Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η γήρανση δεν επηρεάζει το Ασφαλιστικό. Αντιθέτως, θεωρούν ότι η ισχυρή ανάπτυξη μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Πριν από μερικές μέρες, σε ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα την ενεργό γήρανση, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ , κύριος Πολυζωγόπουλος , επισήμανε ότι "αυτό που μετρά για το Ασφαλιστικό δεν είναι η απλή αναλογία στη σχέση εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά ο παραγόμενος από τον εργαζόμενο πλούτος, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έχει πολλαπλασιαστεί". Και πρόσθεσε ότι "το ζήτημα είναι πού πηγαίνει αυτός ο πλούτος και πώς μέσα από αυτόν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα;".
Το παραπάνω επιχείρημα ανήκει στη λεγόμενη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ του Ασφαλιστικού. Χαρακτηρίζει μια πολιτική και ιδεολογική αντίληψη που αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει το δημογραφικό πρόβλημα και τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στην ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα στο ελληνικό διανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Πώς δηλαδή μπορούμε να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας που γερνάει, χωρίς να επιβαρύνουμε δυσανάλογα όσους βρίσκονται στην παραγωγή και χωρίς επίσης να φορτώνουμε με χρέη τις μελλοντικές γενιές;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη επηρεάζει θετικά το σύστημα συντάξεων, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνήθως εννοείται.
- αυξάνει τους μισθούς, τα κέρδη και τις αμοιβές, και κατ' επέκταση τις συντάξεις, οδηγώντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε αύξηση του γενικού βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών
- διασφαλίζει το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων
- δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης βελτιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σχέση εργαζόμενων-συνταξιούχων
- δημιουργεί πρόσθετες εισφορές που ενισχύουν τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων
Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, όμως, δεν λύνουν το Ασφαλιστικό. Απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα της ανισόρροπης διανομής του πλούτου ανάμεσα στις γενιές, σε ένα υψηλότερο επίπεδο εισοδημάτων και διαβίωσης.
Το πρόβλημα, δεν είναι αποκλειστικά αν η σύνταξη θα κλειδώσει στο Χ ή το Ψ ποσό, αλλά κυρίως τι ποσοστό του ατομικού ή συλλογικού εισοδήματος μεταφέρεται κάθε φορά στους συνταξιούχους για να πάρουν το ποσό αυτό.
Όταν το μεταφερόμενο εισόδημα αυξάνεται, επειδή αυξάνονται οι δικαιούχοι (γήρανση) και εκτινάσσονται οι ανάγκες τους (οι καταναλωτικές συνήθειες του συνταξιούχου της γενιάς της κατοχής διαφέρουν από αυτές του συνταξιούχου της γενιάς του Πολυτεχνείου και του 114), τότε οι οικονομικά ενεργοί πολίτες και φυσικά οι νέοι και νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας καλούνται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου ατομικού και συλλογικού εισοδήματός τους, για να καλύψουν τις ανάγκες μιας γηράσκουσας και με υψηλές απαιτήσεις πλειοψηφίας.
Έχει υπολογιστεί ότι με ανάπτυξη ύψους 3% ανά έτος, το βάρος των συντάξεων από 12,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, το 2020 αυξάνεται στο 15,5% και το 2050 στο 25,5%. Τα στοιχεία δείχνουν με τον πλέον θεαματικό τρόπο ότι η αύξηση του βάρους των συντάξεων για το σύνολο της κοινωνίας είναι δυσανάλογη με την αύξηση του συνολικού παραγόμενου πλούτου, οδηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια βίαιη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των νέων και των οικονομικά ενεργών πολιτών.
για ακόμη μια φορά απατεωνίες.
ReplyDeleteΗ εκτίναξη των κερδών για σας δεν υπάρχει. Ούτε η συνεχής μείωση του μεριδίου της εργασίας στο ΑΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια (από 60% σε 40%) σε σχέση με το μερίδιο των κερδών.
Και συν τοις άλλοις να παρουσιάζετε όλες αυτές τις ανοησίες ως δήθεν τάχα μου επιστημονικές όταν είναι γνωστό ότι το 80% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνουν την κατώτατη σύνταξη, και όταν με την επέκταση της μαύρης, της μειωμένης και της προσωρινής εργασίας θα είναι όλο και πιο δύσκολο για αυτούς που είναι σήμερα νέοι να πάρουν ακόμα και αυτή...
αφήστε ότι αυτά που λέτε περί μικτού συστήματος ασφάλισης τα λέει η ΓΣΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90! Λάθος αντιπάλους διαλέξατε...
ReplyDeleteΦαίνεται άλλωστε από τον τρόπο που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση.
Επίσης αυτά που λέτε περί ποσοστών της σύνταξης επί του ΑΕΠ είναι ακατανόητα εκτος ΕΑΝ οι άνθρωποι δουλεύουν μέχρι τα 70 και τα 75! Διότι ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης των συντάξεων (καπιταλιστές, κράτος ή μισθοί), το ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν αλλάζει.
Με άλλα λόγια αυτό που έχετε να προτείνετε στους συνομίληκους σας (?) της γενιάς των 700 ευρώ είναι να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν... (για να μη φαληρίσουν τα ταμεία..)
φυσικά το τελευταίο σχόλιο είναι ειρωνικό. Ο πραγματικός λόγος είναι το να μη θιχτούν τα κέρδη και η "ανάπτυξη".
ReplyDeleteΗ διαφορά σας με τον Πολυζωγόπουλο είναι ότι είστε ακόμα πιο νεοφιλελεύθεροι.
αφήστε ότι αυτά που λέτε περί μικτού συστήματος ασφάλισης τα λέει η ΓΣΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90! Λάθος αντιπάλους διαλέξατε...
ReplyDelete------------------------------------
Σωστά.
Γι'αυτό η ΓΣΕΕ των Prada και Kiton και "Μανταλάκιων" είναι για τον π...
profanos o marx exei vrei poia einai i eykoli lysi, na forologithei to kefalaio etsi den einai? As kanoume to syntelesti 60-70% kai katharisame...
ReplyDeleteAyto poy den mas lene vevaia osoi ypostirizoun kati tetoio einai oti ayto tha odigisei se katakoryfi anodo tis anergias -pali oi neoi tha tin plirosoun - kathos osoi sovaroi ependytes yparxoun tha ta mazepsoun kai tha fygoun, den mas exoun kai toso anagi, yparxoun kai allou portokalies.
Episis osoi meinoun tha einai eite oi kratikodiaitoi poy mas armegoun etsi kai allios i apla tha ayksisoun katakoryfa tis times gia na diatirisoun ta kerdi toys.
Ektos an ta afisoume ola os exoun anamenontas kapoia pagosmia epanastasi poy tha allaksei ta dedomena...einai nomizo mia poly logiki epilogi...
Re marx ase mas kanoume tis allages poy prepei tora me vasi ti pragmatikotita kai AN ginei i epanastasi tote as mpoukaroume stis trapezes kai mazeyoume olo to xarti gia party mas
@ντόκτορ Μάρξ
ReplyDelete"Η διαφορά σας με τον Πολυζωγόπουλο είναι ότι είστε ακόμα πιο νεοφιλελεύθεροι."
Τσίπρας,με μηχανή BMW,μεγάλου κυβισμού ,πολυτελείας και "οικολογική" για να ρίξουμε τα κέρδη.
Η δημογραφική γήρανση είναι γεγονός και η βάση του συλλογισμού των δυτικών χωρών για την αλλαγή του κοινωνικού κράτους, για την εισαγωγή του καινούριου όρου στο welfare state, αυτού της κοινωνικής δικαιοσύνης.
ReplyDeleteΑυτό που ήθελε να πει ο πολυζωγόπουλος, και ουσιαστικά πάντρεψε λαϊκισμό με μισή αλήθεια, είναι ότι στην Ελλάδα ακόμα ο δείκτης εξάρτησης ηλιωμένων προς εργαζόμενους είναι θετικός, δλδ ακόμα σήμερα τηρώντας αυστηρά το διανεμητικό σύστημα η αναλογία του πληθυσμού θα έπρεπε να αποφέρει πλεονασματικά αποθεματικά στα ταμεία. Αυτό φαίνεται ότι δε γίνεται όμως, τουλάχιστον ως το τελικό αποτέλεσμα, όταν κοιτάμε τις τρύπες στα αποθεματικά τους. Ένας λόγος γιαυτό είναι τα υπέρογκα έξοδα διοικητικής και διαχειριστικής υφής που μέχρι σήμερα προκαλούσανε τα παραπάνω από 150 ταμεία με πολυάριθμο προσωπικό και λοιπές πάγιες δαπάνες. Επιπλέον επιβάρυνση σε αυτό το κόστος δημιουργούσε η δεινοσαυρικής εποχής μηχανογραφική οργάνωση. Ένα μεγάλο ρόλο επίσης έπαιζε ανέκαθεν το πολλών ταχυτήτων και διαφοροποιημένων προνομίων, δικαιωμάτων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που μερικώς ο Καραμανλής έθεσε σημείο εκκίνησης για ξεκαθάρισμα.
Όμως, η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ αιμοραγία του συστήματος σήμερα είναι η υγειονομική περίθαλψη. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. Αν δε διαχωριστεί ο κλάδος των συντάξεων από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Γιαυτό το λόγο το σχέδιο του Καραμανλή είναι ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Το άρμεγμα από το 2004 είναι τρομακτικά αυξητικό (δαπάνες για υγεία υπερδιπλασιάστηκαν από το 2004 ως το 2007, από περίπου 4 δις σε 7,5 δις ευρώ). Κι όλα αυτά από ένα κοινό λογαριασμό για συντάξεις, για υγεία και για το κράτος ελεύθερα και ξεδιάντροπα να βάζει τη χερούκλα μέσα σαν την αρκούδα με το μέλι. Κι όλα αυτά επί ενός ιδιαίτερου, αλά ελληνικά, διανεμητικού συστήματος. Και ο πληθυσμός γερνάει, και οι ανάγκες υγείας αυξάνονται, οι τιμές φαρμάκων, ποικιλία εξετάσεων, και οι νεοσκαρφιζόμενες παθήσεις αυξάνονται κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο. Εδώ και τώρα, κινητοποίηση για διαχωρισμό κλάδου υγείας από κλάδο συντάξεων. Το δημογραφικό είναι μονόδρομος, το να μου κλέβουν τα λεφτά μου δεν είναι όμως.
I WONT MA FOOKIN MOONEY!
ReplyDeleteμαρξ χαιρόμαστε που σπεύδεις πρώτος να διαχωρίσεις τη θέση σου κάθε φορά που αναρτούμε τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό. Έτσι μας βοηθάς να διαχωρίσουμε κι εμείς τη θέση μας από την κομμουνιστικογενή αριστερά την οποία σεβόμαστε αλλά δεν την παντρευόμαστε. Η G700 άλλωστε είναι σοσιαλφιλελεύθερη ιδεολογικά και οι λύσεις που προτείνει επιχειρούν να είναι ιδεολογικά συνεπείς αλλά κυρίως πρακτικές, εφαρμόσιμες και δίκαιες ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ όχι επί της θεωρίας.
ReplyDeleteΜεσούτ συμφωνούμε και το έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να αποσυνδεθεί από την ασφάλιση γήρατος , δηλαδή τις συντάξεις. Έτσι θα ανασάνει τουλάχιστον λογιστικά το σύστημα. Κυρίως όμως πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βάλουμε χέρι στην άκρατη κατανάλωση φαρμάκων που προωθεί το σύστημα γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών
Είμαι επαγγελματίας του κλάδου υγείας.Κάθε μέρα ζώ με το φαινόμενο της ΛΗΣΤΕΙΑΣ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, από τα ΠΙΡΑΝΧΑΣ.
ReplyDeleteΕτσι οι αλφοί Πιραγχόπουλοι αγοράζουν τους αστέρες τύπου Γιασκεβίτσιους.
Το είπε ο Καρατζαφέρης στη Βουλή για να εξυμνήσει τα φιλοΠαναθηναικά αθλητικά αισθήματα του Καραμανλή.
@ mesout tavaz
ReplyDeleteΌμως, η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ αιμοραγία του συστήματος σήμερα είναι η υγειονομική περίθαλψη. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ
OYΔΕΙΣ πράγματι. Αλλά ο Κομφού έχει γράψει ενδελεχή ανάλυση παό περίπου 5 διπλοσέντονα (damask, king size) στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, κατά μήνα Αύγουστο 2007.
@ανώνυμος
ReplyDeleteAs kanoume to syntelesti 60-70% kai katharisame...
Αυτό που δε λές φιλαράκο είναι ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο δε κατώτατος μισθός είναι στο 96% του κατώτατου μισθού του 1984 σε σταθερές τιμές, και το 55% των μισθωτών παίρνει από 500 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα. Τα χρέη των καπιταλιστών στα ταμεία ανέρχονται στα 7.8 δισ. ευρώ ενώ η εισφοροδιαφυγή είναι απίστευτα υψηλή!!!
kathos osoi sovaroi ependytes yparxoun tha ta mazepsoun kai tha fygoun.
