Friday, April 11, 2008

Όχι στο ρατσισμό από την κούνια

Από την καμπάνια "Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια"

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την καμπάνια «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια», που αποτελείται από 40 κοινωνικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες και στηρίζεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια εδώ και αρκετούς μήνες για τη συλλογή υπογραφών για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ ζητάει παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

Πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά, νέες και νέους που, όπως καταλαβαίνετε, ενώ δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Τα παιδιά που είναι συμμαθητές των δικών μας παιδιών όταν ενηλικιωθούν «βαφτίζονται» μετανάστες προερχόμενοι από τη χώρα προέλευσης των γονιών τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα εργαστούν πολύ γρήγορα και θα έχουν ένσημα είτε θα απελαθούν ή θα ζήσουν στο γνωστό καθεστώς της «ημιπαρανομίας» στο οποίο δυστυχώς ζουν πολλοί μετανάστες στη χώρα μας.

Η καμπάνια «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια», που διεκδικεί «ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», καλεί το υπουργείο εσωτερικών να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας .

Ζητά συγκεκριμένα:

Την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των παιδιών και των νέων που ζουν στη χώρα μας. Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση.

Την τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα δημοτολόγια των Δήμων όπου γεννιούνται

Την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση και με πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν 3 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου (όπως οι ομογενείς)

Την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

Την παροχή, τουλάχιστον, άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση

Την προώθηση μέτρων για την ένταξη των μεταναστών και τη στήριξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς, μέσα από ενεργητικές πολιτικές που θα αποτρέπουν φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού .

37 comments:

  1. Υιοθετούμε και προωθούμε το αίτημα για ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα , πιστοποιητικό γέννησης και εγγραφή στα δημοτολόγια για τα παιδιά των μεταναστών/τριών.

    ReplyDelete
  2. χτες το πάρτυ ήταν εξαιρετικό

    ReplyDelete
  3. Noμίζω ότι έχετε ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό του μπλογκ.

    Εγώ σαν νέος των 700 ευρώ δεν υιοθετώ το αίτημα για τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ούτε θεωρώ ότι είναι ρατσιστικός.

    ReplyDelete
  4. [Anonymous said...
    Noμίζω ότι έχετε ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό του μπλογκ.

    Εγώ σαν νέος των 700 ευρώ δεν υιοθετώ το αίτημα για τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ούτε θεωρώ ότι είναι ρατσιστικός.

    April 11, 2008 10:34 AM]

    Εγώ τον υπάρχοντα κώδικα ιθαγένειας δεν τον θεωρώ απλά ρατσιστικό αλλά ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ.ΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ.ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,του όποιoυ πολιτισμού μπορεί κάποιος να έχει την εποχή του Michel Liapis de la Grece.

    ReplyDelete
  5. Κι εγω θα συμφωνίσω

    ReplyDelete
  6. Στην Ελλάδα η παραχώριση δικαιωμάτων-κι άλλων- συνεπάγεται αποδεδιγμένα περιορισμό της ελευθερίας των Ελλήνων.Το ζούμε παντού στα τρολει, στα λεοφορεία, στις γειτονειές μας.
    Θα πω κι εγώ ΕΛΕΟΣ G700

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Υιοθετούμε και προωθούμε το αίτημα για ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα , ΑΠΟ ΈΛΛΗΝΕΣ.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. Υιοθετούμε και προωθούμε το αίτημα για ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα , ΑΠΟ ΈΛΛΗΝΕΣ.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. @11.59
    ελληνιδες που να παρακαλάνε για να γινουν καθαρίστριες δεν νομιζω να υπάρχουν, να παρακαλάνε να διόρισθούν στο δημίσιο ως καθαρίστριες σιγουρα θα υπάρχουν πολλές, αλλά τότε μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα φίλε μου.
    Το να έχει γεννηθεί κάποιος εδώ, το να έχει πάει σχολείο και στα 18 να του λές είσαι ξένος παρε δρόμο είναι όντως απάνθρωπο.
    Θα θέλα να ξερα όλοι αυτόι που τόσο εύκολα λένε για κουβαδάκια και παραλίες πως θα ένιωθαν αν κάποιος δικός τους ή αν οι ίδιοι ζούσαν 18 χρόνια σε μια χώρα και μετά του έλεγαν να φύγουν γιατι είναι ξένοι...δεν θα το θεωρούσαν απάνθρωπο ή ακόμα και παράλογο;
    Σίγουρα πρέπει να "εξανθρώπιστεί" το πλαίσιο χώρις να σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και εντελώς "χύμα".

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. @ Γ700
    ΚΙ ΕΓΩ θα συμφωνίσω με τον πρώτο ανώνυμο:

    Noμίζω ότι έχετε ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό του μπλογκ.

    Εγώ σαν νέος των 700 ευρώ δεν υιοθετώ το αίτημα για τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, ούτε θεωρώ ότι είναι ρατσιστικός.

    G700 μας τρομάζετε με την ευαισθησία σας.
    Για εμάς που συστρατευθήκαμε μαζί σας δεν νοιάζεστε?
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ G700

    ReplyDelete
  16. Καλύτερα να το μαζέψετε το ποστ αυτό, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, δεν είναι σίγουρα ο χρόνος (και ίσως ούτε ο τόπος, αλλά αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας) που οι έλληνες είναι έτοιμοι γιά τέτοιες αλλαγές. Είμαστε τόσο πίσω σε τόσα πολλά θέματα, που αν δεν τα λύσουμε αυτά, τα ΙΣΑ δικαιώματα που αναφέρετε είναι εκ του πονηρού/περισσού

    ReplyDelete
  17. λοιπόν έχει μπει κάποιος , ΕΝΑΣ, όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες αναρτήσεων, ακροδεξιούλης και κάνει χαβαλέ, αλλά δεν τσιμπάμε, σβήνουμε...

    ReplyDelete
  18. Βλέπετε πού οδεύει το ζήτημα. Εδώ ακόμα και στην Αγγλία τα παιδιά Ινδο-Πακιστανών που οι οικογένειές τους βρίσκονται στη χώρα εδώ και 4 γεννίες και που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της ολόκληρης της χώρας ακόμα αντιμετωπίζονται από τους "Βρεττανούς" σαν αλλοδαποί παρείσακτοι. Το φαινόμενο σπάνια εκδηλώνεται άμεσα αλλά όταν εκδηλώνεται ξεκινάει ολόκληρη σύρραξη (βλ. πρόσφατα Bradford riots). Ο ρατσισμός υποβόσκει στη συνείδηση των "ντόπιων" αν και σήμερα καλύπτεται από ενα όμορφο περιτύλιγμα καθωσπρεπισμού και ισων δικαιωμάτων που υιοθετείται λόγω νομοθετικού πλαισίου μεν, αλλα κυρίως λόγω υποστήριξης του προοδευτισμού προς αποφυγή του στίγματος του ρατσιστή.

    Στην Ελλάδα για να αλλάξει αυτή η ίδια νοοτροπία θα περάσουν αιώνες. Τα παραπάνω σχόλια το αποδεικνύουν.

    ReplyDelete
  19. δυστυχώς τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του πόσο πίσω είμαστε, ωστόσο επειδή ανήκουν σε έναν και μόνο χρήστη θα τα σβήσουμε τα περισσότερ αφήνοντας μόνο μερικά ενδεικτικά έτσι για να υπάρχουν. Επίσης μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσουμε και τα ελεύθερα σχόλια στο blog. Το απόγευμα η τελική απόφαση

    ReplyDelete
  20. @ ανώνυμος 1:00

    πάρε τον πούλο και τσακίσου όπως είσαι που θα μαζέψουμε και το ποστ

    ReplyDelete
  21. ΕΛΛΗΝΑ ΦΑΣΙΣΤΑ Γ700, Γ1000,Γ2000 ΔΕ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

    ReplyDelete
  22. Υιοθετούμε και προωθούμε το αίτημα για ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα , πιστοποιητικό γέννησης και εγγραφή στα δημοτολόγια για τα παιδιά των μεταναστών/τριών.

    ReplyDelete
  23. Στις 2:31 γράψατε:

    "δυστυχώς τα παραπάνω είναι ενδεικτικά του πόσο πίσω είμαστε, ωστόσο επειδή ανήκουν σε έναν και μόνο χρήστη θα τα σβήσουμε τα περισσότερ αφήνοντας μόνο μερικά ενδεικτικά έτσι για να υπάρχουν."

    Είμαι ο ανώνυμος που έγραψε το σχόλιο στις 10:34. Παρακαλώ διευκρινίστε ότι δεν ισχυρίζεστε ότι ανήκαν σε μένα τα σχόλια που σβήσατε, αλλιώς θα πρέπει να εκλάβω το σχόλιο σας στις 2:31 ως συκοφαντικό.

    Επί του θέματος, σαφώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, όπως και με τα υπόλοιπα αιτήματα της επιτροπής.

    Κανείς όμως κατά τη γνώμη μου δεν έχει το δικαίωμα να καπελώνει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων για να προβάλλει προσωπικές του πολιτικές τοποθετήσεις.

    ReplyDelete
  24. Xωρίς να θέλω να υπεισέλθω στα επί μέρους, κύριε ανώνυμε, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ εναντίον ΑΝΩΝΥΜΟΥ είναι ΑΔΟΚΙΜΟΣ όρος, ΔΕΝ νομίζεις;;;;

    ReplyDelete
  25. ακριβώς έτσι είναι κομφούκιε.

    Σε κάθε περίπτωση ο χρήστης 12:00 12:04 12:05 12:10 12:12 12:12 12:14 12:15 είναι ο ίδιος με άλλα ψευδώνυμα, ο οποίος επανέρχεται στις 12:52 και μετά (τα έχουμε σβήσει τα υπόλοιπα comments) γράφοντας συνεχή αποσπάσματα από το μοναχό παϊσιο ή πως τον λένε αυτόν τον τύπο τέλος πάντων. Τώρα αν ο ανώνυμος 10:34 ήταν άλλος που ίσως ήταν τι να κάνουμε αποτελεί εξαίρεση. Πάντως byron γι' αυτό να χρησιμοποιείς το ονοματάκι σου άλλη φορά.

    ReplyDelete
  26. "Πάντως byron γι' αυτό να χρησιμοποιείς το ονοματάκι σου άλλη φορά."

    ΕΣΥ να είσαι προσεκτικότερος στο τι γράφεις και τι εντυπώσεις δημιουργείς.

    ReplyDelete
  27. πόσο πιο προσεκτικός και υπεύθυνος είσαι εσύ από τη στιγμή που διαθέτεις gmail ψευδώνυμο και παρόλα αυτά επιλέγεις να μπεις στο blog ανώνυμα και μετά να ζητάς και τα ρέστα;

    ReplyDelete
  28. και να έκανες και κανένα σχόλιο που να σε ξεχώριζε ουσιαστικά από τον ανώνυμο φασίστα να λέγαμε πάει στο διάολο. Αλλά εσύ άφησες ένα σχόλιο δευτερευόντως επί του θέματος της συζήτησης και πρωτίστως για το ότι έχουμε δήθεν ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό του blog. Όχι φίλε μας καλέ. Και στη Μανωλάδα της Ηλείας με τους εργάτες μετανάστες σκλάβους το παίξαμε το θέμα, και το θέμα των ίσων δικαιωμάτων των μεταναστών 2ης γενιάς θα το παίξουμε και ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ συμβαίνει που αφορά σε εργατικά κι εργασιακά προβλήματα ή ευρύτερα θέματα νέας γενιάς θα τα προβάλουμε.Το blog είναι blog κοινωνικού προβληματισμού νέας γενιάς

    ReplyDelete
  29. 1. Λογαριασμό gmail έφτιαξα όταν έκοψες τα ανώνυμα σχόλια.

    2. Εσύ είσαι αυτός που επέτρεψε ανώνυμα σχόλια στο μπλογκ σου επομένως δε μπορείς να κατηγορείς εμένα που χρησιμοποίησα αυτή τη δυνατότητα.

    3. Το ήθος μου μου επιβάλλει όταν θίγω κάποιον αδίκως να ζητάω συγνώμη και όχι να προσπαθώ να βγω από πάνω. Η δεύτερη συμπεριφορά χαρακτηρίζει το δικό σου ήθος.

    ReplyDelete
  30. Δεν ξέρω πως σου ήρθε κάποιο πρωί που ξύπνησες να αναγορεύσεις τον εαυτό σου σε "εκπρόσωπο" της γενιάς των 700 ευρώ.

    Είμαι σίγουρος πάντως ότι οι περισσότεροι της γενιάς μου καταλαβαίνουν ότι η ένταξη των μεταναστών 2ης γενιάς στην ελληνική κοινωνία είναι σοβαρό και βαθύ πρόβλημα που δεν προσφέρεται για επιφανειακές προσεγγίσεις και επίδειξη trendy προοδευτικότητας. Δε μιλάμε για το ωράριο των γυμναστηρίων εδώ άνθρωπε μου, ούτε για τα ποδήλατα που "ξεσηκώνονται".

