Friday, June 20, 2008

G700: Ζουν ανάμεσά μας

Συνέντευξη της G700 στον Δημήτρη Μπεκιάρη για τη νέα ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα Kolonaki Press.

Κ-Ρ: "Η g700 μιλά για όλα : για την ιδέα να δημιουργηθεί το blog, για την γενιά του άρθρου 16, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στον τομέα της εργασίας, για τον δημόσιο και ιδιωτικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, για τους νόμους που αφορούν στην εργασία, για το προφίλ του Έλληνα εργοδότη, για τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό τους και για το blogging."


*Η Photo στην πρώτη σελίδα του Κ-Ρ είναι του Ιωάννη Βαρουχάκη. Poster developed by Zouf.

79 comments:

  1. Με το καλό να δώσετε συνέντευξη και στο "Δάγκωσέ με". Αμην Παναγία μου

    ReplyDelete
  2. kalo interview dudes panagiotati moy liberate ton komfoykios min to kratas allo aixmaloto konteyei na skasei

    ReplyDelete
  3. Ο Κομφουκιος επεστρεψε σαν υποτροπιαζουσα ασθενεια και μαλιστα σε επιθετικοτερη μορφη..

    ReplyDelete
  4. Πολύ καλή η συνέντευξη. Ομορφο και ευρηματικό το poster.
    Μπράβο τσακάλια!

    ReplyDelete
  5. Συγχαρητήρια στο Δ.Μπεκιάρη για τη πολύ καλή δουλειά στο ηλεκτρονικό περιοδικό Kolonaki press.Πολύτιμες και οι πληροφορίες για το κτηματολόγιο που δίνει σε άπταιστον δικηγορικήν.
    Διάβασα και το άρθρο για τον Ελληνικό Αναρχισμό και στάνιαρα λιγάκι.

    ReplyDelete
  6. Γκαγκάριν προς Κομφούκιο: "Δάγκωσέ με" ΚΑΙ "ας λυσσάξω".

    ReplyDelete
  7. ΟΤΕ,Πάτριοτ,σιφοράι,ΟΣΕ.
    Mεγάλο φαγοπάτι.
    Πολιτικό τσουνάμι.
    Λυπάμαι που πολλοί ήταν κοντά στο Σημίτη.Τον πέρνει η μπάλλα.

    Μόνο ο ΓΑΠ είναι διαμάντι.

    ReplyDelete
  8. Ο τίτλος είναι όλα τα λεφτά!
    πολύ ωραίο!!!!

    Όμως η αλήθεια είναι ότι σας προδίδει ο λόγος σας μάγκες! Αν σας ακούσει κανένας από εκείνους που περιφέρονται από το Κολωνάκι στη Βουλή θα νομίσει πως έχει αρχίσει η "εισβολή" κάποιου πολύ προηγμένου πολιτισμού από την άλλη άκρη του γαλαξία.

    WE ARE THE G700, RESISTANCE IS FUTILE...

    XEXEXEXEXE ΑΨΟΓΟΙ!!!

    ReplyDelete
  9. Οσο για τη Δεξιά το σύστημα είναι δικό της.Είναι ο φυσικός της χώρος.Εχει το τρόπο να το κάνει χωρίς να εκπλήσσεται κανείς.Αλλοίμονο στους λαθρεπιβάτες.

    ReplyDelete
  10. @ parmenidis,

    Tουλάχιστον ας καθαρίσει η κοπριά φίλε μου...

    ReplyDelete
  11. Νέα παιδιά που προσπαθούν αυτόνομα να δημιουργήσουν. Οι σνομπ τους βλέπουν με μισό μάτι, οι υπόλοιποι θαυμάζουμε το θάρρος και τη διάθεση τους. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο kolonaki press.

    Η συνέντευξη των G700 είναι εξαιρετική, καιρό είχα να διαβάσω τόσο εμπεριστατωμένη άποψη. Μπράβο.

    ReplyDelete
  12. O ΓΑΠ είναι ο μόνος που έχει τα εχέγγυα να ηγηθεί μιας Εθνικής προσπάθειας για κάθαρση του πολιτικού συστήματος.

    ReplyDelete
  13. έλεος με τον ΓΑΠ παρμενίδη

    ReplyDelete
  14. έχεις πάθει τη reverse εμμονή του κομφούκιου

    ReplyDelete
  15. καλή δουλειά από το Kolonaki press

    ReplyDelete
  16. Mια χαρά παιδιά αλλά το Κολωνακι ΠΟΥ κολλάει διότι για Κολωνακιώτες δεν μοιάζουν. Αλλά και να ήσαν, ποιά η λογική πίσω από τον τίτλο;;

    Η όλη υπόθεση θυμίζει a l' envers την θεομήτορα.
    Ο θείος Θόδωρος προπολεμικά ήταν νομικός σύμβουλος και γενικός διευθυντής της μόνης ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, της Banca Nazionale del Lavoro (Ιταλικής). Το 1940, όταν έκλεισε η τράπεζα για ευνόητους λόγους, τα μεγάλα αποθέματα σε τρόφιμα γιά τους Ιταλούς υπαλλήλους, έμειναν στους Ελληνες διευθυντές. Ετσι, η θεία Φωφώ διέθετε ολόκληρο δωμάτιο γεμάτο με μακαρόνια - γι αυτό και δεν πείνασαν στη Κατοχή. Το '44 με τα Δεκεμβριανά, πανέξυπνη καθώς ήταν, αντελήφθη ότι ο chic και καλλιεργημένος κόσμος πρέπει να αριστερίζει για λόγους ορθότητας.
    Στο Χαλάνδρι όπου έμεναν, λοιπόν, καλούσε συχνά τον Ταγματάρχη του ΕΛΑΣ για δείπνο. Μιά μέρα, της λέει "Θα θέλατε να έρθετε να βοηθήσετε στα οδοφράγματα;" στο οποίο η Φωφώ απάντησε αυθορμήτως "Μα ασφαλώς κύριε ταγματάρχα". Την άλλη μέρα ντύνεται με tailleur ραμένο από την Τσαμαδού-Παπαμιχαήλωφ, παπούτσια από του Μουριάδη και γάντια (!!!) μέχρι τον αγκώνα, παίρνει μαζί της την Φωτούλα, την βοηθό, και φθάνουν στην Πλατεία του Χαλανδρίου. Αφού, λοιπόν, έβαλε ένα-δυό πετραδάκια στο οδόφραγμα, στράφηκε στον Ταγματάρχη και είπε θριαμβευτικά για το αγωνιστικό της επίτευγμα, "Και τώρα κύριε ταγματάρχα, σας αφήνω την Φωτούλα να συνεχίσει το έργο μου".

    ΤΕΤΟΙΟΥΣ επαναστάτες είχε ΑΝΕΚΑΘΕΝ η ΕΛΛΑΔΑ πολλούς!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Einai to onoma tis istoselidas, alloy poy na kolaei? Ta grafeia einai eksarxeia ap' oti eida. Kai ti na kanoyn diladi oi dudes? facecontrol logo onomatos? i selida toy kpress einai kaloftiagmeni kai poly user friendly exo na po

    ReplyDelete
  18. μαργαρίτα κ. said...
    "Mια χαρά παιδιά αλλά το Κολωνακι ΠΟΥ κολλάει διότι για Κολωνακιώτες δεν μοιάζουν. Αλλά και να ήσαν, ποιά η λογική πίσω από τον τίτλο;;

    Η όλη υπόθεση θυμίζει a l' envers την θεομήτορα.......ο chic και καλλιεργημένος κόσμος πρέπει να αριστερίζει για λόγους ορθότητας."

    Καταπληκτικό το σχόλιό σου.Σπάει κόκκαλα.

    ReplyDelete
  19. Big Lebowski said...

    "mind the gap"


    XAAAAAAXAXAXAXA!!!!!
    Ευρηματικότατος!!!!!

    ReplyDelete
  20. Εδώ μέσα, ορισμένοι, από τη μέρα που μπήκαν, παίζουν ρόλο θεατρικού κριτικού. Ουδέν πρόβλημα μ' αυτό αλλά ΔΕΝ έκατσαν ποτέ τους να γράψουν μιά ιδέα, όποια και νάναι, αλλα δικιά τους.

    By the way, η οδός Τζωρτζ δεν ανήκει στα Εξάρχεια
    και τα Εξάρχεια δεν έχουν σχέση με το Κολωνάκι. Το Κολωνάκι αρχίζει στο σημείο όπου η Ναυαρίνου και η Σκουφά τέμνονται από την Ασκληπιού και τελειώνει στην Μαρασλή.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Εμείς σ' αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Μπεκιάρη και to team του Kolonaki Press για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να κάνουμε μια ουσιαστική συνέντευξη, χωρίς reality και σάλτσες. Ευχόμαστε στο Κ-Ρ, ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό από νέους, να συνεχίσει δυναμικά, και ελπίζουμε να πετύχει το στόχο που έχει θέσει: να φέρει ένα νέο πνεύμα στον χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας στο διαδίκτυο.

    ReplyDelete
  23. Aπό ό,τι κατάλαβα το Kolonaki-Press είναι μιά "εφημερίδα" τύπου Ciao, αλλά με αξιοπρεπή εμφάνιση και legitimite' editoriale.

    ReplyDelete
  24. Μεσούτ πετώντας τη σεντονάρα από προηγούμενο post είσαι φάουλ. Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί κάλλιστα εκεί από όπου ξεκίνησε.

