Friday, January 23, 2009

Όχι άλλος διάλογος για την παιδεία

Στο χωριό μας, όταν κάποιος επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από ένα κρίσιμο πρόβλημα στρέφοντας την προσοχή του κόσμου σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, λέμε τη φράση: «αυτός πετάει τον αετό ψηλά». Το 2007 υποτίθεται πως ολοκληρώθηκε ένας τριετής κύκλος διαλόγου για την παιδεία, κύκλος ο οποίος ξεκίνησε το ‘04 και κατέληξε με μια σημαντική σύμφωνα με την κυβέρνηση μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, ο τρίτος κατά σειρά Υπουργός Παιδείας, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, προέβη στην έναρξη ενός νέου διαλόγου με την πρώτη σκηνή του δράματος να παίζεται σήμερα Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στη Βουλή. Τα προς συζήτηση θέματα; Τα συνηθισμένα και επικοινωνιακώς ύποπτα: το άσυλο, θέμα που όμως υποτίθεται ότι επιλύθηκε κατά την προηγούμενη μεταρρύθμιση όμως δεν εφαρμόζεται, και το αγαπημένο pet project όλων, το εξεταστικό. Που όμως δεν είναι η πηγή του προβλήματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πραγματικά, με τόση «ειλικρινή» και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που έχει γίνει σ’ αυτή τη χώρα για την παιδεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα έπρεπε τη στιγμή που μιλάμε το Καποδιστριακό να είναι Κέιμπριτζ, το Πολυτεχνείο ΜΙΤ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο LSE, η Φιλοσοφική Σορβόννη και σε επίπεδο Λυκείου να έχουμε τουλάχιστον ένα Westminster και δυο τρία Seven Oaks που να κάνουν μαζικά I.B. Έτσι για πλάκα δηλαδή. Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας είναι ότι το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό, βρίσκεται στις θέσεις 203 με 300 παγκοσμίως, και τα σχολεία συνεχίζουν πολυδιασπασμένα κτιριακά χωρίς επαρκείς υποδομές, με το άθλιο και απαράδεκτο σύστημα πρωί-απόγευμα να μην υποχωρεί, και το πρόγραμμα σπουδών να παραμένει μπουκωμένο με δεκάδες άχρηστα υποχρεωτικά μαθήματα.

Ας μη μιλήσουμε άλλο λοιπόν. Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τα σχολεία στα οποία κανείς από όσους κόπτονται γι’ αυτά στη Βουλή δε θα έστελνε ούτε μια ώρα το παιδί του. Για τα πανεπιστήμια των παραγόντων και των συστημάτων, όπου μπαίνεις και περιμένεις στωικά να αποφοιτήσεις όταν στο επιτρέψουν οι «συνθήκες». Κάτι σαν πτήση εν μέσω κακοκαιρίας δηλαδή. Δυστυχώς η κυβέρνηση στην παιδεία συνεχίζει ακάθεκτη την κακή μεταπολιτευτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ. Λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα. Κι ο αετός ψηλά. Άσε τους άλλους να κουρεύονται. Ας είναι καλά τα ιδιωτικά.

98 comments:

  1. Ωραίο αυτό με τον αετό. Υπάρχει και το άλλο που λέει : "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί".

    Έτσι και για μία πεθαμένη Παιδεία, ο οποιοσδήποτε Υπουργός ή ηγεσία, προτιμούν να μην ασχολούνται με τα σοβαρά ζητήματα της παιδείας και να κυνηγάνε πεταλουδίτσες (... στην αυλή του σπιτιού του κρεμασμένου).

    ReplyDelete
  2. Και "διαγενομένου του διαλόγου" ρίχνουμε και μια παραγγελιά 500 δισ. για εξοπλισμούς.Φρεγάτες,Σούπερ Πούμα και τέτοια.Εκλογές έρχονται.Θα χρειαστούμε χρήματα για να μας αναδείξουν, για τρίτη συνεχή φορά, ως Καταλληλότερους, οι "Ελληνίδες και οι Ελληνες".Πάρτε κόσμε!
    Βάλτα κι'αυτά στο έλλειμμα που μας κληροδότησε ο κιτρινιάρης ο Σημίτης,ο Αρχιερέας της διαπλοκής.

    ReplyDelete
  3. Κάτι πρέπει να γίνει. Μένω στο χωριό και σήμερα ένας γάτος μου ψόφησε. Μάλλον έφαγε φόλα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως αυτός που την έβαλε, την έχει ήδη φάει.

    Τι σχέση έχει αυτό με τη παιδεία? Θα ήθελα να υπάρχει αρκετή παιδεία να μη μου πατάνε τις γάτες αυτοκίνητα και να μη βάζουν φόλες γύρω από τα ίδια τους τα σπίτια γονείς με μικρά παιδιά.

    R.I.P. Γεράκο (ήταν γκριζότριχος)

    ReplyDelete
  4. Στον προηγούμενο γύρο σε μείζον θέμα είχαν αναδειχθεί οι αιώνιοι φοιτητές. Αυτοί φταίγανε για τα χάλια της παιδείας μας. Και δυστυχώς όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και από έγκριτους πανεπιστημιακούς και την περίφημη επιτροπή σοφών. Φαίνεται ότι κι αυτοί φοβούνται να ασχοληθούν με τα ουσιαστικά ζητήματα. Τώρα πιάσαμε το εξεταστικό και τον τρόπο πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, που είναι το μικρότερο των προβλημάτων, αν υποθέσουμε δηλ. ότι αποτελεί πρόβλημα. Αλλά και πάλι όλοι το αναδεικνύουν ως το μείζον. Θα μπορούσα να σκεφτώ κι άλλες παροιμίες που να ταιριάζουν στην περίσταση.

    ReplyDelete
  5. oi anikanoi einai ikanoi gia ta panta

    ReplyDelete
  6. Ο αιώνιος είναι σύμπτωμα ενός σαπισμένου συστήματος. Απλό είναι το θέμα όποιος εργάζεται παίρνει +2 χρόνια επιπλέον να τελειώσει με ηρεμία της σπουδές του. Όποιος όχι να δικαιούται μέχρι μίας επανεξέτασης στο κάθε μάθημα. Τα μαθήματα να συμπυκνωθούν και να δοθεί έμφαση στη μεθοδολογία και όχι στο άπλωμα. Δε φτιάχνουμε τραχανά.

    ReplyDelete
  7. Το είπες και μόνος σου, είναι ένα σύμπτωμα. Κι όταν αντιμετωπίζεις μόνο τα συμπτώματα ο άρρωστος πεθαίνει.

    ReplyDelete
  8. Kυρίες και Κύριοι

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 1981 και ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ το

    ΕΘΝΟΣ

    Σ' αυτη τη φάση δεν έχει ΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ είναι στην οιονεί κυβέρνηση αφού την ΧΩΡΑ

    την ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ το ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΧΑΟΣ

    Τα λοιπά λόγια είναι φτώχεια.

    ReplyDelete
  9. ΕΝΝΙΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    ".....Εφόσον, εντός των επόμενων μηνών, κριθεί αναγκαία, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μεϊμαράκης, και η αγορά μαχητικών αεροσκαφών, τότε ο συνολικός προϋπολογισμός για την αγορά εξοπλισμών ίσως ξεπεράσει ακόμη και τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ."

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-01-09

    ReplyDelete
  10. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ"την ΧΩΡΑ

    την ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ το ΑΠΟΛΥΤΟΝ ΧΑΟΣ"


    ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΔΙΣ.ΕΥΡΩ.ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΣΚΗΝΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ.

    ReplyDelete
  11. Τι, μόνο εννιά; Εδώ "Η Ελλάδα συνορεύει με κράτη παρίες από Βορράν και με κράτος Λεβιάθαν από Ανατολάς." (parmenides said...January 14, 2009 5:08 PM)

    :-)

    ReplyDelete
  12. Είναι 2 οι άξονες γύρω από τους οποίους θα περίμενε κανείς την κυβέρνηση να χαράξει και να εφαρμόσει πολιτική για την παιδεία.

    (1) Υποδομές - Διοίκηση - Διαχείριση

    (2) Μεθοδολογία εκπαίδευσης και πιστοποίησης, περιεχόμενο εκπαίδευσης, δομή εκπαιδευτικού υλικού και διδασκαλίας

    Το πρώτο θέμα δεν το αγγίζει κανείς, όταν έχουμε τα περισσότερα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια (κακής ποιότητας σε υποδομές, εξοπλισμούς, διοικητικό προσωπικό, συστήματα διοίκησης και διαχείρισης) ανά κάτοικο - ή μάλλον ανά μαθητευόμενο - στην Ευρώπη. Οικονομίες κλίμακας - συγχωνεύστε σχολεία, βελτιώστε τις υποδομές τους, αναπτύξτε καλύτερες λύσεις μεταφοράς για γεωγραφικά αποκλεισμένες ομάδες (όπως παιδιά από ορεινά χωριά στις επαρχίες) σε αυτά. Αξιοποιείστε τη δημόσια περιουσία που περισσεύει βάσει διαπραγματεύσεων με τοπικές κοινότητες και αυτοδιοικήσεις για άλλες επιχειρηματικές ή κοινοφελείς δραστηριότητες.

    Το δεύτερο θέμα αγγίζει τα πολλά που έχουν θιχτεί κατά καιρούς, αλλά που για να εφαρμοστούν δεν είναι άσχετα και με τα παραπάνω. Ούτως ή άλλως, μια βιώσιμη μετάβαση σε ένα νέο - δυτικοποιημένο - σύστημα εκπαίδευσης, προϋποθέτει ότι οι εκπαιδευτικοί φορείς δε λειτουργούν σα μικρομάγαζα αλλά διαθέτουν πόρους, χώρους και αυτονομία ουσιαστική στη διοίκηση, διαχείριση κλπ.

    Πάντως μια ριζική μεταρρύθμιση στην παιδεία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση του, και είναι ψέμα να περιμένει κανείς να δει αποτελέσματα από τη μία χρονιά στην άλλη. Αντίθετα είναι μεταρρύθμιση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  13. " Ventriloquist said...
    Τι, μόνο εννιά; Εδώ "Η Ελλάδα συνορεύει με κράτη παρίες από Βορράν και με κράτος Λεβιάθαν από Ανατολάς." (parmenides said...January 14, 2009 5:08 PM)"


    Είναι αλήθεια ότι αυτή η αποστροφή του σχολίου μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους για το ύψος της δαπάνης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    ReplyDelete
  14. όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται αλλαγές και όλοι τις περιμένουν ουρανοκατέβατες

    Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει από μικρά, ασήμαντα πραγματα.

    Πχ πόσο είναι το κόστος των καταλήψεων κατ' έτος ? Σε τι υποδομή (εργαστήρια, βιβλιοθήκη, Η/Υ κτλ) αντιστοιχεί ?

    Αλλαγή του συστήματος εντός χρειάζεται πρώτα και μετά εκτός.

    Κι επειδή όπως μαντεύετε όλοι ΤΙΠΟΤΑ δεν θα γίνει και θα μας ψοφήσουν στο φούμαρο και τον βερμπαλισμό, στους "αγωνες", τις πορείες και τις καταλήψεις

    ας καθήσουμε αναπαυτικά διότι ο κατήφορος συνεχίζεται.

    Και δυστυχώς όταν η Παιδεία απαξιώνεται η καταστροφή είναι μακροπρόθεσμη και διαρκής

    ReplyDelete
  15. Τριπλασίασαν λέει και το επίδομα επικινδυνότητας των αστυνομικών. Είδατε τι γίνεται άμα κάνετε επεισόδια;

    ReplyDelete
  16. εμ άμα είσαι κυβέρνηση, ψηφίζεις νόμο για το άσυλο, και μετά δεν το εφαρμόζεις... τι να κάνεις κι εσύ η έρμη; κάνεις διάλογο και επαφύεσαι στον πατριωτισμό των ελλήνων για να λειτουργήσει ομαλά το αει και το τει

    ReplyDelete
  17. @ Παρμενίδη

    Πέρα από τα αστεία, η αλήθεια είναι ότι όταν σοβαροί, αξιόλογοι και πανέξυπνοι άνθρωποι σαν και σένα λένε/πιστεύουν τέτοια, η πολιτική (μέσω) των εξοπλισμών στην Ελλάδα γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία που εμπιστεύεται τις απόψεις τις δικές σου και άλλων ομοίων σου.
    Και με αυτά και με εκείνα, στήνεται το Πάρτι. Σε βάρος ΚΑΙ της παιδείας, αν όχι κυρίως της παιδείας.

    Η γνώμη σου έχει βαρύτητα, γι' αυτό να προσέχεις.

    ReplyDelete
  18. Μα και η στασιμότητα, πολιτική επιλογή είναι. Συνειδητή πολιτική επιλογή. Και επειδή η πρόθεση είναι να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, εφαρμόζουμε τη γνωστή λύση, το "διάλογο". Τόσο απλό και όμως τόσο αποτελεσματικό. Έτσι ώστε όλα να μένουν ίδια.

    @jingerfinger:
    Και βέβαια αυτό που είπες έχει σχέση με αυτό που όλοι μας εδώ αντιλαμβανόμαστε ως Παιδεία.

    ReplyDelete
  19. H διαστροφική μου σκέψη με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μαζικές παραγγελιές οπλικών συστημάτων,τούτες τις μέρες,εκτός του ότι στέλνει ρευστό στο κομματικό ταμείο, αντισταθμίζεται και με αγορά πολιτικού χρόνου και "ευμενών σχολείων" για την Ελληνική οικονομία απο τους μάνατζερς της ΟΝΕ ΑΕ.Ετσι θα μας εντάξουν και μας στους δικαιούχους χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, λόγω διεθνούς κρίσης.Ανταλάσσουμε ΑΛΛΟΘΙ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ μέχρι την επόμενη παραγγελιά.

