Monday, April 14, 2008

Τα χρόνια της «χειρότερης νιότης»: Η ηλικία των τριάντα-κάτι στη σημερινή Ιταλία

Από τον Alessandro Di Lecce*

Μιλάνο- Αν το να είσαι νέος στις μέρες μας παρουσιάζεται από τον Ιταλό σκηνοθέτη Virzi με αιθέριο τρόπο και με μια διάθεση ειρωνίας στην ταινία του «Η ζωή σου εμπρός σου» (“Tutta la vita davanti”), όπου το «δράμα» των πρωταγωνιστών εξευγενίζεται από την καλλιτεχνική δημιουργία, τότε η πραγματικότητα που πλαισιώνει τις σημερινές ανησυχίες των Ιταλών νέων – λίγες μέρες πριν τις εκλογές – δεν περιέχει ούτε ίχνος ειρωνίας.

Ο καθηγητής Alessandro Rosina του Δημογραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Cattolica στο Μιλάνο παρουσίασε σε μια ομιλία του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, με θέμα «Το πορτραίτο των Ιταλών νέων κάτω από την ηλικία των 35», τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε ο ίδιος. Απεικονίζει το αμείλικτο τοπίο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νεολαίοι, οι οποίοι ναι μεν σπούδασαν με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με προσωρινές και επισφαλείς δουλειές. Είναι οι λεγόμενοι «bamboccioni» (μικρομέγαλοι), όπως τους αποκάλεσε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών.

Στην έρευνα παρουσιάζεται μια σειρά αρνητικών ενδείξεων, που τοποθετούν την κατάσταση της ιταλικής νεολαίας σχεδόν στο τέλος κάθε αντίστοιχου δείκτη κατάταξης και αξιολόγησης συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Rosina, "...οι νέοι της Ιταλίας έχουν τη μικρότερη πολιτική επιρροή σε όλη την Ευρώπη, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και τις χειρότερες δουλειές, αφού οι μισθοί τους συγκαταλέγονται στους χαμηλότερους. Η χώρα μας έχει το πιο άδικο ασφαλιστικό σύστημα συνταξιοδότησης και το υψηλότερο δημόσιο χρέος, που κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες γενιές".

Συγκριτικά λοιπόν με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες , οι νέοι της Ιταλίας είναι οι περισσότερο περιθωριοποιημένοι καθώς λόγω της φθίνουσας δημογραφικής τους εξέλιξης διαθέτουν τη μικρότερη επιρροή στην κοινωνία και την οικονομία και την πολιτική.

Οι λόγοι είναι εν μέρει τυχαίοι, αλλά κυρίως πολιτικοί. Πρώτ’ απ’ όλα, από δημογραφικής σκοπιάς, ο αριθμός των νέων ολοένα και φθίνει, μειώνοντας έτσι και τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων. «Στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 τα άτομα που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 15 με 24 ήταν διπλάσια σε σχέση με εκείνα που ανήκαν στην αντίστοιχη ομάδα των 65 με 74. Σήμερα, οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες είναι σχεδόν αριθμητικά ισοδύναμες».

Σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, οι νέοι κάτω των 25 ετών αποτελούν ποσοστό υψηλότερο από το 30% του πληθυσμού. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα που είδε το αντίστοιχο ποσοστό να πέφτει στο 25%. Επιπλέον, το μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερο στις μέρες μας από ό,τι στο παρελθόν, δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα εύρεσης εργασίας, εφόσον η αξιοκρατία απουσιάζει. «Είμαστε η μοναδική, γεωγραφικά μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπου στην ηλικιακή ομάδα των 15 με 25 μόλις ένας στους τέσσερις εργάζεται».

Υπάρχει, ωστόσο, και το βάρος και οι αδικίες του συστήματος συντάξεων. Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, «θα συνταξιοδοτηθούν σε μεγαλύτερη ηλικία και θα λάβουν μειωμένη σύνταξη κατά περίπου 20-30%».

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια δεν έθιξαν στο παραμικρό τα οικονομικά προνόμια των μεγαλύτερων γενεών με αποτέλεσμα να «επιβαρύνονται» σχεδόν εξολοκλήρου οι νέοι με τα χρέη που δημιούργησαν οι Ιταλοί μεσήλικες.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι είμαστε η Ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει τους λιγότερους δημόσιους πόρους για τους νέους της, τότε είναι λογικό που η οικογένεια εξακολουθεί να αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς και κοινωνικής στήριξης.

Οι διαθέσιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχευτούν προς τους νέους δεν είναι λίγοι. Δυστυχώς, όμως, απορροφούνται από το δημόσιο χρέος, που από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα (όταν βρισκόταν γύρω στο 60%) δε σταμάτησε να αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια παρέμεινε σταθερό, γύρω στο 104% του ΑΕΠ, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 1600 δισεκατομμύρια ευρώ, και ετήσιους τόκους ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (4.5% του ΑΕΠ). Αυτό είναι «περίπου το ποσοστό που τα άλλα κράτη καταθέτουν για τη στήριξη της νέας γενιάς – δηλαδή το μέλλον τους», αναφέρει ο Rosina.

Δυστυχώς, όσοι ενηλικιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κληρονόμησαν ένα τεράστιο χρέος που δε δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ παράλληλα δεν έχουν αποκομίσει τα οφέλη που τους αναλογούν.

Τώρα, λοιπόν, βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρέος αυτό. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι νέοι είναι εξαιρετικά άδικη γι’ αυτούς, εφόσον το τεράστιο χρέος δε δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τις δικές τους δυνατότητες, ούτε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά κυρίως για να προστατέψει τον τρόπο ζωής και την κοινωνική θέση των σημερινών μεσηλίκων, οι οποίοι μεταβίβασαν τις οικονομικές συνέπειες των επιλογών τους στους απογόνους τους.

