ειδικά γυναίκες), το ψυχικό νόσημα, αποτέλεσμα κατά βάση ενός ευρύτερου κοινωνικό-οικονομικού προβλήματος των περιοχών αυτών. Κατ' επέκταση, για ένα άλλο μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού, η "διέξοδος" φαίνεται να είναι το φιγουράρισμα της μερσεντές και του τελευταίας τεχνολογίας κινητού με απωθητικά ring tones, καθώς και η αξιοποίηση, πολλές φορές στιγνή εκμετάλλευση, μεταναστών για την καλύτερη προσέγγιση του μύθου του αστού. Κάπου λοιπόν εκτροχιάστηκε η προσπάθεια στροφής από εργάτες πουθενάδες σε αγρότες-επιχειρηματίες, και κατέληξε για μερικούς σε αφεντικά δυνάστες αισχίστου είδους.
Μάλλον κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
ReplyDeleteΠαραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το wikipedia.
"There are several ways in which the word is used:
American English: in a historical and legal sense, peon generally only had the meaning of someone working in an unfree labor system (known as peonage). The word often implied debt bondage and/or indentured servitude."
Όσον αφορά το σύστημα της πεονίας (peonage)
"Labor was in great need to support the expanding agriculture, mining, industrial, and public-work jobs that arose from conquerors settling in the Americas. To account for these jobs a system came about where creditors forced debtors to work for them. This system of involuntary servitude was called peonage."
Βλ. επίσης το μυθιστόρημα του Β. Traven "H εξέγερση των κρεμασμένων"
επιπλέον ΜΗΝ μπλέκουμε τους μικρομεσαίους αγρότες με τους εργάτες γης (ή εργάτες πουθενάδες όπως υποτιμητικά λέτε). Καμία σχέση...
ReplyDeleteΓια να δούμε όμως μια αντίστοιχη ιστορία στην οποία όμως πρωταγωνιστούν έλληνες αυτή τη φορά:
"Τρεις Ελληνες εργάτες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στην πόλη Σεν Ναζέρ στις ακτές του Ατλαντικού, διεκδικώντας την καταβολή καθυστερημένων ημερομισθίων από τον εργοδότη τους. Ο Μπόρις Αθανασιάδης, βαφέας 45 ετών, ο Λεωνίδας Θεοχάρης, 38 ετών και ο Νίκος Ασλαμαζίδης, 35 ετών, που κατάγονται από τη Θράκη, εργάζονταν από το περασμένο φθινόπωρο ως ελαιοχρωματιστές στα ναυπηγεία Aker του Σεν Ναζέρ. Θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα της Elbe, γερμανικής εταιρείας-υπεργολάβου των ναυπηγείων, που καθυστερεί την καταβολή των ημερομισθίων τους. Στο αίτημά τους για πληρωμή των οφειλομένων ποσών έλαβαν στις 10 Φεβρουαρίου σαν απάντηση προφορική απόλυση που επιβεβαιώθηκε και εγγράφως στις 17 Μαρτίου.
Στις 14 Μαρτίου οι τρεις άνδρες κατασκήνωσαν στο δημαρχείο του Σεν Ναζέρ, αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους. Ζητούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένοι μισθοί 8.000 ευρώ στον καθένα. Μετά από εργασία 56 ωρών την εβδομάδα για βαφή του πλοίου, απολύθηκαν από τον εργοδότη τους που ισχυρίζεται ότι τους χρωστάει μόνο 2.600 ευρώ και ότι θα τους τα στείλει στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την αδικία», τονίζουν.
Οι Ελληνες εργάτες έχουν μεταφερθεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις που τους παραχώρησε ο δήμος. Πλαισιώνονται από εκδηλώσεις συμπαράστασης των κατοίκων, από αριστερές οργανώσεις και συνδικάτα. Στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους απεργούς συμβάλλουν και εκπρόσωποι των ελληνικών προξενικών αρχών στη Γαλλία.
Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν», σε άρθρο της με τον τίτλο «Η εξέγερση των εργατών της θάλασσας», περιγράφει τις συνθήκες εκμετάλλευσης ξένων εργατών σε ναυπηγεία. Τα στοιχεία της εφημερίδας δείχνουν ότι η ενοικίαση εργατών συνιστά ένα σύγχρονο δουλεμπόριο κι ότι η προσφυγή των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη -ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών- καθιστά μακρόχρονη και αβέβαιη την έκβαση. Η κατάσταση διαιωνίζεται παρά τις εκάστοτε σκληρές κινητοποιήσεις εργατών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους."
και λέω πεονία διότι σύμφωνα με το άρθρο οι εργάτες γης είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ να δουλεύουν για να ξεπληρώσουν τα δάνεια που πήραν στην πατρίδα τους για να "πληρώσουν-δωροδοκήσουν" για τη μετανάστευσή τους.
