Saturday, April 12, 2008

Στο εγγύς μέλλον, η ανθρωπότητα απειλείται με λιμό

Από τον Φρεντερίκ Λεμέτρ*

Εδώ κι ένα χρόνο, το Ιανουάριο του 2007, όταν οι Μεξικάνοι κατέβηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αύξηση της τιμής της τορτίγια, πολλοί χαμογέλασαν. Η εικοσιτετράωρη παύση της αγοράς ζυμαρικών που κήρυξαν οι τιαλικές καταναλωτικές οργανωσεις για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της τιμής τους, θεωρήθηκε επίσης μία ακόμα χαριτωμένη φολκλορική είδηση.

Κάναμε λάθος και τις δυο φορές. Τα κινήματα αυτά αντανακλούν μία σοβαρή κρίση: εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να εξασφαλίσουν τον επιούσιο. Ο λόγος είναι απλός: η τιμή του κρέατος και των δημητριακών έχουν γίνει απλησίαστες για τους φτωχότερους· όχι μόνο στην ύπαιθρο, αλλά και στις πόλεις, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το Μεξικό και η Ιταλία δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις. Οι πεινασμένοι προκαλούν όλο και περισσότερες ταραχές. Το Μαρόκο, το Ουζμπεκιστάν, η Υεμένη, η Γουινέα, η Μαυριτανία, η Σενεγάλη μεταβλήθηκαν με τη σειρά τους σε θέατρο βίαιων διαδηλώσεων για την αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απασχολεί τις κυβερνήσεις πολύ περισσότερο από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου» εμπιστευόταν τον Ιανουάριο στο Νταβός ο επικεφαλής μεγάλου διεθνούς οργανισμού.

'Αλλη εκδήλωση της αυξανόμενης ανησυχίας: ενώ ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου» (WTO) προσπαθεί να «κλείσει» τις επόμενες εβδομάδες μία συμφωνία που να απελευθερώνει το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων, όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εξαγωγές δημητριακών τους, εφαρμόζοντας όρια στις εξαγώγιμες ποσότητες ή αυξάνοντας τους δασμούς σε απαγορευτικά επίπεδα. Η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κίνα (που εξάγει αραβόσιτο) εφάρμοσαν πρόσφατα παρόμοιες περιοριστικές πολιτικές.

Στόχος τους: να κρατήσουν τα τρόφιμα στις χώρες τους, αποτρέποντας εξεγέρσεις και ταραχές.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά το 2007 είναι πράγματι εντυπωσιακή. Σε διάστημα ενός έτους, ο «Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας» του ΟΗΕ (FAO), υπολόγισε πως οι αυξήσεις έφτασαν το 36%. «Δεν έχουμε ακόμα σπάσει το παγκόσμιο ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας, αλλά σπανίως είδαμε στο παρελθόν παρόμοιες ανατιμήσεις», παρατηρεί η Αμπντολρέζα Αμπασιάν (Abdοlreza Abbassian), οικονομολόγος στο FAO.

Οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες: άνοδο της ζήτησης, στασιμότητα της προσφοράς και αύξηση του κόστους των ατμοπλοϊκών μεταφορών.

'Ανοδος της ζήτησης

Η άνοδος της ζήτησης είναι καλό νέο. Καθώς αναπτύσσονται οικονομικά, οι Βραζιλιάνοι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μέσα σε λιγότερο από μια γενιά, η μέση κατανάλωση κρέατος στην Κίνα πέρασε ετησίως από τα 20 στα 50 κιλά, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στη ζήτηση των κτηνοτροφών. Με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυσσομένων κρατών, όλα δείχνουν πως αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Η αύξηση του πληθυσμού επιτείνει τη αύξηση της ζήτησης. Κάθε χρόνο θα χρειάζεται να ταΐζουμε 28.5 εκατομμύρια επιπλέον στόματα, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να φθάσει στα 9 δις στα μισά του αιώνα, από 6.5 δις σήμερα.

Στασιμότητα της προσφοράς

Από την άλλη η προσφορά φαίνεται να έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο της. Λόγω των κλιματικών αναστατώσεων, τα τελευταία χρόνια οι σοδιές ήταν από μέτριες έως κακές σε πολλά μέρη του κόσμου (ακόμα και σε «σιτοβολώνες της υδρογείου», όπως την Ουκρανία ή την Αυστραλία).