    ReplyDelete
  20. Σαν δεν θελεις να ζυμωσεις

    ReplyDelete
  21. I would like to share with you one of the least known but immensely important statistics, dealing with the most critical building block of an economy's competitiveness: the quality of its labor force. I find it redundant to explain that countries with a flexible, well educated labor force enjoy a distinct advantage. I also find it unnecessary to make the case that in a constantly evolving scientific and technological global environment, and a knowledge-intensive world economy, continuous training of the work force is a matter of survival. In today's world ladies and gents, if you don’t keep up with developments, if you are not at the cutting edge, you will soon be overtaken and thrown out of the market by your competitors…Education doesn’t stop with graduation, it stops with retirement…
    Let's see how Greece fares in this respect among its natural peers and partners (or at least what we profess them to be). In 2007, the percentages of the adult population aged 25 to 64 participating in education and training in the euro zone (excluding Slovakia) are as follows:

    Austria………………..12.8%
    Belgium……………….7.2%
    Cyprus………………...8.4%
    Finland……………….23.4%
    France ………………...7.4%
    Germany………………7.8%
    Ireland………………...7.6%
    Italy…………………...6.2%
    Luxemburg…………....7.0%
    Malta………………….6.0%
    Netherlands………….16.6%
    Portugal………………4.4%
    Slovenia……………...14.8%
    Spain…………………10.4%
    Greece…………………2.1%

    Aυτό που βρίσκω τραγικό, δεν είναι η θέση της χώρας μας (after all, we got used to being at the bottom) αλλά η abysmal απόσταση πού μας χωρίζει απο όλους τους άλλους... DOES ANYONE UNDERSTAND WHAT THESE NUMBERS MEAN??? WE ARE SINKING PEOPLE!!!

    PS: There is another variation to this table, one of my all time favorites, that shows how much greek businesses actually spend on training their employees compared to the rest of Europe. I know I have it, and I promise to post it in the future. The data there is even worse…

    ReplyDelete
  22. Aνοησίες.
    Η Ελλάδα πάντα επιβιώνει με σχέδια Marshall και βοήθειες από δω κι από κει.

    Μπορεί, αλλωστε οι εταίροι μας να είναι καλύτεροι στα γράμματα, αλλά εμείς είμαστε πρώτοι στην απάτη που ο Ανδρέας μας και ο αείμνηστος γιός μου ανέδειξαν σε ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ.

    Φασίστες Κομφούκιοι και άλλα ακροδεξιά τομάρια θα σας τσακίσουμε.

    ReplyDelete
  23. Dolce e Gabana

    τραβά στην Αλαμάνα.

    Καλύτερα μιάς ώρας

    με Porsche ασημί

    παρά σαράντα χρόνια

    με τρόλεϊ γραμμή.

    ReplyDelete
  24. Ναι και το 1.9% είναι από τα ΚΕΚ του δημοσίου, ή αλλιώς άτυπα επιδόματα.. που για σένα κομφούκιε να ξέρεις ότι δεν προσμετρώνται στην εκτίμηση του μέσου ελληνικού μισθού από τη euroστατ.

    Τι λες ρε παιδί μου? δε ομπάμα εφέκτ?
    http://www.nytimes.com/2009/01/23/education/23gap.html?nl=pol&emc=pola1
    Εσύ Κομφούκιε που είσαι ειδικός, η μεθοδολογική εγκυρότητα της έρευνας πώς σου φαίνεται? Πιστευτή? Στην Ελλάδα έχουμε πάντως τα καλύτερα, το ... μπουχέσα άστα ράστα και κάνε επανάστα... εφέκτ. Το’πε κι ο Νομάρχης ζορό λεβέντης και τραγουδιστής. Τσε Γκεβάρα.

    ReplyDelete
  25. oi anikanoi einai ikanoi gia ta panta

    Αυτό είναι το καλύτερο που έχεις πει μέχρι τώρα.

    Τέλος πάντων, πάνε και ακούνε τα τραγουδάκια κάποιων ανώριμων αιωνίων εφήβων (Pink Floyd) και μετά δεν θέλουνε να πάνε σχολείο διότι τους καταπιέζει...

    Η Ελλάδα, πολιτιστικά, βρίσκεται στα επίπεδα της Αμερικής του 60 (χίπηδες). Μόνο που δεν έχουν τα λεφτά που είχαν οι χίπηδες να ταξιδεύουνε ανά τη χώρα με τα VW τσάμπα... (επιταγές από το μπαμπά κάθε μήνα).

    Αφού δεν θέλουνε να πάνε σχολείο, αφού οι φοιτητές δεν θέλουν να διαβάσουν ("δεν διαβάζουμε διότι το σύστημα δεν είναι απολύτως τέλειο"), τότε τι χρηματοδότηση και τα ρέστα;

    Στις ΗΠΑ το ένα τρίτο τα παρατάει στο γυμνάσιο, γιατί they don't have principles and they don't give a fuck about anything (και οι γονείς τους τα ίδια - το ένα τρίτο της Αμερικής είναι white trash).
    Μην τους αντιγράφετε: η Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας (ή και η παγκόσμια) δεν συγχωρούν...

    ReplyDelete
  26. Τριπλασίασαν λέει και το επίδομα επικινδυνότητας των αστυνομικών. Είδατε τι γίνεται άμα κάνετε επεισόδια;


    Βεβαίως, αυτό είναι το αποτέλεσμα των επεισοδίων:

    α) Η "εξουσία" παίρνει περισσότερα χρήματα από τους φορολογουμένους και από το κονδύλιο για την παιδεία και τα δίνει σε δυνάμεις καταστολής.

    β) Οι φοιτητές χάνουν εβδομάδες μαθημάτων και οι γονείς τους χάνουν περισσότερα χρήματα.

    Μπράβο παιδιά! Συνεχίστε τις φασαρίες! Άντε και στο σινεμά να δείτε τη Χολυγουντιανή ταινία για τον Τσε Γκεβάρα... από μικροί φαίνονται οι επιτυχημένοι.

    ReplyDelete
  27. Το πρόβλημα με τη παιδεία,όπως και με πολλούς άλλους τομείς, δεν βρίσκεται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση.Για το στρατό ξοδεύουμε μυθικά ποσά αλλά στρατό δεν έχουμε.Ούτε το αβανταδόρικο, "πάρτε λεφτά απο τους εξοπλισμούς και δώστε τα στη παιδεία, μπορεί να λειτουργήσει". Δεν μας λείπουν τα λεφτά.Απεναντίας έχουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να διαχειριστούμε.Μας λείπει διοίκηση και οργάνωση.Κάτι που δεν το έχουμε ούτε ως κράτος ούτε ως επιχειρήσεις ούτε ως άτομα. Για να έχεις ένα καλό κοινωνικό κράτος πρέπει πρώτα να φτειάξεις ένα καλό κράτος Δικαίου.Και το κράτος Δικαίου πρέπει να αρχίσει απο το χτίσιμο μιας νέας δημόσιας Διοίκησης,ενός νέου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και μιας νέας Αστυνομίας.

    ReplyDelete
  28. Το κράτος Δικαίου φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος ασθενής,και είναι αυτός ο ασθενής που προκάλεσε τη διεθνή κρίση σε όλες τις Χώρες, ακόμα και σε κείνες που είχαν μεγάλη παράδοση στα Δικαιοκρατικά τους συστήματα.
    Οσα γιγαντιαία προγράμματα διάσωσης και να εκπονήσουμε, αν δεν ξαναχτίσουμε κράτη δικαίου,δεν πρόκειται να βγούμε απο τη κρίση.
    Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας και να λέει ότι οι εμπορικές τράπεζες " ρήμαξαν τα πάντα" και να μη ξεσηκώνονται οι πέτρες για να λιθοβολίσουν έστω και ΕΝΑΝ για παραδειγματισμό.

    ReplyDelete
  29. Εμείς πάντως στην Ελλάδα βρήκαμε τι θα κάνουμε.Θα βάλλουμε μπροστά την αναπτυξιακή μηχανή που λέγονται Εκλογές.Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτών των εκλογών, που δεν είναι άλλος παρά η νίκη για τρίτη συνεχή φορά, του Καταλληλότερου των Καταλληλοτέρων όλων των εποχών, πρέπει να ξοδέψουμε τουλάχιστο τους προυπολογισμούς ΤΡΙΩΝ εξοπλιστικών προγραμμάτων.Οντως τεράστιο αναπτυξιακό έργο, ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ διαστάσεων.

    ReplyDelete
  30. Το θέμα είναι να δώσουμε μια τρίτη ευκαιρία στο Καταλληλότερο να αποδείξει τη Καταλληλότητά του.Ξέρουμε ότι την έχει αλλά τον εμποδίζουν τα "συμφέροντα" να μας τη προσφέρει.Και αν όχι με τη τρίτη με την τέταρτη όπωσδήποτε θα τα καταφέρει.Μέχρι τότε ας πρωθυπουργεύει ο Σουφλιάς.Εμείς, "οι Ελληνίδες και οι Ελληνες",είμαστε αποφασισμένοι να του προσφερουμε και ένα και δύο και πέντε και δέκα και όσα εξοπλιστικά χρειαστεί για να επιτύχει τον Εθνικό μας στόχο που δεν είναι άλλος απο την ανάδειξη της Καταλληλότητας του Καταλληλότερου.

    ReplyDelete
  31. @ parmenidis

    Το κράτος δικαίου αν και απαραίτητο δεν αρκεί από μόνο του. Το πρόβλημα της σημερινής κρίσης είναι στην ουσία πρόβλημα αρχιτεκτονικής του συστήματος. Και εντοπίζεται κυρίως στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την παράλληλη στασιμότητα του πολιτικού ελέγχου εντός της περιορισμένης κρατικής κυριαρχίας.
    Η οικονομική δραστηριότητα πέτυχε και έγινε πολιτικά ανεξέλεγκτη στην αρχή και τελείως ασύδωτη στην συνέχεια.

    Ο πολιτικός έλεγχος πρέπει λοιπόν να παγκοσμιοποιηθεί για να αντισταθμίσει την αντίστοιχη επέκταση της οικονομίας. H αντίθετη πορεία είναι η επαναφορά των συνόρων και ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας εντός του κράτους.

    (Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει σχετικό άρθρο του Χένρι Κίσσινγκερ The world must forge a new order or retreat to chaos)

    Το στοίχημα αλλά και το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος επίτευξης μέσα στα πλαίσια αυτής της νέας αρχιτεκτονικής μιας μίνιμουμ δημοκρατικής νομιμοποίησης.

    Η φιλοσοφία και οι πολιτικές επιστήμες δεν έχουν απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα της παγκόσμιας δημοκρατικής νομιμοποίησης, όταν κι αν η πολιτική επιλέξει να επεκταθεί και να ξεπεράσει τα στενά όρια του κράτους. Δεν έχουμε προσδιορίσει επαρκώς έναν μηχανισμό μέσω του οποίου θα επιτυγχάνονταν η "ενοποίηση" όλων εκείνων των σχετικών και ιδιαίτερων ανθρωπολογικών και πολιτισμικών στοιχείων χωρίς από την άλλη να τα ομογενοποιούνται αδιάκριτα σε ένα παγκόσμιο χυλό.

    Δεν διαθέτουμε προς το παρόν κανένα ιδεολογικό εργαλείο για να επιτύχουμε την διατήρηση της ανθρώπινης και κοινωνικής σχετικότητας μέσα σε ένα οικουμενικό περιβάλλον χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της ελεύθερης βούλησης.

    Όπως το βλέπω και το αντιλαμβάνομαι
    η προσπάθεια επέκτασης της πολιτικής μέσα σε ένα ενοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον θα προσκρούσει βίαια πάνω στο παραπάνω πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό όμως πως μπροστα σε περιπτώσεις εξαιρετικών κρίσεων και κινδύνων το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίηση αυτής της νέας αρχιτεκτονικής να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Στην πορεία και παρά τις καλές προθέσεις, είναι πολύ πιθανόν η προσπάθεια της νέας τάξης πραγμάτων να χαθεί μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους μιας μελλοντικής παγκόσμιας γραφειοκρατίας. Μιας γραφειοκρατίας η οποία στο όνομα του παγκόσμιου συμφέροντος θα ελέγχει και θα κατευθύνει φορώντας τον (αδιάφανο) μανδύα της αντιπροσώπευσης μιας αόριστης παγκόσμιας συλλογικότητας.

    Σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος δικαίου με την κλασσική έννοια και μορφή δεν θα έχει καμιά μεγάλη σημασία.

    ReplyDelete
  32. Υπ' αυτή την έννοια εγώ θα το έλεγα αγγλιστί rule of law για να δοθεί εμφαση στην ισονομία και την ισοπολιτεία και όχι τόσο στην έννοια κράτος.

    Λευτέρη είσαι και πολύ συντηρητίκλας ρε αδερφέ αλλά σε πάω. Ζορίζεσαι με τα 60ς γιατί τότε έγινε το Great Disruption με την παραδοσιακή ομοιογενή βιομηχανική κοινωνία. Προσωπικά γουστάρω pink floyd και γενικά τη psydelic μοσυική. We need the spirit of the sixties otherwise our politics will not be as tranformational as it must be. Και δεν εννοώ το φολκλόρ και τις κατεψηγμένες ιδέες.

    Σχετικά με την παιδεία

    ReplyDelete
  33. χρειάζεται δουλειά πολύ ακόμα και για τα αυτονόητα

    ReplyDelete
  34. Και εγώ συμφωνώ για τους εξοπλισμούς.Δεν μπορεί να έρχονται οι τουρκικές φρεγάτες, να κόβουν βόλτες στη Ραφήνα, τρομοκρατώντας τα δίδυμα, και εμείς να μην κάνουμε τίποτε.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Μη το χοντραίνουμε τώρα κύριε νορμάντ μου.

