Thursday, January 8, 2009

Χωριό Ποτέμκιν η νέα κυβέρνηση

Το 1787 η αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας περιόδευσε στις νότιες επαρχίες της ρωσικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, Grigori Aleksandrovich Potemkin, προπορευόταν πάντα κατά μία μέρα της Αυτοκράτειρας για να μπορεί να συμμορφώνει τις προσόψεις των κτιρίων στα χωριά από όπου περνούσε η Αικατερίνη, έτσι ώστε τα φτωχοχώρια της ρωσικής επαρχίας να φαίνονται ότι έστω στοιχειωδώς ευημερούν. Έκτοτε ο όρος «χωριό Ποτέμκιν» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φτιασίδωμα μιας κατάστασης η οποία στην πραγματικότητα παραμένει τραγική.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει από χτες και η ανασχηματισμένη ελληνική κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια και πολύ σωστά αφού απέτυχε στον τομέα της οικονομίας. Όμως κομβικά στην κυβερνητική αποτυχία πρόσωπα, όπως ο βασικός υπεύθυνος για τη μη επανίδρυση του ελληνικού κράτους και την επέκταση των ταραχών στο κέντρο της Αθήνας Υπουργός των Εσωτερικών, κος Παυλόπουλος, καθώς κι ο πρώην νεοφιλελεύθερος νυν μπουζουκόβιος οπαδός της αδράνειας Υπουργός Παιδείας, κύριος Στυλιανίδης, παρέμειναν στην εξουσία. Ο πρώτος στη θέση που είχε και πριν: υπερυπουργός μεγαλώματος του κράτους και εθνικής ανασφάλειας. Ο δεύτερος αφού «έλυσε» το πρόβλημα της παιδείας μετακινήθηκε στο κρίσιμο υπουργείο Μεταφορών μήπως και τελειώσουμε επιτέλους με το 30ετές δράμα της Ολυμπιακής.

Οι αλλαγές αυτές δείχνουν ότι είτε δεν υπάρχει πάγκος, πράγμα αδιανόητο για έναν τεράστιο και ιστορικό πολιτικοκοινωνικό χώρο όπως είναι η συντηρητική παράταξη, είτε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική, κρίση φερεγγυότητας της οικονομίας στο εξωτερικό λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που έχουν λάβει δημόσιο χρέος και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η διεθνής οικονομική κρίση δυσκολεύει την κατάσταση στο μέγιστο βαθμό. Η εμπιστοσύνη στο ναδίρ. Η συλλογική κατάθλιψη, ο θυμός, η οργή στο ζενίθ.

Όμως τα προβλήματά μας έχουν ονοματεπώνυμο. Το “σύστημα Ελλάδα” που φέρει τον κωδικό Μεταπολίτευση. Με τον παρεοκρατικό καπιταλιστισμό των καρτέλ, των εθνικών προμηθευτών και των κλειστών επαγγελμάτων. Το πλαδαρό, αναποτελεσματικό, μη αποδοτικό και υπερχρεωμένο κράτος. Το ασφαλιστικό που δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και βαραίνει τις πλάτες των νέων. Το πελατειακό κράτος. Το έλλειμμα σε συλλογικά αγαθά. Το οικολογικό έλλειμμα. Τον κούφιο ριζοσπαστισμό των κομμάτων. Το έλλειμμα παραγωγικής βάσης. Όλα όσα έχουν οδηγήσει σε όξυνση των διαγενεακών ανισοτήτων μεταπολιτευτικά, καθιστώντας τους νέους και τις μελλοντικές γενιές losers, αυτούς στους όποίους έλαχε ο κλήρος της οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας ακόμα και καθόδου.

Άραγε ποια απ’ όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα θα επιλύσει η νέα κυβέρνηση; Μάλλον ελάχιστα. Κούφιος ριζοσπαστισμός λοιπόν. Φτιασίδωμα. Κούφιος ανασχηματισμός. Χωριό Ποτέμκιν.

86 comments:

  1. Βεβαίως και είναι οργισμένοι οι 18άρηδες για την κατάσταση. Διότι ως γνωστόν, εργάστηκαν για πολλά χρόνια και πολύ σκληρά και οι άλλοι τους κλέψανε τα λεφτά.

    Πάρτε το χαμπάρι ότι καλομάθαμε όλοι. Είδη τα οποία είναι στην πραγματικότητα πολυτέλειες, τα θεωρούμε κεκτημένα:

    α) Ασφαλιστικό. Σε παγκόσμια βάση, ιστορία μικρότερη από 4 γενιές. Και περιμένουν όλοι να λειτουργεί τέλεια (!), ενώ όλες οι μεταβλητές του ασφαλιστικού αλλάζουν κάθε μέρα (πληθυσμός, ασθένειες, ανάγκες, κόστος, κλπ).

    β) Αυτοκίνητα. Πρόκειται για είδος πολυτελείας που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του 50 - πιο πριν ήταν για τους λίγους.

    γ) TV / Video / Cable. Άκρα πολυτέλεια και καλή δικαιολογία για να μη διαβάζουμε δωρεάν βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, ή για να μην συμμετέχουμε σε κάνα ωραίο πάρτι να περάσουμε ωραία. Θεωρείται "ανάγκη" έστω κι αν αυτό σημαίνει Plasma TV.

    δ) Internet. Το ορίσαμε κι αυτό ως είδος αναγκαίο. Διότι μπορούμε να επωφεληθούμε λέει απ' αυτό. Μα κι από μια Φεράρι μπορώ να επωφεληθώ, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ειδικά εάν τσακωνόμαστε για το εάν θέλουμε κάνα καλωδιακό με ταχύτητα 15Mbps ή κάνα φτηνό DSL...

    ε) Κινητά τηλέφωνα. Το 99% της χρήσης για text messaging από αργόσχολους και εφήβους. Χρήσιμα για τους επαγγελματίες... κι όμως, ο κάθε πιτσιρικάς σήμερα το θεωρεί είδος πρώτης ανάγκης.

    Παράγουμε τίποτα για να ανταλλάξουμε αυτά τα είδη με δικά μας; (η όλη έννοια της οικονομικής επιστήμης και του εμπορίου, είναι η συναλλαγή: σου δίνω κάτι και μου δίνεις κάτι άλλο -- αλλά εμείς λέμε "δώσμου Κινέζε το κινητό κι εγώ θα σου δώσω χαρτονομίσματα τα οποία δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις γιατί δεν παράγω απολύτως τίποτα).

    Μάλιστα...

    Οργισμένη γενιά. Χα Χα! Και μετά απορούν για τα 500-600 ευρώ το μήνα. Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι το ποσό των 600 ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι το κόστος των υπολοίπων αγαθών είναι πανύψηλο επειδή δεν παράγουμε τίποτα σπουδαίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντάλλαγμα. Εκτός από τουρισμό και κάποια άλλα προϊόντα, όμως, σε μια αγορά με τόσο απαιτητικούς καταναλωτές ("είμαι φτωχός, δεν έχω εξοχικό"), απαιτούνται πολλά περισσότερα παραγώμενα προϊόντα για να δοθούν ως αντάλλαγμα.

    Ως πότε νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα παίρνουν 5 δολάρια την ημέρα για να στέλνουν φτηνά προϊόντα (αγοράζεις ένα κινέζικο βίντεο με αντάλλαγμα ένα βράδυ παραμονής σε ξενοδοχείο ενός Γερμανού τουρίστα).
    Όταν ο Κινέζος αρχίσει να βγάζει 50 δολάρια την ημέρα, τότε θα πρέπει να πείσεις το Γερμανό τουρίστα να κάτσει στο ξενοδοχείο μέχρι τα Χριστούγενα για ν' αγοράσεις το κινέζικο βίντεο.

    Κι αυτό θα το καταλάβουν σύντομα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι και θα σταματήσουν να πουλάνε ποντικοφωλιές στην Ιρλανδία για 500.000 ευρώ (σιγά τη χώρα, σιγά το διαμέρισμα - με 500.000 ευρώ αγοράζεις βιλίτσα στην Κέρκυρα, όχι τα Ιρλανδικά σκατά).

    Θα καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φτηνές τομάτες εφόσον παρατήσαμε την επαρχία ακαλλιέργητη και τρέξαμε στην Αθήνα να ζούμε σε βρώμικο αέρα σε ποντικοφωλιές. Θα καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φτηνά προϊόντα εάν δεν τα παράγουμε, ή εάν δεν συμμετέχουμε με κάποιον τρόπο στην παραγωγή τους.
    Τέλος, θα καταλάβουμε τι σημαίνει κρατική παρέμβαση στην οικονομία: πληθωρισμός.
    Και τότε θα δικαιώσουμε την Κα Μέρκελ η οποία πιστεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία και αποφεύγει την τακτική της Αμερικής που μπορεί να μετατρέψει το δολάριο σε σκουπίδι και να φέρει σε απόγνωση την παγκόσμια οικονομία.

    Μέχρι τότε, ε, ας κάτσουμε να πληκτρολογούμε πράματα (όπως κάνω κι εγώ αυτή τη στιγμή) και να πάμε μετά στο Χασάπη να του πούμε "μα όλη μέρα πληκτρολογούσα στο blog, γιατί δεν μου δίνεις ένα κιλό κρέας;".
    Ο επόμενος πελάτης θα πάρει το κιλό κρέας, με αντάλλαγμα είτε τυρί (barter transaction), είτε κάποιο νόμισμα με πραγματική αξία.

    Κι ας κάτσουμε να λέμε unadulterated bullshit όπως "το Ιρλανδικό θαύμα" ή "το Ισλανδικό μοντέλο", ή "οι περίτεχνοι της Wall Street" ή "η οικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης" κλπ κλπ.

