Tuesday, April 15, 2008

Μεταρρυθμίσεις και «κούφιες ρητορείες»

Πριν από ένα μήνα συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ελλάδας από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν μέχρι σήμερα συνιστούν «κούφιες ρητορείες», όπως πολύ εύσχημα τις χαρακτήρισε ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης κύριος Τατούλης.

Προσοχή εδώ! Οι αλλαγές δεν είναι ανύπαρκτες, ούτε ασήμαντες. Είναι απλώς πολύ κατώτερες των περιστάσεων και των προκλήσεων που θέτει στην Ελλάδα η κοινωνική πραγματικότητα της γενιάς των 700 ευρώ, η πλανητική εποχή, η κοινωνία της γνώσης, η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και η διεύρυνση της ΕΕ προς την ανατολική Ευρώπη.

Το 2004 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών για να εξοστρακίσει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως το αποκαλούσε, από την εξουσία, να επανιδρύσει το κράτος, να πατάξει τη διαφθορά, να «εξορθολογίσει» τα δημόσια οικονομικά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μία ακόμα ισχυρότερη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη με ρυθμούς κοντά στο 5%.

Δυστυχώς, την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της (2004-2007) η ΝΔ αναλώθηκε σε κινήσεις τακτικής που μοναδικό στόχο είχαν την κατοχύρωση της ηγεμονικής-υπερκυρίαρχης θέσης της στο πολιτικό σκηνικό. Πράγματι, σε ακριβή αναλογία με ό,τι κατάφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 και το 1985, η συντηρητική παράταξη πέτυχε να θέσει το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» στα «χρονοντούλαπα της ιστορίας», ρίχνοντας τους Έλληνες σοσιαλδημοκράτες σε μια πρωτοφανή ιστορική κρίση.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όμως, εκτός από την ενοποίηση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών και συγκεκριμένα της Εμπορικής Τράπεζας, δεν εντοπίζεται καμία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, η οποία συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και των θεσμών.

Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος αποτελεί μεν σημαντική αλλαγή, αλλά εμμένοντας στις παραμετρικού τύπου παρεμβάσεις (όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, ενοποιήσεις ταμείων) και όχι στη μετάβαση σε κάποιου τύπου μικτό σύστημα ασφάλισης, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μεταρρύθμιση που να καθιστά το σύστημα συντάξεων μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δίκαιο για τους σημερινούς νέους και τις μελλοντικές γενιές. Τουλάχιστον, όχι περισσότερο απ’ όσο θα ήταν εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Ρέππα από την πρώτη στιγμή.

Στην ίδια λογική:

Η απογραφή των δημόσιων οικονομικών δεν οδήγησε σε περιορισμό του πλαδαρού και σπάταλου κράτους, όπως άλλωστε θα ήταν λογικό κι επόμενο έπειτα από μια τέτοια κίνηση, ούτε σε μία σοβαρή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Ως αποτέλεσμα το εξωτερικό χρέος μόνο (δημόσιο χρέος, οφειλές τραπεζών, επιχειρήσεων και ιδιωτών σε ξένους επενδυτές) έχει φτάσει σήμερα στα 290 δις ευρώ (127% του ΑΕΠ).

Η επανίδρυση του κράτους καρκινοβατεί από τη στιγμή που θάφτηκε ο νόμος για Διοίκηση με Στόχους και η εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στο δημόσιο τομέα εκκρεμεί, με τη μόνη ουσιαστική αλλαγή που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση να είναι ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας.

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της διαφθοράς, τόσο της χαμηλής όσο και της υψηλής, υπάρχει στασιμότητα, με περιστατικά όπως οι κουμπάροι και τα ομόλογα να γελοιοποιούν την όποια προσπάθεια μπορεί ενδεχομένως να γίνεται και τους πάσης φύσεως «νταβατζήβες», εξέχοντα μέλη του ελληνικού παρεοκρατικού καπιταλισμού, να κυριαρχούν.

Στην Υγεία τα «πιράνχας», γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζουν το πάρτυ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα, τα ράντζα έχουν επιστρέψει, έπειτα από μια περίοδο συγκάλυψης του προβλήματος, η πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας υφίσταται μόνο στα χαρτιά, παρουσιάζεται ελλειμματική κάλυψη πληθυσμιακών ομάδων με ειδικά προβλήματα και παθήσεις και το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνει έμφαση σε νοσοκομειακές δομές χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον, αν και βελτιώθηκε οριακά, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη μιας επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων, δεδομένου ότι επιμένει η αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για business start ups είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων, και τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών που δημιουργήθηκαν δεν παρέχουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες που οφείλει να έχει μια υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) ανάλογης με τα ΚΕΠ.

Τέλος, περνώντας σ’ αυτά που μας ενδιαφέρουν άμεσα, η νέα γενιά συνεχίζει να βλέπει την ανεργία των νέων σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα, περίπου 20%, με τις θέσεις οι οποίες δημιουργούνται να αφορούν πρωτίστως σε δουλειές μέσω προγραμμάτων stage, συμβάσεων μερικής απασχόλησης και συμβάσεων έργου στο δημόσιο. Δεν δημιουργούνται δηλαδή καλύτερες θέσεις εργασίας και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους εργάτες γνώσης (knowledge workers), γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ευημερίας και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των νέων της γενιάς των 700 ευρώ. Ακόμη χειρότερα δεν αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων συλλογικών αγαθών, και δεν φαίνεται να σταματάει με τίποτα η αποικιοποίηση του δημόσιου χώρου από εγωιστικά συμφέροντα.

Εμείς δεν ξέρουμε ούτε και μας ενδιαφέρει κατά πόσο ο κύριος Τατούλης θα υποστήριζε όσα καταγγέλλει σήμερα αν κατείχε μια κυβερνητική θέση ή αν θα τα έκανε γαργάρα. Το μικροπολιτικό παιχνίδι της γάτας-Κυβέρνησης με τον ποντικό-βουλευτή μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το σίγουρο όμως είναι ότι δυστυχώς επί 4 χρόνια μεταρρυθμίσεις ακούμε και μεταρρυθμίσεις δε βλέπουμε. Και σ’ αυτό ο Τατούλης έχει χτυπήσει διάνα.

87 comments:

  1. Θα συμφωνίσω απόλυτα.
    Τα είπατε όλα σε λίγες γραμμές.

    ReplyDelete
  2. Είπατε:
    "Στην Υγεία τα «πιράνχας», γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζουν το πάρτυ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων".

    Ξεχάσατε και τους φαρμακοποιούς που είναι και αυτοί μέρος του προβήματος και μάλιστα καθόλου αμελητέο.

    ReplyDelete
  3. ωραία είναι να μιλάς χωρίς αντίλογο...

    Δε λέω καλό το κόλπο να προωθούνται συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις ως δήθεν κοινωνικές ανησυχίες...

    Φοβερή ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...

    Πολύ καλό promotion... Μπράβο...

    Θα έπρεπε να αναρωτηθούν οι αναγνώστες σας γιατί αυτοί δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν για τα προβλήματά τους στην tv των Κοντομηνά, Αλαφούζου...

    ReplyDelete
  4. paidia gia poious giatrous milate?gt h ellada einai h monh xwra pou oi teleiofoitoi giatroi den exoun douleia,perimenoun 5 eth gia enarxh eidikothtas,xwris asgfaleia...xwris kaneis na skeftetai pws tha zhsoun oi anthrwpoi pou fagan 6 xronia spoudwn kai mia zwh agwna gia na mhn vgazoun oxi 700 oute 1 eurw! melina

    ReplyDelete
  5. (εγω ειμαι ο κωστας αλλα η μελινα ειναι η γιατρος που παραπονεθηκε πριν.)

    ReplyDelete
  6. @ G700

    Η εκπομπή έκανε πολύ καλή διαφήμιση.

    Πρέπει να προωθήσετε τις θέσεις σας ακόμα περισσότερο στη δημόσια ατζέντα. Είστε φρέσκοι, είστε δυναμικοί, πρέπει να βρείτε τρόπο να βγείτε έξω από το καλούπι των παραδοσιακών ΜΜΕ.

    Μπράβο για την παρουσία σας, είμαι σίγουρος ότι πολλά από όσα θέλατε να πείτε δεν βγήκανε τελικά στην εκπομπή. Ο δρόμος όμως είναι ένας κι εσείς τον δείξατε πρώτοι σε μας. Keep on blogging!!!

    ReplyDelete
  7. @ constantine

    άλλο το πρόβλημα του νέου γιατρού που περιμένει πέντε χρόνια στη σειρά για ειδικότητα και άλλο ο γιατρός των mizness με τους επισκέπτες υγείας ο οποίος φορτώνει αχρείαστα φάρμακα τους ασθενείς και επιβαρύνει τα ταμεία για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήμα ή ταξιδάκια στο εξωτερικό δια του "συνεδιακού" τουρισμού.

    ReplyDelete
  8. @ Μίμης Ανδρουλάκης

    Άκουσε με φίλε μου. Τείνεις να γίνεις το βαμπίρ του βιλβίου σου. Κι έχω την αίσθηση ότι έχεις συσσωρεύσει κακία, δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί δεν αντέχεις την κριτική.

    Αλλά άκουσε με καλά. Είμαστε πολλοί που αρνηθήκαμε τα τάπερ, το ντάντεμα, και τον παρασιτισμό. Είμαστε πολλοί που δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα, άλλοτε σε μία, κι άλλοτε σε δύο και τρεις δουλειές. Μπερδεύεις τη Γ700 με τους χλιδάεργους και το κάνεις σκόπιμα γιατί είσαι αρκετά ευφυής για να τα μπερδέψεις κατά λάθος. Δεν μπορείς να ισοπεδώνεις μια ολόκληρη γενιά, και δεν μπορείς να επικαλείσαι αιώνια το ξύλο που έφαγες από τη χούντα σαν σωσίβιο για την οξύτατη κριτική σου στη νεολαία. Και μην ξεχνάς ότι πλέον δεν είσαι απλός πολίτης, είσαι βουλευτής, άρα ρόλος σου είναι να εμπνεύσεις και να μιλήσεις σωστά, όχι μπαλαρινίστικα.