    ReplyDelete
  25. magie dear i odos Tzortz einai anamesa sto Poltyxneio kai tin Kaniggos, which makes George street kara-eksarxeia. o titlos paizei na einai kai ligo eironikos

    ReplyDelete
  26. @ mesout

    Επειδή υπήρξε μια παρανόηση περί της σχετικότητας σχολίων σε προηγούμενο ποστ

    ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Επεξήγηση

    Ερώτηση: Περί τίνος θέματος μίλησε ο καθηγητής;;
    Απάντηση: Μίλησε περί ΤΗΣ σχετικότητας, περί ΤΟΥ σύμπαντος, περί ΤΩΝ βλαβερών συνεπειών του καπνού

    Ερώτηση: Γύρω από ποιό θέμα περιστρέφονται οι συζητήσεις αυτές τις μέρες στα καφέ;;
    Απάντηση: Περί την διαφθορά των πολιτικών.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούσες να πεις
    Παρανόηση της σχετικότητας
    ή
    Παρανόηση περί ΤΗΝ σχετικότητα

    Αλλο παράδειγμα:

    Υπήρξε παρανόηση της επιστολής του Σημίτη (ΣΩΣΤΟ)
    ή
    Υπήρξε παρανόηση περί ΤΗΝ επιστολή Σημίτη (ΣΩΣΤΟ)

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ μπορείς να πεις
    Υπήρξε παρανόηση περί της επιστολής Σημίτη (ΛΑΘΟΣ)

    ReplyDelete
  27. Μαργαρίτα μου σπουδάζω παπανδρεολογία αυτόν τον καιρό. Μετά συγχωρήσεως και άνευ παρεξηγήσεως, χρειάζονται εξάσκηση κι αυτά τα άτιμα.

    ReplyDelete
  28. G700 said:

    "Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι ο Έλληνας εργοδότης είναι εργασιομανής, όμως ημιμαθής και μπαγαπόντης, τάζει λαγούς με πετραχήλια χωρίς ο ίδιος να έχει την αντικειμενική δυνατότητα να κάνει ούτε τα μισά από όσα λέει, και το χειρότερο δεν επενδύει και δεν εκπαιδεύει, παρά μόνο μέσα από την κεκτημένη εμπειρία, το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεσή του. Πολλές φορές η φιλανθρωπία και η γενναιοδωρία που επιδεικνύει κατά καιρούς συνιστά πρωτίστως αναπόσπαστο μέρος της μάτσο προσωπικότητάς του και της μεγαλοσύνης του κι όχι εργαλεία κινητοποίησης του προσωπικού. Αυτή βέβαια η συμπεριφορά δε συνιστά αρχέτυπο, ούτε είναι εγγενές χαρακτηριστικό όλων ανεξαιρέτως των εργοδοτών σε μια ελεύθερη αγορά. Αντιθέτως, αποτελεί το αρνητικό αποτέλεσμα της ελλειμματικής επιχειρηματικής παιδείας και των στρεβλών κινήτρων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά εργασίας. "

    ΔΙΑΝΑ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  29. ΛΑΘΟΣ κύριε

    Το Πολυτεχνείο ανήκει στην περιοχή "Μουσείο" όπως και οι οδοί Μετσόβου, Στουρνάρα, Τοσίτσα, Μπουμπουλίνας, κλπ

    Η Τζώρτζ, βρίσκεται πράγματι μεταξύ Πολυτεχνείου και Πλατείας Κάνιγγος, αλλά εγγύτερα στην Πλατεία Κάνιγγος ΚΑΙ ανήκει στην περιοχή "Πλατεία Κάνιγγος".

    Τα Εξάρχεια αρχίζουν, δυτικά, στο άκρο της Πλατείας Εξαρχείων και τελειώνουν, ανατολικά, στην Ιπποκράτους. Νοτίως, σταματούν στην Ναυαρίνου.

    ReplyDelete
  30. ΔΕΝ παίζει καθόλου ειρωνικός. You would think!

    Quite on the contrary... It is right on the money.

    KOUTSOBOLIKI times.

    Απευθύνεται στην νεολαία κατώτερης και κατώτατης κοινωνικής και μορφωτικής στάθμης (δλδ το 90%), η οποία ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ από πρωίας μέχρι βαθείας νυκτός ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
    1) ΚΟΛΟΝΑΚΙ
    2) ΜΥΚΟΝΟΣ
    και ξερό ψωμί.

    Εδώ μας έχουν κάνει έφοδο όλοι οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και βρωμάει ο τόπος ποδαρίλα.

    ReplyDelete
  31. Διάβασα την συνέντευξη και έχω κάποια απορία. Μιλώντας για το ασφαλιστικό προτείνατε "προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών". Δηλαδή ασφάλιση σε μη-ανταποδοτική βάση όπου θα ξέρω μόνο το τι θα δίνω αλλά όχι το τι θα πάρω? Αυτό είναι καλύτερο από την παρούσα κατάσταση?

    Επίσης είπατε ότι προτιμάτε την "ιδιωτική διαχείριση και ένα ιδιωτικό με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών και φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή". Μήπως έτσι αναιρείται η χρησιμότητα της κοινωνικής δημόσιας ασφάλισης? Ποια η διαφορά από το να δουλεύω τώρα "μαύρα" και να κάνω ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό και νοσοκομειακό συμβόλαιο με κάποια ιδιωτική ασφάλεια που στην ουσία θα μου'ρχεται και φθηνότερα???

    ReplyDelete
  32. yo dude, το σλόγκαν μας για τους γονέους μας

    Where is the money Lebowski?

    ReplyDelete
  33. Ο Σημίτης, ως κυβερνήτης,ήταν "θεσμικός",ως μέλος και αργότερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "φραξιονιστής".Γι'αυτό και γοητεύθηκε απο τον Τσουκάτο και τις Μαο-Λενινιστικές περγαμηνές του.Τον όρισε "Στρατηγό" με επιχειρισιακή έδρα τη Χαριλάου Τρικούπη.Παραμέρισε το Σκανδαλίδη και ασκούσε τον έλεγχο στα κομματικά και κυβερνητικά παρασκήνια.Αλώνιζε παντού.Εδινε λογαριασμό μόνο στο αφεντικό του.
    Ηταν ένα από τα πολύ μεγάλα λάθη του Σημίτη.Τώρα τον ακουμπάει το σκάνδαλο ηθικά και πολιτικά.

    ReplyDelete
  34. ΔΕΝ ξέρεις ΤΙ λες και το ΚΑΤΑΝΟΩ ενόσω δεν γνωρίζεις ΤΙ συνέβαινε μέσα στη Συμμορία ΗΔΗ από το 1974.
    Αλλά δεν θα αναλύσω. Εδώ μόνο πλακίτσες θα κάνω μέχρις αποκατάσασης του λογοκριθέντος σχολίου.

    ReplyDelete
  35. @don
    Επίσης είπατε ότι προτιμάτε την "ιδιωτική διαχείριση και ένα ιδιωτικό με προαιρετική συμμετοχή εργαζόμενων εργοδοτών και φορολογικά κίνητρα για συμμετοχή". Μήπως έτσι αναιρείται η χρησιμότητα της κοινωνικής δημόσιας ασφάλισης?

    Eίμαι ευτυχής διότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται το ασφαλιστικό όπως το έθεσα και με τα ίδια μου τα λόγια.
    ΔΕΝ λέει αυτό που λες παιδί μου.
    ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Το έχω συζητήσει μέχρι ναυτίας το ασφαλιστικό.

    ReplyDelete
  36. "Αλλά δεν θα αναλύσω. Εδώ μόνο πλακίτσες θα κάνω μέχρις αποκατάσασης του λογοκριθέντος σχολίου"


    Ολοι κρυβουμε ενα παιδι μεσα μας...
    Του Κομφουκιου δυστυχως εμαθε να χρησιμοποιει και υπολογιστη...

    ReplyDelete
  37. Μια απλή ερώτηση έχετε πάρει χαμπάρι ότι:
    Κομφούκιος ή Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος = Μαργαρίτα κ.

    ReplyDelete
  38. Εκτός και αν…
    1. Έχουν βάλει internet στο Σινούρη ή
    2. η μαργαρίτα κ. έχει το πνεύμα του Κομφούκιου μέσα της.

    ReplyDelete
  39. Don, περί ασφαλιστικού, η πρότασή μας περιληπτικά Μικτό Σύστημα Ασφάλισης

    ReplyDelete
  40. Αυτό το οποίο ρωτάς αφορά στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης του τριπυλωνικού συστήματος που προτείνουμε. Αφορά δηλαδή στον λεγόμενο πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης ή αλλιώς κεφαλαιοποιητικό. Εκεί ο ασφαλισμένος διαθέτει έναν προσωπικό λογαριασμό ασφάλισης και είναι υποχρεωμένος να εισφέρει μαζί με τον εργοδότη από ένα χ ελάχιστο ποσοστό του μισθού μέχρι ένα μεγαλύτερο (αυτή είναι η έννοια του προκαθορισμένου). Ωστόσο επειδή ακριβώς ο δεύτερος πυλώνας είναι κεφαλαιοποιητικός το τι θα πάρεις ως ποσό στο τέλος εξαρτάται από τις αποδόσεις στις κεφαλαιαγορές. Το κράτος εγγυάται το αρχικό κεφάλαιο όχι όμως την απόδοση. Τα επικουρικά ταμεία μπορούν να μετατραπούν σε απολύτως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία που θα στηρίξουν τον 2ο πυλώνα.

