Wednesday, March 26, 2008

Γιατί λέμε όχι στο δημοψήφισμα

Η κοινωνική ένταση που επικρατεί εδώ και δύο βδομάδες με αφορμή το ασφαλιστικό, αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχουν πολιτικές επιλογές με ουδέτερο πρόσημο. Εξ’ ορισμού, οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πολιτική δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.

Στην περίπτωση των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα συντάξεων, χαμένη είναι η γενιά των μεσηλίκων που επένδυσε στη φυγή από την εργασία πριν τα 60 με συντάξεις ίσες ή υψηλότερες του τελευταίου μισθού, και κερδισμένη είναι η νέα γενιά, εργαζόμενοι και εργοδότες, η οποία προσωρινά θ’ ανασάνει από τα οικονομικά βάρη με τα οποία τη φόρτωσε η γενιά του Πολυτεχνείου και του 114 με τις διάφορες «κοινωνικές» της υπερβολές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι απόλυτα λογικό οι χαμένοι να αντιδρούν δυναμικά. Με πορείες κι απεργίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα συμπαγές κοινωνικό μέτωπο αντίστασης στις προωθούμενες αλλαγές που στόχο έχει να αναχαιτιστεί η ψήφιση κι εφαρμογή ενός νόμου που τους πλήττει άμεσα.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιχειρούν να καρπωθούν τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια προβαίνοντας σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν τους απεργούς.

Εκτός από την πρόταση μομφής που κατέθεσε σήμερα τα ΠΑΣΟΚ, αιωρείται εδώ και πέντε μέρες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την αποδοχή ή όχι του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Δεν συμφωνούμε μ’ αυτή την πρόταση.

Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική.

Πρώτον, το δημοψήφισμα επιχειρεί να σαμποτάρει μια αλλαγή που για να πετύχει, πρέπει, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, να βασιστεί στην επιλογή μη δημοφιλών μέτρων.

Στην περίπτωση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση περνάει αναπόφευκτα μέσα από τον περιορισμό των συσσωρευμένων υπερβολών του.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα αυτονόητα αιτήματα να σταματήσει το κράτος να χαρίζει ασφαλιστικά χρέη, να μειώσει το εύρος της εισφοροδιαφυγής και να κάνει καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, πρέπει επίσης να γίνουν περικοπές σε παροχές και αύξηση των ορίων ηλικίας για τους βολεμένους του συστήματος.

Ουσιαστικά, μια κοινωνικά δίκαιη και διαγενεακά αλληλέγγυα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προϋποθέτει ότι οι νέοι εργαζόμενοι παύουν να πληρώνουν τα σπασμένα του ελληνικού διανεμητικού συστήματος- μπάχαλου, με τα 155 διαφορετικά ταμεία και τους πρόωρους συνταξιούχους στα 50, τα 55, τα 57 και τα 58 χρόνια.

Δεύτερον, οι ουσιαστικές συνταγματικές προϋποθέσεις για δημοψήφισμα δεν ικανοποιούνται.

Το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για νόμο ο οποίος ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός των δημοσιονομικών.

Οι αλλαγές, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, συνιστούν ρύθμιση επιμέρους παραμέτρων του συστήματος συντάξεων με αμιγώς δημοσιονομική λογική: αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας με στόχο να προσεγγίσουν το 60ο έτος, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων.

Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια ριζοσπαστική παρέμβαση, όπως θα ήταν μια ενδεχόμενη αλλαγή μοντέλου ασφάλισης (πχ μικτό ή κεφαλαιοποιητικό) που πιθανώς και να επέβαλε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, αλλά με ένα σκληρό ομολογουμένως συμμάζεμα στο πλαίσιο του υπάρχοντος διανεμητικού συστήματος ασφάλισης.

Τρίτον, μας διακατέχει μια έμφυτη καχυποψία απέναντι στο θεσμό του δημοψηφίσματος.

Ο εν λόγω θεσμός δεν είναι πολιτικά αθώος, ούτε κοσμείται αποκλειστικά από δημοκρατικές αρετές.

Αν και εμφανίζεται ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας, το δημοψήφισμα λειτουργεί στην πράξη ως θεσμός «καισαρικής» δημοκρατίας. Ο λαός καλείται ως μάζα, και όχι ως σώμα πολιτών με διαφοροποιημένες και σύνθετες απόψεις, να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι στα διλήμματα που του θέτει η εξουσία ή ο Αρχηγός, ο οποίος επιζητεί με acclamatio τη συγκατάθεση των μαζών.

Αυτού του είδους η δημοψηφισματική δημοκρατία (plebiscitarian democracy), χωρίς ισχυρά ενδιάμεσα στρώματα μεταξύ λαού και πολιτικής ηγεσίας, που αγνοεί συνδικάτα, κινήσεις πολιτών, επιχειρηματικούς φορείς, και κοινωνία των πολιτών, μπορεί να οδηγήσει είτε στη χειραγώγηση των «μαζών» από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, είτε στην αδυναμία των τελευταίων να αντισταθούν σε λαϊκιστικές πιέσεις εκ των κάτω.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ιστορικά, οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των δημοψηφισμάτων υπήρξαν φασίστες ή αυταρχικοί πολιτικοί, όπως οι Χίτλερ και Μουσολίνι, και σήμερα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ.

Δυστυχώς, η ιστορική συγκριτική εμπειρία δείχνει ότι τα δημοψηφίσματα χρησιμοποιούνται συστηματικά για να παρεμποδίσουν τη θεσμοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων μειονοτήτων σε μία χώρα.

Η ξενοφοβική Ελβετία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα εναντίον των προσφύγων και των ξένων, μέσω συχνών δημοψηφισμάτων. Η ίδια χώρα, μέσω συνεχόμενων δημοψηφισμάτων εμπόδιζε τη παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες μέχρι και τη δεκαετία του ’70.

Το 2000 η Εκκλησία της Ελλάδος ζητούσε επίμονα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες. «Να γίνει ένα δημοψήφισμα και θα δούνε ότι ο λαός προσυπογράφει μαζί μας», διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος. Ο συλλογισμός του Χριστόδουλου ότι «ας λέει ο νόμος ό,τι θέλει, αν ο λαός δεν συναινεί, δεν εφαρμόζεται» δε διαφέρει σε τίποτα από το σημερινό συλλογισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί απέναντι στη λαϊκή βούληση».

Όπως επίσης δε λείπουν οι εγγενείς αντιφάσεις στα εκ των πραγμάτων απλουστευτικά διλήμματα των δημοψηφισμάτων. Το παράδειγμα της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ είναι ενδεικτικό: το 1994 οι πολίτες υπερψήφισαν την επιλογή για την υιοθέτηση της υποχρεωτικής εικοσιπενταετής κάθειρξης με κάθε τρίτη καταδίκη. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και κατηγορηματικά αντίθετοι με τη κατασκευή νέων φυλακών. Το γεγονός ότι ο αυξημένος αριθμός φυλακισμένων θα δημιουργούσε σημαντικές ανάγκες σε υποδομές προβλημάτισε ελάχιστους.

Υπάρχει τέλος, ένας ακόμη λόγος για να είναι κανείς καχύποπτος με το θεσμό του δημοψηφίσματος.

Όταν τα ζητήματα γενικής πολιτικής τίθενται σε απλοποιημένη διλημματική μορφή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να προβλεφθούν εγκαίρως οι επιπτώσεις ενός «Ναι» ή ενός «Όχι», ειδικά σε χώρες όπου ο δημόσιος χώρος υπολειτουργεί και όπου τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται λιγότερο για την αλήθεια και περισσότερο για την ακροαματικότητα.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εξάλλου κατά πόσο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εφόσον βέβαια η πρωτοβουλία αυτή δεν είχε το χαρακτήρα της επικοινωνιακής μπλόφας, θα κατάφερναν να «συναντηθούν» κάτω από μια κοινή συνισταμένη θετικών προτάσεων για το ασφαλιστικό, και όχι απλά και μόνο πίσω από την αιχμή του «όχι σε όλα».

Σήμερα, σε περίπτωση που διεξάγονταν δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, είναι πολύ πιθανό ότι οι πολίτες θα καταδίκαζαν τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: έχουμε κατανοήσει σε βάθος ως λαός τις επιπτώσεις που θα έχει η εθνική αδράνεια στο ασφαλιστικό για τους νέους εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενιές;

117 comments:

  1. μήπως αγνοείτε το σύνταγμα ρε παιδιά.Μηπως λέω αρνίστε στη κοινωνία οπως αυτή εκφράζεται απο τα συνδικάτα και τα κόμματα να διατυπώνουν την αντίθεσή τους σε αποφάσεις της πλειοψηφίας.Μήπως παραστάνετα το δεκανίκι της ΝΔ ή απλά είστε αφελείς.
    Τί λέιει ο πολύς κομφούκιος που ασχολείται μ ονίμως με το πασοκ με τρόπο που δηλώνει μίσος και εμπάθεια.

    ReplyDelete
  2. Τα όσα επισημαίνετε στην ανάρτησή σας είναι πολύ σωστά - κυρίως ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μέσω ενός δημοψηφίσματος για κοινωνικό θέμα απλώς εγκρίνεται ή απορρίπτεται ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αλλά θα μπορούσε κανείς να διαφοροποιηθεί από τη γενικευμένη κριτική των δημοψηφισμάτων που κάνετε (παρ' όλον που τα επιμέρους σημεία είναι πολύ σωστά). Συγκεκριμένα, η απάντηση στο καταληκτικό ερώτημα της ανάρτησης, εάν έχουμε κατανοήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η αδράνεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, η απάντηση θάπρεπε να είναι ότι, είτε το έχουμε κατανοήσει, είτε όχι, η ίδια η κοινωνία θα επωμισθεί, κατ' αρχήν, τις επιπτώσεις της (ενδεχομένης) απρονοησίας της. Αν μου αντιτείνετε ότι θα διαμορφωθεί, ενδεχομένως, μια πλειοψηφία από όσους θέλουν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα, μεταθέτοντας τα οικονομικά βάρη στις επόμενες γενεές (οι οποίες σήμερα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή υποεκπροσωπούνται στο εκλογικό σώμα) θα συμφωνήσω μαζί σας, πρόκειται όμως για κάπως διαφορετικό ζήτημα.

    ReplyDelete
  3. ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ



    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


    ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΛΟΓΩ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

    ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ


    ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

    ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

    ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ

    ReplyDelete
  4. Ρε παιδιά, μήπως δεν έχετε καταλάβει ότι η ζωή δεν είναι μόνο το τώρα? Ο νέος του σήμερα θα είναι ο μεσήλικας του άύριο πολύ γρήγορα. Και μπορεί ο νεος να έχει να καλύψει ανάγκες του στιλ (αξιοπρεπή ζωή, κτλ), αλλά ο μεσήλικας λογικά θα έχει να καλύψει και οικογένεια. Αν κατεδαφιστούν όλα τι θα γίνει με τις οικογένειες? Πως θα λυθεί το δημογραφικό που συνεχώς επικαλείστε? Φαύλος κύκλος...
    Αύριο εμείς σαν μεσήλικοι θα δουλεύουμε σε 1 σύστημα ίσως λίγο καλύτερο από των νεώτερων και αυτοί μας βλέπουν σαν "προνομιούχους" (εκτός & αν έχουν προλάβει να τους εξαθλιώσουν όλους). Θα είναι όμως έτσι? Θα είμαστε εμείς οι προνομιούχοι που θα πρέπει να κάνουμε θυσίες?

    Υ.Γ.1. Με δημοψήφισμα έχουμε αποκτήσει & το σημερινό πολίτευμα.

    Υ.Γ.2.Διαφωνώ με τη συλλογιστική σας γενικώς για τα δημοψηφίσματα. Η δημοκρατία αυτό είναι. Να εφαρμόζεται η άποψη των πολλών. Ίσως είναι μέτριο σύστημα, αλλά αυτό είναι. Και στην τελική είναι πολύ πιο σωστό από τη σημερινή έκφραση της δημοκρατίας που είναι έκτρωμα (μιντιοκρατία, διαπλοκή, κτλ). Ή μήπως θεωρείτε δημοκρατία την σημερινή κυβέρνηση? Την έχει ψηφίσει το 40% των πολιτών που ψήφισαν έγκυρα. Αν βάλουμε (αποχή, λευκά, κτλ) καταλαβαίνετε τι δημοκρατία έχουμε.