ReplyDeleteΚατάγομαι από ένα χωριό έξω από τη Λάρισα. Ο πατέρας μου είναι μηχανικός, η μάνα μου δημόσιος υπάλληλος. Από τις 5 αδερφές του πατέρα μου οι δύο πήγαν μετανάστριες στη Γερμανία και γύρισαν τη δεκαετία του '80, οι άλλες δούλευαν εποχικές στο βαμβάκι και στα καρπούζια μέχρι πρόσφατα που πήραν σύνταξη. Εκεί εμείς ποτέ δεν είχαμε τσιγγάνους να δουλεύουν χωράφι. Μόνο καμιά ώρα πιο πέρα προς τις Σοφάδες που έχει καταυλισμό και μεγάλη παρουσία από γύφτους. ε, μάλλον και στην Ξάνθη πάνω και στην Κομοτηνή το ίδιο συμβαίνει. Εποχική αγρότισσα ήταν κι η γιαγιά μου, η άλλη πήγε Αθήνα κι έγινε θυρωρός με τον παππού, μετά γύρισε πίσω επαρχεία. Γενικά απ' όσο θυμάμαι οι εποχικοί και όλοι οι εργάτες στα χωράφια παλιά ήταν Έλληνες. Γύφτοι έπαιζαν κυρίως σε μέρη όπως Σοφάδες και στα πέριξ, όχι παντού. Σήμερα άλλαξαν οι καιροί. Δουλεύουν οι μετανάστες κι οι Έλληνες κάθονται και το παίζουν ιστορία. Πάει το στριπτιτζάδικο σύννεφο.
ReplyDeleteεξαρτάται φίλε μου για την εποχή για την οποία αναφέρεσαι! Σαφώς πολύ παλιότερα υπήρχαν και έλληνες ακτήμονες εργάτες γης. Οι περισσότεροι όμως μετανάστευσαν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Κατά βάση η πλειοψηφία των"έλληνων αγροτών" από μια περίοδο και μετά στην Ελλάδα είναι μικροιδιοκτητές.
ReplyDeleteΟρισμένοι εξ αυτών πιθανόν δούλευαν και ως εποχιακοί εργάτες γης ή εποχιακοί εργάτες γενικότερα σε μεγάλες ιδιοκτησίες...
Και τέλος πάντων αυτό που ήθελα να πω δεν είναι ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν έλληνες εργάτες γης! Φυσικά και υπήρχαν! Άπό τη δεκαετία του ΄70 και μετά όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών είναι μικροϊδιοκτήτες! Ελάχιστοι έλληνες μεροκαματιάρηδες στα χωράφια απέμειναν!
ReplyDeleteΓενικά τις εργασίες αυτές τις κάνουν τα πιο φτωχά κομμάτια του πληθυσμού!
και τέλος πάντων είναι εντελώς άκυρο να λέμε ότι οι "έλληνες εργάτες στα χωράφια" συζητάνε για τα μπλόκα στους δρόμους και τις επιδοτήσεις καθώς είναι γνωστό ότι αυτά γίνονται από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες που κατεβάζουν τα τρακτέρ και ενδιαφέρονται για τις επιδοτήσεις.
ReplyDeleteΟ εργάτης γης μεροκάματο παίρνει...
ουου από ακτήμονες χαμός σου λέω. Δούλευαν μεροκάματο στα μεγαλύτερα τα χωράφια. Αυτοί με τα μικρά τα δούλευαν με την οικογένειά τους. Μετά το 90 άρχισαν να έρχονται μέσα οι ξένοι κι είχαμε αλλαγή. Στην αρχή κλέβαν το μποστάνι να φάνε. Τώρα δουλεύουν. Όλα καλά. Που να κάτσει ο Έλληνας να δουλέψει χωράφι πλάκα κάνουμε; Αλλά τέτοιες καταστάσεις σαν τη Μανωλάδα δεν έχουμε. Εκεί είναι άουσβιτς να πούμε. Καλά για τα μπλόκα κι όλα αυτά άστο, είχαμε το Πατακιστάν στη Λάρισα , το Μπουτιστάν στην Καρδίτσα και αρχηγό της φυλής τον Κοκκινούλη. Τώρα τελευταία έχει πέσει τουμπεκί
ReplyDeleteΘα δώσω μόνο αυτά τα στοιχεία για να φανεί αυτό που λέω:
ReplyDeleteΑγροτικός Πληθυσμός:
61: 54%
81: 27%
91: 18.7%
το 15% του συνόλου των ημερομισθίων που πραγματοποιούνται στον ελληνικό αγροτικό τομέα ήταν ξένη (μη οικογενειακή εργασία). (στοιχεία της ΟΚΕ 1997)
erratum:
ReplyDeleteπραγματοποιούνται
-----------------
πραγματοποιούνταν
"το 15% του συνόλου των ημερομισθίων που πραγματοποιούνται στον ελληνικό αγροτικό τομέα ήταν ξένη (μη οικογενειακή εργασία). (στοιχεία της ΟΚΕ 1997)"
ReplyDeleteΞεκινάς με ενεστώτα και τελειώνεις με παρατατικό. Τελικά αυτό το 15% ποια περίοδο αφορά? Το 61, το 81, ή το 91?
Ο καθένας στον κόσμο του. Μαρξ κάποτε σε διάβαζα με όρεξη ρε φίλε, αλλά πολύ φούμαρα είσαι ρε παιδάκι μου, με κούρασες, έλεος πια, μην υποτιμάς τόσο τη νοημοσύνη σου, τουλάχιστον μην υποτιμάς τη νοημοσύνη των άλλων. Δεν είμαστε ηλίθιοι.
ReplyDelete1) έγινε τυπογραφικό λάθος το οποίο διευκρίνισα (αναφέρεται στα στοιχεία της έκθεσης της ΟΚΕ για το 1997)
ReplyDelete2) Αν τα συντριπτικά στοιχεία είναι φούμαρα, τι να πω! Τι να πούμε για κάποιους άλλους δηλαδή που αναμασάνε τις ίδιες και τις ίδιες κοινοτοπίες...