Η ανεργία είναι το φόβητρο που προβάλλουν διαρκώς τα αφεντικά για να τρομάξουν τους εργαζόμενους. Ούτε πλήρης μετεγκατάσταση μπορεί να γίνει των επιχειρήσεων, ούτε τίποτα. Αυτό συνέβη σε συγκεκριμένους κλάδους εντάσεως εργασίας που ποτέ δεν έκαναν επενδύσεις (από την εποχή των Τσάτσων) που τώρα βρήκαν φθηνότερα εργατικά χέρια αλλού.
Τα υπόλοιπα είναι κινδυνολογίες που ωφελούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και ΟΧΙ των εργαζόμενων ΚΑΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Όσον αφορά τη δημογραφική γήρανση, είναι εντελώς λανθασμένο να κοιτας τον ευρωπαϊκο πληθυσμό λες και δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσής του. Π.χ. είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα από το 1990 και μετά και την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού κρατικού καπιταλισμού συνέρρευσαν πάνω από 700.000 μετανάστες.
Για την "εξοικονόμηση πόρων" από το διοικητικό εξορθολογισμό το μόνο που έχω να πω είναι οτί θα εισφέρει πενιχρά ποσά της τάξης των λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα χρέη των καπιταλιστών είναι 7.8 δισ.!!!
Όσον αφορά τις πρακτικές και δίκαιες λύσεις εξαρτάται από ποια σκοπιά το κοιτάζεις και τι θεωρείς δίκαιο και πρακτικό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καπιταλισμός όπως και όλες οι προηγούμενες κοινωνίες είναι μεταβατικός και ιστορικά μεταβαλλόμενος. Ούτε αδήριτες αναγκαιότητες υπάρχουν στη ζωή ούτε τίποτα. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και, γιατί όχι, και ο τρόπος παραγωγής και επικοινωνίας...
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@dr.marx
ReplyDelete"Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καπιταλισμός όπως και όλες οι προηγούμενες κοινωνίες είναι μεταβατικός και ιστορικά μεταβαλλόμενος. Ούτε αδήριτες αναγκαιότητες υπάρχουν στη ζωή ούτε τίποτα. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και, γιατί όχι, και ο τρόπος παραγωγής και επικοινωνίας...
March 12, 2008 7:35 PM"
Συμφωνώ απόλυτα.Τα πάντα αλλάζουν και θα αλλάξουν.Το τέλος της Ιστορίας ήταν ένα ανέκδοτο που και ο ίδιος που το σερβίρεσε αργότερα το μάζεψε.Ενας φωτισμένος και όχι δογματικός Μαρξιστής δίνει φώς σε μιά συζήτηση και δεν τροφοδοτεί τις πολώσεις.Η συμμετοχή σου στο μπλόγκ είναι παραγωγική και δημιουργική.Kαι φυσικά βελτιώνει το επικοινωνικό εποικοδόμημα μεταξύ των σχολιαστών και αναγνωστών του μπλόγκ,οι οποίοι ευτυχώς είναι πολύ απαιτητικοί.
Με το "τέλος της ιστορίας" εύκολα ξεμπλέξαμε,με το "τέλος της εργασίας" όμως;
ReplyDeleteΗ Εργασία σήμερα περνάει πολύ δύσκολες ώρες.Το χειρότερο είναι ότι ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ως θεσμός κοινωνικοποίησης του ανθρώπου με τις βάρβαρες επιθέσεις που δέχεται.Οι αντιστάσεις είναι περιορισμένες και μόνο στο χώρο της κρατικοδίαιτης διανόησης που απλώς,"αριστερίζει","λαικίζει",και"συντεχνιάζει", ψευτοσυντηρούνται.
διορθώνω στο προηγούμενο post:
ReplyDeleteΜε άλλα λόγια, δυστύχως για ορισμένους το τέλος της ιστορίας δεν έχει φθάσει.
Η στρατηγική του μονεταρισμού και του περιορισμού της πίστης εγκαταληφθηκε από τη δεκαετία του '80 ενώ η πολιτική περιορισμού των ελλειμμάτων έχει αποτύχει και οι πρώτες συνέπειες ήδη φαίνονται. (βλ. προστατευτικά μέτρα στους "ήρωες του νεοφιλελευθερισμού", τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο)
Ποια είναι η λύση που ακολουθείται; Μα φυσικά η επιβάρυνση της εργατικής τάξης μέσω της ανόδου της τιμής των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, των πρώτων υλών κλπ κλπ...
όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ξέρετε τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο;
ReplyDeleteΦαντάζομαι ότι δε σας ενδιαφέρει και πολύ... Προβλέπει αύξηση του κατώτατου αριθμού ενσήμων από τα 50 στα 100 για τις παροχές σε είδος και σε υπηρεσίες και από τα 50 στα 120 για τις παροχές σε χρήμα!
Δηλαδή οι νέοι άνθρωποι που εργάζονται με μειωμένη και προσωρινή απασχόληση και οι "μαύροι" δεν θα έχουν στην ουσία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθείται (όπως π.χ. στο παρελθόν μπήκε συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα!)
Έχει λοιπόν προβλέψει ο Κωστάκης μην ανησυχείτε...
Η μείωση αριθμού παιδιών ανά οικογένεια μετά την μεταπολεμική γενιά έχει οδηγήσει μοιραία στην αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων τρίτης ηλικίας ως προς εκείνους που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Η είσοδος μεταναστών μετριάζει τις συνέπειες της υπογεννητικότητας, η οποία μαζί με την αύξηση του προσδώκιμου ζωής διατηρεί την αύξηση του πληθυσμού. Δημογραφικό πρόβλημα. Το πώς οι κυβερνήσεις θα ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη μεταφορά πόρων από το όλο και μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού, που θα αποτελεί το παραγωγικό δυναμικό τους, σε έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό συνταξιούχων μπορεί να είναι το καθοριστικό ζήτημα των επόμενων είκοσι πέντε ετών. Για τις δημοκρατικές κοινωνίες, η χάραξη αυτής της πολιτικής είναι ένα εφιαλτικό ζήτημα, καθώς όλο και περισσότερα ποσοστά του εκλογικού σώματος ανήκουν στην τάξη των συνταξιούχων. Στην Ελλάδα άραγε?
ReplyDeleteΗ οικονομία της συνταξιοδότησης είναι απλή: αρκετοί πόροι πρέπει να αποταμιευτούν κατά τη διάρκεια μιας εργασιακής καριέρας, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της σύνταξης. Λυδία λίθος για την επιτυχία όλων των συστημάτων συνταξιοδότησης είναι η διάθεση πραγματικών πόρων κατά τη σύνταξη. Οι οικονομικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση διευκολύνουν τη διοχέτευση πόρων, η οποία κάνει δυνατή την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών μετά τη σύνταξη, αλλά δεν παράγουν αυτά τα προϊόντα και αυτές τις υπηρεσίες.
Ένα απλό τεστ για οποιοδήποτε σύστημα συνταξιοδότησης είναι το κατά πόσο μπορεί να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των υπεσχημένων πραγματικών παροχών στους συνταξιούχους, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τον εργαζόμενο πληθυσμό. Η αυξανόμενη διαφοροποίηση του πληθυσμού λόγω του δημογραφικού υποβάλει το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρομερές πιέσεις απαιτώντας ρυθμίσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε ολόκληρη τη δύση. Το γεγονός ότι ένα μεγαλύτερο μέρος του εξαρτώμενου πληθυσμού θα είναι στην τρίτη ηλικία και όχι στην πρώτη, θα θέσει τους πόρους της κοινωνίας υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς η τρίτη ηλικία καταναλώνει κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους πόρους απ’ ό,τι τα παιδιά.
Παρ’ όλα αυτά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανόδου του μελλοντικού βιοτικού επιπέδου και άρα εκπλήρωσης των φιλοδοξιών τόσο των εργαζόμενων όσο και των συνταξιούχων είναι η αύξηση της εθνικής αποταμίευσης και της παραγωγικότητας των κλάδων στους οποίους διοχετεύεται. Και θα πρέπει να το κάνουμε αυτό χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουμε υπέρμετρα τους εργαζόμενους του μέλλοντος.
Η υγεινομική περίθαλψη, αντίθετα, παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτά τα έξοδα αντιμετωπίζονται και από τα γενικότερα φορολογικά έσοδα και από τις εισφορές επί των μισθών. Τι ποσοστό των εκροών από τα ταμεία κατευθύνεται προς την υγειονομική περίθαλψη αντί των συντάξεων? Και ποιες συντάξεις ταιριάζουν περισσότερο με τις κοινωνικές παροχές υγείας και όχι με το συνταξιοδοτικό? Οι δαπάνες για την υγεία εδώ και χρόνια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από την οικονομία. Οι τεχνολογικές καινοτομίες στη Δύση θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης, αλλά μπορούν επίσης σε μερικές περιπτώσεις να μειώσουν το κόστος της και σίγουρα το κόστος της διοίκησης των νοσοκομείων. Όμως επειδή η τεχνολογία πολλαπλασιάζει τα είδη των θεραπειών, τείνει να αυξήσει τα γενικότερα έξοδα, μερικές φορές υπέρμετρα.
Αν υποθέσουμε ότι θα καθοριστούν σε λογικό πλαίσιο τα επίπεδα των παροχών που μπορεί να υποσχεθεί το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και περίθαλψης, πώς μπορεί ο κρατικός προγραμματισμός να διασφαλίσει ότι οι πραγματικοί πόροι θα είναι διαθέσιμοι για την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων; Αν παραμείνουμε μόνο στην οικονομική φερεγγυότητα των ίδιων των συστημάτων υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, χωρίς να λάβουμε υπόψη την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πηγές αυτές θα είναι εκεί που τις θέλουμε την ώρα που τις θέλουμε. Χωρίς πρόσθετες καθαρές αποταμιεύσεις, οι πραγματικοί που χρειάζονται για να παράγουν τις μελλοντικές παροχές δεν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν. Έτσι, αντιμετωπίζοντας τις ανισορροπίες των κοινωνικών ασφαλίσεων και του συστήματος υγείας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που θα παρθούν τώρα, για να χρηματοδοτήσουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις παροχών, θα αποτελούν πραγματικές προσθήκες στους εθνικούς αποταμιευτικούς και παραγωγικούς πόρους που χρηματοδοτούν.
Η μη αντιμετώπιση των ανισορροπιών, ανάμεσα στις υποσχέσεις προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους και την ικανότητα της οικονομίας να τηρήσει αυτές τις υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους συνταξιούχους προσωπικά αλλά και για την οικονομία συνολικά. Στο τέλος, η ανισορροπία της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας θα επιλυθεί μέσω της ανάκλησης των προνομίων και των παροχών των πιο εύπορων ομάδων του πληθυσμού.
ΔΕΝ υπάρχει κάτοικος της Ελληνικής Επικράτειας, νόμιμος ή παράνομος, που να ΜΗΝ έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Και αυτό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το αν είναι άνεργος,εργαζόμενος,ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος,Ελληνας ή Ξένος.
ReplyDeleteΕίναι από τα θαύματα που γίνονται στην Ελλάδα.
Και αυτός ο αχταρμάς δεν βοηθάει απο πλευράς κινήτρων να ασφαλισθεί κάποιος.Του συμφέρει η "μαύρη εργασία" και την επιδιώκει.Το σύστημα είναι διάτρητο και με ένα βιβλιάριο ασθενείας του δημοσίου βολεύεται όλο το σόι και οι φίλοι.Δες ΟΠΑΔ και όχι μόνο.
Ενα έξυπνο ασφαλιστικό σύστημα, για την σημερινή Ελλάδα, πρέπει να διαχωριστεί απο το σύστημα υγείας,το οποίο πρέπει να είναι ΔΗΜΟΣΙΟ και ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ σε όλους αλλά με κίνητρα και αντικίνητρα για τους χρήστες και με ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ συμμετοχή σις δαπάνες για τις life style ασθένειες.
Στο τομέα παραραγωγής υπηρεσιών υγείας πρέπει να συμμετέχουν όσοι και όποιοι παραγωγοί θέλουν.
Το κράτος θα έχει την ευθύνη της δημόσιας υγείας και θα είναι αγοραστής, για λογαριασμό ΟΛΩΝ των κατοίκων του, από ανεξάρτητους παραγωγούς.
Ο ΕΦΥ(ενιαίος φορέας υγείας) θα είναι ο ανεξάρτητος απο το κράτος διαχειριστής των χρημάτων των κλάδων υγείας όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Το σημαντικό είναι να δημσιοποιηθεί και να κοινωνικοποιηθεί η Ασφάλιση και η Υγεία χωρίς να Κρατικοποιηθούν.
Αυτές οι Αρχές περιλαμβάνονταν στο προτεινόμενο από τον Αλέκο Παπαδόπουλο νομοσχέδιο για την Υγεία αλλά ο Σημίτης τον καθάρισε και έβαλε στη θέση του τον Αρχισυντεχνίτη ακαδημαικό Στεφανή, κολλητό του Λαλιώτη, του οποίου τη γυναίκα την έκανε καθηγήτρια ψυχιατρικής ο Στεφανής.