    ReplyDelete
  5. Ειναι τουλαχιστον προκλητικό να ακους καποιους να διαμαρτύρονται οτι δεν θα αντεξουν να δουλεψουν μεχρι τα 60 ενώ εχουν όλοι σιωπηρώς δεχτει οτι οι μετά του 93 ασφαλισμενοι θα αντεξουν να εργαστουν μεχρι τα 65. Προφανως οι πριν του 93 εχουν υποστει καποια γενετική μετάλλαξη που τους κανει πιο ανθεστικούς ενω οι αλλοι και μεχρι τα 55 να δουλεψουν το θεωρούν πολυ βαρβαρο.
    Απο την άλλη, ακομα και αν συμφωνεις με μια γενικότερη - αμφιβολη - εξισωση που επιχειρεί το νομοσχέδιο το αλλό ουσιαστικό θέμα ειναι αν όντως αξίζει το κόπο, δηλαδή ειναι αποτελεσματικό? μαλλόν μια τρυπα στο νερό ειναι αλλα τελοσπαντων

    ReplyDelete
  6. @ ανώνυμος

    δεν αγνοούμε το Σύνταγμα, το άρθρο 44 του οποίου και διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή πριν γράψουμε το post. Ωστόσο το ούτε το Σύνταγμα ούτε η μέχρι σήμερα καθιερωμένη ερμηνεία του από τα κόμματα και τους ειδικούς ευνοεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για θέματα εκτός των πολιτειακών ζητημάτων.

    Ακόμα κι εκεί πάντως εμείς έχουμε επιφυλάξεις. Στον 20ο αιώνα έγιναν 7 δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, 6 για το πολιτειακό και ένα για έγκριση συνταγματικού κειμένου. Τα πολιτειακά κατέληξαν σε τρία υπέρ της βασιλείας και τρία υπέρ της δημοκρατίας.

    For the record υπάρχουν και τέσσερα που δεν έγιναν: Ένωση Κύπρου με ΕΕ (1950), ένταξη στην ΕΟΚ (1981), είσοδος στην ΟΝΕ (1998), ταυτότητες (2000), πέντε αν βάλουμε και το μακεδονικό

    ReplyDelete
  7. @ averell φυσικά αυτό που λες αντιτείνουμε . Ίσως είναι κακοδιατυπωμένο το τέλος του post

    ReplyDelete
  8. @ ανώνυμος το γιαουρτάκι κάνει καλό στην υγεία

    ReplyDelete
  9. Καλη στη θεωρία η ιδεα του δημοψηφίσματος, αλλα κρυβει και πολλές παγίδες.
    Αν για παράδειγμα ειχε ο λαός αποφασίσει το αν θα μπούμε στη ΕΟΚ τώρα μάλλόν θα ειμασταν κατι σαν Ιραν -χωρις πετρελαιο - που δεν θα ειχε καν τη πολυτελεια να σηζητα για ορια ηλικιας στα 65 και δημοψηφίσματα.
    Το θέμα πέρα απο τις εγγενείς αδυναμιες των δημοψηφισμάτων που αναφέρθηκαν ειναι και ποιός είναι ο λαός που αποφαζίζει καθώς και με ποιά ενημέρωση απο τα κόμματα και απο τα ΜΜΕ. Τωρα αν πιστευετε οτι με τα κομματα και με τα ΜΜΕ που έχουμε θα ενημερωθέι ο λαος σωστα....
    Στη τελική υπάρχουν και οι εκλογές, αν δεν σας αρέσει καταψηφίστε τη κυβέρνηση, ή ζητήστε ενα -σοβαρό - σχέδιο για το ασφαλιστικό απο το κάθε κόμμα ΠΡΙΝ τις εκκλογές, που να λέει όμως και απο που θα βρεθούν τα λεφτά. Ετσι θα ψηφίσουμε θετικά και έχοντας περισσότερες επιλογές απο ένα ξερό όχι που στη τελική θα μας αφήσει με το τωρινό ασφαλιστικό σύστημα που και αυτό σε πολυ λίγους αρέσει

    ReplyDelete
  10. @ ανώνυμος παρακάτω
    ΛΕΣ
    Ρε παιδιά, μήπως δεν έχετε καταλάβει ότι η ζωή δεν είναι μόνο το τώρα? Ο νέος του σήμερα θα είναι ο μεσήλικας του άύριο πολύ γρήγορα. Και μπορεί ο νεος να έχει να καλύψει ανάγκες του στιλ (αξιοπρεπή ζωή, κτλ), αλλά ο μεσήλικας λογικά θα έχει να καλύψει και οικογένεια.

    ναι αυτό λέμε κι εμείς. Μόνο που η ευθύνη και η υπευθυνότητα δεν πρέπει να τη δείχνουν μόνο οι νέοι, αλλά και οι μεσήλικες και ειδικά αυτοί που θεωρούν λογικό και κοινωνικό να παίρνουν σύνταξη στα 50 και τα 55 και γενικά πριν τα 60. Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που θεωρούν κοινωνικό δικαίωμα και κατάκτηση, η σύνταξη δηλαδή στα 50 είναι μια υπερβολή που θα την πληρώσουμε εμείς;

    ReplyDelete
  11. παρακαλούμε χρησιμοποιείτε nicks για να μην μπερδευόμαστε

    ReplyDelete
  12. @ ανώνυμος

    ΛΕΣ
    Αύριο εμείς σαν μεσήλικοι θα δουλεύουμε σε 1 σύστημα ίσως λίγο καλύτερο από των νεώτερων και αυτοί μας βλέπουν σαν "προνομιούχους" (εκτός & αν έχουν προλάβει να τους εξαθλιώσουν όλους). Θα είναι όμως έτσι? Θα είμαστε εμείς οι προνομιούχοι που θα πρέπει να κάνουμε θυσίες?

    Όχι διότι αν μεταβούμε σ' ένα ΜΙΚΤΟ ασφάλισης όπως προτείνουμε κι εμείς και πολλοί άλλοι, τότε δε θα μιλάμε ούτε για προνομιούχους, ούτε για θυσίες στο ασφαλιστικό αλλά για το πως θα αυξάνεται η σύνταξή μας στο μέλλον. Οι προνομιούχοι είναι οι προσοδοθήρες του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος

    ReplyDelete

  13. Στην περίπτωση των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα συντάξεων, χαμένη είναι η γενιά των μεσηλίκων που επένδυσε στη φυγή από την εργασία πριν τα 60 με συντάξεις ίσες ή υψηλότερες του τελευταίου μισθού, και κερδισμένη είναι η νέα γενιά, εργαζόμενοι και εργοδότες


    ΨΕΜΑ 1ο: Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ "ΠΑΛΙΟΥΣ"

    Οι ρυθμίσεις όλων των ασφαλιστικών νομοσχεδιών από το 90 και μετά είναι επαχθέστερες για τους νέους και όχι για τους παλιούς εργαζόμενους. Η σαλαμοποίηση εφαρμόστηκε πρώτη φορά με το νόμο Σιούφα και χτύπησε τους νέους εργαζόμενους με στόχο να υφαρπάξει τη συναίνεση των παλιών.

    Αντίστοιχο σενάριο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπου προκειμένου να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των νέων εργαζομένων προς το χειρότερο προωθήθκε η λύση της εθελούσιας εξόδου για τους παλιούς.

    Η λογική του "διαίρει και βασίλευε" βολεύει μόνο το κεφάλαιο και το κράτος του. Μόνο τους εργοδότες και την κερδοφορία τους. Είναι επιζήμια τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους παρόλο που φαίνεται τη μία ή την άλλη φορά ότι ευνοεί το ένα από τα δύο κομμάτια. Η G700 παίζει τη δεύτερη εκδοχή.


    Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι απόλυτα λογικό οι χαμένοι να αντιδρούν δυναμικά. Με πορείες κι απεργίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα συμπαγές κοινωνικό μέτωπο αντίστασης στις προωθούμενες αλλαγές που στόχο έχει να αναχαιτιστεί η ψήφιση κι εφαρμογή ενός νόμου που τους πλήττει άμεσα.

    ΨΕΜΑ 2ο: ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

    Όποιος συμμετείχε στις πορείες είδε με τα μάτια του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν στις ηλικίες 20-40, καμία σχέση με τη διαστρεβλωτική παρουσίαση που κάνει εδώ η G700. Πολλοί φοιτητές, επισφαλείς εργαζόμενοι ΚΑΙ μεσήλικες συμμετείχαν στις πορείες και τις απεργίες. Το κλίμα σχετικά με τη μεταρρύθμιση ήταν αυτό της διάχυτης κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Αν ήταν κάποιος που απέτρεψε την επέκταση του κινήματος ήταν η συνδικαλιστική ηγεσία (ΓΣΕΕ) της οποίας τα αίτηματα ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ στο τωρινό νομοσχέδιο: οι συνδικαλιστές γίνονται πλειοψηφία στη διοίκηση των επικουρικών, σχηματίζεται το "Ασφαλιστικό Κεφάλαιο των Γενεών" και προωθείται η ενοποίηση των ταμείων (όλα δικά τους αιτήματα). Με τους χειρισμούς τους υπονομεύεται όποια προσπάθεια κλιμάκωσης και ενοποιήσης των απεργιών. Σε χώρους όπου η ισχύς των εργαζόμενων είναι μεγάλη (βλ. δάσκαλοι) καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας.

    Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς το απεργιακό κίνημα ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να καρπωθούν την πολιτική υπεραξία με τις διάφορες κινήσεις που κάνουν



    Πρώτον, το δημοψήφισμα επιχειρεί να σαμποτάρει μια αλλαγή που για να πετύχει, πρέπει, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, να βασιστεί στην επιλογή μη δημοφιλών μέτρων.


    ΨΕΜΑ 3ο: Η "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

    Η μόνη επιτυχία που μπορεί να έχει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι να ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Ποιον ωφελεί; ΑΦΕΛΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ: Μα φυσικά την κερδοφορία, μέσα από τη μετακύλιση του κόστους αναπαραγωγής στους ίδιους τους εργαζόμενους



    Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα αυτονόητα αιτήματα να σταματήσει το κράτος να χαρίζει ασφαλιστικά χρέη, να μειώσει το εύρος της εισφοροδιαφυγής


    ΨΕΜΑ 4ο: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    Είναι ΓΕΛΟΙΟ να μιλάμε για αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής όταν οι ασφαλιστικοί νόμοι έχουν ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ των επιχειρήσεων, κάνουν συνέχεια ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, και τώρα ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ! (ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ) ΤΟ 80% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ παίρνει την κατώταξη σύνταξη. Με την ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ των εργασιακών σχέσεων (τα STAGE, τη μειωμένη απασχόληση, τα μπλοκάκια κλπ) οι ΕΙΣΡΟΕΣ μειώνονται ακόμα περισσότερο
    με σκοπό τη διαιώνιση αυτού του τεράστιου ποσοστού συνταξιούχων που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη (κάτι που οφειλόταν σε άλλους λόγους παλιότερα)



    ότι οι νέοι εργαζόμενοι παύουν να πληρώνουν τα σπασμένα του ελληνικού διανεμητικού συστήματος- μπάχαλου, με τα 155 διαφορετικά ταμεία και τους πρόωρους συνταξιούχους στα 50, τα 55, τα 57 και τα 58 χρόνια.


    ΨΕΜΑ 5ο: ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

    Το νομοσχέδιο ΑΥΞΑΝΕΙ το ποσοστό μείωσης της μειωμένης σύνταξης και αυτό αφορά και τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους. Επιπλέον οι ρυθμίσεις για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά αφορούν και τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους. Αυξήθηκε το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους από τα 55 στα 60 χρόνια. Επιπλέον ουσιαστικά καταργήθηκε η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, που ίσχυε και για τους νέους εργαζόμενους), παρά τη δήθεν υπαναχώρηση. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Η ΠΕΤΡΑΛΙΑ ειναι ότι στη νέα ρύθμιση η 37ετια πρέπει να είναι στον ΙΔΙΟ φορέα ασφάλισης.

    Αφήστε τα ΣΑΠΙΑ λοιπόν



    Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια ριζοσπαστική παρέμβαση, όπως θα ήταν μια ενδεχόμενη αλλαγή μοντέλου ασφάλισης (πχ μικτό ή κεφαλαιοποιητικό) που πιθανώς και να επέβαλε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, αλλά με ένα σκληρό ομολογουμένως συμμάζεμα στο πλαίσιο του υπάρχοντος διανεμητικού συστήματος ασφάλισης.


    ΨΕΜΑ 6ο: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΥ

    Ήδη ο νόμος Ρέππα προέβλεψε την ίδρυση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Η ενοποίηση των επικουρικών επίσης κατευθύνεται προς το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    Το επιχείρημα σας θυμίζει φτηνούς δικηγόρους στο πρωτοδικείο και είναι αντάξιο του Ρουσσόπουλου (αλλά και των ΠΑΣΟΚων)



    χωρίς ισχυρά ενδιάμεσα στρώματα μεταξύ λαού και πολιτικής ηγεσίας, που αγνοεί συνδικάτα, κινήσεις πολιτών, επιχειρηματικούς φορείς


    ΜΗ ΛΕΤΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΔΟ" που ακολουθείται δίοτι δεν προχώρησε η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΟΔΟΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ένα σωρό συνδικάτα και ομάδες εργαζομένων έχουν δημοσιεύσει αναλύσεις, μοιράσει προκηρύξει. Το θέμα έχει συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις, στις εφημερίδες, στην τηλεόραση κλπ. ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΘΕΣΜΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ.