Οι baby-boomers «υπέπεσαν στο χρέος με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι δημιούργησαν πλούτο». Και είναι προς αυτή τη γενιά, που περίπου 12 εκατομμύρια νεολαίοι μεταξύ των 18 και 34 ετών, οι γνωστοί και «μικρομέγαλοι» (‘bamboccioni’), θα πρέπει να στραφούν και να επενδύσουν το μέλλον τους στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

*O Alessandro Di Lecce είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην Corriere della Serra στις 4 Απριλίου 2008.Η μετάφραση έγινε από την ομάδα της G700.

41 comments:

  1. Πράγματι. Και η μιά ατυχία πάνω στην άλλη. Σήμερα, οι New York Times έχουν ένα θαυμάσιο άρθρο για την αισθητή υποχώρηση των τιμών Ακινήτων διεθνώς. Παρουσιάζει, συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι 30άρηδων από το Δουβλίνο (η Ιρλανδία χτυπήθηκε άσχημα) που αγόρασε, το 2006, δυάρι διαμέρισμα προς $ 576.000 που σήμερα αξίζει $ 100.000 λιγότερα. Αν δε (δική μου εκτίμηση) λογίσουμε και την διαφορά από την υποτίμηση του δολλαρίου, μιλάμε για μεγαλύτερη απώλεια (τάξης του 25-30%)!

    Κάποτε λέγαμε "Ο φτωχός κι η μοίρα του", τώρα είναι πιό επίκαιρο το "Ο νιός κι η μοίρα του". Είναι άδικο τα ωραιότερα χρόνια της ζωής κάθε ανθρώπου να είναι αποθαρρυντικά ή ολωσδιόλου αποκαρδιωτικά - πολύ ΑΔΙΚΟ.

    Γι αυτό, κυρίες και κύριοι, ΟΤΑΝ βλέπω την ΚΑΠΗΛΕΙΑ και την ΑΠΟΛΥΤΗ ασέβεια με την οποία αντιμετωπίζεται το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ στην ΕΛΛΑΔΑ

    συγγνώμη, αλλά θα το πω,

    μούρχεται να σφάξω τον Παπασπύρο και τον Πολυζωγόπουλο με κονσερβοκούτι.

    ReplyDelete
  2. Μπράβο στούς μεταφραστές της Γ700.

    ReplyDelete
  3. είναι η πρώτη μετάφραση που κάναμε και ευελπιστούμε να κάνουμε κι άλλες. Μεταφράστριες είναι η Δάφνη (G700) και η Sylvia. Αποκτώντας εμπειρία θα βελτιωθούμε.

    ReplyDelete
  4. κομφούκιε δυστυχώς το ασφαλιστικό θέλει πολύ δουλειά, ενημέρωση, επανάληψη κι επιμονή. Τα έχουμε πει ουκ ολίγες φορές και θα συνεχίσουμε να τα λέμε.

    ReplyDelete
  5. επίσης υπάρχει και το επίκαιρο σχετικό άρθρο για την Ιταλία από τη Ενρίκο Μοντεράτι της La Republica σε μετάφραση ppol Καμία ανανέωση στη χώρα των γερόντων

    ReplyDelete
  6. και φυσικά υπάρχει πάντα ο μάστερ αυτού του τύπου της ανάλυσης της πολιτικής οικονομίας των διαγενεακών σχέσεων, ο αμερικανός οικονομολόγος Laurence Kotlikoff The coming generational storm: what you need to know about America's economic futureόπου ξεσκίζει τα οικονομικά του G.W.Bush και τις συνέπειες της σταδιακής απόσυρσης από την εργασία των babyboomers για την αμερικάνικη οικονομία με πολύ ασάλιωτο, όμως πάντοτε τεκμηριώμενο, τρόπο. Όποιος έχει το χρόνο αξίζει να το διαβάσει. Στο link θα βρείτε ένα abstract (MIT Press 2005). Και στη σελίδα ή κάπου στο BU υπάρχει και μια σειρά από ομιλίες για το θέμα.

    ReplyDelete
  7. Aυτό το ηλίθιο κάθαρμα........
    Χρειάσθηκαν 224 χρόνια [από συστάσεως Αμερικανικού Κράτους (1776) μέχρι το 2000] γιά να συσσωρευθεί ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 5.4 ΤΡΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ και

    ΜΟΛΙΣ 6 ΧΡΟΝΙΑ γιά να το ΑΥΞΗΣΕΙ ο ΒΛΑΞ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ σε

    >>>> 9 ΤΡΙΣΕΚΑΤΤΟΜΥΡΙΑ

    δλδ κατά 75% περίπου!!!!!!!!!

    Ο ΑΛΗΤΗΡΙΟΣ

    ReplyDelete
  8. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΣΤΕ,ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.......

    ReplyDelete
  9. LATEST NEWS

    Η DELTA απορρόφησε την NORTHWEST και έστι προέκυψε μιά αεροπορική εταιρεία μαμούθ, η μεγαλύτερη του κόσμου. Αμφότερες ήσαν μέχρι πρότινος υπό χρεωκοπία.

    Υπό την ονομασία DELTA AIRLINES, η mega-εταιρεία είναι στρατηγικής σημασίας γιά την Ελλάδα αφού συνδέει την Αθήνα απ ευθείας με την Νέα Υόρκη [JFK, καθημερινά το καλοκαίρι και τετράκις εβδομαδιαίως το χειμώνα] και επίσης απ ευθείας με την Ατλάντα το καλοκαίρι, τετράκις εβδομαδιαίως (ενδέχεται η γραμμή από και προς Ατλάντα να επεκταθεί και στους χειμερινούς μήνες).
    Σημειωτέον, ότι η Αθήνα συνδέεται με την Νέα Υόρκη και με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (JFK), αλλά και με την CΟΝΤΙNENTAL (Newark, New Jersey).

    ReplyDelete
  10. poso paei ena ftino eisitrio gia NY apo Athina?