    Δυστυχώς τα σχόλια σου ήταν τόσο επιφανειακά που μόνο σε θέμα ανάλογο των ποδηλάτων θα ταίριαζαν: Υιοθετούμε τα αιτήματα... Φασίστας όποιος διαφωνεί με την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας... The End.

    Αυτά και μην με (ξανα)προκαλέσεις να επανέλθω γιατί δε σε θεωρώ σοβαρό συνομιλητή.

    ReplyDelete
  31. Όταν η Ελλάδα κοιμότανε, και τα νιάτα της ξυνότανε κάποιοι έφεραν στην επιφάνεια τη διαγεννεακή διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στο προσκήνιο. Με σημαία την υπερεργασία, την πολυαπασχόληση, τις χαμηλές αμοιβές και το λογαριασμό ενός συσσωρευμένου τεράστιου εθνικού χρέους, κάποιοι ανέδειξαν το πρόβλημα "Γενιά των 700 ευρώ" και απαίτησαν, επιτυχώς σε πρώτη φάση, την αναγνώριση του στη δημόσια ατζέντα. Έτσι λοιπόν δικαιωματικά μπορεί αυτός ο χώρος να εκπροσωπεί τη Γενιά των 700 ευρώ. Και μπράβο τους που αναδεικύουν τα προβλήματα ως προβλήματα γενιάς, κι όχι ως προβλήματα εθνικότητας. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν ανήκουν εδώ μέσα. Αν αντέχετε, να μάθετε να συζητείτε, και καμιά φορά, μιλήστε και με κανένα επιχείρημα, αντί της πάγιας τακτικής να επικαλείστε το συναίσθημα και τη θιγμένη υπερηφάνεια.

    ReplyDelete
  32. byron, οι φασιστικές απόψεις είναι δεκτές, όχι όμως κι ο φασισμός. Ο ανώνυμος φασίστας, είναι φασίστας λόγω της τακτικής του να αλλάζει ψευδώνυμα ανά λεπτό και να επιχειρεί να προβοκάρει το blog μη σεβόμενος στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου και κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας που του παρέχουμε να εκφράσει την άποψή του. Αν λοιπόν σε θίξαμε ταυτίζοντάς σε μ' αυτόν τον ανώνυμο φασίστα , τότε δυστυχώς ήσουν παράπλευρη απώλεια και γι' αυτό ζητάμε συγγνώμη.

    Από εκεί και έπειτα, ως προς την ουσία των επιχειρημάτων σου, δεν είδαμε κάποια σε βάθος ανάλυση εκτός από το ότι "ξεφύγαμε" από το σκοπό του blog και ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν το "πιάσαμε σε βάθος".

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ λοιπόν: Καθόλου δεν ξεφύγαμε απλώς έχεις πολύ στενή εικόνα για το τι πραγματεύεται το blog της G700. H G700 είναι εναλλακτική κίνηση του διαδικτύου και στο blog αναπτύσσεται ένας κοινωνικός προβληματισμός γύρω από θέματα νέας γενιάς με κεντρικά χαρακτηριστικά την οικονομία, την αγορά εργασίας και τις σχέσεις των γενεών (διαγενεακές σχέσεις).

    Στην οικονομία της Ελλάδας προφέρουν και εργάζονται και μερικές χιλιάδες μετανάστες με θετικά οφέλη ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι η σύγχρονη εργατική τάξη που όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (κάποτε οι Έλληνες πήγαιναν Γερμανία αν θυμάσαι) που κάνει δουλειές τις οποίες εγκαταλείπουν οι Έλληνες. Οι μετανάστες είναι επίσης άνθρωποι με ίσα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε σχέση με τους Έλληνες. Οι μετανάστες προσφέρουν στην Ελλάδα, και όπως απαιτούμε για παράδειγμα να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου που κατοικούν στην Ελλάδα, έτσι απαιτούμε να αποδοθεί και στους μετανάστες 2ης γενιάς.

    Τέλος εάν εσύ θέλεις να φωτίσεις κάποια άλλη πτυχή της συζήτησης έχεις την ευκαιρία να το κάνεις, όμως μέχρι στιγμής η ενστάσεις σου είναι περισσότερο επί της διαδικασίας του διαλόγου και όχι επί της ουσίας. Σε προκαλούμε λοιπόν, αν διαθέτεις άποψη και είσαι τόσο σοβαρός όσο λες, να την καταθέσεις

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. είμαι ο ανώνυμος που έπαθε αμόκ και θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσα. Απλά τσατίζομαι, γιατί θεωρώ ότι το θέμα που θίγετε δεν είναι προτεραιότητα.

    ReplyDelete
  35. Πρέπει να πω ότι γενικά είμαι υπέρ της διεθνούς κινητικότητας αλλά εδώ το θέμα στην Ελλάδα - όπως και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης - έχει ξεφύγει κανονικά.

    Δεν μιλάμε για μετανάστες στυλ Ελλήνων στη Γερμανία αλλά για 'ζώα'. 'Ζώα' που ζωέμποροι μεταφέρουν σε κοντέηνερς με αεροπλάνα και βαπόρια από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και για εμάς ακόμα χειρότερα από τη γειτονιά μας. Ζώα τα οποία αναμένουν οι λίγοι εκ των έσω αλλά καρχαρίες για εσωτερική χρήση.

    Μην παίζετε το χαζό και μην παίζετε τον αθώο. Άλλο νορμάλ μετανάστευση (η οποία για μία χώρα σαν την Ελλάδα θα κατέληγε το πολύ σε ένα 5% μεταναστών ποικίλης προέλευσης) και άλλο το πράγμα που βλέπουμε καθημερινά. Και αν μιλάμε για Αγγλίες ή Γαλλίες ποσώς μας ενδιαφέρει... αυτές ήταν χώρες αποικιοκρατικές και έχουν διάφορες συνδέσεις με τους τόπους καταγωγής των λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα δε χρωστάει τίποτα και σε κανέναν και ειδικά και στους γείτονες οι οποίοι το μόνο σίγουρο όχι μόνο δεν πρόκειται να πουν και κάνα φχαριστώ (15 χρόνια τώρα πολύ λίγοι αλβανοί το είπαν) αλλά θα προκαλούν και θα προκαλέσουν και άλλα προβλήματα.

    Αν μη τι άλλο το μόνο που δε λύνουν οι λκαθρομετανάστες είναι το δημογραφικό και το ασφαλιστικό. Θα πρέπει να είνια κάποιος πραγματικά αδαής ή καθοδηγημένος για να πει κάτι τέτοιο. Δε μιλάμε για Αμερική εδώ. Μιλάμε για Ελλάδα, μια χώρα που δεν είναι ούτε δυνατή ως βιομηχανική, ούτε ως αγροτική, ούτε ως τουριστική ούτε ως διεθνής κόμβος. Οι είσοδος τόσων πολλών μεταναστών το μόνο που κατάφερε εμφανώς ήταν να κρατήσει τα ημερομίσθια χαμηλά εξωκλείωντας τους Έλληνες από πολλά επαγγέλματα τα οποία πολλοί Έλληνες θα ήταν αρκετά πρόθυμοι να κάνουν - σήμερα όμως είναι αδύνατον για τον πολύ απλό κοινωνικό λόγο ότι θα είναι μάυρη και ανασφάλιστη εργασία και θα εμπεριέχει κατά μέγιστο ποσοστό συνχνωτισμό με άτομα όχι μόνο άλλης κουλτούρας και κοινωνικής παιδείας αλλά συχνά με εχθρικές διαθέσεις και προδιάθεση στο έγκλημα. Ποιος πατέρας πλέον θα έστελνε ελαφράν την καρδίαν τον πιτσιρίκο του να πάει να δουλέψει στα μάυρα πλάι σε συνεργείο Κούρδων ή Πακιστανών;

    Ξεκάθαρα πράγματα. Η ελληνική οικονομία δεν άλλαξε ριζικά από το 95. Μέχρι τότε οι Έλληνες δείχναν σχετικά πρόθυμοι να κάνουν από όλες τις δουλειές (και ακόμα είναι όταν τους δίνεται ανθρώπινο πλαίσιο). Το πρόβλημα είναι ότι υπήρξε κάθετη πτώση του πλαισίου σε πλαίσια απάνθρωπα το οποίο οφελεί μια μικρή αλλά και ποικίλη μειοψηφία μεγαλο-κατασκευαστικών, μεγαλο-αγροτών/εμπόρων οι οποίοι τη διαφορά της μαύρης, ανιδείκευτης και ελευθεριάζουσας εργασίας τη βάζουν στην τσέπη τους αυξάνοντας όλο και περισσότερο τις ανισσότητες.

    Λοιπόν, κανείς δε τα βάζει με τους μετανάστες, θύματα είναι. Και ναι είναι άδικο να πεις σε κάποιον που ζει 18 χρόνια στην Ελλάδα 'είσαι ξένος'. Εξίσου άδικη όμως βρίσκω και την σημερινή κατάσταση. Για μένα πρέπει να υπάρξει έλεγχος, τελεία και παύλα.

    1) Έλεγχος ποσοστού μεταναστών στη χώρα... μια χώρα δεν έχει άπειρη ικανότητα απορρόφησης... πόσο μάλλον μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα
    2) Διάσπαση των μεταναστών σε πολλές και διαφορετικές κοινότητες κατά προτίμηση από μη γειτονικές χώρες για ευνόητους λόγους και από κουλτούρες που δεν γίνονται έυκολα εχθρικές στην Ελληνική ή γενικότερα στις ευρωπαικές
    3) Εφόσον παραμένει ο στρατός εθελοντικός, τότε ιθαγένεια μόνο μετά το στρατό... και ίσους μήνες στη θητεία: ίσα δικαιώματα δεν θέλουμε;

    Αίντες... όλα τα άλλα περί ισότητας αντιρατσισμού και χριστιανοαριστερουλικών πεποιθήσεων να μη σας πείθουν... είναι απλά δεκανίκια των καπιτάλων...

    ReplyDelete
  36. ulis, είναι απαράδεκτο κάποιος να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και στα 18 του χρόνια να μη θεωρείται Έλληνας πολίτης με πλήρη δικαιώματα. Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι ζώα ενώ οι Έλληνες που πήγαιναν στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και την Αυτραλία ήταν κανονικοί πεφωτισμένοι πολίτες τότε πλανάσαι πλάνην οικτρά. Να σου υπενθυμίσουμε το γνωστό σύνθημα ταμπέλα στα περισσότερα μαγαζιά των ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα : no italians, no greeks, no irish.

    ReplyDelete
  37. ΕΛΛΑΔΑ 2003







    (αφιερώνεται στους σκεπτόμενους έλληνες)



    Α' ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ









    Από ψηλά εκύτταξε
    με τα μεγάλα μάτια της,
    το χέρι άπλωσε
    σα να μιλούσε σ' όληνε την πλάση
    και διάταξε: όποιος βλέπει καθαρά
    να μιλήσει.

    Από τις εκατό μυριάδες
    είκοσι άντρες εσηκώθηκαν
    χωρίς φωνή να βγει από τα χείλη τους.

    Και είπε πάλι: όποιος από σας έχει φωνή
    να μιλήσει.
    Και οι δεκαπέντε κάθισαν.

    Κι είπε στους πέντε:
    όποιος από σας είναι αγνός
    να μιλήσει.

    Τότε οι άλλοι τέσσερες εκάθησαν
    και εκατάλαβα ότι ο κλήρος
    είχε πέσει σε μένα.

    Και εμίλησα με τούτα τα λόγια:


    Ελληνόπουλα
    μη σας παγιδεύουν.

    Οι αρχαίοι έλληνες δεν είναι πρόγονοί σας.

    Σας κοροϊδεύουνε.

    Φρούδα η κληρονομιά σας ελληνόπουλα.

    Με τους αρχαίους έλληνες σχέση καμμία-ευτυχώς-
    δεν έχετε ελληνόπουλα.

    Με τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους
    που πληρωμένα υμνούσαν την πλουτοκρατία,
    που είπαν τις μεγαλύτερες
    βλακείες που ειπώθηκαν ποτέ-
    και καταστρέψανε μ΄αυτές τον κόσμο
    σχέση καμιά δεν έχετε ελληνόπουλα.

    Με Περικλήδες κι άλλους εκμεταλλευτές
    της δυστυχίας των λαών του τότε κόσμου
    τίποτα δε σας δένει ελληνόπουλα.

