Tuesday, June 23, 2009

Αφήστε τα «ζόμπι» των μίντια να πεθάνουν

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου ανακοινώθηκε η απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των Εταιρειών «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» και «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.» για λουκέτο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος καθώς και το ραδιόφωνο του City.

Η ανακοίνωση της απόφασης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεκάδες εργαζόμενοι, νέοι της γενιάς των 700 ευρώ αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας με όχι πολύ υψηλότερες αμοιβές, μένουν ξαφνικά στο δρόμο. Η αποζημίωση που θα πάρουν θα είναι πενιχρή, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες δεν λειτουργούν πάνω από τρία χρόνια, ΚΑΙ οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην ανεύρεση νέας δουλειάς ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει σκληρά το χώρο των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους με πολλούς από τους οποίους έχουμε συνεργαστεί για διάφορα ρεπορτάζ με θέμα τη γενιά των 700 ευρώ, πραγματικά λυπόμαστε. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο μπροστά στο βεβιασμένο νέο εργασιακό ξεκίνημα που καλούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν, μάλιστα υπό εξαιρετικά άσχημες προϋποθέσεις.

Για τις εταιρείες «Ίδρυμα Τύπου ΑΕ» και «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε», όμως, δε λυπόμαστε. Αντιθέτως θεωρούμε εξυγιαντικό το γεγονός ότι έσκασε επιτέλους μια μιντιακή φούσκα, απ’ τις πολλές που υπάρχουν στο ελληνικό τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και οι οποίες μπορεί μεν να είναι άρτια στιλιζαρισμένες και καλοπαρουσιασμένες, αλλά το περιεχόμενό τους παραμένει μέτριο.

Με την εξαίρεση δύο τριών ατομικών περιπτώσεων δημοσιογράφων και κάποιων εκπομπών στο ραδιόφωνο, μετρημένων στα δάχτυλα, το εγχείρημα του ΕΤ ξεκίνησε σαν μια νερόβραστη και άνευρη απόπειρα προσέγγισης ενός κατά φαντασία κεντρώου πολίτη. Όταν δε τους βγήκε αυτή η απόπειρα επιχείρησαν καθυστερημένα και ανεπίκαιρα, αφού η ΝΔ είχε πάρει την κατιούσα, να πλασαριστούν ξανά ως παραταξιακή εφημερίδα επενδύοντας κατά καιρούς ακόμα και στο σκληρό δεξιό ροκ. Ούτε αυτό τους βγήκε, καθώς είχαν ήδη αποξενώσει το παραδοσιακό αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας.

Κάπως έτσι, μέσα από μια σειρά λανθασμένες στρατηγικές επιλογές και παλινωδίες από τη μεριά της Διοίκησης, το πείραμα απέτυχε. Πρόκειται σαφώς για ένα μεγάλο στραπάτσο στο καλογυαλισμένο προφίλ της Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία πλήρωσε ακριβά τον μεγαλοϊδεατισμό που την χαρακτηρίζει καθώς και το γεγονός ότι επιχείρησε με σπασμωδικές κινήσεις και λάθος συνεργάτες να τσαλαβουτήξει στα θολά νερά του ελληνικού Τύπου. Γι’ αυτό απέτυχε.

Είναι προς τιμήν τους βέβαια ότι με την απόφασή τους για λουκέτο στην εταιρία, το ζεύγος Αγγελόπουλου έδειξε ότι δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τον ΕΤ και τον City σαν μοχλό πίεσης για μπίζνες με το κράτος. Ό,τι κάνουν δηλαδή οι υπόλοιποι καναλάρχες και μιντιάδες που διοικούν εξόχως προβληματικές και χρεοκοπημένες μιντιακές επιχειρήσεις-ζόμπι στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι γιατί άραγε δεν κλείνουν και άλλοι;

Γιατί κυκλοφορούν ζωντανά και ανεξέλεγκτα τα πάσης φύσεως μιντιακά ζόμπι, στο χώρο των παραδοσιακών Μέσων;

