Friday, November 7, 2008

Οι Έλληνες Αϊ-Βασίληδες

Εδώ και μερικές μέρες, η συζήτηση για την οικονομία στην Ελλάδα, με εξαίρεση την ταλαιπωρημένη πλέον υπόθεση του τραπεζικού πακέτου και της εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων, έχει επικεντρωθεί στο πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στην ευρωζώνη για να αυξήσει περαιτέρω τις παροχές υπέρ των «ασθενέστερων» οικονομικά τάξεων.

Έχουν ήδη προταθεί από διάφορες πλευρές σημαντικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η παροχή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον συνταξιούχους, η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών και η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, ακόμα κι ένα πρόσθετο επίδομα 200 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες προτάσεις όπως η εγκληματική για το περιβάλλον και τα δημόσια έσοδα πρόταση περί κατάργησης των φόρων στα προϊόντα πετρελαίου που αναλογεί σε απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

Ως άλλοι Αϊ-Βασίληδες, οι πολιτικοί όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων βρήκαν, με αφορμή την οικονομική κρίση, την ευκαιρία ν' ανοίξουν το σεντούκι με το χρήμα και να μοιράσουν παροχές, δήθεν υπέρ των αδυνάτων και των μη εχόντων.

Αυτό που όμως πραγματικά κάνουν είναι ότι επιδίδονται σε έναν αγώνα παροχών με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αγνοώντας επιδεικτικά αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τους νέους, τις γυναίκες και τους επισφαλείς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι πρώτοι απ’ όλους θα χάσουν τη δουλειά τους και δεν θα μπορέσουν να βρουν καινούρια λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και του κακού κλίματος που επικρατεί στην αγορά. Ήδη τα λάβαμε τα μαντάτα. Στη φθινοπωρινή έκθεσή της για την οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση των ανέργων κατά 100,000 χιλιάδες το 2009, από 7% σε 9%.

Ακόμη χειρότερα, οι προτάσεις για παροχές, όπως άλλωστε συνέβη με το τραπεζικό πακέτο που κατέθεσε η κυβέρνηση, διατυπώνονται χωρίς επίγνωση της ελληνικής δυσμενούς δημοσιονομικής θέσης και του τεράστιου χρέους που σφίγγει σαν θηλιά στο λαιμό μας. «Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα» είπε ο Επίτροπος Αλμούνια, αναφερόμενος στη διαφαινόμενη ελαστικοποίηση του ΣΣΑ. Πόσο μάλλον για την Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα που το απέκτησε σε περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, ενώ μόλις πριν από 10 μέρες είδε να εκταμιεύονται ομόλογα αξίας 2,5 δις ευρώ από ξένους επενδυτέςκαι παρακολούθησε τη διεύρυνση του spread του ελληνικού ομολόγου στις 170 μονάδες βάσης, το υψηλότερο σημείο από το 1998.

Θα περίμενε κανείς ότι με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ώρα που βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής όπου το παγκόσμιο πολιτικοικονομικό τοπίο επαναπροσδιορίζεται πάνω σε νέους κανόνες, τα κόμματα στην Ελλάδα θα διέθεταν τη στοιχειώδη διορατικότητα, έστω κάποια από αυτά, να πιάσουν τον παλμό των παγκόσμιων εξελίξεων και να τον μετατρέψουν σε δημιουργική δύναμη μεταρρύθμισης εντός της χώρας. Να θέσουν νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Συγκεκριμένα να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη κατανέμοντας τους πόρους στις ομάδες και τους τομείς της οικονομίας που τους έχουν ανάγκη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Πριν από μερικούς μήνες είχαμε μιλήσει για ένα new deal για τη νέα γενιά για να φύγουν οι νέοι απ’ το πατρικό σπίτι και να πριμοδοτηθεί η απασχόληση. Πριν από 10 μέρες είχαμε κάνει λόγο για τόνωση της πραγματικής οικονομίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι της εικονικής πραγματικότητας των τραπεζών που στην Ελλάδα τελικά μάλλον δεν έχουν πρόβλημα και πήγαν να τσεπώσουν τα δις άνευ όρων.

Τέλος θα περίμενε κανείς από τα κόμματα να αδράξουν την ευκαιρία και να πουν τέλος στην ανάπτυξη δια της εφήμερης και παρασιτικής κατανάλωσης που χαρακτήρισε την οικονομία μεταπολιτευτικά. ΝΑΙ στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μέσα από μεταρρυθμίσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και δημόσιες επενδύσεις σε μια νέα βιομηχανία αιχμής, την ενέργεια και το περιβάλλον. New Green Deal το αποκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μουν, 3rd industrial revolution παλιότερα o J. Rifkin, με την αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι την παραλλήλισε ο Ομπάμα. Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα και πολιτικούς με διορατικότητα, όχι Αϊ Βασίληδες που μοιράζουν δώρα.

132 comments:

  1. @don
    "Και σε ρωτάω, σου μοιάζουν κάτι τέτοιοι τύποι για "ραντιέρηδες"????
    Ειδικά ο Buffet o οποίος έχει δηλώσει ότι his favourite investment period on stocks is "forever"?????"

    Χρειαζόμαστε επιχειρηματίες με πρωτοποριακές αντιλήψεις, όπως ο Γκέιτς της Microsoft.Και αυτός πλούσιος είναι αλλά είναι δημιουργός και όχι παράσιτο των δημιουργών, όπως είναι ο Μπάφετ.Ο Μπάφετ είναι επαγγελματίας επενδυτής.Και φυσικά είναι ραντιέρης.Οπως και ο Σόρος,ο μεγάλος δάσκαλος του επενδυτικού Αμοραλισμού.
    Μα αυτός ο επενδυτικός Αμοραλισμός δεν βρίσκεται πίσω από τη κρίση;

    ReplyDelete
  2. > Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα και πολιτικούς με διορατικότητα, όχι Αϊ Βασίληδες που μοιράζουν δώρα

    Λυπάμαι αλλά "όραμα", "διορατικότητα" και "Έλλάδα" ακούγονται αστεία στην ίδια πρόταση. Οι σχέσεις πολιτικών και νεοελλήνων είναι πελατειακές. Το να απεμπολήσουμε αυτήν την πελατειακή σχέση είναι σαν να αποδυναμώνουμε τους εαυτούς μας. Και κανείε δε θέλει να είναι αδύναμος. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

    Δεν υπάρχει ελπίδα γι'αυτόν τον τόπο. Όποιος έχεις διαβάσει Ροϊδη θα δει ότι αυτά ακριβώς στηλίτευε κι αυτός εδώ και 150 έτη.

    ReplyDelete
  3. αστεία δεν είναι ούτε ακατόρθωτα απλά θέλει δουλειά για να τα πετύχεις και επιμονή

    ReplyDelete
  4. συμφωνώ με παρμενίδη ότι άμα είναι να διαλέξεις άτομα πάρε αυτούς που βρίσκονται στην παραγωγή και έχουν πρωτοποριακές αντιλήψεις. Πάντως κανείς από όλους αυτούς δεν παίζει για το οικονομικών στις ΗΠΑ. Απλά παίζει μπόλικη ονοματολογία τώρα. Εδώ ακούγεται ο Σβαρτζενέγκερ για την ενέργεια....

    ReplyDelete
  5. > αστεία δεν είναι ούτε ακατόρθωτα απλά θέλει δουλειά για να τα πετύχεις και επιμονή

    Πόση ακόμα δουλειά και επιμονή ακόμα ρε παιδιά; Εδώ και έναν αιώνα δουλειά και επιμονή κάνουμε. Τώρα βεβαίως θα βγούνε κάποιοι και θα μιλήσουνε για πολέμους και κατοχή κλπ. Εν τάξει δε λέω, τα περάσαμε αυτά, αλλά μήπως είμαστε οι μόνοι;Και η Γερμανία πέρασε χειρότερα από εμάς αλλά η ανάπτυξή της είναι έτη φωτός μπροστά.

    Το πρόβλημα έχει τη ρίζα του στην Παιδεία. Αν δεν αποκτήσει Παιδεία ο νεοέλληνας δε γίνεται τίποτα. Και δυστυχώς δε βλέπω να αποκτάει ποτέ. Οι πελατειακές σχέσεις που λέγαμε...

    ReplyDelete
  6. Πολύ σωστά, πολύ σωστά.

    Γι αυτό η εγγονούλα μου που αγωνίζεται με αυτοθυσία γιά τον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    είναι η μόνη ικανή να σώσει την Ελλάδα.

    Φωφάκι μου, σε φιλώ γλυκά-γλυκά

    Η γιαγιούλα σου

    ReplyDelete
  7. Νομίζω το θέμα είναι τα κίνητρα. H παιδεία και η αγωγή δε σου εξασφαλίζει τίποτα. Άσε που οι καλύτεροι κομπιναδόροι και τα πιο λαμόγια είναι οι μορφωμένοι. Αυτοί είναι οι ιδιοτελείς που κατευθύνουν τους αφελείς από κάτω

    Και κάτι για να γελάσουμε Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη ο Μπαράκ Ομπάμα πλασαρίστηκε από το αμερικανικό κεφάλαιο, για να εγκλωβιστεί η υπαρκτή και μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Άμα τα γυρίσει ο Τσάβες και συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο άραγε τι θα πει ο Περισσός;

    ReplyDelete
  8. @ Parmenides
    Ο Μπάφετ είναι επαγγελματίας επενδυτής.Και φυσικά είναι ραντιέρης.Οπως και ο Σόρος,ο μεγάλος δάσκαλος του επενδυτικού Αμοραλισμού.
    Μα αυτός ο επενδυτικός Αμοραλισμός δεν βρίσκεται πίσω από τη κρίση;


    Παρμενίδη, ΜΗ λες ΑΝΟΗΣΙΕΣ πρωι-πρωί.
    Με βάση την συλλογιστική σου, εμείς οι Ελληνες που ΟΥΔΕΝ παράγουμε ΕΚΤΟΣ από ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ και επιζούμε ενοικιάζοντας "δωμάτια με θέα" στα Κουφονήσια γιά 100 ευρώ την βραδυά,

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ΠΕΤΑΧΘΟΥΜΕ στον ΚΑΙΑΔΑ

    ΟΤΑΝ ηθικολογείς ΘΥΜΙΖΕΙΣ τις ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ που ξεστόμιζε ο

    ΜΕΓΙΣΤΟΣ "ΡΑΝΤΙΕΡΗΣ" EVER

    O ΠΟΡΝΟΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΦΟΝΙΑΣ

    του ΕΘΝΟΥΣ.

    Κομμάτι αίσθηση μέτρου και αναλογιών ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    ReplyDelete
  9. @ parmie

    Σου υπενθυμίζω ότι ο Σόρος είναι αυτός που πρότεινε τα "φαραωνικά" έργα με κατεύθυνση στην προστασία του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κρίσης.....

    Τώρα, τι να πω.......
    Αν τον μέτοχο μιας επιχείρησης τον βλέπεις εσύ "ραντιέρη", τότε πες μου ποιος χρηματοδοτεί την παραγωγική διαδικασία την "δημιουργία"???????

    Αυτά είναι βασικά πράγματα. Μην πηγαίνουμε στα ίδια και στα ίδια....

    ReplyDelete
  10. KAI by the way

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΑΝΤΙΕΡΗΣ από τον οππορτουνιστή-αεριτζή

    ΒΑΒΥ DOC-Μικροκεφαλάκην Αssad-Παπανδρέου

    που "έπεσε" ΑΝΩΘΕΝ ως

    DEUS EX MACHINA

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    OΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ

    ReplyDelete
  11. > H παιδεία και η αγωγή δε σου εξασφαλίζει τίποτα. Άσε που οι καλύτεροι κομπιναδόροι και τα πιο λαμόγια είναι οι μορφωμένοι.

    Δεν εννοώ την εκπαίδευση, Παιδεία είπα και μάλιστα το τόνισα με κεφαλαίο Π. Όταν λέω Παιδεία εννοώ συμπεριφορά. Το να μου βγάλεις έναν μαθηματικό τύπο και να κάνεις παππάδες αυτό είναι μόρφωση, εκπαίδευση. Το να μη σταυθμεύεις εκεί που απαγορεύεται ή να μην πετάς το σκουπίδι στο δρόμο, αυτό είναι Παιδεία.

    ReplyDelete
  12. Panos Konstantinidis said...

    1./
    Λυπάμαι αλλά "όραμα", "διορατικότητα" και "Έλλάδα" ακούγονται αστεία στην ίδια πρόταση. Οι σχέσεις πολιτικών και νεοελλήνων είναι πελατειακές.
    2./
    "Πόση ακόμα δουλειά και επιμονή ακόμα ρε παιδιά; Εδώ και έναν αιώνα δουλειά και επιμονή κάνουμε...."

    Πρέπει να καταλάβεις ότι ο "νεοέλληνας" είσαι ΕΣΥ!!!
    ΕΣΥ οφείλεις να το αλλάξεις αυτό!
    Εκτός να μας βολεύει και λιγάκι...

    Επίσης,

    αν πούμε κι εμείς ότι δουλεύουμε και ότι καταναλώνουμε σύμφωνα με την αποδοτικότητά μας, τότε κάτι άλλοι τι πρέπει να πουν?
    Άκουσα διαφημιστικό spot στο ράδιο που έλεγε (άκουσον, άκουσον):
    "Η κρίση θέλει καλοπέραση"
    Θα στεκόταν τέτοιο spot στην Γερμανία ή στην Ιαπωνία.....????

    Υ.Γ:
    Τώρα θα έρθει όπου να'ναι ο νταβάριςςς να πουμε για την υπεραξία του εργάτη.....

    ReplyDelete
  13. i see the muppet show is just about get started by the usual suspects. just a sec guys i allow me to skin up a zoot first

    ReplyDelete
  14. Τελικά δεν κατάλαβα ποιος φταίει τελικά για την κρίση? Ο Σόρος όχι, ο Μπάφετ όχι. Τελικά μάλλον ο μεξικάνος μετανάστης που σκουπίζει τα πατώματα της Wall Street φταίει...

