Monday, March 24, 2008

Οι επιτήδειοι και η αναδιανομή

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη / pmandravelis@kathimerini.gr

Διαμαρτύρονται –και εν πολλοίς δικαίως– οι εργαζόμενοι για τη διαχείριση των αποθεματικών τους που έκανε μέχρι σήμερα το κράτος. Καταγγέλλουν τα μύρια όσα: Οτι τα δικά τους χρήματα χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη (όταν ήταν αναγκασμένοι να τα καταθέτουν άτοκα στις τράπεζες), ότι δικά τους λεφτά παίχτηκαν στη Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού πυρετού, ότι λεηλατήθηκαν διά των δομημένων ομολόγων, ότι έγιναν καλώδια της ΔΕΗ ότι, ότι, ότι...

Δεδομένων αυτών των καταγγελιών είναι προφανές πως οι εργαζόμενοι μισόν αιώνα τώρα εμπιστεύονται τις οικονομίες των σε ένα κράτος–μπαταχτσή. Αυτό που δεν διστάζει να κλέβει από τους γέροντες (δίνοντάς τους πενιχρές συντάξεις) για να τα δίνει είτε σε αεριτζήδες επιχειρηματίες (με χαμηλότοκα δάνεια) είτε σε κομματικά λαμόγια διά των δομημένων ομολόγων. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί επιμένουν να διαχειρίζεται τα λεφτά τους ένας μπαταχτσής; Γιατί δεν ζητούν κάποιου τύπου διαζύγιο ώστε να υπάρχουν καλοί λογαριασμοί και τελικά καλοί φίλοι;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι διά της αναμπουμπούλας που δημιουργεί η κρατική διαχείριση εξασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος. Αυτό είναι αληθές, αλλά αντιστρόφως απ’ ό,τι ελπίζουμε ή πιστεύουμε. Η αναδιανομή γίνεται, αλλά –όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι– γίνεται εις βάρος των ασθενέστερων και σε όφελος των πάσης φύσεως «ατσίδων» (επιχειρηματιών ή πολιτικών). Εξάλλου, οι συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων αυτό δείχνουν: Δηλαδή, αν δεν ήταν αναδιανεμητικό το σύστημα τι λιγότερο θα έπαιρνε ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ;

Στο «συμπούρμπουλο» της αναδιανομής, όμως, πολλοί εξασφαλίζουν πολλά και μικρά πλεονεκτήματα. Είναι εκείνοι που μπορούν να πιέσουν πολιτικά, την έτσι κι αλλιώς αδιάφορη για τα αποθεματικά των εργαζομένων πολιτική τάξη. Ετσι δημιουργείται ένα ασφαλιστικό πολλών ταχυτήτων και κυρίως ένα πολύπλοκο σύστημα, που κανείς δεν ξέρει τι πληρώνει και τι παίρνει. Διατάξεις επί διατάξεων, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων και στο τέλος οι πολλοί γερνούν φτωχότεροι και κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι. Ετσι κι αλλιώς, εκ της φύσεώς του ένα αναδιανεμητικό σύστημα παράγει γραφειοκρατία, σπατάλες και μικρές ή μεγαλύτερες εύνοιες.

Να μην παρεξηγηθούμε: Αναδιανομή πρέπει να υπάρχει. Μια κοινωνία δεν μπορεί να αφήνει κάποια μέλη της στην απόλυτη ένδεια, ακόμη κι αν δεν προνόησαν στα νιάτα τους. Αυτή είναι μια δουλειά που διά του κοινωνικού συμβολαίου την αναθέσαμε στο κράτος. Φορολογούμαστε όλοι (και καλώς), για να βοηθηθούν οι πιο αδύναμοι (επίσης καλώς). Το θέμα είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μηχανισμοί που κάνουν την ίδια δουλειά. Αυτοί, εκ των πραγμάτων, δεν βελτιώνουν τη συνολική αποτελεσματικότητα του κράτους πρόνοιας. Απλώς πολλαπλασιάζουν τη γραφειοκρατία, τις σπατάλες και τις σκανδαλώδεις εύνοιες.

