Sunday, October 14, 2007

Χαριστικές ρυθμίσεις; Φτάνει πια!

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007 το Υπουργείο Απασχόλησης κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η ισχύς παλαιότερης ρύθμισης χρεών εταιρειών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τα ταμεία Πρόνοιας Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων.

Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει μείωση των προστίμων των επιχειρήσεων κατά 80% στην εφάπαξ πληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών ή μείωση των προστίμων κατά 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής των χρεών σε 96 άτοκες δόσεις.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά «ασφαλιστικό ρουσφέτι» της Κυβέρνησης ΝΔ προς τις μικρομεσαίες κυρίως εταιρείες (11 παρόμοιες ρυθμίσεις έγιναν επί ΠΑΣΟΚ), με τη δικαιολογία ότι έτσι διευκολύνεται το πρόβλημα ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση αποφεύγεται ο κίνδυνος να γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Την ώρα όμως που ξεκινάει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική ανοησία, από την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Η χαριστική ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία δυναμιτίζει το ήδη εύθραυστο κλίμα του διαλόγου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο των εργατικών συνδικάτων όσο και του ΣΕΒ.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Η ρύθμιση, η παράταση της οποίας αποφασίστηκε στο τέλος της βδομάδας για να μην υπάρχει περιθώριο άμεσης κοινοβουλευτικής αντίδρασης, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κοινωνικά άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής πρακτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια απ’ όλες ανεξαιρέτως τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις: τη συστηματική ευνοιοκρατία μέσα από χαριστικές και αναδρομικές ρυθμίσεις της εκάστοτε κυβέρνησης προς ημετέρους και ειδικά συμφέροντα.

Αν και ο διπλός στόχος τέτοιων πολιτικών είναι να βοηθήσουν τις προβληματικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να παρέχουν άμεσα ρευστό στο ασφαλιστικό σύστημα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την εισφοροδιαφυγή, δημιουργώντας προσδοκίες για εξαίρεση από τους θεσμοθετημένους κανόνες ασφάλισης και ενθαρρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις παραβατικές συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας που απασχολεί τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό άλλωστε προϋποθέτει άλλες προσεγγίσεις με κυριότερη τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εταιρειών σε χρηματοδοτικούς πόρους μέσα από τη δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τελικά, τα κυβερνητικά ρουσφέτια συντηρούν την ελληνική μικροεπιχειρηματικότητα της εκτεταμένης παρανομίας, της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής, και της αδήλωτης εργασίας. Αυτήν ακριβώς την μικροεπιχειρηματικότητα που δημιουργεί τη γενιά των 700 ευρώ. Φτάνει πια!

45 comments:

  1. Τι να σας πω παιδιά.

    Το Σάββατο, έκανα ημερήσιο, ταξίδι αστραπή στο Παρίσι. Βγαίνω στη Σκουφά, στις 5 περίπου το πρωί. Κι εκει που ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου μου, τον βλέπω να ξεπροβάλλει σαν σίφουνας από την γωνία Δημοκρίτου και Τσακάλωφ και να διασχίζει τρέχοντας το προαύλιο του Αγίου Διονυσίου, με jogging outfit παρακαλώ.
    Λέω, "Που τρέχεις βρε μέστ' άγρια χαράματα;"
    Μου λέει, "Κάνω απόλυτη νηστεία για ν' αδυνατίσω και, επειδή ξύπνισα με υπογλυκαιμία, τρέχω στον Κάβουρα, στα Εξάρχεια, να φάω σουβλάκια"
    Απαντώ, "Και γιατί δεν τρως στα σουβλάκια της Τσακάλωφ;"
    Αποκρίνεται, "Διότι, πρώτον, ο Κάβουρας είναι original, δευτερον, 25% φθηνότερος και τρίτον και σπουδαιότερον, 2 χιλιόμετρα να πάω κι' άλλα δυό να γυρίσω, θα κάψω τις θερμίδες".
    Και πρόσθεσα, "Να προσέχεις εκεί με τους αναρχοαυτόνομους, που πριν δυό χρόνια ξυλοκόπησαν ένα φίλο σου υπουργό" για να πάρω την έκπληξη, "Αγαπητέ μου, αν και απορρίπτω αναφανδόν τις τακτικές τους, οι αναρχοαυτόνομοι σέβονται την αισθητική, άρα δεν κινδυνεύω ανάμεσά τους".

