Tuesday, March 4, 2008

Κοσσυφοπέδιο: η μαφία αποκτά το κράτος της στο κέντρο της Ευρώπης

Από τον Βλαντιμίρ Οβτσίνσκι*

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχειρηματολογία υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κολυμπάει στην πολιτική ορθότητα. Από όλους όσοι ασχολούνται με το ζήτημα, με τη μια μορφή ή την άλλη, κανείς δεν αποφασίζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Μα τι είναι λοιπόν αυτό που ξεχνούν να μας πουν; Ως εγκληματολόγος και πρώην διευθυντής του γραφείου της «ίντερπολ» στη Ρωσία, είμαι σε θέση να το επισημάνω, χωρίς περιφράσεις: ουσιαστικά βρισκόμαστε στη δημιουργία ενός κράτους της μαφίας στην καρδιά της Ευρώπης!

Τον Οκτώβριο του 1997 βρέθηκα επικεφαλής στο κεντρικό γραφείο της ίντερπολ της Ρωσίας. Τον επόμενο μήνα, η διεθνής γραμματεία του οργανισμού κοινοποίησε σε όλα τα κράτη-μέλη του μία έκτακτη έκθεση που ζητούσε από όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της ηπείρου να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη δραστηριότητα των μαφιόζικων συμμοριών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που βρίσκονταν τότε σε πλήρη άνθιση.

Σύμφωνα με την ίντερπολ, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είχαν υπό τον έλεγχό τους το 60%-80% του εμπορίου ηρωίνης στην Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Αποδεικνυόταν πως μαφιόζικου τύπου συμμορίες διασφάλιζαν τη μεταφορά οπίου και στη συνέχεια ηρωίνης, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Τουρκία, μέσω των Βαλκανίων προς τη δυτική Ευρώπη, ακολουθώντας εμπορικές οδούς γνωστές από τον 19ο αιώνα.

Φορολόγηση ύψους 3% υπέρ του αποσχιστικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου

Μετά την οδηγία αυτή, ο συντονισμός των αστυνομικών δυνάμεων όλων των ευρωπαϊκών χωρών επέτρεψε την διάλυση πολλών εγκληματικών οργανώσεων που διευθύνονταν από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Το 1999, αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας εξειδικευμένες στην καταπολέμηση της μαφίας, συνέλαβαν τον ηγέτη μιας εξ αυτών των συμμοριών Αγκίμ Γκάσι (Agim Gashi), κάτοικο Πρίστινας, πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου.

Στην ίδια αστυνομική επιχείρηση συνελήφθηκαν περί τα 120 ακόμα άτομα, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η ιταλική αστυνομία πληροφορήθηκε πως μεταξύ του 1991 και του 1999, η κοσοβάρικη μαφία και τα παραρτήματά της στις μεταναστευτικές κοινότητες του εξωτερικού είχαν χρηματοδοτήσει το αποσχιστικό κίνημα του Κοσσυφοπεδίου με 1.5 δις γερμανικά μάρκα (περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ), που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το εμπόριο ναρκωτικών.

Μετά το 1997, οι μαφιόζικες αυτές συμμορίες συμπτύχθηκαν και νομιμοποιήθηκαν (με τις ευλογίες των Ηνωμένες Πολιτειών) γύρω από τον «απελευθερωτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου» (UCK). Φορολόγησαν δε με 3% όλα τα νοικοκυριά των Αλβανόφωνων Κοσοβάρων του εξωτερικού. Τα ποσά που συνελέγησαν κατ' αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά όπλων και τα λειτουργικά έξοδα του UCK, που στα τέλη του 1998 διέθετε ήδη πάνω από 20,000 μαχητές.

Εκείνη την εποχή ο UCK και οι ηγέτες των μαφιόζικων συμμοριών κατένειμαν μεταξύ τους το έργο της παραγωγής και της μεταφοράς των ναρκωτικών. Ιδίως μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα έσοδά τους από αυτές τις δραστηριότητες εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την ίντερπολ και την «γιούροπολ» υπολογίζεται πως η μαφία των Αλβανών Κοσοβάρων αποκόμισε περί τα 15 δις μάρκα (7.5 δις ευρώ).

Την ίδια εκείνη περίοδο οι δραστηριότητες της μαφίας διαφοροποιήθηκαν και συμπεριέλαβαν την πορνεία και το δουλεμπόριο. Η παρουσία των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας «βιομηχανίας» που στόχευε στη διασκέδασή τους. Το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα γειτονικά σέρβικα εδάφη γνώρισαν τότε ένα κύμα απαγωγών νέων κοριτσιών, που εκπορνεύονταν δια της βίας σε περιοχές όπου στρατοπέδευαν οι άνδρες της KFOR.

Χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο UCK και οι συνδεδεμένες με αυτόν μαφιόζικες συμμορίες γρήγορα επεξέτειναν τις δραστηριότητές τους στη δυτική Ευρώπη, ιδίως στην Ιταλία. Μία έκθεση της γιούροπολ του 2006 διαπίστωνε έτσι πως χάρη στην ευελιξία, την βιαιότητα και την ωμότητά τους, οι μαφιόζικες δομές των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κυριάρχησαν γρήγορα σε πολλούς τομείς του οργανωμένου εγκλήματος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στα τέλη του 2007, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η ιταλική αστυνομία και που επιβεβαιώθηκαν από τον γερουσιαστή Εμίντιο Νόβι (Emiddio Novi), οι τρεις σημαντικότερες μαφιόζικες ιταλικές οργανώσεις (η σικελική «κόζα νόστρα», η «ντραγκέτα» της Καλαβρίας και η ναπολιτάνικη «καμόρα») αναγκάστηκαν να συμπτύξουν μέτωπο για να αντιμετωπίσουν από κοινού την αυξανόμενη επιρροή των συμμοριών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Εξίσου κρίσιμη έγινε η κατάσταση στη Γερμανία, όπου οι Κοσοβάροι «πρόσφυγες» έφεραν μαζί τους τεράστιες ποσότητες καλάσνικοφ, και δραστηριοποιήθηκαν στην πλαστογραφία χαρτονομισμάτων.

Η μαφία τους κατέκτησε και τις ΗΠΑ. Τα μισά περίπου από τα τυχερά παίγνια της Νέας Υόρκης είναι υπό τον έλεγχο μιας κοσοβάρικης συμμορίας, που αποκαλείται «ο συνεταιρισμός». Το 2006, που το «ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών» (FBI) κυνήγησε την εγκληματική αυτή οργάνωση, αποκαλύφθηκε πως μόνο οι κερματοδέκτες ηλεκτρονικού πόκερ απέφεραν ετησίως στην οργάνωση κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Νοεμβρίου στο Κοσσυφοπέδιο, νικητής αναδείχθηκε το «δημοκρατικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου» (PDK), με ηγέτη τον Χασίμ Θάτσι (Hashim Thaçi).
Ο ηγέτης αυτός δεν είναι όποιος-όποιος. Από φοιτητής στη γειτονική Αλβανία, ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Πρίστινα δήλωνε οπαδός του ριζοσπαστικού μαρξισμού και του εθνικιστικού σοσιαλισμού. Την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν σε παράνομες ένοπλες ομάδες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κι αμέσως καλλιέργησε έμπρακτα τη συνεργασία εθνικιστών και μαφιόζων.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ στο πλευρό του «φιδιού» Θάτσι

Από το 1993 ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του επιτίθενται σε Σέρβους αστυνομικούς και πολυάριθμες πολιτικές δολοφονίες. Αφού λαμβάνει αυτό το «βάπτισμα του πυρός» ο Θάτσι προσκολλάται στην μαφιόζικη οικογένεια των Τζασάρι (Jashari), που εξειδικεύεται στη διακίνηση όπλων και την πορνεία. Στέλνεται από τους προστάτες του να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζυρίχη, όπου παράλληλα επιδίδεται σε εμπόριο όπλων για να χρηματοδοτήσει το αποσχιστικό κίνημα.

Την άνοιξη του 1997 ο Θάτσι επιστρέφει στο Κοσσυφοπέδιο κι οργανώνει σειρά επιθέσεων κατά σερβικών αστυνομικών στόχων. Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (HRW) η ομάδα του ευθύνεται για πέντε τουλάχιστο φόνους και δεκάδες απαγωγές.

Το καλοκαίρι του 1998 οι μικρές ομάδες ενόπλων του UCΚ, χάρη στην χρηματική υποστήριξη της τοπικής μαφίας, στρατολογούν μονομιάς 10,000 νέους μαχητές. Ο οπλισμός τους εξασφαλίζεται από τα χιλιάδες όπλα που έχουν λεηλατηθεί από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του 1997.