    Φίλε μου δουλεύω σα το σκύλο κάθε μέρα, θα ήθελα πολύ να αισθάνομαι αυθεντικός ευρωπαίος πολίτης. να μετακινούμαι από χώρα σε χώρα, όπως είπες για την κρήτη, χωρίς τάπερ και με πυξίδα την ανέλιξη και την εξέλιξη μου.

    Κι εσύ με φτύνεις στην μάπα. Με θεωρείς μαμάκια. ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΩ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΑΝ ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. Είσαι αλαζόνας, εγωιστής, μεγαλομανής, και επικίνδυνος. Συγνώμη, μέχρι σήμερα είχα άλλη άποψη, αλλά με έπεισες πια για την ψευτιά σου. Και είσαι και πολιτικός.

    @ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Αισθάνομαι κοντά σου, αισθάνομαι ότι σέβεσαι έστω μερικούς από τη γενιά μας. Σευχαριστώ κι εύχομαι στην ατζέντα σου να έχεις πάντα ψηλά τη διαγγενεακή δικαιοσύνη. Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  9. φίλη μελίνα μόνιμη τακτική των G700 είναι να καταφέρονται ενάντια σε όσους εργαζόμενους μπορεί ενδεχομένως να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

    Αυτή είναι η λύση που προτείνουν για τους χαμηλόμισθους. Να εξομοιωθούν οι καλύτερα αμοιβόμενοι προς τα κάτω.

    Ο πόλεμος των γενεών που προπαγανδίζουν είναι στην πραγματικότητα πόλεμος ανάμεσα στους εργαζόμενους προς όφελος των εργοδοτών.

    Μέσα σε αυτή τους την προσπάθεια η μπάλα παίρνει και κομμάτια εργαζομένων (βλ. γιατρούς) που στην πλειονότητά τους είναι πάρα πολύ στριμωγμένοι!

    Μην τσιμπάτε!

    ReplyDelete
  10. marx άσχετο αλλά μήπως έχεις καθόλου υλικό για συνθήματα και πολιτικές εκστρατείες σοσιαλιστικών κομμάτων στη λατινική αμερική στα ελληνικά ή αγγλικά;

    ReplyDelete
  11. κατά αλογοσκούφη δηλαδή πάει το βαγγέλιο...

    Όσο για το χρυσοχοΐδη, τι να πω... Μεγαλύτερο ζωντόβολο, ανθυποπιόνι των διάφορων συμφερόντων (βλ. οικογένεια μητσοτάκη, κλπ) δεν πρέπει να έχει υπάρξει...

    Αλλά για την υπόθεση της Siemens μιλιά τα παιδάκια εδώ μέσα... Όταν τα κακώς κείμενα θίγουν τους βλαχονεοφιλελεύθερους υποστηρικτές τους κάνουνε μόκο...

    ReplyDelete
  12. Ο μαρξιστούλης και οι πρόκες του μπάροους...

    ReplyDelete
  13. κατά τ'άλλα είσαι οφσάιντ διότι ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ που να ανταποκρινονται στην πραγματική παραγωγικότητά μας, περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και καλύτερα ωράρια, στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα, ο οποίος παρουσίαζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα άλλωστε.

    ReplyDelete
  14. το μόνο που γνωρίζω σχετικά με αυτό που ρωτάτε είναι ορισμένα σημεία από το πρόγραμμα του Τσάβες (από τα οποία ορισμένα δεν εφαρμόστηκαν καθώς δεν πέρασε το δημοψήφισμα).

    Π.χ.

    μισθός για τις νοικοκυρές

    καθιέρωση εξαώρου

    εθνικοποιήσεις βασικών βιομηχανιών (πετρελαϊκών κλπ.)

    Κατά τα άλλα πρέπει να το ψάξω...

    ReplyDelete
  15. Ρε καραγκιόζη μαρξ,

    η siemens τουλάχιστον είχε ειδικό λογαριασμό με 2% του τζίρου για να λαδώνει το σύστημα στο οποίο το μιζνες έχει γίνει θρησκεία. Τι να πει και το 90% των Ελλήνων, επιχειρήσεων και πολιτών, που έχουν να λαδώσουν σε καθημερινό επίπεδο για τις βασικότερες υπηρεσίες τους? Μας δουλεύεις τώρα? 20-30% είναι η μίζα που δίνει ο Έλληνας το χρόνο για να εξυπηρετηθεί για τα αυτονόητα. Στη siemens κόλλησες ρε κολλημένε? Φερέφονο του περισσού? Εμετέ? Ανύπαρκτο απολίθωμα? Καραγκιόζη?

    ReplyDelete
  16. Εσύ έχεις την αντίληψη ότι ο κόσμος πρέπει να υποφέρει, ότι ο πραγματικός θιγμένος πρέπει να είναι βόθρος, και μόνο το ΚΚΕ ή ο βλαξ ο μαρξιστούλης της μπερμπάντειου να ξέρει γιαυτόν. Είσαι σε λάθος χώρο καραγκιόζη. Ψεύτη, παραπλανητή και βασιλιά της επιφάνειας και του οπισθοδρομισμού.

    ReplyDelete
  17. Kali i ekpompi eimai athina aytes tis meres adeia apo uk, marx kali epanastasi megale, ante kai me protypo ton yparkto tha pame mprosta...viva la ftoxia siempre!Mesout yperbaleis gia mimi

    ReplyDelete
  18. λοιπόν χαλαρά βραδυατικά μάγκες

    ReplyDelete
  19. μαρξ τώρα πέρα από τις αντιπαραθέσεις και τα διαδικτυακά ξεκατινιάσματα αν υπάρχει βιβλιογραφία ηλεκτορινή ή οτιδήποτε στείλε

    ReplyDelete
  20. Παιδιά

    ο

    ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΣ

    ΜΠΑΛΛΑΡΙΝΟΣ και

    ΝΟΥΜΕΡΙΣΤΑΣ του PEROQUET

    δεν σας είπε πάλι
    ότι ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και η μάνα του μοδίστρα;;;

    ReplyDelete
  21. @ μελινα

    Χρυσό μου παιδί ήθελες να πεις ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ. Τελειόφοιτοι είναι αυτοί που βρίσκονται στο τελευταίο έτος των σπουδών και δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμα.

    Ατουταλέρ (Αυλωνίτης)

    ReplyDelete
  22. Πολύ καλό το ρεπορτάζ-αφιέρωμα στη Γ700 του Βαξεβάνη στον Αλφα.
    Ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης έδειξε εντιμότητα και ευαισθησία στο χειρισμό των νέων που συμμετείχαν και ερεύνησε το θέμα με άριστη επαγγελματική επάρκεια.
    Ο τηλεοπτικός χρόνος βέβαια δεν είναι ποτέ επαρκής για την ανάδειξη όλων των πτυχών ενός τόσο σημαντικού θέματος.Κάποιοι νέοι ίσως να αισθάνθηκαν ότι δεν εκπροσωπήθηκαν επαρκώς οι απόψεις τους. Η παρουσία όλων όμως ήταν πολλή καλή για την ενίσχυση της φωνής της G700 και του παρεμβατικού της λόγου στα δημόσια πράγματα.

    ReplyDelete
  23. καλα τα ειπατε,αλλα δεν καταλαβα 'τους ειδικους'(ελεος δηλαδη) μιμης ανδρουλακης κ η αλλη η κυρια ΓΙΑΤΙ να ΘΕΛΕΙ καποιος να δουλεψει 12ωρα?

    Το βρισκουν λογικο αυτο που λενε?Απο την μια μας λεγαν για 'διαλυση΄του θεσμου της οικογενειας ετσι οωπς παμε κ απο την αλλη κατεκριναν οσους νεους δεν γουσταρουν 12ωρα?

    δεν μας τα λενε καλα..

    μπραβο στα παιδια του g700,η μονη λογικη φωνη απο οσους ακουσα..


    Υ.Γ. ενας ΜΗ g700

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. KAI επισης αυτο που ειπε,να μην φοβαται ενας νεος να φυγει μακρια απο το μερος του(να παει πχ κρητη) για εργασια να του πω οτι ΚΑΙ ΕΞΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ,αλλα για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ και φυσικα οχι για μισθους της πλακας κ δουλειες της πλάκας(που θελουν 12331 πτυχία κ προσόντα για να επιλεξουν τελικα τον βυσματία) οπως δινουν οι εδω 'επιχειρηματιες'...

    Υ.Γ. ενας που πηγε για εργασία μακρια απο το σπιτι του,οπως προτεινε ο κ Ανδρουλάκης..

    Υ.Γ.2 στο οτι ΔΕΝ θελουμε να δουλεψουμε 12ωρα,δεν βρισκω κατι αρνητικο σε αυτο..ΔΕΝ θελουμε να βγαζουμε πειρισσοτερα για να τα δινουμε σε εσας τους 300 κυριε Ανδρουλακη..Προτιμάμε να ζούμε με οσα βγάζουμε με το 8ωρο και μετά να πίνουμε 'φραπεδες' οπως είπατε..

    Εκτος κ αν θελατε μια γενια που 'την βρισκει' με το να δουλευει στις δουλειες της πλάκας που μας προσφέρει η 'γενια του πολυτεχνειου' των 'σεμνων κ αριστερων' επαναστατών..