    Με χαιρέτησε με απόλυτη ευγένεια και εξαφανίσθηκε προς την κατεύθυνση του Dolce.

    Οίδε ο άνθρωπος!

    ReplyDelete
  2. Καλά ο Κομφούκιος φοράει παπιγιόν και όταν κοιμάται.Ετσι ζει μέρα νύχτα με το το μεγάλο εφιάλτη της ζωής του,τη καρικατούρα του αστού.

    ReplyDelete
  3. Οι άνθρωποι απλά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καμιά επαφή με την κοινή λογική.

    Απλά πράγματα, ούτε ΤΕΙ λογιστικής δε χρειάζεται για να καταλάβει κανείς τις γκάφες ολκής που κάνουν, τη μία πίσω από την άλλη.

    Που πας ρε Καραμήτρο και χαρίζεις τόσα λεφτά και από την άλλη θέλεις να ανεβάσεις και το ΦΠΑ;

    Πιο σοβαρά, νομίζω πως το πρόβλημα έχει να κάνει γενικότερα με τη διάρθρωση της κυβέρνησης. Κάθε υπουργείο είναι ένα μικρό τσιφλίκι όπου ο καθένας κάτι ό,τι του κατέβει. Ειδικότερα όμως το υπουργείο οικονομικών θα έλεγα πως στον γραφειοκρατικό μηχανισμό έχει μεγαλύτερη εξουσία από ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι γραφειοκράτες εξουσιάζονται μέσα από την κατανομή των κονδυλίων, και αυτήν την κατανομή δεν την κάνει ο πρωθυπουργός αλλά το υπουργείο οικονομικών και ο "τσάρος" του.

    Ενώ το σύστημα διακυβέρνησης είναι άκρως πρωθυπουργικοκεντρικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει κανένα κονδύλι, αυτό έχει ως συνέπεια η εξουσία του στο γραφειοκρατικό μηχανισμό και στις κατευθύνσεις που χαράζονται να είναι πολύ μικρή.
    Το αποτέλεσμα τελικά είναι να δημιουργούνται σε κάθε υπουργείο προσωπικές πολιτικές χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος συντονισμού, στρατηγικής ή κάποιου γενικότερου σχεδίου.

    Ο πρωθυπουργός τις περισσότερες φορές μόνος του τα λέει μόνος του τα ακούει. Κάτι που ο Σημίτης πλήρωσε πολύ ακριβά...

    ReplyDelete
  4. Να ευχαριστήσουμε επίσης το in.gr για την τιμή που μας κάνει να προτείνει τo blog της G700 στις επιλογές διαδικτύου στην πρώτη σελίδα.

    ReplyDelete
  5. ευχαριστούμε επίσης την εφημερίδα Νίκη της Δημοκρατίας για την αναδημοσίευση του post Ξανά Ανάλυσέ το!στο σαββατιάτικο φύλο.

    ReplyDelete
  6. Στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 εργάζονται σήμερα 200(!!!!!) δημοσιογράφοι, πολύ απο τους οποίους κατέχουν 4-5 θέσεις,και άλλα 100 άτομα σύνολο 300. Ο σταθμός έχει χρέος 21,6 εκατ. ευρώ ενω ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ με 19,6 εκατ.ευρώ το χρόνο.
    Αυτά γράφει η φημερίδα ο "επενδυτής" του Σαββάτου.
    Εβερτ,Μπακογιάννη,Αβραμόπουλος,Κακλαμάνης,θυμίζω ότι ήταν και είναι τα αφεντικά του σταθμού.
    Είναι όμως στο απυρόβλητο και χαίρουν υψηλής δημοφιλίας.
    ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ΜΑΖΙ.ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;

    ReplyDelete
  7. Ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα φίλε.Απλά τον ενδιαφέρουν τα γκάλοπ και τίποτε άλλο. Κρύβεται πίσω απο αποφάσεις των υπουργών του.Οι άνθρωποί του και αυτός είναι γεννημένοι ρουσφεταράδες.Οσοι απο σας πιστεύεται ότι θα "σπάσουν αυγά" για να κάνουν ομελέτα είστε γελασμένοι.Καμιά ομελέτα δεν πρόκειται να τους απομακρύνει απο το ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ να μείνουν στη εξουσία και όλα τα άλλα ας γίνουν "γης μαδιάμ".