"Έχει υπολογιστεί ότι με ανάπτυξη ύψους 3% ανά έτος, το βάρος των συντάξεων από 12,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, το 2020 αυξάνεται στο 15,5% και το 2050 στο 25,5%."
ReplyDeleteΘα υποθεσω ακομα λιγοτερη αναπτυξη, 2,7% , για να βγουν στρογγυλα τα νουμερα. Μ'αυτο το ποσοστο το ετος 2050 το ΑΕΠ 8α ειναι τριπλασιο απο σημερα (1,027 στην 42η δυναμη). Αν σημερα το ΑΕΠ ειναι π.χ. 100 αντιστοιχει 12,5 στις συνταξεις. Το 2050 8α αντιστοιχει 300 επι 25,5% δηλαδη 76,5 που ειναι 6 και κατι φορες παραπανω απο το σημερινο 12,5. Ακομα και να διπλασιαστουν οι συνταξιουχοι (δυσκολο) οι συνταξεις του καθενος θα ειναι τριπλασιες απο σημερα (6 δια 2)
, δηλ. ο αντιστοιχος συνταξιουχος των 1000 ευρω θα παιρνει 3000 ευρω (not that bad).
Δυστυχως δεν δινεις το ποσοστο που προβλεπεται για μισθους για να κανουμε τους αντιστοιχους υπολογισμους. Οπως και να εχει ομως με τριπλασιο ΑΕΠ θα ειναι πολυ μεγαλυτεροι οι μισθοι απο σημερα (αλλα λιγοτερο απο τριπλασιοι που θα ηταν το δικαιο και εδω αναγνωριζω οτι αυτο ειναι αδικο).
Να προσθεσω οτι με τα παραπανω δεν εννοω οτι η κατασταση στο ασφαλιστικο δεν πρεπει να αλλαξει, απλα δινω μια νοτα αισιοδοξιας :)
Το σημαντικοτερο θεμα ειναι αν μπορουμε να εχουμε σταθερη αναπτυξη 3% επι 42 χρονια με τα μυαλα που εχουμε, αλλα αυτο ας το αφησουμε καλυτερα..
Κeep walking και συγχαρητηρια για την παρουσια σας.
ας αρχίσουμε από το τελευταίο σχόλιο του tyn Το σημαντικοτερο θεμα ειναι αν μπορουμε να εχουμε σταθερη αναπτυξη 3%
ReplyDeleteΠράγματι , ένα ακόμα επιχείρημα που καταρρίπτει το μύθο της ανάπτυξης είναι ότι η ανάπτυξη δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Οι κοινωνίες κάθε άλλο παρά κατά παραγγελία εξασφαλίζουν την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2007 εμφανίστηκαν διάφορα σκαμπανεβάσματα στη ανάπτυξη 1,1% μέσος όρος 1981-1989, 0,6% 1990-1993 και 3,5% 1994-2007.
Το να μιλάμε για επίλυση του ασφαλιστικού στη λογική ότι η ανάπτυξη είναι διαχρονικά δεδομένη, επειδή τα τελευταία χρόνια ζούμε περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, είναι ανεύθυνο.
Όσο δεν εκμεταλλευόμαστε τον ορυκτό πλούτο, τώρα που συμφέρει λόγω υψηλών τιμών και βελτίωση τεχνολογίας, τόσο πίσω θα μένουμε.
ReplyDeleteΑς ελπίσουμε ότι η ανόρυξη πετρελαίων σε Επανομή και Κατάκολο θα σώσουν κάπως τη κατάσταση, μιας και στην Ελλάδα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400.000 βαρέλια ημερισίως.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΘα υποθεσω ακομα λιγοτερη αναπτυξη, 2,7% , για να βγουν στρογγυλα τα νουμερα. Μ'αυτο το ποσοστο το ετος 2050 το ΑΕΠ 8α ειναι τριπλασιο απο σημερα (1,027 στην 42η δυναμη). Αν σημερα το ΑΕΠ ειναι π.χ. 100 αντιστοιχει 12,5 στις συνταξεις. Το 2050 8α αντιστοιχει 300 επι 25,5% δηλαδη 76,5 που ειναι 6 και κατι φορες παραπανω απο το σημερινο 12,5. Ακομα και να διπλασιαστουν οι συνταξιουχοι (δυσκολο) οι συνταξεις του καθενος θα ειναι τριπλασιες απο σημερα (6 δια 2), δηλ. ο αντιστοιχος συνταξιουχος των 1000 ευρω θα παιρνει 3000 ευρω (not that bad).
ReplyDeleteΑν η ανάπτυξη είναι 1% κατά μέσο όρο, το 2050 το ΑΕΠ θα είναι απλά μιάμιση φορά μεγαλύτερο. Αρα, σήμερα στα 100 τα 12,5 είναι συντάξεις - το 2050 στα 150 τα 38,25 για συντάξεις. Αν ο αριθμός των συνταξιούχων διπλασιαστεί το 2050, η πραγματική αύξηση των συντάξεων θα είναι 53%, περίπου αντίστοιχη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ. Όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κάλλιστα υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης, άρα σε πραγματικούς όρους θα υπάρχει μείωση του εισοδήματος...
@ alan
ReplyDeleteΛΕΣ
Ένα απλό τεστ για οποιοδήποτε σύστημα συνταξιοδότησης είναι το κατά πόσο μπορεί να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των υπεσχημένων πραγματικών παροχών στους συνταξιούχους, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τον εργαζόμενο πληθυσμό.
Αυτό το τεστ δεν το περνάει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προβλέπει ότι για το ΙΚΑ μετά το 2017 απαιτείται πέρα από το 1% που δίνει το κράτος μια ετήσια συσσώρευση και κεφαλαιοποίηση πόρων ύψους 2 δις ευρώ, δηλαδή +1% ώστε να καλυφτούν τα ελλείμματα μετά το 2017.
Και ξαναγυρνάμε στην ανάπτυξη. Όσο αυξάνονται τα ελλείμματα του ασφαλιστικού τόσο πιο περιοριστικές θα είναι οι επιπτώσεις για την ανάπτυξη. Η συνεχής διόγκωση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων αυξάνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και έχει εξαιρετικά απορρυθμιστικές επιπτώσεις στο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
@dr marx
ReplyDeletegradfeis Αυτό που δε λές φιλαράκο είναι ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο δε κατώτατος μισθός είναι στο 96% του κατώτατου μισθού του 1984 σε σταθερές τιμές, και το 55% των μισθωτών παίρνει από 500 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα. Τα χρέη των καπιταλιστών στα ταμεία ανέρχονται στα 7.8 δισ. ευρώ ενώ η εισφοροδιαφυγή είναι απίστευτα υψηλή!!!
ayto kai mono pou les apodeikniei oti oti yparxei kakos kapitalismos stis ellada se sxesi me kalo - i ligotero xeirotero pes to opos thes - ston ypoloipo politismeno kosmo. Alla fysika gia esena kai toys omoious sou den exei noima na ton kanoume kalytero, prepei na perimenoume tin epomeni metavasi, sto metaksy as min kanoume tipota kai as einai i zoi mas kai ton paidion mas kolasi. Koita se istorikous xronous i xronos zois mou einai ena tipota, opote oi apofaseis mallon den prepei na lifthoun me to ti mporei na ginei se 200 i 100 xronia. Poly sotiriologiko ayto, san tous xristianoun poy perimenoun tin deytera parousia kai ksexnane na zisoun ayti ti ligi zoi poy tous xaristike.
Osos gia to an tha anevoun oi times kai i anergia an ayksithei i forologia kai oi eisfores me ton tropo poy leitourgei i elliniki agora asxetos ta eyxologia sou ayto einai dedomeno oti tha simvei. Edo exoume tosi anergeia kai elaxistes ependyseis kai as mas ksezoumizei to kefalaio, ma kala toso xazoi einai aytoi oi kapitalistes -kyrios toy eksoterikou - tetoies kerdofories kai tosi ekmetaleysi ton ergazomenon kai den erxete kaneis na mas ekmetaleyei? Giati arage?
Oso gia tin esforodiafygi 1000% mazi, alla ayto den einai symfyto toy kapitalismoy, oyte stis pio neofileleytheres xores den yparxei forodiafygi kai esforodiafygi se tetoia ektasi.
Yparxoun omos kai enoxlitikes leptomereies edo. I olympiaki einai mesa se aytous poy eisforodiafeygei...pos tha plirosei? mipos na kleisei? Oi polyagapimenes mas PAE? poy ola tous ta xarizoume? edo katevainan stouis dromous oi idioi oi polites kai zitousan diagrafi xreon gia na min "pesei" i omada...kai kaneis den antidrouse. Mipos eimaste ligo ypokrites?
sygnomi gia ta greeklish kai ta lathi sto parapano, alla den exo poly xrono
ReplyDeleteRULE#1
ReplyDeleteΚατ' αρχήν, και επειδή εδώ μέσα έχουμε νέους κατά πλειοψηφία, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι για τους κομμουνιστές, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Η ΦΙΛΟΑΣΟΦΙΑ τους είναι:
ΟΣΟ ταχύτερα και σιγουρότερα ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ στο ΧΑΟΣ,
ΟΣΟ πιό ΕΥΚΟΛΑ θα αποδείξουμε ΨΕΥΔΩΣ ή καθ' οιονδήποτε τρόπον ότι ΑΠΕΤΥΧΕ ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΣ, διότι μέσα από το χάος αναδεικνύονται και ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ οι "επαναστάσεις" (τρόπος του λέγειν, τώρα).
Ανώνυμε, οταν μιλαμε για αυξηση του ΑΕΠ μιλαμε παντα για καθαρη αυξηση (αποπληθωρισμενη)
ReplyDeleteΟταν γραφω για συνταξη 3000 ευρω ειναι σε σημερινα ευρω, η ονομαστικη συνταξη το 2050
μπορει να ειναι 10000/20000/30000 ευρω (αναλογα τον πληθωρισμο που θα εχουμε τα επομενα χρονια)
Alla fysika gia esena kai toys omoious sou den exei noima na ton kanoume kalytero, prepei na perimenoume tin epomeni metavasi, sto metaksy as min kanoume tipota kai as einai i zoi mas kai ton paidion mas kolasi.
ReplyDeleteΤι πάει να πει καλύτερος καπιταλισμός; Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι; Παλιότερα πρόβαλλαν το μοντέλο της Ιρλανδίας. Τώρα που αυτό τα έχει φτύσει προβάλλουν το μοντέλο των σκανδιναβικών χωρών. Όταν θα τους αγγίξει και εκεί η κρίση θα βρεθεί κάτι άλλο. Αυτό που εσύ ονομάζεις "καλύτερο καπιταλισμό" ταυτίζεται στην πραγματικότητα με αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, μείωση του κοινωνικού μισθού και αύξηση της κερδοφορίας.
Koita se istorikous xronous i xronos zois mou einai ena tipota, opote oi apofaseis mallon den prepei na lifthoun me to ti mporei na ginei se 200 i 100 xronia.
Μα εδώ βρε μπουμπούνα δε μιλάμε για 100 ή 200 χρόνια! Μιλάμε για τάξεις μεγέθους 1-2 γενιές. Μέσα σε 50 μόλις χρόνια έγινε παγκόσμιος πόλεμος, ανοικοδόμηση, σοσιαλδημοκρατική ρύθμιση και κεϋνσιανες πολιτικές, μονεταρισμός, κρίση του χρέους, πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία κλπ κλπ αν δούμε την ιστορία "από τα πάνω". Αν αυτό σου φαίνεται αργό ε τότε τι να πω! Στον καπιταλισμό ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι αλλαγές είναι απίστευτα μεγάλος.
Osos gia to an tha anevoun oi times kai i anergia an ayksithei i forologia kai oi eisfores me ton tropo poy leitourgei i elliniki agora asxetos ta eyxologia sou ayto einai dedomeno oti tha simvei.
Στην ελλάδα οι μισθοί είναι στο 70% της ΕΕ-15 και η παραγωγικότητα στο 90% της ΕΕ-15. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;
Η ανεργία δεν είναι παρά ένα πολιτικό όπλο που χρησιμοποιείται για να πέσουν οι μισθοί και να αποκατασταθεί η κερδοφορία. Η αγορά δεν είναι "φυσικός μηχανισμός" έστω και αν παρουσιάζεται έτσι. Ο "μηχανισμός" είναι κοινωνικός και εκφράζει συγκεκριμένες συγκρούσεις συμφερόντων. Πρόκειται για μία διαλεκτική σχέση λοιπόν, που γέρνει πότε από δω και πότε από εκεί.
tetoies kerdofories kai tosi ekmetaleysi ton ergazomenon kai den erxete kaneis na mas ekmetaleyei?
Ανθρωπέ μου στον καπιταλισμό υπάρχει ένας παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας. Η Ελλάδα δεν είναι αναπτυσσόμενη χώρα, είναι αναπτυγμένη και κάνει η ίδια επενδύσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των "επενδύσεων" τη σήμερον ημέρα αφορούν κυρίως κερδοσκοπικά funds που εξαγοράζουν επιχειρήσεις, τις "εξορθολογίζουν" (απολύουν δηλαδή προσωπικό και αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλιστικές παροχές προς το χειρότερο για να μειώσουν το μοναδιαίο κόστος εργασίας). Να λείπει το βύσσινο λοιπόν...