    ReplyDelete
  15. η παιδεία, ή αλλιώς αγωγή, για τον αστικό φιλελευθερισμό είναι ό,τι η αλληλεγγύη για το σοσιαλισμό. Και οι δύο οδηγούν σε κάποιου τύπου υπέρβαση. Η αγωγή στην αυτοϋπέρβαση μέσα από τη νίκη του ατόμου επί των κατώτερων ψυχορμήτων. Η αλληλεγγύη στην υπέρβαση των ταξικών διαχωρισμών. Εδώ και 250 χρόνια η ανθρωπότητα έχει βαρεθεί να ζει με τη διάψευση και των δύο αυτών προσδοκιών. ΚΙΝΗΤΡΑ χρειαζόμαστε

    ReplyDelete
  16. "Η κρίση θέλει καλοπέραση",
    "έξω ντέτρτια και καημοί",
    "μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντίσουμε...."
    και άλλα τέτοια βολικά "εμπριμέ"...
    που στοχεύουν στον πηρύνα της "ελληνικής" ψυχοσύνθεσης.

    Σαν δε ντρεπόμαστε λέω εγώ.....

    ReplyDelete
  17. ΔΙΟΤΙ, ακόμα ΚΑΙ το ΚΡΕΑΣ πέρασε από μιά όποια ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ και κέρδισε. Είχε αντιπάλους συνυποψήφιους.

    Ο ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ASSAD ήρθε ως ΣΩΤΗΡΑΣ.

    Γιά να είμαστε δίκαιοι ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ΙΣΤΟΡΙΑ, έκανε και ο Μικροκεφαλάκης ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όπως ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    με ένα ΥΠΟΨΗΦΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    τον ΕΑΥΤΟ του ΦΥΣΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ

    ReplyDelete
  18. VforVendetta said...

    "Τελικά δεν κατάλαβα ποιος φταίει τελικά για την κρίση? "

    Ούτε πρόκειται............!!!!!

    @ lebowski

    Enjoy!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. @don

    κάθε άλλο παρά νεοέλληνας είμαι φίλε μου. Εγώ δεν έχω πελατειακές σχέσεις με κανένα πολιτικάντη, και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Δε βολεύομαι και πάντοτε σέβομαι τον άλλο.

    Αν θέλεις να δεις τους νεοέλληνες δες αυτούς που εδώ και τρεις δεκαετίες ψηφίζουνε τους ίδους και τους ίδιους, που χαρίζουνε στρέμματα αμύθητης περιουσίας στην Εκκλησία, που καίνε τα δάση (και χτίζουνε αυθαίρετα), που πληθωρισμός γι' αυτούς είναι το πόσο ανέβηκε το μπουκάλι στο Σφακιανάκη, που είναι ικανοί να σε δείρουνε μόνο και μόνο επειδη είσαι διαφορετικής θρησκείας/χρώματος/ερωτκών προτιμήσεων.

    ReplyDelete
  20. @ don
    Πρέπει να καταλάβεις ότι ο "νεοέλληνας" είσαι ΕΣΥ!!!
    ΕΣΥ οφείλεις να το αλλάξεις αυτό!
    Εκτός να μας βολεύει και λιγάκι...

    Επίσης,

    αν πούμε κι εμείς ότι δουλεύουμε και ότι καταναλώνουμε σύμφωνα με την αποδοτικότητά μας, τότε κάτι άλλοι τι πρέπει να πουν?
    Άκουσα διαφημιστικό spot στο ράδιο που έλεγε (άκουσον, άκουσον):
    "Η κρίση θέλει καλοπέραση"
    Θα στεκόταν τέτοιο spot στην Γερμανία ή στην Ιαπωνία.....????


    EYΓΕ

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ

    ReplyDelete
  21. @gμοσιος

    ρε φίλε μίλησα εγώ για νεοφιλελευθερισμό και για σοσιαλισμό; Έλεος δηλαδή. Αν θέλεις να περιορίσεις αυτό που εγώ ονομάζω Παιδεία μέσα στα στενά όρια οικονομικών/κοινωνικών συστημάτων για να αισθάνεσαι καλύτερα κάνε το. Αλλά μη μου προσάπτεις πράγματα που δεν είπα.

    ReplyDelete
  22. με τον όρο αγωγή εκλογικεύουν και εξηγούν οι φιλελεύθεροι αστοί την αποτυχία ανθρώπων με παιδεία, λέγοντας ότι ναι μεν διέθεταν παιδεία αλλά όχι αγωγή. Αντίστοιχα οι κομμουνιστές και οι σοσιαλιστές εκλογικεύουν με το επιχείρημα της ψευδούς συνείδησης. Λένε δεν υπάρχει αλληλεγγύη γιατί το υποκείμενο της επανάστασης η εργατική τάξη δεν έχει αποκτήσει συνείδηση του ιστορικού της ρόλου.

    ReplyDelete
  23. Κομφούκιος said...

    "Ο ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ASSAD ήρθε ως ΣΩΤΗΡΑΣ."

    Just for the sake of an interesting challenge,.....I'll ask:

    Ποιος του έδωσε το "δαχτυλίδι"?
    (Αν ψάξεις λίγο είμαι σίγουρος πως θα το βρεις.....)

    ReplyDelete
  24. πάνο δε σε καλουπώνω. Ορμώμενος από το επιχείρημά σου κάνω μια ανάλυση και μια γενική τοποθέτηση περί του γνωστού και χιλιοειπωμένου επιχειρήματος περί παιδείας και αγωγής

    ReplyDelete
  25. Blogger Panos Konstantinidis said...

    "κάθε άλλο παρά νεοέλληνας είμαι φίλε μου."

    Δεν υπάρχει επικοινωνία.
    Σταματάω εδώ.

    ReplyDelete
  26. @don

    Σταμάτα φίλε μου, γιατί και εμένα δε μου αρέσει το τσουβάλισμα που κάνεις.

    ReplyDelete
  27. και σου λέω επίσης το εξής. Η παιδεία φτιάχνει ανθρώπους που ξέρουν να σκέφτονται, που ξέρουν να μαθαίνουν που γίνονται εργάτες γνώσης. Αυτό δε σημαίνει ότι φτιάχνει καλούς, ηθικούς, ενάρετους ανθρώπους που σέβονται τα συλλογικά αγαθά, δεν κλέβουν και δεν έχουν πελατειακές σχέσεις. Αυτά τα διασφαλίζουν οι θεσμοί και τα κίνητρα.

    ReplyDelete
  28. Αυτούς τους φτιάχνει η εκπαίδευση, όχι η Παιδεία.

    ReplyDelete
  29. Panos Konstantinidis said...

    "Αν θέλεις να δεις τους νεοέλληνες δες αυτούς που εδώ και τρεις δεκαετίες ψηφίζουνε τους ίδους και τους ίδιους"

    Τι είπες για "τσουβάλιασμα"....???
    Κάνε μας τη χάρη ρε φίλε....

    ReplyDelete
  30. Καλά εσύ δεν είπες ότι σταματάς εδώ;

    ReplyDelete
  31. @ gμοσιος

    Noμίζω πως συγχέεις την ΑΓΩΓΗ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    Τόχουμε ξαναπεί: Οι Γάλλοι έχουν ΔΥΟ όρους, όπως και μεις, ΑΛΛΑ που με την έννοιά τους ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ

    ΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ.

    Οι Γαλλικοί ΟΡΟΙ είναι
    FORMATION
    και
    EDUCATION

    Contrary to conventional wisdom, με το formation αναφέρονται στην σχολική εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο, Πανεπιστήμιο) και με το EDUCATION σε όσα μας μαθαίνει η μάνα και ο πατέρας, από άρθρωση και λεξιλόγιο μέχρι table manners, από χειρονομίες μέχρι ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ.

    Υοu got it?

    ReplyDelete
  32. @ Panos Konstantinidis

    Nομίζω παρεξήγησες τον don. Είμαι βέβαιος πως συμφωνεί με όσα ανέφερες. ΑΠΛΑ, ήθελε να πει ότι η διατύπωση ξανά και ξανά των ΚΑΚΩΣ ΕΧΟΝΤΩΝ πέραν της ΚΟΙΝΟΤΟΠΗΣ βαρεμάρας, συνιστά ΝΙΧΙΛΙΣΜΟΝ και ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ.

    ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ πλέον από τον ΚΑΛΟ ΚΑΓΑΘΟ ΠΟΛΙΤΗ τα εξής ΔΥΟ:

    1) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ και SELF-ASSESSMENT

    2) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ στο ΠΛΑΙΣΙΟ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, μιά μορφή της οποίας [σημαντικότατη γιά την ώρα] είναι και η συμμετοχή στον διάλογο και την πολυφωνία αυτού του Μπλογκ.

    ReplyDelete
  33. Κομφούκιε για προτείνετε τότε λύσεις. Η λύση που προτείνω εγώ είναι ότι ο νεοέλληνας θα πρέπει να πάψει να έχει πελατειακές σχέσεις με τους πολιτικούς. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι ο νεοέλληνας θα πάψει να έχει άμεση εξουσία. Φαύλος κύκλος αγαπητέ. Άρα δεν υπάρχει λύση. Για εμένα όποιος έχει τα μέσα και μπορεί καλό θα ήτανε να φύγει εξωτερικό.

    Υγ. Ρε παιδιά βγάλε τε το word verification, καταντάει κουραστικό.

    ReplyDelete
  34. @don

    Είναι τόσο παράλογα αυτά που λες...
    Από τη μία κατηγορείς την νοοτροπία της κατανάλωσης χωρίς αύριο (πράγμα σωστό) και από την άλλη προτείνεις ως "σωτήρες" και "κομιστές" της αλλαγής τα ίδια άτομα που επέβαλλαν αυτή την κουλτούρα και κέρδισαν από αυτή. Τύποι σαν τον Σόρος που τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια μείνανε στην ιστορία. Ειλικρινά πιστεύεις πως η υπερκατανάλωση και ο υπερδανεισμός είναι χαρακτηριστικά για τα οποία φταίει η νεοελληνική κουλτούρα και ο αλήτης ο Παπανδρέου? Οι Αμερικανοί δεν τα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά? Έχεις πάει σε super market στις ΗΠΑ? Έχεις δει πως ψωνίζουν στα mall οι Αμερικανοί? Όταν ήμουν στις ΗΠΑ είχε τύχει να παρακολουθήσω εκπομπή στην τηλεόραση σχετικά με το γεγονός πως οι Αμερικανοί έχουν μπουχτήσει από τα ψώνια και δεν μπορούν να ψωνίζουν άλλο και παθαίνουν κατάθλιψη!!!
    Λοιπόν το παραμύθι είναι ωραίο αλλά δεν έχει δράκο. Όπως για τα θετικά που γίνανε στην Ελλάδα ευθύνεται ο δυτικός τρόπος ζωής που υιοθετήσαμε (και πολύ καλά κάναμε για να μην ρίξετε αμέσως τη λάσπη ότι γουστάρω Παπαρρήγα), σε αυτόν οφείλονται και τα αρνητικά. Δεν ξυπνήσανε μια ωραία ημέρα οι Έλληνες και αποφασίσανε να λειτουργούνε κατά αυτά των τρόπο. Όλο το σύστημα στηρίζεται στην υπερκατανάλωση και τον υπερδανεισμό. Αυτό που πρέπει λοιπόν να γίνει είναι να αλλάξει το μοντέλο. Αυτό σημαίνει να σταματήσει η πλύση εγκεφάλου στον κόσμο μέσω της διαφήμισης, των ΜΜΕ, των τραπεζών, κτλ και να επιβληθεί ένα νέο πρότυπο ανθρώπου. Που να μην στηρίζεται στο χρήμα. Που να μην θεωρείται ο απόλυτα επιτυχημένος όποιος βγάζει τα περισσότερα αλλά να μπουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό όμως σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν τύποι σαν τον Σόρος!

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Gμόσιος said...

    "Η παιδεία φτιάχνει ανθρώπους που ξέρουν να σκέφτονται, που ξέρουν να μαθαίνουν που γίνονται εργάτες γνώσης. Αυτό δε σημαίνει ότι φτιάχνει καλούς, ηθικούς, ενάρετους ανθρώπους που σέβονται τα συλλογικά αγαθά, δεν κλέβουν και δεν έχουν πελατειακές σχέσεις. Αυτά τα διασφαλίζουν οι θεσμοί και τα κίνητρα."

    ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!
    Η Παιδεία πρώτα οφείλει να φτιάχνει "καλούς, ηθικούς, ενάρετους ανθρώπους που σέβονται τα συλλογικά αγαθά, δεν κλέβουν και δεν έχουν πελατειακές σχέσεις" και ....έπειτα "ανθρώπους που ξέρουν να σκέφτονται, που ξέρουν να μαθαίνουν που γίνονται εργάτες γνώσης".

    "Οι θεσμοί και τα κίνητρα" γίνονται από ανθρώπους και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την παιδεία που εννοώ εγώ,.... χέστα!

    ReplyDelete
  37. @ πάνος
    @ κομφούκιος

    μου λέτε

    Αυτούς τους φτιάχνει η εκπαίδευση, όχι η Παιδεία.

    Noμίζω πως συγχέεις την ΑΓΩΓΗ/ΠΑΙΔΕΙΑ/ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    σας απαντώ

    Μα ακριβώς αυτό που ισχυρίζεστε αποτελεί ένα αστικό πρότυπο για το πως διαμορφώνεται ο ενάρετος άνθρωπος. Ανάλογα συναντάμε άπειρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αστικό διαχωρίζεται λειτουργικά η εκπαίδευση από την παιδεία και η παιδεία γίνεται ο δρόμος της αρετής.

    Έτσι όταν ένας αστός δει κάποιον καλό κι ενάρετο άνθρωπο θα πει "αυτός έχει αγωγή". Η αγωγή είναι η λέξη κλειδί που ξεκλειδώνει όλες τις συμπεριφορές. Σαν το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο του Φρόυντ. Κολλάει παντού και είναι απλή έννοια. Όλες οι καλές συμπεριφορές εξηγούνται βάσει της παιδείας-αγωγής-education. Οι κακές λόγω της έλλειψής των.

    Simple science, cyclical arguments one can not find her way around.

    Αυτή ακριβώς την αστική κοσμοεικόνα αντέστρεψε ο Μαρξ αλλάζοντας την ορολογία, τα εργαλεία, τους συσχετισμούς ισχύος και το υποκείμενο της αλλαγής. Έκανε το ίδιο απ΄την ανάποδη. Αλλά δεν είναι αυτό της παρούσης.

    Πίσω στα δικά μας. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς η πεποίθηση ότι η παιδεία-αγωγή-education θα αλλάξει τον άνθρωπο έχει διαψευστεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στην 250η ιστορία του αστικού πολιτισμού.