    Και το Βυζάντιο ελληνικό
    δεν ήταν ελληνόπουλα.
    Καμία σχέση.
    Μερικοί μόνο
    τη γλώσσα την ελληνική μιλούσαν
    όπως εσείς την αγγλική μιλάτε τώρα-
    είσαστε εγγλέζοι;..

    Οι έλληνες έσβυσαν από τους τόσους
    αρίθμητους λαούς
    που κατακτήσανε τον τόπο σας
    ελληνόπουλα.

    Πιασμένοι από άγνωστους-
    αλλοσπαρμένα είσαστε ανεμομαζώματα
    ελληνόπουλα.

    Όμως εσάς, τ' αφεντικά σας
    με ψεύτικες γεμίζουν το κεφάλι σας περγαμηνές
    και θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε
    ότι συνέχεια είσαστε όλων εκεινών.

    Με τέτοιους πρόγονους για δόλωμα-
    δανδήδες μαστρωπούς-πλαστούς κι αυτούς
    συλλογιστείτε
    τι ψάρια να πιαστούν μπορούνε...
    Θέλετε αυτά τα ψάρια ελληνόπουλα να είστε σείς;

    Με λέξεις που δε νιώθετε,
    με σκέψεις που ποτέ δεν κάνατε,
    με άλλων συμφέροντα
    με σάπια ιδανικά σας συντυλίγουν ελληνόπουλα
    και στη σακκούλα του πελάτη Χρόνου
    φτηνοπουλημένους σας πετάνε
    καθώς εκείνοι ζούνε τη μεγάλη τους ζωή
    μέσα σε φράκα διπλωτοί και τριγυρίζοντας
    από δεξίωση σε δεξίωση και λόγους βγάζοντας
    που από ιερογλυφικά
    πιο ακαταλαβίστικοι σας είναι.

    Ποιοι 'ναι αυτοί που ζουν με τη ζωή σας;
    Ποιοι που τον κόπο σας,θρασείς,τρυγάνε;

    Ποιοι είναι που στ' όνομα
    κάποιας κοινής καταγωγής-
    που εκείνοι από το τίποτα ζωγράφισαν-
    σας έχουν δούλους κι υπηκόους τους
    και σαν λεμόνια όποτε θέλουνε σας στίβουν;

    Ποια σχέση έχετε σεις με τους απόγονους
    τουρκοπροσκυνημένων κοτζαμπάσηδων;

    Ποια σχέση έχετε σείς με τους απόγονους
    φαναριωτών που για χιλιετηρίδες λεηλατούσαν-
    στεριανοί ανόσιοι πειρατές-
    ανατολή και δύση,
    κι όποιων τυχάρπαστων προστρέξανε
    σαν η βαλανιδιά 'ουρκία έπεσε κάτου
    να ξυλιστούν κι αυτοί και τα δισέγγονά τους;

    Ποια σχέση έχετε σεις μ΄αυτούς
    που έχουνε στο σβέρκο σας καθήσει,
    και τ΄αχαμνά σας σπηρουνίζοντας πλευρά
    σας πάνε όπου να τους πάτε θέλουν;

    Ποια σχέση έχετε-τι με δαύτους σας ενώνει
    έξω απ' ό,τι
    τους δούλους με τους αφεντάδες τους ενώνει;

    Τι σας ενώνει έξω από το γυάλισμα που κάνετε
    των παπουτσιών και των ασημικών τους ελληνόπουλα;

    Κι ως πότε-ως πότε θ΄ανεχόσαστε
    σεις να ιδρώνετε και να πονάτε
    κι από τον ίδρω και τον πόνο σας αυτοί
    μπογιές να δένουν που μ' αυτές
    μ' ωραία χρώματα να ζωγραφίζουν
    οάσεις σαν τις ψεύτικες εκείνες της ερήμου
    που εκεί με μούτρα βρώμια και διψάρικα
    πέφτετε μέσα εσείς ξεγελασμένοι;

    Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μην
    αυτός που ακούει τ' όνομά σας σας λυπάται.

    Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μη
    σφετεριστές σας λένε ονομάτων.

    Πάρτ' ένα όνομ' άλλο ελληνόπουλα
    και τιμήστε το
    δικό σας κάνοντάς το.

    Πάψετε να 'χετε γι ασπίδα και κοντάρι σας
    κάποιους που σχέση ούτε μια
    δεν έχετε μαζί τους.

    Πάψτε ανθρώπους ξένους με τη ράτσα σας
    προμετωπίδα στο βιβλίο που εσείς
    να γράψτε θέλετε
    ν' αφήνετε να σας κολλάνε.

    Τόσο ανίκανους σας θεωρούν-
    τόσο ανάξιους-
    που δίχως σπρώξιμο ουτ' ένα βήμα
    να μην μπορείτε τάχα μόνοι σας να κάνετε.

    Και σεις
    απάνω στο αναπηρικό το καρροτσάκι που σας κάθησαν
    νιώθετε άνετα να 'στε βαλμένοι;

    Κοιλοπονέστε σεις μονάχοι ελληνόπουλα
    και σεις γεννήστε την πατρίδα που σας πρέπει.

    Νόθα πατρίδα σεις να μεγαλώνετε
    και να νταντεύετε γιατί-
    ανίκανοι είστε σεις για να 'χετε παιδί δικό σας;

    Πάψτε να λέτε "οι αρχαίοι πρόγονοί μας" ελληνόπουλα
    κι αρχίστε "εμείς" να λέτε..

    Τα περασμένα έτσι κι αλλιώς αφήστε τα.
    Τα μέλλοντα κανένας δεν τα ξέρει.
    Το 'ώρα ελληνόπουλα υπηρετείστε.

    Δικόν σας
    τώρα φτιάχτε ένα θεό,

    εσείς,με τα δικά σας χέρια,
    και σ' αυτόν προσευχηθείτε.

    Δεν το μπορείτε-ούτε αυτό δε σας αφήνουν;
    Κάντ' ένα εργοστάσιο
    που τυραννοκτόνα όπλα
    να φτιάχνει και ριχτείτε στη δουλειά.

    Δεν το μπορείτε ούτε αυτό;
    Τότε χαλάστε ό,τι όρθιο μένει.

    Γκρεμίστε,
    ισοπεδώστε
    τον τόπο που σας έδωσαν να ζείτε
    και την ερμιά -που εσείς,
    ΕΣΕΙΣ θα 'χετε φτιάξει-
    πατρίδα πέστε την.

    Αυτή θαν' η πατρίδα σας γιατί πατρίδα
    φτιαγμένη από σας θα είναι.

    Θέτε να χτίστε μήπως-τέτιαν έχετε πνοή;
    Τ' άχρηστα πάρτε,
    τα γελοία
    τ' αρχαία τ' αγάλματά τους
    σπάστε τα πέτρες και με κείνα χτίστε
    μία πατρίδα που να σας ταιριάζει.-ναι,
    πατρίδα φτιάχτε από τα παλιολίθαρα.

    Δικό σας κάντε κάτι και δικό σας μόνο.
    Τότε και μόνο τότε
    μπορείτε να 'σαστε υπερήφανοι

    ότι και σεις κάνατε κάτι.

    Τι καρτερείτε άπρακτοι ελληνόπουλα;

    Μήπως δεν έχετε τα κότσια τη μεγάλη
    τη σκάλα ν' ανεβείτε
    που χάνεται η άκρη της στα ουράνια;

    Καλά.Δε βλάφτει.
    Το σκαλί το πρώτο της ανέβετε
    και κείνο κατοχή σας και πατρίδα κάντε.


    Κι αν τολμήσει-
    ας έρθει κάποιος από κει για να σας διώξει-
    σα σκύλοι λυσσασμένοι πέστε απάνω του
    θανατοδάγκωτος να φύγει.

    Κι αυτή θα είναι η δόξα σας αδέρφια ελληνόπουλα.
    και όχι η ψεύτικη που δίνουν
    ελεημοσύνη στο απλωμένο χέρι σας-
    οι καλοβολεμένοι απανωσκαλίτες.

    Κυττάτε,
    η γενιά των σημερνών πατριδοκάπηλων
    ειν΄έτοιμη σε τελετή σεμνή
    πατρίδα μία ξένη να σας παραδώσει.

    Αρνηθείτε την!

    Προτού απ' την έναρξη της πουλημένης τελετής
    γκρεμίστε τις εξέδρες.
    τις σημαίες ξεσκίστε,
    και στα πτώματα των επισήμων πάνω
    πατώντας,με φωνή που ν' ακουστεί ως τ' άστρα
    να ηχήσει αφήστε ο καινούργιος σας παιάνας
    φτιαγμένος απ' τις τελευταίες πνοές εκείνων
    που ως τώρα δέσμιους σας κρατούσανε
    σε φυλακές ξενοχτισμένες.

    Δεν έχετε ιστορία ελληνόπουλα.
    Φτιάχτε τη σεις αν θέλετε
    δική σας πέρα ως πέρα να 'ναι.

    Λειψή,κακότροπη,άδοξη,μικρή ή μεγάλη
    μα να 'ναι αληθινή.

    Και να 'ναι όλη δική σας ελληνόπουλα.

    Τότε και μόνο τότε
    περήφανοι θα σας αρμόζει να 'σαστε ελληνόπουλα-
    όταν σε ξένες πλάτες πάνω
    θα πάψετε να κουβαλιέστε
    και να γινόσαστε περίγελως
    των όπου γης λαών.

    Κι ούτε υπήρξε εικοσιένα ένδοξο ελληνόπουλα.

    Οι ήρωές τους υστερόβουλοι αρριβίστες
    που στον μεγάλο το λουφέ είχανε το νου τους.

    Και ό,τι αν σας λένε ότι κάνανε
    το χύνουν πρώτα στα καλούπια τα δικά τους
    οι διαταγμένοι ιστορικοί
    και όπως θέλουνε σας το σερβίρουν ελληνόπουλα.

    Το εικοσιένα ελληνόπουλα
    ένα καπρίτσιο των μεγάλων ήταν των δυνάμεων
    που θέλησαν-γιατί το κρίνανε συφέρο τους-
    κράτος να φτιάξουν ένα εκει που παλαιά
    εζούσαν κάποιοι που έλληνες τους λέγαν.

    Φτιάχτε το εικοσιένα σας.
    Το εικοσιένα το δικό σας,το αληθινό.

    Τη χώρα σας οι ξένοι τη λευτέρωσαν
    για τούτο και αυτοί μέχρι και σήμερα
    τη διαφεντεύουν.

    Κι αν σας φουσκώνουν τα μυαλά με δόξες
    και μ' ελευθερίες
    και με λάβαρα
    είναι γιατί να τρώνε θέλουνε απ' τον πόθο σας
    για μια πατρίδα αληθινή κι αλήθεια δοξασμένη.

    Και ποιος λαός δεν έχει δόξα ελληνόπουλα;

    Λαοί που δεν πολέμησαν γενναία
    νικήθηκαν και χάθηκαν και δεν υπάρχουν πια.

    Όλοι οι λαοί που σήμερα
    στης γης τη φλούδα πάνω ζούνε
    υπάρχουν γιατ' ειν' ένδοξοι ελληνόπουλα.

    Σας βάζουνε για τις χαμένες σας να κλαίτε τις πατρίδες.

    Για κάποια Σμύρνη
    κάποιαν Αλεξάνδρεια και γι άλλες
    ξένες πολιτείες και χώρες'

    και τώρα τελευταία για κάποια Κύπρο.

    Ήταν αυτές πατρίδες ελληνόπουλα δικές σας;

    Δουλέψατε,ιδρώσατε,ή μήπως φάγατε απ' αυτές;

    Κείνοι που τρώγανε ας κλάψουνε για το χαμό τους.

    Εσάς σας είχανε να πολεμάτε μοναχά για κείνες.

    Δεν είχατε ποτέ πατρίδες ελληνόπουλα
    πάρεξ αυτές που φκιάσατε μονάχοι.

    Και σεις μονάχοι τίποτα δε φκιάσατε.

    Γι αυτό δεν έχετε πατρίδα ελληνόπουλα.

    Πίσω από τα φουστάνια τρέχετε
    κάποιας πατρίδας-φάντασμα
    και στηριζόσαστε σε δεκανίκια-κάλπικα κι αυτά.

    Κι αν κάποιοι ονειρόπαρτοι ποιητάδες
    δεν έχουν τι να κάνουνε και με τα λόγια
    με τον συνεπαρμό και με τη λόξα τους
    υμνούνε ανύπαρκτα ιδανικά
    και χλαίνες τρυπημένες κι αμπελοκυρές
    και άλλα τέτια κουραφέξαλα,
    ποια σχέση έχουν αυτά με την αλήθεια;

    Και η αλήθεια είν' ελληνόπουλα
    πως είσαστε έκθετοι στην ίδια σας απέναντι
    τη λογική και την αξιοπρέπεια-αν έχετε-
    και την ανθρώπινην υπόστασή σας.

