Wednesday, November 19, 2008

Η γενιά των 700 ευρώ και οι άλλες γενιές: ένα πρόβλημα διαγενεακής ανισότητας

Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα μια μεγάλη ανεκπροσώπητη κοινωνική πλειοψηφία νέων ανθρώπων ηλικίας 19 έως 34, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά εχθρική αγορά εργασίας όπου, εάν δεν κυριαρχεί η ανεργία (22,5% για τους 19 ως 24 και 11% για τους 25 με 34), κυριαρχούν αντίστοιχα οι χαμηλές αμοιβές, η υπερεργασία, η πολυαπασχόληση και οι προσωρινές σχέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πολλοί νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και βιώνουν με δραματικό τρόπο την είσοδο στην εργασιακή ζωή. Είναι οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ.

Πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) για την επαγγελματική ενσωμάτωση των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ επιβεβαιώνει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα.

  • δύο στους τρεις 25χρονους δηλώνουν ότι έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 750 ευρώ. Το 29% από 750 έως 1.000 ευρώ, ενώ το 16,5% ξεπερνά το όριο των 1.000 ευρώ.
  • το 45,6% δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι, δηλαδή υπό το καθεστώς του συμβασιούχου.
  • ένας στους δύο ετερεοπασχολείται αναγκαστικά, δηλαδή δεν εργάζεται στο επάγγελμα που έχει επιλέξει στις σπουδές, με το 23,1% να έχει πετύχει τους στόχους του και το υπόλοιπο 19,9% να αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρει στο μέλλον.

Εάν στα παραπάνω στοιχεία για τις αμοιβές και την απασχόληση, υπολογιστούν και στη συνέχεια προσμετρηθούν δεδομένα όπως το ιδιωτικό χρέος που αναλογεί σε κάθε νέο εργαζόμενο ηλικίας μέχρι 34 ετών, το κόστος για αγορά πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα, το κατά κεφαλήν δημόσιο και ασφαλιστικό χρέος και το οικολογικό έλλειμμα εκφρασμένο σε δείκτες υποβαθμισμένου φυσικού και δομημένου περιβάλλον, οδηγούμαστε με στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί νέοι, παρά τα γιγάντια βήματα θεσμικής και οικονομικής προόδου που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, ξεκινάνε τον εργασιακό τους βίο σε δυσμενέστερη θέση απ’ ό,τι οι προηγούμενη γενιά των γονιών μας στην αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η νέα γενιά παρά την επίπλαστη ευημερία που τη χαρακτηρίζει αντιμετωπίζει πιο επώδυνα από κάθε προηγούμενη γενιά το φάσμα της διαγενεακής ανισότητας. Της υποθήκευσης δηλαδή κρίσιμων για το μέλλον μας αναπτυξιακών πόρων. Με άλλα λόγια είμαστε μια γενιά πλούσια σε προσόντα, αλλά φτωχή σε δυνατότητες, επιλογές και εργαλεία άσκησης μακροπρόθεσμης πολιτικής.

Ήδη γνωρίζουμε ότι σε κάθε Έλληνα πολίτη αναλογούν 24 χιλιάδες ευρώ δημόσιου χρέους και άλλα τόσα και περισσότερα ασφαλιστικού. Ήδη βιώνουμε την περιβαλλοντική αναισθησία σε όλο της το μεγαλείο: κατασπατάληση φυσικών πόρων, μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο και ορυκτά καύσιμα ανά κάτοικο στην Ευρώπη, το πιο ενεργοβόρο ενεργειακό μοντέλο, δάση που δεν έχουμε σταματήσει ούτε στιγμή να τα καίμε, ανεξέλεγκτες χωματερές. Ήδη ξέρουμε ότι οι παραδοσιακοί μηχανισμοί οικονομικής και κοινωνικής ανόδου που οδήγησαν στη μεταπολιτευτική οικονομική φουσκοθαλασσιά έχουν φρακάρει, καθιστώντας τη μαζική άνοδο μη δεδομένη.