    ReplyDelete
  11. me to euro sta ipsi einai eykairia

    ReplyDelete
  12. Επανέρχομαι στο θέμα των ελευθεριών, προέκυψε επικαίρο θέμα
    που συνεχίζει την ξεφτίλα.

    http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080415&nid=8200917&sn=&spid=221

    Aντί να του συστήσουν έναν καλό καναπέ για να βρει απαντήσεις στις απορίες που τον ταλαιπωρούν ο άνθρωπος αυτός δικάζει.
    ΕΛΕOΣ!!!!!!!!
    Εκτός κι αν θεωρεί ότι μέσα από τις δικαστικές αποφάσεις μπορεί να τύχει μίας δημόσιας ψυχοθεραπείας.
    Έτσι κάποιοι γίνονται serial killer.
    Oι απαρατήρητοι.

    ReplyDelete
  13. Σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, μετά το Αλ Τσαντίρι News του Λάκη Λαζόπουλου, η γενιά των 700 ευρώ στο Κουτί της Πανδώρας με τον Κώστα Βαξεβάνη (Alpha 24:00 hrs)

    ReplyDelete
  14. Nα κοιτάξεις να τα βάλεις στο YOU TUBE γιά να τα δω. Αν δεν το κάνεις θα συγχισθώ.

    ReplyDelete
  15. Ο χαρακτηρισμος "χρονια της χειροτερης νιοτης,η ηλικια των τριαντα-κατι" δεν αφορουν μονο την Ιταλια, η την Ελλαδα...
    Το φαινομενο αγγιζει πια ολο και περισσοτερες χωρες και το κακο ειναι οτι ακριβως σε τετοιες χωρες θα περιμενε κανεις να μην υπαρχουν τοσο ανεγκεφαλα ατομα ωστε να ψηφιζουν αυτους που ψηφιζουν. Πειτε μου τι τον ηθελαν τον Μπερλουσκονι και παλι; Τοσο απογοητευμενοι και απελπισμενοι ειναι οι Ιταλοι;
    Καλα θα πουν μερικοι, γιατι αναφερεσαι στους γειτονες, αφου εχουμε και στη χωρα μας παρομοιες καταστασεις, αν και οχι τοσο..ευτραπελες(για να μη πουμε γελοιες,δηλαδη) οσο του Μπερλουσκονι! Δειτε και το παρακατω βιντεακι και θα καταλαβετε!

    http://www.youtube.com/watch?v=p2TRnDBI2o4

    ReplyDelete
  16. Η εκπομπή είναι στις 15 Απριλίου,όχι Μαρτίου,προς αποφυγή συγχήσεων

    ReplyDelete
  17. ναι σόρυ έγινε λάθος

    Σήμερα Τρίτη 15 Απριλίου, μετά το Αλ Τσαντίρι News του Λάκη Λαζόπουλου, η γενιά των 700 ευρώ στο Κουτί της Πανδώρας με τον Κώστα Βαξεβάνη (Alpha 24:00 hrs)

    ReplyDelete
  18. @ "LAW"
    Κατ αρχήν μπορείς να μας δώσεις λίγο background - σε τι αφορούσαν τα ασφαλιστικά μέτρα;

    Δεν ξέρω πόσο άρμοζε - ακριβέστερα ΤΙ σχέση είχε, μιά de profundis παρουσίαση των προσωπικών σκέψεων ενός δικαστή (από τον ίδιο) στο πλαίσιο μιάς εκδίκασης-απόφασης.

    Αρκετές από τις παρατηρήσεις του, πάντως, είναι εύστοχες. ΔΙΑΦΩΝΩ, όμως, ΡΙΖΙΚΑ στο θέμα της ΠΙΣΤΗΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. Λέει ότι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.

    Ο Χριστιανισμός όπως και ο 12θεϊσμός, ο Μαρξισμός, ο Φροϋδισμός κλπ είναι ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ. ΑΣΦΑΛΩΣ και ΔΕΝ είναι αλήθειες, στον ΒΑΘΜΟ τουλάχιστον που ΔΕΝ είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, δλδ δεν βασίζονται στην παρατήρηση επαληθευόμενη μέσω πειραματισμού.

    Παρενθετικά, εμένα μου πάει ο Ιησούς Χριστός, ως ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, διότι ήταν ο ΜΟΝΟΣ genuine και original ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ. Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα.

    Ο δικαστής ΠΑΡΕΒΙΑΣΕ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και την ΣΥΝΘΗΚΗ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ των Ελλλήνων και η ΣΥΝΘΗΚΗ του HELSINKI EΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ, δλδ να αντιμετωπίζεις ΟΛΕΣ τις ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ συμπεριλαμβανομένης ΚΑΙ της ΑΘΕΪΑΣ ως ΙΣΕΣ.

    Από την ΣΤΙΓΜΗ, λοιπόν, που δηλώνεις ότι η ΠΙΣΤΗ στον ΘΕΟ και μάλιστα σε συγκεκριμένο θεό είναι Η (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ) ΑΛΗΘΕΙΑ (και όχι απλά η ιδιωτική, προσωπική σου "αλήθεια" στην οποία ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ - ΜΗ το ξεχνάμε ΚΑΙ αυτό, αλλά ΟΥΔΕΝΑ αφορά), εξ ού ΛΟΓΙΚΩΣ απορρέει ότι πιστεύεις πως η ΑΘΕΪΑ είναι ΨΕΜΑ, δηλώνεις ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΟΧΙ μόνο να εκδικάσεις συγκεκριμένη υπόθεση, ΑΛΛΑ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙΣ altogether.

    Eπαναλαμβάνω, όμως, πολλές από τις λοιπές παρατηρήσεις του ΗΣΑΝ ΕΥΣΤΟΧΟΤΑΤΕΣ.

