Monday, October 1, 2007

Τα blogs οι μαϊντανοί και οι εκλογές

Από τον Γιώργο Λυκουρόπουλο

Ο μύθος για την αμερικανική πολιτική καταρρίφθηκε στις ΗΠΑ από το blog ενός Ελληνοαμερικανού. Ο Μάρκος Μουλίτσας μετέτρεψε το blog «Daily Kos» σε ένα think tank με δύναμη όσο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Το μέλλον και στην Ελλάδα;

Η κουβέντα για τους bloggers έχει ανοίξει, φυσικά, έντονα την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Κάτι σαν πολιτικό trend, σα μόδα εμποτισμένη από έναν πολιτικό νεωτερισμό.

Στη μικρή μας χώρα όμως, αυτά εύκολα καταλήγουν σε γραφικότητες. Ή γίνονται αντικείμενο μιας παρουσίασης από τα media για ένα φεγγάρι, αναδεικνύουν τη ματαιοδοξία δυο τριών πολιτικά προβληματισμένων πολιτών και χάνονται στο σκοτάδι.

Εξαίρεση, ως πολιτική άποψη, αποτελεί ένα blog που έχει συζητηθεί τελευταία και εκφράζει μια ανάλογη τάση με ευρωπαϊκά ρεύματα που θέλουν να συζητούν για τα θέματα των πολιτών, και είναι το g700.blogspot.com. Τα αρχικά δηλώνουν τη γενιά των 700 ευρώ (G700), μια κίνηση όπου συμμετέχουν νέοι 25-35 ετών με πολιτικό προβληματισμό που ξεπερνάει τις πολιτικές αρτηριοσκληρώσεις.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, όπου οι πολιτικές καριέρες χτίζονται συχνά από τους υποψήφιους διδάκτορες των Πανεπιστημίων και τους πολιτικούς επιστήμονες που απαρτίζουν τα think tanks της επόμενης πολιτικής κουλτούρας, τα blogs έφτασαν να συναγωνίζονται σε παρέμβαση, τους ίδιους τους κομματικούς σχηματισμούς.

Πρωταγωνιστής την τελευταία πενταετία είναι ένας Ελληνοαμερικανός, ο Μάρκος Μουλίτσας, μόλις 36 ετών, κάτοικος Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, ιδρυτής του DailyKos, που έφτασε να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές τον Απρίλιο του 2004.

Τότε, ενώ φιλοξενούσε άρθρα μελών του Κογκρέσσου, Δημοκρατικούς, Κυβερνητικούς και υποψήφιους βουλευτές, έβαλε μπουρλότο στην politically correct αποδοχή της αναγκαιότητας του πολέμου του Ιράκ από το πολιτικό κατεστημένο με ένα σχεδόν υβριστικό άρθρο για την κερδοσκοπία και τη χυδαιότητα όσων εμπλέκονται με τον πόλεμο αυτό.

Οι εκφράσεις του ήταν υπέρ το δέον σκληρές, αλλά σηματοδότησαν και την οριστική επιλογή του Μουλίτσα να στραφεί υπέρ των δημοκρατικών επηρεάζοντας βαθύτατα τους επισκέπτες του blog. Ο ίδιος ανασκεύασε τις εκφράσεις του αλλά όχι και τη ριζοσπαστικότητα των λεγομένων του και διατήρησε μια εκπληκτική επισκεψιμότητα της τάξεως του 1.000.000 «χτυπημάτων» την ημέρα. Αριθμεί δε, αυτή τη στιγμή πάνω από 125.000 μέλη.

ΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η επιρροή του blog του Μάρκου Μουλίτσα κορυφώθηκε με την εκτόξευση της παρεμβατικότητας και της δημοφιλίας του Χάουαρντ Ντιν στην υποψηφιότητά του για το Δημοκρατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Μέσα από τα άρθρα του blog, την τάση για ακτιβισμό και την τεράστια επιρροή του Μουλίτσα, η επιτυχία του Αμερικανού υποψηφίου πιστώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στον Ελληνοαμερικανό νεαρό πολιτικό επιστήμονα, παρ’ ό,τι ο ίδιος δεν θέλησε να πάρει το credit.

Συνολικά, αναδείχθηκε η νέα πολιτική πρακτική της μπλογκόσφαιρας και της πολιτικής συζήτησης μέσα από αντικομφορμιστές νέους επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τη "φασίζουσα" εξωτερική τους πολιτική, διατηρούν εσωτερικά τη μεγαλύτερη πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου στον πλανήτη.

Η Ελλάδα μοιάζει μια κουκίδα πολιτικής υποκρισίας όταν εν έτει 2007 συνεχίζουμε να μιλάμε για θέματα στάσιμα, αναχρονιστικά, για προσωπολατρείες και κομματικές γραμμές, τη στιγμή που στον πλανήτη γίνεται κοσμογονία στον στίβο του πολιτικού προβληματισμού.

Ο Ελληνοαμερικανός – η μητέρα του κατάγεται από το Ελ Σαλβαδόρ – Μάρκος («Κος» για τους Αμερικανούς) Μουλίτσας, κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν πολιτικό τεράστιας εμβέλειας μέσα από την απλή διαδικασία να εκφράσει αυτό που εξέφραζαν οι νέοι ψηφοφόροι. Κάτι τέτοιο, στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, έμεινε απλώς μια εικασία δημοσιογράφων πριν βγει το αποτέλεσμα της κάλπης, ότι μπορεί να είναι μια νέα τάση και στην Ελλάδα.

Όμως, αν δει κανείς τις τάσεις που διαμορφώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές μας και τα αποτελέσματα σε απόλυτα νούμερα, θα διαπιστώσει με μελαγχολία ότι είναι πολύ μακριά η πραγματική ζύμωση των νέων ανθρώπων με νέους όρους πολιτικής συζήτησης – ας βολευτούμε προς το παρόν με συζητήσεις στα πάνελ των ίδιων και των ίδιων μαϊντανών.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Λυκουρόπουλου δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Paper της εφημερίδας Ημερησία, το Σάββατο 29-9-2007.

120 comments:

  1. Tι αποκρουστικό προσωπείο έχει αυτός ο Βενιζέλος. Και το ύφος του, όταν μιλάει. Θαρρείς και ακούς τον Βαυαρό φασίστα (και επίσης υπέρβαρο) Strauss.

    ReplyDelete
  2. Mια χαρά είναι οι νέοι φόροι, κύριε Παπανδρέου μας.
    Τώρα θα πληρώσουν φόρους τα 800,000 έως 1,000,000 εύπορα νοικοκυριά (εύπορα με κριτήρια ΗΠΑ παρακαλώ), που τα λαμόγια του αθλίου Κόμματός σου συγκάλυπταν ΚΑΙ ουδέποτε πλήρωναν φόρους, ενίοτε δε παρουσιάζονταν (και παρουσιάζονται ακόμα) ΚΑΙ ως φτωχά.

    Είμαι εξοργισμένος, κύριε Παπανδρέου μας, διότι 40,000 άτομα (όσοι πληρώνουν φόρο ΜΑΠ) συντηρούμε τον (ευπορότατον πλέον) Ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες.
    Και δεν με πειράζει, κύριε Παπανδρέου μας, να με φορολογείς.

    Αν τάδινες για την Παδεία τύπου ΗΠΑ,
    αν τάδινες για Υγεία τύπου ΗΠΑ, όχι μόνο δεν θα διαμαρτυρόμουνα, αλλά θα υπερθεμάτιζα - θα σούδινα κι άλλα όπως τόκανε μια ζωή η καλή μου μάνα σε άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές.

    Αλλά το ΑΘΛΙΟ ΚΟΜΜΑ σου μου έκλεβε ΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ μου τα λεφτά μου και τα έδινε στους λαμόγιους, σ' αυτούς τους 760-960,000 συνωμότες, που ΔΕΝ φτωχοί, δεν είναι μικρο-μεσαίοι αλλά εύποροι ΚΑΙ όμως ΔΕΝ πλήρωναν μέχρι σήμερα δεκάρα.

    ΤΩΡΑ λοιπόν FINITO LA MUSICA PASSATO LA FIESTA

    ReplyDelete
  3. And your absolutely corrupt people have the audacity to look at me straight in the eyes and lecture me about social justice.

    This word is unknown to you, Sir, and your despicable party.
    We know what social justice is about because we are part of it, we delivered it, directly to the poor, the sick, the disenfranchised and the disadvantaged, the eledrly, the widows, the orphans and the prisoners.

    HOW DARE YOU, Mr PAPANDREOU!

    ReplyDelete
  4. @ Κομφούκιος

    Ευχαριστώ πολύ εσένα και τους υπόλοπιους 39,999 που με συντηρείτε εδώ και δεκαετίες.

    Ευτυχώς τώρα με τους νέους φόρους του Μπουχέσα θα έχω την ευκαιρία να ξεπληρώσω το χρέος μου.

    ReplyDelete
  5. Bενιζέλος ξεβενιζέλος υπάρχει μια πρόκληση για τους έλληνες bloggers. Θα καταφέρουν να διευρύνουν τον κοινωνικό προβληματισμό και να έχουν μια πετυχημένη δημόσια παρέμβαση ή θα περιοριστούν σε μια ενδιαφέρουσα μεν αλλά virtual reality συζήτηση?

    ReplyDelete
  6. you are dε-θ-picable

    ReplyDelete
  7. Koitakse, paei na anoiksei mia syzitisi, sto asfalistiko as poume, me texnokratikes, themites apopseis, kai amesws arxizei to kapellwma me ta synaisthimata kai tis symponoies kai aporosanatolizetai o dialogos kai ginetai ......

    ReplyDelete
  8. Nath k h pordh o Komfoukios!

    ReplyDelete
  9. Re malaka Komfoukie eisai sthn hlikia tou patera mou k ka8esai na minareis sta blog? Mhpws den exeis ti na kaneis ekei stis stepes tou usa me th gamath paideia k ygeia (dollars exeis k dineis bebaia apo thn map sou)? K thn mana sou ti thn mplekeis? Ti na pw?!?

    ReplyDelete
  10. O πατέρας σου είναι απασχολημένος κλέβοντας τη μισή μέρα και βλέποντας ΤV την υπόλοιπη.
    Ο Κομφούκιος δεν χρειάζεται να κλεψει και δεν βλέπει ΤV, οπότε έχει χρόνο να μπει εδώ και καλά κάνει.
    Το ότι σε ενοχλεί ο Κομφούκιος (αυτά που λέει, εννοείται, γιατί αλλιώς θα πέρναγε απαρατήρητος) εμένα μου λέει πολλά.

    ReplyDelete
  11. To ti kanei o pateras mou einai ektos 8ematos. Antiparerxomai loipon to sxolio sou (koinws se grafw sto papari mou) k thn epomenh fora grafe me to onoma sou Komfoukie!

    ReplyDelete
  12. Νομίζω ο Κομφούκιος θίγει έμμεσα το προβλημα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή δεν είχε, ή δεν έκανε κατανοητές τις προτάσεις του.
    Το ΠΑΣΟΚ το καταδίκασε ο λαός και το 2004 και το 2007 διότι έχει εκπέσει ηθικώς.

    ReplyDelete
  13. Anonymous said...
    To ti kanei o pateras mou einai ektos 8ematos. Antiparerxomai loipon to sxolio sou (koinws se grafw sto papari mou) k thn epomenh fora grafe me to onoma sou Komfoukie!

    October 1, 2007 9:38 PM


    Στον ίδιο βαθμό που ουδένα αφορά τι κάνει ο ένας και τι ο άλλος δεν νομιμοποιείσαι και συ να ασχολείσαι ευθέως με τους μπλογκερς αλλά μόνο με αυτά που γράφουν. Δεν μας αφορούν τα πρόσωπα καθ εαυτά που μπαίνουν εδώ μέσα.
    Και σε παρακαλώ ευγενώς να είσαι ευπρεπής

    ReplyDelete
  14. 9:46 den asxoloumai me allous, anti8eta kapoios asxolh8hke me to ti kanei o pateras mou. K epeidh den goustarw eyprepeies ante k gamhsou!

    ReplyDelete
  15. Εσύ ξεκίνησες φίλε τα προσωπικά βέλη

    ReplyDelete
  16. Γνωρίζουμε ότι στο ΠΑΣΟΚ μισείτε την Δημοκρατία όπως ο διάβολος το λιβάνι, αλλά κρατείστε βρε παιδί μου τα προσχήματα.
    Οπως το πάτε στις επόμενες δεν θα παρετε ούτε 20%

    ReplyDelete
  17. Anonymous said...
    "Γνωρίζουμε ότι στο ΠΑΣΟΚ μισείτε την Δημοκρατία όπως ο διάβολος το λιβάνι, αλλά κρατείστε βρε παιδί μου τα προσχήματα.
    Οπως το πάτε στις επόμενες δεν θα παρετε ούτε 20%"

    Θα διαφοροποιηθώ κάπως εδώ. Δεν είναι ότι την μισούν, απλά δεν την γνωρίζουν την δημοκρατία.
    Από το 74 μέχρι την ώρα που πέθανε τους έδινε κατραπακιές ο αγάς του και αυτοί το θεωρούσαν και τιμή!!

    ReplyDelete
  18. Θα συμφωνήσω, διότι είναι πλέον τεκμηριωμένο στην διεθνή βιβλιογραφία ότι επί 20 χρόνια οι εκλογες τηε Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικου Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ήσαν όπως αυτές του Κρεμλίνου, για να αποφύγω τον χαρακτηρισμό.

    ReplyDelete
  19. Έιχαν και στο Κρεμλίνο αστέρες που άδειαζαν ψηφοδέλτια στην κάλπη για να σταυρώσουν τους εκλεκτούς;

    ReplyDelete
  20. @ Γιάννης Αγιάννης
    ".........Θα διαφοροποιηθώ κάπως εδώ. Δεν είναι ότι την μισούν, απλά δεν την γνωρίζουν την δημοκρατία.
    Από το 74 μέχρι την ώρα που πέθανε τους έδινε κατραπακιές ο αγάς του και αυτοί το θεωρούσαν και τιμή!!"

    Και όχι μόνο. Επαιρνε τηλέφωνο ο Λιβάνης τον υπουργό Τάδε ζητώντας να πάει η συζυγός του στο Καστρί για να συνομιλήσει βιβλικώς με τον πατερούλη.
    Η πώρωση (υπό την έννοια απουσίας κάθε ηθικού ενδοιασμού) αυτών των υπουργών ήταν τέτοια που επαίροντο για το ότι η σύζυγός τους είχε συνομιλήσει βιβλικώς με τον πατερούλη.
    [πηγαίνετε τώρα στον Ελευθερουδάκη να μάθετε τι σημαίνει βιβλική συνομιλία].

