Thursday, November 27, 2008

Χρεοκοπήσαμε! Το καταλάβαμε;

Μια επιτυχία ιστορικών διαστάσεων σημείωσε χτες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομίας. Μέσα από την «εντατικοποίηση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων», όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Αντώναρος, η κυβέρνηση κατάφερε να καταγράψει επιτέλους το πλήρες ποσό των βεβαιωθέντων μεν, ανείσπρακτων δε εσόδων του κράτους. Σύμφωνα με Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο (Ε.Τ.Κράτος Κόσκινο), το ποσό αυτό ανέρχεται σε 35 δις ευρώ, δηλαδή 14,2% του ΑΕΠ, και είναι αυξημένο κατά 173% σε σχέση με το 2003.

Αυτή η θλιβερή πρωτιά στον τομέα της είσπραξης φόρων και λοιπών οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στη συντηρητική παράταξη ότι τόσο οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα όσο και η πίεση από πλευράς κράτους για συλλογή φόρων είναι οικονομικά, βλέπε εκλογικά, επιζήμια. Έτσι, με το που ανέλαβε την εξουσία το 2004, η κυβέρνηση δεν έχασε το χρόνο να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Παιδιά χαλαρά. Μην ταράζετε τα ήρεμα νερά της κοινωνίας». Όποιος διαθέτει γνωστούς, συγγενείς και φίλους που δουλεύουν σε κάποια ΔΟΥ της Αθήνας ή της επαρχίας μπορεί να επαληθεύσει του λόγου το αληθές. Όμως, παράλληλα με το πνεύμα χαλάρωσης που ευλαβικά επικοινωνήθηκε από πάνω προς τα κάτω, ξεκίνησε επίσης το σταδιακό ξήλωμα των όποιων φοροεισπρακικών μηχανισμών και τέθηκε σε λειτουργία ένα σχέδιο χαριστικών ρυθμίσεων εισφορών και φόρων καθώς επίσης και απαλλαγής των υψηλών εισοδημάτων από τη φορολογία.

Όπως αποδείχτηκε τελικά, το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής φιλοσοφίας υπήρξε απόλυτα καταστροφικό. Πρώτον, τα έσοδα του κράτους από φόρους μειώθηκαν από 28% σε 22% του ΑΕΠ, με συνέπεια την απουσία πόρων για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια επενδυτική πολιτική και φυσικό επακόλουθο τη χειροτέρευση της πραγματικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Δεύτερον, με σκοπό να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ από 17% σε 19%, διεύρυνε τη φορολογική βάση προς τα κάτω, αυξάνοντας τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή των μισθωτών από 15% στο 29%, και επέβαλλε κεφαλικό φόρο της τάξης του 10% σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς με μπλοκάκι της γενιάς των 700 ευρώ. Τέλος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, η ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων δε δημιούργησε κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις (το λεγόμενο incentive effect δε λειτούργησε), αλλά αντιθέτως έδωσε την ευκαιρία να τσεπωθούν περισσότερα κέρδη υπό τη μορφή εισοδημάτων εργασίας και κεφαλαίου, τα οποία κατευθύνθηκαν στην κατανάλωση και τροφοδότησαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που από 6,6% το 2003 έφτασε στο 14,5% το 2008 (το income effect σε όλο του το μεγαλείο).

Κάπως έτσι λοιπόν, με μια μαύρη τρύπα ανείσπρακτων φόρων της τάξης των 35 δις ευρώ, τη φερεγγυότητα του προγράμματος δανεισμού να καταρρέει και τον πρώτο «σωστό προϋπολογισμό» για τον οποίο έγιναν πέρυσι εκλογές να καταγράφει έλλειμμα της τάξης του 3,5% -καθιστώντας την Ελλάδα μοναδική χώρα με υπερβολικό έλλειμμα στην ευρωζώνη-, φτάσαμε να μοιάζουμε αφόρητα με την Αργεντινή το 2000. Χρεοκοπήσαμε. Άραγε το καταλάβαμε; Αν δεν είχαμε και το ευρώ…

55 comments:

  1. Αν δεν είχαμε το ευρώ τώρα θα είμασταν Ισλανδία.

    ReplyDelete
  2. "Χρεοκοπήσαμε! Το καταλάβαμε;"

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας είχε ξεκινήσει πολύ πρίν την "εμφάνιση" της διεθνούς κρίσης.Απο την εποχή του "εγκλήματος της απογραφής".Εκτοτε και κάθε χρόνο συντελούνται ένα ή και περισσότερα οικονομικά εγκλήματα κάθε χρόνο.
    Το έγκλημα δε των "ανείσπραχτων βεβαιωμένων φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών" είναι ιδιαιτέρως ειδεχθές.Είναι άρνηση εκτέλεσης ΕΘΝΙΚΟΥ καθήκοντος.Γιατί αυτό και μόνο βύθισε τη χώρα σε διεθνή ανυποληψία.

    ReplyDelete
  3. και οικειοθελής παραίτηση από την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

    ReplyDelete
  4. Τι θα κάναμε με τα 35 δισ. ευρώ,που η "λαικίστικη και διεφθαρμένη του κερατά" κυβέρνηση αρνήθηκε να εισπράξει.

    ""
    -16% του ΑΕΠ στην Παιδεία από 2,7% σήμερα, ενώ θα κτίζονταν 11.690 νέα σχολεία.

    -17.500 ευρώ εφάπαξ επίδομα σε 2.000.000 πολίτες της χώρας, που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

    -4,5 φορές υψηλότερη επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

    -13 φορές μεγαλύτερη δαπάνη για κοινωνική προστασία (ΕΚΑΣ, επιδόματα πρόνοιας, πολυτέκνων κ.λπ.).

    -79% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος από 93,1% σήμερα.

    -290 ευρώ το μήνα μέση αύξηση στην κύρια σύνταξη κάθε συνταξιούχου. Η μέση σύνταξη θα ανέβαινε από τα 655 στα 945 ευρώ.



    ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ελεύθερος Τύπος ""

    ReplyDelete
  5. Η χρεωκοπία της Ελλάδας είχε ξεκινήσει πολύ πριν την εμφάνιση της κρίσης και πολύ πριν την απογραφή Παρμενίδη. Η χρεοκωπία της Ελλάδας ξεκίνησε από τη διόγκωση του κράτους και παράλληλα την αποδυνάμωση του ως ισχυρό και ικανό προασπιστή μιας πολιτικής ποιοτικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτή η διόγκωση ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 και με πρωτοστάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '90 βρήκε αντιμέτωπη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται συνένοχη και συμμέτοχη σε αυτή την κατάσταση. Και σίγουρα η απουσία ενός ισχυρού νομίσματος, μιας εξωστρεφούς και διεθνώς ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και ενός υπερδανεισμένου κράτους, διόγκωσαν το πρόβλημα και μετέφεραν την επίλυση του στο μέλλον. Με ένα μικρό αλλά σωτήριο διάλειμμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη κι ένταξης στην ΟΝΕ, η "Αντισημιτική επανάσταση" της συνένοχης καλοταϊσμένης ελληνικής κοινωνίας, η απογραφή και οι πολιτικές που ακολούθησαν μετά από αυτή, ουσιαστικά έφτυσαν πάνω στο πρόβλημα και λειτούργησαν εχθρικά προς τους νέους, εδραίωσαν τη διαγεννεακή ανισότητα.

    Η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή βύθισε την ελληνική κοινωνία στην απαισιοδοξία, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη αδιαφάνεια και το κράτος εν κράτη. Αλλά εμείς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα με έμπνευση το σλόγκαν αισιοδοξίας και δύναμης για αλλαγή του Ομπάμα : YES WE CAN

    ReplyDelete
  6. mesout

    you say
    Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '90 βρήκε αντιμέτωπη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία

    ...ναι και είχε και πολύ καλά αποτελέσματα απ' ότι θυμάμαι 13% έλλειμμα, αρνητική ανάπτυξη, διψήφια επιτόκια και διψήφιο πληθωρισμό.

    ReplyDelete
  7. απ' το αποτέλεσμα κρίνονται οι πολιτικοί από καλές προθέσεις να φαν κι οι κότες

    ReplyDelete
  8. Ναι ρε Gmosie, δεν τον εξυμνώ τον Μητσοτάκη, κι όμως ο Μητσοτάκης ξεκίνησε μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία συνεχίστηκαν μόνο επί Σημίτη. Τα στοιχεία που παραθέτεις δεν ήταν αποτέλεσμα τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά 10 χρόνων κακής οικονομικής πολιτικής α λα Τσοβόλα δώστα όλα. Μάλιστα οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα τις περιόδους 90-92 είναι θετικές, όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα που ελήφθησαν (και τα οποία δεν συνεχίστηκαν) και μην ξεχνάς ότι η τότε παγκόσμια οικονομική κρίση μας έκανε με τη δραχμή φύλλο και φτερό. Κάτι που θα μπορούσε να έχει επαναληφθεί σήμερα αν δεν είχαμε το ευρώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλα που εχουμε το ευρω

      Delete
  9. και εκτός του αποτελέσματος πρέπει να βλέπουμε και τις παραμέτρους που οδήγησαν ιστορικά σε αυτά.