Και να με συγχωρείς αλλά και οι αλβανοί μετανάστες ήταν κάποτε
ReplyDeleteτο ζήτημα είναι ότι έχετε πάει την κουβέντα στο διάολο από την ουσία που είναι ότι ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ παίρνουν εύσημα για το ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ των ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ στηριζόμενοι στην ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΦΤΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.
ReplyDeleteΗ νέα αγροτική επιχείρηση που συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις κλπ είναι το ΠΑΛΙΟ ΚΑΤΕΡΓΟ της χασιέντα και της φυτείας.
Αυτή είναι η ουσία. ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που ευαγγελίζεστε
και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως στην αγροτική παραγωγή στις αναπτυγμένες χώρες. π.χ. βλέπε ΗΠΑ οπού και εκεί δουλεύουν "παράνομοι" μετανάστες, Ιταλία, και αλλού...
ReplyDeleteτο θέμα είναι ότι μαρξ είσαι εκτός τόπου και χρόνου και μου πήρε λίγο καιρό να το καταλάβω, αλλά έτσι που συνεχίζεις θα ξεφτιλιστείς ακόμα και σε παιδιά νηπιακής εκπαίδευσης. καλή συνέχεια στο φούμαρο
ReplyDeleteκαλά καλά... εγώ θα είμαι εδώ να σας χαλάω τη σούπα πάντως...
ReplyDeleteμαρξ ηρέμησε και μη ζορίζεσαι τόσο. Χρησιμοποιείς εκφράσεις του τύπου "Έχετε πάει την κουβέντα στο διάολο", "ευαγγελίζεστε την επιχειρηματικότητα" κοκ. Ποιοι το έχουν κάνει αυτό; Να απευθύνεσαι στους σχολιαστές προσωπικά, να μην τρελένεσαι και να μη γενικεύεις. Χαλάρωσε λίγο. Έχεις πάθει εθισμό με τα σχόλια και θεωρείς ότι όλος ο σχολιασμός κινείται γύρω από εσένα. Δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος να υιοθετήσει την άποψή σου.
ReplyDeleteκαι χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα για να υπάρχει σωστή επικοινωνία του ποιος λέει τι;
ReplyDelete@ anonymous
ReplyDelete"Μόνο καμιά ώρα πιο πέρα προς τις Σοφάδες που έχει καταυλισμό και μεγάλη παρουσία από ΓΥΦΤΟΥΣ" [σσ κεφαλαία δικά μου]
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ευγενώς ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ την λέξη "γύφτος" όταν αναφέρεστε στους Τσιγγάνους διότι έχει παραφθαρεί ώστε να είναι μειωτική και κακόσημον [όπως απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση της λέξης nigger].
ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, την λέξη "ΓΥΦΤΟΣ" νομιμοποιούμαστε να χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ όταν αναφερόμαστε στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ, στην "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ" την "ΗΘΙΚΗ" και την "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ" τους. ΟΧΙ μόνο τους ταιριάζει, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να διδάξουμε τους ΝΕΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ προς ΑΠΟΦΥΓΗΝ.
Επίσης τώρα το είδαμε αυτό, "εγώ" λες "θα είμαι εδώ να σας χαλάω τη σούπα". Τίποτα δε χαλάς. Σε κάθε περίπτωση , αν είσαι εδώ να κάνεις συζήτηση, είσαι ευπρόσδεκτος όπως όλος ο κόσμος, διαφορετικά αν είσαι εδώ να το κάνεις λύμπα εκμεταλευόμενος τη φιλοξενία του blog, τεχνικά είναι πολύ εύκολο να το αποτρέψουμε.
ReplyDeleteΚι εσύ ρε κομφούκιε ξεκόλλα επιτέλους με τους πασόκους. Έχει εξαντληθεί το συγκεκριμένο επιχείρημα. Επίσης έσπασες το μαρατόριουμ.
Για να παραχθεί ένα προιόν φυτικής ή ζωικής παραγωγής και να διατεθεί στην αγορά χρειάζονται άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα.Δεν μπορούν πια όλοι οι αγρότες και όλοι οι κτηνοτρόφοι να παράγουν μαζικά και αδιάφορα από τις ανάγκες του καταναλωτή όπως γινότανε μέχρι πρόσφατα.Τα προιόντα δεν προορίζονται πιά για χωματερές αλλά για ανταγωνιστικές αγορές.
ReplyDeleteΕπί πλέον ο αγρότης δεν παράγει πιά πρώτη ύλη αλλά επινοεί τρόπους μεταποίησης της πρώτης ύλης σε ποιοτικά τρόφιμα.Μιλάμε για βιομηχανία τροφίμων και για Αγροτική οικονομία και όχι απλά για γεωργία ή κτηνοτροφία.
Ο κλάδος της Αγροτικής οικονομίας είναι απο τους δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας,που μαζί με τη ναυτιλία,το τουρισμό,τη ψυχαγωγία,την υγεία και αποκατάσταση,τον αθλητισμό-πολιτισμό, τις τράπεζες και τις μεταφορές θα απαιτήσουν εκατομμύρια ξένους εργάτες εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει ένα αναπτυξιακό μπούμ.