    ReplyDelete
  21. Δεν ξέρω για άλλους αλλά ο μπαμπάς μου, ήταν άγιος, πραγματικός αγιόπαις.

    ReplyDelete
  22. Σκάσε ηλιθία, την πέταξες πάλι τη κοτσάνα

    ReplyDelete
  23. Ενώ βέβαια οι εκλογές στο ΚΚΕ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ήταν πάντα δημοκρατικότατες. Παράδειγμα δημοκραρίας ρε παιδί μου.

    ReplyDelete
  24. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι και επιβεβλημένος και κοινωνικά δίκαιος.
    Οχι μόνο η ακίνητη αλλά και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο με οποιαδήποτε μορφή, απο τη στιγμή που αποκτά εμπορική αξία,πρέπει να φορολογείται.Αρκεί να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ για το κάθε Ελληνα πολίτη.
    Ετσι θα προσδιορισθούν οι έχοντες,οι haves,οι κατέχοντες δηλ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ.Και έτσι θα φορολογείται το κεφάλαιο και όχι μόνο η εργασία,πράγμα που αποτελεί βασική σοσιαλιστική αρχή.
    Επι πλέον χωρίς ένα αξιόπιστο περιουσιολόγιο δεν μπορεί να ασκηθεί καμμιά σοβαρή κοινωνική πολιτική.Εάν ένας "φτωχός" έχει ένα χωράφι στην Αράχωβα ,στον Παρνασό,αξίας ενός εκατ. ευρώ αλλά δεν έχει άλλα έσοδα απο εργασία, είναι δηλ. άνεργος η άεργος,τότε δεν είναι φτωχός,ούτε δικαιούται κοινωνικών ευεργετημάτων.Δεν γίνεται δηλ. στοχευμένη κοινωνική ποιλιτική χωρίς περιουσιολόγιο.
    Και κάτι πολύ σημαντικό για τη γενια των 700.ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕς ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

    ReplyDelete
  25. Οι Ελληνες αρχίζουν σιγά να ανακαλύπτουν πώς τα πράγματα γίνονται κεφάλαιο και τι σημαίνει αυτό στη δημιουργία πλούτου.Αυτό, για μένα, αποτελεί μια κοινωνική επανάσταση που τα ευεργετικά της αποτελέσματα δεν τα συνειδητοποιήσαμε ακόμη.
    Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της καπιταλιστικής ωρίμανσης.Φαινόμενα όπως η διαφθορά,η ανομία,η παραοικονομία,η μαύρη εργασία κλπ,κλπ δεν είναι ηθικά αμαρτήματα αλλά είναι τα προκαπιταλιστικά χαρακτηριστά κάθε "υπο ανάπτυξιν" χώρας.Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στη Ρωσία και στη Κίνα σήμερα.

    "..μόλις πρίν 150 χρόνια άρχισαν οι δυτικές χώρες,και ειδικά οι ΗΠΑ,να μετατρέπουν τα περιουσιακά στοιχεία σε ρευστό κεφάλαιο-το είδος του κεφαλαίου που παράγει πλούτο-χωρίς μάλιστα να συνειδητοποιήσουν ότι το έκαναν".Γράφει ο HERNARDO DE SOTO στο "Μυστήριο του Κεφαλαίου".
    Και αλλού."μέχρι πρόσφατα οι χώρες της Δύσης ήταν αναπτυσσόμενες χώρες με μαύρες αγορές,με πανίσχυρες μαφίες,με περιφρόνιση προς το νόμο.."
    Αυτά για να αποφεύγουμε τις εύκολες ηθικολογίες και να βλέπουμε καθαρότερα τις ιστορικές εξελίξεις.

    ReplyDelete
  26. Επειδή πολλοί λαϊκίζουν ανέξοδα. Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) υπάρχει ήδη και έχει θεσπιστεί με την τωρινή μορφή του από το 1997 (επί ΠΑΣΟΚ), ενώ η πρώτη μορφή του μέτρου ανάγεται στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Ο ΦΜΑΠ προστατεύει τους χαμηλοϊδιοκτήτες: έτσι αυτοί που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν ΦΜΑΠ (για φυσικά πρόσωπα, για παράδειγμα) είναι όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 243600 ευρώ (σε ποσοστά περίπου 3-8 τοις χιλίοις). Η ΝΔ προτείνει τώρα πως όλοι ανεξαιρέτως υποχρεούνται σε καταβολή ενός ποσού (ας πούμε 1 τοις χιλίοις). Έχουμε λοιπόν τους μικροϊδιοκτήτες να επιβαρύνονται με ένα νέο φόρο, και τους μεγαλοϊδιοκτήτες να βλέπουν να μειώνεται δραματικά το ποσοστό που ήδη πληρώνουν. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της ΝΔ, που κάποιοι εδώ, ξετσίπωτα, την παρουσιάζουν ως δίκαιη.

    Το ίδιο επιχειρείται και με την φημολογούμενη κατάργηση των φόρων κληρονομιάς. Μιλάμε ξανά για τεράστια ποσά που χαρίζονται στους κληρονόμους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Αυτοί είναι οι πόροι (φόρος κληρονομιάς, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωνική πολιτική, αλλά δυστυχώς χαρίζονται στους έχοντες και κατέχοντες. Και έχουν το θράσος ορισμένοι να το παρουσιάζουν αυτό σαν φιλολαϊκό μέτρο.

    Αιδώς Αργείοι!

    ReplyDelete
  27. Στο παράδειγμα με το ακίνητο αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ:

    Τώρα: φόρος (ΦΜΑΠ) 5385 ευρώ
    Νέα μέτρα (ενιαίος 0,2%): 2000 ευρώ

    Μικροϊδιοκτήτης με ακίνητο 150000 ευρώ.
    Τώρα: Τίποτα (μηδέν, zero)
    Νέα μέτρα: 300 ευρώ.

    Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί μικροϊδιοκτήτες με ακίνητα 150000 ευρώ, η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά σκοπεύει να χαρίσει 3000 ευρώ στους μεγαλοϊδιοκτήτες με τα αξίας 1 εκατομμυρίου ακίνητα, και να τα πάρει από τους αριθμητικά περισσότερους μικροϊδιοκτήτες με τα ακίνητα των 150000 ευρώ.

    Αυτό είναι κοινωνική πολιτική;

    ReplyDelete
  28. ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

    Μετακυλώντας το βάρος των πληρωμών από τους μεγαλοϊδιοκτήτες στους μικροϊδιοκτήτες;

    Αυτό είναι κοινωνικό μέτρο;

    Χωνέψτε το όλοι: Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας υπάρχει ήδη. Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να τον μειώσει και αντίστοιχα να επιβαρύνει όλους αδιάκριτα: ακόμη και τους χαμηλόμισθους με τα διαμερισματάκια των 100000 ευρώ.

    ReplyDelete
  29. Η άποψη που κατέθεσε ο Παρμενίδης είναι πολύ σοβαρή. Ο διακεκριμένος Γάλλος νέος οικονομολόγος
    Thomas Pikkety, και καθηγητής στο
    Ecole d’economie de Paris, στο βιβλίο του Η οικονομία των ανισοτήτων,
    υποστηρίζει την άποψη ότι η φορολογία, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στη βάση της λογικής ότι τα νοικοκυριά εμφανίζουν εισοδήματα κατά πολύ μεγαλύτερα από τους επίσημα καταγεγραμμένους μισθούς, συνιστά κεντρικό εργαλείο για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μόλις το 39,5% των εισοδήματων των νοικοκυριών προέρχεται από μισθούς. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από δεύτερες δουλειές, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, διαμερίσματα, σπίτια, αυτοαπασχόληση κλπ.

    Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει μια μεταβίβαση πόρων, με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, από τους ενήλικες στους νέους, μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας;

    ReplyDelete
  30. Αν θες να μην αιδοιοποήσουμε τη συζήτηση Αργείε,διάβασε προσεκτικότερα αυτά που γράφουν οι σχολιαστές και άφησε τα αιδοία ήσυχα.

    ReplyDelete
  31. Το αν η φορολόγηση της κατοχής περιουσιακών στοιχείων είναι προοδευτική και κλιμακούμενη ή flat είναι άλλο θέμα.

    Σε κάθε περίπτωση οι κανόνες φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αλλά και το ελληνικό φορολογικό σύστημα γενικά χρειάζονται ριζική απλοποίηση. Να ξερούμε όλοι τι πληρώνουμε και που πάνε τα λεφτά;

    Οι κανόνες είναι τόσο δαιδαλώδεις που ο καθένας μεγάλος και μικρός μπορεί να βρει για τον εαυτό του μια εξαίρεση από τον κανόνα.

    ReplyDelete
  32. ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ,που θα ενημερώνεται συνεχώς και αυτόματα μετά απο κάθε νομική πράξη αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό θα καθορίζει τους μικρούς και τους μεγάλους. Και σ'αυτό θα φανεί πόσο μεμψοίμερη είναι η άποψη περί μικροιδιοκτητών,δεδομένου ότι η λέξη μικροιδιοκτήτης δεν λέει σχεδόν τίποτε απο μόνη της.
    Ας αναγνωρίσουμε ότι οι Ελληνες,λόγω κυρίως των αλλαγών χρήσεως γης,βρέθηκαν με μεγάλες περιουσίες που αλλάζουν τα κοινωνικά δεδομένα.Η Νησιωτική Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή αγροτοπεριφέρεια.Κατοικείται απο κατέχοντες "παρκαρισμένα" κεφάλαια πρώην φτωχούς αγρότες που πριν λίγα χρόνια ήταν απλά ξεροχώραφα.
    Ολα αυτά ισοδυναμούν με τραπεζικές καταθέσεις.Και επιβάλλουν την ανάλογη φορολογική μεταχείρηση στους νέους κεφαλαιούχους.Ετσι θα ανακουφισθεί η μισθωτή εργασία απο την υπερφορολόγιση που είναι σήμερα η κύρια πηγή φορολογικών εσόδων.Ετσι θα ανακουφισθεί το ασφαλιστικό.Ετσι θα μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των γενεών.

    ReplyDelete
  33. Αυτές τις μέρες, με αφορμή τη συζήτηση για το φόρο ακίνητης περιουσίας,είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε πως τα συσωρευμένα απο το καθένα μας φυσικά πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε περιουσία.Πως η περιουσία μπορεί να γίνει ζωντανό Κεφάλαιο.Και πώς το Κεφάλαιο με τη βοήθεια του νομικού συστήματος μπορεί να αναπαρασταθεί σε τίτλους κατανοητούς απο όλους μας για την εύκολη διαχείρησή του(φορολόγηση,μεταβίβαση,υποθήκευση,επένδυση,κλπ,κλπ).
    Αυτό αν το γνωρίζαμε το 1999 δεν θα συμμετείχαμε οικειοθελώς στο "έγκλημα του χρηματιστηρίου", πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε μια πολιτική σπέκουλα απο τους σημερινούς κυβερνώντες, πολλοί απο τους οποίους καρπώθηκαν τα προιόντα του "εγκλήματος".

    ReplyDelete
  34. Στην Δυτική Κοινωνία στην οποίαν ανήκουμε ΚΑΙ θα ανήκουμε [άλλωστε το Ανατολικό Bloc κατέρρευσε by implosion, δλδ ΕΚ των έσω και ΠΡΟΣ τα έσω] υφίσταται παλαιόθεν ο θεσμός της φορολόγησης, με διάφορες μορφές (άμεσοι/έμμεσοι, direct/indirect), σχήματα (επί ρευστών μη ρευστών στοιχείων, liquid/non-liquid), κλίμακες (progressive taxation) κλπ, επί δικαίων και αδίκων, με εξαίρεση ΜΙΑ μόνο χώρα, όπου λόγω λαϊκισμού φορολογούνται ΜΟΝΟ οι δίκαιοι και εκείνοι εκ των αδίκων, των οποίων τα εισοδήματα και οι περιουσίες δεν κρύβονται, όσα και όταν δεν κρύβονται.

    Μίλησαν εδώ αρκετοί και ανακάτεψαν μήλα με πορτοκάλια. Απαιτείται, λοιπόν, μια ταξινόμηση, τέτοια ώστε να γίνει αντιληπτή από "τον πάσα μία" όπως θάλεγε η αθάνατη Γεωργία.

    Η φορολόγηση κατά πρώτη αρχή πρέπει να είναι ΔΙΚΑΙΗ (ώστε να βιώνει ο εισοδηματίας την υποχρέωση ότι πρέπει να πληρώσει - και εξαιρώ εδώ τους αδιόρθωτους libertarians που πιστεύουν ότι οι άμεσοι φόροι πρέπει να είναι ιδανικά μηδενικοί), να ΜΗΝ είναι ΠΑΡΑΛΟΓΗ (πχ το 18-20% ΦΠΑ) και να ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ως ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ στην επενδυτική διάθεση (πχ φορολογία επενδυτικών στοιχείων που αποκτούν υπεραξία αλλά δεν αποδίδουν εισόδημα).

    Παραθέτω εδώ ένα απλό παράδειγμα φοροδιαφυγής λόγω παράλογης κλίμακας φόρου, άρα μη εφαρμόσιμου: Ερχεται ο υδραυλικός (ο homo hydraulicus όπως τον αποκάλεσε ο μακαρίτης Α. Τρίτσης) και σου λέει "δώσε μου 75 ευρώ, εκτός αν θέλεις απόδειξη οπότε θα μου δώσεις 88.50 ευρώ". Συνωμοτικά, ο αποδέκτης των υπηρεσιών του δίνει τα 75, με αμφοτέρους να νοιώθουν κερδισμένοι (τρομάρα τους), ενώ έμμεσα βγαίνουν αμφότεροι χαμένοι - και θα δείτε παρακάτω γιατί).

    Κατά δεύτερη αρχή, πρέπει να ξεχωρίσουμε ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (assets) από ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή ισοδύναμο εισοδήματος (income, income equivalent) και ποιό από τα δύο πρέπει να φορολογείται.

    ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ είναι ό,τι έχουμε στην ιδιοκτησία μας, ακίνητα (σπίτι, χωράφι), κινητά (έπιπλα, κοσμήματα, λίρες στην κασέλα της γιαγιάς, αυτοκίνητο), ρευστόν (cash), ισοδύναμο ρευστού (μετοχές, ομόλογα κλπ), ασφάλεια ζωής κλπ.

