Wednesday, April 15, 2009

Ανεργία Rising

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΣΥΕ ότι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι. Στην ηλικιακή ομάδα 19-24 έφτασε στο 25%, το οποίο συνιστά αύξηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

Τι συμβαίνει; Η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι μετακυλύεται στην πραγματική οικονομία ανισομερώς χτυπώντας κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες υπήρχε ήδη πρόβλημα. Ωστόσο, δεν είναι η οικονομική κρίση που γέννησε τη διαγενεακή ανισότητα. Το προηγούμενο επίπεδο του 22,5% ήταν ήδη πολύ μεγάλο και είχε εμφανιστεί πολύ πριν την κρίση. Εάν εξετάσουμε, μάλιστα, διαχρονικά τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, δεν έχει πέσει κάτω το κρίσιμο όριο του 20% τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια. Βασικός παράγοντας επισφάλειας, η υψηλή ανεργία των νέων έχει αποτελέσει διαχρονικά ένα από τα βασικά συστατικά χαρακτηριστικά του πρεκαριάτου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνουμε; Στην Ευρώπη πολλά είναι τα προγράμματα, τα σχήματα και τα μοντέλα που έχουν επιχειρηθεί και εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Στην ημερίδα όπου συμμετείχαμε στις Βρυξέλλες πριν από δύο εβδομάδες, η εκπρόσωπος των εργοδοτών στην ΟΚΕ, κα. Πάρη, ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ασυμφωνία δεξιοτήτων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Ως ένα βαθμό δεν έχει άδικο, όμως μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα.

Διαχρονικά κάποιες χώρες επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δίνοντας βάση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χωρίς να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ποιότητα των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας. Έτσι όμως, αύξησαν μαζικά την επισφάλεια εντός της απασχόλησης για τις ευπαθείς ομάδες και ειδικά τις γυναίκες.

Άλλες πάλι, για παράδειγμα οι μεσογειακές, δεν έκαναν ως συνήθως τίποτα. Μάλλον, σχεδόν τίποτα, διότι επιχείρησαν αντιγράφοντας και με δυστοκία να εισάγουν κάποιους νέους εργασιακούς θεσμούς. Ουσιαστικά αποδέχτηκαν σιωπηρά το παραδοσιακό πρότυπο: ότι ο νέος πρέπει να μπει στη σειρά (επετήριδα, queuing up system) και να περιμένει μέχρι τα 30 φεύγα ή ακόμα και τα 40 για να μπει κι αυτός σε ένα καθεστώς προστατευμένης εργασίας, όπως αυτή των γονιών του.

Κάποιες τρίτες χώρες, κυρίως οι σκανδιναβικές, φρόντισαν να επενδύσουν στους εργάτες γνώσης και την υψηλή εξειδίκευση δημιουργώντας παραγωγικές οικονομίες με πλανητικό προσανατολισμό καθώς και ένα ισχυρό και αποδοτικό κράτος που στηρίζει τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα. Δημιουργώντας, δηλ., μία ανταγωνιστική οικονομία υπό καθεστώς flexicurity με ποιοτικές θέσεις εργασίας, ευελιξία, επιχειρηματικότητα, εργατικά δικαιώματα και υψηλή απασχόληση.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι λύσεις είναι εύκολες και κυρίως ότι μπορεί να είναι εισαγόμενες. Είναι ο συνηθισμένος τρόπος για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τη ίδια στιγμή είναι η σίγουρη συνταγή για την οικονομική αποτυχία και τη θεσμική ανομία. Ωστόσο, το μάθημα από τη συγκριτική ευρωπαϊκή εμπειρία ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι κατά την άποψή μας πολύ απλό. Επίσης πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Πως αποκτάμε ένα ισχυρό κράτος (ποιοτικά συλλογικά αγαθά και αποτελεσματική διοίκηση) σε συνδυασμό με μια παραγωγική, καινοτομική ιδιωτική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας; Μπορούμε ή είμαστε καταδικασμένοι απλώς να αναπαράγουμε το υπάρχον μεσογειακό μοντέλο σε ανακαινισμένες ή απλώς φτιασιδωμένες εκδοχές; Γιατί μέχρι στιγμής αυτό κάνουμε. Από το 1983, τελευταίο έτος για το οποίο βρήκαμε στοιχεία, η ανεργία των νέων ουδέποτε έπεσε κάτω του 22%.

43 comments:

  1. "Ουσιαστικά αποδέχτηκαν σιωπηρά το παραδοσιακό πρότυπο: ότι ο νέος πρέπει να μπει στη σειρά (επετήριδα, queuing up system) και να περιμένει μέχρι τα 30 φεύγα ή ακόμα και τα 40 για να μπει κι αυτός σε ένα καθεστώς προστατευμένης εργασίας, όπως αυτή των γονιών του."

    Αυτό πιστεύω ότι είναι και το νόημα του άρθρου. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο παρόλες τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά που χρειάζεται η g700 σήμερα να πρέπει να περιμένει τη "σειρά" της για να εργαστεί.

    Δεν έχει σημασία πόσο καλός είσα ή πόσο σπουδαγμένος, συνήθως δεν σε εμπιστεύονται αν δεν δηλώσεις 30+ χρονολογία.

    Εκτός αυτού συνήθως οι νέοι είναι οι πρώτοι που δέχονται να δουλέψουν "αδήλωτοι" απλά και μόνο για να γράψουν προϋπηρεσία να καταφέρουν να εργαστούν κάπου αργότερα με αποτέλεσμα να μην φαίνονται στις στατιστικές.

    ReplyDelete
  2. Ακόμα και σε περιόδους που είχαμε στατιστική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, δεν είχαμε αύξηση της απασχόλησης.Πως το εξηγείτε αυτό;

    ReplyDelete
  3. Η Δανία νομίζω ότι είναι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη απασχόλησης,τη μικρότερη ανεργία,τη μεγαλύτερη ευελιξία, τα περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,το καλύτερο κοινωνικό κράτος και τις μικρότερες κοινωνικές ανισότητες.

    ReplyDelete
  4. {οι νέοι είναι οι πρώτοι που δέχονται να δουλέψουν "αδήλωτοι"}

    Οι "αδήλωτες" να δείς πόσες είναι.

    ReplyDelete
  5. Διότι οι δείκτες ανεργίας στην κατηγορία των νέων πέφτει όταν αυξάνονται οι εισαγόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Επιπλέον, όταν φουσκώνουν οι αριθμοί εκείνων που απασχολούνται ως συμβασιούχοι έργου χωρίς δικαιώματα μισθωτού στο δημόσιο στη λογική "κάνε-λίγο-το-μαλάκα-θα-πάρεις-τα-μόρια-για-την-επόμενη-προκήρυξη".

    ReplyDelete
  6. Ακόμα πιο δύσκολα για τις γυναίκες.

    ReplyDelete
  7. Αυτό το queuing up σύστημα είναι το μεσογειακό μοντέλο. Εδώ τόσα χρόνια ήταν θεσμοθετημένο με τη βούλα στο δημόσιο. Όπου υπάρχει επετηρίδα υπάρχει και seniority principle.

    ReplyDelete
  8. " panagriotatos said...

    Διότι οι δείκτες ανεργίας στην κατηγορία των νέων πέφτει όταν αυξάνονται οι εισαγόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ."

    Στις άλλες Ευρωπαικές χώρες,που έχουν υψηλά ποσοστά απασχόλησης, δεν μπαίνουν στα πανεπιστήμια οι νέοι;

    ReplyDelete
  9. this doesn't make sense panagriotatos dude. Or maybe i don't get it coz my im dazed n confused

    ReplyDelete
  10. > Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνουμε;

    Ας αρχίσουμε με το να διώξει ο γονέας τα παιδιά από το σπίτι μετά τα 25. Είναι θλιβερό να βλέπεις 25-35άρηδες ανθρώπους να μένουνε με τους γονείς τους και να βολεύονται. Ας τους διώξουνε οι γονείς τους για να διεκδικήσουνε οι νέοι, διαφοερτικώς θα είναι βολεμένοι μια ζωή. Είναι τυχαίο που στις Βόρειες χώρες (που έχουνε βιοτικό επίπεδο και κράτος έτη φωτός μπροστά από τη Μπανανία) τα παιδιά φεύγουνε από τα είκοσί τους;

    ReplyDelete
  11. Ακόμα και σε περιόδους που είχαμε στατιστική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, δεν είχαμε αύξηση της απασχόλησης.Πως το εξηγείτε αυτό;Αυτό δεν είναι ακριβές libertarian.

