Thursday, April 2, 2009

Νέοι: Το Πρεκαριάτο της Ευρώπης

Της G700 για το επετειακό τεύχος του Hellenic Nexus*

Στην Ιταλία είναι γνωστή ως γενιά των 1000 ευρώ (generazione 1000 euros), στη Γαλλία ως generation precaire, στην Αγγλία ως γενιά ipod (insecure, pressurised, overtaxed and debt ridden), στη Γερμανία και την Αυστρία ως generation Praktikum. Στην Ισπανία αντίστοιχα τους αποκαλούνε mileuristas. Στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια έγινε γνωστή ως “γενιά των 700 ευρώ”.

Είναι το «Πρεκαριάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια νέα «τάξη» μη προνομιούχων πολιτών, η οποία δεν προσδιορίζεται με βάση τις παλιές ταξικές διαχωριστικές γραμμές (προλεταριάτο), αλλά με ηλικιακά κριτήρια και όρους εργασιακής επισφάλειας. Είναι νέοι και νέες, ηλικίας 19 έως 34 ετών, οι οποίοι εάν κι εφόσον εργάζονται (17,4% είναι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ), βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εχθρική αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές, η υπερεργασία και η πολυαπασχόληση, η προσωρινότητα, οι μπλοκαρισμένοι μηχανισμοί κοινωνικής ανέλιξης και οικονομικής ανόδου, τα δυσθεώρητα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα:

* Δύο στους τρεις 25χρονους (64,4% το ακριβές ποσοστό) δηλώνουν ότι έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 750 ευρώ.
* Η ανεργία στις ηλικίες 15-24 βρίσκεται στο 22,3% και στους 25-34 στο 10,3% ενώ από το 1983 κα μετά ουδέποτε έπεσε κάτω του 22% και του 10% αντίστοιχα.
* Το 45,6% των νέων δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι με έναν στους δύο 25χρονους να ετερεοπασχολείται αναγκαστικά δηλαδή να μην εργάζεται στο επάγγελμα που έχει επιλέξει.
* Το ποσοστό των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων από 0,2% το 2005 έφτασε στο 2% το 2007. Υπολογίζεται ότι συνολικά στην Ελλάδα οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 25.000.

Το πρόβλημα όμως των νέων, και κατ' επέκταση του Πρεκαριάτου, δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αμιγώς εργασιακά θέματα παρότι αυτά είναι τα πιο πιεστικά και άμεσα αντιληπτά. Στην έννοια «Πρεκαριάτο» συμπυκνώνεται ένα νέο είδος φτώχειας που αφορά σε μια σειρά από κρίσιμα για την μελλοντική προοπτική των νέων ζητήματα: ελλιπείς παραγωγικές δυνατότητες, έλλειμμα σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, οικολογικό έλλειμμα, υπερχρέωση των δημόσιων οικονομικών και του ασφαλιστικού είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομίες, ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα κάθε νέος και μελλοντικός πολίτης της χώρας καλείται:

* Να επωμιστεί το κόστος του σημερινού ελλείμματος σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, ειδικά στην παιδεία,
* Να αποπληρώσει ως φορολογούμενος πολίτης ένα δημόσιο χρέος ίσο με ένα ΑΕΠ
* Να τροφοδοτήσει με πόρους ένα ασφαλιστικό σύστημα του οποίου το αναλογιστικό έλλειμμα ισοδυναμεί μακροπρόθεσμα μ' ένα ποσό ίσο με τρία ΑΕΠ
* Να επωμιστεί το κόστος της περιβαλλοντικής αναβάθμισης στις πόλεις και την ύπαιθρο, επειδή τα προηγούμενα 30 χρόνια η ανάπτυξη χαρακτηρίστηκε από πλήρη οικολογική αναισθησία.

Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με το ζοφερό τοπίο της εργασίας, τροφοδοτούν την κοινωνική και διαγενεακή ανισότητα, οδηγώντας με αφανή και γι’ αυτό ύπουλο τρόπο σε μια άδικη κατανομή πόρων και βαρών, ανάμεσα στις γενιές. Έτσι συντελείται σταδιακά το πέρασμα από τη χρυσή γενιά των baby boomers, στην ελληνική περίπτωση της γενιάς του 114 και του Πολυτεχνείου, σε μια γενιά υποψήφιων baby losers.

Για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, για να καταστεί η γενιά των 700 ευρώ γενιά της χιλιετίας, απαιτείται να έρθουμε σε ρήξη με το «σύστημα Ελλάδα» και ό,τι αυτό συνεπάγεται: τις εύκολες λύσεις, τον «ωχαδελφισμό», τη δημόσια υπερχρέωση και τα τεράστια ασφαλιστικά ελλείμματα, τις κοκαλωμένες ιεραρχίες και τις επετηρίδες στο δημόσιο πολιτικό και επιχειρηματικό βίο, το πλαδαρό και αναποτελεσματικό κράτος, την παρεοκρατική αγορά. Απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός και νέες πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: περιορισμό του δημόσιου χρέους, μετάβαση σε ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αντιμετώπιση του οικολογικού ελλείμματος και επένδυση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας με όχημα την πράσινη ανάπτυξη και κοινωνική πρωτοπορία τους εργάτες γνώσης.

*Με αφορμή τα 5 χρόνια κυκλοφορίας του, το περιοδικό Hellenic NEXUS συμπεριλαμβάνει στο επετειακό του τεύχος (τ. 31, Απρίλιος - Μάιος 2009) ένα «Αφιέρωμα Άποψης για την Ελλάδα του 2009», με κείμενα-τοποθετήσεις προσωπικοτήτων και φορέων από τον χώρο της πολιτικής, του ακτιβισμού, του πολιτισμού και των MME.

57 comments:

  1. "η διατύπωση του ανακριτή κ. Απ. Ζαβιτσάνου στο διαβιβαστικό σημείωμα που αναφέρει ότι «υπάρχουν ενδείξεις για ηθική αυτουργία (σ.σ.: του πρώην υπουργού)» δεν άφησε περιθώρια για υπεκφυγές και έφερε τη Ν.Δ. μπροστά σε νέα αδιέξοδα"

    Για το φαινόμενο,που σε λίγα χρόνια θα γίνει κατάντημα,της γενιας των 700 και των αντίστοιχων Ευρωπαικών, υπάρχουν ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί.Δεν είναι ένα αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο.Ούτε στο "σύστημα ελλάδα" έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες.Η αποπροσωποποίηση,η αταξικότητα και η αποθεσμοποίηση των ευθυνών,κάτι που πάει να κάνει και ο Ομπάμα στο Λονδίνο,δεν είναι καλός οδηγός για την απαιτούμενη δράση,ακόμα και για τη βία ,αν χρειασθεί,των αναγκαίων κοινωνικών αγώνων για την αποφυγή της περιθωριοποίησης ολόκληρων γενεών.