    ReplyDelete
  26. φυσικά και κανείς δε θέλει να χτυπάει δωδεκάωρα, αλλά όταν το κάνει τουλάχιστον να πληρώνεται γι' αυτό. αυτά είναι βασικά πράγματα που τα έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα και τα οποία ισχύουν στο ακέραιο ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία, οι οποίες θεωρούνται "νεοφιλελεύθερες".

    ReplyDelete
  27. Η εκπομπή ήταν πολύ καλή κι ευχαριστούμε το Κουτί της Πανδώρας, τον Κώστα Βαξεβάνη και τον Alpha, για την ευκαιρία που μας έδωσαν να μιλήσουμε για τη γενιά των 700 ευρώ. Μία παρατήρηση μόνο : άλλο πράμα η γενιά των 700 ευρώ και άλλο πράμα οι χλιδάνεργοι. Ο χλιδάνεργος, ο μαμάκιας, ο βολεψάκιας είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, μια υποκατηγορία της νέας γενιάς από μόνη της, η οποία δεν έχει σχέση με τη γενιά των 700 ευρώ, δηλαδή τη γενιά που δουλεύει πολλές ώρες, πληρώνεται με χαμηλούς μισθούς κι αισθάνεται ότι δεν υπάρχει σημαντική προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης στο μέλλον. Αυτή η διάκριση πολλές φορές δε γίνεται με αποτέλεσμα να συγχέονται δύο διαφορετικά φαινόμενα και να θεωρούνται ένα χωρίς όμως να είναι. Η γενιά των 700 ευρώ και οι χλιδάνεργοι είναι δύο διαφορετικές όψεις και κατηγορίες της νέας γενιάς.

    ReplyDelete
  28. Πολύ καλή η παρουσία σας στην εκπομπή....keep on the good job!!!

    Υ.Γ. Μήτσο, τελικά γράφεις πολύ καλά στην tv ρε φίλε, αντε και στο so sexy!!!!

    ReplyDelete
  29. Συμφωνω σε ολα οσα λετε g700.Ετσι ακριβώς ειναι..
    Συνεχίστε την καλή δουλεια.

    ReplyDelete
  30. @ μεσουτ
    Εσύ έχεις την αντίληψη ότι ο κόσμος πρέπει να υποφέρει, ότι ο πραγματικός θιγμένος πρέπει να είναι βόθρος, και μόνο το ΚΚΕ ή ο βλαξ ο μαρξιστούλης της μπερμπάντειου να ξέρει γιαυτόν. Είσαι σε λάθος χώρο καραγκιόζη. Ψεύτη, παραπλανητή και βασιλιά της επιφάνειας και του οπισθοδρομισμού.

    Ποιο ΚΚΕ ρε βλήμα; Το ΚΚΕ είναι δύναμη συντήρησης, καταστολής των απεργιών και γενικά καθεστωτικό κόμμα. Όπως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη αφομοίωσης της δυσαρέσκειας της νέας γενιάς μέσα στον κοινοβουλευτισμό!

    Εγώ αν δεν το έχεις καταλάβει φιλαράκο είμαι υπερ της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ των ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

    Κατά τα άλλα εδώ μέσα πετάτε το προπέτασμα καπνού πέρι δήθεν κακών μισθών κλπ για να δικαιολογήσετε ένα σωρό απεχθή μέτρα για τους εργαζόμενους και δη τους νέους. Όπως π.χ. την αύξηση των ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ασφαλιστικό από 50 σε 100, την απελευθέρωση των απολύσεων, του ωραρίου κλπ. Και από την άλλη μιλάτε για χλιδάνεργους, βολεμένους και ανενεργούς.

    Ποιος είναι καραγκιόζης, ψεύτης και παραπλανητής ξέρετε πολύ καλα...

    ReplyDelete
  31. H γενιά του Μίμη Ανδρουλάκη,η γενιά του πολυτεχνείου δηλαδή,έφαγε τα αποθέματα των γονιών της και των παπούδων της και επιπλέον δανείστηκε δισσεκατομύρια από τα παιδιά της και τα εγγόνια της.
    Και τώρα ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συμβάλλει μειώνοντας ΛΙΓΑΚΙ τα ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑ που νομοθέτησε για τον εαυτό της.
    Για να ανακουφίσει κάπως τους νέους απο τα τεράστια βάρη που τους φόρτωσε η γενιά του Πολυτεχνείου ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ.
    Την αλληλεγγύη την κατανοεί ως αφαίμαξη των νέων.
    Ακόμα και σήμερα συνεχίζει να ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ.

    ReplyDelete
  32. (άσχετο)
    dr.marx,
    το σημείο στο πρόγραμμα του Τσάβες που προέβλεπε την αλλαγή του συντάγματος της Βενεζουέλας ώστε να επιτρέπεται η επ'αόριστον 'επανεκλογή' (!) του σου διέφυγε μάλλον.

    ReplyDelete
  33. Eida xthes stin tileorasi arga to bradu tin ekpompi tou Papaxela kai etsi ematha tin uparksi tis Genias G700.
    H genia pou parousiazei ton eauto tis os adikimeni, peinasmeni. Os to probato ton kuberniseon. To asteio einai oti kai ego upotithete aniko se auti tin genia. H genia pou douleuei kai prospathei na zisei me 700 euro. BS!!

    Douleuo apo ta 18 mou, giati apla den ithela na spoudaso. Kai o logos pou den ithela na spoudaso itan giati den ebriska endiaferon se tipota ston akadimaiko tomea giati polu apla to mono pou me endiefere itan na bgalo lefta kai na prospathiso na ziso mia zoi oso ton dunaton pio plousioparoxi. Opote sta 18 mou mpika stin paragogi kai mesa se 1 xrono eixa kataferei na briskomai se etaireia tis germanias gia na anaptikso tis business me tin Ellada kai epairna kai enan omorfo mistho. H alitheia einai oti douleua minimum 12 ores tin imera kai maximum 20 ! Me kouraze alla iksera oti gia na mporo na miliso eprepe oposdipote na mazepso dunami. Episis gnorizoume oloi pos dustuxos i eutuxos sta xronia mas kai stin genia mas gia na exeis dunami prepei na exeis lefta. Kai auto eite mas aresei eite oxi, den allazei. Opote me skliri douleia mazepsa lefta kai gnoseis pano stin douleia kai katafera na gino aparaititos. Opote otan mia mera zitisa auxisi, kai i apantisi itan arnitiki, polu apla eipa oti feugo. To apotelesma itan na mou prosferoun ton diplasio mistho na meino. Den to ekana giati ithela na guriso Ellada, alla eixa kerdisei. EIXA THN ANESH NA KATHISO POLU APLA SPITI MOU KAI 5 MINES XORIS NA KANO TIPOTA. OPOTE EIXA KATAFEREI NA MIN EXO ANAGKH KANENAN. EIXA KATAFEREI EPISEIS NA APODEIKSO STON EAUTO MOU POS KSERO NA DOULEUO KAI ENNIOTHA TIN ASFALEIA POS OTI KAI NA SUMBEI, THA TA KATAFERO. Den eixa goneis na mou kanoun to paramikro support, kai gia auto eimai simera xaroumenos.

    Tha mporousa na gkriniazo, i na analuo to problima. Ma tha itan xasimo xronou kai energeias.

    Auta ola den ta eipa gia na to paikso eksipnos. Alla ta eipa giati agapiti mou genia G700, mipos telika ena megalo sou xaraktiristiko einai i tempelia? Dioti otan kapoios thelei kati, otidipote kai an einai auto, kanei to pan gia na to kerdisei, na to apoktisi. An thelei na kanei oikogeneia briskei kai kanei kai 2 kai treis douleies. An omos thelei kai ton kafe tou ton 5 euro, i to kainourio kinito ton 400 euro, i to kalo autokinito ton 30.000 kai ta rouxa ton 200 euro, e tote eimaste aksioi tis moiras mas. Dioti exo akousei kapoion tis genias G700 pou pairnei mistho 700 kai dinei 450euro dosi gia na odigei bmw. Pathetic. Kai zei me tous goneis tou. Auti einai i genia G700? Kai bebaia meta mas ftaiei to kratos.

    Ahdies. Teleiosane oloi to sxoleio. Dosane eksetaseis. Mpikane stin sxoli pou tous ebale o bathmos tous kai oxi toso i thelisi tous, i stin sxoli pou ekeino ton kairo itan popular, i stin sxoli pou thelan oi goneis tous. Kai nomizan oloi oti otan tha bgoune tha prepei anagkastika na kanoun auto pou spoudasan. Einai san na spoudaza ego nautiliaka kai na ithela me to pou bgo na gino Onassis. Well it does not work that way. Apopsi kai xaraktira ZERO !Katsane meta sto panepistimio - patriko spiti - gia 7-8 xronia, me katalipseis kai me spoudes pou den exoun kan mpei sto amfitheatro tou panepistimiou para mono tin mera tis katalipsis. Politikes sizitiseis kai gkrinia, podosfairofiles sizitiseis kai gkrinia, kafe frape - h mallon tora pia fredo - kai koutes anousies sizitiseis. kai gkrinia kai gkrinia kai gkrinia. Auto pou thelan oloi oi megaloi to petuxan. Na exoun tin neolaia na pinei kafe kai na gkriniazei.

    Kai tora erxomaste kai leme.." mas pos na zisoume me 700 euro" ... Loipon na sas doso ego tin lusi. Breite kai deuteri douleia gia na bgazete 1200. Stamatiste na ksodeuetai lefta se aidies. Min pate gia kafe sta magazia ton 4.50 euro/nerozoumi. Min psifizete kapoion gia ton opoio tha gkriniazete meta. DOULEPSTE SKLIRA KAI MAZEPSTE LEFTA. kai se 2 xronia pou tha exei kai o trapezikos logariasmos sas kapoia euro parapano, tote tha deite tin diafora. Alla ti na leme tora.. sta 30 einai arga gia na doulepseis. Otan se alles xores oi epixeirimaties einai ilikiaka metaksi 22-30, kai oi kainourioi billionaries 33.. H diafora einai oti ekeina ta paidia asxeta apo ti spiti proerxontousan bgikan gia pocket money sta 17 tous kai douleuan se supermarket bazontas pragmata se sakoules gia tis giagiades. Alla emeis ti ?? siga min pao ego na kano delivery, i min pao ego na doulepso se tetoia douleia. Ego exo MBA ! e kai??? mipos otan spoudazes den ikseres se ti xora zouses? ti eimaste ameriki? me mia etaireia se kathe gonia?