«Θα καταβάλλω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου,πάντα μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, που έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική με τον Γιώργο Παπανδρέου», τόνισε η Μαρία Καρακλιούμη*, λέγοντας παράλληλα πως οι βάσεις για τη δουλειά της μπήκαν από την θητεία της δίπλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ReplyDeleteΧρυσή μου γυναίκα, ΔΕΝ λεμε "έχει εισάγει" όπως ΔΕΝ λέμε "έχει παίρνει", όπως ΔΕΝ λέμε "εχει πηγαίνει".
ΕΧΕΙ ΕΙΣΑ-ΓΑ-ΓΕΙ,
ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ
ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ
Ο Ελληνικός Λαός έχει ΤΡΩΓΕΙ (χαχαχαχαχα) πολύ --ατό από το ΕΛΕΕΙΝΟ σας Κόμμα. Τουλάχιστον, σεβαστείτε την γλώσσα.
Μετα συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης, κυρία Καρεκλά μου.
*Η ως άνω κυρία διορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ!!!!!!
αυτό που μας προβληματίζει είναι το φαινόμενο του labour trafficking που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Πλέον έχουμε σπάσει τα ρεκόρ: από το εμπόριο λευκής σαρκός πήγαμε σ' άλλα μαζικότερα πράγματα. Τα θύματα του εμπορίου εργατών δυστυχώς καταλήγουν σε παραγκουπόλεις - βραζιλιανοποιημένες ζώνες γύρω από χωριά και πόλεις τύπου Μανωλάδας αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας όπου γίνεται χαμός, πχ Ευριπίδου γύρω γειτονιές, όμως ούτε γάτα ούτε ζημιά.Σημειωτέον ότι στην αξιολόγηση που κάνει το state department κάθε χρόνο για τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του human trafficking, το 2003 ήμασταν στο επίπεδο 2 τώρα είμαστε στο 2- με προοπτική για τρία στην επόμενη έκθεση. Αυτό οφείλεται καθαρά στην αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για το θέμα. Υποδομές υπάρχουν, νόμοι υπάρχουν, ξενώνες υποδοχής φτιάχτηκαν, μνημόνια διεθνούς συνεργασίας έχουν υπογραφεί, αλλά απ' ότι φαίνεται ή το κράτος ξύνεται ή κάποιοι εξυπηρετούνται απ' όλη αυτή την ιστορία.
ReplyDeleteΕγώ ντόκτορ μαρξ έχω ΠΗΓΑΙΝΕΙ στο Saint-Nazaire, όλο ναυπηγεία είναι.
ReplyDeleteΕσείς Γ700 έχετε ΠΗΓΑΙΝΕΙ στο Saint-Nazaire;;;;;;;
ReplyDelete@ παρμενίδης
ReplyDeleteναι και για αγροτοδιατροφικό τομέα πρέπει να μιλήσουμε, μέσα έχει λαμπρό μέλλον, όμως η ανάπτυξη του όποιου τομέα δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με γκουλάγκ τύπου Μανωλάδας.
JAMAIS JAMAIS JAMAIS
ReplyDeleteσυγκεντρώσου
ReplyDeleteΤο παρακάτω κείμενο επρόκειτο να ακουστεί στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως παρέμβαση της Μαρίας Καρακλιούμη στο Συνέδριο. Δυστυχώς ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα δεν της επέτρεψε να τοποθετηθεί και να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες.Δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής και αναδημοσιεύεται από την ΠΟ.ΕΝ.
ReplyDeleteΔεν θα ξεκινήσω με το γνωστό συντρόφισες και σύντροφοι, γιατί με πολλούς δεν αισθάνομαι ότι συμπορεύομαι.
Είμαι εκλεγμένη σύνεδρος και όχι αριστίνδην και νιώθω υποχρέωση να μεταφέρω στο Συνέδριο τις ανησυχίες των συμπολιτών μου, που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Σε αντίθεση με τη διάθεση που κυριαρχεί, η δική μου προσέγγιση θα είναι θλιμμένη.
Όπως θλιμμένες και κατηφείς είναι οι οργανώσεις. Το αίσθημα εγκατάλειψης που νιώθουν οι πολίτες δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δυστυχώς δεν κινητοποιείται, όταν δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Οι τοπικοί αξιωματούχοι κινούνται για να εκλέξουν τον βουλευτή τους και ο βουλευτής, για να βοηθήσει τους δικούς του ανθρώπους να βρούν μιά θέση στην κομματική μηχανή.
Είναι γνωστό πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Ο Πρόεδρος μόνος δεν μπορεί να κάνει πολλά, αν δεν βοηθήσουμε εμείς. Κια πρώτα απ΄όλα τα μεγάλα στελέχη της παράταξης, που αντί να συνωστίζονται για μιά θέση στη λίστα των παραθύρων του τηλεοπτικού κανιβαλισμού, καλό θα ήταν να γυρίσουν πίσω στον πολίτη που περιμένει να τους ακούσει στις οργανώσεις και όχι να τους καμαρώσει να παρίστανται στις κοπές πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Πως θα πείσει το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία να ακολουθήσει όταν η εικόνα των τοπικών οργανώσεων παραπέμπει σε διάλυση?
Το 1989 το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε αδίκως, σήμερα οι διεφθαρμένοι έχουν ονοματεπώνυμο στο ΠΑΣΟΚ και οι τοπικές κοινωνίες τους ξέρουν.
