Saturday, May 8, 2010

Χορεύοντας με το χρέος: Ευρώπη και πατριωτισμός

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πάγωμα των δαπανών του δημοσίου για την επόμενη τριετία και μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους κατά 10% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε στα σοβαρά να γίνει εκείνη η θεραπαινίδα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αγοράσει η ίδια τα άρρωστα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, ενώ στο μεταξύ τα spread για την αγορά 10ετών ομολόγων Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας μπαίνουν στο δρόμο των ελληνικών και πιάνουν το υψηλότερο σημείο από τη σύσταση της ευρωζώνης. Η Βρετανία φοβάται και δικαιολογημένα την ελληνική ασθένεια και ετοιμάζεται αφού έγιναν οι εκλογές και εκείνη για σκληρά μέτρα.

Την ίδια ώρα, σήμερα το βράδυ, συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για να επικυρώσει το μηχανισμό στήριξης και να συζητήσει τα επόμενα βήματα για το δημοσιονομικό συντονισμό.

Το πρόβλημα είναι βαθύ έχει σαν το διάβολο πολλά ποδάρια και πέρα από δημοσιονομικό είναι πάνω από όλα πολιτικό.

Το συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος στις αναπτυγμένες χώρες απειλεί να πνίξει την ευημερία. Μας θυμίζει όμως ότι το πάρτυ των χρηματαγορών που τροφοδοτούσε την ανάπυξη των δυτικών κοινωνιών τελείωσε. Πρέπει να βρούμε τρόπους βιώσιμους για να αναπτυχθούμε, να βρούμε δηλαδή νέο μοντέλο παραγωγής και νέες προηγμένες υπηρεσίες να προσφέρουμε μέσα στους περιορισμούς που θέτει η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη.

Όλα αυτά είναι επείγοντα και πρέπει να χαράξουμε πολύ γρήγορα ως Ευρώπη γραμμή πλεύσης. Το βλέπουμε άλλωστε στο ακραίο παράδειγμα της χώρας μας που προοιωνίζει και το μέλλον των υπολοίπων. Κόβουμε όσο όσο και απ’ όπου μπορούμε. Αν όμως δεν επινοήσουμε γρήγορα ένα νέο τρόπο να παράγουμε πλούτο, όλες οι περικοπές θα πάνε στο βρόντο.
Το πιο επείγον όμως τόσο για μας όσο και για την ευρωζώνη είναι η σταθεροποίηση. Υπολογίζεται αύξηση του μέσου δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το σημείο πριν την κρίση κατά 20% τουλάχιστον.

Οι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.

Υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης και του ευρώ και μαζί της ευρωπαϊκής ιδέας. Και η εξέλιξη αυτή θα φτωχύνει το ευρωπαϊκό βορρά και θα εξαφανίσει τον ευρωπαϊκό νότο.

Υπάρχει όμως και η ευκαιρία της βαθύτερης ενοποίησης. Ελπίζουμε να μην μείνει μόνο στα μυαλά των διανοούμενων και στα χαρτιά των ηγετών της Ευρώπης.

Ή καλύτερα αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης. Οι συνθήκες το δείχνουν καθαρά. Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά εξαρτώντας τις αυτονόητες αποφάσεις από τον εκλογικό κύκλο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας όσο σπουδαίο και αξιοσέβαστο κρατίδιο και αν είναι για τους Γερμανούς.

Η Ευρώπη χρειάζεται δυνατούς θεσμούς και δυνατή φωνή. Και η ιστορική εμπειρία της ευρωπαϊκής διαδρομής, δείχνει ότι εκεί όπου υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, υπάρχει δυνατή δημοκρατία και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό και ενιαία αγορά ομολόγων. Το έχουν προτείνει τόσο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Φιλελεύθερων.

Η Ευρώπη χρειάζεται όχι μόνο δυνατή φωνή. Πρέπει να εκφράζεται με μία φωνή. Χρειάζεται πολιτική φωνή και ενιαίους θεσμούς διαχείρισης. Είμαστε υπέρ μίας ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Αυτό που σήμερα είναι επείγον για την Ελλάδα, είναι επείγον για την Ευρώπη αύριο. Εμείς χρειαζόμαστε να ορίσουμε ξανά τον πατριωτισμό μας. Είναι λογικό να υπάρχει θυμός και απογοήτευση. Δεν είναι όμως λογικό να φωνάζεις για περικοπές στα επιδόματα όταν η χώρα κινδυνεύει να γυρίσει στη δεκαετία του 60. Δεν είναι πατριωτισμός η υποκρισία τις κρίσιμες ώρες και τα «ναι-μεν-αλλα». Δεν γίνεται και την πίττα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο.

Ή επιλέγεις πτώχευση, έξοδο από το ευρώ, πισωγύρισμα και το «θα-πεσουμε-ορθιοι». Ή επιλέγεις να αγωνιστείς με θυσίες, με αβεβαιότητα αλλά και με πίστη ότι με πολύ δουλειά και πολύ δημιουργικότητα μπορεί να τα πάμε καλύτερα.

Με αυτή την έννοια το «όχι» της ΝΔ, των τριών του ΠΑΣΟΚ, των υπολοίπων του ΠΑΣΟΚ που θα θελαν αλλά δεν το έκαναν και της αριστεράς δεν διαφέρει πολύ από την τύφλωση της Μέρκελ.

Γιατί και η Ευρώπη αυτό που χρειάζεται, είναι να ορίσει ξανά τον πατριωτισμό της ή καλύτερα να τον εφεύρει. Η κρίση μας φέρνει στο σημείο αυτό απροσδόκητα γρήγορα. Πέρα από την κοινή θεσμική παράδοση, πέρα από τον πολιτισμό των δικαιωμάτων, πέρα από την κοινή πορεία 53 χρόνων, την Ευρώπη την ενώνει ο πατριωτισμός της κοινής της μοίρας.

57 comments:

  1. H ΕΚΤ θα τυπώσει 650 δις νέο χρήμα για να αγοράσει μέρος από το χρέος του νότου στα πρότυπα της FED.

    Παλιά οικονομική συνταγή: αν δεν μπορείς να αποπληρώσεις το χρέος αποψίλωσέ το με την αύξηση του πληθωρισμού.

    Πάντως η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ είναι ο μόνος ευρωπαικός θεσμός που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να δούμε...

    ReplyDelete
  2. Φυσικά και ο πληθωρισμός αποτελεί μια έμμεση φορολογία, που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι λαοί της ευρωζώνης.

    Πολιτικά τουλάχιστον είναι περισσότερο διαχειρίσιμη μια τέτοια κατάσταση από την εκταμίευση χρημάτων και τον φαύλο κύκλο αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους.

    ReplyDelete
  3. Οσοι διακατέχονται από χιλιαστικά σύνδρομα για την Ελλάδα και την Ευρώπη διαψεύδονται παταγωδώς μέρα με τη μέρα.
    Ομως μέχρι εδώ.Κάνανε τη ψυχοθεραπεία τους,εξόρκισαν τα φαντάσματά τους,περάσανε ένα ωραίο ψυχοσάββατο "χορεύοντας με τους κερδοσκόπους" αλλά τώρα πίσω στην αιωνιότητα του Αδη.

    ReplyDelete
  4. Χωρίς τον Ελληνα Δία η Ευρώπη δεν μπορούσε να πάει πουθενά.Σαν ωραία που είναι βέβαια έκανε τα τσιλιμάκια της.Θέλησε να αφήσει τη πλάτη του,αλλά βλέποντας τη Νέμεση φουριόζα να θέλει να τον καβαλήσει δέθηκε γερά επάνω του και συνεχίζει το ταξίδι μαζί του. Κάποιοι θα μείνουν για πάντα στη ξεχασμένη Φοινίκη.Ανάμεσά τους και αρκετοί ομότοποι σχολιαστές.Εχει αρκετό χόρτο αυτή η χώρα.Είναι η αγαπημένη τους τροφή άλλωστε.

    ReplyDelete
  5. vaggelas said...

    "H ΕΚΤ θα τυπώσει 650 δις...."

    Μόνο οι Αμερικάνοι έχουν ελικόπτερα που πετάνε δολλάρια;

    Αυτό το λένε νομισματοποίηση του χρέους που λέγαμε το πάλαι ποτέ εδώ μέσα.Οπότε οι δανειστές θα πάρουν much leaves papers!