    Φτιάχτε πατρίδα μια δικιά σας ελληνόπουλα.

    Χτίστε την μ' αίμα,ή με ιδανικά,ή με λάσπη κι άχυρα
    όμως δικιά σας να 'ναι και δικιά σας μόνο.

    Φκιάστε φιλόσοφους δικούς σας σημερνούς,
    φκιάστε βυζάντια κι εικοσιένα και σαράντα,
    και ποιητές δικούς σας βάλτε-
    αληθινούς-
    να τα υμνούνε.

    Αληθινό σκαρώστε κάτι ελληνόπουλα.
    Κάντε αρχή-
    ως πότε θα 'στε αντρείκελα-ως πότε
    για ψεύτικες και ξένες
    δόξες και πατρίδες να παινεύεστε;

    Αλλά προτού,
    χαλάστε όλα τα πριν-
    τα ψεύτικα
    και τα γελοία
    και τα φτιαχτά,που ικανά
    για να πλουτίζουνε μονάχα είναι
    κείνους που τα 'πλασαν
    και σας τα δίδαξαν
    και σας εκάνανε να τα πιστέψετε
    για να σας έχουν δούλους στα παλάτια τους.

    Και το πιο κύριο ελληνόπουλα,όνομα αλλάξτε.

    Οι έλληνες ήσαν έλληνες.
    Σεις έλληνες δεν είστε.

    Οι έλληνες ήτανε ληστές
    Σεις από τη δουλειά σας μόνο ζείστε.

    Οι έλληνες ήτανε καταχτητές.
    Εσεις ούτε πατρίδα έχετε ακόμα.

    Οι έλληνες ήταν πολεμόχαροι.
    Εσείς ζητείστε την ειρήνη.

    Οι έλληνες εσκότωναν όποιον σκεφτόνταν λεύτερα.
    Σείς όλοι λεύτερα σκεφτείτε.

    Οι έλληνες αεροβατούσαν-σείς
    γερά στη γης πατείστε πάνω.

    Αλλάξτε όνομα ελληνόπουλα
    βρωμιά το νέο σας όνομα να μη θυμίζει
    και βαρβαρότητα κι απανθρωπιά.

    Δείξτε πως ξέρετε να είστε λεύτεροι
    απ' όποια χαλκευμένα έντεχνα δεσμά.

    Δείξτε πως ξέρετε πως σας μεταχειρίζονται
    και πάρτε πια
    τις τύχες σας στα χέρια τα δικά σας.





    Υπάρχει ένα βιβλίο που στα φύλλα του
    οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων,
    και τ΄ανεμοψιθύρισμα,κι η ανάσα
    των άδολων πουλιών,κι οι σκιές των ήλιων,
    και του έρωτα η ξέγνιαστη βιασύνη.

    Υπάρχει ένα βιβλίο που τα φύλλα του
    στ' άγια του Αεί τα πλάτια ιερουργούνε.

    Υπάρχει ένα βιβλίο που άψυχα όταν
    τα σώματα θα πέσουν των πραγμάτων
    κείνο η ψυχή του "ύμπαντος θα είναι
    κι η πεμπτουσία θα 'ναι των πνευμάτων.

    Υπάρχει ένα βιβλίο φωτοστόλιστο
    που λάμνει μέσα στ' άϋλο των αιθέρων
    κι ανάμεσα κυλάει στις σελίδες του
    ποτάμι αθώρητων στο μάτι αστέρων.

    Και το βουερό φιδίσιο αστεροπλήθος
    καθώς λαμπρό κι ανάλαφρα κυλάει
    γράφει ό,τ' είναι άξιο απ' ό,τι εγίνει
    στα χάη των ατέλειωτων συμπάντων.

    Και το βιβλίο αυτό λευκά κρατεί τα φύλλα
    που 'ναι για την Ελλάδα προορισμένα.

    Και τις κρατεί για σας παιδιά γενναία
    που φοβεροί εκδικητές θα 'ρθείτε
    το αίμα να πάρτε πίσω του λαού σας
    μέσ' απ' τις φλέβες κείνων που το ήπιαν,
    με δίκοπο χαλώντας τες μαχαίρι.

    Θα λέει για σας παιδιά -φτερά του ονείρου
    θα λέει για σας παιδιά-βλέμμα αετίσιο
    θα λέει για σας παιδιά που ό,τι ακούτε
    να λένε οι άθλιοι οι "κινηματίες"
    το ξέρετε αλήθεια πως δεν είναι.

    Θα λέει για σας παιδιά που όσα γράφω
    μες στης ψυχής σας την ψυχή μιλάνε'
    για σας παιδιά μου που θωρώντας γύρω
    βαθιά το νιώθετε πως όλα τούτα
    κάπως αλλιώτικα θα 'πρεπε να 'ναι.

    Θα λεει για σας παιδιά που πολεμάτε
    με τον εαυτό σας για να δυνηθείτε
    σε σφαίρες υψηλές,μάχες να δώστε
    μάχες όπου της νίκης το στεφάνι
    ο αφανισμός θα είναι των αχρείων.

    Θα λέει για σας εκδικητές της φτώχειας
    και των βασάνων και της δυστυχίας.

    Για τον παλμό που δώσατε στη φύση
    άλλονε απ' αυτόν που 'χε γνωρίσει
    χρόνια και χρόνια και χιλιετίες-
    παλμό ελπίδας και παλμό ευθύνης
    παλμό αγάπης για τη δόλια Ελλάδα,
    παλμό δικαιοσύνης και αλήθειας,
    παλμό την αλλαγή που γοργοθρέφει
    για να 'ρθει ολόσαρκη και να θερίσει
    με το κυρτό της κοφτερό δρεπάνι
    κάθε τι σάπιο και φαυλοπλασμένο
    και με τ' αδρό σφυρί της να γκρεμίσει
    κάθε τι άνομο που με ιδρώτα
    κι αίμα της φτώχειας είναι υψωμένο.

    Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου
    που τη σωστή κατέχετε την κρίση.

    Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
    που μες στα στήθια σσς ψυχή κρατείτε
    που δε σχωράει ανθρωπιάς προδότες
    μόνο τους στέλνει ευθεία στο χαμό.

    Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
    που 'ναι το χέρι σας λαιμών κοφτήρι
    και που όπλο αντί τριαντάφυλλο κρατείτε.

    Και θα 'ρθετε-η ώρα σας να! φτάνει.
    Χάος δε γίνεται το Χάος να μείνει.
    Να πληρωθεί ζητάει. Kι η δική σας
    η παρουσία θα το πλημμυρίσει
    όχι με πράγματα μα με ψυχές
    όχι μ' ανθρώπους μα με θεούς με σάρκα.

    Θα 'ρθετε-ναι-η ώρα σας-να την!-φτάνει.

    Ζωή στην εκμετάλλευση δε μένει.

    Η αδικία τα λοίσθια-να την!-πνέει.

    Την τελευταία τους πνοή αφήνουν
    η διαφθορά κι η ντροπερή δουλεία.

    Ερχόσαστε-η ώρα σας να! φτάνει!

    Σε σας τα λέω αυτά παιδιά που αύριο
    διαφεντευτές θα είστε αυτής της χώρας.

    Κάψτε,ρημάξτε,μην αφήστε όρθια
    πέτρα στην πέτρα πάνω,αν ιδείτε
    πως έτσι η κάτω πέτρα υποφέρει.

    Και μεις θα σας κυττάζουμε μ' ελπίδα.

    Τόλμη κι απόφασή σας θα ευλογάμε
    και θα ζηλεύουμε καθώς στους δρόμους
    με πάτημα γατίσιο προχωράτε
    με μάτι αητού θωρώντας ένα γύρω
    πότε η στιγμή η καλή θα είναι εκείνη
    τον ιερό σας πόλεμο ν' αρχίστε.

    Άγια η ώρα που ανοιχτούς σας 'γέννα
    σε λευτεριάς και δικιοσύνης γνώμη.

    Κι άμποτε ίδιες νάτανε οι γέννες
    όλωνε των μαννάδων της πατρίδας
    που έχει εσας καλοί μου γεννημένους.

    Τότε η λευτεριά θαντρειωνόταν
    μαζί με τη δική σας αντροσύνη
    κι η ανθρωπιά θα μύρωνε το χώρο
    με άνθη ισότητας και δικιοσύνης.

    Και λίγοι ας είσαστε ίσως παιδιά μου'
    Τι ας είναι οι πολλοί προσκυνημένοι'
    αλλά γι αυτό και η σεπτή σας τόλμη
    φρούδα δεν πρέπει νάναι-πρέπει κάθε
    φωτιά που ανάβετε να κατακαίει
    κακά πολλά μαζί κι άνομων πλήθος.

    Πρέπει ακόμα ούτε μία σφαίρα
    χαμένη απ' τ' όπλο σας να μην πηγαίνει.

    Και πρέπει οι στόχοι σας παιδιά μου να 'ναι
    όχι μακριά,που βλήμα δεν τους φτάνει
    μα κοντινοί,στα χώματά μας μέσα-
    τα ντόπια τα χωράφια ειναι σκοπός μας
    να καθαρίσουμε από τα ζιζάνια
    ώστε ακώλυτα ν' ανθίσει εντός τους
    της ανθρωπιάς το εύοσμο το ρόδο
    που όληνε τη χώρα θα ευωδιάσει.

    Και θέλετε αλάθευτο έναν τρόπο
    να βρίσκετε στα γρήγορα το στόχο;

    Όπου θα δείτε τσέπη να φουσκώνει
    τότε χτυπάτε αλύπητα παιδιά μου'
    έτσι καρδιά θα βρίσκει το μαχαίρι
    κι οι φλόγες πάντοτε στάχτες θ' αφήνουν.

    Δίπλα σας ειναι οι στόχοι σας παιδιά μου.

    Νάτοι! Κυττάξτε αυτόν τον εργολάβο
    πούχει πλουτίσει παίρνοντας τα σπίτια
    που 'χαν γρηούλες έρμες μονεσμένες
    και δίνοντας σε χτίστες και μαστόρους
    της πείνας μεροκάματο,και τοίχους
    φτιάχνοντας που ο σεισμός τους ρίχνει ο πρώτος..

    Τι περιμένετε λοιπόν παιδιά μου;
    Αυτός σφαχτάρι πρώτο σας ας είναι.

    Και να! 'ον έμπορο αυτόν κυττάξτε
    που χρώματα πουλάει στις γυναικούλες
    να βάψουνε το δώμα είτε τα ρούχα
    και δυο δραχμές του δίνουνε και κείνος
    αξίας δυο λεπτών τους δίνει χρώμα.

    Τι τον φυλάτε νέοι μου λεβέντες;
    Ας πάει στο δίκιο του χαμό και κείνος.


    Βάλτε φωτιά στις τράπεζες-τα κτίρια
    που αντίς για πέτρες με κορμιά χτιστήκαν
    κι αντίς νερό κι ασβέστη,ιδρώτα κι αίμα.


    Και κάθε που τα όπλα σας θ' αστράφτουν
    το χαλασμό ας φέρνουν στους κρατούντες'
    κι οι βόγγοι ας αντηχούνε και οι θρήνοι
    αυτών που απ' το μαστίγιο αναγκεμένοι
    τα νιάτα τους βορά έχουνε δώσει
    στο μιαρό του χρήματος θηρίο
    στους αιμοβόρους φαύλους που υπακούει.

    Αλλά παιδιά μου όχι τα κτίρια μόνο'
    Οι τραπεζίτες κι όλοι όσοι μέσα
    σε τέτιο εργάζονται φριχτό ένα χώρο
    τα πρώτα θύματα δεν πρέπει να 'ναι
    της νεανικής και δίκαιας ορμής σας;

    Δεν θα 'ναι το έργο σας να ξεκοιλιάστε
    με το χρυσό που τρώνε το μαχαίρι
    τα βρωμερά κορμιά των μεγιστάνων
    της δύναμης,του αίσχους και του πλούτου;

    Δεν πρέπει η φλόγα σας να κατακάψει
    τις παχουλές των δολερών τις σάρκες
    κι η τσίκνα τους δεν πρέπει όλη τη χώρα
    σαν ιερός καπνός να την τυλίξει
    να ευφρανθούν οι οσφρήσεις όλων κείνων
    που ως να σβύσουνε τσιτσιριζόνταν
    στη σκάρα της φωτιάς των πλούσιων πάνω;

    Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
    που τα παιδιά σκοτώνουν της Ελλάδας
    για νάχουνε πισίνα στην αυλή τους;

    Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
    που στα σκυλιά χαλάν περιουσίες
    ενώ οι φτωχοί σαν τα σκυλιά πεθαίνουν;

    Δεν ειν' αυτοί που κάνουν τους πολέμους
    για να πλουτίσουνε μ' αίμα δικό σας;;

    Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου.
    Που είστε απόγονοι,σας λένε,κάποιων
    που κάποτε σ΄αυτό τον τόπο εζήσαν.