    Σύμφωνα με την Έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία (2008) η μείωση της ανεργίας στην διάρκεια των ετών 2000-2007, στην Ελλάδα, ανήλθε συνολικά σε 3 εκατοστιαίες μονάδες. Προήλθε κυρίως από την μείωση του αριθμού των νέων ανέργων 15-29 ετών, των μακροχρόνια ανέργων και των νεοεισερχόμενων ανέργων. Αν θυμάσαι το 1999 και 2000 είχε φτάσει 30% στους 19-24.

    Ταυτόχρονα σύμφωνα με την ίδια Έκθεση οι μεταβολές του αριθμού των απασχολουμένων στην Ελλάδα ακολούθησαν ανοδική τάση με αποτέλεσμα για την πενταετία 2003-2007 να ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου 8%. Άρα αυξήθηκε και η απασχόληση. Το 2007 πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κατά 1,7% στο σύνολο της απασχόλησης οφείλεται στην επέκταση της μισθωτής εργασίας πλήρους ωραρίου.

    Από το 2000 μέχρι το 2007 υπήρξε σαφέστατη ορατή ΒΕΛΤΙΩΣΗ, όμως σίγουρα δε μιλάμε για κάποιο θαύμα απασχόλησης.

    1.η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στο σύνολο της περιόδου αμφισβητείται
    2.επίσης τεχνικά η ορατή αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη, γιατί υπάρχει ταυτόχρονα επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού
    3.και φυσικά μην ξεχνάμε ότι βάσει της Έκθεσης της ΓΣΕΕ το 2007 οι 19-29 αποτελούσαν το 44,5% του συνόλου των ανέργων

    ReplyDelete
  12. Πάνο, συμφωνούμε απόλυτα μαζί με το σουτάρισμα από το σπίτι θα δίνεται κι ένα δημόσιο πακέτο ας το πούμε Συμβόλαιο Αυτονόμησης που θα περιέχει κίνητρα για ενοικίαση σπιτιού, φοροαπαλλαγές κι ένα πριμ απασχόλησης.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Ο δείκτης ανεργίας έχει γίνει εδώ και χρόνια δείκτης κενού περιεχομένου. Η αγορά εργασίας και οι σχέσεις εργασίας έχουν γίνει τόσο πολύπλοκη (ες) που αυτός ο δείκτης από μόνος του δε λέει πολλά όταν αυτός μικραίνει και λέει πολλά περισσότερα όταν αυτός μεγαλώνει.

    Η ανεργία, βάσει αυτού του δείκτη, για τους νέους, έχει παραμείνει λίγο πολύ σταθερός σε υψηλά επίπεδα εδώ και 20 κάτι χρόνια. Αν συνυπολογίσει κανείς όμως τη μερική απασχόληση, την αναγκαστική αυτοαπασχόληση, την αεργία (δλδ χωρίς προϋπηρεσία έτσι ώστε ομάδες εργατικού δυναμικού να καταγραφούν στο δείκτη), την απασχολησιμότητα του εργατικού δυναμικού (δείκτης απασχόλησης) κλπ κλπ ίσως τελικά να συμπεράνουμε ότι η πραγματική ανεργία (ποσοτικά και όχι ποιοτικά - δλδ σε ποιους κλάδους και γιατί) είναι πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και η διάσταση της μαύρης εργασίας που επίσης είναι και πάλι σε ιστορικά ύψη για την σύγχρονη Ελλάδα, που αν ληφθεί υπόψη τότε ίσως τα πράγματα μερικώς να εξισορροπούνται, τουλάχιστον συνολικά κι όχι ανά ηλικιακή κατηγορία.

    Ανεργία rising, αεργία rising, black economy rising.

    ReplyDelete
  15. @ Normad

    Απαντώ στον libertarian και αναφέρομαι είτε στη μείωση της ανεργίας λόγω της αύξησης του ποσοστού νέων που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είτε στη στατιστική μείωση λόγω της αύξησης των συμβασιούχων.

    Και στην υπόλοιπη Ευρώπη σπουδάζουν,με τη διαφορά ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά. Δηλ., οι σπουδές παράγουν μία υπεραξία τόσο για αυτόν που σπουδάζει όσο και για το κράτος που επενδύει (τα ελάχιστα εν πάση περιπτώσει που δίνει) και επιδοτεί τις σπουδές.

    Σε πάρα πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι σπουδές έχουν καταντήσει μία αφορμή "ανεξαρτησίας" για νέους που φεύγουν από το πατρικό για να γυρίσουν πάλι πίσω σε αυτό μετά από μία πενταετία-εξαετία χωρίς όπλα για να σταθούν στα πόδια τους.
    Δεν βγαίνουν, δηλ., από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ως εργάτες γνώσεις, αλλά όχι σπάνια ως ανειδίκευτοι εργάτες.

    Το δεύτερο με την αύξηση των συμβασιούχων, είναι καταστροφικό για το δημόσιο χρέος να προσλαμβάνονται νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν χρειάζονται και δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως.
    Το κράτος επενδύει δημόσιο πλούτο για να μειώσει στατιστικά την ανεργία των νέων και να απλώσει τις πελατειακές σχέσεις.

    ReplyDelete
  16. @ Panos

    Όσο για το σουτάρισμα από το σπίτι, είναι πολύ δύσκολο ακόμη και στο πλαίσιο του συμφώνου αυτονόμησης που λέει και η G700.

    Είναι πολύ σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του κοινωνικού μοντέλου του ευρωπαϊκού νότου.

    Ισχυρή οικογένεια, γονείς με σχετική ρευστότητα, συζυγικές σχέσεις στον πάγο που επιβιώνουν λόγω του μοντέλου της ισχυρής οικογένειας

    ΑΡΑ παιδιά-προέκταση των χεριών των γονέων, χωρίς διάθεση πρωτοβουλία και πλήρως εξαρτημένα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο απογαλακτισμός (στο βαθμό που γίνεται) γίνεται με αφορμή την πραγμάτωση του "ονείρου", δηλ. τον γάμο.

    Δεν είναι τα έξοδα που κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Εάν δεν βγάζει 1.500 ευρώ το μήνα, ένα παιδί 20 και 25 χρονών μπορεί να συγκατοικήσει με πολύ μικρά έξοδα και να έχει ανεξάρτητη ζωή.

    ReplyDelete
  17. μεσούτ δίκιο έχεις. οκ κενή περιεχομένου δεν είναι απλά όπως όλες οι έννοιες τητες μακροοικονομίας δεν φτάνει να περιγράψει τα φαινόμενα. πχ ΑΕΠ, έλλειμμα, κλπ... τι θα πει έλλειμμα 3% άμα το χρέος αυξάνει στα μουλωχτά; ή τι θα πει λογιστικό χρέος 100% άμα το κανονικό είναι οκταπλάσιο ή τι θα πει χρέος τώρα άμα έτσι όπως πάμε σε δέκα χρόνια είναι 20 φορές μεγαλύρο.

    ReplyDelete
  18. εγώ συμφωνώ ότι είναι δύσκολο. Φεύγει ο κανακάρης; Ή την αφήνουν την κοράκλα; Αθάνατες αξίες. Δημόσιο, Πρόωρη σύνταξη και σπίτι μέχρι τα 30.

    ReplyDelete
  19. @ gmosios

    Έτσι ακριβώς είναι. Ζούμε στην εποχή του βιασμού της οικονομικής επιστήμης. Γεμίσαμε με σταρ ερμηνείας της και εφαρμογής της, αλλά το γήπεδο άδειασε από προπονητές.

    Οι δείκτες είναι χρήσιμοι αρκεί να μπορούμε να τους ερμηνεύουμε σωστά, να ζυγίζουμε κάθε φορά τη βαρύτητα κι επίπτωση τους, να τους αναπροσαρμόζουμε ή ακόμα και να τους αντικαθιστούμε ανάλογα με τα δεδομένα που αλλάζουν το εξωτερικό περιβάλλον.

    Από τη μία στο χρηματοοικονομικό σύστημα γεμίσαμε χημικούς, φυσικούς και μαθηματικούς (πολλούς δε από πρώην ΕΣΣΔ) και από την άλλη κολλήσαμε στους δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας ως αρχή και τέλος της υγείας της οικονομίας μας.

