Από τον Πάσχο Μανδραβέλη / pmandravelis@kathimerini.gr
Πολλοί, μεταξύ αυτών και ο γράφων, γκρινιάζαμε για το γεγονός ότι η συζήτηση περί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης γίνεται χωρίς στοιχεία και αριθμούς. Γράφαμε σχετικά: «Οφείλει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να κάνει ένα δικτυακό χώρο, όπου θα περάσει όλη τη “μεταρρυθμιστέα ύλη”, νόμους, διατάξεις, καταλόγους βαρέων και ανθυγιεινών, ταμεία, προηγούμενες αναλογιστικές μελέτες κ.λπ. Πριν αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε πρέπει να έχουμε κοινή αναφορά στους αριθμούς. Ή έστω να γνωρίζουμε πόσα είναι τα Ταμεία». («Καθημερινή» 24/10/2007)
Αυτό το απλό πράγμα που δεν αξιώθηκε να κάνει κοτζάμ υπουργείο με αμέτρητα κονδύλια και χιλιάδες υπαλλήλους ξεκίνησε να το κάνει ένας χρήστης του Διαδικτύου. Στη διεύθυνση http://www.%20reality-tape.com/asfalistiko ο blogger με το ψευδώνυμο Yorgos άρχισε να συγκεντρώνει όλες τις ψηφίδες του μεγάλου αυτού ζητήματος: τη βιβλιογραφία και την αρθρογραφία επί του θέματος, τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα (πόρισμα Αναλυτή, έκθεση Σπράου, αναλογιστική των Βρετανών κ.λπ.), τις θέσεις των κομμάτων, ακόμη και την ιστορία του ασφαλιστικού. Όλη η δουλειά γίνεται στην πλατφόρμα Wiki, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί χρήστες μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό αυτής της ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδειας του ασφαλιστικού».
Δεν θα σταθούμε στη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας, και το πολύτιμον των blogs, αλλά πρέπει να επισημάνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, στο ελληνικό Διαδίκτυο πέρα από την συνήθη γκρίνια φτιάχνεται σιγά σιγά και κουλτούρα πρωτοβουλίας. Εκτός από εκείνους που κραυγάζουν για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, υπάρχουν και οι άλλοι που πράττουν. Η ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρωτοβουλία του reality-tape για το ασφαλιστικό η πιο πρόσφατη.
Το δεύτερο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τα (παρ’ ολίγον συκοφαντημένα) blogs είναι ο μόνος χώρος έκφρασης των ανθρώπων που κατά κύριο λόγο θα λουστούν τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού. Οι νέοι, αυτή η γενιά που ήδη πληρώνει με ανεργία και χαμηλού επιπέδου εργασία όλες τις προηγούμενες κρατικιστικές επιλογές στην οικονομία, δεν έχει φωνή σ’ αυτό τον διάλογο (όσο μπορεί να χαρακτηριστεί «διάλογος» αυτό που γίνεται σήμερα).
Για παράδειγμα, στο δικτυακό τόπο της «Γενιάς των 700 ευρώ», βρίσκουμε ενδιαφέρουσες απόψεις: «όταν η προοπτική του διανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τα ισχυρά και αυξανόμενα ελλείμματα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τότε τίθεται επιτακτικά και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της μετάβασης σε ένα άλλο σύστημα ασφάλισης, κεφαλαιοποιητικό ή μικτό», γράφουν.
Προτείνουν δε ένα σύστημα με τρεις πυλώνες. Ένα διανεμητικό με «ενιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους του Ελληνες, χαμηλότερες εισφορές, ποσοστό αναπλήρωσης στο 60% με 65% (όσο και τις χώρες του ΟΟΣΑ)», ένα κεφαλαιοποιητικό «με ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης, υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών, ιδιωτική διαχείριση» και ένα ιδιωτικό «με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών, φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή».
Επειδή το θέμα αφορά πρωτίστως αυτούς, μήπως πρέπει τουλάχιστον να τους ακούσουμε;
Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 14 – 3 – 2008.
η αναφορά του Πάσχου Μανδραβέλη στην πρόταση που κάναμε για ένα μικτό σύστημα ασφάλισης μας τιμά. Πολύ καλή η δουλειά στη wikipedia από τον Yorgos.
ReplyDeleteTO BHMA
ReplyDeleteΠροτάσεις προς τον ΣΥΝ για συνεργασία διατύπωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα του 8ου Συνεδρίου του ΠαΣοΚ. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπογράμμισε ότι «ζητούμε και διεκδικούμε την αυτοδυναμία» και τόνισε ότι «όποιος αποκλείει τους άλλους, αποκλείει τον εαυτό του». Απάντηση έδωσε από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να διεκδικείς την αυτοδυναμία και την ίδια στιγμή να υπερασπίζεσαι την ευρύτερη δυνατή συνεργασία».
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δειλό και άτολμο αλλά βάζει τις βάσεις για τη σωστή κατεύθυνση μιάς διαρκούς βελτίωσης.Σαν αρχή είναι καλό αλλά ΛΙΓΟ.Και προπαντός ΔΕΝ αποτελεί Μεταρρύθμιση.
ReplyDeleteΕίναι κουτσό.Στηρίζεται μόνο στον διανεμητικό μεταξύ των γενεών ρόλο αλλά δεν είναι ΑΝΑδιανεμητικό. Προπαντός όμως του λείπει το πόδι της Ανταποδοτικότητας και της κεφαλαιοποίησης.
Απο ένα πρωθυπουργό τόσο χεσιάρη, που δεν παίρνει το παραμικρό ρίσκο, δεν περιμένουμε και περισότερα.
Γιατί βλάκα Τσίπρα άλλο πράγμα είναι να διεκδικείς την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, κι άλλο πράγμα να διεκδικείς την ευρύτερη πολιτική συνεργασία, σε πραγματικό επίπεδο, για την επίλυση ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, θεμάτων από τα οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας που έχει φτάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο. Τι είναι εθνικό θέμα για μας τελικά? Η ονομασία της Μακεδονίας και οι βάσεις του ΝΑΤΟ ή η καταπολέμηση της διαφθοράς που έχει μολύνει την ψυχή του κάθε Έλληνα πολίτη και γίναμε παράσιτα? Χωρίς ευρύτερη πολιτική συνεργασία, η εξαθλιωμένη παιδεία, η πυραγχοκρατούμενη υγεία, το φλέγον ασφαλιστικό, το χαώδες εργασιακό, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το τεράστιο συσσωρευμένο εθνικό χρέος δεν αντιμετωπίζονται. Χωρίς ευρύτερη συνεργασία πώς θα εκπαιδεύσετε τους πολίτες σας να σέβονται και να προασπίζονται το συλλογικό τους πλούτο? Σίγουρα το να κάνεις καταλήψεις και να καις επί σειρά μηνών την περιουσία των φορολογούμενων συμπολιτών σου δεν είναι μια κίνηση θετική προς αυτή την κατεύθυνση. Δείξε την πυγμή του νέου και ανανεωμένου και φέρσου έξυπνα, ξεπέρνα τα όρια της στιγνής και άγονης πολιτικάντικης αντιπαράθεσης. Αν είσαι αυθεντικός, μη σκέφτεσαι κι εσύ το πολιτικό κόστος σαν τα κουκιά και τα φασόλια και πρότεινε λύσεις, έτσι ώστε πάνω σε αυτές να δημιουργήσεις δημιουργική αντιπαράθεση.
