Sunday, June 22, 2008

Tο ιρλανδικό referendum και το ευρωπαϊκό ΔΗΜΟ-ψήφισμα

Πριν λίγες μέρες η Ευρώπη δοκίμασε άλλη μία ψυχρολουσία με το απορριπτικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Έστω και με μικρή συμμετοχή, έστω και με όχι μεγάλη διαφορά οι ιρλανδοί πολίτες ψήφισαν αρνητικά ως προς την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, που θα επαναλαμβανόταν πιθανόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συναιρώντας σε ένα βαθμό το λαϊκισμό και τις απλουστεύσεις ακροκινούμενων πολιτικών δυνάμεων, αποδίδεται και στην κακή συγκυρία. Μία συγκυρία που συνδυάζει τη συνεχιζόμενη την τελευταία δεκαετία οικονομική και κοινωνική συμπίεση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης και τη χρόνια έλλειψη μεταρρυθμίσεων με την τριπλή χρηματοπιστωτική, διατροφική και ενεργειακή κρίση στη παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο δίνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα. Η Ευρώπη δεν πάσχει τόσο από το πολυβόητο έλλειμμα δημοκρατίας αλλά από κούραση και ανία. H έλλειψη του πολιτικού καταλογισμού, της σύγκρουσης των ιδεών και της πολιτικής κινητοποίησης κάνει τους ευρωπαίους να τη βαριούνται και να μη την παίρνουν στα σοβαρά.

Πριν λίγες μέρες το Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας συμφώνησε στο σχέδιο Οδηγίας που δυνητικά αυξάνει το εβδομαδιαίο όριο ωρών εργασίας στις 65. Ποιος αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος; Kαι οι 27 υπουργοί ή μονάχα εκείνοι που υπερψήφισαν; Kαι σε ποια ακριβώς εκλογική αναμέτρηση;

Aκόμη περισσότερο, ποιος θα αναλάβει να συντάξει τις πολιτικές συμμαχίες για τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη; Tο κατακερματισμένο Συμβούλιο Υπουργών ή η γραφειοκρατία της Κομισιόν; Σε ενιαία πολιτική γραμμή ο Mπράουν, ο Mπερλουσκόνι και ο Θαπατέρο; Ρητορικά ερωτήματα στο μέτρο που πολιτική παράγεται εκεί που υπάρχει ενιαίο πολιτικό διακύβευμα. Που εντείνει τον ανταγωνισμό και οξύνει τις ιδέες. Oι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκλεγεί με διαφορετική πολιτική ατζέντα, εκφράζουν διαφορετική πολιτική παράδοση και αισθητική και θα κριθούν σε ασύνδετες μεταξύ τους εκλογικές αναμετρήσεις.

Η πολιτική ευθύνη και η πολιτική κινητοποίηση βρίσκονται στον πυρήνα του δημόσιου χώρου και της δημοκρατίας. Ο πολιτικός ανταγωνισμός γύρω από αυτόν ακριβώς τον πυρήνα αναπτύσσεται και μέσω αυτού προωθούνται οι ιδέες, στοιχίζονται τα πάθη, αναπτύσσονται οι συλλογικότητες και γεννιέται η έμπνευση και μερικές φορές η αλλαγή.

Ακριβώς αυτή η έλλειψη της μη εκλογής των κεντρικών ευρωπαϊκών οργάνων απευθείας από το ευρωπαϊκό δήμο είναι που αναχαιτίζει τις πολιτικές συσπειρώσεις και αποθαρρύνει τις πολιτικές συγκρούσεις. Αυτή ακριβώς εξαλείφει την πολιτική ευθύνη και γελοιοποιεί την επίκληση των πολιτικών αλλαγών.

H Ευρώπη καλείται να αποτελέσει απάντηση στο πρόβλημα της κοινωνικής ανασφάλειας και της πολιτικής άπνοιας. Με ποιο τρόπο ωστόσο; Ως συνεταιρισμός συμβιβασμών και μικρο-ρυθμίσεων ή ως η ένωση των ευρωπαίων πολιτών των πολλαπλών ταυτοτήτων και ταυτίσεων που βιώνουν την κοινή ευρωπαϊκή μοίρα;

Θα συγκροτηθούν ποτέ οι λαοί σε ένα επίπεδο ευρωπαϊκού λαού με ευρωπαϊκή πολιτική συνείδηση ή όχι;

Μήπως τελικά, αντί να αναλωνόμαστε σε ήσσονος σημασίας εθνικά δημοψηφίσματα για μικρής εμβέλειας αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σ’ ένα συμβολικό ΔΗΜΟ-ψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό Δήμο; Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη ίδια μέρα με ενιαίο ευρωπαϊκό αποτέλεσμα. "Εσύ είσαι ο λαός της Ευρώπης". Bάζουμε σταυρό στο ναι ή το όχι.

119 comments:

  1. Η Ευρώπη έχει ανάγη από ένα ΕΧΘΡΟ,εσωτερικό ή εξωτερικό.Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει κάποια σοβαρή προσπάθεια να τον εντοπίσει ή να τον επινοήσει ή να τον εφεύρει ή να τον κατασκευάσει.Κάτι κάνει ο Σαρκοζί αλλά δυστυχώς είναι μόνος.Και η Μέρκελ βοηθάει και ο Πούτιν άριστος(αν και προς το παρόν περιορίζεται να μας δείχνει την Ευρωπαικότητά του κατακτώντας μέσα σε ένα χρόνο,Ευροβίζιον,Ευρωμπάσκετ,Ουέφα,Ευροποδόσφαιρο).Και ο Καραμανλής είναι πολύ καλός σαυτά.Αν κρίνουμε από το τρόπο που υπερπαράγει εχθρούς για εσωτερική κατανάλωση.Είναι ο μόνος Ελληνας πολιτικός ηγέτης με στρατηγική σκέψη.Και τελευταία, όλο και πιό πολύ τού το αναγνωρίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο οι Ευρωενωσίτες.Και σιγά-σιγά και οι Αμερικάνοι.
    ΓΑΠ,έχεις απεναντί σου ένα σκληροτράχηλο αντίπαλο.Που εξουδετέρωσε το Σημίτη.Και παρά του ότι είσαι ΕΜΒΛΗΜΑ εντιμότητας και καθαρότητας ο ανεμιστήρας γυρίζει τρελλά! Πρόσεχε!

    ReplyDelete
  2. frrrrr...sto euro einai o ixos tis sfirixtras tou diaititi. Sti Greece einai o anemistiras poy fysaei ti laspi pera dothe

    ReplyDelete
  3. Καραμανλής με στρατηγική σκέψη αλλά
    χωρίς στρατηγικό στόχο.

    ReplyDelete
  4. Ο Καραμανλής για τις ανάγκες αναρρίχησής του στην εξουσία δεν δίστασε ,τον πιό επιτυχημένο πρωθυπουργό, να τον καταστήσει Εθνικό εχθρό.Αν είναι δυνατόν.Και όμως κατάφερε να συκοφαντήσει ολόκληρο το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα.Είναι "Μεγάλος",θα αφήσει "Εποχή".Εργο όμως; Πέντε χρόνια μηδέν εις το πηλίκον.Θα αφήσει όμως υλικό για τις στρατηγικές σπουδές,με επιτομή: "Πως να κατασκευάζετε εχθρούς και να νέμεσθε την εξουσία χωρίς να κάνετε ΤΙΠΟΤΑ".

    ReplyDelete
  5. Με τον Γιώργο μας τον Παπανδρέου, περιβαλλόμενο και συνεπικουρούμενο
    ΑΠΟ
    1) τον Κώστα μας τον Λαλιώτη
    2) την μάνα του εργάτη την Φώφη μας
    3) τον ηρωικό εκπρόσωπο των εργαζομένων λεβέντη μας Παπασπύρο
    το έθνος σύσωμο θα ακολουθήσει τα ιστορικά του ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ.

    Φέτος, όπως σωστά λέει ο Παρμενίδης μας, θα είναι το έτος GAP. Τα είδη GAP είναι κομψότατα λινά και βαμβακερά Αμερικανικά προϊόντα ένδυσης γιά το καλοκαίρι και είναι απαραίτητα για όλους εσάς που έχουτε sense of fashion να τα αγοράσετε.

    Κι αν δεν έχετε χρήματα, θα δανεισθούμε. Μιά ζωή η Ελλάδα με σχέδια Marshall, ζητιανιές και φιλανθρωπίες αποζεί.

    ΕΛΑΤΕ όλοι μαζί να ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τα μελλοντικά "εχειν λαμβάνειν" ώστε να ΑΥΞΗΘΟΥΝ πλασματικώς τα εισοδήματα του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, και στην σειρά να μπορέσουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες να αγοράζουν
    PRADA
    PORSCHE
    και
    PATEK PHILIPPE.

    ΦΕΤΟΣ θα έχουμε το ΕΤΟΣ P as in Papandreou.
    ΑΜΗΝ Παναγιά μου Μεγαλόχαρη να σου φέρω μιά λαμπάδα στη χάρη σου.

    ReplyDelete
  6. Πάντως μεγάλη μούφα η σύνοδος κουρυφής της ΕΕ. Όλο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα και ραντεβού το φθινόπωρο. Μούφα και η σύνοδος του ΟΠΕΚ όπου ο ένας τα έχωνε στον άλλο και αποτέλεσμα γιοκ.

    ReplyDelete
  7. panagriotatos said...
    "Καραμανλής με στρατηγική σκέψη αλλά
    χωρίς στρατηγικό στόχο.

    June 22, 2008 8:12 PM"

    Ο στόχος είναι η εξουσία και η ιστορική καταγραφή του στους μεγάλους.Θα το πετύχει.Αλλά η Ελλάδα θα χάσει.Ηδη πάει "πίσω ολοταχώς",κατα το προσφιλές πρόσταγμα του συμμάχου του, καταλληλότερου Μακαριστού.

    ReplyDelete
  8. ΔΙΟΤΙ και να ήθελε και να μπορούσε και να είχε όραμα ο Καραμανλής να κάνει ΣΩΣΤΗ πολιτική,
    ΠΩΣ να την ΚΑΝΕΙ όταν ο άλλος από πρωίας μέχρι νυκτός ΛΑΪΚΙΖΕΙ και περιορίζεται σε ΣΤΕΙΡΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ;;;;;;;;;;;

    ΠΩΣ να ασκήσεις ΠΟΛΙΤΙΚΗ όταν σου κάνουν ΜΟΝΙΜΩΣ επίθεση από "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" και ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ,
    ΑΝΑΛΩΝΕΣΑΙ in toto σε ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΜΥΝΑΣ;;;;;;;;;;

    ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ
    ο ΘΑΝΑΤΟΣ
    του ΕΘΝΟΥΣ

    ReplyDelete
  9. JUAN PERON ->

    EVITA PERON ->

    ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ->

    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ->

    Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ

    ReplyDelete
  10. εγώ πιστεύω ότι σήμερα, εάν ήμασταν μια μέση χώρα των Βαλκανίων εκτός ΕΕ, με όλα αυτά που συμβαίνουν και με τον ΚΚ να εξαντλεί σιγά σιγά το κεφάλαιο αξιοπιστίας που του έδωσε η ανατροπή του συστήματος ΠΑΣΟΚ το 2004, θα βιώναμε προπραξικοπηματικές καταστάσεις.

    ReplyDelete
  11. Eπειδή εδώ μέσα ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ και επειδή ο γράφων είναι ΤΑΓΜΕΝΟΣ στην ΔΙΑΔΟΣΗ της ΓΝΩΣΗΣ και της ΑΛΗΘΕΙΑΣ,
    οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ μπορεί να είχαν ΜΥΡΙΑ ελαττώματα, αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΛΕΨΑΝ, είναι ΔΙΑΦΑΝΟΙ με εξαίρεση την περίοδο της POST-BYPASS ΑΝΟΙΑΣ του Ανδρέα και χειραγώγησής του από την ΠΟΡΝΗ της ΒΑΒΥΛΩΝΟΣ.

    Ο Γέρος είχε τη Βίλλα (ο θεός να την κάνει βίλλα) Γαλήνη στο Καστρί. Επειδή ΔΕΝ εμπιστευόταν και ΔΕΝ εκτιμούσε τον γιό του, υπό την έννοια ότι ήταν διαλυτικό στοιχείο ΚΑΙ προκειμένου να ΜΗ μείνει το κορίτσι στο δρόμο, ΑΦΗΣΕ το ΚΑΣΤΡΙ στην εγγονή του, την Σοφία.
    Το κορίτσι, που είναι ψυχούλα, έδωσε μέρος του οικοπέδου στα αδέλφια της.