    Τι εννοώ; Ότι οι άνθρωποι με education-παιδεία-αγωγή παραμένουν άνθρωποι που αν βρεθούν στην ανάγκη θα κλέψουν, θα σκοτώσουν, θα βιάσουν, θα πουν ψέμματα, θα κάνουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Μα πόση αστική λογοτεχνία έχει γραφτεί πάνω σ' αυτό το θέμα ήδη από το 19ο αιώνα;

    Οι κοινωνίες δεν μεγαλουργούν δια της αγωγής-παιδείας-education η οποία νοείται ως ένα ηθικοπλαστικό σύστημα άνωθεν διαμόρφωσης του ανθρώπου με σκοπό την αυτοϋπέρβαση, και το οποίο καμία διαφορά δεν έχει από την πιο χυδαία καθοδήγηση του ατόμου από ένα κομματόσκυλο απαράτσνικ που σου μαθαίνει σωστή συνείδηση α λα μαρξιστικά. Και μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια επειδή εσείς μπορεί να είστε έντιμοι σαν προσωπικότητες κι αυτό το εξηγείται μέσω της παιδείας που κάποτε κάποιος σας παρείχε.

    Οι κοινωνίες λειτουργούν και μεγαλουργούν όταν υπάρχει το κατάλληλο σύστημα κινήτρων και θεσμών για το σκοπό που θες να πετύχεις. Αν αυτό δε γίνει όση αγωγή και να ταΐσεις τον Έλληνα δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

    Σας προτείνω Μaκιαβέλι Discourse on Livy's history of Rome. Είναι το καλύτερο έργο του και αυτό που θέτει τη βάση αυτού που λέγεται republicanism. Κάνει σκόνη τα αστικά και μαρξιστικά φληναφήματα any day of the week.

    ReplyDelete
  38. don το προτείνω και σε σένα το βιβλίο. Κανένα σύστημα παιδείας, δηλαδή άνωθεν επιβολής ηθικών κανόνων συμπεριφοράς, αστικό, μαρξιστικό, χριστιανικό, αρχαιοελληνικό δεν διαμορφώνει από μόνο του ανθρώπους και συμπεριφορές αν δε συνοδεύεται από άλλες προϋποθέσεις. Πάρε μια οικογένεια με αγωγή και δες αν όλα τα παιδιά βγαίνουν ενάρετα. Το επιχείρημα για όλα φταίει η "παιδεία", νοούμενη ως αγωγή, ανήκει στη θεολογία για να μην πω στη μεταφυσική.

    ReplyDelete
  39. έτσι για να τελειώνουμε με τις αυτονόητες διατυπώσεις. Κάτι άκουσα επίσης ότι ο σόρος είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες κι υποστηρικτές δράσεων και φορέων στον Τρίτο Τομέα της Οικονομίας. Μήπως τελικά το χρήμα κάνει και καλό?

    ReplyDelete
  40. Ο ΓΑΠ που κάλεσε και τον Ρίφκιν στο συνέδριο της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο ΓΑΠ που είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα έπρεπε τώρα να λάμψει στη διεθνή σκηνή και να βγει μπροστά με ξεκάθαρη ατζέντα έχοντας αυτή την ιδιότητα, και να μεταφέρει πρώτος αυτή την ατζέντα στην Ελλάδα. Όσο για το Ρίφκιν, νόμιζα τον κάλεσε όχι για λόγους εντυπώσεων αλλά γιατί σε κάτι πρέπει να συμφωνεί μαζί του. Όχι? Εντάξει ρε ΓΑΠ, άσε τους άλλους να ξεβρακώνονται από μόνοι τους με παροχολογίες στο παρά πέντε της πολιτικής κατάρρευσης τους, μην πέφτεις κι εσύ μες στην παγίδα, γαμώ τη μου...

    ReplyDelete
  41. Panos Konstantinidis said...

    "Κομφούκιε για προτείνετε τότε λύσεις. Η λύση που προτείνω εγώ είναι ότι ο νεοέλληνας θα πρέπει να πάψει να έχει πελατειακές σχέσεις με τους πολιτικούς. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι ο νεοέλληνας θα πάψει να έχει άμεση εξουσία."

    @ Κομφού

    ο άνθρωπος θεωρεί ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι το όχημα για την "άμεση εξουσία"....

    Τι να εξηγήσεις και τι να καταλάβεις......(?????)

    ReplyDelete
  42. @gμόσιος

    το λάθος που κάνεις είναι ότι χρησιμοποιείς μία σφετερισμένη και εκφυλισμένη έννοια της Παιδείας. Αυτή δηλαδή που πήρανε οι σύγχρονοι και τη χρησιμοποιήσανε για να περιγράψουνε τα δικά τους οικονομικοκοινωνικοπολιτικά συστήματα.

    Για εμένα η Παιδεία έχει έναν απλό ορισμό· ορθός λόγος. Ορθός σε σχέση με τους γύρω σου και εσένα. Το να έχω π.χ. εγώ πελατειακές σχέσεις με έναν πολιτικό δεν είναι Παιδεία, διότι ναι μεν μπορεί να ωφελούμαι εγώ, αλλά δεν ωφελείται ο διπλανός μου. Ή το να σταθμεύω πάνω σε ράμπα αναπήρων, ή το να προσπαθώ να μπω πρώτος στην ουρά σε μία τράπεζα κλπ. Όλα αυτά δείχνουνε έλλειψη Παιδείας και από εκεί ξεκινάνε όλα.

    Ο πραγματικός παιδευμένος δε θα παραβεί τις αρχές του όταν βρεθεί σε ανάγκη. Αν το κάνει τότε δείχνει ότι η "Παιδεία" που υποτίθεται ότι είχε είναι μόνο και μόνο επιφανειακή.

    Οι κοινωνίες λειτουργούνε σε συνολικό επίπεδο μόνο όταν υπάρχει Παιδεία, διαφορετικώς υπάρχει μονομέρεια· μία κοινωνία/κράτος μπορεί να ευημερεί ενώ τα υπόλοιπα υποφέρουνε. Η Παιδεία από μόνη της αποτελεί κίνητρο ευημερίας διότι ο άνθρωπος μπορεί να ευημερεί μόνο αν ευημερούνε και οι γύρω του. Π.χ. αν εσύ είχες κάποια εκατομμύρια ευρώ θα πήγαινες να έμενες στον Κολωνό (το όνομα δίδεται ως παράδειγμα και μόνον) που μόνο εσύ θα ήσουνα ο εύπορος ή στην Κηφισιά με τους υπόλοιπους; Βλέπεις λοιπόν ότι ευημερείς μόνο αν ευημερούνε και οι δίπλα σου.

    Στην Ελλάδα όμως σκεφτόμαστε ατομικώς, κοινώς μακρυά από τον κώλο μας και ας είναι μια πιθαμή. Ας περνάμε εμείς καλύτερα και στα @@ μας οι διπλανοί. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όμως ότι έτσι δεν περνάμε ούτε εμείς καλά. Βαυκαλιζόμαστε απλώς. Και αυτή η ατομικότητα φαίνεται σε όλες τις πτυχές του νεοέλληνα. Αν δεν υπήρχε τώρα δε θα υπήρχε ούτε αυτό το ιστολόγιο.

    ReplyDelete
  43. @gμόσιος

    > Πάρε μια οικογένεια με αγωγή και δες αν όλα τα παιδιά βγαίνουν ενάρετα.

    Οι πιθανότητες είναι ότι τα περισσότερα παιδιά θα βγούνε ενάρετα, σε σχέση μια μια απαίδευτη οικογένεια.

    ReplyDelete
  44. Ο πραγματικός παιδευμένος δε θα παραβεί τις αρχές του όταν βρεθεί σε ανάγκη. Αν το κάνει τότε δείχνει ότι η "Παιδεία" που υποτίθεται ότι είχε είναι μόνο και μόνο επιφανειακή.

    Ακριβώς αυτό είναι το λεγόμενο κυκλικό επιχείρημα που όπως έλεγε κι ο Πόπερ δε είναι δυνατό να διαψευστεί.

    Το να το χρησιμοποιεί κάποιος που πλασάρει την παιδεία ως ορθολογισμό αποδεικνύει την αλήθεια των όσων λέω.

    Είναι το ίδιο με το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η μη απόδειξη του γεγονότος ότι όλα είναι μια μεγάλη συνωμοσία αποδεικνύει ακριβώς ότι η συνωμοσία συμβαίνει

    ReplyDelete
  45. Κοίτα αν είναι να αρχίσουμε τις σοφιστίες μπορώ κι εγώ. Διότι κι εσύ το ίδο κάνεις (από την αντίθετη πλευρά όμως), πλασάρεις την παιδεία ως ανορθολογισμό και άρα αποδεικνυέις την αλήθεια των όσων λέω.

    ReplyDelete
  46. Καθόλου δεν αρχίζω τις σοφιστείες. Το επιχείρημα σου να έχεις τη διάθεση να το πας μέχρι τέλους και να αποδέχεσαι τις λογικές προεκτάσεις του. Η ΛΟΓΙΚΗ ξέρεις προϋπήρξε του ορθού λόγου.
    Ούτε βέβαια ισχυρίζομαι ότι η παιδεία δεν είναι ορθολογισμός. Η παιδεία είναι γνώση και μέθοδος απόκτησης γνώσης. Ως τέτοια συμπεριλαμβάνει και τον ορθό λόγο, όμως δεν εξαντλείται σ' αυτόν.

    Αλλά ας τα αφήσω αυτά. Λέω το εξής απλό. Μάλλον ρωτάω. Πώς γίνεται κάθε φορά που συζητιέται ένα πρόβλημα στην Ελλάδα να παραπέμπεται για λύση στην παιδεία????;;; Μόνο στην Ελλάδα τα πάντα καταλήγουν να είναι πρόβλημα παιδείας. Δεν ξέρω καμία άλλη χώρα στον κόσμο που να συμβαίνει αυτό. Αυτό έχεις αναρωτηθεί ποτέ ότι μπορεί να είναι ένα στερεότυπο; Μια νοοτροπία;

    Μήπως η εμμονή των Ελλήνων με την παιδεία αποτελεί αρχέτυπο που δημιουργήθηκε και λειτουργεί ως μηχανισμός υπεραναπλήρωσης του ψυχολογικού κενού που άφησε πίσω του ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, και που σκοπό έχει σήμερα να απαλύνει την ντροπή που νιώθουμε μπροστά στην ασημαντότητα του νεοελληνικού πολιτισμού;

    Μήπως το να λέμε για όλα φταίει η παιδεία είναι μια έμφυτη νεοελληνική λογική αντίστοιχη με τον ατομισμό του νεοέλληνα που κατακρίνεις;

    Το μετρό στην Αθήνα γιατί δε το ρυπαίνουμε και το έχουμε καμάρι; Αλλάζουμε παιδεία ή κίνητρα συμπεριφοράς;

    ReplyDelete
  47. ...κάθε φορά που μπαίνουμε μέσα

    ReplyDelete
  48. Τις αποδέχομαι τις λογικές του προεκτάσεις, αλλά πρέπει να τις αποδέχεσαι κι εσύ. Απλώς στη δική μου την περίπτωση υπάρχουνε παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι έμειναν σταθεροί στις αξίες τους και συμπεριφορά τους, οπότε μπορούμε να μιλάμε για Παιδεία. Το δικό σου το παράδειγμ απροσπαθεί πλαγίως να περάσει μια λογικοφανή (φαίνεται λογική αλλά δεν είναι) εικόνα.

    > Πώς γίνεται κάθε φορά που συζητιέται ένα πρόβλημα στην Ελλάδα να παραπέμπεται για λύση στην παιδεία????;;; Μόνο στην Ελλάδα τα πάντα καταλήγουν να είναι πρόβλημα παιδείας.

    Διότι μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε Παιδεία (από τα Δυτικοευρωπαϊκά κράτη, γιατί αν είναι να μου συγκρίνεις την Ελλάδα με τη Ζιμπάμπουε τότε έχεις δίκαιο). Θα μου πεις τώρα, γιατί έχουνε στη Γερμανία ή στην Μ.Β.; Σίγουρα έχουνε και αυτοί τα αρνητικά τους αλλά ως οργάνωση και συμπεριφορά είναι πολύ καλύτεροι από τους νεοέλληνες.

    > Το μετρό στην Αθήνα γιατί δε το ρυπαίνουμε και το έχουμε καμάρι;

    Να σε ρωτήσω κι εγώ γιατί έχουμε ρυπάνει όλα τα δάση και παραλίες της Ελλάδος;

    ReplyDelete
  49. ΛΟΓΙΑ,....ΛΟΓΙΑ,...ΛΟΓΙΑ,...ΛΟΓΙΑ...
    Το keyboard είναι υπομονετικό...
    Κάθεται και γράφει ότι θέλεις!!!

    Πότε θα επαναστατήσουν και τα keyboard...(???)

    ReplyDelete
  50. δε μου λες γιατί οι ΗΠΑ της παιδείας είναι παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον πλανήτη; Γιατί στα αγγλικά σχολεία που θεωρούνται απ' τα καλύτερα συναντάμε τα μεγαλύτερα ποσοστά σχολικής βίας;

    ReplyDelete
  51. εντάξει ρε don κάτσε να γράψει και κανάς άλλος εκτός από εσένα και τον κομφούκιο

    ReplyDelete
  52. @ Jack Herrer said...
    Ο ΓΑΠ που κάλεσε και τον Ρίφκιν στο συνέδριο της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο ΓΑΠ που είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα έπρεπε τώρα να λάμψει στη διεθνή σκηνή και να βγει μπροστά με ξεκάθαρη ατζέντα έχοντας αυτή την ιδιότητα, και να μεταφέρει πρώτος αυτή την ατζέντα στην Ελλάδα. Όσο για το Ρίφκιν, νόμιζα τον κάλεσε όχι για λόγους εντυπώσεων αλλά γιατί σε κάτι πρέπει να συμφωνεί μαζί του. Όχι? Εντάξει ρε ΓΑΠ, άσε τους άλλους να ξεβρακώνονται από μόνοι τους με παροχολογίες στο παρά πέντε της πολιτικής κατάρρευσης τους, μην πέφτεις κι εσύ μες στην παγίδα, γαμώ τη μου...
    November 7, 2008 2:31 PM

    ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΕΙΣ;;;;;

    ΔΗΛΑΔΗ ΗΛΠΙΖΕΣ περισσότερα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Μα το ΓΕΓΟΝΟΣ και μόνο ότι έχει θέσει ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ το ΑΠΟΛΥΤΟ REDICOLO, την ΚΑΤΣΕΛΗ, που μαζί με τον άντρα της, τον ΑΡΣΕΝΗ, ισοδυναμούν με 10 ΤΣΟΒΟΛΕΣ

    αρκείγιά να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ότι

    ο BABY DOC-Mικροκεφαλάκης Assad-Παπανδρέου

    είναι Κ Α Τ Α Σ Τ Ρ Ο Φ Η

    χειρότερη από τον πατέρα.