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ποτέ δεν είχαμε λιγότερα αποθέματα τροφίμων. Η Ευρώπη, που άλλοτε βούλιαζε από την υπερπαραγωγή, αναμένεται φέτος να εισαγάγει την ποσότητα-ρεκόρ των 15 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών.

Αύξηση της τιμής των μεταφορικών

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί από την μεριά της δύο αρνητικές επιπτώσεις: αυξάνει τις τιμές των μεταφορών, που στα δημητριακά επιβαρύνουν την τιμή τους κατά το 30-35%.

Το χειρότερο: καθιστά όλο και πιο ελκυστικά τα βιοκαύσιμα. Ζάχαρη, αραβόσιτος, μανιόκα, ελαιουργικά προϊόντα κ.λπ παύουν σιγά-σιγά να καλλιεργούνται για τη διατροφική τους αξία. «Σε ορισμένα κράτη της Αφρικής, η τιμή του φονικέλαιου εξαρτάται πλήρως από την τιμή του... πετρελαίου.

Οι Αφρικανοί που θέλουν να το ψωνίσουν για διατροφικούς λόγους δεν είναι πια εις θέση να το αγοράσουν», διαπιστώνει η Ζοζέτ Σίραν(Josette Sheeran), γενική διευθυντής του «Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης» (WFP), που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «το WFP σιτίζει 90 εκατομμύρια ανθρώπους, από τα 860 που υποφέρουν από την πείνα. Η άνοδος της τιμής των δημητριακών μας έθεσε ενώπιον ενός φοβερού διλήμματος: ή θα έπρεπε να αποφασίσουμε να σιτίζουμε 40% λιγότερους ανθρώπους, ή να μειώσουμε τις μερίδες μας κατά 40%», συνεχίζει.

Στην Αϊτή σήμερα, οι φτωχότεροι έφτασαν να «τρώνε» πίτες από... πηλό.

Η χρεοκοπία των ασκουμένων πολιτικών

Δημογραφική πίεση, οικονομική ανάπτυξη, υπερθέρμανση του πλανήτη... Στις τρεις αυτές αιτίες της έλλειψης τροφίμων, που πολλοί γνωρίζουν, προστίθεται μία τέταρτη, εξίσου κεφαλαιώδους σημασίας: οι ασκούμενες έως σήμερα πολιτικές.

Στην έκθεσή της για την παγκόσμια ανάπτυξη, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2007, η «Παγκόσμια Τράπεζα» αναγνωρίζει, χωρίς περιστροφές, πως εδώ και είκοσι χρόνια οι πολιτικοί και οι διεθνείς οργανισμού απλά παραμέλησαν τη γεωργία. Αν και το 75% των φτωχών του κόσμου ζουν σε αγροτικές περιοχές, μόνο το 4% της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες αφορά την ανάπτυξη της γεωργίας.

Στους αντίποδες όλων όσων πρέσβευε έως σήμερα το «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ΔΝΤ) και η ίδια, η «παγκόσμια τράπεζα» αναγνωρίζει πως η ανάπτυξη της γεωργίας -και άρα η καταπολέμηση της φτώχειας- εξαρτώνται από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών άρδευσης, οδοποιίας, ενέργειας, μεταφορών κ.ο.κ.

Πόσο μάλλον που όλοι οι ειδήμονες συμφωνούν πως η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τη γεωργία. «Στην Αφρική, οι εκτάσεις που πλήττονται από ανομβρία μπορεί να αυξηθούν κατά 600-900 εκατομμύρια στρέμματα (...) έως το 2060 (...). Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται ίσως αυξηθούν κατά 600 εκατομμύρια έως το 2080», πρόβλεπε το 2007 ο ΟΗΕ.

Επιπλέον, κάθε σχετική μελέτη είναι πιο απαισιόδοξη από την προηγούμενη. Την 1η Φεβρουαρίου, το περιοδικό «Science» δημοσίευσε τις σχετικές προβλέψεις του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια , σύμφωνα με τις οποίες οι σοδιές αραβοσίτου της νοτίου Αφρικής (το βασικό αγροτικό προϊόν της περιοχής) θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 30% έως το 2030. Στην Ινδονησία και τη νοτιοανατολική Ασία, οι σοδιές μπορεί να μειωθούν έως και κατά 10%. «Είναι ανησυχητικό. Κανείς δεν είχε προβλέψει πως κάτι παρόμοιο θα συνέβαινε τόσο γρήγορα», αναγνωρίζει o FAO.

Πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή. Ορισμένοι προκρίνουν την αύξηση των αγροτικών γαιών, αλλά η κλιματική αλλαγή και η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση μάλλον πιέζουν προς τη μείωση των διαθέσιμων εδαφών.

Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι επίσης δυνατή. Αλλά η εντατική γεωργία καταναλώνει άφθονο νερό, ένα αγαθό που σπανίζει και γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Μένει η ανάπτυξη των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών που όμως, όπως γνωρίζουμε, αμφισβητείται έντονα.

Την αυγή του 21ου αιώνα, η ανάπτυξη της γεωργίας αναδεικνύεται και πάλι σε ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας.


Ο Frédéric Lemaître είναι συντάκτης της «Le Monde». ο άρθρο Une crise alimentaire majeure se profile του δημοσιεύτηκε στις 05-03-2008. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του ppol.

18 comments:

  1. Κι ο Αμάρτυα Σεν γίνεται και πάλι επίκαιρος.

    Μια ολόκληρη σχολή, αυτή των αναπτυξιακών οικονομικών, έχει εδώ και πολλά χρόνια μπει στο χρονοντούλαπο καθώς οι νεοκλασσικοί και νεοφιλελεύθεροι υπερασπιστές της ελεύθερης αγοράς επί παντός κι επί πτωμάτων, έχουν κυριαρχήσει στο διεθνές προσκήνιο χάραξης πολιτικών. Πολλοί υπερόπτες ακόμα θεωρούν ότι, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μπορεί να μεταφερθεί εξολοκλήρου η αγροτική παραγωγή σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη, βάσει της ανάλυσης συγκριτικού πλεονεκτήματος μεταξύ οικονομιών.

    Ένας από τους κεντρικούς άξονες των αναπτυξιακών οικονομικών, είναι ο συντονισμός της αγροτικής με την υπόλοιπη (βιομηχανία κλπ.) οικονομία. Το συμπέρασμα τους είναι ότι χωρίς υγιή αγροτική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη της υπόλοιπης οικονομίας, μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, με πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες σε ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

    Ο Γκορμπατσώφ είχε κάποτε δηλώσει ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπάσει λόγω έλλειψης, κι επομένως διαμάχης μεταξύ χωρών για το νερό. Ήδη συγκρούσεις έχουν ξεκινήσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη για την έλλειψη κι ακρίβεια βασικών πρώτων υλών. Πολύ φοβάμαι ότι οι συγκρούσεις από εδώ και πέρα θα έχουν λιγότερο εθνικό-κρατικό χαρακτήρα, και περισσότερο κοινωνικό-ταξικό.

    ReplyDelete
  2. i aristeri strofi toy mesoyt me amartia sen kai developmental economics

    ReplyDelete
  3. Η ΕΞΈΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΏΝ

    Εχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο του οικομενισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υλική τους μορφή.
    Η πληθυσμιακή έκκρηξη και η απαίτηση όλων των ανθρώπων "όπου γής" για ίσα δικαιώματα στην κατανάλωση ενεργειακών πόρων, είτε για την τροφή μας είτε για τις μηχανές μας, κάνει την εμφάνιση του φαινομένου της "εξέγερσης των φτωχών" να μοιάζει απο εδώ και πέρα σαν τον επιταχυντή μεγάλων ιστορικών εξελίξεων.
    Η Δύση πότε ηθελημένα,με το να βλέπει τα πάντα ως χρηματιστηριακά προιόντα και να κερδοσκοπεί ασύστολα, και πότε άθελά της, με την ιδεολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έβαλε μουσαφειραίους στο σπίτι της με τους οποίους υποχρεωτικά θα μοιραστεί τα υπάρχοντά της.Και αν δεν το κάνει με το καλό θα υποχρεωθεί να το κάνει με το κακό.

    ReplyDelete
  4. ΠΟΙΩΝ φτωχών,
    ΠΟΙΑ εξέγερση
    φίλτατε Παρμενίδη.

    Σε πληροφορώ, ότι, στο ΑΣΤΡΟΣ, στην de facto πρωτεύουσα του από Ελληνιστικών Χρόνων Πριγκηπάτου της Κυνόσουρας, γίνεται μιά φορά την εβδομάδα, η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ λαϊκή αγορά της Ελλάδος καθότι δεν αρμόζει οι Γάλλοι και Γαλλίδες Πολίτες να ασχολούνται με τα αγροτικά.