Πότε διαπλεκόμενοι ιδιοκτήτες εφημερίδων, ανθυπομέτριοι πολυθεσίτες δημοσιογράφοι-golden boys των πολλών χιλιάδων ευρώ, και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις τους θα σταματήσουν να προκαλούν την κοινωνία;

Πότε θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία για το στημένο παιχνίδι που της σερβίρουν στο πιάτο, τις κρυφές ατζέντες, το λαϊκισμό και το ψέμα με τα οποία έχουν φλομώσει τους πολίτες;

Πότε θα πληρώσουν το τίμημα των ψεύτικων και χαλκευμένων ρεπορτάζ που ανερυθρίαστα πετάνε στα μούτρα του ανυποψίαστου πολίτη σαν έγκυρη ενημέρωση;

Δυστυχώς προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν. Η εκτίμησή μας είναι ότι η παρατεταμένη κρίση αναγνωσιμότητας αλλά και αξιοπιστίας στο χώρο των παραδοσιακών μέσων σε συνδυασμό με την τεράστια οικονομική κρίση δημιουργούν κλυδωνισμούς στο χώρο των ελληνικών media, επιφέροντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλα μιντιακά μαγαζιά…Αφήστε τα «ζόμπι» να πεθάνουν.

25 comments:

  1. Πάει η φούσκααα...Άμα έκλεισε ο Ελ.Τύπος κάτι περιπτεράκια έντυπα πως κυκλοφορούν;

    ReplyDelete
  2. Αντιγράφω το σχόλιο που έγραψα λίγο νωρίτερα στο TVXS για το ίδιο θέμα:
    >> http://www.tvxs.gr/v14772

    >>>>>>>>>>>>>>>>

    Μόλις άκουσα στο δελτίο του Alter (ναι, το άντεξα):

    - Τον Πασαλάρη να λέει ότι η εφημερίδα έκλεισε γιατί "μπέρδεψε" τους δεξιούς αναγνώστες, μην τηρώντας αυστηρά σαφής πολιτική γραμμή.

    - Τον Κίρτσο να περιγράφει πως έτρεχε πίσω από την Μπακογιάννη παρακαλώντας να τον αφήσει να αγοράσει παλαιότερα τον ΕΤ, με την υπόσχεση ότι δεν θα της κάνει "αντιπολίτευση".

    - Τον Ρίζο να λέει ότι τον έμπλεξαν μέχρι και με τρομοκρατία και ληστείες τραπεζών, προκειμένου να τον αποτρέψουν να κάνει το ίδιο.

    - Τον Τριανταφυλλόπουλο να λέει ότι τα παραπάνω δεν είναι σωστό να γίνονται, ότι όταν μια εφημερίδα μεταδίδει ειδήσεις το κοινό την ανταμείβει με υψηλή κυκλοφορία και ότι με το που έφυγε από το Πρώτο Θέμα η εφημερίδα πήρε την κατρακύλα.

    Για τα τρία πρώτα δεν σχολιάζω τίποτα, εδώ κολλάει το "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς" - έθαψαν οι ίδιοι το κουφάρι τους ως εκδότες-ιδιοκτήτες συνολικά.

    Για τον "Ταρζάν" έχω μόνο να πω αυτά που ξέχασε. Ότι δηλαδή την εποχή που βγήκε το Πρώτο Θέμα οι δύο βασικοί ιδιοκτήτες ήταν πρώτη σειρά στην τηλεόραση (3 εκπομπές και prime time στα δελτία Alter-ANT1) και ότι μαζί με την εφημερίδα πουλάγανε 2-3 τσόντες (στην κυριολεξία).

    Μόνο που έχω μια απορία: ο Τράγκας γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμα; Είναι σε διακοπές ή ακόμα σκέφτεται τι να πει;...