    ΒΑΛΤΕ το καλά στο μυαλό σας.....
    Οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν νοιάζονται γιά την ΧΩΡΑ

    είναι λαλιωτο-φώφες

    ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ τους

    είναι η ΑΡΠΑΓΗ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    ΕΞΟΔΟΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΕΠ

    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ = ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    ReplyDelete
  53. Ρε gmosie πωπωπω τι μπασκετμπολίστας είσαι συ? Τι θέση παίζεις? 5άρι?

    @ πανος

    απτη μία λες παιδεία όχι εκπαίδευση κι απτην άλλη μιλάς για παιδεία γερμανίας, και συστήματα οργάνωσης κλπ. Τελικά η παιδεία εκεί είναι εκπαίδευση κι εδώ αγωγή ή εγώ μπερδεύτηκα?

    Και πάμε πάλι από την αρχή.

    Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Για όλα φταίει η έλλειψη παιδείας.

    Για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι.

    Για όλα φταίει ο καπιταλισμός.

    Για όλα φταίει ο ανάγωγος Έλληνας.

    Να με συχωράτε παίδες, προτιμώ τις σοφιστείες του γμόσιου.

    ReplyDelete
  54. Gμόσιος said...

    "εντάξει ρε don κάτσε να γράψει και κανάς άλλος εκτός από εσένα και τον κομφούκιο"

    Xαρά μου....Αλοίμονο, δεν μου πέφτει λόγος. Αλλά μην χανόμαστε κιόλας ρε παιδιά.
    Να πηγαίνουμε κάπου, όχι "βάρα κατά κει και όπου μας βγάλει".....

    ReplyDelete
  55. Και μια συνωμοσία

    το CERN δε σταμάτησε ποτέ. ήταν ψέμα για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, να μην πανικοβληθεί από διάφορα φερέφονα και για να κρατήσουν οι μασσώνοι που μας κυβερνηνάνε το σωματίδιο του θεού.

    George Soros ο νέος Πλανητάρχης.

    ReplyDelete
  56. @ don

    έτσι είναι αλλά όταν σε όλα τα θέματα μπορούμε να απαντήσουμε ότι φταίει η παιδεία, τότε μάλλον κακώς την παράτησα την εκκλησία. γιατί κι εκεί έτσι λένε, για όλα τα καλά ο θεός, για όλα τα κακά το ΠαΣΟκ.

    ReplyDelete
  57. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008 15:28

    "Δημοσιεύτηκε η απόφαση για επιστροφή της Βιστωνίδας στο Δημόσιο"

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/
    08/11/07/1588249.htm

    Καλά μαλάκες είναι αφού δεν υπήρχε κάτι παράτυπο..........
    Ρε Lebowski, μήπως καταλαβαίνεις εσύ τι γίνεται?????

    ReplyDelete
  58. Πολύ ενδιαφέρον ο διάλογος Γμόσιου-Πάνου Κ.

    Η ανθρώπινη συμπεριφορά και το πως αυτή διαμορφώνεται είναι η καρδιά του προβλήματος.Κατά βάση όμως είναι βιολογικό πρόβλημα.Που επηρεάζεται απο τα κίνητρα και αντικίνητρα.Αρα απο τον έπαινο και το ψόγο.Αρα απο το πόνο ή την ευχαρίστηση που προκαλούν οι πράξεις μας.
    Ως βιολογικό όν θέλω να κάνω ό,τι μου αρέσει αρκεί να μην τιμωρούμαι γιαυτό.Και αυτή είναι η Γενική αρχή της ευχαρίστησης η οποία διέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά.
    Τη διατύπωσαν πρώτοι οι Ελληνες Σοφιστές.Και την επαναδιατύπωσαν με διάφορους τρόπους οι Ευρωπαίοι απο την Αναγέννηση και εντεύθεν.Με νικητή το ΦΡΟΙΝΤ.

    ReplyDelete
  59. parmenides said...

    "Ως βιολογικό όν θέλω να κάνω ό,τι μου αρέσει αρκεί να μην τιμωρούμαι γιαυτό."

    Nαι, αλλά το πώς και πόσο και τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως τιμωρία,....είναι θέμα Παιδείας.

    Σαν να κάνω κύκλους μου φαίνεται.
    Λες για αυτό να έχω ζαλάδα ή μήπως πρέπει να χτυπήσω κανά δυο μερίδες ντονέρ σαν τον Κομφούκιο ????

    Ρε συ Lebowski,...μην έχεις καμιά σοκολάτα????

    ReplyDelete
  60. H παιδεία είναι ένας απο τους τρόπους που επηρεάζεται η συμπεριφορά.Τον εισήγαγαν για πρώτη φορά οι Ελληνες Σοφιστές.
    Δοκιμάστηκαν και πολλοί άλλοι στην Ιστορία.
    Το ξύλο ήταν ένας απο τους πιό αποτελεσματικούς και πιό μακρόβιους,εξού και το ξύλο βγήκε απο το παράδεισο.
    Ενας άλλος ήταν η προσευχή.Κυριάρχησε για χιλιάδες χρόνια.Το βλέπουμε να ξανάρχεται στις μέρες μας μέσω Αμερικής και φαίνεται ότι θα έχει μέλλον.

    ReplyDelete
  61. @gμόσιος

    >δε μου λες γιατί οι ΗΠΑ της παιδείας είναι παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον πλανήτη;

    Χεχε, ωραίοι οι ελιγμοί που κάνεις, αλλά προσπαθώ να είμαι προσεκτικός σε αυτά που γράφω και ως αποτέλεσμα δεν έγραψα για τις ΗΠΑ. Διευκρίνησα Δυτική Ευρώπη.

    >Γιατί στα αγγλικά σχολεία που θεωρούνται απ' τα καλύτερα συναντάμε τα μεγαλύτερα ποσοστά σχολικής βίας;

    Έχεις κάποιες παραπομπές να το ελέγξω;

    ReplyDelete
  62. @Jack Herrer

    "απτη μία λες παιδεία όχι εκπαίδευση κι απτην άλλη μιλάς για παιδεία γερμανίας, και συστήματα οργάνωσης κλπ. Τελικά η παιδεία εκεί είναι εκπαίδευση κι εδώ αγωγή ή εγώ μπερδεύτηκα?"

    H Παιδεία παντού είναι αγωγή. Και η Παιδεία θα φέρει και την οργάνωση και την υποδομή και το σεβασμό.

    ReplyDelete
  63. @jack herrer

    "τότε μάλλον κακώς την παράτησα την εκκλησία. γιατί κι εκεί έτσι λένε,"

    Their actions speak louder than their words (παράφραση από Thin Lizzy).

    ReplyDelete
  64. Oι περισσότεροι απο τους πιό λαμπρούς πολιτισμούς δημιουργήθηκαν χωρίς παιδεία,χωρίς κάν γραφή και ανάγνωση.Ο Αιγυπτιακός,ο Ομηρικός,ο Μεσοποταμιακός,ο Μινωικός,ο Ιουδαικός,των Ινκας και ένα σωρό άλλοι.Ακόμα και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει στοιχειώδη παιδεία αλλά έχει άψογους τρόπους συμπεριφοράς.Τρόπους που οι απόφοιτοι του Πειραματικού φάγανε πολύ ξύλο για να τους μάθουν,έστω και μερικώς.

    ReplyDelete
  65. Οσον αφορά τη βία στα Βρετανικά σχολεία ο γμόσιος έχει πολύ δίκιο.Και όχι μόνο στα Βρετανικά.Υπάρχουν χώρες που φιγουράρουν στον διεθνή κατάλογο πρώτες στη παιδεία,όπως η Φιλανδία,αλλά έχουν πολύ βία στα σχολεία και στις κοινωνίες των ενηλίκων.Βία που την καταστέλλουν με το αλκοόλ.Οι βορειοευρωπαικές χώρες,Ανατολικές και Δυτικές και κυρίως οι αρσενικοί τους, είναι υπο την καθοδήγηση του αλκοόλ.

    ReplyDelete
  66. Ευχή, και κατάρα μαζί, της Δυτικής παιδείας είναι ο ατομοκεντρισμός της.Ο ύμνος στο άτομο και στα επιτεύγματά του.Η λατρεία των νικητών.Το σπρώξιμο του ατόμου να ξεπεράσει τα όριά του.
    Ετσι περάσαμε απο τον ατομοκεντισμό στον αυτισμό.Λείπει απο τη ζωή μας ένας κάποιος κομμουνισμός.
    Η επιτυχία των μπλόγκς,ως μέσων,βρίσκεται ακριβώς στο ότι συνδυάζει τον αυτισμό μας με έναν εικονικό,άρα ακίνδυνο, κομμουνισμό με αξιώσεις φαντασιωτικές μιας υποτυπώδους συλλογικότητας.

    ReplyDelete
  67. "ΕΤΕ: Μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων" (βλ.link)

    http://www.naftemporiki.gr/news/
    static/08/11/07/1588300.htm

    Aυτό είναι κάτι θετικό...
    Για να δούμε πως θα αντιδράσει στο άκουσμα αυτών των ανακοινώσεων η αγορά*.....
    Θα επικροτήσει ή θα φύγει τρέχοντας?

    Πάντως η κίνηση και μόνο, είναι μία καλή σπρωξιά στο γρανάζι thw ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ οικονομίας....

    *: Η είδηση βγήκε με το κλέισιμο της σημερινής συνεδρίασης.

    ReplyDelete
  68. και ο μακαρίτης ο Αντρέας κατηγορούσε τους ραντιέρηδες ήταν όμως ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΟΥ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ

    και μια και λέτε και γιά παιδεία

    που την είδατε καλοί μου άν8ρωποι την παιδεία του νεοέλληνα ? Στα μπουζούκια μήπως ή στα γήπεδα ?
    Στους δρόμους (ως οδηγοί & πεζοί), στις δημόσιες υπηρεσίες ή σοτυς λοιπούς εργασιακόύς χώρους ?

    γιά ποιά παιδεία μιλάτε όταν καλά καλά ο Έλληνας δεν έχει ούτε εκπάιδευση ?

    ReplyDelete
  69. Το σημερινό σύστημα εκπαίδευσης,ειδικά της τριτοβάθμιας, δεν παρέχει παιδεία.Δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο με έμμεσο τρόπο.Ενθαρύνοντας ας πούμε την ομαδική εργασία.Οχι τόσο για να παράγει η ομάδα καλύτερο "προιόν" αλλά να ασκηθούν τα μέλη της σε μεθόδους συμπεριφοράς μεσα απο την αναγνώριση των δυνατοτοτήτων τους και των αδυναμιών τους.Μέσα απο την καλλιέργεια σχέσεων.Μέσα απο την εικόνα του άλλου για μας και της αναγνώρισης του γεγονοτος ότι χωρίς τον άλλον οδηγούμαστε σε προσωπική αποσταθεροποίηση.Γιαυτό επιβάλλεται να απενοχοποιήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα απο ευθύνες που δεν του ανήκουν.

    ReplyDelete
  70. ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ parmie!!!!!!!

    ReplyDelete
  71. Η επιτυχία των μπλόγκς,ως μέσων,βρίσκεται ακριβώς στο ότι συνδυάζει τον αυτισμό μας με έναν εικονικό,άρα ακίνδυνο, κομμουνισμό με αξιώσεις φαντασιωτικές μιας υποτυπώδους συλλογικότητας.

    KAI εδώ έχεις δίκαιο, διότι ισχύει η ανωνυμία (και η εξ αυτής προστασία) γιά τους περισσότερους, μάλλον γιά το 99.99% από μας. Προσωπικά, εύχομαι να κοινωνικοποιηθούν οι δραστηριότητες του Blog, δηλαδή να ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ στην ΑΝΕΙΚΟΝΙΚΗ και ACTUAL REALITY [ενεργή (;)] πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  72. @ ser
    και ο μακαρίτης ο Αντρέας κατηγορούσε τους ραντιέρηδες ήταν όμως ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΟΥ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ


    MONO αυτό;;;;;;;;;;;;;;;

    ΡΑΝΤΙΕΡΗΣ, ser, δεν είναι μόνο αυτός που αποζεί με ΤΟΚΟΥΣ και ΝΟΙΚΑ χωρίς να ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

    ΡΑΝΤΙΕΡΗΣ είναι και ΟΠΟΙΟΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΕ στην ΖΩΗ του. Υπ ΑΥΤΗΝ την ΕΝΝΟΙΑ ΡΑΝΤΙΕΡΗΔΕΣ είναι όλα τα ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ που έζησαν και πλούτισαν εις ΒΑΡΟΣ του ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κοντολογίς, ΡΑΝΤΙΕΡΗΔΕΣ είναι και ΟΛΟΙ οι ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ.
    ΡΑΝΤΙΕΡΙΣΑ είναι η Φωτεινούλα Γεννηματά. Εάν βρείτε ένα, έστω ΕΝΑ, ΥΠΑΛΛΗΛΟ της Εθνικής Τράπεζας που να βεβαιώνει ότι ΔΟΥΛΕΨΕ έστω ΜΙΑ ΜΕΡΑ στην ζωή της στη ΤΡΑΠΕΖΑ, ο γράφων θα αλλάξει το ΟΝΟΜΑ του σε

    Isoki Yamamoto.

    KAI, όμως, η κοπέλα έχει ήδη 20+ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!!

    The ABSOLUTE CORRUPTION, και με ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  73. Θα μας πει, βέβαια, η κοπελιά ότι ήταν αποσπασμένη!!!!!!!!!!!!

    Σωστά, αλλά ΗΘΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ.

    Στην Αγγλοσαξονική Κοινωνία ΥΠΑΡΧΕΙ ο ΚΑΝΟΝΑΣ του CONFLICT of INΤΕREST, δηλαδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να σε ΑΠΟΣΠΟΥΝ στο γραφείο του βουλευτή πατέρα σου ΚΑΙ μετά στο γραφείο ετέρου βουλευτή, του ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΥ υπηρέτη του μπαμπά σου και ούτω καθ εξής.