    ReplyDelete
  10. δεν μπορω παρά να συμφωνήσω με τον Mesout

    πέρα από κομματικές παρωπίδες Παρμενίδη η απογραφή απλά μας στέρησε τη δικαιολογία να κοροιδευόμαστε μόνοι μας- τα πράγματα ήταν χάλια από πριν

    Το 2000 επί Σημίτη άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του χρέους. Αναρωτηθείτε - η 1η τετραετία ήταν λαμπρή και η 2η άθλια ?

    Οι αριθμοί ευημερούσαν- τώρα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το ζωνάρι θέλει σφίξιμο.

    Σε προηγούμενο ποστ είχα γράψει ότι αυτό που με ανησυχεί είναι αν παγιωθεί το spread στο 130+

    Θα δεις νταβαντούρι panos - παντού χρωστάμε και μη έχοντας λεφτά θα δανειστούμε και ξανα και ξανα

    και μόλις λιγάκι φτιάξουν τα πράγματα στις χρηματαγορές θα δεις πίεση στα ελληνικά ομόλογα

    Σαν τον τζίτζικα αγαπητοί μου απολαύσαμε το καλοκαιράκι και τώρα χειμωνιάζει

    ReplyDelete
  11. Μαζέψε τε μετρητά μάγκες, cash is king.

    ReplyDelete
  12. τον δρόμο για την ΟΝΕ τον άνοιξε πρώτος ο κ. Κων. Μητσοτάκης, όταν σαν πρωθυπουργός το 1991 που υπέγραψε την περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το πρώτο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας για ένταξη στην ΟΝΕ έγινε επί υπουργίας Στέφανου Μάνου το 1993 και συντάκτης του ήταν ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Αλογοσκούφης. Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin τον Μάρτιο του 1993 αλλά δεν υλοποιήθηκε, γιατί τον Σεπτέμβριο έπεσε η κυβέρνηση.

    αυτά τα γράφει ο Νικολάου σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή και κάνω κόπυ πέιστ. Γράφει όμως κι άλλα

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά το έργο που έκανε με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις ιδιωτικοποιήσεις του κ. Στέφ. Μάνου είχε αφήσει στην οικονομία κυριολεκτικά καμένη γη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1993 ο πληθωρισμός ήταν 14,4% (έναντι 13,7% που τον άφησε το ΠΑΣΟΚ το 1989) η ανεργία είχε ανέβει στο 8,6%, το έλλειμμα της κυβέρνησης στο 12,2% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 100,5%! Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου βρήκε όντως άδεια ταμεία και ουσιαστικά δεν είχε χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και ο Γεννηματάς αναγκαζόταν να δανείζεται από το κοινό με έντοκα γραμμάτια πληρώνοντας τοκογλυφικό επιτόκιο 22%. Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν χρεοκοπία και ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. κ. Μιλτ. Εβερτ την προέβλεπε με χαιρεκακία για τον Σεπτέμβρη του 1994.

    το άρθρο λέγεται Ο επαρχιώτης δικηγόρος που σταθεροποίησε τα δημόσια οικονομικά και αναφέρεται στον Αλέκο Παπαδόπουλο και τη θητεία του στο οικονομίας. σας το προτείνω. εγώ πάντως απ' την ιστορία που έχω διαβάσει κι απ' ότι θυμάμαι συμφωνώ με τα όσα αναφέρονται

    να με θυμάστε καμένη γη θα παραδώσει κι ο Καραμανλής βαδίζουμε προς το δημοσιονομικόν 1993

    ReplyDelete
  13. Εγώ δε θέλω να μπω σε λογικές ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ και να συμμετέχω σε ένα φαύλο διάλογο πάλι. Θέλω να μείνω στα 35 δις και τους απόντες φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Έχω συγγενείς που δουλεύουν στην εφορία. Μερικοί είναι Πασόκοι και μερικοί είναι ΝΔουδες. Τα ακούω κι από τις δυο πλευρές. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως ήταν το ότι όλοι τους παραδέχτηκαν ότι με την εκλογή της ΝΔ το 2004, άλλαξαν παντού, σε κάθε πόλη και κουτσοχώρι, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, όχι με κριτήρια εμπειρίας ή γνώσης του αντικειμένου, αλλά με καθαρά κομματικά κριτήρια. Αυτό επιβεβαιώνεται από και τις δύο πλευρές. Συνέπεια? Μεγάλο έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών τους. Έχω ακούσει και πολλά, για ρουσφέτια, για δωροδοκίες, για για για, αλλά εντάξει, αν θέλω τα πιστεύω κι ούτε έχουν σημασία για μένα. Αυτό που έγινε σαφές όμως είναι, κι εδώ θα συμφωνήσω κάθετα με τον Παρμενίδη, ότι δεν μπορείς να ασκήσεις αποτελεσματική δημόσια διοίκηση χωρίς ικανό προσωπικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός σωστά χωρίς αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Το κράτος δεν είναι λάφυρο πολιτικών φατρίων για να βολεύουν και να ξεβολεύουν τα κομματικά παιδιά τους. Για φανταστείτε να βάλετε έναν τυφλό να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο. Το ίδιο πράγμα έγινε το 2004, και ιδού τα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  14. Gmosie το έχουμε καταλάβει, αν και η γη ήδη κάηκε, κυριολεκτικά, εδώ και 1 χρόνο.

    ReplyDelete
  15. Μα ρε Gmosie χαίρω πολύ. Αυτά τα ξέρω κι εγώ. Το άρθρο κάνει μια πολύ ωραία περιγραφή της κατάστασης, περιγραφή μπορώ να σου κάνω κι εγώ. Το θέμα είναι γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση? Η ειρωνία της υπόθεσης ξέρεις ποια είναι? Ότι και η τότε κυβέρνηση και η σημερινή, εκλέχθηκαν για την επανίδρυση του κράτους, για το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Και οι δύο θητείες, η τότε και η νυν, σημαδεύτηκαν από παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις που ξέσκισαν την Ελλάδα κυριολεκτικά, τότε λόγω χρεών, ελλειμμάτων, δραχμής, σήμερα λόγω καμίας προετοιμασίας και κανενός νοικοκυρέματος.

    ReplyDelete
  16. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση συνειδητά εμπόδισε και εμποδίζει το φοροτεχνκό μηχανισμό του Δημοσίου(ΔΟΥ) να εισπράτtει τους βεβαιωμένους φόρους και τις άλλες οφειλές που είναι στα συρτάρια και ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.Και που ο Ελ.Τύπος υπολογίζει σε 35 δισ.
    Ξέρετε ότι διέλυσε το ΣΔΟΕ και το επανασύστησε με ημετέρους και με άλλο όνομα.Το ίδιο έκανε και με την Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος.Την κατάργησε και την μετέτρεψε σε απλή επιτροπή που βγάζει πορίσματα καθ'υπαγόρευση.
    Και το χειρότερο απόλα καλλιέργησε στο κάθε πολίτη νοοτροπία ανομίας και ατιμωρησίας για τους παραβάτες.
    Oταν αυτά τα λέει ο Ελ. Τύπος και η Καθημερινή ,φίλε SER, οι δικές μου "κομματικές παρωπίδες" περισσεύουν και περιττεύουν.

    ReplyDelete
  17. παρμενιδη
    δυστυχώς οι κομματικές σου παρωπίδες σε εμποδίζουν να αποδώσεις τα του Καίσαρος τω καίσαρι.

    Δεν μπορείς να αποδίδεις το πρόβλημα στην αλλαγή από ΣΔΟΕ σε ΥΠΕΕ
    και για να τα πούμε με το όνομά τους επί ΣΔΟΕ το λάδωμα πήγαινε σύννεφο. Δεν διόρθωσε τίποτα το ΣΔΟΕ

    Ουτε και μπορείς να προσποιείσαι ότι δεν ξέρεις πως οι θέσεις εφόρων βγαίνουν σε πλειστηριασμό εδώ και 25 έτη

    Δέχομαι την υποστήριξή σου στο ΓΑΠ ως άδολη. Στη θέση σου θα ξανασκεφτόμουν αν είναι προς το συμφέρον του ΓΑΠ να αναλάβει το μπάχαλο, διότι θα "καεί"

    ReplyDelete
  18. Μαζέψε τε μετρητά μάγκες, cash is king.
    ====

    Και εγώ λέω "Gold is the Emperor".

