Από τον Γιώργο Μπράμο
Ο παιδικός μου φίλος ήταν απογοητευμένος και απαρηγόρητος. Η κόρη του, που με θυσίες και κόπους τη σπούδασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βρήκε μια δουλειά με 700 ευρώ. Φυσικά, με αυτά τα χρήματα η κοπέλα δεν μπορεί να νοικιάσει δικό της σπίτι, μένει με την οικογένεια κι έχει μια χαλαρή σχέση με κάποιον που τον βλέπει αραιά και πού. Κάποτε κοιτάει μπροστά, στο μέλλον της, κάνει υπολογισμούς, αν τη συμφέρει να πάει παρακάτω με τον τύπο, να τον παντρευτεί και να κάνει παιδιά, να συνεχίσει κι αυτή τον κύκλο της ζωής.
Ο φίλος μου θα μπορούσε να ήταν ένας τυχερός πατέρας και η κόρη του τυχερό κορίτσι, αφού ήδη έχει καλύψει τις οικογενειακές προδιαγραφές, σπούδασε καλά και έχει έναν άνδρα με τον οποίο, με λίγο κέφι και περισσότερο συμβιβασμό, θα ήταν σε θέση να σχεδιάσει μαζί του το κοινό τους αύριο. Και, σε αντίθεση με άλλες άτυχες και άλλους άτυχους, έχει βρει μια δουλειά για τα απαραίτητα. Παρ όλα αυτά, έχει την απορία τι μπορεί να κάνει με τα 700 ευρώ, που δεν της φτάνουν, δεν της δίνουν μια άνεση, δεν της επιτρέπουν να ονειρευτεί.
Η περίπτωση της κόρης του παιδικού μου φίλου είναι χαρακτηριστική. Το ξέφτισμα της εικόνας της δεν οφείλεται μόνο στη μιζέρια των 700 ευρώ. Πίσω της υπάρχουν γενιές και γενιές που σπούδασαν περισσότερο κατ ανάγκη και πολύ λιγότερο κατ επιλογή, που επένδυσαν στο επάγγελμα και σχεδόν καθόλου στο κέφι ή, να το πούμε πιο βαρύγδουπα, στη δημιουργικότητα.
Το ζήτημα των 700 ευρώ δεν βρίσκεται μόνο στην οικονομική-αγοραστική τους καχεξία. Αυτή η καχεξία διαψεύδει την επένδυση σε αγωνίες, κόπους, ξενύχτια και θυσίες, ανατρέπει τα στερεότυπα πως οι επιμελείς και προσαρμοσμένοι έχουν λαμπρό και ανθηρό μέλλον, όλο πλούτο και δόξα. Αλλά περισσότερο αποδεικνύει πόσο χρεοκοπημένο είναι όλο το μεταπολεμικό εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο στηρίχτηκε στην υπεκφυγή από τη δημιουργική γνώση και στην υποταγή στη σκοπιμότητα της επαγγελματικής και κατ επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής ανόδου. Πρόκειται για ακόμη μία νεοελληνική στρέβλωση, όπου η επαγγελματική εξέλιξη αγνοούσε, αν δεν παρέκαμπτε, τη γνώση και τη μόρφωση.
Βέβαια οι επενδύσεις αυτού του είδους, οι δρόμοι προς το Πανεπιστήμιο και την επαγγελματική-οικονομική καταξίωση ήταν, μέχρι πρόσφατα, αποδοτικές. Είχαν όμως κι ένα προνόμιο που οι σημερινοί νέοι το στερούνται. Ηταν το εύρος των επιλογών, η δυνατότητα να σπουδάσει κάποιος αυτό για το οποίο ήταν πραγματικά ταμένος, μια επιστήμη ή μια τέχνη που με χαρά και δημιουργικότητα θα υπηρετούσε. Φυσικά τέτοιες επιλογές ήταν λιγοστές, αλλά υπήρχαν.
Σήμερα η επιλογή μιας σχολής έχει ως πρώτο και συχνά μοναδικό κριτήριο την αγορά εργασίας. Είναι ρεαλιστικό, αναγκαίο και ουσιαστικό. Δεν μπορούμε να φτιάχνουμε άλλο στρατιές ανέργων με πτυχία. Είναι όμως ταυτόχρονα και άγονο. Γιατί δεν επενδύει στο μεράκι του μάστορα, στην εφευρετικότητα και στην εξέλιξη του επιστήμονα, αλλά στην ανάγκη και το μαζικό όνειρο του πλουτισμού. Από τα φακελάκια στους γιατρούς ώς τις παράνομες υπογραφές πολιτικών μηχανικών στις πολεοδομίες, από την άνετη, σχεδόν παχυδερμική αποδοχή της διαφθοράς ώς την προχειρότητα και την αδιαφορία με τις οποίες σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε την εργασία μας, όλα τα μίζερα και κακά έρχονται από ανθρώπους που μίσησαν πριν καν αγαπήσουν αυτό που έκαναν.
Το φορντικό μοντέλο που τόσο πικρά και καίρια χλεύασε ο μεγάλος Σαρλό στους «Μοντέρνους Καιρούς» δημιουργούσε ανθρώπους σακατεμένους από τη μονοτονία, την επανάληψη και την αγριότητα της δουλειάς. Τα μεροκάματα εκείνης της εποχής προσπαθούσαν να καλύψουν την ανάγκη της επιβίωσης. Σήμερα, τα 700 ευρώ έχουν τον ίδιο σκοπό, την ίδια ανάγκη καλύπτουν. Μόνη διαφορά είναι πως τότε το αίσθημα της αδικίας είχε σχέση με την απαγόρευση στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής, ενώ σήμερα τα 700 ευρώ είναι το αποδεικτικό στοιχείο της διάψευσης του ίδιου, πανάρχαιου ονείρου.
Ο Γιώργος Μπράμος είναι μέλος της Ανανεωτικής Συσπείρωσης του ΣΥΝ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 22 - 10 - 2007.
Ασκηθείτε στην Επικούρεια Φιλοσοφία και ιδίως την Επικούρεια Ηθική: "Να απολαμβάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα επιθυμώντας όσο το δυνατόν λιγότερα".
ReplyDeleteΗ ποιό απλά: μάθετε τη τέχνη να ευτυχείτε με 700 Ευρώ.
Δε είναι εύκολη τέχνη αλά όταν τη μάθεις μπορείς να απολαύσεις τα πάντα ζώντας ασκητικά.
Εποχή διαψεύσεων.
ReplyDeleteΕποχή χαμηλών προσδοκιών.
Ακόμα και ο Χριστόδουλος το
κατάλαβε.ΣυνΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΣ από
το τυχοδιώκτη Τζάκη.Ομοιος ομοίω
αεί πελάζει.
Μπένι για G700: "Γιώργο άφες αυτούς,ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν"
ReplyDeleteOOh lord dont u buy me a Mercedes Benz, my friends all got Porche......and i get 700....
ReplyDeleteΓιώργος προς Γ700: Απαρνησάσθω εαυτούς και ακολουθείτε μοι...εν τόπω χλοερώ..εν τόπω.. ένθα απέδρα πάσα λύπη και στεναγμός.
ReplyDeleteΜπένυ άφες τα παιδία έλθουσι πρός με!
@deep
ReplyDeleteΠροέχει να επιθυμούμε μόνο αυτό που εξαρτάται από εμάς.
Tο 1945 στη συμφωνία της Γιάλτας, οι νικητές του Β' ΠΠ μοιράσανε τις σφαίρες επιρροής. Ο Τσόρτσιλ λέγεται πως παρέδωσε μια χαρτοπετσέτα στο Στάλιν με τα ποσοστά επιρροών του κάθε στρατοπέδου στις "απελευθερωμένες" χώρες.
ReplyDeleteΓια την Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στη δυτική σφαίρα το ποσοστό αυτό ήταν 90 (Δυτικοί)-10 (Ανατολικοί).
Τα επόμενα 60 χρόνια το άθροισμα των παραδοσιακών (σταλινικών) αριστερών δυνάμεων στη χώρα δεν ξεπέρασε σχεδόν ποτέ το 10%!
Για να διατηρηθεί και να εμπεδωθεί κοινωνικά το ποσοστό αυτό, το μεταπολεμικό εθνικό μοντέλο ανάπτυξης θα έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες θα ευνοούσαν από τη μια ικανοποιητική οικονομική κινητικότητα, χωρίς όμως από την άλλη να δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη προλεταριάτου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δε θα γνώριζε ποτέ σοβαρή εκβιομηχάνιση.
Στη δεκαετία του '50 και του '60 το Holywood ανακαλύπτει τα ελληνικά νησιά και κάπου εκεί τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.
Η όποια ελληνική βιομηχανική βάση έχει αναπτυχθεί στα 25-30 χρόνια μετά τον εμφύλιο κρατικοποιείται διακομματικά μετά την μεταπολίτευση από τις κυβερνήσεις και του Κ. Καραμανλή αλλά και του Α. Παπανδρέου για να σβήσουν τελικά μέσα στα όργια της κρατικής κακοδιαχείρισης.
Χωρίς καμιά σοβαρή βιομηχανική βάση για την παραγωγή πραγματικού πλούτου, η απαραίτητη για την ενότητα του "ελεύθερου κόσμου" οικονομική κινητικότητα της χώρας στηρίζεται (εντονότερα μετά το '74) μονάχα στην άναρχη δόμηση της αντιπαροχής, στα δανεικά και την αυτοαπασχόληση.
Κάθε μαγαζάκι έτσι μετατρέπεται και σ έναν άγριο καπιταλοσοσιολιστή...
Χωρίς την ανάγκη για καινοτόμα προιόντα, χωρίς την εθνική ανάγκη για έρευνα και ανάπτυξη, τα πανεπιστήμια και η παιδεία γενικότερα δεν χρίζουν καμιάς σοβαρής μεταρρύθμισης, και υποχρηματοδοτούμενα μετατρέπονται σε όργανα κομματικών σκοπιμοτήτων αλλά και αφετηρίες "επαναστατικών" κοινωνικών ονειρώξεων.
Η μόρφωση συνοψίστηκε στο «μάθε παιδί μου το ποίημα για να δεις αργότερα το χρήμα».
Τη δεκαετία του '90 ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε, τα στρατόπεδα και οι κουρτίνες έπεσαν, ο κόσμος πέρασε στη μετά-βιομηχανική εποχή, όλα αλλάζουν γύρω μας με υπερταχύτητες, όλα αλλάζουν εκτός από το... ποσοστό του ΚΚΕ που ακόμα και το 2007 δε ξεπέρασε ακόμα αυτό το γαμ... 10%!
Στη χώρα τούτη όλα μοιάζουν κολλημένα σε μια άλλη εποχή. Γι αυτό και στο ΠAΣΟΚ ενόψει αλλαγών μιλάνε όλοι για αυτήν την θρυλική αριστερή στροφή! Έχουν βάλει στόχο να ξεπεράσουν αυτό το 10%. Είναι θέμα εθνικής τιμής και αξιοπρέπειας να το ξεπεράσουμε επιτέλους!
@Ο/Η στωικός
ReplyDeleteκαταρχήν το σχόλιο μου ήταν χιουμοριστίκο, πράγμα το οποίο δεν αντιλήφθηκες, και τέλος πάντων θα βολευτώ προς το παρόν με μια λιμουζίνα από αυτές που κυκλοφορούν οι άρχοντες της χώρας( βλέπε πολιτικοί, Χριστόδουλοι και σια...), των οποίων οι επιθυμίες εξαρτώνται μόνο από αυτούς....χχαααα..χααα..
OOh lord dont u RENT me a Mercedes Benz, my friends all got Porche......and i get 700....
@ Vaggelas
ReplyDeleteOK mporei na einai i xora kollimeni se mia alli epoxi, alla de simainei pos an oi aristeroi paroun parapano apo 10% i xora tha ksekollisei.
Kyrioi opos katalabainete i sapila einai poly bathia rizomeni kai polypleyri kai oi epikratouses kommatikes i politikes ideologies einai aplos i koryfi tou pagobounou. I bitrina an thelete. I sapila ksekinaei apo to prosopiko epipedo tou kathenos, pernaei se oikogeneiakous thesmous, kai ftanei mexri tin eyryteri koinoniki koultoura kai tin kratiki diaxeirisi kairion thematon pou stirizoun mia olokliri xora - apo tin oikonomia mexri tin paideia.
Mia allagi prepei na einai riziki kai na ksekinisei apo mikro-koinoniko epipedo gia na ftasei sto makro-koinoniko. Prosopika den pisteyo pos tha symbei me to KKE alla oute kai apo kanenan politiko forea pou ekprosopei simera tin politiki skini. Prota prepei na allaksei o fygoponos kai tempelis Ellinas tis kaloperasis, tou frappe kai tis mountzas sta fanaria kai meta isos doume mia aspri mera. Otan symbei ayto, i psifos tha exei ti simasia pou tis armozei.