    Aυτό το γράφω για όσους πίστευαν ότι η "ελεγχόμενη πτώχευση" της Ελλάδας είναι θέμα ημερών και κρύβανε τα εκατόευρα στο Μπάντοβα.

    Το άλλο το είδες Vaggelas; Θα μας δανείζουν για 5 (3+2) χρόνια με επιτόκιο κυμαινόμενο γύρω στο 4%!
    Πρακτικά θα αναλάβει την υπόθεση "Ελληνικό χρέος" η Ευρώπη.
    Ο ΓΑΠ πέτυχε το Ελληνικό χρέος να το κάνει Ευρωπαικό χρέος.Ποιός είναι, ο Δίας είναι; Ελλάς το μεγαλείο σου..

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη,

    Από την άλλη όμως μας τιμωρήσανε πολύ αυστηρά με το να μας οδηγήσουνε στο ΔΝΤ, και αφου κυρώθηκε από την Βουλή η συμφωνία βγήκανε την επόμενη και ανακοινώσανε τη χρηματοδότηση μαμούθ!

    Οι Γερμανοί θέλανε να χύσουμε αίμα και το καταφέρανε.

    ReplyDelete
  7. Το ΔΝΤ όσες χώρες το χρησιμοποίησαν σωστά απογειώθηκαν.
    Εντάξει χάσαμε 3 νέους,δια χειρών "γνωστών-αγνώστων", με στοχοποίηση απο το ΠΑΜΕ και με υπόδειξη από το ΣΥΡΙΖΑ.

    ReplyDelete
  8. Μέχρι τώρα,σύμφωνα με τη Μαρξιστική ανάλυση,αχοληθήκαμε με το οικονομικό μέρος του υποδομήματος.
    Από Δευτέρα μπαίνουμε στη φάση των ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ αλλαγών του εποικοδομήματος.Του πολιτικού συστήματος δηλαδή.
    Εκεί "θα φάει η μυίγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι".To kick off θα γίνει με το συμβούλιο αρχηγών των "Αστικών κομμάτων".Οι άλλοι βρίσκονται στο 1946.Ακόμα μιλανε "γκαλιαγκδά".

    ReplyDelete
  9. To μεγαλύτερο λάθος ήταν η διεύρυνση της Ευρώπης προς την Ανατολική Γερμανία...

    ReplyDelete
  10. Κατάλαβε και η Μέρκελ ότι κινδυνεύει η Ευρώπη....

    Ψηφίζουμε για πρόεδρο της ΕΕ τον Τρισέ...

    ReplyDelete
  11. Μέρκελ, η Σάρα Πείλιν της Ευρώπης

    ReplyDelete
  12. Προχθές το απόγευμα, από ένα "λάθος" στην εισαγωγή δεδομένων στην πώληση χαρτιών της P&G από τη Citigroup, ο Dow Jones έκανε ιστορική πτώση 997 μονάδες σε 20 λεπτά. Και πάνε να μας πείσουν ότι ο στιγμιαίος παγκόσμιος πανικός δημιουργήθηκε γιατί κάποιος χαρτογιακάς πάτησε 'b' (billions) αντί για 'm' (millions) στην εν λόγω συναλλαγή.

    Αυτό είναι το οικονομικό μοντέλο που εμπιστευόμαστε για να βγούμε από την κρίση. Συνεχίζουμε να συζητάμε για ιδρύματα όπως η GS και η LB ή για οίκους rating όπως η S&P ως βασικούς "παίκτες", όταν είναι πια ολοφάνερο ότι πρόκειται για κοινή Μαφία;

    Η Wall Street πάντα έκανε αυτή τη δουλειά. Απλά τώρα, λόγω έλλειψης ηγετών με κάκαλα στην ΕΕ, άρχισαν να χτυπούν και την Ευρώπη (αντί για χώρες του τρίτου κόσμου). Ρίχνουν στην αγορά τοξικά χαρτιά και, όταν έρθει η ώρα, τα φορτώνουν σε κάποια χώρα-Ιφιγένεια για να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Και τα δυτικά κράτη, αντί να τους κλείσουν φυλακή, τυπώνουν νέο χρήμα για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής αξίας των χαρτιών αυτών, μεταφέροντας ουσιαστικά τη "φούσκα" στα κατώτερα στρώματα της αγοράς.

    Η ΕΚΤ όπως φαίνεται αρχίζει να δουλεύει το παραμύθι ακριβώς όπως η FED στις ΗΠΑ. Δηλαδή, θα τυπώσει χρήμα από το πουθενά, θα -δανείσει- τις περιφερειακές τράπεζες με 1,5% οι οποίες θα δανείσουν κράτη με 3%+, τα οποία θα μεταφέρουν το κόστος δανεισμού σε νέους φόρους και μείωση παροχών. Με λίγα λόγια, η ΕΕ θα αρχίσει να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από την ΕΚΤ και τα "αποθεματικά", άσχετα με το τι λέει η Μέρκελ - άλλωστε το πόσο άσχετη είναι με τα οικονομικά φαίνεται από το πόσο αργά πήρε χαμπάρι την κατρακύλα του ευρώ/δολαρίου και τώρα τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

    ReplyDelete
  13. @g700:

    "...Με αυτή την έννοια το «όχι» της ΝΔ, των τριών του ΠΑΣΟΚ, των υπολοίπων του ΠΑΣΟΚ που θα θελαν αλλά δεν το έκαναν και της αριστεράς δεν διαφέρει πολύ από την τύφλωση της Μέρκελ..."

    Έχετε πέσει σε πολύ άσχημο λούκι. Όσο πάνε οι δημοσιεύσεις σας μοιάζουν με δελτία τύπου φοιτητικής νεολαίας κόμματος. Τα ίδια έλεγε και ο Χασαπόπουλος το πρωί στο MEGA και κόντεψαν να τον λούσουν με τους φραπέδες. Αυτά είναι λογικές επιπέδου 15μελούς στο σχολείο.

    Ας τελειώσουμε επιτέλους με το καλαμπούρι της κομματικής πειθαρχίας. Οι βουλευτές εκλέγονται ως άτομα, αυτόβουλα και με κρίση, υπεύθυνοι να ψηφίζουν ΠΑΝΤΑ κατά συνείδηση. Αν το κόμμα δεν βολεύεται, τότε αυτοί οφείλουν να βρούνε άλλο κόμμα -πριν τις εκλογές- και το κόμμα να τους "ανεχθεί" όταν "παραστρατούν" από την κεντρική γραμμή. Όταν αυτή η από κοινού συμφωνία χαλάει στην πορεία, κανείς δεν δικαιούται να ζητά παραίτηση ή παραχώρηση έδρας, γιατί είναι σαν να ακυρώνεις κάμποσους χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν τον -συγκεκριμένο- βουλευτή.

    Ως προς την ουσία. Κανείς από τους 3+1 δεν είχε την ευκαιρία να προτείνει κάτι διαφορετικό από την "κεντρική γραμμή" των κομμάτων τους. Δεν έχει σημασία αν είναι σωστό ή όχι. Ούτε το κόμμα είναι ο πάνσοφος παντογνώστης που ξέρει τα πάντα και κάνει πάντα το σωστό (μάλλον το αντίθετο). Ο λόγος που έχουμε κοινοβούλιο είναι ακριβώς γιατί η σύνθετη -ανεξάρτητη- γνώμη των πολλών είναι τελικά πιο αποδοτική από μία κεντρική άποψη - αυτό αποδεικνύεται και θεωρητικά (decision/game theory).

    Επομένως, όποιος θεωρεί ότι η διαφορετική στάση κάποιου, οποιουδήποτε, είναι εξ' ορισμού λάθος και κοντόφθαλμη, καλύτερα να ανοίξει κανένα βιβλίο. Όπως είπα και χθες, υπάρχει και κάτι που είναι πιο σοβαρό από τα νουμεράκια και την εικόνα του κόμματος: λέγεται Σύνταγμα.

    @parmenides:

    "...Από Δευτέρα μπαίνουμε στη φάση των ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ αλλαγών του εποικοδομήματος.Του πολιτικού συστήματος δηλαδή. Εκεί 'θα φάει η μυίγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι'..."

    Αργεί πολύ αυτή η Δευτέρα;...
    Γιατί από τον Οκτώβριο τις όλο ίδιες αρλούμπες ακούμε από τον Forrest ΓΚΑΠ.