    Το ΕΙΣΟΔΗΜΑ, όπως ορίζει η λέξη, αποτελείται από το σύνολο των ΕΣΟΔΩΝ, δλδ ό,τι ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ (στα χέρια του) κάποιος στην διάρκεια ενός συγκεκριμένου οικονομικού έτους, δλδ ΜΙΣΘΟΥΣ (κάπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μισθούς γύρω στα 1500-2000 ευρώ που δηλούνται, και άλλα 1500-3000 ευρώ το μήνα που ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ), ΕΝΟΙΚΙΑ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ από θανόντα συγγενή ή τρίτο (ύστερα από ένα αφορολόγητο μέγεθος, 10-15% για γονική κληρονομιά ανεξαρτήτως μεγέθους και μέχρι 70% για κληρονομιά τρίτων, επίσης ανεξαρτήτως μεγέθους!!), ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (σχεδόν 100% αφορολόγητο), ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (30-50% τουλάχιστον διαφεύγον, γύρω στο 70% από μικρές επιχειρήσεις), ΕΙΣΟΔΗΜΑ απο μερίσματα μετοχών (100% φορολογούμενο εκ της πηγής), ΕΙΣΟΔΗΜΑ από πώληση ακινήτων (μηδενική φορολογία!!!!!).

    Σε όλες τις δυτικές χώρες φορολογείται μόνο το εισόδημα, δλδ όποιο έσοδο (ακόμα και τα δώρα του "σχεδίου Marshall") πάει στα χέρια του πολίτη σε ρευστό ή σε είδος (το τελευταίο αποτιμώμενο σε μονάδες ρευστού), "απτό" ή μη "απτό" (tangible, non-tangible) - αν πχ ο εργοδότης πληρώσει το ξενοδοχείο και full-board ως δώρο για τις διακοπές του υπαλλήλου, αυτό είναι εισόδημα και λογίζεται ως εισόδημα στην πολιτισμένη δυτική κοινωνία.
    Στην Ελλάδα, αντιθέτως, δεν πληρώνει ο πολίτης φόρους όταν πουλάει ακίνητα (!!!!), αλλά (προσέξτε) όταν αγοράζει. Οι δε φόροι κληρονομίας ΔΕΝ είναι προοδευτικοί (ως θα άρμοζε και όπως ισχύει διεθνώς) ΑΛΛΑ η κλίμακα/συντελεστής αλλάζει μόνο ΒΑΣΕΙ (άκουσον-άκουσον) του βαθμού συγγενείας. Δηλαδή, αν ο πολίτης κληρονομήσει, πες, 100,000 ευρώ από θείο (3ου βαθμού συγγένεια) θα πληρώσει κάπου τα μισά σε φόρους, ενώ αν κληρομήσει από γονέα ακόμα και 100 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει μόνο ένα 10-15%!!!!! Μιλάμε δηλαδή για ασύλληπτες παλαβομάρες που, για να λέμε το δίκαιο, ισχύουν από καταβολής έθνους και δεν σχετίζονται με πρόσφατες κυβερνήσεις.

    Η ΛΟΓΙΚΗ, λοιπόν, προστάζει πως οφείλουμε να πληρώνουμε φόρους επί ΟΛΩΝ των εισοδημάτων μας (είτε παγίων, είτε περιστασιακών πχ εκ πώλησης ακινήτου, εκ κληρονομίας που θα λογίζονται ως εισόδημα σε συγκεκριμένο οικονομικό έτος) και, κατόπιν έκπτωσης λελογισμένου αφορολογήτου ποσού, βάσει ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ συνδεδεμένης με το ποσό του εισοδήματος και όχι την πηγή (πχ αν είναι εκ μισθών vs. ενοικίων, αν προέρχονται από γονείς vs. ένα τρίτο δωρητή κλπ).

    Και μιά παρένθεση εδώ για την ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Η συλλογιστική στην πολιτισμένη δυτική κοινωνία είναι ότι η κύρια κατοικία είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΥΛΟ, το άδυτον των αδύτων. Η κατοικία, ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς φόρους ΑΛΛΑ υπόκειται σε Δημοτικά Τέλη (πχ στο Manhattan, ένα από τα 5 διαμερίσματα της πόλης της Νέας Υόρκης, ο πολίτης πληρώνει κάπου 0.4 δολ/sq.ft. δλδ 4δολ/τ.μ. μηνιαίως - που μεταφράζεται σε 400 δολ. το μήνα για ένα διαμέρισμα 100 τμ). Στην Ελλάδα, τα δημοτικά τέλη είναι συνδεδεμένα με τον λογιαριασμό της ΔΕΗ και δεν τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης αλλά αυτός που κατοικεί σε ένα σπίτι (που μπορεί νάναι και ο ιδιοκτήτης). Προσωπικά, έχω καταδικάσει αυτή την αρχή και πιστεύω με πάθος, στην περίπτωση ενοικιαζομένων χώρων πως η υποχρέωση ανήκει στον ιδιοκτήτη και όχι στον ενοικιαστή [ή στην χειρότερη περίπτωση μισά-μισά ως συμβαίνει στην Γαλλία] ΚΑΙ ότι οι δημοτικοί φόροι εν ουδεμιά περιπτώσει πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
    Πέραν όμως των Δημοτικών Τελών και κατά παράβαση του Συντάγματος (!!!) κατά το οποίο η κατοικία δεν είναι μόνο άσυλο, αλλά και δικαίωμα, οι ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ της Χαριλάου Τρικούπη φορολογούν επί χρόνια την ΚΥΡΙΑ κατοικία ως τμήμα της Μεγάλης Ακινήτου Περιουσίας. Ορθά, λοιπόν, ο Καραμανλής εξαιρεί τώρα την Κύρια Κατοικία.

    Αλλά ας επανέλθουμε στην άμεση φορολογία:
    Η ΛΟΓΙΚΗ επιτάσσει ξανά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φορολογούνται περιουσιακά στοιχεία που ΟΥΔΕΝ αποδίδουν, αλλά έχουν επενδυτική μορφή, μέχρι την στιγμή που θα αρχίσουν να αποδίδουν ή θα ρευστοποιηθούν. ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να φορολογηθούν επί του ποσού διαφοράς μεταξύ αρχικής αξίας (όταν ένα στοιχείο αγοράσθηκε ή κληρονομήθηκε) και τιμής πωλήσεως. Αλλά οι ΚΟΙΝΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ της Χαριλάου Τρικούπη είχαν άλλη γνώμη: "Εχεις δεν έχεις εισόδημα από την περιουσία σου, θα πληρώνεις φόρους επί της αξίας της που (προσέξτε εδώ!!!) θα εκτιμήσω εγώ μέσω του εφοριακού της γειτονιάς σου." ΟΠΟΤΕ, αντιλαμβάνεσθε πως και γιατί προέκυψε το τρέχον ΟΡΓΙΟ, με 800,000-1,000.000 νοικοκυριά ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έχουν περιουσία πάνω από τον ουδό των 250.000 ευρώ να ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ δεκάρα φόρου ΜΑΠ και ΜΟΝΟ 40 χιλιάδες άτομα να πληρώνουν!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ολα αυτά έγιναν, όπως τα καταλάβατε, διότι χρειάζονταν χρήματα και δεν μπορούσαν η, ακριβέστερα, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να κτυπήσουν ΟΥΤΕ το ΑΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ των "φτωχών", ΟΥΤΕ την ΜΑΠ των "φτωχών".

    Η λύση, λοιπόν, ήταν:
    1) η ΠΛΑΤΗ του ΚΑΣΙΔΗ, δλδ 40,000 μεγαλοαστοί που είναι ΜΟΝΟ το 0.4% του πληθυσμού και μόνο 4% αυτών που θα ΕΠΡΕΠΕ να πληρώνουν ΜΑΠ
    και, [επειδή η φορολόγηση των μεγαλοαστών ΔΕΝ αρκεί έπεσαν μαχαίρι και]
    2) οι ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ.

    Η τραγωδία, λοιπόν, στην Ελλάδα είναι πως φορολογούνται οι πολίτες κυρίως ΕΜΜΕΣΩΣ με δυσβάσταχτους φόρους στην κατανάλωση και αυτό διότι ΟΛΟΙ φοροδιαφεύγουν στα άμεσα εισοδήματα. Και για να καταλαβαίνετε ΤΙ εννοούμε, σας πληροφορώ ότι στα τσιγάρα, ειδικά τα φθηνά, 70-80% της τιμής είναι φόρος!!!!!!!!!!!!!
    Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεσθε ΜΕΙΖΟΝ ΘΥΜΑ είναι ο μεροκαματιάρης με την πολυμελή οικογένεια, αφού σχεδόν όλα τα χρήματά του εξανεμίζονται προς αντιμετώπιση της καθημερινότητας - THE BIG VICTIM!!
    Η ιστορία αυτή δεν είναι τίποτ' άλλο από το συμπέρασμα του θαυμάσιου έργου του Graham Greene, "When Greek meets Greek" η επιτυχία του οποίου ήταν τόση, ώστε στην Αγγλία ο όρος μεταφορικά σημαίνει και "όταν απατεώνας συναντάει άλλον απατεώνα", ο εστί μεθερμηνευόμενο, ο θύτης γίνεται τελικά και ΘΥΜΑ!!!

    Είναι απαραίτητο, τέλος, να δικαιολογήσω ΓΙΑΤΙ είναι άδικο, παράλογο και αντικίνητρο στην επένδυση, να πληρώνει ο πολίτης φόρους στην περιουσία που δεν αποδίδει.

    Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα απλό που άπτεται δυνητικά της γενιάς σας, το παιδί που έδωσε την περίφημη συνέντευξη στο Reuters, identified as Thanassis. Προφανώς αυτό το παιδί έχει τετράγωνο μυαλό και, υποθέτω, είναι και συνετός. Σκέφτεται λοιπόν ο Thanassis: "Αν πέσει έξω η Εθνική Τράπεζα, θα πέσει έξω η χώρα. Αρα είναι λογικό να φτιάξω περιουσία σιγά-σιγά αγοράζοντας μετοχές της Εθνικής". Και αντί να τα πίνει από δω κι από κει αρχίζει να αγοράζει 2-3 μετοχές της Εθνικής το μήνα. Είναι φιλόδοξος και θέλει να δημιουργήσει περιουσία. Από αυτές όμως τις μετοχές, πέραν το ότι αποκτούν αξία λόγω πολλαπλάσιας αύξησης της τιμής τους σε σχέση με τον δείκτη πλθωρισμού, δεν έχει εισόδημα πέραν του ετησίου μερίσματος. Ερχεται, λοιπόν, ο δίκαιος νομοθέτης που επιθυμεί να ενθαρρύνει τον Thanassis προς αυτήν την κατεύθυνση και του λέει: "Τις μετοχές να τις αυγαταίνεις παιδί μου." Προς το παρόν θα πληρώνεις φόρους μόνο επι του ετησίου μερίσματος τών μετοχών ΚΑΙ, φυσικά, θα πληρώσεις φόρους όταν κάποτε τις ρευστοποιήσεις (επί της διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης).

    Ελα, όμως, που στην γωνία παραφυλάει το αρπαχτικό η κυρία Καθαρματά που ουδέποτε δούλεψε στη ζωή της και έχει και να συντηρήσει βίλλα 300 τετραγωνικών και να πληρώσει τεράστια ποσά για θέρμανση και λοιπά χρεώδη και λέει μέσα της "Πρέπει να φάω λεφτά του Thanassis διότι αλλιώς δεν την βγάζω, άλλωστε για να μπορεί να αγοράζει μετοχές σημαίνει πως είναι πλούσιος!" Ο Thanassis όμως πόρρω απέχει από το να είναι πλούσιος. Απλά είναι γεννημένος, πες, στην Αρκαδία και είναι συντηρητικός και αποταμιεύει για το μέλλον. Δεν πάει στο Πρυτανείο να φάει, δεν πάει στο Central να τα πιεί με τα τσόκαρα, δεν αγοράζει παπούτσια από την Καλογήρου.

    Μόλις του δίνει, λοιπόν, τα μαντάτα, ο Thanassis μένει ενεός, αλλά ανακτώντας τον αυτοέλεγχό του της λέει "Συγγνώμη κυρία Καθαρματά. Συμφωνώ ότι οι μετοχές παίρνουν αξία αλλά δεν παίρνω προς το παρόν εισόδημα και πως και γιατί να πληρώσω ελλείψει εισοδήματος". Οπόταν η κυρία Καθαρματά του δίνει ένα μάθημα κοινωνικής αλληλεγγύης κοιτάζοντάς τον στα μάτια με κείνο το ψεύτικο πονετικό ύφος, "Αχ πότε εσείς οι πλούσιοι θα αποκτήσετε ευαισθησία για τον άαααααααααανθρωπο!" Εκείνη την στιγμή ο Thanassis χάνει πλήρως τον αυτοέλεγχο, περιέρχεται σε βρασμό ψυχής, της δίνει μιά γροθιά κι αυτή πέφτει με το αντικέφαλο στα μάρμαρα, ξερή.

    Στην δίκη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας έρχονται όλοι οι νομικοί εγκέφαλοι του Harvard του Yale και της Οξφόρδης και ο Thanassis αθωώνεται παμψηφεί.

    Την μεταφορά την πιάσατε.
    ΠΑΣΟΚ is dead. Long live democracy

    ReplyDelete
  35. @ κομφούκιος

    Οπως τα λες είναι, αλλά θα έκανα μια επί πλέον διαφοροποίση.
    Μέσα στο 0.4% του πληθυσμού των μεγαλοαστών (40,000 άτομα) υπάρχει ένα 1%, δλδ περίπου 400 οικογένειες υπερπλουσίων οι οποίοι κινούν τα νήματα. Αυτούς όχι μόνο δεν τους άγγιξε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ερωτοτροπούσε μαζί τους. Οχι αναγκαστικά για οικονομικά οφέλη. Το ΠΑΣΟΚ (υπο)στήριζε αυτούς με αντάλλαγμα την εξουσία.

    Εκεί βρίσκεται η αποθέωση και η υποκρισία τους και η επιβεβαίωση ότι το μόνο μα το μόνο πράγμα που τους απασχολούσε και τους απασχολεί είναι η εξουσία.

    Μετά τα 40,000 άτομα που ξετίναξε στον αέρα, την επόμενη τάξη της οικονομικής κλίμακας, τα 800,000 με 1,000,000 εύπορα αστικά νοικοκυριά, το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ τα άγγιξε καθόλου διότι η τάξη αυτή είναι η νέα αστική από οικονομική άποψη, δηλαδή κατωτεριές με τις οποίες ταυτίζεται μορφωτικά και κοινωνικά το ΠΑΣΟΚ.
    Τους 40,000 τους διέλυσε κυρίως από αίσθημα κοινωνικής κατωτερότητας.

    ReplyDelete
  36. Sou phre olh th mera na to grapseis to sentoni Komfoukie alla einai kalo! Bebaia ws synh8ws h proswpikh xroia einai entonh.