Βαγγέλα εγώ σίγουρα δεν είμαι αριστερός με την έννοια που πήρε αυτό τον περασμένο αιώνα αλλά πιο κοντά στον Προ-μαρξικό αριστερισμό που έδινε έμφαση στα τοπικά προβλήματα του κάθε λαού και της κάθε κοινωνίας χωρίς να πολυενδιαφέρεται για τρίτες διεθνείς και άλλα τέτοια βρομοκόλπα - άλλωστε το καπιταλιστικό τέρας που λεν και οι φίλοι μου οι αναρχικοί δεν το το καταπολεμάς με διεθνιστικές ιδέες όπως κάνουν αυτοί - ίσα ίσα που έτσι το εξυπηρετείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ReplyDeleteΛοιπόν παραπάνω συμφωνώ με τα λεγόμενα σου (όπως και σε άλλα σου κείμενα): Όντως υπήρξε έντεχνη προσπάθεια δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων για την μη εξέλιξη της οικονομίας στην Ελλάδα και την συγκράτηση σε χαμηλά επίπεδα.
Και αυτό πολύ πριν τα αμερικανάκια. Ήταν τα Αγγλάκια που μας βάλανε σε αυτή τη λούμπα - πρώτα με τα δάνεια, μετά με την χωρίστρα βασιλικοι-φιλελευθεροι (λες και τους δήθεν φιλογερμανους βασιλικούς μας τους είχαν βάλει... οι Γερμανοί που έγιναν κράτος μετά την Ελλάδα!) και μετά με την χωρίστρα δεξιοί αριστεροί. Έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ΚΚΕ που ιδρύθηκε από ξένους (φυσικά για αυτό δε σας πολυαναφέρουν τον ιδρυτή του) στη Θεσσαλονίκη παρέμενε για 20 χρόνια ένα περιθωριακό κόμμα χωρίς λαική βάση μέχρι να αρχίσουν να το χρηματοδοτουν οι Άγγλοι το 1941 (και καλά οι εχθροί του κινήματος!). Οι Άγγλοι μας φέραν αμανάτι τους Παπανδρέηδες και τους Καραμανλήδες πίσω και καλά ως κέντρο και δεξιά ενορχηστρώνοντας εμφύλιο (ο κεντρώος Παπανδρέου βλέπετε τότε παίζει να ήταν και χειρότερος κομμουνιστοκυνηγός και από τον Κάραμαν - άλλωστε επι κυβερνήσεώς του οι Μακρόνησοι δουλεύαν σε πιο εντατικούς ρυθμούς από ότι... στη δικτατορία).
Πιστεύω το παιχνίδι οι Έλληνες το χάσανε όταν μας κορόιδεψαν για τα καλα (Άγγλοι και συγκεκριμένες ντόπιες φατρίες στην Ελλάδα) στην Μικρά Ασία... από εκεί και πέρα το μόνο έυκολο να ελεγχτούν οι καταστάσεις. Για την ενημέρωσή σας δεν είναι τυχαίο ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό κράτος... (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβυή)... λέτε να είναι τυχαίο το γεγονός; Σίγουρα δεν έχει να κάνει με εμάς μόνο...
... αλλά εάν μας αφήνουν να παίζουμε μόνο από το 5 εώς το 15 εμείς σα βλάκες κάνουμε τα αδύντατα δυνατά να παίζουμε στο 5 δυστυχώς.
Πιο κοντά στο θέμα μας (γιατί ναι, έχω την τάση να πετάω αλλού), η επικράτηση των 700 ευρώ θα πρέπει σύντομα να κάνει τους νέους να αλλάξουν νοοτροπία.
ReplyDeleteΑκόμα και να μένουν σπίτι τους και να γλιτώνουν πολλά από τα έξοδα που συνεπάγονται θα πρέπει να το βάλλουν καλά στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να τη βγάζουν με 200 ευρώ το μήνα μάξιμουμ και τα άλλα 500 στην τράπεζα. Άρα ούτε περιττοί καφέδες σε υπερκοστολογημένα καφέ, ούτε εβδομαδιαία ψώνια για ρούχα και ακριβές συσκευές, το κινητό αλλαγή ανά πενταετία, αυτοκίνητο μεταχειρισμένο και όχι δωράκι καινούργιο - τα λεφτά του μπαμπά σε κάποια φάση στο μέλλον θα τα κληρονομήσετε και μπορεί να σας χρειαστούν για την αγορά ενός ωραίου σπιτιού που είναι και το πιο βασικό στη ζωή (και όχι μια λαμαρίνα που σε 5 χρόνια έχει χάσει την μισή αξια - το λέω γιατί προσωπικά το έκανα το παραπάνω με τη βοήθεια του πατέρα μου και το μετάνιωσα... θα μπορούσα να είχα πάρει πχ. ένα παλιό σχετικά φτηνό από τα ντήζελ που επιτρέπονται στην επαρχία (όπου δούλεψα Γ700αρης για 3 χρόνια) και να το κινώ με τα καμένα λάδια του γυράδικου της γειτονιάς!
Αλλάζοντας νοοτροπία δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ζούμε. Σημαίνει ότι θα κινούμαστε πιο έξυπνα. Επιτέλους, σα λαός καυχιόμαστε ότι ως μονάδες είμαστε έξυπνοι - ας το αποδείξουμε αποφεύγοντας την κοπαδοποίηση στις καταναλωτικές μας συμπεριφορές. Άπαξ (ουάου λέξη), λέγω άπαξ και ενδυναμωθεί μια τέτοια τάση να δεις που θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές αλλά και να ασκούνται πιέσεις για αύξηση των μισθών (ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση).
Για αυτό μάγκες και μόρτισες όχι στα γαμοδάνεια (παντρευτείτε ρομαντικά σε ερημικό εκκλησάκι χωρίς ρύζια και λαμπάδες)
"Για αυτό μάγκες και μόρτισες όχι στα γαμοδάνεια (παντρευτείτε ρομαντικά σε ερημικό εκκλησάκι χωρίς ρύζια και λαμπάδες)".
ReplyDeleteDystyxos oute kan ayto einai efikto simera, kathos nea nomothesia pou perase fetos den epitrepei telesi opoioudipote "mystiriou" se eksoklissia...
Καλησπέρα παιδιά...
ReplyDeleteμε τον καιρό πάντως και με την βοήθεια και την γνώμη του κόσμο μέσα από blogs κλπ, παρατηρώ ολοένα και μ μεγαλύτερη ανησυχία.
Σήμερα έλαβα και το chain letter με την ιστορία της "Μαρίας" και τους "Χλιδάνεργους" το οποίο και έκανα post (κάπως μακροσκελές αλλά αξίζει να διαβάσετε την ιστορία).
Κατά σύμπτωση... λίγο πριν από αυτό είχα ανεβάσει ένα άλλο post σχετικά με το πώς έχουμε μάθει και εμείς
Βλέπουμε τι γίνεται και παρόλα αυτά, συνεχίζουμε ακάθεκτοι! Ίσως να μπορούσαμε θίξουμε και να συζητήσουμε το θέμα περισσότερο εδώ (G700) καθώς το ένα σίγουρα συνδέεται με το άλλο.
το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ημερών μας: "Η ύπαρξη αυτής τη γεννιάς."
ReplyDeleteΚαι να συνεχίσω: Ο κάθε ένας , ή κάθε μία από πολλά από αυτά τα παιδιά πιστεύει ότι μπορεί να κυνηγήσει την ευκαιρία που θα τον κάνει "στέλεχος" (γιατί έχει τα τυπικά προσόντα) που θα παίρνει 3000- 5000 Ευρώ. Έτσι ο κάθε συνάδελφος γίνεται "έν δυνάμει εχθρός".
Καλά τα κατάφερες ΟΝΕ!
Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτιστική επανάσταση τύπου "Μάο Τσε Τουνγκ".
ReplyDeleteΜάο-Μάο θα σας φάω...
To na metriasoume ton katanalotismo einai pragmati ena poly simantiko bima. Dystyxos omos den einai kai to monadiko pou prepei na ginei gia na allaksoume nootropia.
ReplyDeleteI nootropia den orizetai mono mesa ap'to posa kaneis ksodeyei, alla toulaxiston ekfrazetai (en merei) apo ayto. Orizetai mesa apo oles tis prakseis tou kathe anthropou (spending included) apenanti se ola ta themata pou afouroun olous tous anthropous, kai ton idio mazi. To pos o kathenas prattei aporreei apo tis antilipseis tou oi opoies thetoun proteraiotites kai oi opoies me ti seira tous odigoun se apofaseis. Einai oi antilipseis pou eythynontai gia ti simerini katastasi. Pos na peiseis ti Maria kai ton kathe xlidanergo na min agorazei Prada ti stigmi pou exei rizomeni tin antilipsi pos zei se mia koinonia opou ta Prada dinoun status (esto kai an den exeis psomi na fas), kai tin antilipsi episis pos to na exeis status einai to pio simantiko pragma sti zoi?
I pos na peiseis ton forofyga oti i praksi tou ayti einai atomistiki kai koutoponiri kai kanei perissotero kako sto synolo ayrio para kalo ston idio simera otan exei tin antilipsi pos to atomiko tou symferon yperterei tou synolikou?
Aytes oi skepseis einai kales, alla den boithane kai para poly me to na paramenoun skepseis. Bebaia, kalo einai na ekfrazontai oles oi apopseis kai to blog mexri simera exei kanei poly kali douleia se ayto. Akoma omos exoume poly dromo kathos, aytoi pou skeftontai etsi einai isxni meiopsifia, kai akoma xeirotera, ayti i meiopsifia oute kan prattei akoma - mono skeftetai.
Bazo kai ton eayto mou se aytous.
kai akoma xeirotera, ayti i meiopsifia oute kan prattei akoma - mono skeftetai.
ReplyDeleteOXI κύριε. Εγώ έτσι λειτουργώ από τότε που θυμάμαι, διότι η διαπρεπής μάνα μου με μεγάλωσε με την αρχή "ΤΟ άδικον ΟΥΚ ευλογείται." Το άκουγα κάθε πρωι πριν φύγω για το σχολείο. Και τ' άλλο που μούλεγε ήταν "Πρόσεξε καλά από την αρχή της Σκουφά μέχρι το σχολείο, θα λες 'καλημέρα σας' σε όλους τους θυρωρούς και όλους τους καταστηματάρχες και θα χαμογελάς με την καρδιά σου".
ΟΤΑΝ όμως η μάνα καί ο κύρης είναι ληστές ΤΙ περιμένεις να κάνει το παιδί;;;
@ καπιταλιστικό κουμμούνι
ReplyDeleteΗ ΟΝΕ μας μάρανε σύντροφε. Δεν έχεις πάρει πρέφα τι γίνεται!
Ο κόσμος καίγεται, και το Ελλαδιστάν σα την παρθένα μου χτενίζεται αμέριμνα χαμένο, κρυμμένο ανάσκελα κι ανάμεσα σε μιαν ονείρωξη, και κείνη τη βαθυστόχαστη την περισυλλογή μιας πλανεμένης σκέψης που ρχεται σα κεραυνός κτυπώντας σε στης κορυφής το τέρμα.
Που είσαι ρε Πολύδωρε;;;
@ Komfoukios
ReplyDeleteXairomai pou diafereis apo tous ypoloipous, kai an kai nomizo pos eisai i eksairesi ston kanona, den ennoousa tipota apo ta parapano se prosopiko epipedo.
"ΤΟ άδικον ΟΥΚ ευλογείται." einai kata ti gnomi mou ena enaysma to opoio basizetai sti moirolatria, oxi stin gnisia anthropini ithiki. Simera ayti i "mpogia" den pernaei giati i thriskeia den exei to idio baros stin koinonia pou eixe kapote.
An sou elegan na xamogelas me tin kardia sou mikros, ekanan poly kala kala, kai makari oloi oi goneis na eprattan etsi. Kalo tha itan episis na sou eksigousan oi goneis sou giati sou lene na xamogelas.
"ΟΤΑΝ όμως η μάνα καί ο κύρης είναι ληστές ΤΙ περιμένεις να κάνει το παιδί;;;"
Symfonoume apolyta, kai opos exei anaferthei kata kairous sto blog, i lanthasmenes oikogeneiakes aksies einai kai aytes (megalo) meros tou kakou.
Otan eipa prin oti i meiopsifia mono skeftetai kai den prattei, ennoousa pos den prattei tipota perissotero apo to na ekfrazetai mesa se ena blog. Polys kosmos skeftetai, alla eksakolouthei na koitaei ton eayto tou. An den yparksei kinitopoiisi apo tous ligous skeptomenous i allagi tha erthei meta apo 4 aiones giati o perissoteros kosmos simera thelei poly ksypnitiri gia na ksypnisei.
