Thursday, May 27, 2010

edito303:η σιωπηλή κοινωνία θέλει αλλαγές

Του Φώτη Γεωργελέ*
Athens Voice, 26-5-2010

Δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει κρεμασμένο ένα μεγάλο πανό με τεράστια γράμματα: Δεν θα περάσουν. Αυτό το ρήμα χωρίς ουσιαστικό, αυτή η γενικότητα του συνθήματος, είναι το πρόβλημα. Αν δεις γύρω σου, καλυμμένη πίσω από την εύλογη αντίθεση σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, βρίσκεται μια καθολική αντίδραση σε κάθε μεταρρύθμιση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αντίθετοι στην απελευθέρωση των αγορών, αντίθετοι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση των ευγενών ταμείων με τους πληβείους, είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αντίθετοι στην κατάργηση του καμποτάζ, αντίθετοι στις ταμειακές μηχανές, στην υποχρέωση όλων να εκδίδουν απόδειξη, αντίθετοι στην κατάργηση των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συντάξεων, αντίθετοι στην εξομοίωση των ορίων ηλικίας, αντίθετοι στις προσλήψεις μόνο με το ΑΣΕΠ, αντίθετοι στην κατάργηση των αδιαφανών επιδοτήσεων, των επιδομάτων, των αφορολόγητων, αντίθετοι στην κατάργηση των 15ων και 16ων μισθών, στο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που χρεοκοπούν. Είμαστε αντίθετοι στον Καλλικράτη, ένας δήμαρχος κάνει απεργία πείνας. Είναι δυνατόν να χρεοκοπεί η χώρα σου και να κάνεις απεργία πείνας για να μην ενωθεί η γειτονιά σου με τη διπλανή γειτονιά;

Αν προσθέσεις όλα τα «δεν θα περάσουν», τότε πρέπει ν’ αρχίσεις να απορείς. Δηλαδή, σε τι ακριβώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι τα προηγούμενα χρόνια και δηλώναμε απαξία, δυσαρέσκεια, απογοήτευση απ’ την κατάσταση; Αφού όλα μας αρέσουν.

Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο. Επειδή δεν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, χρεοκοπήσαμε. Επειδή χρεοκοπήσαμε κόβουμε μισθούς και συντάξεις για να περιορίσουμε τα ελλείμματα, ώστε με τα 110 δις που μας δάνεισαν οι εταίροι μας να κερδίσουμε χρόνο και να πραγματοποιήσουμε έστω και στην παράταση τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να πάρει μπρος ξανά η οικονομία και να πάψουμε να παράγουμε χρέη. Επειδή καθυστερούμε να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές η σπατάλη του κράτους δεν μειώνεται, μπαίνουμε ακόμα περισσότερο στην ύφεση, οπότε αναγκαζόμαστε σε νέες περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

Πολιτικά κόμματα, επαγγελματικές ενώσεις, εργατικά συνδικάτα, κοινωνικές ομάδες, μοιάζουν να μην έχουν καν αντιληφθεί την κατάσταση της χώρας. Δεν κάνουν καμία υποχώρηση, κανένα συμβιβασμό, προσπαθούν να μη χάσουν τα προνόμιά τους, να μην αποδεχθούν καμιά αλλαγή επιχειρώντας να μεταφέρουν το βάρος στο σύνολο, με οριζόντιες μειώσεις μισθών και φόρους. Είναι μάταιο. Αυτό το παιχνίδι οδήγησε στη χρεοκοπία. Τώρα είμαστε μέσα στη χρεοκοπία. Οι αλλαγές θα γίνουν ή θα πτωχεύσουμε.

Θα ’χετε ίσως προσέξει ότι για πρώτη φορά, επειδή έχουν μπει πια μέσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κοινότητας και του Νομισματικού ταμείου, έχουν σπάσει τα στεγανά, έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε πληροφορίες που πριν ήταν επτασφράγιστα μυστικά της κρατικής γραφειοκρατίας. Αν παρακολουθείς τα δελτία ειδήσεων, κάθε μέρα μαθαίνεις για πολυτελή γραφεία δημόσιων υπηρεσιών με νοίκι 50.000 το μήνα για να στεγάζονται 20 άτομα, για ανακαινίσεις γραφείων των 500.000, για νομούς με τις αναπηρικές συντάξεις να φτάνουν το 25% του συνόλου, για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που κληροδοτούν τις συντάξεις στις κόρες τους, για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξη, για δημοτικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν μπουζουξίδικα και ποδοσφαιρικές ομάδες. Δεν υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που ο υπουργός να ζητάει από τους δημόσιους υπαλλήλους να δηλώσουν οι ίδιοι την ύπαρξή τους για να απογραφούν, μήπως μάθει πόσους έχουμε, πόσο πληρώνονται και από πού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη επιστρέφει σχέδια νόμου πίσω. Τους κοροϊδεύουμε. Η αντιμετώπιση της σπατάλης στα ταμεία και τα νοσοκομεία δεν είναι πειστική. Τα σχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μάλλον διαιωνίζουν την κατάσταση. Η λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος συνεχίζεται. Το κλείσιμο των λιμανιών καταστρέφει τον τουρισμό. Η εξόντωση του εμπορικού κέντρου μάς βυθίζει ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Σπατάλη, ύφεση, δηλαδή περισσότερη χρεοκοπία, άρα νέα μέτρα μείωσης του βιοτικού επιπέδου. Αν δεν σπάσουμε το φαύλο κύκλο, δεν υπάρχει ελπίδα. Αυτή τη στιγμή βγάζουμε οι ίδιοι με τα χέρια μας τα μάτια μας.

Αυτό που κόμματα, μέσα ενημέρωσης, συνδικαλιστικοί φορείς, επαγγελματικά σωματεία δεν μπορούν να δουν, βυθισμένα σε ένα στενό, αυτοκτονικό, μικροπολιτικό και συντεχνιακό παιχνίδι υπεράσπισης κεκτημένων, η κοινωνία δείχνει ότι το βλέπει. Γι’ αυτό, παρ’ ότι πιεσμένη, παρ’ ότι ξέρει ότι όπως πάντα θα πονέσουν περισσότερο αυτοί που φταίνε λιγότερο, μένει ακόμα ψύχραιμη και περιμένει. Μήπως έστω κι έτσι, έστω και βίαια, γίνουν αυτές οι αλλαγές που θα ανοίξουν τις πόρτες σε νέες δουλειές, σε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς διαπλοκή, σε ταμεία που θα δίνουν συντάξεις και σ’ αυτούς που είναι τώρα νέοι, σε δημόσιες υπηρεσίες που σέβονται τον πολίτη, σε μια χώρα που οι πολίτες δεν θα είναι πελάτες.

Με αυτή τη σιωπηλή κοινωνία συνομιλεί η κυβέρνηση, έστω κι αν δεν το έχει καταλάβει. Αν την απογοητεύσει, η ευθύνη θα είναι όλη δικιά της.

*Ο Φώτης Γεωργελές είναι ο εκδότης και διευθυντής της Αθναϊκής Free Press Athens Voice.

25 comments:

  1. Καταπληκτικό άρθρο.Χρήσιμο ερμηνευτικό εργαλείο,για το "τί συνέβη,τί συμβαίνει και γιατί συμβαίνει" και ταυτόχρονα μπούσουλας και handbook,περί του "τί μέλλει γενέσθαι", για τον καθένα μας.

    ReplyDelete
  2. ναι, παρότι προσωπικά φλερτάρω όλο και περισσότερο με τη λύση της χρεοκοπίας για να μην τα δώσουμε στους δανειστές θα συμφωνήσω με την ανάλυση του Γεωργελέ όπως την παραθέτει σ' αυτό το άρθρο γιατί χρεοκοπία ξε χρεοκοπία οι διαρθρωτικές πρέπει επιτέλους να γίνουν

    ReplyDelete
  3. Greece don't become Argentina, your future is in your hands, don't waste the opportunity.

    ReplyDelete
  4. Ναι, η Ελληνική κοινωνία αλλάζει:
    http://www.youtube.com/watch?v=N5XVZsQPXfQ

    Μετα-ρυθμίσεις και ισονομία λέμε...

    ReplyDelete
  5. Έτσι είναι, η σιωπηλή πλειοψηφία απαιτεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

    Στην πορεία οι Έλληνες θα μάθουμε να λέμε και ΝΑΙ.

    ReplyDelete
  6. Εν τάξει κάποιες από τις απαιτήσεις των πολιτών δεν είναι και τόσο παράλογες. Η εφαρμογή των νόμων αρχίζει από πάνω προς τα κάτω, πρώτα δηλαδή θα δώσουνε το καλό παράδειγμα οι ταγοί και μετά ο απλός πολίτης. Αν βλέπεις τον πολιτικό που τρώει εκατομμύρια να κυκλοφορεί ελεύθερος και εσύ που στάθμευσες πάνω στο πεζοδρόμιο στου Γκύζη να πρέπει να πληρώσεις 80 ευρώ, αυτό είναι κοροϊδία. Αν βλέπεις του φόρους σου να γίνονται βίλες και "αναψυκτήρια" πολιτικών και όχι υποδομές αυτό είναι εμπαιγμός.

    Ας κάνουνε πρώτα οι πολιτικοί τη δουλειά τους και ο νεοελληνας θα ακολουθήσει.

    ReplyDelete
  7. Ενας πολύ εύκολος τρόπος να αυξήσουμε την αγοραστική μας δύναμη, σε περίοδο μείωσης της ονομαστικής αξίας του εισοδήματός μας, είναι να ανακαλύψουμε την αξία του Ευρώ και τη δύναμή του.Με ένα ευρώ πολύ σύντομα θα αγοράζουμε πολύ περισσότερα πράγματα και υπηρεσίες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.Πρώτον γιατί θα υπάρξει μείωση τιμών και δεύτερον και σπουδαιότερο γιατί θα υποχρεωθούμε να σεβαστούμε το πιό σοβαρό οικουμενικό νόμισμα που έχουμε τη τύχη να κρατάμε στη τσέπη μας.

    ReplyDelete
  8. libertarian

    με άλλα λόγια, αποταμίευση και υπομονή

    ReplyDelete
  9. @Γεωργελέ
    πόση διαφορά έχουν τα δικά σου προσγειωμένα σχόλια από τα σχόλια του e-homosapiens (που ήταν στην κοσμάρα του διεκδικώντας μουσακά τηε μαμάς και επιδότηση ενοικίου)

    το θέμα είναι πολύ απλά ότι πλέον δεν υπάρχει άλλο "λίπος" να καεί.
    Ειλικρινά ώρες ώρες σκέφτομαι ότι και ο gmosios: μήπως τελικά η χρεοκοπία είναι η σωτηρία αυτής της σάπιας κοινωνίας που έμαθε ότι έχει μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις ?

    ReplyDelete
  10. Θαυμαστε τοποθέτηση του λαμόγιου Παναγόπουλου - που σημειωτέον ΔΕΝ δίνει στην δημοσιότητα το Ε9 του και το Ε1
    FYI παίρνει 100+ χιλ. ευρώ/ετησίως

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ετσι για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος

    "Υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνής συμβάσεις εργασίας. Είναι καθαρή πρόκληση η πρόσκληση του Υπουργού και πρέπει να την απορρίψουμε. Με ωμό τρόπο παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος. Χρειάζεται πολιτική καταγγελία και παρέμβαση", δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος.

    Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι "είμαστε σε σημείο μηδέν. Έχουμε νέες συνθήκες που έχουν διαφοροποιήσει τη στάση του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ εμφανίστηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, το συνδύασε όμως με τα γνωστά ανταλλάγματα. Τώρα λέει ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις".

    "Έχουμε απέναντι μας έναν σκληρό αντίπαλο που "έχει δέσει το γάιδαρο" του. Παρεμβαίνουν όταν μιλούν για το τι θα γίνει με αποζημιώσεις, όριο απολύσεων, κ.λπ. , γι' αυτό το λόγο το Νομικό μας τμήμα επεξεργάζεται την παρέμβασή μας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αφού παραβιάζονται συνθήκες και νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφύγουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια", τόνισε.

    Και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπογράψουμε οπωσδήποτε σύμβαση. Το δίλλημα στην παρούσα φάση είναι Σύμβαση ή ΟΧΙ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιδίωξη των βιομηχάνων είναι να μην υπογραφεί σύμβαση. Η κρίση έχει γίνει ο "παπάς που θάβει και τους ζωντανούς" Είναι στρατηγική ήττα να μην υπογραφεί σύμβαση. Να σταματήσουν τα παιχνίδια κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόμματα και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα".

    ReplyDelete
  11. Tη πτώχευση, ως εκδίκηση ή αυτοτιμωρία; H Μιράντα Ξαφά άλλα πρεσβεύει.Η γυναίκα αυτή μπορεί να είναι κίλερ αλλά τα του ΔΝΤ και των κρατικών χρεών και της διαχείρησής τους τα ξέρει καλά.Επιμένει να συγκεντρωθούμε στις δομικές αλλαγές και όλα θα κριθούν σε 3+2 χρόνια.

    ReplyDelete
  12. Θα πάμε μέχρι εξάντλησης του περιθωρίου ανασύνταξης που μας δίνει ο μηχανισμός στήριξης. Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει μόνον κατόπιν εντολής ΕΕ αν κι εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διάσωσης ημών μεν, αλλά και πληρωμής των δανειστών μας δε.

    Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από πουθενά. Και τα λεφτά θα τα στάξουμε στους δανειστές, και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα τις κάνουμε, και ενδεχομένως στάση πληρωμών θα κάνουμε στα 3 χρόνια αν η μούχλα που μας έχει πιάσει στο εσωτερικό δεν ξεκολήσει να κάνουμε αυτό που πρέπει.

    ReplyDelete
  13. @libertarian
    την πτωχευση ως λύτρωση!

    άσε που τώρα μόλις διάβασα ότι θύμωσε ο Σημίτης το χρυσό μου με την ομολογία Μαντέλη

    Θυμίζει το
    "τόχει ο κόσμος τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι"

    ReplyDelete
  14. Σχετικά με τις παρατηρήσεις των G700 ως προς τα δικά μου σχόλια (27/5), έχω αναρτήσει παρακάτω μερικά πράγματα ως απάντηση (για να μην καταχραστώ το χώρο εδώ):

    >> http://thezocalo.blogspot.com/2010/05/g700-blog.html

    Φυσικά το "καλή συνέχεια" στο τέλος δεν είναι καθόλου ειρωνικό.

    ReplyDelete
  15. Το άρθρο καλύτερα να μην το σχολιάσω σε λεπτομέρεια γιατί θα με πούνε πάλι προβοκάτορα.

    Απλά να επισημάνω ότι, όπως και πολύς κόσμος, ο κ. Γεωργελές τα έχει πολύ μπλεγμένα στο μυαλό του. Βάζει στον ίδιο κουβά το κόψιμο συντάξεων των 600 ευρώ και την ανασφάλιστη εργασία (=> απώλεια εσόδων για τα ταμεία) με τους απατεώνες της κάθε ΔΟΥ, τα μπουζούκια, τους συνδικαλιστές (όλους μαζί), το καμποτάζ, κτλ κτλ.

    Δείχνει πόσο καλά δουλεύει το παραμύθι με τα δελτία των 8 και την "τουριστική" εικόνα του πρωθυπουργού που ζητά θυσίες για το αποτέλεσμα, όχι για τη διόρθωση της αιτίας της σημερινής κατάντιας.

    Ο σεβασμός και η (αυτο)θυσία είναι κάτι που -κερδίζεται- και μάλιστα στην πράξη όχι στα λόγια. Δεν έρχεται "κληρονομιά" μαζί με το όνομα ή τη νίκη στις εκλογές.

    ReplyDelete
  16. O γέρος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο τελευταίος μεγάλος και Σοβαρός πολιτικός της Ελλάδας.

    Οι υπόλοιποι έκτοτε πρέπει να σβηστούν ακόμα κι από το Wikipedia.

    Όσο για τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής Ελλάδας, έχουν όλοι τους μαζί συνολικά τη νοημοσύνη και την ικανότητα που έχουν οι τρίχες στ' αρχίδια του σκύλου μου.

    Αλλά ακόμα δεν έχει πιάσει πάτο. Give it 1-2 years...

    ReplyDelete
  17. Το έργο των πραγματικά μεγάλων ΗΓΕΤΏΝ (Καποδίστριας,Τρικούπης,Βενιζέλος,Σημίτης ,ΓΑΠ) δεν μπορούσαν να το πρακολουθήσουν οι μάζες των αντιστοίχων περιόδων που έζησαν οι Μεγάλοι.Οι περισσότεροί τους κακοποίηθηκαν βάναυσα απο τους συμπολίτες τους.Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με το ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  18. Mε τον "Κουρασμένο και Κρυμμένο" το κράτος πήρε τη πιό κακοήθη μορφή του ρουσφετολογικού Μαυρογιαλουρισμού.
    Στο ΓΑΠ "έλαχε ο κλήρος" να καθαρίσει τη "κόπρο του Αυγείου".

    ReplyDelete
  19. > Στο ΓΑΠ "έλαχε ο κλήρος" να καθαρίσει τη "κόπρο του Αυγείου".

    Την οποία και ο ίδιος βοήθησε να συσσωρευτει.

    ReplyDelete
  20. Κάθε εποχή έχει τα ινδάλματά της.Εμείς έχουμε τον Buffet τον μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της Moody's και μεγάλο "φιλάνθρωπο".Ευτυχώς το δίδυμο Ομπάμα-ΓΑΠ ανέλαβε να μετατρέψει τη Κυρία από θύτη σε θύμα.Ο Buffet καλείται για απολογία στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου.Το τέλος των εταιριών αξιολόγησης πλησιάζει.ΓΑΠ-Hercules.

    ReplyDelete
  21. "..Την οποία και ο ίδιος βοήθησε να συσσωρευτει..."

    Σημερα δεν έχουμε Λουδιστές αλλά ισοπεδιστές.Είναι το ίδιο και χειρότερο.

    ReplyDelete
  22. Τον Μαντέλη πολλοί εμίσησαν,τον μαντελισμό κανείς.

    ReplyDelete
  23. jaga, σου απαντήσαμε σχετικά.

    ReplyDelete
  24. Πως γίνεται σε μια χώρα μπουρδέλο να έχουμε τόσες παρθένες;

    ReplyDelete
  25. είναι μόνο από μπροστά

    ReplyDelete