    Και σας το λέν αυτό για να θαρρείτε
    πως κάτι σας ενώνει,ώστε κράτος
    να φτιάξουν και με κείνο για σημαία
    σ' ανίερους πολέμους να σας στέλνουν
    τα πλούτη αυτοί για ν' αβγαταίνουν;

    Λοιπόν παιδιά,με το καλό σα 'ρθείτε
    ξέρετε τώρα ποιόνε θα χτυπήστε-
    τα κτήνη πούχουν πάρει όψη ανθρώπου.

    Και ναι στο χαλασμό λεωφορείων
    που κρατικά παινεύονται πως είναι.

    Σ' ανατινάξεις ναι κτιρίων του κράτους-
    σχολείων,υπουργείων,τραπεζών..

    Ναι σε καταστροφές σπιτιών πλουσίων
    ναι σε καταστροφές αποθηκών
    σε δρόμων,γεφυρών ανατινάξεις
    σε ΟΤΕδες σε ΔΕΗδες σε νερά.

    Ναι σε βαυλιάγματα πλοίων ανόμων
    σε σιδερόδρομων κι αεροπλάνων
    ανατινάξεις και δολιοφθορές.

    Ναι σε καταστροφές καταστημάτων
    σε κάθε χαλασμό ναι-πάλι ναι-
    όλα ισοπεδώστε τα παιδιά μου
    αφού όλα τ' άδικο υπηρετούνε
    κι όλα στηρίζουνε σάπιο ένα κράτος.

    Ναι στην καταστροφή όλων που ανήκουν
    στο κράτος-στην απαίσιαν εταιρία
    που οι κακοήθεις φτιάξανε κι οι φαύλοι
    για νάχουν δύναμη να κατατρέχουν
    και να εκμεταλλεύωνται τη φτώχεια .

    Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
    τρομοκρατώντας τήνε κάθε μέρα
    να δέχεται άφευγο κακό πως είναι
    οι άλλοι να καλοζούν ενώ εκείνοι
    χίλιες φορές την ώρα να πεθαίνουν.

    Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
    να λέει δίκαιοι πως είναι οι νόμοι
    που άλλους φτωχούς αφήνουνε και άλλους
    μες στη χλιδή τους έχουνε να ζούνε.

    Τη φτώχεια που την έχουν μαθημένη
    να χαίρεται ένα κόκκαλο σα βρίσκει
    την πείνα της μ' αυτό να λιγοστέψει,
    και ν' αγαπά και με λατρεία να γλύφει
    το χέρι που της τόχει πεταμένο.

    Τη φτώχεια που την έχουν δασκαλέψει-
    και,η έρμη,έχει απόξω μαθημένα-
    ότι θεός υπάρχει που εκείνος
    τα πράγματα φτιαγμένα έτσι τα 'χει.

    Τη φτώχεια που το φόβο έχουν βάλει
    μες στο μυαλό,το φόβο στην ψυχή της,
    στις πράξεις και στις σκέψεις της το φόβο,
    για να μπορούνε άφοβα εκείνοι
    σαν τα παχιά κι αναίστητα γουρούνια
    το αίμα τους ήσυχοι να τους ρουφάνε.

    Ναι στον ξολοθρεμό αυτών που ανήκουν
    στο κράτος-την απαίσιαν εταιρία.

    Και ναι στο ξεθεμέλιωμα γραφείων
    του κου κου ε που χιλιοπροδομένον
    άφησε το λαό στην κρίσιμη ώρα
    κι έτρεξε ν' αγκαλιάσει τα οφφίτσια
    που του προσφέρανε άνομοι ξένοι.

    Όχι στο κου κου ε που μόνο λόγια
    και διακηρύξεις είναι φουσκωμένες
    ενώ οι διαταγμένες του οι πράξεις
    νερό ειναι στου κεφάλαιου το μύλο-
    όχι στο νέο του ανθρώπου τ' όπιο.

    Ρίξτε τους πύργους του πανάθλιου κράτους
    η κοινωνία νάρθει της αγάπης
    απάνω στα συντρίμμια τους ν' ανθίσει.
    Και νά 'χει ο καθένας όλα εκείνα
    που τη ζωή ανθρώπινη την κάνουν.

    Φαύλο το κράτος,φαύλοι και οι κύκλοι

    που μέσα τους σαν κύστεις θυγατέρες
    εχινοκόκκου δολερά πλανιούνται.

    Φαύλες κι οι εφορίες,το καλάμι
    που βουτηγμένη μια του έχει άκρη
    στον ίδρω του λαού,ενώ στην άλλη
    σε ρούφηγμα κλεισμένα είναι τα χείλη
    των εργοστασιαρχών,των κερδοσκόπων,

    κι όλων αυτών που καλοζούν πατώντας
    στα κακοθάνατα τα πτώματά μας.

    Όμως μικρή μην κάνετε χαλάστρα
    παιδιά μου στου κακού μέσα τη ρίζα.

    Μετά το κάθε άγιο χτύπημά σας
    δέστε και κάνετε το λογαριασμό σας.

    Οι υπουργοί αδέρφια μου χαθήκαν;

    Οι διευθυντές Οργανισμών χαθήκαν;

    Οι μεγαλοβιομήχανοι χαθήκαν;

    Οι μεγαλογιατροί πια δεν υπάρχουν;

    Οι δικηγόροι σβήσαν οι μεγάλοι;

    Οι δημοσιογράφοι οι πουλημένοι;

    Μήπως οι ξακουσμένοι καλλιτέχνες;

    Οι αδίστακτοι επιχειρηματίες;

    Μήπως οι διανοούμενοι οι μεγάλοι
    με τα φανταχτερά πονήματά τους;

    Μή κάποιοι απ' αυτούς δεν εχαθήκαν;

    Μην ειν' ακόμα δίπλα μας,ολόρθοι,
    και με το που γλιτώνουνε γελάνε;

    Ξαπλώστε τους στο χώμα μέσα όλους
    αυτούς τους καρχαρίες της ζωής σας.

    Ξαπλώστε κι όποιον άλλονε τολμήσει
    τη θέση εκείνου πούπεσε να πάρει.

    Και τότε μόνο αυτοί θα καταλάβουν
    πως ή σαν άνθρωποι έχουν να ζήσουν
    ή σαν εχθροί του ανθρώπου να χαθούνε.

    Δέστε τους πώς κορδώνονται παιδιά μου,
    και ύφος παίρνουν και: "εμάς",καυχιώνται,
    "μάς ψήφισε ο λαός κι αυτός μας έχει
    τη δύναμη να κυβερνούμε δώσει".

    Έχουνε λογική αυτοί παιδιά μου;
    Αφού δυο κόμματα έχουνε φτιάξει
    την εξουσία με σειρά που παίρνουν
    κι αφού κανέναν άλλο δεν αφήνουν
    κόμμα να φτιάξει και να διεκδικήσει
    κι αυτός την ψήφο του άμοιρου λαού σας
    ύστερα λενε:"ο λαός μας θέλει
    γι αυτό κυβέρνηση μας έχει κάνει".

    Τους διάλεξε ο λαός όπως ο αγρότης
    τον πάγο ή την ξηρασία διαλέγει.

    Τους ψήφισε ο λαός όπως ψηφίζει
    ο πεινασμένος ποντικός τη φάκα.

    Γι αυτό παιδιά μου μη να βρείτε θέτε
    στόχους απ' την πατρίδα μας πιο έξω.

    Εδώ ειν' οι στόχοι κι ολοι είναι δικοί σας-
    για σας έχουν στηθεί-κυττάξετέ τους
    να! στ' αυτοκίνητά τους μέσα τώρα,
    στο δρόμο αύριο,στα ταβερνεία
    στις δεξιώσεις και στις συγκεντρώσεις,
    στα σπίτια τους,στις σύναξες εκείνες
    πολλούς μαζί που νάβρετε μπορείτε,
    στ' αεροπλάνα και στα τρένα μέσα..

    Απ' τη γιορτή πετάξτε τους της ζήσης
    που λιτανεία την κάνανε θανάτου.

    Σηκώστε τη σημαία του χαμού τους'

    σκεφτείτε-οι φτωχοί μυριάδες είναι
    κι όλοι από σας ζητάνε σωτηρία.

    Κι αν μέρος στη σφαγή αυτοί δεν πάρουν
    όμως μαζί σας θάναι η ψυχή τους
    σε κάθε νιας σφαγής το πανηγύρι.

    Γιατί άβουλοι είναι,και συνηθισμένοι
    να προσκυνούνε οι φτωχοί οι καυμένοι.

    Μην περιμένετε απ' αυτούς βοήθεια
    στις πρώτες σας λυτρωτικές κινήσεις.

    Μα σα θα δούνε ότι κάποιος ξέρει
    λαιμούς φονιάδων και ληστών να κόβει
    και σα θα νιώσουν πως αυτό σε κείνους
    το λυτρωμό από τη δουλεία θα φέρει
    μαζί σας φίλοι μου θα συνταχτούνε
    κι οι φαύλοι που ως τότε τους παιδεύαν
    τώρα δε θάχουνε πού να κρυφτούνε.

    Μαχαίρι στους λαιμούς των υπουργών τους!
    Μολύβι στις κοιλιές τους τις παχιές.!


    Και μην ακούτε τις φωνές των φαύλων
    όσο μπορούν ακόμα να μιλούνε-
    που ξένα λέν πως είναι ό,τι χαλάτε'
    Όχι παιδιά μου! Όχι! Όχι αδέρφια!
    Μη σας αγγίζουν άστοχες κορώνες:
    αφού εγεννηθήκατε,όλα δικά σας είναι.

    Λοιπόν γκρεμίστε,σπάστε και σκοτώστε.

    Ξανά,ξανά,πάλι ξανά παιδιά μου
    ώσπου την τελευταία του ανάσα
    ο τελευταίος ν' αφήσει κρατολάτρης'
    ώσπου ο κάθε αδιάφορος πολίτης
    βοηθός σας ή να γίνει ή να πεθάνει.

    Ώσπου οι φαύλοι φαύλον να μη βρίσκουν
    θέση να πάρει κυβερνητική
    γιατί θα ξέρει πως η θεία ορμή σας
    επάνω του θα πέσει φοβερή.

    Το φαύλο Χάος τους διαλύστε.Τάξη
    θα πρέπει αδέρφια μου νάρθει στη χώρα

    για νάχει δεύτερη μιαν ευκαιρία
    η λευτεριά μέσα σ' αυτήν για να 'ρθει.


    Παράλληλα φροντίστε αδερφοί μου
    της εκκλησιάς το τέρας να σκοτώστε.

    Το τέρας που φαυλότερο είναι όλων
    μετά από το δεινόσαυρο του κράτους.

    Να κάνουν γάμους θέλουν οι παπάδες;
    Παντρέψτε τους με δίμετρο ένα λάκκο.

    Βαφτίσια θέλουνε:βουτήξετέ τους
    στο ίδιο τους το ανίερο το αίμα.

    Ευχέλαιο;Ευχές διαβάσετέ τους
    απ' τις νεκρώσιμες που μέχρι τώρα
    εκείνοι διάβαζαν και που με κείνες
    απ' των φτωχών το θάνατο πλουτίζαν.

    Ρίξτε το ασήκωτο θηρίο χάμου.
    που από το τίποτα έφτιαξε αυτό
    μία Ελλάδα που 'ναι στηριγμένη
    στο φόβο των ανθρώπων των κουτών.

    Διαλύσετε το φόβο των ανθρώπων
    κι η εκκλησία θα διαλυθεί ευθύς.

    Μα σεις καιρό δεν έχετε παιδιά μου
    για να διδάξετε την αφοβιά.

    Μαχαίρι φονικό έχετε μόνο
    κι απόφαση γερή-μ' αρκούν αυτά.

    Σκοτώστε μόνο σεις όχι παιδιά μου
    το φόβο των ανθρώπων,μα κι αυτούς
    που τον φυτέψανε μες στην ψυχή τους.

    Κι όταν το κράτος κι η εκκλησία πέσουν
    πού στήριγμα η φαυλότητα θα έβρει;

    Ο κάθε άνθρωπος,θεός και κράτος
    θάναι του ίδιου του του εαυτού
    κι αντίς του φόβου λεφτεριά γεμάτα
    ψυχή θα νιώθει,και κορμί,και νου.

    Γελούν στη δυστυχία σς οι φαύλοι.
    Φαίνεται πως δεν ξέρουν οι καυμένοι
    ότι αυτοί σας φτιάξαν όπως είστε-

    διεκδικητές αυτών που η κοινωνία
    κείνων που διαφεντεύουν σας χρωστάει.

    Πούναι η παιδεία που σας έχουν δώσει;
    Αγράμματους σας βγάζουν τα σχολεία.

