Wednesday, October 31, 2007

Οποιος δεν θέλει να μεταρρυθμίσει...

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη

Πυκνώνουν οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη με αφορμή ή πρόσχημα το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ετσι λένε κάποιοι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των 152 βουλευτών, ο οποίος εμποδίζει την κυβέρνηση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Σημειώνουμε ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν -όχι για τον σκόπελο των 165 βουλευτών- αλλά για να δοθεί νέα λαϊκή εντολή για τις μεταρρυθμίσεις. Φυσικό κι επόμενο είναι λοιπόν να περιμένουμε νέες εκλογές το καλοκαίρι του 2008, διότι και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον παρόντα νόμο και είναι αμφίβολο αν η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει τις 152 σημερινές έδρες. Σε εκλογές να βρισκόμαστε δηλαδή...

Αν το καλοσκεφτούμε, η εκλογολογία είναι η μόνη σταθερή παράμετρος στο κόμμα της Ν.Δ. μετά τις εκλογές του 2004. Για εκλογές συζητούσαν το φθινόπωρο του «έτους των Ολυμπιακών», έτσι ώστε «να μηδενιστεί το κοντέρ» και να κερδηθεί ο χαμένος για τις μεταρρυθμίσεις χρόνος που χάθηκε λόγω της προετοιμασίας των αγώνων. Για εκλογές κουβέντιαζαν την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2005, μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα. Για πρόωρες συζητούσαν το 2006 και όλο το 2007 και πρόωρες έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου. Τώρα, σαράντα μέρες μετά τις εκλογές, ξανασυζητάμε για εκλογές. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα διογκώνονται, και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όποιος δεν θέλει να μεταρρυθμίσεις, όλη μέρα εκλογολογεί.

Αυτή η εκλογολογία όμως που αναπτύσσεται μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. και φτάνει κατά κύματα στο Μαξίμου αποκαλύπτει ένα διαχρονικό και μεγάλο έλλειμμα πολιτικής και ιδεολογίας του κυβερνώντος κόμματος. Για ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού το μόνο διακύβευμα της πολιτικής είναι η διαχείριση του κράτους, δηλαδή η νίκη στις εκλογές. Γι' αυτό και η μακρά πορεία των ιδεολογικά αποστειρωμένων ιδεολογικά συνεδρίων της Ν.Δ. γι' αυτό και η έλλειψη μιας στοιχειώδους κεντροδεξιάς ιδεολογίας στη χώρα, όποια μορφή κι αν έπαιρνε αυτή (συντηρητική ή φιλελεύθερη).

Ακόμη περισσότερο: γι' αυτό και το αντάρτικο των πρώην υπουργών χωρίς κάποια ιδεολογική διαφοροποίηση. Είναι εκπληκτικό ότι πολλοί ψιθύριζαν τη δυσφορία τους για το βιβλίο της Ιστορίας (κάτι που θεωρούσαν σοβαρή ιδεολογική παρέκκλιση της Ν.Δ.) αλλά ουδείς απείλησε να φύγει, και κόντεψε να δημιουργηθεί κρίση για την οικονομική βοήθεια προς τις βαλκανικές χώρες. Είναι φυσικό κι επόμενο: όταν ένας πολιτικός οργανισμός αναπτύσσει ως μόνη πολιτική προβληματική τις μεθόδους για την κατάκτηση της εξουσίας, οι μόνες διαφωνίες θα έχουν να κάνουν με τη νομή της. Δηλαδή, σε τι να διαφωνήσουν οι βουλευτές της Ν.Δ.; Για τον ρόλο του κράτους πρόνοιας στη μεταβιομηχανική κοινωνία; Εγινε ποτέ συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση, την κοινωνία των δύο τρίτων κ.λπ. για να υπάρξουν διαφωνίες επ' αυτών των ζητημάτων;

Γι' αυτό στο άμεσο μέλλον δεν πρέπει να μας εκπλήξει η προκήρυξη εκλογών, όχι για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και για κάποιο νομοσχέδιο που θα αφορά την αξιοποίηση των ορεινών όγκων. Οταν η πολιτική χαράσσεται χωρίς ιδεολογική ρότα, είναι επικίνδυνο να προκύψουν διαφωνίες από το πουθενά και να κηρυχτούν εκλογές για το τίποτα.

Ο Πάσχος Μαδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Tο άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 30-10-2007.

89 comments:

  1. ....Αν το καλοσκεφθούμε, οι εκλογές είναι μόνη σταθερή παράμετρος στο κόμμα Ν.Δ.μετά τις εκλογές του 2004.....

    Και σύ τέκνον Πάσχο; "Εξ οικείων" τα βέλη δηλαδή;

    ReplyDelete
  2. Πώς συμβιβάζεται το διάχυτο αίτημα μεταρρυθμίσεων (στη δημόσια διοίκηση, το ασφαλιστικό, την υγεία και την εκπαίδευση) με τον πενιχρό απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων;

    Ένα πολύ καλό άρθρο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν οι μεταρρυθμισεις στην Ελλάδα από τον Γιώργο Παγουλάτο εδώ.

    ReplyDelete
  3. ....Για ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού το μόνο διακύβευμα της πολιτικής είναι η διαχείρηση του κράτους,δηλαδή η νίκη στις εκλογές......

    Δηλαδή Πάσχο αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση; Σαν εγκάθετος των νταβατζήδων μου φαίνεσαι.

    ReplyDelete
  4. ....Είναι φυσικό και επόμενο:Οταν ένας πολιτικός οργανισμός αναπτύσσει ως μόνη πολιτική προβληματική τις μεθόδους γιά την κατάκτηση της εξουσίας,οι μόνες διαφωνίες θα έχουν να κάνουν με τη νομή της.....

    Μπράβο Πάσχο! Δηλαδή ο Μπένι,η Αλέκα,ο Αλέκος,η Κική Δημουλά,ο Λαζόπουλος,ο Τριανταφυλόπουλος,ο Χριστόδουλος,ο Παπαθεμελής,ο Ανθιμος,ο ψωμιάδης, πέφτουν τόσο πολύ έξω και σύ είσαι ο τόσο πολύ έξυπνος; Τι Μπενική έπαρση είναι αυτή!

    ReplyDelete
  5. Πάσχο φίλοι και καλοί αλλά πρόσεχε.Αν ξαναγράψεις τέτοιο άρθρο θα σε στείλω στο Παρμενίδη για Sophotherapy!

    ReplyDelete
  6. Μια μικρή ιστορία

    Χθες αποβραδίς, εκεί που έκανα το ζάπινγκ μου, ξαφνικά πέφτω στον υπουργό μας τον Λιάπη πάνω που ετοιμαζόταν να κάνει μια ομιλία του. Στην αίθουσα επικρατεί απόλυτη ησυχία και σιωπή. Ο υπουργός παίρνει τη θέση του σαστισμένος, μα δε πτοήθηκε από τη βαριά ατμόσφαιρα. Έφτιαξε το μικρόφωνο, τακτοποίησε τα χαρτιά του ρίχνοντας γύρο του κι ένα γρήγορο βλέμμα. Πήρε βαθιά ανάσα και…

    Λιάπης: -Χειροκροτήστε με ρε!

    Κοινό: κλαπ, κλαπ, κλαπ, βοή, κλαπ, κλαπ...

    Κοιτά εκστασιασμένος για κάποια δευτερόλεπτα το πλήθος. Τώρα όλα ήταν στη θέση τους, όπως έπρεπε να είναι από την αρχή. Εκείνος ψηλά στο πόντιουμ και το πλήθος χαμηλότερα χειροκροτώντας να τον επευφημεί. Κουνά πάνω-κάτω το κεφάλι του επιδοκιμάζοντάς τους. Ορκίζομαι στα ιερά της πατρίδας και του έθνους μου πως το ‘κανε περισσότερο για την πνευματώδη μαγκιά του, κι όχι για όλους αυτούς τους μαζεμένους ξενέρωτους που εκ των υστέρων τώρα χειροκροτούσαν.

    Λιάπης: -Τώρα μάλιστα, αναφώνησε εμφανώς ανακουφισμένος.

    Ήταν διάχυτος όλος από μια ταπεινότητα και μια σεμνότητα που μόνο αγγελικά πλάσματα ακτινοβολούν σε τέτοια ένταση. Είχε αναγκάσει τους ξενέρωτους επιτέλους να τον χειροκροτήσουν.

    Έμεινα αποσβολωμένος να κοιτώ την τηλεόραση και τον φωτισμένο υπουργό μας, κι ένα ρίγος με διαπέρασε. Δεν ήξερα αλήθεια αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω.

    ReplyDelete
  7. Υπάρχει και ο κλαυσίγελως Vaggelas.

    ReplyDelete
  8. Βαγγέλα, αρκετοί θα μπορούσαν ίσως να δουν την πράξη του Λιάπη σαν χιούμορ εγώ και εσύ και πάρα πολλοί άλλοι δεδομένου ότι δεν μας παίρνει και πολύ να γελάμε τη βλέπουμε σαν ρηχή ειρωνία. Ο Λιάπης άλλωστε με δεδομένη την καταγωγή και ανατροφή του δεν φημίζεται και πολύ για την κατανόηση της πραγματικότητας της κοινωνίας που ζει, όπως βέβαια και πολλοί άλλοι πολιτικοί ανεξάρτητα από το φόντο από το οποίο προέρχονται.

    ReplyDelete
  9. kathimerini 31/10

    Τα δύο μεγάλα πειράματα κι εμείς
    Του Αλεξη Παπαχελα

    Χανόμαστε πολλές φορές στον μικρόκοσμό μας και ξεχνάμε πόσο αδιάφορο είναι σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο τι δήλωσε ο Κουλούρης, ο Παυλίδης ή κάθε άλλος πικραμένος. Στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή δύο μεγάλα πειράματα, από τα οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: να «ξεκουνήσει» τη χώρα του από τις αδράνειες δεκαετιών, να συγκρουσθεί με τις συντεχνίες και να τη φέρει στον 21ο αιώνα. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα σε μια σημαντική χώρα, κακέκτυπο της οποίας θέλει πολλές φορές να είναι και η Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως από τη Γαλλία αντιγράψαμε τη διανόηση, και κυρίως την ψευτοδιανόηση, που οδήγησε τη χώρα στο χρεοκοπημένο μοντέλο του μεταπολιτευτικού κράτους. Ας μην ξεχνάμε πως οι αδράνειες και οι αγκυλώσεις του ελληνικού συστήματος μοιάζουν πολύ με τις γαλλικές, εκτός από το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν έχεις ελίτ από την ΕΝΑ ούτε και ένα σχετικά σοβαρό κράτος. Αν ο Σαρκοζί πετύχει στη Γαλλία θα μάθουμε πολλά και για την «ελληνική περίπτωση». Αν αποτύχει θα δώσει πνοή σε όσους κινητοποιούνται με το σύνθημα «όπισθεν ολοταχώς».

    Οι φανατικοί οπαδοί του στάτους κβο αναθάρρησαν με τα όσα συμβαίνουν στο άλλο μεγάλο πείραμα, της Γερμανίας. Εκει οι μεταρρυθμίσεις της καγκελαρίου Μέρκελ απέδωσαν, αλλά τελικά οδήγησαν στην επόμενη λογική φάση. Μόλις άρχισε η σοβαρή ανάπτυξη, τα συνδικάτα και τα αριστερά στοιχεία των σοσιαλδημοκρατών αποφάσισαν πως «φτάνει, έως εδώ, καιρός για αναστροφή πορείας».

    Η κ. Μέρκελ είχε βεβαίως χάσει εδώ και λίγο καιρό την «πυξίδα» της και τη μεταρρυθμιστική της πνοή. Τώρα, όμως, το γερμανικό πείραμα μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες.

    Εδώ κάπου τελειώνουν οι συγκρίσεις και οι... αναλογίες. Γιατί στη Γαλλία και τη Γερμανία μιλούν για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αφού έχουν λύσει τα βασικά τους προβλήματα.

    Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη λύσει το πώς ξεφορτωνόμαστε τα... μπάζα μας... Είναι προφανές πως όταν στη δεκαετία του 1980 οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς έδωσαν τα χρήματα και την ευκαιρία να λύσουμε αυτά τα ζητήματα, προτιμήσαμε να τα κάνουμε «ΚΑΓΙΕΝ» και «μαύρες» βίλες. Τώρα είμαστε κι εμείς σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα πάμε παρακάτω ή θα ασχολούμεθα με τις εσωκομματικές έριδες και τους ψευτοαντάρτες. Για να γίνει αυτό αναζητείται «πυξίδα» και το απαραίτητο πολιτικό θάρρος. Στο κάτω κάτω ας μην ξεχνούν και οι Ελληνες πολιτικοί τι απάντησε ο Αλ Γκορ όταν τον ρώτησαν πώς κατάφερε να επιβληθεί στο διεθνές προσκήνιο παρά την ήττα του. «Αποφάσισα» δήλωσε «ότι προτιμώ να με μισούν γι’ αυτά που έκανα παρά να με αγαπούν γι’ αυτά που δεν τόλμησα να κάνω»...