    Το πιο βασικό textbook να ανοίξει κανείς θα δει ότι αυτοί οι κανόνες / δείκτες και τιμές στόχοι δεικτών, που σε μεγάλο βαθμό αντιγράφουν τους κανόνες / δείκτες του ΔΝΤ στα πακέτα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είναι κενοί περιεχομένου από μόνοι τους - η επίτευξη τους δε, δεν εξασφαλίζει στο ελάχιστο ούτε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ούτε τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Απλά όταν βάζεις τον αυτόματο πιλότο, όταν έχεις γεμίσει με κυβερνήσεις χωρίς αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική, που τον πρώτο και τελευταίο σκοπό έχουν την παραμονή στην εξουσία πάση θυσία (αν δεν καταλάβατε εννοώ τις ΔΕΞΙΕΣ κυβερνήσεις της ΕΕ και ως πρόσφατα ΗΠΑ) εκεί καταλήγεις. Να σχολιάζεις την τραγική πτώση ακόμα κι αυτών των δεικτών, που είναι το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσε μια χώρα να διατηρήσει ακολουθώντας κάποιο, έστω κάποιο, στοχευμένο πρόγραμμα.

    @ σερ

    καλά λες για στόχους χρονοδιαγράμματα κλπ., πρώτα πρέπει να έχεις την πολιτική βούληση. Κι όταν η βούληση μυρίζει μαϊντανό, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε πιπέρι πολύ σύντομα.

    ReplyDelete
  20. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν εχει βιομηχανικό ιστό αφ' ενός και αφ' ετέρου δεν βασίζεται στην οικονομία της γνώσης.

    Μεσάζοντες,λαμογιές και "υπηρεσίες"

    Ετσι λοιπόν το να εξετάσουμε την ανεργία στους 19-24 είναι παραπλανητικό, διότι είναι οι ανειδίκευτοι των ανειδίκευτων.

    Ομοίως είναι παραπλανητικό να μιλάμε γιά μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες, αφού είναι αναμενόμενο καθώς η ΜΕΣΗ ελληνίδα εργαζόμενη έχει λιγότερα (τυπικά τουλάχιστον) προσόντα από έναν έλληνα.
    Μέχρι πριν λίγα χρόνια η αυτοπραγμάτωση της Ελληνίδας ήταν η τεκνοποίηση
    Οσες Ελληνίδες έχουν καλές σπουδές έχουν μιά χαρά δουλειές, συχνά καλύτερες από τους άντρες.

    Το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα είναι χαμηλό.
    Όλο το σκηνικό είναι άρρωστο- ο φοιτητής που πατάει όποτε θέλει στη σχολή, το "δικαίωμα" του 5, η διαμονή στο πατρικό

    Αντίθετα πχ στις ΗΠΑ ο φοιτητής παίρνει δάνειο γιά να σπουδάσει, η κατάταξή του παίζει ρόλο στη δουλειά που θα του προσφερθεί κτλ

    Το επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι χαμηλό. Δεν υπάρχει οικονομία της γνώσης και της προστιθέμενης αξίας αλλά οικονομία του "αέρα" και της αρπαχτής, της διαδικασίας (process), κλειστά επαγγέλματα και υπερτιμολόγηση.
    Φυσικό είναι να υπάρχει ανεργία.

    Τελευταία γίνεται πολύς λόγος γιά τα golden boys με το γνωστό ελληνικό στυλ.
    Κανείς όμως δεν ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα golden boys έχουν 2 ΜΒΑs και σχεδόν το 30% PhD.
    Δηλαδή μιλάμε γιά ανθρώπους που επένδυσαν χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευσή τους και ξέρουν τι θέλουν και που στοχεύουν.

    Στην Ελλάδα από την άλλη τελειώνεις (πχ) τη Νομική και στα 23-24 περιμένεις ότι θα βγάζεις περισσότερο απο 700 ευρώ ?
    Με τι ? Σαν τι ?

    Τελειώνεις Φιλοσοφική/ Ψυχολογία/ Θεολογία - γιά να πάρεις (πχ) 3000 ευρώ τι θα προσφέρεις ? Σε ποιόν ?

    Η διαγενεακή ανισότητα ξεκινά απο την Παιδεία, που πλέον έχει υποβαθμιστεί στο έπακρο και γιά την υποβάθμισή της φταίει κυρίως η γενιά που πλήττεται.

    Δεν πάει ένας μήνας που ευειδής νεαρά 26 ετών, με πτυχίο του ΠΑ.ΠΕΙ σε interview απάντησε σε ερώτηση τι είναι τα ZCBs με αφοπλιστικό χαμόγελο του στυλ "τι μαλακίες με ρωτάτε τώρα?"

    Όταν ερωτήθη γιά το επιθυμητό επίπεδο μισθού απάντησε "1500 ευρώ καθαρά" γιά να εισπράξει το δικά μας αφοπλιστικό χαμόγελο του στυλ "τι μαλακίες μας λες κοπέλλα μου?"

    ReplyDelete
  21. Πάντε κατευθείαν στο νόημα. Πρόβλημα του καθενός είναι το εάν θα μείνει στο σπίτι με τους γονείς. Εάν και εφόσον βολεύονται και γόνείς και παιδί, δεν βλέπω που το πρόβλημα; Λες και 10άδες 1000άδες χρόνια το 90% των νεών δεν έμενε με τους γονείς; Μόνο οι ναυτικοί, οι έμποροι, μισθοφόροι και οι επιδρομείς την κάνανε από το σπίτι.

    Το πρόβλημα ήταν, είναι και θα είναι η έλειψη τήρησης του νόμου. Εάν τηρούνταν ο νόμος η αγορά θα είχε μια κάποια βάση, βρε σάπια; Ε θα βουλιάζαμε λίγο αλλά θα είχε κάποια βάση δε θα ήμασταν στον αέρα.

    ReplyDelete
  22. Για την έλειψη βιομηχανικής βάσης πιος φταίει μήπως; Η νοοτροπία των νέων να μένει στο σπίτι; Η η νοοτροπία των νέων να σπουδάζει θεολογία. Μην ακούω πατάτες. Η νοοτροπία της λαμογίας όμως ναι φταίει. Εάν τηρούνταν και κάνας νόμος λοιπόν κάτι θα γινόταν. Αλλά τα λαμόγια θέλουν να σας λένε ότι φταίει το πλαίσιο, το σύστημα και τα πράσινα άλογα... νόμοι ρε, καλοί κακοί και ανάποδοι δεν έχει σημασία. Τηρούνται; Πλερώνει το λαμόγιο φόρο;

    Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει κατά μέσο όρο πολίτες με σημαντικότατη γενική εκπαίδευση. Πάντε μιλήστε αγγλικά σε έναν Γαλλάκο πανεπιστημιακό απόφοιτο και θα καταλάβετε. Πάντε συζητείστε για μπίζνες στη Μέση Ανατολή με ένα αμερικανάκι απόφοιτο και ένα ελληνάκι και θα δείτε διαφορά.

    Που χάνει ο Ελληναράς μας; Στα κονέ. Ο Γαλλάκος απόφοιτος θα βγει να πάρει το κολάει στην Ταλές δουλεύοντας για το τάδε πρόγραμμα ευθυγράμισης του ραντάρ στόχευσης του Ραφάλ. Ο Ελληναράς μας στην καλύτερη θα αρχίσει με κάνα προγραμματάκι λιστοποίησης του στοκ... στο Εξέλ. Στα 5 χρόνια που ο Ελληναράς μας θα αρχίσει - στην καλύτερη πάντα - να μπαίνει σε κάνα πιο σοβαρό πόστο, ο Γαλλάκος, ήδη εξπέρ στον τομέα του (ναι και στο Εξέλ!), θα παίρνει τις πρώτες ευθύνες σε διαχείρηση έργου. Στην Ελλάδα μόνο οι γιοι αφεντικών θα το κάνουν τόσο γρήγορα.

    Δεν είναι όλα ίσα και όμοια και μη τα εξισώνετε. Στην Ελλάδα η αγορά είναι ένα βαζάκι. Στην Αγγλία στη Γαλλία στη Γερμανία ακόμα και στην Ισπανία και την Ιταλία οι αγορές είναι πιο μεγάλες (όχι ότι και εκεί δεν εμφανίζονται απαράδεκτα φαινόμενα - απλά αμβύνονται ευκολότερα λόγω μεγέθους αγοράς). Γιατί δεν έχουμε ούτε Ραφάλ εδώ ούτε Γιουροφάητερ και ούτε καν Τσεσνάκια. Μια Νισάν ήρθε και έφυγε άρον άρον γιατί τα λαμόγια (εισαγωγείς μεσάζοντες κτλπ.) τρομάξανε όταν είδαν σοβαρή επιχείρηση με έλληνες εργαζεμένους να δουλεύει (σου λέει άπαπα αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά για την Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε μια απεργία για τη Νικαράγουα και μια για τη συμπαράσταση στους Παλαιστινίους - δεν κάνω χιούμορ εδώ, έτσι έγινε...). Και μη συγκρίνετε Φιλανδίες και τα σχετικά χώρες όπου για κάθε κάτοικο έχει 100 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα η κάτι Ολλανδίες που έτυχε οι τραπεζίτες να στέλνουν αβέρτα επενδύσεις και να χτίζουν υπερ-λιμάνια.