    ΥΓ Πριν 20 περίπου χρόνια είχα μιά εκ βαθέων συζήτηση με το αδικοχαμένο, λαμπρό Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Φλούδα. Παρακαλώντας τον να ΜΗ μου απαντήσει εάν εκωλύετο να πει την αλήθεια, τον ρώτησα πόσο αληθεύουν οι ψιθυροι περί διαφθοράς στην Δικαιοσύνη. Χωρίς να διστάσει ή να σκεφθεί πολύ, αποκρίθηκε, "Ή διαφθορά στην Δικαιοσύνη είναι πολύ μικρότερη από όσο πιστεύει ο κόσμος και τόσο μικρή ώστε από μόνη της να ΜΗΝ επηρεάζει την σύννομη λειτουργία του Κράτους. Ομως υπάρχουν προβλήματα ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ που συνδέονται με το ΒΑΘΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ και ΕΥΡΟΣ ΣΚΕΨΗΣ των ΔΙΚΑΣΤΩΝ.

    ReplyDelete
  19. Μου αρέσει η γυναίκα του Βαξεβάνη, η κυρία Τσοπανάκη - ΩΡΑΙΑ κοπέλα και η ΜΟΝΗ στις πρωινές εκπομπές που δεν έχει εμφάνιση ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ και ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ.

    ReplyDelete
  20. Kondylis said...
    poso paei ena ftino eisitrio gia NY apo Athina?

    Αν διαθέτεις ελαστικότητα στις μέρες αναχώρησης και επιστροφής μπορείς να βρείς ΚΑΙ με 600 ευρώ με ΟΛΟΥΣ τους φόρους (Air France site).

    Σας συμφέρει ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ να πηγαίνετε στην Νέα Υόρκη μιά φορά το χρόνο ή κάθε 2 χρόνια. Σκεφθείτε ΜΟΝΟ ότι στην Αθήνα πληρώνετε 170-240 για τα παληοπάπουτσα τα SEBAGO ενόσω η λιανική τιμή στις ΗΠΑ είναι 100 δολλάρια, δλδ 60 ευρώ (στο 1/3 έως 1/4 της τιμής). Αν προσθέσετε το ΤΙ θα κερδίσετε από τα CK εσώρρουχα, μπλουζάκια R Lauren κλπ κλπ, ΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ τα ΕΞΟΔΑ ενός ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ταξιδιού.
    Σημιεώσατε ότι τον χειμώνα (εκτός περιόδου Χριστουγέννων) τα ξενοδοχεία είναι ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ, δλδ πληρώνετε σε ένα ΤΡΙΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ, όσο για ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην ΑΝΑΦΗ.
    ΑΦΗΣΤΕ που μπορείτε μα φάτε STEAK στο SMITH and WOLLENSKY και τότε θα βιώσετε για ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή σας ΤΙ σημαίνει ΚΡΕΑΣ.

    ReplyDelete
  21. κομφούκιε, αν μας αφήσουν θα την αναρτήσουμε στο you tube την εκπομπή, αν όχι θα στη στείλουμε να τη δεις.

    ReplyDelete
  22. @ κομφούκιος

    H απόφαση έχει να κάνει με αίτηση του πατρός Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου ως στοιχείου διαφθοράς των μαθητών, οι οποίοι θα πρέπει να μέτεχουν της ελληνοχριστιανικής παιδείας ως το Σύνταγμα προστάζει.

    Δεν γνωρίζω σε ποιες διατάξεις στήριξε τυπικά την απόφασή του ο δικαστής για την προσωρινή απόσυρση του βιβλίου.

    Kαταρχάς είναι απαράδεκτο και είναι δείγμα δικαστικού ακτιβισμού να αποφασίσουν τα δικαστήρια με την ηθική μεζούρα που αρχίζει και που τελειώνει η διαφθορά των νέων στη δημόσια εκπαίδευση. Υπάρχουν και θεσμοί σε αυτή τη χώρα υπεύθυνοι να κρίνουν και να αποφασίζουν για το περιεχόμενο των βιβλίων. Tο φαινόμενο της εμπλοκής της δικαιοσύνης σε ξένα χωράφια είναι σε έξαρση. Θυμίζω την εκτός αρμοδιότητα και γι΄αυτό παράνομη επέμβαση Σανιδά στο ζήτημα των καμερών.
    Aπό εκεί και πέρα η αιτιολογία της απόφασης είναι ανεκδιήγητη και αποκαλύπτει το πολύ χαμηλό επίπεδο του δικαστή.
    Συμφωνώ λοτι κάποια από αυτά που αναφέρει είναι σοβαρά θέματα συζήτησης αλλά όχι στοιχεία αιτιολογίας δικαστικής απόφασης.
    Ειδικά με το τρόπο που διατυπώνονται. Aλήθεια ποιον ακριβώς ρωτάει; Tον δευτεροβάθμιο δικαστή που θα την κρίνει ή το Θεό;
    Kαι φυσικά συντρέχουν αυτά που λες, παραβίαση και της ΕΔΣA και του Συντάγματος.
    Aνακεφαλαιώνοντας
    το πολιτικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της δικαιοσύνης καθ΄υπέρβαση του ρόλου που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα.
    Σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο κοινωνικής παιδείας των δικαστών φτιάχνει ένα πολύ δυνατό αντιδραστικό μείγμα.
    Δεν αποκλείω την ύπαρξη παραδικαστικού ακροδεξιού κυκλώματος, παρότι με δεδομένα τα δύο παραπάνω μοιάζει αχρείαστο.

    ReplyDelete
  23. @κομφουκιε
    Μηπως, λεω, μηπως, εχουμε ξεφυγει λιγο απο το θεματακι μας, που βιαζεσαι να μας στειλεις ολους στο Νιου Γιορκ για να ...
    φαμε και να καταλαβουμε τι εστι ΚΡΕΑΣ (μα προς θεου πειναμε, ρε φιλε;)και να βαλουμε και παπουτσακι ΣΕΜΠΑΓΚΟ στο ποδι μας, οι ταλαιπωροι;
    Αν δεν κανει η ...γενια των 700 ευρω ενα τετοιο σουπερ ταξιδακι στην Αμερικη με ΜΟΝΟ 600 ευρω,τοτε ποιος αλλος θα το κανει; Και ελεγα που να πεταχτω για να φαω ...Real Steak?