    ReplyDelete
  10. Πιο σχετικά με το θέμα, δεν ξέρω εάν στην Ελλάδα είναι το ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά είμαι της άποψης του αρχαίου φιλοσόφου που πρότεινε να πέφτει η προσοχή πρώτα στην τήρηση των νόμων είτε καλών είτε κακών και μετά στην εξεύρεση και θέση των καλών νόμων. Διότι ό,τι μεταρρύθμιση και να γίνει δε θα μπορέσει να αποδόσει τα αναμενόμενα εφόσον οι κάθε είδους παραβάτες θα συνεχίσουν να έχουν την ευχάριστη για αυτούς αίσθηση της ατιμωρησίας.

    Η ιδέα των μεταρρυθμίσεων δε μου λέει πολλά, αυτή της ιδεολογίας ακόμα λιγότερα - θα μου έλεγε πολλά όποια πραγματική προσπάθεια για τήρηση των νόμων.

    ReplyDelete
  11. Ετσι και γίνει απόπειρα εφαρμογής των νόμων στην Ελλάδα θα πάμε από την Ακινησία στη Παραλυσία.
    Βρήκαμε ένα τρόπο να ζούμε πραβιάζοντας τη πλημμυρίδα των αντιφατικών νόμων.
    Αρα αν θέλουμε να ζήσουμε νόμιμα χρειαζόμαστε μια μεγάλη ΠΡΩΤΗ μεταρρύθμιση: ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΏΝ ΝΟΜΩΝ.

    ReplyDelete
  12. Νομίζετε ότι είναι εφικτό να ζείς νομότυπα στην Ελλάδα;
    Είναι συμβατό με τα καλώς νοούμενα συμφέροντά σου να ενεργείς νομότυπα;
    Για προσπάθησε να οδηγήσεις νόμιμα μέσα στην Αθήνα για να δείς για πότε θα σε συλλάβουν για παρεμπόδιση κυκλοφορίας!
    Πολύ περισσότερο ΔΕΝ μπορείς στην Αθήνα να κυκλοφορήσεις πεζός και νομότυπος.
    Αρα χρειαζομαστε μια ΔΕΥΤΕΡΗ μεταρρύθμιση:Αυτή που θα μας επιτρέπει να κυκλοφορούμε ελεύθερα και νομότυπα.

    ReplyDelete
  13. Nomizo pos den sou apagoreyei kaneis na zeis nomotypa, para mono o idios sou o eaytos.
    Einai efikto na zeis nomotypa stin Ellada (toulaxiston se megalo bathmo), aplos an to kaneis ayto tha eisai to megalytero koroido stin piatsa.

    Kai ayto dioti den noeitai na eisai 100% nomotagis, otan exeis ti dynatotita na parabeis nomous gia prosopiko ofelos eite meso gnoston, eite meso "parathyron" stous nomous (pou an eisai psagmenos ta ksereis poia einai), eite meso tis aparadektis elastikotitas ton organon epibolis tous .

    Giati na foresei kaneis zoni otan exei kollito stin asfaleia pou tha tou sbisei tin klisi? Giati na min eisforofeygoun etaireies otan anoixta i kybernisi dilonei pos den tha tous kynigisei?

    To problima einai pos oi nomoi einai se megalo bathmo eikonikoi, gia ta matia tou kosmou. Oi pragmatikoi nomoi grafontai se kathimerini basi. Kai epeidi den eksypiretoun tin dikaiosyni para mono to prosopiko symferon, einai nomoi zougklas.

    ReplyDelete
  14. Ναι καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι.

    Βέβαια το θέμα της επίλυσης των πολλών αντιφατικών νόμων και της απλοποίησης μέσω του καθαρισμού του κορμού της νομοθεσίας από περιττούς νόμους είναι περισσότερο θέμα διαδικαστικό παρά θέμα μεταρρύθμισης ή ιδεολογικής τοποθέτησης.

    Από την άλλη η άμεση αλλαγή πολιτικής έναντι των παραβατών και η αναδιάρθωση του συστήματος δίωξης και εκδίκασης με σκοπό την άμεση εκδίκαση και άμεση επιβολή ποινών στους παραβάτες θα απέφερε τόσα κέρδη που η όποια μεταρρύθμιση ή ιδεολογική μετατοποθέτηση θα μπορούσε να περιμένει.

    Εάν αυτό αποθάρρυνε πολλούς ή εκδίωχνε κάποιους έλληνες και-καλά-επιχειρηματίες σε τρίτες χώρες τόσο το καλύτερο αφού ούτως ή άλλως η ζημιά που προξενούν είναι πιο μεγάλη από το το όποιο όφελος δίνουν στον τόπο τη θέση τους θα πάρουν σταδιακά άλλοι οι οποίοι θα βασίσουν τις δουλειές τους σε πιο υγειή πλαίσια.

    Θεωρητικό μεν αλλά και η όποια κουβέντα για ιδεολογική τοποθέτηση ή μεταρρύθμιση ακόμα πιο θεωρητική. Πρέπει να μάθουμε επιτέλους να στριμώχνουμε αυτούς που προσπαθούν να μας κατευθύνουν. Υπάρχουν πράγματα συγκεκριμένα και μετρήσιμα και αυτά πρέπει να προσέχουμε. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

    ReplyDelete
  15. "Υπάρχουν πράγματα συγκεκριμένα και μετρήσιμα και αυτά πρέπει να προσέχουμε. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα."

    Akribos.

    ReplyDelete
  16. Αγαπητοί Γ700,

    Είπα να μείνω Ελλάδα και να το παλέψω το θέμα. Μερικά χρόνια αφότου ξεκίνησα αυτό τον άθλο, είμαι σήμερα βαθιά προβληματισμένος και φλερτάρω με την ιδέα της μετανάστευσης. Είχα την ελπίδα ότι καθώς έλειπα για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, η επιστροφή και παραμονή μου στην Ελλάδα θα με βοηθούσε να εγκλιματιστώ στο ιδιαίτερο εργασιακό και πολιτισμικό περιβάλλον της χώρας, θα δημιουργούσα τις προϋποθέσεις για ένα εργασιακό μέλλον που θα συνδύαζαν τη ζωή και δουλειά μου εδώ με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως κάνουν οι περισσότεροι ξένοι φίλοι μου. Έκανα λάθος.

    Κάθε μέρα η εταιρία μου ακολουθεί ημι-νομότυπες έως παράνομες διαδικασίες για να εξασφαλίσει έσοδα που πάλι δεν αρκούν για να αποφύγει το φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας. Και δεν είναι η μοναδική. Όπου και να κοιτάξω τα ίδια γίνονται. Αλλιώς θα άλλαζα δουλειά.

    Σήμερα καταθέσαμε προσφορές σε έναν διαγωνισμό που υποτίθεται ότι έχει θεσπιστεί ως διαδικασία για να προωθήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά. Ολόκληρος ο διαγωνισμός ήταν στημένος. Έχει ήδη προαποφασιστεί ο ανάδοχος. Οι υπόλοιπες προσφορές είναι απλά εικονικές. Ακόμα και σε ανοιχτούς διαγωνισμούς του παρελθόντος, όπου υποτίθεται δεν υπάρχει περιορισμός στις υποβολές προσφορών, πάλι οι διαδικασίες χειραγωγούνταν, από τους ίδιους φορείς που δημοσιεύανε τις προκυρήξεις.

    Τα περισσότερα χρόνια στο εξωτερικό τα πέρασα όταν ο Σημίτης ήταν πρωθυπουργός. Αν και μακρυά, παρακολουθούσα τις εξελίξεις κι αισθανόμουνα ότι τελικά ίσως επιτέλους δημιουργήσει η Ελλάδα τις προϋποθέσεις για ένα δίκαιο και υποσχόμενο μέλλον για τις νέες γενιές. Παρά τα σφάλματα του τότε ΠΑΣΟΚ και της λασπολογίας κατά του Σημίτη, πίστευα, όταν γύρισα το 2004, ότι η αποχή από την εξουσία για 2 δεκαετίες και οι πύρινες αντιπολιτευτικές εξαγγελίες θα έκαναν τη Νέα Δημοκρατία περήφανο συνεχιστή του έργου που ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος εκσυγχρονιστής. Έμεινα με την ελπίδα.

    Έχω βαρεθεί την άγονη εκλογολογία και τις συνεχείς εκλογές χωρίς περιεχόμενο. Αισθάνομαι πολιτικά βιασμένος. Νιώθω βαθιά θλίψη που οι αριστερές, κάποτε προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, έχουν γίνει προπύργια του συντηρητισμού και της οπισθοδρόμησης.

    Προσπαθώ να βλέπω τη ζωή μου από μια αισιόδοξη σκοπιά. Γιαυτό και προσέγγισα εσάς τους Γ700 και σας διαβάζω με ενδιαφέρον. Μου φαίνεται όμως ότι οι δεινόσαυροι της εξουσίας, πολιτικοί, μίντια, μεγαλοεπιχειρηαματίες και επενδυτικοί/τραπεζικοί γίγαντες δεν κλονίζονται παρά αντιμετωπίζουν τη Γενιά μας ως απλά μια ευχάριστη αισθητική πνοή μέσα στο βούρκο στον οποίο βουλιάζουν αυτοί κι εμείς μαζί τους. Βλέπω επίσης μια Ελληνική κοινωνία γύρω μου παρασιτική, πλήρως περιθωριοποιημένη από την διεθνή πραγματικότητα, συννένοχη, αδρανή. Δεν έχω τίποτα θετικό να μάθω από αυτή, ούτε μπορώ επενδύσω στις σχέσεις μου με αυτή.

    Γ700, μπορείτε να μου δώσετε 1 λόγο για τον οποίο να διατηρήσω την αισιοδοξία μου?

    Φιλικά,

    Δημήτρης.

    ReplyDelete
  17. Και για να δώσω ένα απλό παράδειγμα στριμώγματος θα αναφέρω την υπόθεση του βιβλίου της ιστορίας. Επειδή είμαι πάντα καχύποπτος σε παρανοϊκό βαθμό δεν ξέρω εάν στην τελική η όλη ιστορία ήταν για να μην ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα προβλήματα θα σταθώ αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι πολίτες όλων των αποχρώσεων δήλωσαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους και καταψήφισαν και στις εκλογές την Γιαννάκου που μέχρι τότε ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος (τρομάρα της) δίνοντας ένα αρκετά καλό παράδειγμα στριμώγματος και του τι μπορεί να επιφέρει. Πως μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό και αλλού; Απλά τα πράγματα. Να μην αναφέρω πρόσφατα σκάνδαλα και θέλω η συζήτηση να μείνει έξω από τα κομματικά. Πάρτε ένα παλαιότερο σκάνδαλο, την αγορά του αιώνα με τα Μιράζ (όσοι θυμούνται). Δεν είναι το θέμα μας ότι τα φράγκα τα έφαγε ο Παπανδρέου ή ο όποιος πρωθυπουργός - δεν έχει ανάγκη προσωπική να το κάνει αυτό. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κύκλος καρχαριών από κάτω που περιμένει να φάει και βουτάει στην πρώτη ευκαιρία - τα πολλά εκατομμύρια μοιράστικαν ανισσόποσα φυσικά σε 100αδες. Καρχαριών με αρκετές διασυνδέσεις ώστε να μην φοβούνται τις επιπτώσεις του νόμου.

    Εάν όμως έβγαινε στο δρόμο ο κόσμος όπως βγήκε για το βιβλίο ζητώντας εξηγήσεις, κόσμος από όλα τα κόμματα ακόμα και τις άκρες - από τους ακριδεξιούς που είναι πιο ευαίσθητοι για τον καλό εξοπλισμό του στρατού μέχρι και τους ανάρχικούς που σίγουρα θα ήθελαν μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά πάνω από όλα θα ενοχλούνται ακόμα πιο πολύ όταν τα λεφτά αυτά τρώγονται τότε τι θα γινότανε;

    Το τονίζω - θυμάμαι πολλές (κατευθυνόμενες φυσικά) διαδηλώσεις για τη Νικαράγουα παλιά, αργότερα για την Παλαιστίνη και τώρα για το Ιράκ, διαδηλώσεις όπου τα σπάγανε - δε θυμάμαι όμως ποτέ να βγήκε ο κόσμος σε μαζική διαδήλωση να ζητήσει εξηγήσεις για ένα συγκεκριμένο σκάνδαλο ούτε να ζητά την απόδωση δικαιοσύνης. Μην περιμένετε λοιπόν μετά από τέτοια (κατευθυνόμενη φυσικά) αδιαφορία να μπει στον κόπο καποιος πολιτικός ή εισαγγελέας να διαλευκάνει το όποιο σκάνδαλο.