    Ο ΓΕΡΟΣ θα είχε ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν τούχαν σταθεί η ΚΥΒΕΛΗ και ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ [ο (δεύτερος) άντρας της, μετά τον Μυράτ (πρώτος) και πρίν τον Παπανδρέου (τρίτος)].

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

    Οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι ΔΙΑΦΑΝΟΙ

    Επ αυτού βάζω το χέρι στο ιερό ευαγγέλιο.

    ReplyDelete
  12. Το Ιρλανδικό ΟΧΙ μου θυμίζει την αντίδραση των μικρών πολιτειών των ΗΠΑ κατά των μεγάλων, που οδήγησε στο Bill of Rights.

    Τα ίδια περνάει τώρα και η Ευρώπη.

    Οι μικρές χώρες θέλουν να έχουν το δικαίωμα βέτο κατά των ισχυρών, παρά τα όσα παίζονται πίσω από την πλάτη τους ούτως ή άλλως. Και καλά κάνουν, διότι ειδικά οι Γάλλοι την έχουνε δει αφεντικά και γενικώς οι Γαλλοι-Γερμανοί την έχουνε δει αυτοκράτορες της ευρώπης. Εάν η στάση αυτών των δύο δεν αποτελούσε συνέχιση της απεικιοκρατικής τους συνήθειας, τότε η Αγγλία θα είχε ήδη ενταχθεί στην ΟΝΕ και θα είχε κι αυτή Ευρώ... αλλά οι Άγγλοι δεν θέλουν να τους κάνουν κουμάντο οι Γερμανοί και Γάλλοι, οπότε καλά κάνουν.
    Όσο για την Ελλάδα, ε, μάλλον δεν έχει σημασία, μια και η ευρωλαγνεία της, σε συνδυασμό με το κόμπλεξ κατωτερότητας, την έθεσαν στο περιθώριο. Η μαντάμ Σουσού είχε τουλάχιστον σπονδυλική στήλη και τα σαλόνια τα ήθελε για τον εαυτό της... δεν έσκυψε σε κανέναν. Ενώ η Ελλάδα... ειδικά οι "μορφωμένοι" της, έχουν παραδοθεί χωρίς μάχη σε αμφισβητήσιμες γαλλο-γερμανικές τάσεις, θεωρίες και κουλτούρες.

    Λες και οι δικές μας δεν είναι καλές, επειδή βρέθηκαν πριν από 60 χρόνια οι Αμερικάνοι να αναστήσουν τη Γερμανία (αντί να την εκμηδενίσουν) με δικά τους λεφτά κι επενδύσεις, δικό τους στρατό και δικά τους (τότε) συμφέροντα. Κι αντί να βλέπουμε τη Γερμανία (και τη Γαλλία) σήμερα ως χώρες που οφείλουν την ευημερία τους (στην περόπτωση της Γερμανίας, την ίδια της την ύπαρξη) στους Αμερικανούς, τους βλέπουμε σαν θεούς της Ευρώπης.

    Βρε ουστ...

    ReplyDelete
  13. "Ενώ η Ελλάδα... ειδικά οι "μορφωμένοι" της, έχουν παραδοθεί χωρίς μάχη σε αμφισβητήσιμες γαλλο-γερμανικές τάσεις, θεωρίες και κουλτούρες.

    Λες και οι δικές μας δεν είναι καλές..."
    @ lefteris
    Ποια ελλάδα έχει παραδοθεί και σε ποια γαλλογερμανική τάση, θεωρία και
    κουλτούρα;
    Και ποιες ακριβώς δικές μας είναι καλύτερες;
    Τι είναι καταρχάς η θεωρία και η κουλτούρα, αμπέλι για να της βάλεις εθνικό φράχτη;
    Είναι τόσο κυρίαρχοι και αποικιοκράτες οι γαλλογερμανοί που έβαλαν στην εε 12 νέες χώρες χάνοντας μεγάλο κομμάτι της δύναμής τους.

    ReplyDelete
  14. Το Ιρλανδικό ΟΧΙ μου θυμίζει την αντίδραση των μικρών πολιτειών των ΗΠΑ κατά των μεγάλων, που οδήγησε στο Bill of Rights.

    ΤΙ ΑΝΟΗΣΙΑ είναι πάλι αυτό;;;;;;;;

    Το λεγόμενο Bill of Rights, δηλαδή οι ΔΕΚΑ πρώτες από τις προσθήκες (AMENDMENTS) στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ στην
    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΟΛΙΤΗ των ΗΠΑ, ακόμα δε ΚΑΙ του επισκέπτη των ΗΠΑ από τον
    ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

    ReplyDelete
  15. Θα σκίσω τα προικιά μου που λέει ο Παράβας!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. I'll drink to that. Ayto einai proterima gia elina politiko kai malista tis metapoluiteytikis periodoy. katt'alla omos tragic...pao na do mpala

    ReplyDelete
  17. @ gmosios

    Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την τιμή. Η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση βρίσκεται περίπου στα 85 εκατ. βαρέλια και στο χρηματιστήριο αυτήν την στιγμή "διακινούνται" πάνω από 200 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Μάλιστα με την προκαταβολή της αξίας των συμβολαίων που κάποιος πρέπει να καταθέσει να είναι στο 8%στην ουσία οι κερδοσκόποι αγοράζουν και πουλάνε αέρα κοπανιστό!!!

    Έχουν φτάσει να διακινούνται συμβόλαια για την παραγωγή πετρελαίου για το 2016!

    ReplyDelete
  18. Τα 85 εκατ. βαρέλια είναι η παγκόσμια ημερήσια παραγωγή και τα κατανάλωση. Χώρια που νομίζω πως ο ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύει πλέον κάπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

    ReplyDelete
  19. @ parmenidis,

    Θα μας βάλει στους μεγάλους, αλλά αν χτυπήσουν οι "μεγάλοι" το ΙΡΑΝ, είμαστε η μοναδική νατοική χώρα που αποδεδειγμένα βοήθησαμε τους Ισραηλινούς να εκπαιδευτούνε για το χτύπημα, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε εντός βεληνεκούς των ιρανικών MRBM πυραύλων.

    Θα βρέχει στην Σούδα της Κρήτης Shahab-3, ενδεχόμενα και υπό προυποθέσεις ακόμα και στην Αθήνα!

    Αλλάχ αλ άκμπαρ...

    ReplyDelete
  20. @Vaggelas

    Με κάποιον πρέπει να είσαι.Εμείς ζούμε στην Ευρώπη.Μια "Χώρα" όπου οι πολίτες έχουν τα περισσότερα δικαιώματα απο κάθε άλλη περιοχή του κόσμου.Είναι η πρώτη φορά που δεν είμαστε ανάδελφοι.Η Κρήτη αποτελεί Ευρωπαικό έδαφος.Το ίδιο και το Ισραήλ.Να μην υπερασπιστούμε τα εδάφη μας απο τους σύγχρονους Μήδες; Να τους αφήσουμε "επιτέλους να διαβούν", που θα έλεγε και ο Καβάφης;
    Η Ελλάδα είναι στα καλύτερά της απο κάθε άλλη περίοδο της μεταελληνιστικής εποχής.Τί έχουμε να φοβηθούμε; Νάναι καλά οι Αμερικανοί,οι Ισραηλινοί,οι Γερμανογάλλοι.Και νάναι καλά και η πολιτική εξουσία που με τους στρατηγικούς μας στόχους τα πάει πολύ καλά.

    ReplyDelete
  21. "Θα βρέχει στην Σούδα της Κρήτης Shahab-3, ενδεχόμενα και υπό προυποθέσεις ακόμα και στην Αθήνα!"

    Bρήκαμε λοιπόν ΕΧΘΡΟ.Και είναι και ο Καταλληλότερος! Και μας ταιρειάζει γάντι στην ιστορία μας.Και θα είμαστε και free riders λόγω Ισραηλινών που τους γυμνάζουμε για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.Ε δεν είμαστε ωραίοι!
    Και αν παραπέσει και κανένας shahab-3 στην Αθήνα τον Ευαγγελάτο για πότε τον έχουμε!
    Kαι άσε τους αμελητέους και κομπλεξικούς Ιρλανδούς να παίζουν Ρεφερρέντα.

    ReplyDelete
  22. Μη μιλάτε καθόλου.Βρήκαμε κορόιδα να πολεμάνε για μας.Εμείς,καθότι ανώτερος λαός,θα συμετέχουμε μόνο σε ανθρωπιστικές και ειρηνιστικές αποστολές.
    Στο μεταξύ ο καταλληλότερος Kotsios τους έχει τρελλάνει.Τη μια αγοράζει Ραφάλ,την άλλη Ευροφάιτερ,την άλλη Σουχόι,την παραάλλη Φάντομ,μέχρι και οι "ειρηνιστές" Σουηδοί τσιμπάνε.Σκέτο Καραογλάν ο δικός μας.Αλλά με όποιον... κουμπάρο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.

    ReplyDelete
  23. g700 said...

    "Μία συγκυρία που συνδυάζει τη συνεχιζόμενη την τελευταία δεκαετία οικονομική και κοινωνική συμπίεση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης και τη χρόνια έλλειψη μεταρρυθμίσεων με την τριπλή χρηματοπιστωτική, διατροφική και ενεργειακή κρίση στη παγκόσμια οικονομία."

    Συγκυρία????
    Δεν έτυχε....πέτυχε!!!!

    ReplyDelete
  24. H κρίση στην παγκόσμια οικονομία
    πάντως είναι ζήτημα συγκυρίας.
    ΄Aλλοτε έχει τα πάνω, άλλοτε τα κάτω.
    Aυτή η τριπλή κρίση, και πετρέλαιο και δημητριακά και εθνικοποιήσεις τραπεζών είναι σπάνια.

    ReplyDelete
  25. "Άλλοτε έχει τα πάνω άλλοτε τα κάτω" περί μιας κατάστασης ισορροπίας.

    Τώρα είμαστε το απόλυτο παράδειγμα ανισορροπίας και ουδέποτε υπήρξε κάποιο επιστημονικό θεώρημα που να υποστηρίζει και να εξηγεί την μεροληπτική τύχη.

    Κάτι είναι στραβό ή το αφήσαμε να στραβώσει. Όταν ξεφεύγεις από τα φυσιολογικά πλαίσια διακύμανσης δεν είναι απλά συγκυριακό το φαινόμενο. Γνώμη μου.

    ReplyDelete
  26. Η ΕΕ βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς. Η παραγκώνιση της λαικής βούλησης και η χωρίς περιστροφές καταδίκη της, η βρώμικη προπαγάνδα εναντίων της ετοιμηγορίας ολόκληρων λαών, ο κλεφτοπόλεμος των συνθηκών στα ευρωπαικά κοινοβούλια μακριά από πιθανά αρνητικά δημοψηφίσματα, οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες διευθυντηρίων, όλα αυτά δείχνουν πως πλέον στα ευρωπαικά πολιτικά σαλόνια κυριαρχεί η φαυλότητα, η μικρότητα, και ο πολιτικός οπορτουνισμός!

    Αυτά όλα οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να τα καταψηφίσουν όπου και όποτε θα τους δίνεται η ευκαιρία.

    Τα "διευθυντήρια" των Βρυξελών πρέπει επιτέλους να πάρουν το μήνυμα και να πράξουν τα ανάλογα. Δλδ να επιστρέψουν την εξουσία που λάβανε πίσω στους λαούς. Και αυτοί με την σειρά τους να αποφασίσουν το μέλλον της ΕΕ!

    Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι λαοί αν αποδέχονται καταρχήν την κοινή ευρωπαική ταυτότητα ή όχι. Να δώσουν με την ψήφο τους την απαραίτητη νομιμοποίηση στους πολιτικούς εκπροσώπους τους να συντάξουν τους θεσμούς που θα εκπροσωπίσουν επάξια αυτήν την (νέα) πολιτική οντότητα. Όχι το αντίστροφο όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

    Η φωνή του Ευρωπαίου πολίτη πρέπει να είναι σεβαστή και στο κέντρο της πολιτικής, όχι στο περιθώριο...