Γι΄αυτό το ΠΑΣΟΚ έπαψε να αρέσει και δεν μπορεί να ανακάμψει, σύντροφοι. Γιατί δεν μπορεί να κοιτάξει τον πολίτη στα μάτια και να του πει αλήθειες. Και εδώ χρειάζεται μαγκιά, τσαγανό και παρρησία.
Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιούς θα πάμε και ποιούς θα αφήσουμε. Γιατί αν αφήσουμε αυτούς που πρέπει, η κοινωνία θα καταλάβει την αλλαγή και θα μας ακολουθήσει.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να ασχολείται με τις ευνοημένες κοινωνικές ομάδες και να μιλήσει στον πολίτη που θέλει να ακούσει συγκεκριμένες λύσεις.
Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά στη δική μου γενιά. Έχει αποδειχθεί από μελέτες πως μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε θα αλλάξουμε 4- 5 διαφορετικά επαγγέλματα.
Αν θελήσω να εκπαιδευτώ σε κάποιο νέο επάγγελμα, δεν μπορώ να το κάνω, ο δρόμος προς τη γνώση είναι κλειστός. Στη χώρα που θέλει να υπερηφανεύεται ότι διέδωσε τη γνώση, αντί να φυλάμε Θερμοπύλες, φυλάμε το άρθρο 16.
Ανήκω στους ευνοημένους της κοινωνίας γιατί τελείωσα ελληνικό πανεπιστήμιο, έκανα μεταπτυχιακές σπουδές σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και είχα την ευκαιρία, να ζήσω σε ένα περιβάλλον που χρηματοδότησε τη διάθεσή μου για γνώση.
Όσο όμως κινούμαι στην αγορά και την κοινωνία δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να θέλουν να μορφωθούν και το σύστημα να τους το αρνείται.Και εδώ είναι ο στρουθοκαμηλισμός της παράταξής μας.
Το ΠΑΣΟΚ αγνοεί την κοινωνία ,για να είναι συνεπές σε μιά ιδεολογία που δεν ξέρω ούτε από που προέρχεται ούε ποιόν εξυπηρετεί.
Τέλος, όσον αφορά στην πολυσυζητημένη συνεργασία με την Αριστερά,δεν ξέρω αν μπορεί να μας ευνοήσει.
Όσες φορές στελέχη της Αριστεράς ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ, ήρθαν με αξιώσεις και έχω την αίσθηση πως αυτά που προσέφεραν ήταν λιγότερα από αυτά που πήραν.
Όσο για τις δυνατότητες των στελεχών της Αριστεράς, θα μου επιτρέψετε να είμαι επιφυλακτική. Η Αριστερά διοίκησε το ελληνικό πανπιστήμιο και είδαμε που το κατάντησε.
μ'αυτά και μ'αυτά το ΠΑΣΟΚ θα καταποντιστεί στο 15%
ReplyDeleteΜε συγχωρείτε γ700σοι για την εκτός θέματος παρέμβαση, είναι για τον κομφούκιο
ReplyDeleteA δεν σας είπα. Εχω μεγάλη χαρά διότι παιδιόθεν επιθυμούσα να ΠΕΡΝΑΩ κάποτε το Πασχα στα Σάλωνα. Φέτος, λοιπόν, θα ΠΗΓΑΙΝΩ στα Σάλωνα και θα ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ στις εκδηλώσεις. Θα ΦΕΥΓΩ την Μεγάλη Παρασκευή. Θα ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ την Τρίτη του Πάσχα.
ReplyDeleteΥΓ Η Βάσω είπε ότι είσαι αφοπλιστικός.
θλιμμένη προσέγγιση !
ReplyDeleteθλιμμένη οργάνωση!
Υστερα από ΤΟΣΗ ΘΛΙΨΗ, λέω να ανεβάσουμε την Veuve Joyeuse του Franz Lehar μπας και αλλάξει η διάθεση.
ReplyDelete(ΕΧΕΙ ΕΙΣΑ-ΓΑ-ΓΕΙ)
ReplyDeleteNαι έτσι είναι στα κακοφορμισμένα Ελληνικά που μυρίζουν μπαγιατίλα και ολίγον Ομογενίλα.
Το -ΓΑ-είναι περιττό περίττωμα.
..φιλέλλην φυσικά
ReplyDeleteΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΥΤΟΥ (αθάνατη Γεωργία), το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του λόγου (by the way, με τον προκείμενο λόγο συμφωνώ και θέλω να την γνωρίσω την κοπέλα) έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το ΥΦΟΣ η ΦΟΡΜΑ και η ΕΚΦΟΡΑ του.
ReplyDeleteΟ ΓΕΡΟΣ Παπανδρέου, για παράδειγμα, ουδέποτε είπε κάτι το ΟΥΣΙΩΔΕΣ, ΑΕΡΑ ΦΡΕΣΚΟ and more αέρα φρέσκο πέταγε, ΑΛΛΑ ήταν ρήτωρ.
Αν δε άκουγε τον εγγονό του να μιλάει θάχε πάθει σίγουρα εγκεφαλικό, διότι ο Γέρος είχε αισθητική και finesse. Μου είπε κάποτε η αείμνηστη Μαρία Δερτιλή, συζυγος του υπουργού της ΕΡΕ Λεωνίδα Δερτιλή, που είχε κάποτε φιλοξενήσει τον Γέρο, ότι στεκόταν 15 λεπτά στον καθρέπτη να σιάξει το μαντήλι στο τσεπάκι και την γραβάτα του.