ReplyDeleteΟ ΓΑΠ όμως βλέπει το κύμα της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας να έρχεται από το Βορρά στο Νότο όλο και πιο γρήγορα. Βλέπει ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις όλο και λιγότερες πιθανότητες έχουν για να σχηματιστούν. Εσύ Τσίπρα τι βλέπεις? Να γίνεσαι κυβέρνηση σε 3 χρόνια?
Kai den exei kai orama re parmenidi. Tipota na poume, proxorame san xamenoi sto diastima. Entaksei to noikokirema, poy makari na ginotan, alla o mpouxesas na poume to mono pou kanei einai na sintirei mia katastasi pou parelabe apo prin, den prosferei pipota kainourio. Ma an oi politikoi mas einai mizeroi kai xestides, ti aera aisiodoksias mporoun na dosoun kai stin ipolipoi koinonia?
ReplyDeleteΠώς θα σας φαινόταν ένα ασφαλιστικό σύστημα με αυτά τα χαρακτηριστικά; (δεν λέω ποιός το προτείνει για να μην θεωρηθεί spam
ReplyDelete* σε ένα υποχρεωτικό δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα με στόχο την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, διασφαλίζοντας μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα προηγούμενου εργάσιμου βίου και εισφορών και
*ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων, τα οποία θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας, του ανταγωνισμού και της ατομικής ευθύνης.
Πιο αναλυτικά:
1. Κάθε Έλληνας πολίτης υποχρεούται να καταθέτει σε ειδικού τύπου λογαριασμό τράπεζας ή ασφαλιστικού ιδρύματος (δημόσιου ή ιδιωτικού) της επιλογής του τις ασφαλιστικές του εισφορές, καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στον ίδιο λογαριασμό κατατίθενται και οι εργοδοτικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε ασφαλισμένου και οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ αυτού αποτελούν ατομική ιδιοκτησία του ασφαλισμένου, οι οποίες εάν δεν εισπραχθούν στο σύνολό τους λόγω πρόωρου θανάτου, μεταβιβάζονται στους νόμιμους κληρονόμους.
2. Το συντάξιμο όριο ηλικίας είναι αυτό που προσδιορίζει ελεύθερα ο εργαζόμενος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του και σχετίζεται άμεσα με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του. Κατά συνέπεια, υπερβολικά αυξημένες εισφορές μπορούν να συνεπάγονται εξαιρετικά πρόωρη συνταξιοδότηση ή αντίστροφα, οι μειωμένες εισφορές να συνεπάγονται καθυστερημένη συνταξιοδότηση.
3. Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα δικαιούται μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη στο πλαίσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η υλοποίηση του μέτρου αυτού γίνεται μέσω της κάλυψης από το κράτος της διαφοράς μεταξύ της σύνταξης του ασφαλιστικού φορέα και του ποσού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εφόσον η πρώτη είναι χαμηλότερη.
4.Επί πλέον της παροχής της αυτής, ο κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος να κερδίζει με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο οποιοδήποτε επιπλέον εισόδημα. Η συνταξιοδότηση ενός εργαζομένου δεν θα τον υποχρεώνει σε αυτόματη και αναγκαστική αποχή από κάθε εργασία. Ο συνταξιούχος θα μπορεί να εργάζεται, εφόσον φυσικά του προσφέρεται εργασία (όχι όμως στο δημόσιο), για να συμπληρώνει τη σύνταξή του.
5. Τα ασφαλιστικά ιδρύματα και οι τράπεζες που θα πιστοποιούνται από το κράτος ώστε να διαθέτουν τους ειδικού τύπου ασφαλιστικούς λογαριασμούς, θα πρέπει να ανταγωνίζονται ελεύθερα μεταξύ τους για την προσέλκυση ασφαλιστικών εισφορών μέσω της παροχής πρόσθετων ωφελημάτων στους ασφαλισμένους και της παροχής πολλαπλών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Μέσω του ανταγωνισμού αυτού οι ασφαλισμένοι θα αποσπούν σημαντικό μερίδιο των κερδών που θα απορρέουν από την διαχείριση των ασφαλίστρων από τις τράπεζες και άλλα ασφαλιστικά ιδρύματα.
6.Κάθε εργαζόμενος μπορεί να αλλάζει, υπό προϋποθέσεις, ασφαλιστικό πρόγραμμα και/ή ασφαλιστικό οργανισμό όποτε το θελήσει. Οι ασφαλιστικές συνεισφορές εργαζομένων και εργοδοτών εκπίπτουν κάθε φόρου ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αποταμίευση και την ελεύθερη διαμόρφωση από κάθε εργαζόμενο του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου και συνεπώς του συνταξιοδοτικού του μέλλοντος.
7.Τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ιδρυμάτων και των τραπεζών που θα πιστοποιούνται από το κράτος θα τελούν υπό την παρακολούθηση και την εγγύησή του και θα διαθέτουν ειδικό αποθεματικό ταμείο κάλυψης κινδύνου που θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους δικαιούχους σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιου ασφαλιστικού ιδρύματος.
"Ιδεολογικά Ανώνυμος said...
ReplyDeleteΠώς θα σας φαινόταν ένα ασφαλιστικό σύστημα με αυτά τα χαρακτηριστικά; (δεν λέω ποιός το προτείνει για να μην θεωρηθεί spam"
.........
Τέλειο! ΤΈΛΕΙΟ!!!!
Φαντάζομαι η απαλλαγή φόρου θα ισχύει μόνο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, αλλά όχι την επιπλέον (τρίτη και προαιρετική) ιδιωτική ασφάλιση.
ReplyDeleteΘα μπορούσαμε επίσης να μειώσουμε τα επικουρικά ταμεία, να τα ομαδοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης. Αυτά τα ταμεία θα είναι μόνο ένα τμήμα των επαγγελματικών σωματείων, τα οποία, κατόπιν συνδρομής μελών, θα λειτουργούν και ως σωματεία επαγγελματικής κατάρτισης, ενημέρωσης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θα μπορούν και θα επιβάλλεται να υλοποιούν δράσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μελών τους, την δυνατότητα απασχόλησης και τη βελτίωση των εισοδημάτων τους, αυξάνοντας έτσι και τη δυνατότητα υψηλότερων εισφορών στα ταμεία τους. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί κανείς να μετακινείται από ταμείο σε ταμείο.