    Το να φέρνει το άλλο. Είμαστε σε μια χώρα που απέχει 180-200 χιλιόμετρα από μια τεράστια πηγή πετρελαίου και αερίου αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά γιατί έτσι είναι προ-αποφασισμένο, εμείς είμαστε να την παλεύουμε για το που είναι τα όρια αυτού του κράτους. Οι μισοί από εσάς ούτε καν ξέρετε φαντάζομαι (δεν αναφέρομαι στα πετρέλαια της Ελλάδας που όσο ακριβά και να είναι, πάλι φτηνότερα θα έπρεπε να βγαίνουν από το να αγοράζεις. Πήγαμε να αγοράσουμε λίγο αέριο από τη Ρωσία και η Αμέρικα μόνο πόλεμο δεν μας έκανε (μπα, το πολύ πολύ να μας βάλουν το Γιωργάκη που άμα ο μπούλης ήταν ξεφτίλα εδώ θα φτάσουμε απόπατο - όχι σχέδιο Αυνάν θα μας βάλει να υπογράψουμε αλλά μη πω τίποτα άλλο.... το λιγότερο θα αγοράζουμε αέριο από ....Ινδονησία μέσω Χιλής... ). Περιμένει κανείς ανάπτυξη; Χρειάζονται 2-3 προυποθέσεις και πάνω από όλα διεθνής επένδυση που άμα δεν έρθει, που να χτυπιέσαι δε θα κάνεις τίποτα παραπάνω από το να εκπαιδεύεις κοινωνιολόγους και γιατρούς χωρίς ειδικότητα (ε...κατ'καν' κι η Κούβ').

    Τέρμα. Η δουλειά του κράτους για εμένα δεν είναι καν η δική μας ευημερία. Το πρώτο για το οποίο είναι υπεύθυνο είναι η ασφάλεια και το δεύτερο η ευνομία. Με την ευνομία δίνεται μια Α βάση για πιθανή ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα επαφίεται στους πολίτες.

    Το ξαναλέω όμως για να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Είναι μικρό βαζάκι η Ελλάδα και τα μικρά γενάνε μεγάλα προβλήματα. Εγώ τόσα χρόνια εξωτερικό ζω και δουλεύω και βλέπω και ξαναβλέπω όλα όσα κατηγορούμε στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι το βάζο με το μέλι εδώ είναι μεγαλύτερο και περισσεύει και κάνα κουταλάκι για το λαό.

    ReplyDelete
  23. @ser:
    "Το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα είναι χαμηλό..."
    "Το επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι χαμηλό..."
    Δεν βλέπω πουθενά και το τρίτο bullet, αυτό δηλαδή που να λέει κάτι για τον μέσο εργοδότη, ο οποίος κατά κανόνα είναι ξερόλας, λαμόγιο και φοροφυγάς. Άλλωστε αυτός είναι που καθορίζει τελικά τις συνθήκες εργασίας για τον νέο εργαζόμενο, είτε πρόκειται για καλό επιστήμονα και επαγγελματία είτε όχι.

    Και αν κάποιος αισθάνεται ότι προσβάλλεται με αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον μέσο Έλληνα εργοδότη, είναι γιατί μάλλον ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

    "Τελευταία γίνεται πολύς λόγος γιά τα golden boys με το γνωστό ελληνικό στυλ.
    Κανείς όμως δεν ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα golden boys έχουν 2 ΜΒΑs και σχεδόν το 30% PhD.
    Δηλαδή μιλάμε γιά ανθρώπους που επένδυσαν χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευσή τους και ξέρουν τι θέλουν και που στοχεύουν..."
    Ναι, φυσικά ξέρουν τι θέλουν: να κατακλέψουν το Δημόσιο για 2-3 χρόνια, να εμφανίσουν μερικά ανοδικά ποσοστά στο τέλος του κάθε έτους, να πάρουν το μπόνους που λέει το συμβόλαιο και να συμπληρώσουν μια ακόμα γραμμή στο βιογραφικό τους. Πάντα πηδάνε πρώτοι από το πλοίο πριν ναυαγήσει, συνήθως από τη δική τους "στρατηγική".

    Και εγώ έχω MSc και PhD, αλλά δεν έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να πατήσω σε πτώματα, στις οικονομίες μιας ζωής κάποιας γιαγιάκας ή στην καταστροφή του δημοσίου, για να αγοράσω μεζονέτα στην Κύπρο. Ο καθένας κρίνεται από τον τρόπο που σκέπτεται και κυρίως από αυτά που κάνει, όχι από αυτά που λένε μερικά διπλώματα.

    "Όταν ερωτήθη γιά το επιθυμητό επίπεδο μισθού απάντησε "1500 ευρώ καθαρά" γιά να εισπράξει το δικά μας αφοπλιστικό χαμόγελο του στυλ "τι μαλακίες μας λες κοπέλλα μου?..."Λάθος ερώτηση, τυπικό "δόλωμα" του εργοδότη (ή καλύτερα του HRM manager) προς τον υποψήφιο. Η σωστή απάντηση είναι ότι, αν ξέρει να κρίνει τα προσόντα και τα πτυχία του και θέλει να τον κρατήσει πάνω από 2 χρόνια, πρέπει ήδη να ξέρει τι μισθό πρέπει να του/της προσφέρει.

    Υπάρχει και άλλη απάντηση, λίγο πιο σύνθετη. Ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να πει το εξής: θα δουλέψω για την εταιρία σας τουλάχιστον για 5 χρόνια με συμβόλαιο που να το λέει αυτό. Επειδή ξέρω ότι έχω τα προσόντα, έχω την επάρκεια και την όρεξη, και είμαι σίγουρος ότι μετά από λίγο καιρό θα το διαπιστώσετε, εγώ δέχομαι να εργαστώ αρχικά για 500 ευρώ, τον επόμενο χρόνο με αύξηση +50%.

    Στο τέλος της πενταετίας θα έχω λάβει περίπου 12x6.600 ευρώ. Άρα, αντί να σας ζητήσω τώρα 1200-1300 ευρώ (x12x5) με τις νόμιμες αυξήσεις κάθε χρόνο, σας κάνω πίστωση χρόνου, γιατί εγώ ξέρω ότι θα τα βγάλω πέρα, απλά περιμένω να σας πείσω και εσάς με το χρόνο.

    Αν δεν δεχτείτε να κάνουμε κλειστό συμβόλαιο για 5 χρόνια σύμφωνα με τα παραπάνω, σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχετε σκοπό να μου τα δώσετε ακόμα και αν είμαι καλός στη δουλειά μου, οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο.

    Η παραπάνω μέθοδος βασίζεται στα incentives (κίνητρα) και αποτελεί τη βάση της εφαρμογής bonuses αντί μισθών στα υψηλόβαθμα στελέχη. Μόνο που εδώ γίνεται από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη, αντί για το αντίστροφο.

    Αν βρεθεί Ελληνική εταιρία που να δεχτεί αμέσως την παραπάνω πρόταση (με λογικά νούμερα εννοείται), ας δημοσιεύσει το όνομά της στο blog να πάρει το βραβείο εντιμότητας.