    Ουσιαστικά πρόκειται περί τεχνάσματος για την αποκόμιση ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ και ΞΕΝΕΡΩΜΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που λέτε!




    φασίστες ή αυταρχικοί πολιτικοί, όπως οι Χίτλερ και Μουσολίνι


    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ο ΧΙΤΛΕΡ και ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ έκαναν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ και τα δήθεν δημοψηφίσματα (με πλειοψηφίες της τάξης του 90%) ήταν απλώς προπέτασμα καπνού που κάλυπτε τις δικτατορικές τους πρακτικές.


    να παρεμποδίσουν τη θεσμοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων μειονοτήτων σε μία χώρα.


    ΠΑΡΟΤΙ ΘΕΩΡΩ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, θα σας θυμίζω ότι η ΔΑΝΙΑ που τόσο γουστάρετε έχει διοργανώσει ΟΥΚ ολίγες φορές δημοψηφίσματα για ζητήματα της σχέσης της με την ευρωπαϊκή ένωση (π.χ. για την ΟΝΕ). Επιπλέον οι Γάλλοι ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ το ευρωσύνταγμα και τώρα οι ΕΠΑΪΟΝΤΕΣ προσπαθούν να το φέρουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ.


    Ο συλλογισμός του Χριστόδουλου ότι «ας λέει ο νόμος ό,τι θέλει, αν ο λαός δεν συναινεί, δεν εφαρμόζεται» δε διαφέρει σε τίποτα από το σημερινό συλλογισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί απέναντι στη λαϊκή βούληση».


    Η συνήθης απάτη των policy makers και των ιδεολόγων της αστικής δημοκρατίας είναι να μετατρέπουν τα ζητήματα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ σε ζητήματα ΜΟΡΦΗΣ.

    Το μόνο κοινό ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζητήματα που αναφέρετε είναι ότι και για τα δύο έγινε αίτημα για δημοψήφισμα. ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΛΥΑΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΩΝ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ.

    Ο Χριστόδουλος ΕΚΦΡΑΖΕΙ μια συγκεκριμένη φράξια της εξουσίας και τους κεφαλαίου στην Ελλάδα που
    έχασε κατά κράτος μέσα στη δεκαετία του '90.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να πέσει λόγω της πρότασης δημοψηφίσματος. Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ. Στη συνέχεια αυτός ο συσχετισμός δύναμης μπορεί ενδεχομένως να εκφραστεί σε ένα δημοψήφισμα, στην πτώση της κυβέρνησης κλπ κλπ.



    Το ερώτημα όμως είναι το εξής: έχουμε κατανοήσει σε βάθος ως λαός τις επιπτώσεις που θα έχει η εθνική αδράνεια στο ασφαλιστικό για τους νέους εργαζόμενους και τις μελλοντικές γενιές;


    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ "ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ "ΦΤΩΧΟΙ" ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΤΕ!!!! ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ "ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ"

    Ε ΑΪ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ

    ReplyDelete
  14. ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΘΕΣΜΟΛΑΓΝΑ (ΟΠΟΤΕ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ) ΛΟΓΙΚΗ Η ΝΔ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ "ΤΡΙΑ ΔΕΝ".

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ReplyDelete
  15. ΣΤΕΓΝΑ


    ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ


    ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ

    11 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ


    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ReplyDelete
  16. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή χάρη στην ΟΝΕ, η οποία μας επιτρέπει να ζούμε με τα ελλείμματά μας, δημοσιονομικά και άλλα, χωρίς να πληρώνουμε τις επιπτώσεις. Τουλάχιστον για την ώρα.

    ReplyDelete
  17. Παντως ασχετα απο το θεωρητικο κοσμο που ζει ο μαρξ, τουλαχιστον στον κυκλο μου όλοι οι συνταξιούχοι απο 55 εως 65 εργάζονται. Τώρα πως γίνεται να εργάζονται και απο την άλλη να φωνάζουν οτι δεν αντεχει καποιος να δουλευει ως τα 60 δεν μπορώ να το καταλάβω. Μαλλόν μπορω, γιατι θέλουν και σύνταξη και τα μαυρα για εξτρα χαρτξιλήκι, ή ε΄στω σύνταξη να ειναι το χαρτξιλήκι

    ReplyDelete
  18. Μια και μιλάτε για Αργεντινή, μπορείτε να μας πληροφορήσετε ποιοι την οδήγησαν εκεί?
    Οι κακοί σοσιαλιστές τύπου Τσάβες? Και όμως η Αργεντινή έφτασε εκεί που έφτασε γιατί ακολούθησε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ τις πολιτικές που τις πρότεινε - επέβαλλε η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    ReplyDelete
  19. Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που μετά τη σύνταξη σου αφαιρεί το δικαίωμα εργασίας. Γιαυτό και δουλεύεις μαύρα.

    Ευαλφάλεια στην συνταξιοδότηση.

    Ενεργή γήρανση, είναι το μότο όλης της Ευρώπης.
    Του κόσμου παρακαλώ, επιπλέον των κυβερνήσεων. Και των ξένων δυτικών εργαζόμενων στην Ελλάδα επίσης.

    Καιρός να τα υιοθετήσουμε κι εμείς.

    ReplyDelete
  20. Μα εδώ αγαπητέ ανώνυμε δε μιλάμε ούτε για νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες, ούτε για ΔΝΤ και Παγκόσμιες Τράπεζες.

    Είναι δεδομένη και τεκμηριωμένη η διεθνής βιβλιογραφία στα λάθη και περιορισμένης - δογματικής αντίληψης, ειδικά του ΔΝΤ, στο παρελθόν. Γιαυτό και από τις αρχές του 1990 έχει αρχίσει μια ριζική αναδιάρθρωση στους στόχους και ρόλο, και επίσης και στη δομή αντιπροσώπευσης αυτών των θεσμών.

    Το κακό όμως στην Αργεντινή και στην ευρύτερη περιοχή την έκαναν οι τράπεζες των ευρωδολλαρίων, οι οποίες με την ανεξέλεγκτη παρουσία τους ως χρηματοδότες εύκολων δανείων στις χώρες στυλ Αργεντινής όχι μόνο δε βοήθησαν τις χώρες με πρόγραμμα και κατεύθυνση, αλλά έφεραν την παγκόσμια οικονομία σε κρίση τη δεκαετία του 80 με τεράστια ανεργία και λοιπές συνέπειες στις δυτικές χώρες ακόμα.
    Και μετά ακολούθησε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για να μαζέψει τα σπασμένα και τα ασυμάζευτα.

    ReplyDelete
  21. Με αφορμή την τεράστια έκθεση λατινοαμερικάνικων κι αφρικάνικων χωρών σε τράπεζες ακολούθησε και η διαγραφή χρεών και η δημιουργία του Poverty Reduction Facility, που για πρώτη φορά ενέπλεκε όχι μόνο τα κράτη δέκτες των δανείων, αλλά ΚΑΙ την κοινωνία των πολιτών στη χάραξη προγράμματος.

    ReplyDelete
  22. Δυστυχώς οι τράπεζες είναι τα κακά παιδιά. Σε περιόδους ανάπτυξης ανοίγονται και ξεζουμίζουν, σε περίοδους κρίσης και με καθόλου ρευστότητα λόγω των άπληστων τακτικών τους, ζητιανεύουν από τις κυβερνήσεις να τους διασώσουν από την κατάρρευση. Αυτό είναι δίλημμα μεγάλο σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος κράτη και κοινωνίες να αποδεσμευτούν από αυτό το καθεστώς ομηρίας που έχει επιβληθεί. Τα Sovereign Wealth Funds θα μπορούσαν να είναι μια πολύ καλή λύση, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, εκτός της Νορβηγίας, έχουν αποδειχτεί μηχανισμοί επεκτατικής πολιτικής χωρών και σκοτεινών καθεστώτων/ κρατικών επιχειρηματιών, και αλλαγής ισορροπιών δυνάμεως ισχύος ανά την υφήλιο.

    ReplyDelete
  23. Κι ο Τσάβες δεν είναι σοσιαλιστής, είναι λαϊκιστής δικτάτορας. Εκτός αν αυτό θεωρείτε μερικοί σοσιαλισμό. τότε να ξέρουμε γιατί μιλάμε

    ReplyDelete
  24. Marx διαφωνούμε στα πάντα εκτός από ένα σημείο. Ότι τελικά το τι πετυχαίνει κανείς και τι όχι είναι ζήτημα ισχύος και κοινωνικών συσχετισμών. Κι εμείς με τα ταπεινά μέσα που διαθέτουμε αυτό το συσχετισμό προσπαθούμε να επηρεάσουμε. Επιχειρούμε να προκαλέσουμε ένα ρήγμα στις βασικές παραδοχές του τρόπου σκέψης που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά και ο οποίος είναι ουσιαστικά μια λάιτ εκδοχή του μαρξιστικού δόγματος με μπόλικο αριστερό δήθεν που λέει κι ο Τζίμης Πανούσης, αλλά χωρίς αριστερά αποτελέσματα δυστυχώς.



    Στο ασφαλιστικό οι απόψεις μας είναι ξεκάθαρες: θέλουμε ένα σύστημα ασφάλισης και συντάξεων σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο, διαγενεακά αλληλέγγυο και βιώσιμο. Αυτό δεν μπορεί να είναι το υπάρχον σύστημα φτώχειας, ανισοτήτων και υπερβολών. Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένας συνδυασμός ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, δηλαδή το MIKTO σύστημα. Ο νόμος της ΝΔ, ο οποίος έρχεται από 4 χρόνια αδράνειας και σαλαμοποίησης του ασφαλιστικού, είναι μια τρύπα στο νερό σε σχέση με το ιδεατό, βάζει όμως μια σειρά σε κάποιες υπερβολές, όπως το να πληρώνουμε συντάξεις στα 50 και τα 55.

    Εμείς θα περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να επικροτήσουν την κοινωνική αναλγησία των πρόωρων συντάξεων και να προωθήσουν τουλάχιστον το θέμα της ενοποίησης των ταμείων επιβάλλοντας την άποψή τους (πάγια άποψή τους) για τρία κύρια ταμεία ασφάλισης στον υπάρχον νόμο. Αντ' αυτού επιδίδονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

    ReplyDelete
  25. Τελικά δεν θεωρώ καθόλου σύμπτωση ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ:

    1) Πάνε να γίνουν όταν στην εξουσία είναι η ΝΔ

    2) Γίνονται όταν υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση.

    3) Προκαλούν τάχα μου κοοινωνική δυσαρέσκεια.

    Κάτι άλλο: Τι έγινε και συμφώνησαν σήμερα ΓΣΕΕ-ΣΕΒ; Μήπως κατάλαβαν ότι δεν τους συμφέρει να κάνουν "μαγκιές";;

    ReplyDelete
  26. Η δημογραφική γήρανση αγγίζει τη βάση του προβλήματος του ασφαλιστικού σε όλη τη Δύση. Μπορεί ακόμα οι ισορροπίες να διατηρούνται, όχι όμως στα επόμενα 20-30 χρόνια. Άρα πρέπει να βρούμε μεθόδους αποταμίευσης πέρα από το διανεμητικό, και περισσότερο δίκαιο για νέες ευπαθείς ομάδες (που με τις δημογραφικές εξελίξεις γίνονται όλο και περισσότερο οι νέοι/εες). Άλλο να πληρώνουν τέσσερις για 1, κι άλλο ένας για έναν.

    Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι όμως να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές με προστιθέμενη αξία δεν έρχονται μια νύχτα και τελειώσανε. Απαιτούνε συνεχή κοινωνική και πολιτική διεργασία πολλών ετών, και ευέλικτες, έυκολα προσαρμόσιμες σε διαφορετικά δεδομένα.

    Ο διάλογος κι η ευαισθητοποίηση δεν είναι λέξεις θεωρητικές επί χάρτου. Είναι προαπαιτούμενα για την συμμετοχική, κατανοητή και αποτελεσματική αλλαγή. Και πάνω απ' όλα ο κοινωνικός διάλογος. Κι όσο και να πονάει μερικούς, ο διάλογος έχει αρχίσει σε μερικές γωνιές όπως ο διαδικτυακός χώρος των G700. Και πρέπει να συνεχίσει καθολικά, όχι να αποφεύγεται με επαναστατικές γυμναστικές και άγονη άρνηση συμμετοχής από θιγμένες ομάδες.

    Δε σας τιμά μεσήλικες να αρνείστε να συζητήσετε. Δε σας τιμά γιατί τζάμπα πάνε όλα τα λεφτά που ξοδέψατε για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας.