    ReplyDelete
  8. Πριν από ένα περίπου μήνα, σχολιάζοντας καλοκαιρινές τροπολογίες της Κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες ρυθμίστηκαν τα φορολογικά χρέη αθλητικών σωματείων και εγκρίθηκαν υπερωρίες-μαϊμού σε διοικητές ασφαλιστικών ταμείων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των ομολόγων, είχαμε διαπιστώσει ότι αυτού του είδους τα ρουσφέτια είναι μεν σύννομα, δηλαδή διαθέτουν τεκμήριο νομιμότητας, σε καμία όμως περίπτωση δεν διαθέτουν τεκμήριο ακριβοδικίας και κατ’ επέκταση κοινωνικής δικαιοσύνης. Ούτε βέβαια πληρούν το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

    Τίθεται συνεπώς επιτακτικά η ανάγκη να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ισότητα απέναντι στο νόμο και να σταματήσουν οι χάρες. Δικαιοσύνη όχι χάρες.

    ReplyDelete
  9. Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το αμερικανικό ΟMB "OFFICE OF MANAGEMENT AND BUDGET".

    Αντιγράφω κάποιες βασικές αρχές αυτού του γραφείου:

    "Assists the President in overseeing the preparation of the federal budget and Supervises its administration in Executive Branch agencies. In helping to formulate the President's spending plans, OMB evaluates the effectiveness of agency programs, policies, and procedures, assesses competing funding demands among agencies, and sets funding priorities. OMB ensures that agency reports, rules, testimony, and proposed legislation are consistent with the President's Budget and with Administration policies.

    In addition, OMB oversees and coordinates the Administration's procurement, financial management, information, and regulatory policies. In each of these areas, OMB's role is to help improve administrative management, to develop better performance measures and coordinating mechanisms, and to reduce any unnecessary burdens on the public."

    ReplyDelete
  10. @ vaggelas

    Είναι να τόχει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες.
    Ο τρέχων gangster πρόεδρος των ΗΠΑ παρέλαβε Δημόσιο Χρέος στο 30% επί του ΑΕΠ και το μετέτρεψε σε 65% και μάλιστα ΠΡΙΝ αρχίσει ο πόλεμος του Ιράκ!!!!

    ΠΟΙΟΣ θα περίμενε ποτέ ότι Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κατέστρεφε την οικονομία!!!

    Δίπλα στον G W, ο Τσοβόλας ειναι αθώο παιδί του κατηχητικού.

    ReplyDelete
  11. @κομφούκιος

    Δε μιλάμε για gangsters προέδρους ή ανίκανους πρωθυπουργούς, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει λύση. Κι αυτά μέσα στο παιχνίδι της πολιτικής είναι.

    Καλό είναι όμως ο πρωθυπουργός να έχει στο γραφείο του και τα κατάλληλα εργαλεία για την εξάσκηση της πολιτικής του.

    Αυτό είναι όλο.

    ReplyDelete
  12. Το καλύτερο εργαλείο του πρωθυπουργού είναι το DVD player.

    ReplyDelete
  13. Χωρίς ένα υγιές,ζωντανό και ζωηρό ΠΑΣΟΚ η πολιτική ζωή του τόπου είναι χωρίς νόημα.
    Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στην ανεργία γιατί, απόντος ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ,δεν ξέρουν ποιόν να αντιπολιτευθούν.
    Ο Ντιβιντίκος τραγουδάει μελαγχολικά:
    "Νατάσα είσαι η Λέιντι ντι
    και είμαι ο Ντιβιντί
    έλα να παίξουμε μαζί
    η Αλέκα θα μας τραγουδεί"

    ReplyDelete
  14. Θα θυμάστε φαντάζομαι την υψηλή διπλωματία στη Λουκέρνη του πρωθυπουργού μας του μετονομαζόμενου έκτοτε και Ντιβιντίκου λόγω των τριήμερων ολονυκτιών στο DVD Player.
    Aπο τότε αυτό το εργαλείο δεν το άφησε ποτέ.Σε κάθε δύσκολη Εθνική αποστολή το κουβαλάει μαζί του.

