Thursday, April 3, 2008

Το εμπόριο εργατών και η ευγενής μας τύφλωση

Οι παραγκουπόλεις και τα στρατόπεδα εργασίας λαθρομεταναστών στη Μανωλάδα της Ηλείας, θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Έψιλον της Ελευθεροτυπίας την περασμένη Κυριακή, πρέπει να μας προβληματίσουν έντονα.

Ανάμεσα στους χιλιάδες λόγους για τους οποίους πρέπει να ενδιαφερθούμε για το πρόβλημα, προβάλει και η πιθανότητα, αρκετοί από τους ξένους εργάτες γης στις φυτείες φράουλας της Μανωλάδας να μην είναι καν παράνομοι οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται εκεί με τη θέλησή τους, αλλά ακόμη χειρότερα «σύγχρονοι σκλάβοι», θύματα του διεθνούς εμπορίου εργατών (labour trafficking).

Οι ανησυχία μας δεν στερείται λογικής. Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση ανέρχονται διεθνώς σε 13 εκατομμύρια αποφέροντας στους εκμεταλλευτές τους 32 δισ. δολάρια τον χρόνο (Έκθεση Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Μάιος 2006). Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποτελεί κέντρο μετάβασης και παραμονής χιλιάδων θυμάτων εμπορίας, με το κέρδος από τη διακίνηση ανθρώπων μόνο με την Τουρκία να ξεπερνά τα 300 εκ. δολάρια ετησίως.

Δεν μας ξεκολλάει από το μυαλό ότι στη Μανωλάδα της Ηλείας, αλλά και σε αντίστοιχες αγροτικές περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, ενδέχεται να βρίσκεται σε λειτουργία κάτι πολύ πιο τρομακτικό από την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων των παράνομων μεταναστών εργατών γης.

Η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Το ελληνικό κράτος καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα του trafficking στην Ελλάδα, ΔΟΜ, ΕΚΥΘΚΑ, ΚΑΘΒ, ΚΕΠΑΔ κ.α., πρέπει να επιδείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και να αναλάβουν δράση για να ξεδιαλύνουν μια υπόθεση που ενδέχεται να συνιστά ανάμεσα σε άλλα και σύγχρονο δουλεμπόριο εργατών.

Το φαινόμενο της εμπορίας εργατών συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όμως ΔΕΝ είναι το ίδιο.

Η διαφορά με την παράνομη μετανάστευση είναι ότι στην περίπτωση της λαθρομετανάστευσης η εγκληματική πράξη ολοκληρώνεται με τη διέλευση των συνόρων, μετά το πέρας της οποίας ο λαθρομετανάστης κινείται ελεύθερος στη χώρα προορισμού. Αντίθετα, στην εμπορία ανθρώπων η εκμετάλλευση συνεχίζεται και μετά τη διέλευση των συνόρων, με το θύμα να βρίσκεται υπό τον διαρκή έλεγχο, την επιρροή και την εκμετάλλευση των εμπόρων ή άλλων προσώπων.

Η εμπορία εργατών αποτελεί είδος εμπορίας ανθρώπων, το οποίο αν και δε συγκρίνεται σε βαναυσότητα με το εμπόριο γυναικών και παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση, συνιστά ωστόσο μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Θεωρείται ως εκ τούτου μία από τις πιο σοβαρές και κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και αναγνωρίζεται στο διεθνές δίκαιο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή κοινωνία, οι ραγδαίοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να συμβαδίζουν με διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να προσλάβουν ουσιαστικό νόημα όλες οι άψογα διατυπωμένες διακηρύξεις που διαβάζουμε στις διεθνείς συνθήκες.

Εάν θέλουμε μελλοντικά να ΜΗΝ ξαναδιαβάσουμε για τέτοιες καταστάσεις ντροπής πρέπει όλοι να δράσουμε. Επισημαίνουμε ότι δεν αρκεί να απαιτούμε την άμεση και πρακτική εφαρμογή των νομικών διατάξεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων.

Χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο εκτεταμένο και ταυτόχρονα πολύ πιο βαθύ προκειμένου να προστατεύσουμε τα θύματα. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αναπτυξιακής Σύμπραξης για την Προώθηση Ίσων Δικαιωμάτων για τα Διακινούμενα Άτομα (ΕΚΠΑ – ΑΣΠΙΔΔΑ, Ιούνιος 2007, Στάσεις και διαθέσεις των εργοδοτών απέναντι στα θύματα εμπορίας) «είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σύστημα κυρώσεων πολύ ευρύτερο και πολύ πιο αποτελεσματικό από το σύστημα που μας προσφέρει το κράτος με τα νομοθετικά του πλαίσια. Χρειάζεται ένα σύστημα κοινωνικών κυρώσεων όπου ο καθένας από μας θα παίζει τον ρόλο του εφαρμοστή».

23 comments:

  1. H σκλαβιά ξανάρχεται.Οι πλατείες πολλών "Μανωλάδων" σε όλη την Ελλάδα έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα,για να θυμηθούμε μια από τις πολύ ωραίες λέξεις του γλωσσοπλάστη Μακαρίτη.Οι άνθρωποι ντόπιοι και ξένοι συνεχώς χάνουν δικαιώματα.Θα περιμένουμε παθητικά να έλθει και η σειρά μας;Η μήπως είναι εδώ και αρνούμαστε να τη δούμε;

    ReplyDelete
  2. Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου.
    Ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς , αν δεν μέναμε απλοί παρατηρητές του φαινομένου , αλλά δρούσαμε ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ReplyDelete
  3. Το θέμα που φωτίζεται μέσα από το blog, είναι δυστυχώς υπαρκτό αλλά πιο σκοτεινό, καθώς και πιο έντονο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Με αφορμή το άρθρο του Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, απλώς παρουσιάστηκε μπροστά μας με γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα άγγιξε τις λίγο έως πολύ ευαίσθητες χορδές του καθενός μας. Είναι λογικό να υποθέτουμε όλοι μας, το ότι είναι ένα πολυδιάστατο και με πολλές απολήξεις (παντού) στην κοινωνία μας θέμα, πόσο μάλλον σε μικρές-κλειστές επαρχιακές κοινωνίες. Όλοι έχουν κάτι να ωφεληθούν και δίνουν συγχωροχάρτια ο ένας στον άλλο. Σαφέστατα καταλαβαίνουμε ότι σε όλους βολεύει ο «ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ». Το θαμπό τοπίο στα μάτια τους(των τοπικών αρχόντων, του τοπικού αστυνομικού τμήματος,κλπ.), το να συμφωνίσουμε δηλαδή ατύπως μεταξύ μας ότι αποδεχόμαστε ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ένα αν μη τι άλλο απαράδεκτο φαινόμενο , κάνοντας τα στραβά μάτια. Έτσι , όπως πολύ καλά καταλαβαίνουμε όλοι μας, σε κάθε τοπική κοινωνία υπάρχουν διαφόρων τύπων ΓΚΕΤΟ, παραβατικές συμπεριφορές και λοιπά νοσηρά φαινόμενα διαφορετικά κατά τόπους υπό την αμοιβαία παραδοχή των τοπικών αρχόντων.
    Η αλυσίδα αυτή βέβαια, έχει απίστευτα πολλούς κρίκους.

    ReplyDelete
  4. Ena pragma sa ta sweatshops tou Vietnam kai tou Bangladesh. Mono pou anti gia na einai i Nike o stygnos ekmetalleytis, einai o mproutzoblaxos apo ta Trikala.

    Geia sou re Elladara me ta oraia sou.

    ReplyDelete
  5. It all balls down to this:
    Τα κατώτερα στρρώματα ΔΕΝ έπρεπε να αποκτήσουν χρήματα ΠΙΝ μορφωθούν.