    ReplyDelete
  2. Το "σύστημα Ελλάδα" και οι εκπρόσωποί του, οι οποίοι κατοικοεδρεύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, καλλιεργεί συστηματικά τη διαφθορά και τη συναλλαγή. Σε κάθε πολιτικό χώρο υπάρχουν οπαδοί του "συστήματος Ελλάδα" από τη μία και φιλόδοξοι μεταρρυθμιστές από την άλλη. Η ενοχοποίηση και η πολιτική και ποινική καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών δεν αρκεί εάν δε γίνουν ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή κινήτρων που γεννάει και ενισχύει αυτές τις συμπεριφορές.

    ReplyDelete
  3. Ακτιβισμός αντί Απεργίας.

    Σήμερα απεργούν άπαντες.Αλλά η απεργία είναι πια μια παθητική μορφή κοινωνικών αγώνων,μια απόσυρση, που πολλές φορές ισοδυναμεί με μια απλή κοπάνα απο τη δουλειά.Γι'αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από τον ακτιβισμό.Ειδικά οι νέοι, όταν καταγγέλουν τον εργατοπατερισμό,πρέπει να να μην μένουν μόνο εκεί αλλά να απαντούν με ένα έξυπνο ακτιβισμό.

    ReplyDelete
  4. Το ΠΑΜΕ ετοιμάζεται για μια μεγαλειώδη παρέλαση,που θα θυμίζει γιορτές επετείου Οκτωβριανής επανάστασης στη Μόσχα.Με άψογο βηματισμό και με απόλυτη τήρηση της πειθαρχίας,της ιεραρχίας και του σεβασμού της τάξης, θα δώσει το παράδειγμα του πως γίνονται οι κοινωνικές αγώνες χωρίς έκτροπα,φορώντας μόνο τις κομματικές κουκούλες.Εαν ο Καραμανλής αναθέσει στο ΠΑΜΕ τη δημόσια τάξη και επίσημα,γιατί ανεπίσημα την έχει αναλάβει η Αλέκα, με άτυπη συνενόηση μαζί του,τον βλέπω να "ανακάμπτει",προς ανακούφιση της μεγάλης κυρίας του Περισσού.Τοσούτω μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ ανένειψε και καταδικάζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί τους αλλητάμπουρες τους κουκουλοφόρους μετα τη δημοσκοπική κατρακύλα. Και παρά τις συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις του Τσίπρα απο τις εκπομπές της Παναγιωταρέας και του Πρετεντέρη τα πράματα δεν φαίνεται να αλλάζουν.

    ReplyDelete
  5. Για «απόλυτο παραλογισμό» μίλησε ο Τ. Γιαννίτσης και κατέθεσε «την υποψία διαφθοράς, όχι ατομικής διαφθοράς αλλά μιας διαφθοράς απέναντι σε έναν κλάδο ο οποίος χρηματοδοτεί πολιτικά κόμματα ή πολιτικά άτομα για να ενισχύσει τα αυτοκίνητα»!

    Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα,Τάσο.

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη συμφωνούμε με το σχόλιό σου σχετικά με ακτιβισμό και απεργία. Εμείς προσπαθούμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας να αυξήσουμε την εξω-διαδικτυακή μας κινητικότητα.

    Την περασμένη βδομάδα έγινε η συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΦΣ κο Φώτη Περλικό με θέμα τη παιδεία. Το σχετικό video θα το αναρτήσουμε το Σ/Κ.

    Την Κυριακή ήμασταν ομιλητές στην ανοιχτή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ Χολαργού με θέμα τη γενιά των 700 ευρώ μαζί με τη Λία Φράγκου (Οργ. Γραμματέας Ομοσπ. Ιδιωτ. Υπαλλήλων), το Γιώργο Χαρίση (Αντιπρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ, τον Α. Καψάλη (συνεργ. Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ), το Ν. Αντωνίου από Σύλλογο Υπαλλήλων ΒΙΒΛΙΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ Αττικής, εκπρόσωπο του Σωματείου καθαριστριών ΠΕΚΟΠ, τη Στέλλα Φωτάκη (Σύλλογος STAGE “ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ”, εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ & ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ Εταιρείες Αττικής.

    Τη Δευτέρα και Τρίτη αντιπροσωπεία μας ήταν στις Βρυξέλλες στο ευρωκοινοβούλιο όπου συμμετείχαμε σε Ημερίδα για την οικονομική κρίση και την εργασιακή επισφάλεια των νέων μαζί με την Ιταλική Οργάνωση Precari Creativi, τους διοργανωτές ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα και τον Ιταλό Antonio Panzieri, τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κα Ειρήνη Πάρη (εκπρόσωπο της Ομάδας των Εργοδοτών), τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), κο Marco Cilento, τον Συντονιστή των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί θεμάτων Απασχόλησης, κου Stephen Hughes, εκπρόσωπο του Ιταλικού Δημοκρατικού κόμματος κα Silvia Grada, και τον Head of Talent and Music του MTV Ιταλίας κο Luca de Gennaro.

    Όλες αυτές οι επαφές έχουν τη σημασία τους διότι μας έδωσαν τη δυνατότητα να θέσουμε το διαγενεακό ζήτημα και το θέμα του πρεκαριάτου και της γενιάς των 700 ευρώ με τους όρους που εμείς το κατανοούμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

    ReplyDelete
  7. διόρθωση: πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους

    ReplyDelete
  8. Το πρεκαριάτο είναι διαγενεακό και ταξικό. Η γενιά του πρεκαριάτου θα μπορούσε να αποτελέσει το οριζόντιο θέμα προβληματισμού, συνεργασίας και κοινωνικού ακτιβισμού μεταξύ των 50+ και των 30- ακόμα και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλλυλεγγύης που έχετε αναφέρει ότι γιορτάζεται φέτος.

    ReplyDelete
  9. http://www.ippr.org/pressreleases/?id=3454

    ReplyDelete
  10. Για όποιον μιλάει Γερμανικά και ενδιαφέρεται η Αλκυόνη Καραμανόλη, δημοσιογράφος στη γερμανική ραδιοφωνία, συνεχίζει τις εκπομπές της γύρω από το θέμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων νέων που παραμένουν στο πατρικό σπίτι μέχρι μία προχωρημένη ηλικια.

    Hotel Mama

    Taverne Mama

    ReplyDelete
  11. SEXUS PLEXUS NEXUS

    *Με αφορμή τα 5 χρόνια κυκλοφορίας του, το περιοδικό Hellenic NEXUS συμπεριλαμβάνει στο επετειακό του τεύχος (τ. 31, Απρίλιος - Μάιος 2009) ένα «Αφιέρωμα Άποψης για την Ελλάδα του 2009», με κείμενα-τοποθετήσεις προσωπικοτήτων και φορέων από τον χώρο της πολιτικής, του ακτιβισμού, του πολιτισμού και των MME.