    ReplyDelete
  37. Προς άρση παρεξηγήσεως από τους χαρακτηρισμούς για το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους εννοώ και είναι ακριβέστατοι, εξαιρώ ανεπιφύλακτα (αλφαβητικώς) τους κυρίους κυρίους Πάγκαλο, Χριστοδουλάκη και Χρυσοχοϊδη, και, φυσικά, πιστεύω με πάθος στις ικανότητες και το ήθος του Προέδρου καθηγητή κυρίου κυρίου Σημίτη στον οποίο υποκλίνομαι για το έργο του προς την πατρίδα μου.

    ReplyDelete
  38. Διαβάζω μερικές φορές αυτά που γράφονται εδώ μέσα και απορώ...

    Προσέξτε:
    Η τραγωδία, λοιπόν, στην Ελλάδα είναι πως φορολογούνται οι πολίτες κυρίως ΕΜΜΕΣΩΣ με δυσβάσταχτους φόρους στην κατανάλωση και αυτό διότι ΟΛΟΙ φοροδιαφεύγουν στα άμεσα εισοδήματα. Και για να καταλαβαίνετε ΤΙ εννοούμε, σας πληροφορώ ότι στα τσιγάρα, ειδικά τα φθηνά, 70-80% της τιμής είναι φόρος!!!!!!!!!!!!!
    Όπως όλοι γνωρίζουν, τα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι πιό φθηνά από πολλές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    με 800,000-1,000.000 νοικοκυριά ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ έχουν περιουσία πάνω από τον ουδό των 250.000 ευρώ
    Πού είναι η απόδειξη; 3 και πλέον εκατομμύρια Έλληνες έχουν περιουσία πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν τους υποχρεώνουν να πληρώσουν ΦΜΑΠ; Η ΝΔ κυβερνά πάνω από 3 χρόνια και τα στοιχεία της περιουσίας υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ φταίει και γι αυτό;

    οι ΚΟΙΝΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ της Χαριλάου Τρικούπη είχαν άλλη γνώμη
    Από πότε το g700 είναι παράρτημα του press-gr.blogspot.com; Πώς ανέχονται τέτοιου είδους σχόλια οι διαχειριστές του g700;

    ReplyDelete
  39. Εχεις δίκιο Κομφούκιε. Σε όλες τις δυτικές χώρες ο πολίτης ενθαρρύνεται προς την αποταμίευση διότι μειώνοντας την κατανάλωση συγκρατείται ο πηθωρισμός και ακόμα με την αποταμίευση προωθούνται οι επενδύσεις, η ανάπτυξη.
    Αμα λοιπόν φορολογείς αυτόν που αποταμιεύει δημιουργείς αντικίνητρα για επενδυσεις. Δηλαδή αυτή η φορολογία της ΜΑΠ ήτανε Η ξεφτίλα του αιώνα. Αντιβαίνει σε όλους τους οικονομικούς κανόνες.
    Πέρα που είναι και άδικη. Δηλαδή είναι καλός αυτός που τα ξοδεύει όλα και μένει πανί και αυτός που είναι συνετός και προνοητικός τιμωρείται;;;;;
    πολύ κουφό ρε μάγγες. τετοια πουτανιά δεν έχει ξανάγίνει στην ιστορία

    ReplyDelete
  40. O kyrios kyrios ka8hghths giati den kathrhse th forologia map? Ti les megaloaste Komfoukie? Poula ta telospantwn na paei sto diaolo giati mas ta prh3es pali!

    ReplyDelete
  41. @ anonymous 10;28pm
    "Όπως όλοι γνωρίζουν, τα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι πιό φθηνά από πολλές άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης."

    Ayto eleipe na mhn einai pio ftina ta tsigara stin Ellada, mia kat eksoxi kanoparagwgo xwra
    Ayto den leei tipota. Kai gia touw emmesous forous ypeuthynoi einai oloi, kommata kai polites. Alla sto telos telos arxiki aitia einai o laos. Ayto prospathei na eksigisei o anthrwpos. Oti epeidi den yparxoun arketa esoda apo amesous, istorika to kratos katafeygei stous emmesous forous, pou ktypane ton merokamatiari.
    Kai ayto einai swsto'

    "Πού είναι η απόδειξη; 3 και πλέον εκατομμύρια Έλληνες έχουν περιουσία πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν τους υποχρεώνουν να πληρώσουν ΦΜΑΠ; Η ΝΔ κυβερνά πάνω από 3 χρόνια και τα στοιχεία της περιουσίας υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ φταίει και γι αυτό;"

    Poly aplo. Symfwna me ta stoixeia tis Commission, 75% twn Ellinwn exoun idioktiti kyria katoikia pou stoixizei minimum kapou 100-150.000. Episis 25% tvn Ellinvn exei kai deuteri katoikia pali me stoixeia tiw commission. ARA kseroume amesws oti 25% tvn Ellinwn exoun mono apo spitia periousia panw apo 200-250 xiliarika. ARA to guess einai 1000% legit.
    xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ReplyDelete
  42. Εκανε και ο κ. Σημιτης λαθη και μάλιστα σημαντικά.
    Αλλα έκανε 4 καλά για τα οποια θα μεινει στην ιστορια

    λόγω Βενιζελισμού ήτοι
    1. ΟΝΕ
    2. Εισοδος Κυπρου στην ΕΕ
    3. Την διμερή σχέση Ελλάδας - Τουρκίας την ανέδειξε σε υπόθεση ΕΕ-Τουρκίας, και

    λόγω Τρικουπισμού
    4. Δημόσια Εργα

    Και τα 4 αυτα σημεία ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτεύγματα, μα τεράστια

    ReplyDelete
  43. Κατά την γνώμη απαξαπάντων των διεθνών οργανισμών και όλων των κυβερνήσεων της Δύσης, that is, whether you and I agree or not.

    ReplyDelete
  44. Ayto eleipe na mhn einai pio ftina ta tsigara stin Ellada, mia kat eksoxi kanoparagwgo xwra

    Επειδή βαριέμαι να διαβάζω ανοησίες χωρίς αναφορά σε ουσιώδη επιχειρήματα, από το πρώτο search στο google, ορίστε η πηγή για τη φορολογία των τσιγάρων:
    από το BBC, προσέξτε κάπου στη μέση:
    "Cigarette prices vary enormously from one member state to another, from 38.5 euros (£26) in the UK for 100 cigarettes in the most popular price category to 3.2 euros (£2.20) in Latvia. This is only partly connected with the taxes and duties charged, which range from 80% of the total cost in France, to 56% in Lithuania."
    Άρα έχουμε και λέμε, οι φόροι στα τσιγάρα στην Ευρώπη είναι από 56% μέχρι 80%. Δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικά διαφορετικό στην Ελλάδα.

    Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει αυτόν που πανηγυρίζει για την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (όπου το όφελος ενός κατόχου ακίνητης περιουσίας 1 εκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με τα προτεινόμενα μέτρα ισοδυναμεί με τουλάχιστον 3 μήνες μισθού ενός G700) να γράφει τα δικά του.

    Οι νέοι της Γ700, φυσικά, δεν είναι αφελείς ούτε γίνονται έρμαια του καθενός. Ψάχνουν, αναζητούν και ερευνούν, κόντρα στα όσα διάφοροι αργόσχολοι μπορούν να λένε και να γράφουν.

    ReplyDelete
  45. Αμα λοιπόν φορολογείς αυτόν που αποταμιεύει δημιουργείς αντικίνητρα για επενδυσεις
    Δεν ξέρω καμία μεγάλη/σοβαρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης που να μην φορολογεί τους τόκους των καταθέσεων. Εσύ ξέρεις;

    ReplyDelete
  46. Πού είναι η απόδειξη; 3 και πλέον εκατομμύρια Έλληνες έχουν περιουσία πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν τους υποχρεώνουν να πληρώσουν ΦΜΑΠ; Η ΝΔ κυβερνά πάνω από 3 χρόνια και τα στοιχεία της περιουσίας υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ φταίει και γι αυτό;"

    To PASOK to ksekinise. Oi alloi, laikistes ki autoi tou kerata ton synexisan giati fovontousan pws tha antidrasei o "ftwxos" laos, ALLA twra o karamanlis allakse poreia pleysis - for good or bad, tha to doume.
    Kai poios soupe magga oti epikrotoume ton Karamanli????
    Ti allo th akousoume!!!
    O Komfoukios apoti kserw einai Simitikos mexri thanatou kai ANTI-Karamanlikos episis mexri thanatou!
    Just to set the record straight

    ReplyDelete
  47. Poly aplo. Symfwna me ta stoixeia tis Commission, 75% twn Ellinwn exoun idioktiti kyria katoikia pou stoixizei minimum kapou 100-150.000.

    Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 250000 ευρώ να πληρώσουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπως ο νόμος ήδη ορίζει. Έτσι απλά και ωραία και να σταματήσουν οι λαϊκισμοί που στρέφονται εναντίον των χαμηλόμισθων.

    ReplyDelete
  48. @anonymous 11:32
    Δεν ξέρω καμία μεγάλη/σοβαρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης που να μην φορολογεί τους τόκους των καταθέσεων. Εσύ ξέρεις;

    Den to katalaves. Oi katatheseis exoun eisodima ara prepei na forologountai. O Kofoukios leei pws O,TI exei eisodima prepei na forologeitai. Ekei pou diafwnei einai PWS DEN mporei na forologeitia kati poy DEN apodidei eisodima.
    Oi metoxes kai amoivaia kefalaia enosw den reustopoiountai, ara, enosw DEN parexoun trexon eisodima DEN einai logiko na reustopoiountai.
    Katalaves twra TI lew??
    Comprende??

    ReplyDelete
  49. Πού είναι η απόδειξη; 3 και πλέον εκατομμύρια Έλληνες έχουν περιουσία πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν τους υποχρεώνουν να πληρώσουν ΦΜΑΠ; Η ΝΔ κυβερνά πάνω από 3 χρόνια και τα στοιχεία της περιουσίας υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ φταίει και γι αυτό;"

    To PASOK to ksekinise.


    Για βγείτε μερικοί εδώ και ξεκαθαρίστε τη θέση σας.

    Με τα σημερινά ισχύοντα:
    Ακίνητη Ιδιοκτησία 1 εκατομμυρίου ευρώ: φόρος (ΦΜΑΠ) 5385 ευρώ
    Ακίνητη Ιδιοκτησία 150000 ευρώ: φόρος 0 ευρώ (μηδέν - zero)

    Με αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία (ενιαίος, ας πούμε 0,2%) και υπερασπίζεστε όλοι εδώ μέσα:
    Ακίνητη Ιδιοκτησία 1 εκατομμυρίου ευρώ: φόρος 2000 ευρώ (όφελος για τον ιδιοκτήτη και ζημιά για το κράτος 3385 ευρώ)
    Ακίνητη ιδιοκτησία 150000 ευρώ:
    φόρος 300 ευρώ (από μηδέν πριν)

    Μήπως τελικά αυτοί που γράφουν εδώ μέσα είναι όλοι τους ιδιοκτήτες τεράστιων ακίνητων περιουσιών;

    Έλεος επιτέλους που θα παρουσιάστε και αυτήν την καταφανή ελάφρυνση όσων έχουν και κατέχουν ως φιλοκοινωνικό μέτρο προς όφελος των νέων.

    ReplyDelete
  50. BTW, oi metoxes exoun ena merisma kai auto forologeitai PANTA apo thn pigi dld ton plirwti tou merismatos.
    Episis ta omologa exoun apodosi kata takta diastimata, ara KAI auta forologountai kai PREPEI na forologountai.

    To aisxro einai na forologeis kapoion pou agorase ena oikopedo vw ependysi ti stigmi pou DEN apodidei. AYTO syzitame.
    Eks OU kai o anthrwpos EKANE safi diaxwrismo metaksy ASSETS kai INCOME.

    ReplyDelete
  51. Komfoukie monos tou ta katafere k ta 4 o blogiokommenos?

    ReplyDelete
  52. όσοι θέλετε να ενημερωθείτε πέρα από λαϊκισμούς (όσων προφανώς πανηγυρίζουν για τα λεφτά που θα τους χαρίσει ο Καραμανλής από την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την επιβάρυνση όλων μας ανεξαιρέτως με τα νέα μέτρα), ας διαβάσουν
    εδώ.

    Φυσικά, κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμη γιατί είναι δίκαιο να μειώνεται ο φόρος του ιδιοκτήτη 1 εκατομμυρίου ευρώ ακίνητης περιουσίας στο 40% του υπάρχοντος και να καλείται να πληρώσει ο χαμηλόμισθος ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας.

    ReplyDelete
  53. @anonymous
    "Μήπως τελικά αυτοί που γράφουν εδώ μέσα είναι όλοι τους ιδιοκτήτες τεράστιων ακίνητων περιουσιών;"

    Ε καλα τωρα το καταλαβες? εδώ μεσα το πολυ 2-3 απο αυτους που γραφουν είναι εικοσαρηδες και τριανταρηδες.Μην δινεις σημασια.Ασε και τους μαγκες με τα 1000 προσωπα.

    ReplyDelete
  54. @12:17

    Blepe Komfoukios

    ReplyDelete
  55. Επειδή δε από δω μέσα πρέπει να προωθούνται οι καλοί όλων των παρατάξεων επιθυμώ να αναγνωρίσω με μεγάλη χαρά και την εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη, επίσης δε και του κυρίου Μιχ. Παπαγιαννάκη που ουδεμιά σχέση έχει με το ελεεινο ΣΥΡΙΖΑ.
    Πιστεύω δε στη παρουσία του εξαιρετικού Θάνου Βερέμη για την επίλυση του Εκπαιδευτικού ενάντια στην οργανωμένη αλητεία, τον παρασιτισμό, τον φασισμό στα πανεπιστήμια, την αμάθεια των φοιτητών και καθηγητών (gangsters-συμμοριτών της ΠΟΣΔΕΠ), την καταστροφή της συλλογικής μας περιουσίας και γενικά την ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ της Παιδείας, στοιχειώδους, μέσης και ανώτατης.

    ReplyDelete
  56. Anonymous Οκτ 3, 12:06 am
    "όσοι θέλετε να ενημερωθείτε πέρα από λαϊκισμούς (όσων προφανώς πανηγυρίζουν για τα λεφτά που θα τους χαρίσει ο Καραμανλής από την κατάργηση του ΦΜΑΠ και την επιβάρυνση όλων μας ανεξαιρέτως με τα νέα μέτρα), ας διαβάσουν
    εδώ.
    Φυσικά, κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμη γιατί είναι δίκαιο να μειώνεται ο φόρος του ιδιοκτήτη 1 εκατομμυρίου ευρώ ακίνητης περιουσίας στο 40% του υπάρχοντος και να καλείται να πληρώσει ο χαμηλόμισθος ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας."