Εάν το συνειδητοποιούσαμε κιόλας, τότε θα καταλαβαίναμε ότι η «γενιά των 700 ευρώ» δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο κοινωνικό πρόβλημα που εξαντλείται στις χαμηλές αμοιβές και την αγορά εργασίας μπάχαλο. Παρότι αυτά είναι τα προβλήματα που γίνονται άμεσα αντιληπτά και πιεστικά για όσους νέους θέλουν πραγματικά να εργαστούν και δεν καταφεύγουν απλώς στη χλιδαεργία, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη διαρκή διεύρυνση της διαγενεακής ανισότητας στην Ελλάδα, την οποία προκαλούν οι επιλογές των παλιότερων γενεών στην οικονομία και το περιβάλλον, και οξύνουν σαρωτικοί ως προς τις συνέπειές τους παράγοντες όπως οι αλλαγές στη δημογραφία.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες όξυνσης της διαγενεακής ανισότητας, το εργασιακό μπάχαλο, το δημόσιο και ασφαλιστικό χρέος και το οικολογικό έλλειμμα είναι προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και να πάψουμε να είμαστε γενιά των 700 ευρώ. Για να γίνουμε γενιά της χιλιετίας με θετικό πρόσημο απαιτείται να προωθήσουμε μια ατζέντα διαγενεακής δικαιοσύνης όπου θα συνδυάζονται ένα πακέτο αναδιανομής ευκαιριών και πόρων για τη νέα γενιά (new deal για νέους) με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Οι γενιές του 114 και του Πολυτεχνείου μπορεί να έδωσαν λύσεις σε όλα τα μεγάλα στρατηγικά θέματα που απασχολούσαν τους Έλληνες από τη σύσταση του ελληνικού εθνικού κράτους, δημοκρατία, ασφάλεια, οικονομική και νομισματική σταθερότητα, ευρωπαϊκός προσανατολισμός (εξελίξεις ανεκτίμητης αξίας), όμως, μην έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή και παραγωγική οικονομία κατέληξαν να ζουν καλά, καταναλώνοντας και στέλνοντας το λογαριασμό στο μέλλον.

Σήμερα, καλούμαστε να θέσουμε τις δικές μας άμεσες κοινωνικές προτεραιότητες και να αποκτήσουμε διακριτή ιστορική ταυτότητα κομίζοντας τη δική μας δέσμη ιδεών και προσώπων στα δημόσια πράγματα. Αρκεί να το επιλέξουμε.

46 comments:

  1. σήμερα, στις 23:45 το βράδυ η γενιά των 700 ευρώ στην εκπομπή αποδείξεις στον ANT1

    ReplyDelete
  2. Γενιά των 700 ευρώ ή γενιά των άφραγκων Executives.
    Τώρα πιά δεν υπάρχουν απλοί εργαζόμενοι.Ολοι ειναι Executives!!Toυς αποκαλούν και "κασμάδες".Ολη τη μέρα είναι στη δουλειά και σκάβουν και σκάβουν ...και σκάβουν το λάκο τους.

    ReplyDelete
  3. σήμερα διάβασα κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον

    το ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας έχει πλεόνασμα και γι'αυτο υπάρχει η σκέψη να μειωθούν οι εισφορές

    Νατη η διαγενεακή ανισότητα. Όταν οι συνομίλικοι μας Γερμανοί θα συνταξιοδοτούνται εμείς τι θα παίρνουμε ?

    Τίποτα! Τα έφαγε η γενιά των γονιών μας

    ReplyDelete
  4. @ser
    "Τα έφαγε η γενιά των γονιών μας"

    Αν τα έκανε δημόσια αγαθά,αν τα έκανε παραγωγικές επενδύσεις,χαλάλι τους.Τα έκανε ευτελη προσωπικά πλούτη.Πλούτη που με το τρόπο που αποκτήθηκαν δημιούργησαν κοινωνικά στερεότυπα,κοινωνικές συμπεριφορές,κοινωνικές αξίες,κοινωνική στάση ζωής, που είναι το χειρότερο κληροδότημα για τη γενια των 700 ευρώ.