    KΑΙ συμπληρώνω: Οπου γράφουν οι

    M. Γλέζος, Λ. Kανέλλη, M. Kαρχιμάκης, K. Xαρδαβέλλας, A. Γεωργιάδης, N. Σαρρής, Στ. Παπαθεμελής, Στ. Ληναίος, B. Φίλιας, M. Aνδριωτάκης, Oμάδα G700 και Γιατροί Xωρίς Σύνορα

    Αλλέως ειπείν

    "Δες ούγια και πάρε πανί", όπως έλεγε η διαπρεπής γιαγιά και θυγατέρα του Μεγάλου Ευεργέτη της Δωδεκανήσου Ευαγγελίστρια Γεωργίου Πετρίδη.

    Καημένε Henry Miller, ποιός νάξερε πως θα καταντούσες στον τω όντι Τροπικόν του Καρκίνου.

    ReplyDelete
  12. Κατ' αναλογίαν, οι Αμερικανίδες λένε, "I always try a skirt before I buy it".

    ReplyDelete
  13. Off topic αλλά καλά

    http://www.nytimes.com/2009/04/02/world/europe/02prexy.html?th&emc=th

    http://www.nytimes.com/2009/04/02/opinion/02iht-edcohen.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  14. @ G700
    Το 45,6% των νέων δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι με έναν στους δύο 25χρονους να ετερεοπασχολείται αναγκαστικά[sic] δηλαδή να μην εργάζεται στο επάγγελμα που έχει επιλέξει.

    ΤΙ υπαινίσσεσθε εδώ;;;;;

    Πταίει το Κράτος ή η "Aτιμη ΚEνωνία" γιά την ετεροαπασχόληση των 150.000 "διοικητών επιχειρήσεων" της Ελλάδος;;;;;

    Πταίει το Κράτος ή η "Ατιμη ΚΕνωνία" γιά την ετεροαπασχόληση των 50.000 "ψυχολόγων του Bradford"* της Ελλάδος;;;;;

    Πταίει το Κράτος ή η "Ατιμη ΚΕνωνία" γιά την ετεροαπασχόληση των 50.000 "χοντρών διαιτολόγων της Χαροκοπείου Κατωτάτης" της Ελλάδος;;;;;

    Η θέση των πολιτισμένων ανθρώπων στην Δυτική Κοινωνία είναι ότι ο καθένας μας έχει ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κάνει τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ του.

    Εξ ίσου,

    εξ ίσου όμως

    [Παρμενίδη συγκεντρώσου]

    ο καθένας μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ φέρει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ των ΑΝΟΗΤΩΝ και ΑΚΡΙΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του!

    Period, parmie.


    * Μήπως θα προτείνατε να τρελάνουμε το Λαό ώστε να βρουν δουλειά αυτά τα αγράμματα φυτά;;;

    ReplyDelete
  15. Ποιός λέει τέτοιες ανοησίες εκτός από σας κύριε Κομφουκίων,

    Αλλα να.........

    Ας πούμε, δεν θα μπορούσε το Κράτος που είναι ένα αστείρευτο χρυσωρυχείο* να κάνει την ψυχολογία υποχρεωτικό μάθημα στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και να προσληφθούν ΟΛΟΙ οι ψυχολόγοι στο Δημόσιο;;;

    ΓΙΑΤΙ είστε τόσο άκαρδος κύριε Κομφουκίων;;;

    Πότε θα πάψετε να ασχολείστε και σεις και τα εξώγαμά σας εδώ μέσα με τους αριθμούς και να εστιάσετε

    στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    ώστε να αρθούν οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες και να πηγαίνουμε όλοι το βράδυ στην ακρογιαλιά και νάμαστε ευτυχισμένοι;;;;;

    *Μόνο ο Ανδρέας ΜΑΣ ήξερε το μυστικό ότι το Κράτος είναι αστείρευτη πηγή και πράγματι τα έδωσε όλα με τον Τσοβόλα και έκανε πλούσιο όλο το Λαό. Οι Αμερικανοί φταίνε γιά την Κρίση, να τα πληρώσουνε αυτοί. Δεν μπορεί να τα πληρώσει ο Λαός όπως σωστά λέει και ο Κάρολος της Ελλάδος.

    ReplyDelete
  16. "ο καθένας μας ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ φέρει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ των ΑΝΟΗΤΩΝ και ΑΚΡΙΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του!"

    Aυτό θα συνέβαινε, και θα ήταν καλό, σε μια κοινωνία χωρίς κράτος.Απο τη στιγμή που υπάρχει κράτος και μάλιστα κράτος που σπεκουλάρει φανερά και προκλητικά υπέρ των κομπραδόρων(δες απόφαση για τους εισαγωγείς πολυτελών αυτοκινήτων),η ζωή σου προσδιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό απο τη ποιότητα και λειτουργία αυτού του κράτους.Γιαυτό και το ΑΙΤΗΜΑ σήμερα "ποιό κράτος" είναι ακόμα πιό ισχυρό απο το "ποιά κυβέρνηση".Στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα κράτος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγικών ομάδων αλλά κράτος εργαλείο και πελατειακό μηχανισμό των παρασιτικών συμμοριών.
    Οι Ελληνες υποστηρίξανε ένα υποψήφιο πρωθυπουργό που είχε σαν στόχο,υποτίθεται, την "επανίδρυση του κράτους".Και αυτός το παρέδοσε βορά
    στα πιράνχας.Γιατί λοιπόν να μην τα έχουν μαυτό το κράτος και μαυτό τον πρωθυπουργό οι πολίτες;

    ReplyDelete
  17. Eνώ ο Σοσιαλισμός φροντίζει γιά τον Λαό.

    Θυμάμαι, ότι όταν ανέβηκε η ΣΥΜΜΟΡΙΑ στην εξουσία, κάνανε Υπουργό Υγείας ένα αγράμματο γιατρουδάκι του ΙΚΑ, Αυγερινό νομίζω τον έλεγαν [αν η μνήμη με υπηρετεί σωστά].

    Ο γιατρουδάκος αυτός είχε μιά κόρη η οποία είχε γκομενάκο ένα 26-άχρονο αλητάκι από τον Αγιο Ανδρέα της Κυνουρίας, Ιωακείμ τον έλεγαν.

    Το, λοιπόν, ο γιατρουδάκος του ΙΚΑ βάφτισε τον αγράμματο γκομενάκο της κόρης "νοσοκομειολόγον" εν μιά νυκτί και την επομένη τον έκανε ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SPEAKING OF THE ABSOLUTE CORRUPTION that is!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. ΘΥΜΑΜΑΙ το πρώτο μεγάλο ΣΚΑΝΔΑΛΟ μόλις ανέβηκε η ΣΥΜΜΟΡΙΑ στην εξουσία.

    Το ΠΑΙΝΤΙ, ο ΓKIΩΡΓΚΑΚΗΣ δηλαδή, είχε ένα κολλητό φίλο, τον ΤΡΕΠΕΚΛΗΝ.

    Ο Τρεπεκλής ήταν ένα αγράμματο 26 χρόνων [μανία που είχε η ΣΥΜΜΟΡΙΑ με 26άχρονα!!!!]