    Eimai isos o poio eksagriomenos me tis kuberniseis kai genika tin eksousia stin Ellada se dimosio - politiko - kai idiotiko tomea. Den pairno to meros kanenos opote min me pareksigisete. ALLA ksero oti me tin Grinia den mporoume na kanoume tipota. Alla mono me douleia. POS PERIMENOUME NA MAS SEBASTEI KAPOIOS OTAN AUTOS KSEREI OTI TON EXOUME ANAGKH , H OTAN KSEREI OTI DEN TOU EIMASTE APARAITITOI? As ginoume loipon aparaititoi, as kerdisoume ton sebasmo. Kai auto gia na ginei thelei douleia kai oxi apla gkrinia.

    Einai san na odigo tin mixani mou kai na min prosexo sta stena. Kai kapoia stigmi na bgei kapoios apo ena stop kai na me xtupisei kai na spaso to podi mou. Oso kai na griniazo tha paraminei spasmeno to podi mou. Kai epidi auto einai kati pou den allazei, kalo tha einai apla na prosexo sta stena otan odigo. To oti ftaiei o allos den mou allazei to gegonos oti eimai me spasmeno podi. Kai to na gkriniazo me spasmeno podi " Den eftaiga!! den eftaiga!!!" pali den leei tipota. Parameno me spasmeno to podi mou sto krebati! If that makes sense??

    prepei na to kleiso edo apotoma to gramma, giati exo douleia.
    sugnomi gia tous latinikous xaraktires.
    Kala na pernate Oloi.
    Mporeite !

    Yannis

    ReplyDelete
  34. tsitsibritzi δε διαφωνώ καθόλου.

    Ούτως ή άλλως ο Τσάβεζ είναι για μένα ένα είδος Παπανδρέου της Βενεζουέλας, απαραίτητος για το σύστημα εκεί.

    Απλώς οι G700 με ρώτησαν για το πρόγραμμα των σοσιαλιστικών κομμάτων στη Λ. Αμερική. Αυτό που λες δεν το ανέφερα γιατί δεν το θεωρώ μέρος του προγράμματος.
    Προφανώς και ισχύει...

    Όσον αφορά τον τελευταίο
    που λέει ότι δούλευε 12-20 ώρες τη μέρα τι να πω... Είσαι πραγματικά αξιοζήλευτος φίλε ...χα χα χα

    Περαστικά σου...

    ReplyDelete
  35. δεν γκρινιάζουμε, προσπαθούμε να αυτοπροσδιοριστούμε ως γενιά και απαιτούμε αλλαγές όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ατομική ευθύνη, η ανάληψη ρίσκου και η προσωπική προσπάθεια συνιστούν αξίες της G700. Η ατομική προσπάθεια όμως δεν καρποφορεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο με ανόητα εμπόδια, όπως είναι το ελληνικό.

    ReplyDelete
  36. Perastika mou nai !! alla pistepseme einai perastika. Perasan idi. Kai to xaxa einai oti den kratisan pano apo 2 xronia. Kai to deutero xaxa einai oti eginan sta 22 mou kai etsi opos paei den tha xreiastei na ginei sta 60 mou.

    Dioti auti tin stigmi exo kataferei na min exo anagki kanena komma kai kamia kubernisi kai kanena kratos kai kanena gonio kai tipota allo para mono ton eauto mou. Dioti polu apla doulepsa otan eprepe kai otan mporousa. Kai tora sta 33 eimai se thesi na epilego. Na apofasizo. Na kano auto pou thelo tin stigmi pou to thelo.

    kai auto mou arkei.

    bidy

    ReplyDelete
  37. G700

    έχω αναρτήσει μία 'πρώτη' σκέψη στο σχόλιό σας...μόλις διαβάσω την παραπομπή που μου επισημαίνετε θα διατυπώσω εκ νέου τη σκέψη μου.

    Λησμόνησα να αναφέρω ότι η χθεσινή εκπομπή ήταν πάρα πολύ καλή..

    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  38. @bidy

    ρε φίλε μας δουλεύεις; κουτόχορτο νομίζεις τρώει ο κόσμος; μαλάκες είμαστε;

    Μας λες ότι δούλεψες για 2 χρόνια από τα 18 μέχρι τα 20 12-20 ώρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρεις καλά λεφτά και να γίνεις απαραίτητος, χωρίς να έχεις καμία ειδίκευση;

    Και τώρα λές ότι στα "33 eimai se thesi na epilego. Na apofasizo. Na kano auto pou thelo tin stigmi pou to thelo."

    Καταρχάς ξέρεις τι θέλεις; Αφού την εποχή που οι άλλοι άνθρωποι ερωτεύονται, τεμπελιάζουν, ονειρεύονται, διαβάζουν, βρίσκονται σε συλλογικές φάσεις έξω από τη δουλειά εσύ δουλευες 12-20 ώρες την ημέρα.

    Νομίζεις ότι ξέρεις τι θα πει ζωή;

    Μάλλον κομπλεξικός είσαι ρε φίλε... Που δεν έχει χαρεί τίποτα στη ζωή του...

    ReplyDelete
  39. Ο κος Ανδρουλακης ανεφερε οτι οι νεοι δεν πανε να δουλεψουν στην επαρχια για να μη χασουν το ταπερ της μαμας.

    Αληθεια κε Ανδρουλακη, τι ακριβως χαμηλομισθη δουλεια καταρτισης, οπως ειχατε πει προηγουμενως οτι πρεπει οι νεοι να επιλεγουν να κανουν στην αρχη της επαγγελματικης τους ζωης, θα μπορουσε να βρει καποιος στην επαρχια;

    Σερβιτορος σε ξενοδοχειο, ναυαγοσωστης ισως; Και το καλοκαιρι ετσι. Το χειμωνα ειναι αλλο ανεκδοτο. Ας δει τους δεικτες ανεργιας/απασχολησης πρωτα και μετα ας μιλησει. Γνωριζω πολλους ανθρωπους οι οποιοι βρηκαν καταλληλη δουλεια εκτος Αθηνας κι απλως εφυγαν.

    Αλλα οπως ειπε ο G700 η γενια του κου Ανδρουλακη μας εφερε σε αυτη τη κατασταση και μας δουλευει κι απο πανω. Ας αναλογιστει τις ευθυνες του και μετα να κανει σχολια του τυπου "βαριουνται να δουλεψουν"

    Αγαπητε yannis.
    χανεις το νοημα.εκανες πολυ καλα που δεν σπουδασες,εφοσον δεν ηθελες. Μαγκια σου. Δεν νομιζεις ομως οτι θα επρεπε να σε νοιαζει οτι στη κοινωνια στην οποια ζεις υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι ηθελαν να σπουδασουν, το εκαναν, σπαταλησαν καποια χρονια για αυτο με απωτερο σκοπο ενα καλυτερο μελλον και τωρα δε μπορουν να το βρουν;

    Δεν λεω οτι εχεις αδικο σε αυτα που λες, σε γενικες γραμμες, ομως οι γενικευσεις σου ειναι σα να λες οτι ολοι οσοι οδηγουν μηχανακι εχουν σπασμενα ποδια γιατι δε προσεχουν.

    ναι,δεν ωφελει να γκρινιαζεις.αν ομως χτυπησες επειδη κανεις δε φροντισε να βαλει ΣΤΟΠ ή να εκπαιδευσει σωστα τους οδηγους,θα πρεπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να γινει αυτο ωστε να γλιτωσουν οι υπολοιποι.Καταλαβαινεις τωρα τι γινεται εδω;

    ReplyDelete
  40. Yanni ξέρω και εγώ ένα άτομο που μετά το σχολείο πήγε στρατό και μετά αποφάσισε να δουλέψει.
    Τώρα μετά από 4,5 περίπου χρόνια και αφού άλλαξε περίπου 5 δουλειές, δουλεύει σε μία αποθήκη ενός σουπερμάρκετ για 600-680 ευρώ τον μήνα και 2 βράδια σε μία καφετέρια για 200-250 ευρώ.
    Η αλήθεια έιναι ότι κάνει τις δικές του επιλογές (περιορίσμένες βέβαια, αλλά τις κάνει).
    Ζει με την μάνα του, η οποία παίρνει σύνταξη (όχι γιατί του αρέσει, αλλά δεν μπορεί αλλιώς).
    Και φαντάζομαι ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι νέοι που έκαναν το ίδιο ακριβώς και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
    Μάλλον φίλε Γιάννη είσαι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
    Συγχαρητήρια πάντως που τα κατάφερες.

    ReplyDelete
  41. Παιδια υπαρχει τροπος να βρω την χθεσινη (15/4/08) εκπομπη του Αλφα, το Κουτι της Πανδωρας, για την G700? Συμμετεχει ενα κοντινο συγγενικο μου προσωπο και θα ηθελα μια κοπια!

    ReplyDelete
  42. Η αλλαγή που έγινε στο Μπλογκ, δλδ να μπαίνει κανείς με κάποιο ψευδώνυμο, ώστε να διευκολύνεται η, έστω εν ψευδωνυμία, επικοινωνία μεταξύ των μπλόγκερς, μου θυμίζει τα μέτρα της Κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό.

    ΑΠΟ ΜΟΝΗ της ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.