    Θα μου πεις αφού οι καρχαρίες είναι και χταπόδια και έχουν τα πλοκάμια τους σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στη δικαιοσύνη. Άσε που άλλοι που δεν συμμετείχαν έχουν καμμένη τη γούνα τους από αλλού. Οκ δεν αντιλέγω. Εάν όμως αντί να σπάμε τα παγκάκια των γηπέδων και τα πεζοδρόμια - κάνουμε που κάνουμε την παρανομία - πάμε να σπάσουμε τα γραφεία και τις βίλες των γνωστών αγνώστων σκανδαλιάρηδων, και ρίξουμε από πάνω και ένα χέρι ξύλο στους αστυνομικούς που θα τολμούσαν να κάνουν συλλήψεις (σε στυλ φθορά ξένης περιουσίας) σε τέτοιου είδους χούλιγκανς θα άρχιζαν ίσως να αλλάζουν λίγο τα πράγματα και να το σκέφτονται διαφορετικά. Σκεπτόμενος όχλος; Είναι δυνατόν; Μάλλον όχι γιατί σίγουρα θα βάλει κάποιος το πλοκάμι να κατευθύνει τα πράγματα εκεί που θέλει. Πάντως για το γαμότω θα επικροτούσα οποιαδήποτε τάση τέτοιου είδους χουλιγκανισμού μέχρι το μόρφωμα που λέγεται πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη για την τήρηση των νόμων. Ξεφτίλα για μια χώρα ο χουλιγκανισμός και η αυτοδικία αλλά καλύτερα μέσα στους 10 σκανδαλιάρηδες να τη φάει αδέσποτη και ένας αθώος παρά το χάλι το σημερινό που και οι 10 τη βγάζουν καθαρή.

    ReplyDelete
  18. Δημήτρη,
    δε μιλώ για λογαριασμό των Γ700, όμως η συμβουλή μου είναι κάντηνε με ελαφρά πηδηματάκια για Βόρεια Ευρώπη όσο ακόμα είναι νωρίς. Η Easyjet να'ναι καλά και στην Ελλάδα όσο συχνά θες μπορείς να έρχεσαι. Για διακοπές και σαββατοκύριακα εννοείται. Και τους Γ700 να διαβάζεις φθηνότερα και ευκολότερα θα μπορείς μια και οι καλές συνδέσεις στο Ιντερνετ είναι φθηνότερες. Αν και όταν τα πράγματα στην Ελλάδα στρώσουν (και όταν θα αρχίσουν να πετάνε και τα γουρούνια, που λένε και οι Αγγλοι), ξανάρχεσαι. Αλλιώς την ώρα σου και τα χρόνια σου χάνεις κι αν δεν έχεις οικογενειακές οικονομικές πλάτες να συμβάλλουν ή θα πρέπει να ζεις μίζερα ή να σε λένε χλιδάνεργο και μαμάκια. Φασκελοκουκούλωστα λοιπόν και φεύγα. Μπας και βγάλεις και καμιά σύνταξη της προκοπής.

    ReplyDelete
  19. Μη σας φανεί παράξενο το παραπάνω και μη σας γελάνε σε στυλ αυτά που μας λέει ο Ουλίς παραπάνω είναι βαρβαρότητες... γιατί τότε λοιπόν δεν ήταν βαρβαρότητες αυτά που έκανε το ΕΛΑΣ (ολόκληρο εμφύλιο για μια εισαγώμενη ψευτοιδεολογία) ή η επάρατος δεξιά (κυνήγι μαγισσών στα μακρουλά νησιά για τη σωτηρία και καλά του έθνους λες και 3000 χρόνια επιζήσαμε κατά λάθος). Γιατί λοιπόν εάν βγει ο λαός, όχι στο δρόμο αλλά στα γραφεία τους και στις βίλες τους και τα σπάσει όλα να θεωρηθεί βαρβαρότης;

    Ντάξη χαλαρά, δεν είμαι χουλιγκάνος ούτε ψευδοεπαναστάτης, ούτε το παίζω ούτε θα συνιστούσα σε κανέναν να βγει με το σφυρί.

    Αλλά ρε μάγκες στην τελική δεν είναι λογικό; Γιατί να μη μπορώ πχ. να πάρω μια μπουλντόζα και να κυκλοφορώ στο καμμένο δάσος και να γκρεμίζω ό,τι καινούργιο χτίστηκε στη δασική περιοχή έτσι ακριβώς όπως ο οικολόγος καθαρίζει το δάσος από τα σκουπίδια; Και το κέφι μου θα κάνω και λιγότερες πυρκαγιές θα δω στην τηλεόραση την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, μια που μιλάμε για ευνομία και νομιμότητα και κοινωνική ευταξία, βάση ποιου νόμου θα τιμωρηθώ; Μήπως θα τιμωρηθεί και ο οικολόγος που καθαρίζει τα σκουπίδια από τις ακτές;

    Και αφού είμαστε πολίτες της χώρας και πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, δεν πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου; Γιατί όταν παρκάρω το αυτοκίνητό μου παράνομα να μου το παίρνει γερανος; Μου έκαναν μύνηση μήπως; Είχα το δικαίωμα να πάρω δικηγόρο; Όχι γιατί η πράξη μου ήταν προφανής. Ε λοιπόν πια η διαφορά με το αυθαίρετο στο καμμένο;

    Φέρνω παραδείγματα για να δείτε πώς αλλού και αλλού Νικαράγουα και Παλεστίνη ενώ στο Μιράζ, το χρηματηστήριο, τις πυρκαγίες και τα ομόλογα μεκαψες, μούγκα.

    Θέλουμε και μεταρρυθμίσεις μετά; Με τι μούτρα;

    ReplyDelete
  20. Pantos o Ulis einai o monadikos mexri tora pou proteinei xeiropiastes protaseis drasis, esto kai ligo extreme. Isos i moni lysi sta problimata ayta na einai telika to na paroume o kathenas tous dromous kai opou bgalei.

    ReplyDelete
  21. Να σαι καλά ανώνυμε που έπιασες το νόημα. Ναι, να μην παρεξηγηθώ για τα παραπάνω - δεν δηλώνω άμεσα υπέρμαχος της βίας στη βία και τέτοια, αλλά προσπαθώ, 'τραβώντας' το θέμα 'από τα αυτιά' να συγκεντρώσω την προσοχή σε ζητήματα άμεσα που μας αφορούν και που συνήθως καλύπτονται με ένα τόνο λασπώδους φιλογίας περί ιδεολογιών και μεταρρυθμίσεων.

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το καίριο πρόβλημα στη χώρα δεν είναι ούτε σχεδιασμού, ούτε έλειψης διάθεσης για μεταρρύθμιση, ούτε έλειψης ιδεολογίας. Πάνω από όλα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παντελής έλειψη σεβασμού του κυβερνόντα ως προς τον πολίτη, του κυβερνόντα ως προς το νόμο, του πολίτη ως προς το νόμο, της δίωξης και δικαιοσύνης (αστυνομία, δικαστικό σύστημα) ως προς τον πολίτη και ως προς το νόμο και πάει λέγοντας.

    Αυτό λοιπόν πως το λύνουμε; Και πια μεταρρύθμιση μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα όταν ο παραβαίνων θα συνεχίσει να μη φοβάται. Και πια ιδεολογία θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση;

    Εγώ πρότεινα παλαιότρα μια λύση, όσο θεωρητική όσο και πολύ πρακτική (αυτή της πλήρους αποκέντρωσης και ας πάνε όλα πιο αργά, στην τελική πάλι πιο κερδισμένοι θα βγούμε).

    ReplyDelete
  22. @δημήτρης

    Τα λές θαυμάσια.Είμαι και εγώ στην ίδια περίπτωση.Στα εικοσιοχτώ μου περνώ μια φάση επαγγελματικού προσανατολισμού πολύ δύσκολη.Το Μάστερ που πήρα,από ένα πολύ καλό Σκωτσέζικο πανεπιστήμιο, δεν μου έδοσε καμμιά λύση.Νομίζω ότι το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα με διώχνει.Απο την άλλη θα προτιμούσα τη πατρίδα μου αλλά πατρίδα δεν είναι όλος ο κόσμος; Δεν έχω πρόβλημα με ανθρώπους άλλων πολιτισμών.Γνώρισα κάποτε μιά κοπέλα απο μια ξένη γειτονική χώρα και την άφησα σα γάιδαρος για να ζήσω κοντά στους δικούς μου και να βρώ κάποια Ελληνίδα. Πστεύω η μάλλον ελπίζω ότι η Ελλάδα θα παρασυρθεί απο τη δίνη της παγκοσμιοποίησης και θα υποχρεωθεί να αλλάξει.Περίεργο αλλά είμαι από τους λίγους Ελληνες που ελπίζουν στη παγκοσμιοποίηση και όταν το λέω τρώω κράξιμο.

    ReplyDelete
  23. Θαυμάσια δεν τα λέει ο φίλος Δημήτρης κατά την ταπεινή μου άποψη - προσωπικά θεωρώ όλη αυτή τη φιλολογία περί Σημίτη-σοβαρού και εξυγχρονιστή προσπάθεια διαφήμισης χειρίστου είδους για έναν υποτίθεται σοβαρό ηγέτη όπου δίπλα του χορεύαν τα σκάνδαλα περί αναλήψεως έργων και χρηματηστιριακών παιχνιδιών (σκάνδαλα που μπροστά τους τα ομόλογα και η Μεβγάλ είναι υποθέσεις νηπιαγωγείου) τα οποία εκτυλλίσονταν με τις δικές του ευλογίες. Ας μην ξεχνιόμαστε, 70% Πασοκ και 30% Ν.Δ. ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Όχι δε συμπαθώ καθόλου τη ΝΔ και ούτε τους ψήφισα αλλά δε θα αρχίσω και να αναπολώ την Πα-ΣΟΚ-ική Ελλάδα.

    Μοιράζομαι όμως την έντονη απαισιοδοξία του Δημήτρη και του Σπύρου παραπάνω. Σπύρο ξαδερφέ, και εγώ το ίδιο λάθός έκανα να γυρίσω αμέσως μετά τις σπουδές και να μην κυνηγήσω κάποια ευκαιρία εξωτερικό πρώτα. Έμεινα 3 χρόνια Ελλάδα Γ600αρης και Γ700άρης ώσπου η προσωπική μου σχέση (δεν έτυχε, πέτυχε!) τελικά με οδήγησε ξανά έξω. Δεν μπορώ να πω πως είναι εύκολα και εδώ αφού μέχρι τώρα βρήκα κοντράτα που πληρώνουν μεν πολύ καλά, δεν είναι μόνιμα όμως δε - αλλά πιστεύω σύντομα να τη βρίσκω την άκρη μου και για πιο μακροχρόνια κάτι που στην Ελλάδα δεν μπορώ να το πω σε καμία περίπτωση. Θέλω και θέλουμε Ελλάδα αλλά εάν είναι να ξαναγυρίσω θα το κάνω με την προοπτική να ανοίξω καποια δική μου δουλειά - μέχρι όμως να βρω κάτι που να αξίζει μπορεί να περιμένει.

    Η παγκοσμιοποίηση ίσως αλλάξει την θλιβερή αυτή εικόνα που παρουσιάζεται στην Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση δε θα λύσει μια και καλή τα προβλήματά μας αφού για κάθε μία λύση θα φέρνει και άλλα 10 προβλήματα. Απλά θα βραζιλοποιήσει παραπάνω τις οικονομίες των χωρών - είναι τυχαίο που αυτή την περίοδο τα ίδια αντιμετωπίζουν και οι νέοι τόσων άλλων χωρών στην Ευρώπη;

    ReplyDelete
  24. φίλε Ulis,
    Εφερες το καλύτερο παράδειγμα χώρας,τη Βραζιλία, που ευνοήθηκε από την παγκοσμιοποίηση,μάλιστα με σοσιαλιστική ηγεσία.Βραζιλία,Ρωσσία,Ινδία,Κίνα,(BRIC),χάριν της παγκοσμιοποίησης έγιναν ηγέτες.Γιατί όχι και η Ελλάδα.Η μήπως ευνοήθηκε και η χώρα μας και απλώς δεν το πήραμε χαμπάρι επειδή εμείς προσωπικά-ατομικά,από ατυχία η δική μας ευθύνη,μείναμε πίσω;
    Τί άλλο έκανε ο Σημίτης από το να μας βάλλει στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης? Αμα είμασταν στο περιθώριο θα ήταν καλύτερα;
    Τό Σημίτη τον δαιμονοποιούν οι ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ και οι σουλατσαδόροι.Και φυσικά όσοι το καιρό της παγκοσμιοποίησης ασχολούνται με το βιβλίο της ιστορίας του Δημοτικού για να βγάλουν άκοπα το παντεσπάνι τους.

    ReplyDelete
  25. Βραζιλία,Ρωσσία,Ινδία,Κίνα,(BRIC),χάριν της παγκοσμιοποίησης έγιναν ηγέτες.Γιατί όχι και η Ελλάδα.


    Den eginan MONO xarin tis pagkosmiopoiisis, aplos aytes oi xores brikan prosodoforo edafos logo aytis.
    Oi poroi kai to paragogiko dynamiko tis Elladas einai mia trixa ap'ta ar**dia tou antistoixou tis Kinas, tis Rossias, tis Indias kai tis Brazilias. Edo den paragoume arketa gia na syntirisoume emas tous idious sa xora, kai tha ginoume ksafnika pagkosmioi igetes epeidi o Simitis mas ebale sto paixnidi? Sto paixnidi panta yparxoun leaders kai followers - i Ellada einai to deytero.