    ReplyDelete
  15. Σοβαρά τώρα, αυτό με το DVD είναι αλήθεια έτσι όπως ακούγεται;
    Μπορεί ένας πρωθυπουργός να παίζει DVD σε μια τέτοια διαπραγμάτευση;

    Και καλά να μη κάνει τίποτα, αλλά να παίζει και DVD... δυσκολεύομαι πολύ να το χωνέψω!

    ReplyDelete
  16. Ο Μπένι καταποντίζεται. Προσέξτε όσοι περπατάτε στην άκρη της θάλασσας γιατί θα ανεβεί πολύ η στάθμη της.
    Τί θα κάνει όμως ο Ντιβιντίκος με τον "σωσία" του,του ΠΑΣΟΚ;

    ReplyDelete
  17. VAGGELAS

    Είσαι πολύ καλός στα Αμυντικά αλλά απο διπλωματία του DVD ΔΕΝ κατέχεις.

    ReplyDelete
  18. Η ρευστότητα είναι πάντα μεγάλο ζήτημα για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ποτέ δεν καταφέρνουν να απογειωθούν και να περάσουν σε ένα βιώσιμο στάδιο ωρίμανσης. Παρά τις κατά καιρούς διευκολύνσεις κι ελαφρύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία ή την Εφορία, το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει πάντα πρώτο στη λίστα δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Η διαχρονικότητα του ενοχλητικού προβλήματος της ρευστότητας μας δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με χαριστικές ρυθμίσεις τέτοιου τύπου, απλά παρατείνεται. Μια τέτοια ρύθμιση, εκτός από χαριστική, είναι επίσης ύποπτη, όταν περνάει από μια κυβέρνηση ξύπνια, που αποδεδειγμένα ιστορικά, δε δίνει τίποτα χωρίς να κερδίσει πίσω το μέγιστο προσωπικό όφελος στο οποίο αποσκοπεί.

    Μια νέα ρύθμιση για το ασφαλιστικό όπως την οραματίζονται οι G700 θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις και θα αυξήσει τις εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία. Μια ταυτόχρονη νέα ρύθμιση για το εργασιακό, επίσης θα ωφελήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και έμμεσα τις εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της ελληνικών επιχειρήσεων, όχι τον παρασιτισμό τους. Αν αυτό σημαίνει survival of the fittest για πολλές επιχειρήσεις, so be it. Υγιείς, παραγωγικές, και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις θα φέρουν πολύ καλύτερους δείκτες και στην ανεργία, και στις εισροές των ταμείων και της Εφορίας, και στην κατάρτιση και την τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού.

    ReplyDelete
  19. Η λέξη νέα ρύθμιση φαίνεται να έχει την έννοια της διαδικαστικής και πελατειακής – χαριστικής ρύθμισης στη χώρα μας. Η λέξη νέα ρύθμιση στο λεξιλόγιο της Γ700 σημαίνει σύγκρουση με όλες τις αρτηριοσκληρωτικές και κοινωνικά άδικες δομές της ελληνικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, και πάντα δίνοντας αξία στο διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών.

    ReplyDelete
  20. Μερικές ιδέες για το τι χαριστική ρύθμιση θα μπορούσε να περάσει η κυβέρνηση?
    1. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (νομικού και φορολογικού) ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας – Δημιουργία νέων, πιο ευέλικτων, μορφών επιχειρήσεων.
    2. Θέσπιση και προώθηση εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρομικρές επιχειρήσεις, όπως η μικροπίστωση.
    3. Ενίσχυση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων – συμβούλων και θερμοκοιτίδων επιχειρηματικής ανάπτυξης σε συνεργασία με ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα πανεπιστημίων (κατά προτίμηση συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού).

    ReplyDelete
  21. H Δεξιά ποτέ δε χαρίζει, ούτε καν στα δικά της παιδιά. Ευνοεί μόνο όταν ευνοείται η ίδια.

