Monday, October 15, 2007

Blog Action Day

Η φετινή 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης των bloggers για το περιβάλλον. Στα πλαίσια της σημερινής ημέρας, bloggers από όλη την υφήλιο αναρτούν κείμενα στα προσωπικά τους ιστολόγια καθώς και την ειδική ιστοσελίδα blogactionday με στόχο να προειδοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την περιβαλλοντική απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που θέτει στη ζωή των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Δεν φτάνει όμως να περιγράφουμε το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να το λύσουμε;

Στην Ελλάδα, κυρίως ως αντανακλαστική αντίδραση στις ακραίες πυρκαγιές του καλοκαιριού, παρατηρείται μια σημαντική δραστηριοποίηση για θέματα οικολογίας τόσο από την κοινωνία των πολιτών όσο και από τον Τύπο και την τηλεόραση (SKAI).

Ήδη η έξαρση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έχει οδηγήσει σε δύο μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογική πριμοδότηση κομμάτων με διακριτή οικολογική ατζέντα, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η διοχέτευση της αγανάκτησης των πολιτών σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς και η ψήφος στα μικρά κόμματα από μόνα τους δεν αρκούν. Ως Έλληνες, στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά ανεύθυνοι ατομικά και επικίνδυνα αδρανείς συλλογικά.

Τη στιγμή που η φύση μας στέλνει ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα μέσω των ακραίων καιρικών φαινόμενων, τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και ποταμών και τη καταστροφή του δασικού μας πλούτου, εμείς εξακολουθούμε να μην ανακυκλώνουμε σχεδόν τίποτα, καταπατούμε τις δασικές εκτάσεις, πετάμε τα σκουπίδια στο δρόμο και σε παράνομες χωματερές, εκσφενδονίζουμε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας τα τσιγάρα, ηχορυπαίνουμε.

Κι επειδή δεν αλλάζουμε ως άτομα δυσκολευόμαστε επίσης να αλλάξουμε ως κοινωνία.

Σε προηγούμενο post με τίτλο «Εάν το Μέλλον είχε φωνή» είχαμε προτείνει τη σύναψη μιας οικολογικής διαγενεακής συμφωνίας, ενός περιβαλλοντικού συμβολαίου μεταξύ των γενεών, όπου θα δεσμευτούμε όλοι για την επίτευξη συγκεκριμένων μετρήσιμων περιβαλλοντικών στόχων.

Μέχρι το 2020 μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα:
  • έχουμε μειώσει κατά 30% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου
  • παράγουμε το 20% της ενέργειας που χρειαζόμαστε από ανανεώσιμες πηγές
  • έχουμε αντικαταστήσει τη βενζίνη και το ντίζελ σε ποσοστό 10% από πιστοποιημένα οικολογικά βιοκαύσιμα
  • είμαστε σε θέση να λειτουργούμε εξοικονομώντας το 20% της απαιτούμενης ενέργειας
  • ανακυκλώνουμε το 80% του βάρους των απορριμμάτων συσκευασίας (πάνω από 55% μέχρι το τέλος του 2008 σύμφωνα με την οδηγία 2004/12/ΕΚ).

Ταυτόχρονα πρέπει να δεσμευτούμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2010 θα:

  • προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου
  • ενσωματώσουμε πλήρως όλες τις κοινοτικές οδηγίες και τους διεθνείς κανόνες στο εσωτερικό δίκαιο: Συνθήκη του Κιότο, οδηγία 2002/88ΕΚ και 2004/26/ΕΚ σχετικά με τον περιορισμό της εκπομπής αερίων και σωματιδίων ρύπων, οδηγία 2006/60/ΕΚ για τους υδάτινους πόρους, οδηγία 2005/35/ΕΚ για τη ρύπανση της θάλασσας από πλοία.
  • ολοκληρώσουμε και θα καταθέσουμε χάρτες θορύβου όχι μόνο για αστικές περιοχές άνω των 250 χιλιάδων κατοίκων όπως επιτάσσει η ΕΕ, αλλά και μικρότερων.
  • ενισχύσουμε τον κανονισμό REACH για τη χημική βιομηχανία
  • ολοκληρώσουμε επιτέλους τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Την πρόταση αυτή επαναφέρουμε και σήμερα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως για το blogactionday.