    ReplyDelete
  24. @ Elva said...
    Πειτε μου τι τον ηθελαν τον Μπερλουσκονι και παλι; Τοσο απογοητευμενοι και απελπισμενοι ειναι οι Ιταλοι;
    Καλα θα πουν μερικοι, γιατι αναφερεσαι στους γειτονες, αφου εχουμε και στη χωρα μας παρομοιες καταστασεις, αν και οχι τοσο..ευτραπελες(για να μη πουμε γελοιες,δηλαδη) οσο του Μπερλουσκονι! Δειτε και το παρακατω βιντεακι και θα καταλαβετε!


    ABERRANCY as an ANTIDOTE to the TYRANNY of PSEUDO-SOCIALISM

    Αυτή η "ταμπέλα" αρμόζει, Elva, ως απάντηση στο ερώτημά σου. Ο Μπερλουσκόνι, το φαινόμενο Μπερλουσκόνι, είναι μιά γελοία καρικατούρα ως αντίδοτο σε γελοίες καρικατούρες του ΤΥΡΑΝΝΙΚΟΥ ψευδο-σοσιαλισμού τύπου τσοχατζόπουλου και λαλιώτη, εξ αιτίας των οποίων, εμείς στην Ελλάδα, θά έχουμε την Νέα Δημοκρατία με τους ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ της γιά ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΚΑΙ θα σου δώσω ΕΝΑ ΠΕΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ του ΨΕΥΔΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ και του ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ που ήδη έχω παρουσιάσει,
    αλλά αρμόζει να επαναλάβω.

    Στις 20 Ιανουαρίου (Κυριακή) πετούσα από Μιλάνο προς Νεα Υόρκη. Μπαίνω στο αεροσκάφος, πουθενά γυναίκες αεροσυνοδοί. Τα Β777 της ALITALIA έχουν 3 τμήματα-καμπίνες. Πάω στο δεύτερο, πουθενά γυναίκες. Πάω στο τρίτο, πουθενά γυναίκες.
    Δεδομένου ότι το προσωπικό καμπίνας συμπεριλαμβανομένου του purser ήταν 13 περίπου άτομα και αν δεχθούμε ότι η αναλογία ανδρών-γυναικών αεροσυνοδών της ALITALIA είναι 50:50, τότε η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ και οι 13 αεροσυνοδοί σε μιά πτήση να είναι άντρες είναι <0.0001, άρα ΜΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ σε ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ (rejection of the Null Hypothesis).

    Πάω, μπροστά και ρωτώ ΤΙ συμβάινει ΟΠΟΤΑΝ οι ΙΤΑΛΟΙ ΣΚΑΣΑΝΕ στα ΓΕΛΙΑ, αλλά ΔΕΝ μου λέγανε. Με τα πολλά παρακάλια μου είπαν, "Στην Ιταλία και μόνο στην ALITALIA, αλλά καμμιά άλλη αεροπορική ή ΜΗ εταιρεία, κρατική ή ιδιωτική, οι γυναίκες αεροσυνοδοί ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ μια μέρα πληρωμένης άδειας κατά την διάρκεια της ΠΕΡΙΟΔΟΥ". ΟΠΟΤΑΝ ρώτησα "Μα καλά όλες έχουν περίοδο την ίδια μέρα;;"
    ΟΠΟΤΑΝ μου εξήγησαν ΟΤΙ έχει εκφυλισθεί ο θεσμός και ΟΛΕΣ την ΠΑΙΡΝΟΥΝ προς το ΤΕΛΟΣ του ΜΗΝΑ, συνήθως Σάββατο ή Κυριακή ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ εν ΟΨΕΙ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ή ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ.

    Μετά ΔΙΕΡΩΤΑΣΑΙ ΓΙΑΤΙ βγήκε πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι;;;;;
    Αν είχα να ΔΙΑΛΕΞΩ ανάμεσα στην Αγία του Αιγάλεω, την γνωστή σε όλους αγύρτισα Αθανασία Κρικέτου και τον τσοχατζόπουλο, ΑΣΦΑΛΩΣ θα ψήφιζα την Κρικέτου, διότι τουλάχιστον είναι "πετυχημένη" businesswoman.

    ReplyDelete
  25. G700 said...
    κομφούκιε, αν μας αφήσουν θα την αναρτήσουμε στο you tube την εκπομπή, αν όχι θα στη στείλουμε να τη δεις.

    Ευχαριστώ πολύύύύύ. ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ (Παπανδρεϊκή σύνταξη) στην Αθήνα Μεγάλη Τετάρτη μεσημέρι.

    ReplyDelete
  26. @ panagriotatos

    Το επίθετο "Πλεύρης" κάτι μου θυμίζει. Υπήρχε Πλεύρης σχετιζόμενος με τον Μεταξά, ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ του ΦΑΣΙΣΜΟΥ, τεταρτο-Αυγουστιανός, μελανοχίτων extraordinaire κλπ κλπ, αλλά αν ζει πρέπει να είναι >100 ετών. Μήπως σχετίζεται με αυτόν;;;

    ReplyDelete
  27. Elva said...
    @κομφουκιε
    Μηπως, λεω, μηπως, εχουμε ξεφυγει λιγο απο το θεματακι μας, που βιαζεσαι να μας στειλεις ολους στο Νιου Γιορκ για να ...
    φαμε και να καταλαβουμε τι εστι ΚΡΕΑΣ (μα προς θεου πειναμε, ρε φιλε;)και να βαλουμε και παπουτσακι ΣΕΜΠΑΓΚΟ στο ποδι μας, οι ταλαιπωροι;

    ΕΙΣΑΙ λίγο εριστικο-προκλητική ή μήπως είναι ιδέα μου;;;;
    Ρώτησε κάτι ο τακτικός blogger kondylis και απάντησα, επικροτώντας την σκέψη του γιά ένα ταξίδι στην ΝΥ, ειδικά τώρα, λόγω ευνοίκής σχέσης ευρώ και $. ΚΑΙ συνέχισα παρουσιάζοντας τρόπους να καλύψει 100% το κόστος του ταξιδίου του και τόπραξα με ΑΠΟΛΥΤΑ καλή διάθεση, που ήταν προφανής.