"Ma an oi politikoi mas einai mizeroi kai xestides, ti aera aisiodoksias mporoun na dosoun kai stin ipolipoi koinonia?
ReplyDeleteMarch 14, 2008 12:04 PM"
Εχεις απόλυτο δίκαιο.ΔΥΣΘΥΜΙΑ και ΘΥΜΗΔΙΑ εκπέμπουν οι άνθρωποι του Μαξίμου, ΑΛΛΑ πρέπει να επιβιώσουμε, ο καθένας με το τρόπο του, μέχρι να ξεκουμπιστούν.Ολοι παίρνουμε prozac για να σταθούμε στα πόδια μας.
@ politis prozac
ReplyDeleteoxi alla farmaka, alla lifestyle kai state of mind trends, oxi alla mpixlimpidia kai diegertika. De theloume na apoxaunothoume, theloume kaliteri poiotita zois kai aisthima aisiodoksias oti oloi douleuoyme me empistosini metaksi mas pros ayti tin kateythinsi.
An tha mporoyse kapoios na ksexorisei ena apo ta polla kala stoixeia ton skandinabikon xoron pou odigoun stin epitixia, ayto einai i empistosini metaksi ton politon se ola ta epipeda tis koinonias toys. Empistosini kai diafthora omos de simbadizoun. Ara, i diafthora einai o megistos exthros mas, kai gia mas toys Ellines, distixos, pleon apotelei kommati toy eautoy mas.
Geia apo patra!
ReplyDeleteMpeite oloi sto:
http://asfalish.blogspot.com
Πάσχο είσαι ίσως ο μοναδικός που φαίνεται έκατσες και διάβασες με σοβαρότητα τις θέσεις των G700. Μπράβο σου. Αποδεικνύεις για άλλη μια φορά ότι είσαι εξαιρετικός δημοσιογράφος. Όχι γιατί χαιδεύεις τα αυτιά μας με τα λόγια σου, αλλά γιατί γράφεις βάσει θέσεων κι όχι βάσει δικής σου ερμηνείας του φαινομένου. Σευχαριστούμε.
ReplyDeletepano sto sxolio toy last anonymous
ReplyDeleterikste mia matia se ayto...
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080312&nid=7792441&sn=&spid=877
fysika den einai thesfato...
trofi gia skepsi kai provlimatismo
Poli endiaferon to arthro sta nea. Panta pisteya oti sto paixnidi, eidika sta omadika athlimata kai paixnidia, opos kai stin odigisi (ligotero ksekathara alla sigoura kai sto ti katanalonei kaneis kai pos ksodeuei to xrono toy), apokaliptontai simperifores kai xaraktires.
ReplyDeleteΤο ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει όσο υπάρχει αδιαφάνεια. Και ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει διαφάνεια είναι να σταματήσει να είναι αναδιανεμητικό. Πως πρέπει να δουλέψει:
ReplyDelete1. Ο καθένας θα παίρνει σύνταξη ανάλογα με αυτά που έχει αποταμιεύσει στον εργασιακό του βίο (μαζί με τις εισφορές του εργοδότη κλπ) και όχι ανάλογα με το μισθό που ελάμβανε όταν εργάζονταν.
2. Όσοι με τις αποταμιεύσεις τους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ένα αξιοπρεπές ποσό σύνταξης, θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα πρόνοιας ώστε να συμπληρώνεται ένα ελάχιστο ποσό .
3. Το επίδομα πρόνοιας θα χρηματοδοτείται όχι από τα ταμεία αλλά απευθείας από το κρατικό προυπολογισμό (για να ξέρουμε τουλάχιστον ότι αυτά που πληρώνουμε πάνε σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι για τις παχυλές συντάξεις).
Χωρίς τα παραπάνω μη περιμένετε βελτίωση...
@ χάρης
ReplyDeleteΦαντάζομαι εννοείς και ότι γιαυτούς/ες που δεν έχουν καθόλου εισφορές (πχ νοικοκυρές) αυτό το επίδομα ισχύει.
Εδώ λοιπόν τίθεται το δίλημμα : φορολογία ή εισφορές για την κάλυψη αυτών των ποσών? Είναι ζήτημα και ιδεολογικό, αλλά και σχετίζεται με τη δομή του φορολογικού συστήματος, ή μάλλον ενός ευρύτερου συστήματος κινήτρων που σχετίζονται με τις εισφορές. δλδ χρήση εισφορών αλλά αυτόματη ελάφρυνση εισοδήματος από φόρους. Ή φορολογία, σε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι δομημένο με στόχους, θεματικούς τομείς και αντιστοιχεία φόρων με συγκεκριμένες δράσεις. δλδ όχι έναν κουβά μες στον οποίο πάνε όλα, και μετά σκοτάδι, αλλά τόσοι φόροι για παιδεία (και πάνε εκεί), τόσοι φόροι για περιβάλλον (και πάνε εκεί), τόσοι φόροι για επιδόματα πρόνοιας (και πάνε εκεί), κλπ. Παράλληλα, να υπάρχει και ένας μηχανισμός παρακολούθησης κι αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και της προστιθέμενης αξίας αυτών των φόρων, έτσι ώστε κατά καιρούς να αναπροσαρμόζονται και τα ποσά και οι κατευθύνσεις των φόρων, βάσει ιεράρχησης κινδύνων και προτεραιοτήτων. Σαυτό θα μπορούσε να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας, και η Κοινωνία των Πολιτών, έτσι ώστε κάθε τρία χρόνια ας πούμε να επαναπροσδιορίζεται το σύστημα βάσει των αναγκών, των επιθυμιών και των συμβουλών των πολιτών και των επαγγελματιών.
Μόλις θα το ζητήσει η χώρα, ξεκινώντας από δω μέσα, είμαστε στην διάθεση ΠΑΝΤΟΣ να συζητήσουμε το ΘΕΜΑ:
ReplyDeleteSTEP BY STEP, χωρίς να χανόμαστε στην λεπτομέρεια, αλλά με ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ώστε ακόμα και άτομα με νοημοσύνη Φώφης Γεννηματά, να μπορούν να κατανοούν,
σε ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
και με ΓΝΩΜΟΝΑ πάντα
ΚΑΙ την ΚΑΛΥΨΗ όλων αυτών (νέων, υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές δεξιότητες) που ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ τους ΕΥΘΥΝΗ αδυνατούν να επιβιώσουν εξ ιδίων.
Διαφωνούμε σε ορισμένα, δευτερεύοντα και επί μέρους, ΤΕΧΝΙΚΑ σημεία, αλλά συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΑ με τον κ. Μανδραβέλη, κατ' αρχήν (εννοώ "in principle", όχι "to start with").
Οπως έλεγε η διαπρεπής μαμά,
1) "Το άδικον ουκ ευλογείται" ΟΧΙ γιά λόγους ηθικο-θρησκευτικούς, αλλά διότι, σε όλες τις κοινωνίες, όταν κατισχύει, όπως στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, το ΑΔΙΚΟΝ λειτουργεί ως ΜΕΙΖΟΝ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ δημιουργίας, αποταμίευσης, εξέλιξης κλπ.