    ReplyDelete
  26. @ ulis

    ΛΕΣ

    το θέμα της επίλυσης των πολλών αντιφατικών νόμων και της απλοποίησης μέσω του καθαρισμού του κορμού της νομοθεσίας από περιττούς νόμους είναι περισσότερο θέμα διαδικαστικό παρά θέμα μεταρρύθμισης ή ιδεολογικής τοποθέτησης.

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ

    Το θέμα της απλοποίησης και αποσαφήνισης των νόμων, της επίλυσης του προβλήματος της πολυνομίας και της μείωσης των άπειρων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, συνιστά βασικό στοιχείο οπιιασδήποτε σοβαρής μεταρρύθμισης που θέλει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των Ελλήνων, να βελτιώσει τις σχέσεις κράτους πολίτη, και να κάνει καλύτερες τις δημόσιες υπηρεσίες και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

    ReplyDelete
  27. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ανομίας και της χαμηλής διαφθοράς (petty corruption) που παρατηρείται στη χώρα έχει να κάνει με το φαινόμενο της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΩΣ ΠΡΑΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ, δηλαδή ως εργαλείου για να κάνει κανείς τη δουλειά του γρήγορα και με χαμηλκό κόστος.

    ReplyDelete
  28. Οι λιγότεροι και απλούστεροι νόμοι δεν είναι διαδικαστικό θέμα είναι μείζον πολιτικό ζητούμενο.

    ReplyDelete
  29. και έχει και τη δική του ιδεολογική στέγη σε μια σειρά από πολιτικούς χώρους: από τους αναρχικούς, μέχρι τη φιλελεύθερη αριστερά, τη Νέα Αριστερά, την μπλαιρική κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

    ReplyDelete
  30. Nomizo pos i opoia metarrythmisi einai logiko na emperiklyei kai diadikastikes allages alla kai na ksekina apo kai na basizetai se ideologikes topothetiseis.

    ReplyDelete
  31. Όσο για την follower Ελλάδα τόσο το χειρότερο. Η παγκοσμιοποίηση ευνοεί τα μικρά μεγέθη, τα οποία με τη σειρά τους ενθαρρύνουν την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία.

    Μιλώντας με κάτι Γερμανούς τις προάλλες απορούσαν πως είναι δυνατόν η Ελλάδα με το τόσο μικρό μέγεθος να έχει τόσο βαριές και δύσκπμτες θεσμικές δομές.

    ReplyDelete
  32. @anonymous

    Ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι στο πυρήνα της ΕΕ που είναι παγκόσμια δύναμη; Ξεχνάμε τον καθοριστικό ρόλο του Σημίτη στην θεσμική ενσωμάτωση τη Ελλάδας στούς κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ;
    Σκέψου για λίγο τι θα γινότανε αν σήμερα ζούσαμε στην Ελλάδα της δραχμής!

    ReplyDelete
  33. Μισό λεπτό ρε Παρμενίδη μας λες,

    "Τί άλλο έκανε ο Σημίτης από το να μας βάλλει στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης? Αμα είμασταν στο περιθώριο θα ήταν καλύτερα;"

    Δηλαδή πώς ακριβώς είμασταν στο περιθώριο και πώς ακριβώς μας έβαλε ο Σημίτης στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης; Τι ακριβώς έκανε ο ίδιος; Πες ρε παιδί μου μια πολιτική απόφασή του, κάτι τελοσπάντων. Να του αναγνωρίσω δηλαδή ότι μας έβαλε στο ευρώ λέγοντας ψεμματα - μα που ζούμε, λες και δεν ξέρουν οι ευρωπαίοι τι γίνεται εδώ. Να του αναγνωρίσω τους Ολυμπιακούς αγώνες - σε όλον τον κόσμο το ξέρουνε ότι αυτό ήταν θέμα εξολοκλήρου της Γιάννας και των κατασκευαστικών που ήδη είχαν αρχίσει τα σχέδια για συγχωνεύσεις - οι ίδιες κατασκευαστικιές που στη δεκαετία του 80 εμπόδιζαν την εκτέλεση ακόμα και των σχετικά μικρών έργων από ξένες εταιρίες αφού οι ίδιες εκείνη την εποχή δεν ήταν ικανές να τα διαχειριστούν και ούτε τους συνέφερε τότε να συμπράξουν.

    Άσε τα σκάνδαλα και το φάγωμα, και σε ρωτάω.... έγινε κάτι σε κάποιον τομέα στην οκταετία Σημίτη χάρη στην πολιτική του που σήμερα να μας εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα; Ούτε ένα μείζον θέμα δε λύθηκε πλην των ταυτοτήτων.

    "Τό Σημίτη τον δαιμονοποιούν οι ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ και οι σουλατσαδόροι"

    Ξέρεις τα ίδια θα μπορούσε να λέει και ο κάθε Σημίτης, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Καραμανλής... εγώ ένα θα προσθέσω. Το ότι την εποχή Σημίτη το κόμμα του έλεγχε σχεδόν το 80% του τύπου και των καναλιών ευρείας κυκλοφορείας οπότε απολάμβαβε πλήρους διαφήμισης (κάτι που σε μεγάλο βαθμό απολαμβάνει ακόμα) δε σημαίνει ότι ο κόσμός πρέπει να κάθεται να τα χάφτει... Δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς επιμένεις για το Σημίτη αλλά... για τόσο χαζό ρε συ Παρμενίδη δεν θέλω να με περνάνε!

    ReplyDelete
  34. Ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι στο πυρήνα της ΕΕ που είναι παγκόσμια δύναμη;

    Makari na eimastan ston pyrina tis EE. Dystyxos for the time being, eimaste i deyteri tritokosmikoteri xora stin EE. Akoulouthei i Portogalia.

    ReplyDelete
  35. Apo thn ekthesi toy SEB gia tin antagonistikotita:

    "η ανταγωνιστική θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα παραμένει ανησυχητικά χαμηλή. Βρισκόμαστε στην 25η θέση μεταξύ των 27 Ευρωπαίων εταίρων μας -μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατατάσσονται χαμηλότερα από εμάς".

    Na xaro ego pyrina...

    ReplyDelete
  36. Οκ, το πιασα το 'πονοούμενο για τη μεταρρύθμιση σχετικά με την απλοποίηση με σκοπό πολλά τρυγόνια: από τη μία το να επιταχύνει τις διαδικασίες και να διευκολύνει την κινητικότητα της αγοράς και από την άλλη να εξαλείψει τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από το δαιδαλώδες σύστημα διακυβέρνησης της χώρας (κράτος, νομαρχίες, υπηρεσίες κτλπ.) σε επιτείδιους για χρηματισμό και κομπιναδώρικες δουλειές.

    Προσωπικά τον όρο μεταρρύθμιση θα τον χρησιμοποιούσα σε μια αλλαγή πολιτικού συστήματος - κάτι που προϋποθέτει εκτεταμένες συνταγματικές αλλαγές. Τον όρο ιδεολογία δε θα τον χρησιμοποιούσα και πολύ γιατί απλούστατα τα περι δεξιοαριστερων μου φαίνονται πολύ λέητ 19ος ερλυ 20ος αιώνας. 8 στους 10 καραδεξιούς στην Ελλάδα θα πάλευαν για κρατικό ΟΤΕ και το παιδί τους μέσα τι να λέμε τώρα και 5 στους 10 αριστερούς εργοδότες στην Ελλάδα δεν πληρώνουν καν το ΙΚΑ στο "παιντί".

    Η βασική μου ιδέα είναι ότι προέχει η προσπάθεια αντιμετώπισης της ατιμωρισίας από τα ψηλά στα χαμηλά πέρα από κάθε άλλο χάσιμο χρόνου για συζητήσεις πάνω σε αλλαγές επί των αλλαγών. Άμα αρχίσει να πέφτει μέρος του μαύρου χρήματος τότε μας παίρνει να μιλάμε και για παραπέρα σχέδια.

    ReplyDelete
  37. ΔΕΝ είμαι υπέρ της Αγιοποίησης κανενός.Αλλά είμαι εξοργισμένος με τη Δαιμονοποίηση που αυτές τις μέρες επιχειρείται εις βάρος του Σημίτη.Και είμαι περισσότερο εξοργισμένος απο την απολιτίκ στάση που αντικαθιστά το πολιτικό λόγο με τη θεολογία της Δαιμονοποίησης.Και σ'αυτή τη θεολογία διολισθαίνουν όλο και περισσότεροι νέοι.
    Μη ξεχνάμε ότι η Δαιμονολογία είναι ένα αδηφάγο ΤΕΡΑΣ.Σήμερα τρώει το Σημίτη αλλά αύριο θα έλθει και η σειρά μας.

    ReplyDelete
  38. Αν και δεν μας αρέσει να μπλέκουμε σε συζητήσεις περί προσώπων, ως προς τα επιτεύγματα του Σημίτη έχουμε να πούμε το εξής.

    1. ευρωπαϊστής και υπέρμαχος της Ευρώπης των Λαών από το '70, όταν το "ορθόδοξο" ΠΑΣΟΚ ήθελε την Ελλάδα εκτός ΕΟΚ σε αναζήτηση τρίτου δρόμου προς το σοσιαλισμό κι έκανε πειράματα με το Κίνημα των Ανεξάρτητων. Ο Ανδρέας τον διέγραψε.

    2.οικονομική σταθεροποίηση '85-'87-γλίτωσε την Ελλάδα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του '85, όταν τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν πέσει κάτω από όριο ασφάλειας.

    3. νόμος προστασίας του Καταναλωτή το '94 όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας

    4. έβαλε τη χώρα με το ζόρι στην ΟΝΕ, όταν κανείς δεν το πίστευε και πολλοί δεν το επιθυμούσαν καθόλου, εκπληρώνοντας το αίτημα για νομισματική και οικονομική σταθερότητα. Ασχέτως του εάν υπήρξε δημιουργική λογιστική ή όχι (που υπήρξε) η Ελλάδα της προηγούμενης περιόδου ήταν μια χώρα με στασιμπληθωρισμό, διψήφια ελλείμματα και μη διατηρήσιμο χρέος. Η μεταβολή κατά την πρώτη τετραετία συνιστά μια μικρή δημοσιονομική επανάσταση για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα της Μεταπολίτευσης.

    5. έβαλε με τον Κρανιδιώτη την Κύπρο στην ΕΕ με το ζόρι, όταν οι ίδιοι οι Κύπριοι δεν το ήθελαν αρχικά (τους πήρε χρόνο να πειστούν), όταν οι Ευρωπαϊοι βλέπε Ολλανδοί διαφωνούσαν κάθετα, και χωρίς την προϋπόθεση επίλυσης του κυπριακού. Αν αυτή ήταν προϋπόθεση ακόμα έξω θα ήταν η Κύπρος.

    6.βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, όταν προηγουμένως όλοι μιλούσαν για το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και ο διεθνής τύπος, πχ ο Economist μας έδειχνε την πόρτα της εξόδου ως απαράδεκτους και απροσάρμοστους.

    7. και για να μη το ξεχάσουμε την περίοδο 96-04, υπήρξαν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΕ και της ΓΣΕΕ, όταν τη δεκαετία του 80 και τις αρχές του '90, οι μισθοί παρά την ονομαστική τους άυξηση έμεναν στάσιμοι.

    ReplyDelete
  39. Τα ελλείμματα του Σημίτη

    1. εστίασε σε μεγάλα ζητήματα, εθνικά θέματα, υψηλή πολιτική κοκ και δεν εστίασε σε θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη

    2.ανέχτηκε τον παρεοκρατικό καπιταλισμό

    3.απέτυχε παταγωδώς στην παιδεία κυρίως την τριτοβάθμια, όπου κυριάρχησαν τα ιερατεία των "Δημόσιων Πανεπιστημιακών"

    4.δεν ακούμπησε τον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, αν και δημιούργησε θεσμούς όπως οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές

    5.δεν εστίασε στην ποιοτική αναβλάθμιση των δημόσιων αγαθών

    ReplyDelete
  40. ΘΕΣΜΙΚΑ είμαστε στο πυρήνα της ΕΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΟΥΜΕ;
    Η μεταρρυθμιστική Συνθήκη που ψηφίζεται το Δεκέμβριο δεν αναγνωρίζει "ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ".
    Χρειαζόμαστε έστω ένα Δαίμονα σαν το Σημίτη να αγρυπνεί.Εδώ όλοι οι υποψήφιοι Δαίμονες(ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ) το ρίξανε στον ύπνο!

    ReplyDelete
  41. Filoi tou g700 to shmeio 7 peri Shmith den isxyei me kamia Panagia. Ase twra stoixeia, statistikes klp einai gia ton poutso kabala! Anyway, o Shmiths 2000-04 apla den yphr3e!

    ReplyDelete
  42. Οι λίστες δεν είναι φυσικά εξαντλητικές, αλλά ενδεικτικές κάποιων πραγμάτων που χαρακτηρίζουν κατά την άποψή μας την πολιτική πορεία του Σημίτη από το '70 μέχρι σήμερα. Με τα καλά της και τα στραβά της το ισοζύγιο θεωρούμε ότι είναι σαφέστατα θετικό για την Ελλάδα. Πάντα και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές προσώπων.