    ReplyDelete
  5. Ε, μα τι να σου κάνουνε κι αυτοί. Μοιάσανε στην Γαληνοτάτη Υψηλότητά σου

    ReplyDelete
  6. "Σε πληροφορώ, ότι, στο ΑΣΤΡΟΣ, στην de facto πρωτεύουσα του από Ελληνιστικών Χρόνων Πριγκηπάτου της Κυνόσουρας, γίνεται μιά φορά την εβδομάδα, η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ λαϊκή αγορά της Ελλάδος καθότι δεν αρμόζει οι Γάλλοι και Γαλλίδες Πολίτες να ασχολούνται με τα αγροτικά."

    Σαν καλός δραματουργός που είσαι δημιούργησες μια πολύ ωραία σκηνή όπου παίζεται η κορύφωση ενός δράματος που την μαύρη μοίρα των πρωταγωνιστών τη γνωρίζουν μόνο οι θεατές ΑΛΛΑ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να την αποτρέψουν.

    ReplyDelete
  7. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία και την υποστήριξη σας στο πρώτο πάρτι του SECONDGENERATIOΝ!
    Σύντομα θα επαναληφθεί και ένα ακόμα μεγαλύτερο πάρτυ- συναυλία και προσβλέπουμε στην συμμετοχή σας.
    Θα τα πούμε σύντομα!
    Να είστε καλά

    ReplyDelete
  8. παρακαλούμε παιδιά, εμείς στηρίζουμε τα αιτήματά σας, την επόμενη φορά θα έρθουμε περισσότεροι, τα λέμε

    ReplyDelete
  9. Από αρχής της ανθρώπινης παρουσίας, δύο είναι οι τρόποι για την απόκτηση υλικών αγαθών. Είτε να τα παράγεις εσύ ο ίδιος, είτε να τα πάρεις από αυτούς που τα παράγουν, με βία ή χωρίς τη χρήση βίας.

    Αν σύντομα δεν επέμβει ένας "από μηχανής θεός" για την αλλαγή του παγκόσμιου παραδείγματος, τότε όπως λένε και στο χωριό μου :

    "ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΚΡΑΝΑ"

    ReplyDelete
  10. Ας ΟΨΕΤΑΙ ο ΦΟΝΙΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ

    ο ΠΟΡΝΟ-ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ "οικονομολόγος"

    που είπε στο ΛΑΟ ότι η

    ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
    είναι
    ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ

    και έχει το ΘΡΑΣΟΣ ο γιός του να μου θέλει να κυβερνήσει την
    ΠΑΤΡΙΔΑ μου

    OVER MY DEAD BODY

    ReplyDelete
  11. ΚΑΙ πού ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ;;;;;;

    Σε όλες τις χώρες της Δύσης
    μα σε ΟΛΕΣ,

    οι με Lower Average (85-99) και
    με Below Average (70-84) ΙQ πολίτες, δλδ 34% και 14% του πληθυσμού, αντιστοίχως, γίνονται

    ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΕΧΝΙΤΕΣ, ΕΡΓΑΤΕΣ.

    Στην Ελλάδα, βγάζουν μετά βίας το Λύκειο, δεν μπαίνουν σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ

    ΠΑΝΕ στο Bradford, στο Lincoln ή κάπου αλλού στην "Σλαβο-Μακεδονια" της Αγγλίας

    και ΓΙΝΟΝΤΑΙ,
    τα μεν αγόρια
    "Διοικητές Επιχειρήσεων",
    τα δε κορίτσια,
    "ψυχολόγοι"
    και οι χοντρές από αυτές
    "διαιτολόγοι-διατροφολόγοι"

    ΙΔΟΥ

    ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ να έχουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΛΙΔΑΕΡΓΟΥΣ

    ReplyDelete
  12. A δεν σας είπα και το άλλο. Τις Απόκρηες που ήμουν στην Ελλάδα, παρακολούθησα από περιέργεια ένα βράδυ το πρόγραμμα "So you think you can dance". Kριτές στο πρόγραμμα ήσαν τρία άτομα, ένα από Χαϊδάρι, έτερον από Αγία Βαρβάρα και η madame που την έκοψα για προερχόμενη κάπου μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας.