2) "Ο (ικανός αλλά) ΜΗ εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω"
ΟΧΙ για λόγους ηθικο-θρησκευτικούς, ΟΧΙ διότι θέλουμε να τιμωρήσουμε με βιβλική αυστηρότητα και δυσκαμψία (besides, ο αναμάρτητος ...κλπ κλπ), ΑΛΛΑ διότι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ μισθών και παραγωγικότητας ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του χάσματος μεταξύ τους, ΟΔΗΓΕΙ ΑΣΦΑΛΩΣ και ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ στην ΣΠΑΝΙΝ των ΑΓΑΘΩΝ, άρα στην υποβάθμιση του ΒΙΟΤΙΚΟΥ επιπέδου ΚΑΙ στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ,
και
3)"Υποχρεούμεθα ως πολιτισμένη κοινωνία να ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ τις ανελαστικές ανάγκες των, ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ τους, πραγματικά αδυνάτων"
Ο κύριος κύριος Πάσχος Μανδραβέλης, λοιπόν, είναι ευλογία εξ ουρανών και ΤΙΜΑ την ΠΑΤΡΙΔΑ υπηρετώντας τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της.
ΥΓ. Σε κάποιον που με αποκάλεσε παππού στο προηγούμενο ποστ, υπενθυμίζω ότι ο κατά 20 χρόνια μεγαλύτερός μου, φίλος Δ Κολλάτος απόκτησε πρόσφατα και τρίτο παιδί ΚΑΙ του εύχομαι να αποκτήσει το σφρίγος του.
A propos de rien, συναντώ μιά μέρα τον Δ. Κολλάτο με το παιδάκι του στην Ηροδότου. Λέω, "Τι γίνεται, καλά, καλά;" Χαμογέλασε και μου είπε θριαμβευτικά "Κύριε καρδιολόγε σε πληροφορώ ότι μου γίνεται στυλό με τα πιπίνια".
ReplyDeleteΛίγες μέρες αργότερα έτρωγα στου Φιλίππου με τον κολλητό/συμμαθητή του από την Κοργιαλλένειο και Αναργύρειο των Σπετσών, πρών πρόεδρο του Τμήματος Ανωτέρων Μαθηματικών του ΕΜΠ, Α. Μπακόπουλο και του διηγήθηκα το περιστατικό, οπόταν ο θυμόσοφος Αλέξης αποκρίθηκε, "Να του πεις αυτουνού του κυρίου που κοκκορεύεται ότι αυτό ΔΕΝ λέει τίποτα. Επίτευγμα είναι να του γίνει στυλό με μιά παληόγρηα.... εκεί τον θέλω".
Χαμογέλασε και μου είπε θριαμβευτικά "Κύριε καρδιολόγε σε πληροφορώ ότι μου γίνεται στυλό με τα πιπίνια".
ReplyDeleteAXAXAXAXAXA!!
AXAXAXAXAXA!!
dwse kai swse leme!
σιγά μην αφορά το ζήτημα του ασφαλιστικού πρωτίστως την τριμελή (?), πενταμελή (?) ομάδα των G700.
ReplyDeleteΠοιος τους έχρισε εκπροσώπους της νεολαίας; Μάλλον εκπρόσωποι της Καθημερινής είναι...
>;->
@Μάρξ
ReplyDeleteΕίμαστε δυό!
είμαστε τρείς!
είμαστε χίλιοι δεκατρείς!
γνώμη
ReplyDeleteΗ βλαχομπαρόκ εξουσία
Βασίλης Μουλόπουλος
Εκκληση προς αναλυτές, κοινωνιολόγους, δημοσκόπους και άλλα συναφή επαγγέλματα: Οταν απαριθμείτε τον κατήφορο της χώρας- οικονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό, εργασιακό, ηθικό κτλ.- προσθέστε στο τέλος και τον πολιτισμικό κατήφορο. Ισως το «πολιτισμικός» είναι μια λέξη πολύ βαριά, αλλά πιστεύω ότι η εξουσία αναδίδει μια οσμή trash.
Θα μου πείτε ότι η εξουσία στην Ελλάδα είχε και έχει πάντοτε κάτι το γελοίο- αλλά κάποτε κρατούσε τουλάχιστον τα προσχήματα, απέφευγε να εκτεθεί. Σήμερα, το μείγμα κυνικότητας, θρασύτητας και ηλιθιότητας θεωρείται προσόν επιτυχίας.
Πάρτε παράδειγμα τα ανακριτικά γραφεία των τηλεπαραθύρων: Στο ένα, μαινόμενοι, ασώματοι σχολιαστές των 20.000, 30.000 και 40.000 ευρώ μηνιαίως κατηγορούν τους απεργούς ότι θέλουν να διατηρήσουν τα... προνόμιά τους σκοτώνοντας γριούλες. Αλλάζεις κανάλι και ακούς δημοσιογράφους και βουλευτές (ακόμη καλύτερα αν είναι δημοσιογράφοι-βουλευτές), οι οποίοι έχουν λαμβάνειν δυο τρεις παχυλές συντάξεις, να μαστιγώνουν ανηλεώς μητέρες ανηλίκων παιδιών γιατί ζητούν χρόνο να τα φροντίζουν, αφού ούτε σε ιδιωτικό σχολείο μπορούν να τα στείλουν ούτε Φιλιππινέζα έχουν σπίτι για να τα αναθρέψει.
Η ιθύνουσα τάξη της χώρας- μεταξύ μίζας, Μυκόνου και σκυλάδικου- φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Η απόστασή της από την υπαρκτή Ελλάδα μετριέται πλέον σε έτη φωτός. Επαναλαμβάνεται συχνά εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες ότι σε αυτήν τη χώρα οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Είναι- σύμφωνοι- μια κοινοτοπία, την οποία όμως οι στατιστικές επιβεβαιώνουν. Οπως το επιβεβαιώνουν η αχαλίνωτη επιδειξιμανία του πλούτου, η προκλητική συμπεριφορά των εγχώριων αρχόντων απέναντι στον λαουτζίκο, την ίδια στιγμή που οι στατιστικές λένε ότι, όχι από την τέταρτη, αλλά από την τρίτη εβδομάδα του μήνα τα πορτοφόλια αδειάζουν.
