Tuesday, May 11, 2010

Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα

Του Μανόλη Γαλενιανού*

Τα ξημερώματα της Δευτέρας η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ηγεσία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για πρώτη φορά από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης του 2010: ξεπερνώντας πολλά ταμπού ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης ανάλογο των απαιτήσεων της κρίσης. Το μέγεθος του πακέτου αλλά και οι αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το μέγεθος του πακέτου είναι πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε είχε συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι πρόσφατα: η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συνεισφέρει 500 δις ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άλλα 250 δις για την στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού.

Η έκπληξη όμως αφορά περισσότερο την πολιτική παρά την οικονομική πτυχή του πακέτου καθώς το μέγεθός του είναι συγκρίσιμο με το αμερικάνικο πρόγραμμα TAPR που στήριξε το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα πριν ενάμισι χρόνο. Τα 500 δις που θα προέλθουν απο την ΕΕ αποτελούν περίπου το 4.2% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ το TAPR στοίχισε περίπου 700 δις δολάρια, ήτοι 5% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Η μεγάλη πολιτική στροφή έγινε όταν η Γαλλία και, κυρίως, η Γερμανία αποφάσισαν ότι το ευρωπαϊκό συμφέρον υπερέχει του στενά εθνικού και ότι είναι διατεθιμένες να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων (και ψηφοφόρων) για να στηρίξουν τους «άσωτους» Έλληνες και λοιπούς νοτιοευρωπαίους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαϊου οι ίδιες χώρες ήλπιζαν ότι η κρίση θα περάσει με γενικόλογες υποσχέσεις στήριξης και ανεπαρκή μέτρα της τάξης των 30-40 δις ευρώ. Την Κυριακή, για πρώτη φορά, το ερώτημα που τέθηκε ήταν «τι χρειάζεται να κάνουμε για να ξεπεραστεί η κρίση» και όχι «ποιό είναι το λιγότερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε».

Η κύρια καινοτομία λοιπόν έγκειται στο ότι οι οικονομικά πιο εύρωστες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την σταθερότητα των πιο αδύναμων χωρών αντί να προσπαθήσουν απλώς να περιορίσουν την δική τους ζημιά και να αφήσουν τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να τα βγάλουν πέρα όπως μπορούν μόνες τους. Βεβαίως οι χώρες οι οποίες θα δεχτούν την βοήθεια –όπως η Ελλάδα βάσει του προηγούμενου πακέτου και πιθανόν η Πορτογαλία και η Ισπανία-- θα χρειαστεί να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουν να αποφύγουν την χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Μια δεύτερη, και λιγότερο διαφημισμένη, αλλαγή έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα για να βοηθήσει την ομαλοποίηση αυτών των αγορών. Καθώς η ΕΚΤ μπορεί στην ουσία να τυπώσει όσα χρήματα θέλει για την αγορά ομολόγων, αυτή η πολιτική έχει την δυνατότητα να βελτιώσει πολύ την ρευστότητα στις αγορές και έχει ακολουθηθεί επιτυχώς από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στις ΗΠΑ (το λεγόμενο «quantitative easing»).

Αυτή η «μη συμβατική» πολιτική συνιστά μια δημιουργική ερμηνεία του καταστατικού της ΕΚΤ σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός της στόχος είναι η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας. Μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, διατεινόταν ότι η ΕΚΤ δεν επρόκειτο να ακολουθήσει τέτοιου είδους πολιτικές επειδή θα οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού. Απ’ότι φαίνεται όμως, το μέγεθος της κρίσης τον ανάγκασε να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Η ελπίδα είναι ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεισφέρει στην επάνοδο της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, ακόμα αν το τίμημα είναι να ανέβει πρόσκαιρα ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός πάνω από το όριο του 2%.

Πέρα από το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης, αυτές οι αλλαγές δένουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες πιο στενά μεταξύ τους και θα έχουν μεγάλες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Οι αγορές πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης είναι διατεθιμένες να επωμιστούν το κόστος αποφυγής της διάσπασης του ευρώ στηρίζοντας τις πιο αδύναμες οικονομίες. Όσοι επενδυτές πόνταραν ότι η Ελλάδα ή η Πορτογαλία θα χρεωκοπήσουν έχασαν τα λεφτά τους και αυτό θα επηρεάσει τις αγορές από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα, ενώ το τρέχον πακέτο δεν αρκεί για την στήριξη της Ιταλίας (φτάνει μόνο για Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία), εδραιώνει την προσδοκία ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε περίπτωση που χρειαστεί, το οποίο αποθαρρύνει αντίστοιχες «επιθέσεις» στα ιταλικά ομόλογα.

Επιπλέον, το πρόγραμμα στήριξης θα δημιουργήσει πιέσεις για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Καθώς η Γερμανία έχει πια αποδεχθεί (αν και με το ζόρι) το ρόλο του τελικού χρηματοδότη της ευρωζώνης, θα θελήσει να μειώσει την πιθανότητα μιας μελλοντικής κρίσης. Αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και ενδεχομένως σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ παραμένει υποτυπώδης, μόλις στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

*Ο Μανόλης Γαλενιανός είναι επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της G700.

46 comments:

  1. Για δείτε κι αυτό το πιο θερμόαιμο σχόλιο:



    http://www.bbc.co.uk/blogs/newsnight/paulmason/2010/05/euro_bailout_now_banking_risk.html

    ReplyDelete
  2. "Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα".Στο ρόλο του Ιούλιου Καίσαρα ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  3. Πρίν διαβεί το Ρουβίκωνα,ο Ιούλιος Καίσαρ, αναφώνησε τη θρυλική φράση:«ο κύβος ερρίφθη» ή όπως ακριβώς ειπώθηκε: alea jacta est.