{Η Αριστερά διοίκησε το ελληνικό πανπιστήμιο και είδαμε που το κατάντησε.}
ReplyDeleteΠρώτη φορά ακούω τόσο καθαρή δημόσια κριτική για την Ιερή Αγελάδα.
Μπράβο Μαράκι!
Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του!
Μετράμε λοιπόν μέχρι τώρα τρείς αξιόλογες προσωπικότητες με φρέσκες ιδέες: Παπακωσταντίνου,Ραγκούσης,Καρακλιούμη.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι αυτά που συμβαίνουν με το trafficking τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας της ΝΔ για το πρόβλημα. Το μόνο που έκανε η ΝΔ είναι να υπογράψει ένα μνημόνιο διεθνούς συνεργασίας για τη διακίνηση ανθρώπων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αχρηστία. Διαβάστε τις εκθέσεις του state department, δείτε τι γίνεται με τους τρεις ξενώνες φιλοξενίας γυναικών που χρηματοδότησε το ΥΠΕΞ, τι γίνεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είναι συναρμόδιο, τι λέει o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ψαχτείτε λίγο. Ξυπνήστε και κάντε τη σύγκριση. 2003: "Η Ελλάδα βάζει μια σειρά στο trafficking" 2008: Η "Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι". Εμ πως; *Χ/της άλλωστε της λαϊκής δεξιάς για τη διακίνηση ανθρώπων και της κυβέρνησης μαζί. Αφού ο κάθε "υψηλά φορολογούμενος αγρότης" περνάει καλά μαμώντας νιγηριανές και ρωσίδες και έχοντας δουλοπάροικους εργάτες πακιστανούς τι να κάνει ο "άνθρωπος"; Να τον ενδιαφέρουν τέτοια θέματα; πα πα πα.
ReplyDeleteΔείτε όλοι την ταινία του Κεν Λόουτς Ένας Ελεύθερος Κόσμος, It's a free world που παίζεται ακόμα στα σινεμά.
ReplyDeleteΑπό Αθηνόραμα
Η 'Αντζι, υπάλληλος σε εταιρεία εύρεσης εργασίας για μετανάστες, απολύεται ξαφνικά και αδικαιολόγητα. Πελαγωμένη, στα 33 της χρόνια, αποφασίζει ν' ανοίξει, μαζί με τη συγκάτοικό της Ρόουζ, ένα αντίστοιχο, αλλά παράνομο πρακτορείο, ελπίζοντας ν' αποκτήσει επιτέλους οικονομική ανεξαρτησία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΩΣΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ. ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ.
@ parmenides said...
ReplyDelete"Το πιό ευεργετικό shock για την Ελλάδα της παρακμής θα ήταν το άνοιγμα των συνόρων της σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.
Εάν αυτό το κάνουμε έγκαιρα, η Ελληνική κοινωνία θα ανανεωθεί,θα ζωντανέψει ΚΑΙ θα πλουτίσει πολιτισμικά,οικονομικά,δημογραφικά και άρα ΕΘΝΙΚΑ."
Είναι καιρός κάποιοι να πάνε για γρούβες.
ΤΟΛΗΣ
{Ψαχτείτε λίγο. Ξυπνήστε και κάντε τη σύγκριση. 2003: "Η Ελλάδα βάζει μια σειρά στο trafficking" 2008: Η "Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι"}
ReplyDeleteΣιγά-σιγά θα κατανοηθεί η διαφορά αλλά οχι αυτόματα. Οχι χωρίς αγώνα με ψυχή και τσαμπουκά. Και όχι χωρίς παραμερισμό των ριψάσπιδων που ξεκινάνε τις ομιλίες τους με την ΕΝΟΧΙΚΗ φράση: "Ο λαός μάς τιμώρησε".
Οποιος προφέρει ξανά αυτή τη φράση θα πρέπει αυτόματα να θεωρείται ύποπτος για λαμογιά και να παραγκωνίζεται.ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ.
Είναι ΒΡΟΥΒΕΣ.
ReplyDeleteΚι αναρωτιέμαι κι απορώ:
ReplyDeleteπόσοι από εμάς εδώ μέσα έχουν δουλέψει σε χωράφια?
Πόσοι έχουν ξυπνήσει 3:30 να πάνε να ποτίσουν?
Αν και ιδιαίτερα ευαίσθητος με τους σκληρά εργαζόμενους ,εξερετικά συμπαθείς και πολλάκις εξευτελιστικά εκμεταλευομενους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες,
το γενικότερο θέμα του "ανοίγματος των συνόρων σε δήθεν οικονομικούς μεταναστες" με βρίσκει ιδιαίτερα αντίθετο.
σωστά ευχαριστώ
ReplyDeleteΤΟΛΗΣ
@ parmenides said...
ReplyDelete"Το πιό ευεργετικό shock για την Ελλάδα της παρακμής θα ήταν το άνοιγμα των συνόρων της σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.
Εάν αυτό το κάνουμε έγκαιρα, η Ελληνική κοινωνία θα ανανεωθεί,θα ζωντανέψει ΚΑΙ θα πλουτίσει πολιτισμικά,οικονομικά,δημογραφικά και άρα ΕΘΝΙΚΑ."
ΣΟΦΟ και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ. Κρίμα που προέρχεται από το στόμα ενός "γέροντα" και όχι από ένα νέο. Και επανέρχεται στο μυαλό μου η λέξη νεο-γέροντας.