    ReplyDelete
  27. Οι ραγδαια προοδος στην τεχνολογια, και το ιντερνετ, δειχνει τον δρομο των ενοποιησεων σε διαφορα επιπεδα, πολιτικα, οικονομικα, πολιτισμικα. Ειτε το θελουμε, ειτε οχι προς τα κει παει η ανθρωποτητα. Αυτο το εχουν καταλαβει πρωτες οι επιχειρησεις και το εκμεταλευονται στο επακρο. Να δουμε ποτε θα το καταλαβουμε και μεις. Την μεγαλυτερη εκπληξη μου προκαλουν οι αριστεροι (πρωην διεθνιστες!!!), με την υπερεθνικιστικη σταση τους!!! Πως αλλαζουν οι καιροι!!!

    ReplyDelete
  28. @ don

    Συμφωνώ πως δεν υπήρξε συγκυρία στην κρίση. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τους “insiders”.

    Πολλοί οικονομολόγοι τα προβλέπανε και τα φωνάζανε εδώ και 5 χρόνια το λιγότερο, λίγοι ακούσανε και λιγότεροι δίνανε προσοχή. Η πλειοψηφία φώναζε και κατηγορούσε για κινδυνολογίες και σπέκουλα. Η απληστία είναι ο χειρότερος σύμβουλος, βουλώνει τα αυτιά και τα μάτια.

    Όλοι θέλανε να είναι στο τρένο της οικονομικής μεγέθυνσης. Ποσώς τους ενδιέφερε αν η "μεγέθυνση" ήταν virtual reality και κερδοσκοπική μέχρι το κόκαλο.

    Η γνώμη μου είναι πως η κορυφή της "τροφικής αλυσίδας" επένδυσε πολλά στην ανθρώπινη απληστία και το "παιχνίδι" στο ημίχρονο είναι
    εκεί που το θέλει (3-0). Μένει ένα ημίχρονο ακόμα για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα κι αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση.

    ReplyDelete
  29. Eξαρτάται από το εάν τα προϊόντα της ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ είναι
    MUTUALLY EXCLUSIVE
    ή
    NON-MUTUALLY EXCLUSIVE.

    Παραδείγματος χάριν
    Εχεις ένα ΖΑΡΙ και λες
    Η πιθανότητα να βγάλω με μιά ριξιά, πες, 6 ή 2, είναι
    1/6 + 1/6 = 1/3 δλδ πιθανότητα 1 στις 3 να είναι 6 ή 2 - όπου το να "πέσει" 6 αποκλείει το 2 και το 2 αποκλείει το 6 (mutually exclusive).

    TΩΡΑ

    Εάν έχεις ΔΥΟ ζάρια, η πιθανότητα να βγάλεις ΕΞΑΡΕΣ δλδ 6 από το ένα ΚΑΙ 6 από το άλλο ζάρι (NON-MUTUALLY EXCLUSIVE) είναι 1/6 χ 1/6 = 1/36, και αυτό διότι η τύχαιότητα του να βγεί 6 στο ένα ζάρι ΔΕΝ αποκλείει να βγεί 6 ΚΑΙ στο άλλο.

    Το να βγάλεις δε σε δυό συνεχόμενες ριξιές ΕΞΑΡΕΣ, όπου πάλι δεν αποκλείει η μιά συγκυρία την άλλη είναι 1/36 χ 1/36 = 1/1296 δηλαδή
    probability 0.0008 το οποίο αποκλείεται να είναι τυχαίο γεγονός.

    ReplyDelete
  30. Mε άλλα λόγια, όταν δύο προϊόντα τυχαιότητας διακρίνονται από αμοιβαιότητα, αποκλείοντας το ένα το άλλο, ΤΟΤΕ κάνεις ΠΡΟΣΘΕΣΗ των ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ

    εάν ΔΕΝ συνδέονται με αμοιβαιότητα ΤΟΤΕ κάνεις ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ.

    A OR B chance -> ADDITION of chances

    A and B chance -> MULTIPLICATION

    Ici Manhattan, Bonjour a tous

    ReplyDelete
  31. @ solaris,

    "Αυτο το εχουν καταλαβει πρωτες οι επιχειρησεις και το εκμεταλευονται στο επακρο. Να δουμε ποτε θα το καταλαβουμε και μεις"

    Mε τα τόσα εξατομικευμένα εργαλεία προπαγάνδας που υπάρχουν, τα μοντέλα προσομοίωσης συμπεριφορών πλήθους κτλ, το πιθανότερο είναι όμως πως δεν θα το καταλάβεις ποτέ!

    Εκτός κι αν ... μας κόψουν το ρεύμα για τα καλά!

    ReplyDelete
  32. @ vaggelas

    Δεν μας εχω για τοσο ανοητους, ωστε να μπορουν να μας ξεγελανε, τοσο ευκολα, με οποιοδηποτε εργαλειο προπαγανδας.
    Παντως αν συνεχισουμε σαν κοινωνιες, το ιδιο εθνικιστικο βιολι, δεν θα τα χρειαστουν καν αυτα τα εργαλεια.

    ReplyDelete
  33. Vaggelas MH λες βλακείες πρωινιάτικα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κολοφώνα ευημερίας.

    Θα πέσει ΚΕΡΑΥΝΟΣ να μας κάψει.

    ΞΕΧΝΑΤΕ όλοι σας ότι οι γονείς σας γεννήθηκαν

    SANS CULOTTE
    et
    SANS SOULIERS

    ελληνιστί ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ και Α-ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ

    αλλα ΔΕΝ σας το λένε διότι ντρέπονται ενώ θα έπρεπε να είναι περήφανοι ΚΑΙ ευγνώμονες.

    ReplyDelete
  34. @κομφούκιος,

    Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε πολλαπλασιασμό, αφού η μία κρίση δεν αποκλείει την άλλη, έτσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  35. @ κομφούκιος,

    Δεν τίθεται θέμα οικονομικής ευημερίας, αλλά θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης

    ReplyDelete
  36. Η επιστήμη της Στατιστικής δεν εξηγεί ούτε δέχεται την κατά το κοινόν λεγόμενο και εννοούμενο ως "τύχη" και την "συγκυρία". Αντίθετα.
    Αν το (τα) ζάρι(α) δηλαδή φέρνει διαρκώς εξι για κάποιους τότε το πείραμα είναι biased και μπορεί να εξηγηθεί από τις επιστήμες είτε της Φυσικής είτε της Γεωμετρίας. Ποτέ από την "τύχη".

    ReplyDelete
  37. Η επιστήμη της Στατιστικής δεν εξηγεί ούτε δέχεται την κατά το κοινόν λεγόμενο και εννοούμενο ως "τύχη" και την "συγκυρία". Αντίθετα.
    Αν το (τα) ζάρι(α) δηλαδή φέρνει διαρκώς εξι για κάποιους τότε το πείραμα είναι biased και μπορεί να εξηγηθεί από τις επιστήμες είτε της Φυσικής είτε της Γεωμετρίας. Ποτέ από την "τύχη".

    I am unable to decipher jargon-aphasie.

    ReplyDelete
  38. g700 said...

    "Θα συγκροτηθούν ποτέ οι λαοί σε ένα επίπεδο ευρωπαϊκού λαού με ευρωπαϊκή πολιτική συνείδηση ή όχι;"

    Δεν ξέρω κατά πόσο μας συμφέρει ως πολίτες της Ελλάδας, που ως γνωστόν είναι συνήθως στην τελευταία θέση των όποιων financial ratings, ή κατά πόσον κάτι τέτοιο ήταν οποτεδήποτε ο απότερος σκοπός είτε της Ε.Ο.Κ., είτε της Ε.Κ., είτε της Ε.Ε.

    Εκτός των άλλων, εγώ τουλάχιστον δεν αισθάνομαι καθόλου ευρωπαίος, υπό την έννοια των κοινών επιδιώξεων και βιωμάτων με τους Γερμανούς, Ισπανούς κτλ.

    Φαντάζεστε την περίπτωση να ψηφίζουμε ως πολίτες της ευρώπης αν θέλουμε την διατήρηση του οικονομικού θεσμού των πακέτων ΚΠΣ? Άντε να εξηγήσεις στον Γερμανό βοσκό τα οφέλη κ.ο.κ....
    Θα σου πει: "σιγά μην δίνω εγώ λεφτά στους Έλληνες για να είναι αραχτοί στις παραλίες και να μου πηδάνε την γυναίκα όποτε την στέλνω στην Μύκονο για διακοπές..."

    Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να καταδικαστούμε όλοι οι συμμετέχοντες στην Ε.Ε. σε ομοιόσταση,..... θα μπορούσαμε παρακαλώ να αυτονομήσουμε την Κρήτη????

    ReplyDelete
  39. μαργαρίτα κ. said...

    "I am unable to decipher jargon-aphasie."

    Try reading.

    P.S.
    Your comment on (non)mutually exclusive probabilities was irrelevant. The term "chance" when used in statistic terminology is translated as "πιθανότητα" and not "τύχη". You've been out of topic once more.

    ReplyDelete
  40. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε πολλαπλασιασμό, αφού η μία κρίση δεν αποκλείει την άλλη, έτσι δεν είναι;

    My whole point is that you, I, we do NOT know whether there is a causal relationship or reciprocity between these processes.

    At any rate, conspiracy mongering is populistic and misleading the masses. Thus, it should be decried.

    ReplyDelete
  41. Η Κρήτη είχε κάθε δυνατότητα να αποτελέσει πρωτοπόρο περιφέρεια και μοχλό κινητοποίησης της ελληνικής οικονομίας, σε επίπεδο οικονομίας, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας. Αμύθητα ποσά "επενδύθηκαν", δυστυχώς όμως αλά ελληνικά, και σήμερα όπως και κάθε άλλη περιφέρεια δεν μπορεί να στραφεί στα πόδια της χωρίς το ντάντεμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η Κρήτη είναι η προσωποποίηση της ελληνικής κουτοπονηριάς, λαμογιάς και κατάχρησης δημόσιου χρήματος για μικροσυμφέροντα και απληστία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αν δεν υπήρχε ο τουρισμός που λόγω δώρου θεού, του απίστευτου τοπίου και της πολιτισμικής κληρονομιάς, τα μπακάλικα και τα μικρομάγαζα θα είχαν προ πολλού πεθάνει, και δε θα ήταν τίποτα άλλο από μια άλλη Θεσσαλία, αγροοικονομική περιοχή σε μεγάλη κρίση, με κρούσματα νεοπλουτισμού και βλαχαδερισμού από τους τσιφλικάδες και τους γκάνγκστερς πάσης θέσης στον κρατικό τομέα (από αυτοδιοικήσεις, νομαρχίες, αστυνομίες, πανεπιστήμια, πολιτικούς χώρους).

    ReplyDelete
  42. δλδ Don σου αρέσει ο ρόλος του free rider, να τρως καλά από τους άλλους, αλλά μετά να κοκορεύεσαι ότι όλα στη ζωή σου τα έχεις κάνει μόνος σου.

    ReplyDelete
  43. @ don
    ''να καταδικαστούμε όλοι οι συμμετέχοντες στην Ε.Ε. σε ομοιόσταση''

    Οι συμμετεχοντες στην Ελλαδα, βρισκομαστε σε ομοιοσταση;

    ReplyDelete
  44. @ solaris

    Θεωρείς ότι ως χώρα έχεις τα ίδια συμφέροντα με τον Άγγλο ή με τον Γερμανό? Έχεις μήπως τα ίδια ήθη κι έθιμα ή τον ίδιο τρόπο σκέψης?
    Αν θες, έχεις τις ίδιες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες? Έχεις εσύ εταιρίες που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ ή του Ιράν...???
    Είναι ποτέ δυνατόν να γίνουμε ως Ευρώπη κάτι σαν τις ΗΠΑ??? Το βλέπεις εφικτό ή έστω ρεαλιστικό??

    Τι συζητάς?

    ReplyDelete
  45. ΣΤΑΥΡΟΣ said...

    "δλδ Don σου αρέσει ο ρόλος του free rider, να τρως καλά από τους άλλους, αλλά μετά να κοκορεύεσαι ότι όλα στη ζωή σου τα έχεις κάνει μόνος σου."

    Το "να τρως από τους άλλους" έχει να κάνει με επιδοτήσεις???
    Ε, να σου πω. Γαμώ τις επιδοτήσεις.
    Η κατάρα αυτής της χώρας υπήρξαν οι επιδοτήσεις.

    Εσύ πιστεύεις όταν παίρνεις μία επιδότηση σου την δίνουν από φιλανθρωπία??? Είσαι γελασμένος.

    Εκτός αυτού, τις επιδοτήσεις ξέρεις ποιοι τις παίρνουν? Άντε να δεις στην Αλεξανδρούπολη που είναι γεμάτη εργοστάσια-σκελετούς.