    ReplyDelete
  41. Γεια σας. Είμαι η κυρά Λένη η ιερόδουλα από τον Έβρο που υπηρετώ τα Ελληνικά στρατά απο το 1973. Ο Νικολάκης που έρχεται και μας καθαρίζει τα δωμάτια και που μας έβαλε και το κουμπιούτερ γιατί είναι και παρτ τάιμ κουμπιουτεράς με είπε για το σάιτ σας που είναι για τους νέους και για τα εργασιακά και το διαβάζει λέει και μαθαίνει τα προβλήματά του.
    Εγώ όπως καταλαβαίνετε 35 χρόνια με τους νέους δουλεύω και τους νοιώθω μέσα μου. Αλλά και τα εργασιακά μου τον τελευταίο καιρό δεν πάνε καλά και επειδή κι αυτά με τους νέους έχουν να κάνουν, είπα να σας γράψω να σας τα πω.
    Να, πριν από κανά δυο βδομάδες έρχεται στο σπίτι ο Βάγγος. Ένα παλικάρι που να πιάνει τη ζωή και να τη στίβει, μαυροσκούφης. Με λέει ο Βάγγος. Κυρα Λένη, τόσα χρόνια δεν έχεις δει τίποτα. Τώρα που ήρθα εγώ θα γίνει της ανωμαλίας. Ό,τι δεν έκανες τόσα χρόνια θα τα κάνεις σ'ένα βράδυ. Θα το κάνουμε ελικοπτεράτο, καρεκλάτο, αγγουράτο, καλοκυθάτο και μπορεί στο τέλος να βάλουμε και κανένα ανάποδο καουμπόι.
    Πάει το παιδί είναι βλαμένο σκέφτηκα εγώ. Τι λές παιδί μου, του λέω, που θα με τα μάθεις εσύ αυτά. Όταν με τα έκανε αυτά κάθε μέρα ο Μπάμπης ο Μπίχτης εσύ μόλις που είχες γενηθεί. Αλλά εκτός απ' αυτό, αντέχω εγώ πια τέτοια πράγματα στα γεράματα; Δε με βλέπεις πως είμαι; Θα μείνω με το γοφό στο χέρι. Άσε που το κολοκυθάτο τσούζει κιόλας. Μην ανησυχείς κυρά Λένη, με λέει, αφού άντεξες τόσα χρόνια θα αντέξεις και για μένα. Και για το τσούξιμο μην ανησυχείς, θα σε λαδώσω. Έφερα και λάδι να σου βάνω και τον πόνο να γλυκάνω (ήταν και ποιητής ο άτιμος). Και μ'αυτά μου ορμάει.
    Βάζω και 'γω τις φωνές, και πάλι καλά που ήταν δίπλα στο μπαρ ο Κώτσος ο βαρύς και ήρθε τρέχοντας και τον πέταξε έξω τον Βάγγο του τσατίστηκε και φώναζε κιόλας.
    Αχ, είπα Μπάμπη Μπίχτη και θυμήθηκα και τις προάλλες που μου ήρθε ο Σάκης. Ευγενέστατο παιδί, με τρόπους. Και φτηστός ο Μπάμπης ο Μπίχτης. Του λέω, βρε 'συ, έχει γούστο να είσαι του Μπάμπη του Μπίχτη. Σας παρακαλώ κυρία Ελένη, με λέει, δεν ξέρω για ποιον μιλάτε, εμένα ο μπαμπάς μου είναι ο κύριος Χαράλαμπος Μπιχτόπουλος. Καλά, του λέω, κατάλαβα, κι άρχισα να τσιτσιδώνομαι. Με το που με βλέπει ο Σάκης, γουρλώνει τα μάτια και με λέει "αδύνατο". Δεν υπάρχει περίπτωση να με σηκωθεί. Εσύ παραείσαι γριά και άσχημη. Είσαι ένα ερείπιο. Εγώ εχω σπουδάσει στο Λουνδίνο και εχώ πάει με τα πιο ωραία κώλου γκερλς της Ευρώπης. Δεν υπάρχει περίπτωση.
    Α, για να σου πω, του λέω, τόσα χρόνια με τον μπαμπά σου στις ανωμαλίες, που ούτε ο Βάγγος δεν μπορεί να τις φανταστεί, τι περιμένεις; Ακόμα να κρατιέμαι σα κοριτσόπουλο; Και δεν ξέρω 'γω τι κώλους έχει στο Λουνδίνο αλλά εδώ έχει το δικό μου. Άντε έλα και προσπάθησε τουλάχιστον και κάτι μπορεί να γίνει.
    Κυρία Ελένη αποκλείεται, με λέει. Μία είναι η λύση. Θα κάτσω στον καναπέ για λίγο με κλειστά τα μάτια και θα προσπαθήσω να θυμηθώ τα κώλου γκερλς του Λουνδίνου και έτσι μονο μπορεί να με σηκωθεί. Και στρώνεται στον καναπέ με κλειστά τα μάτια. Περιμένω, περιμένω κι εγώ μέχρι που μου'ρθε να πάω στο μέρος. Ε, είμαι και μεγάλη γυναίκα. Βρήκα και την Ξένια την Βουλγάρα στο διάδρομο, πιάσαμε και την κουβέντα και ξεχάστηκα η γυναίκα.
    Πάει ο Νικολάκης να καθαρίσει το δωμάτιο μετά απο κανα δυο ώρες και βρίσκει τον Σάκη στον καναπέ να κοιμάται του καλού καιρού. Φωνάζει το Κώτσο τον βαρύ, έρχεται αυτός, του κοπανάει δυο φάπες να ξυπνήσει και πάει να τον βγάλει έξω. Τρομάζει ο Σάκης, τινάζεται απάνω, σας παρακαλώ κύριε, του λέει, πως τολμάτε. Εμενα ο μπαμπάς μου είναι ο κύριος Μπιχτίδης και έχω σπουδάσει και στο Λουνδίνο, όπου τουλάχιστον είναι ευγενικοί. Εκείνη την ώρα φτάνω και γω τρέχοντας απο την φασαρία και έχοντας καταλάβει τι έχει συμβεί και του λέω, και το λέω και σε σας: δεν ξέρω αν στο Λουνδίνο είναι ευγενικοί αλλά με τούτο και μ' εκείνο κανείς δε με γαμεί. (Ζήλεψα απ'την ποίηση του Βάγγου).

    ReplyDelete
  42. @ κυρά Λένη,

    Καιρός για απόσυρση καλή μου, έχετε ξεχυλώσει από την πολύ χρήση...

    ReplyDelete
  43. Τα επικουρικά ταμεία μπορούν να μετατραπούν σε απολύτως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία που θα στηρίξουν τον 2ο πυλώνα.

    Aυτό που θέλει να πει ο G700 [και είναι σωστό, αλλά το διατυπώνει άκομψα] είναι ότι την συνταξιοδοτική επικουρία [ie τον σημερινό ρόλο των επικουρικών ταμείων] θα την "αναλάβει" ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας.
    Αλλα ΚΑΙ αυτό είναι λάθος, διότι ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας ΔΕΝ θα είναι επικουρικός, ΑΛΛΑ (ο) ΚΟΜΒΙΚΟΣ στο ΤΡΙΠΟΛΙΚΟ σύστημα. ΚΑΙ τούτο διότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι δικαίως απαιτούν το ΜΕΙΖΟΝ ποσοστό των αποταμιεύσεών τους να είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ στο ακέραιο, δλδ να ακολουθεί, κατ ελάχιστον, τον δείκτη S&P 500. Ο πρώτος, ο αναδιανεμητικός πυλώνας [η εθνική so-to-speak σύνταξη], μέσω του οποίου θα ασκείται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κοινωνική δικαιοσύνη θα απορροφά ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ποσοστό των συνολικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου.

    Τέλος πάντων, έχω γράψει κολοσσιαία "σεντόνια" επ αυτού, με λεπτομέρειες down to the nitty-gritty και μάλιστα με τρόπο που και ένα άτομο με νοημοσύνη Φώφης Γεννηματά, θα μπορούσε να κατανοήσει 1000%. ΑΥΤΟ έχει μεγάλη σημασία διότι, ως αντελήφθην σε κάποια στιγμή, η ΑΠΟΡΡΙΨΗ του συστήματος προέρχεται 50% λόγω λαμογιάς και 50% λόγω ΜΗ κατανόησης, φοβίας, άρα ανασφάλειας του λαού.

    Για να μπορέσει κάποιος να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να κατέχει τα θέματα ΑΥΤΑ σε ΒΑΘΟΣ όπως, όταν διδάσκεις καρδιολογία, για να την διδάξεις σωστά θα αρχίσεις από νόμο του Laplace, wall stress, resistance vs. impedance, φαινόμενο Bernouilli κλπ κλπ. αλλιώς τα παιδιά θα βγούνε τζουτζέκια [ή όπως το λέτε]. Αυτά απαιτούν ειδικά σεμινάρια τα οποία θα γίνουν στο μικρό μουσείο των Αθηνών ή εδω μέσα, αφού αποκατασταθεί το λογοκριθέν σχόλιο.

    Προς το παρόν πλακίτσες. ΚΑΙ αυτό διότι γηράσκω μεν αεί διδασκόμενος, αλλά αυτός που θα διδάξει εμένα ΗΘΙΚΗΝ, δλδ η διαπρεπής μαμά, ατυχώς απέθανε. Εσείς είστε αναρμόδιοι διότι δεν έχετε, ούτε μάνα, μήτε πατέρα.

    Ici Manhattan. Bonjour a tous.

    ReplyDelete
  44. Περιδιάβαζα προηγούμενα posts. Ο ventriloquist γράφει σωστά Αγγλικά, με συγκροτημένο περιεχόμενο και πρέπει να έχει και αγωγή.

    ReplyDelete
  45. παιδιά είμαι 15 χρονών, δεν εργάζομαι και σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω πλήρως τα προβλήματά σας.Είμαι μια απλή μαθήτρια και το γεγονός ότι είστε αχρωμάτιστοι και ακομμάτιστοι μαρεσει παρα πολυ γιατί οι πραγματικές μεταρυθμίσεις δεν έρχονται από καμιά πολιτική παράταξη, αλλά από τον επαναστατημένο λαό...!!!