Πολύ πεσσιμισμός ρε παλληκάρια.Δεν ήξερα ότι έχω τόσους οπαδούς στην Ελλάδα.Δεν ήξερα επίσης ότι το ΚΚΕ είναι αριστερό κόμμα.Και κάτι πρωτάκουστο γα μενα το Γερμαναρά:Οταν τη πατρίδα σου την αποκαλείς Ελλαδιστάν τότε πουλάς τη συνείδησή σου.
ReplyDeleteΤο ΚΚΕ αριστερό κόμμα; Ούτε το ίδιο δεν το πιστεύει.Τρίζουν τα κόκκαλά μου.Θα αναστηθώ και θα σας πάρει ο διάολος αν με τα ταυτίζεται με τέτοια εκτρώματα.
ReplyDelete@ Schopenhauer
ReplyDeletePolys pessimismos, nai, alla dystyxos etsi einai ta pragmata. As stamatisoume na oneiropoloume kai as ksypnisoume kamia fora stin omi pragmatikotita xoris oraiopoiiseis kai paraleipseis. Den ofelei se tipota na kolakeyoume (kai na koroideyoume) tous idious mas tous eaytous.
Oso gia to "Elladistan", oute ego symfono, alla san paromoiosi apeikonizei epityxos tis tritokosmikes synthikes stis opoies zoume. Ligo skliros o xaraktirismos bebaia...
Κάρολε τρεχα δες αν τα οπίσθια της υπηρέτριάς σου είναι εντάξη σε σχέση με την τελευταία φορά.... και άσε το λαό ήσυχο. Κάνει και χωρίς εσένα.
ReplyDeleteΟπως όλοι οι αστοί έτσι και ο Κάρολος χρειάζονταν μια κάποια υπηρέτρια να τον βοηθάει να κατανοεί εν τοις πράγμασι τις ταξικές διαφορές.
ReplyDeleteSe enoxloun ta Greeklish i i alitheia? H kai ta 2?
ReplyDeleteΠαραφράζω τον αρθρογράφο:
ReplyDelete"Γιατί δεν επενδύει στο μεράκι... ώς την προχειρότητα και την αδιαφορία με τις οποίες σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουμε την εργασία μας".
----
Και με το σπαθί στο χέρι να είναι σύντομα θα απογοητευτεί και θα ψάχνει αμέσως τρόπο να παρακάμψει το συστημα και να πάρει λεφτά στα μαύρα διαιωνίζοντας έτσι την κατάσταση. Αυτά βέβαια παντού γίνονται με τη διαφορά ότι η Ελλάδα είναι μικρό ποτηράκι που η στάθμη του κατεβαίνει σε κάθε κουταλιά του γλυκού ενώ άλλες χώρες είναι τυροτενεκές οπότε και μια κουταλιά της σούπας δεν πολυφαίνεται. Και εδώ στο εξωτερικό ακούω παρόμοια πράγματα.
@ ulis
ReplyDeleteEna koutalaki tou glykou sto potiri analogika einai megalytero pososto apo ena koutalaki tou glykou ston teneke.
Ayta ginontai kai edo kai ekso, alla edo PARAGINONTAI.
Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα φιλαράκια.Εμείς πάμε να τη καταστήσουμε έτσι, μιλώντας συνέχεια απαξιωτικά.Οι ανάγκες μας για αυτομαστιγώματα εμπίπει στην αρμοδιότητα της ψυχοεγκληματολογίας.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΓΙΑ ΝΝΑ ΜΗ ΒΑΣΚΑΘΕΙΣ.
ReplyDeleteΑκριβώς έτσι είναι Ανώνυμε,
ReplyDeleteΚαι αυτό γιατί μεγάλο μέρος του πλυθησμού εδώ και δεκαετίες έχει αναγνωρίσει την κυνικότητα ώς μέγιστη αξία - να ήτανε μόνο οι κουταλιές το πρόβλημα, θα αιμορραγούσαμε αλλά καααάτι ίσως θα γινότανε αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε επίσης και με σαμποτάρισμα αυτού που αρνείται να εργαστεί με αυτόν τον τρόπο.
Από τα σχολεία των καταλήψεων και τα πανεπιστήμια των καμμένων αυτοκινήτων φυσικά δεν περιμένει κανείς να βγουν άτομα με όρεξη και μεράκι. Για το μόνο που δείχνει να έχει όρεξη μια μεγάλη μερίδα των νέων είναι η διαπλοκή - εγώ ξέρω τον τάδε και θα με βάλει εκεί εσύ πιον ξέρεις ρε καρμοίρη... ένα τέτοιο στυλ.
Και ενώ στο εξωτερικό ακόμα και ένα βύσμα θα πάρει την καλή τη θέση (σε μια εταιρία, σε έναν οργανισμό_ κτλπ.) αλλά θα κάνει μια Β έστω προσπάθεια να μάθει κάτι να αποδείξει κάτι στους άλλους αλλά και στον εαυτό του κάνοντας παράλληλα περαιτέρω διαδικτύωση. Εδώ πια το να χωθείς στην καλή την θέση δεν είναι τίποτα άλλο παρά έναυσμα για μεγαλύτερης έντασης κονεδιαδικτύωση ενώ δουλειά μόνο όταν περισσεύει χρόνος. Έχω δουλέψει με υπευθύνους που κάναν πχ. αγορές σε υλικά κατά μέσο όρο 50% εώς και 150% πιο ακριβά γιατί βαριούνταν να κάνουν μια σωστή έρευνα αγοράς αναμεταξύ των τηλεφωνημάτων τους: τους είχαν ψιλιαστεί οι ψιλικατζήδες της περιοχής και τα αρπάζανε κανονικά! Ακόμα χειρότερα με υπευθύνους που κλείνανε συμβόλαιο συμπεριλαμβανομένων των υλικών χωρίς να ενημερωθούν για ποσότητες και τιμές με αποτέλσμα τρέχουν μετά να βγάλουν το ξίγκι από την ομάδα που δούλευε χωρίς εργαλεία και να οδύρονται ότι "πάνε αργα και για αυτό μας κοστίζει πολύ". Ξέρω βύσμα ηλικιακά μόνο Γ700 που έκανε διαδοχικές χασούρες πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που πήρε τελικά και αύξηση... για το 3ωρο και αν που δούλευε την ημέρα!". Περιπτωσάρα; Καθόλου! Τρεις γνωστοί μου όταν άκουσαν για την συγκεκριμένη περίπτωση μου φέραν άμεσα παραδείγματα από τον δικό τους εργασιακό περίγυρο. Στατιστικά να το πάρεις είναι γενικευμένο το κακό.
Δε μιλάμε αισιόδοξα γιατί μιλάμε για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και όχι για τη δική μας. Στη βάση είμαστε αθεράπευτα αισιόδοξοι.
ReplyDeleteΠαιδιά μπράβο στους εμπνευστές του μπλόγκ. Επιτέλους κουβέντα με ποιότητα.Κάτι εκτός θέματος ίσως:
ReplyDelete"Η τεμπελοαρχοντιά στην εποχή μας, είναι το συνεργείο που παρκάρει επί 7ετία το όχημά του το ΠΑΣΟΚ".
Χα χα τεμπελαρχοντιά είναι σαν το λεβεντομαλάκας που λέγανε για συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
ReplyDeleteή σαν το κουραδόμαγκες για κάποια στελέχη της ΝΔ.
Πάντως θα συμφωνήσουμε με τον Σοπενάουερ ότι ο κοινωνικός πεσιμισμός μπορεί να γίνει αφόρητος στερώντας από την κοινωνία δυνάμεις για να πάει μπροστά. Όταν μια κοινωνία έχει εθιστεί στη γκρίνια γίνεται φοβική και δύσκολα κάνει βήματα μπροστά.
Για όσους διαβάζουν γαλλικά προτείνουμε το Sortir du pessimisme social : Essai sur l'identité de la gauche.
Να είστε αισιόδοξοι.Για τη χώρα μας και τη γενιά μας έρχεται "κενόν δόξης λαμπρό".
ReplyDeleteΦταίμε και ΄μεις φταίτε κι εσείς,φταίνε κι οι άλλοι.Διότι: "Ο ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ"
ReplyDelete"Πάντως θα συμφωνήσουμε με τον Σοπενάουερ ότι ο κοινωνικός πεσιμισμός μπορεί να γίνει αφόρητος στερώντας από την κοινωνία δυνάμεις για να πάει μπροστά. Όταν μια κοινωνία έχει εθιστεί στη γκρίνια γίνεται φοβική και δύσκολα κάνει βήματα μπροστά."
ReplyDeleteSymfono fysika me to parapano, alla min ksexname pos o pessimismos einai apotelesma antikeimenikis aytokritikis kyrios tou synolou alla kai tou kathena ksexorista. Kai ayti i aytokritiki fernei tin aparaititi aytognosia gia to pou stekomaste, gia na kanoume ayto to bima mprosta.
To thema einai na kanoume ena ousiastiko assessment tis katastasis alla na min meinoume ekei, na proteinoume ousiastikes kai xeiropiastes lyseis gia ta problimata mas.
Προτείνω να μιλήσουμε λιγακι και για το ασφαλιστικό κόλπο που θα φορτωθεί η γενιά μας.Για το πως πρέπει να αντιδράσουμε,και ποιά λύση θεωρούμε σχετικά αποδεκτή.
ReplyDeleteΓουστάρουμε τρελά που αν ζήσουμε θα πάρουμε σύνταξη ΜΕΙΩΜΕΝΗ ,στα 67??????????
ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ.
ReplyDeleteΤΟ ΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΛΥ,ΤΟ ΘΕΛΩ.(ΑΝΙΤΑ ΜΟΥ)
Φίλε τόλη θα διαβάσεις προσεχώς σε μεγάλη φυλλάδα άρθρο μου...ΤΟ πασΩΧ!
ReplyDeleteΣε λίγο καιρό τα 700 θα μας φαίνονται αρκετά.Θα κερνάμε και κανένα καφέ βρε αδερφέ!
ReplyDeleteToli, dystyxos i lysi tou asfalistikou den pernaei apo ta xeria mas. Ayto pou pernaei apo ta xeria mas omos einai i diekdikisi enos elaxistou eisodimatos to opoio stis opoies synthikes agoras yparxoun na eksasfalizei mia poiotita zois efammili me aytes stis aneptygmenes eyropaikes xores.
ReplyDeleteDe zitame polla.
Xiliades polites tis Eyropis pairnoun ti zoi tous sta xeria tous - kai ti syntaksi tous akomi. Stin Agglia gia paradeigma, oi kratikes syntakseis einai pragmatika gia gelia, alla to megalytero meros tou plythismou bgazei arketa xrimata oste na mporesei na epofeleitai apo idiotika syntaksiodotika programmata. Den exo dei pantos kanenan syntaksiouxo na diadilonei me pano sti Leicester square.
Oso to mellon tou kathena eksartatai apo ton idio tou ton eayto (opos leei kai to anekdoto me enan pou pnigotan kai proseyxotan sto theo, tou apantaei o theos "e na se boithiso kiego, alla kouna ligo ki'esy ta podia sou) toso pio sklira kai timia tha doulepsei. Aytos einai ygiis atomismos, giati den epibaryneis ton diplano sou. Oso omos to mellon kai i eyimeria to kathenos basizetai se rousfetia, megalokompines kai arpaxtes, toso pio poly tha katrakylame.
Kai mia pou to anaferame, to parakato arthro molis dimosieytike sto in,gr:
ReplyDeleteΗ φτώχεια στην Ελλάδα
Ένα ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται:
Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία για τις διαστάσεις του φαινομένου στην Ελλάδα. Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 20% των παιδιών ζουν επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 60% των Ελλήνων ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί.
Αν η αύξηση των -απόλυτα και σχετικά- φτωχών συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, σε λίγα χρόνια θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί.
"Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών." - Opos gia paradeigma mia idiotiki syntaksi.
ReplyDeleteγια ποιό ασφαλιστικό μιλάμε και για ποιό ενδιαφέρον των νέων - εμένα οι φίλοι/γνωστοί/συγγενείς μου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. 1. οι αδιάφοροι - χ******* για τη σύνταξη, "ασε τώρα τι το ψάχνεις", 2. αυτοί που έχουν αρκετά καλές δουλειές και επειδή ξέρουν ότι θα κληρονομήσουν χρήματα ή ακίνητα, δεν ασχολούνται & 3. οι μη έχοντες, οι οποίοι αφού έτρεξαν πίσω απο κάποιον βουλευτή, εξασφάλισαν θέση στο δημόσιο, και τώρα περνάνε την ώρα τους βλαστημώντας το "ελληνικό χάλι", "τους άχρηστους βουλευτές" (!!!) κλπ.