Oso gia tin esforodiafygi 1000% mazi, alla ayto den einai symfyto toy kapitalismoy, oyte stis pio neofileleytheres xores den yparxei forodiafygi kai esforodiafygi se tetoia ektasi.
Μα η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή έχει νομιμοποιηθεί με τη μείωση των φόρων και των εισφορών! Κάτι που παρουσιάζεται ιδεολογικά ως αναγκαιότητα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται περί έκφρασης συγκεκριμένων συμφερόντων.
Τίποτα σε αυτό τον κόσμο δε χαρίστηκε στην εργατική τάξη. Αντιθέτως όλα ήταν το αποτέλεσμα αγώνων οι οποίοι μετασχημάτισαν σε τελική ανάλυση και τον ίδιο τον καπιταλισμό...
That's all folks...
Truth hurts...
Επιπλέον ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ από όπου και αν προέρχονται οι πόροι για τις συντάξεις ίδιο θα είναι το ποσοστό τους επί του ΑΕΠ. Το θέμα είναι αν θα επιβαρυνθούν οι μισθοί ή τα κέρδη... (αδιάφορο το συγκεκριμένο νούμερο επί του ΑΕΠ του οποίου ούτως ή άλλως ο υπολογισμός είναι εντελώς στον αέρα, καθώς είναι ανόητο να προσπαθείς να προκαθορίσεις από τώρα τις ιστορικές εξελίξεις σε ένα βάθος 50 ετών. Εδώ οι επιστημονάρες mainstream οικονομολόγοι διαψεύδονται συνεχώς σε απλές προβλέψεις. Αυτά που λέγονται θυμίζουν Μάλθους, ο οποίος διαψεύστηκε οικτρά)
ReplyDeleteόσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν τη μαύρη εργασία γιατί παίρνουν δωρεάν φάρμακα από το δημόσιο, τι να πω...
ReplyDeleteΠροφανώς δεν έχουν ιδέα τι θα πει να είσαι χαμηλόμισθος, να δουλεύεις χωρίς ένσημα, κλπ κλπ.
Ακόμη και αν ίσχυε στο παρελθόν το ότι μπορούσες να γράψεις φάρμακα δωρεάν, πλέον δεν ισχύει καθώς οι ελεγκτές είναι πλεον ιδιαίτερα αυστηροί.
Αυτό όμως ανοίγει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Κανονικά ΟΛΑ τα φάρμακα θα έπρεπε να είναι δωρεάν και (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) η φαρμακοβιομηχανία να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δημόσια και μη κερδοσκοπική. Επίσης θα έπρεπε να καταργηθούν οι πατέντες και όλα τα συναφή αισχρά και απάνθρωπα (βλ. πόλεμο των φαρμακοβιομηχανιών σε επιχειρήσεις στην Αφρική που φτιάχνουν φτηνά αντίγραφα, αφήνοντας τον κόσμο να πεθάνει κλπ κλπ).
Με αυτό τον τρόπο θα γινόταν πολύ πιο σωστή, ακόμη και απο μιά επιστημονική σκοπιά, η ιατρική έρευνα και πρακτική. (Είναι γνωστό ότι αποκρύπτονται ερευνητικά αποτελέσματα, "μαγειρεύονται" ή παρουσιάζονται κίβδηλα οι στατιστικές κλπ κλπ)
Μεταξύ των ερευνητών στις θετικές επιστήμες κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο το πως παίρνουν διδακτορικά οι γιατροί (περί μεθοδολογίας, στατιστικών, κλπ κλπ)... Αυτό άλλωστε φαίνεται από το ΓΙΓΑΝΤΙΟ impact factor στα βιοιατρικά περιοδικά καθώς δημοσιεύεται ότι νάναι.
Θα συνιστούσα επίσης το εξαιρετικό βιβλίο: "Η τυραννία της υγείας" υπό του Michael Fitzpatrick (εκδόσεις Πολύτροπον)
@ marks
ReplyDeleteego mporei na eimai mpoumpouna alla esy eisai sigoura kserolas, tha ithela na ksera amfivaleis pote gia tipota? i eisai toso sigouros oti katexeis kapoia apolyti eks apokalypseos alitheia...kai gia pes moy loipon, ti tha ginei sta epomena 25 me 50 xronia poy tha allaksei ta dedomena? den mporei ESY na min ksereis...pes mas se parakalo anoikse mas ta matia...mipos i gi tha ginei kokkini? giati oi profites sas ayto to exoyn san dedomeni kataliksi.
Pantos gia na milisoume sovara 1002 pragmata mporoun na ginoyn, thetika, arnitika poios kserei, to thema einai na apofasizoume me vasi ta dedomena poy exoyme tora kai me vrazyprothesmes provlepseis, an ta dedomena allaksoun tote vlepoume.
εγώ δεν ξέρω τι θα γίνει όχι τα επόμενα 25-50 αλλά ούτε τα επόμενα 5 χρόνια! Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις εκ των προτέρων την "κατάληξη" μιας δυναμικής, συγκρουσιακής διαδικασίας.
ReplyDeleteΤο θέμα είναι ΤΙ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ο καθένας. Και πως παρουσιάζοντας έωλα "αντικειμενικά" δεδομένα παρουσιάζει ορισμένες μεταρρυθμίσεις ως αναγκαίες λες και πρόκειται για καθορισμό τροχιάς βλήματος! Πίσω λοιπόν από δήθεν "αντικειμενικά στοιχεία" και "βραχυπρόθεσμες προβλέψεις" υπάρχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ στόχοι. Και αυτοί είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης προκειμένου να διατηρείται το ποσοστό κέρδους σε ικανοποιητικά επίπεδα...
Είναι πραγματικά πολύ απλό... Δεν υπάρχει "αντικειμενική σκοπιά". Το θέμα είναι με ποιου το μέρος συντάσσεται κανείς...
pantos ta stoixeia einai antikeimenika, yparxoyn i toulaxiston tha dimiourgithoun eleimata sto mellon an synexisoume etsi...
ReplyDeleteapo ekei kai pera esy prokrineis os lysi ti forologisi toy kefalaiou, kai pisteyeis akradanta oti ayto tha katsei na forologithei, xoris na meiothei i anergia os synepeia oyte na anevoun oi times...an katalava kala...ok sevasti i apopsi sou...as akousoyme kai apo allous loipon
pantos gia na mi meinoun kapoies entyposeis, na ksekatharisoume kati poy graftike parapano, oxi fysika gia na allaksei gnomi o marx, ayto den ginetai, afou ta kserei ola opos eipame.
ReplyDeleteApo ti mia anaferei oti i kerdoforia toy kefalaioy einai megalyteri stin ellada apo oti stin eyropi, episis anaferei ti xeiroteri sxesi misthon kai paragogikotitas stin elllada se sxesi me tin eyropi -poly sosta ola ayta-.
Ta parapano arkoun gia na peistei kapoios oti ta prgmata ekei einai kalytera kai oti isos kai na mporoume na paroume kapoia mathimata. Einai aytonoito to symperasma nomizo.
Apo tin alli loipon otan poly logika kapoios apo ta parapano synagei oti stin dytiki eyropi ta pragmata einai kalytera kai oti esto yparxei ligoteri ekmetaleysi - kakos kapitalismos me ligotero kako - meta ta isopedonei ola kai vgazei kai ti dytiki eyropi skarti, kolasi kai ekei, i einai idi i tha ginei syntoma...
Tora pos ayta ta dyo kolane den mporo na katalavo, afou i idios paradextike tis diafores mas me tis ypoloipes xores tis EE.
Ektos an sto "diethni katamerismo ergasias" toy kapitalismou opos ton anefere o marx einai dedomeni i thesi mas oti tha eimaste gia ta mpaza kai den mporoume na veltiosoume ti thesi mas ektos an allaksei to systima.
Mallon sta antikatathliptika tha pesoume etsi mayra kai araxna poy ta perigrafei o marx, kai tha kanoume kai pio plousies tis farmakeytikes
Αν θέλετε να μάθετε τι θα γίνει σε 25-50 χρόνια, διαβάστε την Αποκάλυψη.
ReplyDeleteΊσως ευτυχήσουμε να δούμε και τον Αντίχριστο...
Τελείωσε, οι περισσότεροι είμαστε δούλοι μεγαλοκαρχαριών συνδικαλιστών και δήθεν προοδευτικών αριστερών κομμάτων. Δε μπορεί να γίνει καμμία αναίμακτη αλλαγή, γιατί εδώ στην Ελλάδα απλά μας αρέσει να μαλακιζόμαστε. Το έχουμε στο αίμα μας, ζούμε σε ένα σύνολο ευρωπαϊκών κρατών που στην πλειοψηφία τους έχουν θεσμοθετήσει τετοια σχέδια νόμου τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στην Παιδεία και ευημερούν κι εμείς ενεργούμε σαν εκλεγμενο προτεκτοράτο της αριστερίζουσας υστερίας των λίγων και αδιαμφισβήτητα βολεμένων> ακούς εκεί η ¨περιόυσία¨ της ΔΕΗ κινδυνεύει. Χεστήκαμε, εμείς της τη δώσαμε!
ReplyDelete@ανωνυμο
ReplyDeleteΤα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...
Στη Δυτική Ευρώπη οι κοινωνικές παροχές και οι μισθοί αυξήθηκαν αλματωδώς τις δεκαετίες 60 και 70 λόγω των ΑΓΩΝΩΝ των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών των φοιτητών κλπ.
Η Δυτική Ευρώπη σε γενικές γραμμές πέρασε από τη "χρυσή εποχή" της σοσιαλδημοκρατίας όπου μετα τον Β' ΠΠ και με διαλυμένη την εργατική τάξη πέτυχαν για αρκετά χρόνια ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥΣ ρυθμούς ανάπτυξης και παραγωγικότητας με το μισθό να νοείται για πρώτη φορά ως παράγοντας ζήτησης. Ωστόσο στόχος ήταν οι αυξήσεις στους μισθούς να είναι πολύ μικρότερες των αυξήσεων στην παραγωγικότητα)
Το μοντέλο αυτό έφτασε σε κρίση στα τέλη της δεκαετίας του '60 - αρχές '70 γιατί οι μισθοί (άμεσοι και έμμεσοι) αυξάνονταν πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα (λόγω των αγώνων) ενω εμφανίστηκε το πρόβλημα της "κρίσης πειθάρχησης" της νεολαίας (Μάης '68 κλπ).
Για αυτό το λόγο από τη δεκαετία του '70 και μετά προσπαθούν με διάφορα μέτρα να αντιστρέψουν την κρίση αυτή (αρχικά μονεταρισμός, θατσερισμός, ελαστασφάλεια σήμερα κλπ.)
Απλώς εκεί είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ (ειδικά στη Γαλλία και δευτερευόντως στη Γερμανία και για διαφορετικούς λόγους) να κάνουν μια ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ επίθεση. Η προσπάθεια είναι πάντως διαρκής.
Η διαφορά της Ελλάδας είναι ότι ακολούθησε εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης (εκτεταμένη αναπαραγωγή της μικροιδιοκτησίας, μεγάλα ποσοστά αγροτικού πληθυσμού, επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας κλπ - πράγματα που ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν
"επιλυθεί" στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες)
Σεβάσμιε Dr. Marx, δε μας ενδιαφέρει πιο μοντέλο ακολούθησε η Ελλάδα, ούτε οι θεωρητικές προσεγγίσεις εν προκειμένω , γιατί σε αυτά κολλά και η ηγεσία του παλαιολιθικού ¨εναλλακτικού¨ κομμουνιστικού κόμματος. Μας ενδιαφέρει η παρούσα μίζερη, αποδομημένη, περιπαίουσα και διαιωνίζουσα κατάσταση κουρασμένων και λιμναζόντων ιδεολογικών μη-επάλξεων. Τη στιγμή που ο άνθρωπος πεθαίνει στο κρεβάτι του, επειδή του κόψαν το οξυγόνο οι νεοκαραγκιόζηδες ψευδοαριστεροί συνδικαλιστές. Μη χέσω (δις)!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΑν η ευημερια και το επιπεδο μισθων ενος κρατους ηταν συναρτηση του ποσο συχνα βγαινει ο κοσμος στους δρομους τοτε θα ειμασταν εμεις πρωτοι στην Ευρωπη και οι Σουηδοι τελευταιοι. Πως γινεται και ισχυει το αντιθετο?