    ΑΥΤΗ η ΧΑΩΔΗΣ και ΧΑΟΤΙΚΗ παρουσίαση ιδεών-γνωμών με ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ, ΠΛΑΤΕΙΑΣΜΟΥΣ και ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΕΣ της συζήτησης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΒΥΣΜΑΤΑ (τύπου ντόκτορ μαρξ, ατύπου εκπροσώπου Τύπου της Antigone-Vergopoulos, Inc. ) ουδαμού οδηγούν εξόν στην διαιώνιση του status quo.

    Προσωπικά, τάσσομαι αναφανδόν ΚΑΤΑ κάθε μορφής λογοκρισίας but we should stay on target.

    ReplyDelete
  43. Μπραβο σας παιδιά.
    Πόλύ καλή η εκπομπή χθες βράδυ.
    Μακάρι να σας δινόταν και περισσότερος χρόνος.
    Συνεχίστε δυναμικά

    ReplyDelete
  44. Κομφούκιε θα διαφωνήσω στο τελευταίο σου σχόλιο καθαρά για τον εξής λόγο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ψευδώνυμα χωρίς να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία, αλλά, υπογράφοντας με google account, είναι υπεύθυνος αυτός και μόνο αυτός για τα σχόλια του. Σε περίπτωση δε που αυτά είναι συκοφαντικά, η ευθύνη βαραίνει αυτόν και μόνο αυτόν. Έτσι διατηρείται η ελευθερία έκφρασης χωρίς να μπορεί ουδείς να υπαινιχθεί ότι οι διαχειριστές του μπλογκ ανώνυμα και πλάγια συκοφαντούν κλπ. Συν τις άλλοις, ευκαιρία και για μερικούς τεχνολογικά αναφάλβητους να εξοικιωθούν λίγο περισσότερο με την τεχνολογία του διαδικτύου. Πώς φτιάχνεις email, κλπ. Αστείο ε? Κι όμως είναι πολλοί αυτοί, όχι μόνο μεσήλικες, αλλά και συνομίληκοι μας.

    ReplyDelete
  45. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ξεκάθαρα τις τελευταίες μέρες ότι η δημοκρατία δεν είναι στοιχείο που την εκφράζει σαν πολιτικός χώρος. Με απειλές και εριστικές ενέργειες αποσιώπησης της πολιτικής έκφρασης στελεχών της, με τη μεθόδευση του εκδικασμού του μαέστρου της ζαχοπουλιάδας και τη δαιμονοποίηση μιας κοπέλας που εκπροσωπεί την κατάντια (Greek dream αλά Ανδρουλάκη) μιας ολόκληρης γενιάς, με τον εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών που τολμούν να εκφράσουν δημόσια την άποψη τους για δικαστικές ατασταλείες σε μια σειρά από θέματα, με τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση άλλοτε έμπιστων ανθρώπων από αξιώματα σε έρευνες για σκάνδαλα διαπλοκής και φαβοριτισμού, επιβεβαιώνει ότι το κουκούλωμα και η φίμωση είναι λέξεις ταυτόσημες με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτική στασιμότητας και επανίδρυσης του κράτους με τα δικά της παιδιά. Με σημαία την άποψη ότι αυτή είναι δικαιωματικά ο μοναδικός κι αποκλειστικός θεματοφύλακας της διακυβέρνησης, της ηθικής και του δικαίου, με όπλο την εξαιρετική αλλά κούφια ρητορική του Κώστα Καραμανλή, καλλιεργεί το σύνδρομο της ψωροκώσταινας σε μια ολόκληρη κοινωνία. Αρκετά τους έχουμε χαϊδέψει τα αυτιά. Καιρός να αποκτήσουμε ως κοινωνία τα αντανακλαστικά που λείπουν από σύσσωμη την πολιτική αντιπολίτευση της χώρας μας. Εξαιρετικό άρθρο G700.

    ReplyDelete
  46. Μα ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως μεσούτ πως είναι ΚΑΛΟ μέτρο, ΚΑΙ γιά τον λόγο που εσύ αναφέρεις

    ΑΛΛΑ

    πρέπει να προχωρήσει ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ και επί της ΟΥΣΙΑΣ. Πρέπει να ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΓΩΓΗ.

    ReplyDelete
  47. Αυτό Κομφούκιε επιθυμούμε όλοι οι μόνιμοι σχολιαστές εδώ μέσα. Και ίσως δεν έχουμε και αρκετή υπομονή όταν βλέπουμε αυτό να μη γίνεται από τη συμμετοχή άλλων.

    Υπομονή όμως. Ο διάλογος είναι ξένη ιδέα στην Ελλάδα όπως και η έννοια liberty. Σιγά σιγά, με υπομονή. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τα εμπνευστικά σχόλια σας, ξέρεις εσύ ποιους εννοώ.

    ReplyDelete
  48. @ geek στείλε ένα email να συνεννοηθούμε όταν πάρουμε μια κόπια να σου στείλουμε

    ReplyDelete
  49. Το μπλογκ του homo sapiens είναι πολύ ενδιαφέρον, παρεμπιπτόντως. Take a look, όποιος έχει χρόνο.

    ReplyDelete
  50. Το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Καραμανλής και Τενεκέδες Συνεργάτες ΔΕΝ είναι τίποτα άλλο από "ΑΝΤΙΔΟΤΟ" στο φαινόμενο τσοχατζόπουλος

    ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ begets ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΝ

    ΛΑΜΟΓΙΟΣ begets ΛΑΜΟΓΙΟΝ

    ΑΠΑΤΕΩΝ begets ΑΠΑΤΕΩΝΑ

    Tο πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΔΕΝ είναι ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ

    ΔΕΝ είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ

    ΕΙΝΑΙ

    Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ο

    ReplyDelete
  51. @ mesout

    διόρθωση το κατά Ανδρουλάκη greek dream και greek dream όχι αλά Ανδρουλάκη. Το "αλά" σημαίνει αποδοχή αυτής της κατάστασης πράγμα το οποίο στην περίπτωση του Μ.Α. δεν ισχύει.

    ReplyDelete
  52. Με αυτά και αυτά έχουμε φτάσει, ως κοινωνία, εδώ και καιρό, σε nash equilibrium. Η προσπάθεια του καθενός να παρακάμψει τους άλλους, σε καθεστώς άτυπης ανομίας, και σε καθεστώς καθολικής αποδοχής της μπαγάσικης στάσης του καθενός, μας έχει φέρει στην αντίθετη θέση από αυτή που ο καθένας πονηρά στόχευε να φτάσει. Και δυστυχώς με παράπλευρες τεράστιες αρνητικές συνέπειες. Κοινωνία της συννενοχής και της ανοχής του νταβατζή. Και τα nash equilibria καλά κρατούν.

    ReplyDelete
  53. @ G700

    δεκτή η διόρθωση, έκανα απλά quote την ατάκα του από το trailer της εκπομπής "το κουτί της πανδώρας".

    ReplyDelete
  54. Παρακαλώ ανεβάσετε την εκπομπή ώστε να τη δούμε όσοι δεν είχαμε την ευκαιρία.

    ReplyDelete
  55. ok παιδιά την έχουμε ζητήσει την εκπομπή και θα την πάρουμε άμεσα. Απλά πρέπει να πάρουμε άδεια από το Κουτί της Πανδώρας να την ανεβάσουμε. Υπομονή.

    ReplyDelete
  56. Επίσης σύντομα θα υπάρξει και μία εκπομπή για τη γενιά 700 στο Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα με τον Σ. Κούλογλου. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς. Το ενδιαφέρον εκεί είναι ότι θα μιλάνε και παιδιά που είχαν συνεργασία με την ομάδα των e-νομικών της g700.

    ReplyDelete
  57. Σωστή παρατήρηση λανθασμένα εκφρασμένη.
    Το Γαλλικό "a la" αναφέρεται στην/ον δημιουργό (CREATEUR) ΤΡΟΠΟΥ/ΜΕΘΟΔΟΥ σκέψης, παρασκευής πράγματος κλπ. O Ανδρουλάκης, στην προκείμενη περίπτωση, είναι ο εμπνευστής του ΟΡΟΥ Greek Dream ΑΛΛΑ προκειμένου να ΣΑΡΚΑΣΕΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΑ την κουτσοβλάχικη Ελληνική πραγματικότητα - ΔΕΝ την ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ.

    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ. ΠΟΛΛΑ, τα περισσότερα από ΟΣΑ λέει ο Ανδρουλάκης είναι ΟΡΘΑ.

    Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ και ο ΑΡΡΙΒΙΣΜΟΣ του ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ και φυσικά ΚΑΙ η ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ του, η οποία είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ εν πολλοίς για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ της ΧΩΡΑΣ.

    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ενώ είναι ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ που ΛΕΕΙ,

    και ΤΥΠΙΚΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να ΤΑ ΛΕΕΙ, ειδικά αφού εκπροσωπεί ΛΑΟ,

    ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ της ΗΘΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ να ΤΑ ΛΕΕΙ.