Περιμένω από τη μια στιγμή στην άλλη, ξεφυλλίζοντας κάποια εφημερίδα, παρακολουθώντας κάποιο κανάλι, να πέσω σε κάποιον της βλαχομπαρόκ ελίτ που θα αναφωνεί: «Δεν έχουν ψωμί; Ας φάνε κρουασάν». Ακολουθούν ρεπορτάζ με τη βίλα του συνεντευξιαζόμενου, τη σύζυγο (ή τον σύζυγο) να καταγγέλλει τις παράλογες απαιτήσεις και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων και στιλάτες φωτογραφίες με τη συλλογή από γραβάτες του συζύγου και τα μοντέλα υψηλής ραπτικής της συζύγου. Εικόνες με έξαλλους εργαζομένους να φωνάζουν στους δρόμους «Libert, Εgalit » ανήκουν στη σφαίρα των αριστερίστικων φαντασιώσεών μου. Ή μήπως όχι;
Tόχω πει, εδώ και χρόνια, ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ για την χώρα, ακόμα ΚΑΙ από την ΣΥΜΜΟΡΙΑ του '81, είναι ο TIRAGE-MOTIVATED ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ του ΑΘΛΙΟΥ γνωστού ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ.
ReplyDeleteΟ δε Κώνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχαιότερος, είπε (του αποδίδουν, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) όταν ήμουν πιτσιρικάς, "Την Ελλάδα
κυβερνούν δυό πουτάνες (εννοούσε τη Βλάχου και την Φρειδερίκη) κι' ένας πούστης".
ΜΗ λέτε ανακρίβειες, η Μarie-Antoinette δεν συνέστησε στους φτωχούς να τρώνε croissant, αλλά brioche.
ReplyDelete"Αλλάζεις κανάλι και ακούς δημοσιογράφους και βουλευτές (ακόμη καλύτερα αν είναι δημοσιογράφοι-βουλευτές), οι οποίοι έχουν λαμβάνειν δυο τρεις παχυλές συντάξεις..."
ReplyDeleteΕίναι πολλοί,όχι μόνο δημοσιογράφοι και πολιτικοί, που παίρνουν δύο και τρείς και τέσσερες συντάξεις.
Με αυτά το Ασφαλιστικό του Καραμανλή δεν καταδέχεται να ασχοληθεί.
"Ο δε Κώνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχαιότερος, είπε (του αποδίδουν, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) όταν ήμουν πιτσιρικάς, "Την Ελλάδα
κυβερνούν δυό πουτάνες (εννοούσε τη Βλάχου και την Φρειδερίκη) κι' ένας πούστης".
March 14, 2008 6:44 PM"
Τώρα είναι πιό πολλοί και "συμβιούν ελεύθερα".
Αγαπητή,
ReplyDeleteΤζιωρτζίνα-εβελίνα-θυμιά..
Σου το αφιερώνω εξαιρετικά για να επικαιροποιήσεις και να εκσυγχρονίσεις τις γνώσεις σου.
-----------------------------------
"Hμερομηνία : 14-03-08
Εξαγορά του 70% της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από την Πήγασος
Η εισηγμένη εταιρεία «Πήγασος Εκδοτική» γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ανακοίνωσή της, ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνητικό πώλησης μετοχών, δυνάμει του οποίου η εταιρία προέβη στην αγορά από τον κ. Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο 240 ονομαστικών μετοχών της Α.Ε. «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης», που αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% του συνολικού ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, αντί συνολικού τιμήματος 7,38 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπεγράφη προσύμφωνο πώλησης μετοχών, δυνάμει του οποίου η εταιρία προσυμφώνησε την αγορά:
- από τον κ. Θεμιστοκλή Αναστασιάδη 120 ονομαστικών μετοχών της «Αναπτυξιακή Α.Ε.», που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% του συνολικού ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, αντί συνολικού τιμήματος 3,6 εκατ. ευρώ
- και από τον κ. Αναστάσιο Καραμήτσο 60 ονομαστικών μετοχών της «Αναπτυξιακή Α.Ε.», που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του συνολικού ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, αντί συνολικού τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ.
Μετά τα ανωτέρω - και υπό την αίρεση της παροχής εγκρίσεως εκ της αρμοδίας Αρχής κατά το Ν. 703/1977 - το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της εταιρίας Πήγασος στην «Αναπτυξιακή Α.Ε.» θα ανέλθει σε 70%. Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της «Αναπτυξιακή Α.Ε.» ανέρχεται σήμερα σε 60.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 600 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη. Η εταιρία «Αναπτυξιακή» είναι η μοναδική μέτοχος της Α.Ε. «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρία», φορέα έκδοσης της κυριακάτικης ομώνυμης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».
-----------------------------------
Ελπίζω τώρα να κατάλαβες ότι οι νταβατζήδες είναι πίσω από τις Καραμανλοζαχοπουλιάδες.
ReplyDelete"...η εταιρία προέβη στην αγορά από τον κ. Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο 240 ονομαστικών μετοχών της Α.Ε. «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης», που αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% του συνολικού ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, αντί συνολικού τιμήματος 7,38 εκατ. ευρώ."
ReplyDeleteΚαι τί είναι 7,38 εκατ. ευρώ για έναν μαρξευόμενο ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ κυνηγό της διαφθοράς.
Αυτός δεν ήταν και είναι ο στυλοβάτης του Καραμανλή;
Ετσι νομίζεις καταπολεμείται η Διαπλοκή;
ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
ReplyDeleteΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΥΜΝΕΙΤΕ
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΛΑΟΣ ΥΠΕΡΥΨΟΥΤΑΙ
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΥΝΙ ....ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΑΜΗΝ.
ΔΕΝ με εντυπωσιάζει ΤΙ πράττει ο Τριανταφυλλίδης και ο Αναστασόπουλος. Ο Τριανταφυλλίδης και ο Αναστασόπουλος άνήκουν στα στρώματα εκείνα που η διαπρεπής μαμά αποκαλούσε ΗΘΙΚΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΑ. Τα ηθικώς κατώτατα στρώματα ΠΑΝΤΑ έτσι ήταν, ΚΑΤΩΤΑΤΑ.
ReplyDeleteΑλλά ο κύριος Λαμπράκης, επειδή είναι ΑΣΤΟΣ, θα ώφειλε να γνωρίζει καλύτερα και ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ για τις ασχημίες των ΕΛΕΕΙΝΩΝ του ΕΝΤΥΠΩΝ.
Το σχόλιο του Β. Μυλόπουλου είναι ΑΙΣΧΡΟΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΗΜΑ!!!!!!!!!!!
Σε τελική ανάλυση, βέβαια, ΟΥΤΕ αυτό με ανησυχεί. ΑΥΤΟ, όμως, που ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟ για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΥΠΟΥ στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και 5-10 δημοσιογράφων.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΑΛΩ
Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ
@ mesout tavaz ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
ReplyDeleteΠροσέξτε. ΟΤΑΝ αρχίζουμε και κόβουμε, ράβουμε και στρογγυλοποιούμε,
1) ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΜΕ και
2) ΑΔΙΚΟΥΜΕ κάποιους.
ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπάλου.