ReplyDeleteΧθες το πρωί το γκαζόν του Καραϊσκάκη ήταν κουρεμένο σαν το χαλί. Εκτός από μερικά τετραγωνικά μέτρα μπροστά από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Ακόμα και ο τελειομανής ground keeper του γηπέδου που κούρευε το χορτάρι δεν είχε αντέξει να ταράξει τα όνειρα του ηλικιωμένου κυρίου που κοιμόταν μέσα σε μια σκηνή μπροστά από τον πάγκο. «Ναι, ρε Δούρο. Γιατί δεν βγαίνεις στο τηλέφωνο;». Ο ηλικιωμένος κύριος παραμιλούσε στον βαθύ ύπνο του. «Αλλά μήπως δεν ξέρουμε για ποιους σφυράς; Για τους αιώνιους προδότες. Τι φόραγε ο Εφιάλτης όταν οδηγούσε τους Πέρσες στο μονοπάτι; Πράσινη φανέλα με τριφύλλι. Ποιο ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι Τούρκοι για να μπουν στην Πόλη από την Κερκόπορτα; "Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος". Ποιοι θέλουνε να μπαζώσουνε τα αρχαία στον Βοτανικό; Ποιοι ξεφτιλίσανε τον Πυθαγόρα και θέλουνε να γιορτάζουνε την εκατονταετία της ομάδας τους στα 69 χρόνια; Ποιοι ξεπούλησαν τη Μακεδονία μας;». Ο ground keeper, έντρομος μπροστά στον μονόλογο, φώναξε: «Χριστέ μου!». Ο ηλικιωμένος κύριος έδειχνε να ταράζεται στον ύπνο του, αλλά δεν ξύπνησε. «Και ποιοι σταυρώσανε τον Χριστούλη;». Ο Σάββας κοιμόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού απαριθμώντας τα εγκλήματα του Παναθηναϊκού. Κανένας δεν μπορούσε να τον κουνήσει από τη θέση του. Ο Σάββας ήξερε ότι ο Ολυμπιακός τον χρειαζόταν και ως πιστός στρατιώτης της ερυθρόλευκης ιδέας είχε ήδη πάρει τη θέση του στα χαρακώματα.
ReplyDeleteMhpws yparxoun analogies me ton diko mas ton papou ton Komfou?
ReplyDeleteΤο blog σας είναι πολύ ωραίο.
ReplyDeleteΔιακρίνω βέβαια έντονη την τάση γραφής και σκέψης με επίκεντρο και πάλι το κράτος. Δικαιολογημένο, αφού το κράτος είναι ο απόλυτος ρυθμιστής ορισμένων πτυχών της ζωής στην Ευρώπη. Μεταπολεμικές ανάγκες.
Σαφώς και χρειάζονται μεταρυθμίσεις κλπ, αλλά να μην ξεχνάμε ότι
α) η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη
β) τα ασφαλιστικά συστήματα είναι καινούργια εφεύρεση, ούτε καν 100 χρόνια δεν έχουν στην αγορά
Ζητάμε από ασφαλιστικά συστήματα να είναι "τέλεια". Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερο ελεύθερη επιλογή για το εάν κάποιος θέλει, ή όχι, να ασφαλιστεί σε κρατικό φορέα κλπ.
Βέβαια, κι εδώ στην Αμερική πληρώνουμε όλοι υποχρεωτικά από 7,50 έως 15% φόρο "κοινωνικής ασφάλισης" κάθε χρόνο και οι παροχές (οι κρατικές) εξαρτώνται από το πόσο καλοί άνθρωποι είναι αυτοί που τις ελέγχουν (καλή ώρα όπως με το ΙΚΑ: άμα πέσεις σε καλό γιατρό είσαι καλά, εάν όχι, την έβαψες). Εξαρτώνται κι από την περιοχή (τοπική αυτοδιοίκηση), από την ιδιωτική ασφάλιση που επιλέγεις κλπ κλπ.
Πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν απ' οποιεσδήποτε μεθόδους. Στις ΗΠΑ, το κόστος νοσηλείας έφτασε σε τρομερά επίπεδα λόγω κυρίως των δικαστικών δαπανών και αποζημιώσεων (πάει ο άλλος και του βγάζουν λάθος δόντι και ζητάει καμιά 50αριά εκατομμύρια που λέει ο λόγος...).
Τα λέω απλοϊκά, είμαι και κουρασμένος. Στην Ελλάδα εργάστηκα για ασφαλιστική εταιρία ζωής και υγείας για 8 χρόνια. Στις ΗΠΑ για ασφαλιστική εταιρία ζωής για 3 χρόνια. Πέρασα και τις πανεθνικές εξετάσεις στο θέμα... και το συμπέρασμά μου τελικά; Όπου κι αν είσαι και με εξαίρεση κάποιες ακραίες περιπτώσεις (εξωτικές ή και δύσκολες ασθένειες), υγεία πάνω απ' όλα γιατί άμα πάθεις κάτι...
Όσον αφορά αυτή τη φοβερή μανία με τη Σουηδία, ας πάει κάποιος εκεί να ζήσει 3-4 χρόνια (3-4 Σουηδικούς χειμώνες με φοβερή παγωνιά και μοναδική διασκέδαση το τοπικό σιωπηλό/πανάκριβο εστιατόριο) και μετά να κάθεται να λέει για βιωτικό επίπεδο. Στη Σουηδία, για να περνάς καλά, πρέπει πρώτα να αρρωστήσεις και να κάθεσαι μετά στο νοσοκομείο να θαυμάζεις το επίπεδο νοσηλείας. Ρε παιδιά, συνέλθετε! Νέοι άνθρωποι και κάθονται κι ασχολούνται με νοσοκομεία, λες κι είναι ανήμπορες γριές.
Κάθε ηλικία έχει και τα ενδιαφέροντά της. Εγώ είμαι 40 χρονών και θέλω να κάνω λίγα γλέντια ακόμα. Όταν πάω στα 65, τότε θ' αρχίσουν να με πειράζουν τα θέματα για τις γριές και γέρους (νοσοκομεία, φάρμακα κλπ).
Οι 20άρηδες καλό θα είναι να ασχολούνται με το πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια και αγορά στην οποία μπορεί ο νέος ν' ανοίξει και καμιά επιχείρηση χωρίς να φοβάται τη φυλακή.
Βλέπω επίσης τσακωμούς στα διάφορα blog για το "ποιο σύστημα είναι καλύτερο" που μου θυμίζουν "γάβρους, βαζέλες κλπ να πλακώνονται". Εάν τσακώνεστε γι' αυτά τα θέματα, πάει να πει ότι και οι διάφοροι μπαλκονάδες σας ελέγχουν ήδη και θα σας ελέγχουν δια παντός. Και σταματήστε πια με τους Ρώσους και Γερμανούς "μπλαμπάδες" των περασμένων χιλιετιών (κάτι Μαρξ και άλλους χοντρούς, Άνταμ Σμιθ κλπ άσχημους ανθρώπους). Έχει καταντήσει αηδία... εδώ έχουνε πάει όλα τα λεφτά στην Κίνα, το πετρέλαιο έφτασε τα 110 δολάρια κι αυτοί κάθονται και λένε "ο μάρξ είπε αυτό κι εκείνο...".
Υπεκφυγές.
Κατά τα άλλα, καλή η κουβέντα, αλλά ο τρόπος σκέψης αν δεν αλλάξει, δεν πρόκειται ν' αλλάξει και τίποτα άλλο.
Και μην περιμένετε "τέλεια" ασφαλιστικά συστήματα, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν ποτέ, εγγυημένα πράματα (ακόμα και στον Καναδά που λένε "έχουμε το καλύτερο στον κόσμο" και μετά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι περισσότεροι μετανάστες νέας ηλικίας προς ΗΠΑ προέρχονται από τον Καναδά).
Ευχαριστώ
Λευτέρης
δεν αναζητάμε το τέλειο σύστημα ούτε μας ελκύει η οποιαδήποτε ουτοπία. Μια τελευταία παρατήτηρηση σχετικά με την παρατήρηση του Μαρξ ότι
ReplyDeleteΕπιπλέον ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ από όπου και αν προέρχονται οι πόροι για τις συντάξεις ίδιο θα είναι το ποσοστό τους επί του ΑΕΠ.
Μα αυτό είναι το θέμα. Από που θα προέλθουν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή είναι 12,5% του ΑΕΠ σύντομα 15,5 και αργότερα θα ξεπεράσει το 20%. Το διανεμητικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει χρηματοδοτικά τις υποσχέσεις του διότι βασίζεται στις εισφορές εργαζομένων εργοδοτών, δηλαδή των οικονομικά ενεργών πολιτών που μειώνονται σε σχέση με τους συνταξιούχους. Ακόμα κι αν παταχθεί πλήρως η εισφοροδιαφυγή, με τους υπάρχοντες δημογραφικούς όρους, και δεδομένου ότι η ασφαλιστική σχέση δεν είναι μία ανοιχτή σχέση όπου το κράτος πληρώνει όλα ανεξαιρέτως τα ελλείμματα που δημιούργουνται, το διανεμητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις υποσχέσεις του Το μικτό σύστημα ασφάλισης όμως μπορεί να το κάνει διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική διάσταση για τους χαμηλόμισθους.
είσαι πραγματικά τόσο σίγουρος για την ιστορία της Σουηδίας γενικά και των ταξικών αγώνων σε αυτή ειδικότερα;
ReplyDeleteΜάλλον δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Π.χ. μπορείς να εξηγήσεις που οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι τη δεκαετία του '90 το ποσοστό συμμετοχής στα συνδικάτα ήταν 90-95%;
Για το λόγο αυτό παραθέτω μερικά links
Swedish_Social_Democratic_Party
Left Party (Sweden)
SAC syndikalistenra
@g700
ReplyDeleteΚαι η απάντηση που δίνετε είναι:
Ωραία ας τσεκουρώσουμε τις συντάξεις εκεί που είναι ακόμα υψηλές, ας αυξήσουμε τα όρια ηλικίας κλπ κλπ.
Sorry παίδες δεν θα πάρω... Διότι
α) αμφισβητώ την ορθότητα των δημογραφικών προβλέψεων. Οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται επειδή "σε 50 χρόνια μπλα μπλα το σύστημα θα είναι μη-βιώσιμο". Είναι πραγματικό αστείο να το πιστεύει κανείς αυτό (και προπαγάνδα της κυβέρνησης).
β) Οι στόχοι είναι πολύ πιο άμεσοι: να δουλεύουν οι εργαζόμενοι περισσότερο και να παίρνουν μικρότερη σύνταξη (και να επενδύονται και τα αποθεματικά για να τονώσουν την επενδυτική κίνηση)
γ) να απαλλάσσονται όλο και περισσότερο οι εργοδότες από εισφορές (π.χ. στην περίπτωση της ένταξης των "ειδικών ταμείων" στο ΙΚΑ οι εισφορές μειώνονται και υποχρεώσεις μεταφέρονται στο σύνολο των ασφαλισμένων)
Εχώ και δουλειά τώρα όποτε σας αφήνω...
Φιλιά στην Αντιγόνη
ReplyDelete@marx
ReplyDeleteego pantos eimai asfalismenos sto tsmede -eimai misthotos, plirono kai ena mikro pososto sto IKA - kai dino (kai o ergodotis) ligoteres eisfores apo oti an imoun sto IKA, kai nomizo oti exo kalyteres paroxes.
Aman me tis strepsodikies soy, ola aspra i mayra ta les kataposo se volevoun.
Kai ayto isxyei me polla apo ta eidika tameia, xamiles eisfores kalyteres paroxes apo to IKA, des px to tameio ton dimosiografon poy anti na plironei o ergodotis ta vazoyn apo to aggeleiosimo
δεν έχεις καταλάβει φιλαράκο, τώρα με το νέο νομοσχέδιο bye bye ΤΣΜΕΔΕ και οι παροχές του ασφαλιστικού σου ταμείου θα εξισωθούν με το ΙΚΑ
ReplyDeleteΚαλά θα κάνουν Σεβάσμιε Δρ. Μαρξ! Δεν είσαι ο μόνος που έχει εντρυφύσει στις βίβλους του κομμουνισμού, (που ο Θεός να τον κάνει στην χώρα μας!). Άνοιξε λίγο τα στραβά σου, ζεις σε χώρα δυτικοευρωπαϊκή με καπιταλιστικό σύστημα και όχι στην πρώην ΕΣΣΔ. Γι αυτό αν έχεις κάποια λύση εσύ διαφώτισέ μας, αλλά μην μας βάζεις συνέχεια το παράδειγμα της επικείμενης επανάστασης, γιατί δεν πιάνει. Η στασιμότητα μας, τόσο ιδεολογική όσο και πολιτική είναι αυτή που θα μας φάει. Με σεβασμό στο Das Kapital
ReplyDeleteΚι όσο για τον Λευτέρη πιο πάνω που μια χαρά τα είπε, μιλούσε για μια γενική εικόνα της Σουηδίας που αυτός αποκόμισε σχετικά με το βιωτικό επίπεδο και καμμία σχέση με τις "ταξικές πάλες" σου! Παντού αυτό βλέπεις?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete@ανώνυμο από πάνω.
ReplyDeleteΘα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα links που έχω βάλει για τη Σουηδία γιατί εκτός των άλλων είσαι και ανιστόρητος.
Όσον αφορά τα links οπού θα βρείτε πληροφορίες για το ΤΣΜΕΔΕ και το ΙΚΑ είναι τα εξής:
http://www.gus.gr/show.php?id=6404&p=2007/6404.txt&mode=html
http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/charge.cfm
Διαβάστε πρώτα τι λέει το νομοσχέδιο και αφήστε τις αφυψηλού κριτικές διότι είστε τελείως άσχετοι.