Είμαστε καθηλωμένοι στο τέλμα της αριστεράς και της προόδου που προάγει το ΟΧΙ σε όλα, ΟΧΙ σε καμία αλλαγή. Κι όσο πιο κάτω κοιτάει κανείς στις ηλικίες, τόσο πιο μεγάλο συντηρητισμό, έλλειψη οράματος και διάθεσης για αλλαγή συναντά. Όλος ο κόσμος έχει πιάσει τον ταύρο (ρεύμα παγκοσμιοποίησης) από τα κέρατα, κι εμείς ακόμα παραφιλολογούμε για τον υπαρκτό σοσιαλισμό αλά ελαδιστάν εθνικιστάν.
Ευτυχώς υπάρχει και μια γωνιά φρεσκάδας μέσα σε αυτή την μπαγιατίλα, η γωνιά των G700.
ναι "έχουν πιάσει την παγκοσμιοποίηση από τα κέρατα" και τους μετανάστες απ' την αλυσίδα.
ReplyDeleteΓιατί μεταξύ άλλων "παγκοσμιοποίηση" είναι αυτό που συμβαίνει στην Ηλεία
ίδιος said...
ReplyDelete..φιλέλλην φυσικά
A ΔΕΝ γνωρίζεις την αποθέωση. Μιά μέρα γράφω ένα σχόλιο ως Κομφού και συμπληρώνω στην συνέχεια ως "idem", OΠΟΤΑΝ κάποιος απάντησε @ idem.
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
μπράβο μαρία said...
ReplyDelete{Η Αριστερά διοίκησε το ελληνικό πανπιστήμιο και είδαμε που το κατάντησε.}
Mακάρι, μακάρι η κοπέλα. Ο κύριος κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, είναι
ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ
μα ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ
100% προδιαγραφών Κομφού, μέγαιρας και Κινέζου.
H φυλλάδα που βγάζει το έ ψιλόν , αν έκανε μια βόλτα στις εστίες απασχόλησης θα 'βλεπε κι άλλες Μανωλάδες. Τις βλέπει όμως; Μιλάμε για Έλληνες απασχολούμενους. Αφεντικά τους οι λαμπράκηδες.
ReplyDeleteΜΠΡΑΒΟ ρε έ χονδρόν, μ' έκανες να ριγίσω.
@
ReplyDeleteΚι αναρωτιέμαι κι απορώ:
πόσοι από εμάς εδώ μέσα έχουν δουλέψει σε χωράφια?
Πόσοι έχουν ξυπνήσει 3:30 να πάνε να ποτίσουν?
Αν και ιδιαίτερα ευαίσθητος με τους σκληρά εργαζόμενους ,εξερετικά συμπαθείς και πολλάκις εξευτελιστικά εκμεταλευομενους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες,
το γενικότερο θέμα του "ανοίγματος των συνόρων σε δήθεν οικονομικούς μεταναστες" με βρίσκει ιδιαίτερα αντίθετο.
συμφωνω απολυτως
Εγώ πιστεύω ότι οι μετανάστες πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
ReplyDeleteΌσο βλέπετε αρνητικά τον οικονομικό μετανάστη, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια δίνετε στους έξυπνους να τους μεταχειρίζονται με τον τρόπο που τους δουλεύει. Εγώ αυτό το φαινόμενο το αποκαλώ συνειδητό στρουθοκαμηλισμό. Πάρτε το χαμπάρι, το τρένο προχωράει και χωρίς εμάς. Στο χέρι μας είναι να καθορίσουμε την πορεία του.
Εγώ πιστεύω ότι οι μετανάστες πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
ReplyDeleteΌσο βλέπετε αρνητικά τον οικονομικό μετανάστη, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια δίνετε στους έξυπνους να τους μεταχειρίζονται με τον τρόπο που τους δουλεύει. Εγώ αυτό το φαινόμενο το αποκαλώ συνειδητό στρουθοκαμηλισμό. Πάρτε το χαμπάρι, το τρένο προχωράει και χωρίς εμάς. Στο χέρι μας είναι να καθορίσουμε την πορεία του.
δουλεύει = βολεύει
ReplyDeleteΜίλησε κανείς ΠΟΤέ για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ;(ό,τι χειρότερο). Δάκρυα για τους μετανάστες λοιπόν. Έκλαψε κανείς για τους δικούς μας μετανάστες; Το πρόβλημα είναι το ΚΕΡΔΟΣ (να πείτε στους ε ψιλόν)
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι το κέρδος.
ReplyDeleteΟυαααάου! Εκστασιάζομαι. Ιδού η απλή αλήθεια. Μπροστά στα μάτια μας. Το κέρδος. Είναι το πρόβλημα. Ουάου. Βρήκα την απάντηση στα προβλήματα μου, ουάου. Πού να το σκεφτώ ο χαζός? Το κέρδος... το κέρδος... το κέρδος...Ουάουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυστ
Μήπως περιμένετε να συμβεί κανένα θαύμα στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ της λαμογιάς, της κουτοπονηριάς και της εύκολης λύσης?
ReplyDeleteΣτον παράδεισο της καλοπέρασης at any cost "βρε αδερφέ"?
Στον παράδεισο του πατριαρχισμού, του συντηρητισμού, της ξενοφοβίας, της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων?
Της οικογενειοκρατίας, του φαβοριτισμού,της ψηφοθηρίας και του ατομισμού?