ΚΑΙ εν αρχή ΗΝ η γλώσσα.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ-Η-ΟΝ δηλοί κάτι που προήλθε ΜΟΝΟ από προσωπικό κόπο και που ανήκει ΜΟΝΟ σε μας. Εξ ορισμού, λοιπόν, φοροαπαλλαγές (που ισοδυναμούν με "χρηματικά δώρα" κράτους προς τον πολίτη) είναι ασυμβίβαστες με την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Αυτό που μπορεί να επιτραπεί (και επιτρέπεται στας Αμερικάς) είναι η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ/ΜΕΤΑΦΟΡΑ/ΜΕΤΑΘΕΣΗ της φορολόγησης ΜΕΡΟΥΣ της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ (πες μέχρι 2000-2500 ευρώ) στο ΜΕΛΛΟΝ.
Δηλαδή, ποσά μέχρι 2500 ευρώ από το ετήσιο εισόδημα ΔΕΝ φορολογούνται εφόσον ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ σε ειδικούς λογαριασμούς, ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ/ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Μετά τα 60 χρόνια του, ο πολίτης ΜΠΟΡΕΙ να αποσύρει το ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΝ ΠΟΣΟ, επί του ΟΠΟΙΟΥ ομως πληρώνει ΦΟΡΟ, ωσάν να ήταν εισόδημα στο οικονομικό έτος ΑΝΑΛΗΨΗΣ του κεφαλαίου.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ όμως ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η ευκαιρία.
ΜΠΟΡΕΙ τότε ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ειτε να ΑΝΑΛΑΒΕΙ όλον το ποσό ή να το ΑΝΑΛΑΒΕΙ σε δέκα η περισσότερες ετήσιες δόσεις Η, τέλος να το ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ (annuitization) ΔΙΑ ΒΙΟΥ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ;;;;;
Ας υποθέσουμε ότι το συσσωρευθέν ποσό είναι 150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό το ΕΚΧΩΡΩ προς ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗ, πες, στην ΑLLIANZ, PRUDENTIAL, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ etc, οπότε ΔΕΝ φορολογείται ωε εισόδημα του έτους στο οποίο έλαβε χώρα η ΑΝΑΛΗΨΗ.
Με την εκχώρηση, η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, αναλαμβάνει να ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΗΝΙΑΙΑ σύνταξη περίπου ΄750-800 ευρώ μηνιαίως μέχρι του θανάτου μου Η με βάση άλλο συνδυασμό (προσυμφωνούμενο) να συνεχίσει πληρωμή της σύνταξης στην διάδοχο σύζυγό μου μέχρι του θανάτου της κλπ κλπ. Εννοείται πως το ποσό αυτό θα αθροίζεται με τα άλλα εισοδήματά μου και θα φορολογείται ως εισόδημα της κάθε χρονιάς.
ΑΝΑΛΟΓΗ με την ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ που λειτουργεί ως αποταμιευτικό ΚΙΝΗΤΡΟ γιά ΙΔΙΩΤΙΚΗ αποταμίευση/ασφάλιση, ΙΣΧΥΕΙ και στην ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗ συνταξιοδότηση. ΚΑΙ εκεί όμως μπορεί να αποφευχθεί η ΕΦ ΑΠΑΞ (άρα σε μεγάλη κλίμακα) φορολόγηση με την τεχνική της ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ως άνω.
Επί του ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στο οποίο ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ και ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ - ΠΟΤΕ το κράτος, εκτός εάν το "Δημόσιο" τυχαίνει να είναι ο εργοδότης) επιμένω ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ότι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ γιά τον ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ γιά τον ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΟΤΑΝ και στα ποσοστά που ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ο εργαζόμενος.
Ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμμετέχει μέχρι ποσοστού 13% επί του μισθου του Η συνολικού ποσού που ετησίως ΔΕΝ υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ με σημερινές τιμές.
Ο λόγος που επιβάλλει να ΜΗΝ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τον εργαζόμενο η συμμετοχή στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ποσοστά που δεν τα αντέχει το πουγγί πολλών που είναι οικογενειάρχες.
Αν από την άλλη γίνει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ για τον ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, τότε το ΠΟΣΟΣΤΟ συμμετοχής θα είναι, εξ ανάγκης και ρεαλιστικά, ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, γύρω στα 6%.
ΑΛΛΑ επαναλαμβάνω ΞΑΝΑ:
Ακόμα και εάν η συμμετοχή του εργαζομένου θα είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ γιά τον εργαζόμενο, ο εργοδότης θΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ποσοσ΄τα του εργαζομένου ΜΕΧΡΙΣ 6% του μισθού - ευρώ προς ευρώ στα πρώτα 5% του μισθού και μισό ευρώ για κάθε ευρώ του εργαζόμενου από 5% έως 7%.
"1. Κάθε Έλληνας πολίτης υποχρεούται..."
ReplyDeleteΓιαβόλ χερ Κομαντάντ!
Δεν το λέω σε σένα βέβαια, αλλά στην όλη νοοτροπία "υποχρεούται". Πάει λοιπόν ο "έλληνας πολίτης που μια ζωή υποχρεούται" και κατα θέτει χρήματα. Μετά έρχεται ο Κοσκωτάς και τα τρώει ή τα στερεί από καλές αποδόσεις. Εάν το ίδρυμα είναι ιδιωτικό, φωνάζει η αριστερά "είδατε που σας τα λέγαμε". Εάν το ίδρυμα είναι δημόσιο, φωνάζει η δεξιά "άμα ήταν ιδιωτικό θα ήταν καλύτερα".
Σε μια κοινωνία στην οποία οι μισοί αλήτες κλέβουν τα ταμεία του εργαζομένου (με κοστούμι και γραβάτα) κι οι άλλοι μισοί αλήτες καταστρέφουν τα πάντα (αυτοί φοράνε τζην και το παίζουν επαναστάτες), πάμε και λέμε στον οικοδόμο, τον υπάλληλο, το βιοτέχνη κλπ, ότι "υποχρεούται" και κάτι παραπάνω...
Άντε να ενωθούν και οι ΗΠΑ με την ΕΕ, αυτό εύχομαι, ή να ενωθούν ακόμα περισσότερες, πλούσιες χώρες, ώστε ο Έλληνας να έχει πραγματικά ευκαιρίες να ΦΥΓΕΙ. Διότι μόνο όταν έχεις τη δυνατότητα να φύγεις, τότε μόνο σε εκτιμούν, σε σέβονται και δεν σε κλέβουν.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να φτιάξετε ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο έχετε ένα μάτσο υπαλλήλους και προϊσταμένους να διοχετεύουν λεφτά στο Κράτος (δεν είναι "δημόσιο" ασφαλιστικό σύστημα, δεν ανήκει δηλαδή στους πολίτες: είναι ΚΡΑΤΙΚΟ, ανήκει σε κάποιον άλλο που λέγεται ΚΡΑΤΟΣ -- την καταλαβαίνετε τη διαφορά) και να υποχρεώνουν τους πολίτες να πληρώνουν.