    Ο daddy, λοιπόν, διόρισε τον ΤΡΕΠΕΚΛΗΝ

    ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

    Σε μερικές μέρες βγαίνει στη φόρα των ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ότι ο Τρεπεκλής όχι μόνο ήταν αγράμματος [αυτό δεν ήταν κακό, αγράμματοι ήσαν άλλωστε ΟΛΟΙ οι βουλευτές και όλοι οι υπουργοί] ΑΛΛΑ ήταν

    ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Το φαντάζεστε;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΕΚΑΝΑΝ οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    ΕΝΑ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΤΟΝ ΤΡΕΠΕΚΛΗΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Φυσικά παρητήθη αμέσως το αληταρόνι.

    ReplyDelete
  19. ΑΥΤΟ που θέλω να πω Παρμενίδη

    είναι ότι ΑΙΣΧΡΗ η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑΙΣΧΡΗ και η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981.

    ΚΑΙ να το βάλεις ΚΑΛΑ στο ΜΥΑΛΟ σου.

    ReplyDelete
  20. To ΤΡΑΓΙΚΟΝ δε της υποθέσεως είναι ότι ο κύριος

    Γκιωργκάκης Παπανδρέου

    είναι MΙΚΡΟΝΟΥΣ ή at best κουτοπόνηρος, ενώ ο άλλος είναι μάρκα.

    ReplyDelete
  21. Δεν υπαινισόμαστε τίποτα απλώς παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα παλιότερης έρευνας αποφοίτων ετών 2002 με 2006 που έκανε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ο καθένας μπορεί να τα αξιολογήσει όπως θέλει. Όταν κάποιος λέει ότι ετερο-απασχολείται αναγκαστικά και αυτό το θεωρεί πρόβλημα τότε πρέπει να δούμε τι φταίει. Ένα πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή πτυχιούχων με χαρτιά και προσόντα που δεν τα θέλει η αγορά τη στιγμή που υπάρχει παράλληλα έλλειμμα σε πολλές κατηγορίες ειδικά τεχνικών επαγγελμάτων (θυμάστε το άρθρο για τους τεχνίτες στη Μαγνησία που δεν υπάρχουν). Αυτό το έχουμε εντοπίσει και το έχουμε πει πολλές φορές. Εδώ ευθύνεται πρωτίστως η οικογένεια και ο ανύπαρκτος ακαδημαϊκός και επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία. Εκτός και αν πιστεύει κάποιος ότι η πλειονότητα των μαθητών στα 17 είναι ικανοί να κάνουν σωστές επιλογές άνευ σωστής οικογενειακής υποστήριξης ή κατεύθυνσης από το σχολείο.

    Όμως ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά στην Ελλάδα δε θέλει καν πτυχιούχους ή μορφωμένους εργαζόμενους, αλλά υπαλλήλους γραφείου, παιδιά για όλες τις δουλειές. Στην Αγγλία ακόμα και με το κωλοπτυχίο θα βρεις δουλειά και η επιχείρηση θα αναλάβει να σου κάνει training στον τομέα που σε χρειάζεται. Γιατί; Διότι από τη στιγμή που δεν είσαι μηχανικός, IT ή κάτι τόσο εξειδικευμένο αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μπορείς να μαθαίνεις. Εδώ σε θέλουν είτε έτοιμο στέλεχος από τα 20, είτε bottom of the food chain υπάλληλο να τρέχεις σαν το Βέγγο.

    ReplyDelete
  22. @ G700
    Όμως ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά στην Ελλάδα δε θέλει καν πτυχιούχους ή μορφωμένους εργαζόμενους, αλλά υπαλλήλους γραφείου, παιδιά για όλες τις δουλειές.

    This goes without saying.

    Aφαλώς. Ποιός σοβαρός ξένος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μιά χώρα όπου, ως γνωρίζει a priori, θα λοιδορηθεί και θα του φάνε και τα λεφτά.

    Το ΙΔΙΟ το ΚΡΑΤΟΣ και οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ όρισαν τις επιχειρήσεις που θέλει και χρειάζεται η Ελλάδα:

    1) Μηδενικού Κεφαλαίου
    2) Μηδενικού Ρίσκου
    3) Με εξ ολοκλήρου κρατικά κεφάλαια
    4) Εντασης εργασίας
    5) Με μηδενικές ειςφορές στο ΙΚΑ
    6) Με μηδενικούς φόρους

    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ μόνο και μόνο γιά να απασχολούνται 5-20 εργάτες!!!!! στην καθεμιά.

    Voila

    ReplyDelete
  23. @G700
    Πολυ καλά προσεγγίζετε το θέμα.Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός,όπως σωστά λέτε, απο μικρή ηλικία, είναι μεγάλος λάθος.Το βάρος πρέπει να δίνεται στην καλλιέργεια της προσωπικότητας πάνω στην οποία θα "καθίσει" αργότερα το όποιο επάγγελμα και η όποια δουλειά.Οι σπουδές σε όποιο αντικείμενο,μόνο καλό κάνουν αρκεί να μη θεωρούνται επαγγελματικές σπουδές απο τις οποίες απορέουν επαγγελματικά δικαιώματα και παγιδεύουν τους κατόχους των ανάλογων πτυχιακών τίτλων.Εάν σπουδάσω θεατρολογία και τελικά επιλέξω να γίνω αγρότης η ξενοδόχος δεν θα είμαι πληρέστερος και ευτυχέστερος ως άνθρωπος; Δεν θα είμαι καλύτερος στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου με τους άλλους; Δεν θα είμαι πιό ενημερωμένος και συνεπώς πιό υπεύθυνος ως πολίτης; Τα πανεπιστήμια δεν παράγουν επαγγελματίες.Κακώς κάκιστα τα αποδίδουμε ρόλους και ευθύνες που δεν έχουν.Ουτε είναι καλό να μετατραπούν σε επαγγελματικά σχολεία.

    ReplyDelete
  24. Προχθές, την ομιλία του πολύ γνωστού στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω πόσο γνωστού στην Αμερική,ψυχοθεραπευτή, Ιρβιν Γιάλομ, στο Μέγαρο Μουσικής, την παρακολούθησαν 4.000 θεατές και αλλοι τόσοι έμειναν απέξω σε ουρές ενος χιλιομέτρου.Θα χρειαζόταν ένα γήπεδο μπάσκετ να χωρέσουν.Τα βιβλία του έχουν στην Ελλάδα τη πρωτειά των πωλήσεων παγκοσμίως.Αυτό νομίζω μπορεί να εξηγήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και κυρίως των Ελληνίδων για τη ψυχολογία, που τόσο λοιδωρεί ο Κομφούκιος.Εγώ το βρίσκω πολύ ΘΕΤΙΚΟ όπως εξόχως θετική ήταν και η παγκόσμια πρωτειά των Ελλήνων στη συμμετοχή στην ώρα της Γής το περασμένο Σάββατο.Οι Ελληνες είμαστε αλλοιώς και εκεί βρίσκεται μια μυστηριώδης γοητεία που ασκούμε στους άλλους που θα έρχονται και θα έρχονται να μας επισκέπτονται και να μας θαυμάζουν.