    Ως προς το κρέας ΟΛΗ η υφήλιος γνωρίζει ότι οι Ελληνες το ρημάζουν εξ ου και η χοληστερίνη τους είναι στα ΥΨΗ. Νομίζω, όμως, πως ήταν σαφές ότι αναφερόμουνα σε υψηλής ποιότητας και πάχους κοπής steaks που είναι μοναδικά στις ΗΠΑ (αλλά και στην Αργεντινή και στην Αυστραλία).

    ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΗ δικαίωμά σου.
    ΚΑΙ άκου δω. ΕΓΩ θεωρώ την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ τυραννία.
    Το λοιπόν, με την επόμενη ΒΛΑΚΕΙΑ που θα πεις, θα τ΄ ΑΚΟΥΣΕΙΣ.

    ReplyDelete
  28. @Κομφούκιος
    "Από την ΣΤΙΓΜΗ, λοιπόν, που δηλώνεις ότι η ΠΙΣΤΗ στον ΘΕΟ και μάλιστα σε συγκεκριμένο θεό είναι Η (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ) ΑΛΗΘΕΙΑ (και όχι απλά η ιδιωτική, προσωπική σου "αλήθεια" στην οποία ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ - ΜΗ το ξεχνάμε ΚΑΙ αυτό, αλλά ΟΥΔΕΝΑ αφορά), εξ ού ΛΟΓΙΚΩΣ απορρέει ότι πιστεύεις πως η ΑΘΕΪΑ είναι ΨΕΜΑ, δηλώνεις ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΟΧΙ μόνο να εκδικάσεις συγκεκριμένη υπόθεση, ΑΛΛΑ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΚΑΖΕΙΣ altogether."

    Ενας δικαστής σε ένα τέτοιο Σχετικοκρατικό κοινωνικό Σύστημα πρέπει να είναι ένας απλός τεχνικός και το νομικό σύστημα(Σύνταγμα και νόμοι) να είναι Αξιακά ουδέτερο.
    Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή παρουσία των δικαστών στη καθημερινή μας ζωή και βαθμιαία διολίσθηση σε έναν Δικονομικό Ολοκληροτισμό.
    Τα πολλά ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα διαλύουν τις κοινωνίες που το μόνο καταφύγιο για να επιβιώσουν θα είναι κάποια στιγμή να προστρέξουν στον ενα ΚΑΙ μοναδικο ΘΕΟ που θα παράγει Αξίες υποχρεωτικά αποδεκτές απο όλους.
    Θέλω να τονίσω απλά την ασυμβατότητα των πολλων ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ με ένα νομικό Σύστημα στο οποίο θα δικάζουν δικαστές με ΙΣΧΥΡΕς δικές τους Αξίες.
    Προς το παρόν, και με βάση όσα συμβαίνουν στη φωτοδότρα Αμερική,είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε ανάμεσα σε πολλούς δικαστές και πολλούς δικηγόρους οι οποίοι θα είναι και οι μόνοι που θα καθορίζουν το σωστό και το λάθος.

    ReplyDelete
  29. @ Parmenides

    ´Θέλω να τονίσω απλά την ασυμβατότητα των πολλων ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ με ένα νομικό Σύστημα στο οποίο θα δικάζουν δικαστές με ΙΣΧΥΡΕς δικές τους Αξίες.´


    Tο Σύνταγμα δεν είναι αξιακά ουδέτερο. Aυτό σου λέει ο Kομφού.
    Tο Σύνταγμα επιτάσσει την θρησκευτική ελευθερία έναντι τόσο του κράτους όσο και οποιουδήποτε τρίτου.
    Kαι βασικότατο εργαλείο προάσπισης των δικαιωμάτων είναι η έννομη προστασία που παρέχεται από τα δικαστήρια.

    Tο αξιακά φορτισμένο Σύνταγμα δεν εξουσιοδοτεί τους δικαστές να δικάζουν βάσει των δικών τους αξιών αλλά βάσει των αξιών που το ίδιο εμπνέει.
    Γι΄αυτό για να μπεις στη σχολή δικαστών εξετάζεται στο κατά πόσο καλά κατέχεις τα δικαιώματα και όχι πόσες φορές την ημέρα κάνεις προσευχή.
    Tα δικαιώματα ακριβώς είναι η αξίες του Συντάγματος.

    Ωστόσο ο δικαστής επ΄ουδενί δεν είναι σερβιτόρος των δικαιωμάτων.
    Oι αξίες εκ φύσεως είναι ευρύχωρες έννοιες και όταν εξετάζεις in concreto το πραγματικό μίας υπόθεσης, εναπόκειται στον δικαστή να τις συγκεκριμενοποιήσει.
    H απαιτητική αυτή διαδικασία της ερμηνείας.
    Σκέψου ότι το άρθρο 24 παρότι ήταν συνταγματική διάταξη από το 1975, στη δεκαετία του 90 άρχισε να παράγει νομολογία. Γιατί βρέθηκε η προσωπικότητα, ο δικαστής.
    Tο πολιτικό ζήτημα που θίγεις όμως πίσω από αυτά ελευθερίας, κοινωνίας, της ένταξης σε κοινότητες και αξιών είναι από αυτά που θέλουν πολύ συζήτηση.
    Πάντως η λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής - κοινοτικής απο-ένταξης, της εξατομίκευσης δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας, δηλαδή των δικαιωμάτων.
    Tο ζήτημα είναι ο χειρισμός της ελευθερίας.
    Δηλαδή εάν το άτομο θα την καταντήσει ελευθεριότητα (ελευθερία χωρίς επιλογές ή αλλιώς αέρας κοπανιστός) ή
    εάν θα την χρησιμοποιήσει για να κάνει επιλογές.