Ο Θάτσι είναι πια ένας από τους νεότερους ηγέτες του UCK. Γνωστός με το πολεμικό του παρατσούκλι «το φίδι», γνωρίζει σπάνια δημοσιότητα όταν η τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ (Madeleine Albright), δηλώνει πως ο Θάτσι συγκαταλέγεται «στους Αλβανούς που μάχονται για τη δημοκρατία» και πως είναι ο ηγέτης του UCK «με το λαμπρότερο μέλλον».

Πράγματι, ο Θάτσι δε θα απογοητεύσει τους υποστηρικτές του.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως η ιστορία της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου έχει και μια σκοτεινή πλευρά, πόσο μάλλον που όλα όσα ανάφερα εδώ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

*Ο Vladimir Ovtchinski είναι Ρώσος νομικός και απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας. Το άρθρο του με τίτλο Moscou dénonce un nouvel Etat «mafieux» δημοσιεύτηκε στην Courrier Intenational / Ogoniok στις 3 - 3 - 2008. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

21 comments:

 1. έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε βαθυστόχαστες και άτοπες πολλές φορές γεωπολιτικές αναλύσεις με πολύ "ιστορία" μέσα και αρκετό "έθνος" και ξεχνάμε τους βασικότερους και πιο άμεσους κινδύνους που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από τις ανακατάξεις στη Βαλκανική. Νούμερο ένα τέτοιος κίνδυνος είναι το οργανωμένο έγκλημα πρωτεύουσα του οποίου πάει να γίνει το τρίγωνο βόρεια Αλβανία, νότιο Μαυροβούνιο,Κόσοβο.

  ReplyDelete
 2. @ G700

  θαυμάσιο post, ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!

  ReplyDelete
 3. Θα πρέπει αυτήν η κατάσταση να συσχετισθεί επίσης με τα εξής παρακάτω:

  1) Mε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Νικαράγουα τη δεκαετία του ’80, η CIA και με τη συνεργασία πολλών ανώτερων κυβερνητικών στελεχών της Αμερικανικής κυβέρνησης αναλαμβάνουν την υποστήριξη των Κόντρας μέσα και από την διακίνηση κοκαΐνης.

  2) Τη δεκαετία του '90 οι ΗΠΑ εξαπολύσανε έναν μυστικό πόλεμο στην Λατινική Αμερική (War on Drugs) ενάντια στα καρτέλ κοκαΐνης. Σε συνεργασία με τις Κολομβιανές αρχές, δημιούργησαν ομάδες μαύρων ειδικών επιχειρήσεων (black ops) υπό την καθοδήγηση της CIA και πρακτικά καταφέρανε και εξαλείψανε κάθε τοπικό μεγαλέμπορο. Το αποκορύφωμα αυτών των επιχειρήσεων ήταν η σύλληψη και η δολοφονία του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ.

  3) Το 2001, οι ΗΠΑ στα πλαίσια του πολέμου εναντίων της τρομοκρατίας (War on Terror) εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Ένα από τα αποτελέσματα της εισβολής ήταν η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής οπίου στη χώρα. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα των οπιούχων ναρκωτικών παγκόσμια παράγεται πλέον στο Αφγανιστάν.

  4) Συνδετικός κρίκος στις μεταφορές και στη διακίνηση του οπίου αλλά και κάθε παράνομου υλικού και ουσίας από την Άπω Ανατολή στη Δύση είναι η Τουρκία και το βαθύ της κράτος, τα πλοκάμια του οποίου αναδείχθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο με το σκάνδαλο του «Σουσουρλούκ». Θα πρέπει επίσης να επισημανθούν οι στενές σχέσεις του Τουρκικού βαθέως κράτους με δομές και εξουσίες μέσα στην ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, σχέσεις που φτάνουν μέχρι και την συνεργασία στη διακίνηση και εμπορία απαγορευμένης πυρηνικής τεχνολογίας.

  5) Το Κόσσοβο (με την υποστήριξη των ΗΠΑ) έρχεται να συμπληρώσει το παζλ αυτών των ναρκο-διαδρομών. Λειτουργώντας σαν έναν μεγάλο σταθμό logistics λίγο πριν τα προϊόντα φτάσουν στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, αποτελεί ένα χρυσοφόρο πεδίο στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Τα ναρκωτικά αλλά και κάθε παράνομο προϊόν μπορούν πλέον να σταθμεύουν, να επεξεργάζονται και να συσκευάζονται με σχετική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή την οποία και ελέγχουν επί το πλείστο οι Αλβανοί. Στο παραπάνω ίσως να κρύβονται και κάποιες βαθύτερες αιτίες για τις οποίες η Τουρκία με μια αντιφατική κίνηση για πολλούς, έσπευσε να αναγνωρίσει αμέσως την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