    1. Xαίρομαι κατ αρχήν που παραπέμπεις στην Wikipedia, η οποία επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που ανέφερα στην μακροσκελή ανάλυση, δλδ ότι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Ην Βασίλειο και άλλες χώρες, φόρος στην κατοικία επιβάλλεται ΜΟΝΟ υπό μορφήν Δημοτικών Τελών (municipal taxes, levies).

    2. ΜΗ λαϊκίζεις, η ΚΥΡΙΑ κατοικία θα εξαιρεθεί όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμά των Ελλήνων.

    3. Προσωπικά τουλάχιστον ΔΕΝ πήρα θέση αναγκαστικά υπέρ της λύσης Καραμανλή. Ισα-ίσα. Αν διαβάσεις την όλη ανάλυσή μου απορρέει ότι πρέπει να πληρώνουμε φόρο ΜΟΝΟ επι εισοδημάτων (και όχι οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, ανεξαρτήτως παρουσίας εισοδήματος ή όχι απ' αυτό) ΚΑΙ εκεί αναλύω ΓΙΑΤΙ είναι παράλογο και ΑΔΙΚΟ και ΓΙΑΤΙ λειτουργει ως αντικίνητρο σε επενδύσεις

    4. Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα του ΦΜΑΠ. Στο ΦΜΑΠ υπάρχουν δύο προβλήματα, το πρακτικό και το ηθικό.
    ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
    Ανέλυσα σαφώς και λεπτομερώς ότι ΑΠΕΤΥΧΕ ως μέτρο διότι ΑΚΟΜΑ και αν δημεύσουν με Αντισυνταγματικο Σοβιετικό Φωφικό Νόμο τις πριουσίες των "mega-πλουσίων", πάλι ΔΕΝ λύεται το πρόβλημα του ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ του ελλείμματος μακροπρόθεσμα. Και δεν λύεται διότι από τα ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ νοικοκυριά που έπρεπε να πληρώνουν ΦΜΑΠ σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο (δλδ με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ) πληρώνουν ΜΟΝΟ 40,000 άτομα. Αν είχες περιουσία ένα ευρώ παρακάτω από τον ουδό (threshhold) δεν πλήρωνες ΤΙΠΟΤΑ μέχρι σήμερα.

    Προκομένοι, δε, όπως είναι όλοι οι Ελληνες σ' αυτά, κάπου 960,000 νοικοκυριά κατάφεραν με λαδώματα και διάφορες αλλες τεχνικές να μειώσουν "επί χάρτου" (on paper) τα 300 και τα 350 και πολύ περισσότερο τα 251,000 ευρώ της περιουσίας τους σε 249,999, ή τέλος πάντων ένα ευρώ κάτω από τον ουδό. Η εμπειρία λέει πως σε χώρες με ΜΗ ανεπτυγμένο αίσθημα συλλογικής ευθύνης διχοτόμοι ΔΕΝ λειτουργούν σωστά. Αυτό δε έχει και μια ΗΘΙΚΗ βάση που εξηγώ παρακάτω.

    ΗΘΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
    Βρίσκεις εσύ η ο οιοσδήποτε ότι ένας που έχει περιουσία 249.999 ευρώ είναι φτωχός και ο έχων 250.000 είναι πλούσιος;;; Ακόμα και σε ένα ηλίθιο άτομο να το πουλήσεις αυτό θα το απορρίψει. Στοχαστικώς, λοιπόν, αυτό είναι ΑΝΟΗΤΟ και ΑΔΙΚΟ και γι αυτό οι περισσότεροι το απέρριψαν και έκλεψαν το κράτος.
    Στην ΑΚΙΝΗΤΗ περιουσία, όταν φορολογείται [και φορολογείται διεθνώς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης], το ποσοστό είναι ΕΝΙΑΙΟ ανεξαρτήτως μεγέθους ΑΚΟΜΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι αμείλικτο στις ακίνητες περιουσίες.

    ReplyDelete
  57. Αντιλαμβάνομαι ότι εσένα σε ενοχλεί ότι οι 40,000 αντι 5.500 ευρώ (η περίπου) θα πληρώσουν λιγότερο, παρότι η μείωση της εισφοράς τους επί 40,000 μετα βίας ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, δλδ ένα ασήμαντο για το μέγεθος του προϋπολογισμού ποσό.

    Αλλά μιάς και τόπες θα σας πω ένα ανέκδοτο:

    Ρωτάνε ένα Ολλανδό τι θα ήθελε και λέει, "Να παράγει η αγελάδα μου τόσο γάλα όσο και του γείτονα".
    Ρωτάνε τον Αμερικανό και λέει "Να παράγει η αγελάδα μου δυό φορές το γάλα που παράγει η αγελάδα του γείτονα." Και ρωτάνε και τον Ελληνα "Εσύ ΤΙ θέλεις;" και ο Ελληνας είπε με οργή "Να ψοφήσει η αγελάδα του γείτονα".

    ReplyDelete
  58. Ανώνυμε 11:27
    Είσαι λιγό λιμιτεντ. Αν δεν κανω λαθος ο άνθρωπος μίλαγε για έμμεσους φόρους και έλεγε το γνωστο σε όλους τους οικονομολόγους όλων των χωρών ότι οι έμμεσοι φόροι είναι πιό άδικοι και κτυπάνε τους αδυνάτους. Εσυ, από μιά ανάλυση τεράστια σε βάθος και εύρος καταπιάστηκες με τα τσιγάρα, όπου btw αυτό που ειπε ειναι σωστό. Οτι δλδ σε πολλά καταναλωτικά αγαθά μείζον τμήμα του κόστους πάει σε φόρους.
    ΟΛΑ λοιπόν τα επιχειρήματά σου δεν αναιρουν αυτήν την πραγματικότητα.

    Εσύ για να κάνεις αντιπολίτευση και ΕΛΛΕΙΨΕΙ επιχειρημάτων, καταπιάνεσαι με κάτι που τελικά ΚΑΙ αυτό ενισχύει την άποψη του ανώνυμου 11:10 και του κομφούκιου νωρίτερα.

    Αν έχεις κάποια ένσταση στα καμμιά 20ριά σημεία που παρουσίασε ο κομφούκιος, πέστα μας και θα προχωρήσουμε από κει όλοι μαζι διαλεκτικά.
    Το να ασχολείσαι με μια minutia που δεν διαψευδει το γεγονός ότι στα καταναλωτικά αγαθά ο φόρος είναι μεγάλος (το αν είναι μεγάλος και σε άλλες χώρες so what?) είναι λιγάκι στείρο, επιχειρηματολογικά τουλάχιστον.

    ReplyDelete
  59. Στο ερώτημα μάγγες αν η Γ700 ωφελείται ή χάνει από τους άμεσους αυτούς φόρους, η απάντηση είναι, όπως τόπιασε ο parmie (που είναι ΓΑΤΑ-Σημίτης, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, όταν δεν μιλάει για τον ΓΑΠ και όταν δεν τούρχεται να με σκοτώσει), ότι ωφελείται.
    ΓΙΑΤΙ;
    Διότι γενικά όταν οι εισπράξεις από άμεσους φόρους δεν επαρκούν, γίνονται βαρύτεροι οι έμμεσοι και αντιστρόφως, όταν οι εισπράξεις από άμεσους είναι μεγάλες μειώνονται οι φόροι στα καταναλωτικά αγαθά.

    Εσείς είστε η κατ' εξοχήν γενιά και ηλικιακό γκρουπ κατανάλωσης (όσο καμμιά στο παρελθόν στην ηιλικιακή σας περίοδο).
    Αρα σας συμφέρει να είναι χαμηλότεροι οι έμμεσοι και υψηλότεροι οι άμεσοι.
    ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ το λόγο ο φανατικός πασόκος προ ολίγου λύσσαξε γύρω από το θέμα της τιμής των τσιγάρων.
    Και ένας άλλος με το σώνει και καλά θέλει να πάρετε θέση!!
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Τα παιδιά αυτά τα καημένα είναι ερασιτέχνες αλλά ο parmie είναι γάτα-σημίτης extraordinaire.

    ΥΓ Εννοείται μέχρι να αρχίσετε σιγά-σιγά να αποκτάτε ίδια ακίνητη περουσία, οπότε θα διαφοροποιηθούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες σας.

    ReplyDelete
  60. ΗΘΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
    Βρίσκεις εσύ η ο οιοσδήποτε ότι ένας που έχει περιουσία 249.999 ευρώ είναι φτωχός και ο έχων 250.000 είναι πλούσιος;;; Ακόμα και σε ένα ηλίθιο άτομο να το πουλήσεις αυτό θα το απορρίψει. Στοχαστικώς, λοιπόν, αυτό είναι ΑΝΟΗΤΟ και ΑΔΙΚΟ και γι αυτό οι περισσότεροι το απέρριψαν και έκλεψαν το κράτος.


    Αλήθεια; Τι μας λες;

    Για να μην παραπλανάς τον κόσμο με τα δίπολα περί φτωχών και πλουσίων, να πούμε τι ισχύει αυτή τη στιγμή:

    243600 ευρώ - 0 φόρος
    250000 ευρώ - (0,3% επί της διαφοράς) ήτοι 19 ευρώ φόρος.

    Αντίστοιχα όρια κάτω από τα οποία υπάρχει απαλλαγή, υπάρχουν σε κάθε χώρα για τον υπολογισμό των διαφόρων μορφής φόρων.

    ReplyDelete
  61. ΥΓ Εννοείται μέχρι να αρχίσετε σιγά-σιγά να αποκτάτε ίδια ακίνητη περουσία, οπότε θα διαφοροποιηθούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες σας.

    με άλλα λόγια ό,τι ακριβώς κάνει και ο κομφούκιος (also known με πολλά άλλα νικ)

    ReplyDelete
  62. στα καταναλωτικά αγαθά ο φόρος είναι μεγάλος (το αν είναι μεγάλος και σε άλλες χώρες so what?)

    Ω του λαϊκισμού! Δείχνει αγαπητέ πως η Ελλάδα δεν εφαρμόζει κάτι διαφορετικό από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    ReplyDelete
  63. Και δεν λύεται διότι από τα ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ νοικοκυριά που έπρεπε να πληρώνουν ΦΜΑΠ σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο (δλδ με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ) πληρώνουν ΜΟΝΟ 40,000 άτομα.

    Να πληρώσουν όλοι λοιπόν. Να εφαρμοστεί ο νόμος και να πληρώσουν όλοι.

    Σαν να λέμε πως επειδή εισφοροδιαφεύγουν κάποιοι που χρωστάνε εκατομμύρια, να αυξηθούν οι εισφορές που παρακρατούνται από όσους πληρώνονται με 700 ευρώ. Για κάτι τέτοιο επαίρεσαι με μια δήθεν σοβαροφανή επιχειρηματολογία.

    Το press-gr θα ήταν πεδίον δόξης λαμπρό για σένα.

    ReplyDelete
  64. Πολύ καλό το σεντόνι σου κομφούκιε. Βλέπουμε πως επανήλθε ο κλιματισμός και στο Μανχάταν.

    Λες ότι "Η ΛΟΓΙΚΗ επιτάσσει ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φορολογούνται περιουσιακά στοιχεία που ΟΥΔΕΝ αποδίδουν, αλλά έχουν επενδυτική μορφή, μέχρι την στιγμή που θα αρχίσουν να αποδίδουν ή θα ρευστοποιηθούν".

    Ερώτημα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος με χαμηλά επίσημα εισοδήματα εμφανίζεται να είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς να την έχει κληρονομήσει και από την οποία δεν έχει και έσοδα; Μήπως φορολογώντας την κατοχή της περιουσίας αυτής αποκαλύπτεται κατ' αυτόν τον τρόπο και ακολούθως φορολογείται το μαύρο χρήμα που διέφυγε σητν πρώτη φάση, αυτή της φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς;

    ReplyDelete
  65. ερώτηση προς όλους: τελικά η κύρια κατοικία θα φορολογηθεί ή όχι;

    ReplyDelete
  66. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται δυστυχώς μια υποβάθμιση της συζήτησης στο blog. Ο νηφάλιος διάλογος και η ανάλυση με αιχμές (όπως διεξάγεται τώρα στη συζήτηση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας) έχει αντικατασταθεί από προσωπικές σπόντες ανάμεσα στους σχολιαστές, μπηχτές, υστερικές εξάρσεις και ύβρεις απέναντι σε δημόσια πρόσωπα και κόμματα, αλλά και ένα διαρκή όμως ανούσιο χαβαλέ. Ως ένα βαθμό όλα αυτά είναι αποδεκτά ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας ανοιχτής συζήτησης στη blogo-σφαιρα. Όμως, ο συνεχής χαβαλές αυτού του τύπου, εμάς, όπως και πολλούς αναγνώστες που μας στέλνουν email, όχι μόνο δεν μας εκφράζει αλλά μας ενοχλεί αφάνταστα. Τα σχόλια του blog είναι ανοιχτά για αφιλτράριστη συζήτηση. Σεβαστείτε, κάποιοι από εσάς, αυτή την επιλογή. Μαζί με την απόλυτη ελευθερία απαιτείται και μια στοιχειώδης υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

    ReplyDelete
  67. Ολοι έχουμε, η θα έχουμε κάποια στιγμή, κάποια περιουσία,δηλ.κάποια assets,δηλ. κάπποιο Κεφάλαιο.Ολοι είμαστε μ'αυτή την έννοια μικροί η μεγάλοι κεφαλαιοκράτες η καπιταλιστές.Ας μη μας τρομάζουν πιά αυτές οι λέξεις όσο και αν είναι φορτισμένες ιδεολογικά.
    Το κεφάλαιό μας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝ μας δίνει η όχι προσόδους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.Κλιμακωτά βέβαια.
    Οι πρόσοδοι απο το Κεφάλαιο πρέπει να φορολογούνται ποιό αυστηρά .
    Το εισόδημα απο μισθωτή εργασία πρέπει να έχει την ποιό ευνοική φορολογική μεταχείρηση.
    Μας κάνει καλό ,μας διαπαιδαγωγεί με το να μάθουμε να πληρώνουμε φόρους και μας κάνει και ποιό καλούς διαχειριστές της περιουσίας μας.Σε τελική ανάλυση μας συμφέρει.
    Οι ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ "ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ" ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟΙ ΦΟΡΟΙ.
    Οι φόροι κατανάλωσης βαρύνουν ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΛΙΓΟ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ.
    Η φορολόγιση του Κεφαλαίου εκφράζει ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

    ReplyDelete
  68. Πληροφοριακά για τον ΦΠΑ στην Ευρώπη, σε έρευνα της Eurostat με τίτλο
    Structures of the Taxation Systems in the EU
    διαπιστώνεται ότι:
    "Differences in the shares of consumption taxes between Member States are somewhat lower than for the other two major economic categories. This can partly be explained by the harmonised VAT-system and by the introduction of minimum rates for important excise duties4. Tax receipts from consumption taxes nevertheless are particularly important in Greece, Ireland, Portugal and the United Kingdom, where the share of labour taxes is low compared to other Member States, and in many NMS-10, notably in Cyprus, Slovakia and Hungary. Overall, NMS-10 rely on consumption taxes, on average, for 37.5% of the total as against 30.1%for the EU-15."