    ReplyDelete
  3. Ανεπανόρθωτη θα είναι η ζημιά που θα πάθουμε αν δεν αλλάξουμε σύντομα νοοτροπία

    http://www.market-talk.net/index.php/before_the_bell/article/6493/

    ReplyDelete
  4. Εμπερδεύθημεν εις την μικράν Ελλάδαν...

    Θαρρούμε πως αι φυλλάδαι υπάρχουσι για να δουλεύουν οι δημοσιογράφοι, να πιέζωσι οι εκδόται δια κρατικήν διαφήμισιν κι ουχί δια να ενημερωνώμεθα οι άλλοι...

    Είναι ωραία η Ελλάς μας...... Ουχί;

    ReplyDelete
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΝΝΑ

    Η Γιάννα έπαιξε καθαρά με επιχειρηματικούς όρους.Ξόδεψε πολλά λεφτά αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την πορεία του εκδοτικού εγχειρήματος.Απο αυτά τα ποσά ένα μεγάλο μέρος πήγε στους εργαζόμενους για τους οποίους υπήρξε ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΟΣ καλοπληρωτής.
    Η Γιάννα δεν είναι νταβατζής.Και δεν θέλησε να γίνει. Εκανε επιχειρηματικά λάθη και αποφάσισε να τα πληρώσει.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ.
    Τα περισσότερα επιχειρήματα εναντίον της ιδιοκτησίας του ΕΤ είναι σαχλά.Και στηρίζονται στην αντίληψη ότι αφού οι Αγγελόπουλοι έχουν χρήματα γιατί δεν τα πετάνε σε μια χρεοκοπημένη επιχείρηση;
    Μα επί τρία χρόνια αυτό δεν κάνανε;
    Κάποια στιγμή δεν θα σταματούσαν να ταίζουν το Zobie?

    ReplyDelete
  6. Στην ουσία η εφημερίδα έκλεισε απο την άνευρη και αχρωμη αρθρογραφία της τυλιγμένη με πολυτελές περιτύλιγμα.Κάποια στιγμή σου έδινε την αίσθηση ότι οι άνθρωποι που τη διοικούσαν δεν ήταν ικανοί να πουλήσουν ούτε Λαζοπουλικά υποπροιόντα.

    ReplyDelete
  7. Προσοχή όμως γιατί τα «ζόμπι» πριν πεθάνουν «δαγκώνουν»...

    ReplyDelete
  8. "Πότε θα πληρώσουν το τίμημα των ψεύτικων και χαλκευμένων ρεπορτάζ που ανερυθρίαστα πετάνε στα μούτρα του ανυποψίαστου πολίτη σαν έγκυρη ενημέρωση;"

    Όταν σταματήσει η κρατική (βλέπε ΟΠΑΠ) επιχορήγηση?

    ReplyDelete
  9. Σιγά μη σταματήσει η κρατική. Κρίμα για τον ΕΤ, πραγματικά όμως όλοι οι υπόλοιποι πως συντηρούνται;

    ReplyDelete
  10. Εννοώ όση κρατική και να έχει κάποιος πάλι δε φτάνει ή φτάνει; Δεν ξέρω.

    ReplyDelete
  11. (ο κ. Δούκας εγκαινίασε μια άκρως επιθετική τακτική ζητώντας να ξεκινήσει η κάθαρση από τον εαυτό τους και σημείωσε: «Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους για να καλύψουν όχι μόνο τη δική τους πολιτική ανυπαρξία αλλά και τα δικά τους ανοίγματα. Τις μπίζνες που κάνουν οι γυναίκες τους, οι σύζυγοι, οι αδελφές τους, οι αδελφοί τους, τα παιδιά τους χάρη στη θέση τους στο κόμμα, τα σόγια τους που διόρισαν. Για μένα δεν ισχύει τίποτε απ΄ όλα αυτά».
    ΤΟ ΒΗΜΑ )

    Αυτά είδε η Γιάννα και τους συχάθηκε το κορίτσι.Και τους τα βρόντηξε στη μούρη.Ούτε κουμπάρα, ούτε αδελφή, ούτε σύζυγος,ούτε παιδί,ούτε σόι είναι κανενός, στη ΝΔ. Γιάννα "αυτός ο χώρος είναι αφιλόξενος", που λέει και ο Κύρτσος,είναι όλοι τους μονοφαγάδες.