    ReplyDelete
  19. Έλα ρε μάγκες τώρα τι την ψάχνετε. Δεν είναι ούτε καν θέμα αυτής της κυβέρνησης ούε καν της προηγούμενης... Η ξεκάθαρη πλέον γραμμή για την Ελλάδα έχει δωθεί ήδη από το 1980 όποτε έγινε και το το ξήλωμα της πραγματικής παραγωγής και καθιερώθηκε η αποθέωση της απάτης - επιβράβευση της απάτης και κυνήγι της έντιμης εργασίας. Η δημοκρατία βασίστικε όπως και παλαιότερα καθαρά και μόνο στην πελατειακή σχέση και στο αισχρό κέρδος επί διαμελισμένων πτωμάτων - και συνεχίζει να είναι έτσι. Κουφαίνομαι (για να χρησιμοποιήσω λεξιλόγιο από 1980) όταν βλέπω ακόμα άτομα να λένε 'ναι ο κωστάκης δεν έκανε τίποτα αλλα για να δούμε τι θα κάνει ο γιωργάκης' και οι άλλοι να κάθονται και να το σκέφτονται. Το κομματοσκυλάκι έχει το συμφέρον, οι άλλοι γιατί ακούνε όμως; Μήπως ελπίζουν για κάνα ψίχουλο και αυτοί; Γιατί εάν κάποιος αφιλοκερδώς πιστεύει τότε πρέπει να πάσχουν από κάποια νοητική υστέρηση οπότε μπορούν και να επισκεπτούν κάποιον ειδικό να τους βοηθήσει.

    Ο λαός πριν 30 χρόνια εμπιστέυτικε για τη δημοκρατία του αυτούς (ή αυτούς που αυτοί στήριζαν) που λίγα χρόνια πιο πριν σφάζονταν για το ποιος θα κάνει τη δική του δικτατορία πρώτος κάνοντας διαγωνισμό στο ποιος θα σκωτώσει πιο πολλούς αθώους πολίτες που τύχαινε να βρεθούν στη μέση. Τώρα ο λαός θα πρέπει να εμπιστευτεί για την οικονομική του ανόρθωση αυτούς που ευθύνονται για την οικονομική του δυσπραγία.

    Δηλαδή συγνώμη τι περιμένετε ρε μάγκες; Όταν οι γονείς σας ψηφίζανε Καραμανλήδες και Παπανδρέηδες και Μητσοτάκηδες ότι θα γίνονταν δουλειά; Που ζούσαν; Και που ζείτε και εσείς; Δεν βλέπετε γύρω σας;

    Μην την ψάχνετε. Ο καθείς για την πάρτη του.

    Να σας ρωτήσω όμως κάτι πλέον βασικό. Δε με λέτε; Τι σας κάνει να πιστεύετε πως ο ρόλος ενός κράτους είναι να έχει καλή οικονομία; Πως ο ρόλος ενός κράτους είναι μόνο και μόνο να φροντίζει την οικονομική ανάπτυξη των πολιτών του; Η την ασφάλεια των περιουσιών τους; Για ποιο λόγο λοιπόν να το παλεύουμε;

    Τα παμε αυτά. Σοβαρή κυβέρνηση θα δείτε όταν ανοίξουν 10 νέα φυλάκες για να μπουζουριάσουν μέσα κόσμο, πολύ κόσμο. Μόνο όταν θα πέσει σφαλιάρα εκεί που πρέπει θα δείτε προκοπή... και τότε πάω στοίχημα δε θα σας αρέσει καθόλου, μα καθόλου και βάζω και υπογραφή.

    ReplyDelete
  20. σερ η αλλαγή από ΣΔΟΕ σε ΥΠΕΕ αντανακλά τη φιλοσοφία του "χαλαρά". Φύγαμε από το δήθεν φορομπιχτικό και διεφθαρμένο φοροπασόκ και πήγαμε στη laffer-ιανη δεξιά με μπόλικη Ελλάντα. έτσι λεμπάουσκι; το αποτέλεσμα 35 δις ανείσπρακτα βεβαιωμένα από το Ελεγκτικό. οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. επειδή προηγουμένως τα πράγματα δεν ήταν Δανία αυτό δε σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουμε και Ουγκάντα...

    ReplyDelete
  21. > Και εγώ λέω "Gold is the Emperor".

    Φούσκα.

    ReplyDelete
  22. what about property? is this a good time to buy? we could do with a comfukian analysis at this point...

    ReplyDelete
  23. Eσύ θέλεις, αλλά αυτός δεν μπορεί. Είναι φασκιωμένος σαν εκείνη την κομμώτρια, την κυρία βαρδινογιάννη.... ούτε να μιλήσει, μήτε να μασήσει, μπορεί!!!!!!!!!
    Χτυπιέται από τους πόνους.

    Με τις μορφίνες κάθε πέντε λεπτά. ΚΑΙ του είπα, "Πρόσεξε, παληοκάθαρμα, ΜΗ τολμήσεις να ξαναπείς 'Παρμενίδηηηηηη........ Παρμενίδη μου σώσε με, κάνε καμμιά προσευχούλα', διότι θα σε βάλω στις εφημερίδες".

    Αμάν πιά με σένα, ζνομ, δήθεν, γελοίε υποκείμενε.

    ReplyDelete
  24. @ ulis

    ας βγάλουν πρώτα έξω τους προφυλακισμένους για ναρκωτικά (18 μήνες παρακαλώ), ας ξαναδούν το θέμα ναρκωτικών, ποινικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής για την πρόληψη και την επανένταξη αυτών των παιδιών, να αδειάσουν οι νυν φυλακές, όπου το 42%!!!! είναι για τέτοιες υποθέσεις, και μετά να τις γεμίσουν με τα υποκείμενα που εννοείς.

    ReplyDelete
  25. Gmosie

    ξέρεις πως λέγεται αυτό σε απλά ελληνικά ?

    "άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τη βράκα αλλιώς"

    λες και το ΣΔΟΕ είχε λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής........

    ReplyDelete
  26. Σιγά το νέο!

    Από στοιχεία και παραδείγματα να φάνε κι οι κότες.

    Όλοι ξέρουμε άλλος λίγο άλλος περισσότερο τι γίνεται, αλλά κανείς δεν κουνά το δαχτυλάκι του γιατί έτσι μας βολεύει.
    Εκ των υστέρων και από τον καναπέ μας παριστάνουμε τους σοκαρισμένους, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που βλέπουμε στις ειδήσεις των καναλιών δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

    Έχουμε καλομάθει ως κοινωνία στις παροχές και στους σωτήρες και τώρα που φαίνεται στο βάθος το αδιέξοδο, κραυγάζουμε απεγνωσμένα μπας και βρεθεί κανένας να μας γλυτώσει.

    Για τη κατάντια μας κύριοι η ευθύνη είναι συλλογική και όσο δεν το συνειδητοποιούμε τόσο το χειρότερο.

    Ο κάθε ένας από τη θέση του, κυβερνήτες και κυβερνώμενοι φέρουμε ευθύνη!
    Οι πελατειακές σχέσεις έχουν βολέψει πολλούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ένας στους τρείς Έλληνες εργαζόμενους, πληρώνεται έμμεσα η άμεσα από το δημόσιο.

    Όλοι μας, από τη στιγμή που θα βάλουμε το χέρι στη τσέπη να λαδώσουμε για το οτιδήποτε, αυτόματα γινόμαστε συνένοχοι και στηρίζουμε αυτές ακριβώς τις πελατειακές σχέσεις που κατά τα αλλά κατακεραυνώνουμε.

    Οι διαμάχη για το ποιο κόμμα έκανε τι ακριβώς και πότε, με αρρωσταίνει!
    Μα πως είναι πραγματικά δυνατό να πιστεύουμε ότι για το Ελληνικό γίγνεσθαι φταίει περισσότερο ο Ανδρέας, ο Μητσοτάκης ή ο Καραμανλής ή δεν ξέρω εγώ ποιός.
    Τι πάει να πει «φταίει περισσότερο» και τι σημασία έχει αυτό τώρα?