42 comments:

  1. Συγχαρητηρια στην προσπαθεια, πολθ καλο blogg!
    Μια καλη αρχη, την προτεινε ο Στ.Μανος στην Καθημερινη, ειναι οι πρασινες στεγες.. Αν αυτο ειναι "δυσκολο", τουλαχιστον ας ανεβασει ο καθε ενοικος απο μια γλαστρα/φυτο στην ταρατσα καθε πολυκατοικιας... αυτοματα θα εμφανιστουν χιλιαδες μικροι κηποι στις ταρατσες μας...
    Και κατι δυσκολοτερο.. οταν ερθει η ωρα να αγορασετε αυτοκινητο,αντισταθειτε στον πειρασμο για ενα Prestigius SUV (Jeep)...ειναι ενεργοβορα και περα απο καθε ενοια περιβαντολογικης ευαισθησιας... Αν η δικαιολογια σας ειναι για να ερθετε πιο κοντα στη φυση, τοτε μαλλον καλυτερα προτιμιστε καποιον ορειβατικο συλλογο...

    DREAMER & THE FULL MOON

    ReplyDelete
  2. sorry για το λάθος στον τίτλο, είχαμε γράψει blogactionday σε μία λέξη τρένο λόγω κεκτημένης ταχύτητας

    ReplyDelete
  3. ο Μάνος έχει προτείνει πολλά για το περιβάλλον αλλά ποιος τον ακούει...

    ReplyDelete
  4. Mα ΔΕΝ είναι prestigious τα SUVs (sports utility vehicles). Μάλιστα, έχει βρεθεί στας Αμερικάς μιά αντίστροφη γραμμική σχέση μεταξύ μεγέθους SUV και μορφωτικής και κοινωνικο-οικονομικής τάξης, δλδ όσο χαμηλότερη η μορφωτική και κοινωνικο-οικονομική, τόσο μεγαλύτερες οι διαστάσεις του "φορτηγού", έτσι τα λέω εγώ "φορτηγά".

    Για όσους δεν γνωρίζουν
    Basse classe begets basse classe.

    ReplyDelete
  5. Βγάλε και συ τον σιγαστήρα από το μηχανάκι σου, ΣΠΑΣΕ τα νεύρα των συμπολιτών σου,
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    ReplyDelete
  6. Το Μετρό είναι αστικό μέσο μεταφοράς. Αρα εμείς οι σοσιαλιστές απαγορεύεται να παίρνουμε Μετρό.
    Αλλίμονο.

    ReplyDelete
  7. Πάρε και συ ένα SUV, απόκτησε STATUS, γίνε καλός ΠΑΣΟΚος, γίνε κωστόπουλος, γίνε ΚΑΛΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    ReplyDelete
  8. Πέταξε και συ χαρτάκια και αποτσίγαρα στο δρόμο.
    Κατάστρεψε και συ την συλλογικη ιδιοκτησία.
    Φτύσε να φανεί η αρχοντιά σου
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    ReplyDelete
  9. Για το περιβάλλον συνήθως λέμε πολλά αλλά κάνουμε λίγα.
    Πως να δεχθούμε εμείς οι άνθρωποι ότι πρέπει ν'αλλάξουμε την ανθρωποκεντρική μας αντίληψη για το κόσμο;
    Πως να δεχθούμε ότι όλα τα είδη ζωής (φυτών και ζώων)έχουν τα ίδια δικαιώματα με μάς;
    Πώς να δεχθούμε ότι ήμαστε φτειαγμένοι απο τα ίδια υλικά με τα οποία είναι φτειαγμένη η τσουκνίδα,η σαύρα,η σαρδέλλα και ένα σωρό άλλα "ταπεινά" είδη, που είναι, ως εκ τούτου, αδέλφια μας;
    Πως να δεχθούμε ότι γίναμε υπερβολικά πολλοί και ως ζωικό είδος με τις δραστηριότητές μας απειλούμε τη ζωή του πλανήτη;
    Πώς να δεχθούμε ότι ήλθε καιρός να επινοήσουμε και να δημιουργήσουμε έναν άλλο Θεό που θα μας πείσει η θα μας επιβάλλει, μαζί με τη δική του λατρεία, να λατρεύουμε και και όλα τα άλλα πλάσματά του;

    ReplyDelete
  10. Kάνε και συ σούζες με ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ και 150 χιλιόμετρα την ώρα στις 3 το ΠΡΩΙ
    ΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    ReplyDelete
  11. Κάνε και συ την βεράντα του διαμερίσματός σου ΠΛΥΣΤΑΡΙΟ.
    Βάλε ντουλάπες, πλαστικές καρέκλες του γύφτου, τζάτζαλα μάτζαλα, πατσαβούρες, σκούπες
    Δείξε τον κωστοπουλισμό σου
    ΜΠΟΡΕΙΣ