    ReplyDelete
  24. @Ulis:

    Για την έλειψη βιομηχανικής βάσης πιος φταίει μήπως; Η νοοτροπία των νέων να μένει στο σπίτι; Η η νοοτροπία των νέων να σπουδάζει θεολογία. Μην ακούω πατάτες. Η νοοτροπία της λαμογίας όμως ναι φταίει. Εάν τηρούνταν και κάνας νόμος λοιπόν κάτι θα γινόταν. Αλλά τα λαμόγια θέλουν να σας λένε ότι φταίει το πλαίσιο, το σύστημα και τα πράσινα άλογα... νόμοι ρε, καλοί κακοί και ανάποδοι δεν έχει σημασία. Τηρούνται; Πλερώνει το λαμόγιο φόρο;..."
    Τέρμα. Η δουλειά του κράτους για εμένα δεν είναι καν η δική μας ευημερία. Το πρώτο για το οποίο είναι υπεύθυνο είναι η ασφάλεια και το δεύτερο η ευνομία. Με την ευνομία δίνεται μια Α βάση για πιθανή ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα επαφίεται στους πολίτες.
    Άψογη απάντηση, συμφωνώ απόλυτα. Το μοντέλο της Ελληνικής "κλειστής" οικογένειας, με τα δεκάδες άτομα και σόγια στα γιορταστικά τραπέζια (όπως τώρα το Πάσχα), μας έχει γλιτώσει από πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως περισσότερους αστέγους, περισσότερες αυτοκτονίες, περισσότερη παιδική-εφηβική παραβατικότητα.

    Αν το μοντέλο αυτό της οικογένειας, έστω και με τις υπερβολές του, δεν ταιριάζει με το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, τότε πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο, όχι η οικογένεια. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά σημειώνεται στο προηγούμενο σχόλιο, είτε είσαι στο σπίτι των γονιών σου είτε όχι, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη δουλειά στην αγορά πάλι άνεργος θα είσαι.

    ReplyDelete
  25. Και κάτι σχετικό με το θέμα (δυστυχώς):

    "Μαζική αυτοκτονία 1.500 αγροτών στην Ινδία" (TVXS)

    >> LINK"...Πάνω από 1.500 αγρότες διέπραξαν μαζική αυτοκτονία στην ινδική επαρχία Chattisgarh σήμερα, εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που είχαν σε τοκογλύφους. Το ζήτημα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία κρατική στήριξη στους καλλιεργητές..."

    "...Η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλους. Η κυβέρνηση μας κατηγορεί ότι είμαστε εναντίον της ανάπτυξης, όμως οι δασικές περιοχές μειώνονται και τα φράγματα κατασκευάζονται χωρίς κανένα σχεδιασμό. Όλα αυτά οδηγούν σε χαμηλότερη στάθμη του νερού. Οι αγρότες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν σχεδιάζεται η αγροτική πολιτική..."

    ReplyDelete
  26. Στην Ελλάδα η αγορά είναι ένα βαζάκι.Δε συμφωνούμε Ulis. Στη Δανία η αγορά είναι η μισή από της Ελλάδας. Το ίδιο και στη Φιλανδία. Ίση με τη δική μας είναι η αγορά σε Ολλανδία και Σουηδία. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μεγέθη και τα χρησιμποιήσουμε ως κριτήριο αναπτυξιακής ικανότητας, μ' αυτές τις χώρες πρέπει να συγκριθούμε και όχι με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Διότι πως εξηγείται το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Δανία η μισή από την Ελλάδα είναι global Leader στην κατασκευή ανεμοτουρμπίνας και τη σχετική τεχνολογία. Το μέγεθος γιατί δεν την περιόρισε; Επίσης το ίδιο με Σουηδία όπου έχει από βιομηχανία έως νέες τεχνολογίες, επικοινωνίες κλπ.

    Παλιά μας είχε παραπέμψει σ' αυτό το λινκ ένας αναγνώστης δε θυμόμαστε ποιος.

    Young Europeans would like to be scandinavian

    ReplyDelete
  27. Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην ελληνική οικογένεια είναι η νοοτροπία που καλλιεργεί στα παιδιά, ο μαμοθρεφτισμός και η λογική της ήσσονος προσπάθειας.

    Από την άλλη αυτό που μια σοβαρή πολιτεία οφείλει να πράξει είναι να ανακουφίσει την οικογένεια από σημαντικά βάρη, τα οποία προκαλούνται πρωτίστως λόγω της έλλειψης ποιοτικών συλλογικών αγαθών και κοινωνικών υποδομών. Οι οικογενειακές μετβαιβάσεις σε χρόνο, χρήμα και φροντίδα δεν μπορούν να καλύψουν βασικά κενά στην εκπαίδευση ή την κοινωνική φροντίδα για παράδειγμα.

    ReplyDelete
  28. Ρε παιδιά τώρα πλάκα με κάνετε και σας έχω για μέσα στα πράγματα. Ειλικρίνα δεν θυμάμαι να συμπεριλαμβανόταν η Δανία στη Μέση Ανατολή και να αντιμετώπισε γενοκτονία του 1/3 των Δανών ακολουθούμενη από πείνα όπου έφυγε άλλο 1/7 ακολουθούμενη από εμφύλιο που έγινε από δύο πλευρές οπλισμένες παροιμιωδώς από την ίδια ακριβώς χώρα που μας θεωρούσε και ίσως μας θεωρεί μέση Ανατολή. Δηλαδή για εσάς το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τυχαίο και βασικά οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες κυρίως (μαμοθρεφτισμός, οχαδερφισμός). Τι να πω. Μήπως και η ανόρθωση της μεταπολεμικής Γερμανίας οφειλόταν σε τοπικούς παράγοντες κυρίως, και όχι στο γεγονός ότι ήταν ήδη προσχεδιασμένη εν μέσω πολέμου... Ο όρος γεωστρατηγική σας λέει τίποτα;


    Α ναι, η γειτονιακή μας χώρα με το μπόλικο πετρέλαιο και αέριο είναι η Λιβυή του τρελιάρη του Καντάφι... που οι Αμερικανιές τον γουστάρουν τόσο χρόνια εκεί να κρατά τη χώρα σε απομόνωση γιατί συμφέρει. Γιατί; Πάρτε ένα χάρτι να δείτε και με μετρείστε με δάχτυλα την απόσταση από Κρήτη, Σικελία ή Κορσική. Μετά αναροτηθείτε γιατί οι Ευρωπαίοι προτιμούν τη Σαουδική. Θέμα επιλογής; Ή ποιοτητας πετρελαίου; Άσε τώρα τι να λέμε. Λες και η ανάπτυξη ήταν ποτέ θέμα καθαρά επιχειρηματικότητας.

    Πάρτε και ένα άλλο χάρτη. Τους Ρώσικους αγωγούς σε ανατολική Ευρώπη. Μετά προσπαθείστε να βρείτε τους αγωγούς από Μέση Ανατολή σε Ευρώπη... τι διάολο 80 χρόνια από εκεί προμηθεύεται ενέργεια η Ευρώπη.

    Προσοχή μη μπερδεύεστε, δεν πάω να πω "φταίνε άλλα, όχι εμείς". Εννοείται ότι οι Έλληνες πήραν λάθος στροφές προς τα κάτω. Και ξαναλέω, καλώς κακώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα είναι μικρό βάζο. Δεν χρειάζεται να αγωνιούμε για το πώς θα μεγαλώσει. Αυτά γίνονται εν καιρώ και με κάποια βάση, εάν το κάναμε από τώρα θα το βλέπαμε δεκαετίες αργότερα. Εμείς εφόσον για το τώρα μιλάμε καλό είναι να μιλήσουμε για τις μλκίες που πονάνε και γεμίζουν πληγές, τα ψωροκόμματα, η πελατεία και η σταθερη τάση για παρανομία ως μόνη λύση για να βγάζεις κάτι παραπάνω από τα προς το ζειν. Το να βάζουμε μέσα και τα των λεπτομεριών όπως οι όποιοι 35ρηδες στο σπίτι με τη μαμά είναι άκυρα.

    ReplyDelete
  29. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον giannis.
    Τι άκυρες ανιστόρητες συγκρίσεις είναι αυτές ?

    @ser "Όταν ερωτήθη γιά το επιθυμητό επίπεδο μισθού απάντησε "1500 ευρώ καθαρά" γιά να εισπράξει το δικά μας αφοπλιστικό χαμόγελο του στυλ "τι μαλακίες μας λες κοπέλλα μου?"

    Ζήτησε πολλά ε?