  ReplyDelete
 4. Το ερώτημα που γεννάται από όλα τα παραπάνω είναι ποιο θα μπορούσε να είναι τελικά το κέρδος της ανάμιξης μυστικών υπηρεσιών και εμμέσως και πολλών κυβερνήσεων στο εμπόριο ναρκωτικών;

  Πέρα από τα όποια γεωπολιτικά κέρδη, την δημιουργία εγκληματικών δικτύων, τον έλεγχο, την συγκέντρωση και την διασπορά πληροφοριών, την κυβερνητική διαφθορά και την αστάθεια που όλα αυτά δημιουργούν, το βασικότερο όλων είναι οι δημιουργία μιας ανεξάντλητης δεξαμενής μαύρου χρήματος.

  Μαύρο χρήμα που σε επίπεδο προσώπων ικανοποιεί απλά την ανθρώπινη απληστία για περισσότερη ισχύ και εξουσία, και στις κυβερνήσεις δίνει την ευκαιρία χρηματοδότησης μαύρων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, συγκαλυμμένες επιχειρήσεις κτλ. Προγράμματα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανένα θεσμικό έλεγχο, ενώ από την άλλη δίνουν την ευχέρεια στις κυβερνήσεις να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε όλα αυτά αν ποτέ τυχόν κάτι αποκαλυφθεί .

  ReplyDelete
 5. Το πρόβλημα ασφάλειας της Ελλάδας γίνεται πλέον πολύπλοκο. Μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε ανάχωμα στην επέκταση των εκγληματικών δικτύων στη γειτονιά μας.

  Η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί και να αναλάβει αυτόνομη δράση άμεσα.
  Όσο όμως η υπερδύναμη για τους δικούς της λόγους υποστηρίζει έστω και εμμέσως την παρούσα κατάσταση το παραπάνω φαντάζει δύσκολο έως αδύνατον.

  ReplyDelete
 6. Vaggela, just a clarification pls:

  Ta USA abantaroun to opio se baros ths cocas?!?!?

  Ti les esy Komfou gia ta patriwtakia sou?

  ReplyDelete
 7. ΑΝΘΙΜΕ ΟΧΙ ΠΙΑ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΩΡΟ

  ΧΑΛΒΑ ΑΝΘΙΜΕ


  ΚΑΙ ΠΟΥΣΑΙ ΑΝΘΙΜΕ

  Ο ΧΑΛΒΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ
  ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΗ ΑΙΓΙΝΗΣ

  ReplyDelete
 8. ΑΝΗΚΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


  ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΒΑΔΕΣ ΤΗΣ ;;;;


  ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ;;;


  ΘΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Ο ΧΑΛΑΒΣ

  ΣΑΝ ΑΝΤΙΔΩΡΟ.;;;;


  ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

  ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ;;;;

  ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΛΒΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΗ ΑΙΓΙΝΗΣ

  ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.

  ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕ
  ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ ΜΑΖΥ.

  ReplyDelete
 9. Δεν αμφιβάλω για την ορθότητα των στοιχείων και τον υπαρκτό κίνδυνο να γίνει το Κοσσυφοπέδιο εμπορικός σταθμός διακίνησης ναρκωτικών. Αλλά δεν το βλέπω και σαν λόγο να μην γίνει η ανεξαρτητοποίηση. Αν μείνει ενωμένο θα υπάρξει καλύτερη καταστολή του οργανωμένου κυκλώματος?

  ReplyDelete
 10. Ως προς το παραπάνω... μία απάντηση.

  γκεουλίστικες σαχλότητες

  ReplyDelete
 11. Πολιτάκη δεν πήγαινε για σένα μάγκα. Πάντως δεν συμμερίζομαι την πολιτικώς ορθή αισιοδοξία σου. Τέσπα εάν μια σχετικά μικρή μειονότητα κάνει έτσι κράτος οι Κούρδοι των 20 και 30 εκατομμυριων τι θα πρέπει να κάνουν;

  Ρε συ το διανοείσαι άμα συνεχίσουμε έτσι θα φτάσουμε στο σημείο η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών με την παρέλαση της να κρατάει περισσότερο και από 3μερο ρέηβ πάρτυ.