    ReplyDelete
  43. Εξέλιξη των Κατώτατων πραγματικών μισθών και ημερομισθίων 1985-2004, στοιχεία ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

    1985 -10,25%
    1986 -5,1%
    1987 + 3%
    1988 + 4,39%
    1989 -1,6%
    1990 -5,4%
    1991 -3,8%
    1992 -2,2%
    1993 + 1,53%
    1994 + 0,46%
    1995 - 0,41%
    1996 + 2,4%
    1997 +0,56%
    1998 +0,9%
    1999 +0,97%
    2000 -0,09%
    2001 +1,68 %
    2002 +1,58%
    2003 +1,47%
    2004 +2,4%

    ReplyDelete
  44. Σωστή και εμπεριστατωμένη κριτική είναι πχ πει κανείς ότι ο Σημίτης, με οικονομικό σύμβουλο τότε τον Σπράο, κλάδεψε μονόπαντα τους μισθούς κατά τη σταθεροποίηση του 85 για να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους και να αποφευχθεί η χρεοκοπία χωρίς να κάνει άλλου τύπου διαρθρωτικές παρεμβάσεις που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις οποίες περίμενε η κοινότητα, με την οποία σημειωτέον είχε συναφθεί τότε και δάνειο για να σωθούμε.

    ReplyDelete
  45. Ρε μάγκες κοροιδευόμαστε; Δηλαδή άμα έρθει και κάνας κολλημένος χουντίκλας και μας κατεβάσει τα αντίστοιχα νούμερα του Παπαδόπουλου και κάνει σκόνη το Σημίτη, τι θα πρέπει να αρχίσουμε την αγιοποίηση του Πάπαδοπουλου; Μήπως να αρχίσουμε να αναπολούμε το Μεταξά γιατί άλλωστε υπήρξε και ο μόνος σοβαρός μεταρρυθμιστής στη χώρα και ο μόνος ηγέτης μαζί με τον Βενιζέλο που έχαιρε διεθνούς σεβασμού (χάρη σε αυτόν μιλάμε δημοτική, έχουμε ΙΚΑ, μάθαμε τι θα πει δουλειά εκτός χωραφιού, και είπαμε και ένα ΟΧΙ σε μια αρκετά δυνατότερη χώρα έχοντας πολλά λιγότερα...). Μην τρομάζετε, δεν σας τη βγαίνω και χουντίκλας τώρα αλλά μην τρελενόμαστε κιόλας.

    Μεταξύ μας, ξέρουμε καλά πόση αξία έχουν τα νούμερα όταν αντιλαμβανόμαστε πολλά περισσότερα απο την καθημερινή μας ζωή. Και ενώ τα περισσότερα από τα χρόνια διακυβέρνησης Σημίτη ήμουν έξω και δεν διαπίστωσα καμία αλλαγή της αντιμετώπισης της Ελλάδος στην Ευρώπη - αυτά μόνο στα Μέγκα Τσάνελ και στο ΒΗΜΑ τα ακούγατε και τα διαβάζατε. Μαύρο πρόβατο είμασταν και μαύρο παραμείναμε - το ότι μπήκαμε φαρδιά πλατιά στο Ευρώ στοιχηματίζω τα 700 μου έγινε γιατί απλά στην τελική δεν πολυσκοτίστικαν οι υπόλοιποι (σου λέει μικροι είναι τους απορροφάμε και τελείωσε η ιστορία), άλλωστε άμα άρχιζαν να λένε και όχι πόσοι θα μένανε μέσα (με Αγγλία, Δανία ήδη έξω); Η Κύπρος μπήκε όταν το καλοσκέφτηκε σχετικά με το θέμα της λύσης του Κυπριακού - αλλά ήταν παραπάνω από έτοιμη, καταλόγισε στα θετικά του Σημίτη μόνο την προσπάθειά του να πείσει τους Κυπρίους να μπούνε και έτσι, τα υπόλοιπα μάγκες πήραν το δρόμο τους δε χρειάστηκε δουλειά αφού το νησί ήταν κατά τα άλλα έτοιμο (γνωστή άλλωστε και η χρησιμότης στην Ε.Ε.). Μη σας πούνε μόνο ότι το πήρε το θέμα και στην πλάτη. Γνωστά τα κόλπα. Όσο για το πόσο πραγματικά μας σέβονταν έξω να μην αναφέρω Ίμια και Οτσαλάνηδες και λοιπά διεθνή καραγκιοζιλίκια.

    Αυτό που παρατηρούσα ίσως και καλύτερα από όσους μόνιμους στην Ελλάδα όταν ερχόμουν πίσω ήταν ότι κάθε πέρισυ και καλύτερα. Και δεν λέω πως για όλα φταίει ο Σημίτης και το επιτελείο του, ούτε αμφισβητώ τις προθέσεις του που ήταν σχετικά πιο ειλικρινείς από αυτές του κυνικού πατήρ Παπανδρέου. Ενοείται πως εάν συγκρίνω την διακυβέρνησή του με αυτή του Μητσοτάκη σίγουρα θα βρω πιο πολλά θετικά. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι και αυτός παρά τη θέλησή του ήταν ανίκανος να αντιστρέψει την κατάσταση, όντας μικρότερος των περιστάσεων. Άλλο ηγέτης και άλλο διαχειριστής. Και σα διαχειριστής το τσούλησε το πράμα όπως όπως στη γραμμή άλλωστε που είχε δείξει η ΝΔ του Μητσοτάκη. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε κατά 80-90% το αντιλαικό πρόγραμμα του Μητσοτάκη για το οποίο και καλά είχε πέσει η κυβέρνησή του. Εάν έχετε διαφωνίες πείτε μου λοιπόν (πάνω στις προεκλογικές δεσμεύσεις ΠΑΣΟΚ του 93) π.χ. κατά πόσο κρατικός παρέμεινε ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ και κατά πόσο υπεραμυνθηκε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα από το ξεπούλημα που (όντως) άρχισε η ΝΔ το 91.

    Τι να λέμε τώρα.....

    ReplyDelete
  46. ... όσο για το τι να έκανε ο Σημίτης, έτσι ήταν και οι διεθνείς εξελίξεις και έτσι τα φέραν, θυμηθείτε, τα ίδια λέγανε για το αρχιγκαντέμη το Μητσοτάκη, που πως να μην είναι γκαντέμης με αυτά που τον βαραίνουν; Περιέργως σε άλλες χώρες παρόμοιου βεληνεκούς όπως η Ιρλανδία (τριτοκοσμική το 1970) δεν τα φέραν έτσι τα πράγματα. Άλλες πολιτικές άλλα αποτελέσματα. Δε ζητάω πολιτκή Ιρλανδίας εδώ ούτε οικονομικά θαύματα. Λίγο τάξη θέλει ο κόσμος σε αυτό το μπάχαλο. Να ξέρει ότι δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Τα υπόλοιπα παίρνουν το δρόμο τους και χωρίς πολλά πολλά.

    ReplyDelete
  47. Mόνος μου παρασύρομαι εκτός θέματος - όρυ μάγκες - μόνος μου θα το επαναφέρω γιατί παρπάνω δεν έχει πια και πολύ νόημα εάν είδαμε το Σημίτη ή τον όποιον άλλον ως διαχειριστή ή ως ηγέτη.

    Έτσι να αρχίσουμε μια "μυαλοκαταιγίδα", μια που μιλάμε για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένη που να θεωρείτε αναγκαία ή/και άμεσα εφαρμόσιμη;

    ReplyDelete
  48. Φιλε Ulis, μπραβο σου, ειλίκρινα! Πολλα απο αυτα που λες, εγω δεν τα ξερω και ουτε μπορω να τα ελενξω = ΑΝ ξερεις κανενα στην Ελλαδα που να λεει την πραγματικη αληθεια για πολυ καιρο και με μια γλωσσα κατανοητη, πες μου τον να τον διαβασω και να τον ακουσω! Εσυ φαινεται να μιλας σωστα, και διαισθητικα το αντιλαμβανομαι, μιας και οπως ειπα δεν μπορω να ελενξω... Ουδεις αλαθητος βεβαια, οποτε και εσυ καπου θα εχεις κανει τα λαθακια σου, δεν θα το κρινω ομως εγω. Εγω σε διαβαζω απλα και σε πολλα σε πιστευω.

    Ειναι λαθος μου που δεν μετειχα ποτε μου στα κοινα? Που ειμαι ανενημερωτος? Ηταν και ειναι ΤΕΤΟΙΑ η γλωσσα τους, ΤΕΤΟΙΟ το συμφερον τους, ΤΕΤΟΙΑ η ακαρδια τους (like we say heartless motherfuckers) που εγω και ΠΟΛΛΟΙ αλλοι εχουμε στρεψει το βλεμμα αλλου εδω και καιρο, πιστευοντας οτι τιποτα δεν μπορει να αλλαξει...

    Δε θα γραψω τιποτα αλλο μιας και ειμαι ενα σκατο. Απλα θα σου πω το εξης μιας και ρωτας για μεταρυθμισεις, αλλαγες, προτασεις και brainstorming: Μονος σου το ειπες οτι σε αυτη τη χωρα ενα 20% περναει πολυ καλα...

    Να προσθεσω οτι ενα αλλο 20% (λεω εγω με το φτωχο μου το μυαλο) προσπαθει να τους μοιασει, ενα 40% δεν το νοιαζει τιποτα, αποχαυνωμενο τρεχει πανω κατω να τα βγαλει περα με δουλειες-σπουδες-γυναικες (lol), κοιταει την παρτη του, δεν ξερει τι του γινεται περα απο τον μικροκοσμο του...

    Οποτε τι περιμενεις? Ενα 20% (ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ αισιοδοξα) να ενδιαφερθει? και να αλλαξει κατι? και ΑΝ ειναι τοσοι λεμε...

    Εγω ζω σε μια μικρη επαρχιακη πολη της Ελλαδας. Ο Κρατικος παιδικος σταθμος που δουλευει η θεια μου δεν εχει προσωπικο και επειδη δεν εχουν και οι υπολοιποι σταθμοι αναγκαζονται και μεταφερουν τις γυναικες απο τον ενα παιδικο (Κρατικο) στον αλλο ανα εβδομαδα. Το Ταχυδρομικο Ταμιευτηριο της πολης μου παραμενει ακεφαλο εδω και μηνες και μια παλαια ταμιας εκτελει χρεη Διευθυντριας. Το ΙΚΑ της πολης μου, το ιδιο: χωρις διευθυντη. Η ΝΕΛΕ το ιδιο. Το νοσοκομειο της πολης μου πεθαινει απο ελλειψη προσωπικου. Ο Δημος της πολης μου ειναι καταχρεωμενος και προσπαθει να παρει δανειο.

    ΔΕΝ προσλαμβανουν...ΔΕΝ κανουν τιποτα. Κανεις.

    ...

    Εχω παψει να πιστευω οτι μπορει να αλλαξει κατι στην Ελλαδα απο τους ιδιους τους Ελληνες. Εχω αρχισει να πιστευω οτι χρειαζεται καποιο τρομερο χτυπημα σε αυτην την κοινωνια. Τρομερο...

    Ή απλα ενας πολυ φωτισμενος Ηγετης.

    ΥΣ: Περιμενω εναγωνιως να δω ποσοι θα σε ακολουθησουν στο brainstorming που ζητας. Ο Ελληνας ξερει μια χαρα να κλαιγεται, να κατηγορει και να καταριεται, να περηφανευεται και αλλα... Να προτεινει κατι δεν ξερει? Ή μηπως ξερει πολυ καλα οτι δεν γινεται τιποτα και κανει την παλαβη??

    ReplyDelete
  49. Άμεση συνταγματική αναθεώρηση με δημοψηφίσματα και πολιτειακή στροφή σε μια μορφή προεδρικής δημοκρατίας με γερουσία, βουλή των αντιπροσώπων κτλ. Το παραπάνω να συνδιαστεί με διοικητική αποκέντρωση στην οποία οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας να έχουν τοπικές κυβερνήσεις και τοπικά κοινοβούλια τα οποία να μπορούν να ασκούν ακόμα και νομοθετική εξουσία σε τοπικά ζητήματα.

    Ο γεωγραφικός κατακερματισμός της χώρας (παρά το μικρό της μέγεθος) ευννοεί μια τέτοια στροφή. Άλλες ανάγκες των νησιών, άλλες ανάγκες η Ήπειρος, άλλες ανάγκες η Θράκη ή η Κρήτη!

    Αν δε μοιραστεί νέα τράπουλα, το παιχνίδι θα συνεχίσει να παίζεται με τα ίδια σημαδεμένα χαρτιά.

    ReplyDelete
  50. @ ulis

    1. παρουσιάζεις τα γεγονότα λες και όλα τα καλά σ' αυτή τη χώρα να έγιναν από μόνα τους και όλα τ' άσχημα από κάποιους κακούς πολιτικούς και τα επιτελεία τους.

    2. λες ότι "Λίγο τάξη θέλει ο κόσμος σε αυτό το μπάχαλο", όταν μιλάμε για κοινωνία συνενοχής που συμμετέχει συνειδητά στο μπάχαλο και ως εκ τούτου πρέπει να μίλάμε για εκσυγχρονισμό των νοοτροπιών, γεγονός που με τη σειρά του προϋποθέτει πολλά περισσότερα από καλούς νόμους και καλούς νοικοκυρέους ηγέτες.