ReplyDeleteμε άλλα λόγια, από ποιούς περιμένετε να βρείτε συμπαράσταση;;
:(
Apo tous mi exontes (3).
ReplyDelete@ anonymous 8:56 pm
ReplyDelete"Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία για τις διαστάσεις του φαινομένου στην Ελλάδα. Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ το 20% των παιδιών ζουν επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 60% των Ελλήνων ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί."
Γνωρίζει απαξάπασα η Παγκόσμια Κοινότητα ότι το παρουσιαζόμενο κατά κεφαλή εισόδημα των Ελλήνων υπολείπεται κατά 30-50% του πραγματικού.
Γνωρίζουν επίσης ΟΛΟΙ οι Ελληνες ότι το κατά νοικοκυριό δηλούμενο εισόδημα είναι μόλις 40% του συνολικού.
Αυτό που πλησιάζει στην πραγματικότητα είναι πως ένα ποσοστό γύρω στο 12-15% είναι πράγματι στο όριο της φτώχειας, αλλά η πλειοψηφία αυτών είναι ηλικιωμένα άτομα που έχουν συνήθως δική τους στέγη.
"Για την Ελλάδα ρε γαμώτο"
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κυμαίνεται, ανάλογα με την υπολογιζόμενη βάση των στοιχείων, από 20.000 μέχρι 25.000 ευρώ.Ποσό που κατατάσσει τους Ελληνες ανάμεσα στούς πιό πλούσιους πολίτες του κόσμου.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα αραιοκατοικημένη και σε κάθε κάτοικό της αντιστοιχεί ένας τεράστιος φυσικός χώρος.Χερσόνησος,νησιά,Αιγαίο,Ιόνιο,Κρητικό,θάλασσα μέχρι και τη Κύπρο μας δίνουν ένα κατα κεφαλήν φυσικό χώρο(του εναερίου χώρου συμπεριλαμβανομένου)που ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά,μας δίνει μια πρωτειά στο κόσμο.
Η Ελλάδα,χάριν του τεράστιου μεγέθους του πολιτισμού της είναι μιά παγκόσμια πολιτιστική αυτοκρατορία.Και ΄χάριν του πολιτισμού της εμείς οι Νεοέλληνες όπου και να ταξιδέψουμε στο κόσμο έχουμε γνωστή και ισχυρή ταυτότητα.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στο κόσμο και η δέκατη(;) τουριστική.
Η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά και θεσμικά στην Ευρώπη,σε μια Ηπειροχώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή σ'όλο το κόσμο.
Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και δημοκρατική χώρα με ισχυρή παρουσία στην περιφέρειά της.
ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΩΝ ΑΛΛΩΝ,ΑΝ ΕΚΦΩΝΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ.
E tote paidia me toses proties eimaste OK, kleiste kai to blog na pame oloi spitia mas
ReplyDeleteΖήτωσαν οι Ελληνες,που ΔΕΝ πνίγονται ΠΟΤΕ στα βαθειά.
ReplyDeleteΖήτωσαν οι Ελληνες,που πνίγονται ΠΑΝΤΑ σε μια κουταλιά νερό.
Ε! Δεν είμαστε ωραίοι!!!
Το δράμα μας,ω λαού,είναι ότι δεν τα πάμε καθόλου τα ρηχά.Πνιγόμαστε.Μας αρέσουν τα βαθειά,μας αρέσουν τα Επη.
ReplyDeleteΓι'αυτό και κάτι πολιτικές των "ηπιων προσαρμαγών" μας αποκοιμίζουν,μας αποχαυνώνουν.Εμείς θέλουμε ένταση ,θέλουμε πάθος.Αυτή είναι η γοητεία μας.Αυτή η τραγικότητά μας.Μ'αυτά μεγαλουργούμε.
@ Anonymous
ReplyDelete@ Komfoukios
ΓΡΑΦΕΙΣ:
Xairomai pou diafereis apo tous ypoloipous, kai an kai nomizo pos eisai i eksairesi ston kanona, den ennoousa tipota apo ta parapano se prosopiko epipedo.
ΑΠΑΝΤΩ:
Το αν υπάρχουν 10,000 (1:1,000) ή 100,000 (1:100) ή τέλος 1,000,000 (1:10) Ελληνες σ' αυτήν την κατηγορία ουδείς γνωρίζει και οι εικασίες δεν αρμόζουν.
ΓΡΑΦΕΙΣ:
"ΤΟ άδικον ΟΥΚ ευλογείται." einai kata ti gnomi mou ena enaysma to opoio basizetai sti moirolatria, oxi stin gnisia anthropini ithiki. Simera ayti i "mpogia" den pernaei giati i thriskeia den exei to idio baros stin koinonia pou eixe
kapote.
ΑΠΑΝΤΩ:
Κάνεις λάθος. Η πίστη στην αρχή "Το άδικον ΟΥΚ ευλογείται" ΔΕΝ αποκλείει την δημιουργική -"επιθετική" (pro-active) αντιμετώπιση της ζωής, ούτε η τελευταία την πρώτη (δεν αποκλείνονται αμοιβαίως), με άλλα λόγια ΔΕΝ είναι εκ της φύσεώς της μοιρολατρική.
Προσωπικά, όταν οι άλλοι βλάπτουν τα συμφέροντά μου και αφού η Ελλάδα είναι Κατά Νόμον Πολιτεία, στρέφομαι εναντίον τους δια της θεσμικής οδού. Αυτή δε την στιγμή προετοιμάζεται και αγωγή [Κομφούκιος contre Grece] στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω ΜΗ εφαρμογής υπό της εκτελεστικής εξουσίας της Ελλάδος των Νόμων περί θορύβου [και, φυσικά, θα κερδίσω διότι η ΕΕ είναι αμείλικτη επί του θέματος] και θα πληρώσει η Ελλάδα μερικά εκατομ. ευρώ για να μάθει διά του εξαναγκασμού να σέβεται την Συνθήκη των Ανθρτωπίνων Δικαιωμάτων, κεντρικό μεταξύ των οποίων είναι ΚΑΙ το Δικαίωμα στην Ησυχία.
Το αν μιά αρχή έχει και βιβλικό χαρακτήρα και προέλευση δεν την κάνει demode' ή passe'. Στην αρχή αυτή, άλλωστε, πίστευε ΚΑΙ ο Μαρξ (εμμέσως) ΚΑΙ ο Ιησούς Χριστός πού ήταν ο πρώτος [και τελευταίος, κατά την μάνα μου] πραγματικός σοσιαλιστής.
Το "Το άδικον ουκ ευλογείται" βασίζεται IN TOTO στον συνδυασμό
1) της γνήσιας ανθρώπινης ηθικής ΚΑΙ
2) της Πλατωνικής Αρχής περί Αγαθού
An sou elegan na xamogelas me tin kardia sou mikros, ekanan poly kala kala, kai makari oloi oi goneis na eprattan etsi. Kalo tha itan episis na sou eksigousan oi goneis sou giati sou lene na xamogelas.
Ευτυχώς οι γονείς μου το σκέφθηκαν ΠΡΙΝ από σένα και μου εξήγησαν σε βάθος ΚΑΙ εύρος ΓΙΑΤΙ το "φιλείν άνθρωπον" και η αισοδοξία είναι πυλώνες της ζωής.
ΓΡΑΦΕΙΣ:
Otan eipa prin oti i meiopsifia mono skeftetai kai den prattei, ennoousa pos den prattei tipota perissotero apo to na ekfrazetai mesa se ena blog. Polys kosmos skeftetai, alla eksakolouthei na koitaei ton eayto tou. An den yparksei kinitopoiisi apo tous ligous skeptomenous i allagi tha erthei meta apo 4 aiones giati o perissoteros kosmos simera thelei poly ksypnitiri gia na ksypnisei."
ΑΠΑΝΤΩ:
Δεν χρειάζεται ΚΑΜΜΙΑ κινητοποίηση παρά ένα ΜΟΝΟ πράγμα. Να είναι ο κάθε πολίτης ΕΝΑΡΕΤΟΣ σε κάθε στιγμή της καθημερινής του ζωής, δλδ να είναι ΗΓΕΤΗΣ. Τίποτ' άλλο δεν χρειάζεται
October 25, 2007 3:31 PM
Ο/Η parmenides είπε...
ReplyDelete"Για την Ελλάδα ρε γαμώτο"
OXI Παρμενίδη μου
Οπως θάλεγαν οι Ελληνες ναζιστές-skin heads, αλαλάζοντα κτήνη του ποδοσφαίρου,
"Για την Σημαία μας και την ---τσα του Ελληνα, ρε γαμώτο"
@ anoymos
ReplyDeleteείπες
To thema einai na kanoume ena ousiastiko assessment tis katastasis alla na min meinoume ekei, na proteinoume ousiastikes kai xeiropiastes lyseis gia ta problimata mas.
Ναι εμείς προσπαθούμε σιγά σιγά να δομήσουμε θέσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Να φτιάξουμε δηλαδή μια Ατζέντα G700. Είναι στη δεξιά στήλη του blog κάτω από τον ομώνυμο τίτλο.
@ anonymos
ReplyDeleteείπες
Min ksexname pos o pessimismos einai apotelesma antikeimenikis aytokritikis kyrios tou synolou alla kai tou kathena ksexorista.
Μ' αυτό δε συμφωνούμε απόλυτα. Όπως λέει κι ο Richard Layard στο βιβλίο του Happiness η δυστυχία και η μιζέρια σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με συγκεκριμένες πτυχές της κοινωνίας της αφθονίας.
Επίσης σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια της κοινωνικής απαισιοδοξίας είναι διαχρονική πρακτική της αριστεράς.
Υπενθυμίζουμε το κλασσικό σοσιαλιστικό σλόγκαν "απαισιοδοξία της σκέψης αισιοδοξία της θέλησης" το οποίο κατέκρινε ο Ralph Miliband sto 25o επετειακό τεύχος του New Left Review το 1985 ως αδιέξοδο.
@ parmenidis,
ReplyDeleteΑς είναι καλά η "χαρτοπετσέτα" του Τσόρτσιλ φίλε μου...
Προσωπικά το παραπάνω το εμπέδωσα βιωματικά όταν ταξίδεψα σε μια φτωχή χώρα της Α. Ευρώπης, και είδα την τεράστια διαφορά στο επίπεδο διαβίωσης.
Παρόλα αυτά πρέπει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα όπως είναι η Ελλάδα να τονίζονται έστω και με μια δόση υπερβολής τα όποια μειονεκτήματα ώστε να εντοπίζονται και να διορθώνονται άμεσα. Δεν νομίζω αυτό να είναι πεσιμισμός και γκρίνια.
Θέλω η χώρα μου να εμπνέει σιγουριά, όραμα, ασφάλεια, δικαιοσύνη, να δίνει σε εμάς τους νέους όλες τις δυνατές ευκαιρίες και όλα τα κατάλληλα εφόδια ώστε να ξεδιπλώνουμε τα ταλέντα και τις αρετές μας, για το καλό της χώρας και το δικό μας.
Δεν είναι πεσιμισμός (η αλήθεια πονάει) το ότι η χώρα μου είναι de facto χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, κι όποιος θέλει ας υποστηρίξει το αντίθετο!
Είναι γκρίνια ότι μια ολόκληρη γενια τίθεται οικονομικά στο περιθώριο γιατί οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν επειηκώς κατώτεροι των περιστάσεων σε όλες τις περιπτώσεις; Και μπορεί το φαινόμενο της γενιάς μας να είναι υπερεθνικό, αλλά οι ευθύνες της ολιγωρίας παραμένουν!
Είναι πεσιμισμός να φωνάζω και να λέω πως το υπάρχον εθνικό πολιτικό κεφάλαιο (πλην ελαχίστον φωτεινών εξαιρέσεων) δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος των ευθυνών του;
Στο κάτω-κάτω μέσα στον καπιταλισμό μάθαμε να μετράμε μόνο τα σχετικά κέρδη. Μετριόμαστε και ζυγίζουμε σε σχέση με όλους τους άλλους, και όχι με τη θέση που βρισκόμασταν εμείς πριν από 30 χρόνια.
Και επειδή έγινε αναφορά στον εθνικό εναέριο χώρο, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο μόνο, έχασε περίπου 100 εκατ. ευρώ από διαφυγόντα κέρδη αεροπορικών τελών διέλευσης.
Για την Ελλάδα ρε γαμώτο, αυτό λέω και γω...
H ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ReplyDeleteΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ
και ο
ΧΥΔΑΙΟΣ ΛΑΟΣ
1. Ακυρώνοντας, συμβολικά, την ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ο Αδόλφος Καρατζαφέρης έφθασε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου 10 λεπτά μετά τον Πρωθυπουργό και 15 λεπτά μετά τον Αρχηγό της Μείζονος Αντοπολίτευσης!!!!!!!!!!!!!!!
2. Τα τσόκαρα χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό όταν μπήκε με την λαίκάντζα σύζυγό του στον Ναό.
Οι κάφροι ΔΕΝ γνωρίζουν ΟΤΙ στο ΟΙΚΟ του ΘΕΟΥ δεν επιτρέπονται τα χειροκροτήματα και ο ΜΟΝΟΣ που δοξάζεται είναι ο Θεός.
Την ΑΘΛΙΑ συνήθεια των χειροκροτημάτων έχει εισαγάγει ο αρχηγός της Ελληνικής Πορνογραφίας Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΕΝΑΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΛΑΟΣ
@ Komfoukios
ReplyDelete"Το αν υπάρχουν 10,000 (1:1,000) ή 100,000 (1:100) ή τέλος 1,000,000 (1:10) Ελληνες σ' αυτήν την κατηγορία ουδείς γνωρίζει και οι εικασίες δεν αρμόζουν."
Gnorizoume tora oti yparxei toulaxiston enas.
"Κάνεις λάθος. Η πίστη στην αρχή "Το άδικον ΟΥΚ ευλογείται" ΔΕΝ αποκλείει την δημιουργική -"επιθετική" (pro-active) αντιμετώπιση της ζωής, ούτε η τελευταία την πρώτη (δεν αποκλείνονται αμοιβαίως), με άλλα λόγια ΔΕΝ είναι εκ της φύσεώς της μοιρολατρική."
Symfono alla den ennoousa ayto. Ennoousa pos i pro-active (to epithetiki de mou aresei katholou kai diaferei ap'to pro-active)stasi zois otan ypokineitai apo tin "eylogia" einai moirolatriki eks orismou. Apo poion den eylogeitai to adiko? Yparxoun kai alloi tropoi na didakseis ena paidi na einai pro-active sti zoi tou.
"Δεν χρειάζεται ΚΑΜΜΙΑ κινητοποίηση παρά ένα ΜΟΝΟ πράγμα. Να είναι ο κάθε πολίτης ΕΝΑΡΕΤΟΣ σε κάθε στιγμή της καθημερινής του ζωής, δλδ να είναι ΗΓΕΤΗΣ. Τίποτ' άλλο δεν χρειάζεται."
Einai san na les pos gia na einai i Ellada dynati xora, den xreiazetai tipota allo apto...na einai i Ellada dynati xora.
Blepeis pollous enaretous igetes gyro sou? Me erga polla epiteyxthikan, me logia omos tipota. Gia na ginei o kathenas igetis prepei kapoioi idi yparxontes igetes na tous kathodigisoun. Oi simerinoi igetes kanoun ta panta, ektos apo ayto. Oles oi megales diekdikiseis stin istoria ksekinisan men san filosofikes idees, alla se kapoio simeio ylopoiithikan emprakta, polles fores me thysies. Tipota de ginetai apo to tipota.
AΚΥΡΩΝΕΙΣ με όσα λες την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του καθένα μας.
ReplyDeleteΗγέτης είναι και ΜΠΟΡΕΙ να είναι κάθε πολίτης με την αψογη συμπεριφορά του.
Τους βερμπαλισμούς αυτούς και τις εκλογικεύσεις ΟΧΙ σε μένα, αλλά στα λαμόγια.
ΑΡΚΕΤΑ!
"AΚΥΡΩΝΕΙΣ με όσα λες την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του καθένα μας.
ReplyDeleteΗγέτης είναι και ΜΠΟΡΕΙ να είναι κάθε πολίτης με την αψογη συμπεριφορά του.
Τους βερμπαλισμούς αυτούς και τις εκλογικεύσεις ΟΧΙ σε μένα, αλλά στα λαμόγια.
ΑΡΚΕΤΑ!"
Ego den akyrono kamia eythyni, aploustata tis akyronoun aytoi pou den tis analambanoun. Poly apla ayto pou leo einai pos an de ginei kati gia ayto, tipota den tha allaksei. Kai min arpazesai, syzitisi kanoume.
@ G700
ReplyDeleteΓια όσους διαβάζουν γαλλικά προτείνουμε το Sortir du pessimisme social : Essai sur l'identité de la gauche.
October 25, 2007 8:02 PM
Και εμείς προτείνουμε γιά όσους διαβάζουν γαλλικά το
Entrer dans l' optimisme Fofial: Essai sur l' identite' du PArti SOcialiste du Kurdistan
Vaggelas
ReplyDeleteΗ Ελλάδα και μεγάλη είναι(απο Κέρκυρα μέχρι Κύπρο,από Διδυμότειχο μέχρι Γαύδο,μισή Μεσόγειος σχεδόν) και δημοκρατική είναι και ελεύθερη είναι και σε καμμιά χαρτοπετσέτα δεν χωράει.
Εχει συμμαχίες(ΕΕ και ΝΑΤΟ)στις οποίες ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ παραμένει γιατί είναι οι μοναδικές που ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ την ανεξαρτησία της.
Και για όσους διαβάζουν γκαλιαγκδά συστήνω το: "κρά-κρά-κρά,το διωκτικό παραλήρημα του Κομφούκιου".
ReplyDeleteΛοιπόν μια που πολύ σωστά πρότεινε ο Γ700 να προτείνουμε και κάποια λύση, θα ήθελα όμως να φέρω το παράδειγμα του Φορντ ο οποίος κάπου αδικήθηκε στο παραπάνω κείμενο.
ReplyDeleteΟ Φόρντ κάθε άλλο παρά υπεύθυνος ήταν για το ό,τι περιγράφηκε αργότερα ως Φορντισμός. Η ιδέα του ήταν θεϊκιά. Τα αυτοκίνητα μέχρι τότε ήταν υπερπολυτέλεια και οι μόνοι λαϊκοί που τα οδηγούσαν ήταν οι σωφεράτζες των καπιτάλων. Με την αλλαγή τρόπου παραγωγής μπορούσε να επιτύχει τεράστια μείωση τιμών ώστε και ένας μέσος εργαζόμενος με το μισθό ενός ή δύο ετών να μπορεί να το αγοράσει (μια ολοένα και πιο λογική επένδυση σε μια χώρα τεραστίων αποστάσεων).
Το πρόβλημα ο Φορντ το ήξερε. Ο νέος τρόπος δουλειάς θα έκανε τους τεχνίτες με μεράκι, ανειδίκευτους εργαζόμενους και τη δουλειά τους αφόρητα βαρετή και άρα ψυχολογικά κουραστική. Έτσι θεωρούσε ότι έπρεπε να βοηθήσει ψυχολογικά τον εργαζόμενο και ο μόνος σίγουρος τρόπος ήταν ένας βελτιωμένος μισθός. Οι εργαζόμενοι του πληρώνονταν εκείνη την εποχή μαξιμουμ 2 δολλάρια μεροκάματο (και δεν ήταν και ο κατώτατος μισθός - άλλοι βιομήχανοι έδιναν και 1,5) και θα ήθελαν σίγουρα μια γεναία αύξηση στα 3 ευρώ, φυσικά σε 8ωρο.
Το ακούσανε αυτό οι λογιστές του και άρχισαν να φωνάζουν "μα θα μπούμε μέσα", το πολύ δώσε 2,5 και μη τους μιλάς για 8ωρα πολύ πολύ. Ο Φόρντ καταλάβαινε πως για την παραγωγή το 8ωρο ήταν ό,τι έπρεπε αλλά ενώ επίσης έβρισκε τις απαιτήσεις των εργατών του λογικές - θεωρούσε τους λογιστές υπερβολικούς και ότι χάνανε την όλη εικόνα. Το όραμά του ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα κοινά λογιστικά. Με πρόχειρους δικούς του υπολογισμούς πήρε μια απόφαση και βγαίνει σε σύσκεψη και σκάει τη βόμβα: Μίνιμουμ μισθός 5 δολλάρια για τον ανιδείκευτο και μένουν όλοι κάγκελο!!!
Το τι έγινε μετά δεν μπορείτε να το φανταστείτε - πεταχτήκαν όλα τα συνδικάτα εργαζομένων απανταχού της Αμερικής και ζητούσαν 6ωρο τη μέρα με 5 δολλάρια την ώρα και την άμεση είσοδο όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα τους. Μάλιστα προκάλεσαν τέτοιο πρόβλημα που ο Φορντ αναγκάστηκε να ελέγχει τα φρονήματα των εργατών του και να δίνει τον φανταστικό μισθό των 5 δολλαρίων μόνο σε όσους δεν ελκύονταν από τα γκαρίσματα των συνδικαλιστών.
Τι είχε γίνει; ΕΝΟΕΙΤΑΙ πως οι συνδικαλιστές ήταν όργανα των καπιτάλων όπως και ΟΛΟΙ οι εργατοπατέρες, κομμουνιστοσοσιαλιστοαγωνιστές και ψευδοπροοδευτικοι και δε συμμαζεύεται. Οι τραπεζίτες απανταχού της Αμερικής τρομάξανε με αυτά που πήγαινε να κάνει ο Φορτν και νιώθανε ότι θα 'χαλούσε την πιάτσα' - έτσι του φορτώσανε ένα σώρο τεχνητά προβλήματα ώστε να μη μπορέσει να επιτύχει πλήρως αυτό που ήθελε. Γιατί η φιλοσοφία του Φορντ ήταν: Να παράγει περισσότερα προϊόντα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, με τη φτηνότερη δυνατή τελική τιμή πώλησης, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους, πληρώνοντάς τους το δυνατόν τους μεγαλύτερους μισθούς. Οι τραπεζιτοκαπιτάλες συμφωνούσαν σε όλο αυτό με τη διαφορά ότι την τελευταία παρατήρηση τη θέλαν αντεστραμμένη. Για αυτό βάλανε τα φερέφωνά τους τους συνδικαλιστές υποτίθεται αριστερους να αναλάβουν δράση.
Λοιπόν έφερα το παράδειγμα του Φορντ για να σας αποδείξω το πόσο ελεγχόμενα είναι όλα και το γεγονός ότι εάν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση εν έτη 2007 και μετά από έναν αιώνα από αυτές τις ιστορίες αλλά βέβαια και - πιο κοντινό παράδειγμα - το τι έγινε εδω Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια - ότι αγώνες και θυσίες και κινήματα και φρονήματα θα αλλάξουν κάτι ΕΪΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ.
ReplyDeleteΤο κλειδί για την αλλαγή είναι πάντα το τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Το τι πρέπει να κάνει ειναι προφανές.
"Το κλειδί για την αλλαγή είναι πάντα το τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Το τι πρέπει να κάνει ειναι προφανές."
ReplyDelete"Mia allagi prepei na einai riziki kai na ksekinisei apo mikro-koinoniko epipedo gia na ftasei sto makro-koinoniko."
Mipos leme to idio pragma?
Οι προτάσεις είναι άφθονες και πολλά από αυτά τα ξέρετε, είναι απλά. Θα πω κάποια με μπερδεμένη σειρά, μερικά λογικά μερικά ακόμα και χαζά αλλά όλα δουλεύουν.
ReplyDelete1) Να γίνουμε οι μάγκες στο χώρο εργασίας.
Με κάθε σεβασμό στο όποιο αφεντικό, με τα 600 και τα 700 που δεχόμαστε από ανάγκη να δουλεύουμε μαξιμουμ το 8ωρο (και σπίτι να ψάχνουμε αμέσως για αλλού και όταν βρούμε να του το σκάσουμε στη μούρη: καλός χρυσός και άγιος αλλά μάγκα μου και άυξηση 20% να με κάνεις από τα 600 πάλι δεν παλεύεται). Σε μισθούς στα 600 και 700 ΠΟΤΕ υπερωρίες, ποτέ χάρες και ποτέ θελήματα. Επίσης ΠΟΤΕ αγορές ή μετακινήσεις για τη δουλειά με την τσέπη σας και μετά με τους λογαριασμούς να τρέχετε να τα πάρετε πίσω - εάν σας θέλει ευέλικτους να σας σκάει από πριν το τάληρο και να του δίνετε τα ρέστα.
Από την άλλη όταν μας δίνουν ένα σωστό μισθό (πχ. και μη το γελάσετε για μένα ένας πρώτος μισθός πχ. μηχανικού - τεχνικού πρέπει να είναι στα 1000 ευρώ) θα πρέπει να αποδυκνύουμε ότι το αξίζουμε μέσα στο 8ωρό μας και να μην γλυκαινόμαστε και να φουσκώνουμε χωρίς αιτία. Επίσης ακόμα και όταν παίρνουμε με βύσμα την καλή τη δουλειά (όλα στο παιχνίδι είναι) να σεβόμαστε το πόστο που πήραμε κάνοντας πραγματική δουλειά και όχι παίζοντας τα αρχιμύδια μας κάνοντας δύσκολη τη ζωή των άλλων.