    ReplyDelete
  30. @ Kομφούκιος
    ΄Το επίθετο "Πλεύρης" κάτι μου θυμίζει. Υπήρχε Πλεύρης σχετιζόμενος με τον Μεταξά, ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ του ΦΑΣΙΣΜΟΥ, τεταρτο-Αυγουστιανός, μελανοχίτων extraordinaire κλπ κλπ, αλλά αν ζει πρέπει να είναι >100 ετών. Μήπως σχετίζεται με αυτόν;;;΄

    Δεν το ξέρω. Mπορεί να σχετίζεται γιατί έχει κάνει την κίνηση φίλων της 4ης Aυγούστου και έχει εκδώσει κάμποσα ναζιστικά βιβλία.
    Για ένα από αυτά, στο οποίο επιδοκιμάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του ολοκαυτώματος, τον έτρεξε η ισραηλιτική κοινότητα στα δικαστήρια. O εισαγγελέας εά θυμάμαι καλά δέχθηκε τον επιστημονικό χαρακτήρα του πονήματος. O υιός Πλεύρης είναι βουλευτής του ΛAOΣ. Πρόσφατα είχε προτείνει ως μέτρο τιμωρίας τον ευνουχισμό των παιδεραστών.

    ReplyDelete
  31. Το θέμα είναι ότι η άσκηση ελευθεριών και δικαιωμάτων στη πράξη σημαίνουν συμπεριφορές που το δικαιοδοτικό σύστημα είναι ο μόνος κριτής της ορθότητάς τους.Και απο εκεί αρχίζει το Imperium της Δικαστικής και φυσικά της Δικηγορικής εξουσίας.
    Οι δικαστές αυξάνονται αριθμητικά,οι δικηγόροι το ίδιο,οι δικαστικές αίθουσες το ίδιο ,οι φυλακισμένοι το ίδιο.Η δε δικηγορική ύλη εκτείνεται στο διηνεκές.
    Το δικαιοδοτικό σύστημα γίνεται Λεβιάθαν στο οποίο αναπτύσσεται η ιδεολογία του "ΟΙ πάντες είμαστε υπόδικοι".

    ReplyDelete
  32. @ Parmenides
    ΄Το θέμα είναι ότι η άσκηση ελευθεριών και δικαιωμάτων στη πράξη σημαίνουν συμπεριφορές που το δικαιοδοτικό σύστημα είναι ο μόνος κριτής της ορθότητάς τους.΄

    Aπόλυτα όχι.
    H άσκηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων κρίνεται καθημερινά από τους ίδιους τους πολίτες ή τα άτομα.
    H άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης της γνώμης σου σε αυτό το blog κρίνεται από εμένα και η δική μου κρίνεται από εσένα.
    Σε αυτή την άσκηση ελευθεριών δεν παρεμβαίναι πουθενά το δικαιοδοτικό σύστημα, ούτε και μπορεί.
    Oι ελευθερίες κινδυνεύουν καταρχάς από την κρατική εξουσία που έχει την εγγενή τάση να τις περιορίζει.
    ΕKΕΙ
    μας προστατεύουν τα δικαστήρια.

    Επιπλέον έχουμε νέες μορφές απειλής των δικαιώματων από ιδιώτες, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.
    Εκεί πέρα από τα δικαστήρια μας προστατεύει και η ανεξάρτητη αρχή.

    Tο πιο συνηθισμένο λοιπόν είναι να περιορίζεται η ελευθερία από το κράτος. Tα δικαστήρια έχουν αντίθετο ρόλο.

    ReplyDelete
  33. ή και από το επιθετικό μάρκετινγκ των τραπεζών που σε παίρνουν τηλέφωνο όποτε θέλουν να σου πλασάρουν κάρτες ή ακόμα και να στις στείλουν στο σπίτι χωρίς να τις έχεις ζητήσεις. Η ελευθερία απέναντι σε πάσης φύσεως εξωτερικούς εξαναγκασμούς και εξουσίες θα προσθέταμε εμείς.

    ReplyDelete
  34. αλλάξαμε και το ποστ...

    ReplyDelete
  35. @ κομφουκιος said
    "Μου αρέσει η γυναίκα του Βαξεβάνη, η κυρία Τσοπανάκη - ΩΡΑΙΑ κοπέλα και η ΜΟΝΗ στις πρωινές εκπομπές που δεν έχει εμφάνιση ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ και ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ"!

    Αν αυτη ειναι η γνωμη σου για τις γυναικες κρατησε την τοτε για τον εαυτο σου....
    Το οτι εσυ εχεις προβλημα με τις γυναικες και ειδικα οταν αυτες εχουν ΓΝΩΜΗ ειναι πασιφανες! Οποια και να ειναι η γνωμη μου ειναι σεβαστη και θα πρεπει να ακουστει! Εχεις ακουσει κατι που λεγεται ελευθερια λογου;
    Ποιος εισαι εσυ, λοιπον,
    που θα με "διορθωσεις", ρε φιλε; Μαγκια μου να ειμαι...εριστικο προκλητικη, οταν βλεπω οτι χρειαζεται. Οταν ομως εισαι εσυ, τοτε, ειναι
    "ενταξει" γιατι εισαι... αντρας; ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟΣ και οσο για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ δεν με αφορα γιατι δεν σκεφτομαι ετσι, αλλα
    τοσα καταλαβες, τοσα λες!
    Και φυσικα προσεξε την επόμενη ΒΛΑΚΕΙΑ που θα πεις για εμενα, ετσι;

    ReplyDelete
  36. AΠΟΛΥΤΩΣ!!
    Εχουμε ΟΛΟΙ κάθε δικαίωμα στην ελευθερία του ΛΟΓΟΥ, αλλά ΟΧΙ να διαστρεβλώνουμε Ο,ΤΙ είπε ο συνομιλητής μας.