    ReplyDelete
  46. Ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ότι αναμένεται κρίση στην Αγγλία ίσως η χειρότερη τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Οι μισθοί σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα στο χρηματοικονομικό, έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν. Έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις σε μια χώρα που βασίζεται κατά κόρον στο χρηματοπιστωτικό κλάδο του Λονδίνου. Παράλληλα, ο τομέας των γιοτ, ναι, των γιοτ (yaughts) σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αντίστοιχη ανταπόκριση σε ανθρώπινο δυναμικό. Από λαντζιέρηδες, μέχρι μηχανικοί και πλοηγοί αναζητούνται σε μια αγορά που προσφέρει από 2.000 λίρες το μήνα (λαντζιέρηδες) μέχρι και 10.000 λίρες το μήνα. Δωρεάν εκπαίδευση για όλους στο Πόρτσμουθ κόστους 10.000 λίρες το άτομο. Στη Γερμανία αναζητούνται πολιτικοί μηχανικοί για εκατοντάδες εταιρείες σε όλη τη χώρα, 65.000 θέσεις εργασίας διαθέσιμες. Food for thought.

    ReplyDelete
  47. Amidst the mundane banalities and the version Hellenique of trailer park white trash here is a taste of Ary Baroso's Aquarela do Brasil sung by Aloysio Oliveira and Carmen Miranda to uplift the mood.

    Yachts mesout, yachts.

    ReplyDelete
  48. Η βιομηχανία των γιοτ της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, και μία από τις υγιέστερες της Ευρώπης. Είναι μια βιομηχανία που συνδυάζεται με τον νεοπλουτισμό και την υπερκατανάλωση προϊόντων κι υπηρεσιών που συσχετίζονται άμεσα με το κοινωνικό status των "επιτυχημένων". Η βιομηχανία σημειώνει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσοίωνες προοπτικές για την Ευρωπαϊκή οικονομία. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τη σχέση της ανάπτυξης της βιομηχανίας με την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.

    Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα μπορούσε να μπει ακόμα πιο δυναμικά στον κλάδο αυτό και να πρωτοπορήσει. Υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία και σε επίπεδο παραγωγής και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

    ReplyDelete
  49. Μα τι ανοησίες λες χριστιανέ μου. Εμείς είμαστε καθώς πρέπει σοσιαλιστές και ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ Αντρέας είπε πως δεν πρέπει να δουλεύουμε χειρωνακτικά.
    Εμείς είμαστε ο περιούσιος λαός του Θεού της Ελλάδος και ο πατερούλης Αντρέας είπε πως εμείς θα γινόμαστε
    ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ τα αγόρια
    και ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ και ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ τα κορίτσια.
    Θα ΕΙΣΑΓΑΓΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΥΣ γι αυτές τις δουλειές.

    Αλλίμονο.

    ReplyDelete
  50. Υπάρχουν πολλές αγορές στις οποίες οι Έλληνες (ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ) μπορούν να θριαμβεύσουν. Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι; Ότι με το κόμπλεξ κατωτερότητας που τους δέρνει ("δεν πρέπει να βγάζω πάνω από 1000 ευρώ γιατί θα με πιάσουν ενοχές, είναι άδικο") όποια αγορά και να πιάσουν στα χέρια τους θα την καταστρέψουν σε διεθνές επίπεδο. Οπότε, ας τους καλύτερα να πάνε στο εξωτερικό να πιάσουν αυτές τις δουλειές, να κάνουν οι Εγγλέζοι το μάνατζμεντ να βγει χρήμα να φάνε όλοι.

    Δεν ξέρω ούτε μία αγορά που να έφτασε στην Ελλάδα και να μην καταστράφηκε, είτε λόγω εθελοντικής (!) πτώσης τιμών χωρίς λόγο (παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών), είτε λόγω ανοργανωσιάς και επιπολαιότητας (συμβαίνει και έξω αλλά σε μικρότερο, "μη κρίσιμο" βαθμό, είτε από παρέμβαση του κράτους μέσω "κάτω από το τραπέζι" προτάσεων από κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές για αύξηση του κόστους αδειών και λειτουργίας γενικότερα. Το σαμποτάζ που έχουν κάνει τα κόμματα και τα στελέχη τους σε πολυάριθμους και υποσχόμενους τομείς για να τα κονομήσουν οι ίδιοι και οι τα υπουργεία που υποστηρίζουν, είναι το κάτι άλλο...

    Οπότε, συνεχίστε να ενημερώνετε τους νέους στην Ελλλάδα για κερδοφόρους τομείς στο εξωτερικό, αλλά προς θεού, μην τους φέρετε στην Ελλάδα αυτούς τους τομείς. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι μη κομματικοί Έλληνες που θα είχαν διεθνείς επιτυχίες σ' αυτούς τους τομείς, αλλά το κράτος και οι κομματάρχες κλπ θα τους κατασπαράξουν.

    Τα γιοτ ε; Και να σκεφτείς ότι είχαμε τους πιο πετυχημένους εφοπλιστές μια φορά... πόσα σπίτια χτίσανε στην Ελλάδα οι ναυτικοί, καπετάνιοι και λοιποί... αυτά δεν επαναλαμβάνονται, διότι τώρα οι κυβερνήσεις μας είναι προοδευτικές και οι νέοι αρέσκονται στη δωρεάν εργασία και τον εθελοντισμό (ας είναι καλά ο μπαμπάς και ο πλούσιος γαμπρός/νύφη).

    Καλά να είστε.

    Λευτέρης

    ReplyDelete
  51. Με τον Γιώργο μας τον Παπανδρέου, περιβαλλόμενο και συνεπικουρούμενο
    ΑΠΟ
    1) τον Κώστα μας τον Λαλιώτη
    2) την μάνα του εργάτη την Φώφη μας
    3) τον ηρωικό εκπρόσωπο των εργαζομένων λεβέντη μας Παπασπύρο
    το έθνος σύσωμο θα ακολουθήσει τα ιστορικά του ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ.

    Φέτος, όπως σωστά λέει ο Παρμενίδης μας, θα είναι το έτος GAP. Τα είδη GAP είναι κομψότατα λινά και βαμβακερά Αμερικανικά προϊόντα ένδυσης γιά το καλοκαίρι και είναι απαραίτητα για όλους εσάς που έχουτε sense of fashion να τα αγοράσετε.

    Κι αν δεν έχετε χρήματα, θα δανεισθούμε. Μιά ζωή η Ελλάδα με σχέδια Marshall, ζητιανιές και φιλανθρωπίες αποζεί.

    ΕΛΑΤΕ όλοι μαζί να ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τα μελλοντικά "εχειν λαμβάνειν" ώστε να ΑΥΞΗΘΟΥΝ πλασματικώς τα εισοδήματα του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, και στην σειρά να μπορέσουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες να αγοράζουν
    PRADA
    PORSCHE
    και
    PATEK PHILIPPE.

    ΦΕΤΟΣ θα έχουμε το ΕΤΟΣ P as in Papandreou.
    ΑΜΗΝ Παναγιά μου Μεγαλόχαρη να σου φέρω μιά λαμπάδα στη χάρη σου.

    ReplyDelete
  52. Κι όμως σιγά σιγά αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα οι οποίες διακατέχονται από περισσότερο επαγγελματισμό και λειτουργούν όλο και πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα λειτουργίας, οργάνωσης και ποιότητας. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής είναι τρανταχτό παράδειγμα. Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος στον οποίο ο ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά, και παρά τα κατά καιρούς αρπακτικά φαινόμενα, αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, με υπηρεσίες όλο και πιο φθηνές και όλο και πιο ποιοτικές, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δες ας πούμε τη Forthnet ή τη Singular Logic που πλέον απασχολεί 600 άτομα προσωπικό και παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε πελάτες στον τομέα της λιανικής, τον τομέα της υγείας κλπ.

    Ευοίωνες είναι και οι προοπτικές στο χώρο της εναλλακτικής ενέργειας, με την Εκκλησία πρωτοπόρο να σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη της ανά την Ελλάδα. Ανεβαίνει και το κόστος της ΔΕΗ αργά και σταθερά, έστι ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί η δυνατότητα για ιδιώτες να ενταχθούν στο χώρο της ενέργειας.

    Δεν είμαστε μακρυά από τον δρόμο, χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη πειθαρχία, καλύτερη οργάνωση, επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους και ουσιαστικότερη παρέμβαση του σε επίπεδο προάσπισης της ποιότητας, της καθολικής πρόσβασης και της μη αποκλειστικότητας από κρατικούς φορείς των δημόσιων αγαθών κι υπηρεσιών.

    Όσο για τη φυγή στο εξωτερικό, δεν ξέρω γιατί όλοι μας πρέπει να τη βλέπουμε με τόση αρνητική διάθεση. Αυτό δεν είναι ένα από τα φοβερά πλεονεκτήματα της ένταξης μας στην ΕΕ? Η ελεύθερη κινητικότητα εργαζομένων από χώρα σε χώρα οσάν να ήταν μια ενιαία αγορά εργασίας? Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε και να δοκιμάσουμε όντως να εργαστούμε στις γειτονικές χώρες? Να κερδίσουμε τεχνογνωσία που στην Ελλάδα είναι ελλειμματική? Να γνωρίσουμε νέους τρόπους εργασίας κι επιχειρηματικής δραστηριοποίησης? Όλη η Ευρώπη εδώ και χρόνια μετακινείται, εμείς γιατί όχι? Ποια τελικά είναι η σχέση μας με την ταυτότητα Ευρωπαίος πολίτης? Μήπως τη φοβόμαστε?

    Κι αν η φυγή φαντάζει σήμερα περισσότερο ελκυστική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, γιατί δεν το κάνουμε? Δε θα ήταν η καλύτερη μορφή αντίδρασης κι επανάστασης σε ένα κατεστημένο που βλέπουμε να μην αλλάζει με τίποτα? Στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 80 αυτό έγινε κι έπιασε. Χιλιάδες νέοι και νέες φύγανε προς όλες τις μεριές του κόσμου για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής. Συνεπώς τη δεκαετία του 90 ακολούθησαν ριζικές αναδιαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που όχι απλά φέρανε πίσω τα παιδιά της, αλλά την κάνανε μια από τις καλύτερες χώρες για να εργάζεται και να ζει κανείς στον κόσμο.