    ΕΔΩ έχουμε περίπτωση ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, η οποία είναι ΣΑΦΩΣ ΑΝΗΘΙΚΗ, που θα έπρεπε να είναι ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

    ReplyDelete
  74. Αγαπητε ισόκι γιαμαμότο,

    γιατι, μεχρι προσφατα τουλαχιστο, οπως μας ειπες, ειχες παρα πολλες μετοχες μιας τραπεζας στην οποια ουτε ενας υπαλληλος δεν εχει δουλεψει ουτε μια μερα τα τελευταια 20 χρονια και μαλιστα ηθελες να ξαναπαρεις μετοχες της ιδιας τραπεζας, αξιας εκατομμυριων ευρω; Γιατι, τουλαχιστο μεχρι προσφατα, ησουν και πελατης της ιδιας τραπεζας, οπως επισης μας εχεις πει;

    Δε σε ρωταω γιατι εχει καποια σημασια, αλλα το γιαμαμότο (πολεμιστης νιντζα) σου παει περισσοτερο απ το κουμφουκιος.

    ιιιιααααααααααααααααααααα-ΧΑ!
    (πάει το τσιμεντολιθο, εσπασε στα δυο!)

    ιιιιιααααααααααααααααααααα-ΧΑ!, ΑΪ! αϊ! αϊ! αϊ!
    (το κεφαλακι του μπεϊμπι-ντοκ δε σπαει με τιποτες)

    ReplyDelete
  75. 1) H συζήτηση εδώ ΔΕΝ είναι γιά τις επενδύσεις μου ή οιουδήποτε άλλου ιδιωτικού φυσικού προσώπου [που ουδένα ενδιαφέρουν και ουδένα αφορούν], ΟΥΤΕ γιά την Εθνική Τράπεζα.

    2) Συζητήσεις, παρατηρήσεις, επενδυτικές τακτικές κλπ που ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ στο αποκορύφωμα της ΚΛΙΣΗΣ (SLOPE) της κατρακύλας του Χρηματιστηρίου, και ειδικότερα της μετοχής της ΕΤΕ, ΔΕΝ νομιμοποιείσαι να τις μεταφέρεις ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, να τις στεγανοποιείς και να τις αξιολογείς ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ και σε ΑΠΟΛΥΤΕΣ "ΤΙΜΕΣ".

    3) Το αν ένα φυσικό πρόσωπο είχε/έχει/θα έχει, υπό ειδικές συνθήκες, διάθεση να "μπει" στον μετοχικό χώρο ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΥΖ, ΔΕΝ ΔΗΛΟΙ ότι ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ, ούτε ότι ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ, τον ΤΡΟΠΟ λειτουργίας της Η την παραγωγικότητα των υπαλλήλων της. Θα δηλούσε ΜΟΝΟΝ την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ [ΕΙΚΑΣΙΑ in essence] του ΕΠΕΝΔΥΤΗ ότι η αγορά μετοχών στη συγκεκριμένη ΤΙΜΗ/ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να αποφέρει ΒΡΑΧΥ/ΜΕΣΟ/ΜΑΚΡΟ-πρόθεσμα ΚΕΡΔΟΣ.

    4) Εξυπακούεται, επίσης, ότι από την στιγμή που ένας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-φυσικό πρόσωπο τοποθετεί μείζον τμήμα των περιουσιακών στοιχείων που εκπροσωπεί σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΩΡΟ και γιά ΟΡΙΖΟΝΤΑ χρονου, ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΊΤΗΣΗ ΝΑ ασκησει veto επί των διαχειριστικών/λειτουργικών μεθόδων [λέω τίποτα παράλογο εδώ;;;]

    Τελικά ανακάτεψες φάντη με ρετσινόλαδο και έφτιαξες, όπως έλεγε ο Μπάμπης στο Βυζάντιο, "εκμέκ καταϊφι με κερασάκι και σαντιγύ, τουρλού τουρλού accompagnamento avec Βουγιουκλάκη Παπαμιχαήλ".

    ReplyDelete
  76. erratum
    "εκμέκ καταϊφι με κερασάκι και σαντιγύ, τουρλού τουρλού accompagnamento avec Βουγιουκλάκη Παπαμιχαήλ".
    ->
    "εκμέκ καταϊφι με κερασάκι, σαντιγύ και σορόπι περιχυμένο τουρλού τουρλού accompagnamento avec Βουγιουκλάκη Παπαμιχαήλ".

    ReplyDelete
  77. Ε, ρε κουμφουκιακο, αυτο το τελευταιο ηθελα να κανω κι εγω. Πως αλλιως θα σε μετετρεπα σε νιντζα που σπαει το χερι του στο κεφαλακι το μπεϊμπι-ντοκ;

    Χαλαρωσε και λιγο βρε αδερφε για να γελασουμε μαζι.

    ReplyDelete
  78. Κομφούκιος said...

    "Το αν ένα φυσικό πρόσωπο είχε/έχει/θα έχει, υπό ειδικές συνθήκες, διάθεση να "μπει" στον μετοχικό χώρο ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΥΖ, ΔΕΝ ΔΗΛΟΙ ότι ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ, ούτε ότι ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ, τον ΤΡΟΠΟ λειτουργίας της Η την παραγωγικότητα των υπαλλήλων της. Θα δηλούσε ΜΟΝΟΝ την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ [ΕΙΚΑΣΙΑ in essence] του ΕΠΕΝΔΥΤΗ ότι η αγορά μετοχών στη συγκεκριμένη ΤΙΜΗ/ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να αποφέρει ΒΡΑΧΥ/ΜΕΣΟ/ΜΑΚΡΟ-πρόθεσμα ΚΕΡΔΟΣ."

    ΛΑΘΟΣ! .....ή μάλλον ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ.

    Και εξηγώ την γνώμη μου....

    Η εκτίμηση ότι ενδέχεται να αποφέρει κέρδη μία επιχείρηση λόγω της φτηνής τρέχουσας τιμής για την αγορά μετοχών της, εννοεί ότι η εκτίμηση αυτή αποβλέπει σε υπεραξίες από την αγοραπωλησία μετοχών.
    Άρα, κατά κύριο λόγο, τα κέρδη αναμένεται να προέλθουν από αύξηση της τιμής της στο άμεσο μέλλον (βραχυπρόθεσμα) και όχι από μερίσματα (μέσο/μάκρο-πρόθεσμα) που αποτελούν την αμοιβή του μετόχου για την ανάληψη του ρίσκου χρηματοδότησης της εν λόγω επιχείρησης. Άρα, θεωρείς ότι η μετοχή της, με βάση το Efficient Market Hypothesis το οποίο αξιολογεί τα θεμελιώδη μεγέθη μιας επιχείρησης, είναι on discount.
    Αυτό σημαίνει, με τη σειρά του, ότι θεωρείς πως ο τρόπος που δραστηριοποιείται η επιχείρηση είναι ικανοποιητικότερος από αυτό που στιγμιαία αποτυπώνεται στην τιμή της που διαμορφώθηκε στην αγορά. Δηλαδή, με άλλα λόγια, θεωρείς ότι ή τρόπος λειτουργίας της ή/ και ότι η παραγωγικότητα των υπαλλήλων της αξίζει (pricewise) περισσότερα από την τιμή που αποτυπώθηκε στιγμιαία στην αγορά. Αυτό τουλάχιστον ισχύει μέχρι την στιγμή που η άνοδος της τιμής της σε επίπεδα όπου θα απεικονίζονται ικανοποιητικά τα πραγματικά deficits στην λειτουργία της ή στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων της, (όχι απαραίτητα στα προηγούμενα επίπεδα) θα είναι τέτοια ώστε να αντισταθμίσει το στιγμιαίο mispricing και θα σου αποφέρει κέρδη.

    Αυτό έχει μία υπόνοια "ραντιερισμού", όπως τουλάχιστον το όρισες νωρίτερα (...αν και κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητα κακό).

    ReplyDelete
  79. Ραντιέρης ο Κομφού; Στο Μανχάταν ζούν ραντιέρηδες;
    Και σύ Ντόν πολύ επιφυλακτικά εκφράζεις την υπόνοιά σου.

    ReplyDelete
  80. Κακό δεν είναι να είσαι ραντιέρης.Κακό είναι να κατηγορείς τους άλλους για ραντιερισμό.
    Δεν λέω ότι το κάνεις εσύ Ντόν.Το διευκρινίζω γιατί είσαι ολίγον τι μυγιάγγιχτος.

    ReplyDelete
  81. @ don

    H ανάλυσή σου είναι συνειρμικά ορθότατη, αν και παρέλειψες ΕΝΑ ΚΟΜΒΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ,

    την ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ μιάς ΤΡΑΠΕΖΑΣ [ειδικά στην περίπτωση της ΕΤΕ].
    Τα ακίνητα, λοιπόν, της Εθνικής Τράπεζας κοστίζουν ΜΑΛΑΜΑ και είναι διατηρημένα σε ΑΨΟΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Πολλά δε από αυτά είναι αφθάστου αισθητικής ΚΑΙ χρηματικής ΑΞΙΑΣ μέγαρα.

    Last but not least [και αφού διάβασα το σχόλιό σου περί ραντιερισμού], ΟΠΩΣ και συ, ΟΥΤΕ 'γω καταφέρθηκα ΚΑΤΑ του ραντιερισμού.
    ΑΛΛΟΣ ξεκίνησε την κουβέντα.
    Αν κάνεις αναδρομή παραπάνω θα δεις ΟΤΙ αυτό που έπραξα ΗΤΑΝ να ορίσω ΠΟΙΕΣ δραστηριότητες κατατάσσονται σ' αυτήν την κατηγορία

    και ΟΧΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ [δλδ να αποτιμήσω ΗΘΙΚΑ] την κατηγορία per se.

    Having said that, και επειδή οφείλουμε να ολοκληρώνουμε τις συζητήσεις:

    1) Οταν ο ΠΟΡΝΟΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΦΟΝΙΑΣ του ΕΘΝΟΥΣ μίλαγε γιά ραντιερισμό αναφερόταν στην ΑΠΟΛΥΤΩΣ εσφαλμένη αντίληψη της "ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" [τρομάρα της] ότι η ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ή, ακριβέστερα, η ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ και ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ[δηλαδή κυρίως ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ και ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ] εκμετάλλευση του κεφαλαίου από το ΚΑΤΟΧΟ του συνιστά ραντιερισμό - ΑΡΑ είναι ΚΑΚΟΣΗΜΟΝ!

    2) Η ΑΠΟΨΗ μου, όμως, από δω και πέρα ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Εάν συ ή ο άλλος, εργαζόμενος 8, 10, 12 ώρες την ημέρα σε εργασία Χ αποταμίευσες ΠΟΣΟΝ Υ, έχεις ΔΙΚΑΙΩΜΑ [ενόσω το χρήμα αυτό είναι ΠΡΟΪΟΝ ΚΟΠΩΝ και όχι ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ή παρανομιών] να το ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΩΣ σε ΑΚΙΝΗΤΑ ή όπου η καρδούλα σου επιθυμεί. Είναι ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ σου και ΟΥΔΕΙΣ μπορεί, ουδείς ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να σε ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ γι' αυτό. [Βy the way, το αν το να κάνεις τα χρήματα μασούρι και να τα βάλεις στο σεντούκι δεν υποβοηθεί την οικονομία είναι ΑΛΛΗ συζήτηση].

    3) ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, μάλιστα, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να σε ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ένα ΠΑΡΑΣΙΤΟ τύπου MARX που το συντηρούσαν ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, δηλαδή ένας GIGOLO [ζιγκολός κατά την θεία Φωφώ].

    4) ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, μάλιστα, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ να σε ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ που διαβιούν πλουσιοπάροχα με ΚΛΕΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ και ιδιαίτερα, ΚΛΕΜΕΝΑ από τον ΛΑΟ.

    5) ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, μάλιστα, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ να σε ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ που ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

    6) ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, μάλιστα, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ να σε ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ
    που ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
    αλλά ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ και ΗΘΙΚΩΣ την ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!!!!!!!!!!!

    7) Γιά τους ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ (3), (4), (5) και (6),

    Α) ΕΞΕΣΤΙ ΠΑΣΟΚΟΙΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΕΙΝ,

    Β) ΘΕΛΩ τα ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ντροπιασμένα, δηλαδή ΑΝΑΠΟΔΑ, όπως έπραξαν οι ΙΤΑΛΟΙ με το ΣΩΜΑ του Mussolini, στην Piazzale Loreto.

    ReplyDelete
  82. erratum
    ΕΞΕΣΤΙ ΠΑΣΟΚΟΙΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΕΙΝ
    ->
    ΕΞΕΣΤΙ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΙΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΕΙΝ

    ReplyDelete
  83. για λόγους τους οποίους εξήγησε διεξοδικά ο gμόσιος και συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Παρμενίδης κρατάμε μικρό καλάθι ως προς τα θαυματουργά αποτέλεσμα της "αγωγής" στην ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκεκριμένα την ηθική ή ενάρετη ή κοινωνικά υπεύθυνη, όπως ειπώθηκε, συμπεριφορά. Τα λεφτά μας θα τα επενδύαμε στα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο any time of day.

    Τώρα σχετικά με τους ραντιέρηδες έχει δίκιο ο κομφούκιος που λέει ότι ΡΑΝΤΙΕΡΗΣ δεν είναι μόνο αυτός που αποζεί με ΤΟΚΟΥΣ και ΝΟΙΚΑ χωρίς να ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Ραντιέρης είναι ο rent seeker δηλαδή ο προσοδοθήρας.
    Αυτός που ζει για να κυνηγά το χρήμα που έχουν παραγάγει κάποιοι άλλοι. Η έφοδος των προσοδοθήρων, του Θ.Πελαγίδη

    ReplyDelete
  84. erratum at any time of the day

    ReplyDelete
  85. @ Κομφού

    Αυτό το "ΕΞΕΣΤΙ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΙΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΕΙΝ" με μπέρδεψε....

    Ποιος ηθικολόγησε. Σίγουρα όχι εγώ!
    Μάλλον δεν απευθύνεσαι σε εμένα(?)..

    Και να ξεκαθαρίσω ότι το να αγοράζει κανείς μετοχές μιας επιχείρησης είναι η πιο συνειδητοποιημένη προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας, αρκεί βέβαια αυτό να βασίζεται σε θεμελιωμένη άποψη και όχι στην πρακτική παλαιότερων ετών που εφαρμοζόταν στην λογική του "πάρε 300 κομμάτια Εμπορικό Δεσμό και άλλα 50 από τις διπλανές"....

    ReplyDelete
  86. addendum

    Η συνειδητοποιημένη αγορά μετοχών κατά την γνώμη μου είναι πιο αποτελεσματική και ίσως προτιμότερη για την προσπάθεια τόνωσης και ενίσχυσης μιας εθνικής οικονομίας γιατί είναι περισσότερη στοχευμένη από ότι η πρακτική της αποταμίευσης όπου τα λεφτά/ μόχθος σου επενδύονται κατά το δοκούν του εκάστοτε τραπεζίτη.