    ReplyDelete
  12. Ο/Η Εβελίνα Γλυκά Νερά είπε...
    Κατάστρεψε και συ την συλλογικη ιδιοκτησία.
    Φτύσε να φανεί η αρχοντιά σου
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    Eβελίνα μου, ανεξαρτήτΟΥ περιεχομένου της προτροπής σου, πρέπει να μάθεις ότι η ελληνική γλώσσα εξελίσσεται επί το σοσιαλιστικότερο και κωστοπουλικότερο.
    Στην προστακτική βάζουμε ΑΥΞΗΣΗ χρυσό μου παιδί.
    Αυτές οι αστικές σου εμμονές είναι λίγο ύποπτες.

    Μαρινέλλα Μπραχάμι
    Επί το σοσιαλιστικότερο
    Μάρνυ Μπρα'άμι (το χ δεν προφέρεται, είναι h muet (άφωνο) που λένε οι Γάλλοι.

    ReplyDelete
  13. Μήπως γνωρίζει κανείς γιατί είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε που ενώ πλέον εμπεριστατομένα αποδεδειγμένα τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel παράγουν σαφώς λιγότερους ρύπους, είναι πιο οικονομικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, παρ'όλα αυτά απαγορεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη??

    ReplyDelete
  14. Οταν "ανακάλυψα" ότι τα συμπαντικά υλικά(αυτά τα διαβολάκια τα στοχειώδη φυσικά σωματίδια) με τα οποία είναι φτειαγμένος ο Κομφούκιος είναι τα ίδια με τα οποία είναι φτειαγμένοι και οι γύφτοι είπα: Θεέ μου δεν είναι δυνατόν αυτός ο τόσο ιδιαίτερος άνθρωπος να μην είχε μια ειδική μεταχείρηση από Σένα!

    ReplyDelete
  15. @ anonymous

    Περιβαλλοντικός= αυτός που σχετίζεται με το περιβάλλον
    Περιβαλλοντολογικός= αυτός που σχετίζεται με την έρευνα του περιβάλλοντος

    ΑΡΑ, πρέπει να αναπτύξουμε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ευαισθησία

    ReplyDelete
  16. Ο/Η Νατάλια Σεπόλια είπε...
    Kάνε και συ σούζες με ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ και 150 χιλιόμετρα την ώρα στις 3 το ΠΡΩΙ
    ΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ
    ΜΠΟΡΕΙΣ!

    Σιγαστήρα Νατάλιά μου, σιγαστήρα

    ReplyDelete
  17. Σαν "Αμερικανός" που είσαι Κομφούκιε,αλλά και πολύ καλός στατιστικολόγος,θα γνωρίζεις ότι κάθε Αμερικανός ρυπαίνει το Πλανήτη όσο τον ρυπαίνουν 50 χιλιάδες γύφτοι μαζί.Για φαντάσου όλοι εμείς οι "γύφτοι" να γίνουμε "Αμερικανοί";

    ReplyDelete
  18. @ parmenides

    Μετα συγχωρήσεως κύριε Παρμενίων αλλά ο κύριος Κομφουκίων διαβάζει πολύ την ποίηση του "Αμερικανού" Νίκου Καρούζου, του πρώτου που εισήγαγε την έκφραση,
    "Η Αθήνα είναι ένα ατέλειωτο ΠΛΥΣΤΑΡΙΟ"

    ReplyDelete
  19. Μα έχει δίκαιο ο κύριος Παρμενίων. Ο Καρούζος ήταν "Αμερικανός" και ακροδεξιός. Απεναντίας, ο κύριος Καρατζαφέρης είναι κομμουνιστής.

    ReplyDelete
  20. Τώρα με μπλέξατε με την ορολογία

    ReplyDelete
  21. Κομφούκιος

    Μας έχεις πεί ότι κάνεις άφθονα αεροπορικά ταξίδια,μεταξύ των οποίων 7-10,το χρόνο, Νέα Υόρκη-Αθήνα.Για κάθε ταξίδι σου συμμετέχεις στους ρύπους που εκπέμπει το αεροπλάνο σου κατα το 1/300.Βάλετο το πολύ καλό σου μαθηματικό μυαλό και υπολόγισε πόσους ρύπους εκπέμπεις το χρόνο.Τότε θα δείς ότι πέρα από το αισθητικό πρόβλημα υπάρχει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ χημικό πρόβλημα των ρύπων που εκπέμπει ο τρόπος ζωής σου,κάτι που ενδεχομένως να μην συνειδητοποίησες γιατί κοιτάς μόνο τη συμμετοχή των άλλων.
    ΜΗ ΤΟ ΕΚΛΑΒΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΜΦΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΡΥΠΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

    ReplyDelete
  22. Πολύ σωστά, πολύ σωστά. Θα απαγγείλουμε opprobrium κατά το Κομφούκιου.
    Τα αεροπλάνα είναι εχθρός του πολιτισμού.
    Ζήτω το υπερωκεάνειο "Βασίλισσα Φρειδερίκη".