    ReplyDelete
  30. Καλός ο Giannis.Αλλά είναι λίγο μεταφυσική η ερμηνεία του για τις επιπτώσεις της Ιστορίας στο προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας,σχεδόν Θεολογική.Οι σκοτεινές δυνάμεις, που επικαλείται ή υπαινίσσεται,σύμφωνα με τη σκέψη του, καθορίζουν, σχεδόν ντετερμινιστικά, τη τύχη των χωρών.Και εμείς,η Ελλάδα, πέσαμε στους άτυχους,που οι σκοτεινές δυνάμεις,εν προκειμένω Αμερική,Αγγλία,μας μισούν για διάφορους μεταφυσικούς λόγους,που ο Giannis έχει το παραψυχικό χάρισμα να τις διαβλέπει.Και έβαλαν τον Ανάν,τον Εωσφόρο,να μην επιτρέψει ποτέ στη Κύπρο να κάνει Πάσχα.
    Τώρα δε τη θέση του Αρχάγγελου της κόλασης για τον Ελληνισμό τη προορίζουν για το Γιώργο,που τον εκπαιδεύουν νυχθημερόν για την επιτυχία της αποστολής του.
    Η ερμηνεία τύπου Giannis έχει οπαδούς,σχεδόν είναι πλειοψηφική, και έχει μεγάλη ευθύνη για τη μειωμένη αυτοπεποίθηση των νεοελλήνων, και φυσικά για τις συνέπειές της, που οδηγούν στο σύνδρομο του Ψωροκωσταινισμού, που μας κατατρύχει.

    ReplyDelete
  31. καλησπέρα,
    σχετικά με το ποστ: αν θυμάμαι καλά το έχετε αναφέρει και σεις σε προηγούμενα άρθρα ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό δεν είναι καταρτησμένο σωστά και η τεχνολογια δεν έχει εισχωρήσει αρκετά. Όντως μπορεί οι γνωσεις του πανεπιστημίου να μην συμβαδίζουν με τις απαιτούμενες της αγοράς αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα...
    σχετικά με τα σχόλια, εννοείται ότι θα συγκρίνεις την Ελλάδα με μια αναλογου μεγέθους χώρα όπως η Δανία αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο. Τι γειτονικές χώρες έχει η Ελλάδα και τη Δανία..μετα απο 28 χρόνια έιναι η πρώτη φορά που υπάρχει γειτονική χώρα μέλος της ΕΕ..
    Η καραμέλα, όπως πολύ σωστά λέτε, του να εισαγουμε ξένα συστήματα πρέπει να σταματήσει να ακούγεται, μιας και πολιτισμικοί παράγοντες δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν σκαδιναβικό σύστημα να λειτουργήσει στην Ελλάδα...ένα σύστημα είναι καλό όχι επειδή έχει αποτελέσματα αλλά γιατί είναι κατάλληλο για τους κατοίκους της εκάστοτε χώρας..
    ο πλανητικός προσανατολισμός που αναφέρετε είναι πολύ λογικό αλλά για να συμβεί κάτι τετοιο και μια χώρα να ανοίξει στον παγκόσμιο ανταγωνσμό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει χρήματα, μιας ένας λόγος που αρκετές χώρες χρεωκόπησαν ή είναι στο χείλος έιναι ο υψηλός αρυθμός παγκοσμιοποίησης που αναγκαστικά αυξάνει στα έξοδα του κράτους. Παρά τα φιλελευθερα δόγματα το κράτος χρειάζεται να ξοδεύει και είναι το δίχτυ ασφαλέιας για την οικονομική δραστηριοτητα σε ανοιχτές οικονομίες...

    ReplyDelete
  32. @parmenidis

    Tι να κάνει ο λαουτζίκος βρε Πάρμι, όταν βλέπει όλους αυτούς τους κουτσούς αντί να εκπονούν στρατηγικές μελέτες του στιλ "HELLAS vision 2030" να χορεύουν ζειμπεκιές και να συνωστίζονται για φωτογραφίες, σου λέει το χάσαμε το κορμί πατριώτη...

    Για ποια αυτοπεποίθεση να μιλήσουμε τώρα, μήπως για αυτήν που απαγορεύει τις πτήσεις ελληνικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι υπό το φόβο τουρκικής προβοκάτσιας;

    Για ποιό στρατηγικό όραμα να μιλήσουμε, μήπως για εκείνο που όλοι ποντάρανε στην ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας;

    Η πολιτική μυωπία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Κι αν βρεθεί κάποιος να πει ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την ανεργία των νέων είναι βαθιά νυκτωμένος. Αν είχαν τα αρχ..α να πάρουν μια σοβαρή απόφαση, να εκπονήσουν ένα σωστό σχέδιο, αν είχαν το ψυχικό σθένος να αναλάβουν μια φορά το πολιτικό κόστος των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα από την Δανία σήμερα.

    Αλλά δεν το έχουν Παρμενίδη, και τα έργα τους το αποδεικνύουν καθημερινά. Από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα. Το όραμά τους για την χώρα έχει το μέγεθος της πολιτικής νοημοσύνης τους. Γι αυτό και κανείς δε θα μιλήσει ποτέ για την Ελλάδα του 2030. Καμιά στρατηγική συζήτηση, κανένας σχεδιασμός, καμιά απόφαση. Άντε να μιλήσουν το πολύ για την Ελλάδα μετά τις εκλογές...

    ReplyDelete
  33. Μερικές παρατηρήσεις,

    ως κράτος μέλος της ΕΕ, τα συστήματα, οι νομοθεσίες και το πλαίσιο έρχονται / καθορίζονται, θέλοντας και μη, από την Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουμε κι εμείς ως Ελλάδα ενεργά, άσχετα αν διαλέγουμε (μέσω των πολιτικών που μας αντιπροσωπεύουν), λόγω χαμηλής έκθεσης στη δημοσιότητα ίσως, να αράζουμε και βάζουμε τον αυτόματο πιλότο, όπως κάποιος ανέφερε πιο πάνω.

    Τι σημαίνει αυτό? Απλό παράδειγμα, για την παιδεία ας πούμε, που όπως πολύ σωστά λέει κι ο σερ ίσως είναι το Α και το Ω για το μέλλον της δικής μας και των μελλοντικών γενεών, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Μπακαλορεά, κι αν δεν μας κάνει, υπάρχει και το διεθνές, όπως πρότειναν κι οι Γ700 σε σχετική θέση τους. Έτοιμο σύστημα, διεθνώς κατοχυρωμένο, άμεσα προσαρμόσιμο την επόμενη μέρα. Πολιτική βούληση θέλει.

    Όσο για τις γεωστρατηγικές αναλύσεις, καλό είναι να βλέπουμε και να πιέζουμε προς την κατεύθυνση του να βλέπουν κι οι άλλοι τους συσχετισμούς μέσα από το πρύσμα της Ελλάδας κράτους μέλους της ΕΕ κι όχι της Ελλάδας ψωροκώσταινας Βαλκανιζατέρ που είναι πλέον ούτως ή άλλως ψέμα.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χώρα άλλη στον κόσμο που να είναι ενταγμένη σε τόσους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που οποιοσδήποτε άλλος θα ζήλευε να έχει. Το θέμα είναι ότι κι εκεί αράζουμε. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αράξει πάρα πολύ.

    Καιρός είναι να παραδεχτούμε και κάτι. Αν εξαιρέσουμε τη δημοσιονομική τραγωδία και την κατάρρευση της ποιότητας έναντι της μαζικότητας του συστήματος παιδείας του Αντρέα Παπανδρέου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις παίξανε σκληρό παιχνίδι και έχτισαν πάρα πολλά οφέλη για τη σημερινή Ελλάδα, και εντός και εκτός. Όποιος θέλει ανοίγει τα μάτια του και σταματά να εθελοτυφλεί.

    Ulis - συμφωνώ ρε φίλε, να εφαρμοστεί ο νόμος. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή όμως. Να τηρούμε και τους νόμους και να σταματήσουμε να πετάμε το μπαλάκι στους άλλους για τις δικές μας συμπεριφορές και πράξεις (δεν αναφέρομαι σε σένα προσωπικά προς θεού). Ατομική ευθύνη.

    Για την ανεργία να κατέβει, χρειάζεται επανίδρυση της Ελλάδας, ρίξη με το σύστημα Ελλάδα όπως λένε κι οι Γ700.

    Θεωρώ ότι στην έννοια επανίδρυση του κράτους, συμπεριλαμβάνεται κατά κόρον η μεταρρύθμιση και η εξυγίανση του σώματος των δικαστικών, της αστυνομίας, του στρατού και της εκκλησίας (σε αυτή την περίπτωση πλήρης έξοδος από το δημόσιο και ίδρυση ανεξάρτητης Κοινωφελούς / Μη κυβερνητικής Εθνικής Αρχής όπως θες πες το, κι αποσύνδεση από τα οικονομικά οφέλη / επιδόματα του κράτους με παράλληλη φορολόγηση των εσόδων και της περιουσίας της σε πρότυπο φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών - social cost benefit analysis κλπ.)