1) Να ξαναγίνουμε αλάνια της αγοράς
Σταματήστε αυτή την τυφλή κοπαδοποίηση στις καταναλωτικές μας συμπεριφορές. Επιβραβευσετε την ποιότητα αλλά στη λογική τιμή και κυνηγίστε τις ευκαιρίες. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια όσο καλο και αν είναι δεν νοείται να πωλείται 100 ευρώ με κόστος παραγωγής 1 ευρώ (γιατί τόσο είναι!!!!). Έαν τζην πάνω από 50 ευρώ όταν είσαι Γ700 δεν είναι κλέψιμο είναι αμαρτία - εγώ τα δικά μου τα παίρνω μεταξύ 10 και 25 ευρώ εδώ Ευρώπη ακόμα και όταν πληρώνομαι πάνω από 4ΧΓ700.
3) Να μην είστε θύματα/γλαμουροθύματα.
Πήρε ο συγγενής σας καινούργια BMW τζιπ και νιώθετε ο φτωχός συγγενής - μάλιστα σκέφτεστε να πουλήσετε το χωραφάκι κληρονομιά για ένα χαζοτζηπ. Το αυτοκίνητο είναι λαμαρίνα που στα 5 χρόνια χάνει τη μισή αξία (και δεν υπάρχει πιο κιτς από κάγκουρα που ηθελημένα προσπαθεί πουλάει μούρη με αυτοκίνητο πολυτελείας μεταξυ 5 και 10 ετών παλιό). Σας προτείνω να πάρετε μια παλιά Μερσεντες ντήζελ 20-25 ετών να την κάνετε μια μετατροπή και να την κινείτε με τα καμμένα λάδια του γυράδικου της γειτονιάς που θα καθαρίζετε με μεθανόλη στο σπίτι (να μια μαγκιά για παράδειγμα - αντί να παίζετε τάβλι στο καφέ κάντε κάτι πιο παραγωγικό έστω μια φορά τη βδομάδα). Έτσι θα βγείτε και πιο μάγκας και θα κάνετε να νιώσει το γκλαμουροθύμα και λίγο μαλάκας - όσο πλούσιος και αν είσαι (και όσοι τα φυσάνε είναι και τσίφτοι σε ότι δεν δίνει πρεστιζ) όταν πληρώνεις το Αθήνα Πάτρα 200 ευρώ βενζίνη πονάει.
3) Ποτέ να μη δίνετε λεφτά για ανούσια πράγματα όπως η διασκέδαση. Ντάξη Έλληνες είμαστε και είμαστε εξωστρεφείς. Έπρεπε να πάτε σκυλάδικο μια βραδια, οκ καλή σας διασκέδαση. Όμως παρκάρετε απέξω και μην πάρετε τραπέζι στα 50 ευρώ μίνιμουμ - νέοι άνθρωποι είστε, άλλωστε το κάνετε στο κλαμπ, πάντε στο μπαρ και πληρώστε 20 ευρώ είσοδο μόνο με το ποτό - και πάλι είναι πολλά για έναν Γ700, αλλά άντε πες στο σκυλάδικο σου έχουν και μπάντα πολυμελή, δεν είναι φθηνό το θέαμα. Στο κλαμπ που πληρώνουν μόνο το ντιτζέη και 2-3 μπαργκόμενες, ποτέ άνω των 10 ευρώ είσοδο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο όταν είσαι 18-26 (και για πολλούς και πιο άνω) να πεις στην παρέα σου "πάντε εσείς εκεί, εγώ θα τη βγάλω με κιθάρα στη Ναυαρίνου" αλλά εάν κάναμε κατα 20% έναν τέτοιο έλεγχο να δείτε πως θα έπεφταν οι τιμές και για πότε θα εμφανίζονταν εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης πιο φτηνοί. Άμα ένα μέρος κοστίζει παραπάνω άστο για αυτούς που τα χουν, άλλωστε οι γκόμενες που θα γνωρίσετε εκεί μέσα θα περιμένουν 'πολλά' από εσας και με Γ700 δεν γίνεται - μα και να τα είχατε και πάλι πια γκόμενα τέτοιου είδους αξίζει τόσο; Μην είστε θύματα λοιπόν. Αντίστοιχο για τις κοπέλες θύματα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως το 'ρηλάξ μην κάνετε όνειρα, βγάλτε την πιο απλά'. Επίσης, κρατήστε το μακιγιάζ και τη σούπερ εμφάνιση για μια σούπερ βραδιά και όχι για το βροχερό μουντό φθινοπωρινό Δευτεριάτικο πρωινό στη σχολή (οδοντιατρικής) ή στο γραφείο (εταιρίας μεταφορών). Οι μπογιές κοστίζουν, δεν είναι για φαγητό.
Πολλά από τα παραπάνω είναι έξυπνα, άλλα είναι πραγματικά χαζά όμως να ξέρετε από κάτι τέτοιες συμπεριφορές είναι που επηρεάζεται και η αγορά. Προπάντον το σημαντικό είναι όπου πάμε και ότι κάνουμε να νιώθουμε εμείς οι μάγκες - μην τα σκάμε (τα λεφτά μας, την ώρα μας, τις δυνάμεις μας) χωρίς σοβαρό αντίκρυσμα.
"Το κλειδί για την αλλαγή είναι πάντα το τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή. Το τι πρέπει να κάνει ειναι προφανές."
ReplyDeleteΣωστο (ακουγεται) αυτο... Μακαρι και να γινοταν! Διοτι το τι κανει ο Α στην προσωπικη του ζωη μπορει να μην συμφερει τον Β ή τον Γ ή τον Δ... Και αντε μετα να τους βαλεις ολους αυτους να συμφωνησουν, ΚΥΡΙΩΣ αν ειναι Ελληνες... Εχετε δει και εσεις χιλιαδες ανθρωπους οι οποιοι απλα δεν ενδιαφερονται επειδη δεν εχουν το χρονο, το σθενος, την καταλληλη πληροφορια, το συμφερον κλπ να ενδιαφερθουν. Για αυτο χρειαζεται Ηγεσια και ειναι σχεδον αδυνατο ο ανθρωπος απο μονος του να καταφερει κατι απεναντι σε οργανωμενες κλικες και συμφεροντα... Αν εχετε εσεις (που τα υποστηριζεται αυτα) κανενα μαγικο χαπι, ριξτε το στο νερο της Ελλαδας να το πιουμε ολοι και ως δια μαγειας να αλλαξουμε...
Ανώνυμε ναι λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα - δεν είχα διαβάσει το δικό σου σχόλιο.
ReplyDeleteΣορρυ για την πολυλογία παραπάνω, αυτόν τον καιρό στη δουλειά αυτή είμαι χαλαρός σε χαζά επίπεδα (θέμα άλλων εδώ στη δουλειά και όχι επιλογή μου!) και είμαι όλη μέρα στο πι-σι και ψάχνω την επόμενη δουλειά.
Σκάσε και ψάχνε θα μου πει κάποιος... ναι οκ, 10 λεπτάκια κειμενάκι στα διαλείματα μου είναι ευχάριστο, άλλωστε που και που διαβάζω κάτι ενδιαφέρον εδω.
1. Στο παραπανω σχολιο μου διορθωνω: υποστηριζετε
ReplyDelete2. Αν εγω (πχ) βγω για μια μερα στην μικρη μου (επαρχιακη) πολη και συμπεριφερθω ως Ευρωπαιος ή τελος παντων ως 100% ευσυνειδητος και ευγενικος πολιτης, θα χλευαστω, θα με κατα-κλεψουν, θα με δαχτυλοδειχνουν και μπορει να φαω και ξυλο... Σοβαρα μιλαω...
Ulis, ωραια και σωστα ολα αυτα που λες... Δεν διαβασα ολο το μεγαλο σου post διοτι σε λιγο πρεπει να παω στο ανουσιο Δημοσιο ΙΕΚ της πλακας που παρακολουθω αυτη την περιοδο και ετσι βιαζομαι... Και στο Πανεπιστημιο να πηγαινα καλυτερα θα ηταν? Θα με πληρωνε κανεις εδω χαμου?? Μαλλον οχι... Οποτε , φευγω παω τωρα... Οταν θα γυρισω το βραδακι ελπιζω καποιος να εχει το μαγικο χαπι που θα κανει συνειδηση οσα λες εσυ με απλα λογια (και εχουν πει αλλοι με πολυπλοκα λογια) σε ΟΛΟΥΣ εμας :) Αλλιως? Νομοι, κρατος, Ηγεσιες κλπ κλπ κλπ αν θελετε να αλλαξει κατι...
ReplyDeleteΗγεσία σίγουρα χρειάζεται για θέματα όπως για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για το ασφαλιστικό κτλπ.
ReplyDeleteΌμως τι να σου κάνει και η πιο φωτισμένη ηγεσία (που δεν υπήρξε ποτέ) όταν εσύ αποδέχεσαι το μαύρο 10ωρο στα 600 ευρώ χαλώντας την πιάτσα για τους άλλους που δεν το αποδέχονται. Και τι μπορεί να γίνει όταν αποδέχεσαι να τα δώσεις όλα για να γίνει μια δουλειά πληρώνοντας από την τσέπη σου και μετά να ζητάς στο τέλος του μήνα την αποζημίωση με τους λογαριασμούς (και αυτό το έχω κάνει ο πανύβλακας - βέβαια σε δουλειά με σούπερ μισθό - και είδα το 'ευχαριστώ' στην τελική). Και τι μπορεί να γίνει όταν εσύ αγοράζεις το δήθεν ποιοτικό τζην στα 60 ευρώ γιατί είναι από το τάδε μαγαζί, βοηθώντας έτσι το μαγαζί να πηγαίνει καλά και να δίνει ιδέες σε άλλα μαγαζιά να πουλούν με τον ίδιο τρόπο ενισχύοντας την τάση για ακριβές τιμές σε κάτι που θα έπρεπε να κοστίζει το πολύ το 1/3 - προσωπικά εδώ Ευρώπη βρίσκω γαμάτα τζηνάκια στα 20 ευρώ όταν ο μέσος μισθός των εργαζομένων εδώ πάει σίγουρα πάνω από 1500Ε ενώ το μέσο ενοίκιο του μαγαζιού και οι μισθοί των πωλητριών είναι παραπάνω από ότι στην Ελλάδα (και αυτό ακόμα και σε μικρές πόλεις που η πελατεία είναι ίδια και μικρότερη από ότι σε μια μεγάλη πόλη στην Ελλάδα).
Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Δεν είναι όλα θέμα μόνο της ηγεσίας. Η μεγαλύτερη ευθύνη της ηγεσίας είναι σιγουρα η ατιμωρισία της οικονομικής παραβατικότητας.
Καταλαβαινω τι εννοεις Ulis αλλα δεν εχω χρονο τωρα να απαντησω οπως θελω...
ReplyDeleteΤα 600-700 αν τα απορριψω εγω θα τα δεχτουν αλλοι 10 οποτε το αφεντικο ποσως το ενδιαφερει... Για αυτο θελει: ή μαγικο χαπι για να συμφωνησουμε και οι 10 ή εφαρμογη του νομου ωστε το αφεντικο να μην μπορει να δωσει σε κανεναν 600-700... Ισως αυτο που λεω να μην εχει λεφτα η Ελλαδα να το κανει. Αλλα μην περιμενετε 10-100-1000 ή 1.000.000 ατομα να συμφωνησουν απο μονα τους σε μια κοινη συμπεριφορα... Μονο για καταστασεις τραγικες υπαρχει ομοψυχια (πιστευω)... Για τα υπολοιπα που αναφερεις? Τα ρουχα την διασκεδαση κλπ? Η Ηγεσια μπορει να ειναι και πνευματικη... δεν το εκφραζω σωστα λογω του οτι βιαζομαι αλλα μιλαω για το παραδειγμα που μπορουν καποιοι να δωσουν... Επειδη ομως ο νεος θα θελησει να ντυθει (οπως και ο συνομιληκος του στο εξωτερικο), το Κρατος οφειλει να ελενξει τον εμπορο που αγοραζω το τζην μου ή τον βενζινα που με κατακλεβει οταν γεμιζω το μηχανανακι... Και σε καποιες περιπτωσεις (οπως στην μικρη μας πολη) δεν εχεις και επιλογες...