    ReplyDelete
  27. @ anonymous

    Και μιας και μιλάς περί Αργεντινής κλπ, ακριβώς λαϊκιστές φαταούλες δικτάτορες στυλ Τσάβες ήταν που αγνόησαν τις σκληρές διαδικασίες ανάπτυξης με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, και πήγαν στα EASY MONEY των EUROBANKS, και φάγανε, φάγανε, φάγανε, χωρίς να επενδύσουν σε τίποτα. Αλλά ο κακός ο λύκος δεν είναι σαν το ΔΝΤ. Είναι σαν τη Citigroup, τη JP Morgan κλπ.

    ReplyDelete
  28. @ giannis

    ναι τα βρήκαν έληξαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ

    το in.gr λέει

    Σε συμφωνία για διετή εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2008-2009) κατέληξαν την Τετάρτη η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.

    Τα ποσοστά των αυξήσεων στους μισθούς ανά οκτάμηνο (1/1/2008, 1/9/2008 και 1/5/2009) είναι 3,45%, 3% και 5,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται πλέον στα 740 από 658 ευρώ.

    Το κατώτατο ημερομίσθιο θα ανέλθει στα 33,04 από 29,29 ευρώ. Σωρευτικά, η αύξηση είναι 12,4%.


    Μπράβο λοιπόν στη ΓΣΕΕ. Όπως είπε ο πρόεδρος της Γιάννης Παναγόπουλος είναι μία «καλή συμφωνία», και όπως συμπλήρωσε κι ο γγ της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Κ.Πουπάκης, ο είναι μία «συμφωνία που καταγράφει το μάξιμουμ των εφικτών επιδιώξεων».

    ReplyDelete
  29. Ναι, το ξέρω ότι τα βρήκαν, αλλά πώς και αποφάσισαν να συμφωνήσουν ενώ ο Παναγόπουλος φώναζε συνέχεια ότι αυτές οι αυξήσεις είναι μικρές;

    Μήπως συμφώνησαν επειδή έφαγαν "άκυρο" από τον λαό με το θέμα των απεργιών;

    ReplyDelete
  30. Ενα δίκαιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να είναι ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ διοικητικά και ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ως προς τις προυποθέσεις θεμελίωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
    Αυτό "σηματοδοτεί",με πολλή διακριτικότητα, το υπό ψήφιση Ασφαλιστκό νομοσχέδιο.
    Ενα ΟΧΙ σαυτό σημαίνει ΑΝΑΙΡΕΣΗ των, δειλών έστω,θετικών χαρακτηριστικών του.

    ReplyDelete
  31. Μου θέλετε και δημοψήφισμα όταν επιδεικτικά αρνηθήκατε κάθε διάλογο

    ReplyDelete
  32. Προς το παρόν Παρμενίδη έχουμε ενοποίηση μηχανογραφική και αύξηση διοικητικών θέσεων και κτιρίων, επιπλέον των υφιστάμενων. Μήπως ήταν το κόστος της μεταρρύθμισης για να κατευνάσει τους βολεμένους κρατικίστικους δικτατοράκους? Μπορεί, πάντως τα διοικητικά και λειτουργικά έξοδα είναι αρκετά, και πρέπει σιγά σιγά να μειώνονται, γιατί από τους δικούς μας πόρους καλύπτονται.

    ReplyDelete
  33. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, δυστυχώς -και όπως ήταν αναμενόμενο- η αλήθεια και η συνειδητοποίηση των πραγματικών συνθηκών που βιώνουμε τώρα (2008 και όχι '78, '88, '98) ενοχλεί.

    ReplyDelete
  34. "Μπορεί, πάντως τα διοικητικά και λειτουργικά έξοδα είναι αρκετά, και πρέπει σιγά σιγά να μειώνονται, γιατί από τους δικούς μας πόρους καλύπτονται.

    March 26, 2008 5:50 PM"

    Το Ασφαλιστικό χρειάζεται Διοίκηση και Οργάνωση για να μπορεί να αξιοποιεί με το καλύτερο τρόπο τους Πόρους του.Είναι το ΠΡΩΤΟ που χρειάζεται.Τα άλλα ακολουθούν.Μόνο έτσι θα αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή.Η μη θεσμοθετημένη φυσικά.Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση ΕΠΕΙΓΟΥΝ.

    ReplyDelete
  35. δεν ειναι συμφωνο ουτε με το Συνταγμα ουτε με την κοινη λογικη να κανουμε δημοψηφισμα για ο,τι γουσταρει ο καθενας. Ενα δημοψηφισμα για το ασφαλιστικο θα ηταν για μενα βαθια αντιδημοκρατικο

    ReplyDelete
  36. E οχι και "τα κόμματα και τα συνδικάτα εκφράζουν την κοινωνία"
    ΄Τον μόνο που εκφράζουν είναι κάτι καρεκλοκένταυρους πολιτικούς ή "συνδικαλιστές"

    ReplyDelete
  37. @Μάρξ
    "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ....."

    Καλά τις Δικτατορίες τις ληγουρεύεσαι και σου φεύγουν τα σάλια όταν μιλάς γιαυτές.Τί βίτσιο είναι κι'αυτό να θες να είσαι συνέχεια από κάτω.Σου συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο;

    ReplyDelete
  38. @ giannis

    μπα το ερώτημα είναι γιατί συμφώνησε ο ΣΕΒ σε αυξήσεις που θεωρούσε απαράδεκτα μεγάλες. Μάλλον γιατί αντιλαμβάνεται το κύμα κοινωνικής κατακραυγής και δίνει μισθούς για να πάρει μεταρρυθμίσεις. εικασίες κάνουμε έτσι... σε κάθε περίπτωση η ΕΓΣΣΕ είναι θετική εξέλιξη

    ReplyDelete
  39. καλά, σίγουρα συμφώνησαν στα περι ελαστικοποίησης στην αγορά εργασίας.

    Θα δείτε σύντομα να γίνεται πρόταση για αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από το 2% στο 5%-6%, για να φτάσει στο Ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%)

    ReplyDelete
  40. Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 4%, και οι αυξήσεις φτάνουν το 5%. Από τις αυξήσεις τη μερίδα του λέοντος κρατάει το ΙΚΑ. Οι πραγματικοί μισθοί ίσως και να μειώνονται. Αλλά κερδίζουν credits οι μέλλοντες βουλευτές - νυν συνδικαλιστές.

    ReplyDelete
  41. Παρμενίδη κανείς δε διαφώνησε για τη διοίκηση και την οργάνωση. Θα περίμενε κανείς όμως με τη διοικητική ενοποίηση να δει και οικονομίες κλίμακας στη διοίκηση, όχι αύξηση προσωπικού και λοιπών υποδομών επιπλέον των υφιστάμενων. Σαν διακανονισμός μου φαίνεται παρά σαν διοικητική ενοποίηση. Τουλάχιστον θα αποκτήσουν μερικά ταμεία σύστημα μηχανοργάνωσης και θα μάθουν επιτέλους πόσους ασφαλισμένους έχουν.

    ReplyDelete
  42. @ g700

    Καλά πάτε. Συνεχίστε τον αγώνα σας. Κάθε ένας που έχει κάποιο καημό κάνει κι ένα blog. Ο αγώνας συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται,συνεχίζεται

    ReplyDelete
  43. Σταματήστε να παριστάνετε τους υπερασπιστές της γενιάς των 700!Αν δουλεύατε΄οντως και δεν σας πλήρωνε η Φιλελεύθερη Συμμαχία και η Καθημερινή θα παίρνατε τα @@ μου...Πηγαίνετε να πείτε στους εργαζόμενους των 700ε ότι παίρνουν πολλά και ότι για όλα φταίει το δημόσιο....Οι μεγάλες εταιρίες ρε καλόπαιδα με τους μισθούς τίποτα δεν φταίνε ή το τσουτσουνάκι σας δεν φτάνει για να τα βάλετε με τα μεγάλα αφεντικά;;;Ε;;;

    ReplyDelete
  44. Γιατί δεν φταίει το Δημόσιο ε;

    Οι Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται περισσότερο και έχουν και καθεστώς μονιμότητας ναι ή όχι;

    Εξαιτίας των κρατικών και ημι-κρατικών μονοπωλίων υπάρχει ναι ή όχι συμπίεση μισθών στον Ιδιωτικό τομέα;

    Για να μη μιλήσω για τις υψηλές εισφορές και τη φοροδιαφυγή των 70 δισ. ευρώ...

    ReplyDelete
  45. "Αν δουλεύατε΄οντως και δεν σας πλήρωνε η Φιλελεύθερη Συμμαχία και η Καθημερινή"

    και ο Σόρος. Μην ξεχνάς τον Σόρος. :)

    ReplyDelete
  46. http://xamogelo.wordpress.com/2008/03/27/oxi-dimopsifisma-g700/

    ReplyDelete
  47. ναι ναι ας μην ξεχάσουμε επίσης τους μασόνους και το της λέσχη μπιλντεμπεργκ

    ReplyDelete
  48. http://stigalaria.wordpress.com/2008/03/27/h-genia-twn699-eurw/

    Πέρα από τα όσα λέτε και διαφωνούμε, είναι πολιτικά αισχρή η ανώνυμη χρήση του κοινωνικού φαινομένου των εργαζόμενων των 700 ευρώ, των άμεσων θυμάτων της οικονομικής φιλελευθεροποίησης και των πολιτικών εξυπηρέτησης και προστατευτισμού προς στο κεφαλαίου. Είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους πλέον στην Ελλάδα και κυρίως τους νέους, και χωρίς πολιτικό αντρισμό το οικιοποιηθήκατε και στεκόμενοι πίσω από την ανωνυμία σας παριστάνετε τους δήθεν εκφραστές της γενιάς αυτής.

    Καλο είναι να εκφράζεστε όπως και για ότι θέλετε αλλά αυτό το ατελείωτα βλακώδες καπέλωμα βρίσκει πολύ κόσμο αντίθετο και ως νέοι της γενιάς αυτής το θεωρούμε, εκτός των άλλων, προσβλητικό.

    ReplyDelete
  49. ΕΙΜΑΙ

    ΥΠΑΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ



    ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ReplyDelete
  50. G700 said...
    ναι ναι ας μην ξεχάσουμε επίσης τους μασόνους και το της λέσχη μπιλντεμπεργκ

    E, καλά τώρα.
    Δεν το συζητώ, παιδιά, δεν το συζητώ.

    Ο διεθνής σιωνισμός, οι μασόνοι και ειδικά ο "Ησίοδος" του μπαμπά του Κομφού, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ο Κινέζος, η μέγαιρα, ο Κομφού και η CIA.

    Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;;

    ReplyDelete
  51. Παιδιά ΣΥΥΥΥΥΥΥΥΡΜΑ ξύπνισε

    ReplyDelete
  52. Εμείς οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΒΑΡΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ (παρά το μηδενικό εξ Ελλάδος εισόδημά μας) πολίτες, που συντηρούμε ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ τα 9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΩΝ,

    ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ

    και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπόν ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΟΜΦΗΣ (OPPROBRIUM) ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ του '81

    που ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ το ΛΙΚΝΟ το ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    σε

    MILIEU ARABESQUE.

    Eχει κάθε δικαίωμα ο λαλιώτης να νοιώθει "αράπης" και να ταυτίζεται με τους Αραβες με τα τραπεζομάντηλα στο κεφάλι,

    ΑΛΛΑ

    η ΕΛΛΑΔΑ και ο ΚΟΜΦΟΥ δεν είναι απλά ΕΥΡΩΠΗ και ΔΥΣΗ, είναι Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ, for good!

    That plain and that simple!!!!

    ReplyDelete
  53. Μάγκες, τα περι Σόρρος κτλ να πάτε να τα πείτε στους οσφυοκάμτες της ψευτοαριστεράς, όχι στην G700!

    Έλεος

    ReplyDelete
  54. Anonymous said...
    @Μάρξ
    "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ....."

    Καλά τις Δικτατορίες τις ληγουρεύεσαι και σου φεύγουν τα σάλια όταν μιλάς γιαυτές.Τί βίτσιο είναι κι'αυτό να θες να είσαι συνέχεια από κάτω.Σου συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο;


    ΔΕΝ είναι καθόλου βίτσιο. Μιά ζωή έτσι είναι αυτοί. Εκεί, κολλημένοι στα λόγια του συφιλιδικού, "Αμα πεινάσουν και αν φάνε βούρδουλα, οι λαοί θα επαναστατήσουν".
    ΑΛΛΑ ξεχνά ο ΒΛΑΞ ντόκτορ μαρξ, ανεπίσημος spokesman της "Αντιγόνη-Βεργόπουλος ΑΕ" ότι
    1) Η Ελλάδα ΔΙΑΘΕΤΕΙ 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ από τους ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ Ευρωπαίους και
    2) ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ, αλλά, ελέω των ΕΞΑΙΡΕΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ, οι ΕΛΛΗΝΕΣ κατέκτησαν και ΑΛΛΑ επί πλέον ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
    δλδ
    να ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΥΝ κάθε 10 λεπτά
    να ΒΙΑΖΟΥΝ κάθε 24 ώρες και
    να ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ένα συνάνθρωπό τους κάθε 48 ώρες.