    ReplyDelete
  69. Η Ευρώπη μιλάει καθαρά και χωρίς περιστροφές και ενοχές για Κεφάλαιο και Εργασία.Η δε Comission συνιστά την ευνοική φορολογική μεταχείρηση της Εργασίας.

    ReplyDelete
  70. @ Γ700
    "Ερώτημα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος με χαμηλά επίσημα εισοδήματα εμφανίζεται να είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς να την έχει κληρονομήσει και από την οποία δεν έχει και έσοδα; Μήπως φορολογώντας την κατοχή της περιουσίας αυτής αποκαλύπτεται κατ' αυτόν τον τρόπο και ακολούθως φορολογείται το μαύρο χρήμα που διέφυγε σητν πρώτη φάση, αυτή της φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς;"

    Αυτό είναι μιά περίπτωση κλασική που συμβαίνει τακτικά 1) στο ξέπλυμα χρήματος και 2) σε "εμμεσες" μεταβιβάσεις από γονείς σε παιδιά (πχ η περίπτωση του γιού του Αρείου Πάγου Κεδικογλου που εμφανίστηκε με περιουσία, η περίπτωση Βαρβιτσιώτη στη Μύκονο κλπ κλπ).

    Από καθαρά οικονομική άποψη η απάντηση είναι απλή. Εφ όσον δεν υπάρχει απόδειξη του "πόθεν έσχες" του χρήματος αγοράς, φορολογείται ΟΛΗ η αξία αγοράς ως εισόδημα του οικονομικού έτους στο οποίο έλαβε χώρα η αγορά, επί πλέον ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ όλων των φόρων που ισχύουν στην αγορά ακινήτων και από κει και μετά δεν φορολογείσαι για μη αποδοτική περιουσία. Ετσι, ο κάθε πατέρας που για να αποφύγει το φόρο γονικής παροχής (που δεν είναι και πολύ μεγάλος) αποφασίζει να μεταβιβάσει στο τέκνο του κάποιο ποσό μέσω αγοράς de novo στο όνομα του τέκνου, θα το σκεφθεί διπλά και είμαι σίγουρος πως θα προτιμήσει την ορθή και νόμιμη οδό της γονικής παροχής, δλδ να πληρώσει το 10-12% της αξίας αντί του μπορεί και 20 και 30 και 35% (αναλόγως του μεγέθους του ποσού) αν φορολογηθεί ως εισόδημα.
    Στην περίπτωση του money laundering, πέραν της φορολόγησης όπως την αναφέρω, θα ισχύσει ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ βάσει νόμου ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ-LAUNDERING. Tέτοιος νόμος υπάρχει και είναι αμείλικτος στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. ΔΕΝ ξέρω το status στην Ελλάδα.

    ΕΔΩ εισάγεις ΕΜΜΕΣΩΣ και το ΘΕΜΑ του τεκμαρτου ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ που θα συζητήσουμε άλλη φορά και ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ.

    ReplyDelete
  71. G700 said...
    Πληροφοριακά για τον ΦΠΑ στην Ευρώπη, σε έρευνα της Eurostat με τίτλο
    Structures of the Taxation Systems in the EU
    διαπιστώνεται ότι:
    "Differences in the shares of consumption taxes between Member States are somewhat lower than for the other two major economic categories. This can partly be explained by the harmonised VAT-system and by the introduction of minimum rates for important excise duties4. Tax receipts from consumption taxes nevertheless are particularly important in Greece, Ireland, Portugal and the United Kingdom, where the share of labour taxes is low compared to other Member States, and in many NMS-10, notably in Cyprus, Slovakia and Hungary. Overall, NMS-10 rely on consumption taxes, on average, for 37.5% of the total as against 30.1%for the EU-15."

    Ευχαριστώ που με δικαιώνεις.

    ReplyDelete
  72. @ anonymous Oct 3, 7:19
    "Για να μην παραπλανάς τον κόσμο με τα δίπολα περί φτωχών και πλουσίων, να πούμε τι ισχύει αυτή τη στιγμή:

    243600 ευρώ - 0 φόρος
    250000 ευρώ - (0,3% επί της διαφοράς) ήτοι 19 ευρώ φόρος.

    Αντίστοιχα όρια κάτω από τα οποία υπάρχει απαλλαγή, υπάρχουν σε κάθε χώρα για τον υπολογισμό των διαφόρων μορφής φόρων."

    Tο θέμα είναι η διχοτόμος. Διχοτόμοι στην Στατιστική και ιδιαίτερα στην Βιοστατιστική (όπου μπορώ να μιλήσω AUTHORITATIVELY) είναι στοχαστικά απαράδεκτες και γνωρίζουμε ότι είναι αυθαίρετες ΚΑι χρησιμοποιούνται εκ του πονηρού όταν τα data αδυνατούν να αποδείξουν την πειραματική υπόθεση σε συνεχή κλίμακα (continuous or interval scale vs. categorical).
    Εξ αυτού απορρέει ότι και η χρήση ΔΙΧΟΤΟΜΩΝ στις εφαρμοσμένες επιστήμες και στη ζωή γενικότερα είναι intellectually dishonest, FRAUDULENT.
    If you are unable to conceptualize that, well, I rest my case!!!!!

    ReplyDelete
  73. Katarghsh olwn twn forwn twra!!

    ReplyDelete
  74. PARMENIDES said...
    "Ολοι έχουμε, η θα έχουμε κάποια στιγμή, κάποια περιουσία,δηλ.κάποια assets,δηλ. κάπποιο Κεφάλαιο.Ολοι είμαστε μ'αυτή την έννοια μικροί η μεγάλοι κεφαλαιοκράτες η καπιταλιστές.Ας μη μας τρομάζουν πιά αυτές οι λέξεις όσο και αν είναι φορτισμένες ιδεολογικά.
    Το κεφάλαιό μας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝ μας δίνει η όχι προσόδους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.Κλιμακωτά βέβαια.
    Οι πρόσοδοι απο το Κεφάλαιο πρέπει να φορολογούνται ποιό αυστηρά .
    Το εισόδημα απο μισθωτή εργασία πρέπει να έχει την ποιό ευνοική φορολογική μεταχείρηση.
    Μας κάνει καλό ,μας διαπαιδαγωγεί με το να μάθουμε να πληρώνουμε φόρους και μας κάνει και ποιό καλούς διαχειριστές της περιουσίας μας.Σε τελική ανάλυση μας συμφέρει.
    Οι ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ "ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ" ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟΙ ΦΟΡΟΙ.
    Οι φόροι κατανάλωσης βαρύνουν ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΛΙΓΟ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ.
    Η φορολόγιση του Κεφαλαίου εκφράζει ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"

    Ξέχασα, υπάρχει και ένα 4ο caveat, δλδ όταν σε πιάνουν τα μαρξιστικά.
    Επί του θέματος τώρα. Η αμείλικτη φορολόγηση του Κεφαλαίου ανεξαρτήτως αποδόσεως ήταν ο ΛΟΓΟΣ για τον οποίο το Ην Βασίλειο του Harold Wilson και του Lord Callaghan of Cardiff έπιασε ΠΑΤΟ.
    Ηταν η "ρομαντική" περίοδος κατά την οποία η αριστοκρατία και η intelligentsia (Kim Philby, Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt & John Caincross) είχε στραφεί προς μήκη νότια και πλάτη ανατολικά - αλλά αυτά παρμενίδη μου τάχει εξαφανίσει η ίδια η ζωή. Είχαν φθάσει στο σημείο η Duchess of Devonshire να μην έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό και όλα αυτά εν ονόματι του Λαού ΚΑΙ το Λονδίνο βυθιζόταν στην εξαθλίωση. Και έτσι προέκυψε το φαινόμενο Thatcher και Reagan από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.
    Λοιπόν ΑΣΤΑ ΑΥΤΑ, ΑΣΤΑ.
    Αλλά αν είναι να πληρώσουμε φόρο κεφαλαίου θα πληρώσουμε ΟΛΟΙ από μηδενικό κεφάλαιο all the way up ΚΑΙ θα φορολογηθούν ΚΑΙ τα PRADA σου παρμενίδη - είναι κεφάλαιο ΚΑΙ αυτά και η Mercedes του ΒΛΑΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΥΒΙΚΩΝ. Τέλος οι διχοτόμοι (κάτω vs. άνω των 2000 κυβικών). ABSURDITIES are OVER!!!

    ΝΑΙ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στους ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, διότι οι ΕΜΜΕΣΟΙ φόροι είναι άδικοι αφού κτυπάνε τους πραγματικά αδυνάτους. Θα βοηθήσουμε λοιπόν τους αδυνάτους ΑΛΛΑ θα χτυπήσουμε ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ τους "φτωχούς" πλουσίους, τις κατωτεριές της Β Αθηνών που έχουν καταληστεύσει τη χώρα.

    Το εισόδημα είναι εισόδημα. Ναι, υπάρχουν και τεμπέληδες που έχουν εισόδημα από την περιουσία του μπαμπά, ΑΛΛΑ υπάρχουν και άτομα που δούλεψαν στα καράβια για 20 χρόνια και έκαναν οικονομίες για να αγοράσουν 2-3 διαμερίσματα ή μαγαζιά για να ζήσουν με τις οικογένειές τους. ΔΕΝ μπορείς να τους ΤΙΜΩΡΗΣΕΙΣ αυτούς ΚΑΙ ΔΕΝ θα σε αφήσω να τους τιμωρήσεις.
    ΔΕΝ μπορείς να τιμωρήσεις τον λαντζέρη η τον ταξιτζή της Αστόρια που δούλεψε ωσάν είλωτας και γύρισε στην πατρίδα του και ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ. Δεν μπορείς ΚΑΙ ΔΕΝ θα σε αφήσω, ο κόσμος να χαλάσει.
    Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα σου και το σέβομαι και συμφωνώ πως το εισόδημα από εργασία είναι ιερό, ΑΛΛΑ δεν μπορούμε να ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΜΕ επί δικαίων και αδίκων.
    ΚΑΙ ΔΕΝ θα σε αφήσω να αυθαιρετήσεις!

    ReplyDelete
  75. Να στο πω αλλιώς. Εσυ αποφασίζεις να δουλέψεις 35 χρόνια, 8ωρο. Ο άλλος αποφασίζει να δουλέψει 16ωρο για 17.5 χρόνια και να ζήσει μετά με το προϊόν της εργασίας του. Προφανώς εσυ και εκείνος έχετε εισφέρει τον ΑΥΤΟ συνολικό κόπο. ΔΕΝ βλέπω ΓΙΑΤΙ αυτός πρέπει να τιμωρηθεί επειδή επέλεξε τον εργασιακό του βίο (ακριβώς τις ίδιες εργατο-ώρες με τις δικές σου) να τον συμπιέσει σε 17.5 χρόνια και να ζήσει μετά με non-labor εισοδήματα.

    ReplyDelete
  76. Therefore, your proposition is intellectually absurd and morally flawed! PERIOD

    ReplyDelete
  77. Να σημειώσετε δε ότι με το Νόμο για Φόρο ΜΑΠ, πολλοί υπερπλούσιοι έκαναν μεταβιβάσεις των ακινήτων τους σε εταιρείες off-shore μαϊμούδες.
    Στο κτίριό μου που βρίσκεται σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της επικράτειας, οι περισσότεροι από τους 8 πόσοι είμαστε ιδιοκτήτες παρουσιάζονται ως off-shore εταιρείες.
    ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΏ;;;
    Χρειάσθηκε να τους κάνω αγωγή επί ΑΠΑΤΗ, οπόταν η δικηγόρος μου ΔΕΝ έβρισκε ιδιοκτησίες κάτω από τα ονόματά τους στο Υποθηκοφυλακείο. Με τα πολλά, βέβαια, βρήκαμε τα ονόματα (και θα γελάσει κάθε πικραμένος εννοείται).
    AND GUESS WHAT?
    Είναι ΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΣΟΚΟΙ και εννοείται χθεσινοί ξυπόλυτοι.
    Γι αυτό ΠΝΕΩ μένεα.

    Ολα αυτά τα χρόνια, εννοείται, ο φιλόπατρις κομφούκιος πλήρωνε και πλήρωνε και πλήρωνε φόρους ΜΑΠ.

    ReplyDelete
  78. Μιά μέρα, γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου 2004, στο lobby του κτιρίου, παρουσία της οικονόμου μου κυρίας Μαργαρίτας Τ., ένας από αυτούς τους απατεώνες ΟΛΚΗΣ, παρότι [ή ορθότερα επειδή] γνώριζε την βαθειά μου εκτίμηση προς τον κ. Σημίτη, μου είπε προκλητικά, "Πρέπει να βγάλουμε τον Γιωργάκη, αρκετά πιά με τον ελεεινότερο πρωθυπουργό πούχε ποτέ η Ελλάδα... το συζητούσα χθες με την ξαδέρφη σου την κυρία Τάδε"

    ReplyDelete
  79. Για πιαστε το θεμα των δημοσιων δαπανων και αφηστε τους φορους. Εμεις εχουμε μια σχετικα καλη περιουσια απο ακινητα την οποια φτιαξαμε με χρονια εργασιας και εχουμε συνεταιρο την εφορια.
    Να φορολογειται το κερδος και οχι το εισοδημα. Τα επενδυτικα ακινητα αποδιδουν μετα την αποσβεση των κοστων τους. Διοτι πριν την αποσβεση η καθαρη χρηματορροη σε παρουσες αξιες ειναι 0.
    Να φορολογειται η υπεραξια κατα την πωληση σε τρεχουσες τιμες. Αγορασε ο γερος πριν 100 χρονια βοσκοτοπο στην Φιλοθεη για 10 δραχμες σημερα αξιζει μερικα εκατομμυρια. Το κερδος επι τρεχουσων τιμων.
    Μην φορολογειτε απλα το εισοδημα αλλα το κερδος.
    Και κλειστε πρωτα ολυμπιακη, οσε και ολα τα αντρα κοπροσκυλων και συνδικαλιστων

    ReplyDelete
  80. Komfoukie ekspermatwneis pali!!!