    ReplyDelete
  22. μεσούτ ταβάζ

    Πολύ ενδιαφέροντα και ουσιαστικά τα όσα γράφεις για το "παραγωγικό" και "παρασιτικό" τμήμα της οικονομίας και κοινωνίας.Αυτή είναι η βασική διαίρεση και όχι η παλαιοταξική διαίρεση Κεφαλαίου-Εργασίας.Στο παραγωγικό κομμάτι εντάσσονται όσοι δημιουργούν είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες,ενώ στο παρασιτικό: οι εκμεταλευόμενοι τα χαριστικά μέτρα επιχειρηματίες,οι κρατικοδίαιτοι,οι αργόμισθοι,οι ραντιέρηδες,οι λαθρέμποροι,τα τρωκτικά,τα πυράγχας,οι ψευτοάρρωστοι,οι ψευδοανθυγειυνώς εργαζόμενοι,οι ψευδοσυνταξιούχοι,οι ψευδοεργαζόμενοι,οι,οι....ων ουκ έστι αριθμός.
    Τα παράσιτα βρίσκονται παντού και χαίρουν της προστασίας του πρωθυπουργού της Ακινησίας,του πρωθυπουργού της Αδράνειας,και του πρωθυπουργού της Στασιμότητας.ΟΛΑ αυτά τα λέει μεταρρυθμίσεις Ντιβιντίκος.

    ReplyDelete
  23. Οι χαριστικές ρυθμίσεις καλλιεργούν και διογκώνουν τον οικονομικό και κοινωνικό παρασιτισμό σε όλες τις διαστάσεις του. Από την άλλη πλευρά, οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι ούτε απαγορευτικές ούτε να έχουν το χαρακτήρα του τιμωρού. Οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι αποτρεπτικές. Όταν "χαρίζεις", αντιθέτως προτρέπεις τη συνεχή επανάληψη της free rider συμπεριφοράς.

    ReplyDelete
  24. Κι επιπλέον Με Ταξά οι ρυθμίσεις πρέπει να δημιουργούν capacity για τους αποδέκτες αυτών να ανταποκριθούν μεσο και μακροπρόθεσμα. Άρα οι χάρες και οι παροχές διαγράφονται ως λύσεις.

    ReplyDelete
  25. Ο Τσοβόλας του Αντρέα "χάριζε" μισθούς, απευθυνόταν στο λαό. Ο Ντιβιντίκος, Ανδρέας ο Junior, "χαρίζει" εισφορές, απευθύνεται στους πελάτες του.

    ReplyDelete
  26. Τέτοια αξιόλογα άρθρα σαν και αυτό θα με κάνουν να σχολιάζω πιο συχνά τη σελίδα αυτή. Ένα μπράβο στα παιδιά για την προσπάθεια.
    Λοιπόν, ναι για ακόμα μια φορά επιβραβεύεται ο κλέφτης και θα κληθεί να πληρώσει ο νοικοκύρης.

    Και δεν είναι μόνο τα χαμένα λεφτά που χαρίζονται όσο η χασούρα της ελληνικής οικονομίας από τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης με τις επιχειρήσεις (και δεν είναι μόνο οι μικρομεσαίες) των οποίων τα περιθώρια κέρδους και άρα η βιωσιμότητα κρίνονται από το κατά πόσο δεν πληρώρουν όλους τους φόρους, δεν καταβάλλουν το ΙΚΑ, δεν πληρώνουν στη ώρα τους μισθούς.
    Έχουμε φτάσει στο σημείο επιχειρηματίες να κάνουν μελέτη μιας νέας δουλείας αναλύοντας μόνο το κατά πόσο μπορεί να επιτύχει τα παραπάνω, συχνά αδιαφορόντας για τα βασικά δεδομένα της δουλείας και την απαιτούμενη οργάνωση, άρα το πραγματικό κόστος και το αναμενόμενο κέρδος.

    Είμαι μηχανικός και έχω δουλέψει σε 3 ελληνικές εταιρίες στον ευρύτερο χώρο των κατασκευών. Λοιπόν αν και ο ένας εκ των δύο είχε μια αμυδρή ιδέα για του τι θα ήταν το σωστό (αλλά βέβαια πάντα δίσταζε) οι άλλοι δύο δεν χαμπάριαζαν τίποτα άλλο παρά μόνο ΙΚΑ-ΜΙΚΑ-ΜΠΙΚΑ (μέσα!). Από την άλλη λόγο κάκιστης οργάνωσης φτάνουν να κάνουν τις δουλειές με παραπάνω (χαμηλοπληρωμένο) προσωπικό, με χαμηλή ποιότητα, χωρίς έλεγχο, με επανάληψη εργασίας κτλπ. Ξέρω ότι αυτά είναι γνώριμα σε πολλούς που σχολιάζουν εδώ.