    Ας ΜΗ λιγουρεύεται ο ντόκτορ μαρξ, διότι ΟΠΩΣ δήλωσε προ μηνών ο κ. Χρυσοχοϊδης, η Ελλάδα έχει ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΕΛΥΕΘΕΡΙΑΣ!!!!!;;;;;!!!!!;;;;;;
    EΔΩ ΔΕΝ ξέρω αν γελάμε ή κλαίμε, αλλά το είπε ο άνθρωπος!

    ReplyDelete
  55. @ stigalaria @ xamogelo

    κανείς δεν έχει το μονοποπώλειο της κοινωνικής ευαισθησίας σ' αυτή τη χώρα. Όταν βάζαμε θέματα υπέρ των νέων και αναδεικνύαμε τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ εσείς που τώρα αγχώνεστε είχατε κάνει σημαία το 16 και άλλες ανοησίες. Όταν χτυπούσαμε την κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα σας άρεσε, τώρα που διαφωνούμε με τη στάση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ξαφνικά ξυπνήσατε

    ReplyDelete
  56. "κανείς δεν έχει το μονοποπώλειο της κοινωνικής ευαισθησίας σ' αυτή τη χώρα"

    Πως πως το έχει ο Αλαζάνος.

    ReplyDelete
  57. Το έχει το δίδυμο Αλαβάνωφ-Τσιπράλες.

    ReplyDelete
  58. Ρε νούμερα έχει πάρει χαμπάρι όλος ο κόσμος τι ξεφτίλες είστε. Δεν το βουλώνετε επιτέλους!

    Μια χαρά προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στα αφεντικά σας. Μαλάκες, ξεφτίλες των 7000ευρώ.

    Ξεφτίλες

    Ποτέ δεν χτυπήσατε κανέναν. Μόνο τα αφεντικά σας γλύφετε.

    Ουστ ρε νούμερα

    ReplyDelete
  59. Μα τι να λέμε τώρα! Εδώ παρουσιάζετε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ως "θεσμούς που συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα".

    ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

    Δεν μπαίνω καν στον κόπο να μιλήσω για τα Προγράμματα Δομικής Προσαρμογής κλπ.

    Δεν έχει κανένα νόημα...

    ReplyDelete
  60. Και ο Γουλφοβιτς ήταν αθώα περιστερά. ο Τσάβες, ο Μοράλες, ο Λούλα κτλ είναι αποτέλεσμα του ΔΝΤ & της παγκόσμιας τράπεζας. Δεν θεωρώ ότι είναι το άκρον άωτον της δημοκρατίας, αλλά οι "θεσμοί που συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα" είχαν προωθήσει τύπους σαν τον Πινοσέτ. Συγκρίνετε τον Πινοσέτ με τον Τσάβες αν θέλετε και πείτε τα συμπεράσματα σας...

    ReplyDelete
  61. "Συγκρίνετε τον Πινοσέτ με τον Τσάβες αν θέλετε και πείτε τα συμπεράσματα σας...

    March 27, 2008 10:37 AM"

    To δίλημμα ποιό νούμερο δικτάτορα θα διαλέξεις το έχεις μόνο εσύ.Γιατί στο μυαλό σου είναι φωλιασμένη η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ σκέψη.

    ReplyDelete
  62. Σιγά ρε δημοκράτη...

    Εσύ δεν μπορείς να αντέξεις ότι ο λαός ψήφισε τον Παπανδρέου & το ΠΑΣΟΚ. Με τον Παπαδόπουλο όμως δεν είχες κανένα πρόβλημα γιατί δεν σου έβαζε φόρους.

    Άσε μας ρε με την υποκρισία σου. Την δημοκρατία την θυμάσαι όποτε γουστάρεις και σε βολεύει. Δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός ψηφίζει ΟΠΟΙΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.

    ReplyDelete
  63. @Anonymous
    March 27, 2008 9:50 AM
    ---------------------
    Είσαι ένα αλλαβάζον τσιπράγκαλον.

    ReplyDelete
  64. "Δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός ψηφίζει ΟΠΟΙΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.

    March 27, 2008 11:01 AM"

    Ετσι μπράβο.Καλά τα πάς.θΑ ΣΕ ΜΆΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΈΡΕΣΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΆ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.KEEP ...

    ReplyDelete
  65. Έτσι μπράβο. Σιγά σιγά μπορείς να δεχτείς ότι ο λαός γούσταρε το 80 τον Παπανδρέου και δεν σου δίνει και λογαριασμό

    ReplyDelete
  66. Ρε σεις; τί έγινε εκείνο το φθηνό πετρέλαιο που θα έφερνε για το Δήμο Καισαριανής ο Τσίπρας από το Τσάβες;

    ReplyDelete
  67. γεια σου ρε g700 αριστερη ταση της νεας δημοκρατιας!!

    g700 ολοι και θα φαμε ψωμι παιδια!!

    ακου οχι στο δημοψηφησμα

    ReplyDelete
  68. Λέμε "όχι" στα δημοψηφίσματα

    Αφήνουμε τη Φάνη Πάλλη, τον Κυριάκο, την Έλενα Ράπτη και τον Βύρωνα "Γράνα" Πολύδωρα να αποφασίσουν τι σύνταξη θα πάρουμε και μετά από πόσα χρόνια. Ο λαός είναι ηλίθιος και ανενημέρωτος, συνεπώς ανίκανος να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό. Ας αφήσουμε αυτές τις λαμπρές προσωπικότητες να αποφασίσουν το μέλλον μας...

    ReplyDelete
  69. ego pantos akoysa oti o proedros papoulias ta exei parei agrios me alabano dioit prospathouse na touy ypodeiksei ti na kanei. en toi metaksy exete ypopsi oti i anapompi nomoy einai antisyntagmatiki apo tin anatheorisi toy 86

    ReplyDelete
  70. Πράγματι η αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1986

    ReplyDelete
  71. το ερώτημα για τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος είναι ένα: γιατί δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα σ' αυτόν τον ασφαλιστικό νόμο και όχι δημοψήφισμα και σε άλλα θέματα γενικής πολιτικής. Ή γιατί όχι και για το μακεδονικό. Εμάς οι απόψεις μας δεν είναι a la carte. έχουμε αλλεργία στα δημοψηφίσματα ακόμα κι αν αυτά αφορούν σε πολιτειακά ζητήματα. Θεωρούμε τα δημοψηφίσματα μειωμένης δημοκρατικής αξίας , καλύτερα να γίνει μπάχαλο έξω στο δρόμο και να συγκρουστούν οι κοινωνικές ομάδες με επιχειρήματα και σύνθετες απόψεις και να πέσει και ξύλο που λέει ο λόγος παρά να τίθενται απλουστευμένα διλήμματα σε καθεστώς τηλεδημοκρατίας.

    ReplyDelete
  72. @G700
    Είπες:
    "κανείς δεν έχει το μονοποπώλειο της κοινωνικής ευαισθησίας σ' αυτή τη χώρα."
    Διαφωνώ με τις απόψεις σου αλλά δεν σε κατηγόρησα για αυτές... (ασχετα που τις θεωρώ εκτός πραγματικότητας) σε κατηγόρησα για την άποψη σου ότι δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα επειδή θα βγει αρνητικό. Μια άποψη άκρως αντιδημοκρατική....

    Λές:
    "Όταν βάζαμε θέματα υπέρ των νέων και αναδεικνύαμε τα προβλήματα της γενιάς των 700 ευρώ εσείς που τώρα αγχώνεστε είχατε κάνει σημαία το 16 και άλλες ανοησίες. "
    Όπως εγώ σέβομαι την άποψη σου και τουλάχιστον απάντησα με επιχειρήματα έτσι θα περίμενα... αν είχε όρεξη να κάνεις σοβαρη συζήτηση να μου απαντήσεις με επιχειρήματα... το αν εγώ διαφωνώ με το άρθρο 16 δεν είναι ανοησία... είναι μια πολιτική άποψη και καλό είναι να μάθετε να σέβεστε και τις απόψεις που λένε κάτι διαφορετικό από αυτό που εσείς θεωρείτε σωστό...

    Λες:
    "Όταν χτυπούσαμε την κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα σας άρεσε, τώρα που διαφωνούμε με τη στάση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ξαφνικά ξυπνήσατ"
    Η αληθεια είναι ότι πραγματικά δεν μου έρχεται στο μυαλό που αναφέρεσαι.... αλλά τι περιμένεις δηλαδή να συμφωνούμε άκριτα σε όλα; Όπου συμφωνούμε καλά κάνουμε και συμφωνούμε... όπου διαφωνούμε πολύ καλά κάνουμε και θα σας κάνουμε κριτική....

    Και επαναλαμβάνω... το να λες ότι δεν θέλω δημοψήφισμα επειδή θα βγεί όχι και εγώ θέλω να βγει ναι.... είναι αντιδημοκρατικό...

    ReplyDelete
  73. Αλήθεια, για ποιό λόγο να γίνει δημοψήφισμα;

    Έχει γίνει σοβαρή ενημέρωση από πολτικούς και δημοσιογράφους;

    ΟΧΙ!

    Γιατί φωνάζει το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Μήπως επειδή ενώ ξέρουν ότι πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα, κάνουν τη πάπια γιατί θα χάσουν "πελάτες";;

    ΝΑΙ!

    Απο εκεί και ύστερα, γιατί να μη γίνει δημοψήφισμα για ποσόστωση μεταναστών, για τη κατάργηση της μονιμότητας και για πολλά άλλα θέματα που οι τάχα μου αριστεροί φοβούνται να θίξουν για να μη χαλάσουν την εικόνα τους.

    Αυτά που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά δείχνουν πόσο λαϊκιστές και εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται.

    Αναμασούν συνθήματα της δεκαετίας του 1970 και 1980, ενώ βρισκόμαστε στο 2008, χωρίς την ύπαρξη της Σοβιετικής Ενώσεως.

    Αυτή η χώρα θα πάει μπροστά μόνο όταν οι πολιτικοί το πάρουν απόφαση και πουν "ΣΤΑ @@ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ". Θέλει τσαγανό να κυβερνήσεις.

    ReplyDelete
  74. @ xamogelo
    "Και επαναλαμβάνω... το να λες ότι δεν θέλω δημοψήφισμα επειδή θα βγεί όχι και εγώ θέλω να βγει ναι.... είναι αντιδημοκρατικό...

    March 27, 2008 11:46 AM"

    Ναι τυπικά έτσι είναι αλλά πρόσεχε λίγο την ετερογονία των σκοπών:
    To OXI έχει μια ιδιαίτερη φόρτιση.Εχει μεγαλύτερη δύναμη,αυτόνομη,ανεξάρτητη από το περιεχόμενό του.Πριμοδοτεί αυτόν πού το επικαλείται.Πάνω στο ΟΧΙ κτίζονται πολιτικές καριέρες.
    Τό όποιο ΟΧΙ κατεβαίνει με μεγάλο PREMIUM στην αναμέτρησή του με το όποιο ΝΑΙ.Στην ουσία αναμετρέται η κοινωνική ψυχολογία του "ανυπότακτου και υπερήφανου "ΟΧΙ με τη κοινωνικη ψυχολογία του "υποτακτικού και ταπεινωτικού" ΝΑΙ.Και αυτό από μόνο του αλλοιώνει και στρεβλώνειτην ορθολογική δημοκρατική συμπεριφορά.Και παράγει
    τερατογενέσεις που οδηγούν σε φαύλους κύκλους σαν τη περιπέτεια του Ευρωσυντάγματος.

    ReplyDelete
  75. Αγαπητή φίλη,

    η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι επιχειρούν να χωρίσουν τους πολίτες σε δημοκράτες και αντιδημοκράτες, σε κοινωνικά ευαίσθητους και κοινωνικά αναίσθητους, σε περισσότερο και λιγότερο αριστερούς, μόνο και μόνο με κριτήριο τη θέση που έλαβαν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

    Όταν για παράδειγμα στο δικό σου blog Ταξιδέυοντας, δεν αναφέρεις θετικά την άποψή σου υπέρ του δημοψηφίσματος αλλά βάζεις τίτλο του post ένα αντιδημοκρατικό άρθρο και με σχόλια του τύπου "εκπροσωπείτε μόνο τον εαυτό σας", κι εσύ ακριβώς αυτό επιχειρείς να κάνεις συνειδητά ή ασυνείδητα καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα.

    Από εκεί και πέρα σχετικά με τη δημοκρατικότητα του δημοψηφίσματος έχουμε να πούμε το εξής.

    Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κάποιος δημοψήφισμα για ένα θέμα γενικής πολιτικής με δημοσιονομικές πτυχές (δηλαδή ένα θέμα που δεν προβλέπεται συνταγματικά) μάλιστα έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου που ο λαός έδωσε καθαρή εντολή σ' ένα κόμμα να κυβερνήσει. Πόσο δημοκρατικό είναι να ζητάει κανείς αναπομπή νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αυτό να προβλέπεται από το Σύνταγμα;

    Δεν είναι δυνατόν τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του καθενός να τα βαφτίζουμε "θεσμικές δημοκρατικές" προτάσεις μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετούν τις κομματικές μας επιδιώξεις.

    Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση ο θεσμικός δρόμος λέει απεργίες, στάσεις εργασίας, αγώνες στο δρόμο και τελικά πρόταση μομφής-δυσπιστίας.

    ReplyDelete
  76. και για να μην παρεξηγηθούμε, και η πρόταση μομφής μας βρίσκει αντίθετους υπό την έννοια ότι η οικονομία χρειάζεται ηρεμία, λιγότερη επαναστατική γυμναστική, και όχι πολιτικές ακροβασίες στο κοινοβούλιο. Με την αμυντική στάση που κρατάνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε λίγο θα αναδείξουν σε μέγα μεταρρυθμιστές τη ΝΔ. Αν είναι δυνατόν...Τελευταίοι σε όλα είμαστε στην Ευρώπη πάρτε το χαμπάρι και ξεκολλήστε από τις εμμονές.

    ReplyDelete
  77. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο του 2007, όταν ακούγαμε τα ίδια και τα ίδια, με αφορμή το άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια, μια καινούρια φωνή να ξεπροβάλει, που κέντρισε το ενδιαφέρον μας με τη φρεσκάδα της και την ταύτιση της με τη σιωπηλή πλειοψηφία φοιτητών και νέων εργαζόμενων, που τελούν υπό καθεστώς ομηρίας από τους βολεμένους κρατικιστές αριστερίστικους επαναστάτες και δικτατοράκους. Με εξέπληξε η δυναμική που απέκτησε αυτή η φωνή και αφόπλισε τους "αγωνιστές" της αριστεράς, διεκδικώντας και κερδίζοντας την αναγνώριση στη δημόσια συζήτηση. Τα κατάφερε και μπήκε για τα καλά στη δημόσια ατζέντα. Όλοι μιλάνε πλέον για τη Γενιά των 700 Ευρώ. Η λέξη είναι οικεία πια, τόσο οικεία και ελκυστική για μερικούς που προσπαθούν μάταια να την οικειοποιηθούνε. Κι όμως, και η έκφραση και ο προβληματισμός ξεκίνησαν εδώ μέσα από τους ιδρυτές του μπλογκ G700 ή «Η Γενιά των 700 Ευρώ». Και ναι, έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζουνε τους προβληματισμούς, της σιωπηλής πλειοψηφίας των συμπολιτών τους, χωρίς κόμματα και χρώματα, καθώς και προτεινόμενες λύσεις, σε αφαιρετικό επίπεδο, εντός ενός δημοκρατικού πλαισίου ελευθερίας έκφρασης ανεξάρτητης άποψης. Η Γενιά των 700 Ευρώ σηματοδοτεί την αρχή μιας υγιούς Κοινωνίας των Πολιτών, ανεξάρτητη από κόμματα και συνδικάτα, χωρίς ενδοιασμούς και ομηρίες, άλλοτε σε συμφωνία κι άλλοτε σε διαφωνία με θέσεις των επίσημων policy και opinion makers.

    Δε φοβόμαστε να αναγνωρίσουμε τα σωστά, ούτε να κατακρίνουμε τα λάθη. Δεν αποκρύπτουμε όμως την ουσία. Κι ούτε δημαγωγούμε και καθοδηγούμε. Συζητούμε. Καιρός να μάθετε κι οι υπόλοιποι τι σημαίνει δημοκρατία. Πονάει λίγο, αλλά θα μάθετε. Σιγά σιγά.

    ReplyDelete
  78. Για ποια καθαρή εντολή μιλάτε? Πόσο πήρε η ΝΔ? 40% με το ζόρι! Με τις αλχημείες των εκλογικών νόμων κυβερνάει. Δηλαδή τι έπρεπε να γίνει? Να μη μιλάει κανείς? Στο όνομα της "κοινωνικής ειρήνης" να περνάνε όλα? Η σημερινή "κοινωνική ειρήνη" ποιον ευνοεί? Μάλλον όχι αυτόν που παίρνει 700€. Κανονικά αυτόν δεν θα έπρεπε να τον νοιάζουν οι ταραχές γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει.

    ReplyDelete
  79. "και κερδισμένη είναι η νέα γενιά, εργαζόμενοι και εργοδότες, η οποία προσωρινά θ’ ανασάνει από τα οικονομικά βάρη με τα οποία τη φόρτωσε η γενιά του Πολυτεχνείου"

    Επιτέλους, κατορθώσατε και ανατρέψατε όσα ξέραμε και όσα ζήσαμε μέχρι τώρα...
    Στους g700 ανήκουν πέρα από τους εργαζόμενους των 700 ευρώ και οι "εργοδότες"...Προφανώς, το κριτήριο είναι ηλικιακό και όχι ταξικό...
    Όποιος είναι νέος ανήκει στη g700...Επιτέλους, ξεπεράστηκε η πάλη των τάξεων από το χάσμα των γενεών...

    ReplyDelete
  80. ναι στις κοινωνικές συγκρούσεις, όχι στα δημοψηφίσματα-επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στις στήλες αυτού το blog κοινωνική σύγκρουση είναι. Τη ΝΔ χτύπα την όσο θες, δεν μας ενδιαφέρει η μακροημέρευσή της. Στα @@μας

    ReplyDelete
  81. στο ασφαλιστικό η σύγκρουση είναι πρωτίστως διαγενεακή και δευτερευόντως ταξική. Επιβάλλεται να γίνει μια αναδιανομή πλούτου και ευκαιριών ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

    ReplyDelete
  82. "Όποιος είναι νέος ανήκει στη g700...Επιτέλους, ξεπεράστηκε η πάλη των τάξεων από το χάσμα των γενεών...

    March 27, 2008 12:45 PM"

    Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι η γενιά του ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ.

    ReplyDelete
  83. Το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν,στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε και ο Καραμανλής,είναι ένας από τούς λόγους που το όνομα της ΦΥΡΟΜ από θέμα ονομασίας γίνεται Μακεδονικό ζήτημα.
    Δεν πρόκειται για ΕΛΛΗΝΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΉ διαφορά αλλά για ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ και συγκεκριμένα για ΚΑΡΑΜΑΝΛΟ-ΜΠΟΥΣΙΚΗ.Πρόκειται για βεντέτα Μπους.Γιατί όμως ο Καραμανλής ασκεί μια εξωτερική πολιτική που υποχρεώνει την Ελλάδα να συμπεριφέρεται ως Ιφιγένεια;
    Από ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ νομίζω και από επικίνδυνα προσωπικά του αισθήματα Μεγαλείου.Δεν είναι δα ένας λογιστάκος σαν το Σημίτη!

    ReplyDelete
  84. Εγω πάλι διαφωνώ μαζί σας και συμφωνώ με το δημοψίφισμα. Όχι αλα κάρτε όπως ο αλαβάνος γενικά συμφωνώ, αλλά αυτό θέλει γερά αντανακλαστικά και πολιτικό διάλογο για να μην εξελιχθεί σε μια ιδιότυπη δικτατορία.

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  86. ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

    ΑΠΟΔΟΣΗ

    ΜΟΜΦΗΣ

    στην ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981
    και ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ του ΠΑΣΟΚ

    και ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ των GANGSTERS ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΩΝ του ΕΘΝΟΥΣ για ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ

    ΘΑΝΑΤΟΣ
    στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ που είναι οι
    ΦΟΝΙΑΔΕΣ των ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ

    ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ο λαλιώτης και ο τσοχατζόπουλος

    ΑΝΑΠΟΔΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΙ,

    οι ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΕΣ του ΛΑΟΥ

    ΟΠΩΣ ο ΜUSSOLINI στην PIAZZALE LORETO

    ReplyDelete
  87. Επίσης η κυβέρνηση με την νωπή λαϊκή εντολή που την έχει πιάσει ο πόνος για να λύσει το ασφαλιστικό, δίνει συντάξεις στους αγροφύλακες μετά από 7 ολόκληρους μήνες δουλειάς (στο δουλειάς πέφτουν γέλια). Δείτε & το σχετικό άρθρο της μαρξιστικής - λενινιστικής εφημερίδας Καθημερινής για να μην λέτε πως γουστάρουμε τον Τσάβες επειδή θέλουμε δημοψήφισμα για να μην βάζει χέρι στα ταμεία αυτή η κυβέρνηση

    http://www.medium.gr/articles/120662464497824.shtml

    ReplyDelete
  88. Συνεπώς την επόμενη φορά για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά από τις βλακίες τύπου "αγροφυλακή", να μειωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ κατά 100€ και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατα 10 χρόνια...

    ReplyDelete
  89. ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

    ΑΠΟΔΟΣΗ

    ΜΟΜΦΗΣ


    και ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ της ΝΔ

    και ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ των GANGSTERS ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΩΝ του ΕΘΝΟΥΣ για ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ

    ΘΑΝΑΤΟΣ
    στους ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ που είναι οι
    ΦΟΝΙΑΔΕΣ των ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΓΕΝΕΩΝ

    ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ο Πολύδωρας και ο Μαγγίνας

    ΑΝΑΠΟΔΑ ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΙ,

    οι ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΕΣ του ΛΑΟΥ

    ΟΠΩΣ ο ΜUSSOLINI στην PIAZZALE LORETO

    ReplyDelete
  90. @ θάνατος στους προδότες Νεοδημοκράτες

    Να αντιγράφεις τον Κομφού, αλλά
    μάθε τουλάχιστον να κάνεις σωστά cut and paste

    xaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ReplyDelete
  91. παιδιά χαλαρώστε λίγο

    ReplyDelete
  92. καλά πήγε η συζήτηση μέχρι τώρα δε χρειάζεται ν' αρχίσουμε με τα ποιηματάκια και τους θανάτους.

    ReplyDelete
  93. καλά αυτό με το ταμείο αγροφυλακής που λέει ο Μανδραβέλης είναι απαράδεκτο και δείχνει τη νοοτροπία ρουσφετιού προς ειδικές εκλογικές ομάδες που διατρέχει όλες τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν ένα σωρό λάθη μέσα στον ασφαλιστικό νόμο και αδικίες. Όμως αντί να υπάρχει ενιαίο κοινωνικό μέτωπο να τα αναδείξει, προτάσσουν όλοι την αύξηση της σύνταξης από τα 50 στα 55 σαν το μείζον ζήτημα που χρήζει κοινωνικής υπεράσπισης. Αυτά είναι τα λάθη.

    ReplyDelete
  94. Τελικά μόνο όταν τους στριμώχνουν δουλεύουν...

    Πιλοτικό πρόγραμμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε το υπουργείο Υγείας

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=885699&lngDtrID=244

    ReplyDelete
  95. με τον κατώτερο μισθό στα 740 ευρώ, προβλέπεται μήπως μετονομασία του βλογ;

    ReplyDelete
  96. @γ700
    "Επιβάλλεται να γίνει μια αναδιανομή πλούτου και ευκαιριών ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΩΝ"

    αναδιανομή ευκαιριών υπέρ των νέων; πώς το εννοείτε αυτό; με τη θέσπιση μήπως παρανόμων ορίων ηλικίας στις προσλήψεις;

    ReplyDelete
  97. άντε και g740 από 1/5 του 2009

    ReplyDelete
  98. από 1/9/2008 θα είμαστε ακριβώς γ700 μάλλον γ701 για την ακρίβεια

    ReplyDelete
  99. OXΙ και πάλι OXΙ στο δημοψήφισμα.
    Aυτά τα διδάσκεται απ΄ότι φαίνεται
    η παιδική χαρά του ΣΥΡΙZA από τον
    μεγάλο Tσάβες. Tι είναι η δημοκρατία, τηλεπαιχνίδι για βαριεστημένους.
    Δημοψήφισμα χρειάζεται μόνο σε οριακές καταστάσεις εκεί όπου τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα και η δημοκρατική νομιμοποίηση απαραίτητη.
    Έκτος κι αν το ερώτημα είναι
    ΘΕΩΡΕΙTΕ OTΙ OΙ ΣΥNΔΙKAΛΙΣTΕΣ ΕKΠΡOΣΩΠOΥN TOΥΣ NΕOΥΣ KAΙ TOΥΣ ANΕΡΓOΥΣ H΄OXΙ;

    ReplyDelete
  100. To εννοούνε anonyme με την ευελιξία
    στην είσοδο στην αγορά εργασίας
    των νέων. Επιτέλους, δεν μπορεί ολόκληρος ο λογαριασμός να χρεώνεται στους νέους.