    ReplyDelete
  81. Οχι ξυπόλυτοι Κομφούκιέ μου, Αξυπόλυτοι, σαν κουλότ που λες.

    ReplyDelete
  82. Dhladh am katalaba kala Komfoukie se enoxlhse pou oi prwhn 3ypolhtoi PASOKoi efarmosan ta kolpa ths agglosa3wnias pou esy ek8eiazeis?!

    Ase twra! Giati den ta ekanes k esy? Paranomo einai px afou exeis tosa akinhta na idryseis mia real estate ltd k na 3emperdeyeis? Telospantwn o,ti 8eleis kane, einai sebasto, alla den katalabainw ti sxesh exei ayto me ton an oi alloi einai pasok (h ND, SYN, KKE kok) k h prohgoumenh tous katastash (sans cylotte, sans ypodhmatwn kok).

    ReplyDelete
  83. 8elw gnwmh Komfoukiou gia to parakatw ar8ro tou Papaxela apo thn kathimerini 03/10

    Πρώην πρωθυπουργός
    Του Aλεξη Παπαχελα

    Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας από τους ελάχιστους Ελληνες πολιτικούς οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν ένα ειδικό βάρος και μία αύρα γύρω από το όνομά τους. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν Ν.Δ. οι οποίοι εξομολογούνται ότι θα είχαν σημαντικό δίλημμα αν απέναντι στον πρωθυπουργό βρισκόταν ο κ. Σημίτης. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ήταν ένας καλός πρωθυπουργός ή διευθύνων σύμβουλος του κράτους.

    Ο μεγάλος πολιτικός κρίνεται, όμως, όχι μόνο από τα έργα του αλλά από το πώς φεύγει από τη σκηνή και τι κάνει μετά. Κι εδώ αρχίζουν να γεννιούνται απορίες και ερωτήματα, ακόμη και για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του. Πρώτα απ’ όλα, γιατί αποφάσισε να δώσει το δαχτυλίδι στον κ. Γιώργο Παπανδρέου; Πηγαία καλοσύνη, προσωπική συμπάθεια; Τέτοια ευγενή κίνηση; Ο Σημίτης έλεγε συχνά ότι «δεν θα χάσω στα χέρια αυτού του Καραμανλή» και απέφυγε απλώς τη θεαματική ήττα.

    Ορισμένοι, κακόβουλοι κατά τεκμήριο, πάνε πιο μακριά και ισχυρίζονται ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε πολύ καλά πού έδινε το δαχτυλίδι, το «ασκέρι» των συμβούλων και το ανορθόδοξο μάνατζμεντ του διαδόχου του. Κατ’ αυτούς, πιεζόμενος από επιχειρηματίες και εκδότες, ο κ. Σημίτης πήρε μία ρεβάνς από τον παπανδρεϊσμό, εκ του οποίου υπέφερε για δεκαετίες, τους είπε δηλαδή με τον τρόπο του, «Παπανδρέου θέλετε, πάρτε Παπανδρέου...». Μάλλον τραβηγμένο και κακόηθες το σενάριο αν και κάποιοι ενθυμούνται στενό σύμβουλο του κ. Σημίτη να επιμένει ότι «ο Γιώργος δεν πρέπει να γίνει και πρωθυπουργός μόλις αναλάβει την ηγεσία του κόμματος» με το επιχείρημα ότι «δεν έχετε δει τίποτα ακόμη από χαοτική διοίκηση.»

    Από το δαχτυλίδι πήγαμε στον πάγο και στην απίστευτη διαρροή του περιβάλλοντος Σημίτη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Με αυτήν «άδειαζε» τον κ. Παπανδρέου δημοσιοποιώντας την άρνησή του να συνεργαστούν.

    Οσο δικαιολογημένα έξαλλος και αν είναι κάποιος με πριγκιπικές συμπεριφορές, δεν τορπιλίζει την παράταξή του λίγα 24ωρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

    Κατόπιν περάσαμε στην εμφανή όσο και άτυπη υποστήριξη Σημίτη στον Ευάγγελο Βενιζέλο τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές. Οι παραδοσιακοί «σημιτικοί» εκτός κόμματος εξεπλάγησαν, γιατί ξέρουν πόσο αντιδιαμετρικά διαφορετικές είναι οι θέσεις τους σε θεμελιώδη ζητήματα και τι άποψη είχαν ο ένας για τον άλλον. Θεωρούν πως είναι μια σύγκλιση αμιγώς μακιαβελική και διόλου προγραμματική.

    Οσοι γνωρίζουν, λένε ότι η στάση του κ. Σημίτη σχετίζεται με προσωπικές συμπεριφορές του διαδόχου του. Γι’ αυτό και είπε το βαρύ, για το γερμανικό του λογισμικό, «νιώθω βαθιά δυσαρεστημένος» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως senior statesmen, ανθρώπους σαν τον Σημίτη να μας λένε τις αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούσουμε, να μας εξηγούν γιατί δεν άγγιξαν την παιδεία, τη διαφθορά ή το ασφαλιστικό και να μας προτρέπουν με την άνεση που τους δίνει ο τίτλος του πρώην να πάμε μπροστά. Μας στενοχωρεί όλους πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα να ξοδεύεται έτσι χωρίς λόγο...

    ReplyDelete
  84. Επεξήγηση στο σχόλιο του Κομφούκιου Οκτ 3, 1:19 pm

    O Δουξ του Devonshire και ο Δουξ του Westminster είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες γης στο Ην Βασίλειο, εκτός και εντός Λονδίνου, αντιστοίχως.
    Και ήθελε να πει ο Κομφούκιος ότι η οικογένεια Devonshire, προκειμένου να συντηρήσει τα πατρογονικά, για λόγους ιστορικούς και δικάιωμά της, είχε φθάσει να μην έχει να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς.
    Την περίοδο Wilson και Callaghan, οι φόροι στα εισοδήματα είχαν αγγίξει το 83% !!!! και παρά ταύτα (η εξ αιτίας αυτών) η χώρα είχε κολυμπήσει στην αθλιότητα!

    ReplyDelete
  85. RE: Αρθρο κ. Παπαχελά
    Τον κύριο Σημίτη δεν τον γνωρίζω, γνωρίζω μόνο το έργο του. Μπορώ όμως να εικάσω, έχοντας διαβάσει τα κείμενά του, πως σκέπτεται.

    Ο κύριος Σημίτης είναι αστός με την καλή έννοια της λέξης. Και οι αστοί, με την καλή έννοια της λέξης, πορεύονται με βάση ένα κώδικα άγνωστο στα, και ακατανόητο από, τα κατώτερα στρώματα.

    Απόλυτη προτεραιότητά του είναι η Δάφνη, το συμφέρον της χώρας και μετά έρχονται το συμφέρον του "Κόμματος", το δικό του ή ο,τιδήποτε άλλο.

    Ο κύριος Σημίτης είχε πλήρη επίγνωση των δρωμένων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι διεφθαρμένο μέχρι τα μαλλιά και έχει εκπέσει ηθικώς, τόσο αντικειμενικά όσο και στα μάτια του Λαού.

    Η παρουσία του κ. Παπανδρέου όχι μόνο ΟΥΔΕΝ άλλαξε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση όσον αφορά εις:
    1. Το Ανθρώπινο Δυναμικό (human resources)
    2. Τα Οργανωτικά (structure), και
    3. Διαδικασία (due process)

    Hταν, κατά συνέπεια, εμφανές και προφανές, ότι η Παράταξη ως έχει θα ήταν καταστρεπτική για το έθνος.
    Αυτή την θέση την υποσηρίξαμε και μεις από δω μέσα, αλλά και άλλοι παιδιόθεν ταγμένοι στον σοσιαλφιλελευθερισμό. Δεν υφίστατο θέμα καταλληλοτέρου, αλλά το πιεστικό γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν καταστρεπτικό για την χώρα.
    ΜΟΝΟ ένας ανόητος ή ρομαντικός δεν μπορούσε να καταλάβει αυτό.

    Συνεπώς, ο κ. Σημίτης, αν έδρασε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαχελάς ότι "άδειασε", θα τόπραξε μόνο και μόνο από βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα.

    ReplyDelete
  86. Αδυνατούν πολλοί να καταλάβουν πως δεν "ιδρώνει" ο Σημίτης για το ποιά γνώμη έχει γι αυτόν ο Αλφα ή ο Δείνα. Εκεί είναι ΚΑΙ το μεγάλο λάθος τους, δλδ ότι, χρησιμοποιώντας ως βάση τις δικές τους νόρμες διαπροσωπικών σχέσεων και αντίληψης του περιβάλλοντος και αντίδρασης στα ερεθίσματα, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον Σημίτη.

    Απλά, απλούστατα, ο κ. Σημίτης, με μόνη την κριτική που έκαναν οι επίγονοι στο έργο του, είχε a priori πλήρη εικόνα του ιδεολογικού προσανατολισμού τους. Και αυτό ήταν το καμπανάκι, όχι η ΜΗ αναγνώριση της αξίας του έργου του ή, πιθανόν, ασέβεια στην πρωθυπουργία του.

    Folks, δεν ιδρώνουν οι Σημιταίοι με τέτοια, ακόμα κι αν τους φτύσεις. Είναι στιβαροί και πιστεύουν σε ό,τι πιστεύουν με παθος. Οι όποιες αντιδράσεις, παρεμβάσεις του, δεν είχαν προσωπικό στοιχείο, αλλά είχαν και έχουν θέση απογοήτευσης για το ΠΟΥ βαδίζει το ΠΑΣΟΚ.

    C' est tout.

    ReplyDelete
  87. Komfoukie symfwnw me ta legomena sou gia simiti, gap, pasok klp.
    Exw omws mia enstansh:

    O simitis den einai k aytos ek twn kyrioterwn diamorfwtwn ths katastashs (resources, structure, processes)? Einai ek twn idrytikwn melwn k twn e3exouswn proswpikothtwn ths parata3hs. Epipros8eta gia na ginei prw8ypourgos eixe sobaro support apo atoma pou k egw k esy k alloi den ektimoun ka8olou! As mhn epekta8w sta ths diadoxhs tou, giati brwmaei poly h istoria ths me8edeyshs ths.

    Geia xara!

    ReplyDelete
  88. @anonymous
    "Μήπως τελικά αυτοί που γράφουν εδώ μέσα είναι όλοι τους ιδιοκτήτες τεράστιων ακίνητων περιουσιών;"

    Και όχι μόνο. Και πράκτορες της CIA είναι αυτός και η μέγαιρα και ο κινέζος. Τόλεγε η γιαγιά μου, σοβαρά πράγματα.

    ReplyDelete
  89. Πέστα Φωφάκι μου μη μας περνάνε και για χαζούς.

    ReplyDelete
  90. @ Anonymous of October 3, 2007 3:20 PM
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Dhladh am katalaba kala Komfoukie se enoxlhse pou oi prwhn 3ypolhtoi PASOKoi efarmosan ta kolpa ths agglosa3wnias pou esy ek8eiazeis?!
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Μακάρι νάχαν εφαρμόσει μέτρα αγγλοσαξονικά. Αυτοί εφάρμοσαν λόγω δολιότητας, απολύτου αμαθείας, αλλά και προκειμένου να υπάρχουν παράθυρα δι εαυτούς και τούς εαυτών, ένα mix από Smithsonian laissez-faire, Keynesian παρεμβατισμό και marxism a la carte, όλα μαζί ανακατεμένα τουρλού τουρλού με chantilly και κερασάκι - bon pour l' orient, that is.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    ...., alla den katalabainw ti sxesh exei ayto me ton an oi alloi einai pasok (h ND, SYN, KKE kok) k h prohgoumenh tous katastash (sans cylotte, sans ypodhmatwn kok).
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Αυτοί είναι που εισήγαγαν τον Νόμο περί ΦΜΑΠ και ήσαν προετοιμασμένοι πριν καν τον εισαγάγουν για ψήφιση, να έχουν εξιαρέσει εαυτούς από την υποχρέωση του ΦΜΑΠ - το οποίο είναι πράξη κατάχρησης εξουσίας και κατάφωρης παράβασης του Συντάγματος.
    Είναι αυτοί οι ίδιοι που ήξεραν ΠΟΤΕ θα γίνει υποτίμηση της δραχμής
    και αγόρασαν δολλάρια την παραμονή και την επομένη της υποτίμησης έκαναν μετατροπή πίσω σε δραχμές εξασφαλίζοντας overnight 20-25% αύξηση του χρήματός τους!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  91. Αυτοί είναι που εισήγαγαν τον Νόμο περί ΦΜΑΠ και ήσαν προετοιμασμένοι πριν καν τον εισαγάγουν για ψήφιση, να έχουν εξιαρέσει εαυτούς από την υποχρέωση του ΦΜΑΠ - το οποίο είναι πράξη κατάχρησης εξουσίας και κατάφωρης παράβασης του Συντάγματος.

    Δεν υπάρχει κανένα παραθυράκι στον ΦΜΑΠ όπως παραπλανητικώς υπονοείτε. Όποιοι είναι πάνω από το όριο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση και να πληρώσουν. Αν δεν κάνουν δήλωση, έχουν ευθύνες. Να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων ιδιοκτησίας που υπάρχουν) και να τους εντοπίσουν.

    ReplyDelete
  92. Είναι αυτοί οι ίδιοι που ήξεραν ΠΟΤΕ θα γίνει υποτίμηση της δραχμής
    και αγόρασαν δολλάρια την παραμονή και την επομένη της υποτίμησης έκαναν μετατροπή πίσω σε δραχμές εξασφαλίζοντας overnight 20-25% αύξηση του χρήματός τους!!!!!!!!!


    Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία κύριε; Αν έχετε στοιχεία να πάτε στον Εισαγγελέα. Αλλιώς να μην σπιλώνετε έτσι γενικά και αόριστα. Αν αυτός είναι ο σκοπός σας, να πάτε και στα κατάλληλα φόρουμς των χουλιγκάνων.

    ReplyDelete
  93. Είχαν φθάσει στο σημείο η Duchess of Devonshire να μην έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό και όλα αυτά εν ονόματι του Λαού ΚΑΙ το Λονδίνο βυθιζόταν στην εξαθλίωση. Και έτσι προέκυψε το φαινόμενο Thatcher και Reagan από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

    Επειδή η Δούκισσα δεν είχε να πληρώσει το ηλεκτρικό προέκυψε η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν;

    Διεκδικεί βραβείο για την πιό σε βάθος ανάλυση της ιστορίας.

    Οφείλω να πω πως είσαι διασκεδαστικότατος!