    ReplyDelete
  37. και οι γονείς τους τα ίδια - το ένα τρίτο της Αμερικής είναι white trash

    Εξ ου και αυτός ο δήθεν, ο φαντασμένος, ο γελοίοΣ υποκείμενοΣ που περιφρονεί όλη τη κοινωνία - ονόματα δεν λέμε μη μας κάνει μήνυση η Μπαβαρουάζ και μας πάρουν τον μεζονέν, εισήγαγε τον όρο, άκουσον-άκουσον

    TRAILER PARK WHITE TRASH

    ReplyDelete
  38. Καλα σορρυ εδω εχουμε φτασει να λεμε για ιδιωτικα πανεπιστημια και εσεις ψαχνετε να βρειτε ακρη?

    Αν θελετε να κανετε μια πιο λεπτομερης αντιμετωπιση του θεματος εξεταστε τα εξης.Τι ειναι παιδεια?Ειναι η παροχη γνωσεων στα μελη της κοινωνιας,και ειδικα στα νεα,προκειμενου να ενταχθουν σε αυτη ομαλα και να μπορεσουν να προσφερουν σε αυτη.

    Σημερα τι κοινωνιες εχουμε???Εχουμε κοινωνιες οπου το χρημα ελεγχει τα παντα.Υπαρχει μια ομαδα που πλουτιζει και μια μεγαλη ομαδα ανθρωπων που δουλευει για αυτους.Μια κοινωνια καπιταλιστικη που δεχετε καποιον αναλογα με το αν συμβιβαζετε με την ιδεα του "get rich or die trying".Mια τετοια κοινωνια μονο σαπια παιδεια μπορει να παρεχει.

    Επειδη θα βγουν τωρα τυποι που θα πουν για το πανεπιστημιο,εγω δεν θα ξαναλεω τα ιδια οποιος θελει(και τα παιδια του blog που χαιροντε με τα κολεγια),ας πατε να διαβασετε το βιβλιο του Γιωργου Σταματη "Ο νεοφιλελευθρος εναγκαλισμος του Πανεπιστημιου.

    Καληνυχτα...

    ReplyDelete
  39. roxalas

    γιατι να μην λειτουργήσουν ΚΑΙ ιδιωτικά πανεπιστήμια ?

    Άλλωστε εδώ λέμε ότι τα δημόσια ΑΕΙ ειναι άριστα.
    Μήπως επειδή γνωρίζουμε ότι πλέον τα δημόσια ΑΕΙ έχουν απαξιωθεί προτιμούμε τη διαιώνιση της σαπίλας παρά τον υγιή ανταγωνισμό ?

    Η μήπως είναι δωρεάν οι (υποβαθμισμένες) σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ και τα (σε κάθε ραχούλα και κορφή) ΤΕΙ ?

    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμη κι αν δεν τολμήσουμε εμείς θα βρεθούμε αργά η γρήγορα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

    Ως τότε θα έχουμε "αγώνες", καταλήψεις, καταστροφές και "δωρεάν" "Παιδεία" ?

    ReplyDelete
  40. 1) Μετά από δεκαετίες δημόσιας "άριστης" παιδείας, πώς και δεν βγάζει η Ελλάδα τους πιο μορφωμένους και τους καλύτερους επιστήμονες;

    2) Μετά από δεκαετίες δημόσιων και κοινοτικών παροχών στους αγρότες, πώς και δεν έχουν γίνει όλοι πλούσιοι;

    3) Μετά από δεκαετίες "φιλεργατικής και σοσιαλιστικής" πολιτικής σε τόσες χώρες στην ΕΕ, πώς και δεν έχουν πραγματικά άριστη οργάνωση και επίπεδο παροχών και πλούτο;

    4) Μετά από τόσες δεκαετίες προγραμμάτων και δομών και αναδομήσεων κλπ, πώς είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα ανεργία και περιορισμένα εισοδήματα;

    Μ' αρέσει που δεν καταλαβαίνει - ακόμα - κανείς ότι εάν δεν παράγεις, δεν πρόκειται να ανεβάσεις το βιωτικό σου επίπεδο (διότι δεν θα έχεις τίποτα για να διαπραγματευτείς στην αγορά).
    Κι όλοι επιμένουν ότι κάποιος τρόπος πρέπει να υπάρχει για να ταϊσει κάποιος 100 άτομα με ένα μόνο καλάθι ψάρια. Ίσως εάν συστήσουμε άλλη μια επιτροπή...

    ReplyDelete
  41. Roxalas

    You are deluding yourself. I urge you to seek psychiatric advice

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. Ας το λεπτύνομαι λίγο:

    "Ο Αρης κάνει διάλογο,
    και ο Κώστας δίνει μάχη.
    Καβάλα σ'ένα άλογο,
    ολονυκτίς μονάχοι".

    Δημοτικό άσμα

    ReplyDelete
  44. Αγαπητοί φίλοι,

    Η συζήτηση δημόσια ιδιωτικά, ιδιωτικά δημόσια είναι μια παλιά συζήτηση και το μόνο που καταφέρνει είναι να μεταφέρει στην κουβέντα για την ανώτατη εκπαίδευση τις σοσιαλιστικές και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες σγια τα πανεπιστήμια και ακολούθως να προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, θέτοντας σε λειτουργία όλες εκείνες τις εμμονές και τις δυνάμεις της αδράνειας που τελικά οδηγούν τα πράγματα σε τέλμα.

    Το ζήτημα είναι τι ανώτατη εκπαίδευση θέλουμε; Πως σκεφτόμαστε το πανεπιστημιακό τοπίο στη χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Το δικό μας όραμα για ελληνικό πανεπιστημιακό τοπίο έχει ως εξής. Θέλουμε ένα:

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ναυαρχίδα του οποίου θα είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

    Αυτό προϋποθέτει την πλήρη αντικατάσταση του άρθρου 16 μ’ ένα νέο, λιτό ως προς τη διατύπωσή του άρθρο που θα προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα συνιστά «δημόσιο αγαθό και παρέχεται από νομικά πρόσωπα ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα». Εμείς τα έχουμε ονομάσει «νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού δικαίου» (ΝΠΕΔ). Αυτό το θεσμικό καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή θα υπάγονται σ' αυτό όλα τα υφιστάμενα ιδρύματα, αλλά και όσα από τα σημερινά ιδιωτικά ή μη-κρατικά πιστοποιηθούν (πλην franchise ευρωπαϊκά), σύμφωνα με τους εκτελεστικούς νόμους που θα ψηφιστούν και θα πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου: αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκή ελευθερία, ελάχιστος αριθμός τμημάτων, προσόντα καθηγητών, όροι εγκαταστάσεων, αξιοκρατική πρόσβαση, κεφαλαιακή επάρκεια των ιδρυμάτων, χρηματοδότηση.


    Το νέο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο Νομικό Πρόσωπο Εκπαιδευτικού Δικαίου θα χαρακτηρίζεται από:


    1. Πλήρη αυτοδιοίκηση και ανεξαρτησία

    Το πανεπιστήμιο πρέπει να μπορεί να επιλέγει αυτόνομα και να εκτελεί με ταχύτητα φωτός τις αποφάσεις που λαμβάνει γύρω από θέματα προσωπικού, πρόσληψης μελών ΔΕΠ και ίδρυσης ακαδημαϊκών τμημάτων και σχολών. Ταυτόχρονα πρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων. Το πανεπιστήμιο πρέπει τέλος να απεμπλακεί από το δημόσιο λογιστικό σύστημα και τη γραφειοκρατία των ελέγχων νομιμότητας εν τέλει σκοπιμότητας που διενεργεί το Υπουργείο και να υιοθετήσει τους λογιστικούς κανόνες του ιδιωτικού τομέα ή ακόμα και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

    2. Αυξημένη χρηματοδότηση με εισροή εναλλακτικών πόρων & έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας.

    Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης γενικώς. Άλλωστε σε ό,τι αφορά τους αμιγώς κρατικούς πόρους οι οποίοι διοχετεύονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο η Ελλάδα κατέχει ήδη την έβδομη θέση στην ΕΕ. Το πρόβλημα έχει τρία σκέλη:

    α) την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης,

    β) την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων για το πανεπιστήμιο. Πόροι οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων, μέσα από δωρεές και επενδύσεις-συμπράξεις με τους οργανισμούς του δημοσίου και τον ιδιωτικό τομέα,

    γ) την αύξηση της χρηματοδότησης για επιστημονική έρευνα, ανάπτυξη τεχνολογίας και καινοτομία. Σημειωτέον ότι στο σκέλος αυτό είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη.

    3. Καθιέρωση πραγματικής αξιολόγησης

    Πρέπει να καθιερωθεί συγκριτική αξιολόγηση και αποτίμηση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου ομοειδών τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης πρέπει να δημοσιοποιούνται και υποχρεωτικά να συνδέονται με την πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, όχι για λόγους τιμωρίας αλλά για να πριμοδοτείται η αποδοτικότητα.

    4. Δομημένες Σχέσεις με ΔΕΚΟ, δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις,

    Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει σχέσεις με το δημόσιο τομέα όσο και την επιχειρηματική κοινότητα τόσο του ιδιωτικού. Οι σχέσεις αυτές (πχ Πολυτεχνείο με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Forthnet, ανάπτυξη ΑΠΕ κοκ,) είναι κρίσιμης σημασίας. Τέτοιες δομημένες εταιρικές σχέσεις συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, βελτιώνουν την τεχνολογία και φυσικά αυξάνουν τη συνάφεια των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την εξεύρεση θέσεων πρακτικής εξάσκησης για φοιτητές και ερευνητές σε επιχειρήσεις και ανεξάρτητους οργανισμούς ενώ βελτιώνουν άμεσα τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων.

    Πρότυπο εδώ είναι τόσο οι εξειδικευμένες βιομηχανικές σχολές διαφόρων κρατών, όσο και τα τεχνολογικά και επιστημονικά πάρκα πανεπιστημίων όπου μπαίνουν και technology start up funds κα.

    5.Αυστηροί όροι φοίτησης.

    Παράταση φοίτησης να παίρνουν όσοι εργάζονται για περίπου μία διετία όπως πρότεινε ο gmosios παραπάνω. Οι υπόλοιποι να έχουν δικαίωμα επανεξέτασης μέχρι ένα μάθημα. Τα μαθήματα να συρρικνωθούν. Να δοθεί έμφαση στη μεθοδολογία της επιστήμης και όχι στο άπλωμα της ύλης.

    Τα Κολέγια θα αποτελούν μέρος του Ενιαίου Συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης

    Όσα δεν είναι franchise άλλου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και είναι απλώς ιδιωτικά ιδρύματα για να πάρουν άδεια θα υπάγονται στην ανώτερη ρύθμιση περί Νομικών Προσώπων Εκπαιδευτικού Δικαίου.

    Όσα είναι franchise αναγνωρίζονται ως προς τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ τους δικαιώματα αυτόματα λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ήδη το πρωτοδικείο της Αθήνας έθεσε θέμα αναγνώρισης και της ακαδημαϊκής ισότητας των πτυχίων που παρέχονται από franchise με απόφαση που δικαιώνει το γαλλικό Πανεπιστήμιο Ρaris 13 που συνεργάζεται με το κολέγιο Ιdef ύστερα από προσφυγή των Γάλλων εναντίον του ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Τέλος στο πλαίσιο του ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης στα κλιμάκια της οποίας συμμετέχουν και Εξωτερικοί Αξιολογητές. Δημιουργείται point system και λίστα αξιολόγησης ανά ειδικότητα και τμήμα όπου τους περισσότερους βαθμούς παίρνει το τοπ πανεπιστήμιο ή σχολή - τμήμα και τους λιγότερους αυτό που είναι πιο χαμηλά. Οι βαθμοί μεταφράζονται αναλογικά σε επιπρόσθετα μόρια για το Δημόσιο. Η αγορά χρησιμοποιεί τη λίστα ενδεικτικά εάν κι εφόσον το επιθυμεί.

    ReplyDelete
  45. Με TABULA RASA Κώστα μου,
    ν'αρχίσουμε τη δράση.
    Ολα θα γίνουν Αρη μου,
    από μηδενική τη βάση.

    ReplyDelete
  46. Άσχετο με το θέμα του ποστ, αλλά ούτε ένα ευρώ στους εκβιαστές αγρότες!
    Κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια..

    ReplyDelete
  47. Οff-topic but ON-TOPIC

    Stochastic analysis

    @ jack herrer re: Obama Effect
    Εσύ Κομφούκιε που είσαι ειδικός, η μεθοδολογική εγκυρότητα της έρευνας πώς σου φαίνεται? Πιστευτή?

    OXI, ασφαλώς όχι. ΓΙΑΤΙ;;;;;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Tην απάντηση την δίδουν τα ίδια τα στοιχεία του σταθμισμένου σχολίου της έρευνας στους New York Times. Γράφουν, λοιπόν,

    In total, 472 Americans — 84 blacks and 388 whites — took the exam. Both white and black test-takers ranged in age from 18 to 63, and their educational attainment ranged from high school dropout to Ph.D.

    Αμέσως βλέπουμε ότι το μέγεθος του δείγματος (sample size) είναι μικρό. Αυτό δε το επισημαίνει κομψά ο εκ Harvard πανεπιστημιακός παρακάτω, ακυρώνοντας ουσιαστικά όχι την σημασία αλλά την εγκυρότητα του ευρήματος και αμφισβητώντας, στην συνέχεια, τα συμπεράσματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μιά θεωρητική λογική βάση με κάποιες ενδείξεις εκ της εμπειρίας - ευγενώς δηλαδή, στην γλώσσα της επιστημονικής διπλωματίας, έθαψε την μελέτη και άδειασε τους ερευνητές Και διαβάζουμε,

    It’s a very small sample, but certainly a provocative study,” said Ronald F. Ferguson, a Harvard professor who studies the factors that have affected the achievement gap between white and nonwhite students, which shows up on nearly every standardized test.