    Η κατώτατη κοινωνική τάξη, δλδ ή τάξη των εργατών, ακτημόνων αγροτών και φουκαρο-μικρο-μεσαίων των αστικών κέντρων, δλδ η κοινωνική ΤΑΞΗ από την οποία προέρχονται ο τσοχατζόπουλος, ο λαλιώτης, ο μαγγίνας και ο τσιτουρίδης, είναι ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ.

    Από αυτή την τάξη βγαίνουν
    ή ΑΓΙΟΙ και ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ άνθρωποι (οι έξυπνοι και αφαιρετικοί από αυτούς)
    ή ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  6. erratum
    ΠΙΝ->ΠΡΙΝ

    ReplyDelete
  7. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λούρος (όχι ο Νικόλαος) είχε πει, "Γιατροί πρέπει να γίνονται γόνοι ευπόρων οικογενειών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως κοινωνικόν λειτούργημα".

    Το αστείο, in hindsight, είναι πως όταν το πρωτοδιάβασα, ως νεαρός φοιτητής της Ιατρικής ενοχλήθηκα κάπως διότι το βρήκα ελιτίστικο, και σχετικά διακρισιακό.

    ReplyDelete
  8. Καταστάσεις σαν και αυτές αποτελούν ντροπή δική μας, ντροπή όλων μας. Υπάρχουν γιατί μπροστά στο ατομικό μας συμφέρον καταργούμε κάθε έννοια ανθρωπιάς. Και αν ακόμα ασκηθεί ο κοινωνικός έλεγχος, κάτι- κάτι μου λέει ότι όλοι αυτοί οι δουλέμποροι θα την βγάλουν καθαρή, γιατί θα βρουν τις κατάλληλες γνωριμίες. Και εμείς σε τέτοια θέματα σιωπούμε. Η υπόθεση ήδη ξεχάστηκε από τα media. Έρχεται ο Ζαχόπουλος να ξεχαστούν και όλα τα άλλα.

    ReplyDelete
  9. @κομφούκιο

    "It all balls down to this:"

    "Ιt all BOILS down to this:"

    ReplyDelete
  10. Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να ..., ντροπή μας και τα τοιαύτα...
    Ο υπουργός οικονομικών αναγνωρίζει που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό τα κέρδη και η ανάπτυξη της οικονομίας. εσείς το γνωρίζετε; Αν νομίζεται ότι αυτό είναι κακό,και ντροπή μας και πρέπει κλπ κλπ ΔΕΝ ξέρετε ποιός είναι υπεύθυνος; Μήπως είναι ο φουκαράς ο γέρος που θα δώσει 5 ευρώ στον κάθε "αναξιοπαθούντα απασχολούμενο" να του κάνει ένα μερεμέτι; ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας, αντισταθείται γράφοντας τις απόψεις σας στο blog. Καληνύχτα.

    ReplyDelete
  11. Είναι γνωστό ότι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για το trafficking στην τελική κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών.

    Και αυτό διότι η ταρίφα και οι κακουχίες ανεβαίνουν.

    Επιπλέον φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα θύματα του trafficking είναι άτομα που προσπαθούν να μεταναστεύσουν για να εργαστούν ως "ελεύθεροι" εργάτες και καταλήγουν δούλοι.

    Επί αυτού βλ. την πολύ ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία (πρωτογενής έρευνα) Andrijašević Rutvica (2003), «The Difference Borders Make: (Il)legality, Migration and Trafficking in Italy among eastern European Women in Prostitution», σε Sara Ahmed, Claudia Castañeda, Anne-Marie Fortier, Mimi Sheller (eds.), Uprootings /Regroundings: Questions of Home and Migration, Oxford: Berg. και την ελληνική εκδοχή

    ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ.
    Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    ReplyDelete
  12. Anonymous said...
    @κομφούκιο

    "It all balls down to this:"

    "Ιt all BOILS down to this:"

    AΣΦΑΛΩΣ και ζητώ συγγνώμη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. "Επιπλέον φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε.."