    Με "ρώταγες" αν ξέφυγα από το "θεματάκι" ενόσω απαντούσα ευγενώς σε ερώτημα φίλου μπλόγκερ.

    Μου απέδωσες ότι βιάστηκα να σας στείλω στην Νέα Υόρκη!!!!??????
    ΓΙΑΤΙ άραγε να βιαζόμουνα???? ΚΑΙ να στείλω ποιούς;;; Το σκέφθηκες;;;

    ΚΑΙ μετά συνέχισες με άλλες στρεβλώσεις.

    ΑΦΟΥ, τελικά, βρέθηκες ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με αδιαφιλονίκητα επιχειρήματα και στην ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ σου να αποφύγεις το διαλεκτικό αδιέξοδο, όντας αποφασισμένη να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ την ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΕΦΗΥΡΕΣ άλλο "πάτημα" - πεπονόφλουδα σε άλλο σχόλιο!!!!

    ΑΥΤΗ την φορά ΤΑΥΤΙΣΕΣ ΨΕΥΔΩΣ και ΚΑΚΟΠΙΣΤΩΣ τον χαρακτηρισμό μου για τα ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ των πρωινάδικων που, για να το πω ΩΜΟΤΕΡΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΤΕΡΑ, είναι ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ και ΠΟΥΤΑΝΑΚΙΑ, με την ΓΝΩΜΗ μου για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

    Μα ΑΚΡΙΒΩΣ

    Μα ΑΚΡΙΒΩΣ

    Μα ΑΚΡΙΒΩΣ

    ΕΠΕΙΔΗ έχω ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ για τις ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ [που τις ΕΧΩ επί ΒΑΘΡΟΥ (on a pedestal)]

    ΓΙ ΑΥΤΟ

    ξεχωρίζω, απομονώνω τις κουτσογυναικούλες*, όπως αυτές της Τηλεόρασης των ΟΠΟΙΩΝ η παρουσία είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ

    ΚΑΙ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    ΚΑΙ για την ΙΔΙΟΤΗΤΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    ΚΑΙ γιά την ΙΔΙΟΤΗΤΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

    Επαναλαμβάνω, τις αποκαλώ (και είναι) ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ και ΠΟΥΤΑΝΑΚΙΑ
    ακριβώς

    ΕΠΕΙΔΗ

    ΥΠΟΛΗΠΤΟΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ.

    Εάν δε εσυ τις θεωρείς, παρ ελπίδα, "κυρίες" να το πεις ώστε να δώσεις σαφέστερα το ΣΤΙΓΜΑ σου.

    *Η λέξη "κουτσογυναικούλα" δεν είναι δική μου, αλλά της διαπρεπούς μαμάς που σιχαινόταν τα τσόκαρα.

    ReplyDelete
  37. Ax elva μου,

    Κι' αυτός κι η μανάρα του, το κήτος, το θωρηκτό, η φάλαινα, με ανεβοκατέβαζαν "αγράμματη, ανερμάτιστη, αστοιχείωτη γυναίκα", και την εγοονούλα μου το χρυσό μας το παιδί την αποκαλεί, αυτό το κάθαρμα, ηλιθία.

    Μην ενδώσεις ελβα μου
    Η επιμένουσα νικά

    ReplyDelete
  38. psst..komfoukios
    (Why not change it to
    ''confusious'',instead?!)

    θα περιμενε κανεις οτι θα ησουν ΓΕΝΙΚΑ εναντιον του ΧΑΜΗΛΟΥ επιπεδου της τηλεορασης! Ομως το οτι διαχωριζεις με σεξιστικα κριτηρια τα ατομα που εργαζονται εκει ειναι μαλλον αξιοπεριεργο. Δεν βλεπω να σε ενοχλουν οι γραβατωμενοι ανεγκεφαλοι ΑΝΔΡΕΣ "δημοσιογραφοι" που το παιζουν "κυριοι" και περιφερονται στα καναλια γεμιζοντας το κοσμο με ..αλογομυγες, αλλα το προβλημα σου φαινεται οτι εγκειται ΜΟΝΟ στις γυναικες! Κριμα που βλεπεις τα πραγματα τοσο επιλεκτικα και κοντοφθαλμα!

    Α, και για το ποιους στελνεις στη ΝΥ διαβασε,παρακατω επειδη φαινεται ξεχασες τι γραφεις!

    "Σας συμφέρει ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ να πηγαίνετε στην Νέα Υόρκη μιά φορά το χρόνο ή κάθε 2 χρόνια".

    Okey dokey, see you in NY,
    ..Uncle Sam! Have fun shopping!

    Sign off!

    ReplyDelete
  39. Mίλαγα γιά την κυρία Τσοπανάκη και έγραψα (verbatim ac litteratim)
    "Μου αρέσει η γυναίκα του Βαξεβάνη, η κυρία Τσοπανάκη - ΩΡΑΙΑ κοπέλα και η ΜΟΝΗ στις πρωινές εκπομπές που δεν έχει εμφάνιση ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ και ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ".

    AΦΟΥ, λοιπόν, μίλαγα για "κοπέλες" και γιά "εμφάνιση" δηλαδή ΜΟΝΟ για την ΦΥΣΙΚΗ παρουσία (της ΓΥΝΑΙΚΑΣ), όχι την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ του ανθρώπου (οπόταν θα ώφειλα να λάβω υπόψη ΚΑΙ το επίπεδο των ανδρών των πρωινάδικων), με ΤΙ ήθελες να την συγκρίνω;;;;;;;

    ReplyDelete
  40. Με τον Πολύδωρα

    ReplyDelete