    και στη συνέχεια,

    “There is certainly a theoretical foundation and some empirical support for the proposition that Obama’s election could increase the sense of competence among African-Americans, and it could reduce the anxiety associated with taking difficult test questions"

    Μα γιατί ένα μικρό μέγεθος δείγματος είναι κακό;;;;;

    ΑΠΑΝΤΩ: Στην στατιστική, ειδικά την βιοστατιστική, απαιτείται (και επακριβώς προσδιορίζεται γιά κάθε εικαζόμενη αυξομείωση επί τοις % της εξεταζόμενης παραμέτρου) ελάχιστον μέγεθος δείγματος προκειμένου μιά κλινικής σημασίας έκβαση να είναι και στατιστικώς σημαντική.
    Εάν το δείγμα είναι πολύ μικρό, είναι δυνατόν μιά κλινικής σημασίας έκβαση, πες 20% μείωση του σακχάρου του αίματος μετά χρήση παράγοντα Χ, να ΜΗΝ είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Αυτό το μεθοδολογικό λάθος ονομάζεται, beta error και προκύπτει συνήθως όταν ο ερευνητής είναι απειθαρχητος ή θέλει να "νομιμοποιήσει" με πειραματικά πασαλείματα μιά πολιτικώς ορθή εικασία ή όταν η χρηματοδότηση είναι ελλιπής κλπ κλπ. Συνήθως σε περιπτώσεις beta error έχουμε επιστημονικό αρριβισμό δλδ advanced Ανδρουλακισμό.

    Αντιστρόφως, υπάρχει και ένα άλλο ESKEMMENO και ΚΑΚΟΗΘΕΣ (pernicious) μεθοδολογικόν λάθος, το οποίον εδώ και καιρό έχει συλλάβει το μυαλό του ιδιοφυούς Παρμενιδάκου [κοίτα μη πάρεις θάρρος και αρχίσεις πάλι να λες βλακείες γιά τον Φωτοποδηλάτην].

    Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντελήφθησαν πολύ νωρίς ότι άκαρπες κλινικές έρευνες φαρμάκων έχουν τεράστιον κόστος. Ετσι ανακάλυψαν ωραιότατη μεθοδο γιά να αποδεικνύουν ως στατιστικώς σημαντικές, ακόμα και κλινικώς* ασήμαντες μεταβολές, πες μείωση της χοληστερίνης κατά 1% μετά χρήση χημικού παράγοντα Υ.
    Ακόμα και ο αμύητος και αδαής αντιλαμβάνεται, εδώ, ότι εάν η χοληστερίνη μειωθεί από 300 σε 297 mg%, δλδ κατα 1%, o κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί ελάχιστα, to a negligible degree if at all.

    ΚΑΙ τι κάνουν, λοιπόν, οι εταιρείες αυτές;;;

    Πάνε σε επιστημονικά και ΗΘΙΚΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, όπως η Ελλάδα, και πληρώνουν κάπου 7 έως 10.000 ευρώ per capita ασθενούς που θα συμμετάσχει στην μελέτη [όχι πως εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς αλλά επιστημονικως είναι σαφής η εκπόρνευση].
    ΤΙ ΚΑΝΕΙ, λοιπόν, η φαρμακευτική εταιρεία;;;
    Ενόσω μέγεθος δείγματος, πες 1000 ασθενών, θα υπεραρκούσε γιά να αποδειχθεί ως στατιστικώς σημαντική, αυξομείωση 10% παράγοντα Χ του αίματος κατόπιν χρήσης φαρμάκου Υ, η φαρμακευτική εταιρεία προβαίνει σε recruitment 20.000 ασθενών.

    ΤΕΤΟΙΟ τεράστιο μέγεθος δείγματος είναι a priori βέβαιο ότι αρκεί γιά να αποδείξεις ότι, πες, ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ κατά 1% στον παράγοντα Χ του αίματος κατόπιν χρήσης φαρμάκου Υ,΄είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
    Αυτό ονομάζεται alpa error, είναι ΩΜΗ ΑΠΑΤΗ και η χρήση ή μάλλον ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ του ΟΡΓΙΑΖΕΙ τρεχόντως στην φαρμακευτική βιομηχανία.

    Υπάρχουν ξέρετε πολλοί ΗΛΙΘΙΟΙ και στην Ιατρική, αλλά και πολλοί ιδιοφυείς που μαθαίνουν να ΣΙΩΠΟΥΝ - if you know what I mean!

    Eρχεται, όμως, τώρα, ο φίλος jack herrer και μας λέει,
    "Ρε Κομφού, ωραία. Λες ότι μπορεί το beta error δλδ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ να είναι αιτία ώστε μιά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ να αποδειχθεί ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΑΣΗΜΑΝΤΗ.
    Αλλά εδώ, παρά το μικρόν μέγεθος του υπό μελέτην cohort, οι επιστήμονες απέδειξαν στατιστικώς σημαντική διαφορά, το Obama Effect. ΑΡΑ, ΓΙΑΤΙ έχεις αμφιβολίες γιά την ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ της μελέτης;;;;;;;;;;

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ εδώ λέγεται SELECTION BIAS complicating a SMALL SAMPLE SIZE.
    Kαι πράγματι, εντυπωσιάζεται ο παρατηρητής όταν οι ερευνητές μας λένε παραάνω ότι στους 84 μαύρους του δείγματος υπήρχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 63 ετών και μορφωτικώς εκυμάνθησαν από άτομα που δεν τέλειωσαν μήτε το Λύκειο μέχρι κατόχους διδακτορικού.

    ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΑΣΑΙ αμέσως-αμέσως. ΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ύστερα από τόσες ηλικιακές και μορφωτικές ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, το ΔΕΙΓΜΑ να είναι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΝ του ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, δηλαδή ΤΥΧΑΙΟΝ, ωστε να ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της τυχόν προκατάληψης του ερευνητή, μέσω άσκησης ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (thence, SELECTION BIAS);;;

    ΤΕΛΟΣ, ακόμα και εάν δεχθούμε ότι η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ στο ΤΕΣΤ ήταν πραγματική ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ, απομένει επί πλέον να αποδείξουμε ότι αυτή η στατιστικως ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στον ΟΒΑΜΑ per se, με τις σάλτσες που πρόσθεσαν οι ερευνητές, δλδ ότι ΑΝΕΒΗΚΕ το ΗΘΙΚΟ των Αφρομαρικανών, η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ τους, ότι βρήκαν την ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ (affirmation) τους ή ότι θεώρησαν ότι πέτυχαν τον ΚΛΑΣΣΙΚΟ στόχο του Martin Luther King "We shall overcome".
    Δηλαδή υπάρχει μιά διαφορά ανάμεσα σ΄αυτό που αποκαλούμε εύρημα ΚΑΙ στην ΕΡΝΗΝΕΙΑ των ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ. Ετσι δεν είναι;;;;;;
    ΑΥΤΟ που έκαναν οι ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ονομάζεται UNIVARIATE ANALYSIS. Προκειμένου να απόδείξουν ότι ΑΙΤΙΟ τηε ΑΛΛΑΓΗΣ στην ΑΠΟΔΟΣΗ ήταν οι ερμηείες που προανέφερα, δλδ ο OBAMA FACTOR/EFFECT, θα έπρεπε να ΠΡΟΒΟΥΝ σε ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (multivariate analysis). Παραδείγματος χάριν, ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να αποκλείσει ότι λόγω στενής παρακολούθησης των ομιλιών του Obama (που διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο και ωραία άρθρωση) από τους Αφροαμερικανούς δεν ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ οι ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ τους ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (verbal skills) και η ΑΝΤΙΛΗΨΗ (omprehension) τους;;;
    Κοντολογίς θα μπορούσαμε να βρούμε ΣΩΡΕΙΑ ΑΛΛΩΝ δυνατών ΕΡΜΗΝΕΙΩΝ. Εάν, λοιπόν, ΔΕΝ έγινε multivariate analysis ώστε να αναδειχθεί ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ OBAMA ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ (emergence of the "Obama psychological factor" as an independent predictor), ΟΛΑ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ παραμένουν ΕΙΚΑΣΙΕΣ.

    Γιά να εμπεδώσετε 1000 τα εκατό το
    τελευταίο θα σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Πέρυσι, κάτι αμαθή, χυδαία άτομα στο Ελληνικό Εθνικο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, βρήκαν ότι ΕΝΩ οι αγρότες είναι, πες, 10% του πληθυσμού, η εκπροσώπηση των τέκνων αγροτών στους εισαχθέντες στο πανεπιστήμιο είναι ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ, και εξ αυτού ΕΒΓΑΛΑΝ το
    AΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ότι τα παιδιά των ΑΓΡΟΤΩΝ έχουν ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ λόγω ΟΙΚΟΟΜΙΚΩΝ λόγων All that - πακέτο.

    Ο στοιχειωδώς έξυπνος αναγνώστης μπορεί να βρει μισή ντουζίνα τουλάχιστον ΑΙΤΙΩΝ που θα μπορούσαν αν ερμηνεύσουν αυτή το ΕΥΡΗΜΑ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, όμως, τότε σκιώδης υπουργός Παιδείας και τα ζουζέκια το ΕΚΚΕ είπαν ότι είναι ΜΕΙΩΜΕΝΗ η ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα πανεπιστήμια. Η λέξη πρόσβαση, όμως, δηλοί accessibility, άρα υπονοεί ότι ΘΕΛΟΥΝ να πάνε στα unis ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ να πάνε, ενώ αμέσως-αμέσως ΜΠΟΡΕΙ οι ΙΔΙΟΙ να ΕΠΕΛΕΞΑΝ με ΕΛΕΥΕΘΕΡΗ και ΑΒΙΑΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ να ΜΗ πάνε στο πανεπιστήμιο.
    Ενα άλλο collateral συμπερασμα αυτης της συζήτησής μας είναι ότι πέρα από την φαρμακοβιομηχανία, τις διάφορες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ, ειδικά τις ΑΜΙΓΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ (descriptive statistics), τις εκμεταλλεύονται ΑΓΡΙΩΣ διάφοροι πολιτικοί ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, ειδικά, στην Ελλάδα, όπου τα Κόμματα έχουν μετατραπεί σε par excellence MHXANIΜΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    1) Οσο μικραίνει ένα δείγμα τόσο ΜΙΚΡΑΝΕΙ η ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ του
    2) Οσο μικραίνει ένα δείγμα τόσο δυσκολεύεται η ΑΝΑΔΕΙΞΗ μιας πράγματι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ μεταβολής σε ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
    3) Ενα εύρημα σε μονοπαραγοντική ανάλυση είναι ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, πολύ περισσότερον, δε, απαιτείται ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και ΦΕΙΔΩ στο ΔΕΛΕΑΡ ερμηνείας και εξαγωγής ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ συμπερασμάτων.

    *ΠΩΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ τις ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ και τους ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.
    Γιατροί και περί την ιατρικήν τυρβάζοντες ΕΝΤΙΜΟΙ επιστήμονες αποδέχονται ότι ΚΛΙΝΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι κάθε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που βελτιώνει ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω ΤΡΕΙΣ ΘΕΜΙΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ-ΕΚΒΑΣΕΙΣ (Legitimate end-points):
    1) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
    2) ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
    3) ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΟΣΩΝ διότι ΚΑΙ αυτό έχει μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες άρα εμμέσως ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ μέσω του συλλογικου κόστους της Υγείας, whether private or public, αφού το ΚΟΣΤΟΣ πάντα μετακυλίεται στον πολίτη, εμμέσως (με φόρους) ή αμέσως (μέσω ιδιωτικών ασφαλίστρων).

    ReplyDelete
  48. Αυτό ονομάζεται alpa error->
    Αυτό ονομάζεται alpΗa error

    ReplyDelete
  49. μιας και μιλάμε για πανεπιστήμια ρίξτε μια ματιά στο θέμα που ξέσπασε για το hosting του Athens IndyMedia δωρεάν στο server του Πολυτεχνείου

    Εδώ η σχετική συζήτηση στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του κ. Βελόπουλου βουλευτή του ΛΑΟΣ

    ReplyDelete
  50. @ G700
    Δυστυχώς η κυβέρνηση στην παιδεία συνεχίζει ακάθεκτη την κακή μεταπολιτευτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ

    Oλοι θα διερωτάσθε τακτικά ΓΙΑΤΙ έχω τόσο ΜΕΝΟΣ κατά του ΠΑΣΟΚ.

    Οι λόγοι είναι τρεις:

    1)ΑΠΟ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ την ΠΑΙΔΕΙΑ την στιγμή που ΟΛΑ τα αριστερά Κόμματα στην ιστορία της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ είχαν ως ΚΕΝΤΡΙΚΟ τους ΑΙΤΗΜΑ την ΓΝΩΣΗ και την ΜΟΡΦΩΣΗ! - ΑΡΑ εξ ορισμού το
    ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κόμμα αριστερό, δεν ήταν κόμμα λαϊκό, δεν στόχευε την ΨΥΧΙΚΗ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ του Ελληνα

    2) Αυτήν την ΑΠΟ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ την ΕΠΕΒΑΛΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΣ σε ΟΛΟΥΣ, ήθελαν δεν ήθελαν, ακόμα ΚΑΙ σε αυτούς που ήσαν επιμελείς, που είχαν ΟΝΕΙΡΑ,
    με το "ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ", με Παπαδοπουλικό ΦΙΡΜΑΝΙ, διά της ΒΙΑΣ, καταργώντας μάλιστα την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ όχι ΜΟΝΟ στα πανεπιστήμια αλλά σε ΟΛΑΚΑΙΡΟ τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ!!!!!!!!!!!!!

    3) Κοντολογίς, με την υποβάθμιση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και της ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ μας,
    το ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕ κάθε ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑ και ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ το ΘΥΜΙΚΟ του ΛΑΟΥ.

    ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚΙΑ

    ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚΙΑ

    ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚΙΑ

    ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΩ γιά ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΟΣ

    είστε οι

    "ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΙ"

    είστε οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ το ΕΘΝΟΥΣ

    ReplyDelete
  51. ΠΑΣΟΚΙΑ ->

    οι ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΙ της

    ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ReplyDelete
  52. ΠΑΣΟΚΙΑ = ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΙ

    ReplyDelete
  53. Oποιος δηλώνει ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ είναι ένα ΚΟΙΝΟ ΑΓΟΡΑΙΟΝ ΛΑΜΟΓΙΟ

    Οποιος δηλώνει ΠΑΣΟΚΟΣ είναι ΕΧΘΡΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ

    ReplyDelete
  54. Ναι άλλα μαζικοποίησε και την παιδεία γεγονός που το καθιστά αναμφισβήτητα ΤΟ κόμμα των ίσων ευκαιριών στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορείς να το αγνοείς και να βλέπεις μόνο τη μία πλευρά. Το πρόβλημα είναι ότι έγινε μαζικοποίηση χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για την ποιότητα. Το πανεπιστήμιο αφέθηκε στους μηχανισμούς και τους παράγοντες και η πολιτική ανώτατης παιδείας σχεδιάστηκε με όρους οικονομικού τοπικισμού. Φτιάχτηκε έτσι ένα σύστημα παραγωγής εκατοντάδων χιλιάδων πτυχιούχων χωρίς ουσιαστικές σπουδές και χωρίς αντίκρισμα φυσικά στην αγορά εργασίας.

    ReplyDelete
  55. Επίσης δε σου φταίνε σε τίποτα οι ταυτότητες. Ο καθένας δικαιούται να δηλώνει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι τι προτείνει. Ποια είναι η πολιτική του άποψη. Πρακτικά ας πούμε τι λέει για το πανεπιστήμιο σήμερα. Εμείς δώσαμ στίγμα και πρόταση παραπάνω.

    ReplyDelete
  56. OXI KYΡΙΕ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ την ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και τις "ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ" όταν συνδυάζονται με ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ προς τα ΚΑΤΩ

    ReplyDelete
  57. KAI

    KAI

    KAI

    Aρνούμαι την ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ότν η ΑΓΟΡΑ ΠΤΥΧΙΩΝ είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ στη ΧΩΡΑ

    ΤΙ ΝΟΗΜΑ είχε ΤΕΛΙΚΑ η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΔΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  58. Nα ήσαν τουλάχιστον ώριμα παιδιά με ευαισθησίες, με συνειδηση....., που θα ήσαν διατεθειμένα να κάνουν οιανδήποτε εργασια προκειμένου να επιβιώσουν.

    ΑΛΛΑ αυτοί με το που θα πάρουν πτυχίο ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ στο ΚΡΑΤΟΣ with their dirty linen.

    EYΣΕΒΩΣ υποβάλλω ότι και ΓΗ τηε ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ για ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ νάταν η Ελλάδα,

    ΠΑΛΙ

    ΠΑΛΙ

    ΠΑΛΙ

    ΔΕΝ θα μπορούσε να ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ τις ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, τις ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ από ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ

    και τις ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

    ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και "ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ" από

    τα Γρεβενά, την Γαστούνη, τους Γαργαλιάνους, το Γερονικόλα και όλον τον ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΞΕΣΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ της Ελλάδος

    ReplyDelete
  59. http://www.nytimes.com/2009/01/24/business/worldbusiness/24euro.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  60. Διαβαστε το βιβλιο που προτεινα παραπανω και μετα ξανασυζηταμε.Εχω ειλικρινα κουραστει να λεω για τα ιδιωτικα.

    Δεν προκειτε σε καμια περιπτωση να συμβιβαστουμε με την Ε.Ε.Η Ε.Ε δεν εχει κανενα αλαθητο.

    Ο Ροναλντ Λαινγκ ειχε πει "Οικογενειες,σχολεια,εκκλησιες ειναι τα σφαγεια των παιδιων μας.Τα Πανεπιστημια ειναι οι κουζινες.Ως ενηλικες,στους γαμους και στις επιχειρησεις,καταβροχθιζουμε το προιον."

    Θελουμε μια τετοια κοινωνια η μια αλλη?

    ReplyDelete
  61. You read a book roxalas man good for you man...once i read one too. It's called the take it easy manifesto i like to repeat it using my own words bro. peace.

    komfu "oxi kyrie" i can see you pointing your righ finger when you speak like that man...it ain't a good sight to say the least

    i read all this discussion on athens indymedia. well the answer is as clear to me as pure mdma. get all those self interested people out of the uni network govt dudes. there is no reason why PASP, DAP, indymedia and individual profs must have a free service at NTUA for fucks shake

    ReplyDelete
  62. g700
    οχι δα! Ακου ιδεοληψίες...

    Απλούστατα δεν υπαρχει κανείς λόγος να μην επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Αυτό το "νταβατζηλίκι" πρέπει να πάψει επιτέλους.

    Δηλαδή αν αύριο το Χαρβαρντ (ακραίο πχ) θέλει να φτιάξει ιδιωτικό ΑΕΙ στην Ελλάδα τι θα πούμε ? Είμαστε κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ. Ζήτω το Αθήνησι και το ΕΜΠ, τα διαμάντια της εκπαίδευσης...

    Όπως επιτρέπονται ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά νοσοκομεία έτσι πρέπει να επιτρέπονται και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός.
    Δηλαδή δεν είναι ιδεοληψία το "δώστε λεφτά αλλά λογαριασμό δεν δίνουμε" ?

    Το κράτος γιά τους φοιτητές θα χορηγεί επί 5ετία ένα ποσό (με μορφή κουπονιών ή κάτι παρόμοιο)

    Ο κάθε φοιτητής θα διαλέγει ίδρυμα και το ίδρυμα 8α χρηματοδοτείται έτσι.

    Και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

    Τείνω να πιστέψω ότι οι "κραυγές" περί δημόσιας εκπαίδευσης υποκρύπτουν παρόμοια σκοπιμότητα με της ΟΑ, του "εθνικού αερομεταφορέα":

    Κρατήστε το παιχνίδι κλειστό διότι το σκουπιδαριό δεν το θέλει κανείς.
    Ε όχι πιά.

    Ελευθερία στην ανώτατη εκπαίδευση και η άμιλλα θα δημιουργήσει και μεταπτυχιακά και έρευνα και πρόοδο.
    Και τότε ίσως γίνουμε και χώρα υποδοχής φοιτητών

    Διότι μην ξεχνάτε ότι ο Δρ.Νανόπουλος, ο 3ος καλύτερος φυσικός του κόσμου σήμερα, κρίθηκε επιστημονικά ανεπαρκής όταν έβαλε υποψηφιότητα γιά έδρα στο Αθήνησι.

    Να σοβαρευτούμε επιτέλους-

    ReplyDelete
  63. @ser

    Συμφωνώ σε όλα εκτός "Νανόπουλου".Εκατοντάδες Νανόπουλοι ήλθαν στην Ελλάδα με παρόμοιες περγαμηνές και όμως γίνανε δεινοί παραγοντίσκοι.Διότι ήλθαν στην Ελλάδα να την αράξουν.Γνώριζαν πολύ καλά τη κατάσταση εδώ.Αν είχαν τα κότσια και τη διάθεση για επιστημονική εξέλιξη δεν θα διάλεγαν το όποιο πανεπιστήμιο της Θράκης,μέσω του οποίου κατέβηκαν Αθήνα,όπως ο Νανόπουλος,που συντηρεί από πάνω και το μύθο του ρηγμένου με εντελώς δημοσιοσχεσίτηκα μέσα.

    Οσο για Πανεπιστήμια, είτε είναι κρατικά είτε είναι μή κρατικά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    Ούτε το Χάρβαντ είναι κερδοσκοπική επιχείρηση αλλά κοινωφελές ίδρυμα.Ο ιδρυτικός νόμος ενός ΠΑνεπιστημίου πρέπει να το ορίζει ρητά αυτό.

    ReplyDelete
  64. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε απο την ιδιοκτησία και να πάμε στη ποιότητα.
    Το κράτος πρέπει να καλλιεργεί τον ιδιοκτησιακό πλουραρισμό και να ενισχύει,ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ,Πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ να έρχονται στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  65. συμφωνώ ότι πρέπει να είναι μη-κερδοσκοπικά.

    Γιά τον Νανόπουλο όμως κάνεις λάθος. Στο Παν.Αθηνών ήταν υποψήφιος, όχι Θράκης.

    Και ας μην θεωρούμε εξ αρχής ότι όποιος θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο το κάνει γιά να αράξει
    Ας μην "δαιμονοποιούμε" το νόστο αλλά και ας μην δίνουμε δικαιολογίες στις "παράγκες"

    ReplyDelete
  66. Πήγε ΠΡΏΤΑ Αθήνα, δεν τα κατάφερε.Και μετά πήγε Θράκη και μέσω αυτής της παρακαμπτηρίου πήγε τελικά Αθήνα.Εκανε τη διαδρομή που κάνουν όλοι οι παραγοντίσκοι.Για του λόγου το αληθές διάβασε :


    "Ο Δ. Νανόπουλος στη Θράκη
    ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΒΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
    Στο ερευνητικό-διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εντάσσεται, τελικά, ο διαπρεπής καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος"

    ReplyDelete
  67. parmenides
    από τη wikipedia-

    Το 1998 υπήρξε πρωτοβουλία ομάδας 32 πανεπιστημιακών (κυρίως μέλη ΔΕΠ) του τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μετάκληση του στο συγκεκριμένο τμήμα. Το εντεκαμελές εκλεκτορικό σώμα που κλήθηκε να αποφασίσει απέριψε την πρόταση με ψήφους 6-4. Κατά ψήφισαν οι Νίκος Αντωνίου, Ανδρέας Κοντογούρης, Χρήστος Κτορίδης, Απόστολος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπανικόλας και Ανδρέας Πολύδωρος ενω υπέρ οι Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Αθανάσιος Λαχανάς, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Λεωνίδας Ρεσβάνης. Ο κ. Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν απών

    ReplyDelete
  68. Στην Αθήνα κατέχει διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων και τη θέση του μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.Κανονικός παραγοντίσκος.Μετρίου αναστήματος.

    ReplyDelete
  69. ser ιδεοληψία είναι να επιχειρηματολογείς με βάση το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Νομικά Πρόσωπα Εκπαιδευτικού Δικαίου = κοινοφελή ιδρύματα μη κερδοσκοπικά κι ας είναι το κράτος, ο ιδιώτης ή ο φούφουτος που τα ιδρύει.

    ReplyDelete
  70. Αγαπητέ G700:

    Εμένα μου αρέσει η ελευθερία και μια και προτείνεις αυτοδιάθεση πανεπιστημίων, προτείνω κι εγώ αυτοδιάθεση αυτών που τα πληρώνουν (δικαιοσύνη δηλαδή). Οπότε προτείνω:

    Προαιρετική πληρωμή φόρων από τους πολίτες για την παιδεία (όποιος δεν θέλει, να μην πληρώνει το ποσό από το φόρο του που αντιστοιχεί στην παιδεία).

    Όσοι από την άλλη μεριά λένε "θα λάβουμε τα ποσά από όλους τους φορολογουμένους δια ροπάλου και μετά δεν θα δώσουμε σε κανέναν λογαριασμό για το τι θα τα κάνουμε", ας πάνε να γαμηθούνε.

    ReplyDelete
  71. Θέλεις να πεις ότι στην Αγγλία όπου έχεις πλήρως ανεξάρτητα ΑΕΙ υπάρχει αυτό το σύστημα της αυτοδιάθεσης του φορολογούμενου; Ή ακόμα και στις ΗΠΑ των υψηλών διδάκτρων;

    ReplyDelete
  72. @ Γ700

    Τα σημεία που θίγετε, σήμερα, by the way, είναι θαυμάσια αλλά
    ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω.
    ΓΙΑΤΙ επανερχόμαστε ξανά και ξανά.

    Το ΘΕΜΑ έχει εξαντληθεί.

    Ο Ελληνικός Λαός ενδιαφέρεται
    γιά

    1) Πετσί + ΞΥΛΟ + "Σε γνωρίζω από την όψη"
    2) ΣΚΥΛΑΔΕΣ+ΣΚΥΛΟΥΔΕΣ+ επτραπέζιον ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΝ
    3) ΦΑΪ μέχρι ΚΤΗΝΩΔΙΑΣ
    4) ΣΕΞ
    5) ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
    6) ΡΕΥΕΣΘΑΙ
    7) ΑΦΟΔΕΥΕΙΝ
    8) ΜΗΧΑΝΟΒΙΑΚΩΣ ΘΟΡΥΒΕΙΝ

    ΚΑΙ απαιτεί να του παρέχει το κράτος ΟΛΟΥΣ τους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ γι αυτούς τους ευγενείς σκοπούς.

    ReplyDelete
  73. Διότι άνοιξε ένας διάλογος για την παιδεία και πάλι, προσχηματικός, με πρωτοβουλία του νέου υπουργού παιδείας και βασική θεματολογία το άσυλο στα πανεπιστήμια και το εξεταστικό στα λύκεια. Η g700 είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της αν θυμάσαι την εποχή που έπαιζε όλος αυτός ο μύθος περί γενιάς του 16 κλπ, και δεν είχαμε προλάβει να τοποθετηθούμε και επισήμως στο θέμα τριτοβάθμια εκπαίδευση οπότε τώρα μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να επανέλθουμε στο θέμα ολοκληρωμένα. Αργότερα το βράδυ θα αναρτήσουμε κι ένα σχετικό post με την άποψή μας για το τοπίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα το στείλουμε με τη μορφή επιστολής και στους αρμόδιους: Υπουργό Παιδείας, Σκιώδη υπουργό παιδείας, εκπροσώπους παιδείας άλλων κομμάτων κοκ. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το menu of pain.

    ReplyDelete
  74. By the way excellent analysis on the Obama effect methodology.

    ReplyDelete
  75. " G700 said...
    By the way excellent analysis on the Obama effect methodology.

    January 25, 2009 9:35 PM"

    Αριστουργηματική.Από τα διαμάντια του Κομφούκιου.

