Tuesday, June 2, 2009

Δικαστικός Τουρισμός

Τελικά τίποτα δεν καθιστά μια προεκλογική εκστρατεία πιο ενδιαφέρουσα από ένα καλό σκάνδαλο διαφθοράς… Από χτες η προεκλογική αντιπαράθεση πήρε φωτιά. Πάνε τα εκβιαστικά διλήμματα και τα πολιτικά συνθήματα, πάνε οι υπευθυνότητες με τους λαϊκισμούς, τα αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Το χορό σέρνει για μία ακόμη φορά η σκανδαλολογία. Τον τόνο δίνει η διαφθορά. Περί τίνος πρόκειται; Μα για την υπόθεση SIEMENS φυσικά και το νέο επεισόδιο του εν λόγω σίριαλ, με τίτλο «δικαστικός τουρισμός». Guest stars οι δραπέτες-τουρίστες κύριοι Χριστοφοράκος και Καραβέλας, και πρωταγωνιστές οι Υπουργοί της κυβέρνησης, που όπως φαίνεται αντί να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκαν να κάνουν οι ίδιοι τουρισμό.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η ΝΔ άνοιξε η ίδια την πόρτα για να διαφύγουν οι κατηγορούμενοι όπως λέγεται. Μπορεί και όχι. Μπορεί πράγματι να έφταιγε ο συνήθης σάκος του μποξ για όλα τα στραβά σ’ αυτή τη χώρα, η δημόσια διοίκηση. Ποιος όμως ανέλαβε να την επανιδρύσει; Αντίστοιχα ούτε τι έγινε το ένα εκατομμύριο ευρώ που δήλωσε ότι πήρε ο Τσουκάτος από τη SIEMENS ξέρουμε που πήγε. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει, είναι ότι η φυγή των νέων Κοσκωτάδων, κυρίων Χριστοφοράκου και Καράβελα, βολεύει πολλούς, με πρώτη απ’ όλους την κυβέρνηση η οποία δε θα ‘θελε με τίποτα να αποκαλυφθεί ότι διαθέτει κι αυτή Τσουκάτο. Εξυπηρετεί επίσης όσους προσβλέπουν στην υψηλή αποχή φουσκώνοντας δια της αγανάκτησης με τα όσα συμβαίνουν το κόμμα της παραλίας, προκειμένου να αμφισβητήσουν την επόμενη μέρα τη βαρύτητα του πολιτικού μηνύματος της κάλπης.

Εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα το στόχο να μείνει η υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερο στο σκοτάδι. Να μην ξεκαθαρίσει. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην Ελλάδα, βολεύει ενδεχομένως και τη Γερμανία, η οποία ίσως αισθάνεται ότι ήδη συνέδραμε υπέρ το δέον ενάντια σε μία υπόθεση που πλήττει άμεσα μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της εταιρείες. Έτσι με ευκολία παρέχει τώρα άσυλο σ’ ένα πρόσωπο, τον κύριο Χριστοφοράκο, με πρόσχημα ότι τα αδικήματά του στη Γερμανία για την υπόθεση του ΟΤΕ έχουν παραγραφεί. Ένα πρόσωπο που όμως θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό καταλύτη αποκαλύψεων και εν συνεχεία πολιτικών εξελίξεων στο μεγάλο Βαλκάνιο πελάτη της, την Ελλάδα.

Επιτέλους τελειώνετε. Γίνεστε επικίνδυνοι. Ο δικαστικός τουρισμός, όχι μόνο γελοιοποιεί την κυβέρνηση, αλλάζοντας τα δεδομένα της προεκλογικής μάχης συντριπτικά εναντίον της. Ροκανίζει μακροπρόθεσμα το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται σύσσωμο το πολιτικό σύστημα. Γιατί; Διότι δεν εξυπηρετεί με τίποτα το αίτημα για κάθαρση και επιτέλους πολιτική ηρεμία και συζήτηση ουσίας.

19 comments:

  1. Εάν τα χρήματα πήγαιναν ΜΟΝΟ στα κόμματα τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο σοβαρά.Τα χρήματα πήγαιναν σε πολιτικά τζάκια,σε πολιτικές οικογένειες και αυτό προσπαθεί να συγκαλύψει ο Καραμανλής.Είναι πράγματι πολύ καλός σαυτό το ρόλο.Από τη μία βοήθησε στη φυγάδευση των πρωταγωνιστών για να κλείσει στόματα και από την άλλη προσπαθεί να τα φορτώσει στους παπαγάλους.Είναι όμως στο καναβάτσο.Και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει το νόκ άουτ.Τελευταία του ελπίδα η παραλία.