    Κατ' επέκταση κατάργηση μονιμότητας, των συστημάτων συμβασιούχων και λοιπών εργασιακών νεωτερικών πατεντών, κατάργηση επιδομάτων κι ενίσχυση βασικών εισοδημάτων των ΔΥ πλήρους απασχόλησης, βάσει συστήματος αποδοτικότητας (δες Μπλερ δεκαετία 90 στην Αγγλία που μεταμόρφωσε το δημόσιο τομέα, ανέπτυξε best practice σύστημα διαχείρισης Prince II που μέχρι κι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές κάνουν copy και προχώρησε σε σημαντικό βαθμό σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα παιδείας και υγείας).

    Αν θες, με 10ετές πρόγραμμα, θα μπορούσες να έχεις και στρατηγικές συνεργασίες / υπεργολαβίες με εξειδικευμένους του ιδιωτικού χώρου για συγκεκριμένα κομμάτια δουλειάς - οργάνωσης - με διαφανή συμφωνητικά έργων - όπως την αλλαγή της διακυβέρνησης του δημοσίου με μεθόδους egovernance κλπ.

    Κι αν επενδύαμε σε δύο τρεις τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, σε ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε 10-15 χρόνια η απασχόληση στη χώρα θα αυξανότανε μαζί και με την παραγωγική της βάση.

    Καλημέρα και καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  34. @παναγριότατε

    > Δεν είναι τα έξοδα που κρατούν τα
    >παιδιά στο σπίτι. Εάν δεν βγάζει
    >1.500 ευρώ το μήνα, ένα παιδί 20
    >και 25 χρονών μπορεί να
    >συγκατοικήσει με πολύ μικρά έξοδα
    >και να έχει ανεξάρτητη ζωή.

    Και όμως αυτό είναι. Αν βγάζανε όλοι 1500 λίγοι θα μένανε με τους γονείς τους. Το θέμα είναι ότι λίγοι 20άρηδες βγάζουνε 1500 ευρώ. Γι' αυτό και λέω ότι πρέπει οι γονείς να διώξουνε τα παιδιά, ώστε να διεκδικήσουνε, και να είναι ικανά να βγάλουνε αρκετά χρήματα για να ζήσουνε. Γενικώς συμφωνώ στις περισσότερες θέσεις των γ700 σε αυτό το θέμα, ας δώσει η κυβέρνηση κίνητρα, ας κάνει κάτι να βοηθήσει τους νέους.

    ReplyDelete
  35. Ωραίος ο Ευάγγελος

    @ πάνος

    ναι αλλά ... ας αρχίσουμε να συγκατοικούμε κιόλας, καλό μας κάνει.

    Μην ξεχνάμε ότι οι αυτόνομοι νέοι Ευρωπαϊοι συμπολίτες μας ΟΛΟΙ συγκατοικούνε, γιατί το κόστος κατοικίας κι ενοικίασης εκεί είναι πολύ πιο ακριβό από ότι στην Ελλάδα. Και σε απόλυτες τιμές, και σε σχετικές τιμές σε σχέση με τα εισοδήματα με τα οποία ξεκινούνε τον εργασιακό τους βίο.

    ReplyDelete
  36. @Ulis

    > Εγώ τόσα χρόνια εξωτερικό ζω και
    >δουλεύω και βλέπω και ξαναβλέπω όλα
    >όσα κατηγορούμε στην Ελλάδα.

    Και εγώ εξωτερικό ζω και εργάζομαι τόσα έτη, αλλά τα στραβά της Ελλάδος δεν τα έχω δει ακόμα, τουλάχιστον όχι σε τόσο βαθμό.

    Και επειδή κάποιοι μιλάνε για Σκανδιναβία και λοιπές Βόρεις περιοχές, οκ ρε παιδιά, δεν είπε κανείς να γίνουμε όπως οι Σκανδιναβοί (άλλως τε και αυτοί έχουνε τα αρνητικά τους) αλλά γιατί να μην προτιμήσουμε τα θετικά τους; Έχουνε ας πούμε ένα καλύτερο σύστημα παιδείας, γιατί να μην προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα καλυτερέψουμε και το δικό μας με βάση αυτά που έχουνε αυτοί; Έχουνε ας πούμε μια καλύτερη νοοτροπία όσον αφορά τους νόμους, γιατί να μην κοιτάξουμε να καλυτερέψουμε κι εμείς; Έχουνε καλύτερες παροχές σε ζευγάρια με παιδιά, γιατί να μην το κάνουμε κι εδώ;

    Κάποιοι λένε ότι για το κακό της Ελλάδος φταίνε οι γεωπολιτικες αλλαγές; Λυπάμαι αλλά αυτό είναι πλέον παρωχημένο. Όποιος έχει διαβάσει Ροϊδη θα δει ότι αυτά που συμβαίνουνε τώρα συνέβαιναν ακριβώς τα ίδια και πριν 150 έτη. Τότε όμως δεν υπήρχε ούτε ΗΠΑ με συμφερόντα στην Ανατολή ούτε τίποτα.

    ReplyDelete
  37. και φυσικά Πάνο όποιος από τους γεωστρατηκολόγους έχει διαβάσει και κατανοήσει τον Παναγιώτη Κονδύλη θα καλάβει ακόμα περισσότερο τους λόγους που συντελούν διαχρονικά στη νεοελληνική καχεξία. Προτείνω την εισαγωγή στην ελληνική έκδοση της Παρακμής του Αστικού Πολιτισμού και τα επίμετρα στα "Η πλανητική εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλμεο" και "Από τον 20ο στον 21ο αιώνα".

    ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ σοβαρή χώρα (και στο σοβαρή βάζω και τους κερκίδα γεωστρατηκολόγους) που επιζητεί την ισχύ σε μια ασταθή γεωπολιτικά περιοχή, αντί να δικαιολογούμαστε για τα δήθεν δεινά τα οποία μας επισώρευσε η ιστορία λόγω γωγραφικής θέσης, θα φροντίζαμε να εκλογικεύσουμε την οικονομία σε υγιή παραγωγική βάση έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι ιδιαιτερότητες μιας γεωγραφικής περιοχής δεν μπορεί να είναι η καραμέλα μια ζωή για τις δικές μας συλλογικές ευθύνες.

    Κι εν πάσει περιπτώσει η Ελλάδα ξοδεύει το 27% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες σχεδόν ισόποσο ποσοστό με τους υπόλοιπους ευρωπαίους Γιατί δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές; Φταίνε οι γύρω;

    ReplyDelete
  38. @ panos
    @gmosios

    spot on my men!!!

    btw kondilis special better high than jack himself, you should try out duderino :)

    ReplyDelete
  39. @jaga
    Ναι θέτεις και το θέμα των εργοδοτών που πράγματι μεγάλο μέρος είναι μαιμουδιάρηδες
    Δυστυχώς (συμπληρώνω) όχι μόνο- στις τράπεζες να δεις τι σαβούρα κυκλοφορεί
    Ας πούμε ότι είναι μάλλον κοινωνικό το ζήτημα της μαιμουδιάς σε αυτή τη χώρα

    Στα υπόλοιπα όμως δεν έχεις καθόλου δίκιο. Εκφράζεσαι με στερεότυπα και αυτό από μόνο του σε οδηγεί σε λάθη.

    Δεν σημαίνει ότι όταν είσαι golden boy (που νάμαστε ειλικρινείς ποιός κρίνει αν είσαι ή δεν είσαι ?) είσαι λαμόγιο. Δεν σημαίνει ότι θα κλέψεις.

    Τα golden boys που έχω γνωρίσει έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν δημιουργήσει. Έχουν υποστεί (πικρές) ήττες και έχουν γιορτάσει νίκες.

    Και μιά και είπες Κύπρο σκέψου τη διαφορά στην αγοραπωλησία ενός ακινήτου στην Κύπρο και την Ελλάδα και θα δεις τι θρέφει τη λαμογιά και τη μίζα- τα κλειστά επαγγέλματα και η έλλειψη ανταγωνισμού.

    Όσο γιά την απάντηση της νεαράς- φυσικά και ξέραμε τι "αξίζει" θέλαμε να δούμε όμως αν η ίδια έχει συναίσθηση να κρίνει
    Αυτό είναι το νόημα της ερώτησης.