    ReplyDelete
  101. @ τζούλια-εβελίνα κασκάμπα-κλεφτοκοτά (Κομφού)
    ......που ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ το ΛΙΚΝΟ το ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    σε
    MILIEU ARABESQUE.

    Μετά την toilette sur mer του "περιβαλλοντολόγου" Γεννηματά
    ξανάγραψες ιστορία. Είσαι φοβερός.
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  102. Καλά τα δημοψηφίσματα αλλά δε μπορεί να αποφασίζει ο λαός για οικονομοτεχνικά θέματα εκτός αν είναι λαός οικονομολόγων.

    ReplyDelete
  103. Μακάρι να ήταν θέματα οικονομοτεχνικά η ουσία του δημοψηφίσματος. Είναι θέμα λαϊκισμού, αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ειδικά με τον τρόπο που προτείνεται, εν ελλείψει συμμετοχής στο διάλογο, χωρίς καμία αντιπρόταση.

    ReplyDelete

  104. Tο αναδιανεμητικό σύστημα είναι ένα σύστημα" pay-as-you-go" και πρόκειται στην ουσία για συλλογικό, "έμμεσο" μισθό.
    Το βασικό σημείο προς υπεράσπιση στο αναδιανεμητικό σύστημα είναι ότι προωθεί τη συλλογική διεκδίκηση και προσδένει τη σύνταξη στο ύψος του μισθού που είναι αντικείμενο των ταξικών αγώνων. Αντιθέτως το κεφαλαιοποιητικό μετατρέπει τους ασφαλισμένους σε άτομα-επενδυτές (τρομάρα τους - για τους χαμηλομισθους ούτε συζήτηση), σπάει δηλαδή όποια έννοια συλλογικότητας και συνδέει τη σύνταξη με την καλή πορεία της οικονομίας -δηλαδή πειθαρχεί τους εργαζόμενους προκειμένου η οικονομία να πάει καλά (δηλαδή να μειώσουν τις απαιτήσεις τους).


    ΕΠΙΠΛΕΟΝ υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τις εισφορές πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

    ΛΑΘΟΣ! Οι εισφορές είναι κομμάτι του ακαθάριστου μισθού και σε κάθε περίπτωση πληρώνονται από τον εργοδότη.

    Το τμήμα των "εισφορών του εργαζόμενου" αφορά απλώς
    την αναλογία μεταξύ ΑΜΕΣΟΥ και ΕΜΜΕΣΟΥ (δηλαδή συλλογικού) μισθού. Αυτό το καταλαβαίνει
    κανεις πολύ καλά όταν π.χ. έχει ασφάλιση στο ΙΚΑ και ο εργοδότης του τον υποχρεώνει να περάσει στο ΤΕΒΕ. Αυτό που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εργοδότης απαλλάσσεται από τις "εισφορές του εργοδότη" και πληρώνει αυτό που απομένει (δηλαδή "εισφορές εργαζόμενου" στο χέρι + άμεσος μισθός).

    Όσον αφορά τη γεννητικότητα αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ μύθο όταν στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια
    έχουν εισέλθει 1.000.000 μετανάστες οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι.


    Τα κροκοδείλια δάκρυα για τα "ελλείμματα", την υπογεννητικότητα κλπ κλπ κρύβουν τα εξής:

    - Ότι τα αποθεματικά των ταμείων χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνό δανειστικό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις
    ήδη από τη δεκαετία του '50.

    - Την αδήλωτη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρέη (7.3 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις
    7.8 δις του κράτους - για τα οποία γίνονται διαρκώς χαριστικές ρυθμίσεις)

    - την εισαγωγή της προσωρινότητας, της δήθεν "αυτοαπασχόλησης", των "stage" κλπ.

    Ειδικά το τελευταίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία με την εξής έννοια: Στο παλιό μοντέλο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αντιστοιχούσε το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα.

    Η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ με την απορρύθμιση του ασφαλιστικού,
    καθώς όλες οι παραπάνω μορφές σαμποτάρουν στην πράξη το αναδιανεμητικό σύστημα με τη μείωση των εισφορών, τα ελάχιστα ή τα καθόλου ένσημα κλπ κλπ.

    Η μόνη διαφορά και ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι ότι πάντοτε η ΜΑΥΡΗ και η ΑΤΥΠΗ εργασία ήταν εδώ κυρίαρχες και για αυτό το λόγο μόνο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που ήταν σχετικά πιο ρυθμισμένος έχουν μεγαλύτερες συντάξεις ενώ οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κατά 80% βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατώτατης σύνταξης.

    Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να διορθώσουν αυτή την "ανωμαλία" ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.

    That's all folks.

    Το φάντασμα του Κάρολου θα στοιχειώνει πάντοτε τους εφιάλτες των κεφαλαιοκρατών...

    ReplyDelete
  105. Από το χθεσινό άρθρο του Ρούσσου Βρανά:

    "Τρία σημαντικά...
    ... πράγματα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η απεργία δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα (υπόθεση Viking και Vaxholm). Το Ευρωσύνταγμα, το οποίο πριν από τρία χρόνια αποδοκιμάστηκε από τους ευρωπαϊκούς λαούς, αναβαπτίστηκε με πολλές φανφάρες σε «Συνθήκη της Λισαβώνας» και περιφέρεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επικύρωση. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τη «flexicurity». Αυτή η παράξενη λέξη δίνει μια απατηλή υπόσχεση: πως αν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν την ευελιξία (flexibility) στην αγορά εργασίας, δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να προσλαμβάνει ή να απολύει όσους και όπως θέλει, τότε θα έχουν ασφάλεια (security) στη δουλειά τους. Σήμερα πια είναι φανερό πως η πρόθεση των αρχιτεκτόνων αυτής της παράδοξης και αντιφατικής ιδέας είναι να υπονομεύσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Στην υπόθεση των σκανδιναβικών επιχειρήσεων Viking και Vaxholm, γράφει ο Μπράιαν Ντένι στη βρετανική εφημερίδα «Τρίμπιουν», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν δικαίωσε την απεργία των συνδικάτων. Ήταν μία επίθεση σε ένα δικαίωμα που είναι νομοθετικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο στις σκανδιναβικές χώρες. Αυτό το δικαίωμα είναι ασυμβίβαστο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους οποίους «η ομαλή λειτουργία της αγοράς» υπερισχύει κάθε δικαιώματος. Έτσι υπάρχει σήμερα πια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας παρέχουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προστασία από τις απεργίες των συνδικάτων: «Περιορισμοί μπορούν να τεθούν στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οργάνωση της αγοράς».

    ReplyDelete
  106. ΛΑΕ της ΑΘΗΝΑΣ που έχεις γίνει υποχείριο του Κομφού και άλλων σιωνιστών και μασόνων.

    Ο Κομφού και οι πληρωμένες δοτές κυβερνήσεις σου λένε ότι (+1) + (-1) = 0.

    ΕΜΕΙΣ λέμε πως η αλήθεια είναι πως (+1) + (-1) = 3.

    Σε φιλώ γλυκά-γλυκά

    Η ΜΑΝΑ του ΕΡΓΑΤΗ και της ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΝΤΟ-ΜΑΝΑΣ

    η ΦΩΦΗ σου

    ReplyDelete
  107. Καλύύύύύύτερααααα μιά ώώώώώώραααα

    με ΠΟΡΣΕ ασημίίίίίίίίίίίίίίί

    παρά ΣΑΡΑΑΑΑΝΤΑΑΑ ΧΡΟΟΟΝΙΑΑΑΑΑΑΑ

    σε ΤΡΟΛΛΕΫΫΫΫΫΫ ΓΡΑΜΜΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

    ReplyDelete
  108. Αντιγράφω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις δημογραφικές στατιστικές από το blog Τάνγκο και Κας

    Αφιερωμένο στους στατιστ-οικολόγους

    […]

    Εν τούτοις ήταν ένα υπόδειγμα ακρίβειας συγκρινόμενο με μερικές από τις πιο διαδεδομένες εκτιμήσεις για τον μελλοντικό πληθυσμό των ΗΠΑ – με τις οποίες γελούσε όλη η χώρα. Το 1938 μια προεδρική επιτροπή γεμάτη ειδικούς αμφέβαλε αν θα έφτανε ποτέ ο πληθυσμός των ΗΠΑ στα 140 εκατομμύρια. Δώδεκα χρόνια από τότε ο πληθυσμός έγινε 152 εκατομμύρια. Κι όμως, τα κολεγιακά εγχειρίδια εκείνης της εποχής προέβλεπαν ότι ο πληθυσμός θα έφτανε το πολύ στα 150 εκατομμύρια – και αυτό όχι πριν το 1980! Τούτες οι τρομακτικές υποτιμήσεις προέρχονταν από μια υπόθεση πριν από έναν αιώνα, τα πήγε το ίδιο άσχημα, προς την αντίθετη όμως κατεύθυνση. Προέβλεψε ότι ο δείκτης αύξησης του πληθυσμού του 1790 θα συνεχιζόταν μέχρι το 1860. Στο δεύτερο μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Abraham Lincoln προέβλεψε ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα έφτανε το 1930 στα 251.689.914.

    Όχι πολύ αργότερα, το 1874, ο Mark Twain συνόψισε την ανόητη πλευρά της παρέκτασης – και γενικότερα της πρόβλεψης – στο έργο του Η ζωή στο Μισισιπή:

    Σε διάστημα 176 χρόνων, ο Νότιος Μισισιπής περιορίστηκε στα 242 μίλια σε μήκος. Αυτός είναι ένας μέσος όρος που αναλογεί σε λίγο περισσότερο από 1 και 1/3 μίλια τον χρόνο. Συνεπώς, ο οποιοσδήποτε ήρεμος άνθρωπος που δεν είναι τυφλός ή ηλίθιος, μπορεί να δει ότι στην Παλαιολιθική Σιλούρειο περίοδο, μόλις ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, ο Νότιος Μισισιπής ήταν πάνω από 1.300.000 μίλια μακρύς και εξείχε από τον Κόλπο του Μεξικού σαν ένα καλάμι ψαρέματος. Με την ίδια λογική ο καθένας μπορεί να δει ότι 742 χρόνια από τώρα, ο Νότιος Μισισιπής θα έχει μήκος μόνο ένα και 1/4 μίλια, ενώ το Κάιρο και η Νέα Ορλεάνη θα έχουν ενωθεί σε μια πόλη και θα ευημερούν μαζί, χωρίς προβλήματα, κάτω από την ηγεσία ενός δημάρχου κι ενός κοινού δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει κάτι μαγικό στην επιστήμη. Κερδίζεις έναν τεράστιο αριθμό εικασιών με μια τόσο μηδαμινή επένδυση αλήθειας.

    Darrel Huff, How to lie with statistics (1954), μετάφραση Ηλίας Μπεξής

    ReplyDelete
  109. είδα ότι επαναλάβατε τα ίδια και σαν σχόλια στο BLOG σας. Απάντησα στο blog μου.

    ReplyDelete
  110. επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ΥΠΕΡ του ΜΙΚΤΟΥ συστήματος ασφάλισης

    Ζούμε για πολλοστή φορά φέτος στον έντονο ρυθμό του Ασφαλιστικού. Το σκηνικό της σύγκρουσης έχει ήδη στηθεί, οι πρωταγωνιστές έχουν λάβει θέσεις μάχης.

    Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Κυβέρνηση, η οποία βάφτισε βαθιά τομή την προσπάθεια της να συμμαζέψει το σύστημα, περικόπτοντας παροχές προνομιούχων, μειώνοντας τις επικουρικές συντάξεις και ενοποιώντας τα διάσπαρτα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στην αντίπερα όχθη, συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τις περικοπές των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Σύμπασα η αντιπολίτευση διακηρύττει μεγαλόφωνα ότι «αυτές οι ασφαλιστικές ανατροπές δεν θα περάσουν», και προτάσσει ως λύση τη διασφάλιση ή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το σύστημα συντάξεων, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη διαχείριση των ταμείων.

    Κανείς δεν μας λέει ολόκληρη την αλήθεια.

    Η αλήθεια είναι απλή και πονάει: όταν η προοπτική του διανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τα ισχυρά και αυξανόμενα ελλείμματα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τότε τίθεται επιτακτικά και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της μετάβασης σε ένα άλλο σύστημα ασφάλισης, κεφαλαιοποιητικό ή μικτό. Εκτός και αν προτιμάμε να δουλεύουμε μέχρι τα 70+ για συντάξεις πείνας ή να φορτώνουμε με χρέη τις επόμενες γενιές για να ζούμε εμείς καλά.