    Άρα δεν υπάρχει καμία μομφή από μέρους μου σε οποιονδήποτε επιλέγει την χρηματαγορά. Το αντίθετο.

    ReplyDelete
  87. "ΘΕΛΩ τα ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ντροπιασμένα, δηλαδή ΑΝΑΠΟΔΑ, όπως έπραξαν οι ΙΤΑΛΟΙ με το ΣΩΜΑ του Mussolini, στην Piazzale Loreto"


    Προσλαμβάνεσαι στη χηρεύουσα θέση του Βαλιανάτου.

    ReplyDelete
  88. @ Κομφού

    Φαντάσου την δύναμη που που δίνει η χρηματαγορά στον πολίτη έναντι πρακτικών καρτέλ ή έναντι πρακτικών περιβαλλοντικής αναισθησίας.....

    Αν όλοι οι πολίτες είχαν μέρος των οικονομιών τους στην χρηματαγορά θα μπορούσαν, μέσω μιας συντονισμένης δράσης που θα προερχόταν από καταναλωτικές ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, να επηρρεάσουν άμεσα κι έμμεσα τις αποφάσεις των επιχειρήσεων σε αυτά που τους θίγουν άμεσα ως κοινωνία.

    Κάνεις καρτέλ κύριε και ανεβάζεις την τιμή του γάλακτος και κερδοσκοπείς εις βάρος μας????
    Γαμώ την επιτροπή ανταγωνισμού και τον όποιο λακέ διορισμένο την διευθύνει....ΠΟΥΛΑΤΕ!!!!!
    Φούντο η μετοχή και έλα να μου πεις μετά πόσο θα το πουλάς το γάλα.....

    Είναι αυτό που λέω στον νταβάρις,
    ...πρέπει να το ξέρεις το σύστημα από τα μέσα για να το πολεμήσεις.
    Αλλιώς θα κάνουμε τα παραπονά μας στους "εξομολογητές" που γυρνάν με το μικρόφωνο στο χέρι έξω από τα super market και τις λαϊκές αγορές και θα λέμε "σφάξε με πασά μου να αγιάσω"!!!!

    ReplyDelete
  89. Εννοείται και το αντίστροφο, έτσι...

    Είσαι τράπεζα και ρίχνεις το spread?
    Επιβράβευση. ΑΓΟΡΑΣΤΕ!

    Να η ρευστότητα. Να το άμεσο κέρδος επί τη καταναλώση.........

    Να ο υγιής ανταγωνισμός,....

    Να η άμεση δημοκρατία,.....

    Να η εξουσία στο λαό, νταβάριςς!!!!

    ReplyDelete
  90. @ don

    Αυτό το "ΕΞΕΣΤΙ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΙΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΕΙΝ" με μπέρδεψε....
    Ποιος ηθικολόγησε. Σίγουρα όχι εγώ!
    Μάλλον δεν απευθύνεσαι σε εμένα(?)..


    OXI βρε don! Προς Θεού..... Ηere and there γίνεσαι paranoid. Eλεος.

    ΟΥΤΕ ο Παρμενίδης, που κατά την γνώμη μου είναι ο καλύτερος και ευγενέστερος Ελληνας.

    Αλλά τα υποφλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου μου έχουν συνδέσει τον Παρμενίδη με το ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά, λοιπόν, που θα πει ο Παρμενίδης κάτι HΘΙΚΟΥ περιεχομένου και με socio-political repercussions, τα Pavlovian ανακλαστικά μου κατ' ευθείαν στην ΣΥΜΜΟΡΙΑ.

    χαχαχαχαχαχαχαχαχααααααααααααχαχαχα

    ReplyDelete
  91. μόλις άκουσα τον κωστάκη να στέλνει μήνυμα απ' τις βρυξέλλες στις τράπεζες να ενταχθούν στο πακέτο για να ανασάνει η αγορά και να πάρει μπρος η οικονομία. Μα τι λες καλέ μου ανθρωπέ... Έχεις χάσει και τ' αυγά και τα πασχάλια...Είμαι εγώ μαλάκας, έχασα κάτι ή μας κοροϊδεύουν κανονικά; Απ' όσο ξέρω στας ευρώπας συμφωνήθηκε να δοθεί έεεενα πακέτο για τις τράπεζες που έχουν πρόβλημα, υπό προϋποθέσεις, και κατατέθηκε κι ένα δεεεεύτερο πακέτο με κατευθύνσεις για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας που έχει μέτρα για τις χρηματαγορές, τις επενδύσεις κλπ. Εδώ απ' ότι φαίνεται προσπαθεί ο κκ να επιβάλει το πακέτο στις τράπεζες και μετά να το παρουσιάσει ως πακέτο τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. καλά είμαστε με τα καλά μας;;
    τεσπα πάω σε καμιά γιορτή να χαλρώσω και να ευχηθώ.

    ReplyDelete
  92. @ G700 said...
    για λόγους τους οποίους εξήγησε διεξοδικά ο gμόσιος και συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Παρμενίδης κρατάμε μικρό καλάθι ως προς τα θαυματουργά αποτέλεσμα της "αγωγής" στην ανθρώπινη συμπεριφορά και συγκεκριμένα την ηθική ή ενάρετη ή κοινωνικά υπεύθυνη, όπως ειπώθηκε, συμπεριφορά. Τα λεφτά μας θα τα επενδύαμε στα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο any time of day.

    ΘΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΩ εδώ.
    Η σωστή απάντηση είναι ΠΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΑ, δλδ
    ΚΙΝΗΤΡΑ και ΘΕΣΜΟΙ από την μιά
    και
    ΑΓΩΓΗ/education [με την Γαλλική έννοια του όρου] από την άλλη,

    είναι ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

    ΑΛΛΑ ο βαθμός ΕΠΙΡΡΟΗΣ τους ΔΙΑΦΕΡΕΙ και ΠΟΙΚΙΛΛΕΙ,

    ως ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

    1) της ΕΥΣΤΡΟΦΙΑΣ των ΑΤΟΜΩΝ και 2) των ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ μεθόδων του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος.

    Ειδικότερα, σε άτομα με μεγάλη ευστροφία και στιβαρό οικογενειακό πλαίσιο, η αγωγή ΑΡΚΕΙ, από μόνη της. ΑΛΛΑ, επειδή ο καθημερινός άνθρωπος έχει μέση ή κατώτερη μέση νοημοσύνη, η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΚΙΝΗΤΡΩΝ και των ΘΕΣΜΩΝ είναι overall πολύ μεγαλύτερη και ποσοστιαία σημαντικότερη.

    ReplyDelete
  93. Κομφούκιε,

    Ωρες ώρες,οι άνθρωποι, λειτουργούμε μόνο με το ρινεγκέφαλο.Τον εγκέφαλο δηλ. που είχαμε όταν ήμασταν ερπετά.Και που τον έχουμε ακόμη.Και που κατά βάση αυτός ελέγχει τη ζωή μας.Γιαυτό και η παυλοβιανή συμπεριφορά μας θυμίζει διεγερμένο κροκόδειλο.
    Θα περίμενε κανείς με βάση τις απόψεις σου για την αγωγή,ο πράγματι εκπαιδευμένος εγκέφαλός σου,να μην επέτρεπε στο ρινογκέφαλό σου κροκοδείλια συμπεριφορά.Πράγμα που το κάνει στην καθημερινή σου real ζωή.Ομως η μπλογκόσφαιρα είναι ένας κόσμος που μας διευκολύνει να επιστρέφουμε στις ερπητικές μας ανάκες που ικανοποιούνται μόνο με τη θέα και τη βρώση σπαρασόμενων θυμάτων.Σαυτές τις στιγμές ο φλοιώδης εγκέφαλος αναστέλλει τον ελεγκτικό του ρόλο επι του ρινεγκεφάλου και απο ελεγκτής γίνεται υπάκουος υπηρέτης.Τότε είναι που πρέπει να σε φυλάει ο θεός απο τους ευφυείς και πολυσπουδαγμένους.Είναι τότε που το ΠΑΣΟΚ σου λύνει το πρόβλημα παίζοντας το ρόλο του καλού θύματος.
    Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς ένα τέτοιο ωραίο θύμα;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ.Γιαυτό πιστεύω ότι κάνεις και θα κάνεις το πάν να ευδοκιμήσει.

    ReplyDelete
  94. Σε τρείς δημοσκοπίσεις(ΕΤ,ΕΘΝΟΣ,ΠΑΡΟΝ) μπροστα το ΠΑΣΟΚ έως και 3,7%.
    Ο ΓΑΠ ικανότερος για τη διαχείρηση της κρίσης!
    Το Βατερλώ των Κροκοδείλων Κομφού!

    ReplyDelete
  95. Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί σαυτή τη φάση θα ήταν να λιποτακτήσουν οι καταλληλοτεροι από τις ευθύνες τους και να αφήσουν το τόπο ακυβέρνητο.
    Μια σοβαρή εναλλακτική θέλει καιρό ακόμα να ωριμάσει.
    Οποιαδήποτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είναι αντιπατριωτική πράξη.

    ReplyDelete
  96. Τα ποσοστά είναι μικρά, όμως, Παρμενίδη. Πάντα έτσι είναι, ΠΑΝΤΟΥ.

    ΝΑΙ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ

    ΜΕ

    ΜΕ

    ΜΕ

    ΜΕ

    ΜΕ

    ΜΕ

    ΜΕ

    την ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

    where (mathematically)
    1 (Louka Katseli) = 10 (Tsovolas)

    ReplyDelete
  97. ΚΑΙ όπως έχω ξαναπεί

    Τhe PAPANDREOU FAMILY

    is the BIGGEST ENEMY

    OF OUR BELOVED PATRIA

    ReplyDelete
  98. To

    ΠΑΣΟΚ (της λαμπρής περιόδου Σημίτη εξαιρουμένης)

    ήταν για την ΕΛΛΑΔΑ

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ

    από την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!!

    ReplyDelete
  99. Ο Μπόμπολας δε και ο Λαμπράκης έχουν ΕΤΟΙΜΗ θέση γιά μιά

    ΛΕΡΑ

    I mean ΛΕΡΑ

    βουλευτή από Lllllllaaarsha, που ερωτοτροπεί με το Blog,

    o οποίος είναι τόσο ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ώστε

    ακόμα και τη

    ΜΑΝΑ, και την γυναίκα και την κόρη και την αδερφή του

    είναι ΙΚΑΝΟΣ να ΒΓΑΛΕΙ στην οδό ΑΘΗΝΑΣ προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ του!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  100. To ΠΑΣΟΚ,

    εξαιρουμένων των (αλφαβητικώς)

    Αλέκου Παπαδόπουλου

    Γιώργου Παπακωνσταντίνου και

    Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

    (που ΚΑΙ αυτοί, τεχνοκρατικώς, ΔΕΝ ξέρουν ΠΟΥ παν' τα τέσσερα),

    αποτελείται από ένα ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ

    ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΟΛΚΗΣ!!!!!

    ReplyDelete
  101. Με την ΣΤΑΣΗ του ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΑΡΘΡΟ 16,
    και
    ΕΥΡΥΤΕΡΑ την ΠΑΙΔΕΙΑ (που την θέλει ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ όπως και ο ΕΛΕΕΙΝΟΣ πατέρας του)

    ο κ. Παπανδρέου έδωσε το "ΗΓΕΤΙΚΟ" του ΣΤΙΓΜΑ.

    Είναι ένα ΑΝΙΚΑΝΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ που παραπαίει

    μεταξύ ΣΚΥΛΛΑΣ και ΧΑΡΥΒΔΗΣ!

    δλδ

    ΜΕΤΑΞΥ ΗΘΙΚΩΣ ΠΡΑΚΤΕΟΥ και ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  102. Κομφούκιε, ωραίες οι αναλύσεις που κάνεις αλλά αυτή η μονομερής εμπάθεια που δείχνεις στο ΠΑΣΟΚ (και δη στον Παπανδρέου) κάπου σε κάνει να χάνεις το δίκαιό σου. Αν ψάχνεις να βρεις τον πραγματικό ένοχο τότε καλό θα είναι να αρχίσεις να τον ψάχνεις σε όλα τα κόμματα.

    ReplyDelete
  103. "Κομφούκιος said...
    Τα ποσοστά είναι μικρά, όμως"


    Ναι έτσι είναι.Και προσωπικά δεν θα ευχόμουν ανατροπή.Η ισορροπία για ένα διάστημα θα είναι ευεργετική και για τη κυβέρνηση και για το σύνολο της αντιπολίτευσης.Για πολλά χρόνια έλλειπε αυτή η ισορροπία απο το πολιτικό σύστημα.Αυτοί που κυβερνάνε σήμερα δεν έφαγαν ποτέ πολιτικό ξύλο στη ζωή τους.Απο το 1980 και εντεύθεν παρασιτούσαν στη πολιτική ζωή οργανώνοντας μηχανορραφίες με το Χριστόδουλο,με τη Δικαιοσύνη,με το Τασοπαπαδουπολικό και Οτσαλανικό ΠΑΣΟΚ,με την κομπραδόρικη Αριστερά των πανεπιστημίων,με τη καθυστερημένη και τριτοκοσμική δημοσιογραφία.
    Τώρα ήλθε η ώρα των ευθυνών τους.Και θα τις αναλάβουν θέλουν δε θέλουν.Τα ψέμματα τέλειωσαν.Είναι στη γωνία,και όταν είναι στη γωνία αποδίδουν καλύτερα.Γιατί εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα ή θα κυβερνήσουν ή θα απέλθουν ως εν δυνάμει υπόδικοι.Πιστεύω ότι θα διαλέξουν το πρώτο.
    Παρά του ότι ο Επιτροπιακός ρόλος του Φαυλόπουλου στην κυβέρνηση δεν μου επιτρέπει να είμαι και τόσο αισιόδοξος.Οταν αποκαλυφθεί ο ρόλος του και αρθεί η ασυλία του και η προστασία του απο τα ΜΕΝΤΙΑ τότε θα ανασάνει ο τόπος.Γιατί είναι αυτός ο τύπος που εμποτίζει το Μαξίμου με ιδέες του τύπου "κάντε ότι θέλετε,νομικά δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο.Μεντιακά θα συμβούν κάποια καλαμπούρια που θα περάσουν".

    ReplyDelete
  104. Λες, λες και λες γιά τους άλλους.

    Είπε και ο κ. Κωνσταντινίδης ότι, αν και αυτά που λέω είναι σωστά, γίνομαι ή διβάζομαι μονομερής.