    Και η δική σου απάντηση είναι λάθος- όταν αξίζεις κανείς εργοδότης δεν σε αφήνει να φύγεις

    η g700 εδώ έχει δίκιο και θα συμφωνήσω (σπάνιο)
    Know where your strength lies.
    Η Δανία - εξ ανάγκης ορμώμενη- επικεντρώθηκε στις ήπιες μορ΄φες ενέργειας.
    Η Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά ? Ενέργεια από κυματισμό- το έχεις ακούσει ? Ποιά η πρόοδος της Ελλάδας ?



    @thodoris
    φυσικά ζήτησε πολλά γιά αυτά που αξίζει! Την τύφλα της δεν ήξερε, "πτυχιούχος" τωόντι

    Και γιά ενημέρωσή σου, προ 6μηνου προσελήφθη νεαρός,29 ετών,με ενα απλό (ελληνικό) ΜΒΑ με 3000 ευρώ μισθό και OTC αρμοδιότητες

    Ευάγγελε - με κάλυψες πλήρως. Είναι ίσως το πιό μεστό σχόλιο που διάβασα όσο καιρό είμαι στο Blog

    ReplyDelete
  40. Ωραία. Η πλειοψηφία των πτυχιούχων δεν είναι καταλληλα καταρτισμένη.

    Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι το 95% των μισθών είναι μισθοί Βαλκανίων, ενώ το κόστος ζωής είναι κόστος αναπτυγμένης Ευρώπης.

    Τι να κάνουμε τώρα, να πούμε κι ευχαριστώ;

    ReplyDelete
  41. @ser:

    Στα υπόλοιπα όμως δεν έχεις καθόλου δίκιο. Εκφράζεσαι με στερεότυπα και αυτό από μόνο του σε οδηγεί σε λάθη....
    Δεν σημαίνει ότι όταν είσαι golden boy (που νάμαστε ειλικρινείς ποιός κρίνει αν είσαι ή δεν είσαι ?) είσαι λαμόγιο. Δεν σημαίνει ότι θα κλέψεις...
    Τα golden boys που έχω γνωρίσει έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν δημιουργήσει. Έχουν υποστεί (πικρές) ήττες και έχουν γιορτάσει νίκες.

    Το ότι κάποια από τα λεγόμενά μου (ή άλλων) φαίνονται στερεότυπα, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος απλά επειδή τα ακούμε συνέχεια. Για παράδειγμα, όταν λέμε "...ο κόσμος πεινάει..." φαίνεται υπερβολικό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκτός του 1/3 των ανεπτυγμένων χωρών, τα υπόλοιπα 2/3 του πληθυσμού της Γης όντως πεινάει. Απλά το έχουμε συνηθίσει (δυστυχώς).

    Όσο για τα golden boys, ο ορισμός του όρου είναι: οποιοσδήποτε πληρώνεται υπερβολικά για τη δουλειά που κάνει, σε σύγκριση με το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δουλεύει. Δηλαδή, ακόμα και νόμιμα να τα παίρνει, όταν αυτό γίνεται εις βάρος συναδέλφων που απολύονται σωρηδόν (βλέπε GM, Open, AIG, κτλ), τότε πάλι μπαίνουν στην ίδια "κακή" κατηγορία. Δεν αρκεί να κάνεις καλά τη δουλειά σου, πρέπει ταυτόχρονα να την κάνεις με συναδελφική αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη.

    "...Και μιά και είπες Κύπρο σκέψου τη διαφορά στην αγοραπωλησία ενός ακινήτου στην Κύπρο και την Ελλάδα και θα δεις τι θρέφει τη λαμογιά και τη μίζα- τα κλειστά επαγγέλματα και η έλλειψη ανταγωνισμού....

    Την Κύπρο δεν την ανέφερα τυχαία. Εννοώ συγκεκριμένα πράγματα, όπως π.χ. "επενδύσεις" των καλοπληρωμένων στελεχών ακόμα και Ελληνικών τραπεζών που αγοράζουν μεζονέτες και οικόπεδα στα κατεχόμενα, μέσω μεσιτικών γραφείων στην Αγγλία. Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω golden boy.


    Όσο γιά την απάντηση της νεαράς- φυσικά και ξέραμε τι "αξίζει" θέλαμε να δούμε όμως αν η ίδια έχει συναίσθηση να κρίνει
    Αυτό είναι το νόημα της ερώτησης.
    ...Και η δική σου απάντηση είναι λάθος- όταν αξίζεις κανείς εργοδότης δεν σε αφήνει να φύγεις...


    Δηλαδή η κοπέλα έπρεπε να απαντήσει ότι, ναι, είμαι ένα σκουπίδι, δεν μου αξίζει να με προσλάβετε, αλλά κάντε το και εγώ θα κάνω τα πάντα, για πενταροδεκάρες; Αυτό ακούγεται σαν κόμπλεξ και ανασφάλεια αυτού που κάνει την ερώτηση, δηλαδή ψυχοθεραπεία, όχι συνέντευξη για δουλειά.


    Όσο για τη δική μου "απάντηση", στην πραγματικότητα είναι ερώτηση και πρόταση μαζί. Στη συνέντευξη για δουλειά δεν πηγαίνεις για εξέταση σαν μαθητούδι. Πηγαίνεις για να συμφωνήσεις σε συνεργασία, όχι για να σε εγκρίνει το "αφεντικό". Και αυτό το λέω και ως εργαζόμενος και ως εργοδότης. Χειρότερος από έναν αμελή ή τεμπέλη εργαζόμενο είναι ένας άβουλος και ανασφαλής. Ο πρώτος διορθώνεται με κατάλληλα κίνητρα, ο δεύτερος συνήθως θέλει ψυχολόγο.


    Και να υποθέσω ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, όλα αυτά τα εκατομμύρια κόσμος που έχει απολυθεί από τον περασμένο Οκτώβριο δεν εμπίπτει στην κατηγορία "...όταν αξίζεις κανείς εργοδότης δεν σε αφήνει να φύγεις...", σωστά;

    Ελπίζω πράγματι να δουλεύεις στην καλύτερη, την πιο ακριβοδίκαιη και αντικειμενική εταιρία, με τα πιο ηθικά golden boys στην αγορά.

    ReplyDelete
  42. Ο jaga έχει δίκιο γιατί με τον όρο golden boy εννοούμε το στέλεχος τύπου Gordon Gecko που πιστεύει ότι η "απληστία είναι καλή". Αυτός ο τύπος επαγγελματία πρέπει να στηλιτευτεί και να απορριφθεί.

    Αντιθέτως ο παραγωγικός εργάτης γνώσης με ήθος και κοινωνική υπευθυνότητα που αμοίβεται καλά για τη δουλειά του πρέπει να γίνει πρότυπο.

    Τα ίδια λέμε έχουμε την εντύπωση απλά ίσως μπερδευόμαστε με τους ορισμούς.

    ReplyDelete
  43. Παρμενίδη, ο Giannis=Ulis παραπάνω όπως ίσως πολλοί να μαντέψατε (έχω πολλά τέτοια emails και μπήκε ένα καταλάθος).

    Λοιπόν Παρμενίδη για τον αποτυχημένο το Γιωργάκη (που έχει αποδείξει ότι μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει) δε θα το σχολιάσω, θα επικεντρωθώ στην αποτυχία σου να σχολιάσεις σωστά τις απόψεις μου και στην πλέον παταγώδη αποτυχία να κατανοήσες τα πλέον βασικά της γεωστρατιγικής που έχουν και παραέχουν άμεση σχέση με το τι οικονομία και τι αγορά έχει ένας λαός - απλά τα μικρακομματικά με τα οποία αναλώνεις το πνεύμα σου δε σου επιτρέπουν να περάσεις σε τέτοια θέματα (δε σε κατηγορώ εδώ αλλά δε θα καθήσω να ακούω και... δειπνοσοφιστικές κριτικές για Ούφο και εξωγήινους).

    Η άποψή μου είναι να επικεντρωθούμε στην ουσία των πραγμάτων, ότι αυτό το κράτος πάντα έτρεξε στο περίπου, στο πελατειακό, στην παρανομία - φτάνει να μετρήσεις τις αντισυνταγματικές νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί και τις συνταγματικές τροποποιήσεις για να επανέλθει δήθεν η νομιμότητα για να καταλάβεις. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι δεν έχει νόημα να φωνάζουμε και να παρακαλάμε για το ένα και για το άλλο. Ακόμα και με τη γνώση ότι ο νόμος έχει τρύπες και παράθυρα και επιτρέπει λαμογιές, πιστεύω ότι μια καλή αρχή θα ήταν η απαίτηση (και όχι παράκληση) εφαρμογής του νόμου - καλού κακού και ανάποδου.

    ReplyDelete