    Φταίμε όλοι που τους ψηφίσαμε και φταίμε όλοι που νομίζοντας ότι χωρίς γερές παραγωγικές βάσεις και κουλτούρα δημιουργίας στήνονται ισχυρές οικονομίες.
    Εδώ και 35 χρόνια ψηφίζαμε κόμματα που τα οποία έκαναν προγράμματα και σχέδια για ανάπτυξη της παράγωγης και της ανταγωνιστικότητας και τα άφηναν στα συρτάρια και στα χρονοντούλαπα. Κοιμόμασταν και συνεχίζουμε δυστυχώς να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

    Δεν ξέρω αν και πώς θα εισπραχθούν οι βεβαιωμένοι φόροι ή οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά ξέρω ότι αν δεν αλλάξουμε ως κοινωνία πολλοί από εμάς, και σίγουρα τα παιδιά μας, θα αναγκαστούν να κάνουν ότι και οι πατεράδες μας στη δεκαετία του ’50.

    Να πάμε μετανάστες...

    ReplyDelete
  27. μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Μανωλιός 11 δις βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφείλες Αλλιώς 35 δις

    ReplyDelete
  28. ελα μωρε gmosie μην το εκφυλίσουμε στην περιπτωσιολογία

    δεν εχεις δει έλεγχο του ΣΔΟΕ να έρχεται και από τα πρώτα λεπτά να σου λένε "αυτό μπορούμε να το αφήσουμε εδώ ?"- μιά ΑΝΟΙΚΤΗ σάκα δίπλα στο γραφείο του διευθυντή γιά να ρίξεις το φακελάκι

    μακάρι οι λύσεις να ήταν τοσο απλές
    Εχεις αντιληφθεί ότι χρέος = ΑΕΠ ?
    δηλαδή ότι πρέπει να δουλεύουμε ΟΛΟΙ τσάμπα 1 χρόνο γιά να ρεφάρουμε ?

    Εχεις αναρωτηθεί αν η αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών είναι η ταφόπλακα της ανάπτυξης αλλά και κάθε δραστηριότητας στην Ελλάδα ?

    Το αν λέγεται ΣΔΟΕ ή ΥΠΕΕ μας πειράζει? Ας το πουν και ΑΒΓ φτάνει να κανει τη δουλειά του

    ReplyDelete
  29. Ντμ, δε μιλάμε για να κάνουμε και άλλο δουλειά, λέμε να ανοίξει καμιά φυλάκα παραπάνω (και ναι να βγάλουν τους ναρκομανείς που λέει ο Τζακ- προσωπικά τρελένομαι με κάτι τέτοια άθλια).

    Εν πάσι περιπτώσι, μια που έλεγες για μετανάστευση, εγώ που μένω Γαλλιά για προσωπικούς πρώτα λόγους (και εργάζομαι) θεωρούμαι μετανάστης; Δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Ακόμα και όταν λέω 'όσο να ναι ε, αποκόβομαι από το ελληνικό τρόπο ζωής' αλλά και από την άλλη μέχρι 17 ετών πριν πάω εξωτερικό για σπουδές δεν μπορώ να πω και πως την έβγαζα... στα 'μπουζούκια' (ίσως γιατί μου αρέσει ο Διονυσίου, καμιά σχέση με σημερινά 'μπουζούκια'). Όπως και να έχει - και Ελλάδα που πάω στο το γιου τιουμπ τον ακούω, και Γαλλία το ίδιο κάνω. Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ. Δεν είναι πλέον οι εποχές του σταθμού του Μονάχου. Και τώρα που ξαναφθηναίνουν τα εισιτήρια πας έρχεσαι με το 1/10 του μισθού... άλλος βέβαια προτιμά 2 μπουζούκια το μήνα... γούστα είναι αυτά.

    Ζούμε στην εποχή της πάρτης. Πάντα ήταν έτσι, απλά τώρα είναι κανονικά και με το νόμο. Μην την ψάχνετε λοιπόν. Εάν μπορείς να γίνεις ευκατάστατος σε ένα κράτος πάμφτωχο, τόσο το καλύτερο. Εάν πάλι σε καταδικάζουν σε φτώχια και παρακμή, τουλάχιστον μη το παίζεις θύμα. Βάρα μια μούτζα, ανέβασε στη Βουλή ΚΚΕ, Καρατζαφέρη ή ακόμα καλύτερα Βεργή και οικολόγους. Για το αν υποτίθεται έχεις αγάπη για τον τόπο σου και καλά δε θέλεις να είσαι μόνο για την πάρτη σου, λοιπόν άλλο ο τόπος σου, άλλο το έθνος σου και άλλο το κράτος. Από τη στιγμή που το κράτος ξεπουλάει τα δύο πρώτα, και από τη στιγμή που εσύ ούτε τουφέκι ούτε καραμπίνα κραδαίνεις για την υπεράσπισή τους (μη το πάρετε τοις μετροιτοίς}, είναι τουλάχιστον βλακώδες να έχεις άλλα κολλήματα και το λιγότερο υποκριτικό από τους άλλους (τους λίγους κερδισμένους εννοώ) να σου ζητάνε να έχεις τέτοια κολλήματα.

    Κοιτάξτε την πάρτη σας λοιπόν. Εγώ ζω Γαλλία, δουλεύω σε πολυεθνικιά, δε θεωρώ καθόλου υπόχρεο τον εαυτό μου σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν ξέρω που πετιούνται οι φόροι που πληρώνω - εννοείται ότι αυτή η κρίση για όσο δεν επηρεάζει τη δουλειά μου δεν με αγγίζει... κρίμα τους ανθρώπους μεν, μου είναι αδιάφορο δε. Ο καθής για την πάρτη του.

    ReplyDelete
  30. Eμένα πάλι με έστελνε η διαπρεπής μαμά τα καλοκαίρια στο Παρίσι, μόνο μου, πακέτο (από τα early teens). ΤΙ απόλαυση, Θεέ μου.

    Ενοιωθα ότι βρισκόμουν στο φυσικό μου περιβάλλον. Χρόνια αφθάστου κομψότητας.

    Tότε, ο τσοχατζόπουλος πατέρας σας και η λαλιωτο-φώφη μάνα σας διασκεδαζαν τραγουδώντας "στην Τουρκία το χασίσι το πουλούν με την οκά".

    Εξ ου και καταντήσαμε όπου βρισκόμεθα. No surprises here.

    TRASH BEGETS TRASH.

    ReplyDelete
  31. "το υπουργείο ξεκινάει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τηλεοπτικά σποτ και καταχωρήσεις στον Τύπο. Το μήνυμα της διαφημιστικής καμπάνιας είναι «Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση, ξεκινάει από τον καθένα, μας ωφελεί όλους».

    Όπως είπε ο υπουργός η εκστρατεία είναι ήπια και δεν θίγει κανέναν ενώ μέσα απ΄ αυτή επιχειρείται η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες."
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29-11-08

    Το πρόβλημα πάντως που εντοπίζει το πόστ που συζητάμε δεν είναι η φοροδιαφυγή.Αλλά η αδυναμία-άρνηση του φοροτεχνικού μηχανισμού να εισπράξει 35 δισ. ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ που είναι στα συρτάρια και τα ντουλάπια των ΔΟΥ.Το 2003 αυτά τα ποσά ήταν λιγότερα απο τα μισά.Η σύγκριση είναι απαραίτητη όχι για να ψέξουμε ή να επαινέσουμε κόμματα αλλά για να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι τί συμβαίνει.Αυτές τις μέρες θα χρηματοδοτηθεί απο το υπουργείο οικονομίας μια τεράστια καμπάνια για "να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση".Θα πρόκειται για μια ακόμη παμπόνηρη εξαγορά των ΜΕΝΤΙΑ με κρατικό χρήμα μεσω της κατανομής της διαφημιστικής πίτας.
    Και ενώ το πρόβλημα,ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,είναι οι τεράστιες κρατικές σπατάλες,λέγε διαφθορά,ο τρισάθλιος υπουργός οικονομίας την χρηματοδοτεί ξεδιάντροπα, για να μας πείσει με ένα διαφημιστικό πακτωλό χρημάτων, "πως θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση",που ο ίδιος βέβαια ποτέ του δεν τη γνώρισε.