    ReplyDelete
  2. "Τελευταία του ελπίδα η παραλία"

    Αν και αυτό δεν δουλέψει, τότε δεν θα διστάσει να αναφωνήσει και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο: "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων".

    O δημοκρατικός πολίτης πρέπει αυτές τις μέρες να βρίσκεται σε επαγρύπνιση και συναγερμό.

    ReplyDelete
  3. ΦΥΓΑΔΕΥΤΗΚΑΝ, ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ

    ReplyDelete
  4. Last call to the beach please dudes. The train to Ibiza will depart on Friday at noon. Bring your own supplies...

    ReplyDelete
  5. Όταν φεύγεις να ζήσεις έξω και τα παρακολουθείς τα πράγματα στην Ελλάδα από απόσταση, αισθάνεσαι πέρα από τη θλίψη που δε φαίνεται φως στο τούνελ, μια ανακούφιση για το στρες που γλιτώνεις στην καθημερινή σου ζωή, στρες που σου δημιουργεί αναπότρεπτα όλο αυτό το κλίμα.

    Έχω παρατηρήσει με τα χρόνια ότι η σκανδαλολογία είναι προϊόν της παντελούς απουσίας κυβερνητικού έργου. Όπως παρατηρείτε σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι ατασταλίες, οι παρανομίες και οι συναλλαγές δεν απουσιάζουν από πουθενά. Η έκταση την οποία παίρνουν όλα αυτά τα φαινόμενα εξαρτάται από (1) το κατά πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το κράτος δικαίου - σύστημα δικαιοσύνης, (2) το κατό πόσο το κυβερνητικό έργο είναι μεγάλο για να προκαλέσει κοινωνικές ζυμώσεις, πολιτική διαπραγμάτευση, ενδιαφέρον από την κοινωνία συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ, αλλαγές στη ζωή των πολιτών, (3) το κατά πόσο το πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο και σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς πάνω στους οποίους καλείται να λειτουργήσει με σεβασμό, διαφάνεια και αξιοπιστία.

    Το στρες του κουτόχορτου σε συνδυασμό με το στρες του βιοπορισμού, ειδικά σε περίοδο παράλυσης της εθνικής οικονομίας, είναι εκρηκτικό μίγμα. Τα Δεκεμβριανά είναι μόνο ένα δείγμα του τι θα μπορούσε, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, να επακολουθήσει.

    Δικαστικός τουρισμός αυτοί, επαγγελματικός τουρισμός εμείς. Το καλύτερο αγχολητικό.

    ReplyDelete
  6. "Βαριά ενοχή" δείχνει η στάση ΝΔ προς τη Siemens- Συνέντευξη Μάνου στο newstime.gr. Επίσης λέει το πολύ σωστό ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΤΗ SIEMENS. Συμφωνώ και επαυξάνω.

    ReplyDelete
  7. συνεπώς μάλλον φυγαδεύτηκαν

    ReplyDelete
  8. σήμερα από τις 19:00 μέχρι τις 20:00 η G700 και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος συζητάνε για τις ευρωεκλογές στην εκπομπή του Δημήτρη Κρικέλα στο ραδιόφωνο του FLASH.

    ReplyDelete
  9. Ο Φίλιππος Συρίγος στην Ελευθεροτυπία, συνοψίζει τα βασικά σημεία της κατάθεσης της κ. Αικατερίνης Τσακάλου, της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 2 Ιουνίου 2008, οπότε και κατέθεσε πρώτη φορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την υπόθεση.


    Φίλιππος Συρίγος, εφημερίδα Ελευθεροτυπία


    "Ικανότης μηδέν "


    "1) Ο Χριστοφοράκος, αφού προηγουμένως είχε συνομιλήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε εντολή στη γραμματέα του να παραδώσει οικοσκευή στο χωριό Γοργιανάδες Ευρυτανίας, στον Κώστα Λάππα. Το κόστος της παραγγελίας, ύψους 312.000 δρχ., χρεώθηκε στη Ζίμενς.
    2) Ο Χριστοφοράκος της έδωσε τα απαιτούμενα μετρητά, τα οποία είχε λάβει προηγουμένως από τον κ. Μικέ, προϊστάμενο του λογιστηρίου της Ζίμενς, για να εξοφλήσει στον λογαριασμό της «BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ» οικοσκευή που είχε παραγγείλει η Μαρέβα Μητσοτάκη, τότε σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
    3) Τον Ιούνιο του 2007 ο Χριστοφοράκος της έδωσε εντολή να φροντίσει για τον εξοπλισμό δύο εκλογικών κέντρων του Κυριάκου Μητσοτάκη, πράγμα που έκανε, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν τα τιμολόγια εξοφλήθηκαν και από ποιον.
    4) Η Ζίμενς προμήθευσε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για εκλογικό κέντρο της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά τα σχετικά τιμολόγια δεν ξέρει αν και από ποιον εξοφλήθηκαν.
    5) Με εντολή Χριστοφοράκου φρόντισε για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του μεσιτικού γραφείου της Αικατερίνης Μητσοτάκη, αλλά δεν γνωρίζει αν και από ποιον εξοφλήθηκαν τα τιμολόγια.
    6) Ο Χριστοφοράκος και τα παιδιά του πήγαν με ελικόπτερο στο Καρπενήσι για τον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη και η σχετική δαπάνη καταβλήθηκε από τη Ζίμενς.