    Όσο για τον όρο free rider, δεν ξέρω για την ερμηνεία που δίνεις, εγώ θα σου πω ότι εμείς στην Κρήτη ήμασταν πάντα και ελεύθεροι και καβαλάρηδες.

    ReplyDelete
  46. @ don

    Kάνεις μεγάλο λάθος.

    1. Στο σχόλιο παραπάνω μιλώ διαρκώς για πιθανότητα.
    2. Στα μαθηματικά, όπου βασίζεται η στατιστική, ως πιθανότητα (probability) μιάς έκβασης εννοούμε το ΠΗΛΙΚΟΝ του αριθμού των "ευνοϊκων" εκβάσεων προς τον αριθμό ΟΛΩΝ των δυνατών αποτελεσμάτων. ΚΑΙ μάλιστα, ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τον όρο chance οπως λες εσυ αλλά, συνήθως, λέμε,
    the likelihood or probability of such and such outcome etc etc.
    3. ΚΑΙ στην στατιστική, ο όρος chance χρησιμοποιείται στο "τέλος" για να υποδηλώσουμε ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ (randomness), το τυχαίον ενός ευρήματος (a random outcome), δλδ ότι ΔΕΝ οφειλόταν σε "παρέμβαση" και λέμε
    Τhe P value is 0.04 (παράδειγμα), thus the null hypothesis, that is, that the result is due to chance [ie "κατά τύχην έκβαση" "τυχαίο γεγονός"] (alone), is rejected.

    ReplyDelete
  47. panagriotatos said...

    "H κρίση στην παγκόσμια οικονομία
    πάντως είναι ζήτημα συγκυρίας.΄Aλλοτε έχει τα πάνω, άλλοτε τα κάτω. Aυτή η τριπλή κρίση, και πετρέλαιο και δημητριακά και εθνικοποιήσεις τραπεζών είναι σπάνια."


    and then


    μαργαρίτα κ. said...

    "My whole point is that you, I, we do NOT know whether there is a causal relationship or reciprocity between these processes."

    Haven't you heard???
    Is called "SPECULATION"!!!!

    ReplyDelete
  48. @ don

    Αυτο που συζηταω ειναι τι μας ενωνει και οχι τι μας χωριζει. Αλλα για σκεψου, βλεπουμε τα ιδια προγραμματα στην tv, εχουμε το ιδιο γουστο στο ντυσιμο, ακουμε τις ιδιες μουσικες (οκ, αυτοι οι ξενερωτοι δεν εχουν σκυλαδικα), ψωνιζουμε τα ιδια προϊοντα, δεν βλεπεις πως αρχιζει να διαμορφωνεται (εδω και χρονια)ενας κοινος τροπος ζωης και νοοτροπιας; Εντελως ιδιοι αποκλειεται να γινουμε, οπως δεν μπορει να ειναι ιδιος ενας Κρητικος και ενας Θρακιωτης για παραδειγμα. Πραγματικα δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο που φοβασαι. Οσο για τα οικονομικα συμφεροντα, αυτα αφορουν τις πολυεθνικες και οχι τους κατοικους της καθε χωρας.

    ReplyDelete
  49. Το sum it up

    έλα παππού μου να σου δείξω τ' αμπέλια σου

    or, do not touch what you cannot afford!

    ReplyDelete
  50. EIΣΑΙ ΤΥΠΙΚΗ περίπτωση βλαχο-baroque Ελληνα που μόλις αποστομωθεί το γυρίζει αλλού.
    ΟΤΑΝ λοιπόν θέλεις να βερμπαλίσεις θα πηγαίνεις, από τούδε και στο εξής, στον Αλογοσκούφη, στον ΛοΜΒΑρδο, στην Αποστολίδου, στον Γιωργάκη και σε ΟΛΗ της ΣΑΒΟΥΡΑ

    ΑΛΛΑ

    όταν θα μιλάς σε μένα

    ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ

    ReplyDelete
  51. μαργαρίτα κ. said...

    1./
    "εάν ΔΕΝ συνδέονται με αμοιβαιότητα ΤΟΤΕ κάνεις ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ.

    A OR B chance -> ADDITION of chances....
    A and B chance -> MULTIPLICATION"

    2./
    "@ don
    Kάνεις μεγάλο λάθος.
    1. Στο σχόλιο παραπάνω μιλώ διαρκώς για πιθανότητα.2. Στα μαθηματικά, όπου βασίζεται η στατιστική, ως πιθανότητα (probability) μιάς έκβασης εννοούμε το ΠΗΛΙΚΟΝ του αριθμού των "ευνοϊκων" εκβάσεων προς τον αριθμό ΟΛΩΝ των δυνατών"


    @ Κομφού

    ...............say what?????

    ReplyDelete
  52. H εκ Μακεδονίας ΒΛΑΧΑ είπε,

    Η φράση «είμαι ΠΑΣΟΚ» θα συνεχίσει να αποτελεί τίτλο τιμής και δεν θα τον απεμπολήσουμε εξαιτίας απαράδεκτων συμπεριφορών ορισμένων «συντρόφων»

    Hγουν, τουτέστιν, δηλαδή, παίζει κούκο a volonte' σε δύο tableaux (οι γνώστες θα καταλάβατε ότι μ' αρέσει η πόκα).

    ReplyDelete
  53. Solaris said...

    "Πραγματικα δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο που φοβασαι. Οσο για τα οικονομικα συμφεροντα, αυτα αφορουν τις πολυεθνικες και οχι τους κατοικους της καθε χωρας."

    Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα. Αλλά είναι ανέφικτο και επικίνδυνο. Κοίτα το παράδειγα της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Αγγλίας (Παραρτήματα των ΗΠΑ). Τι πληθυσμό έχουν συνολικά και τι επίπτωση θα έιχε η κατευθυνόμενη συμμετοχή τους σε ένα κοινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα? Μόνο εναντίον της Ευρώπης όπως την εννοείς. Πιστεύεις ότι μπορεί να ανεχτεί ο Έλληνας ή ο Γάλλος να κάνει ότι του λέει ο Αμερικάνος-μαϊμού?

    Η Ερώπη πάντοτε υπήρχε ως ιδέα οικονομικής ενοποίησης και όχι πολιτικής. Είναι αδύνατον διαφορετικά.

    ReplyDelete
  54. @ Μαργαριτα Κ. (Κομφού alter ego)

    You must be leading a very poor sexual life. That explains your temper.

    ReplyDelete
  55. ΣΤΑΥΡΟΣ said...
    ".....σου αρέσει ο ρόλος του free rider, να τρως καλά από τους άλλους, αλλά μετά να κοκορεύεσαι ότι όλα στη ζωή σου τα έχεις κάνει μόνος σου."

    ΕΤΣΙ ήταν πάντα η συμπεριφορά των πεινασμένων [Ελλάδα, Ιρλανδία].
    Η διαπρεπής γιαγιά, παρότι θυγατέρα του Μεγάλου Ευεργέτη των Δωδεκανήσων και ταγμένη φιλάνθρωπος ή ίδια, έλεγε πάντα, "ΜΗ δώσεις του φτωχού ψωμί, πόρτα και παραθύρι". Xρειάστηκαν χρόνια να καταλάβω ΤΙ εννοούσε.

    ReplyDelete
  56. Μαργαριτα Κ. (Κομφού alter ego) said...

    "ΕΤΣΙ ήταν πάντα η συμπεριφορά των πεινασμένων [Ελλάδα, Ιρλανδία]"

    Στην Κρήτη δεν υπήρξαμε ποτέ πεινασμένοι γιατί δεν χορταίνουμε με το ψωμί σαν τη γιαγιά σου, κοπελιά.

    ReplyDelete
  57. @ don

    δεν καταλαβαινω γιατι κατηγορεις συλληβδην τους λαους της Αγγλιας, της Τσεχιας και της Πολωνιας για τσιρακια των Αμερικανων?!!! Αν δεν θελουμε να χορευουμε στον σκοπο των Αμερικανικων συμφεροντων, νομιζω ο,τι ειναι μονοδρομος η πολιτικη ενωση.

    ReplyDelete
  58. EINAI καλό να είσαι και να νοιώθεις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

    αλλά, από πρακτική άποψη

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ και ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ

    είναι ένας ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

    ReplyDelete
  59. μαργαρίτα κ. said...
    "EINAI καλό να είσαι και να νοιώθεις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

    αλλά, από πρακτική άποψη

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ και ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗΣ

    είναι ένας ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

    June 23, 2008 5:01 PM"

    Εκτός και αν είσαι λαθρεπιβάτης(free rider) όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων και επαίρεσαι για τα στιβάνια σου.

    ReplyDelete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. Solaris said...

    "Αν δεν θελουμε να χορευουμε στον σκοπο των Αμερικανικων συμφεροντων, νομιζω ο,τι ειναι μονοδρομος η πολιτικη ενωση."

    Ποιος είναι η Ευρώπη αν όχι οι λαοί της? Εσείς, αντί να σεβαστείτε την βούληση του λαού, εν προκειμένω του ιρλανδικού, εξαπολύετε μύδρους εναντίον των Ιρλανδών και δικαιολογείτε ως δήθεν συγκυρία την απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδιας παγκοσμίως. Λέτε πως απλά έτυχε κάποιοι να κερδοσκοπούν με το "ψωμί" και το πετρέλαιο αυτήν την χρονική στιγμή, λες και το τώρα είναι ασύνδετο με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα και οι "φουκαράδες οι Ιρλανδοί ξεγελάστηκαν από την συγκυρία. Ντροπή!

    Σεβασμό στην λαϊκή βούληση, Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει. Αυτό είναι "δημοκρατία".

    ReplyDelete
  62. Η Ερώπη πάντοτε υπήρχε ως ιδέα οικονομικής ενοποίησης και όχι πολιτικής

    Oποία ΑΚΡΙΤΗ κουβέντα!!!!!!!!!!
    Με την πολιτική ενοποίηση, την οποία οι Αμερικανοί ΤΡΕΜΟΥΝ και ΑΠΕΥΧΟΝΤΑΙ, η Ευρώπη θα αποκτήσει ΕΝΙΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική.

    Αλλα ας έρθουμε στο ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
    Εάν η Ευρώπη γίνει ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΑ, το οποίο ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ σημαίνει ΕΝΙΑΙΑ ΑΜΥΝΑ, τότε η Ελλάδα

    1) Θα ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ από το ΑΓΧΟΣ των εχθροτήτων της γείτονος χώρας,
    2) Θα ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ από την υποχρέωση να ξοδεύει ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της σε ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

    Ηγουν, τουτέστιν, δηλαδή

    ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΩΝ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  63. libertarian said...

    "Εκτός και αν είσαι λαθρεπιβάτης(free rider) όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων και επαίρεσαι για τα στιβάνια σου."

    Κι έλεγα, δεν θα την πετάξει σήμερα....

    Αυτό μόνο δεν είχαμε ακούσει! Ότι η "περιφέρεια" (πολλώ δε μάλλον η Κρήτη) ζει εις βάρος του "υδροκέφαλου" ελληνικού κράτους.
    .....Άντε και περαστικά μας.

    Πες μου πόσα έχεις δώσει εσύ, να έρθεις να σου τα δώσω πίσω...

    ReplyDelete
  64. Να το δούμε κι αλλιώς. Δίπλα στο να υποδυόμαστε ότι θέλουμε να μπεί στην Ευρώπη η ΤΟΥΡΚΙΑ, μιά χώρα που γεωγραφικά ΔΕΝ ανήκει στην Ευρώπη και ΟΠΟΥ δεν υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ δικαιώματα και 90% των γυναικών είναι ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΕΣ και αντιμετωπίζονται, at best, ως σκεύος ηδονής - και το κάνουμε όλο αυτό μόνο και μόνο διότι τότε ΔΕΝ θα μπορεί de jure να είναι εχθρός και να μας απειλεί,

    (ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ορίζει ότι)

    είναι

    προτιμότερο να ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΕΞΩ και να έχει ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ τις ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) EN BLOC.

    Δεν συμφωνείτε;;;;

    ReplyDelete
  65. μαργαρίτα κ. said...

    "Oποία ΑΚΡΙΤΗ κουβέντα!!!!!!!!!!
    .....Αλλα ας έρθουμε στο ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
    Eάν η Ευρώπη γίνει ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΑ, το οποίο ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ σημαίνει ΕΝΙΑΙΑ ΑΜΥΝΑ,.............."

    @ Κομφού..............