    ReplyDelete
  4. Πράγμα που άλλαξε τη Ρώμη.Τη μετέτρεψε απο μια κλειστή, αριστοκρατική, ρεπουμπλικανική λέσχη σε μια μεγάλη Αυτοκρτορία.
    Τηρουμένων των αναλογιών αυτό συμβαίνει με τη προχθεσινή ιστορική απόφαση της Ευρώπης.Το μετασχηματισμό της σε μια πολιτική Αυτοκρατορία.

    ReplyDelete
  5. Τη πολιτική διεύθυνση της Νέας Αυτοκρατορικής Ευρώπης ανέλαβαν οι Γάλλοι: Στράους Κάν,Τρισέ,Σαρκοζί,Γιούνκερ,Ρομπάι.Οι Γερμανοί ακόμη είναι μικροί για τέτοιους ρόλους. Θα ασχοληθούν με την παραγωγική μηχανή που είναι καλοί.Οι Γάλλοι στη πολιτική και οι Γερμανοί στην οικονομία.Οι ρόλοι διευκρινίστηκαν.
    Χωρίς τη καθοριστική συμβολή των Αμερικανών και του Ομπάμα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΤΊΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΌΤΑΝΕ.

    ReplyDelete
  6. Ioannis καλό το άρθρο στο BBC αλλά δείχνει και λίγο τη σύγχυση των Βρετανών. Η κρίση αλλάζει τώρα ριζικά την αρχιτεκτονική της ΕΕ που θα έλεγαν και οι γ700 και το ΗΒ μάλλον μένει πίσω σ' αυτή τη φάση. Καλό ή κακό γι' αυτούς θα δείξει...Πάντως για την Ευρώπη είναι μεγάλη κίνηση πράγματι ο κυβος ερρίφθη

    ReplyDelete
  7. > "Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα".Στο ρόλο του Ιούλιου Καίσαρα ο ΓΑΠ.

    Μάλλον η Ευρώπη στο ρόλο του Ιούλιου Καίσαρος.

    ReplyDelete
  8. ave caesar oi melothanatoi se xairetoun

    ReplyDelete
  9. Εγγαστριμυθε οι τζιπουρες cayenne ειναι προεκταση του πεους οχι η γλωσσομαθεια.Βρηκες κ εσυ χωρα που εχει πηξει στα collegeboys να κανεις επιδειξη αγγλομαθειας.Οσο γ τους ευρωπαιους ηγετες που τοσο θαυμαζεις κ τα τσιτατα απο τα κομματικα textbook που σας μοιραζουν οι ινστρουκτορες, σε διαψευδουν οι ιδιοι πληθωριζοντας τα ευρα.

    ReplyDelete
  10. δεν κρατιέμαι και κάνω άσχετη εισαγωγή
    Μόλις άκουσα ότι οι 15ος & 16ος μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής περικόπτονται κατά 48% (!!!!!!!!!!) και το υπόλοιπο 52% ενσωματώνεται στους υπόλοιπους μισθούς
    Τέτοια "κακαλα" έχουν οι πολιτικοί μας.....
    Δεν μπορώ ρε παιδιά να το χωνέψω-

    Επί του θέματος τώρα - ΜΓ ωραίο άρθρο όπως όλα όσα έγραψες ως τώρα όμως:

    Αυτό που δεν λες καθαρά - και είναι η ουσία της υπόθεσης- είναι ότι η αντίρρηση των Γερμανών ήταν μία και μόνο μία: to quantitative easing, δηλαδή ο πληθωρισμός του ευρώ, διότι αυτοί βλέπουν την επόμενη μέρα- ψηλά επιτόκια και ψηλή φορολογία.

    Αυτό σε χώρες σαν την Ελλάδα δεν έχει την επίπτωση που έχει σε χώρες σαν την Γερμανία.

    Ξεπερνώ το ζήτημα της ανάμειξης του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη κάτι το οποίο έχει πολιτικά μεγάλη σημασία:
    Η Νέα Ευρώπη είναι αμερικανορεπής, τώρα και η Παλιά Ευρώπη θα γίνει αμερικανοεξαρτώμενη
    Pax Americana συντροφοι

    Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε το σούπερ πακέτο ?
    Το ευρωχρέος ειναι ευρω-διακρατούμενο: της Πορτογαλίας απο την Ισπανία, της Ισπανίας απο τη Γερμανία και της Ελλάδας απο την Γαλλία και πάει λέγοντας. Domino effect με λίγα λόγια

    Δεν ειμαι σίγουρος ότι η χρεωκοπία αποφεύχθηκε οριστικά γιά κάποια χώρα της ευρωζώνης όπως και δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη "πρόσκαιρα" γιά i>2%
    Ούτε "εχασαν λεφτά" θα έλεγα- οι επενδυτικές στρατηγικές είναι τόσο περίπλοκες που δύσκολα μπορείς να ξέρεις πότε και πόσο κάποιος χάνει
    Όσοι πχ έκλεισαν θέσεις χθες στην Ελλάδα έχασαν ? Κέρδισαν ?