  Και τι θα γίνει δηλαδή με χωριστή Σερβία και Κοσσυφοπέδιο; Να δεις που Θα τους κάνουν και πρόταση 10 χρόνια μετά για Ε.Ε. να κολήσουν σε Σλοβενίες, Βοσνίες και Κροατίες, ξαναρίχνοντας τα σύνοτα που ορθόθηκαν την τελευταία δεκαετία;

  Μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

  ReplyDelete
 12. Δεν νομίζω να σε χαλάει να κάνουν οι κούρδοι κράτος. Η διαφορά είναι οτι η τουρκιά δεν είναι Σερβία. έχει άλλη αξία άλλη διπλωματία και άλλη ισχύ στην περιοχή. Βέβαια το συγκεκριμένο γεγονός θα τους δώσει ένευασμα και ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας(κατά πόσο είναι καλό αυτό έχω δύο διαφορετικές απόψεις)

  Το γνωρίζω οτι και οι δύο χώρες θα μπούν στην ευρωπαϊκη οικογένεια αλλά δεν το βλέπω σαν κοροϊδία, απλώς αντιλαμβάνομαι οτι αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε σταθερά βαλκάνια και πλούσιους γείτονες για να κάνουμε εμπόριο. Αν παραμείνουν ενωμένα απο την στιγμή που οι αλβανόφωνοι είναι πλειοψηφία θα δημιουργούνται ταραχές, πιστεύω λοιπόν οτι η ανεξαρτητοποίηση είναι η καλύτερη λύση + είναι πολίτικαλ κορέκτ. Δεν βλέπω κάποια άλλη ανεξαρτητοποίηση στο προσκήνιο, άντε να αυτονομηθούν και οι αλβανοί της ΦΥΡΟΜ και να γλιτώσουμε απο την ιστορία του Μακεδονικού.

  ReplyDelete
 13. @ Αντώνη,

  Η οικονομία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική.

  Πήγαμε πχ και επενδύσαμε τόσα πολλά στα Σκόπια, αλλά βλέπεις πως χωρίς την πολιτική επίλυση των προβλημάτων οι επενδύσεις αυτές από μοχλός πίεσης προς την κυβέρνησή τους γύρισαν μπούμεραγκ και έγιναν εκβιαστικό δίλλημα για εμάς.

  ReplyDelete
 14. Nα θυμίσω επίσης πως ενδεχομένως να υπάρξουν διαλυτικές τάσεις και στο έκτρωμα της Βοσνίας.

  Τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου προήλθαν από το συγκεκριμένο χώρο.

  ReplyDelete
 15. Θα συμφωνήσω με το άρθρο. Το εθνοτικά Αλβανικό Κόσσοβο είναι πράγματι pays mafieux.

  Τούτου δοθέντος, είναι τελείως αφελές, άκριτο και ανόητο να απομονώνουμε τον Α ή τον Β ως μαφιόζο όταν μιλάμε ευρύτερα για την Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιο-Ανατολική της Χερσόνησο, τα Βαλκάνια. Ολοι οι Βαλκάνιοι είναι μαφιόζοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

  Στην Ελλάδα, το ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ δεν εισήχθη in the first instance. Απεναντίας, είναι ΑΥΤΟΧΘΟΝ και η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ του συμπίπτει με την ΑΝΟΔΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του '81.

  Είναι πάντως γεγονός ότι η ελεύθερη είσοδος κακοποιών στην Ελλάδα από όλη την Ανατολική Ευρώπη (1990ς) έδρασε πολλαπλασιαστικά (σε συνδυασμό με την αυτόχθονα συμμορία) ώστε η συχνότητα πλέον του εγκλήματος να έχει αυξηθεί ΕΚΘΕΤΙΚΑ και να βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ.

  Κομβικά στοιχεία-καταλύτες του ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα είναι, όχι αναγκαστικά σε σειρά σημαντικότητας,

  οι ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) που είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ κακοποιοί,

  τα ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, επίσης ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ κακοποιοί,

  οι ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ καθηγητές και φοιτητές ΑΕΙ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ κακοποιοί,

  η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ κακοποιοί,

  η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ελάχιστοι συνειδητοί κακοποιοί, αλλά πολλοί επικίνδυνοι λόγω αγραμματωσύνης και κατάργησης σώματος ενόρκων στα αστικά αδικήματα,

  ο ΜΙΚΡΟ-ΜΕΣΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, 50% συνειδητός κακοποιός και 50% επικίνδυνος λόγω προϊούσης αμάθειας και βλακείας.

  ReplyDelete
 16. H ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΩΘΗΚΕ εκ των ΕΣΩ!!!!