    Ο κ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ως εκ του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ του, έχει ΑΠΩΛΕΣΕΙ το ΗΘΙΚΟ ΚΥΡΟΣ (MORAL AUTHORITY) που απαιτείται για να είναι ένας πολιτικός ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

    ReplyDelete
  58. Πηρα χαμπαρι για αυτο το μπλογκ μολις χθες απο την ακπομπη του βαξεβανη. Εδω και 2 ωρες περιηγηθηκα μεσα σ αυτο αλλα εχω και μια επειγουσα ερωτηση για μενα. Περα απο οικονομικες αναφορες πανω στο προβλημα του ασφαλιστικου για παραδειγμα δε με αγγιξε καμια πολιτικη προταση κινητοποιησης μας.Ο ορος ευθυνη ειναι πολυ περιεργος και η αποδοση της σε καποιον ειναι μεγαλο θεμα. Μπορει καποιος να θεωρει πως το να αποδιδει την ευθυνη σε αλλους ειναι ενα ειδος αποφυγης της και να πιστευει πως με πολλη δουλεια για ολους εχει οθεος και θα τα καταφερει...Αλλος μπορει να πιστευει πως η μετακυληση της ευθυνης στον εαυτο ειναι παραγωγος γκρινιας και απογοητευσης..Αυτο που ειδα εδω μεσα ειναι να γινεται κατι το εντελως φυσιολογικο.Οι διαφορες ιδεολογικες καταβολες του καθενος να διαπερνουν συνεχως και το λογο του..Πιστευω πως το βασικο διακυβευμα για μια μαχητικη εννοια g700 ειναι η πολιτικη απαντηση με συγκεκριμενες πρακτικες οι οποιες εννοειται δε θα ειναι θαυματουργες..Μπορει καποιος απο μας να θεωρει οτι δε γκρινιαζει αλλα μια ολοκληρη αναλυση για το τι ειναι π.χ το ασφαλιστικο να τον οδηγει ακριβως στο αντιθετο αποτελεσμα.Ειδα πολλα σχολια να κατακεραυνωνουν συνδικατα εργατοπατερες κτλ.Ειδα επισης απογοητευση που η ελλαδα η καημενη δε μπορει να πιασει τα επιπεδα αναπτυξης και ευκαιριων της ευρωπαικης ενωσης..ξεχναμε η δε βλεπουμε πως ο θεσμος της ελαστικης εργασιας και ασφαλισης(flexicurity)ειναι βασικη κατευθυνση της ενωμενης ευρωπης;Εδω μπαινει το ζητημα της ευθυνης και τι τη κανει κανενας..συναδελφοι τι ειμαστε?Η αποτυχια του ελληνικου καπιταλισμου η μηπως συμπτωμα της γενικοτερης επιθετικοτητας του?Θεωρει κανεις μηπως πως το γεγονος οτι παιρνουμε 700 ευρω ειναι ελληνικο συνακολουθο η οτι ειναι το βασικο θεμα?αυτοι που μας δινουν 700 ευρω παρεδωσαν τη σουδα ωστε να μην υπαρχει εμποδιο στην διεξαγωγη ενος φονικου πολεμου..Μπορει μηπως η γενια των 700 ευρω να αρθρωσει λογο στα καλα καθουμενα και να αυτοικανοποιειται οτι αλλαζει τον κοσμο?Σαν εργαζομενοι πως θα εκφραστουμε μεσω συλλογικοτητων που να μπορουν να συγκρουστουν σε στρατηγικα σημεια?τα συνδικατα τι ειναι? Μιαροι χωροι οπου μαζευονται διαφοροι εργατοπατερες και αποφασιζουν πως θα κοροιδεψουν τους εργαζομενους?Ποσοι απο μας μπηκαμε στη διαδικασια να γινουμε μελη του σωματειου μας και να βρουμε τροπο εκφρασης μεσα απο κει? Μπορει να θεωρει καποιος πως την ευθυνη του τη διαχειριζεται καλυτερα με το να στελνει αναλυσεις σε ενα μπλογκ η να αντιπαρατιθεται με αλλους της g 700...η ερωτηση που εχω να κανω ειναι αν ποτε εχει υπαρξει μια συναντηση των ενδιαφερομενων οχι μεσω δικτυου αλλα με τις φυσικες μας παρουσιες.

    ReplyDelete
  59. eida xthes thn ekpomph sto Kouti ths Pandoras k den mporeite na fantasteite poso xarhka pou eida kapoious anthropous (esas dhl) na kanoun kati gi' afth th genia, eniosa oti kati paei na ginei, vre paidi mou. katarxhn molis akousa tous synentefxiazomenous eida to prosopo mou mprosta sthn othoni. afth eimai ego...skefthka!
    loipon , etsi eipa na po mia kalhsepra k na efxhtho kalh synexia sto ergo sas. tha melethso to blog sas en kairo...
    keep up good working!

    ReplyDelete
  60. Ο κ. Ανδρουλάκης μου φέρνει στο ΝΟΥ τον ΗΛΙΑΝ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΝ.

    Ο Ηλίας Τσιριμώκος ξεκίνησε σοσιαλιστής με όλα τα accoutrements και ΚΑΤΕΛΗΞΕ
    πρωθυπουργός επί ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ, ανδρείκελο των Ανακτόρων.

    Εξ ου και προέκυψε ΤΟΤΕ ο χλευαστικός όρος

    ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ

    ReplyDelete
  61. @ Κaten

    keep up good working

    Mπορεις να πεις

    Keep on working
    keep up the good work

    αλλά

    keep up good working είναι

    σλαβομακεδονικά αγγλικά

    ReplyDelete
  62. @dr.max

    Afou itheles na tempeliazeis kai na diabazeis kai na oneireuesai kai na eroteuesai, xairomai pou to ekanes.Ta idia ekana alla parallila kai me alla pragmata pou tha me boithousan na kano ta oneira mou kai diabasma pragmatikotita.
    Apla min gkriniazeis gia tin simerini sou katastasi.H diafora mas einai oti ego akoma diabazo, tempeliazo me anesi, eroteuomai me anesi kai oneireuomai. Kai den ksero kai pou einai grammeno oti se autes tis ilikies pou eipes prepei o neos/nea na kanoun auto pou les.

    Apo ekei kai pera den doulepsa mono 2 xronia stin zoi. Exases isos to noima.. alla ekpedeutikos eisai, den perimena kati parapano. To mono pou eipa oti me douleia kataferneis na bgeis apo tin oikonomiki mizeria, kataferneis na bgeis apo tin koinoniki mizeria, kai arxizeis na zeis pio ousiastika tin zoi sou kai mporeis na arxiseis na apaiteis kai na sebesai ton eauto sou. Eite einai kalo auto eite kako, auto einai stin koinonia pou zoume. Kai nai ginesai aparaititos otan kaneis tin opoiadipote douleia se opoiodipote tomea.

    Oso afora gia to an perasa kala... AN MPOROUSA PALI TA IDIA THA ZOUSA GIATI ITAN TELEIA.

    apo ekei kai pera den milisa kai den eipa kan oti ksero ti einai i zoi , kai alles tetoies bathies psixologies. Kompleksikos... as eimai gia esena.. To kako einai oti den lupamai esena, alla ta paidia mou pou tha exoun enan tetoio daskalo.

    tc.. kala na pernas kai kalo pasxa
    bidy

    ReplyDelete
  63. @ katen

    hello κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια

    @ thodoris

    με αρκετούς σχολιαστές και αναγνώστες του blog έχουμε βρεθεί από κοντά, με τους περισσότερους όχι. Η κίνηση είναι για την ώρα διαδικτυακή(netroot) και λιγότερο grassroot, αν και έχουμε κάνει και κάποιες δράσεις με πιο μετυχημένη αυτή για τη μεταμεσονύκτια λειτουργία του μέτρο.

    ReplyDelete
  64. @Katen
    "katarxhn molis akousa tous synentefxiazomenous eida to prosopo mou mprosta sthn othoni. afth eimai ego...skefthka!"

    Αυτό ακριβώς είναι Κaten το G700.Είναι το πρόσωπό μας,είναι η συλλογική μας ταυτότητα, είναι οι κοινές μας αγωνίες και οι κοινές μας προσδοκίες για το μέλλον μας και τη ζωή μας.

    ReplyDelete
  65. Γιατι δε τρεχουμε μια αποπειρα συναντησης σε ενα χωρο π.χ στο πανεπιστημιο και να συζητηθουν ζητηματα συγκεκριμενης δραστηριοτητας?Το λεω σε σας που διαχειριζεστε το μπλογκ. Μου αρεσε που υπαρχει νομικη υποστηριξη θα μου αρεσε περισσοτερο να υπαρχει και μονιμη παρουσια στην παρεμβαση στο κοινωνικο σωμα

    ReplyDelete
  66. @maroulakos

    Maroulako, na ksekathariso oti den eipa oti eipa gia na apodeikso tipota. Kai malista simera pou milame pernao kai ego duskola oikonomika. Kai prin ena xrono anagkastika na kano 2 douleies kai ego gia na mporeso na exo ola osa thelo kai sugxronos na kathomai ta bradia stin dikia mou etaireia na prospatho na tin anaptikso. To thema mou den einai ti exei ftiaksei o kathenas. Auto pou prospathisa na po edo simera, einai oti den mas ftaine oi alloi gia auta pou pathainoume emeis.

    Kai den allazei tipota me tin theoria para mono me tin praksi.An den mas aresei i Nea dimokratia tote giati tin psifisame? an den mas aresei to pasok giati to psifisame? H mhpos den kseroume oti ola einai pseftikes uposxeseis?? ti eimaste paidakia na pisteuoume ston Ag. Basili? Kseroume oti tipota den tha allaksei parola auta ksegelame ton eauto mas proeklogika kai meta apla kathomaste kai gkriniazoume.Kseroume oti mas lene psemata kai leme pistepse to.. alloste den ftais esu pou sou lene psemata. Diafono. Ftaime pou pisteuoume giati mas boleuei gia ligo.