    Πού είναι οι δουλειές που θα δουλέψτε;
    Χρήμα στις τσέπες γίνανε των φαύλων.

    Και πού-πού είναι η ελευθερία
    ν' ανθίστε μέσα της αγνοί σαν κρίνα;

    Και πού η δικιοσύνη;-ού η ειρήνη;

    Σας έχουνε κλεισμένους μες σε σπίτια
    που ήλιο και ουρανό ποτέ δε βλέπουν.
    Και πώς το μάτι σας μακριά θ' απλώνει
    πλαταίνοντας του νου τα μονοπάτια;

    Μια γειτονιά σας έχουνε να ζείτε
    όπως πετάν τους χοίρους μες στη λάσπη
    και μέσα κει,μαζί με χοίρους άλλους
    μακριά 'πο καθαριότητα και φώτα
    κι απ' του πολιτισμού όποιες ανέσεις,
    μακριά από γέλιο κι ευθυμία και γλέντι
    μακριά 'πο κάθε ανθρώπινο κι ωραίο,
    σας κρύβουν όλα τα καλά του κόσμου
    και τα στραβά του μοναχά σας δίνουν.

    Κι αυτό το κάνουνε γιατί σας θέλουν
    σφαχτάρια στο απαίσιο τους σφαγείο
    κι 'αβουλους,και τελείως υποταγμένους
    και μια ψυχή ζητάνε να σας πλάσουν
    νεκροταφείο νύχτα που θυμίζει.

    Και πώς κανείς που όπλα δεν έχει άλλα
    παρά του σκότους την τυφλή μανία
    θα πολεμήσει αυτούς που τον τυφλώνουν
    παρά σκοτώνοντας και καταλώντας
    ό,τι σ΄αυτή τον έφερε τη θέση;

    Πώς σέβας σεις θα δείξετε παιδιά μου
    σε τέτοιους φοβερούς αιματοπότες
    που το δικό σας πίνουνε το αίμα
    κι απ' τις δικές σας τρέφονται τις σάρκες;

    Έτσι στης φύσης τη φροντίδα μόνο
    αφήνοντάς σας για να μεγαλώστε
    τι άλλο θα γινόσαστε από φύση
    που άγνωστη γι αυτήν η λύπηση είναι
    και καταιγίδες και σεισμούς μονάχα
    και δίνες και καταστροφές γνωρίζει;

    Αυτών δημιούργημα είστε παιδιά μου
    κι ό,τι από σας θα πάθουνε τα κτήνη
    που έτσι εκδικητές σας έχουν φτιάξει
    το θέλαν-το γυρεύαν-το ζητούσαν

    Φτιάχνοντας σας εφτιάχναν το χαμό τους-
    της δικιοσύνης φκιάναν το μαχαίρι
    που το λαιμό τους τον παχύ θα κόψει.

    Μα να το πούνε αυτό μην καρτερείτε.
    Χίλιες και δυο θα κάνουν ρεβεράντζες
    και χίλιες δυο θα σκαρφιστούνε ιδέες
    για να σας κάνουνε να κάντε πίσω.
    Για να σας πουν πως άδικοι είστε τάχα-
    εσείς που τ' άδικο εκεινών σας πνίγει-
    κι ότι δε φταιν αυτοί για την κατάντια
    όπου σας έχουνε καταντημένους.

    Και τα μεγάλα τους θα πούνε λόγια
    και τα μεγάλα τους θα βάλουν μέσα
    για να σας αποτρέψουν απ' την άγια
    τη βια που μοναχά εκείνη ξέρει
    διπλόκοπο κραδαίνοντας μαχαίρι
    το δίκιο μες στην πλάση να μοιράζει
    και κάθε τι στραβό να το ισιάζει.

    Τι τάχα θέλαν από σας παιδιά μου;
    Ευχαριστώ περίμεναν ν' ακούσουν;

    Λοιπόν σκοτώστε,κάψτε,καταστρέψτε,
    Αλύπητα μες στου χαμού πετάξτε
    το βάραθρο τον κάθε τύραννό σας.
    Το αίμα πίσω πάρτε το δικό σας
    που χρόνια τώρα οι άνομοι σας πίνουν.

    Σκοτώστε.Την πατρίδα θεμελιώστε
    τη νέα σας στο χώμα πάνω εκείνο
    που τα κορμιά για λίπασμά του θα 'χει
    των εκμεταλλευτών σας. Τότε μόνο
    σα δέντρο αχάλαστο μες στους αιώνες
    η νέα η πατρίδα σας θα θάλλει
    και σ' όλους σας γλυκούς καρπούς θα δίνει.

    Όμως οι ξένοι τι σας φταιν παιδιά μου;

    Γεμάτο είναι το σπίτι σας με βρώμα-
    να καθαρίστε ξένα θέτε σπίτια;

    Δε βλέπετε κυβέρνηση μιαρή;

    Δε βλέπετε αχρείους εργοστασιάρχες;

    Δε βλέπετε ιδιοκτήτες τραπεζών;

    Χωροφυλάκους μπράβους των τυράννων;

    Πρωθυπουργό δε βλέπετε σαν κλώσσα
    χλια να κρατάει κάτω απ' τα φτερά του
    αυγά που νέους δυνάστες εκκολάπτουν;

    Εφοπλιστές; Μεγαλοβιομηχάνους;

    Ανώτερους υπάλληλους του κράτους;

    Δε βλέπετε παπάδες;Και δασκάλους
    δε βλέπετε τους νέους μας που στραβώνουν;

    Δε βλέπετε κατόχους ακινήτων
    καθέναν τους φτωχών χιλιάδων θύτη;

    Σάπιες δε βλέπετε τηλεοράσεις;

    Ραδιόφωνα στο κέρδος ρυθμισμένα;

    Δε βλέπετε προέδρους;Νομοθέτες;

    Δε βλέπετε..Δε βλέπετε..Τι θέτε
    και πάτε και σκοτώνετε τους ξένους;
    Θάταν σαν οι αλβανοί να τάχαν βάλει
    με του δικού μας κράτους τους δυνάστες-
    ανόητοι δε θα λέγατε πως είναι;)

    Μπορείτε σεις ν' αλλάξετε τον κόσμο;
    Ακόμα όχι-είστε μικροί' μα όμως
    μπορείτε την πατρίδα σας ν' αλλάξτε.

    Λοιπόν χτυπάτε ντόπιους μόνο στόχους.

    Στη γη για να χωθούν οι πλουτοκράτες.
    Λίγο οι φονιάδες μας για να σκεφτούνε-
    όσο προλάβουν πριν τους χάσετε όλους.
    Τρόμο να νιώσουν οι βασανιστές μας
    κι όλοι να δούνε πως υπάρχουν κάποιοι
    που όχι νιώσανε την κοροιδία,
    μα και που βάλθηκαν να τη χαλάσουν.

    Οχυρωθήκανε πίσω απ' τους νόμους-
    που άδικο λεν το δίκιο,την ειρήνη
    πόλεμο τη βαφτίζουνε,και βάζουν
    στη λευτεριά δουλείας ετικέττα-
    κι από κει πίσω λεν,μας κυβερνάνε.

    Κι έρχεται ο ένας και αλλάζει ό,τι
    ο προηγούμενός του είχε κάνει
    κι έρχεται ο άλλος και αφού ύφος πάρει
    " ο λαός μας.."λέει. "η δημοκρατία..",
    "για το καλό αυτού του τόπου.." λέει..

    Και από μέσα του: "καλά κρατάμε,
    αφού σα χάχες ό,τι λέμε ακούνε.."
    και: " η δημοκραατία",λενε,"αυτό 'ναι:
    να κυβερνάν αυτοί που πλειοψηφίσαν".

    Κι αν κανενός σα μια σκια περάσει
    απ' το μυαλό του αλήθειας μια ιδέα
    μες στης πλειοψηφίας τηνε πνίγει
    το τέλμα,και στην άνετη βολή του.

    Κι οι υπουργοί στο χρήμα κολυμπάνε
    και μέσα κει φωνές φτωχών δε φτάνουν.

    Α! ι όταν θα ξυπνήσει ο λαός μας
    πού θα κρυφτούνε οι εκμεταλλευτές του;

    Και κλέβουνε οι βουλευτές και κλέβουν..
    κι οι υπουργοί αδικούνε..κι αδικούνε..

    Και ο πρωθυπουργός,καλός μαέστρος
    όλους καθοδηγεί και συγκαλύπτει..

    Και στο φαί όταν πάνω τσακωθούνε
    ποιος το περσότερο φαί θα φάει,
    "ιδού!",φωνάζουν οι άθλιοι,"εμείς πράξη
    έχουμε κάνει τη δημοκρατία-
    καθένας έχει τη δική του γνώμη
    να μοιραστεί το πλιάτσικο πώς πρέπει!"

    Ναι,από πίσω κρύβονται απ' τους νόμους
    και λενε από κει πως κυβερνάνε.

    Όμως εσείς το ξέρετε παιδιά μου-
    ούτε κυβέρνηση ειν' αυτή ούτε νόμοι.
    Κι ο μόνος νόμος που υπάρχει πάντα:
    αφού κανείς γεννήθηκε,όλα δικά του είναι.

    Μα εκείνοι από τέτια δεν ακούνε
    κι όταν η δικιοσύνη σας χτυπήσει,

    εκείνοι μαζεμένοι στη Βουλή τους
    θ αλληλοσυλλυπούνται σοβαροί
    ενώ τα μνήματα γεμάτα είναι
    με ανθρώπους που αυτοί έχουν σκοτώσει.

    Κι άρθρα θα γράφουν στις εφημερίδες
    και στις τηλεοράσεις θα γαυριούν
    χωρίς να σκέφτωνται ούτε στιγμή
    ότι μ' αυτά που γράφουν και που λένε
    τρομοκρατούν των πολιτών τα πλήθη
    που βλέπουνε τα όπλα πως κρατάν
    άνοα όντα,που μυαλό δεν έχουν
    ούτε για να μπορέσουν να σκεφτούνε
    ότι παράλογα είναι όσα λένε
    και για νηπίων ακόμα λογική.

    Γι αυτό σας λέω παιδιά μου,άλλο
    να σας σκοτωνουνε μη τους αφήστε.

    Σκοτώστε τους πρωτύτερα εσείς
    να μείνετε αν θέτε ζωντανοί,
    και όχι μόνο,μα και να μπορέστε
    πάνω στη γη ετούτηνε να ζείστε
    όπως σε όντα ανθρώπινα ταιριάζει.

    Σκοτώστε,καταστρέψτε-αφανίστε
    κάνετε σκόνη ό,τι σας στερούν
    και μην ακούτε τους μωρούς που λένε
    όσα χαλάτε πως δικά τους είναι -
    στον ήλιο αφού φανήκατε ,όλα δικά σας είναι.

    Όλοι αυτοί παιδιά μου,στο βιβλίο
    που της ψυχής ο ψηλός πύργος δένει
    θέση δεν έχουν-άφωτοι και κρύοι
    θα πάνε στο χαμό,σαν να μην είχαν
    καθόλου υπάρξει. Στ' Άϋλου τα Πλάτια-
    στα Αιώνια κι Άναρχά Του τα παλάτια
    που σύμπαντα και κόσμους δε μετράνε-
    θέση γι αυτούς δεν είναι κρατημένη

    Αδιάφορα οι καιροί θα τους μετρήσουν
    σαν σάρκες σάπιες,όπως τα ψοφίμια
    που συναντάει στο δρόμο του ο διαβάτης.
    Και τόσο το μυαλό τους λίγο κόβει
    που δε γνωρίζουνε πως ευτυχία
    υπάρχει μόνο αν όλοι ευτυχούνε.

    Και η χαρά ομπρέλλα πως δεν είναι
    κάποιον να προστατεύει απ' τη βροχή
    αλλά ένα υπόστεγο τεράστιο
    που κάτω του ολ' οι άνθρωποι στεγνοί.

    Και ούτε κάνουνε ποτέ τη σκέψη-
    γιατί δεν τους συμφέρει όπως αυτοί
    άνομα το "συμφέρει" εννοούνε-
    ότι κανείς στον άλλο δε χρωστάει-
    πως όλα έχουν στον άνθρωπο δοθεί
    δικά του,μόνο που έχει γεννηθεί.

    Μα όχι! Κι έτσι,αυτοί που' ναι ταγμένοι
    της ευτυχίας των λαών φρουροί
    αυτοί στη δυστυχία όλους βυθίζουν.

    Μ' αυτό που από κείνων δεν περνάει
    ούτε στιγμή το φαύλο το μυαλό,
    για σας μια συνεχής είναι φροντίδα
    κι ένας μεγάλος πόθος στην ψυχή.