  Προ ολίγου, λεζάντα στο MEGA,

  "Eφυγε η Ελενα ΝΑΘΑΝΑΪΛ"

  προσέξτε ΝΑΘΑΝΑΪΛ

  προσέξτε ΝΑΘΑΝΑΪΛ

  προσέξτε ΝΑΘΑΝΑΪΛ

  Για ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ μιλάμε, ΟΤΑΝ 60% των "Ελλήνων" δεν μπορούν πχ να εκφέρουν το όνομα "Βαγγέλης" ως "Βαγγέλης"

  ΑΛΛΑ,

  ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ

  ΛΕΝΕ

  VOGELSH

  AΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ δε προ μηνών διαπιστώνοντας ότι οι "Ελληνες" εκφέρουν το "Βαγγέλης" ακριβώς όπως γράφεται στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ!!!!!!

  δλδ VOGELSH.

  Unfortunately, this is the truth, the whole truth and nothing but the truth.

  VOGELSH αντι Βαγγέλης.

  ReplyDelete
 17. ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΒΡΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,

  γραπτό και προφορικό λόγο

  ΚΑΙ

  ΟΤΑΝ μάθετε,

  τότε θα σας επιτραπεί να δίνετε μαθήματα πατριωτισμού.

  ReplyDelete
 18. Mιά μεγάλη παρεξήγηση απορρέει από την αρχή ότι "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις"......
  αλλά στην Ελλάδα ΚΑΙ στους Ελληνες.

  Διότι, αν, πχ, σε ρωτήσει ένας γλωσσόλόγος του Harvard "Από που είσαι;" και του απαντήσεις "Από Shαλλλλονίκ'" να είσαι βέβαιος πως θα σε θεωρεί Σλάβο δεν πά' να χτυπιέσαι και να ωρύεσαι ότι είσαι Ελληνας.

  ReplyDelete
 19. Αναμόρφωση και τσιμέντο
  SportDay / Πανούτσος Αντώνης

  05/03/2008

  Το να μαζεύεις 15 φρίκους –οι άντρες με μούσια και οι γυναίκες με μοβ παντελόνια και πλεκτούς περουβιανούς σκούφους– και να τους ονομάζεις Κίνηση για τη Σωτηρία του Ελαιώνα δεν μου λέει πολλά πράγματα. Πρώτον, διότι ο Ελαιώνας δεν έχει τίποτα που να υπάρχει λόγος να διασωθεί και, δεύτερον, υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να αλλάξει. Αν σου κλείσουν τα μάτια και σε αφήσουν στην Αγίας Αννης, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Κάιρο και την Πόλη των Νεκρών. Φυσικά, το ότι η περιοχή του Ελαιώνα πρέπει να αναμορφωθεί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μεταβληθεί σε τσιμέντο και «Μall». Από την άλλη, μέσα στα κακά της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι ότι τα γρανάζια της λαδώνονται από την προσμονή του κέρδους. Το να περιμένουμε ότι ολόκληρη η περιοχή του Ελαιώνα (που επαναλαμβάνω, δεν είναι ελαιώνας) θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο πάρκο που γυμνές ψηφοφόρες του Τσίπρα θα παίζουν φλάουτο κάτω από τις φτελιές και καλλίμουσοι ψηφοφόροι θα απαγγέλλουν Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι ανέφικτο και εν πολλοίς εφιαλτικό. Νομίζω ότι ένα χαριτωμένο «Mall» του Βωβού, με αρκετό στάδιο του Παναθηναϊκού και έναν πράσινο χώρο για να παίζουν οι εναλλακτικοί αριστεροί και οι κάμπιες, είναι ό,τι εφικτότερο μπορούμε να ελπίζουμε. Και ας μην παίρνει ο Δήμος Αθηναίων ούτε το πενηντάρι που έχει συμφωνήσει με την ΠΑΕ. Το να πληρώνει, όμως, τους Γιαννακόπουλους πέφτει κομμάτι βαρύ.