    Δυστυχώς σαν μέλος της Γ700 πρέπει να κάνω επίσης την απογοητευτική διαπίστωση ότι ένα μεγάλο μέρος της γεννιάς μας είναι ήδη βυθισμένο σε αυτήν την κατάσταση αποδεχόμενο πλήρως τους όρους του παιχνιδιού. Μιλώντας για τον κλάδο μου, πικραίνομαι να βλέπω σήμερα, Έλληνες μηχανικούς 28-35 ετών, με λαμπρές σπουδές και αντίληψη όχι περισσότερη βιοτέχνη επιπλοποιού της δεκαετίας του '70!

    ReplyDelete
  27. ... και για να γίνω πιο ακριβής (γιατί μέχρι τώρα μιλήσαμε όλοι γενικά), στον έναν εκ των τριών εργοδοτών μου η κατάσταση είχε ως εξής. Είχαμε 15 παραπάνω εργάτες και λιγότερους στα γραφεία αφού για τον εργοδότη... το παιντί στη σκαλωσσά παράγκει ντουλειά ενώ το πολύ μηχανιγκό/εργκοντηγκό είναι μπολυντέλεια και αυτό φυσικά γιατί ο διαχειριστής τσιράκης μηχανικός δεν ήθελε και πολλούς πολλούς δίπλα του. Με έναν προσληφθέν παραπάνω θα σώζαμε από τις επιστροφές ποσά της τάξης του άνω των 30,000 μηνιαίως ενώ τη δουλεία τη βγάζαμε με σωστή παρακολούθηση και οργάνωση με -15 ατομα στη σκαλωσιά. Η όλη δουλειά δεν ξεπερνούσε τα 3 εκατομύρια ετησίως.

    Καθίστε λοιπόν και μετρήστε πόσα κέρδισε η εν λόγω εταιρία από το ΙΚΑ-ΜΙΚΑ-ΜΠΗΚΑ-μέσα και πόσα θα κέρδιζε εάν γίνονταν μια λογική ανάλυση της κατάστασης.

    Λοιπόν ακριβώς αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα επιβραβεύει για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση.

    ReplyDelete
  28. ulis

    Εχω και εγώ παρόμοιες εμπειρίες.Οι Ελληνες επιχειρηματίες ενω είναι δαιμόνιοι και ευρηματικότατοι στις βρωμοδουλειές,δεν κάνουν καλή χρήση των πόρων και κυρίως των ανθρώπινων πόρων. Οι λογιστές τους,τους οδηγούν μονίμως σε λάθη και τους εξωθούν στο τζαμπατζιλίκι.Ξοδεύουν πολλά χρήματα άσκοπα και μόνιμα βρίσκονται με το άγχος της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

    ReplyDelete
  29. Χαριστικές ρυθμίσεις σημαίνει παραβίαση της νομιμότητας απο τον θεματοφύλακά της που είναι η κυβέρνηση.Η νομιμότητα και η αγωγή σε αυτή είναι ένα αγαθό εν ανεπαρκεία στην Ελληνική κοινωνία.Οσο αυτό το αγαθό λείπει τόσο η οικονομία της αγοράς χάνει την ελευθερία της που στηρίζει την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας.
    Αλλά το χειρότερο είναι ότι διαπλάθει χαρακτήρες με άνομες και παραβατικές συμπεριφορές που επιβραβεύονται με τις χαριστικές ρυθμίσεις και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και διευρύνεται.

    ReplyDelete
  30. KΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Η διαπρεπής μάνα μου έλεγε:
    Η Ελλάδα έχει,
    10 εκατομμύρια πολίτες,
    20 εκατομμύρια συγγραφείς και αυτοβιογράφους
    και
    30 εκατομμύρια απατεώνες!

    ReplyDelete
  31. S6xBlA Your blog is great. Articles is interesting!

    ReplyDelete
  32. Y2aLiZ Nice Article.

    ReplyDelete
  33. DFLja7 Please write anything else!

    ReplyDelete
  34. X4YacK Thanks to author.

    ReplyDelete
  35. Please write anything else!

    ReplyDelete
  36. mfr6rr actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

    ReplyDelete
  37. Please write anything else!

    ReplyDelete