    Το έπαθλο είναι το ευρωδολλάριο-αν υποθέσουμε ότι συνεχίζει έτσι η κατάσταση δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη η Γερμανία ΑΚΟΜΗ και αν χρειαστεί να αποχωρήσουν μέλη της ευρωζώνης

    ΜΓ- προσωπικά θα ήθελα πολύ μιά βαθύτερη ανάλυση, περισσότερο τεχνική (in verba εστω)

    ReplyDelete
  11. http://www.zerohedge.com/article/
    european-banks-now-feverishly-betting
    -against-euro-bailout-
    fails-gold-surges


    "Zero Hedge has received confirmation that several of the largest French banks are now actively shorting the euro to take advantage of globalized moral hazard, which with every ensuing bailout does nothing but make the bonuses of French FX traders surge. In other words, the very banks that Europe is bailing out are betting more and more aggressively with each passing day against Europe's own survival! Even George Soros has shed a tear of pride in how beautifully his initial plan to take on the BOE has mutated for the Bailout Generation."

    ReplyDelete
  12. "Εγγαστριμυθε οι τζιπουρες cayenne ειναι προεκταση του πεους οχι η γλωσσομαθεια."
    Thank you for the information. I am not an expert. I'll place an order immediately.

    "Βρηκες κ εσυ χωρα που εχει πηξει στα collegeboys να κανεις επιδειξη αγγλομαθειας."
    Each with what they've got.

    "...σε διαψευδουν οι ιδιοι πληθωριζοντας τα ευρα."
    What does this mean?

    ReplyDelete
  13. αγαπητή g700.

    Διαβάσετε το καινούριο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ?

    Για να σου περιγράψω την απάτη :

    1) Τα ταμεία τον μηχανικών/δικηγόρων/ιατρών/δημοσιογράφων μένουν έτσι όπως είναι, και δεν ενσωματώνονται με τα υπόλοιπα ταμεία.


    2) Οι δημόσιο υπάλληλοι ενσωματώνονται στο ΙΚΑ, όσοι ασφαλίζονται από το 2013 και μετά. ΑΛΛΑ η "ενσοματιση" θα αφορά ΜΟΝΟ τις συντάξεις τους......ΚΑΙ ΟΧΙ την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

    Με λίγα λόγια το καινούριο ασφαλιστικό συνεχίζει με τα ρουσφέτια, και να έχει πολίτες 2-3 κλάσεων.

    Επειδή δεν πρόκειται να το πουν τα ΜΜΕ, θα ήθελα εάν γίνετε να κάνετε μια προσπάθεια να φανερώσετε αυτή την αδικία στον υπόλοιπο κόσμο.......

    ReplyDelete
  14. "What does this mean?"
    ελα ντε! δεν ειναι μες στο textbook που σου μοιρασαν ε?

    ReplyDelete
  15. Η κριση ως εργαλειο βιαιης αναδιανομης πλουτου

    http://ampedstatus.com/high-frequency-terrorism-how-the-big-banks-and-federal-reserve-maintained-their-death-grip-over-the-united-states

    ReplyDelete
  16. @ saistalab

    Why don't you put it in your own words and help me out?

    ReplyDelete
  17. MB,

    Λανθάνεις και στα δύο.

    1) το μόνο ταμείο που μένει έξω, ασφαλιστικά, είναι των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας.

    2)Ο κλάδος ασθενείας ΟΛων τα ταμείων ενιοποείται και γίνεται αγοραστής, και όχι παραγωγός, υπηρεσιών υγείας απο το ΕΣΥ ή και εναλλακτικούς φορείς.

    Τεχνικά θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής.

    Αυτό το ΝΕΟ Ασφαλιστικό Σύστημα είναι εργασιοκεντρικό και όχι συνταξιοκεντρικό και πελατειοκεντρικό όπως το προηγούμενο.
    Ο Λοβέρδος,παρά τις αρχικές του δυσκολίες και δισταγμούς, για τους οποίους τον επικρίναμε αυστηρά εδώ μέσα, έκανε πολύ σοβαρή δουλειά.

    Μακάρι να τον έβαζε ο ΓΑΠ στο Υγείας αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού νόμου.Το ιδανικότερο θα ήταν να του δώσει και τα δύο Υπουργεία αφού τα συγχωνεύσει σε ένα με την ονομασία "Κοινωνικών υποθεσεων".Στο Υγείας η κατάστΑση είναι δραματική.Οσα χρήματα εξοικονομούται απο τις περικοπές των συντάξεων πάνε κατευθείαν στις φαρμακευτικές Εταιρείες των Γιαννακόπουλων και ΣΙΑ.
    Οι δύο κυρίες του "Υγείας" είναι απαράδεκτες.

    Να μη ξεχάσω να εκφράσω το θαυμασμό μου στον Υφυπουργό κ.Κουτρουμάνη.Σεμνός εργατικός,ευαίσθητος,βαθύς γνώστης του αντικειμένου,πρότυπο Σοσιαλιστή.

    ReplyDelete
  18. Parmenian,

    αρθρο 27 παραγραφος 6 και 7 lene ta ekseis :

    6. Οι προσλαμβανόμενοι από 1.1.2013 τακτικοί υπάλληλοι στο δημόσιο, τα νπδδ καθώς και στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια για στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Οι ανωτέρω ασφαλίζονται για ασθένεια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βοήθημα στους οικείους φορείς στους οποίους υπάγονται οι μετά την 1.1.1993 προσληφθέντες-ασφαλισμένοι στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

    7. Οι τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) παραμένουν στους φορείς αυτούς και καταβάλλουν εξ ιδίων πόρων τα ποσά της βασικής σύνταξης στους δικαιούχους όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος.

    Auto pou leei einai ksekatharo kurie.

    Parakalw ean mporoun sto g700, na grapsoun katalilo arthro na dixnei tin adikia.

    Prepei na organothoume epitelos. Den ginete o idiotikos ypalilos na plironei panda to logariazmo.

    ReplyDelete
  19. Μανόλη,

    σε επίπεδο πολιτικής από τη σκοπιά του οικονομολόγου τι θα πρότεινες για την Ελλάδα και για την Ευρώπη?

    Ο μονόδρομος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι επιλογή θεμιτή και με ποιες προϋποθέσεις?

    ReplyDelete
  20. Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης α λα ΔΝΤ χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση σημαίνει απώλεση της εθνικής κυριαρχίας, το αντίθετο σημαίνει την ενίσχυση της.

    ReplyDelete
  21. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να βάλουν τις αγορές στο τραπέζι της αναδιαπραγμάτευσης των χρεών των κρατών μελών τους. Κι αυτό σημαίνει ρήξη με το τραπεζοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης της Ευρώπης, κυρίως σημαίνει συμβιβασμό της ελίτ που κρατά την πραγματική εξουσία στη Γερμανίας, προϋπόθεση για τη δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ.

    Η νομισματοποίηση των χρεών δεν αρκεί από μόνη της ως επιλογή εξόδου. Ίσως από μόνη της ήταν αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή όταν τα εθνικά και ιδιωτικά χρέη ήταν μικρότερα. Σήμερα όμως ολόκληρο το σύμπλεγμα των δυτικών οικονομιών βρίσκεται καταχρεωμένο. Ο βαθμός της νομισματοποίησης του χρέους που απαιτείται είναι τόσο μεγάλος που από μόνη της αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των οφειλών κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών, εντείνοντας τον κίνδυνο ενός οικονομικού, και γιατί όχι και κοινωνικού, death spiral.

    Αν και θεμιτή λοιπόν η νομισματοποίηση του χρέους, η συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος είναι αναπόφευκτη προϋπόθεση για την αποφυγή των παραπάνω. Κι αυτό σημαίνει ίσως μια γρήγορη επιστροφή σε ύφεση και αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρώπης, εκτός αν η διαπραγμάτευση αυτή γίνει πολυμερώς και με τη συνδρομή των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο. Ο Ομπάμα κι ο Γκάιτνερ των zombeconomics τι λένε Μανόλη?

    ReplyDelete
  22. "Ο Ομπάμα κι ο Γκάιτνερ των zombeconomics τι λένε Μανόλη?"

    Print baby, print.

    Gold $1,200
    Oil $75.90

    Εδώ που τα λέμε το πετρέλαιο είναι ακόμα φτηνό. Η Coca Cola είναι πιο ακριβή (έχετε υπολογίσει πόσο κάνει στην αγορά ένα βαρέλι κόκα κόλα;).

    Κάτσε να δεις τι θα γίνει στη δύση όταν έρθει ο λογαριασμός για το κύριο πιάτο. Μέχρι τώρα έχουμε μόνο "μικροσεισμούς".

    ReplyDelete
  23. "Δεν ειμαι σίγουρος ότι η χρεωκοπία αποφεύχθηκε οριστικά γιά κάποια χώρα της ευρωζώνης..."

    Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε.

    "Τρισέ: Αφού οι άλλοι δεν σου δίνουν λεφτά να ξελασπώσεις με καλό επιτόκιο και δεν έχεις δεκάρα (είσαι σε default - κοινώς πτώχευση), θα σου δώσω εγώ με μικρότερο επιτόκιο και θα σου παρέχω πτωχευτική προστασία από τις αγορές".

    Ελεγχόμενη χρεωκοπία με "κηδεμονική προστασία της ΕΕ και του ΔΝΤ".

    Controlled default.

    Παρμενίδη,
    α) αφού είναι τόσο ρόδινα τα πράματα και ελέγχουν την κατάσταση οι στρατηγοί, τότε γιατί λαμβάνονται μέτρα λιτότητας; Για να περάσει η ώρα;

    β)Επί χρόνια παραπονιούταν όλοι για το ξεφτυλισμένο το 700άρι που αποτελεί φάρσα, όχι μισθό. Και τώρα το μειώνουν (!) και οι πρώην 700άρηδες (νυν 650άρηδες) το έχουν ρίξει στις γιορτές και στην αισιοδοξία. (!!!)

    Μην ανησυχείτε όμως. Σε 4 χρόνια τα μέτρα θα έχουν αποδώσει και ο νέος Έλληνας θα μπορεί να επανέλθει πάλι στα 700 ευρώ. Άσχετα εάν θα έχουν την αξία των σημερινών 600...

    Τι να σας πω ρε παιδιά. Σας τραβάνε από τη μύτη, παίζοντας με τα συναισθήματά σας.

    ReplyDelete
  24. Με δυο λόγια κύριε Γαλενιανέ (και Παρμενίδη), αντί να χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές της Ελλάδας (οι τράπεζες δηλαδή και οι επενδυτές), ας μοιραστούν τη ζημιά οι φορολογούμενοι σε όλη την Ευρώπη για να τη σκαπουλάρουν οι τράπεζες και οι "σπεκουλαδόροι" 9που τους βρίζατε πριν από λίγες μέρες, και τώρα τους πληρώνετε στο ακέραιο !!!).

    Τώρα βέβαια, για να δουλέψει αυτό το "πακέτο" και να μπορεί η Γερμανία να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας, θα πρέπει να υπερβεί το "3% έλλειμα" της Συνθήκης. Δεν γίνεται να έχει μια χώρα ισχυρή ισορροπία λογαριασμών και ταυτόχρονα να εγγυάται το χρέος όλων των γειτόνων της.