  Διότι μέσα στις δογματικές αντιρρήσεις για την ανάπλαση του Ελαιώνα εγώ και κατά πάσα πιθανότητα πολλοί αναγνώστες δεν πήραμε είδηση μια λεπτομέρεια. Οτι στη συμφωνία και σε πάγια αντιμισθία για τη Λεωφόρο ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, όχι μόνο να ολοκληρώσει τους εσωτερικούς χώρους του νέου γηπέδου που θα χρησιμοποιεί ο Ερασιτέχνης, αλλά και να πληρώνει έξι κατοστάρικα χιλιάρικα, αναπροσαρμοζόμενο με 4% ετησίως για 25 χρόνια. Σε 25 χρόνια ο Δήμος, χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού θα διατεθούν τα χρήματα, θα δώσει 1.600.000 για την τελευταία δόση, ενώ το τελικό ποσό θα φτάσει τα 25.987.000. Εκτός αν ο Ερασιτέχνης παίρνει περισσότερα από το ποσοστό, που μπορεί αντί για τα 600 να παίρνει το 7,5% από τις συνολικές εισπράξεις.

  Να δοθεί οικόπεδο του Δημοσίου σε υποβαθμισμένη περιοχή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού με το κόστος να το αναλαμβάνει η ΠΑΕ είναι πάγια πρακτική, ρεαλιστικός τρόπος αναβάθμισης και καμία αντίρρηση. Να επιδοτηθεί, όμως, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός από τον Δήμο με ένα ποσό που θα ξεπερνάει κατά πολύ τα έσοδά του από το γήπεδο, κατηγορηματικά όχι. Στο κάτω κάτω, ο Νικήτας Κακλαμάνης ξέρει και το έχει πει ότι ο Ερασιτέχνης δεν είναι ιδιοκτήτης της Λεωφόρου. Και μη διανοηθεί κάποιος να αντιτάξει το επιχείρημα ότι και ο Ολυμπιακός τα ίδια έκανε. Πρώτον, δεν τα έκανε. Και, ακόμα χειρότερα, φοβάμαι ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ζητήσει να τα κάνει.


  Μια χώρα ονομάζει ή μετονομάζει τις περιοχές και τις πόλεις της με ονομασίες που αποτρέπουν τις διεκδικήσεις από γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι επιμένουν στην ονομασία Ιστανμπούλ για την Κωνσταντινούπολη, ενώ εμείς φυσικά την αποκαλούμε με το όνομα που είχε πριν καταληφθεί. Αντίστροφα, εμείς θεωρήσαμε δικαίωμά μας να μετονομάσουμε το Δεδέαγατς σε Αλεξανδρούπολη. Η λογική ένσταση θα μπορούσε να είναι ότι η αρχαιότερη ονομασία έχει προτεραιότητα έναντι της νεωτέρας, ιδιαίτερα αν η δεύτερη επιβλήθηκε κάτω από συνθήκες κατοχής. Εδώ, όμως, φτάνουμε σε έναν άλλον παραλογισμό.

  Οι Γάλλοι δεν είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν την παραφθαρμένη αρχαιοελληνική ονομασία της Μασσαλίας, ούτε και οι Ιταλοί είχαν πρόβλημα να αφήσουν τη Νέα Πόλη να ονομάζεται Νεάπολη, αλλά οι Γάλλοι άλλαξαν όλα τα ρωμαϊκά ονόματα των πόλεών τους. Με την ίδια λογική που ονομάζουμε την πρωτεύουσα της Τουρκίας Κωνσταντινούπολη, οι Ιταλοί μπορούν να λένε το Παρίσι Λούγκντουνουμ. Τέλος πάντων, η ονομασία μιας χώρας νομίζω ότι μπορεί να είναι είτε εθνική, κατά το France, Frankreich και τα σχετικά που βγαίνουν από τους Φράγκους, είτε γεωγραφική, όπως ήταν το Pay Bas, που σημαίνει Κάτω Χώρες. Οι Σκοπιανοί, επειδή δεν έχουν φυλετική ομοιομορφία, επέλεξαν τον γεωγραφικό όρο από τον οποίο ονομαζόταν η επαρχία τους την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Μακεδονία, που νομίζω ότι γεωγραφικά κι εμείς δεν αρνούμαστε ότι έτσι ονομάζεται η περιοχή.

  Το πρόβλημα με τους γείτονες ξεκινάει με την έλλειψη τακτ από την πλευρά τους και φοβίες από τη δική μας. Από την πλευρά τους, επίσης, με τη χρήση μακεδονικών συμβόλων που σχετίζονται με την ακμή της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας. Η σημερινή ΠΓΔΜ μπορεί να ανήκε στη Μακεδονία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το κέντρο του μακεδονικού πολιτισμού, ούτε φυσικά οι Σκοπιανοί είναι οι συνεχιστές του. Σε μια επίδειξη μεγαλομανίας και ελλείψει αξιόλογης άλλης κουλτούρας, αποφάσισαν ότι το εθνικό τους σύμβολο είναι το μακεδονικό άστρο. Οι Σκοπιανοί, όμως, γλωσσικά και πολιτιστικά έχουν σχέση με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, αλλά όχι με την Ελλάδα. Απόδειξη ότι ένας Νεοέλληνας, όσο αμόρφωτος κι αν είναι, κάποιες λέξεις από τα αρχαία μακεδονικά θα τις καταλάβει και κυρίως την ετυμολογία των ονομάτων. Ενας Ελληνας άνετα καταλαβαίνει ότι το Φίλιππος αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που αγαπάει τα άλογα, αλλά στα μακεδονίτικα το Φίλιππος δεν βγάζει νόημα.

