Thursday, May 13, 2010

ΔΕΗ στα μπατζάκια μας

Πριν από μερικές μέρες ακούσαμε και διαβάσαμε στα Μέσα το εξής τραγικό. Από εδώ και στο εξής, στο λογαριασμό της ΔΕΗ, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και την δαπάνη για την ΕΡΤ θα πληρώνουμε 5 τοις χιλίοις για Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ). Πρόκειται για το επίδομα που εισπράττουν οι τελωνειακοί κάθε φορά που εκτελωνίζουν ένα δέμα. Επίδομα που κόπηκε αρχικά κατά 12% και θα κοπεί επιπλέον κατά 8%. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η χρέωση των καταναλωτών για το ΔΕΤΕ επιστρέφει και μάλιστα μέσα στους λογαριασμούς ρεύματος, με τρόπο που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες είτε εκτελωνίζουν δέματα είτε όχι.

Οι τελωνειακοί βέβαια εξηγούν ότι δεν πρόκειται για τέλος που θα το εισπράττουν ως αμοιβή. Τονίζουν ότι πρόκειται για φόρο που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία για να καλύψει τις απώλειες εσόδων που έχει το δημόσιο. Ομολογούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν υποχρεωτικά σε κάθε λογαριασμό ένα ειδικό τέλος χαράτσι υπέρ κάποιου τρίτου για κάτι που δεν τους αφορά.

Δε γνωρίζουμε ποια διεστραμμένη λογική επέβαλε αυτό το προβοκατόρικο μέτρο. Τη στιγμή που πάει να δημιουργηθεί μια συμμαχία ανοχής απέναντι στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τέτοιες κινήσεις ρουσφετολογικού τύπου που υποσκάπτουν την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι αδικαιολόγητες και κινδυνεύουν να τινάξουν το όλο εγχείρημα στον αέρα. Τα είπαμε μια φορά με αφορμή το φορολογικό και την τότε προσπάθεια για εξαίρεση κάποιων ομάδων από τον λογιστικό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Να μη τα ξαναλέμε. Εκτός κι αν κάποιοι στην κυβέρνηση επιδιώκουν να βρεθεί κάποιος τελωνειακός χτισμένος στο γραφείο του ή ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ να κάνει μπάντζι τζάμπ σε καμιά καμινάδα. Η ψυχολογία όλων βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για αδικίες και εξαιρέσεις απ’ τον κανόνα. Κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι.

16 comments:

  1. Na arxisoume ena kinima, mesou autou tou blog, wste na pigenome sto tameio parakatathikon kai daneiwn, kai na apetisoume na plironoume MONO to reuma sto logariazmo tis DEH.

    Oute DETE, oute ERT.....tipote allo....mono reuma.

    Eiste G700 ? Exete ta mesa na kanoume kati tetoio ?

    ReplyDelete
  2. Το τέλος υπερ ΕΡΤ είναι ένας ανταποδοτικός φόρος,ένας "στοχοδεικτικός" φόρος,που υποστηρίζατε κάποια στιγμή προελογικά.Ως θεσμό εννοώ υποστηρίζατε.Το τέλος για την ΕΡΤ,που πάει όλο για την ΕΡΤ και όχι για το κράτος, δεν έχει καμμιά σχέση με το σημερινό ΔΕΤΕ, που λειτουργεί περίπου όπως ο ΦΠΑ με άλλο όνομα.

    ReplyDelete
  3. Πρώτος και καλύτερος βάζει πλάτη ο Πετσάλνικος....
    (δυστυχώς δεν άκουσα την G700 να δραστηριοποιείται για τους 2 έξτρα μισθούς)

    Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του έμμεσου- σκεφτείτε ένα ταξί που σας πάει από τον Κηφισό στο αεροδρόμιο: εκτός της διαδρομής πληρώνεις και άλλα κερατιάτικα, σταθμό ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο, βαλίτσα>10kg,αριθμό βαλιτσών κτλ

    Ίδια ακριβώς περίπτωση με τα ΔΕΤΕ. Τα ίδια δεν έκανε και ο Σουφλιάς αυξάνοντας τα διόδια 4 μέρες πριν τις εκλογές ?

    Η λύση είναι μία και μόνο μία- τερματισμός των άμεσων χρεώσεων. Τελος στα "ψιλα γραμματα" με λίγα λόγια.

    Το ίδιο ισχύει και για την ΕΡΤ-από τη στιγμή που έχει διαφημιστικά έσοδα δεν δικαιούται να χρεώνει κανέναν.
    Ασε που η χρέωση γίνεται αδιακρίτως = αντιδημοκρατικό.

    Τέλος πια σε αυτό το αδηφάγο σύστημα που πληθωρίζει τις τιμες και στραγγίζει αναίτια τα πορτοφόλια μας

    ReplyDelete
  4. "στοχοδεικτικός" φόρος

    Για όσους δεν γνωρίζεται "Τσοχατζοπουλικά", "στοχοδεικτικός" είναι ο φόρος που πάει κατευθείαν στο χρυσό συμβόλαιο της Χούκλη.

    ReplyDelete
  5. ΥΓ - όσο γιά τον Αρθούρο θα μας εγκαταλείψει λίαν συντόμως...

    ReplyDelete
  6. Για αυτό με εκνευρίζει η κυβέρνηση. Μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με βλακείες.

    Αντί να σκεφτόμαστε πως θα ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας έδερνε τόσα χρόνια, ασχολούμαστε με τους ταρίφες, τους φορτηγατζήδες, τους υπαλλήλους της βουλής και δεν ξέρω γω τι άλλο θα προκύψει.

    ReplyDelete
  7. G700,

    Diavaste to asfalistiko nomosxedio telika ?

    Eixa dikio telika etsi ? Kai oi dimosioi ypalliloi, enw tha anikoun sto taneio tou IKA, tha exoun ksexoristh perilthapsh.

    Kai to perivoito tameio twn epistimonwn (EETA) den tha sixoneuth me ta ipolloipa tameia, kai tha sinexisei na pernei tous forous uper tritwn.

    Anipomono na akouso tin gnwmh sas, kai pos mporoume na kanoume wste na min perasei auth h koirodia.

    ReplyDelete
  8. Η ΔΕΗ είναι πλέον ημι-δημόσια εως καθόλου δημόσια επιχείρηση. Το μόνο τμήμα που θα μείνει αμιγώς στο δημόσιο είναι η ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή η διαχείριση της κατανομής (λογικό).

    Εντός πολύ λίγων ετών, ξεκινώντας από του χρόνου, η ΔΕΗ θα -αγοράζει- ρεύμα από παρόχους-παραγωγούς, πέρα από τις δικές της μονάδες. Η διαδικασία θα είναι αυτή που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, δηλαδή μέσω καθημερινών(;) μειοδοτικών "διαγωνισμών", όπου ο καθένας θα χτυπά προς την χαμηλότερη τιμή. Σε αυτό θα συμμετέχουν (το κάνουν ήδη) παραγωγικές μονάδες από τις γειτονικές χώρες.

    Με την πλήρη απελευθέρωση αυτής της αγοράς, η ΔΕΗ ουσιαστικά θα αρχίσει να "εισάγει" ρεύμα κανονικά, όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη, γλιτώνοντας έτσι και κάποιους περιβαλλοντικούς φόρους CO2. Το θέμα είναι ότι το δημόσιο θέλει οπωσδήποτε να επιβάλλει φόρο και σε αυτή την "εισαγωγή", ώστε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή (αλλιώς θα κλείσει εντελώς τις μονάδες). Άρα πρόκειται για το κλασικό "2 σε 1": και έσοδα από το φόρο, και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

    Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το κόστος αυτό κανονικά πάει στην επιχείρηση, δηλαδή στην ίδια τη ΔΕΗ (όταν εισάγει ρεύμα), όχι στον τελικό καταναλωτή-πελάτη, και μάλιστα σε κατάσταση μονοπωλίου. Και εδώ έρχεται το ερώτημα: μήπως ο φόρος μπήκε τώρα, έτσι στα γρήγορα, ώστε του χρόνου η ΔΕΗ να δικαιολογήσει μια γενναία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος; Μήπως να ετοιμαζόμαστε να δούμε πάλι τον πρόεδρο να βγαίνει στα κανάλια και να λέει πάλι ότι του φόρτωσαν ελλείμματα;

    Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Ειδικά οι πολιτικές και οι συμπεριφορές. Αν πάλι κάνω λάθος, εδώ θα είμαστε (ελπίζω) και θα τα πούμε.

    ReplyDelete
  9. Ο Παρμενίδης έχει δίκιο στο σχόλιο του.

    Αλλά το αίτημα να πληρώνουμε λογαριασμό ΔΕΗ μόνο για ΔΕΗ - για ρεύμα εφόσον ξεκινά αυτό που περιγράφει πολύ ωραία ο σερ - είναι επίσης σωστό.

    Για την ΕΡΤ, μια τακτική που εφαρμόζεται στην Αγγλία και θα είχε άμεση εφαρμογή στην Ελλάδα (καθώς κάθε σπίτι έχει τηλεόραση αδιαμφισβήτητα) είναι άδεια τηλεόρασης (tv license), η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως, και τα έσοδα της οποίας θα πάνε στη λειτουργία της ΕΡΤ καταρχάς, κι ό,τι περισσεύει το συζητάμε.

    3 τα πλεονεκτήματα:

    1. μείωση λογαριασμού ρεύματος για όλους
    2. έσοδα για τη ΔΕΗ και πιθανή (κατόπιν πολιτικής βούλησης) απεξάρτηση από την - κυρίως κρατική - διαφήμιση.
    3. Μακροπρόθεσμα μείωση τηλεθέασης / χρήσης τηλεόρασης και αύξηση ενασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο (μακάρι) με πιο δημιουργικές ασχολίες.

    100 ευρώ το χρόνο για μια άδεια τηλεόρασης δεν είναι πολλά, λιγότερα απόσα πληρώνουμε σήμερα μέσα από τη ΔΕΗ.

    ReplyDelete
  10. συγνώμη στο 2ο σημείο ήθελα να πω έσοδα για την ΕΡΤ...

    ReplyDelete
  11. Με τη μόνη διαφορα πως το ΒΒC δεν έχει έσοδα από διαφημίσεις. Η ΕΡΤ τα παίρνει νταβατζιλίδικα από τους λογαριασμούς, οι διαφημίσεις είναι πιό συχνές και από του STAR, το πρόγραμμα με σπάνιες εξαιρέσεις είναι απαράδεκτο και παρόλα αυτά φέτος τα κονδύλια πάλι αυξήθηκαν. Έχουμε πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για εξοπλισμούς τελευταίας τεχνολογίας για να σκονίζονται στις αποθήκες και οι παραγωγές να γίνονται outsourced.

    ReplyDelete
  12. 100 euros x 1.000.000 TV licenses

    =

    100 million euros

    sounds good to me

    how do you know the Greek man will pay though?

    ReplyDelete
  13. aoua you are right about bbc

    but

    it is a bit unfair to compare ERT with the biggest, most pluralistic and independent from government, state news agency in the world.

    still, it is a good example to look up to.

    ReplyDelete
  14. The good think with tax earmarking is that the citizens know where the money goes, so they have greater evidence in their hands to claim justice for their money.

    If the DEDE tariff has actually lost its purpose and goes directly to the state's tax box, this should be clarified with an official statement and explained.

    Either way though, it is quite sneaky to slip indirect taxes under monopoly invoices. It goes against the spirit of transparency and honesty that GAP wishes to construct.

    ReplyDelete
  15. Έχω κι εγώ κάτι τρυπούλες... να τα βάλουμε και τα δικά μου στη ΔΕΗ να το στρογγυλέψουμε;;

    ReplyDelete
  16. Τίποτα άλλο θα προστεθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Είχαμε τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, τώρα θα έχουμε και τους τελωνειακούς. Ε, βέβαια, αφού θες δε θες θα τον πληρώσεις το λογαριασμό.

    ReplyDelete