    ReplyDelete
  25. λοιδΟρώ

    με ΟΜΙΚΡΟΝ. Αμαν αυτή η μανία που έχετε όλοι να βάζετε ωμέγα στο λοιδορώ.

    ReplyDelete
  26. Δεν ήρθε χρυσέ μου άνθρωπε γιά να σε θαυμάσει. Ούτε γιά να τον θαυμάσουν. Business κάνει ο άνθρωπος.

    ReplyDelete
  27. "....Business κάνει ο άνθρωπος"

    Και μεις το ίδιο.Απο το αλισβερίσι μαζί του έχουμε θετικο πρόσιμο στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
    Hλθε να μας πεί πόσο θαυμάζει τον Επίκουρο και φυσικά τους επιγόνους του!
    Δεν το πιστεύει; Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι είναι σπουδαίος!

    ReplyDelete
  28. Κάθε άλλο. Εχουμε ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ αφού ο κύριος αυτός είναι εισαγόμενος

    ReplyDelete
  29. Besides, όποιος θαυμάζει τον Επίκουρον είναι παράσιτον.

    Ηγουν τουτέστιν δηλαδή

    "Εκύλισεν ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι" ως θα έλεγε η διαπρεπής γιαγιά

    ReplyDelete
  30. Και τα ψώνια οι Αμερικανοί και το φαν κλάμπ που έχει σε όλο το κόσμο; Ενα 10% να επισκεφθούν την Ελλάδα μας αρκούν.Γιατί νομίζεις οι χωριάτικες έχουν 20 ευρώ η μία.

    ReplyDelete
  31. "Κομφούκιος said...
    Besides, όποιος θαυμάζει τον Επίκουρον είναι παράσιτον".

    Νομίζω ότι δεν έχεις ιδέα από Επίκουρο.Είσαι θύμα μιας κακής, χριστιανικού τύπου, ερμηνείας, του Πλατωνισμού που έκαψε τα βιβλία του Επίκουρου.

    ReplyDelete
  32. Kαθόλου ψώνιο ο Αμερικανός.

    Ο Αμερικανός δεν εμπιστεύεται κανένα γι' αυτό ανοίγει την καρδιά του σε ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ

    1) στον Ψυχολόγο που λόγω επαγγελματικού απορρήτου ΔΕΝ θα επαναλάβει όσα ακούσει
    και
    2) σ' αυτόν που κάθεται δίπλα του στο αεροπλάνο διότι η πιθανότητα να τον ξανασυναντήσει είναι 1 στα 2 εκατομμύρια

    Εξ ου και ο Κομφουκιάκος ΟΤΑΝ ταξιδεύει espace premiere απαιτεί το ΔΙΠΛΑ κάθισμα να είναι ΠΑΝΤΑ κενό.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Δεν είμαι ακοινώνητος. Ισα-ίσα, είμαι το κοινωνικότερο ζώον επί της Γης. Αλλά κατά την Στατιστικήν Επιστήμην, οι πιθανότητες είναι 99% να έχω δίπλα μου ένα despicable πασόκον υπουργόν avec podarila και μόνο 1% να είναι Ατανάζ οπότε θα χτυπιέμαι στα γέλια επί 9 ώρες.

    ΚΑΙ επειδή ό,τι έχει πιθανότητα κάτω του 5% είναι πρακτικά αδύνατον, μόνος πάω μόνος γυρίζω.
    Φοβερή καμμιά φορά η μοναξιά

    ReplyDelete
  35. xaxaxaxaxaxaxa

    nai nai, olo musthrio kai gohteia eimaste emeis oi ellhnes, gi' auto mas latreuoun oloi.


    A, re Parmenidh eisai foberos. Pep talk kai agios o 0eos.

    Kata ta alla self-help books kai to megaleio ths psyxhs mas 0a mas swsoun!


    xaxaxaxaxaxa

    Na 'sai kala!

    ReplyDelete
  36. Ε αυτό θα έλειπε στα 25 να ήταν διαφορετικά τα πράγματα
    εξηγουμαι-

    στα 25 ο εργαζόμενος είτε μόλις έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας (μετά το στρατό ?) με ένα απλό 1ο πτυχίο (σκουπίδι πλέον αν είναι από ελληνικό ΑΕΙ) είτε εργάζεται ως ανειδίκευτος ή μαθητευόμενος.

    Ε πόσα να παίρνει ? 2000 ευρώ ? Αρα στα 35 να παίρνει 15000 ευρώ ?

    Στην Αμερική κύριοι, τα golden boys, έχουν κατ' ελάχιστον 2 ΜΒΑ απο Ivy league ή και PhD όταν τρέχουν τα Black-Scholes μοντέλα τους
    Ηγουν έχουν επενδύσει περί τα 150-200 χιλιάδες ευρώ.

    Το άρθρο σας έπρεπε να έχει τίτλο "ΕΛΛΗΝΕΣ νέοι"
    αυτοί που βολεύονται στο πατρικό, που έχουν κάνει τις σπουδές διακοπές, που δε βαριέσαι.

    Εκτός λοιπόν απ' όλα τα υπόλοιπα προσθέστε στο άρθρο σας ότι και οι νέοι είναι εχθρικά διακείμενοι στην εργασία, την μάθηση και την προσπάθεια.

    ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ- τα ζω καθημερινά

    ReplyDelete
  37. "Though I love my country, I do not love my countrymen"

    είπε ο Μπάιρον και έπραξε ο Κομφούκιος.

    ReplyDelete
  38. ser exeis doulepsei dipla se "golden boys"? milame gia saboura, ase twra ivy league. mas exete flomwsei, hmarton pou leei k o fafoutis!

    ReplyDelete
  39. @ parmenides
    Mιά και μιλάμε γιά Επίκουρο, ηδονισμούς, αεροπλάνα κλπ.

    Ηταν κοντά στα 9/11 γεγονότα. Το σκάφος ήταν 777 [με το μεγάλο λουτρό] της Delta. Πτήση από Atlanta προς Charles de Gaulle. Ημουν κατ'ευθείαν απ' την δουλειά bow-tie and all. Λέω στην αεροσυνοδό "May I have a hanger please?" Απαντά "΅What do you need a hanger for? Ι am not allowed to give you a hanger, You are supposed to give me your coat". Λέω "Ι need to change to something lighter, so I must enter the bathroom, but you are most welcome to chaperon me". Mού λέει, "No thank you, I've seen it all, I've done it all" και έτσι μούφερε την κρεμάστρα!

    ReplyDelete
  40. @Κομφου

    Ενώ αν ήσουν στην Ελλάδα και πουλούσες λίγο αγριάδα θα στο σιδέρωνε κιόλας. Μη σου πω ότι θα έβλεπε και τα γύψινα ανάσκελα.

    ReplyDelete
  41. Ε, ψιτ, ser, ενώ αν παίρνει 600 ευρώ πρώτο μισθό - στα 35 πόσα θα παίρνει;

    Στην πρώτη μου δουλειά υπήρχαν άνθρωποι 45 χρονών, ηττημένοι απ' τη ζωή που περίμεναν να πάρουν σύνταξη, που δούλευαν 20 χρόνια στην επιχείρηση και έπαιρναν μισθό 1100 ευρω. Απλά τραγικό.