    Πες μου τώρα δίχως ίχνος εμπάθειας προς τα λεγόμενα μου......
    Τώρα τα πιστεύεις αυτά που λες ή να βάλω τις φωνές??????????
    Πώς το είπες???"ΕΝΙΑΙΑ ΑΜΥΝΑ"????

    Τι είναι αυτό?
    Έχεις υπόψιν σου για το ενιαίο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ? Ξέρω πότε το ΝΑΤΟ δεν ανακατέβεται....Όταν δύο χώρες μέλη του έρθουν σε σύρραξη και η μία εξ'αυτών είναι χώρα-μέλος της ΕΕ. Λες να εννοούν την Γαλλία και το Τόγκο?????

    Tέτοιες ιστοριούλες σου έλεγαν για να σε πάρει ο ύπνος μικρούλα??? Για την "ΕΝΙΑΙΑ ΑΜΥΝΑ"????

    ReplyDelete
  66. "και επαίρεσαι για τα στιβάνια σου"
    Που σού τα αγοράσαν άλλοι.

    Η Κρήτη είναι από τις πιό πλούσιες περιφέρειες της Ευρώπης χάρη στα χρήματα Ευρωπαίων ΚΑΙ,ΚΑΙ,ΚΑΙ υπολοίπων Ελλήνων.
    Ας θυμηθούμε για λίγο την αλήστου μνήμης εποχή του μονοπωλίου της μπανάνας της Κρήτης.Μπανάνα τρόπος του λέει δηλαδή.Και δεν μιλάμε για το ειδικό καθεστώς της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας για την προστασία των χασισοφυτειών.
    Και όλα αυτά τα ΑΝΑΠΗΡΩΝΟΥΜΕ ψυχολογικά με μπομπόλικο βλαχολεβέντικο Ευρωσκεπτικισμό.

    ReplyDelete
  67. Ακόμα και για το ΝΑΤΟ είσαι η εξαίρεση, θα σε υπερασπιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση???

    Εδώ και φραστικά να σε υπερασπιστούν το σκέφτονται και κάνουν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων.
    Τι λες τώρα????

    ReplyDelete
  68. libertarian said...

    "Ας θυμηθούμε για λίγο την αλήστου μνήμης εποχή του μονοπωλίου της μπανάνας της Κρήτης.Μπανάνα τρόπος του λέει δηλαδή."

    Eσένα μπορεί να μην σου αρέσει γιατί είναι μικρή αλλά αν την φας....θα δεις ότι είναι νόστιμη. Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας.

    ReplyDelete
  69. QUIZ du JOUR

    ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχει ο ΟΣΕ με την SIEMENS με το παιδί από την ΧΩΜΑΤΕΡΗ και με το ΙΕΡΟ της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στην ομώνυμη συνοικία;;;;;;;

    Ο ευρών αμειφθήσεται

    ReplyDelete
  70. KAI ΟΛΑ ΑΥΤΑ, εννοείται

    ΤΙ ΣΧΕΣΗ έχουν με την ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81

    και την

    ΜΑΝΑ του ΕΡΓΑΤΗ;;;;;

    ReplyDelete
  71. Που λέτε, έχω ένα γνωστό Κρητικό. Αυτός κι εγώ έχουμε τον ίδιο αριθμό ελαιοδένδρων - τα δικά μου βρίσκονται στο Πριγκηπάτον της θυρέας.
    Εγώ έχω εισόδημα 1000 ευρώ ετησίως, αυτός 40.000!!!!!!!!!!!
    Μέχρι που έμαθα ότι ο τύπος βάζει "πανωγραψίματα". Γιά κάθε 10 κιλά λάδι που βγάζει ΓΡΑΦΕΙ ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ 1000 ΚΙΛΑ - τα ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ.

    Και αν πας να του πεις τίποτα, θα σε πάνε ΤΕΣΣΑΡΕΣ την επομένη!!!!!!

    ΑΥΤΗ ειναι η πραγματικότητα της Μεγαλονήσου

    ReplyDelete
  72. @ don

    φιλε don, καταρχην να ζητησω συγνωμη αν ειπα κατι που σε προσβαλε, δεν ηταν αυτη η προθεση μου. Το λεω αυτο γιατι μοιαζει να εισαι καπως θυμωμενος στην απαντηση σου, και μου εβαλες στο στομα πραγματα τα οποια ισως εχουν πει καποιοι αλλοι, αλλα οχι εγω. Ειμαι υπερ της λαϊκης βουλησης, σε οποιαδηποτε περιπτωση, ειτε συμφωνω ειτε διαφωνω, και δεν θελω να επιβαλω την γνωμη μου, απαξιωνοντας και φωναζοντας.

    ReplyDelete
  73. @ Μαργαρίτα Κ.

    Οποίος φασισμός (ΧΑΑΑΑΑΧΑΧΑ).

    Να συμπεραίνεις το ήθος όλων των άλλων από τα μούτρα τους γνωστούς σου.
    Τώρα μπορώ να το πω. Είσαι ένα φασίζον σύμπτωμα.

    ReplyDelete
  74. " Γιά κάθε 10 κιλά λάδι που βγάζει ΓΡΑΦΕΙ ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ 1000 ΚΙΛΑ - τα ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ.

    Και αν πας να του πεις τίποτα, θα σε πάνε ΤΕΣΣΑΡΕΣ την επομένη!!!!!!"


    Μαφιοζογέννα Κρήτη!

    ReplyDelete
  75. Solaris said...

    "...Το λεω αυτο γιατι μοιαζει να εισαι καπως θυμωμενος στην απαντηση σου, και μου εβαλες στο στομα πραγματα τα οποια ισως εχουν πει καποιοι αλλοι, αλλα οχι εγω..."

    Πράγματι παρανόησες (ίσως και όχι αναίτια). Δεν θύμωσα καθόλου. Αν πάλι κατάλαβα λάθος ότι ενστερνίζεσαι την άποψη της "κακής Συγκυρίας" με συγχωρείς. Ειλικρινά.

    ReplyDelete
  76. @ libertarian

    Εσύ να προσέχεις πως μιλάς να μην σε κεράσω καμιά μπανάνα από κείνες που σ'αρέσουνε.

    ReplyDelete
  77. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  78. "Είσαι ένα φασίζον σύμπτωμα."

    Είδες τί κάνει η σύγχιση;
    Αστα αυτά δεν είναι για του λόγου σου.Πές καμιά μαντινάδα για να στανιάρεις.Απο αυτές που υμνούν τους ψεύτες χωρίς κόστος.

    ReplyDelete
  79. @ g700

    Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας για την δημιουργια μιας Ευρώπης που θα υποκαταστήσει το αντίπαλον δέος ή την ομπρέλλα προστασίας των ασθενέστερων.

    Ωστόσο πιστεύω ότι, όπως εύγλωτα λέτε και εσείς στο post, απουσιάζει το "κοινό πολιτικό διακύβευμα". Όχι μόνο για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, αλλά κυρίως για τους λαούς τους.

    Οπότε είναι ανούσιο να ζητάμε "ένα συμβολικό ΔΗΜΟ-ψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό Δήμο" ή να χαρακτηρίζουμε τη πολιτική βούληση ενός λαού ως "ήσσονος σημασίας εθνικά δημοψηφίσματα".

    Καλός ο ενθουσιασμός, αλλά και λίγη δόση ρεαλισμού νομίζω δεν θα έκανε κακό.

    ReplyDelete
  80. "Πές καμιά μαντινάδα για να στανιάρεις.Απο αυτές που υμνούν τους ψεύτες χωρίς κόστος".
    Και τους μετατρέπουν σε παλληκαράδες χωρίς κόστος και τελικά σε μαφιόζους χωρίς κόστος.

    ReplyDelete
  81. Don, αυτό που λέμε είναι συμβολικό και αποσκοπεί στο να δώσει έμφαση στην απουσία ενός κοινού πολιτικού διακυβευμάτος. Η αδράνεια και η ατολμία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που κατεξοχήν ευνοημένοι λαοί της ΕΕ όπως οι Ιρλανδοί ψηφίζουν αρνητικά σε ένα ήσσονος σημασίας θεσμικό κείμενο που αφορά πρωτίστως τη λειτουργία των οργάνων της Κοινότητας και τίποτα περισσότερο. Η Λισσαβόνα διευθετεί τα left overs της Νίκαιας κι όμως αυτό αποτελεί επίτευγμα ή επαρκής λόγος άρνησης της ΕΕ. Απλά ζούμε μία επανάληψη των κοινοτικών dark ages που ακολούθησαν την κρίση της άδειας καρέκλας το 65 μέχρι και διήρκεσαν μέχρι τη σύναψη της Συνθήκης για την Ενίαια Εσωτερική Αγορά το 85.

    ReplyDelete
  82. "Εσύ να προσέχεις πως μιλάς να μην σε κεράσω καμιά μπανάνα από κείνες που σ'αρέσουνε."

    TΣΟΓΛΑΝΙΣΜΟΣ αντί επιχειρημάτων.

    ReplyDelete
  83. Don said...
    @ libertarian

    Εσύ να προσέχεις πως μιλάς να μην σε κεράσω καμιά μπανάνα από κείνες που σ'αρέσουνε.

    Αν ΔΕΝ πλανώμαι, τα αστειάκια με μπανάνες και αγγούρια τα λέγαμε κάποτε στο σχολείο. Σ' αυτή τη φάση, κομμάτι sense of decorum δεν βλάπτει. Besides, they are passe' and declasse'

    ReplyDelete
  84. Επίσης η μαργαρίτα κ-κομφούκιος alter ego, πολύ σωστά επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό project υπήρξε ευθύς εξαρχής πολιτικό εγχείρημα και σήμερα συνεχίζει να είναι ένα αμιγώς πολιτικό εγχείρημα. Πίσω από κάθε βήμα ενωσιακής προόδου κρύβεται μια πολιτική αναγκαιότητα μη οικονομική.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωταρχικός πολιτικός στόχος ήταν να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη με στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία δύο πρώην εχθρών: της Γαλλίας και της Γερμανίας, με πρώτο βήμα τη συμφωνία για κοινή γαλλογερμανική παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, υπό την εποπτεία μιας κοινής Ύπατης Αρχής.

    ReplyDelete
  85. Τι ειναι το ΝΑΤΟ και γιατι υπαρχει?

    Ρωταω κυριως το Κομφουκιο που αμα ακουσει στρατιωτικη συμμαχια πεταει τη σκουφια του...Αν μπορεις απαντησε...ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    ReplyDelete
  86. Στο Κομφουκιο αλλα και σε κανενα απο δω μεσα δε φαινεται καθολου παραξενο που οι στρατιωτικες μηχανες που απαρτιζουν το ΝΑΤΟ στηριχθηκαν σε ενα μυθο,ενα ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΟ ΨΕΜΑ προκειμενου να ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ στο Ιρακ..Οτι ο Σανταμ διεθετε οπλα μαζικης καταστροφης...Ευτυχως ομως εμεις ειχαμε το Παγκαλο τοτε να βαλει τα πραγματα στη θεση τους και να μας δωσει τη πραγματικη διασταση του πολεμου...Οι Αμερικανοι διεξαγουν πολεμο,ειπε,για να εχουμε ολοι εμεις φθηνοτερη βενζινη....ΤΟΜΠΟΛΑ!!!