    Γι αυτό παιδιά μου μη λεφτό σταθείτε
    μόνο χτυπάτε,σπάσετε,σκοτώστε.
    Και διόλου μην ακούτε τους μωρούς
    που λένε πως δικές τους περιουσίες
    ειν' ό,τι εσείς χαλάτε στην ορμή σας-
    αφού στη γη φανήκατε,όλα δικά σας είναι.

    Κυττάχτε τους αλήτες βουλευτές μας
    κυττάτε τους αισχρούς μας υπουργούς
    Όποια να κάνουνε βρωμιά θελήσουν
    νόμο την κάνουν και αυτήν ασπίδα
    έχουν και αποκρούουν μ' ευκολία
    όποιαν επίκριση για τη βρωμιά τους,
    παράνομον βαφτίζοντας εκείνον
    που όντας από το δίκιο του πνιγμένος
    και κάτω από το πέλμα τους λυωτός,
    τολμάει τους φαύλους να κατηγορήσει.

    Και πώς κανείς μπροστά μπορεί να έβγει
    στα κτήνη,την αλήθεια για να πει
    που όταν απ΄ το κοπάδι ξεστρατίσει
    του τάφου τον τυλίγει η σιωπή..

    Μόνον εσείς λεβέντες μου μπορείτε
    να το βροντοφωνάξετε παντού
    το δίκιο του μικρού και του φτωχού.

    Και το μπιστόλι ακούγεται μακριάθε
    κι ο κρότος του ανήσυχους πολύ
    κάνει τους φταίχτες που η σειρά καθένας
    το ξέρει ότι φτάνει και γι αυτόν.

    Κι είναι για κλάμματα μαζί και γέλια
    ο κάθε υπεύθυνος,σαν προσπαθεί
    να πείσει τους εταίρους της Ευρώπης
    ότι κανένας τους δεν κινδυνεύει
    αν στην πατρίδα μας ήθελ' ερθεί.

    Όμως σ' αυτό δικιώστε τους παιδιά μου.

    Τη ρήση τους αλήθεια κάντε αυτή.

    Παιδιά μου κάντε ασφαλή τη χώρα
    για κάθε ξένον που εδώ θαρθεί.

    Όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι
    τύραννοι,τάχατες για το καλό
    της χώρας- γιατί η χώρα η σάπια ετούτη
    της πρέπει ξεθεμέλιωμα γερό-
    μα μόνο αυτής' οι άλλες δε σας φταίνε.

    Γι αυτό παιδιά μου εσάς,να μη τους ξένους
    το τιμωρό σας τ' όπλο σημαδέψει.-
    τάχα στον τόπο σας καλά ειν' όλα
    και δεν περσεύουνε σε σας οι κλέφτες
    κι οι εκμεταλλευτές κι οι δολοφόνοι;

    Οι ξένοι αν θέλουνε να μας αρμέγουν
    δε φταίνε αυτοί αλλά εκείνοι φταίνε
    που την πατρίδα κάναν αγελάδα.

    Κι αυτό παιδιά μου δεν το κάναν ξένοι-
    δικοί μας είναι οι σπερματεγχύτες
    που την 'ποταγή στον ταύρο εμπάσαν
    και δούλη σας εδώσαν μια πατρίδα.

    Μη ξένους βλάψετε λοιπόν παιδιά μου
    όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι
    οι βρωμεροί- αλλά,γιατί,παιδιά μου,
    σε τίποτα οι ξένοι δε σας φταινε.

    Κι όταν χτυπάτε ξένους,τότε οι ντόπιοι
    στόχος θαρρεύουν πως δεν είναι αυτοί,
    και πιότερο κακό στον τόπο κάνουν
    και πιότερο στραπάτσο στο λαό.

    Ο ίδιος ο λαός της κάθε χώρας
    είναι για την κατάντια του που φταίει
    κι ο ίδιος είναι πάλι που ευτυχία
    θα φέρει στο δικό του σπιτικό.
    .
    Το χώρον όπου ζείτε καθαρίστε
    από την κόπρο κι απ' τη δυσωδία.

    Γι αυτό παιδιά μου,με καλό σα ρθείτε
    αφήστε ήσυχες τις άλλες χώρες-
    σε τίποτα εκείνες δε σας φταίνε-
    σε τίποτα-το λέω πάλι,πάλι,
    για να το νιώστε μέσα σας βαθιά σας.


    Εσάς σας φταίνε οι άθλιοι οι υπουργοί σας
    και του δικού σας του λαού οι ληστές.

    Βασανιστές αν θέλετε να βρείτε
    πρέπει να πάτε στο εξωτερικό;

    Ή τύραννους;ή τάχα δολοφόνους;

    Κι αν θέτε δολοφόνους λαών ξένων
    ιδού εμείς που τα Βαλκάνια τ' άλλα
    τα κλέβουμε και οικτρά τα λεηλατούμε.

    Κι αν εκμεταλλευτές θέτε ανθρώπων,
    να! οι δικοί μας οι μεγάλοι φαύλοι
    που το αίμα πίνουνε των βαλκανίων.

    Γιατί αδέρφια μου να μη γκρεμίστε
    όλα τα όρθια μες σ' αυτό το κράτος;

    Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
    απόνα κράτος που ο πρωθυοπουργός του
    είναι από το λαόν αποκομμένος
    όπως κεφάλι απ' το κορμί του είναι-
    κεφάλι μάλιστα άμυαλο παιδιά μου;

    Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
    απόνα κράτος που οι βουλευτές του
    προεκλογικά μοιράζουνε παπούτσια
    όλα δεξά ή ζερβά,κι υπόσχονται ότι
    του παπουτσιού θα δώσουνε το ταίρι
    αν βουλευτές τους βγάλει ο λαός;

    Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
    απόνα κράτος όπου οι υπουργοί του
    όχι προβλήματα μόνο δε λύνουν
    μα τα βοηθάν χειρότερα να γίνουν;

    Τι αξίζει 'άραγε να μείνει όρθιο
    απόνα κράτος που η κυβέρνησή του
    του αγράμματου λαού το ενδιαφέρον
    το στρέφει σε ασήμαντα κανάλια
    κι αποστερεύει έτσι το ποτάμι
    από τη δύναμη κι απ' την οργή του
    που αυτούς τους ίδιους πρώτα θα χαλούσε;
    Κι ακόμα-δυστυχώς-την ίδια αξίζει
    την τύχη να 'χει κι ο λαός αυτός
    που δέχεται ανδράποδο να γινει
    των υπουργοποιημένων σας τυράννων.

    Τι ν' απομείνει άραγε αξίζει
    από πατρίδα που τα δυο παιδιά της
    μες στα χρυσά και στα μετάξια τάχει
    και τ΄άλλα εκατό τ' αφήνει έρμα
    να τα ρημάζουνε τα δυο εκείνα;

    Τι ν' απομείνει αξίζει απόνα κράτος
    που οι αδίστακτοί του κυβερνήτες
    τους ολιγοφρενείς έχουνε βάλει
    να διαδηλώνουν για το περιβάλλον
    ώστε ανενόχλητοι από κανέναν
    άνετα εκείνοι να το καταστρέφουν;

    Τι ν' απομείνει αξίζει απόνα κράτος
    που νόμους κάνει άδικους και φαύλους
    κομμένους και ραμμένους με τα μέτρα
    των εκμεταλλευτών νομοθετούντων;

    Τι κράτος ειναι αυτό που η παιδεία
    στη νηπιακή της βρίσκεται ηλικία;

    Που οι πολίτες κλέβει ένας τον άλλο
    σε κοινωνία μια μέσα που δικιώνει
    τον μεγαλύτερο πάντοτε κλέφτη;

    Κι αν βρείτε τίποτα σ' αυτή τη χώρα
    νάναι καλό,
    νάχετε την κατάρα μου αν το κάψτε.
    Μ' αν βρείτε να το πείτε και σε μένα
    για να χαρώ
    και πια μολύβι και χαρτί ν' αφήσω
    κι ολόθερμα να τρέξω προς τα κει

    και το καλό καλύτερο να κάνω
    η δύναμή μου όσο το μπορεί.

    Μ' αν δε γκρεμίστε ό,τι όρθιο στέκει
    και ό,τι άκαυτο αν δεν το κάψτε
    κι αν ζωντανό θ' αφείστε ό,τι σας τρώει
    τότε η κατάρα θα σας ακλουθάει
    και η δική μου κι όλου του λαού.

    Και θά 'σαστε και σεις σαν όλους κείνους
    που υποσχέσεις δίνουν παχουλές
    και άτιμα μετά τις παίρνουν πίσω-
    γιατί ο λαός σωτήρες θα σας νιώθει
    από του κράτους την παληανθρωπιά
    και λυτρωτές απ' τα δεσμά που οι φαύλοι
    μ' αυτά υποταγμένον τον κρατούν.


    Λοιπόν τι θέλουνε όσοι σας λένε
    φρένο να βάλτε στη χαλάστρα ορμή σας
    κι όρθιο ν' αφήστε κάτι μες στη χώρα;-
    μέσα στη χώρα που οι κάτοικοί της
    ζούνε χωρίς ασφάλεια για το μέλλον
    όμως με φόβο κι άγχος για το τώρα,
    και σα σκυλιά πεθαίνουνε στους δρόμους

    ή σε φριχτά νοσοκομεία μέσα
    απέλπιδοι κι αβόηθητοι και μόνοι;

    Γιατί ν' αφήστε όρθιο ένα κτίσμα
    που οι φτωχοί το συντηρούν με ιδρώτα
    για να γλεντούνε μέσα του οι φαύλοι;

    Γιατί μια τράπεζα ν' αφήστε όρθια
    όπου φυλάει τα λεφτά σας όχι
    μα την ανέχεια σας μόνο φυλάει;

    Γιατί ν' αφείστε άκαυτο εν' αμάξι
    αφού πάνω στις ρόδες του κυλάει
    τα ρομποτένια σώματα των φαύλων
    ενώ οι ίδιες του εκείνες ρόδες
    καθημερνά εσάς παιδιά μου λυώνουν;

    Γιατί εν' άγαλμα ν' αφείστε όρθιο
    απ' όσα οι φαύλοι κάνουν πως θαυμάζουν
    αφού εκείνο τ' άγαλμα δεν είναι
    παρά μιαρός ακόμα ένας κρίκος
    απ' τις δυσβάσταχτη την αλυσίδα
    που κτήνη απάνθρωπα μ' αυτή σας δενουν;

    Γιατί να μη χτυπείστε τα μουσεία
    πού μακριά σας έχουν αφημένους
    από τη γαληνήν απόλαυσή τους

    κι αφού κάθε έκθεμά τους εκεί μέσα
    την αποξένωσή σας από κείνο
    εκμεταλλεύεται για να υπάρξει;

    Γιατί πολιτικούς να μη χτυπείστε
    αφού πολιτική γι αυτούς δεν είναι
    του κυβερνάν η τέχνη,μα η τέχνη
    τ' άτοπα ν' αποφεύγουν όταν κάποιοι
    να τους στριμώξουν πάνε,και με λόγια
    κι ενέργειες όσο ανήθικες και φαύλες,
    να καταφέρνουνε να τους κρατούνε
    κι αυτούς υποταγμένους σαν τους άλλους-
    κι όταν οι τέτιες ικανότητές τους
    είναι και το κριτήριο που με κείνο
    τους μπράβους του ο υπουργός διαλέγει
    και ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του;

    Βουλή! Του δίκιου το νεκροταφείο!

    Του αστισμού το αισχρό το μονοπώλιο!

    Το λίπασμα του αιματοπότη-κράτους!

    Η ανίερη σφηκοφωλιά του πλούτου!

    Βάλτε φωτιά παιδιά μου στη Βουλή τους.

    Φωτιά μια βάλτε όσο αρκεί μεγάλη
    για να τους κάψτε όλους εκεί μέσα
    την ώρα πάνω που ιεροσυλούνε-
    όπως οι κλέφτες πιάνονται στα πράσα.

    Γιατί μία Βουλή να σεβαστείτε
    που βέβηλα την απαρτίζουν όντα;

    Όντα χωρίς σκοπό,χωρίς αιτία
    χωρίς ιδανικά κι αρχές και ήθη,
    όντα η εξυπνάδα τους που φτάνει
    να υποτάσσουν στο μικρό συμφέρον
    ιδανικά,καθήκον,αξιοπρέπεια;

    Που φτιάχνουν νόμους που τους εφαρμόζουν
    όταν στο πορτοφόλι τους συμφέρει
    κι όταν δεν τους συμφέρει τους ξεχνάνε
    και είναι σαν ποτέ να μην υπήρξαν.

    Και λένε-οι γελοίοι-δημοκρατία
    πως είναι να εφαρμόζωνται οι νόμοι.

    Τίποτα-όχι-τίποτα παιδιά μου
    όσο καλή κανείς κι αν έχει πίστη
    δε θάβρει για να σώσει να μπορέσει
    όλους αυτούς από την εκδικήτρα
    κι ελπιδοφόρα νεανικήν ορμή σας.