    Με άλλα λόγια ωραίο το παραμύθι αλλα δεν έχει δράκο.

    Αν παίρνεις μισθό πείνας, δουλεύεις με μισή καρδιά. Απλά πράγματα. Δώσε ένα καλό μισθό να δεις πως ανεβαίνει η απόδοση. Αλλά φτου, πιπέρι, τι κάθομαι και λέω! Αφού πρέπει ν' ανέβει η παραγωγικότητα. Οπότε τα κεφάλια μέσα, πάρτε τα 600 ευρώ και μη μιλάτε!

    ReplyDelete
  42. Οι μαρξιστές βέβαια, αφού τα παρατήσανε από τον πόλεμο των "οικονομικών τάξεων", αποφάσισαν να αρχίσουν πόλεμο των "ηλικιών".

    Έτσι, πρώτα διαχωρίζουμε τον πληθυσμό σε "νέους" και "μη νέους", μετά πιάνουμε τους νέους και τους διαχωρίζουμε σε "όσους βγάζουν λιγότερα από περίπου 1000 ευρώ και τους άλλους", ώστε να αρχίζουν να τσακώνονται μεταξύ τους.

    Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εις την συμμορία μας τους 50άρηδες που βγάζουν 700 ευρώ το μήνα... (ούτε μολότωφ δεν μπορούν να ρίξουν).

    Το σύστημα "Ελλάδα" είναι αποτέλεσμα της έλλειψης χρημάτων. Το σύστημα "σημερινές ΗΠΑ" έχει τα ίδια αίτια... κλπ κλπ δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

    ReplyDelete
  43. To ΠΑΣΟΚ διά της ευρωβλάχας εκ Kozanne διοργανώνει την Κυριακή FORUM γιά την ΠΑΙΔΕΙΑ

    όπως θα λέγαμε

    Η ΜΗΔΕΙΑ θα ΔΩΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ τους

    ReplyDelete
  44. ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ και ΕΛΛΗΝΕΣ

    έχετε δικαίωμα ΚΑΙ εις την ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΝ

    το ΠΑΣΟΚ σας ΑΝΗΚΕΙ

    ReplyDelete
  45. Στο facebook η επιτηδευμένη ευρωβλάχα εκ Kozanne έχει σε περίοπτη θέση την φιλία της με την G700.

    Zήλεψα και γω.

    ΚΑΙ λέω αφού o Γκιωργκάκης έχει προσωπική φιλία με τον κύριο Κρουγκμάν,

    Αφού η κυρία Γεννηματά έχει προσωπική φιλία με τον Ζαν-Ζακ Ρουσώ που την βοήθησε να γράψει το Contrat Fofial με τον Ελληνα εργάτη

    θα φτιάξω και γώ σελίδα και θα βάλω ότι έχω προσωπική φιλία με τον Ατανάζ.

    ReplyDelete
  46. @ lefteris

    το διαγενεακό δεν αφορά μόνο νέους και μη νέους και ούτε οι νεο-μαρξιστές ήταν οι πρώτοι που το ανέδειξαν. Φιλελεύθεροι οικονομολόγοι όπως ο Κότλικοφ των ΗΠΑ ήταν αυτοί που ανέδειξαν τα διαγενεακά οικονομικά ως μια σημαντική πτυχή της οικονομικής θεωρίας, μιλώντας για δημόσιο και ασφαλιστικό χρέος, φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, σχέσεις αποταμίευσης κι ανάπτυξης κλπ, με γνώμονα τις επιπτώσεις των εκάστοτε πολιτικών και μέτρων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως τη δημογραφική γήρανση και ένα κοινωνικό κράτος δομημένο έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για μια συγκεκριμένη γενιά εις βάρος πολλών νεότερων και αρκετών μεγαλύτερων. Αυτή η γενιά είναι η γενιά των baby boomers που κυριαρχεί σε όλες τις Δυτικές οικονομίες, έχοντας κατακτήσει άδικα τα μεγαλύτερα προνόμια για τον εαυτό της και που μας έχει οδηγήσει εν μέρει και στη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση. Κι αυτή η γενιά Λεφτέρη είναι γενιά των 60άρηδων + - 10 ετών. Άλλοι προοδευτικοί σοσιαλφιλελεύθεροι πολιτικοί επιστήμονες όπως ο Γιοργκ Τρέμελ της Γερμανίας ανέδειξαν το διαγενεακό ζήτημα ως ζήτημα δικαιοσύνης, και πάλι όχι διαχωρίζοντας τον κόσμο σε δύο κατηγορίες, αλλά μελετώντας τις σχέσεις μεταξύ ηλικιακών ομάδων - ή αν θες γενεών - που κυμαίνονται από τους πολύ νέους ως τους πολύ ηλικιωμένους.

    Τεσπα, το ζήτημα Λεφτέρη δεν είναι έλλειψη χρημάτων, αυτό είναι αποτέλεσμα του πραγματικού προβλήματος. Το ζήτημα είναι θέμα διακυβέρνησης εταιρικής, πολιτικής και κοινωνικής. Ένα συγκεκριμένο μοντέλο τέτοιας διακυβέρνησης οδήγησε το παγκόσμιο σύστημα με πηγή τις ΗΠΑ στη σημερινή κατάσταση και αυτό το μοντέλο (το ελληνικό, που στις παθογένειες του είναι μοναδικό) οδηγεί τη χώρα σε χρεωκοπία οικονομική, πολιτική και ηθική, διασώζοντας βραχυπρόθεσμα μια ηλικιακή ομάδα, ναι, εις βάρος των νεότερων και των μεγαλύτερων της. Αυτό που δεν καταλαβαίνει αυτή η ομάδα όμως είναι ό,τι κατάκτησε τα τελευταία 40 χρόνια που εν μέρει ήταν και πλασματικό, κινδυνεύει άμεσα να το χάσει οριστικά.

    ReplyDelete
  47. Γιατί χρεοκόπησε το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    " Τρεις είναι οι λόγοι της χρεοκοπίας του συγκεκριμένου Ταμείου, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ κ. Γ.Ρωμανιάς. Πρώτον, η ένταξη των κληρικών σε αυτό πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, για τη χορήγηση εφάπαξ, χωρίς να δοθεί στο Ταμείο η περιουσία του Ταμείου των κληρικών, η οποία παρέμεινε στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    Δεύτερον, η ένταξη στο ίδιο Ταμείο των δικαστικών- με δικαστική απόφαση-, χωρίς να έχουν προηγηθεί ανάλογες κρατήσεις. Μάλιστα με τη δικαστική απόφαση εδόθη αναδρομικά εφάπαξ όχι μόνο σε όσους θα συνταξιοδοτούνταν εφεξής αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.

    Τρίτον, η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού εκτάκτων στον δημόσιο τομέα οι οποίοι δεν πληρώνουν εισφορές στο Ταμείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων".