    ReplyDelete
  32. Eκείνο που "μου τη σπάει" μαυτούς εδώ που μας κυβερνάνε είναι το ότι μας σπρώχνουν προς τον Οριενταλισμό.Προς το Ανατολίτικο ραχατηλίκι.Υπονομεύουν τη πορεία της χώρας προς το θεσμικό Ευρωπαισμό και το Δυτικό μοντερνισμό για πρώτη φορα απο τότε που ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος.Ενα κράτος που η ιδρυτική του γέννηση συντελέστηκε σε μια περίοδο λάμψης του Ευρωπαικού Διαφωτισμού.Και απο τότε, με πισωγυρίσματα φυσικά,ακολουθούσε το δρόμο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού, πότε ενστερνιζόμενο και πότε,απλώς μιμούμενο, τις αξίες του "Ελληνοκλασσικού" Δυτικού πολιτισμού.
    Τελευταία φωτεινή περίοδος,η περίοδος Σημίτη.
    Τώρα ζούμε μιά περίεργη κατάσταση ενός αναθεωρητισμού, τύπου Οριεντάλε,όπου αναγορεύουμε σε πρότυπα θαυμασμού,ονομαζοντάς τους επενδυτές,κάτι περίεργους τύπους ανέκφραστους και αίσκιωτους που τους καλούμε να μας σώσουν απο τη διεθνή κρίση,δημιουργώντας λιμενικές και εναέριες Πύλες στην Ελλάδα που κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν ως Κερκόπορτες.

    ReplyDelete
  33. αυτό είναι το θέμα έχεις 35 δις και κάθονται και δεν μπορείς να τα μαζέψεις και όλο και αυξάνονται ήδη τα περισσότερα πάνε για παραγραφή. επίσης τι αποτυχία είναι να λένε ότι από τα 7 δις που μπορούν να μα΄ζεψουν άμεσα θα μαζέψουν μόνο το 1,5...

    ReplyDelete
  34. να ρωτήσω κι εγώ τότε κάτι

    αν δεν μπορείς να μαζέψεις τα βεβαιωμένα γιατί φταίει το όποιο κόμμα κυβερνά ?

    ό άχρηστος δημόσιος μηχανισμός ευθύνεται και εκεί θα πρέπει να γίνουν χειρουργικές τομές

    χωρίς λόγια- μαχαίρι χρειάζεται, είναι ήδη αργά

    ReplyDelete
  35. δηλαδή ο μηχανισμός αχρήστεψε από μόνος του 173% σε τέσσερα χρόνια; Για πιο λόγο; και πως συνδέεται με την απογραφή και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Ας αναζητήσουμε την αιτία. Είπαμε, δεν ήμασταν Δανία ντε, είχαμε μύρια όσα προβλήματα αλλά τώρα γίναμε ουγκάντα. Πάμε βουρ για άδεια ταμεία ή για υπερχρέωση...

    ReplyDelete
  36. gmosie

    μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε.

    Ο δημόσιος μηχανισμός ξεκουρντίζεται κάθε μέρα και περισσότερο. Λες εσύ ότι δίνει δεκάρα τσακιστή κανείς Δ.Υ. ?

    Η -γιά να το πούμε αλλιώς- υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και ανάδρομης πληροφόρησης στη δημόσια διοίκηση ?

    Και σου φταίει η απογραφή ? επειδή μας στέρησε τις δικαιολογίες που έφτασαν το χρέος εδώ που είναι σήμερα ?

    Και λες "παμε βουρ για άδεια ταμεία" - τα ταμεία είναι άδεια εδω και χρόνια

    Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. To πάρτυ τελείωσε - τώρα έρχεται ο λογαριασμός

    ReplyDelete
  37. Μάγκες γιατί την ψάχνετε και άλλο; Αυτό που δεν μπορείτε να καταλάβετε είναι το εξής. Εάν χρωστάει τώρα το κράτος παραπάνω είναι γιατί τα δάνεια που πήρε ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, ο
    Σημίτης και ο Καραμανλής είναι τυφλά με την έννοια είναι δάνεια του στυλ ΄πάρτα τώρα να τη βγάλουμε αυτό το χειμώνα και μετά έχει ο θεός΄. Σας κακοφαίνεται το 173% αλλά για να το αντιμετωπίσεις αυτό θα έπρεπε να είχαν γίνει οι κινήσεις 20 χρόνια πριν. Όπως ακριβώς λένε και οι Κινέζοι για το πότε πρέπει να φυτεύονται τα δέντρα.

    Λοιπόν εάν γίνονταν οι σωστές κινήσεις επί Σημίτη ίσως αρχίζαμε να βλέπουμε κάτι τώρα. Γελιέστε αν νομίζετε πως γίνανε, το χρέος αυξήθηκε - τους Ολυμπιακούς και τα χρήματα για τις φιέστες που τα βάζετε; Εάν ο Κάραμαν είχε κάνει σωστές κινήσεις για το χρέος και τα ασφαλιστικά θα αρχίζαμε να το βλέπουμε στην επόμενη πενταετία, εάν δε τις πάρει τώρα θα το δούν κυρίως η επόμενη γενιά των 700 ευρώ.

    Το γεγονός είναι ότι ο Κάραμαν δεν μπορεί και δεν έχει τη διάθεση να αλλάξει πολιτική γιατί σκοπός του είναι να βρίσκεται στην εξουσία. Και ο λαός τι κάνει για αυτό; Κάθεται και ακούει τον Γιωργάκη λες και θα φέρει κάτι νέο; Αυτό και αν δεν είναι ανέκδοτο. Ναι θα φέρει κάτι τόσο νέο όσο το ΠΑΣΟΚ - που και νέους να σου εμφανίσει τι θα είναι νομίζετε; Θα είναι οι γόνοι των παλαιοΠΑΣΟΚΟΝ ντυμένοι με τα ρούχα που αγοράσανε βέβαια με τα κλοπιμαία (πχ. τα λεφτά που δίνουν τα κόμματα για τα μπουζούκια των φοιτητών, εννοείται ότι σπιτι, αυτοκίνητο είναι καλυμμένοι κτλπ.). Παίδες αν δεν έχετε δει εσείς, εγώ εχω δει και μπορώ να σας πω ότι αυτού του είδους οι νέοι είναι οι πλέον αδίστακτοι.

    Γιατί την παλεύετε με τα δημοσιονομικά; Θέλετε τη βελτίωση τους; Ωραία. Φορολογικό κυνήγι από πάνω μέχρι κάτω. Οι πλούσιοι θα την κάνουν για αλλού με πλέον όλα τους τα λεφτά (όπως κάνουν Αμερική και είναι το κράτος με το μεγαλύερο χρέος στον κόσμο), και οι μικρομεσαίοι θα τη βγάλουν με 700 ευρώ από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας τους - και θα ξανακάνουν την Ελλάδα λίγο πιο ελκυστική για επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές. Εννοείται τέρμα οι φιέστες, σύνταξη στα 65-70 εάν είναι δυνατόν και υγειονομική κάλυψη τα πλέον βασικά. Τι νομίζετε υπάρχουν και άλλες μαγικές συνταγές; Απλά θα γίνετε η γενιά των μεγάλων θυσιών.

    Αλλά ρε μάγκες αυτό θέλει ο κόσμος; Μάλλον όχι. Λοιπόν να ένα παράδειγμα πολύ απλό: μόλις χτες διάβαζα μια αντι-ρατσιστική λέει οργάνωση παρήλανε λέει για να διαμαρτυρηθεί λέει για το ξύλο που φάγανε λέει κάτι Πακιστανοί μετανάστες. Προφανώς οι διαδηλωτές ήταν Έλληνες. Εννοείται ότι δεν ήταν καν ενημερωμένοι το γιατί το φάγανε το ξύλο. Η αστυνομία δικαιούται να χρησιμοποιήσει νόμιμη βία εάν το κρίνει σκόπιμο και η βία είναι ανάλογη της αντίστασης - και αυτό είναι γενικός κανόνας (έτσι για όσους δεν το πήραν χαμπάρι ακόμα)... άλλωστε τους Πακιστανούς τους ξέρουμε και δεν είναι και τα πιο ευγενικά παιδιά που είναι να τους μιλάς και με το παρακαλώ... Λοιπόν τι ζητούσανε οι αντιρατσιστές; Νομιμοποίηση για αυτούς τους μετανάστες, και για όλους γενικά και δωρεάν στέγαση. Και κανείς δε βγήκε βέβαια να τους ρωτήσει γιατί δεν κάνανε διαδήλωση για τους συνταξιούχους όταν είχαν φάει ξύλο από την αστυνομία. Κανείς δεν βγήκε να τους ρωτήσει γιατί δεν διαδηλώσαν ενάντια στο ξύλο που τρώνε οι οπαδοί των ομάδων από τους αστυνομικούς. Κανείς πάνω από όλα δε βγήκε να τους ρωτήσει εάν μας ρώτησαν εμάς για το εάν πρέπει να δωθεί δωρεάν στέγαση στους ξυλοδαρμένους. Γιατί και εγώ θα ήθελα δωρεάν στέγαση και να ξέρετε τον γάιδαρο που μου χαρίζουν δεν τον κοιτάω στα δόντια. Βολεύομαι και με δωρεάν δωμάτιο... δωρεάν και ότι να ναι.