    ReplyDelete
  87. There is no pan-European democracy. Each citizen of the EU does not have a proportional vote (or anything approximating it) directly relating to EU governance. Instead, individual nations act as units with, at least on paper, more or less the same gravitas to dictate and translate the will of the “European people” into policies or laws. It could not be any other way. The reason for this is the strength of national identities of individual nations within the EU.
    National identities within the EU are necessary only because of their mutual existence. I invite you to consider what is our national identity, what does it consist of and what does it offer to ourselves, our fellow Europeans and the rest of the world in general. Would we, or anyone else, miss it if it were to be substituted by a European one?
    The EU has the potential to become very special indeed, for the world and global history. Nevertheless, it is a painful realization, but a necessary one, that within the EU modern Greece is not that special. The things that I feel make me uniquely Greek amongst other EU nationals can be summed up in a few lines: language, (mild) Christian orthodox upbringing, better general knowledge of historical facts concerning ancient Greece, some rustic traditions and superstitions of the Greek countryside, the instinctive appreciation of the Greek “magkia” and the greatness of the Greek psyche.
    Language is a tool. It is there to communicate feelings, ideas etc. As far as I am concerned, if one could communicate intricate, refined concepts with farts and grunts, one can be my guest. However, for the Greek purists and the advocates of “finesse”, I don’t think that the survival of the Greek language is dependant on a “Greek national identity”. Plus, our distinguished ancestors have made sure that ancient Greek at least will persist.
    I don’t want to get started on the Greek orthodox church here, but I will only say that since they are Christians, they should strive to be as their dogma dictates: for all humanity.
    Modern Greeks in general have been taught and know more about ancient Greece that the average European, in my experience. The principles and spirit of ancient Greek philosophy, democracy, humanity and justice have been put into practical use throughout Europe much better than in modern Greece, to an embarrassing degree.
    Rustic traditions could be maintained within the EU; just as they have been maintained within Greece, although they come from different areas and not all Greeks know them or feel any connection to them.
    The epitome of Greek magkia, as I’ve come to realise, generally ranges from naive mischievousness to full blown corruption, from empty sexual bravado to violence against defenceless immigrants, from sloth to destructive behaviour against anything public. And the Greek psyche, a mystical quantity to anyone else but the Greeks, is generally the triumph of misconceived “passion” over reason, but which more often than not can be distilled in the immortal line “tha ta kapsw ta rimadia ta lefta mou”.
    The same logic, if not the same arguments, can be applied to the national identities of the rest of the EU countries.
    I refuse to accept that I, a Greek villager, have had the same experiences with someone like Confucius, for example – if his life was as he describes it. I refuse to accept that even if we had the same experiences, we would interpret them in the same way and reach the same conclusions. I refuse to accept that I, as a fellow Greek but with nothing to do with agriculture, have the same interests as the olive producer in Crete, but his interests are greatly different to a Spanish olive producer.
    The only reason why it is acceptable still to be grouping together as “Greeks” and fight for “our” interests as a nation is because everyone else is doing the same. But it is a monumental step to at least realise this, we and the rest of the EU nations. It will bring us closer to “European integration”, which we should long for, not fear.

    ReplyDelete
  88. μαργαρίτα κ. said...
    Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε πολλαπλασιασμό, αφού η μία κρίση δεν αποκλείει την άλλη, έτσι δεν είναι;

    My whole point is that you, I, we do NOT know whether there is a causal relationship or reciprocity between these processes.

    At any rate, conspiracy mongering is populistic and misleading the masses. Thus, it should be decried.

    June 23, 2008 3:14 PM

    Κι όμως, η άποψή μου είναι πως υπάρχει σχέση. Αυτό υπονόησα και παραπάνω. Υπάρχουν εργαλεία που καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια "συμπεριφορές" πλήθους.
    Υπάρχουν προγράμματα σε super-computers που εξομοιώνουν ολόκληρες πυρηνικές εκρήξεις, άτομο προς άτομο, και δεν μπορούν να εξομοιώσουν και να προβλέψουν συμπεριφορές και trends;

    Η συλλογική μνήμη μας μερικές φορές είναι περιορισμένη και ξεχνάμε γρήγορα. Χανόμαστε εύκολα μέσα στις δίνες των χαοτικών συμπεριφορών και ξεχνάμε πως αυτό το "χάος" παρά τη μορφή του είναι μαθηματικό μέγεθος, υπολογίζετε και παραμετροποιήται με ακρίβεια.

    Μερικά γεγονότα:

    -Τέλος δεκαετίας του '90 ήδη μεγάλος μέρος της παγκόσμιας οικονομίας έχει πάρει τη μορφή κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Οι φούσκες εκείνης της περιόδου είναι προπομπός των όσων ακολούθησαν.

    -Το 2000 όταν ο Μπους ανακοίνωσε τα πρόσωπα της κυβέρνησής του και ειδικότερα το συμβούλιο ασφαλείας του λευκού οίκου, δεν χρειαζόταν να είναι κανείς αναλυτής πληροφοριών για να καταλάβει ότι βασική ατζέντα αυτής της κυβέρνησης ήταν ο πόλεμος!

    -2001, τρομοκρατικό χτύπημα 9/11 και εισβολή στο Αφγανιστάν.

    -Οι ΗΠΑ μετά από μια παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρισης το 2003 εισβάλουν στο Ιρακ. Οι κερδοσκόποι αρπάζουν την ευκαιρία και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται στα ύψη. Ενώ το δολάριο κατρακυλά σε μια αντίστροφη σχέση.

    -Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, δημιουργεί τεράστια ελλείμματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ και σε συνάρτηση με το ακριβό πετρέλαιο, την αστάθεια κτλ δημιουργεί επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

    -Η οικονομική επιβράδυνση φέρνει στην επιφάνεια την κρίση των sub primes το 2007 και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Αυτό και σε συνάρτηση με το ακριβό πετρέλαιο ωθεί τα κεφάλαια σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, αφού όλοι πλέον προεξοφλούν την ύφεση. Οι τοποθετήσεις αυτές αφορούν πολύτιμα μέταλλα και commodities, μεταξύ αυτών τα σιτηρά, το ρύζι, κτλ. Οι τιμές τους και παρά τα ρεκόρ παραγωγής εκτοξεύονται στα ύψη.

    Για μένα είναι προφανές πως υπάρχει σχέση, και η κάθε κρίση υπήρξε ταυτόχρονα ο καταλύτης και για τις άλλες που ακολούθησαν.

    Στο ημίχρονο το σκορ κομφούκιε είναι 3-0!

    ReplyDelete
  89. Modern Greeks in general have been taught and know more about ancient Greece that the average European--->>>
    Modern Greeks in general have been taught and know more about ancient Greece than the average European

    but which more often than not can be distilled in the immortal line--->>>
    but which more often than not can be distilled into the immortal line

    ReplyDelete
  90. I refuse to accept that I, a Greek villager, have had the same experiences with someone like Confucius, for example – if his life was as he describes it.

    Kάνεις λάθος. Είμαι ένα πετραδάκι στο άπειρο, αλλά αν έχω ένα συγκριτικό διαλεκτικό πλεονέκτημα, αυτό απορρέει από τον ΕΥΡΟΣ της εμπειρίας μου στα παιδικά χρόνια, το γεγονός δλδ ότι ενώ ήμουνα παιδί του Πειραματικού με Γαλλίδα, Αγγλίδα και γυμναστή κατ' οίκον, συγχρόνως, το Πάσχα, το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά τα Χριστούγεννα με έστελναν πακέτο με την Μαρία την βοηθό στο Πριγκηπάτον της Θυρέας όπου αλώνιζα ανέμελα κάτω από τους σφένδαμους και τα πεύκα με τα ξυπόλυτα παιδιά [even around 1960, εκτός από τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, όλα τα άλλα ήσαν ξυπόλυτα τις καθημερινές και έβαζαν "ελβιέλες" μόνο την Κυριακή για να πάνε στην εκκλησία].

    Γι' αυτόν και ΜΟΝΟ γι' αυτόν το λόγο, η ΜΑΡΤΥΡΙΑ μου είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ - ΦΕΡΩ ΑΜΕΣΗ γνώση/εμπειρία των ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΩΝ, ΑΙΣΧΡΩΝ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ πού πρυτάνευαν στην Ελλάδα του ΤΟΤΕ.

    ΚΑΙ ενοχλούμαι από το γεγονός ότι όλοι εσείς, δλδ τα παιδιά των ξυπόλυτων, ΔΕΝ έχετε ΕΠΙΓΝΩΣΗ των τεράστιων, προς το καλύτερο, ΑΛΛΑΓΩΝ που συνέβησαν στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΦΟΡΕΣ υπάρχουν και ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα και είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, αλλά είναι 100% ποιότητας ζωής, δλδ πολιτισμικές, αισθητικές. ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΩ, διότι ΔΕΝ σας δίνεται η ευκαιρία να εκπολιτισθείτε - κάφροι οι γονείς σας, κάφροι οι δάσκαλοί σας, κάφρικα Αγγλικά στου Στρατηγάκη, κάφρικος αθλητισμός, κάφρικη η TV, κάφρικη η μουσική κ.ο.κ.

    Γιά τον ίδιο ακριβώς λόγο, συγχύζομαι ΟΤΑΝ κάνετε αναφορές σε οικονομικής φύσης θέματα, αφού το πρόβλημα και η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ είναι ΑΛΛΟΥ. ΚΑΙ παληά, ίσως ΔΕΝ φαινόντουσαν οι διαφορές, αλλά σήμερα, που όλοι έχουν οικονομικά τον τρόπο, ΒΟΑ ο τόπος από την ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ.

    Γι ΑΥΤΟ και θα καταριέμαι μέχρι θανάτου το Ανδρέα, διότι ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ προώθησε την κουλτούρα ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ και ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ τον ΛΑΟ.

    Ο μέσος σημερινός Ελληνας είναι ΑΡΑΨ και ουδεμιά η διαφορά ανάμεσα σ' αυτόν και ένα Παλαιστίνιο της Ραμάλα. Είναι ΑΡΑΨ 100%, διότι έτσι τον ήθελε και έτσι τον έκανε το ΑΡΧΙ-ΚΑΘΑΡΜΑ.

    ReplyDelete
  91. @ μαργαρίτα κ.
    Alright. You have had some experiences similar to mine, but I missed out on a lot of yours. We are both Greeks and yet very different. It would be easy for me to find many non-Greek Europeans that are more similar to me than you are. It is a simple, simplistic even, point...

    ReplyDelete
  92. -I hope you are well. You seem in great form yet again.

    ReplyDelete
  93. μαργαρίτα κ. said...

    "....ήμουνα παιδί του Πειραματικού με Γαλλίδα, Αγγλίδα και γυμναστή κατ' οίκον, συγχρόνως, το Πάσχα, το καλοκαίρι και λιγότερο συχνά τα Χριστούγεννα με έστελναν πακέτο με την Μαρία την βοηθό στο Πριγκηπάτον της Θυρέας όπου αλώνιζα ανέμελα κάτω από τους σφένδαμους και τα πεύκα με τα ξυπόλυτα παιδιά....
    .....ΚΑΙ ενοχλούμαι από το γεγονός ότι όλοι εσείς, δλδ τα παιδιά των ξυπόλυτων.......
    ......κάφροι οι γονείς σας, κάφροι οι δάσκαλοί σας, κάφρικα Αγγλικά στου Στρατηγάκη, κάφρικος αθλητισμός, κάφρικη η TV, κάφρικη η μουσική κ.ο.κ."

    @ Magie

    Εσύ και οι ξυπόλητοι!!!! Οι κάφροι οι γονείς μας!!! Οποίος πολιτισμός σε διακρίνει, χρυσή μου!!!!!
    Τόση σπουδή και φροντίδα στα παιδικά σου χρόνια και μολαταύτα παρέμεινες αγενής και αλαζόνας!(?)
    Ο πολιτισμός δεν φοριέται μαζί με τα σκαρπίνια, ούτε κομπάζει. Αυτή η συμπεριφορά αρμόζει σε νεόπλουτους που μέχρι χθες νόμιζαν ότι το κρέας είναι χρώματος πράσινου και σήμερα δεν τρώνε τίποτα άλλο από φουά γκρα.

    Ήμαρτον. Μην γίνεσαι σαν εμάς τους υπόλοιπους. Δείξε μας τον δρόμο. Γίνε παράδειγμα και πάρε μας για νέγρους σου (αράπηδες δηλαδή).

    ReplyDelete
  94. ventriloquist said...

    "Language is a tool. It is there to communicate feelings, ideas etc."

    I disagree. Language is a tool to think.
    Poor language -> Poor thought -> Meaningless communication.

    ReplyDelete
  95. @ Don

    I accept your comment as an addition to my argument, but I do not think it takes anything away from this argument. I never said that we should not have a language we can use to communicate or think adequately. I said I do not care which this language might be. Unless you mean that thought process in Greek is somehow superior. In any case, I also said that I don’t think anyone will prevent you from using Greek if you want to and especially ancient Greek will persist regardless.

    ReplyDelete
  96. Language as a tool of thought, creates mentality, behaviour and ethics.
    Since it is impossible to change language, it is also impossible to alter peoples mentality and achieve politcal integration.

    P.S.
    As far as superiority of greek language is concerned; in case we would approach issue on quantitative basis, we could see that greek have far more words in its vocabulary than any other european language (whatever that might mean).

    ReplyDelete
  97. that means ότι έχει χάσει την ικανότητα που είχε στην αρχαία να συμπυκνώνει νοήματα, έχοντας γίνει εξόχως περιγραφική και πλούσια σε βερμπαλισμούς. Τα αγγλικά από αυτή την άποψη είναι πιο to the point. Ευνοούνται φυσικά από το γεγονός ότι η αγγλική συνδέεται με την παραγωγή παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμης και λογοτεχνίας, όπως κάποτε συνέβαινε με την ελληνική.