Της αυθαιρεσίας, της παντελούς έλλειψης εκτίμησης για τους κανόνες και της γοητείας της παρανομίας?
Tης καθ'όλα εμετικής εθνικιστικής ψωροϋπερηφάνειας που απορρέει από μια διάκριση στη Eurovision και την παγκόσμια πρωτοτυπία του περιπτέρου?
Της αμπελοφιλοσοφίας, του "θα", του ξερολισμού, τοθ φαφλατισμού και της ημιμάθειας?
Των αποδεκατισμένων πολιτικών φρονημάτων και του κατακερματισμένου κοινωνικού κρατους?
Της τεμπελιάς, του σήμερα χωρίς το αύριο και της παραλίας?
Του γυφτο-ιμιτασιόν γκρικ-λοβεράδικου μεσογειακού ταμπεραμέντου και του glamour επί πιστώσει?
Δυστυχώς από αυτά τα μιμίδια δεν απαλλάσσεται κανείς άνθρωπος εν μία νυκτί.
Πόσο μάλλον ένα ολόκληρο έθνος.
σωποδήποτε που έλεγε και ο Οβελιξ.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι πρόβλημα "ελληνικής κουλτούρας". Για αυτό συμβαίνει στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες της δύσης
Αφήστε πάντως και σεις όλοι τις μεμψιμοιρίες, τα αποφθέγματα και τους αφορισμούς.
ReplyDeleteΑπό δω μέσα, λοιπόν, προτείνω να οικοδομήσουμε, οι ΝΕΟΙ in deed και εμείς οι ΝΕΟΙ in spirit, ένα ωραιότερο κόσμο. Να πάρουμε πρωτοβουλίες, ως υπεύθυνοι ΠΟΛΙΤΕΣ του ΚΟΣΜΟΥ.
Εζησα, είχα την τύχη και ευλογία να ζήσω τα τελευταία 25 χρόνια σε ένα χώρο που, μαζί με τους καλούς μου γονείς, με δίδαξε SENSE of CIVIC DUTY, αίσθημα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ευθύνης.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας ΜΠΟΡΕΙ να ΦΕΡΕΙ την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Για παράδειγμα, ο αγαπητός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μια και υιοθέτησε την WWF, μπορεί να γίνει ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που θα πηγαινέρχεται σπίτι-δουλειά με ΜΜΜ ή τα πόδια και ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που θα κάνει τον ειρηνικό πόλεμο κατά της ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΗΜΑΙΑ του.
Εύχομαι ο φίλτατος Γιώργος Παπακωνσταντίνου να πράξει το ίδιο, ώστε να μάθουν "εκεί μέσα", ό,τι ΔΕΝ τους δίδαξε η μάνα, ο πατέρας και ο δάσκαλός τους.
Γίνου και ΣΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ.
Μετά όποιος λέει έξω οι ξένοι είναι ρατσιστής! Λοιπόν έξω οι ξένοι και 20 χρόνια κάθειρξη σε όποιον απασχολεί λαθρομετανάστες. Αυτό έκαναν σε πολιτεία της Αμερικής και έφυγαν όλοι οι Μεξικάνοι μόνοι τους.
ReplyDeleteΥ.Γ. Στο ίδιο περιοδικό συντάκτης είχε γράψει παλαιότερα άρθρο στο οποίο εκθείαζε την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα της... πλατείας Θεάτρου!
Την ευημερία μας στην Ελλάδα την οφείλουμε στα εισαγώμενα κεφάλαια από την ΕΕ και στην εισαγώμενη εργασία από τους μετανάστες.Δύο συντελεστές καθαρά εξωγενείς που γιγάντωσαν το πρασιτικό κομμάτι της οικονομίας και δημιούργησαν ένα στρώμμα Νεο-προνομιούχων που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της χώρας.Το κοινωνικό αυτό στρώμμα είναι διακομματικό και υπερταξικό και εκφέρει έναν "αριστερό λόγο" ελέγχοντας τα MEDIA τα οποία καλλιεργούν την νοοτροπία του "ΟΧΙ" σε κάθε προσπάθεια κατανόησης του "Αλλου".Πολλές φορές αυτή τη στάση και αυτή τη γλώσσα τη μεταφέρουμε ανεπεξέργαστη και στο τρόπο που διατυπώνουμε τα σχόλιά μας εδώ μέσα σ'αυτό το μπλόγκ.
ReplyDeleteΚαι μη ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι μετανάστες έχουν ένα επίπεδο μόρφωσης πολύ ψηλότερο από το μέσο Ελληνα.Οσοι φεύγουν από τις χώρες τους είναι οι πιό ανήσυχοι ,οι πιό δημιουργικοί και οι πιό ταλαντούχοι.
ReplyDeleteΤο κοινωνικό αυτό στρώμμα είναι διακομματικό και υπερταξικό και εκφέρει έναν "αριστερό λόγο" ελέγχοντας τα MEDIA τα οποία καλλιεργούν την νοοτροπία του "ΟΧΙ" σε κάθε προσπάθεια κατανόησης του "Αλλου"
ReplyDeleteΜα Parmie μου, ο μεγαλύτερος ΒΛΑΞ ever στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατάφερε, λέγοντας μονο μιά λέξη, ΟΧΙ, σε όλη την καριέρα του,
να γίνει
ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Therefore, "OXI" is good for you.
ουάου,
ReplyDeleteτο γαλατάκι σου μωρό μου.