    ReplyDelete
  53. Ρε λαμόγια της Βουλής, καταργήστε ΤΩΡΑ την ίδρυση επιχειρήσεων για τους ιδιώτες παραγωγούς σε φωτοβολταικά!!!!

    Βάλτε έναν απλό μετρητή σε κάθε σπίτι για το πλεονασματικό φορτίο και να βγαίνει η διαφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

    Τόσο δύσκολο είναι;

    Λαμόγια, ε λαμόγια, που πρέπει να ασφαλιστώ και στο ΤΕΒΕ για να πουλάω στη ΔΕΗ ρεύμα.

    ReplyDelete
  54. Kομβικότατη η επισήμανση από μαργαρίτα για δεύτερο πυλώνα ασφαλιστικού. Οι επικουρικές από συμπληρωματικές συντάξεις γίνονται συντάξεις διαβίωσης στο πλαίσιο του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα.

    Λοιπόν έτσι για να γελάσουμε και λίγο videaki που βρήκαμε μέσω του indymedia για την Εθνική. Τίτλος ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΕ ΤΟΝ ΤΙΜΗΜΕΝΟ

    ReplyDelete
  55. και μια τελευταία επεξήγηση για τον Don. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι defined benefit (DB) προκαθορισμένες παροχές, όπως είναι σήμερα, και ο δεύτερος defines contribution (DC), προκαθρορισμένες εισφορές. Και οι δύο θα είναι ανταποδοτικοί υπό την έννοια ότι ό,τι βάζεις παίρνεις. Μόνο για τον πρώτο πυλώνα μπορεί να προβλεφτεί ότι θα είναι ενισχυμένης ανταπόδοσης μέσω μίας means tested κοινωνικής παροχής τύπου ΕΚΑΣ έτσι ώστε να λειτουργεί ενισχυτικά στις συντάξεις των χαμηλόμισθων και να αποφεύγονται φαινόμενα εκτεταμένης φτώχειας συνταξιούχων

    ReplyDelete
  56. Tώρα εκστόμισες non-sequitur (συνειρμική ανακολουθία, so to speak). O πρώτος πυλώνας καθότι, εξ ορισμού, ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΣ θα έχει (pre) defined minimum benefit, αλλά ΔΕΝ θα είναι UNIFORMLY ανταποδοτικός, αλλιώς ΔΕΝ θα λεγόταν αναδιανεμητικός και ΔΕΝ θα μπορούσε να ασκηθεί μιά κοινωνική δικαιοσύνη.
    ΔΗΛΑΔΗ, αυτός που έβαλε, πες, 100.000 ευρώ στη καριέρα του (ας τον πούμε, "ο φτωχός") θα πάρει return, πες, 5.4% (μεγαλύτερο από τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων μακράς προθεσμίας), δλδ 5.400 ευρώ το χρόνο [450 ευρώ το μήνα]

    αυτός που έβαλε τα διπλά, δλδ 200.000 ευρώ ("ο μεσαίος") θα πάρει return της τάξης του 4.2%, δλδ 8.400 ευρώ το χρόνο [700 ευρώ το μήνα]

    και αυτός που έβαλε 400.000 ευρώ ("ο πλούσιος"), θά πάρει 3%, δλδ 12.000 [1.000 ευρώ το μήνα].

    [Σημείωση. ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ είναι αυθαίρετα και εξυπηρετούν τον σκοπό της σχηματικής παρουσίασης, του ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ που αφορά ΜΟΝΟ στον πρωτο πυλώνα.]

    Υπάρχει λοιπόν ανατπόδοση ΑΛΛΑ είναι διαφορετικού μεγέθους σε κάθε επίπεδο [ΚΛΙΜΑΞ].

    Γενικώς, παρακαλώ θερμά, ΜΗ λέτε βλακειούλες σε θέματα ΣΟΒΑΡΑ.

    ΕΞΕΣΤΙ ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΙΣ* ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ

    *Δεν έχει σχέση με την δεύτερη πιό αγαπημένη σας ενασχόληση μετά το ποδόσφαιρο, αλλά από τους Κλαζομένιους, δλδ αυτούς που κατοικούσαν στις Κλαζομενές, αρχαία πόλη κοντά στην Σμύρνη.

    ReplyDelete
  57. erratum
    αλλά από τους Κλαζομένιους ->
    αλλά προέρχεται από τους Κλαζομένιους

    ReplyDelete
  58. Υπάρχει λοιπόν ανατπόδοση ΑΛΛΑ είναι διαφορετικού μεγέθους σε κάθε επίπεδο [ΚΛΙΜΑΞ].

    Μα αυτό δεν είπαμε με άλλα λόγια παρπάνω;

    ReplyDelete
  59. OΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

    1. ΛΑΜΟΓΙΑ
    2. (κατανάλωση) για ΕΠΙΔΕΙΞΗ
    3. ΟΙΚΤΟΣ (να υπάρχουν γύρω μας
    δυστυχισμένοι για να νοιώθουμε
    εμείς καλά)
    4. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    5. ΦΑΪ
    6. KAKA (τότε διαβάζουν οι
    Ελληνες CIAO και λογοτεχνία γενικώς)
    7. το ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
    8. το ΡΕΥΕΣΘΑΙ
    9. το ΜΗΧΑΝΟΒΙΑΚΩΣ και παντείω
    τρόπω ΘΟΡΥΒΕΙΝ
    10. ΣΕΞ (όταν το θυμηθούν)

    ReplyDelete
  60. Αλλά ανάμεσα στους ΝΕΟΥΣ

    1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    2. ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ*
    3. PORSCHE PRADA και PATEK PHILIPPE
    4. ΣΚΥΛΟΜΟΥΣΙΚΗ
    5. τα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ και το ΟΖΟΝ

    * To συμπεραίνω αυτό διότι όπου βρεθώ ακούω την κομψή έκφραση "---σε μου τ' αρ-----".

    ΑΛΛΑ εγώ θα επιμείνω. ΔΕΝ θα πεθάνω ΠΡΙΝ αποκτήσετε finesse στη ζωή σας. Εδωσα όρκο στην διαπρεπή μαμά.

    ReplyDelete
  61. @g700
    @Κομφού

    Σχετικά με τον πρώτο πυλώνα και τον αναδιανεμητικό/ κοινωνικό χαρακτήρα του, όπως αναλύθηκ από τον Κομφού, συμφωνώ απολύτως.

    Φύσει ωστόσο καχύποπτος λόγω της πρόσφατης εμπειρίας μας με τα δομημένα ομόλογα και της ικανότητας που επιδεικνύουν οι "ατσίδες" του LSE στην δημιουργία αλλά και στην εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων στα διαρκώς ανανεούμενα χρηματοοικονοικά προϊόντα, η πρόταση σας για "προκαθορισμένη σχέση εισφορών όχι όμως παροχών", σε συνδυασμό μα την προτροπή για "ιδιωτική διαχείριση", ενώ μπορεί κατά βάση να ακούγεται πολλά υποσχόμενη και ορθή, πιστεύω ότι σκοντάφτει στον παράγοντα (που αναγνωρίζει και ο Κομφούκιος ως αγαπημένο sport του Έλληνα)... την Λαμογιά.

    Ίσως, θα έπρεπε να δώσουμε λίγη περισσότερη βαρύτητα στις ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη εφαρμογή και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του δεύτερου πυλώνα προς όφελος του εργαζομένου και την αποφυγή φαινομένων που θα μετατρέπουν τις εισφορές των εργαζομένων σε ρευστό στα ταμεία των εταιριών διαχείρισης διαθεσίμων υπό μορφή προμηθειών.

    Ίσως, παράλληλα, θα έπρεπε να προσθέσετε στην πρότασή σας και την δυνατότητα να συμμετάσχει και ο εργαζόμενος στο κομμάτι που λέγεται αξιοποίηση των εισφορών του κατά την μακροχρονη διάρκεια της ασφάλισης του, είτε με την έννοια του ελέγχουσε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία θα εξαρτώνται από το πακέτο διαχείρισης που πιθανόν να δύναται να διαλέξει (εάν κι εφόσον θα μπορούσαν να του προτείνονται τέσσερα διαφορετικά πακέτα διαχείρισης, τηρουμένων των σχετικών προβλέψεων της MiFID) για την επένδυση των εισφορών τoυ είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
    Αυτό κατά την γνώμη μου θα ήταν δικαιότερο και θα προωθούσε την έννοια του "ενεργού" πολίτη και της συμμετοχής του στην "εξουσία", υπό την έννοια ότι έτσι δεν θα υποχρεωνόταν ο εργαζόμενος να δίνει τα χρήματά του κάθε μήνα χωρίς να ξέρει που τα πάνε, τί τα κάνουν και τι περίπου να προδοκεί ότι μπορεί να απολαύσει όταν βγει στην σύνταξη.
    Θα έπρεπε πιστεύω το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προτείνετε να παρέχει στον εργαζόμενο/ ενεργό πολίτη το δικαίωμα τόσο να συναποφασίζει και αυτός με κάποιον τρόπο )ώστε να τον καθιστά ταυτόχρονα συμμέτοχο), όσο και να ασκεί κι έναν στοιχειώδη έλεγχο στην διαχείριση των εισφορών του.

    ReplyDelete
  62. ΠΡΟΑΦΝΩΣ ΔΕΝ διάβασες τα ΣΕΝΤΟΝΙΑ όπου αναλύονται ΟΛΑ αυτά ad nauseam.