    Ακούστε, λοιπόν,

    η στενότερη και ευρύτερη οικογένειά μου ήταν, είναι και θα παραμείνει δημοκρατική ΚΑΙ Δημοκρατική στον αιώνα τον άπαντα.
    Παρότι τα οικονομικά μας συμφέροντα παρέπεμπαν ΑΛΛΟΥ,

    μας απασχολούσε πάντα και ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑGENDA της Πατρίδας,

    δλδ η Παιδεία, η Υγεία, η ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ του Κοινωνικού Ιστού, η Αισθητική του Περιβάλλοντος, ο Υγιής Αθλητισμός που προάγει ΚΑΙ το ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΥΝ, και αυτό που καλύπτει όλα τα προηγούμενα, ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ μας.

    Η οικογένειά μου έβγαλε, μεταξύ άλλων, και πολιτικούς εκ των οποίων και ένα παρ' ολίγον [αν δεν είχε προηγηθεί ο θάνατος κατά 2 χρόνια] πρωθυπουργό. ΔΕΝ ξέρετε ΤΙ πάθος και πόσους πόθους επενδύσαμε σ' αυτήν τη ΠΑΡΑΤΑΞΗ, την Δημοκρατική.

    ΚΑΙ, όμως, ήρθε η ΑΛΗΤΕΙΑ ενός ΑΡΡΙΒΙΣΤΑ, και ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΥ, ενός ελεεινού "ΦΑΣΙΣΤΑ της ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ" που ΣΑΡΩΣΕ το ΣΥΜΠΑΝ. Στην κυριολεξία, αν είχαμε βάλει τις κοπέλες της χαράς της οδού Αθηνάς να κυβερνήσουν [και τις αναφέρω όχι υποτιμητικά, αλλά διότι βλέπουν την ζωή με κάποια ελευθεριότητα, επιτρεπτικότητα και frivolite'] θάχαν πετύχει περισσότερα ΚΑΙ τουλάχιστον ΔΕΝ θα είχαν προκαλέσει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

    Η ΕΛΛΑΣ ΔΙΕΛΥΘΗ από την ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981. FOR A FACT!!!
    ΚΑΙ αυτά, όμως, τώρα είναι ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Oπως γράψαμε τις προάλλες, την ΠΑΤΡΙΔΑ την ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ το ΠΑΣΟΚ και την ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ η ΑΙΣΧΡΗ ΝΔ.

    ΔΕΝ μιλώ γιά άλλους, κύριε Κωνσταντινίδη, διότι ΔΕΝ με ενδιαφέρει ΤΙ γίνεται στα "σπίτια" των "ΑΛΛΩΝ", αλλά ΤΙ γίνεται στο δικό μου.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι όπως το άφησε ο Σημίτης. ΔΕΝ άλλαξε σε τίποτα. Η ίδια ΣΥΝΘΕΣΗ, οι ίδιοι ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ, και

    ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ, η ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. Αλλά και να είχε αποκτήσει εσχάτως, ΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ άνθρωπος εκτός από μικροφιλόδοξα βλαχάκια, θα κάτσει να κάνει ΔΙΑΛΟΓΟ με ΚΟΙΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!

    Εάν ο κ. Baby Doc-Μικροκεφαλάκης Assad-Παπανδρέου είχε agenda θα την γνωρίζαμε.
    Επί ΤΕΣΣΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙΝΩΔΕΙ - μπρος-πίσω, αριστερά-δεξιά, αναιρεί πρότερες θέσεις, ανάλογα με τον καιρό της εβδομάδος και το κλίμα της εποχής!!!!!!!!!!!!!

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ;;;;;;;;;;;

    NULL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ZERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Του δίνουμε, λοιπόν, του Μικροκεφαλάκη, μιάν τελευταία ευκαιρία, να βγει να πει

    Γιά την ΠΑΙΔΕΙΑ προτείνω Α, Β, Γ

    Γιά την ΥΓΕΙΑ, Δ Ε, Ζ

    Γιά τον ΘΟΡΥΒΟ Η

    και ούτω καθ εξής.

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ να πει τίποτα και ΔΕΝ θα πει ΤΙΠΟΤΑ διότι

    το ΜΗΛΟ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΙΑ.

    C' est tout.

    Ici Manhattan, bonjour a tous.

    ReplyDelete
  105. Tι ΜΑΝΙΑ σε έχει πιάσει βρε τέρας με τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΣ που

    μαζί με την εγγονούλα μου, το Φωφάκι ΜΑΣ, με τον Πολυζωγόπουλό ΜΑΣ, τον Κώστα ΜΑΣ τον Λαλιώτη, τον Παπασπύρο ΜΑΣ, τον Κολούρη ΜΑΣ
    θα πλουτίσουν την Ελλάδα

    ζηλιάρη, γελοίε υποκείμενε, ζνομ,

    ΕΜΕΙΣ λέμε

    ΝΑΙ στα PRADA

    NAI στις PORSCHE και

    NAI στη νύχτα γάμου όλων των Ελλήνων στο FOUR SEASONS.

    PASOK RULES!!!!!!!!!!!!

    EMEIΣ λέμε
    ΕΚ του ΛΑΟΥ
    ΜΕΣΩ του ΛΑΟΥ και
    ΔΙΑ τον ΛΑΟΝ

    ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  106. @ parmenidis

    Nα κυβερνήσουν;;;;;
    Πώς;;; Ποιοι;;;;;
    Αυτοί δεν είναι θηρία για να τα στριμώξεις στην γωνία και να σε σκίσουν. Μπάμιες είναι με μπόλικη λαδορίγανη.

    Και ποιές ακριβώς ευθύνες να αναλάβουν; Οι κακοποιοί του Αλ Καπόνε πάω στοίχημα πως είχαν περισσότερη αίσθηση ευθύνης.
    Κι αν ποτέ την διαθέτανε θα είχαν παραιτηθεί εδώ και χρόνια και τώρα θα καθόταν στα σπίτια τους.

    Έρχονται και δύσκολες μέρες, θα καθίσουν να κάνουν κομπόδεμα και μετά ποιός τους είδε.

    Άλλος για Ραφήνα, άλλος για Πάρο, κι άλλος για Λούτσα, Μύκονο και Σαντορίνη!

    ReplyDelete
  107. Παρμενίδη είσαι μεγάλη λέρα όπως λέει και ο κομφούκιος. Δεν τους θέλεις να παραιτηθούνε τώρα γιατί ξέρεις πως έτσι όπως το πάνε σε 6 μήνες το ΠΑΣΟΚ θα είναι μπροστά με 10 μονάδες και αυτοδυναμία!!!!

    χεχεχεχεεχεχε

    ReplyDelete
  108. Aπλά όταν κυβερνάνε τρώγονται μεταξύ τους για τη λεία και το κάνω χάζι.
    Θα φαγωθούν θα φαγωθούν και θα αλληλοεξουδετερωθούν.
    Νομίζεις ότι το Ρουσόπουλο τον έφαγε η αντιπολίτευση; μόνοι τους τον φάγανε.
    Μέσα στο σύστημα(Εκκλησία-μεντια-δικαιοσύνη κλπ) χωρίστηκαν σε φατρίες που αλληλοεξοεντώνονται.
    Εχει και άλλα επεισόδια το έργο.Υπομονή.

    ReplyDelete
  109. Συντονιστής αυτού του συστήματος είναι ο Φαυλόπουλος.

    ReplyDelete
  110. @Κομφούκιος

    > Oπως γράψαμε τις προάλλες, την ΠΑΤΡΙΔΑ την ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ το ΠΑΣΟΚ και την ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ η ΑΙΣΧΡΗ ΝΔ.

    Και ποιός εψήφισε αυτές τις παρατάξεις που καταστρέψανε την πατρίδα σου, αν όχι ο νεοελληνικός λαός; Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η πλειοψηφία του νεοελληνικού λαού θέλει να αυτοκαταστραφεί (είναι δηλαδή μαζόχες), και δυστυχώς μαζί τους καταστρεφόμαστε κι εμείς. Προς τί τότε τόσο εμπάθεια προς τη ΝΔ/ΠΑΣΟΚ; Αν θέλεις να στηλιτεύσεις κάποιον στηλίτευσε εφτά στους δέκα νεοέλληνες που είναι υπεύθυνοι για το χάλι μας.

    ReplyDelete
  111. Kύριε Κωνσταντινίδη

    Προφανώς είστε καινούργιος στο Blog.
    ΠΡΙΝ κάνετε παρατηρήσεις, θα σας συμβούλευα και λίγο scrolling up και back.

    ΔΕΝ πρωτοτυπείτε, κύριε. Ο γράφων έχει πει, ΠΛΕΙΣΤΑΚΙΣ εδώ μέσα, πως 90% των Ελλήνων είναι ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΑΞΗ

    και συγκεκριμένα ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ και ΠΟΝΙΚΟΙ που τους έχουν γεννήσει ΠΑΤΕΡΑΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ-ΜΠΙΝΕΣ και ΜΑΝΑ ΠΟΥΤΑΝΑ.

    Συνεπώς, έρχεστε δεύτερος και καταϊδρωμένος.

    Aυτά ακριβώς που λέω [σε ηπιότερους τόνους διότι είναι σεμνός] τα υποστηρίζει ΚΑΙ ο Νίκος Δήμου, εξ και η πεποίθηση αμφοτέρων ημών πως, με περισσότερα ή με νέα Κόμματα, ΟΥΔΕΝ θα αλλάξει.

    Απλά, εγώ, τυχαίνει να έχω περισσότερο κοινωνικό αέρα, που λένε, και τα λέω όλα ΩΜΑ ως έχουν και ευρίσκονται.

    ReplyDelete
  112. > ΠΛΕΙΣΤΑΚΙΣ εδώ μέσα, πως 90% των Ελλήνων είναι ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΑΞΗ

    Τότε γιατί όπου σταθείς και όπου βρεθείς τα βάζεις με ΠΑΣΟΚ/ΝΔ; Αν όντως το πίστευες αυτό που λες τότε δε θα αναφερούσανε καθόλυο στα κόμματα.

    ReplyDelete
  113. > δε θα αναφερούσανε καθόλυο στα κόμματα

    εννοώ

    αναφερόσουνα καθόλου στα κόμματα

    ReplyDelete
  114. Don said...
    Κομφούκιος said...

    "Ο ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ASSAD ήρθε ως ΣΩΤΗΡΑΣ."

    Just for the sake of an interesting challenge,.....I'll ask:

    Ποιος του έδωσε το "δαχτυλίδι"?
    (Αν ψάξεις λίγο είμαι σίγουρος πως θα το βρεις.....)

    November 7, 2008 1:04 PM

    Αυτό μου διέφυγε

    ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ

    "Τα εν ΔΗΜΩ ΜΗ ΕΝ ΟΙΚΩ don μου"

    χααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Πίσω απ' αυτή την πράξη ΥΠΑΡΧΕΙ μακρά ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ, συζήτηση της οποίας παρέλκει. Κάποτε, ιδιαιτέρως, θα σου εξηγήσω.

    ΑΥΤΟ πάντως που ΘΕΛΩ να ξέρεις [και τα λέω στην ΝΥΦΗ να τ' ακούει η ΠΕΘΕΡΑ] είναι ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ,

    ξαναλέω ΑΥΤΟΙ που ΕΣΚΑΒΑΝ τον ΛΑΚΚΟ του ΣΗΜΙΤΗ είχαν ΣΤΕΝΗ, επαναλαμβάνω ΣΤΕΝΗ, ΣΤΕΝΟΤΑΤΗ ΦΙΛΙΑΝ με

    τον Baby Doc-Μικροκεφαλάκην Assad-Παπανδρέου.

    Ο Σημίτης, να το θυμάστε ΟΛΟΙ, είναι ΙΔΙΟΦΥΗΣ και Ο,ΤΙ έπραξεν ορθώς το έπραξεν.

    ReplyDelete
  115. Τότε γιατί όπου σταθείς και όπου βρεθείς τα βάζεις με ΠΑΣΟΚ/ΝΔ; Αν όντως το πίστευες αυτό που λες τότε δε θα αναφερούσανε καθόλυο στα κόμματα.

    Πλανάσθε πλάνην οικτράν και μεγάλην, κύριε.
    ΟΠΟΙΟΣ έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Με ποιόν έπρεπε να τα βάλω;;; Με την κυρά-Παναγιώτα της γειτονιάς;;;;;;;;;;;;;;;

    Politicians are FAIR GAME που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ, αλλά ΑΝΟΗΤΗ έως παιδαριώδης η παρατήρησή σας.

    ReplyDelete
  116. > Με ποιόν έπρεπε να τα βάλω;;; Με την κυρά-Παναγιώτα της γειτονιάς;;;;;;;;;;;;;;;

    Με ποιόν άλλον; Σύμφωνα και με τα δικά σου ειρημένα αυτή είναι υπεύθυνη.

    ReplyDelete
  117. κομφούκιε
    δεν εχεις δικιο στους χαρακτηρισμούς σου. Απλά ο Ελληνας είναι ένα κακομαθημένο κολόπαιδο που χρειάζεται πολλά χαστούκια γιά να στρώσει

    Μη έχοντας αγωνιστεί γιά να καταφέρει ως έθνος κάτι πανηγυρίζει έξαλλα με την κατάκτηση του ευρωπαικού ποδοσφαιρικού κυπέλλου παραγνωρίζοντας ότι οφείλεται στην εύνοια της τύχης και όχι σε συστηματική προσπάθεια

    πανηγυρίζει έξαλλα με την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και πληρώνει χρυσάφι ο ξιπασμένος γιά να φτιάξει τις υποδομές που θα έπρεπε να έχει πολλά χρόνια πριν

    απαιτεί κεκτημένα γιά τα οποία δεν νοιάζεται τι αποτέλεσμα φέρνουν στην εθνική οικονομία

    και αγωνίζεται να μπει στην κατάρα της Ελλάδας, το δημόσιο

    ReplyDelete
  118. α και μιά συμπλήρωση-

    οι συνδικαλιστές του δημοσίου δικαιούνται 20 ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ.

    Δηλαδή δεν δουλεύουν, απλά περιδιαβαίνουν ως άλλοι νταβατζήδες γιά να ελέγχουν τους υποτακτικούς

    ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ ΘΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ?

    ReplyDelete
  119. @ ser said...
    κομφούκιε
    δεν εχεις δικιο στους χαρακτηρισμούς σου. Απλά ο Ελληνας είναι ένα κακομαθημένο κολόπαιδο που χρειάζεται πολλά χαστούκια γιά να στρώσει


    Kαλά του τα λέτε κύριε ser μου.