ReplyDeleteΤα "ειδικά ταμεία" που εντάσσονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα "ειδικά ταμεία μισθωτών" (ΔΕΗ, τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ) και ΟΧΙ το ΤΣΜΕΔΕ που εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (για τους αετονύχηδες της ΕΣΗΕΑ). Στα "ειδικά ταμεία μισθωτών" ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ οι εισφορές του εργοδότη και απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από υποχρεώσεις (π.χ. στην περίπτωση της εθνικής τράπεζας) οι οποίες μεταφέρονται στο σύνολο των ασφαλισμένων.
Όσον αφορά το ΕΤΑΑ στο οποίο εντάσσεται το ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται η σύνταξη Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας με στόχο την εξίσωση των παροχών υγείας σε όσα ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) εντάσσονται σε αυτό προς τα κάτω!
Όσον αφορά τις εισφορές (για κύρια σύνταξη και κλάδο υγείας) στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΙΚΑ για τους μισθωτούς είναι οι εξής:
ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΤΣΜΕΔΕ
Εργαζόμενος: 6.67% (κύρια) + 2.15% (υγείας) + ειδική προσαύξηση (12%*βασικό μισθό).
Εισφορα ΙΚΑ: 4.18%
Αν θεωρήσουμε ένα μέσο μισθό στα 1200 ευρω Τότε Συνολικα οι εισφορές του εργαζομένου είναι περίπου 19%
Του εργοδότη είναι: 17.60% + 7.43% στο ΙΚΑ Σύνολο δηλαδή 25.13%
Συνολικά: 25.13% + 19% = 44.13%
Στο ΙΚΑ αντιστοίχως είναι:
Εργαζόμενου: 13.22%
Εργοδότη: 22.18%
Σύνολο 35.40%.
Δηλαδή για μισθό 1200 ευρώ οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ είναι μεγαλύτερες, με μεγαλύτερο βάρος στις εισφορές του εργαζόμενου!
Αλλά όπως και να χει το ΤΣΜΕΔΕ έχει πόρους από διάφορες παρακρατήσεις (π.χ. παρακρατήσεις στην εισαγωγή μηχανημάτων 0.1%) στις οποίες οφείλεται η καλή οικονομική του κατάσταση...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteκαι για να είμαι απόλυτα ακριβής οι παραπάνω κρατήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ αφορούν ασφαλισμένους "άνω της πενταετίας".
ReplyDeleteΓια ασφαλισμένους "κάτω της πενταετίας" είναι ελαφρώς μικρότερες για τους εργάζόμενους.
Για μισθό γύρω στα 1200 ευρώ διαμορφώνονται κοντά στο 14% δηλαδή κοντά στις κρατήσεις του ΙΚΑ. Και πάλι όμως συνολικά είναι 14 + 25.13 = 39.13%. Και πάλι δηλαδή ανώτερες του ΙΚΑ.
για να μιλάμε δηλαδή και να μην κλάνουμε...
ReplyDeleteεπιπλέον δεν πιστεύω ότι "η επανάσταση είναι επικείμενη" (δυστυχώς...)
Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις είναι όμως ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουν οι εργαζόμενοι τον άμεσο και τον έμμεσο μισθό τους, να μειώσουν τον εργάσιμο χρόνο (που με τις απλήρωτες ή πληρωμένες υπερωρίες έχει φτάσει κοντά στο 6ημερο που ίσχυε παλιά --αλήθεια το θυμάται κανείς από εσάς αυτό;) και να αντιστρέψουν την όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση των εργασιακών ρυθμών...
Αλλά και για ακαθάριστο μισθό 1700 ευρώ οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ άνω της πενταετίας διαμορφώνονται γύρω στο
ReplyDelete17.5 + 25 = 42.5 %
κάτω της πενταετίας:
12.5 + 25 = 37.5% > 35.40%
Η κατάσταση αν το πήρατε χαμπάρι από τον τρόπο υπολογισμού (ειδική προσαύξηση που είναι flat 79.19 ευρώ ως 12% επί του μισθού της 1ης ασφαλιστικής κλάσης 659.95)επιβαρύνουν περισσότερο τους ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ και λιγότερο τους ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ
dr.marx said...
ReplyDeleteγια να μιλάμε δηλαδή και να μην κλάνουμε...
ΠΩΣ τολμας εσύ και υποτιμάς το σύμβολο του έθνους.
loipon gia na epanelthoume sto thema toy Tsmede, mallon sosta einai osa grafeis, alla an krino apo to sunolo ton synadelfon moy poy gnorizo kai me vasi toys misthoys poy pairnoun mallon kata meso oro - ektos apo eksaireseis - ligotera dinoume se sxesi me ayta poy tha diname an eimastan sto IKA. Kai ayto to ksero kai apo diki moy empeiria giati gia mia periodo prin doso eksetaseis sto TEE imoun sto IKA kai me to poy graftika sto TSMEDE o katharos moy misthos ayksithike.
ReplyDeleteApo kei kai pera oi paroxes toy TSMEDE den einai kai tipota syglonistikes parolo to terastio apothematiko toy. Apo tin alli einai kalyteres apo allon tameion ton opoion oi asfalismenoi mporei na dinoun perissotera kai na pairnoun ligotera apo emas, einai ayto dikaio en telei?
Kai o aderfos mou pou einai sto IKA misthotos einai san kai emena, giati aytos na plironei ta eleimata kai ego na vgazo tin oyra moy apekso? Kai ystera eiste enantion toy kefalaiopoiitikou, stin ousia exoume kefalaiopoiitiko gia kapoious -syntexnies DEKO etc. - kai oi ypoloipoi sikonoun to stayro...
α) Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους. Όμως η λύση δεν είναι η εξίσωση ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ! Αντιθέτως προς τα πάνω πρέπει να γίνει η εξίσωση!
ReplyDeleteβ) Όντως τα τελευταία 15 χρόνια τα αποθεματικά των ταμείων επενδύονται με διάφορους τρόπους και έχει προχωρήσει το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα. Και αυτό αφορά ΟΛΑ τα ταμεία. Το πρόβλημα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι κατά βάση τι ιδεολογία προωθεί. Ότι δηλαδη προωθεί στον ασφαλισμένο μια επενδυτικη λογική. Κάτι που στη συνέχεια ανοίγει την κερκόπορτα στο "ανταποδοτικό" σύστημα και την κατάργηση του "αναδιανεμητικού".
Το ότι όμως το κεφαλαιοποιητικό δε σημαίνει ούτε στην πράξη καλύτερες παροχές φαίνεται από το γεγονός ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια επιτράπηκε η επένδυση των αποθεματικών π.χ. των επικουρικών, έρχεται το τωρινό νομοσχέδιο να περιορίσει το ύψος της επικουρικής σύνταξης σε 20% της κύριας με αποτέλεσμα μειώσεις της σύνταξης μέχρι και 60% ή π.χ. στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ υποβάθμιση των παροχών υγείας μέσω του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
γ) Είτε μιλάμε για "κεφαλαιοποιητικό" σήμερα είτε μιλάγαμε παλιότερα για δέσμευση των αποθεματικών στην ΤτΕ με επιτόκιο κατά πολύ μικρότερο του τρέχοντος της αγοράς στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Πως δηλαδή το κοινωνικό μεταβλητό κεφάλαιο (αποθεματικά των ταμείων) θα αξιοποιηθεί. Πλανάται πλάνην οικτρά όποιος εργαζόμενος πιστεύει ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με κάτι τέτοιο...
υ.γ. Μήπως είσαι στο ΤΣΜΕΔΕ με μπλοκάκι;
oxi den eimai me blokaki, dino kai mia mikri simetoxi sto IKA, an kai pragmatika den ksero an aksizei to kopo, kalytera na ta epairna sto xeri.
ReplyDeleteApo kei kai pera ektos apo tin eksomoiosi pros ta pano, i tin eksomoiosi pros ta kato, mporoume na synantithoume kai kapou sti mesi.
Ακριβώς, και για να γίνει μια τέτοια εξίσωση Σεβάσμιε Δρ. Μαρξ, πρέπει να γίνει αλλαγή.. αλλά μάλλον την αλλαγή δεν την αντέχει το στομαχάκι σου όταν βγαίνει από τα θεωρητικά σου τευτέρια. Γι αυτό σχεδόν όλοι οι προλαλήσαντες συμφωνούν προς την αλλαγή (καλή η κακή , αυτό θα φανεί γιατί τα συστήματα βγαίνουν για να δοκιμάζονται αλλιώς παραμένουν θεωρίες) ενώ εσύ κουβαλώντας το προλεταριάτο στους ώμους σου 1)δεν έχεις υποδείξει καμμία ουσιαστική λύση μέχρι τώρα και 2) αναμασάς τις ίδιες "στρατευμένες" διακηρύξεις που μοιράζονται στα διόδια, δεν χρειάζεται να πω απο πού..Παρτο χαμπάρι ο μόνος που κλάνει εδώ μέσα, απαντώντας και στο απαξιωτικό comment σου πιο πάνω είσαι εσύ! Α, και ήμουνα μέλος του ΚΝΕ-Οδηγητή πολυ πρίν εσύ μάθεις να παπαγαλάς τα εδάφια του Μαρξ. Αμα πια!
ReplyDeleteΑλλά έφυγα για ακριβώς τέτοιους κολλημένους! Χαίρεται, και όπως πάντα με σεβασμό στο Das Kapital!
ReplyDeleteδεν υπάρχουν λύσεις πρωην κνιτάκο μου... υπάρχουν μόνο κρίσεις και συγκρούσεις. Η λύση δεν έχει βρεθεί και ούτε θα βρεθεί εντός μιας ανταγωνιστικής κοινωνικής σχέσης (κεφάλαιο) διότι πολυ απλά τα συμφέροντα αυτών που μετέχουν σε αυτήν είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους...
ReplyDeleteΌσον αφορά την ΚΝΕ δεν υπήρξα μέλος της ποτέ και ούτε θα υπάρξω. Διακρίνεται άλλωστε για τη θεωρητική φτώχεια της και την καθεστωτική νοοτροπία, αντίληψη της και στάση της (όπως όλο το ΚΚΕ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα νεοφιλελεύθερα ζωντόβολα ήταν πρώην μέλη της ΚΝΕ
και επίσης νομίζω ότι ήμουν ο μόνος που μίλησα συγκεκριμένα με ΑΡΙΘΜΟΥΣ για τη σημασία της μεταρρύθμισης και για τη γενικότερη κατάσταση.
ReplyDeleteΚατά τα άλλα ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ...
@ μαρξ
ReplyDeleteΛΕΣ
Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους. Όμως η λύση δεν είναι η εξίσωση ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ! Αντιθέτως προς τα πάνω πρέπει να γίνει η εξίσωση!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Το μικτό σύστημα είναι τρόπος εξίσωσης των όρων συνταξιοδότησης προς τα πάνω για μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού σε αντίθεση με το υπάρχον διανεμητικό όπου ευνοούνται όσοι έχουν προνομιακή πρόσβαση στη διαμόρφωση των όρων ασφάλισης, δηλαδή είναι ομάδες πίεσης που επιβάλουν τις απόψεις τους δια της παρασιτικής τους σχέσεις με τα κόμματα και το κράτος. πχ πρώην κρατικές τράπεζες κλασσική περίπτωση με χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων την Εμπορική.
Οι προνομιούχες ομάδες κυρίως των ΔΕΚΟ θέλουν και θα δώσουν λυσσαλέες μάχες για το διανεμητικό διότι είναι ένα σύστημα το οποίο τους επιτρέπει να αποκτούν κοινωνικά δικαιώματα μετακυλίοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο.
H perifimi eksisosi pros ta pano mallon den einai kai toso efikti, ektos an vroume tipota koitasmata kai ginoume Dubai tis mesogeiou.
ReplyDeleteAyto giati kamia oikonomia den mporei na anteksei asfalistikes paroxes kai ergasiakes sxeseis typoy Trapezas tis Ellados, me sxedon triplasio prosopiko apo tis pragmatikes anages poy doulevei xalara, ta mazeyei stis 2.30-3.00 -exo gnosto apo mesa - kai einai tiga stis paroxes kai stis proores syntaksiodotiseis.
Kai mia istoria gia na kseroume praktika ti einai ayta ta kektimena poy mporoun etsi eykola na epektathoun se olous.
Oi goneis dyo filon moy piran syntaksi peripoy tin idia periodo, o enas itan texnikos sti DEH kai o allos kathigitis. Loipon syzitousan gia to efapaks poy piran oi dikoi tous, kai o enas fysika efrikse otan akouse to efapaks toy allou. O kathigitis pire - tote - ena ford mondeo me to efapaks to kai o allos, den pire, alla tha mporouse na parei kai ena mikro spiti me to diko tou. Ta symperasmata dika sas.
kai kati akoma, esto oti ta vroume ta lefta, i forologia ston dytiko kosmo toylaxiston einai antapodotiki, den einai kefalikos foros typou othomanikis aytokratorias,me poia logiki loipon prepei na xrimata ayta esto kai an yparxoun prepei na pane se ena soro argomishties kai dieftharmenes domes kai oxi se allous tomeis poy tha megistopoioun to koinoniko ofelos. Giati na epidotoume tis ethelousies toy OTE kai oxi toys xamilomisthous toy IKA, giati na petame ta lefta mas se ena soro DEKO kai apithanous organismous kai na min ta vazoume sti paideia i stin ygeia?