    1. Ta TAMEIA με το προτεινόμενο ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ολοσχερώς.

    2. Το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ κομμάτι διαχειρίζεται από ανάλογο της SOCIAL SECURITY ADMINISTRATION, του εθνικού Αμερικανικού φορέα Πρόνοιας - μιά Διοίκηση καθαρά ΚΡΑΤΙΚΗ με ΔΙΚΟ της πουγγί, όπου πάνε οι εισφορές.

    3. ΜΕ ΝΟΜΟ τα χρήματα του EΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ακολουθούν εθνικά επιτόκια προθεσμίας. Δηλαδή, εάν πες το 2008 τα εκδιδόμενα κρατικά ομόλογα προθεσμίας 30 ετών αποδίδουν 4.5%, αγοράζονται με τις εισφορές όμοια. Αν του χρόνου είναι 5%, ομοίως κοκ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ άλλου είδους επενδύσεις. Με ΝΟΜΟ επίσης, τα χρήματα αυτά ΔΕΝ μπορεί να τα αγγίξει το κράτος, δλδ ΔΕΝ θεωρούνται ΕΣΟΔΑ του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

    4. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ κομμάτι, όπως ΚΑΙ στας Αμερικάς, ο κάθε ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ έχει ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ, personal portfolio, στο οποίο έχει πρόσβαση ανά πάσαν ημέραν, ώραν και στιγμή ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΣ. Η μερίδα του αυτή είναι υπό την επιτήρηση, πες της τράπεζας της Ελλάδος ή της Εθνικής. Ο ΙΔΙΟΣ ο ασφαλισμένος αποφασίζει και μπορεί να αλλάξει μιά φορά το μήνα, την κατανομή των ποσοστών των τρεχουσών εισφορών Η των ήδη συσσωρευθέντων ποσών σε, πες, S&P, ομόλογα με σταθερή απόδοση, stock και ούτω καθ εξής. Ολα αυτά ανάλογα με τον βαθμό αντοχής ρίσκου (risk aversion) που διαθέτει. Ο ασφαλισμένος λοιπόν είναι ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ των χρημάτων του.

    5. Tις λεπτομέρεις τις συγκρότησα με γνώμονα ότι πας Ελλην Αλογοσκούφης. ΟΥΤΩΣ, το προτεινόμενο ΣΥΣΤΗΜΑ είναι 100% FAIL SAFE.

    ReplyDelete
  63. @ Κομφού

    "ΟΥΤΩΣ, το προτεινόμενο ΣΥΣΤΗΜΑ είναι 100% FAIL SAFE."

    Τίποτα δεν είναι απολύτως "fail safe". Και έχεις δίκιο δεν έχω διαβάσει τα σεντόνια. Επίσης χαίρομαι που μάλλον τείνουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ωστόσο, διακρίνω κάποιες αδυναμίες σε αυτό που περιέγραψες παρά το γεγονός ότι στην βάση του με βρίσκει σύμφωνο μιας και κινείται στα ίδια πλαίσια με το προηγούμενο σχολιό μου.

    Κατ'αρχήν, προϋποθέτει ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ότι όλοι θα γνωρίζουν πλήρως το τι εστί 30-year bond, coupon, yield curves, risk aversion κ.ο.κ. Αυτό είναι μάλλον αδύνατον. Έχεις δει ποτέ καφετζή στο χωριό σου να αναγιγνώσκει τις Financial Times ή την Herald Tribune?

    Έτσι αν κάποιοι έχουν άγνοια και παρ'όλα αυτά αποφασίσουν να "επενδύσουν" τις εισφορές του με κάποιον τρόπο και τελικώς ζημιωθούν (ή απωλέσουν πιθανά πρόσθετα "κέρδη") τότε θα δικαιούνται να προσφύγουν βάση της MiFID εναντίον του φορέα που τους πούλησε το ομόλογο και να του ζητήσουν οτιδήποτε αυτοί θα θεωρήσουν σωστό ότι θα είχαν επιτύχει αν τους είχαν ενημερώσει σωστά. Μεταξύ αυτών βέβαια δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και οι "τζογαδόροι" που τους βρήκε μια συγκυριακή γκίνια!!!

    Αυτό θα σημαίνει "χαμό".

    Άρα, που οδηγούμαστε? Πάλι στους μεσάζοντες! θα πρέπει κάποιος να αναλαμβάνει να κάνει όλα αυτά που οι άλλοι είτε αγνοούν είτε να τους ενημερώνει ώστε να μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι με επίγνωση των κινδύνων και του τι "αγοράζουν" ώστε να μην δικαιούνται αργότερα να "ζητάνε τα ρέστα"! Και οι μεσάζοντες? Δεν θα πάρουν προμήθεια? Νάτη πάλι η προμήθεια!!!! Που σημαίνει μίζα.

    Αν πάλι δεν το αφήσεις τόσο flexible το ζήτημα της "επένδυσης" των εισφορών στον δεύτερο πυλώνα και πεις ωσάν σε καζίνο "Όλα τα λεφτά σε 30-year EU bond" και μαζί με σένα ακολουθήσουν κανά δυο-τρεις χώρες ακόμα, σταδιακά, τότε πιθανόν οι yield curves να πάρουν την κατιούσα και οι συνταξιούχοι να παίρνουν ολοένα μικρότερες συντάξεις στο μέλλον δημιουργώντας ένα καινούριο ασφαλιστικό ζήτημα....ιδιαίτερα αν ισχύει η περίπτωση πως έχουμε μπει σε μία εποχή υψηλότερων πληθωρισμών.

    Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε επενδυτή και διαχειριστή των εισφορών του τον τσαγκάρη στην Πλατεία Βαθης.......Είναι δύσκολο αλλά θα ήταν ιδανικό.

    ReplyDelete
  64. Ο δεύτερος κεφαλαιοποιητικός πυλώνας ασφάλισης εντάσσεται στο κοινωνικό σύστημα συντάξεων και δεν απαιτεί προμήθειες όπως στην ιδιωτική ασφάλιση τύπου interamerican. Tώρα σχετικά με τη δυσκολία ατομικής παρακολούθησης όλων αυτών, πράγματι θα υπάρξει δυσκολία, όμως δεν είναι και ακατόρθωτο. Άλλωστε ο ασφαλισμένος προϊόντα και ασφαλιστικά πακέτα με βάση το ρίσκο καλείται να επιλέξει και όχι να παίξει μετοχές σαν ατομικός επενδυτής.

    ReplyDelete
  65. g700 said...

    "Άλλωστε ο ασφαλισμένος προϊόντα και ασφαλιστικά πακέτα με βάση το ρίσκο καλείται να επιλέξει και όχι να παίξει μετοχές σαν ατομικός επενδυτής."

    Αν και αναφερόμουν για την ακρίβεια στα λεγόμενα του Κομφούκιου όπου έλεγε ότι:

    "Ο ΙΔΙΟΣ ο ασφαλισμένος αποφασίζει και μπορεί να αλλάξει μιά φορά το μήνα, την κατανομή των ποσοστών των τρεχουσών εισφορών Η των ήδη συσσωρευθέντων ποσών σε, πες, S&P, ομόλογα με σταθερή απόδοση, stock και ούτω καθ εξής. Ολα αυτά ανάλογα με τον βαθμό αντοχής ρίσκου (risk aversion) που διαθέτει."

    θα απαντήσω και στο δικό σας σχόλιο λέγοντας ότι και αυτά τα "ασφαλιστικά πακέτα" που προτείνετε, δεν θα τα πουλάνε στο super market. Κάποιος θα τα φτιάχνει και θα μεσολαβεί για την τοποθέτηση των χρημάτων των ταμείων ή του ταμείου ή του ασφαλισμένου μεμονωμένα. Δεν είναι τα ταμεία ούτε τράπεζες ούτε επενδυτικές/ χρηματιστηριακές εταιρίες για να έχουν την ικανότητα (πρακτικά και νομικά) να κινούνται με αυτόν το τρόπο στην αγορά.

    Εκτός και αν λέτε ότι θα καλείται να το κάνει ο κάθε ασφαλισμένος μόνος του, πράγμα ακόμα χειρότερο.

    ReplyDelete
  66. 1. TO ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ λειτουργεί ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ.
    2. ΔΕΝ θα υπάρχουν ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ δομημένων ομολόγων (structured products), αλλά ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (΄κρατικά ομόλογα) ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ (τα απλά ΜΟΝΟ), S&P κλπ. Στις περιπτώσεις των ομολόγων ΕΧΟΥΜΕ διακυμάνσεις ΤΙΜΩΝ, αλλά εάν περιμένεις την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ λήξεως, το ΚΕΦΑΛΑΙΟ παραμένει εγγυημένο.
    3. ΒΕΒΑΙΩΣ και θα διδάξουμε τον ΠΟΛΙΤΗ στοιχειώδεις αρχές χρηματο-οικονομικών. ΑΛΛΩΣΤΕ όλοι οι χωρικοί έπαιζαν στο χρηματιστήριο ΠΡΙΝ την έκρηξη της ΦΟΥΣΚΑΣ. Θα μου πεις, "έπαιξαν αλλα έχασαν". ΚΑΙ απαντώ έχασαν διότι ΑΓΟΡΑΖΑΝ "Κωτσόβολος" και "Κλαουδάτος" και άλλες τέτοιες που είναι ΑΕΡΑΣ κοπανιστός [εταιρείες που ουδέν παράγουν και ουδεν περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν]. Θα διδάξουμε για παράδειγμα τον κόσμο ότι η Εθνική ΔΕΝ μπορεί να πέσει έξω (καλώς εχόντων των πραγμάτων) διότι ΜΟΝΟ τα ακίνητά της είναι χρυσάφι. ΤΕΤΟΙΑ πράγματα, βασικά - concepts.
    4. Το σύστημα ΑΥΤΟ ΔΕΝ θα προβλέπει αγορά συγκεκριμένων μετοχών, αλλά του S&P ή του αντιστοίχου Ελληνικού ΔΕΙΚΤΗ.
    Θα πεις τότε "Μα και εκεί δεν υπάρχει ρίσκο;;" ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ υπάρχει αλλά είναι γνωστόν ότι αν αφήσεις τα λεφτά σου εκεί συνέχεια και ΒΑΖΕΙΣ συστηματικά, in the long run, έχεις απόδοση περίπου 10% on average!!!!! διότι γίνεται και το λεγόμενο weighting*
    5. ΑΥΤΟ το σύστημα, το λεγόμενο 401Κ ισχύει εδώ και 25 περίπου χρόνια στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία. Οι αδαείς προτιμούν συνήθως τα ΑΠΛΑ ομόλογα. ΑΛΛΑ σε όλες τις επιχειρήσεις ΚΑΝΟΥΝ σεμινάρια για τους υπαλλήλους μέχρις εμπέδωσης των αρχών του συστήματος.
    6. ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ΑΡΘΕΙ η διαπλοκή εάν ΔΕΝ συμμετέχει ΕΝΕΡΓΑ ο κάθε πολίτης στην ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των χρημάτων του. ΚΑΙ θα συμφωνήσεις ότι από ένα σημείο και μετά δημιουργείται κουλτούρα.