    Πάντα όταν μιλάς, βάζεις κι αυτό το υφάκι το έξτρα, το ξερόλικο που σε κάνει να φαίνεσαι πολύ βλάκας, λες και αυτοί που γράφουν εδώ μέσα αγνοείς ότι είναι 100 χρόνια πιο διαβασμένοι και βαθυστόχαστοι από σένα.

    Καλά, στο σχολείο σε πλακώνανε στις σφαλιάρες μικρός? Προς τι όλος αυτός ο τσογλανισμός?

    ReplyDelete
  14. δυστυχώς (για σας) δεν είναι θέμα ποσότητας διαβασμάτων... Και 200 χρόνια να διαβάζετε δεν θα αλλάξει τίποτα... είναι θέμα επιλογών και ποιότητας...

    ReplyDelete
  15. Ο Βύρων Πολύδωρας-διανοούμενος της Δεξιάς-βάζει για συζήτηση ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Για μια νέα ιδεολογία".Μιλάει για την απουσία δεξιάς ιδεολογίας υποστηρικτικής της ΝΔ και της πολιτικής της.
    Εχει δίκιο.Στην Ελλάδα κυριαρχεί μια αριστερή ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ιδεολογία που στην ουσία οδηγεί στην αποιδεολογικοποίηση της Πολιτικής και στη απαξίωσή της.Ο Καραμανλής στην προσπάθειά του να διώξει το ΠΑΣΟΚ από το Κέντρο και να ευνουχίσει ιδεολογικά την Αριστερά εισήγαγε τη ρητορική της κατάργισης των διαχωριστικών γραμμών που τώρα στρέφεται ΚΑΙ εναντίον του.Μεγάλο θύμα φυσικά αυτού του ιδεολογικού εξαμβλώματος είναι η ΠΡΟΟΔΟΣ.

    ReplyDelete
  16. είναι θέμα επιλογών και ποιότητας...

    April 4, 2008 10:33 AM
    ------------------------

    Δυστυχώς τα απόκρυφα Ευαγγέλια λίγοι έχουν τη τύχη να τα έχουν διαβάσει.

    ReplyDelete
  17. δρ. said...
    δυστυχώς (για σας) δεν είναι θέμα ποσότητας διαβασμάτων... Και 200 χρόνια να διαβάζετε δεν θα αλλάξει τίποτα... είναι θέμα επιλογών και ποιότητας...

    Eγώ διαβάζω το "Δάγκωσέ με". Μπορώ να ελπίζω;;;

    ReplyDelete
  18. Η τύφλωση δεν είναι ευγενής.
    ΑΜΕΑ- ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ!!!
    Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για την άσχετη παρέμβαση αλλά σας εκτιμώ.

    parousa.pblogs.gr

    ReplyDelete
  19. Με λύπη μου βλέπω για άλλη μια φορά την άγνοια που υπάρχει πάνω στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και του λεγόμενου "τραφικινγκ" -σικ-.Συγκεκριμένα η αδυναμία που υπάρχει να ομολογηθεί πως όλοι οι λαθρομετανάστες είναι ταυτόχρονα εν δυνάμει θύματα trafficking αλλά και συνεργοί και συνένοχοι στο συγκεκριμένο κακκούργημα.Έχοντας δει και μιλήσει σε πάνω από 10.000 "θύματα"(λόγω εργασίας-αστυνομικός) διαπίστωσα πως κανείς και καμμία δε δεχόταν να αποκαλύψει τους μεταφορείς και δυνάστες τους.Η μόνη εξαίρεση όταν έγινε γνωστό πως θύματα trafficking εξασφάλιζαν άδεια διαμονής και υπήρξε ένα κύμα αμφιβόλων "θυμάτων".Αμφιβόλων γιατί η έρευνα έδειξε πως στο 95% των περιπτώσεων οι καταγγελίες ήταν τουλάχιστον αστείες.Κλείνω λέγοντας πως είναι άριστο να θέλεις να κάνεις το καλό αλλά το καλό που θέλετε μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό (νέα κύματα "θυμάτων" trafficking)