    Τέλος πάντων, η κυράτσα, Ελβίρα ή Εβελίνα την έλεγαν (όπως συνήθως ονομάζονται οι υπηρέτριες της Τηλεόρασης στην Ελλάδα) είχε ύφος cool με chic αγγλική προφορά. ΟΠΟΤΑΝ εμρφανίζεται ένας/μια διαγωνιζόμενος-η που δεν μιλούσε ελληνικά, και του-ης εξηγούσε τα λάθη που έκανε.

    Σε μιά φάση, λοιπόν, ήθελε να του-ης πει "Οταν χτυπάς το δάπεδο" και με την Oxbridge προφορά, ανεφώνησε "When you hit the EARTH"

    χααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Η ΒΛΑΧΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. erratum
    προερχόμενη κάπου μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας.
    ->
    προερχόμενη ΑΠΟ κάπου μεταξύ Μοσχάτου και Καλλιθέας.

    ReplyDelete
  14. erratum
    "Οταν χτυπάς το δάπεδο"
    ->
    "Οταν αγγίζεις το δάπεδο"

    ReplyDelete
  15. Παίδες,

    είναι η δεύτερη φορά που μπαίνω εδώ από λινκ στο ΑΝΤΙ και για δεύτερη συνεχόμενη φορά διαβάζω υπέροχα κατατοπιστικό, οικουμενικά ενδιαφέρον και άκρως επειγόντως επίκαιρο άρθρο. (Το πρώτο αφορούσε το μέλλον της παγκόσμιας "Αριστεράς"). "Σύμπτωσις επαναλαμβανομένη παύει να είναι σύμπτωσις", λοιπόν...

    Αποτελεί ευοίωνο σημάδι για μένα που είμαι 55ρης, το ότι η επόμενη Γενιά, που πολύ εύστοχα της προσδώσατε την επωνυμία- κωδικό- trade mark "Η Γενιά των 700 ευρώ", έχει και εκφέρει μεστό ΛΟΓΟ στο Διαδίκτυο. Μπράβο! Συνεχίστε την καλή προσπάθεια και αρχίστε να ελπίζετε στην υλοποίησή της σε πολιτικό φορέα- Κόμμα. Οργανωθείτε, σιγά σιγά.

    "Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ"

    Μην περιμένετε από κανέναν βοήθεια. Όλοι εμείς οι "μεγάλοι" την έχουμε ζήσει την ζωούλα μας και "μια χαρά", μάλιστα, χωρίς δαμόκλειες σπάθες Ανεργίας, AIDS, Θερμοκηπίου, Πυρηνικών, Μεταλλαγμένων και λοιπών πληγών- απειλών. Για μας, όσον αφορά το αύριο, ισχύει το "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει".
    Άσε, δηλαδή, που, αφού "μαυρίσαμε" την δικιά μας προσωπική επιχείρηση, ανοίξαμε στο όνομά σας άλλη και δανειζόμαστε, πλέον, μέσω αυτής, "για να την βγάλουμε". Ως γνήσιοι απατεώνες, -κυνικοί και δειλοί, δηλαδή-, παρακαλάμε τον Θεούλη που είναι και δεδηλωμένα φιλο-Ρωμηός, όπως έλεγε ο Μακαριστός, (άρα οφείλει να μας βοηθήσει, ο μπαγάσας!), να σας έρθει ο λογαριασμός αφού πεθάνουμε, και ...neither cat nor damage!
    Εννοείται ότι τον κουμπαρά της Αποταμίευσης των παππούδων σας για το σπίτι, τον φάγαμε για τις ανάγκες προβολής και προώθησης της "Προσωπικής" μας επιχείρησης, επενδύοντας σε χρυσές αλυσιδίτσες, "μαλλί, γυαλί και παντελόνι Lee", τζιπούρες για τσιπούρες με Σκύθισες, σεμινάρια φενγκ σούι και πλαστικές εγχειρήσεις...

    ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ!

    ΥΓ. @Κομφούκιος: αγαπητέ, αποπροσανατόλισες την συν-ζήτηση. Θα πρέπει να 'σαι πολύ γέρος, για να μην σ' ενδιαφέρει τι θα συμβεί "στο εγγύς μέλλον", και πολύ πλούσιος, για να μην σε αφορά αν "η ανθρωπότητα απειλείται με λιμό".

    ReplyDelete
  16. Μη χαίρεσαι.
    Ο Victor Fazio της Cleveland Clinic μου είπε τις προάλλες, "You may start making plans for the next 35 years".

    ReplyDelete
  17. for the next 35 years? ωχ ωχ ωωωώχ .

    ReplyDelete