    ReplyDelete
  98. don said:
    Since it is impossible to change language, it is also impossible to alter peoples’ mentality and achieve political integration.

    @ don
    This is wrong in theory, but I will not bother to deal with it theoretically, because it is also wrong in practice. I would be very happy if the EU achieved integration to the level that the Swiss have achieved integration within their own country. If you have any objection with Switzerland as a specific example, you can consider other countries like Canada, China, India or Belgium. –Just google “multilingual countries” to get an idea.
    I am sure that individually their circumstances are not, and never have been, the same as the EU’s. However, their differences while the end result is the same (integration) proves the point.
    I feel this should put the language issue to rest.

    ReplyDelete
  99. ....The differences between them, not their differences with the EU.

    ReplyDelete
  100. May I suggest:

    "CHALLENGES TO EU POLITICAL INTEGRATION AND THE ROLE OF DEMOCRATIZATION1"

    Authors: Giorgi, Liana; Pohoryles, Ronald
    Publisher: Routledge, (part of the Taylor & Francis Group)

    Abstract:
    The European Union project of political integration faces three main challenges. The first concerns the constitutional make-up of the European Union as a political system. Key here is the role of subsidiarity and the question of statehood. The second challenge has to do with the opportunity structures for participation in a multilevel and supra-national context of governance. The third challenge is that of political identity. In the contemporary political debate, the first of the above challenges is discussed almost exclusively in terms of institutional mechanisms, the third in terms of symbolic identification based on culture and language. Opportunity structures for participation are thought to matter as a means of legitimacy or, alternatively, in terms of political acceptability. The underlying assumption is that policy is mainly a matter of technocratic management and politics a question of identity. This is the key problem of the contemporary discourse regarding European integration and the EU democratic deficit.

    ReplyDelete
  101. H Aγγλική είναι αυτό που λέμε EXACT ή QUANTITATIVE language. Εχει ΚΑΙ η Ελληνική αυτή την δυνατότητα μέχρις ένα βαθμό, αλλά ΑΠΑΙΤΕΙ βαθειά γνώση της ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ των λέξεων που είναι αδύνατη με την παρούσα κατάσταση της Παιδείας.
    Είναι ΣΠΑΝΙΟ να βρεις στην Ελλάδα άτομο κάτω των 40 με σωστή και σε βάθος γνώση της Ελληνικής, εξ ου ΚΑΙ η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ των ιδεών ΝΟΣΕΙ βαρύτατα.

    ReplyDelete
  102. integration and the EU democratic deficit.

    Πω πώώώώώώώώώ μπαρούφα!!!!!!!

    ΔΕΝ υπάρχει democratic deficit (ie δημοκρατικό έλλειμμα) αλλά deficit of democracy (έλλειμμα δημοκρατίας). ΜΗ νομίζετε ότι και στα Αγγλικά ΔΕΝ πετούν ιστορικές αρλούμπες.

    Ενας λόγος που λατρεύω τους New York Times και την Herald Tribune είναι τα θαυμάσια Αγγλικά τους.

    ReplyDelete
  103. Άσε που το "democratic deficit" το λεγόμενο, είναι μια έννοια και πολύ της μόδας. Αλλά δυστυχώς αυτοί που το επικαλούνται δεν υπερψηφίζουν τις νέες συνθήκες και τις θεσμικές ρυθμίσεις εκείνες που ενισχύουν τη δημοκρατία στην ΕΕ, θεμελιώνοντας την αρχή της επικουρικότητας και βάζοντας και τα εθνικά κοινοβούλια στο παιχνίδι. Απαιτούν βλέπεις πλήρη αναπαραγωγή του μοντέλου της εθνικής δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οτιδήποτε άλλο είναι προδοσία. Έτσι, επειδή δεν επιτυγχάνεται το ιδεατό καταψηφίζουν το υπάρχον προτιμώντας να μένουν με την κάκιστη συνθήκη της Νίκαιας στο χέρι. Ο νόμος της ετερογονίας των σκοπών σε πλήρη λειτουργία.

    ReplyDelete
  104. @ μαργαρίτα κ.

    Don’t you dare scare away the only person who consistently bothers to reply or comment on what I write. Without him/her I’ll be left feeling like the village idiot, shouting incoherently and merely being tolerated…
    And I’m in the middle of the second consecutive 80-hour week so that would make me an even bigger idiot, wasting my time to write here.

    ReplyDelete
  105. Prota ap'ola as diabasoume oloi kalitera auto to perifimo biblio 'I megali skakiera', 8a boi8isei poly na katanoisoume (interpret) tis geopolitikes anakatatakseis kai ton antiktipo tous stin Europi, stin Europaiki Enosi kai sinepos sti zoi mas.
    Meta sas kalo na skeftoume kata poso politiki enosi tou morfomatos pou exei parei i EU mexri tora einai efikti. 8a epistiso tin prosoxi sas se kati aplo: mazeuontai oi 27 megaloi mas igetes na sizitisoune tin akribeia, to periballon, tis sintakseis kai oti allo trabaei i psixi tous kai i diki mas ka8e fora. Pisteute pragmatika oti oloi autoi 8a baloun piso ta prosopika kai e8nika simferonta gia to kalo tis EE kai ton laon tis...ksexname oti mia apo tis megaliteres biomixanies gyro apo tin Europaiki Epitropi einai ta diafora lobby, mikra kai megalytera...otan diapragmateuontai odigies pou exoun apeu8eias epiptoseis pano mas poioi nomizete oti exoun to pano xeri? oi diafores koinonikes omades i to lobby tis dow chemicals kai tis exxon mobil?????? opote oso kai na kopaniomaste gia to an prepei na paroume sta sobara i oxi tous irlandous as skeftoume ki as doume ligo ba8itera poios mas diafenteuei...kai mono otan oi peinasmenoi paroun ta koutalia kai arxisoun tis epidromes 8a katalaboume poso askima mporei na katalaiksei i simerini katastasi...8elei perisillogi kai pano ap'ola ka8aro mialo ap'olous mas...
    ta ypoloipa en synexeia...sas filo from Bruxxx --- ouranio

    ReplyDelete
  106. @ μαργαρίτα κ.
    …a little joke on my need for an audience. –I have been repeatedly told that I am not funny, but I refuse to be put down. You’ll have to bear it.

    ReplyDelete
  107. Don't worry ventriloquist σε ακούμε με προσοχή.

    Η ΕΕ αποτελεί ένα είδος συνομοσπονδίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο Δ.Χρυσοχόου, ένας από τους πιο καλούς θεωρητικούς που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα των θεωριών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (european integration theory), ορίζει την ΕΕ ως Confederal Consocation, στα ελληνικά Συναινετική Συνομοσπονδία.

    Στο επίπεδο του «εφικτού οράματος» ας το πούμε έτσι, ο ΔΧ προτείνει για την Ευρώπη τη φόρμουλα
    "Πολλοί λαοί, ένας δήμος", σε αντιδιαστολή με το επιχείρημα των ομοσπονδιστών "πολλοί δήμοι, ένας λαός", συνθέτοντας έτσι τόσο το νοηματικό όσο και το επιχειρησιακό πλαίσιο του "μετασχηματισμού ενός πολιτικά άμορφου αθροίσματος εθνικών υπηκόων σε έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό δήμο, ικανό να θέσει τις βάσεις για μια διεθνική πολιτική ταυτότητα συμβατή με τις πολιτισμικές αξίες, πολιτειακές ιδιαιτερότητες και ιστορικές παραδόσεις των συμμετεχόντων μερών", όπως λέει ο ίδιος.

    Η περίπτωση του Καναδά, η οποία μελετάται από πάμπολλους επιστήμονες της συγκριτικής πολιτικής επιστήμης, προσφέρει αρκετά insights και χρήσιμα μαθήματα, χωρίς φυσικά να μιλάμε για όμοια πράγματα.

    Όμως η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού δήμου με πολλούς λαούς, εξαρτάται από τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: από το επίπεδο των αισθημάτων κοινότητας (βαθμός συνοχής των μελών του ευρύτερου δήμου) και κυρίως (άποψή μας αυτή) από το βαθμό ικανότητας των κεντρικών πολιτικών θεσμών να παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες.

    Εδώ βρίσκεται και το ζήτημα κλειδί: το ζήτημα της νομιμοποίησης που παράγει το χειροπιαστό αποτέλεσμα.

    Το γεγονός ότι η Ευρώπη δε διαθέτει έναν ΔΗΜΟ καθώς και το ότι εδώ και ενάμιση χρόνο περνάει δύσκολες ώρες είναι εμφανές σε όλους.

    Αυτό το οποίο δεν είναι καθόλου προφανές είναι το είδος της κρίσης που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Είναι μόνο κρίση ανυπαρξίας ΔΗΜΟΥ και κατ' επέκταση δημοκρατικού ελλείμματος;

    Κατά την άποψή μας η Ευρώπη περνάει ΚΑΙ κρίση νομιμοποίησης.A crisis of legitimacy.

    Η ΕΕ δεν νομιμοποιείται από τους πολίτες, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, να δημιουργήσει νέες πολιτικές, να διευρυνθεί κι άλλο προς νέα κράτη και να εμβαθύνει τις υπάρχουσες κοινοτικές πολιτικές.

    Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Διότι καλώς ή κακώς στη συγκεκριμένη ιστορική φάση οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η Ευρώπη αποτελεί έναν βραδυκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ο οποίος δεν αποφέρει πλέον σημαντικά χειροπιαστά αποτελέσματα για τη ζωή τους.

    Φαίνεται ότι σ' αυτή τη φάση δεν επιφέρει δηλαδή ορατά αποτελέσματα Όσα έδωσε, έδωσε, και τώρα κόλλησε.

    Συνεπώς και για να μη φλυαρούμε lack of a european demos + crisis of legitimacy = stagnation and lack of enthousiasm

    ReplyDelete
  108. Oxi, oxi, oxi. Den mporei na upar3ei enas dhmos otan uparxoun polloi laoi. O logos einai aplos kai ton e3hgw sthn eisagwgh tou prwtou mou sxoliou. Yparxoun anousies omadopoihseis sta plaisia twn lawn pou empodizoun thn apotelesmatikh leitourgia enos eniaiou dhmou. To montelo auto edwse o,ti htan na dwsei kai pleon exoume mplokarei sthn duskampth grafeiokratia pou epiballei auth h omadopoihsh.
    Anaferete:
    Όμως η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού δήμου με πολλούς λαούς, εξαρτάται από τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: από το επίπεδο των αισθημάτων κοινότητας (βαθμός συνοχής των μελών του ευρύτερου δήμου) και κυρίως (άποψή μας αυτή) από το βαθμό ικανότητας των κεντρικών πολιτικών θεσμών να παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες.


    H upar3h isxurwn e0nikwn suneidhsewn/tautothtwn empodizei kai tis duo proupo0eseis. To prwto einai emfanes. Den uparxei ais0hma koinothtas. Oso gia to deutero, exoume pia e3antlhsei ta peri0wria xeiropiastwn apotelesmatwn se die0niko epipedo, idiws ston eurwpaiko purhna twn paliwn melwn. O,ti htan na dwsoun oi epidothseis kai to anoigma ths agoras (alla panta se die0niko epipedo) to edwsan. Auta twra mporoun na apoferoun mono dia twn prosfatws proste0hmenwn xwrwn.

    -Edw ena paren0etiko sxolio. O Sarkozy mas eipe oti xwris sun0hkh ths Lisabonas, 0a prepei na 3exasoume allh dieurinsh. Opoia malakia. Xwris parapanw “oloklhrwsh” (opws metafrasate to “integration”) to mono pou mas swnei einai peraiterw dieurinsh. Aplws den mporoume na to kanoume gia polu akoma dioti 0a ftasoume se xwres pou an tis enta3oume sthn enwsh, logw tou xarakthra twn xwrwn autwn, 0a alloiw0ei o xarakthras ths enwshs anepanor0wta. Me perissoterh “oloklhrwsh” den 0a xreiazomastan (toulaxiston gia ena megalo diasthma) peraiterw dieurinsh.

    Telospantwn, prepei na anagnwrisoume duo pragmata. Thn istorikh eukairia pou mas parousiazetai gia thn dhmiourgia mias oloklhrwmenhs eurwphs kai to tragelafo ths opoias e0nikhs tautothtas, mesa panta sta plaisia ths eurwpaikhs enwshs (kai idiaitera ths ellhnikhs pou kauthriasa, kata tis dunatothtes mou, me to sxolio mou – oxi dioti einai idiaitera kakh se sxesh me tis alles, alla dioti to site to diabazoun ellhnes).