    ReplyDelete
  5. Ενδιαφέρον αυτό στη Γερμανία. Θα περάσουν λέει και τη διαγενεακή δικαιοσύνη στο σύνταγμα. Πέρασε από τις αρμόδιες επιτροπές και πάει βουρ για θεσμοθέτηση

    ReplyDelete
  6. Τα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους με stage. Ταυτόχρονα η δουλειά μίας μόνιμης εργασίας μοιράζεται σε δύο ή τρεις εργαζόμενους ιδιωτικών συνεργείων. Ακόμα και αυτό το είδος της απασχόλησης γίνεται αντικείμενο ρουσφετολογικής διαχείρισης από τους πολιτευτές των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας . Θα το ανεχόμαστε για πολύ ;;

    ReplyDelete
  7. όπως είπε ο Δημήτρης στην εκπομπή Αποδείξεις η μετατροπή ενός προγράμματος κατάρτισης και απόκτησης εμπειρίας σε υποκατάστατο εργασίας που μοιράζεται ρουσφετολογικά στην πλέμπα είναι οι κλασσικές ελληνικές πατέντες που πληρώνουμε διαχρονικά. Και μετά βγαίνει ο ανεκδιήγητος Μητρόπουλος και λέει τις παπαριές του. Φταίει λέει η Ευρώπη. άντε καλή τύχη στη β΄αθήνας μάγκα. Ψιλομαπέ πάντως το σόου του ΑΝΤ1

    ReplyDelete
  8. Μια χαρά τα είπε ο Δημήτρης. Ειδικά με τα stage, όταν φόρτωσε και πήρε φόρα έκανε τον Μητρόπουλο να γουρλώσει σαν τους λεμούριους της Μαγαδασκάρης!

    χαχαχαχα

    Μπράβο ρε Μητσάρα, πήγαν να τα ρίξουν στην Ευρώπη οι λαικιστές του κερατά και τους ξεσκέπασες.

    ReplyDelete
  9. Αδικήθηκε κατάφωρα ο εκπρόσωπος της G-700 στο πάνελ.Δεν του δόθηκε καθόλου χρόνος.Ο Ευαγγελάτος εδώ έχει ευθύνη.Υποτίθεται ρε άνθρωπε ότι στείνεις ένα σόου για τους εφτακοσάρηδες και δεν ρωτάς τίποτε τον εκπρόσωπό τους;
    Δεν φταίνε οι άλλοι του πάνελ.Ο παρουσιαστής,παρότι έμπειρος,δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις εμπορικές ανάγκες του σόου.Ξόδεψε την εκπομπή για της ανάγκες της κ.Βατοπελέκη.Οι πολιτικοί για μια ακόμα φορά ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.Ολοι οι άλλοι ήταν γαλαρία και γλάστρες για να διαμορφωθεί το κατάλληλο σκηνικό.
    Ας δουμε όμως το θετικό,που είναι η ανάδειξη του προβλήματος της γ700 έστω και με αυτόν τον πολύ στρεβλό τρόπο.
    Συντρόφια, το πρόβλημα της G-700 είναι πρόβλημα ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ της εργασίας και του κοινωνικού της ρόλου στην ανάπτυξη της Αξιοπρέπειας,της Ελευθερίας,της Δημοκρατίας.Χωρίς αξιοπρεπώς αμοιβόμενη εργασία, ΔΕΝ υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα.Υπάρχει σκλαβιά.
    Μη μασάτε.Οι ειρηνικοί αγώνες έχουν θετικά αποτελέσματα μόνο όταν είναι η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.

    ReplyDelete
  10. Η εμβόλιμη παρουσία της κ.Βατοπελέκη, ανάμεσα στους νέους της γ700, ισοδυναμεί με ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους σας, που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας, κ.Ευαγγελάτο.

    ReplyDelete
  11. Την χούντα των συνταγματαρχών κουτσά-στραβά και με μια λαική εξέγερση τον αντιμετωπίζεις. Τον τηλεοπτικό φασισμό κρυμμένο πίσω από τον μανδύα του δημοκρατικού δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου πώς τον αντιμετωπίζεις;

    ReplyDelete
  12. Ρε γαμωτο και γω περιμενα τον Ευαγγελατο να ξεπερασει τον εαυτο του και να δωσει χρονο στη g700...Ομως δε μπορεσε να ξεπερασει τις εμπορικες αναγκες του σοου!!!