    Στο τελευταίο μου άρθρο στο RAM πριν από κάτι χρόνια, τόλμησα να αμφισβητήσω τη βιωσιμότητα των dot.com (στήλη Esc). Έβλεπα τα πράγματα από μέσα (στο Σικάγο κιόλας) και έβλεπα τους πιτσιρικάδες με το γλυφιντζούρι στο στόμα (ορισμένοι 0 στην κυριολεξία, είχανε το Lolipop) να μαζεύουν επενδύσεις από αφελείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τόλμησα - κι ήταν το τελευταίο μου άρθρο.

    Θα δείτε πράγματα το 2009 και 2010 που προς το παρόν φαίνονται αδιανόητα. Στην Ελλάδα πιο ήπια ("τί είχαμε τι χάσαμε"). Αλλά προς το παρόν δύσκολο να τα φανταστεί κανείς.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. χαχαχα είσαι για πολύ κωμωδία ρε μπαγάσα κομφούκιε μερικές φορές, αλλά δυστυχώς κάπως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι απ' το κέντρο προς τα αριστερά. Γι' αυτό και να βυθιστεί το ποτέμκιν εγώ δε βλέπω εύκολα προκοπή. Θέλει πολύυυ δουλειά.

    Lefteris έχεις λινκ για το άρθρο σου στο RAM; Προσωπικά αν και διαφωνώ μαζί σου σε διαβάζω με ενδιαφέρον γιατί έχεις μια καθαρή συντηρητική άποψη που λείπει από το δημόσιο λόγο. να για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένας της νδ που να τολμάει να θέσει κατ' αυτόν τον τρόπο την ηθική της ατομικής ευθύνης. κλάνουν μέντες. εκσουζέ μουά

    ReplyDelete
  5. ολόκληρη ιστορική δεξιά, κεντροδεξιά φιλελεύθεροι και δεν ξέρω εγώ τι άλλο στέρεψε η στέρνα; δεν καταλαβαίνω...

    ReplyDelete
  6. Είναι Αρκάς.Είναι καραμπινάτος εκπρόσωπος της "γενιάς του Πολυτεχνείου".Διέπρεψε δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στο συντεχνιακό συνδικαλισμό και στον κομματικό καρριερισμό.Είναι Ηλεκτρολόγος.Είναι εμπειροτέχνης οικονομολόγος,ΚΑΘΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.Εχει ξοδέψει ατέλειωτες ώρες στα τηλεπαράθυρα.Απέτυχε στις προηγούμενες κυβερνητικές θέσεις.
    Εχει lower στα Αγγλικά.Διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ελλείψει άλλου ενδιαφερομένου.
    Ποιός είναι;

    ReplyDelete
  7. it's the duuude, his dudeness, il duderino

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Gμόσιος said...

    ολόκληρη ιστορική δεξιά, κεντροδεξιά φιλελεύθεροι και δεν ξέρω εγώ τι άλλο στέρεψε η στέρνα; δεν καταλαβαίνω...

    January 8, 2009 10:09 AM

    Στέρεψε και ψάχνουν σκάβοντας στο νου, αλλά και κάπου αλλού, βαθιά πηγάδια...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. άι άι άι άρχισε το σκίσιμο...

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Οι Έλληνες είμαστε πολύ κακοί καταναλωτές, σπάταλοι και υπερκαταναλωτικοί, έχουμε όμως και μία κάκιστη δομή αγοράς. Ειδικά τα ρούχα πάντα τα θυμάμαι να είναι ακριβά. Πως γίνεται το levis καλαμάτας να είναι 3 φορές πιο ακριβό από το levis made in the US? είναι τρέλα.

    ReplyDelete
  15. "ένας τσάρος στο χωριό ποτέμκιν"

    δανεισμός, προγραμμα σταθερότητας, εφαρμογή προγράμματος ρευστότητας και ενδεχόμενο νέας επιτήρησης οι άμεσες προκλήσεις για το νέο υπουργό οικονομίας τον οποίο έλεος ας σταματήσουν να τον λένε τσάρο της οικονομίας. Δεν είμαστε στο 1981 με τον Αρσένη υπουργό των πάντων. όχι άλλο κάρβουνο με τους "τσάρους" υπουργούς οικονομίας.

    ReplyDelete
  16. Θα προτιμούσα το Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
    Αλλά δυστυχώς .....δεν ρωτήθηκα!
    Από δώ και πέρα η Ελλάδα θα έχει δύο υπουγούς Ανάπτυξης(Παπαθανασίου,Χατζηδάκη) και κανέναν Εθνικής Οικονομίας.Ο Παπαθανασίου πλασσάρεται σαν ένας επιτυχημένος έμπορος-επιχειρηματίας.Αλλά ποιός της γενιάς του δεν ήταν επιτυχημένος σε ό,τι και αν έκανε; Μεγάλωσε και έδρασε σε μια εποχή, και ήταν μέλος μιάς γενιάς, που όλοι τους ήταν επιτυχημένοι.Αυτός μάλιστα που είχε και γερά δεκανίκια, κομματικά και συνδικαλιστικά, η επαγγελματική επιτυχία του ήταν μονόδρομος.
    Ο Υπ. εθν. Οικονομίας θα πρέπει να έχει ένα ισχυρό τεχνοκρατικό- Ακαδημαικό μπαγκράουντ και μια επιτυχημένη θητεία σε διεθνείς Οργανισμούς.Ενα διεθνές προφίλ και μια καλή προσωπική δικτύωση,τουλάχιστο στην ΕΕ.
    Αρσένης,Σημίτης,Παπαντωνίου.
    Δεν μπορεί το μόνο σου προσόν να είναι ότι "γνωρίζεις την πιάτσα", και να ορίζεσαι να διευθύνεις ένα Υπουργείο,που ουσιαστικά κάνει ολόκληρη την Εθνική πολιτική.
    Αλλά όλους τους υπουργούς,τους περισσότερους,άν ψάξεις, έχουν μόνο εγχώριες περγαμηνές "κομματικών μαχητών",πχ Γκιουλέκας,και τίποτε άλλο.
    Πείτε μου σας παρακαλώ με ποιά διεθνή ΜΜΕ μπορεί να μιλήσει αυτός ο ταλαίπωρος που διέπρεψε, λέει, στο tv-100; Είναι καλός για τηλεοπτικούς καυγάδες με "ψωμιάδηδες" και για τίποτε άλλο.

    ReplyDelete
  17. κριση αξιοπιστιας των θεσμων
    Απο εκει ξεκινάνε όλα. Τα υπόλοιπα είναι απόρροια της λελλειψης θεσμών

    και πως να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο αφού οι συνδικαλιστές συνδιοικούν το κράτος προς ίδιον όφελος ?

    και φυσικά υπάρχει ατομική ευθύνη gmosie
    και κομματική ευθύνη
    των φαύλων "αριστερων" (τάχα μου)

    διότι απάντησέ μου σε παρακαλώ
    πως ο Τσοχατζόπουλος (πρώην ΥΠΕΘΑ παρακαλώ) έκανε τόσο χλιδάτο γάμο στο Παρίσι ?

    Πώς (πόσοι και ποιοι) πρώην υπουργοί του ζιβάγκο βρέθηκαν με κότερα ?
    Πως ο Νεονάκης κόντεψε να γίνει stock broker ?

    Ελλειψη θεσμών ! Αν υπήρχαν όλοι αυτοί (και οι άλλοι) θα είχαν πάρει τη θέση που τους αξίζει

    Δεν είναι κομματικό το ζήτημα- πάψτε να σκέφτεστε με τη λογική των έγχρωμων καφενείων.
    Η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως κόμματος ή χρώματος

    ReplyDelete
  18. Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία με τους διεθνείς οργανισμούς για το σχέδιο εξόδου απο τη κρίση,την Εθνική μας κρίση, που οφείλεται σε εγχώριους καθαρά λόγους.Ποιός θα το εκπονήσει; ποιός θα το εγγυηθεί; Ποιός έχει το κύρος να σηκώσει αυτή την ευθύνη; Περισσότερο απο ποτέ,με μια μιά κυβέρνηση ασήμαντων,χρειαζόμασταν έναν Τσάρο με διεθνείς περγαμηνές για να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια των ανθυπομετριοτήτων.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Μπράβο ρε φάροι της διανόησης, καταφέρατε πάλι να κάνετε το blog μπάχαλο με ένα κάρο off-topic trash.

    Είχα να πω δυο-τρία πράγματα σε αυτά που έγραψε ο lefteris αλλά άστο, θα χαθούνε στην εντροπία...

    ReplyDelete
  21. Τί ειναι όλοι αυτοί ρε παιδιά? Ι m trying thru your comments to figure out what kind of people these "new" ministers are...In the newspapapers I didnt see any βιογραφικά, τίτλους, εμπειρία, κτλ...
    Που είναι οι τεχνοκράτες πού χρειάζεται η χώρα? Που είναι οι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες και λειτουργοί? Που?

    Καληνύχτα, stay safe and smart

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Λευτέρη συμφωνώ με την άποψη σου σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα, πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάποιας ανταγωνιστικής πρότασης / προϊόντος σε σχέση με τη διεθνή ζήτηση. Η Ελλάδα έχει πάψει να παράγει κάτι αξιόλογο εδώ και πολλά χρόνια, κι όσο για τον τουρισμό... δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί -κι αυτό οι "κουτόφραγκοι" αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.
    Από την άλλη πλευρά, αυτή η ξαφνική αλλαγή στις πολιτικές απόψεις του Έλληνα πολίτη δικαιολογείται μόνο σε παραμέτρους όπως γενιά ή διεθνής οικονομική κρίση; Τόσο κοντόφθαλμοι είναι οι νέοι, που δεν διαπίστωσαν πιο νωρίς το αδιέξοδο; Σίγουρα η διεθνής οικονομική κρίση παίζει το ρόλο της. Παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές μου φαίνεται ότι είμαστε αρκετά κακομαθημένοι (από οικονομικής άποψης): Όσο τα πράγματα πάνε καλά και λεφτά ρέουν από την ΕΕ κανείς δεν παραπονείται. Τώρα που κλείνει η στρόφιγγα με τα λεφτά, βγαίνουμε στους δρόμους να τα κάψουμε όλα -εκνευρισμένοι με το σύστημα. Ποιος είναι το σύστημα; Ποιος ψήφισε αυτούς τους πολιτικούς; Εμείς είμαστε η χώρα, και επομένως έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.
    Σχετικά με το σχόλιο σου περί Μέρκελ, όσο και αν είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η σημερινή κατάσταση της διεθνής οικονομίας δεν λύνεται έτσι. Χρειάζεται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο με έμφαση στη τόνωση της αγοράς.