    Εννοείται ότι οι αντι-ρατσιστές (όπως και οι αντίπερα) είναι βαλτοί. Από αυτούς που τους αρέσει να συνεχίζεται η κατάσταση του σκαβεμπορίου γιατί συντηρεί άλλωστε την υπάρχουσα κατάσταση. ΠΛηρώνονται τα λαμόγια για να τα λένε αυτά. Εξ εμπειρίας οι περισσότεροι δεν έχουν μπει σε σπίτι που να είναι σε 10 χιλιόμετρα απόσταση από το πρώτο σπίτι μετανάστη ποτέ στη ζωή τους και εάν μαθαίνανε ότι βρίσκονται εντός της ακτίνας θα αλλάζανε αμέσως γειτονιά. Κανείς όμως δεν βγαίνει να τους κράξει ακόμα και τώρα σε μια εποχή που οι πολίτες τη βγάζουν με 700 ευρώ που δε φτάνουν ούτε για τσιγάρα... δεν πειράζει τους ξεφωνημένους τους κράζει ο Υλίς...

    Δε με λέτε ρε μάγκες; Θέλετε και μετρα για οικονομία από την κυβέρνηση; Από που θα βγουν τα λεφτά τα οποία απαιτήτε από την άλλη για να ξεφύγετε από τα 700 ευρώ; Έτσι με τη μαγκιά; Εννοείται με δανειο. Ζητήσατε όμως ποτέ να εφαρμοστεί ο νόμος; Έχουμε ωραιότατη νομοθεσία στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται ποτέ; Ποιος ζήτησε να εφαρμοστεί; Κανείς. 30 χρόνια τώρα δεν μετράω ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για αυτο το θέμα. Λοιπόν να μην παραπονιέστε τώρα.

    ReplyDelete
  38. > Από που θα βγουν τα λεφτά τα οποία απαιτήτε
    >από την άλλη για να ξεφύγετε από τα 700 ευρώ;
    >Έτσι με τη μαγκιά; Εννοείται με δανειο.

    α) Είσπραξη όλων των ανείσπρακτων φόρων.
    β) Απόλυση τουλάχιστον του 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων.
    γ) Φορολόγηση της Εκκλησίας.
    δ) Δήμευση της περιουσίας όλων (κυρίως πολιτικών και βουλευτάδων) όσων την έχουνε κάνει με κλοπιμαία.
    ε) Μείωση των μισθών βουλευτών και μεγαλοστελέχων δημοσίων εταιριών.

    Θέλεις και άλλα;

    ReplyDelete
  39. Στέφανος Μάνος
    Εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ σε μόλις 15 ημέρες

    Το πρόγραμμα σωτηρίας των τραπεζών είναι ένα πρόγραμμα σωτηρίας όχι της οικονομίας και των τραπεζών, αλλά είναι ένα πρόγραμμα σωτηρίας του προϋπολογις μού και της κάλυψης των ελλειμμάτων.

    Είδα και μία πρωτοφανή δήλωση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, ο οποίος ούτε πολύ ούτε λίγο τόνισε ότι τα κεφάλαια που δίνει η κυβέρνηση θα τα πάρουμε για να μην την στενοχωρήσουμε.

    Θέλουμε να κρύψουμε από τις Βρυξέλλες τα ελλείμματα και έχουμε μία νέα εξέλιξη στη δημιουργική λογιστική που βάζει μέσα και τις τράπεζες.

    Από εκεί και πέρα το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι το κράτος να κόψει δαπάνες οι οποίες δεν έχουν αρχή και τέλος.

    Να σας θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ότι θα περικόψει περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ από σπατάλες τις οποίες κάνει το δημόσιο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει και καμία πρόθεση να συμβεί.

    Να σας φέρω ένα σχετικο παράδειγμα. Στην Ελλάδα εργάζονται σε δημόσιο τομέα και στα φροντιστήρια περί του 300.000 εκπαιδευτικούς και αντιστοιχεί στον καθένα τέσσερα παιδιά, ενώ την ίδια ώρα στην Φινλανδία που είναι υπόδειγμα στην εκπαίδευση παγκοσμίως αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός για κάθε 18 μαθητές.

    Και παρά το γεγονός αυτό, έχει η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της την πρόσληψη άλλων 6.000 εκπαιδευτικών. Αυτά κατά τη γνώμη μου, είναι χρήματα πεταμένα από το παράθυρο.

    Πριν μιλήσουμε για επέκταση των ελλειμμάτων πρέπει να δούμε κονδύλι?κονδύλι, τι μπορούμε να περικόψουμε. Και κατά την γνώμη τα ποσά που μπορούμε να περιορίσουμε εύκολα μπορούν να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ. Πριν αρχίσουμε λοιπόν να δανειζόμαστε και να δανειζόμαστε ουσιαστικά από το μέλλον, πρέπει να κάνουμε μία καλύτερη διαχείριση ? μείωση των δαπανών, της σπατάλης, της κλοπής και θα έλεγα και του διάχυτου κόστους. Θέλετε ένα παράδειγμα για το τελευταίο;

    Για να γίνει μεταφορά ενός ακινήτου στην Κηφισιά ένας συμβολαιογράφος παίρνει το λιγότερο 15.000 ευρώ για δουλειά ενός 2ωρου.

    Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα που δημιουργούν τεράστια αύξηση του κόστους, ειδικά στις μεταφορές και ως εκ τούτου στα προϊόντα που μεταφέρονται.

    Κάθε «παλαβομάρα» που κάνουμε ως κράτος έχει επίπτωση στο spread. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν 15 μονάδες βάσης, σήμερα είναι 160 μονάδες βάσης. Ο κίνδυνος είναι αν δεν δείξουμε σύνεση, περιορισμό των ελλειμμάτων, περιορισμό του ισοζυγίου, το spread μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και αν αυτό συμβεί τότε η όποια στήριξη της πραγματικής οικονομίας θα εξανεμιστεί αφού τα χρήματα που θα δοθούν θα φύγουν από την αύξηση του κόστους δανεισμού.

    Μία επιτροπή σοφών μέσα σε 15 ημέρες θα μπορούσε να βρει τα 5 δισ. ευρώ και αυτά να «φύγουν» από την φορολογία και να ενισχυθεί η κατανάλωση.

    ReplyDelete
  40. Σε μιά συνέντευξη, είπε την προηγούμενη Κυριακή ο εκλεκτός κύριος κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, "Εμείς στην Ηπειρο λέμε, 'Το γομάρι το βγάζει από τη λάσπη ο νοικοκύρης'".

    ΑΥΤΟΙ, λοιπόν, που θα σας βγάλουν από τη λάσπη πρέπει να έχουν ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (υπό την ΚΑΛΗΝ έννοια του όρου), να γεννήθηκαν πλούσιοι KAI να διαχειρίσθηκαν χρήματα επιτυχώς, με σύνεση και εντίμως.

    Ατυχώς, αποθανόντων του Αντωνάκη και της Μάρως, τέτοια κοινωνικά στοιχεία ΔΕΝ υπάρχουν.

    Το ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ δε όλων είναι ότι ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΟΔΟΣ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ στην ΕΞΟΥΣΙΑ,

    ΑΠΛΑ και ΜΟΝΟ

    θα σας ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ, από την ΛΑΣΠΗ, στην οποία ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ μέχρι τον λαιμό,

    σε ΕΝΑ ΒΟΘΡΟ!!!!!!!!!!!!

    Τον εξαίρετο κύριον κύριον Στέφανον Μάνον ΟΥΤΕ βουλευτή δεν τον βγάζετε, την ΣΤΙΓΜΗ μάλιστα που εκλέγετε ως βουλευτές άτομα της "κατωτάτης υποστάθμης" [γιά νά ΜΗ ξεχνάμε και την θεία Φωφώ].

    Με ΔΙΚΗ σας, λοιπόν, ΕΠΙΛΟΓΗΝ και ΕΥΘΥΝΗΝ,

    ΘΑ ΠΑΤΕ

    από την

    ΛΑΣΠΗ στον ΒΟΘΡΟΝ!!!!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  41. Θα μου πείτε,

    "Ποιό είναι το διά ταύτα σου κύριε;"

    ΜΑ ΑΥΤΗ είναι η ΤΡΑΓΩΔΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ - δεν υπάρχει ΠΡΟΤΑΣΗ.

    This is your predicament:

    ΛΑΣΠΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από την μιά

    ΒΟΘΡΟΣ - ΠΑΣΟΚ από την άλλη.

    ΚΑΙ στην ΜΕΣΗ εσείς, διότι αυτή ακριβώς είναι η ΣΥΝΘΕΣΗ του χαρακτήρα σας

    50% ΛΑΣΠΗ, 50% ΚΟΠΡΑΝΑ.