    ReplyDelete
  20. To να μετατρέψουμε τους αδίστακτους αγρότες-εργοδότες σε έντιμους ανθρώπους είναι αδύνατον. Η μόνη λύση για να τους εξαναγκάσουμε να μην εκμεταλλεύονται τους εργάτες είναι να λιγοστέψουμε τους εργάτες. Όπερ σημαίνει απέλαση λαθρομεταναστών - κλείσιμο συνόρων.

    Η αφθονία εργατικών χεριών είναι ταυτόσημη με την εκμετάλλευση. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ταυτόσημη με την επένδυση σε κεφάλαιο, την καινοτομία και την αποδοτική εργασία.

    http://www.nationalreview.com/comment/krikorian200401070923.asp

    ReplyDelete
  21. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΒΙΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


    Εξεγέρσεις για το ψωμί


    Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ


    Καθώς οι εξελίξεις γύρω από τη χρηματοπιστωτική κρίση έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις συνολικές ζημιές από τα 600 δισ. σε 1 τρισ. δολάρια, ένας άλλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα φαίνεται πως έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει: αυτός της επιβίωσης.



    Το τελευταίο κύμα κοινωνικών εκρήξεων προκλήθηκε από τον διπλασιασμό της τιμής του ρυζιού το α' τρίμηνο του 2008.
    Τα μηνύματα είναι σαφή και έρχονται από πολλά μέρη της υδρογείου με αφορμή τις υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, προκαλώντας για πρώτη φορά διαδηλώσεις και τοπικές εξεγέρσεις για το ψωμί και άλλα βασικά είδη διατροφής: Μεξικό, Ουζμπεκιστάν, Γουινέα, Μαυριτανία, Υεμένη, Σενεγάλη, Μαρόκο, Αίγυπτος, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Αϊτή, Κίνα αλλά και Ιταλία είναι μερικές από τις χώρες όπου έχουμε ήδη σχετικές βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις.

    Στα ύψη οι τιμές

    Το τελευταίο κύμα κοινωνικών εκρήξεων προκάλεσε ο διπλασιασμός της τιμής του ρυζιού μέσα στο α' τρίμηνο του 2008. Αντίθετα με τα άλλα είδη βασικών τροφίμων (σιτάρι, καλαμπόκι, ζάχαρη, κρέας, γαλακτοκομικά), των οποίων οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά από τα τέλη του 2006, το ρύζι (βασική τροφή 2,5 δισ. κατοίκων σε Ασία και Αφρική) είχε κρατηθεί σε χαμηλές τιμές μέχρι τον Ιανουάριο.

    Ομως, από τη στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 32 τελευταίων ετών και οι βασικές χώρες εξαγωγής του (Αίγυπτος, Ινδία, Βιετνάμ) έλαβαν μέτρα περιορισμού των εξαγωγών προκειμένου να εφοδιάσουν την εσωτερική τους αγορά και να μειώσουν τον καλπάζοντα εγχώριο πληθωρισμό τους, ήταν επόμενο οι διεθνείς τιμές του ρυζιού να εκτιναχθούν στα ύψη.

    Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων FAO, το διατροφικό κόστος αυξήθηκε κατά 23% παγκοσμίως το 2007. Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 42%, των διαφόρων ειδών λαδιού κατά 50% και των γαλακτοκομικών κατά 80%. Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, εξαγωγικούς περιορισμούς επέβαλαν η Κίνα (αλεύρι), η Ρωσία, η Ουκρανία (σιτάρι) και η Αργεντινή. Ομως, οι περιορισμοί αυτοί και οι έλεγχοι τιμών σε μία ή σε περισσότερες χώρες δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ επιτείνουν το έλλειμμα προσφοράς.

    Οπως επισημαίνει ο περιβαλλοντικός ερευνητικός οργανισμός Worldwatch Institute, «χρειαζόμαστε μια απάντηση σε ευρεία κλίμακα, περιφερειακή ή διεθνή. Ολες οι χώρες είναι αρκετά συνδεδεμένες στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, και αυτό καθιστά την διατροφική κρίση παγκόσμια». Σήμερα δεν υπάρχει τρόφιμο του οποίου η τιμή να μην έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ανατιμήσεις πλήττουν σε μικρό χρονικό διάστημα τα περισσότερα τρόφιμα σε όλες σχεδόν τις χώρες. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο 37 κράτη αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική κρίση και εξ αυτών τα 20 είχαν καθιερώσει κάποιο είδος ελέγχου τιμών στα τρόφιμα.

    Μπορεί οι φτωχότερες χώρες να είναι οι πλέον ευάλωτες, και οι αναπτυγμένες να έχουν περισσότερο οργανωμένη γεωργία και ικανότητες να την επεκτείνουν, όμως ο ΟΗΕ ήδη επισείει την προσοχή όλων στο γεγονός ότι μια τέλεια καταιγίδα παραγόντων όπως οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση από Κίνα-Ινδία κ.λπ. θα επηρεάσουν ανοδικά τα κόστη της διατροφής για τα επόμενα 10 έτη.

    Μακροχρόνια η ανακοπή της δημογραφικής επέκτασης και οι προσαρμογές στο γεωργικό τομέα ίσως αποκαταστήσουν την απαιτούμενη ισορροπία, όμως την προσεχή 10ετία η δοκιμασία θα είναι σκληρή για τις φτωχές και μεσαίες τάξεις ανά τον κόσμο, καθώς το κόστος διατροφής και διαβίωσης αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά.

    Ακόμη πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το βραχυχρόνιο πρόβλημα που προκύπτει από το συνδυασμό της διατροφικής με την χρηματοπιστωτική κρίση. Καθώς η πιστωτική κρίση αυξάνει το κόστος δανεισμού και εξασθενίζει την αμερικανική οικονομία και το δολάριο, αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου και των αγροτικών πρώτων υλών που αποτιμώνται σε δολάρια.

    Ακριβότερος δανεισμός, ακριβότερα λιπάσματα και μεταφορικά (λόγω πετρελαίου τα λιπάσματα και οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά 80% το 2007) σημαίνουν υψηλότερο κόστος παραγωγής για τους αγρότες, όταν είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών το αποκομίζουν οι χονδρέμποροι.

    Το διεθνές εμπόριο

    Το χειρότερο, όμως, είναι πως σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης (βλ. ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικού πανικού) και αύξησης του προστατευτισμού, το διεθνές εμπόριο, από το οποίο εξαρτάται δραματικά σήμερα η οικονομική δραστηριότητα και το βιοτικό μας επίπεδο, κινδυνεύει να παραλύσει, εμποδίζοντας την ομαλή τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας.

    Αυτό σημαίνει πως σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και εργοστασίων πολλά από τα ράφια των σουπερμάρκετ μπορεί να αδειάσουν ξαφνικά, με συνέπεια να στερηθούμε ορισμένα βασικά είδη ανάγκης και διατροφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό.

    Αυτό είναι το νόημα και ο κίνδυνος μιας διατροφικής κρίσης και δεν είναι καθόλου θεωρητικός, αφού σήμερα ήδη αυτή πλήττει αρκετές χώρες του κόσμου.

    ReplyDelete
  22. η εκρηκτική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα είναι ΤΟ θέμα για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή (και φυσικά η χρηματοπιστωτική κρίση). Ο αγροπληθωρισμός καλπάζει δημιουργώντας πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες και ειδικά τις φτωχότερες. Βλέπε τι έγινε στο Καμερούν και το Περού

    ReplyDelete