    ReplyDelete
  23. Δεν υπάρχει περίπτωση με την υφιστάμενη νοητική διαμόρφωση του παγκόσμιου ανθρώπου να υπάρξει μια μόνιμη λύση στο αδιέξοδο της διατήρησης μιας στοιχειώδους περιβαλλοντικής ισορροπίας.
    Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ημίμετρα και μοιάζουν με την χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Αντίθετα αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια "γονιδιακού" τύπου θεραπεία.
    Χρειαζόμαστε μια επαναστατική προσέγγιση του προβλήματος, μια κατά βάση "πληροφοριακή" αντιμετώπισή του.
    Η ποιότητα των εν γένει πληροφοριών που συνθέτουν το νοητικό δυναμικό μας είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα του περιβάλλοντος αλλά όχι μόνο γι αυτό. Αν δεν επέμβουμε στις πληροφορίες του πνευματικού μας "DNA", αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές στα γενεσιουργά τους κέντρα δεν θα υπάρξει καμιά σωτηρία και καμιά μόνιμη λύση.
    Το δύσκολο με το παραπάνω βέβαια είναι ότι επειδή αποτελεί μια άκρως εξατομικευμένη προσέγγιση δε μπορεί να επιβληθεί συλλογικά δια της ισχύος, αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

    Ο καταναλωτικός οίστρος της Κίνας και της Ινδίας αλλά και όλων των υπολοίπων αναπτυσσόμενων χωρών, σε συνάρτηση με τους παγκόσμιους αγώνες κατανομής πόρων που θα ακολουθήσουν, θα προσφέρουν το απαραίτητο ερέθισμα-διάγνωση στη συνείδηση του καθενός μας ώστε να αλλάξουμε τη θεραπευτική μας προσέγγιση και να περάσουμε από την καταστολή των συμπτωμάτων στην πλήρη ίαση αυτής της πνευματικής μας ασθένειας.

    Γιατί για μένα το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν αφορά την τεχνολογική μας δυνατότητα και επάρκεια, αλλά είναι ένα πρόβλημα ποιότητας της ανθρώπινης νόησης και του πνεύματος.

    ReplyDelete
  24. Κομφούκιος

    Είσαι ένας απο τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΡΥΠΑΝΤΕΣ και αυτό είναι πολύ επώδυνο να το αποδεχτείς.Είναι ο τρόπος που ζείς,ως Αμερικανός,που αν τον ακολουθήσουν όλοι οι άνθρωποι του Πλανήτη,ο Πλανήτης θα εξαφανισθεί σε ένα χρόνο.Πες και ένα ευχαριστώ στους "γύφτους" ας πούμε και μη τους βρίζεις κιόλας απο πάνω.

    ReplyDelete
  25. Komfoukie pali mas ta zalises!
    Olo nicks allazeis, hmarton!

    ReplyDelete
  26. Mπα γιατι δηλαδή;
    Τον Παπανδρέου που μεταμορφώθηκε ως άλλος Οβίδιος σε Ιησού Χριστό, σε Stalin και σε Juan Peron γιατί τον έφαγες στη μάπα;
    ΗΜΑΡΤΟΝ

    ReplyDelete
  27. Πρόσφατη έκθεση της Green Peace εκτιμά ότι το 40% της συνολικής ρύπανσης στην Ελλάδα προέρχεται από ρύπους κτιρίων – όχι μόνο από την κατασκευή τους, αλλά και από την ίδια τη λειτουργία τους. Μάλιστα πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ελάχιστα πρέπει να είναι τα κτίρια σε πανελλαδικό επίπεδο που χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά ή/και εναλλακτικές μορφές ενέργειας για τη λειτουργία τους, είτε σπίτια, είτε χώροι εργασίας. Το τελευταίο τουλάχιστον γεγονός έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, ειδικά χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η αντικατάσταση του πετρελαίου, πόσο μάλλον του λιγνίτη, από φιλικότερες πηγές προς το περιβάλλον τείνει να γίνει κανόνας. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και λόγω της αυθεντικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακατέχει τους βορειοευρωπαίους γείτονες μας ως άτομα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν εγκαταστάσεις σε χώρους με υψηλότερα ενοίκια αλλά καλύτερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους τους και με λιγότερους ρύπους.