Δηλαδή, εάν ο πολίτης που "υποχρεούται" αποφασίσει να ΜΗΝ πληρώσει, τι θα κάνετε; Θα τον κλείσετε φυλακή μαζί με τους άλλους τους αιρετικούς;
Λευτέρης
ΥΓ. Η Ελλάδα πρέπει να ήταν η μόνη χώρα από τις δυτικές όπου ίσχυε μέχρι πρόσφατα προσωποκράτηση για χρέη στο δημόσιο. Λέω από τις δυτικές, μια και τέτοια μέτρα προφανώς υπάρχουν στο Ιράν και τη Λιβύη. Αχ αυτό το "υποχρεούται"... θέλει δε θέλει...
Νοικιαζόμενους υπαλλήλους βλέπω, ασφαλιστικό εργοδοτών βλέπω, υπογεννητικότητα ,ακρίβεια και έλλειψη δικαιοσύνης βλέπω, πληρωμένες πένες βλέπω, αναγνώστες DVD ΒΛΈΠΩ είμαστε στο 10ο χρόνο πολιορκίας της Τροίας της αυτοδυναμίας χρειαζόμαστε επί σκηνής να δούμε και Δούρειους Ιππους , κάτι κατασκευές τσίλικες που τις περνάμε για έκφραση λόγου και “θυσία” στους θεούς…σας.
ReplyDelete"...Το ποσό αυτό το ΕΚΧΩΡΩ προς ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗ, πες, στην ΑLLIANZ..."
ReplyDeleteΣε καμία περίπτωση να μην σκέφτεστε να βάλετε εξ' ολοκλήρου ένα ποσό σε ένα φορέα (είτε ιδιωτικός, είτε δημόσιος).
Η αγορά σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμη για να εγγυηθεί σε εύλογο βαθμό την τοποθέτηση σε ένα μόνο φορέα ή ένα μόνο είδος επενδύσεων.
Εάν θα μπορούσα να συστήσω κάτι, αυτό θα ήταν επένδυση στα "3" τουλάχιστον. Ένα τρίτο στο δημόσιο φορέα, ένα τρίτο σε σοβαρή εταιρία επενδύσεων και μάλιστα σε μεικτό χαρτοφυλάκιο με καλό ιστορικό αποδόσεων και ένα τρίτο σε σταθερού εισοδήματος τραπεζικά προϊόντα.
Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, αυτές αντισταθμίζονται εύκολα από την παύση δαπανηρών άχρηστων συνηθειών. Ένας καπνιστής 1 πακέτου την ημέρα (3 ευρώ την ημέρα = 1200 ευρώ το χρόνο) αντισταθμίζει εύκολα τον πληθωρισμό σε οποιαδήποτε δυτική χώρα κόβοντας το κάπνισμα.
Το πρόβλημα βέβαια εκεί, είναι ότι μόλις βάλει καμιά δραχμή ο μισθωτός στην άκρη κι αρχίσει να ζει καλύτερα, λέει το Κράτος "α, καλά ζούνε αυτοί, δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε ψήφους, άντε να αυξήσουμε λίγο η φορολογία για να προσλάβουμε περισσότερους υπαλλήλους στο δημόσιο να έχουμε και πιο πολλούς ψήφους".
Φαύλος κύκλος δηλαδή. Ακόμα κι αν οι Έλληνες διπλασίαζαν το εισόδημά τους αύριο το πρωί, το Κράτος θα ζητούσε αυτά τα χρήματα επειγόντως μέσω κάποιας έκτακτης ρύθμισης για να προσλάβει όλο τον κόσμο στο δημόσιο...
Εάν δεν αλλάξει το Κράτος νοοτροπία, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. νόμοι περί ποσοστού απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, νόμοι περί πλαφόν φορολογίας κλπ), δεν πρόκειται να μείνει δραχμή στα χέρια της μεσαίας τάξης.
Τη δεκαετία του '90, αρχίσανε τις "έκτακτες εισφορές", δηλαδή "είμαι τσαμπουκάς και θέλω λεφτά τώρα κι αν δεν μου τα δώσεις, φυλακή!".
Το Ελληνικό κράτος ήταν και είναι Πασάς με ληστρική νοοτροπία, σαφώς ΕΧΘΡΙΚΗ προς τον Έλληνα πολίτη. Ότι και να μαζέψεις, ότι και να κάνεις, θα βρουν κάποιο τρόπο να τα πάρουνε.
Ουδέποτε δεν είχε το Ελληνικό κράτος σεβασμό προς τον πολίτη.
Ο μοναδικός τρόπος ν' αποκτήσει σεβασμό το κράτος προς τον πολίτη, είναι να έχει ο πολίτης τη δυνατότητα να μετακομίσει σε όποια χώρα της ΕΕ θέλει. Μόνο όταν το κράτος κινδυνεύσει να χάσει τους καλύτερους, μόνο τότε θα κάνει μερικά βήματα πίσω για να εξασφαλίσει έμπρακτο σεβασμό προς τους σκλάβους του.
Εάν το
Nομίζω ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πλέον να ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ η Κυβέρνηση τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και τους υπαλλήλους Υγιεινής των ΔΗΜΩΝ.
ReplyDeleteΥΓ. Ορισμένοι εκ των κατωτάτου επιπέδου Ελλήνων δημοσιογράφων μίλησαν για ΕΠΙΤΑΞΗ.
ΖΩΑ, ΚΤΗΝΗ, ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΝΤΑ της Ελληνικής δημοσιογραφίας, ΜΑΘΑΤΕ ότι
τα κτίρια και άψυχα επιτάσσονται, οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ επιστρατεύονται.
@ lefteris
ReplyDeleteΜπερδεύεις παιδί μου τις ---τσες με τις βούρτσες. ΟΥΔΕΙΣ μίλησε για μονό-τροπο επένδυση. Ισα-ίσα. ΑΛΛΑ, ΑΛΛΟ πολύμορφες επενδύσεις σε κάθε είδος-τύπο αποταμίευσης, ΑΛΛΟ πολύτροπες μορφές συνταξιοδότησης, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΤΕΛΕΙΩΣ μα ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ το θέμα της ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Ασε καλό μου παιδί την Κυρία Λιάνη-Παπαδρέου να δίνει συμβουλες στην πουτανιά καιτην Εβελίνα-Βερόνικα-Θυμιά von kodellas στα συνταξιοδοτικά, επενδυτικά.
ΕΚΑΣΤΟΣ στο είδος του και το ΠΑΣΟΚ στην ΑΠΑΤΗ.
ΟΤΑΝ της είπαν πως οι φτωχοί δεν έχουν ψωμί, η Marie Antoinette συνέστησε να φάνε brioche,
ReplyDeleteOTAN είπαν το ίδιο στον Kομφού, απάντησε, "Οι Ελληνες είναι ο πλουσιότερος Λαός της Ευρώπης, αλλά αν πραγματικά πεινάνε, ας έρθουν στο Manhattan".
Eίπε ο ΤΕΝΕΚΕΣ Σκανδαλίδης
ReplyDeleteαπευθυνπόμενος στην παρατεταγμένη ΣΥΜΜΟΡΙΑ του '81
quo vadis
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ
"ΟΛΟΙ κατ ευθείαν στον Κορυδαλλό, όπου έπρεπε να βρίσκεσθε από την δεκαετία του 70, ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ την ΧΩΡΑ."