    ReplyDelete
  12. Οσο για τη κάθαρση, καλύτερα είναι να μείνετε ακάθαρτοι κ. Δούκα μου, γιατί, αλλοιώς, θα χρειαστεί να βρωμίσετε όλο το νερό της Μεσογείου για να ξεπλυθείτε.

    ReplyDelete
  13. Από τον teacher dude

    The meeting that never was - Old media in terminal decline

    Λέει "Greek newspapers and magazines are often little more than press releases, canned interviews and product placement, in fact anything that reduces reliance on trained professionals who might dare to ask for a decent wage."

    Και προσθέτει "Another problem is reliability, at least as far as newspapers are concerned"

    ReplyDelete
  14. Ο "ΕΤ" ήταν πάντα μια κρατικοδίαιτη εφημερίδα που ζουσε απο θαλασσοδάνεια.Η Γιάννα προσπάθησε να στοιχηματίσει στην επιχειρηματική υγιή διαβίωση της εφημερίδας.Δεν τα κατάφερε.Μακάρι να τη μιμηθούν και τα άλλα media-zompies.

    ReplyDelete
  15. Το κρατικοδίαιτο ΝΔ-συντηρητικό σύστημα, που τα στελέχη του πρωταγωνιστούσαν σε όλα τα οικονομικά σκάνδαλα,και επι ΠΑΣΟΚ,περνάει μια χωρίς προηγούμενο κρίση.Ανάλογο φαινόμενο παρατηρεί κανείς σε περιόδους κρίσης των οικογενειών των μαφιόζων.Ολοι βγάλανε τα κουμπούρια και χτυπάνε στο ψαχνό ο ένας τον άλλον.

    ReplyDelete
  16. Είναι καλό το άρθρο του Μανδραβέλη. Συμφωνώ με τον Πάσχο. Το ποστάκι το σημερινό όμως τα λέει όλα.

    "Ο μεγαλοϊδεατισμός της Γιάννας" και του επιτελείου της (οι πιο πολλοί άσχετοι στυλ Κοτρώτσιου) οδήγησε στο οικονομικό ναυάγιο.

    Επίσης το ποστάκι αναγνωρίζει ότι είναι προς τιμή των Αγγελοπουλέων που φεύγουν και δεν παίζουν στο στημένο παιχνίδι της διαπλοκής. Γι' αυτό από μένα παίρνει η Γιάννα ένα μεγάλο μπράβο σ' αυτό.

    Για μένα φταίνε και οι καλοπληρωμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι που ήρθαν να το παίξουν galaktikos της ελληνικής δημοσιογραφίας και δεν τα κατάφεραν. Τους αναλογεί μέρος της ευθύνης. Εκεί το ποστάκι είναι λίγο πιο ελλιπές. Το λέει παρακάτω θα μου πείτε. Εντάξει.

    Για το CITY το ράδιο αυτό που ξέρω είναι ότι είχε χαμηλή ακροαματικότητα εκτός από την πρωινή ζώνη με τα μεγάλα ονόματα που ήταν λίγο πιο ψηλά.

    Στην τελική ΝΑΙ αν κάποιος σταθμός ή εφημερίδα δε βγαίνει οικονομικά και είναι ένας ζωντανός-νεκρός που απομυζά από "αλλού" να κλείσει. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να λειτουργούν οι βιτρίνες της διαπλοκής και να λέμε και μπράβο.