Ανώνυμε ευχαριστώ που διάβασες τα λεγόμενά μου, είπες λοιπόν:
ReplyDelete"Αν εγω (πχ) βγω για μια μερα στην μικρη μου (επαρχιακη) πολη και συμπεριφερθω ως Ευρωπαιος ή τελος παντων ως 100% ευσυνειδητος και ευγενικος πολιτης, θα χλευαστω, θα με κατα-κλεψουν, θα με δαχτυλοδειχνουν και μπορει να φαω και ξυλο... Σοβαρα μιλαω..."
Το 'κατακλέψουν' δεν το πολυκατάλαβα, δεν πειράζει, αλλά στα υπόλοιπα το έπιασα το νόημα, ξέρω πως είναι έτσι δυστυχώς, και για αυτό και επιμένω ότι "πρέπει να ξαναγίνουμε εμείς οι μάγκες" με την πραγματική έννοια του όρου. Δεν είναι δα και καμια τραγική θυσία στην τελική - θα δεις πως σιγά σιγά και οι άλλοι γύρω σου θα αρχίσουν να αναρωτιούνται και πιθανώς από θύμα να την δεις και αρχηγός. Και δε μιλάω να γίνεις ματζίρης ή λάτρης του χρήματος, δεν είναι αυτό το νόημα στη ζωή, απλά να έχεις εσύ τον έλεγχο και όχι αυτός που σου πουλάει (μεταξωτά....).
είπες επίσης:
"πρεπει να παω στο ανουσιο Δημοσιο ΙΕΚ της πλακας που παρακολουθω αυτη την περιοδο και ετσι βιαζομαι... Και στο Πανεπιστημιο να πηγαινα καλυτερα θα ηταν? Θα με πληρωνε κανεις εδω χαμου??"
Όχι το Πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δε θα σου εγγυηθεί καλυτερα εισοδήματα - το μόνο που θα σου εγγυηθεί είναι παραπάνω χρόνια σπουδών (και όχι απαραίτητα πιο ποιοτικών) άρα και έξοδα. Ανούσιο το ΙΕΚ λόγω του αντικειμένου της σχολής σου; Η λόγω του ποιοτικού επιπέδου της σχολής. Όπως και να έχει και εφόσον δεν έχεις ακόμα κάποια καλή ιδέα για δουλειά (κάπου αλλού ή δική σου) κάνεις πολύ καλά που παρακολουθείς τακτικά τα μαθήματα γιατί στην τελική να το πιστευεις αυτό, η κάθε γνώση είναι κέρδος.
Στην παιδεία επίσης θα ήταν καλό, από τη μία πλευρά να προσσεγγίσουμε τον κόσμο της εργασίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά ταυτοχρόνως να αποδεσμεύσουμε το άγχος του φοιτητή να ψάξει δουλειά μόνο στο συγκεκριμένο αντικείμενό του. Εάν βρείτε δουλειά σε άλλο αντικείμενο - ή ακόμα καλύτερα, εάν κάνετε δική σας δουλειά - σε καμία περίπτωση οι σπουδές σας δεν θα πάνε χαμένες - θα σας βοηθάνε πάντα στο πως θα κινείστε με έμμεσο τρόπο, τρόπο που δεν θα αντιλαμβάνεστε άμεσα.
Όσο για μια πρόταση μαγική για το βράδι, για κλείσω και εγώ από εδώ πάρε τα 2 παρακάτω:
I tileorasi kai ta media genikotera einai ena allo megalo meros tou karkinou mas. I TV stin Ellada einai o orismos tou ekseftelysmou tis anthropinis noimosynis. Mporei na akougetai san apoythegma apo to stoma anarxikou, alla dystyxos etsi einai. Toses diafimiseis pouthena ston kosmo den exo dei. Pare ayto, pare to allo, prosfores, ekptoseis. Oles aytes oi etairies einai toso lyssasmenes na mas ta paroune apo pantou, kai to katafernoun. Gi'ayto oi pistotikes xtypane kokkino.
ReplyDeleteEimaste i moni xora me tile parathyra se tetoio eyros, kai me diafimistika spot kata ti diarkeia deltion eidiseon.
Stin Ellada fainetai, kapoioi poulane kai ti mana tous gia na konomisoun. Den yparxoun ithikoi fragmoi. Trantaxto paradeigma gia ta media einai ta sxolia tou katalipsia-mathiti tis Gravas, pou aneferei oti ta kanalia stis katalipseis erxontai oxi bebaia gia na syzitisoune ta problimata tis paideias, alla gia na mas apospasoun ta apokalyptika videakia me ta orgia ton katalipseon pou kykoforoun apo kinito se kinito. O,ti poulaei kai o,ti apoxaynonei diladi.
2 ιδέες αυτή τη φορά για συλλογική αντίδραση: έχουν νόημα και ίσως βγείτε στα κανάλια.
ReplyDeleteΙδέα1: Βαρεθήκατε τους συναδέλφους σας να κάνουν πορεία για αύξηση της τάξης του 8% (που είναι ένα τίποτα); Βαρεθήκατε τους συμφοιτητές σας να κάνουν διαδήλωση για το Ιράκ, την Παλεστίνη και την Κούβα; Πιστεύετε ότι άλλα τρώνε τον τόπο αυτό; Εάν λοιπόν κινείστε σε ένα χώρο όπου συνυπάρχουν πολλά ατόμα (πχ. σχολή, οργάνωση εργαζομένων κτλπ.) πάρτε όσους μπορείτε από ένα τσούρμο 50-60 άλλων βαρεμένων, δώστε ραντεβού το βράδυ μετά τη δουλειά/σχολή και και κατεβείτε σε ένα γνωστό σημείο με αίτημα την πλήρη ενημέρωση του λαού για το κάθε σκάνδαλο που έχει γίνει την τελευταία 30ετία. Γράψτε τα όλα, μικρά και μεγάλα, από την αγορά του αιώνα και τον Κοσκωτά , το ξεπούλημα του ΟΤΕ, τους Ολυμπιακούς , το χρηματιστήριο μέχρι και τα ομόλογα και το πιο πρόσφατο αυτής της κυβέρνησης ΝΔ. Κάντε και τη σούμα για το πόσα λεφτά φαγώθηκαν και βγάλτε το λογαριασμό.
Ιδέα2. Μαζέψετε πολυκομματική βάση από ΛΑΟΣ ως ΚΚΕ γιατί η μαύρη εργασία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους μεν ή τους δε. Βγείτε στο δρόμο με πλακάρτν και ζητείστε την εφαρμογή ειδικού δικαστηρίου - προέκταση της επιθεώρησης εργασίας το οποίο να επανδρωθεί ανάλογα ανά τη χώρα και να δικάζει χωρίς παρουσία δικηγόρων υποθέσεις καθαρά συμβασιακού χαρακτήρα που αποδεικνύονται απευθείας με την προσκόμιση απλών αποδεικτικών... (δηλαδή όχι σεξουαλική παρενόχληση ή υπερωρία που δεν αποδεικνύεται αλλά πληρωμένη δουλειά χωρίς συμβόλαιο, επιτειδευμένη καθυστέρηση μισθών, ακανόνιστη καταβολή ΙΚΑ)
Φροντίστε επίσης να μην μπλέξετε με συνδικάτα και κομματικές ηγεσίες γιατί θα σας μπλέξουν σε ατέρμονα "κοινωνικό διάλογο". Εάν το κάνετε κάντε το σε στυλ Βιρμανίας, κάθε απόγευμα ραντεβού για ένα μισάωρο (αρκεί) αντί να πάτε για καφέ, μέχρι να σας πάρουν χαμπάρι, προσέξετε γιατί σύντομα θα δείτε να παρεισφρύουν οι γνωστές ομάδες αναρχικών και ακροδεξιών για να τα σπάσουν, απεσταλμένοι φυσικά των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (κλασική στρατηγική). Δεν χρειάζετε να είστε πολλοί, 100-200 άτομα φτάνουν, να δινετε ραντεβού σε διαφορετικά σημεία και να φοράτε κάθε μέρα και από άλλο χάρτινο σηματάκι για να φαίνονται πιοι είναι οι δικοί σας και πιοι είναι οι εντεταλμένοι παρείσακτοι που ήρθαν να τα σπάσουν. Την επόμενη μέρα να διαμαρτυρηθείτε για τις στρατιγικές αυτές και να κάνετε δηλώσεις πάνω σε αυτό.
Προσωπικά βλέπω ευκολότερη την προσωπική αλλαγή από την συλλογική. Αν μη τι άλλο αυτοί που θα κινηθούν συλλογικά όπως παραπάνω θα είναι μεγάλοι μάγκες ακόμα και εαν (το πιθανότερο) αποτύχουν να πείσουν.
Οι καταλήψεις στα σχολεία είναι φαινόμενο χαζό (και το λέω προερχόμενος από την πρώτη γενιά των μεγάλων καταλήψεων).
ReplyDeleteΑν οι μαθητές θέλουν να κάνουν τη διαφορά εάς συνενοηθούν πανελλαδικά να κάνουν κάτι άλλο που θα προκαλέσει σάλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη όπως το να πάνε όλοι οι μαθητές στην Ελλάδα κανονικά στο μάθημα φορόντας μαύρα ρούχα μέχρι να ικανοποιηθεί η βάση των αιτημάτων τους (που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σοβαρή). Έτσι και θα αποδείξουν ότι δεν το κάνουν για το χαβαλέ και την αποχαύνωση, και θα αποδείξουν ότι τα αιτήματά τους είναι ανεξαρτήτως κυβέρνησης, και θα αποδείξουν ότι η νεολαία κάνει δουλειά και περιμένει το ίδιο και από την ηγεσία και φυσικά όταν θα δίνουν συνεντεύξεις στο Μπι μπι σι και στο σι εν εν τότε θα είναι κάπως πιο δύσκολο να αποφύγει η όποια κυβέρνηση το διάλογο.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
ReplyDelete"Το εγχειρίδιον του καλού μάγκα"
by Ulis
"Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη"
by Ηλίας Πετρόπουλος
"Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος"
by Γιάννης Δημαράς
Ulis, I am back~! Να απαντησω τωρα σε καποια απο τα γραφομενα σου...
ReplyDeleteΑρχικα, πανω σε οσα αναφερθηκαν σε εμενα (και για αυτον και μονο τον λογο) οφειλω να διευκρινησω οτι αν και ΜΗ εχων, ΔΕΝ αισθανομαι θυμα σε καμια μια καμια περιπτωση ;) ... Απεχω απο συμπεριφορες τυπου Μαρια Χλιδανεργου, σεβομαι τα λεφτα μου και εχω επαναπροσδιορισει την διασκεδαση και την καταναλωτικη μου συμπεριφορα σε πλαισια που ομοιαζουν αρκετα με τα οσα γραφεις :) Το ΙΕΚ μου το θεωρω ανουσιο (ισως λαθος εκφραση) λογω του επιπεδου και του τροπου που γινεται το μαθημα εκει και σε καμια περιπτωση λογω της ειδικοτητας που εχω επιλεξει. Λαθος επιλογη ειδικοτητας θα σημαινε δικο μου λαθος, και κατι τετοιο εγω δεν το εκαμα. Χαιρομαι παρα πολυ που λογω της ειδικοτητας, αρκει ενα καλο PC, μια καλη συνδεση και ΠΟΛΥ προσωπικη δουλεια για να επιτυχεις ενα (θεωρω) 70% της γνωσης που θα επαιρνες απο μια αξιοπρεπη σχολη του εξωτερικου στον συγκεκριμενο κλαδο. Αυτος ηταν και ο λογος που επελεξα να παω στο ΙΕΚ : οταν ολα (σχεδον)στην εκπαιδευση καποιων ειδικοτητων ειναι do-it-yourself, I can do it at home too!! :) :)
Περαιτερω, διαβασα καποια πραγματα που προτεινεις και παρατηρω αυτο που περιμενα: λες να μαζεψει καποιος 70-80 (!!!) ατομα και να κανει το Α ή το Β, λες ολοι (!!!) οι μαθητες της Ελλαδας να πραξουν το Γ...
Μα...αυτο ειναι το ζητουμενο, αγαπητε Ulis... ΠΩΣ θα πεισω εγω ή εσυ ή ο οποιοσδηποτε μια τοσο μεγαλη ομαδα ανθρωπων να ενεργησουν με ενα Α τροπο? Πως?...?...? Εχουν ολοι τα ιδια ζητουμενα? Τους καινε τα ιδια πραγματα? Αν ναι, κατα ποσο? Και κατα ποσο διαθετουν καποια αλλα χαρακτηριστικα, αγωνιστικα σαν να λεγαμε, ωστε να επιμεινουν στο ζητουμενο
τους?
Θα μπορουσαν να γραψω πολλα και ισως καλυτερα (αλλα εχω και ενα Δημητρη και πρεπει να παω). Η ουσια ειναι μια: Τους πολλους πρεπει καποιος να τους μαζευει! Δεν μαζευονται απο μονοι τους εκτος πια και αν γινει καμια μεγαλη (τεραστια) καταστροφη κλπ κλπ...