    Exw pia bare0ei tous ellhnares me to e0nos tous, tous papades me tis paradoseis tous, tous fobikous me tis allotriwseis tous kai fusika apo thn allh tous kontof0almous egglezous me ta special relationship tous kai ta Britannia rule the waves tous.

    Kai mia parakinhsh pou, an kai se kapoious mporei na akoustei a3esth, oudolws asxeth einai me to 0ema mas: Gamate alloe0nous. Mongrels will rule the world.

    ReplyDelete
  109. ventroloquist, η ύπαρξη ισχυρών εθνικών ταυτοτήτων δεν εμπόδισε το εγχείρημα της ΕΕ να προχωρήσει μέχρι εκεί που βρίσκεται σήμερα, να φτάσει δηλαδή σε ένα επίπεδο όπου "most national political power is either transfered or delegated to the supranational level", καθιστώντας την ΕΕ το πιο προωθημένο παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης στον πλανήτη με έναν οιονεί δήμο και πολλούς λαούς.

    Φυσικά και η ύπαρξη ισχυρών εθνικών ταυτοτήτων και ΚΥΡΙΩΣ η διαφοροποίηση των εθνικών συμφερόντων στον σκληρό πυρήνα της υψηλής πολιτικής (άμυνα-διπλωματία κλπ) εμποδίζει τη δημιουργία ενός κράτους στα πρότυπα του βεσταφαλιανού εθνικού κυρίαρχου κράτους που έχουμε όλοι στο κεφάλι μας.

    Όμως, δεν είναι αυτό το μοναδικό θεμιτό μοντέλο για το μέλλον της Ευρώπης, ούτε είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που αναχαιτίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα της πολιτικής ένωσης. Είναι επίσης η απουσία ισχυρών εξωτερικών συστημικών πιέσεων που θα δημιουργούσαν την ανάγκη για σύσφιξη της συνεργασίας. Για παράδειγμα αρχικά υπήρχε η ανάγκη για ειρήνη και άρση της αντιπαλότητας Γαλλίας Γερμανίας που οδήγησε στην ΕΚΑΧ, αργότερα η ψυχροπολεμική αντιπαλότητα των δύο μπλοκ καθιστούσε την ευρωπαϊκή συνεργασία μονόδρομο για τις παλιές μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να διατηρήσουν κάποια δυνατότητα πλανητικής παρέμβασης στα πράγματα. Ακόμα πιο μετά η πτώση του τείχους οδήγησε σε νέο κύκλο ολοκλήρωσης και διεύρυνσης ο οποίος από καθαρά τεχνοκρατική άποψη δεν υπήρχε λόγος να γίνει.

    Σε κάθε περίπτωση, σήμερα,
    το στοίχημα της πολιτικής ένωσης μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και πολλές θεσμικές φόρμουλες οι οποίες όμως για να πετύχουν πρέπει απαραίτητα να πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις ενώσεις κρατών: να προκύπτει ρητά η ανάγκη για κάτι τέτοιο, να υπάρχουν high levels of EU legitimacy να νομιμοποιείται δηλαδή το εγχείρημα στα μάτια των πολιτών μέσω της παραγωγής χειροπιαστών αποτελεσμάτων, το νέο μοντέλο να θεμελιώνεται στην βασική αρχή "unity in diversity" (E Pluribus Unum που γράφει και πάνω στο δολάριο).

    Εμείς πάντως είμαστε υπέρ του να προχωρήσει η ένωση, απλά χρειάζεται electric shock treatment

    ReplyDelete
  110. @ ventiloquist

    Έκανα αρχικά το παρακάτω σχόλιο: "Since it is impossible to change language, it is also impossible to alter peoples’ mentality and achieve political integration."

    Εσύ απάντησες:
    "This is wrong in theory, but I will not bother to deal with it theoretically, because it is also wrong in practice. I would be very happy if the EU achieved integration to the level that the Swiss have achieved integration within their own country."

    Μετά απευθυνόμενος προς τους g700 είπες:

    "H upar3h isxurwn e0nikwn suneidhsewn/tautothtwn empodizei kai tis duo proupo0eseis. To prwto einai emfanes. Den uparxei ais0hma koinothtas. Oso gia to deutero, exoume pia e3antlhsei ta peri0wria xeiropiastwn apotelesmatwn se die0niko epipedo, idiws ston eurwpaiko purhna twn paliwn melwn."

    Τώρα, είμαι λιγάκι μπερδεμένος!
    Ισχυρίζεσαι ότι τελικά δεν μπορεί η Ευρώπη να γίνει Ελβετία?? Τελικά συμφωνείς? Αν όχι, ....μήπως η γλώσσα κάθε λαού δεν συμμετέχει σε αυτό που λέγεται διαμόρφωση "e0nikwn suneidhsewn/tautothtwn"?

    ReplyDelete
  111. Even though our discussions should definitely not disintegrate into a competition over who will have the last word, this topic is “close to my heart” and I will keep at it for a little longer. I will try to answer to both G700 and Don later this evening. Apologies for the delay.

    ReplyDelete
  112. @g700
    @μαργαρίτα
    @ventriloquist

    Μήπως σκεφτήκατε ότι οι έννοιες "democratic deficit" ή "deficit of democracy" πιθανόν να ερμηνεύουν διαφορετικές έννοιες/ προσεγγίσεις από διαφορετική σκοπιά (εκτελεστική & δομική)??? Υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφίας μπορείτε να αποτανθείτε εκεί. Οι βιαστικές κρίσεις ουδέποτε ήταν σωστές.

    @ μαργαρίτα

    (In case you haven't noticed), οι Times, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, έχουν διαρκώς δημοσιεύματα τα οποία χρησιμοποιούν και αναλύουν κατά κόρον τον όρο "democratic deficit". Oι συντάκτες των οποίων μάλιστα είναι πρώην διατελέσαντες Πρωθυπουργοί του UK ή διδάκτορες του Cranfield κ.ο.κ.
    Μάλλον, λένε μπαρούφες και συ είσαι ΠΑΝΤΑ ο πονηρός. Πάλι νομίζω ότι....δεν μπορεί να είναι στραβός ο γυαλός........

    Υ.Γ.
    Όταν σου φέρνουν τους Times, γύρνα και στις μέσα σελίδες, δεν θα πάθεις τίποτα.

    ReplyDelete
  113. ventriloquist said...

    "Even though our discussions should definitely not disintegrate into a competition over who will have the last word,..."

    Honestly, if you really think of it in that way, I am willing to withdraw my comment.

    I just mean to see what your actual thoughts are. My apologies for creating the wrong impression.

    ReplyDelete
  114. @ don

    No. I was referring to myself, not you or anyone else. Because after taking a cursory look, I don’t think I will say anything new. I will just reiterate a few points to clarify.

    ReplyDelete
  115. @ Don

    KAI ποιός σου είπε ότι διβάζω Times.

    New York Times διαβάζω.

    Aνάμεσα στον Arthur Ochs Sulzberger και τον Rupert Murdoch η διαφορά είναι χαώδης.

    Είπαμε πως όλα τα δεινά αλλά και τα ΚΡΕΙΤΤΩ ξεκινούν από τας Αμερικάς.

    ReplyDelete
  116. @ G700 kai don

    meta3u allwn, eipw0hke gia thn eurwpaikh enwsh:
    "most national political power is either transfered or delegated to the supranational level"

    Opws anefera sthn eisagwgh tou prwtou mou sxoliou, to problhma brisketai ekei. Den uparxei pragmatikh paneurwpaikh dhmokratia, alla ena streblo paragwgo pou htan anagkastiko logw ths upar3hs twn diaforetikwn lawn. Ta apotelesmata autou tou egxeirhmatos htan panw ap’ola 0etika.
    Ta xarakthristika omws ths politikhs leitourgias ths enwshs ws exei, nomizw, exoun duo apotelesmata. To prwto einai oti e3aitias auths ths streblwshs ths dhmokratias, alla kai ths uperbolikhs grafeiokratias, h enwsh pote den 0a apokthsei parapanw “legitimacy”, pou lete ki eseis. To deutero einai oti 0a epel0ei stasimothta, kai isws kai parakmh, e3aitias twn oriwn pou 0etei h twrinh katastash me thn prota3h twn e0nikwn sumferontwn kai thn politikh leitourgia ths enwshs. – Stasimothta h opoia exei arxisei na diafainetai, problepw oti 0a ekleipsei isws gia ligo logw ths prosfaths dieurunshs, alla 0a 3anaemfanistei suntoma.
    Ena kurio shmeio pou 0elw na 3anaepishmanw, isws pio rhta auth th for a, einai to e3hs. Auto pou eseis onomasate e0niko sumferon den 0ewrw oti einai kai to sumferon tou polith tou ka0e e0nous, mesa sthn eurwpaikh enwsh. Mesa sthn eurwpaikh enwsh h omadopoihsh se e0nh apo tous idious tous polites einai:
    Anousia, dioti politika eimaste polu konta, apodexomenoi oloi tis basikes arxes ths dhmokratias kai tou oumanismou kai olwn twn allwn –ismwn.
    Blakwdhs, dioti omadopoioumaste me atoma me ta opoia den exoume koina sumferonta.
    Axrhsth, dioti den prostateuei tipota pou den mporei na diathrh0ei (px. ta ma0hmata pou mas edwsan oi progonoi mas – pou ta ema0an mallon kalutera alloi, h’ h glwssa – opws apodeiknuetai apo thn upar3h para pollwn polyglwssikwn xwrwn) h’ na e3afanistei (px ellhnikh “magkia”), analoga me thn a3ia tou.
    Kai, empodio sthn oloklhrwsh thn eurwpaikhs enwshs.

    Anaferete epishs oti uparxoun polles formoules me tis opoies h eurwpaikh enwsh mporei na proxwrisei, alla prepei na uparxoun oi akolou0es duo proupo0eseis: nomimopoihsh sta matia twn politwn kai xeiropiasta apotelesmata. Auto pou prospa0w na sas pw edw kai duo meres einai oti, e3aitias ths upar3hs e0nikwn suneidhsewn, auta ta duo allhloe3airountai: Den 0a exoume polla akoma xeiropiasta apotelesmata me “duskampta” montela pou antimetwpizoun ta “e0nika sumferonta” kai tis e0nikes tautothhtes ws kati a3io prosoxhs’ den 0a uparxei nominopoihsh sta matia twn politwn me pio “eukampta” montela giati auta apaitoun thn lhpsh apofasewn pou den mporei na ikanopoih0ei me thn parousia e0nwn-monadwn.

    Oso gia susthmikes pieseis pou 0a mporousan na w0hsoun thn oloklhrwsh, einai pragmati apouses. H’ akomh kalutera, den exoume brei ton ex0ro pou apozhta o Parmenidhs h’ den exoume diakrinei mia katastrofh pou erxetai kai pou 0a mas ekane na 3eperasoume to empodio pou mas dhmiourgei h upar3h pollwn lawn kai na proxwrisoume sthn pragmatikh enwsh. Tetoies susthmikes pieseis den 0a upar3oun pote. 0a eprepe na einai monimes (xwris na mporoun na 3eperastoun me mia parodikh sunergasia), dunhtika katastrofikes gia ola ta epimerous e0nh kai h oloklhrwsh ths enwshs na ths e3oudeterwnei. Egw den mporw na fantastw kati tetoio. Ean eseis mporeite na fantasthte mia tetoia katastash, eimai diate0imenos na doulepsw mera kai nuxta gia na thn kanw pragmatikothta.
    Ston antipoda uparxei h uposxesh enos kaluterou aurio, ena aurio pou h e0nikes mas suneidhseis kai ta “e0nika mas sumferonta” mas barainoun ta podia gia na to kunhghsoume. Akomh kai h shmerinh nea genia adunatei, mallon, na apeleu0erw0ei apo auta ta ekousia desma. Elpizw h epomenh h’ h me0epomenh, idiws an einai “mongrels”, na ta kataferei.

    ReplyDelete
  117. An kapoios meta apo ta telika mou sumperasmata skeftei "kai telika giati mas ta les ola auta;", apantw: Spernw
    An kapoios skeftei "file, koukia sperneis", apantw: Egw spernw ki o,ti bgei.
    Ean twra kapoios skeftei diafora asteia peri spermatos kai ekspermatwshs, den apantw tipota.

    ReplyDelete