    ReplyDelete
  76. "Θέλεις να πεις ότι στην Αγγλία όπου έχεις πλήρως ανεξάρτητα ΑΕΙ υπάρχει αυτό το σύστημα της αυτοδιάθεσης του φορολογούμενου; Ή ακόμα και στις ΗΠΑ των υψηλών διδάκτρων;"

    Όχι φίλε μου. Θέλω να τονίσω ότι η όλη καραμέλα περί "πλήρους αυτοδιάθεσης", δεν οδηγεί παρά στην ασυδοσία και την παντελή έλλειψη υπευθυνότητας.
    Ο λόγος για τον οποίο πάσχει η Ελληνική παιδεία (και η Αμερικάνικη οικονομία σήμερα), είναι η παντελής έλλειψη υπευθυνότητας.

    Στις ΗΠΑ και Αγγλία, ο φοιτητής διαλέγει το σχολείο του. Στις ΗΠΑ, πληρώνει ο ίδιος. Δεν καταστρέφεις κάτι που το πληρώνεις, έτσι;

    Στην Ελλάδα, επικρατεί απλά ΚΛΟΠΗ των χρημάτων των φορολογουμένων. Πληρώνει ο οικοδόμος φόρους και πάνε τα άεργα τσογλανάκια και καταστρέφουν ότι έχει φτιάξει με τον ιδρώτα του.

    Και μη μου λες για "κοινωνικούς διαλόγους" και μαλακίες για παντελώς ανίκανους και διανοητικά καθυστερημένους. Πέρασα κι εγώ από το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και θυμάμαι πολύ καλά ότι όλοι είχαν το μυαλό τους στο χαβαλέ. Ουδεμία σχέση έχουν οι καταλήψεις και οι καταστροφές με "κοινωνικούς αγώνες". Το μυαλό τους στην τεμπελιά, το χαβαλέ και το εύκολο μουνί. Μεταξύ σας μπορεί να κρύβεστε, αλλά από τους βετεράνους σαν κι εμένα δεν κρύβεστε.

    Ντροπή και αίσχος για την παιδεία. Παραλάβατε σοβαρά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα κάνατε μπουρδέλα (και να ήταν τουλάχιστον και τίποτα όμορφοι να γυρίζαμε καμιά τσόντα... όλοι τους είναι σαν τα πιθήκια και οι γκόμενες δεν είναι καθόλου ευχάριστες). Και καλά να πάθετε για την κατάντια σας. Την αξίζετε 100% (όπως αξίζουν και τ' αμερικανάκια το αποτέλεσμα της σπατάλης τους).

    Σας δώσανε χρυσάφι και το κάνατε σκατά.

    ReplyDelete
  77. Για ενημέρωση όλων, τα περισσότερα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ λειτουργούν ως Not-for Profit private corporations; many of them they also administer huge endowments (νομίζω ο ορος ειναι κληροδοτηματα στα ελληνικά). Μαλιστα το Harvard, τυγχάνει να είναι το πρώτο corporation in the US.

    To γεγονός και μόνο οτι 9 (ή κατά άλλους 8)στα 10 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στις ΗΠΑ, δείχνει οτι το σύστημά τους είναι το καλύτερο...που με την σειρά του σημαίνει οτι αν θέλουμε πραγματική παιδεια, δεν είναι ανάγκη να reinvent the wheel: υιοθετούμε το καλύτερο και το προσαρμόζουμε στις ιδιαιτερότητες μας, end of story...

    For some reason when I think of greek universities, I remember my granpa who used to say that "το τζάμπα το τρώνε οι σκύλοι" στην περιπτωσή μας οι έλληνες...
    Έχω εκφράσει στο παρελθόν, και δεν θέλω να επαναλάβω την βαθιά μου προφρόνηση προς το ελληνικό σχολειό, ιδιαίτερα το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο, με όλη την οργη και απαξία κάποιου που αφού το έφαγε στη μάπα, δοκίμασε και το αμερικάνικο (αναγκαστικά αφού το μόνο που πήρα απο το Καποδiστριακό πανεπιστήμιο ηταν ο τίτλος, με ελάχιστες competitive skills).
    Εκείνο που θέλω να πώ ειναι ότι κανεις δεν χρωστάει κανενός καλή μόρφωση, και οτι η καλή μόρφωση κοστίζει χρήματα. Πολύ περισσότερα απο οτι ο προυπολογισμός ενος αποτυχημένου κράτους μπορεί να διαθέσει, ή οι γραφειοκράτες μιας διεφθαρμένης και ανίκανης διοίκησης μπορούν να προσφέρουν...
    Όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν not-for profit private corporations υπο την εποπτεία του υπουργειου παιδείας που να λειτουργούν με ιδιοτικοοικομικά κριτήρια. Τα δίδακτρα, ο ανταγωνισμός, τα φοιτητικά δάνεια για τους οικομικά ασθενέστερους, και οι υποτροφίες, θα καταφέρουν σε μερικά χρόνια να κάνουν ότι το κράτος δεν κατάφερε σε δεκαετίες...
    Οταν τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ανταγωνιστουν στην ελεύθερη διεθνή αγορα της μόρφωσης, θα αποκτήσουν to ισχυρότερο κίνητρο να χτίσουν reputation, και με τις δυνατότητες που τα δίδακτρα θα τους δώσουν, να δείτε για πότε θα φέρουν τους καλύτερους έλληνες και ξένους καθηγητές, τα καλύτερα εργαστήρια, ερευνητικά προγράματα, online courses, επιχειρηματικες διασυνδέσεις, και τόσα άλλα...

    Καληνύχτα, stay safe and smart

    ReplyDelete
  78. Λυπάμαι μόνο το έργο των φιλότιμων Ελλήνων φοιτητών. Πολλοί απ' αυτούς έχουν φοβερό μυαλό και ταλέντο. Μακάρι να ήμουν πλούσιος να τους έστελνα όλους αυτούς σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού,χωρίς δεσμεύσεις και μετά να κάνουν ότι θέλουν (θα έδινα και στον καθένα 100Κ να ξεκινήσει τη ζωή του όπου θέλει).

    Δυστυχώς το έργο αυτών των ανθρώπων που ΑΓΑΠΟΥΝ την επιστήμη και τη δουλειά τους, αμαυρώνεται ή και καταστρέφεται από τα τσογλάνια του "ασύλου" (οι καλοί φοιτητές ΔΕΝ το χρειάζονται το άσυλο).

    Οι υπόλοιποι, τα φρικιά, οι τεμπέληδες, οι κακοί καθηγητές και οι "πολιτικοί παράγοντες", πιάσανε το φάρο της ανθρωπότητας και τον κάνανε σκουπίδι.

    Κι έχουνε και το θράσσος να αυτοαποκαλούνται απόγονοι του Πλάτωνα... ενώ έπρεπε να μετονομάσουν τη χώρα σε "Βαλκανιστάν" για να δικαιολογούν το καθημερινό τους ρεζιλίκι. Λες και νομίζουν ότι δεν τα μαθαίνουμε οι υπόλοιποι σε όλο τον κόσμο. Κάνανε την Ελλάδα μια ημικομμουνιστική έκδοση της Αλαμπάμας με μολότωφ. Κι αντί να διαβάζουν Αριστοτέλη, διαβάζουν Λένιν... ήθελα να ξερα τι τους ταϊζανε οι μανάδες τους και γίνανε τόσο ηλίθιοι... γιατί χαντόγκια σαν τ' αμερικανάκια δεν τρώνε... οπότε κάτι πρέπει να είναι στο νερό... 'ξερω γω...

    Αλλά είπαμε... "σ' αυτό τον τόπο όσοι αγαπούνε, τρώνε βρώμικο ψωμί".

    ReplyDelete
  79. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για ιδιωτικά ή/και δημόσια Πανεπιστήμια, για "αιώνιους" φοιτητές (αλήθεια, γιατί να μην σκεφτούμε και για τους "αιώνιους" πολιτικούς;...), για τρόπους αξιολόγησης των σπουδών και της έρευνας, για ΚΑΘΕ ΤΙ που έχει αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια, το όμορφο αγόρι του ΥΠΕΠΘ (υπουργός, νέος και με φωτογένεια), λέει "όλα από την αρχή".

    Σε αυτό υπάρχει μία απάντηση, απλή και ξεκάθαρη, που καλύπτει όλα τα παραπάνω: Κάντε ότι νομίζετε, οργανώστε τα πράγματα όπως θέλετε, όπως σας βολεύει. Με μία διαφορά. Θα δώσετε επιτέλους το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, έστω και με τη μορφή εγγυήσεων δανειοδότησης, έμμεσων παροχών, επενδύσεων υποδομής ή ότι άλλο.

    Το επίσημο ΑΕΠ της Ελλάδας (2006) ήταν 305,595 δισ. δολάρια δηλαδή 238,84 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Το 5% μεταφράζεται σε 11,942 δισ. ευρώ για την Παιδεία, δηλαδή αρκετά λιγότερο από το μισό όσων χαρίστηκαν στις τράπεζες για το καλό της αγοράς. Στο κάτω-κάτω, η Παιδεία είναι μακροχρόνια επένδυση στα μυαλά και στους μελλοντικούς εργαζόμενους της χώρας.

    Κύριε Άρη, έχετε τα κότσια να ζητήσετε ως ενίσχυση το 42% του πακέτου που στηρίζει σήμερα τις τράπεζες; Μπορείτε να υποστηρίξετε με σθεναρότητα ότι η Παιδεία αξίζει τουλάχιστον τα διπλά από ότι η ανάγκη ρευστότητας στην αγορά; Μπορείτε να πείσετε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι το αίτημα αυτό είναι δίκαιο και απαραίτητο για όλα τα υπόλοιπα;

    Αν ναι, τότε να τα κουβεντιάσουμε όλα με τη σειρά τους όταν έρθει η ώρα. Διαφορετικά, μην περιμένετε κατανόηση και καλή διάθεση από όλους τους άλλους.

    ReplyDelete
  80. "Παραλάβατε σοβαρά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα κάνατε μπουρδέλα". Ποιος παρέλαβε; Δεν το πιάσαμε το υπονοούμενο; Ποιοι είναι οι εμείς και ποιοι οι άλλοι ειλικρινά δεν γνωρίζουμε. Και τι σόι καλά πανεπιστήμια παραλάβαμε(νε), αφού όταν ήσουν εσύ στο πανεπιστήμιο όπως λες ήταν χαβαλέ και γκόμενες ήδη η κατάσταση. Please explain.

    "Και μη μου λες για "κοινωνικούς διαλόγους" και μαλακίες για παντελώς ανίκανους και διανοητικά καθυστερημένους."

    Είπε κανείς κάτι τέτοιο;

    Και εν πάση περιπτώσει πες μας εάν και που διαφωνείς με την πρόταση που κάναμε παραπάνω για την τριτοβάθμια και άσε τις ηθικοπλαστικές γενικολογίες κατά μέρους. Δε μιλάς σε άβγαλτους χωριάτες ιθαγενείς. Δόξα συ ο θεός στην ομάδα έχουμε περάσει όλοι από καμιά τετραετία μέσο όρο (και βάλε) εξωτερικό ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο κ.α.και ξέρουμε τι παίζει και ποιες είναι οι διαφορές με εδώ. Επί του πρακτέου τι γίνεται; Ποια είναι Λευτέρη η πρότασή σου για την τριτοβάθμια; Τι θα πει υπευθυνότητα; Πώς θα προωθηθεί η υπευθυνότητα και πως;

    Εάν το πρόβλημα σου είναι τα λεφτά που ξοδεύονται να μην πετιούνται σ' ένα τρύπιο κουβά όπως ίνεται είμαστε μαζί σου. Αλλά πως; Μπες στο ψητό.

    ReplyDelete
  81. g700
    παρακαλώ σε οτιδήποτε στείλετε στον οποιοδήποτε να διευκρινήσετε ότι αποτελεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σας θέση και όχι της "γενιάς 700"
    Το έχω ξαναπεί -εκπροσωπείτε εαυτούς και όχι ημάς. Καλό είναι να το καταλάβουν και οι αποδέκτες των (όποιων) απόψεών σας.

    Lefteris
    λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι
    που πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου, ειδικά στην τελευταία πρότασή σου

    Εδώ και πολλά χρόνια θυμάμαι την συζήτηση σε αυτή την χώρα να είναι το αν τα θέματα των Πανελληνίων ήταν 'εύκολα ή δύσκολα'
    Κανείς δεν βγήκε να πει στους ΗΛΙΘΙΟΥΣ ότι οι επιτυχόντες θα ήταν έτσι και αλλιώς οι top X%

    Όταν όμως η Μαριέττα είπε το πασιφανές (το "10") πέσαν όλοι να την φάνε

    @Jaga
    το περίφημο "5%" έχει ηλικία περίπου 30 ετών.
    Και τι θλιβερό το να παρατηρείς ότι το εκάστοτε 5% είναι συνεχώς περισσότερο αλλά η Παιδεία βουλιάζει διαρκώς.

    Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα έδινα τίποτα- διότι είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δικαίωμα του κάθε κόπανου να κολοβαράει τζάμπα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και να φιλοσοφο-μπουρδολογεί άνευ αιδούς

    Ειναι πραγματικά απίστευτο το τι βλέπω και το τι ακούω καθημερινά από πτυχιούχους ελληνικών ΑΕΙ- είναι η ΝΤΡΟΠΗ της αμάθειας. ΑΓΝΟΙΑ, πλήρης άγνοια και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

    Δίδακτρα παντού -και στα δημόσια ΑΕΙ -
    και μην ακούσω κροκοδίλεια δάκρυα γιά "φτωχούς", εργαζόμενους" κτλ

    Γνωρίζω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ άνθρωπο που πήρε πτυχίο χωρίς ΟΥΤΕ 1 ΜΕΡΑ ΚΑθΥΣΤΕΡΗΣΗ και ήταν εργαζόμενος φοιτητής από την πρώτη μέρα των σπουδών του.

    Επίσης γνωρίζω ότι άλλοι συμφοιτητές του σε χειρότερη (?) οικονομική κατάσταση δεν δούλεψαν ή δούλευαν περιστασιακά και πήραν (?) πτυχίο πολλά χρόνια αργότερα.