    ReplyDelete
  24. Τελικά θα γράψω μερικά πράγματα (δεν αντέχω) και ας χαθούν στην εντροπία:

    Καλά, τα πιστεύετε στα αλήθεια τα περί "καλομαθημένων" στην "πολυτέλεια", ειδικά για το θέμα του ασφαλιστικού; Έχετε υπόψη σας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για *επένδυση* του ασφαλισμένου την οποία απλά εξαργυρώνει όταν βγει σε σύνταξη; Έχετε υπόψη σας τι θα πει συλλογική κάλυψη ιατρικών αναγκών; Μπας και νομίζετε ότι το οποιοδήποτε κράτος *χαρίζει* συντάξεις και φάρμακα; Ακόμα και αν κάποιος κακόπιστος πει ότι, όχι η γιαγιάκα δεν δικαιούται δωρεάν φάρμακα (αφού δεν εργάζεται), άρα άστη να ψοφήσει, ακόμα και έτσι, η γιαγιά αυτή έχει ΗΔΗ πληρώσει για όσα φάρμακα χρειαστεί μέχρι να πεθάνει, και μάλιστα με τόκους δεκαετιών που τους έχουν φάει οι τράπεζες και το ίδιο το κράτος. Όταν δεν της τα δίνουν, π.χ. όταν το κράτος έχει φάει τις εισφορές της και δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς, αυτό είναι καθαρή ΚΛΕΨΙΑ, δεν είναι "οικονομική δυσχέρεια".

    Τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω καν. Αν την ποιότητα και τις αρχές της ζωής του κάποιος τα μετρά βάσει των ίππων του αυτοκινήτου που οδηγεί ή τα Mbps της σύνδεσής του στο Internet, τότε καληνύχτα και καλή τύχη.

    Το ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα εκτός από διασκέδαση (ούτε καν οργανωμένο τουρισμό), αυτό είναι γνωστό. Το ΓΙΑΤΙ δεν μας το έχει εξηγήσει κανείς πολιτικός. Γιατί π.χ. δεν παράγουμε ενέργεια από ΑΠΕ και να το πουλάμε εμείς στα Βαλκάνια, αντί για το αντίστροφο; Γιατί δεν "παράγουμε" παροχή υπηρεσιών σε ΤΠΕ (π.χ. λογισμικό, με ελάχιστο αρχικό κόστος), αφού δεν είμαστε σε θέση να έχουμε αντίστοιχη βιομηχανία (hardware); Μήπως τα κλειστά συστήματα s/w και συμφωνίες όπως αυτή με τη Microsoft καταδικάζουν την όποια τέτοια δυνατότητα και χιλιάδες αντίστοιχους πτυχιούχους σε δουλειές γραμματειακής υποστήριξης; Μήπως το να πληρώνει κανείς 30% φόρο και 19% ΦΠΑ στο κράτος, δηλαδή 49% συνολικά για μια τέτοια υπηρεσία ή προϊόν, θυμίζει λίγο μεθόδους μαφίας και "συνεργάτες με το ζόρι" (...) σε κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα; Μήπως το να "νοικιάζονται" εργαζόμενοι με το κομμάτι, να απολύονται χωρίς αποζημιώσεις ή να υπογράφουν ότι δεν θέλουν τα (νόμιμα) επιδόματα πτυχίων, άδειας, κτλ, για να μην χάσουν αυτή την "απασχόληση" (δεν λέγεται πια κανονική "δουλειά"), δίνει κάθε δικαίωμα στον καθένα να ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΑΙ με το παραπάνω;

    Και κάτι τελευταίο: οι πλαστές "ανάγκες" των τελευταίων ετών, π.χ. κινητά τηλέφωνα, γρήγορο Internet (αλήθεια ποιος το χρειάζεται με τόσο ποιοτικά ενημερωτικά ΜΜΕ;) και επώνυμα ρούχα, όλα αυτά είναι κρατική κεντρική κατεύθυνση για την οικονομία μας. Όποιος αμφιβάλλει, ας αναλογιστεί γιατί σήμερα σκίζονται όλοι να ενισχύσουν την κίνηση ρευστού στην αγορά, δηλαδή ενίσχυση των αγορών ακριβώς τέτοιων άχρηστων πραγμάτων, αλλά αντί να δώσουν τα χρήματα κατευθείαν στον καταναλωτή τα δίνουν στις τράπεζες, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα "φάνε" ένα 20% από αυτά πριν φτάσουν (αν φτάσουν ποτέ) στον τελευταίο κρίκο της αγοράς.

    Η λύση είναι μία: βλέπω, σκέφτομαι, πράττω. Το πρώτο απαιτεί πραγματική ενημέρωση (όχι δελτία ειδήσεων των 8 στην TV). Το δεύτερο είναι το πιο δύσκολο, μια και χρειάζεται μυαλό και διάθεση να το κάνεις. Το τρίτο είναι εύκολο: μια κλωτσιά σε κάθε καλοθρεμμένο λαμόγιο, reset, reboot, restart. Όσο 7 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να ψηφίζουν τους ίδιους, είναι ασυγχώρητοι.

    PS: Η λαϊκή βούληση είναι πάντα σεβαστή, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστή (βλ. διαφορά μεταξύ "informative/rational voting" και απλώς "voting")

    ReplyDelete
  25. http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/4165049/US-porn-industry-seeks-multi-billion-dollar-bailout.html

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. sterepses komfoukie sterepses...thes na pieis kana tsi na tin akou?

    ReplyDelete
  29. χρειαζόμασταν έναν Τσάρο με διεθνείς περγαμηνές για να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια των ανθυπομετριοτήτων.

    Που είναι οι τεχνοκράτες πού χρειάζεται η χώρα? Που είναι οι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες και λειτουργοί? Που?

    diabasa sto in oti o pro tha kanei dieythintirio gia oikonomia. aytos tha paei? elate londino na sothite dudes proto tha bgei ap'tin krisi na ton thimaste ton duderino. the dude abides

    ReplyDelete
  30. psifiste ton xeirotero gia na min apogoiteyteite argotera

    word of a nihilist

    ReplyDelete
  31. "elate londino na sothite dudes proto tha bgei ap'tin krisi na ton thimaste ton duderino"

    Το Λονδίνο και οι ΗΠΑ θα βγούν πρώτοι και καλύτεροι και ισχυρότεροι από τη κρίση.Ολοι οι άλλοι περιμένουν με σταυρωμένα χέρια.Στη Γερμανία περιμένουν να αυτοκτονήσουν οι μισοί και μετά να κάνουν κάτι.Μετά θα μας φταίει ο Αγγλοσαξωνικός καπιταλισμός.

    ReplyDelete
  32. άλεξ συμφωνώ με το συλλογισμό που ανέπτυξες για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. jaga γράφε γράφε γιατί μόνο όσο γράφεις δεν υπάρχει "(υπο)τροπία" και έτσι κι αλλιώς μια χαρά τα αναπτύσσεις τα επιχειρήματά σου. λεμπόφκσι άκουσα έχει καλές εκπτώσεις στο Λονδίνο. το πιστεύω ότι οι άγγλοι θα βγουν πρώτοι. έχουν και την ηγεσία και τη χρηματική δυνατότητα, δηλαδή χαμηλό χρέος. Εδώ το νέο διευθυντήριο. πιστεύω είναι καλή ιδέα αλλά τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

    ReplyDelete
  33. στο διευθυντήριο να καλέσουν τον πάκη και να του κόψουν τον κώλο που έχει γεμίσει συμβασιούχους και στειτζέδες το δημόσιο

    ReplyDelete
  34. Οι Αγγλοι είναι Μανούλες στη διαχείριση των κρίσεων. Οι κρίσεις τους τρέφουν.Είναι οι μόνοι που έχουν τεράστια εμπειρία του "χρηματοοικονομικού σύμπαντος" λόγω του πρωταγωνιστικού τους ρόλου στα παγκόσμια πράγματα τα τελευταία 500 χρόνια.Εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν καταστροφή αυτοί βλέπουν δημιουργία.Ατιμα πλάσματα.Οταν όμως τους αντιμετωπίζουμε πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου το Ομηρικό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέρουσι".

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. "Gμόσιος said...
    στο διευθυντήριο να καλέσουν τον πάκη.... "

    Ο Πάκης είναι το σύμβολο της διαπλοκής.ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥ "ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΣΗΣ ΥΠΟΨΙΑΣ".Πάνω του όμως ακουμπάνε όλοι οι παραμηχανισμοί.Είναι ο Ελληνας Αντρεότι.Αν το πολιτικό σύστημα δεν απαλλαγεί απαυτόν Η ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν θα μπορέσει να δεί άσπρη μέρα.Τώρα έχει σφιχταγκαλιάσει το Καραμανλή και τον κρατάει υποχείριό του.

    ReplyDelete
  37. Εχουμε ένα secretaire a tambour περιόδου Directoire

    distixos den katalabaino. stin istoria eimai skrapas kai ta mona gallika pou thimamai ap'to sxoleio einai to zamanfoutistiko sinthima
    "je m'en fous carement royalment et imperialement" pou to xo grapsei ki entelos lathos, but as i said before the dude abides.

    ReplyDelete
  38. @ μαργαρίτα

    Xαχαχαχαχα

    Ας γελάσω, παληολαϊκάντζα

    Κι εμείς έχουμε ένα σεκρεταίρ ρυθμού Αυτοκρατορίας 300 ετών.