    ΕΝΟΣΩ ΔΕΝ αλλάζει ο ΛΑΟΣ, ουδέν τα αλλάξει.

    ΟΥΔΕΝ!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  42. erratum
    ουδέν τα αλλάξει->
    ουδέν θα αλλάξει

    ReplyDelete
  43. KAI μη πεις τίποτα και νευριάσω Παρμενίδη, διότι θα σπάσουν τα ράμματα στη μυτούλα και στα αυτάκια μου και θάχουμε χειρότερη τραγωδία.

    ReplyDelete
  44. Ποιά αυτάκια σου βρε που είναι μεγαλύτερα κι από τις αυτάρες του γαϊδάρου και ποιά μυτούλα σου που είναι μεγαλύτερη κι από αυτή του Καταγκιόζη;;;

    Γελοίε υποκείμενε

    ReplyDelete
  45. Hτανε, ήτανε, δεν είναι πιά κυρία Γεννηματά μου.

    Κύριο Χιούζ δούλεψε 5 ώρες μύτη, και κύριο Αλαμ 4 ώρες αυτιά κυρίου.

    Μεγάλο επιτυχία.

    Κύριο έχει πολύ χαρά, φθάνει Σάββατο μεσημέρι από Παρίσι. Εγώ φτιάξω κέϊκ, θα στείλουμε λίγο και καλό άνθρωπο κύριο Παρμενίδη.

    ReplyDelete
  46. Σιωπή εσύ.

    Από πότε ανοίγουν στόμα οι υπηρέτριες στις κυρίες και μάλιστα σοσιαλίστριες του δικού μου βεληνεκούς.

    ReplyDelete
  47. @πανος κωνσταντινίδης

    η πρότασή σου δεν θα φέρει αποτέλεσμα -Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ

    τα μέτρα που προτείνεις θα φέρουν αποτέλεσμα άπαξ αλλά δεν είναι επαναλαμβανόμενα, ενώ οι ανάγκες της g700 είναι

    Το ίδιο λάθος κάνετε όλοι με παρόμοιο πολιτικό προσανατολισμό, νομίζετε οτι με one off μέτρα λύσαμε το πρόβλημα.

    Τα πήρες τα 35 δις (άπαξ) άντε και κάθε χρόνο +1-2 δις φόρους από την εκκλησία και πες να γλυτώσεις 0,5 δις από μισ8οδοσία Βουλής

    τι να σου κάνει άμα χρειάζεσαι ΚΑΤ'ΕΤΟΣ 250+ δις ?

    ReplyDelete
  48. @ Στέφανος Μάνος
    thrοugh
    libertarian

    H δραματική ΑΥΞΗΣΗ του spread οφείλεται, θα έλεγα, Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ, στο

    ΧΑΩΔΕΣ και ΧΑΟΤΙΚΟΝ

    ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

    που το 2008 μπορεί να φθάσει ΚΑΙ τα 26 και 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

    I dread it!

    KAI αυτό, εν σειρά, απορρέει από το γεγονός ότι με εξαίρεση το 5-7% του Λαού, οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ [2-4.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετησίως] που διοχετεύεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ σε
    EIΣΑΓΟΜΕΝΑ φρου-φρού και αρώματα.

    Απαξάπαντες οι Γαλλόφωνοι και αρχοντογεννημένοι κάτοικοι της LlllllaarSHas φοράνε κολώνια Ted Lapidus. Στο ΜeSHenikollllla Καρδίτσης προτιμούν Givenchy III (trois), στα Γρεβενά οι βρωμοπόδαροι σλαβομακεδόνες και ρωσοπόντιοι θέλουν boxers Calvin Klein και πάει λέγοντας.

    Προσωπική μου αντίληψη και ΒΕΒΑΙΟΤΗΣ είναι ότι, ανεξαρτήτως δημοσιονομικής διαχείρισης, δλδ ΑΚΟΜΑ και εάν το ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ μετατραπεί σε 0% Η σε περίσσευμα, το ΠΡΟΒΛΗΜΑ θα υπάρχει εις το ΑΚΕΡΑΙΟΝ.

    Η ΧΩΡΑ,

    κυρίες και κύριοι,

    ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ,

    ουδέν παράγει και ουδέν εξάγει.

    ΚΑΙ δεν παράγει και δεν εξάγει, διότι, εκτός από τους φουκαράδες τους Αλβανούς που δουλεύουν [αυτούς που δουλεύουν], 90% των Ελλήνων ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ.

    Οι εισπράξεις εκ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ συρρικνούνται ΚΑΙ αναμένεται το 2009, με την οικονομική κρίση, το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ χρήμα να ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ κάτω από 10 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

    ReplyDelete
  49. @ser

    τα μέτρα που προτείνω είναι μόνο η αρχή. Ας γίνει η αρχή με το να εφαρμοστούνε αυτά τα μέτρα, ας δείξει η κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να μειώσει το χρεός και να αυξήσει τα αποθεματικά και ας κάτσουνε κάτω οι υπουργοί να βγάλουνε κι άλλα μέτρα. Επαναλαμβανόμενα αυτή τη φορά. Το κυριότερο που θα πρότεινα εγώ είναι ίδρυση βιομηχανικών μονάδων και παραγωγή, ή τουλάχιστον ας δώσει η κυβέρνηση κίνητρα σε ξένες εταιρίες να έλθουνε στην Ελλάδα, όπως έκανε η αγγλική κυβέρνηση που δεν παράγει απολύτως τίποτα, αλλά μόνο με τις υπηρεσίες στο City βγάζει δισεκατομμύρια.

    Θα πάρουνε χρόνο, δε διαφωνώ, τα αποτελέσματα θα φανούνε σε 20-30 έτη, όχι αύριο. Αλλά να γίνει σωστή δουλειά.

    ReplyDelete
  50. @ Ulis

    Τι λες παιδάκι μου για τους μετανάστες και τους "βαλτούς αντιρατσιστές";
    Το είδα μόλις τώρα, γιατί το σχολίασε ο Γιούρι στο επόμενο ποστ.
    Ούτε που θα μπω στον κόπο να επιχειρηματολογήσω...
    Απλώς δε μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να αναφωνήσω: ΤΙ ΛΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ;;;

    ReplyDelete
  51. Ένα παράδειγμα έφερα. Ότι στη χώρα που ο μέσος πολίτης παίρνει 800 ευρώ για το μισό της καριέρας του είναι το πλέον αστείο να βγαίνουν ελληνάκια και να ζητάνε νομιμοποίηση και τσάμπα στέγη για πακιστανούς ή ότι άλλο λαθρομετανάστες... και το πιο αστείο είναι ότι κανείς από τους Γ700 δε θα βγει να τους ρίξει καρπαζιά.

    Γιατί αρπάζεσαι; Εγώ ο ίδιος εξωτερικό μένω. Και έχω περάσει και δύσκολες καταστάσεις. Αλλά εδώ μιλάμε καθαρά και πέρα από χαζοκολλήματα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι πολιτικαλικορέκτ (οι πραγματικοί ναζιστές, οι πραγματικοί ρατσιστές - έχεις δει κανέναν πολιτικαλι κορέκτ από Κορδελιό; ε;), οι οποίοι βέβαια έχουν κάθε συμφέρον να πήξει ο τόπος από λαθρομεταναστίλα (δεν το λέω εγώ, αυτοί το βλέπουν έτσι) όχι μόνο για να ρίξουν τους μισθούς ακόμα πιο κάτω αλλά επίσης για να κλείσουν μια για πάντα όποια στόματα θέλουν να μιλούν.

    Εύκολο δεν είναι να με πεις ρατσιστή; Ε λοιπόν ακόμα πιο εύκολο είναι να το παίζεις αντιρατσιστής, να υποστιρίζεις αυτό το παζάρι ανθρώπων, έμμεσα να τους καλείς να ρθουν για να τους βάλεις να δουλέψουν 3-4 χρόνια με μισθούς της πείνας, να κρατήσουν τα ημερομίσθια κάτω, και μετά όταν ξυπνήσουν και αυτοί, δεν πειράζει θα φέρεις άλλους, έχει ο κόσμος μπόλικους.

    Εσύ όμως που το παίζεις 'ενοχλημένος πολίτης' με την όλη κατάσταση Γ700 και τα σχετικά, δεν σε ενοχλεί το ότι τα διάφορα αρπακτικά με τον πιο ύπουλο τρόπο (αντιρατσισμός από τη μία, κοινωνικές ανάγκες από την άλλη, διεθνείς εξελίξεις από την τρίτη κτλπ.) υπονομέυουν το εισόδημά σου;

    Και τέλος, τα σχολιάζω τα παραπάνω γιατί κόλησες σε αυτό το σχόλιό μου γιατί εγώ δεν μένω εκεί, για μένα είναι μόνο μέρος της εικόνας, είναι πολλά άλλα από πίσω, πάρα πολλά άλλα.