    Το πολύ αρχοντιλίκι μας έφαγε σε αυτή τη χώρα. Φιλοσοφούμε μετ' ευτελείας αλλά δυστυχώς δεν φιλοκαλούμε.......

    ReplyDelete
  82. και μιά και προ(σ)καλείτε αντίλογο στην πρότασή σας:

    1- Να απεμπλακεί από το δημόσιο λογιστικό αλλά να είναι και επιδοτούμενο. Η χαρά της διαφθοράς θα γίνει.
    2- Να εκτελεί με "ταχύτητα φωτός" ? Ποιός το ελληνικό ΑΕΙ των κομματικών ισορροπιών και των χτισμένων γραφείων? Το ΑΕΙ του ασύλου και του "δε βαριέσαι" ?
    Του "θα σε κρεμάσουμε φασίστα Χ" και του "λευτεριά στην Παλαιστινη"?
    Το ΑΕΙ του ενός συγγράματος ?

    Εκτέλεση με ταχύτητα φωτός σημαίνει εξουσία και κανείς δεν την έχει στα ΑΕΙ σήμερα.
    Άσε που αύριο πχ ένας πρύτανης μπορεί να "τρελλαθεί" και να θέλει να απολύσει (μόνιμους) Δ.Υ. , να βάλει παραδόσεις& εργαστήρια Σάββατα & Κυριακές, να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα όπου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 10% θα κόβεται κτλ κτλ
    Να θέλει να επενδύσει τους πόρους (θα γίνει των δομημένων), να θέλει να συνεργαστεί με ιδιωτικές "κακες" εταιρείες ή πολυεθνικές...

    3- Όταν τα έσοδα σου δεν είναι αυτοτελή και υπόκεισαι σε χρηματοδότηση όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού

    4- Μην μπερδεύετε τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ. Ειδικά αν ρωτήσετε το ΤΕΕ θα δείτε την "αγάπη" που υπάρχει
    Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από εκεί πρέπει να ξεκινήσει- τη συγχώνευση των 2 βαθμίδων

    5- Χρηματοδότηση & αξιολόγηση συνδέονται. Αξιολόγηση δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει
    Εδώ γιά τους υποψήφιους διδάκτορες έχει μπει και πλαφόν - 3 δημοσιεύσεις. Κοροιδία πλήρης.

    Αρκεί και ΜΙΑ αλλά ΜΙΑ, όχι αρθράκια στο "ΒΗΜΑ" και συντεχνιακά περιοδικά.

    Ποιός θα χρηματοδοτήσει τι και γιατί ?
    Ας απαντήσει κάποιος, ποιά ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ έρευνα έγινε σε ελληνικό ΑΕΙ την τελευταία 20-ετία?

    6- Επανάκριση των καθηγητών όλων των βαθμίδων ανά 5ετία από επιστημονικό πάνελ

    Η λύση είναι μία -

    Δίδακτρα παντού. Το κάθε ΑΕΙ είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό να ανταγωνίζεται και να αγωνίζεται.

    Ο φοιτητής θα μπορεί να επιδοτείται γιά την περίοδο των σπουδών του, αλλά θα πρέπει να γίνει φοιτητής πραγματικός.

    Με υποχρεώσεις άγνωστες γιά τη σημερινή χαβαλεδοκατάσταση αλλά και ουσιαστικές απαιτήσεις (πχ γιά πρακτικές εφαρμογές, εργαστήρια κτλ) και όχι "λευτεριά στην Παλαιστίνη".

    Με ανταγωνισμό αληθινό που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποβολή όσων δεν τα καταφέρνουν.
    Καλώς ή κακώς έτσι είναι η πραγματικότητα.

    Περιβάλλον "δε βαριέσαι" και "έχει γιά όλους" δεν υπάρχει πια.

    Όταν εισαχθούν δίδακτρα θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και θα μειωθεί το έλλειμα της Παιδείας

    ReplyDelete
  83. Απαντώ μόνο σε ότι αφορά τα δικά μου comments:

    @ser

    το περίφημο "5%" έχει ηλικία περίπου 30 ετών.
    Και τι θλιβερό το να παρατηρείς ότι το εκάστοτε 5% είναι συνεχώς περισσότερο αλλά η Παιδεία βουλιάζει διαρκώς.


    Το περίφημο 5% ποτέ δεν δόθηκε. Αντίθετα, αν υπολογίσει κανείς τη ραγδαία και ενίοτε αδικαιολόγητη αύξηση εισακτέων με το στανιό, διατηρώντας ταυτόχρονα πάνω-κάτω τα ίδια "έξοδα" για την τριτοβάθμια, το κατά κεφαλήν ποσό -μειώνεται- αντί να αυξάνεται. Άρα, εφόσον ακόμα και τα στοιχειώδη εφόδια και υποδομές μειώνονται ανά φοιτητή, έχει δικαίωμα να φωνάζει και να σκούζει όσο θέλει, είτε είναι τεμπέλης είτε όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα έδινα τίποτα- διότι είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δικαίωμα του κάθε κόπανου να κολοβαράει τζάμπα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και να φιλοσοφο-μπουρδολογεί άνευ αιδούς

    Ευτυχώς που δεν είναι στο χέρι σου, γιατί η *δωρεάν* δημόσια Παιδεία, χωρίς εξαιρέσεις (ακόμα και για τον κόπανο ή τον τεμπέλη), είναι κομμάτι του Συντάγματος της Ελλάδας. Τονίζω περισσότερο το "δωρεάν" (γιατί για την "αποκλειστικά δημόσια" υπάρχουν εύλογες αντιρρήσεις). Αλλιώς μιλάμε για προληπτική καταστρατήγηση των νόμων για οικονομικούς λόγους, επειδή υπάρχουν κάποιοι που τους καταχρώνται. Οποιαδήποτε θέσπιση διδάκτρων από τους φοιτητές καταργεί την ίδια την έννοια της ελεύθερης πρόσβασης, οποιαδήποτε πρόφαση και αν διατυπώσει κανείς για το αντίθετο. Κάθε φορολογούμενος *ήδη* χρηματοδοτεί την Παιδεία. Αν πάλι θέλεις να καταργήσεις εντελώς το Σύνταγμα, αυτό είναι δική σου υπόθεση και πολιτική άποψη, όχι επιχείρημα.

    Ειναι πραγματικά απίστευτο το τι βλέπω και το τι ακούω καθημερινά από πτυχιούχους ελληνικών ΑΕΙ- είναι η ΝΤΡΟΠΗ της αμάθειας. ΑΓΝΟΙΑ, πλήρης άγνοια και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

    ...Άρα σύμφωνα με τη δική σου λογική, για τα Πανεπιστήμια ισχύει: δημόσιο = βγάζει στόκους, ιδιωτικό = βγάζει σοφούς. Θα έχει πολύ δύσκολο έργο όποιος προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει στα αλήθεια επ' αυτού, μια και όπως λένε στα δημόσια ΑΕΙ δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, άρα δεν ξέρουν αν βγάζει πραγματικά στόκους ή διαμάντια, έτσι δεν είναι; Υποτίθεται ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει αμερόληπτα και αντικειμενικά, σωστά;

    Για δείτε τι είπε ο κ. Καρκανιάς, πρόεδρος των ιδιωτικών κολεγίων στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε στους "Νέους Φακέλους" (ΣΚΑΪ) γιατί δεν λένε στους σπουδαστές τους ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί ως 2ετείς σε αντίστοιχα ξένα Πανεπιστήμια μετά το "πτυχίο" τους στο κολέγιο: στα φυλλάδια προώθησης (διαφημιστικά) δεν λες πάντα αυτό ισχύει αλλά αυτό που πρέπει.

    Δίδακτρα παντού -και στα δημόσια ΑΕΙ -
    και μην ακούσω κροκοδίλεια δάκρυα γιά "φτωχούς", εργαζόμενους" κτλ


    Εσύ μπορεί αν μην θέλεις τα ακούσεις τίποτα από όλα αυτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Και για τα παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα δεν θέλουμε να ακούμε γιατί μας στεναχωρούν, αλλά αυτά πεθαίνουν έτσι κι αλλιώς.

    Γνωρίζω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ άνθρωπο που πήρε πτυχίο χωρίς ΟΥΤΕ 1 ΜΕΡΑ ΚΑθΥΣΤΕΡΗΣΗ και ήταν εργαζόμενος φοιτητής από την πρώτη μέρα των σπουδών του.
    Επίσης γνωρίζω ότι άλλοι συμφοιτητές του σε χειρότερη (?) οικονομική κατάσταση δεν δούλεψαν ή δούλευαν περιστασιακά και πήραν (?) πτυχίο πολλά χρόνια αργότερα.


    Αν θέλουμε να δούμε μεμονωμένες περιπτώσεις, ψάξτε να δείτε όσο εύκολα μπορείτε να πάρετε PhD μέσω διαδικτύου από κάποιο υπαρκτό ή ανύπαρκτο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ή της Αγγλίας, δηλώνοντας μόνο τα επαγγελματικά σας προσόντα και τυχόν προηγούμενες σπουδές. Έτσι απλά.

    Γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που έχουν φάει τα χρόνια στους στα θρανία, έχουν πτυχία MSc και PhD, και το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν στην Ελλάδα για δουλειά είναι δάσκαλος σε σχολείο. Λες και ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει καλύτερα, ή λες και όλα αυτά τα πτυχία είναι τόσο του για τα σκουπίδια που δεν μπορούν να διδάξουν σε ανώτερη βαθμίδα.

    Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την πληρωμή ενός πρωτοδιόριστου π.χ. λέκτορα σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όχι μόνο επαρχίας αλλά και στα μεγάλα κέντρα, είναι από 1 ως δύο χρόνια *δωρεάν* και *ανασφάλιστης* εργασίας προς το Δημόσιο. Και τι έκπληξη, το ΥΠΕΠΘ έχει σταματήσει πλέον να προκηρύσσει νέες θέσεις ΔΕΠ για αύξηση του διδακτικού προσωπικού (ούτε καν αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε σύνταξη), προφανώς για οικονομικούς λόγους.

    Το πολύ αρχοντιλίκι μας έφαγε σε αυτή τη χώρα. Φιλοσοφούμε μετ' ευτελείας αλλά δυστυχώς δεν φιλοκαλούμε.......

    Εγώ επαναλαμβάνω την μοναδική λύση για συναίνεση και καλή διάθεση:

    Κυβέρνηση: "...Διαθέτω από αύριο το πρωί 12 δισ. ευρώ για την Παιδεία το 2010. Ελάτε να συζητήσουμε πως θα τα αξιοποιήσουμε σωστά και υπεύθυνα"

    Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν φάει τους δρόμους σε καταλήψεις και πορείες, αλλά πολλοί από αυτούς δεν ψηφίζουν ακόμα και επιπλέον οι δράσεις τους δεν επηρεάζουν σημαντικά ούτε την οικονομία ούτε το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αποτέλεσμα: λίγοι τους παίρνουν στα σοβαρά. Αντίθετα, οι αγρότες, με το που κατέβηκαν στους δρόμους και έκοψαν την Ελλάδα σε εκατό κομμάτια, παραλύοντας τα πάντα και εξοργίζοντας τον κόσμο, η κυβέρνηση σε μια εβδομάδα τους υποσχέθηκε ότι είχε και δεν είχε.

    Συμπέρασμα: Όποιος κυβερνά έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, την ευθύνη της επίλυσης προβλημάτων και την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Οι υπόλοιποι, καραγκιόζηδες, κλέφτες, τεμπέληδες, κτλ, είναι φτηνές προφάσεις και παιδιάστικες δικαιολογίες για να μην τηρεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.

    ReplyDelete
  84. ser δε ρωτήσαμε αν βρίσκεις ρεαλιστικά ή όχι αυτά που λέμε, αλλά ποιος είναι ο αντίλογος επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Μπέρδεψε κανείς τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ; Είπαμε ότι η χρηματοδότηση δε συνδέεται με την αξιολόγηση; Πραγματικά λυπούμαστε που δεν κατάλαβες τι λέμε; Είπε κανείς ότι η χρηματοδότηση θα είναι μόνο κρατική; Πραγματικά αναρωτιόμαστε αν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις το σχόλιό μας.

    Εν πάση περιπτώσει εντοπίζεις τη λύση στην εισαγωγή διδάκτρων. Μάλιστα. Το Cambridge που λες όπως και όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια μέχρι το 2001 δεν είχε δίδακτρα για EU students και ήταν νούμερο 1 στην Ευρώπη και τρίτο στον κόσμο. Τώρα έχει κάτι ψιλά που θέσπισαν οι Εργατικοί ανάλογα με το εισόδημα. Κι άσε το Κέιμπριτζ απέξω. Τα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα ξάφνου έγιναν τα καλύτερα γιατί έβαλαν δίδακτρα; Μην τρελαθούμε τώρα. Τι είδους πρόταση είναι αυτή λοιπόν ότι η εισαγωγή διδάκτρων θα λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα κι όλα τα άλλα είναι ήσσονος σημασίας και μη ρεαλιστικά; Δεν την κατανοούμε. Ούτε ο Μπήτρος δεν τα λέει αυτά.

    ReplyDelete
  85. jaga το συγκεκριμένο ποσοστό για δαπάνες παιδείας οι χώρες έξω΄, απ' όσο γνωρίζουμε, το πετυχαίνουν με συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης και όχι με αμιγώς κρατικούς πόρους.

    ReplyDelete
  86. Jaga said
    Με μία διαφορά. Θα δώσετε επιτέλους το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, έστω και με τη μορφή εγγυήσεων δανειοδότησης, έμμεσων παροχών, επενδύσεων υποδομής ή ότι άλλο.

    AΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ

    JAMAIS

    ΠΟΤΕ

    NEVER

    Mόνο πάνω από το πτώμα μου

    Η per capita πανεπιστημιακού και per capita φοιτητού ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ θα

    ΑΥΞΗΘΕΙ

    ΜΟΝΟ μέσα από περιορισμόν του ΑΡΙΘΜΟΥ των ανωτάτων ιδρυμάτων (ΑΕΙ+ΤΕΙ) ώστε η πυκνότητά τους να είναι at the most ΙΣΗ με αυτήν των ανωτάτων ιδρυμάτων στις ΗΠΑ

    και

    ΟΧΙ με ΑΥΞΗΣΗ της ΣΥΝΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ εκ του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

    ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ

    as of 2004, in the USA, there were

    622 PUBLIC 4-YEAR INSTITUTIONS

    that is,

    0.207 per 100.000 pop.

    [SOURCE: http://www.infoplease.com/ipa/A0908742.html]

    In Greece, as of 2008, there are

    44 PUBLIC 4-YEAR INSTITUTIONS,

    that is,

    0.44 per 100.000 pop.


    Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα vesus ΗΠΑ, και ανά μονάδα πληθυσμού

    ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟΝ ΑΡΙΘΜΟ

    ΚΡΑΤΙΚΩΝ, ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

    ΔΙΠΛΑΣΙΟΝ

    ΔΙΠΛΑΣΙΟΝ

    ΔΙΠΛΑΣΙΟΝ

    Πασόκια ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ σας θέλω ΝΕΚΡΟΥΣ

    ReplyDelete
  87. @ Κομφούκιος

    Μα εμείς είμαστε λαός υψηλής διανοησίας. Αυτό έλειπε να να μην έχουμε διπλάσιο αριθμό πανεπιστημίων από την χώρα των φυτών.

    Εμείς βρε φτιάχναμε πολιτισμό όταν αυτοί κρεμόντουσαν από κλαδιά.

    Κομφού είσαι αντιδραστικός, φασίστας και εχθρός του ΛΑΪΚΟΥ, ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

    ΚΑΙ γιά να σκάσεις παληοκάθαρμα σήμερα συνεννοήθηκα με τον Υπερπρύτανη των Ελληνικών Πανεπιστημίων κύριο Αλαβάνο και συμφωνήσαμε να
    δημιουργήσουμε
    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ στην TARTE BAVAROISE στην Χαροκόπειο

    ΜΕΓΑΛΗ των ΥΠΗΡΕΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΗ

    ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους δικηγόρους σου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

    Κακό ψόφο νάχεις, δήθεν, γελοίΕ υποκείμενΕ

    ReplyDelete
  88. @G700:

    jaga το συγκεκριμένο ποσοστό για δαπάνες παιδείας οι χώρες έξω΄, απ' όσο γνωρίζουμε, το πετυχαίνουν με συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης και όχι με αμιγώς κρατικούς πόρους.

    Αυτό το γνωρίζω, όπως γνωρίζω ότι εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα τα διάφορα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην επαρχία ιδρύονταν βάσει επιδοτήσεων και έκτακτων χορηγιών της ΕΕ. Αποτέλεσμα: σήμερα πολλά από αυτά κινδυνεύουν (σωστά) να κλείσουν, όχι τόσο λόγω έλλειψης φοιτητών αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού ποτέ δεν υπολογίστηκαν σοβαρά στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο τρόπος που δουλεύουν τα ξένα Πανεπιστήμια είναι μικτός ως προς τα έσοδά τους (κρατική/ιδιωτική χρηματοδότηση), αλλά τα πάγια έσοδα, δηλαδή υποδομής, μισθών, κτλ, σαφώς και καλύπτονται 100% από το κράτος. Με άλλα λόγια, η βασική λειτουργία τους είναι εξασφαλισμένη. Τα επιπλέον έσοδα υπάρχουν και αξιοποιούνται σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε επιδοτήσεις φοιτητών, σε χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και έρευνας, σε αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση εφαρμοσμένης έρευνας (έξοδα κατοχύρωσης πατέντας), κ.ά.

    Άλλωστε, ήδη τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικούς πόρους από ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχουν, μέσω των οποίων πληρώνουν έξοδα έρευνας, ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες, ακόμα και πάγια έξοδα. Όταν μιλάμε για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία πρέπει εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την επένδυση του ίδιου του κράτους, πόσο σημαντικό θεωρούμε δηλαδή το συγκεκριμένο ζήτημα ως κοινωνία σε οικονομικό επίπεδο.

    @Κομφούκιος

    Μια και μπήκες στον κόπο να γράψεις σοβαρό comment, απαντώ:

    Σύμφωνα με όσα λες, αν θέλεις να αυξήσεις την οικονομική αξία του κάθε πελάτη (ως μονάδα) στην επιχείρηση, συρρικνώνεις την επιχείρηση και τον τζίρο της, οπότε κάθε πώληση αποτελεί μεγαλύτερο ποσοστό επί των κερδών. Ας πούμε, αντί να έχεις επιχείρηση με 10 υπαλλήλους και να πουλάς 10 αυτοκίνητα σε 10 πελάτες, απολύεις τους 9, εισάγεις μόνο 1 αυτοκίνητο και κάθε 1 πελάτης που αγοράζει σου αποφέρει πλέον το 100% των εσόδων σου... Στα οικονομικά αυτό λέγεται "συρρίκνωση", όχι "βελτίωση" της επιχείρησης.

    Αν θέλεις να συγκρίνεις το αμερικανικό με το ελληνικό σύστημα Παιδείας, καλύτερα να μετρήσεις όχο μόνο τα ανώτατα ιδρύματα αλλά και τα high-schools, τα junior schools, το ποσοστό των dropouts, το ποσοστό των αφροαμερικανών που μένουν εντελώς εκτός του συστήματος, τα επίπεδα εγκληματικότητας εντός και εκτός των σχολείων. ΟΛΑ. Μετά, θα αποφασίσουμε αν είναι πιο σημαντικά αυτά ή το institutions-per-capita.

    ReplyDelete
  89. ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    γιά τους πανεπιστημιακούς

    θα υπάρχουν

    1) Τenure-track positions, όπου οι academics θα αποκτούν ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (tenure) MONO
    εάν ΜΕΤΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ ή ΟΚΤΑΕΤΙΑ

    περάσουν το "test" ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

    2) Θα προβλέπονται ΑΠΕΙΡΕΣ
    αλλά

    AD PERSONAM, OWN FUND-DEPENDENT, NON- TENURE TRACK positions

    οι οποίες θα είναι ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΣ ΙΣΟΤΙΜΕΣ
    αλλά με ΟΥΔΕΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ εκ μέρους του Πανεπιστημίου.

    ΑΥΤΟΙ, όμως, θα έχουν την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ μιάς ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, βασιζόμενης πάντα στην αξιολόγηση του ερευνητικού τους ΕΡΓΟΥ και στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ad personam ΧΟΤΗΓΙΕΣ.

    Ερχεται, λοιπόν, η Δρ Βυζαντάκη-Πουτανόπουλος και ο Δρ Κουμάσι Τουκεράτα από το διάσημο πανεπιστήμιο του Essen-Hessen να συναντήσουν τον Πρύτανη που είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος.
    Ο πρύτανης γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή tenure-track θέσεις και τους λέει ειλικρινώς και εντίμως,
    "Ακούστε Δρ Βυζαντάκη-Πουτανόπουλος και Δρ Τουκεράτα ΑΥΤΗ την στιγμή ΔΕΝ έχουμε οργανικές, έμμισθες θέσεις ΑΛΛΑ θέλουμε να σας ενσωματώσουμε στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα.
    Γνωρίζω ότι αμφότεροι έχετε τεράστια grants. To πανεπιστήμιο θα επιτρέπει να αποσπάτε γιά τον μισθό σας ποσόν ίσον προς τον μισθό ομοβάθμων σας σε οργανικές θέσεις ή 25% επί των grants σας [whichever is greater]. ΔΕΧΕΣΤΕ;

    SMART GUY HUH!!!!!???

    ReplyDelete
  90. ¨"Ποια είναι Λευτέρη η πρότασή σου για την τριτοβάθμια;"


    Δεν έχω πρόταση, διότι δεν είμαι ειδικός. Το ότι δεν έχω πρόταση, δεν μου στερεί το δικαίωμα:
    α) Να λέω τη γνώμη μου
    β) Να αγανακτώ διότι έζησα και τους καλούς φοιτητές, οι οποίοι χάνονται εκεί μέσα... καταστρέφεται ο κόπος τους και διακυβεύεται η φήμη τους.


    Όσον αφορά τους τεμπέληδες και τους καταστροφείς που νομίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή, ας ρίξουν μια ματιά στην Καλιφόρνια... εκεί οι Μεξικάνοι ήταν 51% και αυξάνονται κατά 140.000 κάθε χρόνο έναντι του υπόλοιπου πληθυσμού (και είναι οι περισσότεροι χαμηού μορφωτικού επιπέδου και ικανοτήτων). Η Καλιφόρνια αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις επιστροφές φόρων. Και θα χειροτερέψει. Αυτή είναι η μοίρα όσων νομίζουν ότι θα τη βγάουν καθαρή με τη τεμπελιά και το "εύκολο χρήμα", ή τις "εύκολες σπουδές" κλπ.=======
    ===========================

    "Γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που έχουν φάει τα χρόνια στους στα θρανία, έχουν πτυχία MSc και PhD, και το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν στην Ελλάδα για δουλειά είναι δάσκαλος σε σχολείο. Λες και ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει καλύτερα"


    Η δουλειά του κράτους είναι να παίρνει χρήματα από τους φορολογουμένους και να κάνει διανομή τους εδώ και εκεί (έργα κλπ). Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να παράγει πλούτο. Μόνο αναδιανομή κάνει. Και οι όποιες δουλειές στο μεταξύ, είναι προσωρινές.

    Όσοι πήραν MSc στο εξωτερικό και γυρίσανε στην Ελλάδα, είναι καμικάζι.

    ReplyDelete
  91. Ας πούμε, αντί να έχεις επιχείρηση με 10 υπαλλήλους και να πουλάς 10 αυτοκίνητα σε 10 πελάτες, απολύεις τους 9, εισάγεις μόνο 1 αυτοκίνητο και κάθε 1 πελάτης που αγοράζει σου αποφέρει πλέον το 100% των εσόδων σου... Στα οικονομικά αυτό λέγεται "συρρίκνωση", όχι "βελτίωση" της επιχείρησης.

    ΑΥΤΗ η υπόθεση είναι ΑΠΟΚΥΗΜΑ της ΟΡΓΙΑΖΟΥΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ σου όπως και της θείας Φωφώς.

    ΑΥΤΟ που πρότεινα και θα γίνει είναι

    ότι αντι να έχω μιά επιχείρηση
    με 20 υπαλλήλους σε 10 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ [απέχοντα 5 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο], που συνολικά πουλάει
    10 αυτοκίνητα σε 10 πελάτες

    μειώνω τα ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ σε 5 με 10 συνολικά υπαλλήλους ΚΑΙ εξακολουθώ να πουλάω
    10 αυτοκίνητα σε 10 πελάτες.

    ΑΥΤΟ στην γλώσσα του banker καλού μου πατέρα και της διαπρεπους μαμάς,

    λέγεται

    restructuring and efficiency enhancement

    Αρεβουάρ (Αυλωνίτης)

    ReplyDelete
  92. EYΣΕΒΩΣ δε υποβάλλω ότι ακόμα και σε μιά

    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ χώρα, την ΚΟΥΒΑ, που είναι μεν εξαθλιωμένη κυρίως λόγω του embargo, αλλά

    διαθέτει ΚΑΛΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΑΡΙΣΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

    KAI η οποία έχει ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ

    τον ΙΔΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ με την Ελλάδα

    και την ΙΔΙΑ ΕΚΤΑΣΗ με την Ελλάδα

    ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ είναι

    ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ

    Aτουταλέρ (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  93. @ jaga

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ θερμώς κύριε ΟΣΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ επιχειρήματα παρουσιάζετε (αριθμός κενών τμημάτων, αριθμός φοιτητών, χορηγίες κλπ κλπ)

    ΝΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΕ

    Komfou is an old whore and he shall neither allow nor tolerate

    distortion of the facts.

    ReplyDelete
  94. @Κομφούκιος:

    Από ότι φαίνεται, οι γνώσεις σου στις ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είναι πολύ καλύτερες από τα οικονομετρικά σου.

    Μείωση της επιχείρησης από 20 σε 5 υποκαταστήματα, έστω και χωρίς απολύσεις, σημαίνει συρρίκνωση, τελεία. Το μέγεθος μιας εταιρίας το μετράμε σε σχέση με το τζίρο, δηλαδή τους πελάτες της, δηλαδή την πρόσβαση που μπορεί να έχει στην αγορά μέσω της υποδομής της. Αν μειώσεις τα σημεία παρουσίας στο 25% του αρχικού, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα διατηρήσεις το 100% των πελατών σου.

    Σε επίπεδο ανώτατης Παιδείας, αυτό που προτείνεις σημαίνει ότι διατηρούμε το 1/4 των ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά κρατάμε τον ίδιο αριθμό εισακτέων. Το αν πράγματι χρειαζόμαστε τόσους πολλούς εισακτέους είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα (κυρίως εργασιακό), όμως αυτό που προτείνεις είναι απλά μη ρεαλιστικό.

    Αν έχεις βρει τρόπο να στοιβάξεις 2000 πρωτοετείς φοιτητές (αντί για 500-600 σήμερα) σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα *κρατικά* Πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς αύξηση των κονδυλίων και χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, προτείνω να πας αμέσως στο ΥΠΕΠΘ γιατί σε χρειάζονται απεγνωσμένα.

    Jaga off.

    ReplyDelete
  95. το πρόβλημα G700 είναι ότι βλέπεις τι έγινε/γίνεται στις άλλες χώρες αλλά όχι ΠΩΣ έφτασαν να το κάνουν

    το να ζητάμε γενικώς δεν είναι λύση

    τρανή απόδειξη το σημείο που φτάσαμε σήμερα

    ReplyDelete