    ReplyDelete
  39. Mα πως είναι δυνατόν κυρία Γεννηματά μου

    αφού η Αυτοκρατορία είναι μόλις 200 ετών, από (περίπου) την στέψη του Ναπολέοντα;

    ReplyDelete
  40. ser,
    Δεν είναι κομματικό το ζήτημα

    είναι και κομματικό υπό την έννοια ο καθένας πολιτικός χώρος έχει μια ιστορία και βάσει αυτής πιστώνεται τα καλά και χρεώνεται τα κακώς κείμενα και φυσικά το έλλειμμα μεταρρύθμισης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε αυτονόητα πράγματα. Εκεί που συμφωνούμε απόλυτα είναι ότι η ουσία βρίσκεται σε δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και με πολιτικές του τύπου άσπρο μαύρο καλός κακός δε γίνεται τίποτα.

    gmosios, "ένας τσάρος στο χωριό ποτέμκιν", καλός τίτλος για ποστ.

    parmenides,

    Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία με τους διεθνείς οργανισμούς για το σχέδιο εξόδου απο τη κρίση,,

    μετά τις 19 Ιανουαρίου που θα δημοσιευτεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το πιο πιθανό είναι να μπούμε σε μια πρώτη άτυπη "κοινοτική εποπτεία". Όπως και να χει το πράμα απαιτείται ένα σχέδιο "Ε" για ενίσχυση της Εμπιστοσύνης μέσα έξω.

    gmosios, το οικονομικό διευθυντήριο καλώς το έφτιαξε ο Καραμανλής αλλά όπως λες η πολιτική είναι το ζητούμενο. Τι θα κάνει με χρέος, δανεισμό, έσοδα, μεταρρυθμίσεις; Ο Προβόπουλος άραγε τι λέει;

    Lefteris, στείλε τα Links να διαβάσουμε τα άρθρα σου. Ως προς τα ασφαλιστικό δεν απαιτούμε την τελειότητα, απαιτούμε ένα μικτό σύστημα ασφάλισης που είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποσχέσεις του προς όλους τους ασφαλισμένους και όχι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα όπου μπαίνεις και όσο προχωράς πληρώνεις περισσότερα και δεν ξέρεις και τι θα συμβεί στο τέλος.

    μαργαρίτα κ., το έσβησες το μήνυμα (νέο χούι είναι αυτό;), αλλά αν σου ακούγεται περίεργη η θεμελίωση της διαγενεακής δικαιοσύνης σε μια rights based theory τότε μπορείς εξίσου να τη βασίσεις σε ένα επιχείρημα περί ορθολογικής χρήσης των οικονομικών και φυσικών πόρων, ή σε μια ηθική υποχρέωση της μίας γενιάς προς την επόμενη, όπου ηθική μπορεί να είναι από θεολογική άποψη μέχρι οτιδήποτε.

    Lebowski, το ερώτημα των Γερμανών εκβιαστών στην ομώνυμη ταινία "where is the money Lebowski?" ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της οικονομικής μας πολιτικής

    jaga, μη σε ξενερώνει η εντροπία. keep blogging. Είναι το μόνιμο πρόβλημα των blogs.Αντιμετωπίζεται με επανακατάληψη του χώρου από on topic επιχειρήματα

    alex, Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας

    ReplyDelete
  41. Eχθές το πρωί, είχα την καλή τύχη να ακούσω τον Obama εδώ στο George Mason στο Fairfax της Washington.
    Τον είχα ξανακούσει πριν απο κάμποσους μήνες στο ίδιο forum και με είχε εντυπωσιάσει...
    Βγήκε εχθές και μας είπε (οπως το θυμάμαι βέβαια) οτι βρισκόμαστε στην κρίση του αιώνα. Μας είπε οτι $1 τρις θα ριχθει σε επενδύσεις στην ενέργεια, στην παιδεία/έρευνα, στην υγεία και στις υποδομές (παρακαλώ σημειώστε τις πρωτεραιότητες...)με σκοπό να jumpstart the new economy... He told us that if anyone can do it, this is us...η κοινωνία που εδωσε στον κόσμο το PC, το Internet, το cell phone, iPod, and Google...
    Μας είπε πως ο δρόμος ειναι δύσκολος (ξέρετε πού θα πάει το deficit after a trillion of investments?) και επικίνδυνος, αλλα επίσης οτι έχουμε τα μυαλά και το ήθος να τον περπατήσουμε.
    Ειπε κι άλλα, I'm sure anyone can check his speach out, αλλα αυτο που εγώ πήρα και μοιράζομαι μαζίσας ειναι οτι αυτός ο άνθρωπος ειναι γεννημένος leader inspiring confidence and trust. Είναι λέτε σύμπτωση ότι τέτοιοι ηγέτες αναδύονται σε κοινωνίες όπως οι αμερικανική και εκλείπουν παντελώς απο κοινωνίες σαν την ελληνική? I think not...

    Καληνύχτα, stay safe and smart

    ReplyDelete
  42. Και η Ελλάδα έχει βγάλει την εγγονούλα μου που είναι προσωπική φίλη του Ζαν Ζακ Ρουσώ

    και τον Γκιωργκάκη μας που είναι φίλος του Κρουγκμάν

    ReplyDelete
  43. @ neologos

    Read the following 2 articles on Obama's stimulus plan. Different views, but still valuable insights.

    http://www.nytimes.com/2009/01/09/opinion/09brooks.html?th&emc=th

    and

    http://www.nytimes.com/2009/01/09/opinion/09krugman.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  44. προτείνω να μη θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε τις κοινωνίες και τους λαούς. Ο Ομπάμα ήρθε αφού πρώτα φάγαμε στη μάπα τον Μπους για 8 χρόνια.

    Τον Ομπάμα και το πρόγραμμά του πρέπει να τον μελετήσουμε καλά γιατί από εκεί θα διαμορφωθεί η νέα τάση στην παγκόσμια οικονομία. Ναυαρχίδα όπως φαίνεται θα είναι οι επενδύσεις σε ενέργεια και περιβάλλον. Όσο για την επερχόμενη υπερ-υπερχρέωση των ΗΠΑ είναι πρόβλημα αλλά δε φαίνεται να υπάρχει κι άλλος τρόπος για να αποφύγουν μια δεύτερη μεγάλη ύφεση.

    ReplyDelete
  45. Υπάρχει ένα οριζόντιο κενό στην ελληνική κοινωνία που πλήττει όλους τους τομείς, από την πολιτική, μέχρι την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι το κενό αντίληψης μας, μάλλον γνώσης μας, περί υφιστάμενων πόρων, συμπεριλαμβανομένων, και κυριότερων, των ανθρώπινων πόρων (human resources).

    Από τεχνοκράτες μέχρι επιστήμονες, εξειδικευμένους επαγγελματίες, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ κλπ, δε γνωρίζουμε πόσους, ποιους, και πόσο ποιοτικούς, "εργάτες" έχουμε στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Μόνο εικάζουμε οι μεν, ενισχυμένοι από τις ιδεολογικές και εμπειρικές τοποθετήσεις, ή μόνο αποφεύγουμε οι δε, ενισχύοντας το πελατειακό κριτήριο ως γνώμονα των αποφάσεων μας και των πολιτικών μας.

    Ίσως θα έπρεπε, όπως γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της ελληνικής γης, ιδιοκτησίας, φυσικών πόρων κλπ., να γίνει και μια ουσιαστική καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και από αυτήν την πισίνα, μπορούμε να εντοπίσουμε τα κενά και να τα καλύψουμε. Και όπου έχουμε έλλειμμα ποιότητας ή ποσότητας πόρων, μπορούμε να στοχεύσουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στη συνεργασία και τη δικτύωση με την υπόλοιπη ΕΕ αλλά και στην εισαγωγή και απορρόφηση μεταναστών στην επίσημη οικονομία και κοινωνία μας.

    Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να καταγράψουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας με σοβαρότητα και διεξοδικότητα. Αυτό για αρχή.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. @Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος
    και
    @μαργαρίτα κ.

    ΜΜΜμμμμμμ, σιγά τ' αυγά. Εαν το έπιπλο δε είναι Luis XV, δεν είναι αντάξιο μιας Κυρίας της Αστικής Τάξεως. Ή είστε και η δύο λαϊκάτζες ή έχετε ορμονικές διαταραχές. Η γυναικεία φινέτσα επιβάλλει Luis XV. Τα έπιπλα έχουν το σωστό μέγεθος και τις καμπύλες που ταιριάζουν στο γυναικείο ταμπεραμέντο.
    Mon Dieu, αν είναι δυνατό! Directoire και, ακόμη χειρότερα, Εmpire. Αυτοί οι τραγικοί Fontaine και Percier αποτελείωσαν τον κατήφορο του γούστου που ξεκίνησε ήδη από τον Luis XVI. Είναι μάλιστα σίγουρο ότι η διαφθορά αυτή του υψίστου Luis XV στυλ στα χρόνια του Luis XVI έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επανάσταση. Ο λαός δεν ημπόρεσε να αντέξει την καταρράκωση της φινέτσας της ανώτατης τάξης και επαναστάτησε.
    Mία Κυρία, λοιπόν, εκτιμά το υψηλό γούστο της Madame de Pompadour και όχι την απλοϊκότητα της Madame Récamier, που φτάνει στα όρια του κοινού, με πρόφαση την Ελληνο-ρωμαϊκή επιρροή, αλλά δυστυχώς στην χειρότερη ερμηνεία του.

    Άκου εκεί ρυθμός Αυτοκρατορίας 300 ετών! Την εποχή του πραγματικού κάλλους. Έλεος!!!

    Και άκου εκεί να έχει αξία ένα secretaire στυλ Directoire (μήπως έχει σκαλισμένα και τίποτε μάτια και σπαθιά;). Μόνο κάτι γραικύλοι, βλαχαδερά ΠΑΣΟΚια, θα εκτιμούσαν κάτι τέτοια, μόνο και μόνο γιατί νομίζουν ότι τα μάτια τους προστατεύουν απ'το μάτιασμα και γιατί νομίζουν ότι τα σπαθιά είναι γκλίτσες. Ελεος!!!

    ReplyDelete
  48. Ο Ομπάμα δεν είπε μισή λέξη δυο εβδομάδες τώρα για το μακελειό στη Γάζα, υποτίθεται λέει γιατί ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να μιλά με δύο φωνές.

    Κατά τα άλλα μπορεί να υποστηρίζει με παρρησία το "πακετάκι" των αμέτρητων δις προς τις τράπεζες, την αυτοκινητοβιομηχανία, όποιον γενικά λέει "ή με ξελασπώνετε ή αρχίζω τις απολύσεις". Γιατί λέει (εχθες) ότι αν δεν το κάνουν, η αμερικανική κοινωνία θα βιώσει πράγματα που δεν έχει δει ποτέ... Εκεί δεν υπάρχουν δύο φωνές, υπάρχει κανονική χορωδία σε πλήρη αρμονία (τωρινή και επόμενη φωνή).

    Άντε να μην αρχίσω να του τα χώνω και ακόμα δεν έκατσε στην καρέκλα του...

    ReplyDelete
  49. PS: Κομφούκιε είσαι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ, θέλεις επειγόντως ψυχοθεραπεία και κομματική απεξάρτηση. Είσαι τόσο μπάζο που δεν καταλαβαίνεις πόσο ανόητος φαίνεσαι γράφοντας με 10 διαφορετικά aliases (αυτό κλινικά λέγεται σχιζότυπη διαταραχή), είτε το κάνεις επίτηδες για να σταματήσει ο κόσμος να διαβάζει και να γράφει στο G700. Έχε υπόψη σου ότι ότι και να πεις στο εξής, με οποιοδήποτε alias, κάνεις μπαμ και δεν σε παίρνει κανένας πια στα σοβαρά (ακόμα και αν έχεις δίκιο).

    ReplyDelete
  50. "Άκου εκεί ρυθμός Αυτοκρατορίας 300 ετών! Την εποχή του πραγματικού κάλλους. Έλεος!!!"

    ...διότι όπως γνωρίζει και ο κάθε αμαθής, τότε ο Luis XV ήταν στις δόξες του (εις το όσχεο του duc de Bourgogne)

    ReplyDelete
  51. Jaga

    Κομφου n'est pas seul.

    Lighten up. Can’t be serious all the time.
    -Or are we ruining your chances of saving the world?
    Oops, sorry.

    ReplyDelete
  52. Lefteri, εσύ τι παράγεις για να 'χουμε καλό 'ρώτημα; Μήπως είσαι σε κανα χωράφι και καλλιεργείς πατάτες, τις οποίες μετά ανταλάσσεις με κρέας στον χασάπη; 'Η μήπως είσαι εργάτης σε κανα εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας;

    Η μισή και βάλε οικονομία είναι άϋλες, "άχρηστες" υπηρεσίες, μεσάζοντες και αεριτζήδες, με πρώτες και καλύτερες τις τράπεζες και το χρηματιστήριο, και ακολουθούν τα "πολιτιστικά" και η τέχνη. Η γενιά των 600 ευρώ σου έφταιξε;

    ReplyDelete
  53. Au reste, apres nous, le deluge.

    (Για να τελειώσω το σκεπτικό μου)

    ReplyDelete
  54. @Mesout Tavaz
    Καλά τα editorials στο ΝΥΤ...
    Pretty much in the same general vain though: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση πρωτόγνωρη ποιοτικά και ποσοτικά. Το αν και κατα πόσο θα τα κατεφέρει ο Obama παραμένει το ζητούμενο. Εκείνο όμως πού υπογραμίζω ειναι οτι αν κάποιος αξίζει το benefit of the doubt είναι αυτός

    @gmosios
    Oυτε θεοί ουτε δαιμονες φίλε μου. Και το προγραμμα του ειναι αλήθεια αξιοπρόσεκτο. Ενέργεια, έρευνα/τεχνολογία και περιβάλλον: εκει θα κερδηθεί η θα χαθεί το παιχνίδι της ανάπτυξης στον 21 αιώνα. Ο Obama ήρθε σαν φρέσκος αέρας μετά τον χειρότερο πρόεδρο στα 200 χρονια της ιστορίας των ΗΠΑ.

    @Jaga
    Όχι δεν είπε πολλα για την Γάζα, και κατά την ταπεινή μου άποψη, έπραξε άριστα...Αλλα καλύτερα ας το αφήσουμε αυτό...Για πολλους έλληνες το Ισραήλ ειναι ο άρχων του σκότους αλλά αν το καλοψάξουμε το θέμα, πίσω απο όλη την απαξία κρύβεται κάτι βαθύτερο: ΦΘΟΝΟΣ

    Καληνύχτα, Stay safe and smart

    ReplyDelete
  55. @Jaga
    Δε διαφωνώ ότι η κατάσταση με το ασφαλιστικό είναι άσχημη. Η διαφθορά και η ανευθυνότητα της ηγεσίας στα σίγουρα έχει να κάνει με αυτό. Και επίσης πιστεύω και υποστηρίζω την τιμωρία των ενόχων (παρανόμων και ανήθικων -αυτό είναι σπόντα για τον πρώην υπουργό μας). Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ξαφνικά τώρα το ανακαλύψαμε ότι η ασυδοσία χρόνων θα έχει άσχημο τέλος. Δε φέρει ευθύνη ο ελληνικός λαός κατά τη γνώμη σας; κανένας μάρτυρας της διαφθοράς δεν υπήρχε; Κάτι μου λέει όμως -και μπορεί να κάνω λάθος- ότι φαινόταν ότι βολεύονται τα πράματα από μόνα τους. ότι αφού κάποιος άλλος πάντα θα μας δώσει κάτι να γεμίσουμε τις τρύπες, δεν πειράζει. Δε ζημιώνεται το κράτος και τόσο πολύ...

    @G700
    Καλό το άρθρο περί ανταγωνιστικότητας. Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις: ενίσχυση μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και αποτελεσματικότητας του κράτους.

    ReplyDelete
  56. Αν συγκρίνουμε το υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα με το ελληνικό θα πάθουμε κατάθλιψη!

    Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αν συγκρίνετε τους εκπροσώπους της Deutsche Telecom στο ΔΣ του ΟΤΕ και τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς (πρέσβεις......!!!!!!!!!)

    Η διαφορά αγαπητή G700 είναι οτι στην Ελλάδα τα κόμματα (όλα τα κόμματα) απευθύνονται στο ίδιας νοοτροπίας κοινό.
    Το πρόβλημα είναι ότι και οι μεν και οι δε (πολίτες-ψηφοφόροι) τα ίδια μυαλά έχουν και ο καυγάς γίνεται γιά την κουτάλα,άρα ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ διαφοροποίηση.

    Υπό αυτή την θεώρηση η μικροαστική ελληνική κοινωνία αδιαφορεί γιά το "πολιτικό" σκέλος και ενδιαφέρεται γιά το καθαρά "κομματικό" = ΜΑΣΑ.

    Γι' αυτό άλλωστε δεν παραλαμβανουν και οι μεν και οι δε από αλλήλους "καμμένη γη" ? Le deluge!

    Πιθανόν αυτό να απαντά και στον Jaga που έθεσε τρομερά ενδιαφέροντα ζητήματα.

    Ως τώρα "πετούσαμε" το πρόβλημα στο μέλλον, στα Ταμεία. Αυτό το θέμα από μόνο του είναι συζήτηση πολλών ημερών!

    Σκεφτείτε μόνο ότι το pay as you go είναι πλέον παρωχημένο.
    Παρόλα αυτά στην Ελλάδα όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, μέχρι τη στιγμή που ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ (τάχα μου) θα ανακαλύψουν το πρόβλημα.

    Δηλαδή ΑΚΡΙΒΩΣ ότι έγινε με το χρέος !!

    Η λύση είναι μονόδρομος- πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα είναι οδυνηρή, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και κυρίως δεν υπάρχουν σωτήρες.

    Α, Παρμενίδη, ας είμαστε ειλικρινείς: ούτε διακεκριμένα "κορόιδα" υπάρχουν, αλλά ούτε και οι διεθνείς οργανισμοί "τσιμπάνε" πλέον.

    Μας πήρανε χαμπάρι. Ες Τρίτην τα σπουδαία, με προοίμιο την S&P και το χουνέρι με τα bunds

    ReplyDelete
  57. Δεν βλέπω να διαφωνεί κανείς επί της ουσίας με όσα επισημαίνονται από όλους, πράγμα που είναι μάλλον καλό. Επιτέλους φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου αρχίζει και ξυπνάει από το λήθαργο της μετα-μεταπολίτευσης. Δυστυχώς, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό δεν καταλαβαίνει ακόμα την ευθύνη που φέρει η μέχρι τώρα, αδιάφορη ως μαζοχιστική, συμπεριφορά του μέσου Έλληνα.

    Δεν βλέπω πολλούς να εξοργίζονται με τα διάφορα πολιτικά "καρμπόν" συμπεριφοράς, τα οποία όχι μόνο είναι ανούσια αλλά με προσβάλλουν γιατί δείχνουν ότι αυτοί που μας κυβερνούν (τώρα και στο παρελθόν) απλά μας θεωρούν ΚΑΦΡΟΥΣ: Έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία; Μια επίσκεψη του υπουργού και μερικές χαιρετούρες με αρρώστους και όλα είναι εντάξει. Έχουμε πρόβλημα στην αγορά; Μερικές ωραίες φωτογραφίες δίπλα στα ραπανάκια στη λαϊκή και πήραμε πάλι τα πάνω μας. Βράζει ο τόπος από διαδηλώσεις, σκάνδαλα, φοροεπιδρομές; Βγαίνει ο πρωθυπουργός στην κάμερα, λέει ένα "είμαι αποφασισμένος" και όλοι κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ. Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι κράτος. Είναι περιφερόμενος θίασος πολιτικών πειραματισμών και προσωπικών επιλογών. Η γενική ιδεολογία είναι: φέρτα βόλτα κάπως, διαχειρίσου το πρόβλημα με το ελάχιστο (πολιτικό) κόστος και αργότερα βλέπουμε. Μου θυμίζει νηπιαγωγείο, με την ΕΕ στο ρόλο της δασκάλας και τους πολιτικούς μας στα καρεκλάκια να φωνάζουν "όχι εγώ, ο άλλος το έκανε πρώτος".

    Ας ξεχάσουμε για λίγο τα μαύρα χάλια της οικονομίας και ας πιάσουμε άλλο παράδειγμα, το οποίο καλύπτει εν μέρει και αυτά που σχολίασα για Ομπάμα: γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο εδώ και χρόνια. Αυτά που βγαίνουν στα ΜΜΕ είναι το 1/10 από όσα γίνονται στην πραγματικότητα. Έχουν βουλιάξει καϊκια στα Ίμια, σχεδόν κάθε μήνα σκίζουν δίχτυα ψαράδων, ολόκληρες φρεγάτες περνάνε *μέσα* από τα 5 μίλια δίπλα από μεγάλα μας νησιά (Κω, Ρόδο, Λήμνο) δηλαδή σε Ελληνικό έδαφος όχι σε "γκρίζα ζώνη", ενίοτε γίνεται και κάποιο ατύχημα σε εμπλοκή και χάνουμε πιλότους μας. Όποια και αν είναι η εξωτερική μας πολιτική στο Αιγαίο, προφανώς έχει αποτύχει παταγωδώς, όμως εμείς επιμένουμε. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να στείλει ούτε καν ένα διάβημα στην Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα για το μακελειό στη Γάζα (η Βενεζουέλα έδιωξε με τις κλωτσιές τον πρέσβη από εκεί). Όταν βάζεις την πολιτική πάνω από τις αρχές τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετείς (βλέπε Δημοκρατία, ελευθερία, κτλ), τότε καταλήγεις πολιτική καρικατούρα. Και μπορεί εμείς εδώ να τους ανεχόμαστε, οι άλλοι όμως έξω με τους οποίους η χώρα μας συνομιλεί και ενίοτε ζητά και δάνεια (όπως τώρα) μας κάνουν πλάκα.

    Όσοι βλέπουν όλα αυτά να συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ πράγμα που να δουλεύει σωστά, δίκαια, αξιόπιστα, είναι επόμενο να εξοργίζεται και να ξεσπά με το παραμικρό. Και δεν εννοώ τα δύσκολα θέματα όλων των σύγχρονων κοινωνιών, εννοώ κυρίως αυτά τα εξόφθαλμα πράγματα που λες "δεν μπορεί, λάθος θα κάνω, είναι αδύνατον να είναι ΤΟΣΟ ανίκανοι". Κανείς δεν λέει ότι η μικρή μας χώρα μπορεί ξαφνικά να γίνει πρότυπο κράτους και διακυβέρνησης, αλλά εδώ και κάμποσο καιρό αισθάνομαι πολλούς να έχουν το ίδιο συναίσθημα: αυτό κενό που νιώθεις όταν ψάχνεις τις τσέπες και ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις πια τα κλειδιά ή το πορτοφόλι πάνω σου...

    ...και λες "τώρα τι κάνουμε;..."

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. @jaga

    Άσε μην το σκέφτεσαι, εδώ στείλανε τον πρόεδρο της δημοκρατίας στο Αγαθονήσι με πλοίο γιατί φοβηθήκανε μην αναχαιτίζανε οι Τούρκοι το ελικόπτερο.

    Φθάσαμε στο σημείο να διαρρέουν κύκλοι του ΥΠΕΞ την δυσαρέσκεια της υπουργού για την απόφαση του προέδρου να προκαλέσει τους Τούρκους με την επίσκεψή του σε... αμφισβητούμενη περιοχή.

    χαχαχαχαχαχα

    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

    ReplyDelete
  60. Tα τσιράκια του Καραμανλή με τα χαλασμένα υδραυλικά διαρρέανε κι αυτά για τη σωτήρια επέμβαση του Ρωσικού στόλου στις αμφισβητούμενες περιοχές και μετά από τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης.

    Και τώρα, αφού οι Ρώσσοι δέσανε πρώτα στο λιμάνι του Ακσάζ, κάνουνε κοινά ναυτικά γυμνάσια με τους Τούρκους έξω από την Ρόδο!

    Χαχαχαχα κόψανε και το αέριο και η στρατηγική σχέση του Καραμανλή με τον Πούτιν κάνει μικρό διάλειμμα και πήγε για βρούβες

    ReplyDelete
  61. Βάλανε και αυτόν τον μαιντανό των τηλεπαραθύρων για υπουργό οικονομίας στην χειρότερη οικονομική κρίση και έδεσε το γλυκό.

    Έχει ηγέτες με αρχ.. αυτήν η παράταξη δεν μπορώ να πω. Τώρα που μπαίνει το καράβι στην φουρτούνα βάλανε τον μούτσο στο τιμόνι και οι υπόλοιποι πηδήξανε στις σωστικές λέμβους να σωθούνε.

    ReplyDelete
  62. H αμερική έχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε στην μεγάλη ύφεση. Ο Ρούσβελτ τη δεκαετία του 30 είχε ένα μεγάλο πλεόνασμα να διαθέσει για τις δημόσιες επενδύσεις του New Deal.

    Αυτήν την στιγμή η Αμερική πρέπει να δανειστεί για να ξοδέψει. Έχει ενδιαφέρον το πως θα αντιμετωπίσει ο Ομπάμα αυτήν την κατάσταση.

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. ΚΑΙ κύριο τηλεφώνησε και μου λέει,

    "Μαργαρίτα,

    τώρα, 27 χρόνια αργότερα, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ που μυρίζεται εξουσία ΚΑΙ αφού ΔΙΕΛΥΣΑΝ με τα ΧΕΡΙΑ τους το ΣΥΜΠΑΝ

    δλδ

    100% την ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΖΗΤΟΥΝ

    πρόσεξε

    ΖΗΤΟΥΝ

    πρόσεξε

    ΖΗΤΟΥΝ

    την αναθεώρηση του ΑΣΥΛΟΥ."

    και κύριο Κομφού συνέχισε,

    "Επειδή η Ελληνική Γλώσσα είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ και ομιλείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και Κύπρο, τα ΠΑΣΟΚΙΑ και ειδικά οι ΤΟΤΕ διατελέσαντες ΥΠΟΥΡΓΟΙ και ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ πρέπει να

    ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ από AD HOC ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    γιά ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ"

    ReplyDelete
  66. Δεν φταίω εγώ κομφού μου για τις "διαρροές" του συστήματος Καραμανλή.

    Αφού είπα πως χρειάζονται έναν υδραυλικό στο Μαξίμου να τους βουλώσει τις τρύπες. Έχουν γίνει πολλές τελευταία και στάζουν-διαρρέουν (πληροφορίες) από παντού...

    Τι μου ήρθε τώρα στο μυαλό και θυμήθηκα:
    Στο σκάνδαλο "Watergate" αυτούς που κάνανε τις υποκλοπές νομίζω πως τους ονομάζανε υδραυλικούς (plumbers), αν δεν με απατά η μνήμη μου.

    χαχαχαχααχα πολύ γέλιο.

    ReplyDelete
  67. Φθόνος.... Μια μεγάλη αλήθεια. Εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου μήπως?

    Παρόλα αυτά, το πρόβλημα στο Ισραήλ είναι διαχρονικό και ιστορικά υποβαθμίζει την αξιοπρέπεια του εξαθλιωμένου Παλαιστινιακού λαού, ο οποίος βρίσκεται στη μέση ενός αιματηρού και σκληρού παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ του Ισραηλινού κράτους και των φωστήρων του Παλαιστινιακού έθνους.

    Η Χαμάς δεν είναι τίποτα άλλο από μια τρομοκρατική οργάνωση που καλλιεργεί την πόλωση αντί την προσπάθεια επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος. Κι όμως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις συνειδήσεις των εξαθλιωμένων και κουρελιασμένων ψυχικά Παλαιστινίων και σιγά σιγά γίνεται ταυτότητα του κάθε Παλαιστινίου.

    Και το Ισραήλ, που χαίρει της πλήρους υποστήριξης ισχυρών δυτικών δυνάμεων, που χαίρει της υποστήριξης του ισχυρότερου λόμπυ στον πλανήτη, εκμεταλεύεται αυτήν την κατάσταση δεκαετίες τώρα, επεκτείνοντας σταθερά την εθνική του κυριαρχία με τη μέθοδο “many eyes for an eye”.

    Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, όμως, το Ισραήλ είναι ο μοναδικός αυθεντικός σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και μια δικλείδα πρόσβασης στην περιοχή για τους Δυτικούς συμμάχους. Είναι κατά κάποιον τρόπο ο «κακός», για πολλούς ίσως, χωροφύλακας της περιοχής. Και η ευθύνη απέναντι του από τη Δύση είναι τεράστια.

    Ο Ομπάμα πολύ καλά κάνει και δε βιάζεται να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δε θέλουμε άλλους καουμπόιδες, αλλά επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών και των πολυμερών συνεργασιών. Και νομίζω ότι ο Ομπάμα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να φέρεις εις πέρας αυτήν τη φοβερά δύσκολη αποστολή.