    ReplyDelete
  94. Οι ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ "ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ" ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟΙ ΦΟΡΟΙ.
    Οι φόροι κατανάλωσης βαρύνουν ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΛΙΓΟ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ.
    Η φορολόγιση του Κεφαλαίου εκφράζει ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


    Η αλήθεια φυσικά είναι πιό σύνθετη. Υψηλοί άμεσοι φόροι μπορεί να ενθαρρύνουν την φοροδιαφυγή και να μειώσουν την κυκλοφορία χρήματος (που έχουν επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία). Αντίθετα, είναι ενδιαφέρον πως στην Ευρώπη οι χώρες με τον υψηλότερο ΦΠΑ είναι οι σκανδιναβικές. Όμως μεγάλο τμήμα των εσόδων αυτών χρησιμοποιείται για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχει - ίσως - μεγαλύτερο όφελος προς τους νέους και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

    Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μεγάλο τμήμα των εσόδων χρησιμοποιείται για να κλείσουν διάφορες μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και την αποπληρωμή χρεών. Γι αυτό και ο μέγας Ανδρέας Παπανδρέου είχε ξεκάθαρα θέσει σαν προτεραιότητα ότι "ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα".

    Όσο κι αν θέλουν μερικοί εδώ μέσα, η ιστορία δεν εξελίσσεται έτσι απλά.

    ReplyDelete
  95. @ anonymous Oct 3, 7:19
    "Για να μην παραπλανάς τον κόσμο με τα δίπολα περί φτωχών και πλουσίων, να πούμε τι ισχύει αυτή τη στιγμή:

    243600 ευρώ - 0 φόρος
    250000 ευρώ - (0,3% επί της διαφοράς) ήτοι 19 ευρώ φόρος.

    Αντίστοιχα όρια κάτω από τα οποία υπάρχει απαλλαγή, υπάρχουν σε κάθε χώρα για τον υπολογισμό των διαφόρων μορφής φόρων."

    Tο θέμα είναι η διχοτόμος. Διχοτόμοι στην Στατιστική και ιδιαίτερα στην Βιοστατιστική (όπου μπορώ να μιλήσω AUTHORITATIVELY) είναι στοχαστικά απαράδεκτες και γνωρίζουμε ότι είναι αυθαίρετες ΚΑι χρησιμοποιούνται εκ του πονηρού όταν τα data αδυνατούν να αποδείξουν την πειραματική υπόθεση σε συνεχή κλίμακα (continuous or interval scale vs. categorical).
    Εξ αυτού απορρέει ότι και η χρήση ΔΙΧΟΤΟΜΩΝ στις εφαρμοσμένες επιστήμες και στη ζωή γενικότερα είναι intellectually dishonest, FRAUDULENT.
    If you are unable to conceptualize that, well, I rest my case!!!!!


    Άλλο ένα άστοχο σχόλιο ενδεδυμένο με το μανδύα του "authority". Όμως, δεν υπάρχει καμία διχοτόμος εδώ. Υπάρχει μια συνεχής, μη γραμμική συνάρτηση η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φόρου. Πουθενά δεν διχοτομείται κάτι με ασυνεχή τρόπο. Όποιος έχει ακίνητη περιουσία 243600 ευρώ πληρώνει 0 φόρο. Όποιος έχει ακίνητη περιουσία 243601 ευρώ πληρώνει 0.003 λεπτά. Πολύ απλά, η συνάρτηση είναι συνεχής.

    Το ίδιο πράγμα συμβαίνει παντού με τις κλίμακες φόρου. Παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το εισόδημα μέχρι $7500 φορολογείται με 10%. Από $7500-$30500 φορολογείται με 15%. Η συνάρτηση είναι συνεχής και αλλάζει η γραμμικότητα.

    Είναι τόσο απλό.

    ReplyDelete
  96. Komfoukie h lamogia einai diakommatikh k kalyptei olo to politiko fasma, apo akra aristera ews akra de3ia! K sou 8ymizw tis praktikes tou ka8hghth Simiti ...
    sth dikaiosynh ola ta parempepe!
    Dhladh liga eginan epi twn hmerwn tou? Epeidh mallon aytos den pantelwniase tipota den mou leei k polla, gia kapoious douleye k aytos!

    ReplyDelete
  97. CONSUMO ERGO SUM

    Το πρότυπο του ανθρώπου-αποταμιευτή έχει αντικατασταθεί από το πρότυπο του ανθρώπου-καταναλωτή.Οι σύγχρονες οικονομίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς "λαίμαργους" και "ανεύθυνους"καταναλωτές.
    Η Ιαπωνία,κυρίως,αλλά και η Γερμανία αποδίδουν τη μακρά ύφεση των οικονομιών τους στην άρνηση των κατοίκων τους να καταναλώνουν απερίσκεπτα.Το αντίθετο κάνουν οι Αμερικάνοι.Εχουν τη μεγαλύτερη καταναλωτική μηχανή του κόσμου.
    Εμείς οι Ελληνες είμαστε "Αμερικάνοι".
    Ο Κομφούκιος και ο Σημίτης είναι καρφοδεκάρες και μαγκούφηδες και συσσωρεύουν διαρκώς Κεφάλαιο για το οποίο αρνούνται να πληρώσουν φόρο.Την οικονομία όμως τη κινούν τα κορόιδα που δανείζονται για να καταναλώνουν.Επρεπε να στήσουμε ένα άγαλμα προς τιμήν του "Δανειζόμενου καταναλωτή".Αυτούς λοιπόν τους καταναλωτές-εθνικούς ήρωες τους φορτώνουμε και τους φόρους κατανάλωσης απο πάνω και έτσι γίνονται δυό φορές κορόιδα.
    Ας πρόσεχαν που λέει και ο Κινέζος,για όσους κατέθεσαν τον οβολό τους στο "έγκλημα του χρηματιστηρίου".
    Οι φραγκοφωνιάδες όμως ήταν εκεί και τους περίμεναν... "σαν έτοιμοι από καιρό"..

    ReplyDelete
  98. Aπό σήμερα και αυτή τη στιγμή σταματώ να απαντώ σε "ανώνυμους".
    Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις ποιός ανώνυμος είπε τι και αυτό δυσκολεύει πρακτικά την διάδραση. Για να απαντήσεις πρέπει να κάνεις scroll up αναγνωρίσεις τον ανώνυμο μέσα από την ώρα/μέρα της παρατήρησης.
    Εν ανωνυμία, μπορεί κανείς να υιοθετήσει 1000 nicknames και ουδέν πρόβλημα με αυτό. Δεν βρίσκω, λοιπόν, το λόγο γιατί να μη διευκολύνεται η συζήτηση με υιοθεσία nicknames, έστω της μιάς χρήσεως.
    Σε διάφορα όμως σχόλια ή σημεία σχολίων θα απαντώ "απευθυνόμενος" στα σχόλια καθ'ευατά.

    ReplyDelete
  99. OF CONTINUITY and DICHOTOMIES
    or
    ESSAY ON SOPHISTRY

    We have continuity when we depart from ZERO, or an inifinitely small dimension, and we end up in INFINITY or an infinitely large dimension.
    When we draw arbitrarily a divide anywhere along this continuun we produce artificially two mutually exclusive groups, a dichotomy.

    Αρεβουάρ (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  100. We have continuity when we depart from ZERO, or an inifinitely small dimension, and we end up in INFINITY or an infinitely large dimension.

    Πάλι συνελήφθης αδιάβαστος κομφούκιε.

    Δες εδώ για τον ορισμό μιας συνεχούς συνάρτησης: "a continuous function is a function for which, intuitively, small changes in the input result in small changes in the output."

    Ό,τι κι αν θες να πιστεύεις, το σύστημα φορολόγησης με κλίμακες (π.χ., 0% κάτω από 10 χιλιάδες, και 10% στη διαφορά πάνω από 10 χιλιάδες) αντιστοιχεί σε συνεχή συνάρτηση.

    ReplyDelete
  101. @2:40

    Mou les tetoia ston filo mas ton Komfoukio, einai eyais8htoulhs!

    ReplyDelete
  102. @2.49
    "Mou les tetoia ston filo mas ton Komfoukio, einai eyais8htoulhs!"

    kai einai kai kapoias ilikias...

    ReplyDelete
  103. @ anonymous 2:40

    Malaka anwnyme den milaei gia synartisi o Komfoukios. milaei gia mia DIMENSION kai exei dikio s auto pou leei.
    DIMENSION=MEGETHOS

    ReplyDelete
  104. The son is trying to teach the father how to fuck (μετα συγχωρήσεως)
    ελληνιστί, "έλα παππού να σου δείξω τ' αμπέλι σου"

    ReplyDelete
  105. Καλά την πήγατε τη συζήτηση μέχρι τώρα μη το χέσετε τελευταία στιγμή.

    ReplyDelete
  106. PARMENIDES said...
    CONSUMO ERGO SUM
    Εμείς οι Ελληνες είμαστε "Αμερικάνοι".

    Μακάρι νάμασταν Αμερικάνοι. Οι Αμερικάνοι έχουν καταναλωτική συνείδηση, εξ ου και στην οικονομία τους λειτουργούν κοι κανόνες και ειδικά της ελαστικότητας της αγοράς.
    Στις ΗΠΑ ανεβαίνει η τιμή ενός είδους κατά 5% και αμέσως πέφτει η κατανάλωσή του κατά 10% και στέλνει μήνυμα στον έμπορο.
    Στην Ελλάδα ανεβαίνει η τιμή, ανεβαίνει και η κατανάλωση ΄διότι σου λέει ο βλάχο-αθηναίος "για να είναι ακριβό πρέπει να είναι καλό"

    ReplyDelete
  107. @ Παρμενίων
    "Ο Κομφούκιος και ο Σημίτης είναι καρφοδεκάρες και μαγκούφηδες και συσσωρεύουν διαρκώς Κεφάλαιο για το οποίο αρνούνται να πληρώσουν φόρο"

    Δεν ξέρω για τον κύριο Σημίτη, αλλά ο Κομφούκιος είναι συνδυασμός καταναλωτή επιπέδου και καρμίρη. Ετσι τον έμαθε ο μακαρίτης ο πατέρας του.
    Φαντάσου ότι ο μακαρίτης από τη μιά είχε μανία με βαρύτιμα πράγματα, όπως τα υπέροχα (τότε) tweeds της Dormeuil και τα χειροποίητα πουκάμισα του Λέντζου και του Χρηστάκη, κι' από την άλλη μπορούσε να κάνει καυγά για μια οδοντογλυφίδα, για ένα σπίρτο και επειδή κάποιος είχε αφήσει αναμένο φως σε κενό δωμάτιο. Τότε ο καυγάς γινόταν ομηρικός. Θεός σχωρέστον.
    Περίεργοι άνθρωποι κύριε Παρμενίων μου.
    Αλλά πλήρωναν πάντα τους φόρους και ουδέποτε αμφισβήτησαν την νομιμότητα, ούτε αυτοδίκησαν ποτέ. Πάντα μα πάντα έλυαν τα προβλήματά τους δια της θεσμικής οδού.

    ReplyDelete
  108. Komfoukie, pote den amfibalame! Eisai apo kalh oikogeneia.

    ReplyDelete
  109. Διβάστε την ιστορία ενός φόρου σε άρθρο της Μαρίας Βουργάνα στην Ημερησία.

    "Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει ο «περίφημος» Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος, μάλιστα, υπήρξε η αιτία αποπομπής ενός υπουργού Οικονομικών τη δεκαετία του 80.

    [1975]
    Φόρος στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων επιβάλλεται για πρώτη φορά το 1975 με τον νόμο 11/75 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή και με υπουργό Οικονομικών τον Σ. Δεβλέτογλου. Ο νέος φόρος ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 1975 μαζί με ένα μεγάλο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι η τότε αντιπολίτευση μάλλον δέχθηκε θετικά τη φορολογία αυτή, το μέτρο.... δεν ευτύχησε.

    [1980]
    Πέντε χρόνια αργότερα, το 1980, επί κυβερνήσεως Γ. Ράλλη και με υπουργό Οικονομικών τον Μ. Εβερτ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας καταργείται με τον νόμο 1078 για να προκαλέσει τις έντονες διαφωνίες του μακαρίτη Π. Κανελλόπουλου. Είχε τότε εκτιμηθεί ότι αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ είχε υπολογιστεί ότι το κόστος βεβαίωσής του ήταν πολύ υψηλό σε σχέση με τα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου.

    [1982]
    Δύο χρόνια μετά, το 1982, ο φόρος αυτός επανέρχεται με τον νόμο 1249 με την πρώτη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου και με υπουργό Οικονομικών τον Μ. Δρεττάκη. Οι αντιδράσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Τα πολλά πλέον ανοιχτά μέτωπα ανάγκασαν τον Α. Παπανδρέου να αποσύρει τον νόμο... απολύοντας και τον υπουργό του. Από τηλεοράσεως ο Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονταν στην υποβολή δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από όλους τους πολίτες που έχουν ακίνητη περιουσία, θα αποσυρθούν.

    [1988]
    Το 1988, με το άρθρο 25 του νόμου 1828 ο ΦΑΠ μεταλλάσσεται σε τοπικό φόρο των δήμων και κοινοτήτων. Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη, ποσοστό 20% των εσόδων από τον φόρο αυτό αποτελεί κεντρικό πόρο των ΟΤΑ και το υπόλοιπο 80% αποδίδεται στους δήμους και τις κοινότητες, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων της περιφερείας τους που υπόκεινται σε φόρο. Από 1η Ιανουαρίου 1993 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας αποτελεί τον βασικότερο πόρο των ΟΤΑ.

    [1997]
    Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1997, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αποφασίζει να φορολογήσει τα κινητά και ακίνητα των «εχόντων και κατεχόντων». Ετσι, με τον νόμο 2459/97 επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 1997 τον ΦΜΑΠ και τα αφορολόγητα όρια που έθετε ήταν το «κλειδί» της αποδοχής του από τους πολίτες. Για την εφαρμογή του ΦΜΑΠ προηγήθηκε γενική απογραφή όλων των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι με το γνωστό έντυπο Ε9.

    [2007]
    Το ΦΜΑΠ έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει ο ετήσιος φόρος ακινήτων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Μόνο που ο νέος φόρος θα πλήξει περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ σημαντικό φορολογικό όφελος θα έχουν οι περίπου 38.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα υπάγονται στο ΦΜΑΠ. Με την εφαρμογή του νέου φόρου οι μεγαλοιδιοκτήτες θα πληρώνουν λιγότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους."

    ReplyDelete
  110. MurVnQ Your blog is great. Articles is interesting!

    ReplyDelete
  111. PsIGTs Wonderful blog.

    ReplyDelete
  112. actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete