Monday, May 17, 2010

Live your odyssey in Greece. Ηρεμία please για να σωθεί ο τουρισμός

Του Γιώργου Κουρέλη*

Πριν ένα περίπου χρόνο αποδεχόμενος πρόταση του συλλόγου Ζακυνθινών Φοιτητών, παρευρέθηκα σε ημερίδα για τον τουρισμό και την νεανική επιχειρηματικότητα εκπροσωπώντας τη G700 .

Μέσα από την ομιλία μου σε νέους, φοιτητές, επιχειρηματίες καθώς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπάθησα να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μεταξύ άλλων, είπα χαρακτηριστικά ότι οι νέοι πρέπει και μπορούμε να βγούμε από το καβούκι μας και να επιχειρήσουμε στον τουρισμό. Έχουμε σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες και την καλύτερη εξοικείωσή μας μ’ αυτές, ενώ η Ελλάδα είναι μια ώριμη τουριστική αγορά με συνεχή ροή τουριστών. Είπα πως η αδράνεια δεν προσφέρει τίποτα, πως θα πρέπει να τολμήσουμε και ας αποτύχουμε αρχικά, αρκεί να μάθουμε από τα λάθη μας. Είπα επίσης πως το κράτος θα πρέπει επιτέλους να γίνει από αμέτοχος «νταβατζής» συμμέτοχος υποστηρικτής της κάθε νεανικής επιχειρηματικής προσπάθειας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, βιώνοντας την κρίση της Ελληνικής οικονομίας είμαι πολύ πιο απαισιόδοξος. Όχι τόσο για την κρίση αυτή καθ’ αυτή, που αν τη χειριστούμε σωστά ίσως αποτελέσει ευκαιρία αλλαγών, αλλά για τις παράπλευρες επιπτώσεις της με τις οποίες ουδείς ασχολείται.

Εξηγούμαι. Μαζί με την αξιοπιστία μας στις αγορές χρήματος, απωλέσαμε και την αξιοπιστία μας σαν ευνοούμενο κράτος και ασφαλές τουριστικός προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Σε μια άκρως ανταγωνιστική και ρευστή παγκόσμια τουριστική αγορά, ο πολιτισμός, ο ήλιος και η Θάλασσα από μόνες του δεν αρκούν.

Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ελεύθερη μετακίνηση, τα ανοιχτά μουσεία, τα ανοιχτά λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ευνομούμενη πολιτεία είναι ζητούμενα και βασικά συστατικά σε μια χώρα που θέλει να καρπωθεί το όποιο μερίδιο από την παγκόσμια τουριστική αγορά. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες είμαστε όλοι μάρτυρες τραγελαφικών γεγονότων, τα οποία κάνουν το γύρο του κόσμου, δίνοντας το μήνυμα πως τίποτα από όλα αυτά που προανέφερα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Η χρονιά άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Για άλλη μια φορά οι αγρότες ήταν συνεπείς στο καθιερωμένο τους ραντεβού στις εθνικές, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο. Μόνο που αυτή τη προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, κλείνοντας και τους μεθοριακούς σταθμούς εισόδου της χώρας, αλλά και τους σιδηρόδρομους.

Αμέσως μετά ανέλαβαν δράση οι συνδικαλιστές των λιμανιών, των αερολιμένων, του ΟΣΕ, των μουσείων, με συνεχείς απεργίες. Απεργίες που το μόνο πράγμα που κατάφεραν τελικά ήταν να οδηγήσουν αποκλειστικά στη υπονόμευση και απαξίωση του ήδη ταλαιπωρημένου ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Δε χρειάζεται να τα πω. Ολόκληρος ο πλανήτης τα είδε στις τηλεοράσεις και τα διάβασε στις εφημερίδες. Τραμπούκοι κλείνουν εισόδους ξενοδοχείων, κρουαζιερόπλοιων, αρχαιολογικών χώρων, συνεχείς διαδηλώσεις βίας, κλειστοί δρόμοι και ανύπαρκτες δημόσιες συγκοινωνίες.

Σα να μη έφταναν όλα αυτά, πριν από ένα μήνα ανέλαβε και η μητέρα φύση να μας στείλει αδιάβαστους με την ηφαιστειακή τέφρα να οδηγεί σε αναγκαστικές ακυρώσεις με άμεσο αποτέλεσμα για δύο βδομάδες να υπολειτουργούμε.

Η χαριστική βολή ήρθε με τον τραγικό χαμό των 3 εργαζομένων της Marfin και τον γύρο του κόσμου που έκανε η κοινωνική αναταραχή στην Αθήνα.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τις τελευταίες μέρες απλώς καταγράφουμε τις απώλειες σε κρατήσεις που δεν ήρθαν, αλλά και τις αμέτρητες ακυρώσεις που ήρθαν.

Σε όλες τις ακυρώσεις η ίδια επισήμανση για το λόγο ακύρωσης. Η κοινωνική αναταραχή, οι συνεχείς απεργίες, η ανασφάλεια. Και για του λόγου το αληθές σας παραθέτω ένα μήνυμα που έλαβα σήμερα στο email από τα πολλά που λαμβάνουμε καθημερινά, ενδεικτικό του όλου κλίματος. Από το “live your myth in Greece” μας λέει ο άνθρωπος, περάσατε στο “live your Odyssey in Greece”.

Τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας, ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, η Εγνατία Οδός, παραμένει κλειστή σε αρκετά σημεία για δεύτερη μέρα από μια ομάδα 100 δημοτικών υπάλληλων που διαμαρτύρονται για το σχέδιο Καλλικράτης, χωρίς κανένας να επεμβαίνει και να νοιάζεται και δυστυχώς με τους φόβους για αναρχία στη χώρα μας να επιβεβαιώνονται πανηγυρικά.

Τελικά κανείς δε νοιάζεται για το πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, θα σωθούν θέσεις εργασίας, πως θα γίνουν νέες επενδύσεις, πως θα αποδοθούν οι αυξημένοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι; Ποια είναι η προστασία του κράτους «νταβατζή» που συμμετέχει μόνο στα κέρδη με 50%, αλλά απ’ όλα τ’ άλλα απέχει 100%;

Δυστυχώς, πάμε ολοταχώς να χάσουμε τη χρονιά με δική μας –ελληνική- αποκλειστικά υπαιτιότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει τάχιστα και ο κόσμος εύκολα να ξεχάσει κάποια άσχημα γεγονότα και να επιλέξει τελικά να επισκεφτεί τη χώρα μας. Αρκεί να πάψουμε να τροφοδοτούμε συνεχώς την επικαιρότητα με τέτοιου είδους γεγονότα και εμπόδια. Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και γενικότερα την ελληνική κοινωνία για μία καλοκαιρινή εκεχειρία στο μέτωπο των συγκρούσεων με στόχο τη διάσωση του τουρισμού. Ας το σκεφτούμε μπας και τελειώσει προσωρινά έστω η οδύσσεια του ελληνικού τουρισμού και βγάλουμε με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες τη φετινή σεζόν.

*Ο Γιώργος Κουρέλης είναι ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού και ιδρυτικό μέλος της G700. Είναι ιδρυτής του Visit Meteora, ένα καινοτόμου επιχειρηματικού εγχειρήματος στο χώρο του τοπικού τουρισμού της περιοχής των Τρικάλων.

52 comments:

  1. Δηλαδη εμεις που δεν ασχολουμαστε με τον τουρισμο να μην διαμαρτυρομαστε για ταα απαραδεκτα νεα μετρα?
    παιδια σας διαβαζω απο την αρχη αλλα απο οταν βγηκε το πασοκ ουτε ο Πεταλωτης δεν κανει τετοια προπαγανδα..για παρτε το λιγο αλλιως..λιγη αντιμενικοτητα βρε αδελφε!

    προσωπικα με νοιαζει το οτι μου εκοψαν 13-14ο,το ΦΠΑ και ολα τα αλλα και δεν δινω δεκαρα για τον τουρισμο.

    ReplyDelete
  2. και εννοειται πως πλεον δεν εκπροσωπειτε καμια γενια των 700 ευρω!
    τους πασοκους υπουργους εκπροσωπειτε!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. "προσωπικα με νοιαζει το οτι μου εκοψαν 13-14ο,το ΦΠΑ και ολα τα αλλα και δεν δινω δεκαρα για τον τουρισμο."

    Kataferes na apotyposeis ti nootropia enos oloklirou laou se mia mono frasi.

    ReplyDelete
  5. Ανέκδοτο (σχετικό):

    Ένας τύπος πάει στον μπαρμπέρη. Τον ξυρίζει ο βοηθός του. Ξαφνικά τον κόβει στο πηγούνι. Γυρίζει το αφεντικό να βαρέσει τον απρόσεκτο βοηθό, σκύβει και τρώει την κατραπακιά ο πελάτης. Μετά από λίγο ο βοηθός τον ξανακόβει. Ξανά το ίδιο, το αφεντικό τσαντίζεται, πάει να χτυπήσει τον βοηθό, τρώει πάλι το μπάτσο ο πελάτης. Την τρίτη φορά ο βοηθός του κόβει ολόκληρο το αυτί. Σκύβει αμέσως ο πελάτης και λέει "...κρύψτο να μην το δει το αφεντικό σου..."

    Κάτι τέτοιο μου θυμίζει το συγκεκριμένο άρθρο. Ξεχάστε τα όλα, πείτε σε όλα ναι, γιατί ένας συγκεκριμένος κλάδος, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θέλει να δουλέψει χωρίς πρόβλημα.


    Και όχι μόνο αυτό. Από τις 6 συνολικά "αιτίες" που αναφέρει ως πλήγματα για τον τουρισμό, επισημαίνονται 4 κινητοποιήσεις εργαζομένων (κατά βάση του δημοσίου), 3+1 θάνατοι εργαζομένων σε εργατικό ατύχημα και ένα ηφαίστειο. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να καταλάβει οποιοσδήποτε ότι μάλλον έχουμε επενδύσει σε εντελώς λάθος πράγματα ως κράτος, ειδικά όταν αυτό γίνεται με μιντιακούς όρους: κρύψε το κομμένο αυτί μην το δει το αφεντικό, όπως λέει και το παραπάνω ανέκδοτο.

    Όποιος νομίζει ότι μπορεί αιωνίως να ρίχνει όλα τα κακά της χώρας μονίμως σε συγκεκριμένες ομάδες, κοινωνικές, πολιτικές ή εργασιακές, δεν διαφέρει σε τίποτα από το κακομαθημένο παιδάκι που μονίμως κλαίει γιατί όλο κάτι του φταίει.

    Προς G700: Ακόμα περιμένω να δω κάποιο σχόλιο για την "τιμωρία" της Ελλάδας μέσω ΔΝΤ, για το ταμείο-μαμούθ της ΕΚΤ που θα καλύψει όλες τις άλλες "επικίνδυνες χώρες (=> η εναλλακτική λύση που κανείς δεν έβλεπε), για τις δηλώσεις υπουργών που ομολογούν ότι τα μέτρα είναι άδικα αλλά τα ψήφισαν, για το "πραξικόπημα" του Παπακωνσταντίνου με τη δυνατότητα υπογραφής "εν λευκώ" και τι θα γίνει αν το κοινοβούλιο δεν συμφωνήσει, για το ότι κανένας υπουργός δεν έχει πει ότι παραιτείται γιατί έχουν ήδη βγει ως κόμμα εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων (βλ. Κατσέλη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος), και πολλά πολλά ακόμα.

    Αν έχετε σκοπό να παπαγαλίζετε αυτά που λέει ο Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ) και ο Μίχαλος (ΕΒΕΑ) να το ξέρουμε, να μην γεμίζουμε το blog με αυτονόητα σχόλια.

    ReplyDelete
  6. προσωπικα με νοιαζει το οτι μου εκοψαν 13-14ο

    Κόψανε στον ιδιωτικό τομέα τον 13-14ο μισθό ρε κοπέλια, η μέσα στην τρέλα και την αναμπουμπούλα του τρελλάς θεωρείτε οτι... οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ανήκουν στην γενιά των 700?

    Τρικυμία εν κρανίω όσο δεν πάει.

    ReplyDelete
  7. Προς Jaga,

    τιμωρία Ελλάδας από ΔΝΤ αναπόφευκτη. Εδώ και τρία χρόνια μιλάμε για τη γενιά του πολυτεχνείου που υπερχρέωσε τη χώρα με τον κωστάκη να γράφει την τελευταία πράξη του δράματος. Επίσης εδώ και τρία χρόνια λέμε ότι το μίγμα της ΟΝΕ είναι ανισσόροπο και ότι χωρίς παρουσία ισχυρού σταθεροποιητικού κοινοτικού προϋπολογισμού αυτό όπου έπαθε η Ελλάδα ήταν επίσης αναπόφευκτο.

    Για το ταμείο μαμούθ τα έχουμε πει επίσης. Επιτέλους η Ευρώπη διέβη το ρουβίκωνα και έκανε αυτό που έπρεπε να είχε τολμήσει από 12 μήνες πριν. Το βήμα προς έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μερικοί βέβαια ισχυρίζονται ότι με το ταμείο μαμούθ που ήρθε εκ των υστέρων κι αφού μπήκαμε στο ΔΝΤ ίσως είχαμε αποφύγει τα σκληρά μέτρα. Μύθος. Ακόμα και χώρες με μικρότερο χρέος κάνουν δημοσιονομική προσαρμογή. Τα μέτρα μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνουν πιο ήπια. Την προτείνουμε. Θα την παπαγάλιζε σίγουρα και ο Keynes.

    Ρήτρα Παπακωνσταντίνου: θεσμικά απαράδεκτη, είναι σε μια λογική του στυλ οι νόμοι είναι για να παραβιάζονται όταν δεν μας εξυπηρετούν.

    Αυτά και προσοχή αγαπητέ φίλε Jaga, το πολύ zeitgeist βλάπτει.

    ReplyDelete
  8. Αγαπητέ Γιώργο και που είσαι ακόμα... Πως σου φαίνεται που η υφυπουργός Τουρισμού παραιτείται στην αρχή της τουριστικές σεζόν, λόγω σκανδάλου φοροδιαφυγής του άντρα της γνωστού τραγουδιστή, με τον οποίο όμως είχαν κοινή φορολογική δήλωση και που η εφορία έκανε τα στραβά μάτια τόσα χρόνια; Φαντάσου αύριο τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα...Τραγωδία.
    O φίλος σου ο μεταμεσονύκτιος Admin.

    ReplyDelete
  9. G700, να εύχεστε να ΜΗΝ πάει καλά ο τουρισμός. Αυτή η χώρα χρειάζεται αστάθεια και νεκρούς εμφυλίου για να ξυπνήσει...
    Με δυο λόγια ΠΡΕΠΕΙ να πάμε σε χρεωκοπία. Οσο διατηρείται εν ζωή αυτό το τέρας, τόσο θα θάβονται και οι μελλοντικές γενεές.

    Και όλος αυτός ο ντόρος περι εργασιακών, αναπαράγεται απο τα γραφεία του δημοσίου κάθε μέρα, μονο και μονο για να μην χάσουν οι βολεμένοι ενα ποσοστό απο τα επιδόματα προπέλας και φακέλου.

    Για το πρόβλημα που έχει χρόνια τώρα για να ζήσει ο τεχνικός της βιβοντι που παίρνει 750 ευρώ, ο λογιστής οικονομολόγος που παίρνει 850 ευρώ, ή ο ντελιβερας που δουλευει για 3 ευρώ την ώρα κλπ δεν μιλάει ΚΑΝΕΝΑΣ!
    Όταν όμως ο μισθός της κυρα-Ασπας (ναι βρε, αυτής που διορισε το 81 ο Ανδρέας) που κααααααααααθεται στο γραφείο της Δ.Υπηρεσίας και ρίχνει πασιέντζες πέσει από τα 1800 στα 1750, τότε βγαίνουν όλοι και φωνάζουν και μιλάνε για... αιματηρές θυσίες και αναλγησία, αλλυλεγγύη των εργαζομένων (χερι χέρι ΔΥ και ΙΥ) και κοινούς (!) αγώνες.

    Είναι δυνατόν η ανισότητα να γεννήσει αλληλεγγύη?

    Στην τρελλάς ΝΑΙ, διότι ο κάθε alfa33 νεοέλληνας, δεν μπορει να κατανοήσει οτι ιδιωτικός τομέας και δημόσιος ΔΕΝ ανήκουν στην ίδια τάξη ούτε και έχουν τους ίδιους "ταξικούς εχθρούς".

    Στο μυαλό του πιστεύει οτι το δημόσιο χρέος είναι προϊόν κλοπής της "πλουτοκρατίας", και οτι ΙΥ και ΔΥ είναι... μεροκαματιάρηδες εργαζόμενοι με κοινά συμφέροντα και αποδοχές (χα!). Έτσι στο τέλος, τολμάει να βγαίνει και ο κάθε Δημόσιος Υπάλληλος να μιλάει για g700 και "κοινούς εργατικούς αγώνες".

    Φυσικά και δεν δίνει δεκάρα για τον τουρισμό όπως γράφει, καθώς είναι μονιμάς ΔΥ και θα πληρωθεί σεισμός 10 ρίχτερ να γίνει. Ούτε και σκέφθηκε ποτε απο ΠΟΥ θα λάβει το χρήμα ο εργοδότης του (το κράτος) για να του χορηγήσει το επίδομα μεταφοράς φακέλου.

    Γι αυτό λέω: Δεν υπάρχει ανάσταση διχως σταύρωση. ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ χρειάζεται ο τουρισμός, ωστε να χρεωκοπήσει αυτό το τρελοκομείο των Βαλκανίων μπας και βάλουν μυαλό.

    Πάντα ήλπιζα να έρθει χρεωκοπία και αναρχία σ’ αυτόν τον κωλότοπο (μόνη λύση όπως φαίνεται), άλλα οι "μεγάλαι δυνάμεις" πάνε να "σώσουν" και καλά τους σημερινούς νεοέλληνες υπάνθρωπους υποθηκεύοντας (παραδοσιακή τακτική στο Ελλαδιστάν) το μέλλον των παιδιών τους. Για ακόμα μια φορά.

    Συγνώμη για το ύφος, αλλα σε αυτή την χώρα η ψυχραιμία έχει βγεί απο τα ρούχα της και η ίδια.

    ReplyDelete
  10. Χωρίς το "πακέτο στήριξης": Οι φορολογούμενοι, οι ομολογιούχοι και οι τράπεζες μοιράζονται τις ζημιές.

    Με το "πακέτο στήριξης": Οι ομολογιούχοι πληρώνονται στο ακέραιο, οι τράπεζες πληρώνονται στο ακέραιο και ολόκληρη τη ζημιά την πληρώνει ο φορολογούμενος.

    ------------------------------


    "προσωπικα με νοιαζει το οτι μου εκοψαν 13-14ο,το ΦΠΑ και ολα τα αλλα και δεν δινω δεκαρα για τον τουρισμο."

    Χωρίς έσοδα από τον τουρισμό και από άλλες πραγματικά πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όλοι οι 14 μισθοί σου δεν θα φτάνουν ούτε για φτηνές καπότες. Επειδή οι Γερμανοί ΔΕΝ καταστρέφουν τις βιομηχανίες τους, οι 12 μισθοί τους είναι το διπλάσιο ποσό από τους δικούς σου 14 ή 15.

    Κι ο Χίτλερ το έλεγε οπως κι εσύ: "εμένα μ' ενδιαφέρει το 3ο ράιχ και στ' αρχίδια μου οι υπόλοιποι."

    "Δηλαδη εμεις που δεν ασχολουμαστε με τον τουρισμο να μην διαμαρτυρομαστε για τα απαραδεκτα νεα μετρα?"

    Να διαμαρτυρηθείς σ' αυτούς που επιβάλουν τα μέτρα, όχι σ' αυτούς που δεν έχουν ευθύνη.

    ------------------------------

    "Γι αυτό λέω: Δεν υπάρχει ανάσταση διχως σταύρωση."

    Σωστός. Η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Περίμενε 5-6 μήνες ακόμα...

    Γιατί τα έσοδα που προσδοκούν για να κλείσουν τους υπολογισμούς τους είναι υπερβολικά αισιόδοξα. Ούτε τα μισά δεν θα έχουν.

    Οι εξελίξεις από δω και πέρα, μήνα με το μήνα θα είναι τέτοιες που θα σας φαίνονται απίστευτες. Σε ΕΕ και Η.Π.Α.

    ReplyDelete
  11. "Εδώ και τρία χρόνια μιλάμε για τη γενιά του πολυτεχνείου που υπερχρέωσε τη χώρα με τον κωστάκη να γράφει την τελευταία πράξη του δράματος. "

    Εκείνο που ΔΕΝ ξέρατε, είναι ότι οι χίπηδες στις ΗΠΑ ήταν παιδιά της μεσοαστικής τάξης που θέλανε να διασκεδάσουνε μακριά από το σπίτι (γι' αυτό έβρισκαν από τον ουρανό λεφτά για φαγητό, βενζίνη και ναρκωτικά - τα έστελνε ο μπαμπάς - έτσι γίνανε θρυλικά τα γραφεία της Western Union στις ΗΠΑ).

    Στην Ευρώπη τους χίπης τους πήρανε στα σοβαρά. Εδώ τους είχαν μόνο για γαμήσι, επειδή οι γκόμενες ήταν εύκολες.

    Κι έτσι φτιάξανε μια ολόκληρη γενιά καλλιεργημένη με σκουπίδια. Αντί για Πλάτωνα, Μπουκόφσκι.

    Περιμένετε όπως λίγο - το μεγάλο κανόνι δεν έχει σκάσει ακόμα. Αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι πρόλογος. Ούτε καν η κουρτίνα δεν έχει σηκωθεί ακόμα.

    Η κουρτίνα ετοιμάζεται κατά αρχές 2011 - όταν τελειώνει το πακέτο στις ΗΠΑ και χτυπάει το δεύτερο μεγάλο κύμα των Alt-E δανείων και ταυτόχρονα στην Ευρώπη εξαντλείται ο χρόνος που εξασφάλισε το "πακέτο".

    ReplyDelete
  12. Γκερέκου πες αλεύρι, η εφορία σε γυρεύει...

    Ο ΓΑΠ φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές του. Δεν μπορεί σε έναν από τους δύο κύριους πυλώνες της οικονομίας να βάζεις υπουργό την Γκερέκου, ήμαρτον.

    ReplyDelete
  13. "Αυτή η χώρα χρειάζεται αστάθεια και νεκρούς εμφυλίου για να ξυπνήσει.."

    Ούτε κι ο εμφύλιος τους ξύπνησε. Μη νομίζεις, ακόμα κι η Γερμανία το είχε ρίξει κάποτε στη ντόλτσε βίτα. Μέχρι που τους χτύπησε ο υπερπληθωρισμός. Από τότε το φυσάνε και δεν κρυώνει και έχουν πειθαρχήσει.

    Η Ελλάδα θα πιάσει πάτο όχι από hyperinflation, αλλά το αντίθετο: hyper-deflation (credit destruction).

    Σ' αυτό θα συμβάλει και η μετανάστευση πολλών ταλαντούχων και σκληρά εργαζομένων νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Γιατί να κάτσουν στην Ελλάδα; Δεν έχει απολύτως τίποτα να προσφέρει εκτός από άγχος και φασαρίες.

    Αυτοί που θα μείνουν θα παίρνουν 15 μισθούς, 550 ευρώ ο καθένας.

    Αλλά είναι τόσο έξυπνοι, που δεν κοιτάνε το "550", αλλά το "15".

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν απλά η πρώτη δόση. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά σιγά, το ένα μετά το άλλο και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν διαδηλώσεις.

    Όσον αφορά στη "γενιά του Πολυτεχνείου", σιγά τ' αβγά κι αυτό το Πολυτεχνείο. Μας τα χουν πρήξει μ' αυτές τις μαλακίες περί επαναστάσεων.

    Από περιέργεια πάντως θα ήθελα να μου πει κάποιος τα ονόματα των νεκρών του πολυτεχνείου.

    ReplyDelete
  14. @JAGA

    φίλε νομίζω γίνεσαι πολύ αυστηρός, και τι να έλεγε ο άνθρωπος;

    Να μιλούσε για τον αποπληθωρισμό που πλήττει τον κλάδο του, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη οικονομία έχουμε πληθωρισμό 5%;

    Μίλησε για την φορολογία που έχει φτάσει σχεδόν το 50% του τζίρου. Bάλε και τις αποσβέσεις επενδύσεων, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία να δεις τι μένει.

    ReplyDelete
  15. Γιωργο, το άρθρο σου είναι πολύ καλό.Το συνυπογράφουν όλοι οι Ελληνες που μοχθούν για να πληρώνονται κάποιοι εδώ μέσα ώστε να μπορούν να γράφουν ότι η δολοφονία των "3+1" ήταν εργατικό ατύχημα.Και οι Ελληνες που μοχθούν είναι πολλοί.Απλώς δεν έδειξαν ακόμη τα δόντια τους στα κηφηναριά που ασκούν το επάγγελμα του "διαμαρτυρόμενου" πληρωνόμενοι απο κάποια ΔΕΚΟ ή βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία κάποιου "κοινωνικού σχηματισμού" τροφοδοτούμενου απο κρατικά κονδύλια.

    ReplyDelete
  16. γιώργο σαν βγεισ στον πηγαιμό για την ιθάκη να εύχεσαι να είναι σύντομος ο δρόμος. alfa33 κι εγώ δημόσιος υπάλληλος και τα μέτρα μου έχουν μπει κανονικότατα. Αλλά από την άλλη βλέπω κάτι θείτσες στη δουλειά που όλη μέρα ξύνονται και λέω καλά να πάθουμε. Σε μια υπηρεσία 10 ατόμων δουλεύουν οι τρεις και οι άλλοι ασχολούνται με κουτσομπολιά και κομματικά.

    ReplyDelete
  17. Επίσης συνυπογράφω το σχόλιο του γιάννηΚρήτη. Ο ιδιωτικός υπάλληλος είναι ο κατεξοχήν γ700 με όρους μισθού, εργασιακής σταθερότητας και ασφαλιστικών παροχών. Όπως και πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν για να βγάζουν ίσα ίσα ένα μισθό. Απλά επισημαίνω ότι και στο δημόσιο υπάρχουν πληβείοι και προνομιούχοι. Και οι πληβείοι είναι συνήθως οι νεοεισερχόμενοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και σε δυο τρεις άλλες υπηρεσίες, ενώ οι προνομιούχοι είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και ορισμένα όχι όλα τα υπουργεία.

    ReplyDelete
  18. alfa33

    Επάγγελμα Διαμαρτυρόμενος.Δεν είναι και άσχημο.Είναι στις πανελλαδικές; Πώς το απέκτησες; Νομίζω ότι είναι το μόνο που αυτές τις μέρες ανθεί.Τυχεράκια.

    ReplyDelete
  19. Φοβάμαι ότι τα ζητήματα του τουρισμού αντιμετωπίζονται εντελώς επιφανειακά κι επιπόλαια. Ο ελληνικός μύθος του τουριστικού παράδεισου χάνεται κάπου στο βόθρο του εφήμερου επιχειρηματικού κέρδους, της έλλειψης οράματος και στόχευσης και της πολιτικής μισαλλοδοξίας και ανεγκαφαλιάς.

    Παλαιότερα στο πλαίσιο της μελέτης μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είχα καταθέσεις μερικές προτάσεις ειδικά για τον τομέα του αγροτικού κόσμου

    ReplyDelete
  20. Είναι νέα,είναι γυναίκα,είναι όμορφη,είναι πετυχημένη στο επάγγελμά της,είναι πετυχημένη υπουργός.Εχει τα πάντα για να τη μισεί ο κάθε διαμαρτυρόμενος.Τα τυχερά του επαγγέλματος.

    ReplyDelete
  21. Σε άλλη χώρα θα είχε διωχθεί ποινικά και η ωραία και το τέρας. Εδώ υπάρχει ασυλία για την ωραία και ένα δαιδαλώδες φορολογικό δίκαιο για το τέρας. Έτσι θα τη βγάλουν καθαρή. Πάντως είναι απίστευτη η ελαφρότητα και η ακρισία της. Χαρακτηρίζει τη γενιά των 80ς. Lifestyle νοοτροπία στο φουλ, αίσθηση του ακαταδίωκτου και του ακταλόγιστου σε όλα.

    ReplyDelete
  22. Εργατική,αφοσιωμένη ,λαμπερή και επιτυχημένη ως υπουργός.Θύμα μιας εξελισσόμενης κανιβαλικής συμπεριφοράς όλων μας που πρεπει να τη προσέξουμε.

    Καλώς "παραιτήθηκε" απο το ΓΑΠ.Σωστότατο.Αλλά η προσωπική της ευθύνη σταματά στο ότι επέλεξε να παντρευτεί έναν που χρωστάει φόρους απο την εποχή που εκείνη δεν είχε ακόμη γεννηθεί.Και, φυσικά ως δημόσιο πρόσωπο, αυτές οι επιλογές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες.

    ReplyDelete
  23. Κάθε ελληνική τραγωδία ακολουθείται από την κάθαρση, κι οι Έλληνες απαιτούν αυτό ακριβώς.

    Είναι όμως σωστό όλο το μένος να εστιάζεται στους πολιτικούς ή είναι η εύκολη λύση?

    Καλώς παραιτήθηκε η κα Γκερέκου, κι αυτή η πράξη της τη δικαιώνει στα μάτια των πολιτών.

    Εμείς οι υπόλοιποι άραγε, παραιτηθήκαμε από τις κακές μας συνήθειες? Καιρός είναι όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

    ReplyDelete
  24. Γιώργο καλό το άρθρο σου, να γράφεις πιο συχνά.

    ReplyDelete
  25. @G700:

    Σεβαστή η απάντηση, αλλά μετά από αυτά τα τελευταία σχόλια δεν καταλαβαίνω που πήγε η "διαγενεακή δικαιοσύνη". Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την υπογραφή της παρούσας, υποθήκευσαν το μέλλον της σημερινής γενιάς των 20+ για τα επόμενα 20-30 χρόνια (τουλάχιστον). Και επιπλέον, ομολόγησαν ότι είναι είτε ψεύτες ("λεφτά υπάρχουν") είτε ανίκανοι ("ε και τι να κάναμε τώρα;"). Δεν έχουν καμία δικαιολογία.

    Η κηδεμονία της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν έχει άμεση εξάρτηση με τα μέτρα, ειδικά μετά την ομολογία όλων πλέον ότι έγινε χοντρό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας με τα ομόλογα και τα CDS. Και τιμωρηθήκαμε, ηθελημένα από την ΕΕ, για την κοροϊδία που τους κάναμε τόσα χρόνια. Αν είχαμε πολιτικούς με ούμπαλα θα είχαν χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι πολύ νωρίς και θα είχαν -απαιτήσει- προστασία και αλληλεγγύη από αυτούς που μας πουλάνε φρεγάτες, αεροπλάνα και υποβρύχια.

    Σχετικά με τα ίδια τα μέτρα, το αν είναι αναγκαία -αυτά- τα μέτρα, αυτό σηκώνει αρκετή κουβέντα. Αλλά σχεδόν όλοι παραδέχονται πλέον ότι είναι άδικα. Ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι G700 πιστεύουν το αντίθετο. Όταν κόβεις το 20-30% των εσόδων από το 90% της κοινωνικής βάσης, ενώ δεν έχεις κάνει τίποτα για να αναπληρώσεις αυτή την απώλεια με αύξηση/ανάπτυξη εξαγώγιμης παραγωγής, είναι βέβαιο ότι σε ένα χρόνο θα βρίσκεσαι σε ακόμα βαθύτερη ύφεση. Δεν θέλει πτυχίο για να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε.

    Και επιπλέον, δεν έχω ακούσει τίποτα περί φορολόγησης των επιχειρήσεων (όχι των πελατών, μέσω ΦΠΑ), ώστε το κράτος να σχεδιάσει και να κατευθύνει την όποια αναπτυξιακή οικονομική στρατηγική, αντί για την άναρχη κατάσταση αρπαχτής και φοροδιαφυγής που επικρατεί σήμερα, με συν-ευθύνη ανθρώπων όπως ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ και ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ. Το κόστος στα καύσιμα έχει αυξηθεί 100% σε 2 χρόνια και σε όλους φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό.

    (το comment για Zeitgeist εντελώς άστοχο και ρηχό, δεν είμαστε όλοι εδώ μέσα 20άχρονοι νεο-επαναστάτες της TV).

    @vaggelas:

    "...Μίλησε για την φορολογία που έχει φτάσει σχεδόν το 50% του τζίρου. Bάλε και τις αποσβέσεις επενδύσεων, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία να δεις τι μένει..."

    Δεν κατάλαβα, γιατί οι υπόλοιποι επαγγελματίες πόσο πληρώνουμε;;;

    Το ΦΠΑ είναι 21% και θα πάει στο 23%, η φορολογία σε μέσο επίπεδο εσόδων (όχι πολύ υψηλά) είναι τουλάχιστον 30%, οπότε το 50% το ξεπερνά σχεδόν οποιοσδήποτε κόβει σήμερα ΑΠΥ ή τιμολόγιο πώλησης.

    Να "βάλουμε πλάτη" και στα τουριστικά γραφεία; Δηλαδή να βγάλουμε το σκασμό, να πάμε με το ζόρι διακοπές, παίρνοντας "διακοποδάνεια", για να ενισχύσουμε τον τουριστικό κλάδο; Ε όχι και έτσι!..

    Ας φέρουν την Άντζελα πίσω υπουργείο, να τους σχεδιάσει τουριστική πολιτική - άλλωστε ήταν πολύ πετυχημένη μέχρι τώρα (τρομάρα τους).

    @Lefteris:

    Χωρίς το "πακέτο στήριξης": Οι φορολογούμενοι, οι ομολογιούχοι και οι τράπεζες μοιράζονται τις ζημιές.
    Με το "πακέτο στήριξης": Οι ομολογιούχοι πληρώνονται στο ακέραιο, οι τράπεζες πληρώνονται στο ακέραιο και ολόκληρη τη ζημιά την πληρώνει ο φορολογούμενος.


    Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα. Ακριβώς αυτό.

    ReplyDelete
  26. "Αν είχαμε πολιτικούς με ούμπαλα θα είχαν χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι πολύ νωρίς και θα είχαν -απαιτήσει- προστασία και αλληλεγγύη από αυτούς που μας πουλάνε φρεγάτες, αεροπλάνα και υποβρύχια."

    Τους είχαμε τόσα χρόνια και δες που φτάσαμε.

    ReplyDelete
  27. "Δεν θέλει πτυχίο για να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε".

    Ακριβώς.Κοινή λογική θέλει για να καταλάβεις ότι "λεφτά υπάρχουν".Ακόμα και ο Τσίπρας και η Αλέκα το λένε αυτό.

    ReplyDelete
  28. Ο Τουρισμός,ο πολιτισμός και η Ναυτιλία είναι η εξαγωγική μας βιομηχανία.Φέρνουν συνάλλαγμα,φέρνουν θέσεις εργασίας,φέρνουν ανάπτυξη.Το Κατάκολο φέτος που δεν πλήγηκε απο το "ΠΑΜΕ" αύξησε τη κίνηση κατά 10%.Εγινε το δεύτερο λιμάνι σε επισκεψιμότητα κρουαζερόπλοιων στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Παιδιά μη μασάτε.Η Ελλάδα,πλήν Λακεδαιμονίων (και εις πείσμα των Λακεδαιμονίων),προχωράει.
    Oργανώστε τη ζωή σας με βάση αυτή τη πραγματικότητα και όχι τη συλλογική κατάθλιψη που καλλιεργούν οι αραχτοί παντός καιρού.

    ReplyDelete
  29. @Jaga

    εδώ δεν μιλάμε απλά για έναν οποιοδήποτε κλάδο.. ο τουρισμός σήμερα είναι η ραχοκοκαλία της οικονομίας και η βαριά βιομηχανία της χώρας που απασχολει άμμεσα 1 στους 5 Έλληνες!!! μΑς αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους αλλα περισσότερο επηρεάζει το ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγων.
    οι συνεπειες για την ανεργια, το εμπόριο, τα ελευθερα επαγγέλματα γενικότερα είναι σε άμμεση συναρτηση.
    Οι τουρίστες και ψώνια θα κάνουν, και θα αρωστήσουν και θα χρειαστούν γιατρό, και βενζίνη θα βαλουν στο αυτοκίνητό τους, με λιγα λόγια δεν μπορείς να περιορήσεις το όφελος του τουρισμού μόνο στους εμμέσως εμπλεκόμενους κλάδους..
    επίσης έχει κανείς αναλογιστεί ποσο επηρεάζει ο τουρισμός τον κατασκευαστικό τομέα, τις μεταφορές, τα τρόφιμα και ποτά?
    για σκεφτήτε το λιγο καλύτερα πλείτεται απλά ένας κλάδος ή ολόκληρη η οικονομία της χώρας?

    ReplyDelete
  30. Με τη περιφερειοποίηση της Ανάπτυξης που προβλέπει ο "Καλλικράτης" η Πελοπόννησος θα μπεί στο χάρτη των πιό αναπτυγμένων,με ποιοτικό τουρισμό,τουριστικών περιοχών της Μεσογείου.Αυτή η περιφέρεια έχει τεράστια αναπτυξιακά αποθέματα.Πολιτιστικά μνημεία,απέραντες παρθένες παραλίες(ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας),βουνα καταπράσινα,ιαματικές πηγές,Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με αθλητικές εγκαταστάσεις,τοπικά προιόντα,μαρίνες,λιμάνια για τεράστια κρουαζερόπλοια.Αεροδρόμια.Ιόνιος οδός.Σιδηρόδρομος.Γειτνίαση με τα Εφτάνησα.Γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία για μια εναλλακτική στα Μετέωρα.Η Ελλάδα που έρχεται,η Ελλάδα που είναι ΕΔΩ.

    ReplyDelete
  31. @Jaga

    δεν Ξέρω τι επαγγελματίας είσαι και πόσο φόρο πληρώνετε αλλά και πόσο έχει πλήγει o κλάδος σου απο 'ολα αυτά που αναφέρει στο άρθρο ο Γιώργος αλλά πως θα σου φενόταν αν αυριο και για 2 μήνες δεν σου έδινα το δικαίωμα να μπείς στο γραφείο σου και να δείς πελάτες σαν διαμαρτυρία μου για τα μέτρα?

    για να πληρώνει μπορεί κάποιος το φόρο στο κράτος δεν θα πρέπει και το κράτος να του προσφέρει κάποια ελάχιστα πράγματα όπως ασφάλεια και ελεύθερη μετακίνηση?
    ο καθένας έχει δικαίωμα να δυαμαρτιρηθει οσο θέλει για τα μέτρα αλλα κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείσει δουλείες και σπίτια. Θα πρέπει ομώφωνα να καταδικαστούν επιτέλους οι τακτίκες που φέρνουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίων τις άλλης γιατί αυτο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και την αναρχία.

    ReplyDelete
  32. Hello,

    We have made a booking at your hotel for a night on the 30th of May. We wanted to visit Greece between 30th of May and 13th of June but we feel very discouraged because of the recent social movements and problems that are going on in your country.

    Several of our friends cancelled their reservation for the holiday in Greece even though their hotels offered them large discounts not to do it. We are very troubled about what happened in Athens and we heard that there were over 20 000 booking cancellations for the June, July and August months. We wanted to visit Athens as well during our stay but we are not so sure anymore.

    Can you please advise me in an honest way about the current travel situation in Greece and notify us if there are any possible strikes in Athens or strikes of the border authorities during our stay in Greece? We wanted to come by car and visit your wonderful country but now we are extremely unsure.

    Can you please advise?

    Regards,

    Radu Popescu

    ReplyDelete
  33. @Πελασγός:

    Δουλεύω σε ανάπτυξη λογισμικού και σε R&D. Με το που έσκασε η κρίση, το πρώτο πράγμα που μειώθηκε ήταν οι επενδύσεις σε ακριβώς αυτά τα πράγματα - R&D έτσι κι αλλιώς δεν κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οπότε τώρα μηδενίστηκε εντελώς.

    Αυτή είναι η "βαριά βιομηχανία" που μπορούμε να έχουμε και να εξάγουμε στους γείτονες. Χωρίς να εξαρτόμαστε από εισαγωγή πρώτων υλών ή τουριστών, χωρίς να μας ενδιαφέρει τι δείχνουν τα διεθνή μέσα κάθε φορά που γίνεται διαδήλωση. Δυστυχώς για τους κυβερνώντες μας, η ελπίδα του τόπου φαίνεται να είναι η κάθε Γκερέκου και ο κάθε Γερουλάνος, δηλαδή πόσο φωτογένεια έχει το αρμόδιο υπουργείο.

    Παρόλα αυτά, προτιμώ να δω μισό εκατ. κόσμο έξω από τη Βουλή, να φωνάζει γιατί του κόβουν τη σύνταξη και την περίθαλψη, γιατί σε μερικές δεκαετίες εγώ μάλλον θα είμαι σε χειρότερη κατάσταση από αυτούς που ήδη φωνάζουν.

    Αν το πρόβλημα της Ελλάδας είναι "μιντιακό", τότε ας προσλάβουν στην κυβέρνηση 2-3 συμβούλους προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, μαζί με τις γνωριμίες τους σε CNN, NBC, ABC, BBC, κτλ, και το λύσαμε το πρόβλημα.

    Όσο για την επιστολή που παραθέτεις, εγώ θα απαντούσα ότι αν θέλουν ήσυχες διακοπές χωρίς τύψεις, ας πάνε αλλού. Στην Αϊτή ή στην Ινδονησία. Εκεί είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ξένους τουρίστες να διασκεδάζουν ενώ ο κόσμος γύρω τους βρίσκεται σε πόλεμο (λόγια υπουργού).

    Και κάτι τελευταίο:

    "ΥΠΟΙΚ: Το 40% του ΑΕΠ φτάνει η φοροδιαφυγή!" (imerisia.gr, 18/5/2010):
    http://tinyurl.com/38xttkf

    Υποθέτω ότι αυτό δεν ενοχλεί ούτε τους τουρίστες ούτε την κυβέρνηση, έτσι;

    ReplyDelete
  34. Επι τέλους MONO ME 14.000 EUROS εγενήθη διάδοχος για να αναλάβει την ηγεσία των διαμαρτυρομένων.

    "Σε μεγάλη πολυτελή σουίτα του μαιευτηρίου Ιασώ, γέννησε τα ξημερώματα της Δευτέρας η σύντροφος του προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα. Το συνολικό κόστος της σουίτας που βρίσκεται στο 8ο όροφο του Ιασώ ήταν...
    14.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή του γυναικολόγου που έκανε την καισαρική, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό ανέβηκε πολύ περισσότερο.
    Η συγκεκριμένη σουίτα, η 805 και 806 είναι περίπου 45 τετραγωνικά και πρόκειται για δύο δωμάτια που ενώνονται με συρόμενη πόρτα. Το ένα είναι το δωμάτιο της μητέρας και το άλλο σαλόνι για να δέχεται επισκέψεις.
    Να θυμίσουμε ότι η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα αν και ήταν προγραμματισμένο να μπει στο μαιευτήριο στα μέσα της εβδομάδας, άλλαξαν τα σχέδια καθώς οι πόνοι της γέννας την έπιασαν το μεσημέρι της Κυριακής. Τελικά γέννησε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα με καισαρική τομή ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3,7 κιλών.
    Το ποσό των 14 χιλιάδων ευρώ είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να ξοδέψει κανείς για μια γέννα υπό φυσιολογικές συνθήκες έστω και με καισαρική στην Ελλάδα.
    Ο κ.Τσίπρας προέρχεται από εύπορη οικογένεια ενώ έχει και την βουλευτική του αποζημίωση, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σ΄αυτή τη δαπάνη. Και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του όπως και κάθε Έλληνα να επιλέξει το που θα γεννήσει το παιδί του Βέβαια το ποσό αυτό, φαντάζει απρόσιτο για τον κάθε μέσο εργαζόμενο,που την ψήφο του ζητά ο κ.Τσίπρας"

    fimotro

    ReplyDelete
  35. Εντάξει τόσα χρόνια σπούδασε to paidi το επάγγελμα του διμαρτυρόμενου.Είναι το μόνο που δεν έχει κρίση.Jaga ας πρόσεχες που πήγες και έγινες πληροφορικάριος.

    ReplyDelete
  36. ΠΑΜΕ tours........

    Ποιός ενδιαφέρεται για το αν η Εγνατία παραμένει αποκλεισμένη ?

    Εδώ ήταν η Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας αποκλεισμένη από 200 της ΟΑ και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, πλάκα κάνουμε ?

    ReplyDelete
  37. Lefteris & G700

    Μην ξεχνάμε ότι ο Kahn δήλωσε ότι τα μέτρα τα πρότεινε η κυβέρνηση και δεν τα επέβαλε το ΔΝΤ-

    κι επειδή αντίλογος δεν ακούστηκε καταλαβαίνουμε όλοι ότι έλεγε αλήθεια ο άνθρωπος

    ReplyDelete
  38. http://www.zerohedge.com/article/
    matterhorn-asset-management-
    die-has-been-cast

    Συγκλονιστικό άρθρο.

    Επίσης, παρατηρήστε ότι για πρώτη φορά για έναν αιώνα περίπου ο χρυσός λειτουργεί σαν currency και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του χαρτιού (χαρονομισμάτων).

    ReplyDelete
  39. Μετα το απαυγασμα νεοελλαδικης νοοτροπιας να προσθεσω οτι φταιει κ ο χατζηπετρης, ο οποιος να διευκρινισω ΔΕΝ ειναι ξενοδοχος.
    Για οσους δεν καταλαβαν:


    Thailand travel advice: Tourism warnings issued as Bangkok riots kill at least 21
    By DAILY MAIL REPORTER
    Last updated at 5:11 PM on 13th April 2010

    Britons yesterday joined a mass exodus of tourists from Bangkok after at least 21 people were killed in bloody anti-government demonstrations.
    In the worst violence in Thailand since 1992, soldiers shot dead 16 'red shirt' protesters with many clashes taking part in popular tourist areas.
    Bullet casings, pools of blood and shattered military vehicles littered the streets near Khao San Road, an area in the Thai capital popular with backpackers.

    Exodus: Tourists wait for their departure at the Suvarnabhumi Airport in Bangkok on Sunday
    Four soldiers were among those killed in the battles on Saturday night as protesters seized army personnel carriers.
    Violence spilled over into the tourist areas causing many hotels to keep their guests inside to avoid them getting mixed up in the clashes

    και


    Thailand’s economic prospects for 2010
    Monday, May 17, 2010

    Thailand’s economic prospects continued to get brighter as the first quarter of 2010 came to a close and the data revealed healthy growth in production and improved consumer confidence. In a statement released by the Ministry of Finance, the forecast for economic growth during the current year was revised upwards to 4.5%, or within a range of 4% to 5%, from an earlier 3.5% forecast.....

    blah blah blah

    ...And adding to the improved economic outlook is the fact that income from foreign tourist arrivals shows strength as tourist arrivals hit 1.6 million persons....

    blah blah blah

    ...And as indicated above, tourism continues to do well thus far with arrival figures for 2010 forecasted to be 16 million persons, which is a 13.5% increase over the previous year.

    Ρε τους τυχερους.Δεν εχουν ΠΑΜΕ. Παλι καλα γιατι ο στρατος τους ριχνει στο ψαχνο

    ReplyDelete
  40. Τυχερές όσες χώρες έχουν ΠΑΜΕ.Αναλαμβάνει τη φρούρηση και επιτήρηση των διαδηλωτών.Δεν τολμάει κανείς να ξεφύγει απο τη γραμμή κατα τη διαρκεια διαδηλώσεων.Ολα γίνονται ευπρεπώς.Τα συνθήματα είναι γνωστά.Τα λένε κάθε μέρα για να μη τυχόν και ψελλίσει καποιος κάτι άλλο οπότε και θα φάει της χρονιάς του ως προβοκάτορας.Μιλιταριστική οργάνωση με τα ούλα της.Οπότε τί χρειάζεται ο στρατός;

    ReplyDelete
  41. απ οσα εγραψα το μονο που σου εμεινε ηταν το ΠΑΜΕ. Φτου κακα!

    ReplyDelete
  42. @saistalab
    εκει δεν εχουν ΠΑΜΕ δεν εχουν και δημοκρατια όμως.

    Εδώ δημοκρατία έχουμε, γι' αυτό και ανεχόμαστε φασιστες που αμφισβητούν το Σύνταγμα και προωθούν την κοινωνική αναταραχή και την διάλυση του κοινωνικού ιστού

    ReplyDelete
  43. @ser:
    @normad:

    Καλά τα λέτε για το ΠΑΜΕ, όντως τείνει να γίνει μιλιταριστική οργάνωση, μόνο η σαρδέλα στο μπράτσο τους λείπει για να φαίνεται η ιεραρχία (chain of command).

    Αλλά τους πέτυχα κατά τύχη το περασμένο Σάββατο περνώντας από το Σύνταγμα και όντως έχουν -τέλεια- πειθαρχία και περιφρούρηση. Όταν πλησίασαν στην πλατεία, έφυγαν σφαίρα 2-3 ομάδες και πήγαν να κλείσουν το χώρο ΠΡΙΝ φτάσει εκεί η πορεία τους. Στο τέλος, αποχώρησαν 1 ώρα μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης. Έτσι διασφαλίζεται κάποιος από οποιονδήποτε κάφρο πάει να πετάξει μολότοφ και να κάψει ανθρώπους.

    Και κάτι άλλο. Πιστεύετε ότι έχουμε Δημοκρατία; Αυτό το κατάντημα περιγράφει το Σύνταγμα; Για αυτό πολέμησαν όσοι πολέμησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες; Λυπάμαι που σας χαλάω το όνειρο...

    Αυτό που "απολαμβάνουμε" λέγεται κομματική δικτατορία, σύμφωνα με τη Θεωρία Αποφάσεων και τη Θεωρία Παιγνίων. Είναι η επίφαση, το χαπάκι του λαού, για να μη βγει στο δρόμο και γίνει και εδώ της Ταϊλάνδης.

    Οι γνωστή κλίκα (οι ίδιοι πάντα) εντός της πράσινης ομάδας ήδη έχουν πάρει εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου. Να θυμίσω ότι ενισχύεται το μπόνους του πρώτου κόμματος, ενώ με τον Καλλικράτη μειώνονται σταδιακά οι "περιφέρειες" αλλά χωρίς να μειώνονται (με την ίδια λογική) οι εκλεγόμενοι βουλευτές, ούτε καν στο πανηγύρι της Β' Αθηνών.

    Παραθέτω και πάλι το παρακάτω paper, γιατί μάλλον δεν το πήρατε χαμπάρι όταν το ανέφερα και πάλι πριν κάμποσες ημέρες:

    * Roger B. Myerson, "Effectiveness of Electoral Systems for Reducing Government Corruption: A Game-Theoretic Analysis", Games and Economic Behavior, 5 (1993), pp.118-132

    Όποιος βαριέται ή του πέφτει βαρύ, ας διαβάσει το abstract. Θα καταλάβει τι εννοώ (Σημείωση: όχι, δεν έχει καμία σχέση με Zeitgeist).

    ReplyDelete
  44. Ποιοι ήταν λοιπόν οι σπεκουλαδόροι;

    "From the FT (Financial Times), and yes, you can't make this up. First we find out the biggest speculators in Greek CDS was Greek Post Bank, and now we discover that Greece itself made shorting of its cash bonds almost a requirement via a change in settlement from T+3 to T+10. Unreal."


    Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    http://www.zerohedge.com/article
    /greek-central-bank-accused-encouraging-naked-short-selling
    -its-own-bonds

    ReplyDelete
  45. "Καλά τα λέτε για το ΠΑΜΕ, όντως τείνει να γίνει μιλιταριστική οργάνωση, μόνο η σαρδέλα στο μπράτσο τους λείπει για να φαίνεται η ιεραρχία (chain of command)."

    Ε, καλά, έτσι ξεκίνησαν και τα SS στη Γερμανία, τέλειες γραμμές και πειθαρχία και κομματική αφοσίωση και δεν επέτρεπαν σε ταραχοποιά στοιχεία να διεισδύσουν, αλλά τα Ελληνικού τύπου SS δεν είναι δα και Γερμανοί, είναι απλά δημόσιοι υπάλληλοι και η Ελλάδα δεν είναι χώρα που να οραματίζεται "Ράιχ" και τέτοια. Τίποτα ψιλά εδώ κι εκεί για να χτίσουμε το εξοχικό.

    Καλά κάνουν πάντως και διατηρούν αυτή την πειθαρχία και περιφρούρηση, τουλάχιστον δεν έχουμε περιτές φασαρίες.

    Τους κουκουλοφόρους, ποιος θα τους πιάσει όμως;

    ReplyDelete
  46. Το ΠΑΜΕ σήμερα "κατέλαβε" το υπουργείο εργασίας.Ουσιαστικά ανέλαβε τη φρούρησή του.Οπότε η Αστυνομία μπορεί να κοιμάται ήσυχη.Οσο το ΠΑΜΕ φρουρεί και περιφρουρεί τη κοινωνία δεν πρόκειται να έχουμε εξεγέρσεις τύπου Ταυλάνδης.Θα έχουμε αρκετές ΠΑΜΕπαράτες που αν ενταχθούν σε ένα τουριστικό φολκλόρ θα συμβάλουν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
    το ΠΑΜΕ λειτουργεί,"με τους αγώνες του", ως αποτελεσματικός βραχίονας της επιβολής των μέτρων απο το ΔΝΤ.

    ReplyDelete
  47. Μηπως απο g700 να μετονομαστειτε σε generation ΠΑΜΕ-HATERS? Δεν απασχολει τιποτα αλλο τις πρασινες ζωες σας?


    Little people, little houses
    Happy living little lives
    When they wake up with perfect makeup
    It makes me sick

    ReplyDelete
  48. George and G700

    only optimism and hard work will save you in these difficult times.

    Between the personal and collective life, the gap resembles that of an abyss.

    George, keep on working on your e-tools to promote your business, you will not be disappointed in the mid-run.

    What goes around comes around, only we will have to face the fact we will get a bit poorer first. After all, it was a bubble we lived in and time is to deflate it.

    Saistalab

    I do not see anyone hating PAME in here, except for individual cases of commentators who are exercising a high level of sarcasm. The truth is that PAME and a series of social partners are acting like gatekeepers of the Greek affluent and self-interested segment of society. This should trouble you, if you want to talk about social justice.

    ReplyDelete
  49. Ξεφουρνίσαμε...

    http://twitpic.com/16kvty

    Έλα Αλέκο, τα νέα τ'άκουσες?

    ReplyDelete
  50. 50 χρονων κ συνταξη.... χμμ... αν προσεληφθει 20-25 χρονων τοτε η αριθμητικη μας παει 1980-85.

    - Ποιος ηταν ρε παιδια τοτε?

    - Δε θυμασαι? ο καθηγητης των χαρβαρντ κ μπερκλε'ι' Α.Γ. Παπανδρεου. Ο χαρισματικος ηγετης κ πρωτοπορος στα οικονομικα που συνδυασε την κρατικοδιαιτη ελευθερη αγορα με τη γραφειοκρατια κ τον κομματικο παρεμβατισμο σοβιετικου τυπου! Μιλαμε γ εξαμβλωμα εκπαγλου καλλονης!

    - Νταξει ρε συ... τωρα ομως αλλαξαν

    - Ναι. Απο το ΑΓΠ στο ΓΑΠ!

    ReplyDelete
  51. @ saistalab

    θεία δίκη και ειρωνία της ιστορίας - Ο ΓΑΠ καλείται να ξεπλύνει τις αμαρτίες, τα λάθη και την ιδιοτέλεια των γονιών του, αλλά και όλου του μεταπολιτευτικού συστήματος.

    Μπροστά σε αυτή την "τιμωρία" δεν πιάνουν μία τα λαϊκά και τηλεοπτικά δικαστήρια που έχουν ξεκινήσει για τους πάλαι ποτέ ξυπόλυτους νεόπλουτους των Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

    Δεν τον λυπάμαι καθόλου, αντίθετα απαιτώ να τον δω να αλλάζει τα πάντα και να ακυρώνει και την τελευταία πράξη αδικίας που διετέλεσε κακουργηματικά η ελληνική συνένοχη κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια.

    ReplyDelete
  52. Το θέμα δεν είναι ότι η κυρία προσελήφθη όπως προσελήφθη saistalab με προνομιούχο ασφαλιστικό καθεστώς. Είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι κάτι τέτοιες κινήσεις του πατερούλη οριοθέτησαν μεταπολιτευτικά τον πήχη των κοινωνικών δικαιωμάτων στα όρια του απόλυτου λαϊκισμού.

    Μ' αυτά και μ' αυτά όμως δικαιώθηκε και στην ελληνική περίπτωση ο Σλοβένος μηδενιστής συγγραφέας, Ζάρκο Πετάν, που έλεγε αναφερόμενος στη μετακομμουνιστική διαλυμένη Γιουργκοσλαβία, ότι όποιος σπεύδει προς το σοσιαλισμό κάνοντας άλματα συνήθως τον προσπερνάει.

    ReplyDelete