    ReplyDelete
  17. "Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ποδήλατο"

    ReplyDelete
  18. Ο Αλέκος εξελίσσεται σε Μανώλη του ΣΥΡΙΖΑ.Τη μιά παραιτείται, την άλλη ξεπαραιτείται.
    Το ίδιο κάνει και η Αλέκα, αλλά εντός των τειχών του Περισσού.
    Ποδήλατο η υπόθεση.

    ReplyDelete
  19. Aπό αυτά τα ζόμπι ποιος θα μας γλυτώσει?
    //


    Σκηνές απείρου κάλους, πρωτοφανείς για τα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, διαδραματίστηκαν πριν από λίγη ώρα έξω από το μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, καθώς εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Π. Βουρλούμης, υποχρεώθηκε να συγκαλέσει και να ολοκληρώσει τη Γενική Συνέλευση στο πεζοδρόμιο.

    Η χωρίς προηγούμενο αυτή Γενική Συνέλευση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, οι οποίο αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της διοίκησης.
    //

    Προσέξτε ποιοί αντέδρασαν- οι συνδικαλιστές, δηλ. οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

    Υπέροχα ε?

    ReplyDelete
  20. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εφημερίδων στην Ευρώπη, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Πλήρως διαστρεβλωμένη αγορά, αποτέλεσμα της τεράστιας παραοικονομίας, διαπλοκής και κρατισμού.

    ReplyDelete
  21. λέει ο Μανώλης Ανδριοτάκης στο νέο του post με τίτλο Ποιος θέλει έναν ανεξάρτητο και βιώσιμο Τύπο σ’ αυτή τη χώρα;

    Εν τω μεταξύ ακούγονται διάφορες φωνές που επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά Μέσα. Σαν αποτέλεσμα, το κλείσιμο μερικών απ’ αυτά είναι κάτι υγιές, λένε οι φωνές. Κατά τη γνώμη μου, το κλείσιμο μιας ζημιογόνας επιχείρησης είναι αυτονόητο. Με αυτή τη λογική το ζεύγος Αγγελόπουλου έπραξε ό,τι και κάθε λογικός επιχειρηματίας, εφόσον βέβαια εξάντλησε με υπευθυνότητα κάθε πιθανότητα εξυγίανσης των Μέων του. Βέβαια, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες των Μέσων. Δεν το κάνουν όχι γιατί δρουν με ανορθολογικά κριτήρια, αλλά γιατί έχουν άλλη ατζέντα...
    Η ύπαρξη πολλών Μέσων δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Ίσα ίσα μπορεί να βοηθήσει στον πλουραλισμό. Όσο συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια η ενημέρωση τόσο θα αυξάνονται οι στρεβλώσεις και θα γιγαντώνονται οι εξαρτήσεις.


    Όποιος θέλει μπορεί να πάει μια βόλτα από το blog του να ρίξει μια ματιά.

    ReplyDelete
  22. Σε ΔΕΚΟ είχε μετατραπεί ο ΕΤ.Με χρηματοδότες πρώτα τους φορολογούμενους και έπειτα,τα τρία τελευταία χρόνια, τη Γιάννα.
    "Ιδρυμα τύπου" σου λέει.Ο ιδρυματιζόμενος επί είκοσι χρόνια Κουβαράς,με την πολλαπλή απασχόληση στην ΕΡΤ,θα πάρει και μια γεναία αποζημίωση απο το "ευαγές" ίδρυμα του ζεύγους των Εθνικών Ευεργετών.Αλλά οι ευεργεθέντες σκανδαλωδώς, απο όλα τα διοικητικά καθεστώτα του ΕΤ,δημοσιογράφοι, πνέουν μένεα που ο ο ΕΤ δεν επνακρατικοποιείται.

    ReplyDelete
  23. Jim Slip said...
    Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εφημερίδων στην Ευρώπη, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Πλήρως διαστρεβλωμένη αγορά, αποτέλεσμα της τεράστιας παραοικονομίας, διαπλοκής και κρατισμού.

    ki oxi mono
    ante geia kai stoys ypoloipoys poy akolou8oun

    ReplyDelete