    ReplyDelete
  68. Τώρα με την κρίση και με τα πακέτα σωτηρίας όλοι ζητάνε λεφτά. Γιατί να λήψει και η βιομηχανία πορνό από την ιστορία?

    http://politicalticker.blogs.cnn.com/2009/01/07/porn-industry-seeks-federal-bailout/

    ReplyDelete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. Με συγχωρείτε πολύ αλλά ας σοβαρευτούμε επιτέλους

    1- περιμένετε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο θα ηρεμήσει όταν η Ελλάδα επί τόσα χρόνια έχει 6 μίλια στη θάλασσα και 10 στον αέρα ?
    Ξέρετε να έχει γίνει κάποια συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθούν διεθνείς "διαδρομοι" ώστε να μπορούμε να επεκτείνουμε τα 6 μίλια στα 10 ?
    (και να έχουμε βέβαια την ετοιμότητα γιά αληθινό τσαμπουκά)

    2-περιμένετε σωτηρία από κυβέρνηση πρωθυπουργού κληρονομικώ δικαίω, με ΥΠΕΞ και ΥφΥΠΕΞ επίσης κληρονομικώ δικαίω, με πατρονία Πάκη & Σουφλιά -διότι πως να το κάνουμε είναι κουραστικό να πρωθυπουργεύεις...

    3-περιμένετε σωτηρία από ΓΑΠ (επίσης κληρονομικώ δικαίω) που τάζει δεξιά και αριστερά αντί να λέει "άν εκλεγώ θα σας σφίξω το ζωνάρι" ?

    Αναρωτήθηκες Jaga "και τώρα τι κάνουμε?"
    Όχι όταν χάσεις το πορτοφόλι ή τα κλειδιά, αλλά ΟΤΑΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ.

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. Μεσούτ, πολύ αστείο το λινκ για την πορνοβιομηχανία.

    jaga, ας μη βιαστούμε να κρίνουμε τα περί Μέσης Ανατολής και Ομπάμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο δαπανών που έχει προτείνει είναι απαραίτητο δεδομένου ότι αντιμετωπίζει μια κρίση εν δυνάμει χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση.

    ser, alex και υπόλοιποι, ως προς το ασφαλιστικό έχουμε επανειλλημένα πάρει θέση. Διαβάστε αν θέλετε την απάντησή μας σε δημοσίευμα του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ κύριου Ρομπόλη όπου προτείνουμε Μικτό Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

    ReplyDelete
  73. ser,

    Παρόλα αυτά στην Ελλάδα όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, μέχρι τη στιγμή που ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ (τάχα μου) θα ανακαλύψουν το πρόβλημα.

    Δηλαδή ΑΚΡΙΒΩΣ ότι έγινε με το χρέος !!


    Μακάρι.

    ReplyDelete
  74. Και μία υφολογικού περιεχομένου παρατήρηση που αφορά κι εμάς. Ας προσπαθήσουμε όλοι να μην αρπαζόμαστε ο ένας με τον άλλο επί προσωπικού και να μην καλλιεργούμε ένα πνεύμα αντιδικίας με εκτόξευση ειρωνειών και σαρκασμών, αλλά να μένουμε στην ουσία των επιχειρημάτων για να ρέει καλύτερα η συζήτηση. Κι όσο γίνεται on topic.

    ReplyDelete
  75. @ G700

    Σχετικά με το σχόλιο σας περί on topic σχολιασμό από εμάς...

    Συμφωνώ κι επαυξάνω.

    Όμως, plz spare us όταν όσον αφορά τον ανασχηματισμό, τα είπε όλα ο Παρμενίδης, και πολύ απλά, για να μη γίνουμε και μαϊντανοί της τηλεόρασης, δεν μπορούμε να πούμε και τίποτα άλλο πέρα από το ότι ο ανασχηματισμός συμβολίζει 2 πράγματα: (1) την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της νυν κυβέρνησης και της παραδοχής της, που υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες σε μια Ευρωπαϊκή Δημοκρατία θα αποτελούσε από μόνη της λόγο παραίτησης και εκλογών, και (2) την αλαζονεία του πολιτικού συστήματος και την αποδοχή ότι το μιζ-νες είναι εγγενές χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, τη ζητιανιά για ένα συγχωροχάρτι από μια συννένοχη ελληνική κοινωνία που αρνείται να αλλάξει τη δική της νοοτροπία.

    ReplyDelete
  76. Forgive me for my ignorance καλή μου οικονόμε, αλλά από τα γραφόμενα σου δεν μπορώ να καταλάβω πού ακριβώς εντοπίζεις το λάθος. Αφορίζεις μεν, αλλά μιλάς για κάτι πολύ συγκεκριμένο δε, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα.

    Έστω κι έτσι. Πρέπει να διαχωρίσουμε τις κυβερνήσεις από τους λαούς. Δεν υπάρχει κοινωνία που ταυτίζεται και υποστηρίζει τόσο ένθερμα τις πολιτικές, τον πολιτισμό και το ρόλο των ΗΠΑ ως σταθεροποιητικό παράγοντα και υπερασπιστή της δημοκρατίας παγκοσμίως, όσο ο Ισραηλινός λαός.

    Από εκεί και πέρα, βρομιάρα μου που αφού αφοδεύεις σκουπίζεσαι με χαρτί, μάθε ότι οι μουσουλμάνοι είναι από τους πιο καθαρούς ανθρώπους στον πλανήτη, κι αυτό συνυπολόγισε το με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο λαός τους ζει και πορεύεται. Αν οι συνήθειες τους και οι "Σαρία"κες συμπεριφορές τους φαντάζουν αναχρονιστικές και προσβλητικές σε σχέση με την ελευθεριακή κουλτούρα της Δύσης, αυτό είναι ένα άλλο και μεγάλο θέμα στο οποίο ο καθένας έχει το δικαίωμα υπεράσπισης των πολιτισμικών του ιδιαιτεροτήτων.

    Είναι γνωστό ότι η Χαμάς βλέπει το Ισραήλ και τους Εβραίους ως διαόλους, όπως και ο μισός τουλάχιστον πλανήτης. Αλλά πρέπει να διαχωρίσεις τα χλωρά από τα ξερά και να μην αφορίζεις με πούστρικους τρόπους και κακίες ολόκληρους λαούς και πολιτισμούς. Δυστυχώς ο λαός της Παλαιστίνης είναι εγκλωβισμένος στη μέση ενός (θα το ξαναπώ) πολύ βρώμικου κι αιματηρού παιχνιδιού μεταξύ φωστήρων και "μεγάλων" δυνάμεων της περιοχής. Κι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει μόνο το Ισραήλ ή τη Χαμάς και τον κάποτε ζωντανό Αραφάτ, αλλά και τις ευρύτερες δυνάμεις της περιοχής όπως το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

    And plz, spare me with the sensitivities of the ignorant people of the West.

    Όσο η Μέση Ανατολή κυριαρχείται από Αραφάτηδες και Χουσείνιδες ο Παλαιστινιακός λαός δε θα πάψει ποτέ να βάφεται στο αίμα.

    ReplyDelete
  77. @ Mesout

    To problhma den einai pws o ka0enas ka0arizei ton kwlo tou afou xesei, Mesout.
    H Sharia DEN EINAI politismikh idiaiterothta. Xrhsimopoieitai ws meso katastolhs twn an0rwpinwn dikaiwmatwn, kuriws twn gunaikwn.

    E, loipon OXI. Den 0a arxisw na uperaspizomai "politismikes idiaiterothtes" tetoias morfhs, YPO OPOIESDHPOTE SYN0HKES.

    Nai, uposthrizoume tous palaisthnious sto dikaiwma tous se ena kuriarxo kratos kapoias morfhs, ALLA auto to kratos prepei:

    1) Na sumperiferetai me bash tous kanones tou die0nous dikaiou (Afou bebaiws tous dw0ei h eukairia na to exoun)

    2) Na einai dhmokratiko anagnwrizontas AKRIBWS isa dikaiwmata sou olous tous polites tou

    Den me endiaferoun oi politismikes idiaterothtes KANENOS. Opoios 0elei thn uposthri3h mou prepei na prosarmostei se aples arxes isonomias.

    Diaforetika eimai uper ths astunomeushs tous kai ths energhtikhs probolhs ston lao tous twn a3iwn autwn pou egw 0ewrw shmantikes.

    AN EINAI DYNATO na uperaspizomaste th Sharia ws politismikh idiaiterothta. Mh mperdeuomaste.

    Kai telos, POY sthn eurozwnh leitourgei h Sharia???? POY?

    KAI bghke kai o hli0ios Archbishop of Canterbury kai mesa sto pneuma sugkatabashs pou diakrinei thn ekklhsia pou ekproswpei, arxise na leei anohsies gia to pws prepei na katalabainoume tous mousoulmanous sthn Agglia "who cannot relate to British Law" kai oti prepei na tous dwsoume thn eukairia na anoi3oun dikasthria-paramagaza pou 0a akolou0oun th Sharia. POTE TWN POTWN.

    ReplyDelete
  78. Kύριο ενοχλείται με ορισμένες εκφράσεις.
    ΔΕΝ είναι θέμα σεμνοτυφίας

    ΑΛΛΑ

    ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.

    Κομμάτι κομψότης ΔΕΝ βλάπτει.

    ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ χρόνια με AΞΕΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ δεν βαρεθήκατε;

    ReplyDelete
  79. Ventriloquist,

    επανειλημμένα διαβάζεις τα σχόλια μου επιπόλαια και βάζεις λέξεις στο στόμα μου που δεν έχουν ειπωθεί. ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπερασπίστηκα τον τρόπο άσκησης της Σαρία και ούτε ανέδειξα τον τρόπο που πλένεις τον κώλο σου ως ΤΟ πρόβλημα, εκτός αν συμμερίζεσαι κι αποδέχεσαι ρατσιστικές και αφοριστικές απόψεις του στυλ «οι Άραβες είναι όλοι βρωμοπόδαροι», και κάπου εκεί βραχυκυκλώνεις.