Για αυτο και αντι να περιμενουμε απο τους μαθητες να βαλουν ολοι μαυρα, καλυτερα θα ηταν να εχουμε εναν πραγματικα φωτισμενο Υπουργο Παιδειας...
Για αυτο και αντι να προσπαθω εγω να πεισω τους γνωστους μου (και αυτοι τους δικους τους) να ΜΗΝ πιασουμε τις δουλειες των 700 ευρω, καλυτερα θα ηταν να εχουμε εναν φωτισμενο Υπουργο Εργασιας...
Κλπ-κλπ-κλπ... :)
Τελος, λενε πολλοι για την ατομικη ευθυνη...Την ευθυνη του καθενος μας :) Ωραια λογια! Ακουγονται πολυ ωραια... Εγω λεω: α ρε ατυχε ανθρωπε της σημερινης εποχης! ΟΛΑ πρεπει να τα ξερεις, για ΟΛΑ εχεις την ευθυνη, ανθρωπακο μου! Μαθε 1522 πραγματα για να κανεις το PC σου να δουλεψει, γινε λογιστης για να μην σε μαγκωσουν στην Εφορια, δικηγορος για να βρεις το δικιο σου, μηχανικος για να παρεις αμαξι, γιατρος για να γινεις καλα, και κλπ... Εχεις ΕΥΘΥΝΗ ανθρωπακο μιας και ο καθενας κανει ΟΤΙ του καυ....σει :)
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤ....Σ! ΟΧΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ! ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ! ΔΙΚΗ ΣΟΥ! ΑΛΛΑΞΕ!
Ο Ulis προσφέρει με τις απόψεις του μιά πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική θέαση της ζωής με πολύ μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον.Υπερτονίζει
ReplyDeleteομως αυτό που λέμε "προσωπικό δρόμο προς την ευτυχία" που είναι χαρακτηριστικό των εποχών ΑΠΟΥΣΙΑΣ του συλλογικού οράματος και της συλλογικής δράσης.Βέβαια χωρίς αυτά τα συλλογικά εργαλεία κοινωνικές ανατροπές δεν γίνονται, στο βαθμό φυσικά που αυτές ενδιαφέρουν,αν ενδιαφέρουν, το σύστημα θεώρησής του.
Ο ΑΝΑΧΩΡΗΤΙΣΜΟΣ,στον οποίο αναγκαστικά και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί ο προσωπικός δρόμος έχει αποδειχθεί ιστορικά, άρα εμπειρικά,ότι διαλύει τις κοινωνίες και αφαιρεί την κοινωνική ταυτότητα,την τόσο απαραίτητη για τα μέλη τους.
parmenidis
ReplyDeleteείπες
Ο ΑΝΑΧΩΡΗΤΙΣΜΟΣ,στον οποίο αναγκαστικά και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί ο προσωπικός δρόμος έχει αποδειχθεί ιστορικά, άρα εμπειρικά,ότι διαλύει τις κοινωνίες και αφαιρεί την κοινωνική ταυτότητα,την τόσο απαραίτητη για τα μέλη τους.
συμφωνούμε
Η προσωπική ευθύνη και η ατομική υπευθυνότητα είναι απαραίτητα, όμως αλλαγές δίχως συλλογική συστράτευση δεν επιτυγχάνονται. Ακόμα και το να πείσεις μια κοινωνία να λειτουργεί στη βάση της προσωπικής επιλογής και ευθύνης απαιτεί συλλογική συστράτευση. Όχι απαραίτητα συλλογικότητα ή sense of community με την σοσιαλιστική ή χριστιανική ένοια του όρου, αλλά συστράτευση σε raw political terms.
ReplyDeleteΟταν ο καθενας ενεργει για την παρτη του τοτε μπορει να βρει το δρομο του, μπορει και να μην τον βρει...
ReplyDeleteΟταν ομως ολοι ενεργουν για ολους και συνεργαζονται κατω απο το στιβαρο χερι ενος Ηγετη μεσα σε μια κοινωνια ειναι βεβαιο οτι θα αποδωσουν καλυτερα και συνολικα και ατομικα.
Ο δρομος προς την ευτυχια μεσα σε μια κοινωνια ανθρωπων πρεπει να ειναι συλλογικος.
Στην ερημο, ας κανει ο καθενας οτι θελει...
@ parmenidis και φίλους bloggers
ReplyDeleteΑν γράφαμε ένα λόγο για την 28η Οκτωβρίου στο πνεύμα που το έθεσες παραπάνω ανάμεσα σε άλλα θα λέγαμε και το εξής:
**
Η Ελλάδα σκαρφάλωσε και εξακολουθεί να παραμένει η 25η χώρα στον κόσμο στους δείκτες ευημερίας. Μόλις 7 χρόνια πριν κατόρθωσε να ενταχθεί στην ισχυρότερη συμμαχία ανεπτυγμένων χωρών. Αναμφίβολα ζει την πιο μακρόχρονη ομαλή περίοδο δημοκρατίας και ελευθερίας στη νεώτερη ιστορία της.
Είτε η πορεία των τελευταίων 20-30 τουλάχιστον χρόνων συγκριθεί με την Ελλάδα του 74 ή των αρχών του 80 είτε με την αντίστοιχη πορεία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στο ίδιο χρονικό διάστημα το συμπέρασμα μένει το ίδιο. Προχωρήσαμε πολύ, αλλάξαμε γρήγορα.
Αλλάξαμε όμως και άναρχα όπως μαρτυρούν οι πόλεις μας, οι παραλίες μας, τα δάση μας, οι νέοι κοινωνικοί διαχωρισμοί, η γενιά των 700 ευρώ.
Η Ελλάδα άλλαξε απότομα και βέβαια α λα Ελληνικά. Εισάγοντας δηλαδή τον όποιο τεχνολογικό, παραγωγικό, πολιτικό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό με τους ιδιωτικούς, ατομικούς άμεσους και αποτελεσματικούς, επιπόλαιους και αδηφάγους τρόπους μιας κοινωνίας που δεν επενδύει και δεν καλλιεργεί δεξιότητες συλλογικής προσαρμογής αλλά έχει διδαχθεί -το "δαιμόνιο" του Έλληνα- να ευδαιμονεί ατομικά και να επιβιώνει αυθαίρετα.
Το φαινόμενο είναι γνωστό. Χώρες σαν την Ελλάδα, με περιορισμένο βάθος στον παραγωγικό ιστό και με ανελαστικούς ιδρυτικούς εθνικούς μύθους, εξελίσσονται με επιδερμικές αλλαγές που αφήνουν σημάδια μόνο λόγω του μαζικού τους χαρακτήρα.
Ο εκσυγχρονισμός εισάγεται συνήθως σαν καταναγκασμός προσαρμογής σε διεθνείς συνθήκες που τον επιβάλλουν.
Παράλληλά καλλιεργούμε τη συλλογική αυταπάτη πως ο σημερινός τρόπος ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης είναι αυτονόητα διατηρήσιμος. Κάτι σαν εθνικό κεκτημένο, άμυνα κατά των οποιωνδήποτε διεθνών ή πλανητικών μεταβολών.
**από έναν φίλο.
Υποψιάζομαι οτι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το οτι δε ζεις με τα 700 €. Ειναι που τα 700 € δε φτάνουν για επίδειξη, φτιασίδωμα και κυκλοφορία. Συνέπεια: με βάση τις νεοελληνικές αξίες οι υπόλοιποι σε έχουν χεσμένο κι εσύ αισθάνεσαι μειονεκτικά.
ReplyDeleteΚαι ταυτόχρονα, με τις υπάρχουσες εργασιακες προοπτικές, η αισιοδοξία για το μέλλον τεινει στο μηδέν...
Με άλλα λόγια δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα η αντικειμενική αδυναμία να φτάσεις ένα στοιχειωδώς ανεκτό βιωτικό επίπεδο με τα 700 €, αλλά η μειονεκτικότητα και η απαισιοδοξία που προκαλεί η προοπτική του να ζήσεις με αυτα τα λεφτα.
Και μοιραια, η ηθική σταδιακά συστέλλεται "για ένα καλυτερο σήμερα"...
Και αρχίζει το γαιτανάκι:
όσοι καταλήγουν δημόσιοι λειτουργοί κοιτανε να τ' αρπάξουν ή να τα φάνε, παιζοντας και κανενα Τζόκερ ταυτοχρονα,
οι άρρενες 20-30 είτε παραιτούνται απο διεκδικήσεις, πλασμένοι γαρ για μεγάλη ζωή, και ξύνονται στις καφετέριες ή προσπαθούν να χωθούν στό πάσης φύσεως νυχτοκάματο (απο λάτζα και τραγούδι έως αρσενική πορνεια) και στις αρπαχτές, είτε βολευονται με την 700άρα + πάσης φύσεως γονικές παροχές κάνοντας όνειρα για άλλες σταδιοδρομίες με φράγκα και λούστρο, είτε το ρίχνουν σε πιο τρεντυ δουλειές με περιθώριο αρπαχτής λογω μοδας (κομμωτες, μασέρ, σωματοφύλακες φραγκάτων κλπ, παιζοντας στο μεταξύ με αυτιστική επιμονή Στοίχημα και Τζόκερ και θαυμάζοντας αυτοκινητα και γυναικες άλλων,
τα θήλεα 20-30 (που έτσι και είναι τίποτα φτιασιδωμένες, τα 700 δε φτάνουν ουτε για τα προσωπικά τους έξοδα) ειτε ονειρεύονται και παλεύουν σκληρα για πλούσιο γκομενο ή γάμο με προοπτικές ισοβίου αράγματος/πλούσιου διαζυγίου, είτε την πέφτουν σε καμια δουλεια των 700, με ευθειες γονικές παροχες καθε ειδους και πλάγιες παροχές σε ειδος απο άρρενες θαυμαστες/εραστες/πελατες εντος/εκτός εργασίας, είτε ψήνουν το φαδερ να τους ανοίξει κανενα μαγαζί/γραφειο αμα τάχει και το παιζουν business-women, ειτε πέφτουν με τα μουτρα στον απόλυτο τρίπτυχο στοχο καριερα-εμφάνιση-γκομενο με στάτους, είτε καταλήγουν απλως στα 700 € πλαθοντας ονειρα καθε είδους επιτυχίας/πλουτογκλαμουριάς
ζηλευοντας ταυτοχρονα τους πάντες και τα πάντα και ισορροπώντας σαν κινέζος ακροβάτης μεταξύ αλαζονίας, μειονεκτικότητας, φαντασιώσεων και κατάθλιψης...
Η συνέχεια και το μέλλον;
Προσεχώς!
(είναι η εποχή να σκάσει και να εξαπλωθει σα γριπη κάποια νέα αμερικανιά που θα είναι μοδα και κοινωνικό κίνημα ταυτοχρονα, ως δήλωση αντιδρασης στα 700 € και φασαρία για τη φασαρία, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικο αίτημα και με απολογισμο μηδαμινές κοινωνικες κατακτήσεις...δε θα ειναι η πρωτη φορα...)
Ρε παιδιά, ψάχνω από χτες να βρω τη νομοθεσία σχετικά με κατώτατο μισθό, μισθολογικά κλιμάκια, μισθοδοτικά δικαιώματα σε σχέση με πτυχιο κτλ όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι... Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?
ReplyDelete@ kanenas
ReplyDeleteΛΕΣ
Υποψιάζομαι οτι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το οτι δε ζεις με τα 700 €. Ειναι που τα 700 € δε φτάνουν για επίδειξη, φτιασίδωμα και κυκλοφορία. Συνέπεια: με βάση τις νεοελληνικές αξίες οι υπόλοιποι σε έχουν χεσμένο κι εσύ αισθάνεσαι μειονεκτικά.
Και ταυτόχρονα, με τις υπάρχουσες εργασιακες προοπτικές, η αισιοδοξία για το μέλλον τεινει στο μηδέν...
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
τα 700 αρχικός μισθός μαζί και η εργασιακή ταλαιπωρία του νέου εργαζόμενου είναι κατανοητά και αποδεκτά ως ένα βαθμό. Το πρόβλημα είναι όταν είσαι παραγωγικός και δουλευταράς και το μόνο που παίρνεις ως αντάλλαγμα είναι χαμηλές αμειβές και στήψιμο, ενώ παράλληλα πρέπει να δικεδικείς τα αυτονόητα.
@aliendna51
ReplyDeleteμπες στην ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ και κάνε κατέβασε την Εθνική Γενική συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2006-2007.
Για συγκριμένους κλάδους και ειδικότητες ζήτα την αντίστοιχη κλαδική σύμβαση από τη ΓΣΕΕ να σου τη στείλουν.