    Δεν μπορείς να ζητάς παραπάνω από 700 όταν βγαίνεις στο δρόμο για την Παλεστίνη αλλά όχι για να μπουν μέσα οι οικονομικοί εγκληματίες, οι φοροφυγάδες και ούτο καθεξής - και αν το ζητήσει και κανείς να τον υποπτεύεσαι και για φασίστα (ε ναι ρε βέβαια! γνωστό το κόλπο)! Δεν μπορείς να δακρύζεις πάνω από φανταστικούς νεκρούς φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, των ΤΕΙ Πατρών, ΙΕΚ Ξυνή και τα σχετικά όταν χειροκροτείς κυβέρνηση που έχει κλέψει στις εκλογές και στη συνέχεια να ψηφίζεις την αντιπολίτευση που το ήξερε και το έραψε γιατί απλά περίμενε τη σειρά της. Πχ. τώρα δεν μπορείς να οδύρεσαι 2 μήνες τώρα για σκανδαλάκια της πλάκας όπως τα κτήματα μιας μονής έτσι γιατί μερίδα του τύπου τα έχει με την κυβέρνηση γιατί δεν τους τα σκάει όπως τους τα σκαζαν παλιά, όταν ο μισός κρατικός μηχανισμός λειτουργεί για να αρμέγεται (μόνο τους ετήσιους εξοπλισμούς να βάλω και έχεις 10 Βατοπέδια το μήνα). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας να κλείσεις όλα τα δικαστήρια και τις αστυνομίες μέχρι να αρχίσουν να μπουζουριάζονται οι εγκληματίες. Δεν μπορείς καν να μου πεις τίποτα εδώ όταν η χώρα των 700 ευρώ ήθελε και Ολυμπιακές φιέστες πριν καν φτιάξει ένα σωστό μετρό, ένα σοβαρό λιμάνι, έναν σοβαρό αυτοκινητόδρομο, μια σοβαρή υποδομή για τους πολίτες της - σου λέει έπρεπε να γίνει η φιέστα για να κινητοποιηθεί ο κόσμος, τρίχες κατσαρές... οι φιέστες πρέπει να γίνονται για να πέφτει φάγωμα. Εσύ όμως που τη βγάζεις με 700 (και εγώ με 600 άρχισα Ελλάδα) τι έκανες;

    Προσωπικά δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα γιατί με πρόλαβαν τα προσωπικά και βρέθηκα Γαλλία (αρχικά ούτε τη γλώσσα δεν κατείχα), το πάλεψα και να μαι ανερχόμενος. Δε χρωστάω τίποτα στη Γαλλία γιατί δε μου πρόσφερε και τίποτα πέρα από ένα σχετικό πλαίσιο πιο στανταρντισμένο από ότι η Ελλάδα. Από εκεί και πέρα μόνος μου με τους δικούς μου ανθρώπους προχώρησα. Δεν περιμένω τίποτα και από κανέναν καραγκιόζη. Η εποχή είναι της πάρτης.

    Η λοιπόν θα είσαι για την πάρτη σου ή θα νοιαστείς αλλά θα επικεντρωθείς στην καρδιά του προβλήματος. Το να νοιάζεσαι και να επικεντρώνεσαι στο να υπερασπίζεσαι στην ουσία το συμφέρον αυτών που σε πηδάνε είναι το πλέον μαζοχιστικό.

    ReplyDelete
  52. Απάντηση στον φίλο ulis

    Μπορεί το «μετανάστης» να ήχησε λιγάκι μελοδραματικό αλλά εμένα προσωπικά με «χαλάει» πολύ ως προοπτική για τη ζωή μου.
    Ευτυχώς, θέλεις λόγο ικανοτήτων, θέλεις λόγο συγκυριών, έχω καταφέρει – έως τώρα - να το αποφύγω, αλλά γνωρίζω αρκετά πρόσωπα του κύκλου μου τα οποία έχουν πάει για δουλειά στο εξωτερικό και ξέρω πόσο δύσκολα είναι ειδικά από μια κάποια ηλικία και μετά.
    Όπως αναφέρεις ο κύριος λόγος που πήγες στη Γαλλία είναι προσωπικός και επίσης αναφέρεις ότι ζεις εκεί από 17 ετών.
    Πίστεψε με ότι αυτό είναι ΠΟΛΥ διαφορετικό από να πάς οπουδήποτε να ζήσεις και να εργαστείς ΜΟΝΟΣ σου στα 30, τα 35 ή στα 40.

    Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη σου «ο καθείς για τη Πάρτη του» κυρίως για τι είναι επένδυση «υψηλού ρίσκου» και «χαμηλής απόδοσης».
    Η λογική του «Τα κατάφερες? Μπράβο! Δεν τα κατάφερες? Δεν έχεις να περιμένεις τίποτα από κανέναν» με έβρισκε και με βρίσκει αντίθετο κι ο λόγος είναι απλούστατος:
    Μια τέτοια θέση ωθεί την κοινωνία σε κατώτερα επίπεδα οργάνωσης και τελικά την μετατρέπει σε ζούγκλα που βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού.
    Σήμερα μπορεί να είναι έτσι ή περίπου έτσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει.
    Το να κοιτάς τη πάρτη σου έχει δύο όψεις. Η μια, η καλή είναι ότι μπορείς να κρατάς ότι κερδίζεις και η άλλη η κακή είναι ότι ζεις σε μια κοινωνία χωρίς συνοχή, που όλοι επιβουλεύονται όλους και η ζωή είναι μια αδυσώπητη καθημερινή μάχη για επικράτηση.
    Είναι ακριβώς αυτή η λογική που μας έχει κάνει να ζούμε σε μια χώρα με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μηδαμινή παραγωγή, ανεπαρκείς υποδομές και κακές υπηρεσίες.
    Είναι η λογική που μας έχει μετατρέψει σε λαό που δεν σέβεται το περιβάλλον του, που ασχημαίνει και βρομίζει την χώρα του, που καταστρέφει ασυλλόγιστα τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της που εν τέλει υπονομεύει το ίδιο του το μέλλον.

    Και κάτι ακόμη, κανείς δεν είναι υπόχρεος στη χώρα του. Το αντίθετο συμβαίνει ή τουλάχιστο θα έπρεπε να συμβαίνει και αυτό είναι που στηλιτεύω.
    Θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη. Εργάζομαι, παράγω, φορολογούμε και ΑΞΙΩΝΩ να απολαμβάνω από το όποιο κράτος υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτά που προσφέρω.

    Αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι να βλέπω την χώρα μου να τη λυμαίνονται κάποια γλοιώδη, αμφιβόλου ηθικής και προθέσεων υποκείμενα, που με τον ένα η τον άλλο τρόπο έχουν αναρριχηθεί - τοποθετηθεί σε θέσεις εξουσίας.

    Αυτό που με ενοχλεί είναι ο ξεπεσμός και το έλλειμμα ηθικής. Αυτά όμως - όπως έχω ξαναγράψει - είναι κοινωνικά προβλήματα με πολύ βαθιές ρίζες και η λύση τους είναι συνδεδεμένη με την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας ολόκληρης.
    Η διαδικασία για τέτοιου τύπου αλλαγές είναι κάτι που ξεκινά από τα ίδια μας τα σπίτια, συνεχίζει στα σχολειά και καταλήγει στις όποιες κυβερνήσεις.

    Η κρίση αγαπητέ μου μας αγγίζει όλους μηδενός εξαιρουμένου. Η άποψη ότι «εμένα δεν με αγγίζει αρά αδιαφορώ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς κοντόφθαλμη.

    Ακόμη κι αν τώρα εν μέσω αυτής βγάζεις περισσότερα, είναι η γενική οικονομική αστάθεια που θέτει εν αμφιβόλο την αξία των όποιων χρημάτων στο μέλλον και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
    Το ότι εργάζεσαι σε πολυεθνική μάλλον κακό είναι παρά καλό, δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο όπου όλες τους περικόπτουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το πλανήτη.

    Όσο και αν νιώθεις σίγουρος και δυνατός, σε τέτοιες εποχές καλό είναι να υπάρχουν ένα δυο contingency plans που να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή αν και ευ όσον στραβώσει οτιδήποτε στην επαγγελματική ζωή σου.

    Ίσως πάλι να είμαι εγώ, που λόγο ηλικίας, έχω αρχίσει να γίνομαι υπέρ του δέοντος συντηρητικός…

    ReplyDelete