    3.καλείς σε brainstorming. Αυτό δεν κάνουμε όλοι εδώ μέσα τόσο καιρό; Ακόμα όμως δεν έχεις καταθέσει πρόταση δική σου εκτός από το ότι χρειάζεται τάξη, να εφαρμόσουμε τους νόμους και να παραδειγματιστούμε από την Ιρλανδία.

    4.ανάγεις το προσωπικό βίωμα και την ατομική εμπειρία σε μοναδική πηγή γνώσης από την οποία μπορούμε να γενικεύσουμε για το γενικό σύνολο

    Ακόμα κι έτσι όμως οι προσωπικές εμπειρίες του καθένα είναι διαφορετικές. Εσύ για παράδειγμα ήσουν έξω και δεν έβλεπες καμία διαφορά στην Ελλάδα όταν γύρναγες. Πολλοί από εμάς της Γ700 αλλά και οι φίλοι και φίλες ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα κάθε χρόνο έβλεπαν αλλαγές.

    ReplyDelete
  51. και ένα ενδιαφέρον άρθρο

    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15044&m=A04&aa=1

    ReplyDelete
  52. ΠΟΛΙΤΕς Η ΠΕΛΑΤΕΣ

    Ιδεολογίες υπάρχουν και μάλιστα πολύ ισχυρές , με κυρίαρχη ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΙΣΜΌ έναντι του οποίου "there is not alternative" σύμφωνα με την ιστορική φράση της Θάτσερ.Μια ιδεολογία που κινητοποίησε τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις,πρωτοφανείς για την ιστορία του Πλανήτη.Που περιόρισε αισθητά την απόλυτη φτώχεια έστω και αν αύξησε τη σχετική.Με δραματικές φυσικά συνέπειες στην εξάντληση των φυσικών πόρων και την κλιματική αλλαγή.Και με απειλή καθυπόταξης της πολιτικής από την οικονομία.Αυτό το τελευταίο το βοηθάμε πολύ να συμβεί εμείς οι Νεοέλληνες με την εξύμνιση των αποιδεολογοποιημένων και απολιτικών συμπεριφορών.Εχουμε ένα δίλημμα που παίρνει διαστάσεις ασύμετρης απειλής να αντιμετωπίσουμε: ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΠΕΛΑΤΕΣ;
    Αθελά μας ίσως όταν καθυβρίζουμε και απαξιώνουμε τους πολιτικούς και την πολιτική συμβάλλουμε στο να απεμπολούμε τα πολιτικά μας δικαιώματα και να μας μένουν μόνο τα καταναλωτικά-πελατειακά.

    ReplyDelete
  53. Είπα να πω κι'εγώ τη γνώμη μου, ελπίζω να μην ακουστεί σαν "ετυμηγορία". Πιστεύω πως ο ulis όντως παρουσιάζει πολλές απόψεις βάσει των προσωπικών εμπειριών του, αλλά στην ουσία και ο καθένας (όπως είπε και ο Γ700) το ίδιο κάνει (και τι αλλο μπορεί να κάνει άλλωστε).

    Το θέμα είναι πως χρειάζεται περισσότερο να ασχοληθούμε με το μέλλον, παρά με το παρελθόν. Το να ξέρουμε ποιός έφταιξε και ποιός έφτιαξε στη χώρα χρησιμεύει μόνο εγκυκλοπαιδικά αν θέλετε. Δεν πρόκειται σε ενα τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο να παραδειγματιστούμε απο τους ηγέτες προηγουμένων δεκαετιών, όσα καλά κι'αν έκαναν.

    Όσο αφορά τώρα τις λύσεις, ο καθένας μας έχει διάφορες απόψεις, οι οποίες άλλες είναι καλές, άλλες λιγότερο. Όλες πάντως βoηθάνε στο brainstorming. Kαμιά όμως μοναδική λύση σε τόσο μεγάλα προβλήματα δεν θα έρθει από έναν πεφωτισμένο σωτήρα την επόμενη μέρα, αυτό τουλάχιστον πιστεύω να το καταλαβαίνουμε όλοι. Ο ulis όταν μιλάει για τάξη, νόμους και Ιρλανδίες δεν μας δίνει το whole package αλλά το από που πιστεύει πως πρέπει να αρχίσουμε.

    ReplyDelete
  54. επειδή ο Πάσχος είναι φοβερή πένα ο πούστης διαβάστε το άρθρο του H χαμένη κληρονομιά του εκσυγχρονισμού

    Λέγονται πολλά για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Kώστα Σημίτη. Tα περισσότερα αρνητικά. Για τους αντιπάλους του ΠAΣOK ο εκσυγχρονισμός ευθύνεται για όλα τα δεινά της χώρας. Aπό το χρηματιστήριο μέχρι την έλλειψη πάρκων στην Aθήνα. Για τους εντός του ΠAΣOK (ηττημένους του 1996) ο εκσυγχρονισμός ευθύνεται για όλα τα δεινά του κινήματος· για την ήττα του 2004, αλλά και για το 38,1% του 2007.

    Eίναι ανθρώπινο. Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης είναι ευκολότερο να ρίχνεις ευθύνες στο παρελθόν, παρά να τις επωμίζεσαι στο παρόν. Όπως η κυβέρνηση της NΔ φορτώνει τις πολλές αστοχίες της στην «εικοσαετή διακυβέρνηση», έτσι και τα στελέχη του ΠAΣOK φορτώνουν τα δικά τους λάθη στην «οκταετή ηγεσία». Bεβαίως, διʼ αυτού του τρόπου ουδείς διορθώνεται, αλλά όλοι νιώθουν καλά: βρήκαν τον τρόπο να μη λύνουν προβλήματα και να επιμερίζουν ευθύνες.

    ..........

    ReplyDelete
  55. ...........

    Yπάρχει μια ευδιάκριτη μετάλλαξη στην περιρρέουσα πολιτική κουλτούρα, που ήδη άρχισε να παράγει πολιτικά αποτελέσματα. H διαχειριστική ανεπάρκεια των κ.κ. Kαραμανλή και Παπανδρέου μετατοπίζει τον ιδεολογικό άξονα της ελληνικής κοινωνίας στις απλοϊκές, λαϊκιστικές πεποιθήσεις του παρελθόντος.

    Παρά, και ίσως ενάντια, στη δική τους ιδεολογική συγκρότηση διά μικροπολιτικών πράξεων και ασύγγνωστων παραλείψεων, ευνουχίζουν κάθε μέλλοντα εκσυγχρονισμό. Συκοφαντώντας τις κυβερνήσεις Σημίτη (για να δικαιολογήσουν δικά τους λάθη) συκοφαντούν το μερικό έστω εκσυγχρονισμό της χώρας που επιτεύχθηκε.

    Αυτό θα το βρίσκουν μπροστά τους όποτε επιχειρούν κάποιο δικό τους εκσυγχρονισμό ή μεταρρύθμιση. Στην πολιτική, τίποτε δεν πάει χαμένο: ούτε τα λάθη, ούτε οι τακτικισμοί.

    Bέβαια, με ποινικοποιημένο το παράδειγμα του εκσυγχρονισμού, αλλαγές δεν θα γίνονται και τα προβλήματα θα διογκώνονται. Στο τέλος οι ίδιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό της Iστορίας. Kινδυνεύουν να καταγραφούν στη συλλογική μνήμη ως οι πιο άχρηστοι ηγέτες που διαδέχτηκαν ένα πολύ χρήσιμο λογιστή.

    ReplyDelete
  56. Απαιχτος ο Μανδραβέλης.

    ReplyDelete
  57. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΑΙΜΩΝ;

    Ναι Πάσχο.Ο Σημίτης είπε ότι θα σνδέσουμε τον Αρχαιολελληνικό μας πολιτισμό με το το παιδί του, το Διαφωτισμό της Δύσης.
    Εκεί ήταν που σκύλιασε ο Χριστόδουλος που βλέπει την Ελλάδα ως Αρχιεπισκοπάτο.
    Εκεί ήταν που σκύλιασε η Αλέκα που βλέπει την Ελλάδα και τη Κύπρο σαν της Κούβες της Μεσογείου.
    Εκεί ήταν που λύσιαξε ο Τσοβόλας,ο Βενιζέλος,η Τόνια,η "Νεολαία",ο Παπούλιας,ο Κωσταντόπουλος,ο Ζουράρις ,Η Κανέλη και οι λοιπές ορθοδοξο-πατριωτικές-οτσαλανικές δυνάμεις που βλέπουν την Ελλάδα ως το Κουρδιστάν των δυτικών συνόρων της Τουρκίας.
    Ολες αυτές τις δυνάμεις ο Καραμανλής της καβάλησε για να ανέβει στην εξουσία.Και έγινε όμηρός τους και μαζί μ'αυτόν και η Ελλάδα.
    Γυρίσαμε πολύ πίσω.Αρχίζουμε να το αισθανόμαστε.Και επειδή δεν μας αρέσουν πιά οι ορθολογικές εξηγήσεις το ρίξαμε στο κυνήγι των μαγισσών δαιμονοποιώντας το Σημίτη.
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ;

    ReplyDelete
  58. Και βέβαια τη συκοφαντία Σημίτη τη ξεκίνησε πρώτος ο Καραμανλής όταν πρωτοανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ.Ο μηχανισμός της γκρίζας προπαγάνδας που έστησε στη Ρηγίλλης τον συμβούλεψε πως αν δεν καθάριζε το Σημίτη εξουσία δεν έβλεπε.Ετσι άρχισε με μια επαγγελματική επικοινωνιακή αρτιότητα να αποδομεί το Σημίτη με χαρακτηρισμούς που προέρχονταν απο επισταμένες μελέτες-δημοσκοπήσεις με στόχο τη κοινή γνώμη."δεν έχεις το ανάστημα..","εισαι ένας κοινός λογιστής..","είσαι αρχιερέας της διαπλοκής..","είσαι διεφθαρμένος" και άλλα πολλά που τα κληρονομήσαμε και τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας επιχειρηματολογία "αλλα Ulis".
    O ίδιος για να διευκολύνει τις συμμαχίες του με την κάθε λογής πικραμένη Αριστερά του "Μάριου και της Μαρίας" ανακήρυξε την κατάργηση των ιδεολογιών.
    Τώρα κάαααθεται και απολαμβάνει τη σούπα που έφτειαξε.

    ReplyDelete
  59. Mages as afisoume to mayro parelthon, kai as koitaksoume to mellon. O kosmos allazei kathe mera me geometriki taxytita, pio eykola tha symbadizame prin 40 xronia apo oti simera, kai akoma pio dyskola ayrio.

    ReplyDelete
  60. Etsi einai h politikh Parmenides ... kalws h kakws.

    K o Shmiths eixe tous dikous tou px Pretender. Ti na pei k o GAP ton opoio xazo, paniblaka ton anebazoun k axrhsto malaka ton katebazoun.

    ReplyDelete
  61. Το ερώτημα είναι πως ένας πραγματικά ευφυής σαν το Βενιζέλο κατάντησε ένας κοινός εξυπνάκιας.

    ReplyDelete
  62. Aplos den itan pote eyfyis, kai itan panta eksypnakias. Tora apokalyfthike. O kleftis kai o pseytis ton proto xrono xairontai.

    ReplyDelete
  63. "Το ερώτημα είναι πως ένας πραγματικά ευφυής σαν το Βενιζέλο κατάντησε ένας κοινός εξυπνάκιας."

    Ειναι απλο νομιζω: ξερει πολυ καλα σε ποιους απευθυνεται. Στον Ελληνικο λαο δηλαδη. Ποσοι απο τους Ελληνες ανοιγουν τα αυτια τους στους πραγματικα εξυπνους και ποσοι τα ανοιγουν ορθανοιχτα στους εξυπνακηδες?

    ReplyDelete
  64. Βενιζέλος:"ΔΕΝ επεδίωξα ποτέ αξιώματα"."Ημουν είμαι και θα είμαι στρατιώτης της παράταξης".
    Δηλαδή το "ΗΓΕΤΗΣ"που μας πέταξε απο το Ζάπειο φανταριλίκι είναι;
    Τόσο ευφυές!

    ReplyDelete
  65. Πριν απο οτιδηποτε να πω οτι δεν γνωριζω προσωπικα τον Ulis και ουδεμια σχεση εχω μαζι του.

    Παμε τωρα...

    G700 λες (απευθυνιμενη στον Ulis):

    "2. λες ότι "Λίγο τάξη θέλει ο κόσμος σε αυτό το μπάχαλο", όταν μιλάμε για κοινωνία συνενοχής που συμμετέχει συνειδητά στο μπάχαλο και ως εκ τούτου πρέπει να μίλάμε για εκσυγχρονισμό των νοοτροπιών, γεγονός που με τη σειρά του προϋποθέτει πολλά περισσότερα από καλούς νόμους και καλούς νοικοκυρέους ηγέτες."