    Πήγε ο κακομοίρης ο contractor και όργωσε όλο το Manhattan να του βρει tambour door γιά το χώρο του πλυντηρίου, σαν αυτήν πούχει στο μουσείο στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως τούφερε μιά γυαλιστερή.
    Του την δείχνει ο φουκαράς ο Αμερικανός με τόσο καμάρι. Την βλέπει το κάθαρμα, την κοιτάζει με αηδία και λέει του ανθρώπου, "Βοb, my mother was not a stripper, she was an archaeologist".

    Το παληοτέρας, ο φαντασμένος, ο ζνομ που μειώνει όλους τους ανθρώπους.

    ReplyDelete
  120. @ ser
    οι συνδικαλιστές του δημοσίου δικαιούνται 20 ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ.

    AYTA ξεκίνησαν επί ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ 1981 και Papa Doc. Tώρα βέβαια έχει απογίνει η κατάσταση με τον Προκομένο Παυλόπουλο.

    ReplyDelete
  121. Πολιτικοί με διορατικότητα σοβαρότητα και ήθος στη χώρα μας δεν υπάρχουν και από ότι φαίνεται θα κάνουν πολλά χρόνια ακόμη να εμφανιστούν.

    Ποιος η τι φταίει γι αυτό?
    - Η Έλλειψη παιδείας σχολικής και κοινωνικής
    - Οι στρεβλές κοινωνικές δομές που ευνοούν και προάγουν τη δημιουργία Αι-Βασίληδων της πολιτικής γιατί κατά την επικρατούσα αντίληψη αν δεν γονείς Αι-Βασίλης δεν ευδοκιμείς σ΄ αυτήν.
    - Ότι η πολιτική σ΄ αυτή τη χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια οικονομική ολιγαρχία, τα λεγόμενα τζάκια, που εδώ και δεκαετίες διαφθείρουν συνειδήσεις και δημιουργούν μια κοινωνία βολεμένων σφουγκοκολάριων και απελπισμένων ραγιάδων, που περιμένουν τους Αι-Βασίληδες όχι για να σωθούν, αλλά για να τη βολέψουν για ένα ακόμη χρόνο και μετά έχει ο θεός.

    Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά ας είμαστε ρεαλιστές.

    Στην Ελλάδα έχουμε στη συνείδηση μας συνδέσει τον επιχειρηματία με την εκμετάλλευση την απάτη και την αδικία και τον εργαζόμενο με τη φυγοπονία.
    Έτσι βλέπει ο ένας τον άλλον και για αυτό τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο.
    Ο ένας πληρώνει όσο μπορεί λιγότερο και ο άλλος δουλεύει όσο μπορεί λιγότερο.

    Είναι προφανές που οδηγεί αυτό. Κακής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλο κόστος δηλαδή χαμηλή παραγωγικότητα, δηλαδή σε μια οικονομία που δεν είναι ανταγωνιστική.

    Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα που για να σπάσει πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω και ΠΟΛΟΙ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΙ να χάσουν το βόλεμά τους.

    Όταν λέμε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τι ακριβώς εννοούμε? Τι είναι αυτό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση με ελπίδες επιτυχίας?
    Κατά την άποψη μου δυο πράγματα: Γνώση και κεφάλαιο.
    Στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά τα διαθέτουν και είναι και τα δυο πολύ ακριβά για να τα αγοράσει κανείς συνεπώς απευθύνονται σε λίγους.
    Η γνώση είναι συνυφασμένη με την υψηλού επιπέδου παιδεία και τα κεφάλαια με ένα υγιές, ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα.
    Αντί αυτού εμείς διαθέτουμε μια αχαρακτήριστη παιδεία και ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί λες και είμαστε όχι χώρα της ευρωζώνης αλλά χώρα της κεντρικής Αφρικής.

    Τα υπόλοιπα είναι λόγια της καραβάνας όπως και τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που εξαγγέλλουν κατά καιρούς οι έκαστοι κυβερνήσεις.
    Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά και παραμένει μια χώρα που ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ.
    Βιομηχανία δεν είχαμε, δεν έχουμε και μάλλον ποτέ δεν θα αποκτήσουμε.
    Για γεωργική παραγωγή με το μισό πληθυσμό της χώρας στοιβαγμένο στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι αστείο να μιλάμε. άρα τι μας μένει?
    Μα οι τομείς στους οποίους παραδοσιακά διέπρεπε η χώρα από τα αρχαία ακόμη χρόνια, και είναι αυτοί ου σήμερα λέμε τριτογενείς τομέας, δηλαδή εμπόριο, φιλοξενία (βλέπε τουρισμός), μεταφορές (βλέπε ναυτιλία) οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κάπως περπατάν με τα οποία τους προβλήματα.

    Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που αποτελεί φόβητρο για οποιονδήποτε σκεφτεί να επενδύσει σε οποιονδήποτε παραγωγικό τομέα και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και από τα ποιο περίπλοκα αδιαφανή και χρονοβόρα συστήματα διοίκησης δημόσιου τομέα στο κόσμο.
    Είναι γνωστό, η έστω είναι και εύκολα μετρήσιμο, πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να στήσει ακόμη και τη ποιό απλής μορφής επιχείρηση, χωρίς να αναφέρω τα λαδώματα που απαιτούνται.

    Είναι πολλές και καλά τεκμηριωμένες οι προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται από τη G700 αλλά αυτό που λείπει είναι μια κυβέρνηση που θα τις δουλέψει ώστε να ταιριάξουν στα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας και θα τις εφαρμόσει.

    Μήπως κύριοι έχετε να προτείνεται κάτι επ’ αυτού?

    ReplyDelete
  122. Κυβερνήσεις και κόμματα δεν έχουμε να προτείνουμε. Έχουμε όμως να προσφέρουμε, έτσι πιστεύομε, πολλές χρήσιμες ιδέες για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα τέμνει οριζόντια το πολιτικό φάσμα και η οποία θα είναι πρωτίστως προγραμματική και όχι ιδεολογική.

    ReplyDelete
  123. Προφανώς δεν ήμουν σαφής.

    Δεν μίλησα για κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο δε για κόμματα ή ιδεολογίες. Θα ήταν παράλογο να αξιώσει κανείς από ένα blog ή μια κοινωνική κίνηση προτείνει την επόμενη κυβέρνηση μιας χώρας.

    Αυτό που εγώ τουλάχιστον περιμένω από ένα βήμα ελεύθερης συζήτησης - έκφρασης, είναι φρέσκιες ιδέες και προτάσεις. Γι αυτό άλλωστε και σας διαβάζω και όταν μπορώ συμμετέχω με τις δικές μου σκέψεις και απόψεις.

    Αυτό που για εμένα θα είχε πραγματικά αξία, είναι μια ιδέα ή πρόταση ή οτιδήποτε, που να σκιαγραφεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης – διαχείρισης, το οποίο να μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή στην Ελλάδα.
    Και το λέω αυτό γιατί έτσι και πάρεις το κατά γενική ομολογία επιτυχημένο «Σουηδικό μοντέλο» και πας να το εφαρμόσεις κατά γράμμα εδώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα είναι «Ελληνικό μπ*****λο».

    Η δημιουργία «κοινωνικής συμμαχίας», η οποία στις μέρες μου λεγόταν «μαζικό κίνημα» αλλά προφανώς εννοούμε το ιδίo πράγμα, είναι απίστευτα δύσκολο να επιτευχθεί απλά και μόνο γιατί είμαστε ανώριμοι - απαίδευτοι ως κοινωνία.
    Εκεί ακριβώς είναι που εγώ επισημαίνω το πρόβλημα όπως έχω ξαναπεί σε παλιότερα post μου.

    Γνώμη που είναι – και μακάρι να αποδειχτεί σφαλμένη - ότι τέτοια συμμαχία δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει τουλάχιστον όχι στις αμέσως προσεχείς δεκαετίες, για να μην πω γενιές.
    Η ιστορία έχει δείξει ότι η αλλαγή νοοτροπίας ενός λαού παίρνει συνήθως γενιές, έτσι αν δεν μεσολαβήσει κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός δεν βλέπω γιατί εδώ να συμβεί ποιο γρήγορα.
    Υπάρχουν χαρακτηριστικά στον ψυχισμό και στις δομές της κοινωνίας μας, οι οποίες μας καθιστούν δέσμιους σε λογικές και πρακτικές των αρχών του περασμένου αιώνα.
    Έννοιες όπως ρουσφέτι, μπαξίσι και ραχάτι βρίσκονται στο Ελληνικό DNA και είναι ακριβώς αυτές που διέπουν τη λειτουργία της κοινωνίας μας.

    Όσο η ηθική μας επιτρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο συλλογικό συμφέρον, καμία από τις ιδέες δεν θα βρει το δρόμο προς τα κέντρα εξουσίας τα οποία ευαισθητοποιούνται μόνο όταν η αντιδράσεις προέρχονται από μια κρίσιμη μάζα η οποία να είναι σε θέση να θέση υπό αμφισβήτηση την εξουσία τους.

    Αυτή ναι η άποψη ενός μεσήλικα σκεπτικιστή…

    ReplyDelete
  124. Αλλο ειναι να μην ευθυγραμμιζεστε με την ιδεολογια καποιου, οποιουδηποτε, κομματος, και αλλο ειναι να μην εχετε ιδεολογια και να εχετε μονο "προγραμμα".

    Αμα νομιζετε οτι η διαγενεακη δικαιοσυνη, η αξιοκρατια, ο ορθολογισμος στο δημοσιο τομεα, η προωθηση της επιχειρηματικοτητας που στηριζεται στη γνωση και το μακροχρονιο σχεδιασμο, η πανεπιστημιακη εκπεδευση που στοχο εχει την ερευνα και της εφαρμογες της, το δημοσιο πανεπιστημιο αντι για το κρατικο, η αξιολογηση σε ολους τους τομεις, ο ευρωπαϊκος προσανατολισμος, τα στρατηγικα κινητρα χρηματοδοτησης μεσω φοροαπαλλαγων ή και αμεσης χρηματοδοτησης, η ενισχυση του συνδικαλισμου με συγκεκριμενους στοχους περιφρουρισης των εργατικων δικαιωματων μεσω της εφαρμογης (εστω και της υπαρχουσας) νομοθεσιας, ο επιτυχης κρατικος παρεμβατισμος σε επιπεδο θεσμικου πλαισιου - εναντι του κρατισμου απο τη μια και της ζουγκλας απο την αλλη που ισχυουν σημερις, οι επενδυσεις στο ανθρωπινο δυναμικο, οι επενδυσεις στην "πρασινη ενεργεια", η αναδειξη του πολιτισμου των τεχνων και του αθλητισμου (και οχι του πρωταθλητισμου) ως βασικων προτεραιοτητων, ο διαχωρισμος εκκλησιας και κρατους, η ενισχυση του κοινωνικου ιστου αλλα και του ενεργου εργατικου δυναμικου της χωρας με μετρα στηριξης και επιτυχους ενσωματωσης μεταναστων, η στηριξη του κοινωνικου κρατους, ο ανθρωπισμος σε υγεια και παιδεια, η ισονομια, η κοινωνια των πολιτων κτλ κτλ κτλ, ειν ζητηματα προγραμματικα και οχι ιδεολογιας, δεν κανετε απλως λαθος - δεν ξερετε που παν τα τεσσερα.

    Και συγκεκριμενα:
    Δεν εχετε καταλαβει τι πρεπει να συμβει για να γινουν ολα αυτα.
    Δεν εχετε καταλαβει την δυναμικη των ιδεολογιων και συμφεροντων που τα εμποδιζουν να γινουν.
    Δεν εχετε καταλαβει οτι δεν μας παιρνει για αλλες συμβιβαστικες λυσεις.

    Και συνεπως

    Νοθευετε τους στοχους σας.

    ReplyDelete
  125. Αγαπητέ απόφυτε εγκρίνω και επαυξάνω !

    Το να βρουν οι χρήσιμες και πρακτικές ιδέες της g700 το δρόμο τους και να εφαρμοστούν από την όποια ηγεσία πολιτική ή άλλη, είναι και θέμα ιδεολογίας. Τολμώ να πω ότι είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας…

    Αν θεωρήσουμε ηλιθίους ή ανίκανους αυτούς που έχουν φέρει τόσους νέους η και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους στο χείλος της απόγνωσης σε παγκόσμια κλίμακα, πραγματικά είναι σα να μην ξέρουμε που πάνε τα τέσσερα.

    Είναι γεγονός ότι το 35% του ενεργού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα εργάζεται στο έτσι κι αλλιώς ελλειμματικό δημόσιο , είναι γεγονός ότι η ανεργία στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί σε ύψη δυσθεώρητα, είναι γεγονός ότι η ευημερούσα μεσαία τάξη της Αμερικής δεν είναι ποια και τόσο ευημερούσα, είναι επίσης γεγονός ότι ο τρίτος κόσμος βρίσκεται εν όψη μιας επαπειλούμενης αλλά και προαναγγελθείσας επισιτιστικής κρίσης.

    Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα έχουν αιτίες συγκεκριμένες και υπεύθυνοι για αυτά είναι κύκλοι συγκεκριμένοι και γνωστοί.

    Το κοινό σημείο των υπευθύνων για όλα αυτά τα δεινά, είναι η τάξη στην οποία ανήκουν καθώς και η ιδεολογία τους.

    Εδώ δεν χωράει κανένα «δεν ξέραμε». Στρατιές ειδικών και τεχνοκρατών που δουλειά τους είναι να σκέπτονται, να υπολογίζουν και να σχεδιάζουν ήταν και είναι στη διάθεση αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

    Όχι κύριοι! Ότι έχει γίνει ως σήμερα στην πολιτική, στην οικονομία στον πολιτισμό και εντέλει στις ίδιες τις κοινωνίες , έχει γίνει σκόπιμα και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ιδεολογίες και συγκεκριμένη τάξη.

    Τα προγράμματα, οι μέθοδοι και οι λύσεις για να εφαρμοστούν θα πρέπει να υπάρξουν αυτοί που θα ΘΕΛΛΗΣΟΥΝ να τα εφαρμόσουν και προφανώς, θα πρέπει να έχουν τη ΔΥΝΑΜΗ να το κάνουν.

    Αν δεν το έχουμε καθαρό αυτό στο μυαλό μας, οι κινήσεις και οι όποιες δράσεις μας, θα είναι ωσάν μπαταριά εις τον αέρα…

    ReplyDelete