    Οι δικαστικοί! Τί κατάντια! Εβγαλαν μια "δικαστική" απόφαση για λεηλασία του Ταμείου απο τους ίδιους! Και μετά μιλάμε γιατί οι κουκουλοφόροι έχουν συνεχώς αυξανόμενες συμπάθειες στην Ελληνική κοινωνία!
    Και οι παπάδες; Αφησαν την περιουσία του Ταμείου τους στην Εκκλησία και μπούκαραν στο ΤΠΔΥ.
    Φέρτε μου το Καριοφίλι.

    ReplyDelete
  48. Κατάντια πράγματι παρμενίδη. Όμως ο Ρωμανιάς και οι ρωμανιάδες που εκπροσωπούν το ΙΝΕ και τη ΓΣΕΕ ουδέποτε έχουν δώσει τη μάχη με τον ίδιο λυσσαλέο τρόπο που προστατεύουν το χρεοκοπημένο βισμαρικό μοντέλο ασφάλισης.

    ReplyDelete
  49. Συμφωνούμε με τον jim slip. Ελάχιστες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Επένδυση = ικανοποιητικές αποδοχές κ συνθήκες εργασίας + ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Το μοντέλο είναι χαμηλό κόστος, εκπαίδευση δια της κεκτημένης εμπειρίας και αναλωσιμότητα. Με λίγα λόγια λογική ψιλικτζίδικου.

    ReplyDelete
  50. from JAYATI GHOSH

    "Recently, global capitalism has grown by lurching from bubble to bubble, encouraged by state policies and fed by speculative market forces. The danger
    is that the G20 (which is anyway an illegitimate attempt to bypass the United Nations) will try to revive growth by doing more of the same. But that replay button will not work, because other major global imbalances have to be resolved: between finance and the real economy, with a consequent large debt overhang in major economies; between surplus and deficit economies; between economic growth and natural resource use.

    Therefore, even coordinated fiscal stimuli (which are obviously necessary, if currently unlikely) and transnational regulation of finance (equally necessary
    but even more unlikely) will not be enough, and may just lead to another, possibly even bigger, global crisis a few years down the line.

    Instead, coordinated policies should focus on wage-led growth, which requires progressive redistribution globally as well as within countries, and changed production systems that meet the requirements of more sustainable lifestyles. This requires allowing trade and capital accounts to be managed differently, and encouraging diversification of trade and investment away from existing patterns. "

    *Jayati Ghosh is professor of economics at Jawaharlal Nehru university, New Delhi, and the executive secretary of International Development Economics Associates (IDEAS).

    ReplyDelete
  51. Λευτέρη, καλώς ή κακώς, όταν μια κοινωνία γερνάει και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της στρεβλής ανάπτυξης, τότε μπαίνει στην ατζέντα της πολιτικής και της οικονομίας το ζήτημα των διαγενεακών σχέσεων δια της αρχής της βιωσιμότητας /διατηρησιμότητας των δημόσιων επιλογών σε βάθος χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ατζέντα εισήχθη σταδιακά από το 80 και μετά με αφορμή το ασφαλιστικό και το οικολογικό πρόβλημα.

    Επίσης, το διαγενεακό ζήτημα δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα προβλήματα των νέων. Πρόκληση για τις δημόσιες πολιτικές και μάλιστα σημαντικότατη αποτελεί η διαδικασία γήρανσης αυτή καθ' αυτή. Πως θα εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων; Πώς θα εξασφαλιστεί η ενεργός γήρανση των 55 με 64; Εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλα ζητήματα. Μπορεί για παράδειγμα κανείς να μιλήσει για την πρόκληση της γενιάς sandwitch, συγκεκριμένα τις γυναίκες 50 με 65 που ενώ ακόμα δουλεύουν έχουν να φροντίσουν παιδί, εγγόνι και γονείς. Για παράδειγμα μ' αυτά τα θέματα και ειδικά με την ενεργό γήρανση ασχολείται η οργάνωση 50και Ελλάς με την οποία έχουμε μια χαλαρή συνεργασία. Συνεπώς και ανεξάρτητα από την πολεμική γλώσσα που χρησιμοποιούμε εμείς σαν g700, αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική να εντάξει τη γενεακή προσέγγιση στην ατζέντα και να μάθει να καταστρώνει βιώσιμες πολιτικές κύκλου ζωής.

    ReplyDelete
  52. Κυρίες και Κύριοι

    Nομίζω πλέον ότι οι εξελίξεις μάλλον θα είναι ραγδαίες. Εδώ έχουμε ένα απατεώνα βουλευτή ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί.

    Γεγονός παραμένει ότι

    ΟΠΟΙΟΣ στηρίζει την Νέα Δημοκρατία είναι βλαξ ή κοινός απατεών. ΟΠΟΙΟΣ, δε, στηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι εχθρός της Πατρίδας.

    This is the tragic predicament of my beloved Motherland.

    To τραγικότερο, όπως είναι πιθανόν να συμβεί, είναι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ ως πρώτου Κόμματος με αυτοδυναμίαν.

    Αυτό θα είναι χαριστική βολή γιά την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν εδιδάχθησαν και ουδέν άλλαξαν επί μιά 5ετία. Εάν, λοιπόν, πάρουν αυτοδυναμία, θα οργιάσουν!!!!! Aλλά και εάν ουδέν πράξουν επιλέγοντας τον νιχιλισμόν, ΚΑΙ αυτό θα είναι τραγωδία, διότι τώρα απαιτούνται quasi-αντιλαϊκές, υψηλού πολιτικού κόστους αποφάσεις, ιδιώς στο ασφαλιστικό και στην διάρθρωση του Δημόσιου Τομέα!!!!

    Το οικονομικό επιτελείο του αρχηγού τους είναι ανύπαρκτο και τελείως ανίκανο, έχοντας μάλιστα επί κεφαλής άτομο αμφιβόλου ικανότητας, αυνπάρκτου ηθικού σθένους, που δρα παρορμητικά και σκέφτεται a posteriori.

    Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλάζει γνώμες ωσάν τα εσώρρουχα, υιοθετεί θέσεις παντός διαμαρτυρομένου, παλινδρομεί, παλινωδεί και τελευταίως άρχισε να οπισθοδρομεί στις ιδεολογικές θέσεις του Κόμματός του κατά την σκοτεινή και τραγική περίοδο του στασιμοπληθωρισμού των 80ς, δλδ την περίοδο κατά την οποία το Δημόσιο Χρέος υπερτριπλασιάστηκε, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12-13% και ο πληθωρισμός στο 22-23%!!!

    Εσείς οι Νέοι κουβαλάτε από τη μέρα που ξεκινάτε καριέρα ένα χρέος περί τα 25-30.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Αυτό το χρέος το δημιούργησαν οι αλόγιστες ανοιχτοχεριές των 80ς. And guess what!!!!!!!!

    Σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και παρολίγον πρωθυπουργός, ο κύριος Τσχατζόπουλος είπε σε συνέντευξή του στις 01-03-09 στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "Χρειαζόμαστε ένα νέο 1981".