    Ιστορικά, το διανεμητικό σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα έχει οργανωθεί στη λογική ότι τέσσερις εργαζόμενοι δουλεύουν και ένας παίρνει σύνταξη. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πλήρη ανατροπή της σχέσης ασφαλισμένων-συνταξιούχων.

    Ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-65 μειώνεται, ενώ οι δικαιούχοι αυξάνονται. Παράλληλα, λόγω συγκεκριμένων ριζικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ίδια την ελληνική κοινωνία -επιμήκυνση του χρόνου εκπαίδευσης των νέων, ένταξη στην εργασία στα 25-28 αντί στα 18-23, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλαγές στη φύση της μισθωτής εργασίας κοκ- το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που εργάζεται συρρικνώνεται, ενώ τα άτομα σε μη παραγωγικές θέσεις πληθαίνουν. Ως αποτέλεσμα το χάσμα ανάμεσα σε όσους εισφέρουν (εργαζόμενους και εργοδότες) και τους δικαιούχους (συνταξιούχους) διογκώνεται, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης.

    Υπ’ αυτές τις συνθήκες ανατροπής του βασικότερου κανόνα για την ομαλή λειτουργία του διανεμητικού συστήματος, το ασφαλιστικό δε είναι δυνατό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο ούτε με περικοπές, ούτε με συμμάζεμα του τύπου ενοποιήσεις ταμείων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όσο ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ και χρήσιμες κι αν είναι οι τελευταίες.

    Μήπως , όμως, θα λυθεί με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης;

    Όχι, διότι το ζητούμενο με τα ασφαλιστικά ελλείμματα δεν είναι πως θα τα κρύψουμε μεταθέτοντας τα σε διαφορετικά θεσμικά επίπεδα, για παράδειγμα στον κρατικό προϋπολογισμό ή το δημόσιο χρέος. Πόσο αποτελεσματικό είναι να αυξηθούν οι φόροι ή ο δανεισμός για να πληρώνουμε συντάξεις, όταν το 2020 μόνο το ΙΚΑ θα απαιτεί χρηματοδότηση πάνω από 1,5% του ΑΕΠ (φτάνοντας 7,5% το 2050 σύμφωνα με το Πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας), ενώ όλες μαζί οι συντάξεις θα απορροφούν το 15,5% του ΑΕΠ, τεντώνοντας το σύστημα στα όρια του;

    Το ζητούμενο είναι να πάψουν να δημιουργούνται ελλείμματα τα οποία υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, τις ίδιες δηλαδή τις συντάξεις, διαβρώνουν την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά και εμποδίζουν την ίδια την ανάπτυξη.

    Η λύση κατά την άποψή μας βρίσκεται στη μετάβαση σε ένα μικτό σύστημα ασφάλισης με τρεις πυλώνες :



    1. Διανεμητικός πυλώνας: με ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους του Έλληνες, χαμηλότερες εισφορές, ποσοστό αναπλήρωσης στο 60% με 65% (όσο και τις χώρες του ΟΟΣΑ) και ανταποδοτικές συντάξεις, αποδέσμευση των ταμείων υγείας από τον κλάδο σύνταξης, αποσύνδεση των κοινωνικών παροχών τύπου ΕΚΑΣ για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων από τον κλάδο σύνταξης και μεταφορά τους στον προϋπολογισμό, βασική σύνταξη.

    2. Κεφαλαιοποιητικός πυλώνας: με ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης, υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών, ιδιωτική διαχείριση (ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των κοινωνικών κλαδικών ταμείων , πχ ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα), εποπτεία και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος.

    3.Ιδιωτικός πυλώνας : με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών, φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή

    Το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και προσφάτως υιοθέτησε η Κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσει μηχανισμό χρηματοδότησης και εγγύησης της ομαλής μετάβασης από το διανεμητικό στο μικτό σύστημα ασφάλισης. Όχι πουγκί χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του διανεμητικού συστήματος, όπως το λιγουρεύονται αρκετοί.

    Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν έχει αξία να συζητάμε για οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη μπροστά στην αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας, όπως οι συνταξιούχοι.

    Κανείς όμως δε λέει ότι πίσω από τέτοιους κοινωνικά ευαίσθητους συλλογισμούς κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και ειδικά τους ΝΕΟΥΣ. Αν δεν αλλάξει τίποτα οι νέοι θα κληθούμε να καταβάλλουμε αυξημένες εισφορές και φόρους, θυσιάζοντας μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός μας για να καλυφτούν οι συντάξεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

    Το ερώτημα είναι τι πρέπει ν’ αλλάξει;

    Οι αλλαγές πρέπει να είναι παραμετρικές; Πρέπει δηλαδή να κινούνται στα πλαίσια του υπάρχοντος διανεμητικού συστήματος, όπως προτείνουν κόμματα και συνδικάτα; Ή πρέπει να υπάρξει αλλαγή μοντέλου; Δηλαδή ένα νέο σύστημα με διαφορετική λογική, για παράδειγμα κεφαλαιοποιητικό ή ένας συνδυασμός των δύο; Όπως και να ‘χει, σήμερα, καμία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να αποφύγει τα παραπάνω κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα. Κι εδώ, εμείς απαντάμε ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

    ReplyDelete
  111. @ μαρξ

    το ΙΚΑ, όπως περίτρανα δέιχνει η αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας τον περασμένο Νοέμβριο είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του πως επηρεάζεται η σταθερότητα του συστήματος από το δημογραφικό άκόμα και αν δώσει το κράτος όλη τη χρηματοδότηση, ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα εισφοροδιαφυγής. Θα κάνουμε σχετικό post.

    ReplyDelete
  112. Μόλις αποχαιρέτησα ένα φίλο μου ο οποίος πριν αρκετά χρόνια έριξε μαύρη πέτρα στην Ελλάδα και πήγε στην Ινδονησία, χωρίς κεφάλαιο, χωρίς δικλείδες ασφαλείας, με όρεξη για δουλειά και παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο. Δουλεύοντας καιρό στην ελληνική αγορά εργασίας, για πενιχρούς μισθούς, με ελάχιστα κίνητρα εξέλιξης, παρά τις πολύ καλές σπουδές του, κι επιπλέον τη διάθεση του για δουλειά, αλλά και τις πρακτικές ικανότητες του, έβλεπε ότι χρόνια μετά την εισαγωγή του στην αγορά εργασίας στην Αθήνα, είχε βαλτώσει. Μίζες, διαπλοκή, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, εργασιακή σκλαβιά, εχθρικότατο περιβάλλον για οποιαδήποτε επιχειρηματική του ιδέα, έπηξε κι έφυγε. Δεν ήθελε να ανοίξει σουβλατζίδικο κι αυτός. Δεν ήθελε να δουλεύει άλλο για 900 ευρώ. Πήγε στην Ινδονησία για να κάνει μια νέα αρχή. Από το μηδέν. Αρκετά χρόνια μετά, καταξιωμένος επιχειρηματικά, περνώντας τα χίλια μίρια, πραγματικά συγκλονιστική η ιστορία του, γυρνάει στην Ελλάδα που και που για δει την οικογένεια του. Κάθε φορά, σχηματίζει όλο και χειρότερη εικόνα. Μαγκιές, κλανιές και κρατικά ή οικογενειακά νταβατζίδικα κονέ. Αυτό είναι η Ελλάδα. Τον ζηλεύω. Μακάρι να είχα την τόλμη του. Μακάρι.

    Όλος ο κόσμος γελάει με τα χάλια μας. Μας σαρκάζεται. Μας θεωρεί δεινόσαυρους κι εκτρώματα, χωρίς τσαγανό, αλλά και χωρίς μέλλον. Είμαστε η χώρα των ταμπού και των κρατικών / κομματικών / συνδικαλιστικών νταβατζήδων. Αηδία. Και οι νέοι, είμαστε η μεγαλύτερη αηδία απ' όλους, χωρίς όραμα, χωρίς ιδέες, χωρίς διάθεση για δουλειά. Δώστε μας καλοπέραση και τεμπελιά, μια καβάτζα στο δημόσιο, και θα συμβιβαστούμε στην αθλιότητα του κρατικού υπαλλήλου. Θα κρατήσουμε τον εγκέφαλο κλειστό, έτσι όμως μας μάθανε, έτσι όπως μας έχουν συνηθίσει. Και καθώς πληρώνουν οι γονείς μας τα σπίτια μας και το φαγητό μας, κρατάμε, συννένοχα, τα στόματα μας κλειστά, και τα μυαλά μας άδεια, σηκώνουμε τα κόκκινα λάβαρα της τεμπελιάς και αυτοεπικαλούμαστε επαναστάτες, και παρασιτούμε. Έτσι, η Ελλάδα είναι η πατρίδα των παράσιτων, και καλά κρατεί, και διαπρέπει. Εμείς εδώ δε δουλεύουμε, δε ζοριζόμαστε, επαναστατούμε, ούτως ή άλλως οι γονείς μας δε μας δίδαξαν και τίποτα άλλο, παρά μόνο να ζητούμε.

    Γιαυτό μη ζορίζεστε, μη σκέφτεστε, μη δουλεύετε, αυτά είναι κόλπα για άλλους, βγείτε στους δρόμους έξω και διαδηλώστε, απλώστε το χέρι σας και γίνετε ζητιάνοι, ξεφτιλίστε και το τελευταίο ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απολαύστε, την μιζέρια και την κατάντια σας.

    ReplyDelete
  113. μεσούτ πολύ μαυρίλα ρε φίλε, σιγά μην κάνουμε την Ινδονησία και πρότυπο ανάπτυξης που έχει κόψει το μισό δάσος του πλανήτη σε ξυλία

    ReplyDelete
  114. Η Σιγκαπούρη, και εν συνεχεία η Ινδονησία και η ευρύτερη Νοτιοανατολική Ασία είναι ισχυρά κέντρα ανάπτυξης, χρηματοοικονομικές αγορές και φιλικότατα (πολύ καλύτερη παγκόσμια κατάταξη στην επιχειρηματικότητα από την Ελλάδα, Σιγκαπούρη πρώτη στον κόσμο) για επιχειρηματικές δράσεις.

    Μην σκέφτεστε αλαζονικά, οι καιροί αλλάζουν και το ανέκδοτο των αναπτυσσόμενων χωρών χολαίνει. Η Ελλάδα μένει όλο και πιο πίσω. Οι ευκαιρίες εκεί είναι πολλές.

    Αλλά ναι, ακόμα και στην Ινδονησία τα πάνε καλύτερα ρε φίλε. Κι αυτό είναι το θέμα, όχι η Ινδονησία ως πρότυπο ανάπτυξης. Η αποστροφή προς ο,τιδήποτε ελληνικό είναι το θέμα, κατόπιν εργασίας έξω. Το γέλιο, ο σαρκασμός και η υποτίμηση του Έλληνα ως ποταπό τεμπέλαρο λαμογάκο της κακιάς ώρας, είναι το θέμα. Ακόμα και στο Κονγκό να πας να δουλέψεις με φιλανθρωπικές οργανώσεις, καλύτερα θα είναι ρε φίλε. Τουλάχιστον ξέρεις ποιος είναι ποιος και τι κάνει. Εδώ παριστάνουμε και τους άγιους, τους άφθαρτους, τους επαναστάτες, τους γνώστες, τους υπεράνω απ' όλους. Μαυρίλα πίσσα μαύρη, σαυτή την κωλοχώρα με τους κωλονταβάδες.

    ReplyDelete
  115. ναι ναι η ινδονησία και η σιγκαπούρη παρέχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες... Οι απεργίες απαγορεύονται, οι νόμοι είναι δρακόντειοι και υπάρχει στρατιωτικό καθεστώς...

    Στο δε κονγκό μπορείς να κάνεις καλές μπιζνες με τη "βοήθεια" που πωλείται και μεταπωλείται... Τυχαία έγιναν δισεκατομμυριούχοι ορισμένοι;

    Ασε ρε βαμπιρ που θα μιλήσεις και για τις αναπτυσσόμενες χώρες

    ReplyDelete
  116. όχι μεσούτ δεν είναι τα πάντα επιχειρηματικότητα άνευ όρων. Κονγκό πολιτικοκοινωνική ΖΟΥΓΚΛΑ, Σινγκαπούρη δικτατορία, ινδονησία φαρ ουέστ και το κυνήγι του κομμένου δάσους. Η Ελλάδα είναι μια καλύτερη χώρα να ζει και να εργάζεται κανείς. Εκτός κι αν κάποιος αναζητάει την περιπέτεια και θέλει να ξεφύγει

    ReplyDelete
  117. Για δικούς μου λόγους τώρα διάβασα το κείμενο (δεν τολμώ να διαβάσω και τα 116 σχόλια!).

    Για το κείμενο, λοιπόν, τα ειλικρινέστερα σέβη μου. Συντάσσομαι, σχεδόν εξ ολοκλήρου.

    ReplyDelete