    * Επεξήγηση του WEIGHTING. Και για να είμαι παραστατικός θα σου φέρω ακραίο παράδειγμα. Πες ότι εισφέρεις 100 ΕΥΡΩ μηνιαίως και αγοράζεις μετοχές Εταιρείας Χ προς 10 ευρώ, άρα 10 μετοχές το μήνα. Ας πούμε ότι η τιμή μένει εκεί γύρω, στο 10. ΟΠΟΤΑΝ στις 30 Ιουνίου έχεις συνολικά αγοράσει 60 μετοχές και αφού η αξία τους είναι 10 η μιά, το portfolio σου έχει αξία 600 ευρώ.
    Την 1 Ιουλίου ΓΙΝΕΤΑΙ CRASH και η τιμή της μετοχής πέφτει στο 50% της αρχικής της, στα 5 ΕΥΡΩ. Εσύ εξακολουθείς και αγοράζεις, αυτή την φορά 20 μετοχές προς 5 ευρώ ΚΑΘΕ μήνα. Αν δεχθούμε ότι η αξία της μετοχής παραμένει στα 5 ΕΥΡΩ, sτο τέλος του χρόνου έχεις ΣΥΝΟΛΙΚΑ 180 μετοχές, αξίας 5 ΕΥΡΩ εκάστης, άρα η αξία των επενδύσεών σου είναι 900 ΕΥΡΩ ενώ συνολικά επένδυσες 1200. ETΣΙ, παρά την πτώση κατα 50% την 1 Ιουλίου, ο ΤΕΛΙΚΟΣ σου απολογισμός για το έτος είναι ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΟΝΟ 25%!!!!!! Aυτό είναι το weighting.

    Μ΄αυτόν τον στοιχειώδη τρόπο πορεύθηκε η διαπρεπής μαμά ΚΑΙ ο γράφων. ΑΠΛΑ πράγματα που θα διδάξουμε στον ΚΟΣΜΟ. ΜΟΝΑΔΙΚΗ μας φιλοδοξία είναι η δημιουργία μιας ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ κοινωνίας που ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ και ξέρει ΠΟΥ και ΠΩΣ βαδίζει.

    Think about it!!!!!!!

    ReplyDelete
  67. @ Κομφού

    1./
    Ευχαριστώ για την ερμηνεία του "Weighting" αλλά δεν είναι ανάγκη. (Το λέω για οικονομία της συζήτησης και του χρόνου σου).

    2./
    Μου απάντησες σχετικά με τις προμήθειες ότι θα αποφευχθούν επειδή δεν θα υπάρχουν άλλα ομολογα εκτός των "απλών". Έστω ότι ψωνίζουν ένα zero coupon bond. Αυτός που θα το προμηθεύσει δεν θα έχει "commission"? Γιατί άλλως να ξοδέψει χρόνο και χρήμα?

    Εφόσον θα αμείβεται με "commission" θα έχει κάθε συμφέρον να σε βάλει εσένα τον εργαζόμενο να να περνάς από το ένα προϊόν στο άλλο (ή πούλα τώρα και αγοράζεις πάλι αργότερα) ώστε αυτός σε κάθε σου πράξη να παίρνει κάθε φορά το μερτικό του. Θα πρέπει λοιπόν να είναι λίγο rigid το πλαίσιο και να έχει όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν
    i)στον καθένα (εφόσον επέλθει η χασούρα) να πάει και να επικαλεστεί την MiFID (που σου έλεγα πριν) και να πει "δεν ήξερα τι έκανα και τι ρίσκο αναλάμβανα και δώστε μου πίσω τα χρήματά μου"
    ii)ούτε τους εμπλεκόμενους "μεσάζοντες να χειραγωγούν τους εργαζόμενους.
    Διαφορετικά πιστεύω ότι θα εισέλθουμε σε άλλες πιο ολισθηρές ατραπούς και "η τελευταία τρύπα της φλογέρας" δεν θα έχει καμία τύχη.

    3./
    Είπες:"Θα διδάξουμε για παράδειγμα τον κόσμο ότι η Εθνική ΔΕΝ μπορεί να πέσει έξω (καλώς εχόντων των πραγμάτων) διότι ΜΟΝΟ τα ακίνητά της είναι χρυσάφι."

    Νομίζω ότι αυτό δεν θα ήταν η ορθότερη διδακτική ύλη. Ακόμη και ο χρυσός έχει τιμή και κάθε τιμή (ως γνωστόν) ανεβοκατεβαίνει. Ποια ακίνητα? Το λες εσύ αυτό? Έχοντας υπόψη σου την εμπειρία της Αμερικής? Τι σημαίνει "καλώς εχόντων των πραγμάτων"? Το κράτος καλείται να υπερασπιστεί τον πολίτη όταν κάτι δεν πάει καλά. Όταν όλα είναι καλά δεν έχει νόημα....

    4./
    Το παράδειγμά σου για το weighting
    βασίζεται σε μία βασικη προϋπόθεση. Ότι ο εν λόγω εργαζόμενος/ "επενδυτής" έχει μπροστά του και διαθέσιμο χρόνο απασχόλησης. Αν του "σκάσει" σε άτσαλη ώρα, τι γίνεται??

    ReplyDelete
  68. Eίσαι ΤΥΠΙΚΟΣ Ελληνας. Γιατί αυτό, γιατί εκείνο..... και άν συμβεί εκείνο..... και αν συμβεί το άλλο....

    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, το αποτέλεσμα είναι η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ή, συχνότερα, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας αλυσιτελούς γραφειοκρατίας που το ΜΟΝΟ που προάγει ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που επεδίωκε να ΑΠΟΦΥΓΕΙ!!!!!!!!!!!!!

    ΔΕΝ νομίζω, σε κάθε περίπτωση, πως είναι του παρόντος να ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες.

    ΕΠΙΣΗΣ, όταν γράφω απαντώντας σε σένα ΔΕΝ γράφω γιά σένα, ΑΛΛΑ για κάθε αναγνώστη.

    Ο τρόπος ΣΚΕΨΗΣ σου στα Αγγλικά ονομάζεται PERSEVERATION (όχι perseverance αλλα perseveration) και δεν θα σου πω ΤΙ σημαίνει.

    ReplyDelete
  69. @ Κομφού

    1./
    Είναι αλήθεια πως έχω αδυναμία στην λεπτομέρεια γιατί αυτή κάνει συνήθως την διαφορά (εσύ ένας άνθρωπος με φινέτσα, θα έπρεπε να το ξέρεις καλά). Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βασικές λεπτομέρειες πρακτικής εφαρμογής που πιθανόν δυσχεραίνουν ή ακυρώνουν την εφαρμογή ολόκληρης της θεωρητικής προσέγγισης, νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί.
    Καλύτερα βέβαια θα ήταν αυτές οι λεπτομέρειες να ήταν γνωστές και να είχαν ληφθεί υπόψη κατά την σύνταξη του θεωρητικού υπόβαθρου που εσύ και η g700 προτείνατε εν πολλοίς, ώστε να μην παίζω εγώ τον ρόλο του ενοχλητικού.

    2./
    Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι όταν εγώ χρησιμοποιώ β' ενικό απευθύνομαι ευθέως στον συνομιλητή μου. Αν δεν ισχύει το ίδιο με σένα και απλά σε μία πατερναλιστική εκφορά του λόγου σου απευθύνθηκες στο σύνολο των αναγνωστών του blog μιλώντας απευθείας σε μένα, τότε νομίζω ότι η επισήμανση μου δεν ήταν μάταιη.

    3./
    Ίσως, να έχω απλά την τάση να προσεγγίζω σφαιρικά οποιοδήποτε ζήτημα (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του περιβάλλον). Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μειονέκτημα (ευρισκόμενος και δραστηριοποιούμενος στην χώρα της προχειρότητας) και ουδέποτε έως τώρα έχω ζημιωθεί από αυτή μου την "τάση". Δεν έχω εμμονές και δεν διατηρώ την αρχική μου άποψη αν κάποιος με πείσει με επιχειρήματα για το αντίθετο (δόξα το Θεό δεν είχα κανένα ατύχημα έως τώρα και καμία οργανική διαταραχή που να υποστηρίζει την "διαφορική διάγνωσή" σου. Ψάξε για άλλο).
    Απλά, επειδή η πρότασή σου ακούστηκε ενδιαφέρουσα και συνήθως ο τρόπος που λειτουργεί ο "τυπικός Έλληνας" είναι αυτός που περιέγραψες, πίστεψα ότι καλό θα ήταν να υπήρχε μία όσο το δυνατόν πιο ολκληρωμένη προκαταρκτική πρόταση (που να μην αγνοεί βασικά διαδικαστικά γεγονότα) ώστε να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με αρνητισμό και προχειρότητα (χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της σημερινής).