    Αν ήταν να υπομείνετε παιδιά μου

    φτώχεια,και αλυσίδες και αθλιότη
    ώστε η γενιά μετά από σας που θάρθει
    να ζήσει ανθρώπινα κι ευτυχισμένα-
    κι έτσι για πάντα στους μετά αιώνες-
    τότε θα σας συμβούλευα ηρεμία
    κι υποταγή,κι υπομονή σε όλα
    τα βάσανα που οι φαύλοι σας φορτώνουν.

    Αλλ' όμως πέρασαν γενιές χιλιάδες
    και τίποτε δεν έχει διόλου αλλάξει'
    κι αν κι η δική σας η γενιά εκδικήτρα
    μεσα στον κόσμο μας δεν θα υπάρξει
    που με φωτιά και με σπαθί στο χέρι
    τ' άδικο και το βρώμικο θα κάψει
    έτσι πικρά τα χρόνια θα κυλήσουν
    εκείνων που μετά από σας θαρθούνε..

    Γι αυτό χτυπάτε-κάψτε-αφανίστε-
    του μέλλοντος εσείς ο σπόρος είστε.

    Με βια ελληνική νεολαία χτύπα!

    Σκότωνε κι ας φωνάζουν οι φυλλάδες
    και ας ωρύονται οι μεγαλουσιάνοι.

    Εκείνοι μόνο είν' οι εγκληματίες
    που δρόμους καρμανιόλες διατηρώντας
    σκοτώνουνε δεκάδες τη βδομάδα.

    Και πλήρωσε ποτέ γι αυτό κανείς τους;

    Οι πληρωμένοι τους κοντυλοφόροι
    ξεσπάθωσαν ποτέ να στιγματίσουν
    τον ανελέητο φρικώδη τρόμο
    που τις ψυχές των οδηγών γεμίζει
    κάθε που πίσω είναι απ' το τιμόνι;

    Οι αστυνόμοι πήγανε να πιάσουν
    αυτούς τους δήμιους που έχουν αφήσει
    τους δρόμους στο φριχτό που έχουν χάλι;


    Με βια ελληνική νεολαία χτύπα!

    Σκοτώστε αδέρφια μου! -ολλούς θανάτους
    ακόμα οι κανάγιες μας χρωστάνε.

    Κανένας δε μιλάει.Όλοι τους είναι
    τόσο ανήθικοι και διεφθαρμένοι
    ώστε όλα αυτά για φυσικά τους μοιάζουν
    και μόνο υψώνουν τη γελοία φωνή τους
    σε σας ενάντια τιμημένα αδέρφια
    που από μακριά να φτάνετε σας βλέπουν.

    Σκοτώσετε αδέρφια! 'έτια ζώα
    έτσι παχύδερμα καθώς εκείνοι

    δε νιώθουν φόνους δυο και τρεις και πέντε-
    χύστε ποτάμι αδέρφια μου το αίμα.

    Μόνο νεκροί αυτοί δε θα μας βλάφτουν.

    Ο θάνατός τους η ζωή μας είναι.

    Μια κοινωνία εχτίσαν υπανθρώπων
    οι φαύλοι,και δουλεύει αυτή για κείνους.

    Και αγαθά και χρήμα τους γεμίζει,
    ενώ αυτή τα πάνδεινα υποφέρει,
    είτε στη ζωή την καθημερινή της
    ή στα μεγάλα και τα υψηλά της.

    Τάχα παιδιά μου έχουν μυαλό καθόλου
    της χώρας τούτης δω οι κυβερνήτες
    όταν δηλώνουν πως τους βλέπει η Ευρώπη
    σαν ίσους και για τούτο τους εδέχτη;

    Δεν ξέρουνε πως θέλει ο ευρωπαίος
    σε διακοπές να πάει το καλοκαίρι
    και το πρωί πριν φύγει στη δουλειά του
    να του γυαλίσει κάποιος τα παπούτσια;

    Και δεν τους κόβει ούτε τόσο λίγο
    να καταλάβουνε πως η Ευρώπη
    λούστρους και σερβιτόρους της τους θέλει;

    Μα όχι,αυτό καλά το εννοούνε.

    Μα το ατομικό τους το συμφέρον
    είναι που στην Ευρώπη τους τραβάει
    σέρνοντας πίσω τους κι εμάς μαζί τους.

    Και βάφτηκαν και σιάχτηκαν απόξω
    ενώ καταβρωμάνε από μέσα
    και κοροιδέψαν τάχα την Ευρώπη'
    κι αυτή τους 'δέχτη-τάχα όπως οι τρώες
    που από το Δούρειο Ίππο την επάθαν.

    Ω! Οι βρωμεροί! Που στίψανε τους δόλιους
    τους μετανάστες πούρθανε απέξω
    και το αίμα τους τους στύλωσε λιγάκι...

    και που η Ευρώπη χτίστες της τους έχει
    για να της φτιάξουνε το εξοχικό της..

    Ω! οι βρωμεροί! δεν ξέρουν τάχα ότι
    το αλλοδαπό τελειώνει κάποτε αίμα
    και κάποτε τα χρήματα στερεύουν;

    Πού θα κρυφτούνε τότε οι αστείοι,
    όταν οι ευρωπαίοι στο δεκαπλάσιο
    τα όσα τους δώσανε θα τους ζητήσουν;

    Να μπούνε θέλουν στην Ευρώπη οι άθλιοι.
    Μα σύγκριση με κείνην δεν υπάρχει.

    Της κοινωνίας τους κάθε τομέας
    και μια παράλειψη-κι από ένα λάθος.

    Της ζωής τους της δημόσιας κάθε τμήμα
    μία παληαθρωπιά και μια ασυνέπεια.

    Τα υπουργεία τους είναι καθένα
    συνάξεις ανεπρόκοπων κηφήνων.

    Μα μήπως κι ο λαός καλλίτερός τους;
    Λαός που δε σηκώνεται να διώξει
    τον καταπατητή των χωραφιών του
    ό,τι και να τραβάει του αξίζει.

    Μα σεις παιδιά μου του λαού δεν είστε
    κομμάτι από τα σάπια κρέατά του
    μα το γερό του είσαστ' εσείς το μέρος
    που μόνο αυτό αλώβητο έχει μείνει
    από τη γάγγραινα και τη σαπίλα.

    Γι αυτό διπλή κι η πάλη κι ο σκοπός σας:
    από τη μια το τέρας να νικείστε
    κι από την άλλη την υγειά να δώστε
    κόβοντας της πατρίδας κάθε σάπιο
    κι αναγεννώντας το γερό κι ωραίο.

    Γι αυτό,το τέρας άλυπα χτυπάτε.

    Κι όταν μ' αυτό τελειώστε,τότε αδράξτε
    τον άβουλο λαό και μάθετέ τον
    τα δίκια του να ξέρει να προασπίζει
    κι όχι νωθρός και άβουλος να στέκει
    όταν τον κλέβουν και τον αδικούνε.

    "Είμαστε πρώτοι", λένε, "στα Βαλκάνια".

    Λοιπόν;Κι ο λύκος μες στ' αρνιά είναι πρώτος.

    Για κείνους που αυτό έχουν πετύχει-
    για τέτια μια πρωτιά μόνο-αξίζει
    ίχνος των τέτοιων "πρώτων" να μη μείνει.

    Πρώτοι στο κλέψιμο τόσων γειτόνων..

    Πρώτοι στην άκρατη εκμετάλλευσή τους..

    Δέκα από τις επιχειρήσεις λένε
    της χώρας μας,στην πρώτη διακοσάδα
    βρίσκονται των παγκόσμιων κλεφταράδων.

    Κι επαίρονται γι αυτό' μα τούτο μόνο
    αιτία οι δέκα αυτές οι εταιρείες
    να σβύσουν απ' της ύπαρξης το χάρτη,
    γιατί με το αίμα του λαού ψηλώνουν
    και με τη δυστυχία του χοντραίνουν.

    Κάντε παιδιά,με το καλό σα 'ρθείτε,
    σαν πάλι θάρθουνε τα χελιδόνια
    φονιά κανένα ζωντανόν μη βρούνε
    κι απείραχτα να κελαδούν στα κλώνια.

    Κάντε παιδιά μου ο χιονιάς σα φτάσει
    ο βασιλιάς του κρύου στη χώρα νάναι-
    το στέμμα αυτός του πάγου να φορά
    και όχι φαύλων οι καρδιές να το φοράνε.

    Κάντε παιδιά μου ώστε το καλοκαίρι
    να μην εβρεί στη χώρα μας τη φτώχεια-
    οι φαύλοι ως τότε νάχουνε πιαστεί
    στου χάρου τ' άλυγα κι αιώνια βρόχια.

    Κι όταν του φθινοπώρου η βροχή
    τα κίτρινα των δέντρων δέρνει φύλλα
    κάντε παιδιά μου να χτυπάει μαζί
    των κουφαριών των φαύλων τη σαπίλα.

    Χτυπείστε την κυβέρνηση παιδιά μου-
    το ψάρι απ' το κεφάλι του βρωμάει.

    Δρεπάνι γίνετε όχι του θέρου
    μα δρέπανο στου χάροντα το χέρι
    που η ψυχή του να οδηγάει το χάρο
    σ' όλους τους φαύλους το χαμό να φέρει.

    Μιλούνε οι αχρείοι για την Ευρώπη,
    και για ταχύτητες μιλάνε πρώτες,
    και για σκληρούς επαίρονται πυρήνες.

    Μα ούτε σκουπίδι κάτω από τη ρόδα
    του άρματος των ευρωπαίων δεν είναι.

    Τάχατες την αλήθεια δε γνωρίζουν;

    Και βέβαια τη γνωρίζουν,μα το λένε
    για τους Σταυρίδηδες και για τις Πλώτες-
    τις μηχανές αυτές που τις ταίζουν
    με λόγια ηχηρά,που αυτές τα κάνουν
    χειροκροτήματα,ιαχές και ψήφους.

    Όμως εσείς παιδιά μου δεν μπορείτε
    τέτιες βλακείες να λέγωνται ν' ακούτε.

    Σεις,του αγνού του λόγου οι πρωτοπόροι,
    της αγανάκτησης το ξίφος πάρτε
    κι όσους μας κυβερνάνε αφανίστε
    βλακείες ποτέ μη τέτιες ακουστούνε.

    Εσάς το μέλημά σας μόνο νάναι
    αυτοί της αδικιάς που το μαχαίρι
    μες στην καρδιά ολόισα τους πονάει
    και στο κεφάλι τους μυαλό υπάρχει
    κι αίστημα στην ψυχή και φως στο μάτι.

    Οι άλλοι σαβούρα είναι της πατρίδας
    κι όπου θα γείρει το καράβι πάνε.

    Χτυπείστε την κυβέρνηση παιδιά μου-
    το ψάρι απ' το κεφάλι του βρωμάει.

    Τους πλούσιους και τους φαύλους αφανίστε.
    Και μην ακούτε που σας λένε ότι
    ξένα είναι τ' αυτοκίνητα που καίτε,
    κι οι τράπεζες,κι οι βίλλες και τα σπίτια.

    Μια και καλή μες στο μυαλό παιδιά μου
    ετούτη τη μεγάλη αλήθεια βάλτε:
    όποιος στη γη εγεννήθηκε,δικά του όλα είναι.

    Υπάρχει ένα βιβλίο που εντός του
    οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων
    Μέσα του μέχρι τώρα είναι γραμμένα
    παιδιά μου,μόνο οι πράξεις των μεγάλων
    που τους λαούς τους σώσαν απ' τον πλούτο.

    Όλα τα πριν δεν εκριθήκαν άξια
    αφού από κείνα τίποτα δεν είχε
    την ανθρωπιά του ανθρώπου για σκοπό του.

    Γεμίστε τις σελίδες του παιδιά μου.
    Κάθε σας σφαίρα φονική,σελίδα'
    κάθε εμπρησμός καφάλαιο λαμπρό'

    Γεμίστε τις σελίδες του παιδιά μου.

    Κάθε σας χτύπημα στου πλούτου ενάντια
    το λιπαρό κορμί,και στων τυράννων
    των ντόπιων το ατέλειωτο το σμάρι
    φως γίνεται και πνεύμα που σε κείνα
    μέσα βουτώντας των αιρών η πέννα
    πλουτίζει το Μονάκριβο Βιβλίο
    για σας που μόνο μέσα του θα γράψει.

    Γραφτείτε στο βιβλίο αυτό παιδιά μου!



    Ξέρω πως όλ' αυτά που εγώ σας λέω
    τα 'χετε κιόλας αποφασισμένα.

    Καλό μυαλό και καλή δύναμη αδέρφια.


    ……………………

    ReplyDelete