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΑΛΗΤΟ-ΠΑΣΟΚΙΑ που ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!!
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ
ReplyDeleteΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΠΟΥΤΑΝΑΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΑΜΑΘΕΙΑΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΑΠΑΞΙΑΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΤΕΜΠΕΛΗ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΑΝΑΞΙΩΝ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΑΠΑΤΗΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του KITSCH
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΡΕΥΕΣΘΑΙ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΘΟΡΥΒΟΥ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των βγαλμενων ΣΙΓΑΣΤΗΡΩΝ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΒΛΑΚΟΣ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΩΝ"
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΩΝ
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των "ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ" των βλάχων
ΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των ΦΟΝΙΑΔΩΝ του ΕΘΝΟΥΣ
Παπανδρέου, σου είχα πει "Take it easy, you cannot afford me", ΑΛΛΑ εσύ εκεί, επιμένεις.
ReplyDeleteΕ, λοιπόν, θα σε διαλύσω σε λιγότερο από ένα χρόνο.
ΤΟΛΜΑΣ ΕΣΥ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ.
ΣΚΑΣΜΟΣ.
ΖΩΟΝ!!!!!
@ ελλάς εγέρθητι
ReplyDeleteΠΑΣΟΚ= ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
Καταπληκτικόοοοοοοοο!
Πολίτες της Ελλάδος, Ελληνίδες και Ελληνες
ReplyDeleteΑΓΩΝΙΣΘΕΙΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ
για να ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ η ΕΛΛΑΣ
από τον ΖΥΓΟΝ του ΠΑΣΟΚ σε ΟΛΟ τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
και το ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ
που ΔΙΕΛΥΣΕ το ΕΘΝΟΣ!
Kαλά παιδιά δεν το συζητώ και ας σαρκάζετε ότι συνωμοσιολογούμε.
ReplyDeleteΟΛΑ είναι πεντακάθαρα
Η CIA, o Κινέζος, το θηρίο, η μέγαιρα, ο Σιωνισμός, οι Μασόνοι και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
ΚΑΙ αυτή την φορά ουδείς μπορεί να μας διαψεύσει ότι οι Αμερικάνοι ελέγχουν τα πάντα.
Την στιγμή που πνίγεται η Ελλάδα στο σκουπίδι, ο γλειψιματίας ο Κακλαμάνης (θα τον είδατε στην TV), χθες στις 11 το βράδυ, μπροστά στο σπίτι του Κομφού να επιβλέπει το άδειασμα των κάδων.
ΚΑΙ αν μπορείς, παληάνθρωπε Κομφού, να με διαψεύσεις ΟΤΙ αυτό που δείχνει η τηλεόραση δεν είναι το σπίτι σου!
Δηλαδή, ΕΛΕΟΣ πιά, η Ελλάδα είναι αποικία των Αμερικανών.
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
ΕΞΩ οι ΑΜΕΡΙΚΑΑΑΑΑΑΑΝΟΙΙΙΙΙΙ
ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΑΑΑΑΑΑΝΟΙΙΙΙΙΙ
Πέστα Φωφάκι μου να μη μας θεωρούν χαζούς, αυτός, η μέγαιρα και ο Κινέζος που σε μισούν και σε ζηλεύουν, διότι σε θέλει όλος ο λαός.
ReplyDeleteΑρχισες πάλι αγράμματη, ανόητη γυναίκα με τις ασυναρτησίες, την ανευθυνότητα, τις διαβολές σου, τον ανερμάτιστο, εμπρηστικό σου λόγο και την οργιάζουσα φαντασία σου.
ReplyDeleteκομφούκιε πήγαινε να σε κοιτάξει κανένας γιατρός καλύτερα...
ReplyDeleteόσον αφορά το reality_tape σιγά τα αίματα... Μια συλλογή από links είναι...
ReplyDelete@ G3000 said...
ReplyDelete"κομφούκιε πήγαινε να σε κοιτάξει κανένας γιατρός καλύτερα"
Γιατρός; Τί λές τώρα.Ο άνθρωπος(τρόπος του λέει άνθρωπος) πάσχει από αγειάτρευτη ξεφτίλα.
μαρξ εντάξει, συλλογή ξεσυλλογή από links βοηθάει όμως, γιατί εδώ μέσα δε βλέπουμε κανέναν άλλο να δίνει links που να μην είναι άρθα εφημερίδων...
ReplyDelete@ lefteris
ReplyDeleteΛΕΣ
Το Ελληνικό κράτος ήταν και είναι Πασάς με ληστρική νοοτροπία, σαφώς ΕΧΘΡΙΚΗ προς τον Έλληνα πολίτη.
Πολύ σωστά , δυστυχώς έτσι είναι. Συμπεριφέρεται κι αυτό σαν νταβατζής δίπλα στα πιράνχας της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας
@Γιώργος
ReplyDeleteΛάθος φαντάζεσαι. Το επίδομα θα χορηγείται σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Αν θέλουν βέβαια να το πάρουν ομάδες που δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους εισφορές για διάφορους λόγους (π.χ. νοικοκυρές) αυτό σημαίνει ότι το αντίστοιχο κονδύλι του προυπολογισμού θα είναι υπέρογκο και θα το επιβαρύνονται οι νομοταγείς πολίτες (όπως πάντα). Αν αυτοί οι πολίτες το ανέχο νται αυτό με γειά τους με χαρά τους...Αλλά τα λεφτά από κάπου πρέπει να βρεθούν (δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο...)
δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο...
ReplyDelete-------------------------------
έχουμε φίλε μου, απλά τώρα μας συμφέρει να το κάνουμε εξόρυξη...
http://www.%20reality-tape.com/asfalistiko
ReplyDeleteΑυτο το λινκ δινει το αρθρο παραπαωνω για την μελέτη του Yorgos ισως ειναι λαθος το λινκ ισως επεε ο σερβερ ισως φταινε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η επταετια/επανασταση/χουντα ισως πάλι φταιει ο Βενιζελος που επρεπε να παει ευθεια για Μοναστηρι και οχι δεξια για Θεσσαλονίκη.
δεν με νοιαζει ποιος φταει!!! Υπάρχερι το σωστο λινκ???????/
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΝομίζω αυτός είναι ο σύνδεσμος που αναφέρεστε
ReplyDeletehttp://reality-tape.com/asfalistiko/
index.php/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%
CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%
AF%CE%B4%CE%B1
προσοχή στα κλοπυ-πειστ και τα μακριά λινκς
o lalakis έδωσε το σωστό, για πληροφορίες για συμβάσεις, στατιστικά και έρευνες κάντε scroll down στη δεξιά στήλη του blog εκεί που λέει έρευνες και στατιστικά
ReplyDelete