    Μία καλή αρχή θα ήταν οι φόροι των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μην πάνε όλοι στον ίδιο κουβά, αλλά να υπάρχει αντιστοιχία φόρων με τις προτεραιότητες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων. Όσον αφορά το περιβάλλον, θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε ένα «περιβαλλοντικό» ΛΑΕΚ. Σημαντικότερο από όλα είναι βέβαια η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης όλων μας, κι αυτή δε μεταφράζεται ούτε σε διαδηλώσεις ούτε σε στάσεις «κατηγορώ την ανεπάρκεια του κράτους και τους φιλοχρήματους επιχειρηματίες και βιομηχάνους». Εμείς είμαστε και οι πολίτες, και οι επιχειρηματίες, και οι βιομήχανοι, και οι πολιτικοί. Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα έρθει εκ των έσω, όταν μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές, υπεύθυνοι στη δουλειά μας, λιγότερο άπληστοι με επιλογές στην καθημερινή μας ζωή και εργασία, που κοστίζουν μεν περισσότερο χρηματικά, διασφαλίζουν όμως ένα πιο δίκαιο μέλλον για τη δική μας γενιά και τις επόμενες.

    ReplyDelete
  28. Ωσάν Οβίδιος, ανώνυμε, δηλαδή οιονεί Οβίδιος, όχι ως Οβίδιος

    ReplyDelete
  29. Ase re Komfoukie, ti douleia exei o Papandreou? K mhn arxizeis ta gnwsta troparia!

    ReplyDelete
  30. Μεσούτ
    Μία καλή αρχή θα ήταν οι φόροι των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μην πάνε όλοι στον ίδιο κουβά, αλλά να υπάρχει αντιστοιχία φόρων με τις προτεραιότητες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων.

    σωστό σωστό

    ReplyDelete
  31. Να προτείνω μια άλλη λύση.

    Πληρώνεις 1000 ευρώ φόρο. Τα 600 πάνε στο κεντρικό κρατικό ταμείο και τα 400 στο νομαρχιακό. Από τα 600 του κρατικού, έχεις δικαίωμα να αποφασίσεις τον προορισμό των 100 ευρώ (πχ, να τα μοιράσεις όπως θέλεις σε τομείς όπως παιδεία, περιβάλλον, εθνική άμυνα, αθλητισμός, δημόσια υγεία). Ταυτόχρονα θα ενημερώνεσαι ετησίως για το τι περίπου αποφασίζουν οι συμπολίτες σου ωστε να σκεφθείς και λίγο τις απαραίτητες ισσοροπίες.

    Από τα 400 των νομαρχιακών, επίσης θα έχεις ανάλογη φωνή για τα 100 (εδώ μεγαλύτερο ποσοστό), ενώ άλλα 50 από τα 400 θα μπορούσες να τα δώσεις για κάποιο συγκεκριμένο έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη (πχ, στην Ηγουμενίτσα για το λιμένα, στη Θεσσαλονίκη για το μετρό κτλπ.).

    Ακούγεται πολύ τραβηγμένο, μπορεί να μην έχει εφαρμοστεί πουθενά, όμως δεν είναι ανεφάρμοστο και βέβαια τα αναφερθέντα ποσοστά μπορούν να παίξουν, οι σύγχρονες τεχνολογίες άλλωστε επιτρέπουν μια άνετη οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος. Θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις τοπικές κοινωνίες αλλά πάνω από όλα να κινητοποιήσει τους πολίτες.

    Θα μπορούσε να έχει θετικότατες προεκτάσεις στα περιβαλλοντικά θέματα εφόσον οι πολίτες θα είχαν παραπάνω φωνή για ορισμένα από τα έργα και την πραγματική επίπτωσή τους στο περιβάλλον (πχ. η άποψη των Αθηναίων για το παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού).

    ReplyDelete
  32. tIfDgQ Your blog is great. Articles is interesting!

    ReplyDelete
  33. dV5xME Please write anything else!

    ReplyDelete
  34. actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete
  35. FNhRtx actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete
  36. hello
    great post about Eye Lasik and blog action day

    ReplyDelete