Η δημογραφική βόμβα έτσι κι αλλιώς θα κάνει παρωχημένες οποιεσδήποτε ρυθμίσεις κι αν αποφασίσουμε σήμερα. Ο μόνος τρόπος εξόδου από τη διαρκή κρίση του ασφαλιστικού είναι να το χωρίσουμε στο προνοιακό του κομμάτι που ανήκει στο κράτος και σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα πρέπει είναι στην ελεύθερη επιλογή καθενός. Διότι η αναδιανομή μέσω πολλών παράλληλων συστημάτων διασφαλίζει μόνο τους επιτήδειους και όχι τους πολλούς.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 19-3-2008.

4 comments:

  1. Το ασφαλιστικό τώρα ξεκινάει. Ο ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης αγοράζει χρόνο δεν λύνει όμως το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.

    Το πρόβλημα είναι ότι όταν η προοπτική του διανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι τα ισχυρά και αυξανόμενα ελλείμματα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τότε τίθεται επιτακτικά και με πιεστικό τρόπο το ζήτημα της μετάβασης σε ένα άλλο σύστημα ασφάλισης, κεφαλαιοποιητικό ή μικτό. Εκτός και αν προτιμάμε να δουλεύουμε μέχρι τα 70+ για συντάξεις πείνας ή να φορτώνουμε με χρέη τις επόμενες γενιές για να ζούμε εμείς καλά.

    Εμείς έχουμε προτείνει το ΜΙΚΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ σύστημα ως το πλέον βιώσιμο και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο.

    1. Διανεμητικός πυλώνας: με ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους του Έλληνες, χαμηλότερες εισφορές, ποσοστό αναπλήρωσης στο 60% με 65% (όσο και τις χώρες του ΟΟΣΑ) και ανταποδοτικές συντάξεις, αποδέσμευση των ταμείων υγείας από τον κλάδο σύνταξης, αποσύνδεση των κοινωνικών παροχών τύπου ΕΚΑΣ για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων από τον κλάδο σύνταξης και μεταφορά τους στον προϋπολογισμό, βασική σύνταξη.
    2. Κεφαλαιοποιητικός πυλώνας: με ατομικούς λογαριασμούς ασφάλισης, υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών, ιδιωτική διαχείριση (ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης των κοινωνικών κλαδικών ταμείων , πχ ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα), εποπτεία και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος.
    3. Ιδιωτικός πυλώνας : με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών, φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή

    Το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και προσφάτως υιοθέτησε η Κυβέρνηση πρέπει να αποτελέσει μηχανισμό χρηματοδότησης και εγγύησης της ομαλής μετάβασης από το διανεμητικό στο μικτό σύστημα ασφάλισης. Όχι πουγκί χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του διανεμητικού συστήματος, όπως το λιγουρεύονται αρκετοί.

    ReplyDelete
  2. ταυτόχρονα επιβάλλεται να λάβει χώρα μια μεταρρύθμιση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: από το μεσογειακό κράτος αποσπασματικών παροχών και πρόωρων συντάξεων (παραδοσιακοί μηχανισμοί άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα) πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που κύριο στόχο θα έχει την κοινωνική ενσωμάτωση των αποκλεισμένων και την ένταξη των περισσότερων πολιτών στην εργασία. ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.

    Αυτό προϋποθέτει λογιστικό και ουσιαστικό διαχωρισμό της ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

    ReplyDelete
  3. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ


    ΚΑΙ ΛΙΑΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ



    ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

    ΤΗΝ ΧΩΡΑ .

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ..........

    ReplyDelete
  4. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ:
    5 ΜΗΝΕΣ, 6 ΑΔΡΑΧΤΙΑ, ΠΟΤΕ ΤΑ ΄ΜΑΣΕΣ, ΜΑΡΟΥΣΙΑΝΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    σε όλο το χρόνο που είχε στη διαθεσή της καταφερε ένα τίποτα,ή κάτι ελάχιστο αν θέλετε.και φυσικά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Με γειά μας.
    ΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete