Sunday, April 19, 2009

Διάλογος για την παιδεία. To video της συζήτησης με τον Φ.Περλικό.

Οι Βασίλης Αλεβιζάκος και Δημήτρης Γκούγκλας, ιδρυτικά μέλη της G700, κουβεντιάζουν με τον Πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, κ. Φώτη Περλικό, για την παιδεία (συνολική διάρκεια videos 40')*.


G700 - Φ. Περλικός Μέρος 1ο


G700 - Φ.Περλικός Μέρος 2ο



G700 - Φ. Περλικός Μέρος 3ο




*Διάλογος για την Παιδεία





(όπως απεστάλη σε όλα τα κόμματα)

8 comments:

  1. Μέχρι και το τετραετές Γυμνάσιο ολοκληρωνεται η γενική παιδεία.Ενιαία για όλους.Το διετές Λύκειο χωρίζεται σε Επαγγελματικό και Ακαδημαικό.Το Ακαδημαικό διεθνοποιείται.Δηλαδή η διδασκαλία γίνεται στην Αγγλική γλώσσα.Το περιεχόμενό του παγκοσμιοποείται.Οι εξετάσεις γίνονται απο διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Αγγλική γλώσσα.Προορισμός των αποφοίτων τα καλύτερα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

    ReplyDelete
  2. Πάντως απ' ό,τι καταλαβαίνω τα παλικάρια της ΦΣ είναι πολύ πιο προσιτά και πολύ πιο ειλικρινή από τα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούν τους Έλληνες πολίτες στη βουλή. Στην εποχή των βασιλιάδων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, υπάρχουν και οι εκτός των τοιχών με τους οποίους μπορεί κάποιος να μιλήσει χωρίς παρωπίδες και στέφανα.

    Ένα σχόλιο για την παιδεία. Στην Ελλάδα όλοι μιλάμε για παιδεία δημόσιο αγαθό κλπ., αλλά όλοι, οι ίδιοι, το χρησιμοποιούμε τελικά σαν μηχανισμό παραγωγής τίτλων και τυπικών προσόντων για να φαινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Τελικά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αυτό το παράδοξο και υποβαθμίζουμε την αξία της παιδείας στην ολοκλήρωση του ατόμου ως καλλιεργημένου σκεπτόμενου και ευαισθητοποιημένου ανθρώπου.

    ReplyDelete
  3. "Δηλαδή η διδασκαλία γίνεται στην Αγγλική γλώσσα."

    Και γιατί δεν το κάνουν αυτό και οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Κινέζοι;

    ReplyDelete
  4. Γιατί οι Ελληνες είμαστε λίγοι.Και αυτό το αριθμητικό μειονέκτημα θα το αντισταθίσουμε αν ΟΛΟΙ αποκτήσουμε ψηλό μορφωτικό επίπεδο.Σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειονότητα στην ίδια μας τη χώρα, λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών.Ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε, με διακριτή Ελληνική ταυτότητα, είναι να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια Ελληνική ελίτ στα πρότυπα των Εβραίων.Και η Αγγλική γλώσσα σαυτή μας τη προσπάθεια θα είναι το εργαλείο "εκ των ών ούκ άνευ" .

    ReplyDelete
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη για τα εκπαιδευτικά κουπόνια. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κλείσουν κάποια σχολεία (όπως αναφέρει ο κ. Περλικός) που δεν πληρούν κάποια κριτήρια;

    Τι επιλογή θα έχουν οι μαθητές ενός "κακού" σχολείου; Θα πάνε όλοι σε ένα "καλό";
    Υπάρχουν οι υποδομές;
    Δεν θα τεθεί ένα θέμα σχολείων υψηλής και χαμηλής ζήτησης;

    Στο σύστημα Ελλάδα, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι με ένα τέτοιο σύστημα θα ψάχνουμε έναν γνωστό για να μας βάλει στο καλό σχολείο!

    Όλα καταλήγουν στο "σύστημα Ελλάδα"! :-)

    ReplyDelete
  6. @ fanfarone

    Τα σχολεία που δεν έχουν ζήτηση, δεν προτιμώνται από τους μαθητές θα κλείνουν σαν οργανισμοί.
    Όμως οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους θα περνάνε στα χέρια των καλών σχολείων που θα προτιμώνται.Εκτιμώ ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλαγή δεν θα γίνεται αντιληπτή στους μαθητές: Μετά από χρονιές με μειωμένο αριθμό μαθητών, άρα και λιγότερους πόρους, το σχολείο είτε αλλάζει τρόπο λειτουργίας, είτε η διαχείριση του περνά σε ένα γειτονικό καλό σχολείο, που έχει τόσους πολλούς μαθητές που χρειάζονται νέο κτίριο.
    Σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο κ. Παρμενίδης έκανε μια πρόταση. Ίσως να είναι σωστή, ίσως να είναι λάθος. Γιατί να μην δοκιμαστεί; Και γιατί να μην δοκιμαστούν άλλες 100 ενδιαφέρουσες ιδέες; Μπορεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι κατάλληλο για ένα παιδί αλλά όχι κατάλληλο για ένα άλλο.
    Το πρόβλημα με την Παιδεία είναι ότι πολιτικοί και κόμματα και πολλές φορές μεταξύ μας κάνουμε 'ασκήσεις επί χάρτου' για το ιδανικό σύστημα το οποίο πρέπει να επιβληθεί στους μαθητές, αντί να αφήσουμε τους μαθητές με τους γονείς τους να επιλέξουν αυτό που αυτοί θεωρούν το καλύτερο γι' αυτούς.
    Φανταστείτε να γινόταν πολιτική συζήτηση και διάλογος για το πιο σωστό αυτοκίνητο που θα έπρεπε να οδηγεί 'ο λαός'.
    Η επιλογή και η ελευθερία και πολύ περισσότερο η υιοθέτηση της βασικής θεώρησης ότι ο καθένας από εμάς είναι άξιος να κρίνει, να επιλέγει, και να μαθαίνει(ακόμα κα

    ReplyDelete
  7. ...(Συνεχεια απο προηγουμενο σχολιο).... Η επιλογή και η ελευθερία και πολύ περισσότερο η υιοθέτηση της βασικής θεώρησης ότι ο καθένας από εμάς είναι άξιος να κρίνει, να επιλέγει, και να μαθαίνει(ακόμα και από τα λάθη του) είναι στην καρδιά των πολιτικών ιδεών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete
  8. Τα παιδιά μπορούν να παίζουν αλλά με την παιδεία κανένας δεν μπορεί να παίζει. Για αυτό είναι καλύτερο να αποφασίσουν οι Γονείς ( και οι μαθητές) ποια σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια όχι. Ένα κακό σχολείο αν κλείσει δεν θα λείψει σε κανέναν.

    Προσθετικά θα ήθελα να αναφέρω ότι για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παιδεία ( το οποίο πιστεύω πως θα περιοριστεί μέσα τις αλλαγές συμπεριφοράς/ νοοτροπίας των δασκάλων που θα προκληθούν από το σύστημα των κουπονιών ) είναι η έλλειψη στα σχολεία, συζήτησης γύρω από κοινωνικά θέματα. Οι δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι για τα περισσότερα (αν όχι όλα ) τα παιδιά, στην σημερινή εποχή είναι ΠΡΩΤΟΙ γονείς και όχι τρίτοι. Οφείλουν να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, στάσεις της νεολαίας και να προκαλούν ανάλογες συζητήσεις στα σχολεία. Τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη από συζήτηση. Και εμείς όταν ήμασταν στο Λύκειο/Γυμνάσιο το ίδιο θέλαμε διότι είναι μια περίοδος στην οποία ο έφηβος «ψάχνει» και «χτίζει» τον εαυτό του για πρώτη φορά. Αρχίζουν και τον απασχολούν σοβαρά θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και για πρώτη φορά μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί ποιος είναι και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει. Αρχίζει να αναπτύσσει μια στάση ζωής αλλά σε αυτή τη διαδικασία έχει πολλά ερωτήματα και δεν έχει που να στραφεί. Και δεν είναι όλοι οι γονείς ικανοί για να δώσουν κατάλληλες συμβουλές. Η ακόμα και αν είναι ,το παιδί πάντα θέλει να ακούει και μια άλλη άποψη. Μέσα από τις κατάλληλες συζητήσεις ένα παιδί μπορεί να πάει ένα πρωί στο σχολείο και να γυρίσει το απόγευμα «άλλος άνθρωπος», με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Οι δάσκαλοι πρέπει να κοιτάξουν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη των παιδιών. Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα κερδίσουν.

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    ReplyDelete