    @ mao tse toung

    Sumfono me auto pou les kai sumfono me tous anthropous pou thelan na spoudasoun kai xairomai pou to kanane, kai tha ithela kai ego na eixa spoudasei. ALLA !!> den mporoume na exoume apaitisi na broume douleia otan spoudasame kati pou isos mas arese alla pou kserame oti den uparxoun douleies. PX ekpaideutikoi... E posous ekpaideutikous diladi mporei na anteksei auti i mikri xora? Einai san tous ithopoious stin Ellada. Eimaste xora xoris kinimatografo xoris tileorasi kai parola auta bgainoun kathe mera 1000 ithopoioi apo tis sxoles. E den ftaio ego gia auti tous tin epilogi. Pos allios na to kanoume? Afou ksereis pou pas, i tha dexteis siopila to apotelesma i min pas katholou. H mipos ftaiei kai gia auto i kubernisi i to kratos pou den anebazei tous misthous ton ithopoion sto theatro sta 5000 euro to mina?

    enas Gandi mas leipei H enas Hilter.
    bidy

    ReplyDelete
  67. @ bidy

    Ο μαρξιστούλης να ξέρεις δεν είναι μόνο εκπαδευτικός (πολύ έξυπνος κι αν λιγότερο φανατισμένος θα προσέφερε πολλά στους προβληματισμούς μας), αλλά το χειρότερο, που δε συμβαδίζει με τη δική σου άποψη που συμμερίζομαι (εργασία=ευλογία), πιστεύει ότι η εργασία είναι δουλεία. Καλή η ουτοπία δε λέω, αλλά... Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  68. Nναι, ναι.
    Και η Μαργαρίτα είπε, "Καλό κύριο".

    ReplyDelete
  69. Γιά να είμαστε, βέβαια, δίκαιοι το

    ΔΟΥΛΕΙά = ΔΟΥΛΕίΑ

    το ΕΙΣΗΓΑΓΕ στην ΕΛΛΑΔΑ

    Ο ΦΟΝΙΑΣ του ΕΘΝΟΥΣ

    Και κάτι ακόμα χειρότερο. Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ της Δύσης όπου ΠΟΛΛΕΣ δουλειές

    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ από τον ΠΟΛΙΤΗ με ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ

    και ΑΥΤΟ με ΔΙΑΛΥΕΙ ΨΥΧΙΚΑ

    ReplyDelete
  70. Εξού και η γενιά των χλιδάεργων, και η αυξανόμενη ξενοφοβία προς τους μετανάστες.

    ReplyDelete
  71. @ konfoukios !

    Tha sumfoniso mazi sou mexri ekei pou den paei!!! emeis eimaste apogonoi tou Sokrati an einai dunaton na eimaste pizza delivery, i ergates stin oikodomi...

    ReplyDelete
  72. Να ξέρεις όμως bidy ότι αυτό το μπλογκ απεχθάνεται την γκρίνια, και πάνω απ' όλα απεχθάνεται την απαισιοδοξία και τη μιζέρια. Το ερώτημα είναι, δουλεύοντας 2 και 3 δουλειές, συμπληρώνοντας 12ωρα, βγάζοντας τα έτσι πέρα οικονομικά, τι σου απομένει όσον αφορά την ποιότητα ζωής σου? Και επιπλέον, τι γίνεται σε επίπεδο προάσπισης του συλλογικού μας πλούτου έτσι ώστε η ποιότητα ζωής μας, στον ελεύθερο χρόνο μας, να είναι λίγο καλύτερη? Τι κάνουμε οι ίδιοι για να καλλιεργήσουμε μια λίγο περισσότερο αλτρουιστική συλλογική ταυτότητα? Να ξεφύγουμε από τα nash equilibria? Η ισοπέδωση του πολιτικού συστήματος δεν οδηγεί πουθενά. Η συμμετοχή όμως με ιδέες, έστω και λανθασμένες, οι πρωτοβουλίες, έστω και αφαιρετικές, είναι μια καλή αρχή.

    Όπως λέει και το παραμύθι των Σκανιναβών, "Fairest we speak when falsest we think".

    ReplyDelete
  73. @ thodoris

    λογικά είναι τα ερωτήματα τα οποία θέτεις παραπάνω. Ωστόσο ειδικά σε σχέση με τη συμμετοχή σε συνδικάτα, σωματεία και κόμματα, εμείς απαντάμε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην κοινωνία των πολιτών, η οποία στην Ελλάδα είναι ατροφική.

    Τα κόμματα και τα συνδικάτα, με τις σκληρές ιεραρχίες, τις κοκαλωμένες επετηρίδες, τις ιδεολογικές τους εμμονές, και γενικότερα με την εκλογοκεντρική λογική με την οποία λειτουργούν (και φυσιολογικό είναι αυτό άλλωστε), στις πειρσσότερες των περιπτώσεων δεν αποτελούν τον κατάλληλο χώρο για ανανεωτικές ζυμώσεις και ακτιβισμό.

    Προσοχή! Δεν τα απαξιώνουμε, απλά θεωρούμε ότι καλώς ή κακώς λειτουργούν ως βραδύστροφοι γραφειοκρατικοί οργανισμοί που έχουν αλλεργία στην αλλαγή και δύσκολα μετακινούνται από πάγιες θέσεις και αντιλήψεις που έχουν σχηματίσει. Αν πριν από ένα χρόνο πήγαινες σε μια τοπική κόμματος ή ένα σωματείο και τους έθετες το θέμα γενιά των 700 ευρώ και διαγενεακή δικαιοσύνη ελάχιστοι θα σου έδιναν σημασία, ή θα σου έλεγαν "α φύγε από δω παιδάκι μ".

    Η blogοσφαιρα από την άλλη είναι ένας κατεξοχήν χώρος της κοινωνίας των πολιτών που δίνει βήμα έκφρασης σε ομάδες που υποεκπροσωπούνται και οι οποίες ακόμα και αν το επιχειρούσαν να ενταχθούν σε mainstream συλλογικότητες θα εγκλωβίζονταν σε επετηρίδες, μηχανισμούς κοκ. Αυτό δε σημαίνει ότι έτσι αλλάζει ο κόσμος , υπάρχει όμως δυνατότητα να μπει μια τουλάχιστον μια ατζέντα, πράγμα καθόλου αμελητέο.

    ReplyDelete
  74. http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=23523&type=29

    ReplyDelete
  75. Με αφορμη τη χθεσινη επιτυχια αποφασισα κ εγω απο πολυμηνος σιωπηλος αναγνωστης να γραψω μερικες αραδες (ή κατα Γεωργιου να συνεισφερω κ εγω την παρολα μου). Κατ' αρχην νιωθω την αναγκη να πω ενα γενικο ευγε και να μοιραστω τη χαρα μου που ξαναειδα καποιες γνωριμες φατσες απο το παρελθον. Ειλικρινα σας ζηλευω που εμπνευστηκατε κ υλοποιησατε μια τετοια ιδεα! Μετα απο τοσες δημοσιευσεις και αιματηρες αντιπαραθεσεις ομως ειλικρινα εχω την εξης απορια:ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ G700 ρε παιδια; ε;χρονογραφημα, κα...λα των δημιουργων του, κονιστρα για
    μελλοντικους πολιτευτες, βημα για να ικανοποιει ο καθενας μας τον ρητορικο του εγωισμο με ψωφιους βερμπαλισμους ή μηπως το κλουβι με τις μωρες παρθενες και τα μυξιαρικα που κλαψουριζουν; Νομιζω οτι το μεγαλυτερο προβλημα των σημερινων νεων ειναι η αλλοτριωση της φυσης τους. Αντι να ζουμε με ενταση ειμαστε καταθλιπτικοι ή ιδιωτευουμε αναζητωντας το βολεμα. ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ; Δεν ειναι αναγκη να ξεχυθουμε στους δρομους κραδαινοντας σφυρια κ δρεπανια αλλα τουλαχιστον ας αναλαβουμε την ευθυνη της συνειδησιακης μας αναγεννησης και ενιλικιωσης! ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ. Προς τα εκει νομιζω οτι πρεπει να κινηθει το g700. Να επαναφερει την εννοια της αγορας στους νεους.Να γινει εστω ενας μικρος ακαλυπτος μεσα στην αστικη ζουγκλα που θα μαζευονται νεοι κοντρα στην αστικη απομονωση, θα διαλεγονται κ θα δρουν.Πρεπει επιτελους να δρασουμε! Ας ξεκινησουμε απο τα ευκολα.Να διαδωσουμε οσο μπορουμε την πρωτοβουλια των g700 και να στοχευσουμε στην πολιτικη ωριμανση. Ειναι δυνατον να γρινιαζουμε για την ανεργια κ τον εκφυλισμο της εργασιας κ να μην εχουμε τα α....δια να αναλαβουμε την ευθυνη της ελαχιστης πολιτικης πραξης που ειναι η στηριξη κατα συνειδηση πολιτικων επιλογων και οχι αυτες που υπαγορευουν τα μικροσυμφεροντα μας και οι πελατειακες μας σχεσεις με διαφορους παραγοντισκους κ βολευτες;

    ReplyDelete
  76. Κοινωνια πολιτων?τι ειναι αυτο? Συγνωμη, αλλα λες οτι δε θελετε να απαξιωσετε τα συνδικατα αλλα αναφερεσαι σε αυτα σαν γραφειοκρατικους μηχανισμους που εχουν ιδεολογικες εμμονες..Ιδεολογια, μια εννοια που πολλοι νομιζουν πως αν δεν τη λενε δεν εκφραζονται κιολας μεσα απ αυτη.Θελετε μηπως να με πεισετε πως η προσκληση απο τον προεδρο της δημοκρατιας ηταν τιμη σας οπως λετε?Αυτος ο προεδρος δεν ειναι που απο οποια θεση και αν ειχε τοτε ουτε καν μιλησε για το εγκλημα του νατο στη σερβια?Η αυτα δεν ενδιαφερουν την κοινωνια πολιτων?Τι θελουμε τελικα να μη παιρνουμε 700 ευρω αλλα γυρω μας ο κοσμος να καιγεται?τιμη σας ηταν προφανως για να το λετε.Ηταν ομως τιμη σας που αυτη η κυβερνηση απεναντι στην οποια δεν εχει να πει τιποτα ο προεδρος,εχει στειλει εδω και καιρο στρατο στο αφγανισταν και ποιος αλλος ξερει που...τιμη σας ειναι που υπογραφτηκε αυτη η συλλογικη συμβαση εργασιας και χαρακτηριστηκε και μεγαλη επιτυχια?Θα μου πειτε πως η γσεε γραφειοκρατικη ειναι..ε βεβαια αφου οι εργαζομενοι ειναι απασχολημενοι με την κοινωνια των πολιτων...