  Γιατί, όμως, η γλώσσα ονομάζεται «μακεδονίτικα»; Καθαρά για γεωγραφικούς λόγους. Το «μακεδονίτικα» αναφέρεται στη σλαβική διάλεκτο της περιοχής της Μακεδονίας που καταπιέστηκε από την Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, που έγινε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Επειδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα, ανάμεσα σε δύο σλαβικά χωριά μπορεί να μεσολαβούσε ένα ελληνικό. Στο πλαίσιο της εθνικής συνοχής, οι χώρες που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε αποθάρρυναν τους ξενόγλωσσους υπηκόους τους να παραμείνουν στην χώρα είτε τους άφηναν να μείνουν, απαγορεύοντάς τους όμως τη χρήση της γλώσσας τους. Φυσικά σκληρό, αλλά κατά τη γνώμη μου και απαραίτητο, ώστε να δημιουργηθούν ομόγλωσσοι πληθυσμοί. Η διατήρηση θέματος μακεδονικής καταπιεσμένης μειονότητας οφείλεται στην πολιτική του στρατάρχη Τίτο, που για πολιτικούς κυρίως λόγους από καιρού εις καιρόν το επανέφερε στην επικαιρότητα. Ανεκδοτολογικά, τις ειδήσεις στο Ράδιο Μακεδονία την εποχή του Τίτο τις έλεγε η Μισούνοβνα, η μαμά του Μισούνοβ, που είχε παίξει στη μεγάλη ομάδα μπάσκετ του Αρη, η οποία δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα σεβόμενη των αγώνα των «υπόδουλων Μακεδόνων αδελφών».

  Το πιο αστείο, όμως, στοιχείο του σκαλώματος με το Μακεδονικό είναι ότι με τον υστερικό ελληνικό αντιαμερικανισμό πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί θέλουν τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Μακεδονία για να δημιουργήσουν ένα κράτος-δορυφόρο στα Βαλκάνια, που με τον καιρό θα προσαρτήσει την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι όταν οι κομμουνιστές έσκουζαν για την ανάγκη αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού, οι Ελληνες είχαν βασιστεί στους Αμερικανούς για να διασφαλίσουν την κυριαρχία μας στη Μακεδονία. Αν τώρα το επιχείρημα είναι ότι οι Αμερικανοί πλέον δεν μας χρειάζονται ως συμμάχους και προτιμούν τους Σκοπιανούς, που είναι πιο υπάκουοι, φρέσκοι και διακοσμητικοί, δεν έχω σπουδάσει ψυχιατρική ώστε οι εμμονές να είναι η ειδικότητά μου.


  Το συμπέρασμά μου είναι ότι ακόμα κι αν απειλήσουμε να κρατήσουμε όλοι μαζί την αναπνοή μας μέχρι να γίνουμε μπλε και να πεθάνουμε, οι γείτονες μας θα είναι γνωστοί σαν Μακεδόνες. Ο,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, εκτός αν κάποιος είναι τόσο κουτός που να πιστεύει ότι τους φώναζαν Γιουγκοσλαβοδημοκρατοπρωηνμακεδόνες. Το θέμα της ονομασίας δεν σκαλώνει σε κάποια πραγματική αντίρρηση, αλλά στην ανάγκη να δοθεί μια λύση με την οποία το κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία δεν θα χάσει ψήφους από ένα σώμα ψηφοφόρων που δεν τρέφεται με γνώση, αλλά με συνθήματα.

  ReplyDelete
 20. FYROM = FART = Former Asshole Repubuclic of Tito

  Its official....

  TO DEXTHKAN

  ReplyDelete
 21. M' αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Η βορειο-κεντρικώς της Ελλάδος χώρα ονομάζεται επισήμως, εδώ και χρόνια, Μακεδονία, and that is that.

  ReplyDelete