    ΜΕΤΑ από όλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταται η Ντόρα Μπακογιάννη, χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες ημέρες για να ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις κινήσεις του οικονομικού διευθυντή της Ζίμενς Χρ. Καραβέλα στην Ουρουγουάη! Το γεγονός ότι ο Καραβέλας διέφυγε στο εξωτερικό, αφού το σχετικό σήμα καθυστέρησε άλλη μια μέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κρίνεται εντελώς τυχαίο..."

    NEWSTIME 2-6-09

    ReplyDelete
  10. Αχ Ντόρα Μιζαμπόρα, μπόρα σε όλους να σωθείς.

    Κι αυτός Ο Παπακωνσταντίνου, πώπω λάσπη παναγία μου.

    Σε άλλες χώρες ο πολιτικός σκουπίζει τον πισινό του με χαρτί που πλήρωσε φορολογούμενος και παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα.

    Στην Ελλάδα κερδίζει και τις εκλογές.

    Ευτυχώς δε φτάσαμε σε επίπεδο Ιταλίας ακόμα, να αλλάζουμε και το νόμο μια μέρα πριν τη δίκη. Αλλά να μου πεις, δε χρειάζεται, με την ελληνική δικαιοσύνη και την αρχι-εσαγγελία της που μεγαλουργεί, δε θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί ποτέ.

    Καλά την Τσέκου τη θυμάστε? Αυτή πώς μπήκε μέσα εν νυκτί? Ε? Τι έγινε τόσο αποτελεσματική ήταν η μεταρρύθμιση και η εξυγίανση / επανίδρυση της δικαιοσύνης από πέρυσι ως σήμερα...?

    ReplyDelete
  11. Σαν δε ντρέπεστε ΜίζαΜπόρα. Αλλά με τον Παπακωνσταντίνου θα βρείτε τον μπελά σας. Ρεντίκολο ρε!

    ReplyDelete
  12. Βασικά, αυτούς τους αέναους φαύλους κύκλους πολιτικολογιών τους τρέφετε και τους εκτρέφετε εσείς που τους μασάτε και τους αναμασάτε..
    Ή μήπως τανάπαλιν;

    ReplyDelete
  13. Young vs Elders
    or
    G700 vs Baby Boomers

    Σύμφωνα με τη Public Issue, για το ΣΚΑΙ και τη Καθημερινή της 2-6-09,
    "Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μεγάλη διαφορά στους ψηφοφόρους από 18 έως 54.Η ΝΔ μειώνει τη διαφορά στις ηλικίες 55-64 και ξεπερνά κατά πολύ το ΠΑΣΟΚ στις ηλικίες άνω των 65"

    Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες με σαφή γεννεακά χαρακτηριστικά.

    ReplyDelete
  14. Ζαγορίτης: "πάμε για νίκη". Προσοχή μη χάσετε το δρόμο.

    ReplyDelete
  15. σήμερα στις 14:00 στο deb8.gr debate ανάμεσα σε υποψήφιους ευρωβουλευτές

    ReplyDelete
  16. "zouf said...

    Τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε την πολιτική. Εσύ θα απέχεις;"

    Αποχή σημαίνει ψήφος στο ΣΎΣΤΗΜΑ.
    Η αποχή είναι ενοχή.

    ReplyDelete
  17. Τη Κυριακή γεννιέται μια νέα πολιτική δύναμη.Οι πράσινοι.Ας τους ενισχύσουμε ,ο καθένας με το τρόπο του.
    Η αποχή είναι ενοχή.

    ReplyDelete
  18. στο νέο ποστ που μόλις αναρτήσαμε μπορείτε να δείτε το debate των ευρωβουλευτών από το deb8

    ReplyDelete