    ReplyDelete
  77. επισης το "α, φυγε απο δω παιδακι μ" τι ειναι?ετσι μιλανε στα συνδικατα?Θα περιμενα λιγοτερο εξυπνακισμο απο τη g700

    ReplyDelete
  78. Σήμερα, μεταξύ άλλων, ακούσαμε ότι "είναι κακό ή απώλεια χρόνου να ασχολείσαι με την Κοινωνία των Πολιτών"!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  79. @yanni/bydi

    Σε κάποιοα πράγματα έχεις σίγουρα δίκιο. Αν κατάλαβα όμως καλά, τα 2-3 χρόνια που δούλεψες και έβγαλες λεφτά δεν ήσουν στην Ελλάδα, αλλά έξω. Μήπως τελικά λες το ίδιο με τους g700, ότι δηλαδή στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εφικτό; Γιατί κι εγώ πιο πολύ αυτό που είπε ένας άλλος ξέρω να ισχύει, 600 Ευρώ το μήνα για δουλειές σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες. Δεν ξέρω πολύ κόσμο που να δούλεψε (και μάλιστα ανειδίκευτος) και να έβγαλε λεφτά σε αυτήν την ηλικία στην Ελλάδα, όσες ώρες και να δούλευε. Εξαίρεση είναι φυσικά οι οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά αυτές είναι διαφορετική ιστορία.

    @g700: Πολύ καλά τα λέτε

    ReplyDelete
  80. thodori ekspipnakismos einai na milas gia ti genia ton 700 kai ta paradeigmata sou na einai ola apo to afganistan kai to nato kai toys bombardismous sti serbia. Oso gia to somateio afou ama pas re file olo kati mparmpes paizoun poy de sou dinoun kamia simasia plaka me kaneis.Ase poy i pierssoteri asxoloyntai me ta kommata toys kai ligotero m'ola t'alla.i koinonia ton politon einai kalo pedio gia drastiriopoisi

    ReplyDelete
  81. καλά ρε κομφούκιε σε είχα για πιο διαβασμένο...

    Είναι δυνατόν να λες ότι ο Παπανδρέου ήταν αυτός που εισήγαγε την κριτική της εργασίας στην Ελλάδα;

    Ο Παπανδρέου χαρακτηριζόταν από τις βερμπαλιστικές κορόνες καταδίκης του "παρασιτικού κεφαλαίου" ως αντιπαραγωγικού!

    Αντιθέτως, η κριτική της εργασίας στη νεότερη εποχή πρωτοδιατυπώθηκε το 1843-4 από κάποιον ονόματι Καρλ Μαρξ στο έργο του Οικονομικά και Φιλοσοφικά χειρόγραφα!

    ReplyDelete
  82. MH βάζεις ανοησίες στο στόμα του Μαρξ, όσο λανθασμένες και αφελείς να αποδείχθηκαν οι προβλέψεις του, το μόνο που ΔΕΝ ήταν, ήταν βλαξ.

    O Μαρξ μίλησε εκτενώς για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργασίας, που εύλογα ανήχθη σε piece de resistance στην διαλεκτική "διαπραγμάτευση" μεταξύ Κεφαλαίου και Εργατικού Δυναμικού.
    ΟΥΔΕΠΟΤΕ, όμως, χαρακτήρισε την δουλειά, per se, ως ΝΤΡΟΠΗ γι αυτόν που την ΑΣΚΕΙ
    και, πολυ περισσότερο, ουδέποτε στιγμάτισε τα χειρωνακτικά επαγγέλματα ως υποτιμητικά.

    Μόνο ο ΠΟΡΝΟ-ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ "οικονομολόγος" πρωτοτύπησε παγκοσμίως, λέγοντας ΕΜΜΕΣΩΣ πλην ΣΑΦΩΣ ότι ο υδραυλικός και το γκαρσόνι* είναι "κατώτεροι" και ο ΑΞΕΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΧΑΨΕ....... ασυλλόγιστα.

    Εξ ου και η Sylvia Burns (Ασημούλα Μπουρνόβα), που θα ήταν σήμερα μια εξαιρετική κομμώτρια και ίσως ιδιοκτήτρια του Sylvie de Paris, Salon de Beaute', εξελίχθηκε σε άνεργη "ψυχολόγο" του Bradford.

    * Είπε συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στο αλαλάζον πλήθος από το μπαλκόνι στην Πλατεία Συντάγματος,
    (σε παράφραση), "ΔΕΝ θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης".

    ReplyDelete
  83. το "δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της ευρώπης" σήμαινε για τον Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν θα περιοριστεί στην προσφορά τουριστικών υπηρεσιών στον καταμερισμό εργασίας μέσα στην Ευρώπη. Δεν ήταν κριτική της εργασίας.

    Επίσης αντίθετα με όσα λες, παραθέτω ένα απόσπασμα από τα Γερμανική Ιδεολογία (1845) που δείχνει ότι μάλλον δεν είσαι καλά διαβασμένος (1ος τόμος σελ. 286)

    "Το σύγχρονο κράτος, η εξουσία της αστικής τάξης, βασίζεται πάνω στην ελευθερία της εργασίας [εννοώντας την προοδευτική κατάργηση της δουλοπαροικίας, της δουλείας κλπ]. Ο ίδιος ο Άγιος Μαξ [Μαξ Στίρνερ] - περισσότερο από μια φορά! και βέβαια με πολύ γελοιογραφικό τρόπο! - δανείστηκε από τα "Γερμανογαλλικά Χρονικά" την ιδέα ότι μαζί με την ελευθερία της θρησκείας, του κράτους, της σκέψης, κλπ και επομένως "ορισμένες φορές" "επίσης" "ίσως" [ειρωνεία του Μαρξ για τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Στιρνερ] με την ελευθερία της εργασίας, δε γίνομαι εγώ ελεύθερος, αλλά μονάχα ένας από τους υποδουλωτές μου. Η ελευθερία της εργασίας είναι ο ελεύθερος συναγωνισμός των εργατών. Ο Άγιος Μαξ είναι πολύ κακός στην Πολιτική Οικονομία όπως και σε όλες τις άλλες σφαίρες . Η εργασίας είναι ελεύθερη σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Το ζήτημα δεν είναι να ελευθερώσουμε την εργασία, αλλά να την καταργήσουμε"

    Αυτό εκ πρώτης όψεως ηχεί βέβαια παράδοξο. "Να καταργήσουμε την εργασία", τι μπορεί άραγε να σημαίνει αυτή η τρελή ιδέα;

    Προφανως ο Μαρξ δεν εννοεί την "κατάργηση" της παραγωγικής δραστηριότητας των ανθρώπων. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοεί είναι η κατάργηση της μισθωτής εργασίας και του διαχωρισμού της ανθρώπινης ζωής σε "εργάσιμο" και "ελεύθερο χρόνο" καθώς μέσα από τη δραστηριότητα του ο εργαζόμενος πλέον αυτοπραγματώνεται και η ίδια του η δραστηριότητά δεν του είναι πια ξένη.

    Παραθέτω και ένα ακόμα απόσπασμα σχετικά με το τελευταίο:

    "'Let us review the various factors as seen in our supposition: My work would be a free manifestation of life, hence an enjoyment of life. Presupposing private property, my work is an alienation of life, for I work in order to live, in order to obtain for myself the means of life. My work is not my life.' (Comment on James Mill)"


    Και για να μην αρχίσουν τα ηλίθια σχόλια να διευκρινίσω ότι κάνω όλες αυτές οι αναφορές (που πραγματικά αποτελούν τροφή για σκέψη)για να αποδείξω ότι η κριτική της εργασίας είναι κάτι που ξεκινάει από πολύ παλιά και δεν έχει καμία σχέση με τον A. Papandreu (στον οποίο σημειωτέον παρέπεμπε ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Herbert Simon στην ομιλία του για την απονομή του Νόμπελ - να τα λέμε και αυτά!)

    ReplyDelete
  84. Τout au contraire!!

    ΚΑΙ θέλεις να μας πεις ότι την ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ του ο άνθρωπος την βρίσκει ΜΕΣΑ ή ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ από την Διοίκηση Επιχειρήσεων (τα στουρνάρια του Bradford) και την Ψυχολογία (οι χαζούλες της Βάρδας-Μανωλάδας);;

    Εσο βέβαιος, πως η Sylvia Burns a.k.a. Sylvie de Paris θα εύρισκε ΑΠΟΛΥΤΩΣ την αυτοπραγμάτωσή της στην Κομμωτική, που της πάει "γάντι".

    ΥΠΟΠΙΠΤΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ στο ίδιο λάθος που υπέπεσε ΚΑΙ ο πορνοαλκοολικός, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, δλδ ότι την αυτοπραγμάτωσή του, ο άνθρωπος θα την βρει μέσα ή μόνο μέσα από intellectual pursuits.

    H αρχή περί αυτοπραγμάτωσης ΜΕΣΑ από την εργασία είναι ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ και είναι η διαχρονική επωδός στον επαγγελματικό προσανατολισμό της Αγγλοσαξονικής Κοινωνίας, ιδίως των Αμερικανών.
    Η αυτοπραγμάτωση, όμως, ΚΑΙ η μισθωτή εργασία ΔΕΝ είναι ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ. Αλλωστε, η αυτοπραγμάτωση, πέρα από την ΗΘΙΚΗ ικανοποίηση μετράται, εκτιμάται, μεταφράζεται και σε ΥΛΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ τα οποία είναι ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ εξαρτήματα της ανθρώπινης υπόστασης.

    ReplyDelete