    Με άλλα λόγια δεν μπορείς να λες ότι οι εισφορές ή μέρος των εισφορών θα επενδύεται σε ομόλογα και να αγνοείς ότι για να αγοραστούν ομόλογα ζητάς να ακολουθούνται ΣΧΕΔΟΝ οι ίδιες διαδικασίες που γίνονται και τώρα.

    4./ Και αν θες να σου πω και το άλλο, δεν λες πουθενά εάν πιστεύεις ότι αυτή η πρόταση είναι άμεσα εφαρμοστέα ή αν θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος ώστε να μην αναγκαστούμε να ρίξουμε τους νυν συνταξιούχους στο ρέμα.

    Τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι οι όποιες προτάσεις κάνει καθένας μας πρέπει να σχετίζονται με την πραγματικότητα και να μην είναι απλά ένα όραμα που είδε καθισμένος στην βεράντα του και ΘΑ μπορούσε να εφαρμοστεί ΑΝ....ΑΝ....ΑΝ....
    Να είναι εφαρμόσιμα πράγματα.

    Once more, ευχαριστώ για το ιατρικό σου ενδιαφέρον, χαίρω άκρας υγείας.

    ReplyDelete
  70. Η μαργαρίτα κ-κομφούκιος είναι ιδιαίτερα αναλυτικός στην περιγραφή βασικών αρχών του μοντέλου ασφάλισης που προτείνει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του blog και το οποίο έχουμε προτείνει κι εμείς με διαφοροποιήσεις σε ορισμένες παραμέτρους όπως για παράδειγμα η υποχρεωτικότητα συμμετοχής στο δεύτερο πυλώνα.

    Don, Η πρότασή μας για μικτό ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί προϊόν οράματος ούτε επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, αλλά προϊόν μελέτης των διάφορων ανά τον κόσμο ασφαλιστικών μοντέλων, των πορισμάτων και των αναλογιστικών μελετών για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, των προτάσεων των διεθνών οργανισμών και αυτών που έχουν κατά καιρούς κάνει οι Έλληνες εγχώριοι μελετητές του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Για παράδειγμα το ότι το κεφαλαιοποιητικό ΔΕΝ θα επιβαρύνεται με προμήθειες είναι γνωστό, συμβαίνει σε πλείστες όσες χώρες. Κι εδώ θα γίνει αν χρειαστεί. Όταν πληρώνεις για παράδειγμα εισφορά για το επικουρικό ταμείο και αυτό επενδύει τα λεφτά σου στην Εθνική, πληρώνεις προμήθεια; Όχι. Προμήθεια πληρώνεις στην interamerican για ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης. Δεν ανακαλύψαμε λοιπόν την πυρίτιδα.

    Επίσης είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το κεφαλαιοποιητικό ΔΕΝ είναι ιδιωτικό ανήκει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η διαφορά του με το υπάρχον σύστημα το λεγόμενο και pay as you go είναι ότι αλλάζει ο τρόπος υοπολογισμού της σύνταξης, από την άμεση αναδιανομή πλούτου ανάμεσα στις γενιές, από τους νέους στους συνταξιούχους, πάμε στην προσωπική αποταμίευση για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης.

    Σε κάθε περίπτωση βρίσκουμε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες μικρολεπτομέρειες τουλάχιστον υπερβολικό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις που χρειάζονται για να μπορέσει κι αυτός που δεν ξέρει να καταλάβει τι εννοούμε. Διαφορετικά θα μπλέξουμε με αμιγώς τεχνοκρατικά ζητήματα και θα εγκλωβιστούμε στην περιπτωσιολογία πράγμα που θα ήταν εξαιρετικά αντιπαραγωγικό.

    Εμείς το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι απλό. Το ελληνικό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών, για λόγους που έχουν να κάνουν με βαθιές αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά (πχ οι νέοι αργούν να μπουν στην εργασία) αλλά και τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού (αυξάνονται οι συνταξιούχοι), χρειάζεται αλλαγή. Διαφορετικά θα οδηγήσει σε υποταγή της μίας γενιάς από την άλλη. Γι' αυτό προτείνουμε αλλαγή μοντέλου ασφάλισης σε ένα μικτό σύστημα.

    ReplyDelete
  71. @ don

    1. Ασφαλώς και η σημασία (και η αξία) βρίσκεται πάντα στην λεπτομέρεια όσον αφορά στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ, την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, τα ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, αλλά όχι στην ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και τις ΑΡΧΕΣ. Εκεί επιβάλλεται ΑΠΛΟΤΗΤΑ, εξ ου και τα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ των χωρών ιδναικά ΔΕΝ θάπρεπε να είναι πάνω από 10 σελίδες ΚΑΙ τα κομβικά άρθρα να χωρούν σε μιά κάρτα τσέπης.

    2. Στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ασχολούμεθα με ad nauseam λεπτομέρειες, δλδ έχουμε αντιμετωπίσει και τα κενά του Αμερικανικού 401Κ.

    3. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Η εφαρμογή ΙΣΧΥΕΙ στο ακέραιο ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Γι αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή είναι ήδη μέσα στο σύστημα θα ΙΣΧΥΣΕΙ η λεγόμενη PHASE OUT με διαφορετικές κατά περίπτωση μεθόδους. Η απλούστερη είναι η ΜΗ παρακολούθηση του πληθωρισμού, δλδ οι επικουρικές συντάξεις ΔΕΝ θα αναπροσαρμόζονται ετησίως, αλλά θα μένουν σταθερές, και κατά συνέπεια θα φθίνουν σε διορθωμένες τιμές. Επίσης μιά άλλη διορθωτική μέθοδος, ιδίως γι αυτούς που είναι ΗΔΗ στο σύστημα, είναι η ΕΦΑΡΜΟΓΗ της "ΟΡΟΦΗΣ" (maximum επιτρεπτό) στον ίδιο βαθμό που ισχύει ΚΑΙ προς τα κάτω, όπου ενισχύεται το εισόδημα με ΕΚΑΣ κλπ ώστε να εξασφαλίζεται ένα minimum εισοδήματος (επίσης νομοθετημένο).

    4. Το σύστημά μας έχει μιάν διαφοροποίηση στον 2ο πυλώνα όπως ορθά ο Γ700 αναλύει. Η ΔΙΑΦΟΡΑ είναι ΚΑΘΑΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ χαρακτήρα: εγώ έχω δίκαιο ΗΘΙΚΑ, οι Γ700 έχουν δίκαιο ΠΡΑΚΤΙΚΑ.

    Συγκεκριμένα, προσωπικά πιστεύω ότι στον ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ πυλώνα η συμμετοχή του εργαζόμενου πρέπει να είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ υπό την προϋποθεση ότι ο εργαζόμενος θα ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ότι έλαβε γνώση και ότι θα απορροφήσει ό ίδιος τις οικονομικές συνέπειες όταν θα αποσυρθεί. Οι Γ700 την θέλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

    Με άλλα λόγια πιστεύω με πάθος στο δικαίωμα του ΑΤΟΜΟΥ στην επιλογή. ΚΑΤΙ ανάλογο πιστεύω ΚΑΙ για την ΠΑΙΔΕΙΑ. Δηλαδή είμαι πεπεισμένος ότι ο ηλίθιος γιός του Λιάκου Μπουρνόβα από τα Γρεβενά έχει δικαίωμα να σπουδάσει "διοικητής επιχειρήσεων" στο Bradford, και η ηλίθια κόρη του Μήτσου Καρατζόβα από την Βάρδα Μανωλάδα να σπουδάσει "ψυχολόγος" στο Portsmouth.
    AΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    θα το πράξω αφού

    Α) θα βάλω την οικογένεια Μπουρνόβα και την οικογένεια Καρατζόβα να παρακολουθήσουν ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να ξέρουν τα ins and outs της υπόθεσης και να ΜΗ μπορούν να μου πουν στα βλάχικα ΜΕΤΑ, "Δεν ήξερα" και

    Β) Θα τους βάλω ΟΛΟΥΣ, γονείς και παιδιά να ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ κάτω από την εξής παράγραφο
    "Η Ελληνική Πολιτεία εξέτασε την περίπτωσή μου και μου υπέδειξε ότι οι πιθανότητες είναι 90% ότι θα μείνω άνεργος/η μετά την αποφοίτησή μου. Τις συνέπειες της αποφασής μου τις αναλαμβάνω ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ και ουδεμιά απαίτηση θα εγείρω στο κράτος για επαγγελματική μου αποκατάσταση στο γνωστικό μου αντικείμενο."

    ReplyDelete
  72. H PHASE OUT θα χρειασθεί refinement το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των "επικουρικών ταμείων". Με άλλα λόγια, μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαιά τους, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι ΔΕΝ θα συμμετέχουν σε επικουρικά ταμεία, θα σταματήσουν οι πληρωμές επικουρικών συντάξεων. Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει υποχρεώσεις που, ούτως ή αλλέως, ΔΕΝ υπηρετούσαν την ΙΣΟΝΟΜΙΑ. Το κράτος ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ και πρέπει πάντα να δεσμεύεται ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε δίκαιες θέσεις, όχι σε αδικίες, άσε πιά αισχρούς φαβοριτισμούς προς όφελος της μιάς έναντι της άλλης συντεχνίας.
    Σε κάθε περίπτωση, το ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ μπορεί να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να καλύπτει ελλείμματα ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, όταν το ΚΟΣΤΟΣ θα μετακυλίεται στις ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

    ReplyDelete
  73. @ Κομφού

    I'm covered.
    I think it could work (at least it seems that way).
    But, it takes cojones to cut down pensions a bit in the mid-term (even if this wl take place in an indirect manner, via let's say non-adjustment on inflation rate bss), or some guys should do us a favour and die a bit earlier.
    Cheers!!

    ReplyDelete