ReplyDeleteAyto isxyei eite yparxoun polla xrimata eite liga, akoma perissotero an yparxoun liga poy prepei na piasoun kai perissotero topo.
En katakleidei to na rikseis xrima se ena tetoio systima ennoeitai oti tha yparxoun veltioseis, alla sigoura tha einai dysanaloges me ta posa poy tha dapanithoun
καλά σοβαρολογείς φιλαράκο? Ποιος να δώσει και τι να δώσει? Τίποτα δε "δίνεται" (εκτός από ψίχουλα τύπου ΕΚΑΣ).
ReplyDeleteΤώρα το ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εξίσωση προς τα πάνω είναι εντελώς καταγέλαστο. Βαριέμαι όμως να επαναλαμβάνομαι...
Το λεγόμενο "καλό της οικονομίας" δεν έχει καμία σχέση με το "καλό των εργαζόμενων"...
επιπλέον "ανταποδοτική" φορολογία δεν υπάρχει. Εκτός αν δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε...
ReplyDeleteΌσον αφορά τη διαφορά μεταξύ "αναδιανεμητικού" και "ανταποδοτικού" δεν είναι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ.
ReplyDeleteΑντίθετως η "αναδιανεμητικό" ασφάλιση είναι ένα είδος "συλλογικού" μισθού για τον οποίο μπορεί να υπάρξει ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
Αντιθέτως η "ανταποδοτική" μετατρέπει τον εργαζόμενο σε ΕΠΕΝΔΥΤΗ και σε ΙΔΙΩΤΗ εν τέλει σπάζοντας οποιαδήποτε λογική συλλογικότητας και κοινότητας, εφόσον ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πορεία της επένδυσής του...
To thema einai na perigrapsoume tin pragmatikotita kai apo kei kai pera to zitoumeno einai an yparxoun X xrimata gia koinonikes paroxes ayta na pane prota sta atoma poy exoun tin perissoteri anagi, tora to posa einai ayta ta X xrimata einai allo thema, alla liga i polla prepei na xrisimopoiounte me vasi ayto to bousoula.
ReplyDeleteOso gia tin antapodotikotita, mi paizoume me tis lekseis, toys forous toys dinoume gia na lavoume kapoies ypiresies piso san koinonika agatha,px. paideia, ygeia, ypodomes ktl, ayti tin ennnoia exei i antapodotikotita. Alitheia ta teli kykloforias giati ta plironoume, gia na exoume kalous dromous i gia na pigainoun se enan kouva kai na min kseroume telika ti ginontai?
Episis an oi ypiresies aytes den einai ikanopoiitikes aytoi poy plitontai einai oi ftoxoteroi, oi exontes tha steiloun se idiotiko ta paidia toys kai tha plirosoun to idiotiko nosokomeio xoris na zoristoun kai idiaitera, oi alloi...?
ΕΣΕΙΣ ΠΑΙΖΕΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.
ReplyDeleteΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ σύστημα ασφάλισης σημαίνει ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αντιθέτως η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ έχει έντονα ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΕΣ πλευρές τόσο ανάμεσα στα εισοδήματα όσο και ανάμεσα στα κέρδη και τους μισθούς με στόχο το εύρυθμο ρολάρισμα του συστήματος.
οι ορισμοί έχουν ως εξής:
ReplyDeleteΚεφαλαιοποιητικό = προσωπική αποταμίευση του ασφαλισμένου και ατομικός λογαριασμός ασφάλισης. Η αποταμίευση επενδύεται και χρηματοδοτεί τη σύνταξη του ασφαλισμένου στο μέλλον. Το κράτος εγγυάται το κεφάλαιο, αλλά όχι το ύψος των παροχών.
Διανεμητικό = διανέμει από γενιά σε γενιά = εισφορές ασφαλισμένου που χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν τα θεσπισμένα δικαιώματα των συνταξιούχων. Η πληρωμή των εισφορών δεν χρηματοδοτεί τη σύνταξη του ασφαλισμένου, αλλά δημιουργεί μια προσδοκία ότι στο μέλλον θα πάρει κι αυτός την ίδια σύνταξη και θα απολαύσει τα ίδια οφέλη που εξασφάλισε στους τότε συνταξιούχους όταν δούλευε. Το κράτος εγγυάται τις παροχές και τους όρους συνταξιοδότησης.
Το ιδιωτικό = interamerican , εντελώς προσωπικό χωρίς εγγυήσεις και χωρίς εγγυημένη συνεισφορά από εργοδότη.
Το Κεφαλαιοποιητικό και το Διανεμητικό είναι τα βασικά συστήματα ασφάλισης. Μετά υπάρχει και το ΜΙΚΤΟ που λέμε εμείς. THE BEST κατά την άποψή μας.
Τώρα...
η ανταποδοτικότητα δεν είναι ασφαλιστικό σύστημα, είναι ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ-ΣΤΟΙΧΕΙΟ στα πλαίσια των παραπάνω συστημάτων.
Δηλαδή το κεφαλαιοποιητικό είναι εξ ορισμού ανταποδοτικό υπό την έννοια ότι , ό,τι βάλεις-αποταμιεύσεις παίρνεις.
Το διανεμητικό από την άλλη, μπορεί να είναι ανταποδοτικό στο βαθμό που ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με στενούς όρους ασφαλιστικής σχέσης και όχι με άλλα κριτήρια πχ τριμερή χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα αν γινόταν αυτό οι συντάξεις θα είχαν ποσοστό αναπλήρωσης στο 60% και όχι 90% που φτάνουν τώρα.
Επιπρόσθετα, όπως συμβαίνει στο κεφαλαιοποιητικό, και στο διανεμητικό είναι δυνατόν να επενδύεται ένα κομμάτι των εισφορών των ασφαλισμένων όπως συμβαίνει κυρίως στα επικουρικά ταμεία.
Τέλος, η αναδιανομή. Τόσο το κεφαλαιοποιητικό (προσωπική αποταμίεσυη) όσο και το διανεμητικό (από γενιά σε γενιά) έχουν μέσα τους το στοιχείο της αναδιανομής. Και στα δύο γίνεται μια αναδιανομή του εισοδήματος ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Στο μεν κεφαλαιοποιητικό υπάρχουν κανόνες που λένε ότι άμα ο εργαζόμενος αποταμιεύει Χ ποσό ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του δίνει ένα Ψ ποσό έχτρα για τον ατομικό του λογαριασμό. Αντίστοιχα στο διανεμητικό υπάρχουν οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
Μόνο το ιδιωτικό δεν είναι αναδιανεμητικό.
Αυτά
και κάτι ακόμα: καθαρό αναδιανεμητικό σύστημα θα υπήρχε αν χρηματοδοτούσαμε τις συντάξεις αποκλειστικά από την προοδευτική φορολόγηση. Τότε η ασφαλιστική σχέση θα καταλύονταν από μια απόλυτα κοινωνική σχέση
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΔιαστρεβλώσεις again...
ReplyDeleteΤο ύψος της σύνταξης καθορίζεται βάσει των ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΙΣΘΩΝ και όχι βάσει της "τριμερούς χρηματοδότησης". Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μέχρι σήμερα αυτό που γίνεται με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις είναι η μείωση αυτού του ποσοστού!
Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ/ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ με το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ είναι ότι το πρώτο ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΕΙ τους ασφαλισμένους ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ τη δυνατότητα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, μειώνοντας με άλλα λόγια την ΙΣΧΥ των εργαζόμενων.
Αυτό που αναφέρεται περί "αναδιανεμητικού χαρακτήρα" του κεφαλαιοποιητικού/ανταποδοτικού συστήματος είναι απλά ψέμα.
Ούτως ή άλλως το ΣΥΝΟΛΟ των αποδοχών (μεικτές/καθαρές) καταβάλλεται από τον εργοδότη. Απλώς ένα κομμάτι αποσπάται από τον άμεσο μισθό για να καταλήξει στον έμμεσο που δεν είναι ατομικός αλλά ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ.
Με άλλα λόγια οι εισφορές είναι κομμάτι του ΜΙΣΘΟΥ.
Δεν πρόκειται δηλαδή περί "αναδιανομής" ανάμεσα στα κέρδη και τους μισθούς (που γίνεται μέσω της φορολογίας και για αυτό λέγεται ΑΝΑδιανομη). Το μόνο που υπάρχει είναι η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε διαφοροποιημένο κατά περίπτωση βαθμό ανάλογα με τη διεκδικητική ισχύ των εργαζομένων.
Αναδιανομή ανάμεσα στα κέρδη και τους μισθούς (ή και ανάμεσα στους μισθούς μόνο) κάνει το κράτος με τη ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
Στο "αναδιανεμητικό" σύστημα ασφάλισης η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ γίνεται ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μιλάμε επομένως για ένα είδος ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΜΜΕΣΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ο οποίος βοηθάει τη συνειδητοποίηση της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ και της ανάπτυξης ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
Αντιθέτως το κεφαλαιοποιητικό "μετατρέπει" τους εργαζόμενους σε αγχωμένους ιδιώτες-επενδυτές που ΠΡΟΣΔΕΝΟΝΤΑΙ στην πορεία της καπιταλιστικής συσσώρευσης και της κερδοφορίας. Με άλλα λόγια τους ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ από οποιαδήποτε ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και ΑΓΩΝΑ.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteκοίτα, εμείς απλά δώσαμε τους αντικειμενικούς ορισμούς των διαφόρων συστημάτων ασφάλισης, χωρίς να κάνουμε αξιολογικές κρίσεις.
ReplyDeleteΤώρα εσύ μας έδωσες μαρξίζοντες ορισμούς, οι οποίοι εμπεριέχουν τις προσωπικές σου προτιμήσεις.
Το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ εμπεριέχει αναδιανεμητικά στοιχεία από τη στιγμή που φορολογεί το κεφάλαιο , επιβάλλοντας την υποχρεωτική συμμετοχή-συνεισφορά του εργοδότη στην αποταμίευση του ασφαλισμένου.
Γι' αυτό και το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ είναι κομμάτι των συστημάτων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και δεν λογίζεται ως ιδιωτικό τύπου interamerican.
Απλά, κι εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά με το ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ σύστημα δεν γίνεται αναδιανομή του πραγματικού εισοδήματος που παράγεται κάθε χρονιά μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων , ΑΛΛΑ αποταμίευση με σκοπό την αύξηση της προσωπικής σύνταξης του καθενός στο μέλλον.
Κατά την άποψή μας κανένα σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό και δίκαιο από μόνο του.
Γιατί;
Διότι το κεφαλαιοποιητικό από μόνο του είναι αντικοινωνικό και δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωση κυρίως για τους χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους.
Το διανεμητικό από μόνο του εκτροχιάζεται όταν υπάρχουν αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, ενώ εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την (αν)-αξιοπιστία του κράτους, και είναι επίσης επιρρεπές στην εισφοροδιαφυγή.
Εμάς οι προτιμήσεις μας είναι για το ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Το μικτό σύστημα προσφέρει κοινωνική προστασία και αξιοπρέπεια ενώ ταυτόχρονα δίνει στα μεσαία στρώματα την επιλογή του να αυξήσουν τη σύνταξή τους στο μέλλον μέσα από μηχανισμούς προσωπικής αποταμίευσης και όχι με κρατικά φιρμάνια που το μόνο που πετυχαίνουν είναι μια αντίστροφη αναδιανομή σε βάρος των μη προνομιούχων.
Και εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε ένα σύστημα, όπως το ελληνικό διανεμητικό, στο οποίο το 25% είναι φτωχοί συνταξιούχοι, το 48% έχουν λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλιση, και υπάρχουν και μερικοί ΔΕΚΟετζίδες με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 100% που κοροϊδεύουν τον κόσμο.
και μία τελευταία παρατήρηση: Η τριμερής χρηματοδότηση, το ποσοστό αναπλήρωσης και οι τελευταίοι μισθοί αυτά είναι ΤΕΧΝΙΚΑ στοιχεία του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και δεν προσδιορίζουν το αν το σύστημα είναι ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Ή ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ .
Αντιθέτως όπως είπαμε και πριν αυτό που προσδιορίζει το διανεμητικό πχ είναι ότι οι εισφορές δεν αποταμιεύονται αλλά πληρώνονται άμεσα στους συνταξιούχους.
that's all
Λυπάμαι Σεβάσμιε Δρ. ΜΑρξ αλλά από ότι φαίνεται δεν πείθεις κανέναν.. αλήθεια γιατί δεν ζορίζεσαι λίγο περισσότερο να καταλάβεις την κονωνική παραγματικότητα έξω από τις θεωρίες. θα σου κάνει καλό να πάρεις λίγο αέρα..κι όσο για τα φιλελεύθερα ζωντόβολα που λες, είναι η πρώτη έκφραση που χρησιμοποίησες έξω απο μαρξιστικό εδάφιο, μπράβο και εις ανώτερα!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteα) Εσείς είπατε ότι το ύψος των συντάξεων έχει σχέση με την τριμερή χρηματοδότηση (;). Απάντησα σε αυτό και έδειξα ότι δεν έχει σχέση.