    Φούσκα το πακέτο. Υποθετικό ποσό "για καλό και για κακό", που αν ζητηθεί να εκταμιευτεί θα καταστρέψει τις υγιείς οικονομίες της Ευρώπης για να πληρώσουν τα χρέη τους οι μη υγιείς. Και νομίζετε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα αντιδράσουν σε κάποια στιγμή και μάλιστα άσχημα; Ή ότι δεν θα αντιδράσουν οι αγορές;

    Γι' αυτό και οι αγορές ΔΕΝ εντυπωσιάστηκαν από το "θεωρητικό πακέτο διάσωσης" (?). There's no free lunch και τα χρέη είναι χρέη. Εάν δεν τα πληρώσουν οι επενδυτές (που πρέπει, γιατί αυτοί πήραν το ρίσκο), τότε θα τα πληρώσει κάποιος άλλος. Δεν νομίζω ότι ο ήδη υπερφορτωμένος Ευρωπαίος φορολογούμενος είναι ο κατάλληλος...

    Άντε να δούμε πώς θα πάει ο τουρισμός φέτος, με τόσα που έγιναν.

    Κι άντε να δούμε πώς οι περικοπές στην ίδια την οικονομία θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή έστω και των τόκων. Κι άντε να δούμε τι θα γίνει όταν ξεφουσκώσει κι ο Fed και βρεθεί η μισή Αμερική και η μισή Ευρώπη σε ελεύθερη πτώση πλέον, όχι πλέον στο "χείλος".

    ReplyDelete
  25. Και έχει γυρίσει ο ΓΑΠ όλο τον κόσμο για δανεικά ή για δώρα, ζητιάνος ο φουκαράς (εγώ τον λυπάμαι που ανέλαβε πρωθ. σε τέτοια περίοδο) και είναι για τα κλάματα η όλη υπόθεση. Κάθε φορά που πάει έξω είναι για να παρακαλέσει και να ζητήσει δανεικά.
    Έτσι ήταν και ο Ιούλιος Καίσαρας κύριε Παρμενίδη;

    ReplyDelete
  26. LEFTERIS.

    Δεν διαφωνώ με αυτά που λες.Μπορεί να συμβούν αλλά έχουν μειωμένες πιθανότητες σε σχέση με το "καλό σενάριο" που εγώ υποστηρίζω.
    Σε αυτή τη φάση οι πολιτικοί,διεθνώς, αποφάσισαν να δείξουν ότι αυτοί είναι τα αφεντικά και όχι ο Μπάφετ και ο Πόλσον.Ιστορικα, όσες φορές το κάνανε, κερδίσανε.Οι σύγχρονοι Καίσαρες,επειδή δεν ξέρουν Λατινικά και Αρχαιοελληνικά, λένε στη σημερινή LINGUA FRANCA: "the party is over","enough its enough" ή κάτι τέτοιες Αμερικανιές τέλος πάντων.
    Φυσικά ο πόλεμος δεν κερδίζεται με επιφωνήματα αλλά δείχνει τη κατεύθυνση των πραγμάτων.Η "νόσος" του χρηματοοικονομικού συστήματος δεν είναι πια μια απλή δυσλειτουργία του οικονομικού συστήματος.Είναι μια απειλή της παγόσμιας Ασφάλειας διαστάσεων και συνεπειών παγκοσμίου πολέμου.Γιαυτό και δεν αρκούν οι όποιες οικονομετρικές μας γνώσεις να το καταλάβουμε.
    Εμας μας συμφέρει να ταυτίσουμε τη τύχη μας με τη τύχη των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης σε γεωπολιτικό επίπεδο.Τα οικονομικά μας θα τακτοποιηθούν ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ.Οταν δηλ. γίνουν Ευρωπαικό και παγκόσμιο πρόβλημα.Αυτό έκανε ΕΠΙΤΥΧΕΣΤΑΤΑ ο ΓΑΠ.
    Μέχρι προχθές μιλούσαν όλοι για "αγορές",τώρα μιλάνε όλοι για κερδοσκόπους.Δραματική αλλαγή που από μόνη της σηματοδοτεί και ερμηνεύει πως θα διεξαχθεί ο αγώνας,ποιοί θα είναι οι αντίπαλοι,ποιές οι παρατάξεις,ποιοί οι στρατηγοί και ποιά πιθανόν η έκβαση.

    ReplyDelete
  27. Η αξία των νομισμάτων δεν είναι ανεξάρτητη απο τη γεωπολιτική ισχύ των συστημάτων που τα υποστηρίζουν.

    ReplyDelete
  28. Η Ευρώπη αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά Αυτοκρατορικής δύναμης,σρατηγικού συμμαχου της Μεγάλης Αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.Αρα και εμείς θα λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα σε αυτό το περιβάλλον.Υπάρχει μπούσουλας που ακολουθούμε, υποχρεωτικα,ανεξάρτητα απο τα παιδιαρίσματα ή τους κολοπαιδαρισμούς του Σαμαρά.
    Και επειδή μόνο οι ΗΠΑ έχουν τις επιχειρισιακές ικανότητες να το κάνουν γιαυτό και το ΔΝΤ ανέλαβε "σύμβουλος" για όλη την Ευρώπη και για μας φυσικά.

    ReplyDelete
  29. Ompama προς Ευρωπαίους:"I want to do something very big".Ετσι μίλησε τη Κυριακή το βράδυ όταν του λέγανε "ξέρεις οι κανονισμοί της ΕΚΤ δεν το επιτρέπουν να αγοράζουμε Ελληνικά ομόλογα" και κάτι τέτοια φαιδρά.Ολα όμως άλλαξαν.

    Σε λίγο θα κυκλοφορεί το Ευρώ με τη προτομή του Ομπάμα.

    ReplyDelete
  30. @ mb είμαστε στη φάση που διαβάζουμε το νέο ασφαλιστικό για να αποκτήσουμε άποψη. Όταν το τελειώσουμε θα γράψουμε ένα σχετικό άρθρο. Εάν υφίστανται αδικίες θα τις στηλιτεύσουμε. Σε πρώτη φάση βλέπουμε ότι κινείται προς σωστή κατεύθυνση, μικτό σύστημα με βασική και ανταποδοτική σύνταξη και ένα ενιαίο αποθεματικό fund. Τα επιμέρους θα τα δούμε ακόμα δεν το έχουμε διαβάσει.

    @ saistalab, ventriloquist κλπ αυτό με τα γλωσσικά κάπου το έχασε ο admin

    @ mesout λες ότι "οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να βάλουν τις αγορές στο τραπέζι της αναδιαπραγμάτευσης των χρεών των κρατών μελών τους" ναι συμφωνούμε απόλυτα θα γράψουμε και σχετικό άρθρο.

    ReplyDelete
  31. Στρατηγικά πράγματι η Ευρώπη διέβη το Ρουβίκωνα. Με την ασπόφαση για διάσωση των ευρωπαϊκών κρατών τόσο μέσα από διμερή δάνεια όσο και μέσα από την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελούν πλέον τμήμα της θεσμικής αρχαιολογίας της ΕΕ και γι' αυτό το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν με νέα Συνθήκη για την "Ο -νε" αυτή τη φορά. Είπαμε η κρίση θ' αλλάξει την αρχιτεκτονική της ΕΕ

    ReplyDelete
  32. mb,

    Ξαναδιάβασα τα δύο εδάφια.Ως πρός το δεύτερο αρχίζεις να με πείθεις.Θα το ξαναδώ προσεκτικότερα.Αλλωστε έχουμε 20 μέρες δημόσιας διαβούλευσης.
    Αν ακόμα και έτσι μείνει, οργανωτικά, εκείνο που έχει σημασία είναι η εναιοποίηση των προυποθέσεων χορήγησης παροχών με τα άλλα τρία μεγάλα ταμεία που θα προκύψουν απο τις συγχωνεύσεις και η εξάλειψη πιθανόν προνομίων(κοινωνικοί φόροι νομικών και μηχανικών,αγγελιόσημο δημοσιογράφων κλπ.).
    Εχω την αίσθηση ότι αυτά μάλλον θα εξελιχθούν σε επαγγελματικά ταμεία,αλλά αυτό δεν αναιρεί το δίκιο που έχεις ως πρός τη συγκεκριμένη διατύπωση του υπο διαβούλευση νομοσχεδίου που βοά ότι είναι ρουσφετολογική.

    ReplyDelete
  33. mb,

    To άρθρο 31
    Ενιαίο Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας

    Και το άρθρο 32,


    Απαντούν πλήρως γιατί λανθάνεις ως προς το πρώτο.

    ReplyDelete
  34. Ερώτημα προς όλους. Printing Press ή ευρωπαϊκή Σεισάχθεια;

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. @ g700

    "Ερώτημα προς όλους. Printing Press ή ευρωπαϊκή Σεισάχθεια;"

    Συνδυασμός των δύο, συμβιβασμός μεταξύ των δύο συμβαλόμενων στο διακανονισμό - αγορές και κράτη

    ReplyDelete
  37. Tha diafwnisw mazi sou Manoli.
    Pithanon na kanw lathos fysika mias kai den eimai oikonomologos, alla tha pw tin apopsi mou..
    Den pistevw oti mas kanei xares i Merkel, oute oti ksafnika ksipnise mesa tis i thelisi na eksipiretisei to anwtero evrwpaiko orama. Oti kanei gia tin parti tis Germanias to kanei kai pali.
    An xrwstousame apeutheias se Germania, Gallia, Italia, stis kyverniseis dil, pistevw oti tha eixame parei podi apo tin Evrozwni pro pollou..
    Nomizeis exei oreksi i Merkel na tis trexoun twra na tis zitane lefta kai Ispanies kai Portogalies otan eidan oti to kolpo tou tramboukou zitianou pianei??
    Tha mas eixan diwksei me ti mia gia paradeigmatismo, tha eixan kopsei kai ton vixa stous ypoloipous PIIGS, kai tha eixan steilei kai isxyro minima pros oles tis diethneis agores oti i Evrwpi den asteievete, efarmozei taktiki "ponesei podi, kopsei podi", wste o ypoloipos organismos na menei ygiestatos kai dinatos, kai na sou kai to euro amesws 10 monades panw..
    To thema einai oti xrwstame polla se trapezes, oxi se krati. Kai an ton pioume kai xreokopisoume, tha dimiourgisoume "toksika omologa" pandou, akrivws opws eixe ginei prin 2 xronia otan katereuse i Leehman Brothers sto Amerika..
    Ta apotelesmata gia tin Evrwpi tha itan ta idia pithanon i kai xeirotera me auta pou perase tote i Ameriki.. To xrima tha pagwne, oi trapezes tha stamatousan na daneizoun i mia tin alli epeidi tha fovondousan ta "toksika omologa" ta opoia tha eixe o ekastote daneizomenos stin plati tou, kai i agora xwris reustotita tha patwne..
    Pigaine peripato loipon olo to trapeziko sistima tis giraias ipeirou..
    Einai tragiki i katastasi.. egw tous lipamai tous kaimenous tous evrwpaious.. den kseroun oti exoun mbleksei me trellous.. dil kati prepei na exoun arxisei na xambariazoun, alla pou na katalavoun to PRAGMATIKO megaleio tou neoellina... pragmatika den kserw ti tha ginei..
    Egw akoma den exw kseperasei ton fovo oti paizei poli aneta kai na gonatisoume oli tin Evrwpi tetoioi aneuthynoi malakes pou eimaste..
    Gia to allo pou eipes, peri enisxisis kentrikwn eksousiwn kai paremvatikotitas tis Kentrikis Evrwpaikis Trapezas, simfwnw, logiko einai, kai to sizitame edw kai poli kairo oti tetoies katastaseis epitaxynoun tin "wrimansi" tis Evrwpis. Allwste se auto to egxeirima tin vrefiki mas ilikia pername akoma, xreizomaste kapoies "embeiries zwis" gia na desoume, na andrepsoume..

    Kai se parakalw na sygxwreseis to gegonos oti ekmetallevomai ton xwro autou tou post gia na sxoliasw kapoio proigoumeno, alla pistevw an sxoliasw sto allo, den tha to deis.
    Diafwnw me to arthro sou "Αναλύοντας την ελληνική κρίση. Πως φτάσαμε ως εδώ;"
    I estw, diafwnw me tin onomasia tou arthrou, tin thewrw anantistoixi me to periexomeno tou.
    To arthro auto einai ena meros epeksigisi tou tropou me ton opoio oi mixanismoi stis diethneis agores krinoun tis epidoseis tis oikonomias mas, ena meros apodosi euthinis se astathmitous paragondes opws i diethnis oikonomiki krisi p.x. (i opoia btw kata ti gnwmi mou apla efere ta domika provlimata mas stin epifaneia mia wra arxitera opws ypostirizw edw - http://politickingbaby.blogspot.com/2010/04/blog-post.html - i edw - http://politickingbaby.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html - kai ena meros epeksigisi kapoiwn kakwn epilogwn twn teleutaiwn 5-6 xronwn, oi opoies pragmatika amelitees epiptwseis eixan stin poreia mas pistevw, se sxesi me to siswrevmeno varos tou kratismou ta teleutaia 30 xronia.
    Telos, pistevw oti ta stoixeia sta opoia vasizese gia tin poreia tis oikonomias einai arketa ews poli aisiodoksa gia tin periodo 1998-2008.

    ReplyDelete
  38. "Η Ευρώπη διέβη τον Ρουβίκωνα", αλλα με την Ελλαδα τι θα γινει; Μου εχει κολλησει οτι οι ευρωπαιοι μας εδωσαν τα χρηματα για να μας ξεφορτωθουν. Μπορει να ειναι ετσι τα πραγματα; και αν βγουμε απ`την ευρωζωνη, τι θα επακολουθησει; Π.χ. θα μπουμε στην οικονομικη επιρροη της Τουρκιας (σαν της πιο μεγαλης οικονομιας στην περιοχη);

    ReplyDelete
  39. Πρώτα η εκτύπωση και η επαναρύθμιση των χρηματαγορών. Ακόμα ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, έχει περιθώριο ανόδου.

    Ο φόβος των μεγαλύτερων πληθωριστικών πιέσεων όμως θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναδιαπραγμάτευση, κι αυτό θα γίνει από θέση ισχύος των πολιτικών ηγεσιών έναντι των αγορών.

    ReplyDelete
  40. @G700

    Ερώτημα προς όλους. Printing Press ή ευρωπαϊκή Σεισάχθεια;

    Μεταξύ σοβαρού και αστείου μάλλον για κανά μεγάλο περιφερειακό πόλεμο την βλέπω για να "καεί" ο παγκόσμιος κερδοσκοπικός αέρας και να πάρουν μπρος τα εργοστάσια.

    Κι όταν τελειώσουν θα κάτσουν εχθροί και φίλοι να γράψουν τους κανόνες του παιχνιδιού ξανά από την αρχή.

    O Obama τους το είπε:

    "I want to do something very big".

    Αλλά κι ο Παρμενίδης κάτι ψιλιάζεται όταν λέει:

    Η αξία των νομισμάτων δεν είναι ανεξάρτητη απο τη γεωπολιτική ισχύ των συστημάτων που τα υποστηρίζουν.

    LOL, με βλέπω σε διαδήλωση με κανά πλακάτ "Make love, not war"

    ReplyDelete
  41. Για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου, μερικά σύντομα σχόλια:

    1. Για το νέο ασφαλιστικό:
    Ο Λοβέρδος απορούσε γιατί οι συνταξιούχοι "...δεν πεθαίνουν κιόλας!". Υποθέτω ότι αν μετατεθεί στο Υγείας θα λύσει και αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε δεν έχει να κάνει και πολύ δουλειά εκεί, το ποσοστό θνησιμότητας στις εισαγωγές ηλικιωμένων πλησιάζει αυτά πολεμικού μετώπου. Τραγικά ανεπαρκής και ημιμαθής, ο πανικός και η δυσφορία του ξεχειλίζει από παντού κάθε φορά που βγαίνει στις κάμερες. Δεν ξέρει ούτε ο ίδιος πότε και πόση σύνταξη θα πάρουν, αν πάρουν, οι σημερινοί "ελαστικοί" εργαζόμενοι, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

    2. Για το "μονόδρομο" του ΔΝΤ:
    Τώρα που η ΕΚΤ αποφάσισε να φτιάξει τον κορβανά-μαμούθ των 800+ δις ευρώ, από τον οποίο θα δανείζονται κατευθείαν χώρες-μέλη που θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον, υπάρχει έτοιμη η απάντηση αν το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος. Ο "γκαπ" και ο συρφετός του κατάφερε να μας βάλει όπως-όπως υπό αμερικανική (κυρίως) κηδεμονία, πριν από την οποιαδήποτε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση, προφανώς για να βάλει τον πιο έμπιστό του "σύμμαχο" μέσα στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις (Τουρκία, Σκόπια). Ας βγει τώρα οποιοσδήποτε να μας πείσει ότι η επιλογή ήταν "ΔΝΤ ή χάος".

    3. Για τις "αγορές":
    Οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία, αφού κερδοσκόπησε και εις βάρος μας και έκανε εξαγωγές εις βάρος του ευρώ, τώρα συντονίζει τις προσπάθειες ώστε να αναχαιτιστούν τα κοράκια της Wall Street εναντίον της ΕΕ. Η Ελλάδα θυσιάστηκε εις γνώση όλων, μαζί και των δικών μας πολιτικών, ώστε το κόστος αυτής της "αναχαίτισης" να είναι όσο το δυνατό μικρότερο (preemptive bailout για Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία). Αλλά ταυτόχρονα να παραδειγματίσουν όποιον άλλο σκεφτόταν να "μαγειρέψει" τα δημοσιονομικά του. Με άλλα λόγια, η δασκάλα μας έχει βάλει τιμωρία στον τοίχο, μπροστά σε όλα τα άλλα παιδάκια.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είμαστε όλοι -υποχρεωμένοι- να είμαστε δύσπιστοι, επιφυλακτικοί και προσγειωμένοι, εξετάζοντας καχύποπτα αυτά που πλασάρονται ως "επιτυχίες" της κυβέρνησης. Όπως επίσης και τα ΜΜΕ ("Ε"=εξημέρωσης). Όποιος θέλει να κάνει προεκλογική πολιτική, ας περιμένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές το Νοέμβριο.

    ReplyDelete
  42. Γιατι ο Γιώργος επιτέθηκε στους τραπεζίτες
    Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2009

    http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-09-13-21-48-01-2009091314413/

    Τελικα αντ' αυτου τα μονα μετρα που πηρε ο πυρινος GAP(γκουπ) ηταν μετρα στηριξης της κερδοφοριας αυτων, που πριν μερικους μηνες κατακεραυνωνε, εις βαρος των πολιτων

    ReplyDelete
  43. Jaga
    "Όποιος θέλει να κάνει προεκλογική πολιτική, ας περιμένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές το Νοέμβριο".

    Το Νοέμβριο θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία.Μετανοείτε αδελφοί,μετανοείτε,όσο είναι νωρίς.

    ReplyDelete
  44. Παρμενίδη

    Δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα. Το printing press θα μειώσει σταδιακά την αξία του ευρώ σε τέτοιο βαθμό που αν δεν προσαρμοστεί άμεσα η κοινωνία, η φτώχεια θα φτάσει σε άσχημα επίπεδα. Στις ΗΠΑ έχουμε ακόμα τις φτηνές πολιτείες (ο Νότος γενικά) με κόστος ζωής λιγότερο από το μισό της Ευρώπης, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτείες.

    Για να δουλέψει το printing press σωστά πρέπει να απελευθερώσεις τις αγορές έτσι ώστε να απορροφήσουν το κόστος και να παράγουν όλο και περισσότερα. Δεν γίνεται να έχεις τόσους πολλούς περιοριστικούς κανονισμούς ΚΑΙ να μειώνεις την αξία του χρήματος ταυτόχρονα.

    Δεν θα χτυπήσει αμέσως, αλλά μόλις ο χρυσός ξεπεράσει τα 1240, το πετρέλαιο τα $90 και το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ ("10-yr") το 4%, ετοιμάσουν για την πρώτη προειδοποιητική ένδειξη - έλλειψη ρευστού και αύξηση τιμών στην αγορά.

    Θα πρόκειται για deflation ("credit destruction") και inflation ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς τομείς της αγοράς:

    Τραπεζικός - deflation (με αποτέλεσμα μειωμένη πίστωση και ρευστότητα)

    Commodities - αύξηση τιμών

    Για τους μικρομεσαίους και μικρούς, εφιάλτης.

    Και η Κίνα περνάει την πρώτη κρίση - δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα χούγια των ΗΠΑ-ΕΕ.

    Κατά Οκτώβρη-Νοέμβρη μεριά, σε ένα τέτοιο σενάριο - θα γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις κλπ, λόγω της επίδρασης γενικευμένης λιτότητας σε ΕΕ και πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

    Αρχίστε να καλλιεργείτε κάτι - τομάτες, οτιδήποτε.
    Εδώ ορισμένες περιοχές έχουν ήδη αρχίσει τα δικά τους "νομίσματα" (σε μορφή κουπονιών καταστημάτων κλπ με σταθερή αξία για το κάθε κατάστημα ή περιοχή). Και πολλοί έχουν αρχίσει να φυτεύουν οπωροκηπευτικά, έστω κι αν η κρίση δεν έχει χτυπήσει ακόμα full force τις περισσότερες περιοχές.

    ReplyDelete
  45. saistalab:

    "Γιατι ο Γιώργος επιτέθηκε στους τραπεζίτες" (14-9-2009):

    "...Με το τρίτο νομοσχέδιο, από τα πέντε που θα προωθήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκατό ημέρες της, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ουσιαστικά τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη λήψη μέτρων ανακούφισης από τα βάρη των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες..."

    "...ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι θα καταργηθούν «χαριστικές φοροαπαλλαγές» των επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας αύξηση των πραγματικών συντελεστών φορολόγησης, μέτρο που κατ’ εξοχήν αφορά τις τράπεζες..."

    "...προανήγγειλε μέτρα...και «ψαλίδι» στα μπόνους των στελεχών..."

    "...Είναι απαραίτητο οι τράπεζες στη χώρα μας, να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου..."

    Συγνώμη για τα εκτεταμένα copy/paste, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό.

    ΕΚΛΑΙΓΑ από τα γέλια.

    Να 'σαι καλά saistalab :-))

    ReplyDelete