    Τα μονα πολλα περισσοτερα που μπορω εγω να αντιληφθω (περαν απο τους καλούς νόμους και τους καλούς νοικοκυρέους ηγέτες) ειναι τα χρονια. ΑΝ εννοεις οτι πρεπει να περασουν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (ισως και μια γενεα) για να αλλαξει το ξεροκεφαλο του ΝεοΕλληνα συμφωνω. Αλλα ειναι δυνατον να γινει ποτε αυτο, να αρχισει αυτη η αλλαγη, αν αλλαξει το κεφαλι? ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

    "4.ανάγεις το προσωπικό βίωμα και την ατομική εμπειρία σε μοναδική πηγή γνώσης από την οποία μπορούμε να γενικεύσουμε για το γενικό σύνολο"

    ΔΕΝ νομιζω ο Ulis να εκανε κατι τετοιο. Ο ανθρωπος γραφει απο τα βιωματα, την παιδεια και τις εμπειριες του και μαλιστα σε μια ΠΟΛΥ ΑΜΕΣΟΤΕΡΗ γλωσσα απο πολλους αλλους εδω μεσα!

    Πολλα απο αυτα που λεει ειναι μεσα στην κοινη λογικη και την πραγματικοτητα και οπως ξερεις G700, οταν σε μια κατασταση, σε ενα θεμα, 7 στους 10 ή 70 στους 100 (για παραδειγμα) ενεργουν με εναν τροπο Χ, τοτε μπορουμε να μιλησουμε για ταση ή αλλιως να πουμε "ο κοσμος ειναι ετσι", "Ο Ελληνας ειναι ετσι", "Η Ελληνιδα ειναι αλλιως", κλπ. Ειναι ηλιθιο να λεμε "ο καθενας ειναι και διαφορετικος, αρα εχουμε 10 εκατομμυρια διαφορετικες περιπτωσεις"... Σοβαρα μιλαμε ρε παιδια?

    Ο Ulis προτεινε μια πιο ευσεινηδητη αντιμετωπιση της καθημερινοτητας (στον τροπο που επιλεγουμε ενα προιον, μια δουλεια, εναν φιλο ή/και συντροφο) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ προτεινε και ενασχοληση με τα κοινα και να εχουμε και τα ματια ανοιχτα!

    Θα επρεπε να αγκαλιαζετε χρηστες να στον Ulis. Αν μη τι αλλο, μονο και μονο για την ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ τους. Καποιοι γραφουν για να γραφουν και καποιοι γραφουν επειδη εχουν κατι να πουν... ;)

    ReplyDelete
  66. Διορθωνω:

    απο:
    " Αλλα ειναι δυνατον να γινει ποτε αυτο, να αρχισει αυτη η αλλαγη, αν αλλαξει το κεφαλι? ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!"

    σε:

    " Αλλα ειναι δυνατον να γινει ποτε αυτο, να αρχισει αυτη η αλλαγη, αν ΔΕΝ αλλαξει το κεφαλι? ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!"

    ReplyDelete
  67. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι φίλε μου, και το κεφάλι είναι η ελληνική κοινωνία, ούτε οι ήρωες, ούτε οι δαίμονες.

    Τον Λεβιάθαν τον ξέρεις? Ε, αυτός ο γίγαντας λοιπόν, φτιαγμένος από πολλά κεφάλια, στην Ελλάδα βρωμάει από παντού.

    Είμαστε συννένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα σκατά που τρώμε, ενώ ξεχάσαμε πλήρως τι σημαίνει προσωπική ευθύνη και ανάληψη δράσεων ευθύνης.

    ReplyDelete
  68. "Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" στο context που το θέσατε εδώ μέσα μου θυμίζει την έκφραση "Πού είναι το κράτος?", Blame Canada όπως θα λέγανε κι οι Αμερικανοί.

    αλλά όλοι νιώθουν καλά g, βρήκαν τον τρόπο να μη λύνουν προβλήματα και να επιμερίζουν ευθύνες.

    ReplyDelete
  69. @anonymous

    1-Γράφεις: "ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ".
    Ποιό είναι το κεφάλι και ποιό το ψάρι;
    2-Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Ulis γράφει ζωντανά κλπ,κλπ,αλλά τα σενάρια για τη ζωή μας και τη "μυθοποίησή" της, με πρωταγωνιστές και συγγραφείς εμάς τους ίδιους, δεν δημιουγούν αυτόματα και απο μόνα τους συλλογική συνείδηση έτσι ώστε να καταλάβουμε όλοι ποιό είναι το ψάρι και ποιό είναι το κεφάλι και ποιό απο τα δύο βρωμάει,αν βρωμάει και γιατί βρωμάει και τι πρέπει να κάνουμε για να μη βρωμάει.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ζούμε σε μια χώρα όπου τα πάντα βρωμούσαν,τα πάντα βρωμάνε και τα πάντα θα βρωμάνε.

    ReplyDelete
  70. Diladi Mesout Tavaz, den ftaine katholou oi politikoi gia tin katastasi tou topou? De leo pos den eimaste kai oi idioi synypeythynoi, alla mi yponooume pos oi kybernontes kanoun ti douleia tous sosta 100%. O filos mas Pasxos eixe grapsei kapote pos "tous politikous den tous psifizoume gia na mas lene poso dyskoli einai i douleia tous, tous psifizoume gia na kanoun ti zoi mas eykoloteri".

    Aytoi pou prepei protoi apo olous na analaboun eythynes einai aytoi pou ypotithetai YPIRETOUN tin xora mas kata tin kybernitiki tous thiteia. Pros to paron kati tetoio de ginetai, gi'ayto kai eimaste ksefrago ampeli. Oxi mono de ginetai, alla prosopiki mou apopsi einai pos DEN MPOREI na ginei apo aytous pou kybernane dioti einai pantelos anikanoi na antapekselthoun stis apaitiseis. An kapote sto mellon symbei ayto tha akolouthisei meta kai o laos thelei de thelei.

    ReplyDelete
  71. @ anonymo δικηγόρο του ulis

    ξεκινάμε από το τέλος της παρατήρησής σου.

    ΛΕΣ
    Θα επρεπε να αγκαλιαζετε χρηστες να στον Ulis. Αν μη τι αλλο, μονο και μονο για την ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ τους. Καποιοι γραφουν για να γραφουν και καποιοι γραφουν επειδη εχουν κατι να πουν... ;)

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ

    Αγκαλιάσαμε τον ulis από την πρώτη στιγμή.

    Ο ulis γράφει εδώ και ένα περίπου μήνα στο blog και η παρουσία του μας τιμά. Τον αγκαλιάζουμε και αρκετές φορές έχουμε συμφωνήσει με πολλά από αυτά τα οποία λέει.

    Συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα ulis εδώ μέσα. Κάθε άλλο.

    Δεν μπορεί όμως να συμφωνούμε σε όλα. Διάλογος γίνεται και μάλιστα ζωντανός. Και στο διάλογο συνήθως πέφτει "ξύλο". Δεν είμαστε στο κατηχητικό.

    ReplyDelete
  72. Toulaxiston gia merika flegonta zitimata, einai fos fanari ti apofaseis kai ti prakseis prepei na lifthoun apo pleyras kybernisis. Opos gia paradeigma gia tin diafthora sto dimosio tomea, stis topikes aytodioikiseis. Opos gia paradeigma stin forodiafygi kai eisforofygi. Opos gia paradeigma stin dikaioteri anakatanomi tou ploutou. Bebaia gia kapoia alla isos einai pio periploka kai o mesos Ellinas na min mporei na katanoisei pliros. Gi'ayto omos aytoi pou einai stin eksousia einai anthropoi morfomenoi kai me ikanotites. Oxi gia na koroideyoun ton aplo kosmaki me to na lene px pos 1% tou AEP tha paei sta tameia kai na dinoun mono 0.88% ola ta proigoumena xronia kai meta na bgazoun proypologismo gia to 2008 pali gia 1%. Ta ypoloipa pou den plirothikan ola ta proigoumena xronia den ta ypologizoun? Gia blakes mas pernane i gia mpakalides?

    To anysixitiko omos einai pos eite oi kyberniseis kai oi topikoi paragontes den mporoun logo anikanotitas, eite akoma xeirotera, den theloun gia dikous tous logous. Aytoi exoun omos to megalytero meros tis eythynis gia tin katantia mas.

    ReplyDelete
  73. @ anonymo δικηγόρο του ulis

    ΛΕΣ
    Ο Ulis προτεινε μια πιο ευσεινηδητη αντιμετωπιση της καθημερινοτητας (στον τροπο που επιλεγουμε ενα προιον, μια δουλεια, εναν φιλο ή/και συντροφο) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ προτεινε και ενασχοληση με τα κοινα και να εχουμε και τα ματια ανοιχτα!

    Υποτιμάς τα λεγόμενα του ulis, έχει πολλά περισσότερα και καλύτερα.

    ReplyDelete
  74. Kai poly sosta leei o Pasxos oti opoios barietai na zymosei deka meres koskinizei.

    ReplyDelete
  75. To problima stin Ellada einai pos OLOI ma OLOI koitane to prosopiko tous symferon, akoma kai aytoi pou i douleia tous einai na koitane MONO TO SYLLOGIKO.

    ReplyDelete
  76. @ anonymo δικηγόρο του ulis

    ΛΕΣ
    Ο ανθρωπος γραφει απο τα βιωματα, την παιδεια και τις εμπειριες του και μαλιστα σε μια ΠΟΛΥ ΑΜΕΣΟΤΕΡΗ γλωσσα απο πολλους αλλους εδω μεσα!

    Πολλα απο αυτα που λεει ειναι μεσα στην κοινη λογικη και την πραγματικοτητα και οπως ξερεις G700, οταν σε μια κατασταση, σε ενα θεμα, 7 στους 10 ή 70 στους 100 (για παραδειγμα) ενεργουν με εναν τροπο Χ, τοτε μπορουμε να μιλησουμε για ταση ή αλλιως να πουμε "ο κοσμος ειναι ετσι", "Ο Ελληνας ειναι ετσι", "Η Ελληνιδα ειναι αλλιως", κλπ. Ειναι ηλιθιο να λεμε "ο καθενας ειναι και διαφορετικος, αρα εχουμε 10 εκατομμυρια διαφορετικες περιπτωσεις"... Σοβαρα μιλαμε ρε παιδια?

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ
    1. Η αμεσότερη γλώσσα δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αντικειμενική ή αληθής ή κοντά στην πραγματικότητα.

    2.Η κοινή λογική δεν υφίσταται. Είναι τέχνασμα για να νομιμοποιούνται υποκειμενικές απόψεις.

    3. δεν λέμε ότι "ο καθένας είναι διαφορετικόςαρα εχουμε 10 εκατομμυρια διαφορετικες περιπτωσεις". Αντιθέτως. Λέμε είναι ότι καλό, όταν η συζήτηση σοβαρεύει και φεύγει από το επίπεδο του χαβαλέ και του αστείου, όταν δηλαδή πάει να εξηγήσει γενικότερα κοινωνικά φαινόμενα, να γίνεται τεκμηρίωση. Η τεκμηρίωση ουδεμία σχέση έχει με την προσωπική εμπειρία του ενός ατόμου, ούτε συνιστά τεκμηρίωση η αναπαραγωγή γενικών συνθημάτων.

    ReplyDelete
  77. Για όσους βολευτήκαμε στο ό,τι "τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ταπεινοί" μας αφιερώνω μιά ρήση του σκλάβου φιλοσόφου Επίκτητου σχετικά με τη σκληρή σκλαβιά της εποχής του: Εξαρτάται από μας τι κάνουμε με ό,τι δεν εξαρτάται από μας.

    ReplyDelete
  78. http://www.simulation-argument.com/computer.pdf

    ReplyDelete
  79. @ parmenides
    "φίλε Ulis,
    Εφερες το καλύτερο παράδειγμα χώρας,τη Βραζιλία, που ευνοήθηκε από την παγκοσμιοποίηση,μάλιστα με σοσιαλιστική ηγεσία.Βραζιλία,Ρωσσία,Ινδία,Κίνα,(BRIC),χάριν της παγκοσμιοποίησης έγιναν ηγέτες.Γιατί όχι και η Ελλάδα.Η μήπως ευνοήθηκε και η χώρα μας και απλώς δεν το πήραμε χαμπάρι επειδή εμείς προσωπικά-ατομικά,από ατυχία η δική μας ευθύνη,μείναμε πίσω;
    Τί άλλο έκανε ο Σημίτης από το να μας βάλλει στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης? Αμα είμασταν στο περιθώριο θα ήταν καλύτερα;
    Τό Σημίτη τον δαιμονοποιούν οι ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ και οι σουλατσαδόροι.Και φυσικά όσοι το καιρό της παγκοσμιοποίησης ασχολούνται με το βιβλίο της ιστορίας του Δημοτικού για να βγάλουν άκοπα το παντεσπάνι τους."

    Aπουσίασε η γάτα τρεις μέρες και χόρεψαν τα ποντίκια, ΑΛΛΑ το κλιματιστικό στην οικία Παρμενίδη λειτουργεί ομαλώς!

    ReplyDelete
  80. Οχι pas d' Espagne Παρμενίδη μου, brioche.

    ReplyDelete
  81. Μάγκες σύρμααα! Ηλθε ο Κομφούκιος! Τα κεφάλια μέσα!