    Όσο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τη διαπιστώσαμε ήδη από εχθές με την τροπολογία στη Βουλή. ΜΕΤΑ την επίσημη ψήφιση, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση ούτε των βουλευτών του ίδιου κόμματος, με πρόβλεψη για πλήρη παραγκωνισμό τους σε κάθε επόμενη "επικύρωση" ενδιάμεσης συμφωνίας.

    Και πάνε να μας πείσουν ότι έγινε γιατί "δεν πρόλαβαν" και γιατί μπορεί να βούταγε πρώτη τα λεφτά του σχεδίου στήριξης η Πορτογαλία (!). Αν θεωρούν τις "πιέσεις" των συμμάχων πιο σοβαρές από την τήρηση της έννομης τάξης, τότε ας υπογράψουν από τώρα συμβόλαιο sponsoring της χώρας από τράπεζα ή εταιρία, να αλλάξουμε και τη σημαία στη Βουλή σε trademarked logo, να τελειώνουμε.

    ReplyDelete
  14. "Η ΕΚΤ όπως φαίνεται αρχίζει να δουλεύει το παραμύθι ακριβώς όπως η FED στις ΗΠΑ. Δηλαδή, θα τυπώσει χρήμα από το πουθενά..."

    Βεβαίως. Ο Marc Faber τα λέει χρόνια τώρα και οι προβλέψεις του βγαίνουν αληθινές βήμα προς βήμα με τέτοια ακρίβεια που προκαλεί τρόμο. Κι όταν η εκτύπωση χρήματος δεν επαρκεί παρά μόνο ως αναβολή της καταστροφής και ο δυτικός κόσμος καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να ζει και να τρώει και να νοσηλεύεται κάποιος για 70 χρόνια και να εργάζεται μόνο τα 30 απ' αυτά και μάλιστα σε υπηρεσίες, τότε το επόμενο βήμα είναι ο πόλεμος.

    Παρμενίδη, όταν οι αγορές είναι "σχεδόν φυσιολογικές με κάποια προβλήματα", τότε όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται στη βάση του "συνηθισμένου και τυπικού", χωρίς φανφάρες.
    Όταν όμως φτάνουμε σε τέτοια δημοσιότητα και επαπειλούμενες καταστάσεις, τώρα στην ΕΕ και αύριο στις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει καταστροφή.

    Σε απλούς οικονομικούς όρους, τα αγαθά δεν επαρκούν και το χρήμα δεν μπορεί πλέον να τα παράγει.

    Αυτό επειδή οι πανεπιστημιακοί ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ τόσο πολύ από την πραγματική κοινωνία/οικονομία μέσα από την αριστερίζουσα φούσκα απομόνωσης, που όλες τους οι θεωρίες είναι ένα μάτσο ανέκδοτα. Δεν λειτουργούν (καλά, αυτό είναι πλέον σαφές) και οδηγούν σταθερά προς τα κάτω.

    Ακόμα και ο αριστερότατος Κρούγκμαν μίλησε για ανάγκη εξόδου από το ευρώ. Οι μάσκες πέφτουν.

    Τώρα το νεο σύνθημα πρέπει να είναι work again for the private sector: it's not bad working for a living.

    Αλλά μέχρι να το καταλάβουν...

    Jaga: στην ταινία Forest Gump, guess who was the winner and guess who were the losers.

    ReplyDelete
  15. @ Jaga

    "Ας τελειώσουμε επιτέλους με το καλαμπούρι της κομματικής πειθαρχίας."

    Δεν διάβασα να μιλά κανείς σε αυτό το blog για κομματική πειθαρχία.
    Μάλλον κριτική ως προς την ουσία της πολιτικής τους στάσης.

    ReplyDelete
  16. και ως προς το περίφημο "κοινοβουλευτικο πραξικόπηλα",
    1) η Βουλή πρώτα θα ενημερώνεται.
    2) η διαδικασία προβλέπεται από το Σύνταγμα.
    Δείχνει βέβαια άτσαλο τρόπο και κακούς νομοθέτες.
    Αλλά αυτό και άλλο να μιλάμε για πραξικόπημα και παραβίαση της έννομης τάξης.

    Jaga, ποιο ακριβώς άρθρο του Συντάγματος παραβιάζεται;

    ReplyDelete
  17. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;
    Έτσι τελειώνει το άρθρο της g700 στις 13/10/2008, με τίτλο «Δημοσιονομική ομοσπονδία στην ευρωζώνη» !!!
    Εχθές, στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης αναγεννήθηκε η πλέον απαιτούμενη και επιβεβλημένη πολιτική αντίληψη της δημιουργίας ενός κεντρικού διαχειριστικού οικονομικού ευρωπαϊκού κέντρου. Σήμερα όλοι όσοι αμφισβητούσαν ή υπονόμευαν ή σαμποτάριζαν ή η η η η, πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά.
    Η οικονομική κρίση δείχνει να έχει αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί υπάρχει μια νομισματική ομοσπονδιακή διακυβέρνηση που διαθέτει έντονα και ευέλικτα χαρακτηριστικά και εργαλεία οικονομικής πολιτικής διαχείρισης μια κρίσης σαν αυτή.
    Γιατί όμως η κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και με ταχείς ρυθμούς θα πλήξει κάθε μεμονωμένη οικονομία, ακόμη και αυτήν της Γερμανίας να μην αποτελέσει την Ιστορική στιγμή της Δημοσιονομικής Ένωσης των μελών της ΕΕ;. Γιατί θα πρέπει να παραδοθούν οι οικονομίες των λαών άνευ όρων στις κερδοσκοπικές ορέξεις κάποιων, γιατί θα πρέπει όλη Ευρώπη να προσφύγει στο ΔΝΤ;
    Πιστεύω ακράδαντα ότι ήρθε ή ώρα να εκμεταλλευτούμε προς όφελος των λαών της ΕΕ την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.
    Είναι αλήθεια ότι ακόμη και στον «Άδη» όταν υπάρχει ορθολογική οικονομική πολιτική μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Στην χώρα μας χάσαμε πολλές ευκαιρίες για οικονομικό ορθολογισμό αλλά δυστυχώς το πολιτικό σύστημα υπέκυπτε στις πιέσεις κάθε οργανωμένου συντεχνιακού συνδικάτου με αποτέλεσμα αφενός να αφομοιωθεί από τα ίδια τα συμφέροντα αφετέρου να υποθηκεύει το μέλλον της γενιάς μας.
    Όμως σε κάθε ιστορική στιγμή οι λαοί ξέρουν και μπορούν να επιλέξουν την διέξοδο από κάθε κρίση. Ο Ελληνικός λαός είναι περισσότερο από ποτέ ώριμος να αντιληφθεί την σπουδαιότητα των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην χώρα του αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι έτοιμος να υιοθετήσει κάθε μηχανισμό που θα τον οδηγήσει ασφαλή μέσα στο πιο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον που βρέθηκε ποτέ. Είναι έτοιμος να εμπιστευτεί δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν πολιτική, θεσμική και οικονομική σταθερότητα. Είναι έτοιμος να διαγράψει καθετί που τον κρατά αγκιστρωμένο στον σκοταδισμό, στην νομενκλατούρα και στην άναρχη καθημερινότητά του.
    Όλοι μας και πρωτίστως η γενιά μας έχει χρέος να οδηγήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη στο επόμενο βήμα της Δημοσιονομικής ενοποίησης. Έχουμε χρέος να διασώσουμε την ανεξαρτησία των λαών της Ευρώπης και πάνω από όλα να τιμήσουμε την Ιστορία της.

    Παναγιώτης Σταμπουλίδης
    Εκπρόσωπος της g700 στην Εθνική Επιτροπή Νέας Γενιάς

    ReplyDelete
  18. @panagriotatos:

    "...Δεν διάβασα να μιλά κανείς σε αυτό το blog για κομματική πειθαρχία. Μάλλον κριτική ως προς την ουσία της πολιτικής τους στάσης..."

    ΟΚ, τότε διατυπώνω το εξής ερώτημα. Αν κάθε βουλευτής πρέπει και μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση και αν κάθε διαφορετική άποψη είναι σεβαστή, τότε γιατί διαγράφηκαν; Και μάλιστα οι τρεις που ψήφισαν "παρών" (αποχή) και όχι κατά του νομοσχεδίου;

    Η διαγραφή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναπόσπαστη με την κομματική πειθαρχία. Διαφορετικά δεν έχει εξήγηση, πολιτική ή άλλη. Εκτός αν ο Πάγκαλος τσακώθηκε στους διαδρόμους με τους τρεις συγκεκριμένους του ΠΑΣΟΚ και το έκανε από υστεροβουλία. Προφανώς μιλάμε για το πρώτο.

    Και όποιος τους κατηγορεί για ανευθυνότητα και υστεροβουλία στην ουσία επικροτεί τη διαγραφή και δεν σέβεται την άποψή τους.

    "...και ως προς το περίφημο "κοινοβουλευτικο πραξικόπηλα",...
    Jaga, ποιο ακριβώς άρθρο του Συντάγματος παραβιάζεται;..."


    Η Βουλή υπάρχει για να ψηφίζει και να νομοθετεί, όχι για να ενημερώνεται. Ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει ξεχάσει τι σημαίνει "συνταγματολόγος" εδώ και χρόνια, αυτό ακριβώς φοβήθηκε και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προτίμησε να κάνει την προσθήκη ΜΕΤΑ την ψήφισή του. Αυτό από μόνο του αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

    Και βέβαια χωρίς να εξετάσουμε καθόλου το πόσο νόμιμο είναι η υπογραφή ενός και μόνο ανθρώπου (Παπακωνσταντίνου) να καθορίζει τη δανειακή πολιτική της χώρας, χωρίς την τυπική έστω διαδικασία να το περάσει από τη Βουλή προς συζήτηση ΠΡΙΝ την υπογραφή. Έχουμε -κοινοβουλετική- δημοκρατία και όχι διακυβέρνηση μέσω επιτροπής 5 εκπροσώπων (κομμάτων).

    Εντάξει, όλοι σχεδόν οι βουλευτές είναι πρόβατα που περιμένουν νόημα από τον κάθε Πάγκαλο ή Τραγάκη για να δούνε τι θα ψηφίσουν στα δύσκολα, αλλά τουλάχιστον είναι αναγκασμένοι να δώσουν εξηγήσεις και να δείξουν τα χάλια τους στα κανάλια.

    Το μόνο που περιμένω είναι το Σεπτπέμβριο. Να έρθει ο Παπακωνσταντίνου για νέα μέτρα, να γίνει δεκαπλάσιος χαμός από πορείες και εσωκομματικές αντιδράσεις, και τότε αυτός να πει "...ξέρετε, μπορώ να υπογράψω και μόνος μου, χαίρετε..." - να δούμε τότε τι θα λέει ο κάθε Χασαπόπουλος περί "τυπικής διαδικασίας" και "γραφειοκρατικού λάθους".

    ReplyDelete
  19. "Έχουμε -κοινοβουλετική- δημοκρατία και όχι διακυβέρνηση μέσω επιτροπής 5 εκπροσώπων (κομμάτων)."

    Η δημοκρατία και ο σοσιαλισμός προϋποθέτουν και απαιτούν κεφάλαια. Όταν τα κεφάλαια δεν υπάρχουν επειδή κάποιοι τα έδιωξαν (το "κακό κεφάλαιο") ή τα σπατάλησαν, τότε παύει να υπάρχει δημοκρατία (και σοσιαλιστικές παροχές). Ποιος θα χρηματοδοτήσει τα χούγια του καθενός όταν το κράτος είναι ταπί;

    Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι για να σώσουν το Ευρώ πρέπει να έχουν άτομα που μπορούν να πάρουν αστραπιαίες αποφάσεις, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

    Αυτό σημαίνει:

    α) Έρχονται πολύ πιο σκληρά μέτρα. Αλλιώς δεν θα υπηρχε ανάγκη εκχώρησης υπερεξουσιών στον Παπακωνσταντίνου.

    β) Ο "Ευρωπαϊκός λαός" παραμερίζεται για να σωθεί το Ευρώ ως ιδέα και ιδεοληψία.

    γ) Οι διαδηλώσεις δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα (παρά μόνο αρνητικό), λόγω πολύ απλά της έλλειψης ρευστότητας και της πτωχευτικής κατάστασης των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ και των Η.Π.Α.

    Καληνύχτα.

    ReplyDelete
  20. Η Δημοκρατία, η πραγματική όχι η γιαλατζί των νεο-σοσιαλιστών, δεν προϋποθέτει τίποτα, ειδικά χρήματα, παρά μόνο θέληση και αυτοσεβασμό.

    Ξεπηδά -ακριβώς- όταν δεν υπάρχει, μετά από καταστροφές, δικτατορίες και πολέμους, ακριβώς για να επιβληθεί στα κεφάλια όσων την έχουν στερήσει, άμεσα ή έμμεσα.

    Οι διαδηλώσεις γίνονται και θα γίνονται, όσο και να σκίζονται τα ΜΜΕ και να μας πιπιλάνε το μυαλό για την ανάγκη να κάτσουμε στα αυγά μας και να στηρίζουμε τον ηγέτη.

    "They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty or security"
    - Benj. Franklin

    Καληνύχτα και από εμένα (...και όνειρα γλυκά)

    ReplyDelete
  21. @ Jaga
    "Η Βουλή υπάρχει για να ψηφίζει και να νομοθετεί, όχι για να ενημερώνεται. Ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει ξεχάσει τι σημαίνει "συνταγματολόγος" εδώ και χρόνια, αυτό ακριβώς φοβήθηκε και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προτίμησε να κάνει την προσθήκη ΜΕΤΑ την ψήφισή του. Αυτό από μόνο του αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος."

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή υπάρχει για να ενημερώνεται, να ελέγχει την κυβέρνηση και να νομοθετεί.

    Από το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπεται η διαδικασία της νομοθετικής εξουσιοδότησης,αρθ. 43.

    άρα το ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα είναι αρλούμπες.

    να μιλάμε με επιχειρήματα.
    σε αυτή τη χώρα μας έφαγαν οι μεγάλες δηλώσεις και οι μεγάλες θεωρίες και φτάσαμε εδώ.

    ReplyDelete
  22. Η δημοκρατια το μονο που απαιτει ειναι ισονομια κ πολιτες που εχουν τα cojones να μην ιδιοτευουν.Κεφαλαια απαιτει ο casino capitalism κ η ακορεστη απληστια των καλοχτενισμενων γραβατομουρηδων νοικοκυραιων μαζι με τα ivy league βλασταρια τους για καγιεν κ μερσεντε

    ReplyDelete
  23. διαβαζω τα απιστευτα! Η δημοκρατία παληκάρια μου λέτε δεν απαιτεί κεφάλαια (ο ένας) , αυτοσεβασμό ο άλλος

    Δει δη χρημάτων ανδρες Αθηναίοι διότι άνευ αυτών ουδέν γεννέσθαι των δεόντων.

    δημοκρατία χωρίς ευμάρεια δεν υπάρχει αν δεν το αντιληφθήκατε
    χιλιάδες παραδείγματα

    ReplyDelete
  24. Jaga,
    Μην ασχολείσαι άλλο με τα spreads και με παρωχημένα πράγματα.Η υπόθεση αυτή τέλειωσε. Απεξαρτήσου.Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αρκετό κομφούζιο στο μυαλό σου.Και γράφεις,γράφεις, ένα σωρό ασήμαντες φλυαρίες.Τα σχόλιά σου χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές: συντομότερα,ευκρινέστερα,και με λιγότερη ιδεολογική θολούρα.

    ReplyDelete
  25. @Ser

    Στην Ελλάδα αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει ευμάρεια και χωρίς δημοκρατία.

    Βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει.

    ReplyDelete
  26. καὶ περὶ μὲν τῆς βοηθείας ταῦτα γιγνώσκω· περὶ δὲ χρημάτων πόρου, ἔστιν, ὦ ἄνδρες Ἀθηναῖοι, χρήμαθ᾽ ὑμῖν, ἔστιν ὅσ᾽ οὐδενὶ τῶν ἄλλων ἀνθρώπων [στρατιωτικά]· ταῦτα δ᾽ ὑμεῖς οὕτως ὡς βούλεσθε λαμβάνετε. εἰ μὲν οὖν ταῦτα τοῖς στρατευομένοις ἀποδώσετε, οὐδενὸς ὑμῖν προσδεῖ πόρου, εἰ δὲ μή, προσδεῖ, μᾶλλον δ᾽ ἅπαντος ἐνδεῖ τοῦ πόρου. ‘τί οὖν;’ ἄν τις εἴποι, ‘σὺ γράφεις ταῦτ᾽ εἶναι στρατιωτικά’ μὰ Δί᾽ οὐκ ἔγωγε.

    ἐγὼ μὲν γὰρ ἡγοῦμαι στρατιώτας δεῖν κατασκευασθῆναι [καὶ ταῦτ᾽ εἶναι στρατιωτικὰ] καὶ μίαν σύνταξιν εἶναι τὴν αὐτὴν τοῦ τε λαμβάνειν καὶ τοῦ ποιεῖν τὰ δέοντα, ὑμεῖς δ᾽ οὕτω πως ἄνευ πραγμάτων λαμβάνειν εἰς τὰς ἑορτάς. ἔστι δὴ λοιπόν, οἶμαι, πάντας εἰσφέρειν, ἂν πολλῶν δέῃ, πολλά, ἂν ὀλίγων, ὀλίγα. δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων. λέγουσι δὲ καὶ ἄλλους τινὰς ἄλλοι πόρους, ὧν ἕλεσθ᾽ ὅστις ὑμῖν συμφέρειν δοκεῖ· καὶ ἕως ἐστὶ καιρός, ἀντιλάβεσθε τῶν πραγμάτων.

    Αφου μας κανεις μαθηματα ιστοριας τουλαχιστον κανε τα ολοκληρωμενα. Ψηνει τους αθηναιους γ στρατιωτικα κεφαλαια.Τι μου θυμιζει....Αναι! Το ανδρεικελο της white supremacy G.W. Bush που εψησε τους αμερικανους να κανουν θυσιες γ να κανει ο συρφετος του business στο ιρακ

    ReplyDelete
  27. saistalab
    προφανως δεν κατάλαβες ότι τώρα τα κεφάλαια χρειάζονται και γιά Παιδεία, Υγεία, μισθούς & συντάξεις κτλ

    και ακριβως αυτό είναι το πρόβλημα μας- η εξεύρεση κεφαλαίων γιά να ορθοποδήσουμε

    ReplyDelete
  28. Αγαπητε ser ευτυχως με επανεφερες στην ταξη υπενθυμιζοντας μου το πρoφανες!ΠΑΝΤΑ χρεiαζονταν κεφαλαια κ τοτε κ τωρα.Εκτος κ αν θεωρεις οτι τοτε τους ερχονταν ουρανοκατεβατα με σπονδες στη θεα αθηνα.Το προβλημα μ ειναι η κεφαλαιολαγνεια.Οσο γ την εξευρεση κεφαλαιων κ τη δηθεν μονοδρομη λυση του ΔΝΤ, στην εποχη που η τραπεζικη τεχνη μετατρεπει τον κοπανιστο αερα σε δισεκατομμυρια, εννοειται οτι υπαρχουν τροποι. Αναδημοσιευω απο το forum του capital.gr:
    ''Αν η Fed αγόρασε 1.2 τρις σε Αμερικανικό χρέος το 2009, αυτό πάει να πει ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ουσιαστικά δεν έχει ανέβει. Διότι η Fed είναι παρακλάδι του Αμερικανικού κράτους και άρα, η μια τσέπη χρωστάει στην άλλη. Επί της ουσίας δηλαδή, έχουμε ένα zero sum scenario.


    Για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδος, πέραν από το κούρεμα που έχω αναφέρει πολλές φορές υπάρχει και ένας άλλος απλός τρόπος.

    (παρακολουθήστε από κοντά διότι ίσως μπερδέψει λίγο)

    1—Η ΕΤΕ έχει 1000 ευρώ στο ταμείο της
    2—Η ΕΤΕ δίνει αυτά τα 1000 στο Ελληνικό κράτος και έχει τώρα ένα ομόλογο αξίας 1000 πλέον τοκομεριδίου 5%

    Στο ισολογισμό δεν αλλάξει τίποτα. Πριν είχε 1000 σε ρευστό, τώρα έχει ένα ομόλογο αξίας 1000 ευρώ.

    3—Στη συνέχεια η ΕΤΕ δίνει αυτό το ομόλογο στην ΕκΤ και βάζει 1000 ευρώ στο ταμείο της (είμαστε πάλι εκεί που είμαστε στην αρχή 1.)

    Η ΕΤΕ όμως σε κάποια φάση θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αυτά τα 1000 στην ΕκΤ και να πάρει πίσω το ομόλογο που έχει.

    Τι θα γινόταν όμως αν η ΕκΤ ξαφνικά διέγραφε αυτό το ομόλογο της ΕΤΕ και η ΕΤΕ δεν είχε ανάγκη να επιστρέψει λεφτά στην ΕκΤ για να πάρει πίσω το ομόλογο που της είχε δώσει;

    Η απάντηση είναι ότι τίποτα δεν θα γίνει. Στον ισολογισμό της ΕΤΕ δεν θα αλλάξει τίποτα. Η δε ΕκΤ χωρίς να το έχει καταλάβει, τύπωσε και έβαλε μόνιμα στο σύστημα 1000 ευρώ.

    Μπορεί μεν να μην έχει αλλάξει τίποτα για την ΕΤΕ (σε σχέση με την αρχική της θέση), έχει όμως αλλάξει για το Ελληνικό κράτος. Το ομόλογο που διέγραψε η ΕκΤ ξαφνικά μειώνει το χρέος της Ελλάδος κατά 1000 ευρώ.


    Ουσιαστικά η ΕκΤ αγόρασε μέσο της ΕΤΕ ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και της χάρισε τα λεφτά.

    Το θέμα είναι βεβαία, για ποιο λόγο να το κάνει αυτό η ΕκΤ για την Ελλάδα; η απάντηση είναι ότι δεν θα το κάνει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Θεωρητικά, θα μπορούσε η ΕκΤ να τυπώσει 5 τρις ευρώ (τα περισσότερα τα έχει ήδη τυπώσει έτσι και αλλιώς) και να αγοράσει κρατικά ομόλογα σε κάποια αναλογία και να μειώσει το χρέος του κάθε κράτους αναλογικά.

    Από ότι καταλαβαίνω, το μεγαλύτερο μέρος από τα 200 δις και πλέον σε Ελληνικά ομόλογα που έχουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη είναι στην ΕκΤ, διότι όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες τα έχουν παρκάρει εκεί.

    Το ερώτημα στη συνέχεια είναι, τι πιθανότητες έχει να γίνει αυτό το σχέδιο; Η απάντηση είναι πάρα πολλές, διότι η πραγματικότητα των αριθμών επιτάσσει ότι αργά η γρήγορα η ΕκΤ θα πρέπει να το κάνει διότι πολλές άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος.

    Σημειώστε ότι αυτό το σχέδιο δεν προϋποθέτει κανένα κούρεμα, διότι οι ομολογιούχοι θα πληρωθούν με φρέσκο τυπωμένο χρήμα από την ΕκΤ και άρα δεν υπάρχουν νομικές επιπλοκές.''
    Βεβαια αν γινοταν κατι τετοιο εγκαιρα πως θα περνουσαν τα μετρα της αιματηρης αναδιανομης του πλουτου κ το ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας. Ενω τωρα θα χτυπαμε 12ωρα για 550 εουρος κ θα λεμε κ ευχαριστω κ οταν ξεπουλησουμε τον αστερα στη βουλιαγμενη θα μιλαμε γ επικερδες deal!

    ReplyDelete
  29. Κανονικά όταν λέω "τέλος", δεν γράφω τίποτα άλλο, για να μη γεμίζουμε με ανούσια σχόλια το blog.

    Αλλά επειδή βλέπω μερικούς εδώ μέσα να μου απαντούν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, απαντώ και εγώ πολύ σύντομα:

    @panagriotatos:

    Σύμφωνα με το άρθρο 43:
    "...5. Τα κατά το άρθρο 72 παράγραφος 1 θέματα της αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εξουσιοδότησης κατά την προηγούμενη παράγραφο..."

    >> http://www.hri.org/docs/syntagma/art50.html#A43

    Αντί να διαβάζεις το ίδιο δελτίο τύπου όπως ο Χασαπόπουλος στο MEGA, καλύτερα να το ψάχνεις μόνος σου. Εκτός αν και εσύ θεωρείς ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι "διαδικαστικό" και όχι η ουσία της οικονομικής πολιτικής της χώρας την επόμενη δεκαετία.

    @libertarian:

    Ότι δεν καταλαβαίνεις από αυτά που γράφω, μπορείς να ρωτάς. Θα μας βόλευε ο κόσμος να ήταν μαύρο-άσπρο, γιατί τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά και ξεκάθαρα. Αλλά είναι γκρι. Μην περιμένεις ανακοίνωση στο δελτίο των 8 ότι η χώρα πάει για φούντο. Ούτε από εμένα φυσικά. Πρέπει μόνος σου να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει γύρω σου.

    Ορίστε κάτι τελευταίο, απλό, food for thought: ΓΙΑΤΙ πρέπει να πούμε "ναι" σε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα;
    Βρήκαμε προηγουμένως την αιτία που τα προκάλεσε; Εμπιστευόμαστε αυτούς που τα δημιούργησαν ότι τώρα έγιναν ικανοί; Είναι πραγματικά η μισθοδοσία του δημοσίου το πρόβλημα; Έχουν την εντιμότητα να πούνε ότι απέτυχαν, ότι είπαν ψέμματα και ότι είναι σε πανικό, ακολουθώντας τυφλά οδηγίες από τους "εταίρους", ώστε να μείνουν πάση θυσία στις καρέκλες τους;

    Σκέψου αυτά για αρχή και τα ξαναλέμε.

    ReplyDelete
  30. @saistalab:

    Αυτό που περιγράφεις είναι μια απλοποιημένη περιγραφή αυτού που στα οικονομικά ονομάζεται "αναδιαπραγμάτευση χρέους". Δηλαδή τι γίνεται όταν αυτός που χρωστά λέει ξαφνικά "δεν στα δίνω γιατί δεν έχω".

    Κανονικά, στο κάθε δάνειο υπάρχουν ρήτρες. Δηλαδή εγγυήσεις, υποθήκες, κτλ, από τα οποία ο δανειστής παίρνει όλα ή μέρος του αρχικού ποσού. Μια χώρα δεν μπορεί απλά να "κατασχεθεί". Δυστυχώς όμως, υπάρχουν άλλου είδους επιπτώσεις, συχνά πολύ χειρότερες από τις οικονομικές.

    Ο λόγος που η ΕΚΤ απεύχεται το σενάριο αυτό για την Ελλάδα είναι γιατί ακριβώς θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Αν ξαφνικά πούνε όλοι μαζί "δεν πληρώνω", ότι δηλαδή έκανε η Αργεντινή, τότε θα βρεθούν αυτομάτως έξω από τις "αγορές" για δεκαετίες.

    Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό για μια χώρα που παράγει και εξάγει. Ο μέσος πολίτης γίνεται φτωχότερος, αλλά τουλάχιστον τα χρήματά του είναι πραγματικά και όχι "φούσκα". Αλλά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ζει μονίμως με δανεικά και δεν εξάγει τίποτα άλλο εκτός από τρέλα, αυτό το σενάριο ισοδυναμεί με απότομη είσοδο σε "μεταπολεμική" περίοδο. Θα έχουμε δηλαδή το δικό μας, πραγματικό, κραχ του '30, αλλά χωρίς δυνατότητα εγχώριας ανάπτυξης (στις ΗΠΑ ακολούθησε "εξαγωγή" βιομηχανίας κατά τον Β'ΠΠ).

    Πολλοί, όπως ο Κρούγκμαν, ήδη λένε ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Όμως, καλώς ή κακώς, το ευρώ "δένει" μαζί πολλές οικονομίες στην ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι θα αφήσουν τόσο εύκολα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι να βουλιάξει η μισή βάρκα, κάνοντας μόνοι τους κουπί για να μην πνιγούν και οι ίδιοι.

    ReplyDelete
  31. Jaga,

    Ο κόσμος σου είναι γκρί όπως ο ίδιος παραδέχεσαι και αποδέχεσαι.Να τον χαίρεσαι. Μου απάντησες.Ο δικός μου είναι διαυγής και υπέρλαμπρος.Μας χωρίζει "άβυσσος".Είμαι σίγουρος ότι αυτή η λέξη θα σου αρέσσει γιατί ταιριαζει σαυτό που ο ίδιος δηλώνεις ότι ζείς.

    ReplyDelete
  32. Αυτό που περιγράφεις είναι μια απλοποιημένη περιγραφή αυτού που στα οικονομικά ονομάζεται "αναδιαπραγμάτευση χρέους". Δηλαδή τι γίνεται όταν αυτός που χρωστά λέει ξαφνικά "δεν στα δίνω γιατί δεν έχω".



    Kοιτα να δεις που ολοι εδω μεσα εχουν βαλθει να κανουν φροντιστηρια στους συνομιλητες τους.Αναρωτιεμαι που στο καλο ειδες λογικη 'δεν πληρωνω' σ αυτα που μετεφερα.

    ReplyDelete
  33. @ Jaga

    "Αντί να διαβάζεις το ίδιο δελτίο τύπου όπως ο Χασαπόπουλος στο MEGA, καλύτερα να το ψάχνεις μόνος σου. Εκτός αν και εσύ θεωρείς ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι "διαδικαστικό" και όχι η ουσία της οικονομικής πολιτικής της χώρας την επόμενη δεκαετία."

    Απλώς είπα ότι σε αυτή τη χώρα φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ο δημόσιος διάλογος κυριαρείται από τέτοιες μπαρούφες όπως αυτά που λες περί "συνταγματικού πραξικοπήματος".

    Το Σύνταγμα δεν είναι διαδικαστικό άλλοθι.
    Είτε είναι κάτι αντισυνταγματικό είτε δεν είναι.
    Μέση λύση δεν υπάρχει.
    Και σου απέδειξα ότι αυτό που έγινε δεν είναι αντισυνταγματικό.

    Μπορείς να κάνεις κριτική πολιτική αλλά πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί όταν επικαλούμαστε το Σύνταγμα.

    Γιατί άμα τυχόν όντως παραβιαστεί το Σύνταγμα από την κυβέρνηση, κανείς δεν θα δώσει προσοχή στους αναξιόπιστους της καθεστωτικής αριστεράς.
    Γιατί πιπιλάνε την κοινωνία τόσο πολύ με υπερβολές και μεγαλοστομίες, που στο τέλος και ακριβείς να είναι κανείς δεν θα ακούει.

    Σου θυμίζω τον ψεύτη βοσκό.
    Και σε προτρέπω να μην μπαίνεις σε τέτοιο ρόλο, ειδικά όταν έχεις άγνοια περί Συντάγματος.

    ReplyDelete
  34. @saistalab:

    Δεν προσπάθησα να σου κάνω φροντιστήριο, λάθος κατάλαβες. Απλώς επεσήμανα ότι αυτό που λες το σκέφτονται ήδη οι Ευρωπαίοι, όχι σαν άσκηση επί χάρτου αλλά ως ρεαλιστική εξέλιξη. Άρα, αυτό που αναφέρεις έχει βάση.

    @libertarian:

    Αν θέλεις να μιλήσουμε για πεταλούδες και λουλουδάκια, ας το κάνουμε αλλού. Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Η προσωπική φιλοσοφία και στάση ζωής του καθενός μας δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν.

    @panagriotatos:

    Είτε δεν διάβασες την παράγραφο 5 του άρθρου που επικαλείσαι, είτε τη διάβασες και προτιμάς να επιστρέψεις σε σχολιασμό άσχετων πραγμάτων. Δεν απέδειξες τίποτα, ούτε απάντησες στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Ούτε φυσικά με ενδιαφέρει η μονίμως "αντικαθεστωτική αριστερά" όπως λες, γιατί και αυτοί ευθύνονται εξίσου για το σημερινό κατάντημα. Αντί να καταφεύγεις σε βοσκούς και παροιμίες και να λες τους άλλους αγνώμονες, καλύτερα διάβαζε, πριν εκτεθείς δημόσια.

    Τέλος από εμένα.

    ReplyDelete
  35. Ο πατριωτισμός αποκτά ευρωπαϊκό χρώμα. Πατρίδα μας η Ευρώπη. Οι ευκαιρίες μπροστά μας αμέτρητες, αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας.

    ReplyDelete
  36. saistalab

    Money printing, ah?

    Now you' re going to see a EUR-DOL-JPY race to the bottom.

    Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα τα μιστά είναι κρατικά ελεγχόμενα... οπότε, όσο χάνει αξία το Ευρώ, τόσο μικρότερος ο μισθός. Και το πακέτο δεν "ξεχρεώνει" την Ελλάδα, απλά εγγυάται περισσότερο χρήμα χωρίς αντίκρυσμα για τη "λογιστική διάσωση" του ευρώ.

    Εάν αγαπητοί ήταν τόσο εύκολο να ξεχρεώνουμε όλα μας τα χρέη με το να εκτυπώνουμε χρήματα, τότε θα είμασταν όλοι πάμπλουτοι...

    Το "κανόνι" αναβάλλεται για 1-2 χρόνια.

    ReplyDelete
  37. "Η διεθνής κοινότητα παρέχει πρωτόγνωρη υποστήριξη στην Ελλάδα".

    Πόουλ Τόμσεν,επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ που διαπραγματεύτηκε το πακέτο στήριξης."ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",συνέντευξη στον Ελλις.
    --------

    Η ευρώπη και η διεθνής κοινότητα έκανε αυτό το "πρωτόγνωρο".Απο σήμερα το μπαλάκι είναι στα χέρια μας και είναι καυτό.

    ReplyDelete
  38. politics vs markets

    H Eλλάδα πυροδότησε τον παγκόσμιο πόλεμο της "πολιτικής" των κρατών κατά της χειραγώγησής τους απο την "αγορά".Ηδη η πολιτική έχει την πρώτη τακτική νίκη.
    Ομπάμα-ΓΑΠ-DSK, οι στρατηγοί.

    ReplyDelete
  39. Ρε συ Παρμενίδη, το να σε πάρει η Τράπεζα τηλέφωνο και να σου πει "Συγχαρητήρια, είστε προ-εγκεκριμένος για πιστωτική κάρτα 1 τρις", είναι δύσκολο, όταν δεν ενδιαφέρεται κανείς για την αξία του νομίσματος;

    Αν ήταν τόσο εύκολη και "χωρίς ρίσκο" αυτή η απόφαση, γιατί δεν την είχαν πάρει πριν από 2 μήνες στο πιτς φιτίλι;

    Κάτσε να δούμε την τιμή του χρυσού στο επόμενο εξάμηνο και πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια (ή το κόστος ζωής) στο ίδιο εξάμηνο και μετά συζητάμε.

    Ή εάν θα δει ο Έλληνας αύξηση πραγματικού εισοδήματος στα επόμενα δύο χρόνια... ή και στο επόμενο 12μηνο.

    Οι αγορές δεν είναι τόσο ανόητες να χάφτουν συνεχώς ότι το συνεχές money printing από ΗΠΑ και ΕΕ και Ιαπωνία θα έχει αίσιο τέλος.

    Η Bank for International Settlements (η Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών) εξέδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ισχυρή προειδοποίηση για το sovereign debt, χωρίς να μασάει τα λόγια της. Κάτι που ούτε ο Peter Schiff δεν το περίμενε...

    ReplyDelete
  40. Σήμερα η κ.Πολιτική ξαναγυρίζει στο θρόνο της.Η τρόικα ¨Ομπαμα-ΓΑΠ-DSK¨σχηματίζει τη πρώτη παγκόσμια προοδευτική διακυβέρνηση.Τυχερή η "γενιά των 700". Αρκει να το καταλάβει.

    ReplyDelete
  41. Aπο σήμερα η πολιτική επανέρχεται και στην Ελλάδα.Θα το δούμε το βραδάκι τί συγεκριμένη μορφή θα πάρει.Ο ΓΑΠ είναι αποφασισμένος να πάρει ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες αποφάσεις.Μετά την ιστορική του νίκη επί των "αγορών" ετοιμάζεται γαι τον επόμενο θρίαμβο.

    ReplyDelete
  42. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ρέππας για να «ανοίξει» το κλειστό επάγγελμα των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Αντί να προβλέπει την παροχή νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και με ελάχιστο κόστος, το νομοσχέδιο καθορίζει ότι οι νέες άδειες θα κοστίζουν κατά μέσον όρο 95.000 ευρώ αντί του σημερινού άτυπου κόστους των 45.000 ευρώ. Με την πρόταση αυτή (α) αυξάνει την αξία μιας άδειας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κάνοντας το ήδη υψηλό κόστος μεταφοράς στην Ελλάδα μη ανταγωνιστικό (β) υπερδιπλασιάζει την άτυπη αξία των υπαρχουσών αδειών, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος μιας μελλοντικής απελευθέρωσης με ταυτόχρονη αποζημίωση των υπαρχόντων αδειούχων. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προτίθεται να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα των οδικών μεταφορών, αλλά αντίθετα θέτει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια εισόδου, προς μεγάλη ικανοποίηση των φορτηγατζήδων Δ.Χ. (που ουδόλως διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο) και προς αποφυγήν του πολιτικού κόστους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισάγει κουνουπίδια από το Βέλγιο και βερίκοκα από την Ισπανία συνδέεται άμεσα με το υψηλό κόστος των εγχωρίων μεταφορών.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_8_09/05/2010_400377

    χαλια χαλια χαλια... για να δουμε τι ειδικη μεταχειριση θα λαβουν και οι αλλοι προνομιουχοι στα κλειστα επαγγελματα... μην στενοχωρησουμε τα παιδια και παει μπροστα η χωρα!

    ReplyDelete
  43. Jaga

    "κλαίνε" οι κερδοσκόποι με τα spreads.
    capital.gr

    Βγες απο τα τάρταρα να δείς λίγο φώς.
    ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΟΜΩΣ.

    ReplyDelete
  44. Σήμερα γιορτάζει το μέλλον της Ευρώπης και της νέας γενιάς, και στην Ελλάδα κάνουμε στάσεις εργασίας. Τόσο πολύ δε μας αρέσει η δουλειά πια?

    ReplyDelete
  45. lefteris

    ΑΝ διαβασες προσεκτικα μιλησα γ την υψηλη τραπεζικη τεχνη που μετατρεπει αερα κοπανιστο σε δισεκατομμυρια. Οποτε στο διλλημα αερα κοπανιστο απο τα αρπακτικα του private sector της wall street η απο τους χαρτογιακαδες της ΕΚΤ προτιμω το money printing του trichουλη.

    ReplyDelete
  46. ps 1: λες να μην εχω ακουστα γ τη φουσκα του χρεους?

    ps 2: race to the bottom σε σχεση με τι? με το γουαν? κ το προβλημα που ειναι?

    ReplyDelete
  47. "ps 2: race to the bottom σε σχεση με τι? με το γουαν? κ το προβλημα που ειναι?"

    Σε σχέση με το κόστος των commodities. Που επηρεάζει άμεσα αυτά που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα (τρόφιμα=ενέργεια) και που συνήθως οι κυβερνήσεις ΔΕΝ μετράνε στο δείκτη πληθωρισμού (στις ΗΠΑ δεν τα προσμετρούν, γι' αυτό δείχνουν χαμηλό πληθωρισμό).

    Δες τώρα το χρήμα να πηγαίνει κατευθείαν στο κράτος και στο χρηματιστήριο... γιατί να κάτσει στο middle-class;

    Αυτό γίνεται εδώ στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Οι επενδυτές λόγω χαμηλών επιτοκίων πάνε στο χρηματιστήριο, ή στο κράτος (όταν φοβούνται τα μίνι-κραχ). Δεν υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο για τη μεσαία τάξη - αυτό κάνει τo money printing και ελάχιστοι επενδύνουν σε παραγωγικές επενδύσεις λόγω της αστάθειας στην αγορά. Αυτές οι κινήσεις τιμών και επιτοκίων κάποτε έπαιρναν χρόνια - τώρα λίγες μέρες - με τέτοιο vοlatility πας εσύ στο middle class να επενδύσεις;

    Αυτό το bailout δεν θα πάει στον κοσμάκη. Στις τράπεζες πάει απευθείας να καλύψει λογιστικές τρύπες. Κι ο Παρμενίδης βλέπει Star Wars και ενθουσιάζεται.

    ReplyDelete
  48. Για αυτους που πανηγυριζουν κ με δακρυα στα ματια απο την εκσταση μιλανε γ ευρωπαικο πατριωτισμο: σημερα που επισημα οι ΗΠΑ πατησαν ποδι στην ευρωπη θα αρχισετε κ να τραγουδατε "στ αρματα στ αρματα εμπρος στον αγωνα" ?

    ReplyDelete
  49. Φιλε λευτερη i couldn't agree more! Προσεχε ομως γιατι εκει πoυ μενεις αυτα εκφραζουν τους fucking commies. Οι πολιτες θα πληρωσουν το λογαριασμο.Δεν εχω καμια αμφιβολια. Γ αυτο μιλαω γ βιαιη αναδιανομη πλουτου.

    ps: σκεψου τι πανηγυρι εχει να γινει οταν οι πρασινοι εθνοσωτηρες θα μας παρουσιασουν τη μειωση του ελλειματος με δανεικα ως επιτυχημενη οικονομικη διαχειριση...

    ReplyDelete
  50. saistalab

    "Τι θα γινόταν όμως αν η ΕκΤ ξαφνικά διέγραφε αυτό το ομόλογο της ΕΤΕ και η ΕΤΕ δεν είχε ανάγκη να επιστρέψει λεφτά"

    αυτό δεν θα γίνει και το ξέρεις. Αυτό που θα συμβεί έιναι να εύχεται η ΕΤΕ όταν πάρει πίσω το ομολογο να μην χρειαστεί να γράψει ζημιές αποτίμησης
    (κάτι πχ που θα μπορούσε εύκολα να συμβεί αν ο Triche δεν είχε κατεβάσει τον πήχυ για τα collaterals).

    Σε μια οικονομία σαν την ελληνική οι τράπεζες έχουν υπερβολική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα
    Η ΕΤΕ που αναφέρεις είναι κοντά στα 18 δις - γιά δες και την κεφαλαιοποίηση της και καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι θα γίνόταν αν ο Triche έμενε στο Investment grade

    ReplyDelete
  51. Αυτό που περιγράφεις saistalab δεν είναι πάνω κάτω ό,τι έκανε ο Ρούζβελτ το 1933 στον έκτακτο τραπεζικό νόμο;

    Τώρα που αποφάσισε η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα κατευθείαν από τα κράτη δεν είναι σαν να κόβει χρήμα; Είναι καλή λύση αυτό ή οδηγεί κι αυτό σε υπερχρέωση και ποια η διαφορά μ' αυτό που περιγράφεις εσυύ;

    σα να με πείθουν τα επιχειρήματά σου αλλά θέλω περισσότερο explain καθότι μη οικονομολόγος

    ReplyDelete
  52. @ Jaga
    "Είτε δεν διάβασες την παράγραφο 5 του άρθρου που επικαλείσαι, είτε τη διάβασες και προτιμάς να επιστρέψεις σε σχολιασμό άσχετων πραγμάτων. Δεν απέδειξες τίποτα, ούτε απάντησες στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Ούτε φυσικά με ενδιαφέρει η μονίμως "αντικαθεστωτική αριστερά" όπως λες, γιατί και αυτοί ευθύνονται εξίσου για το σημερινό κατάντημα. Αντί να καταφεύγεις σε βοσκούς και παροιμίες και να λες τους άλλους αγνώμονες, καλύτερα διάβαζε, πριν εκτεθείς δημόσια.

    Τέλος από εμένα."

    Σύμφωνα με το 43 του Συντάγματος ο κανόνας είναι η νομοθετική εξουσιοδότηση στη διοίκηση.
    Η εξαίρεση της παραγράφου 5στην οποία αναφέρεσαι δεν ισχύει.

    Αυτή είναι η άποψη μου.
    Έχεις άλλη άποψη. Είναι θέμα ερμηνείας επομένως, όπως τα περισσότερα νομικά ζητήματα.

    Συνεπώς, δεν πρόκειται για "πραξικόπημα".

    Κακότεχνο, νόμιμο ή παράνομο, ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η όποια παρανομία ΔΕΝ είναι "πραξικόπημα".
    ΔΕΝ είναι κατάλυση του κράτους δικαίου. Σοβαρότητα.
    Θα γίνει κανένα πραξικόπημα και δεν θα μας πιστεύει κανείς.

    ReplyDelete
  53. saistalab

    Κάθε φορά που ακούω πολιτικούς να λένε "αναδιανομή πλούτου", φοράω ζώνη αγνότητας με ειδική θωράκιση τιτανίου για τον πισινό.

    Είδες εδώ τι έγινε; Φορτώσανε στον κόσμο τα χρέη των τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ. Τα κέρδη όμως δικά τους και μάλιστα με ΔΩΡΕΑΝ χρήμα (0% Fed rate).

    Το παλιό καλό σύστημα του τοπικού καπιταλισμού (σχεδόν το ίδιο με μια "αγνή" ιδέα περί κομμουνισμού αλλά χωρίς πολύ κράτος), λειτουργούσε μια χαρά στις ΗΠΑ κάποτε. Μπήκανε στη μέση οι "Σοσιαλιστές" και τα γαμήσαμε όλα.

    Τώρα έχουμε νέο Σοσιαλιστικό Ταξικό Σύστημα, αλά φεουδαρχική Ευρώπη, αλλά με εκσυγχρονιστικές βλέψεις:


    α) Πολιτικοί εξουσίας
    β) Τράπεζες, χρηματ. εταιρείες
    γ) Συνδικάτα - σωματεία του δημοσίου τομέα
    δ) Αυλικοί του Ομπάμα
    ε) Ευρωπαϊκό λόμπι μέσω AIG, GS κλπ.
    στ) Old money
    ...
    ...
    ιβ) Τραβεστί και παράνομοι μετανάστες, έμποροι ναρκωτικών κλπ.
    ...
    ...
    ...
    κστ) Μαλάκες σαν και μένα που δουλεύουν.

    ReplyDelete
  54. Ιστορικές οι τελευταίες μέρες, ιστορική η εποχή που ζούμε, είμαστε η πρώτη γενιά που θα μπορούμε επίσημα να αναφερόμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες.

    Παρά την πολεμική ορολογία που αρέσει στον κόσμο των πολιτικών και των δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της μοντέρνας ιστορίας μας, όταν οι πολιτικοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

    Μάλλον κατάλαβαν ότι τα αόρατα χέρια δεν υπάρχουν στην πολιτική ούτε στη δημοκρατία.

    ReplyDelete
  55. "Jim Rickards, who recently has gotten massive media exposure on everything from the JPM Silver manipulation scandal, to the Greek default, was back on CNBC earlier with one of the most fascinating insights we have yet heard from anyone, which demonstrates beyond a doubt why any attempt by Europe to print its way out of its current default is doomed: "Look at what Soros did to the Bank of England in 1992 - he went after them, they had a finite amount of dollars, he was selling sterling and taking the dollars, and they were buying the sterling and selling the dollars to defend the peg. All he had to do was sell more than they had and he wins. But he needed real money to do that. Today you can break a country, you don't need money you just need synthetic euroshorts or CDS. A trillion dollar bailout: Goldman can create 10 trillion of euroshorts. So it just dominates whatever governments can do. So basically Goldman can create shorts faster than Europe can create money." Just wait until Europe finally realizes that the CDS "speculators" had all the cards in the poker game all along. And we hope Europe listens to the man: being LTCM's GC he knows all about failed bail outs."


    http://www.zerohedge.com/
    article/jim-rickards-goldman
    -can-create-shorts-faster-europe-can-print-money

    ReplyDelete
  56. 1) Neither the eurozone nor the EU are closed systems.

    2)The consequences of uncontrolled (or even controlled, if it is extreme) devaluation of the euro are socially unacceptable in european countries. Europeans are not like the chinese.

    3) For this reason nobody is writing off sovereign debt.

    4) The only way out for the eurozone is better balanced productivity and profitability of outputs across sovereign states.

    5) The rhetoric of EUs officials is correct. Not so that of some individual governments.

    6) Guaranteed liquidity (the term "bail-out" implies "gifts" for many and this is not correct for what is happening or for what needs to happen) is a good strategy for controlling the crisis.

    7) In theory, IMF involvement could be conducive to balanced productivity. However, it seems that IMF involvement, at least in Greece, will decrease the profitability of outputs through excessive indirect taxation.


    @ saistalab

    Γιορ ρετόρικαλ ντιβάις ιζ φιμπλ εντ πόιντλεςς. Φιμπλ μπικόζ γιόρ ασάμπσιονς αρ ρονγκ, πόιντλες μπικόζ ιτ νταζ νοτ ρεφλέκτ ρεάλιτι.

    ReplyDelete
  57. Μην μπερδεύουμε τις γλωσσικές εκφράσεις με την πραγματικότητα... (όπως λέμε μερικές φορές "ο τρέχων καπνιστής" ή οι "τρέχοντες ανάπηροι")

    Στην περίπτωσή μας έχουμε 1 τρις πακέτο "φάντασμα" και το Λοβέρδο να λέει την άλλη μέρα πάλι δεν υπάρχει σάλιο.

    ReplyDelete