    ΚΑΙ μόνο ότι κάποιος, ο οιοσδήποτε παράγων, έστω και μικροπαράγων του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε να το πει ΧΩΡΙΣ διάψευση, χωρίς κανένα σχολιασμό από το ΠΑΣΟΚ

    δηλοί ότι τα άτομα αυτά είτε στερούνται σοβαρότητας και αισθήματος ευθύνης έναντι της χώρας ή, το και χειρότερο, εκτρέφουν φρούδες ελπίδες - και δεν υπάρχει τίποτα αισχρότερο από αυτό.

    ΕΙΝΑΙ απαίσιο να καλλιεργεί κάποιος ελπίδες οι οποίες ΔΕΝ είναι πραγματοποιήσιμες. ΚΑΙ ειδικά σε αυτή τη φάση και ειδικά σε οικονομικά θέματα.

    Το ερώτημα γεννάται, "Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;;;"

    και απαντώ:

    Γιά να ληφθούν αποφάσεις, σωστές αποφάσεις, θα υπάρξει ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.

    Η μόνη, λοιπόν, περίπτωση να ληφθούν αποφάσεις μεγάλου πολιτικού κόστους είναι από μιά Οικουμενική Κυβέρνηση που, γιατί όχι, ας έχει και υπουργό από το ΚΚΕ και από το ΛΑΟΣ.

    Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά ΚΑΙ πολύ φοβούμαι εξέλιξη με λαϊκήν ανυπακοή (public disobedience).
    O Ελληνικός Λαός ΔΕΝ έχει ακόμα αντιληφθεί τι γίνεται διεθνώς και του λόγου το ασφαλές το αποδεικνύει η χθεσινή άκριτη, άσκοπη, άστοχη και απολύτως ανόητη απεργία.

    Αυτό που πρέπει να πει μιά καλή κυβέρνηση στο Λαό είναι, "Προκειμένου να ΜΗ πτωχεύσουμε, πρέπει όλοι να εργαστούμε διπλά και με παγωμένους μισθούς γιά τουλάχιστον τρία χρόνια".

    ReplyDelete
  53. "Mετά απο δύο μήνες έντονων προσπαθειών, ο Ομπάμα, πέτυχε να εξασφαλίσει το ΟΚ του Καραμανλή για μια λιγόλεπτη συνάντησή τους".

    ReplyDelete
  54. Σκέφθηκα νωρίτερα πως πρέπει να βάλουμε διαφήμιση στους New York Times, "Zητούνται φιλέλληνες με κοινή λογική και ηθικόν σθένος γιά να κυβερνήσουν την Ελλάδα".

    Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή

    1) Τους κατ' επάγγελμα "Ελληνες που ανήκουν στους Ελληνες"[sic] με σημαιοφόρο την οικογένεια Παπανδρέου

    2) Tους κατ' επάγγελμα ηθικολόγους/επανιδρυτές του Κράτους
    με οιακιστήν τον Κωστάκην Καραμανλή

    και

    3) Τους κατ' επάγγελμα "Ανθρωπιστές" με επι κεφαλής την μάνα του εργάτη κυρία Γεννηματά που αποπειράθηκε πέρυσι να εξαπατήσει το ανώτατον δικαστήριο της χώρας και αποπειράθηκε (εν γνώσει της) να παραβιάσει το Σύνταγμα.

    ΚΑΙ οι τρεις αυτές ελεεινές κατηγορίες λαϊκιστών βρίσκονται στην πυραμίδα της πολιτικής διότι ο Λαός έμαθε να ακούει ΜΟΝΟ ΚΟΛΑΚΕΙΕΣ και ΜΟΝΟ ΨΕΥΔΗ. Τις αλήθειες τις πετάει στον κάλαθο των αχρήστων!!!!

    ΔΕΝ πταίουν οι παραπάνω λαϊκιστές. Αυτοί νοιάζονται μόνο γιά την ΠΡΟΒΙΑ τους.

    Ο ΛΑΟΣ που είναι να σκεφθεί;;;;;;

    Κυρίες και Κύριοι

    εσείς οι ίδιοι είστε ο ΕΧΘΡΟΣ της Ελλάδος!

    ReplyDelete
  55. «Εσύ είσαι το άλας της γης και το φως του κόσμου» Κομφούκιε.

    Το "άλας εμωράνθη" Κομφούκιε.


    "Φώς παντού",.
    "Φως άπλετον".
    "φώς ανέσπερον".
    "Φώς ιλαρόν".

    Αυτό μόνο μια οικουμενική, με Τζανετάκη και αλλους Αχυράνθρωπους, μπορεί να προσφέρει.

    «Εσύ είσαι το άλας της γης και το φως του κόσμου» Κομφούκιε.
    Το "άλας εμωράνθη" Κομφούκιε.

    "Δεύτε λάβετε ΦΩς,εκ του ανεσπέρου φωτός του Κομφουκίου".

    ReplyDelete
  56. Για κάθε πρεκαριάτο υπάρχει και ένας εχθρός, κι αυτός στον 21ο αιώνα είναι η οικονομική ολιγαρχία που κατάφερε να διεισδύσει στα κέντρα πολιτικής εξουσίας και να τα χαλιναγωγήσει, με γνώμονα είτε την απληστία, είτε απλά την αφέλεια και την ηλιθιότητα. Στόχος της νέας γενιάς πρέπει να είναι η ένταξη και η συμμετοχή στα πολιτικά συστήματα, προτεραιότητα της πρέπει να είναι η διάλυση της ολιγαρχίας.

    Σε μια υποτίθεται χρονική στιγμή της μεγαλύτερης δημοκρατίας στην ανθρώπινη ιστορία, οι πολιτικοί αρχηγοί είναι βασιλικότεροι των βασιλέων εποχών όπου η μοναρχία δέσποζε και υποτίθεται τα πολιτικά δικαιώματα ήταν πολύ πιο περιορισμένα. Ναι, μπορεί να ζούμε στην εποχή της μεγαλύτερης ελευθερίας (εικονικής έστω) αλλά η δημοκρατία πλήττεται στην πηγή της, Ευρώπη και ΗΠΑ.

    Νομίζω ότι η βία είναι αναπόφευκτη και επιλογή απελπισίας έναντι στο οικονομικό και πολιτικό ηλικιακό και ταξικό κατεστημένο. Αυτό ως mega trend για τον 21ο αιώνα. Το ζήτημα είναι τι είδους βία θα χρησιμοποιηθεί και πόσο αποτελεσματική θα είναι για να αποφέρει θετικές επιπτώσεις σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (που λέει κι ο Μεσούτ).

    Κι έτσι για να ζηλέψεις Μεσούτ που έχεις γίνει ανταποκριτής των NYT στο μπλογκ, θα σας παραθέσω κι εγώ ένα άρθρο από NYT με ενδιαφέρουσες αναφορές και απόψεις.

    http://www.nytimes.com/2009/04/03/opinion/03brooks.html?th&emc=th

    The greed narrative:
    http://www.theatlantic.com/doc/200905/imf-advice

    and

    the stupidity narrative:
    http://www.american.com/archive/2009/our-epistemological-depression

    Enjoy...

    ReplyDelete