ReplyDeleteβ) Το ότι δεν υπάρχει τίποτα το αναδιανεμητικό (ανάμεσα σε μισθούς και κέρδη) στις εισφορές του εργοδότη είναι προφανές καθώς οι εισφορές είναι κομμάτι του μισθού (εξ ου και οι λεγόμενες μεικτές αποδοχές). Από κει και πέρα ο καθορισμός εισφορών εργοδότη/εργαζόμενου έχει να κάνει με την αναλογία "άμεσου" / "έμμεσου" μισθου. Ο έμμεσος μισθός στο διανεμητικό σύστημα δεν καταβάλλεται ατομικά αλλά "διανέμεται" στους συνταξιούχους.
γ) Η κεφαλαιοποιητική διάσταση της ασφάλισης έχει κυρίως να κάνει με την επένδυση των αποθεματικών και τη δημιουργία funds (τουλάχιστον με την ορολογία που χρησιμοποιεί η ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ΙΚΑ, κλπ κλπ). Αυτό που περιγράφετε εσείς αναφέρεται συνήθως ως ανταποδοτικό σύστημα και δε συνδέεται απαραίτητα με το πρώτο (βλ. επικουρικά ταμεία). Το ζήτημα κεφαλαιοποιητικό vs αναδιανεμητικό δεν είναι τεχνικό ζήτημα. ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
Ανισότητες στις συντάξεις υπάρχουν βεβαίως, αλλά έχουν να κάνουν κατά βάση με τη διαπραγματευτική ισχύ και τις κινητοποιήσεις των αντίστοιχων κλάδων.
Το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα της "κατώτατης σύνταξης" σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε ότι και με το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα θα υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ανισότητες στις συντάξεις (λόγω της διαφοράς μισθών και της δυνατότητας συμμετοχής στο "κεφαλαιοποιητικό"). Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι αυτές οι διαφορές θα είναι ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ και θα εξαρτώνται από τις επενδυτικές κινήσεις του "ασφαλισμένου-επενδύτη".
Αυτό είναι και η όλη ουσία της υπόθεσης. Που είναι ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι ΤΕΧΝΙΚΗ. Συλλογικός μισθός / vs Ατομική Επένδυση.
Εσείς το φτιασιδώνετε λιγάκι με το "μεικτό σύστημα" γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική διάλυση και έκρηξη. Αυτός είναι ο "σοσιαλ"φιλελευθερισμός σας...
δ) Επαναλαμβάνω με το φόβο να γίνω κουραστικός: η εργοδοτική εισφορά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φόρος.
@ανώνυμο
Το αν πείθω ή όχι άστο να το κρίνει κανένας άλλος... Το σίγουρο είναι ότι ενοχλώ...
Και όπως εγώ χρησιμοποιώ "μαρξιστική ορολογία" έτσι και εσείς αναμασάτε τις νεοφιλελεύθερες, νεομαλθουσιανές ανοησίες...
Οι 200.000 διαδηλωτές σήμερα κρίνουν ποια είναι η πραγματικότητα του καθενός (και ποια είναι η σχέση του/της με αυτήν). Ποιος έχει δηλαδή πραγματική σχέση με τη "γενιά των 700 ευρώ" και τις ανάγκες της και ποιος όχι..
α) το ύψος των συντάξεων είναι προκαθορισμένο, υπολογίζεται ως χ% ποσοστό του τελευταίου μισθού ή των τελευταίων μισθών πενταετίας κοκ. Η τριμερής χρηματοδότηση είναι τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτείται αυτός ο κανόνας. Στο ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ τα χρήματα που έρχονται από την τριμερή (εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και κράτους) πάνε κατευθείαν ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ή ΑΝΑΔΙΑΝΈΜΟΝΤΑΙ όπως λες στους συνταξιούχους. Όταν έχεις λιγότερους εργαζόμενους για οποιοδήποτε λόγο, γήρανση ή χαμηλή απασχόληση ή αργούν οι νέοι να μπουν στην εργασία λόγω σπουδών μέχρι τα 30, τότε μειώνεται ο συνεισφέρον οικονομικά ενεργός πληθυσμός και έχεις πρόβλημα.
ReplyDeleteβ)οι εργοδοτικές εισφορές είναι κοινωνικός φόρος στο κεφάλαιο, δηλαδή μηχανισμός αναδιανομής υπέρ της ασφάλισης (υγειονομικής και γήρατος) του εργαζόμενου. Μας συγχωρείς είσαι λάθος όταν λες ότι αυτό δεν ισχύει. Κι επειδή εργοδοτική εισφορά υπάρχει και στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ το Κ είναι κι αυτό σύστημα με αναδιανεμητικά στοιχεία, αλλά όχι διανεμητικά (δηλαδή από γενιά σε γενιά)
γ) εδώ συμφωνούμε. Το ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ βασίζεται στους αριθμούς των εργαζομένων. Το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ στους επενδυτικούς μηχανισμούς. Συνεπώς το ένα έχει περισσότερο έντονη τη λογική του συλλογικού μισθού και της αναδιανομής από γενιά σε γενιά, το άλλο της ατομικής αποταμίευσης και επένδυσης. Και τα δύο για να δώσουν συντάξεις απαιτούν εισροές . Εισφορές το Δ, και αποταμίευση το Κ. Το τι επιλέγει κάθε κοινωνία είναι ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΟ σαφώς συμφωνούμε εδώ πέρα, αλλά η πολιτική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται στη βάση ορισμένων κριτηρίων το βασικότερο εκ των οποίων είναι τα εξής : α) ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ β)ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΗΡΑΣ;
Μαρξ λες επίσης
ReplyDeleteΑνισότητες στις συντάξεις υπάρχουν βεβαίως, αλλά έχουν να κάνουν κατά βάση με τη διαπραγματευτική ισχύ και τις κινητοποιήσεις των αντίστοιχων κλάδων.
Ακριβώς αυτό όμως δεν είναι τεράστια αδικία; Ακόμα κι αν δεχτούμε ως κριτήριο για τηβ απονομή μισθών, τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι της παραγωγικότητας της εργασίας, δεν είναι κατάφορα άδικο κάποιος να παίρνει σύνταξη στα 45 (πχ γυναίκες ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ) και κάποιος άλλος να χρειάζεται να παεί πετσί μεροδούλι μεροφάι μια ζωή; Ποια ανάγκη καθιστά τον ένα τόσο προνομιούχο και τον άλλο τόσο ριγμένο;
Οι ομάδες που αποκτούν κοινωνικά δικαιώματα (καλύτερες συντάξεις και πιο γρήγορα) λόγω αυξημένης δυνατότητας να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις και τα κόμμα ΔΕΝ αντιλαμβάνονται ότι αυτό που αποκτούν συνεπάγεται ένα οικονομικό κόστος το οποίο μετακυλίεται στους υπόλοιπους εργαζόμενους και όχι μόνο στο κεφάλαιο. Όλοι θα θέλαμε συνθήκες Εμπορικής και Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο εκτός κι αν θέλουμε να ρευστοποιήσουμε την οικονομία μας και να περάσουμε ζωή και κότα για είκοσι χρόνια και μετά τέλος.
και τέλος λες
ReplyDeleteΤο γεγονός ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα της "κατώτατης σύνταξης" σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε ότι και με το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα θα υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ανισότητες στις συντάξεις (λόγω της διαφοράς μισθών και της δυνατότητας συμμετοχής στο "κεφαλαιοποιητικό").
Εσείς το φτιασιδώνετε λιγάκι με το "μεικτό σύστημα" γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική διάλυση και έκρηξη. Αυτός είναι ο "σοσιαλ"φιλελευθερισμός σας...
ναι έτσι είναι. Ακριβώς όπως το λες. Το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ από μόνο του δεν είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό σύστημα. Κι επειδή είμαστε αρκετά ΣΟΣΙΑΛφιλελεύθεροι αν είχαμε να επιλέξουμε μοναχά μεταξύ των δύο θα διαλέγαμε το ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ. Σήμερα όμως υπάρχουν κι άλλες επιλογές. ΤΟ ΜΙΚΤΟ προσφέρει διέξοδο σε όλα τα ζητήματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσεις ένα βασικό επίπεδο αξιοπρέπειας (ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ) και στη συνέχεια να χτίσεις πάνω σ' αυτό για όλα τα έξτρα (ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ).
@Μαρξ
ReplyDeleteΜπα , δεν ενοχλείς καθόλου, μη χαίρεσαι, μία απο τα ίδια απλά λες. Όσο για τους διαδηλωτές ξέρω πολυ περισσότερους που δούλευαν εκείνες τις "επαναστατικές" ωρες και δεν είχαν και πολλές επιλογές ώντας στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια είσαι λίγο βαρετός, δεν μπορείς να χωνέψεις το γεγονός ότι τα πράγματα αλλάζουν είτε το θέλεις είτε όχι, γιατί αυτή είναι η ροή των πραγμάτων, μπορείς να συνεχίζεις να αμύνεσθαι περι πάτρις αλλά απλά δέξου ότι είσαι ¨πεπερασμένος¨ από τα ίδια τα γεγονότα όπως και όλο το κομμουνιστικό σύστημα εξάλλου. Τώρα για να μην μπαίνουμε σε πολιτικές αερολογίες, των οποίων είσαι ο πρώτος διδάξας, δε μας απασχολούν οι ψευτοσυνδικαλιστές και οι ΔΕΚΟ και όποιος άλλος τα χει χοντρά και κινδυνεύει να τα χάσει (γι αυτό άλλωστε και κατέβηκε στο δρόμο και μη μας πουλάς εδώ παραμύθια περί κοινωνικού παλμού και σύμπνοιας!) αλλά μας ενδιαφέρει μια γενική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα γιατι τα πράγματα δε μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Άλλωστε το κόμπλεξ σου είναι γνωστό και διέπει πολλούς, δυστυχώς, εδώ> δε μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είμαστε οι ξεχωριστοί σημαιοφόροι των κενών "αριστερίζουσων" αξιών γιατί πολύ απλά αυτές δεν εμπεριέχουν απαντήσεις για τις τωρινές συνθήκες. Άρα ο λόγος σου , ρομαντικά μαρξιστικός, ειναι a priori ετεροχρονισμένος και ουσιαστικά λανθασμένος. Ξεπέρνα λοιπόν τις όποιες θεωρητικές δεσμεύσεις σου και προσπάθησε να δεις τον πιο ανοιχτό ορίζοντα. Και επιμένω δεν ενοχλείς κανέναν μας εδώ, εσύ μάλλον είσαι ο ενοχλημένος που δεν ακολουθούμε την πεφωτισμένη οδό των λεγώμενων σου. Ωρίμασε
@κωνσταντίνο
ReplyDeleteΚομπλεξικό αγοράκι μου, μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια...
σε διαβεβαιώ ότι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ εργαζόμενοι και σωματεία του ιδιωτικού τομέα απήργησαν και συμμετείχαν στην πορεία γιατί αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων κλπ).
Δεν περιμέναν βολεμένα υιοθετημένα του Αλαφούζου να τους πουν τι θα κάνουν. Το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι δεν απήργησαν δείχνει τι μας περιμένει όλους αν δεν αντιδράσουμε (το να χάσουμε τη δυνατότητα της απεργίας).
Κατά τα άλλα ονειρέψου ότι οι ταξικοί αγώνες τελείωσαν. Όσο για το λεγόμενο "κομμουνιστικό σύστημα" μακριά από μένα. Μια ολοκληρωτική μορφή κοινωνικού κράτους - κρατικού καπιταλισμού ήταν. Απαραίτητη για τη διαιώνιση του συστήματος...
@g700
α) Οι μισθοί και οι εισφορές είναι το λεγόμενο ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και προσδιορίζονται βάσει της ΑΞΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και τις κινητοποιήσεις του εκάστοτε κλάδου. Ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν τα πράγματα στον ιδιωτικό τομέα είναι να γίνουν κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ και εκεί.
β) Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα περί της οικονομίας. Αυτά που λέτε ταυτίζονται με όσα λέει ο ΣΕΒ και το κεφάλαιο. Έχετε διαλέξει στρατόπεδο λοιπόν στον ταξικό πόλεμο...
ειδικά το τελευταίο, Δρ. Μαρξ, για τον ταξικό πόλεμο διαβεβαιώνει όσα προείπα για του λόγου σου, κατάλαβα...
ReplyDelete@konstantino
ReplyDeleteο τζων μέιναρντ κέυνς ως πιο ειλικρινής από εσάς το είχε παραδεχτεί:
"Μπορώ να επηρεαστώ απ' ό,τι μου φαίνεται δίκαιο και συνετό. Ο ταξικός πόλεμος όμως θα με βρει απ' την πλευρά της μορφωμένης μπουρζουαζίας"