    Και όχι, το θέμα δεν είναι κυρίαρχο κράτος των Παλαιστινίων, αλλά πλουραλιστικό κράτος που επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων με τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δε διαχωρίζονται από φυλετικά χαρακτηριστικά, κι όποιος το νομίζει αυτό κάνει ΜΕΓΑ λάθος. Η θρησκεία και οι πολιτισμικές διαφορές είναι αυτές που διαχωρίζουν τους δύο λαούς, και πάνω σε αυτές έχει στηθεί το αιματηρό παιχνίδι εδώ και χιλιάδες χρόνια. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ λαοί έχουν ΙΣΟ δικαίωμα στην ΙΔΙΑ γη. Αν ο φανατισμός και η πόλωση δεν καλλιεργούτανε σταθερά από τους εκάστοτε φωστήρες, θα μπορούσαμε να συζητάμε για τη δημιουργία ενός κράτους όπως αυτό του Βελγίου. Αλλά πώς?? όταν εδώ μιλάμε για το «μεγάλο παιχνίδι» της Μέσης Ανατολής, και πώς?? όταν οι πολυμερείς συνεργασίες και οι διεθνείς οργανισμοί που είναι τα καλύτερα εργαλεία προώθησης τους σταθερά υπονομεύονται και απαξιώνονται από όλες τις μεριές.

    Κι όσο για το διεθνές δίκαιο, είσαι αρκετά έξυπνος για να καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το δίκαιο του εκάστοτε ιστορικά ισχυρού. Το διεθνές δίκαιο είναι αντανάκλαση του νικητή στην πολιτική ισχύος, έτσι διαμορφώνεται, κι έτσι επιβάλλεται διαχρονικά.

    Και για να μη σου φύγει πάλι η βίδα με τη Σαρία, πιστεύω ότι γνωρίζεις καλύτερα από μένα ότι η Σαρία ερμηνεύεται και εφαρμόζεται στην πράξη με εκατοντάδες διαφορετικές εκδοχές. Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ ότι ουκ ολίγες φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταστολής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως η Σαρία για τον Μουσουλμάνο, όχι για την πολιτική, δικαστική και θρησκευτική εξουσία, είναι, πέρα από νόμος, φιλοσοφία και τρόπος ζωής, που αφορά το άτομο του και δημιουργεί ένα σύνολο αξιών που καθορίζουν τον εσωτερικό του κόσμο, τη στάση ζωής, και γιατί όχι, τη σχέση του με το Θεό, όχι τη σχέση του με άλλους, και σίγουρα όχι την επιβολή απόψεων ή υποχρεώσεων/δικαιωμάτων στους άλλους. Κι αυτό θα στο επιβεβαιώσουν οι φίλοι σου Μουσουλμάνοι στην Αγγλία (φαντάζομαι εκεί ζεις μιας και αναφέρεις και τον επίσκοπο του Κάντερμπουρι) που, στην πλειονότητα τους, μια χαρά αποδέχονται τον Black Letter Law και ζουν αρμονικά με τους υπόλοιπους πολίτες. Η Σαρία δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι αυτοί που επικαλούνται ρατσιστικές και φανατικές συμπεριφορές στο όνομα της, πόσο μάλλον στο όνομα του Θεού, όπως γίνεται αντίστοιχα και από την άλλη πλευρά στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    ReplyDelete
  80. @ Μesout

    Η Σαρία δεν είναι ένα σύστημα κανόνων με καθαρά μεταφυσικές διαστάσεις (κάνε αυτό και θα πας στον παράδεισο, κάνε το άλλο και θα πας στην κόλαση). Είναι ένα σύστημα κανόνων που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον θεό, ΑΛΛΑ που προβλέπει την ΕΠΙΒΟΛΗ του με πραγματικούς όρους στην καθημερινότητα των ανθρώπων που υπάγονται στην κυριαρχία του ΚΑΙ την ΤΙΜΩΡΙΑ τους στην εγκόσμια ζωή τους.
    Και για να καταλήξω στο αυτονόητο, όταν ένα κράτος αποδέχεται ως νόμο του οτιδήποτε "θεόπνευστο", δεν είναι δημοκρατικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το "θεόπνευστο", όχι μόνο είναι κακό επειδή επικαλείται θεϊκή προέλευση, αλλά και επειδή χρησιμοποιείται για την καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Επίσης, το ότι πολλοί μουσουλμάνοι εκλαμβάνουν τη Σαρία ως τρόπο ζωής και την αποδέχονται ως τέτοιο, ουδεμία σχέση έχει με το επιχείρημά μου. Καθόλου δε με ενδιαφέρουν οι μεταφυσικές ανησυχίες και τα άγχη για την αιώνια ζωή του καθένα και το πώς αυτά εκφράζονται στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του ζωή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πώς οι μεταφυσικές αρλούμπες του καθενός επηρεάζουν την εγκόσμια ζωή των συμπολιτών του, με πραγματικούς όρους και στην προκειμένη περίπτωση σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη.


    Για την Παλαιστίνη.

    Αν κατάλαβα καλά, λες πως το ζητούμενο (ή έστω το ιδανικό) είναι ένα πλουραλιστικό κράτος Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μία σφικτή ομοσπονδία Βελγικού τύπου.
    Εγώ λέω ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, και αφού δεν είναι ρεαλιστικό, το ζητούμενο είναι κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος. Αυτό είναι ρεαλιστικό και αποδεκτό σχεδόν από όλους. Το πρόβλημα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι να επιτευχθεί συμφωνία για την έκταση, τη μορφή και τα (αρχικά) δικαιώματα του κράτους αυτού. Όπως επίσης και οι όροι και οι συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις (απόσυρση Ισραηλινών στρατευμάτων κτλ).

    Για να είμαστε ρεαλιστές. Όσο οι Παλαιστίνιοι και ο Αραβικός κόσμος καθυστερούν τον συμβιβασμό τους, ενώ ταυτόχρονα αποξενώνουν τον Δυτικό κόσμο (τον ισχυρό ερμηνευτή του διεθνούς δικαίου, που θα έλεγες εσύ) με θεοκρατικές ανοησίες, τόσο περισσότερο θα χρειάζεται να περιορίζουν τις απαιτήσεις τους στο μέλλον. Αυτό φυσικά συμβαίνει λόγω των de facto καταστάσεων που δημιουργεί η χρησιμοποίηση της Ισραηλινής ισχύος, μέσω δικαιολογιών που άπλόχερα προσφέρουν αυτοί που κυβερνούν ή κατευθύνουν τους ταλαίπορους Παλαιστίνιους.
    Αλλά βέβαια, οι "θεόπνευστες" ή οι αδύναμες κυβερνήσεις χρειάζονται ταραχές, πόλεμο και φόβο για να σταθούν.

    Η αλήθεια για τους Παλαιστίνιους είναι πικρή, αλλά όσο πιο γρήγορα την αποδεχτούν, τόσο καλύτερα γι'αυτούς. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούν να παίξουν με τους όρους του ΟΗΕ (και λίγο παραπάνω), όσο πιο γρήγορα απαρνηθούν την "πολιτική" της Χαμάς, τόσο πιο πολλά θα περισώσουν.

    Μετά από ένα τέτοιο μεγάλο συμβιβασμό, το διεθνές δίκαιο θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς και γι' αυτούς.

    Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και αισθήματα συμπάθειας προς τον στρατιωτικά και πολιτικά αδύναμο Παλαιστινιακό λαό, ούτε βοήθησαν, ούτε θα βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.


    @ Μαργαρίτα

    Πες στον κύριό σου ότι ζητώ συγνώμη εαν μερικές φορές οι ταπεινές μου καταβολές βγαίνουν στην επιφάνεια προσβάλλοντας την αισθητική τοy - και πιθανώς άλλων. My irrepressible βλαχιά είναι σημαντικότατο κληροδότημα του πατέρα μου, που υπεραγαπούσα, και που σε άλλους τομείς (εκτός αυτών που σχετίζονται με την Αισθητική) με κάνει πάντα να ΠΡΟΣΠΑΘΩ να λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

    ReplyDelete
  81. @ Mesout

    Ξέχασα να ζητήσω συγνώμη και από σένα, αν παρανοώ αυτά που γράφεις. Δεν το κάνω σκόπιμα. Ο καθένας περιορίζεται από τις δυνατότητες και την ευκαμψία της αντιλήψής του.

    ReplyDelete
  82. @ ventriloquist

    Ρεαλιστική επίσης είναι η δημιουργία τριών κρατών, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ και της Γάζας.

    Σε τελική ανάλυση όποιο σχήμα και να προταθεί, δεν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί αν δεν μπει καλά στο μυαλό όλων των πλευρών ότι λύση δε βρίσκεται αν δεν αποφασιστεί και καλλιεργηθεί η ειρηνική συμβίωση δύο διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων (με θρησκευτικές ιδιαιτερότηες ακόμα και μεταξύ τους) σε μια γη που ανήκει εξίσου δικαιωματικά και στους δύο. Αν θα είναι ένα, δύο ή τρία κυρίαρχα κράτη αυτό ίσως τελικά να είναι και προσχηματικό από όλους μας. Το Βέλγιο το ανέφερα όχι τόσο για τη δομή του πολιτεύματος, όσο για τη μετουσίωση ενός πλουραριστικού πολιτισμικού και κοινωνικού ιστού σε ένα ειρηνικό και δημοκρατικό πολίτευμα, με κεντρικό του πυρήνα τη συναίνεση και την "τοπική" κυριαρχία εντός της εθνικής, κι εντός της Ευρωπαϊκής.

    Όσο για τη Σαρία, δε θα διαφωνήσω με τα λεγόμενα σου, έχει ενδιαφέρον όμως η μελέτη του Ισλαμικού Δικαίου, της Ισλαμικής Θρησκείας, του ρόλου του κράτους και των δικαστών στην εφαρμογή τους, αλλά και την αντίληψη αυτών από τους Μουσουλμάνους πολίτες σε διαφορετικά πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια. Θα επανέλθω σε αυτό να εξηγήσω γιατί.

    ReplyDelete
  83. Μια πολύ δυνατή άποψη για το Παλαιστινιακό από τον .... Καντάφι....

    http://www.nytimes.com/2009/01/22/opinion/22qaddafi.html?th&emc=th

    ReplyDelete