    ReplyDelete
  82. @ mαταιότης,

    Aν ενδιαφέρεσαι για το "πρόγραμμα", ρίξε στην παρακάτω διεύθυνση μια ματιά σε κάποια κομμάτια του αλγορίθμου του:

    http://people.cornell.edu/pages/jag8/path.html

    ReplyDelete
  83. Για το καλημέρα να ευχαριστήσω Ανώνυμο, σχολιαστή Γ700 και όλο τον καλό τον κόσμο για τα όποια θετικά μου προσάψατε, και να προσθέσω ότι όντως σε όλα δεν γίνεται να συμφωνήσουμε, κάπου θα διαφωνίσουμε και ενίοτε έντονα - το θέμα είναι να ανεβαίνουν οι τόνοι για να ανεβαίνει το θέμα όχι για να ανεβαίνουν τα εγώ μας.

    Πάω τώρα αλλού, στην απάντηση που έδωσε ο σχολιαστής Γ700 και να πω που διαφωνώ:

    <<<1. Η αμεσότερη γλώσσα δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αντικειμενική ή αληθής ή κοντά στην πραγματικότητα.>>>

    Αληθές αλλά όχι πλήρες. Ενοείται πως η πραγματικότητά μου δεν είναι απαραίτητα αυτή του μεγαλύτερου ποσοστού των Γ700. Επίτηδες όμως διαλέγω μέσα από τα προσωπικά παραδείγματα τα δικά μου και των γνωστών μου και αυτό για να τα συγκρίνω με αυτά των συνομιλητών, ανεβάζοντας σημαντικά το στατιστικό αρθιμό σε περίπτωση σύμπτωσης. Συχνά όταν ανέφερα κάποιο παράδειγμα υπήρχε αριθμός συνομιλητών που αναγνώρισε κοινά στοιχεία με τις δικές του εμπειρίες όπως και εγώ σε αυτές που διάβασα εδώ.

    <<<2.Η κοινή λογική δεν υφίσταται. Είναι τέχνασμα για να νομιμοποιούνται υποκειμενικές απόψεις.>>>

    Εταιρίες μαρκετινγκ, ερευνών και πολιτικοοικονομικών συμβούλων αυτή την κοινή λογική ψάχνουν να αναγνωρίσουν και εάν μπορούν να εκμεταλλευτούν ή να κατευθύνουν, πιστεύω θα τους έβγαινε πιο φτηνά εάν ήταν δυνατόν να διαλέξουν κατευθείαν μια υποκειμενική άποψη. Εάν κάποιος θέλει να αποφύγει τα απλά μαθηματική τότε βέβαια επαφίεται σε αυτόν να κάνει πλήρη ανάλυση κάτι που όχι μόνο εδώ μέσα αλλά ούτε σε επιστημονικό σύγγραμμα δε θα μπορέσει ποτέ να κάνει. Ούτε η συγγραφική ικανότητα μας λείπει ούτε το μεράκι απλά εάν αρχίσουμε να πιάνουμε τα θέματα σε βάθος όχι πρώτου βαθμού πολιτικής, ούτε δευτέρου αλλά τρίτου βαθμού τότε θα ξημεροβραδιαζόμαστε εδώ χωρίς όμως να καταλήγουμε και πουθενά - εκτός ότι για πολλούς που δεν ασχολήθηκαν με το θέμα θα υπάρχουν εκπλήξεις (άμα αρχίσουμε να μιλάμε για λέσχες, κλαμπάκια, μπουζούκια και κουμπαριές και ο νοών νοείτω). Προτιμήστε λοιπόν τα απλά που θα μπορούσαν ίσως να είναι και εφαρμόσιμα στην καθημερινότητα μας.

    <<<3. δεν λέμε ότι "ο καθένας είναι διαφορετικός... ούτε συνιστά τεκμηρίωση η αναπαραγωγή γενικών συνθημάτων.>>>

    Λοιπόν, εάν μιλάμε για τεκμηρίωση πραγματική τότε τα νούμερα στατιστικών ερευνών ακόμα και τρίτων παρατηρητών δε φτάνουν. Έχουμε διατελέσει συν τοις άλλοις και υπεύθυνοι ποιότητας (δε λόουλιεστ οφ τηε λόουλυ τζομπς ιν γκρις) και γνωρίζουμε καλά τα περί ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης των μεθόδων - ξέρουμε δε και πως γίνονται οι έρευνες αυτες (και τι λαμβάνουν υπόψη και τι όχι) . 9 στις 10 μετρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες είναι εύκολα καταρρίψιμες ακόμα και σε μία επιφανειακή ανάλυση. Στην τελική πιο πολύ νόημα έχει αυτό που βλέπεις γύρω σου παρά αυτό που σου λέει η όποια και καλά τεκμηριωμένη έρευνα.

    Απόλυτα προσωπικές απόψεις οι παραπάνω...

    ReplyDelete
  84. @ Ulis

    Eίσαι μιά χαρά άνθρωπος. Αλλά βρε παιδί μου, αν ήξερες και λίγα ελληνικά θάταν ακόμα καλύτερα.
    Βγάζουν ματι χρυσό μου παιδί οι ελληνικούρες σου. ΟΤΑΝ δεν είσαι σίγουρος για την ορθότητα μιάς διατύπωσης, μπορείς θαυμάσια να χρησιμοποιείς απλή Μακρυγιαννική γλώσσα.

    Παραδείγματα:

    Προσάπτω= καταλογίζω κάτι εις βάρος κάποιου (κατηγορία).
    Στην πρότασή σου το σωστό ήταν "Τα θετικά που μου αποδίδουν". Μόνο στα αρνητικά χρησιμοποιούμε τα ρήματα "προσάπτω" και "καταλογίζω".

    Δεν υπάρχει ρήμα "καταστούμαι" (ίδε "καταστείται"που γράφεις κάπου αλλού), αλλά ΚΑΘΙΣΤΑΜΑΙ.

    Γράφεις αλλού:
    "Από τα παραπάνω μπορεί να εξάγει κανείς συμπεράσματα"
    Το σωστό είναι
    "Από τα παραπάνω μπορεί να εξαΓΑΓει κανείς συμπεράσματα"
    [στιγμιαίον και στιγμιαίον]

    Συγγνώμη παίδες ΑΛΛΑ πρέπει να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός στη γλώσσα. Αλλο ορθογραφικά και γραμματικά λάθη εδώ και κει, και άλλο ΧΑΟΣ. Κάντε έστω ένα "αυτόματο-μηχανικό" έλεγχο όρθογραφίας και σύνταξης κειμένου.

    ReplyDelete
  85. Χεχε, Κομφού τι να κάνω, παιδί του μονοτονικού. Δεν έχεις όμως άδικο να υπεραμύνεσαι της καλύτερης χρήσης της γλώσσας.

    Δεν υποστηρίζω το πολυτονικό αλλά σίγουρα μια ορθότερη επεξήγηση της Ελληνικής θα βοηθούσε. Ας μην ξεχνάμε, η δημοτική είναι πολύ νέα διάλεκτος για να έχει 'το θράσσος΄ (τρόπος του λέγειν) να επιβαλει απαράβατους κανόνες. Από τη μία ούτως η άλλως τη δημοτική είναι σπασμένη και καθόλου ξεκάθαρη σε πολλά της σημεία οπότε με κάνει να μην πολυδίνω (άλλος νεολογισμός) σημασία - από την άλλη όταν τη χειρίζομαι με την μεγάλη ταχύτητα που γράφω (εξού και τα σεντόνια που απλώνω - χωρίς να το θεωρώ απαραίτητα καλό) δεν προλαβαίνω να διορθώνω τα όποια λάθη.

    - Το προσάπτω χρησιμοποιείται κατά 99% για αρνητικό σχολιασμό (πχ. οι κατηγορίες που μου προσάπτουν) αλλά δεν νομίζω στη βάση του αυτό να απαγορεύει και τη θετική χρήση (πχ. τα θετικά που μου προσάπτουν), τουλάχιστον γλωσσικά πιστεύω πως είναι δεκτή η χρήση του με αυτόν τον τρόπο.
    - Καταστώμαι (εννοιολογικά, βάζω τον ευατό μου σε μία κατάσταση) σα ρήμα δεν υπάρχει αλλά και πάλι στην τελική γλωσσικά δεν είναι λάθος να το επιβάλει κάποιος εφόσον υπάρχει κενό (ή έτσι νομίζω εγώ): θα μου έκανε εντύπωση (γιατί δεν το έχω ψάξει) εάν δεν υπήρχε το καταστώ (όπως πχ. το ρήμα render στην αγγλική).
    - Το εξάγω/εξαγάγω είναι παράδειγμα των ανεξήγητων της δημοτικής και της απαραίτητης προσφυγής στην καθαρεύουσα με το παραμικρό.

    Γενικά όμως είναι καλό να προσπαθούμε να κινούμαστε σε λογικά γλωσσικά πλαίσια.

    ReplyDelete
  86. ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΜΕΛΛΩΝ ΧΡΟΝΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΝΕΣΤΩΣ

    ΗΜΑΡΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!!

    Οπως οι αγράμματοι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν "κατασκευάσει" το ρήμα "συνδράμω" που είναι στιγμιαίος μέλλων [ΘΑ συνδράμω] ή υποτακτική [ΝΑ συνδράμω] του ρήματος ΣΥΝΤΡΕΧΩ.

    Αλλά βλέπεις το συντρέχω είναι banal και "λαϊκό" οπότε το "μετατρέπουμε" σε ΣΥΝΔΡΑΜΩ εκεί όπου ΔΕΝ αρμόζει για να προσδώσουμε "αρχοντιά" και gravitas στην κουβέντα μας.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ αγαπητέ.
    ΚΑΙ όσο είμαι εγώ εδώ, όταν πέφτουν κοτσάνες θα πέφτει ΚΑΙ σχολιασμός.

    ΚΑΙ προς γνώση ΠΑΝΤΟΣ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ΜΟΝΟ όσοι μιλούν ελληνικά και γνωρίζουν ιστορία της Ελλάδος [ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ].
    Και όταν ΔΕΝ γνωρίζουμε την Δημοτική, όπως ο γράφων, ας δανειζόμαστε από την καθαρεύουσα. ΑΥΤΟ ΔΕΝ είναι κακό.
    ΚΑΚΟ είναι οι γραμματικές, συντακτικές ΚΑΙ εννοιολογικές ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.

    Μετά συμπαθήσεως (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  87. ΚΑΙ επίσης ΠΑΡΑΚΑΛΩ θερμά όπως εγώ σέβομαι την νοημοσύνη των άλλων να σέβονται κι οι άλλοι την δικιά μου.

    ΥΠΑΡΧΕΙ και αυτό που ονομάζουμε ΑΙΣΘΗΣΗ του ΜΕΤΡΟΥ και των ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ.
    Κοντολογίς, οι εκλογικεύσεις και οι βερμπαλισμοί ΔΕΝ προωθούν τον υγιή δημόσιο διάλογο.
    Και ας ΜΗ ξεχνάμε πως όχι μόνο η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ΑΛΛΑ και η σκέψη του καθενός μας βασίζεται στην γλώσσα. Μιλάμε ακόμα και όταν σκεφτόμαστε!

    Οταν λέμε ΟΧΙ στον "μοναχικόν βίον" δεν σημάινει ότι λέμε ΝΑΙ στον βίο της κυρίας (facon de parler)* Παπανδρέου. Kαι όταν λέμε ΟΧΙ στον βίο της κ. Παπανδρέου, ΔΕΝ σημαίνει πως λέμε ΝΑΙ στον μοναχικό βίο.

    * facon de parler [φασόν ντε παρλέ] = τρόπος του λέγειν

    ReplyDelete
  88. Κομφού, το θέμα το βλέπω πιο χαλαρά παρόλη τη σημασία που δίνω και εγώ στο θέμα της γλώσσας. Πάρε παράδειγμα ένα ρήμα τόσο κοινότυπο όπως το εξάγω που ανέφερες (για να μην πω ανήφερες) εάν ρωτήσεις 100 Έλληνες με μόρφωση τριτοβάθμίας εκπαίδευσης να σου πουν το πρώτο πρόσωπο παρατατικού ενεργητικής φωνής θα καταλάβεις τι σημαίνει πραγματικά δημοτική και γιατί είναι ανώφελο να φωνάζουμε περί αυτής. Στην τελική οι γλωσσικές μου καινοτομίες αποτελούν εξέλιξη απείρως προτιμότερη από νεολογισμούς-δάνεια ή απαράδεκτες εισαγόμενες ξύλινες γλώσσες που κυριάρχησαν τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα και περιέργως πολύ λίγους φιλόλογους ενόχλησαν.

    ReplyDelete
  89. Αγαπητοί φίλοι, σας ενημερώνουμε ότι αύριο το πρωί στις 9 δύο μέλη της G700, ο Θανάσης κι ο Σωτήρης, θα συμμετάσχουν σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σκάι με αφορμή το Κυριακάτικο κύριο θέμα της Καθημερινής "Ανατομία μιας Γενιάς". Όποιος είναι ξύπνιος εκείνη την ώρα μπορεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση.

    ReplyDelete