    Τι λες ρε Παρμενιδη!!!!
    Δεν ηξερες οτι ο Ευαγγελατος θα κανει το γνωστο δακρυβρεχτο σοου?

    Αλλα καλα σας εκανε γιατι εχει κολλησει η κεφαλα σας...Ακους εκει τα stage ειναι μια χαρα θεσμος αλλα εχουν γινει μηχανισμοι πελατειακων σχεσεων!!!Ολα τα στραβα στην Ελλαδα ειναι απο την απληστια και τις πελατειακες σχεσεις..Ασε ρε μουσατε!!ΜΟυ εισαι συμπαθης καθοτι και γω μουσιε αλλα μας τα χετε πρηξει με τις πελατειακες σχεσεις...

    Και που σαι vaggela, δε τα ριχνουν στην Ευρωπη,πολιτικη κανουν...ΜΗ ΨΑΡΩΝΕΙΣ!!!

    ReplyDelete
  13. Ακριβώς Βαγγέλας.Οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν τον εχθρό τους.Γνώριζαν τα μέσα του.Γνώριζαν και το τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.Σήμερα ο εχθρός είναι "αόρατος".Πολύ συχνά μπαίνει στο σπίτι σου μέσα απο "αθώες" τηλεοπτικές εκπομπές.Πολύ συχνά είναι εικονικός.Και πολύ συχνά πρέπει να παλαίψεις και σύ με εικονικά μέσα, να γίνεις και σύ εικονικός, για να τον αντιμετωπίσεις με επιτυχία.Τα εικονικά όπλα της γενιάς των 700 είναι τα μπλόγκς.Και σαυτό το πεδίο θα πρέπει να έχει την έδρα της και να δίνει τους αγώνες της αυτή η γενιά.Οταν παίζει εκτός έδρας τη κάνουν μια μπουκιά τα τηλεοπτικά μεγαθήρια.

    ReplyDelete
  14. Ο Ισοπεδωτισμός Γιουρι είναι και αυτό προσφορά στον "αόρατο" εχθρό.Τα stage απο θεσμός απόκτησης εργασιακής εμπειρίας εξελίχθηκαν σε ρουσφετολογικό μηχανισμό χειραγώγησης των νέων.Αλλά η λογική του καραγκιόζη, "πονάει κεφάλι,κόβει κεφάλι",δεν είναι πολιτική στάση.Είναι ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ.ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΊ ΣΤΟΝ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΌ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ.

    ReplyDelete
  15. Ωπα! Νατη και η ισοπεδωση...

    Και γιατι δε μου δινεις εσυ η οποιος αλλος που δεν ισοπεδωνει μια εξηγηση για την αλλαγη στην εκφορα του λογου που σχετιζεται με την εργασια?

    Γιατι μιλαμε συνεχεια για απασχοληση και οχι για εργασια?

    Οι αλλαγες στις εργασιακες σχεσεις γενικα σε ευρωπαικο επιπεδο εννοω τι σχεση εχουν με τα stage που χαιρεστε ετσι?Αυτο που υποστηριζω ειναι πως προκειται για ΡΥΘΜΙΣΕΙς ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟς ΕΡΓΑΣΙΑς και το σημαντικοτερο σας το χω ξαναπει στο επιπεδο της ταξικης παλης αφου περιπλανωμενοι εργαζομενοι αδυνατουν να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ...Κυριο αιτημα ειναι η μειωση του χρονου εργασιας ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ!!!

    ReplyDelete
  16. Η εννοια της "απασχολησης" που συνεχως λιβανιζεται ειναι το ιδεολογικο οχημα μιας νεας ρυθμισης της εργασιας με κατευθυνση τη μισθωτη σκλαβια!!!

    Στο κατω κατω δε μπορουμε να βλεπουμε κατακτησεις των εργαζομενων των προηγουμενων γενεων να ξηλωνονται εν ριπη οφθλμου!!Τι ειδους διαγενεακη δικαιοσυνη εχετε στο κεφαλι σας αμα δε μπορειτε να προστατεψετε αυτα που σας κληροδοτησαν?

    ReplyDelete
  17. {Γιατι μιλαμε συνεχεια για απασχοληση και οχι για εργασια?}

    Γιατί δεν μιλάμε Ελληνικά αλλά μεταφρασμένα Αγγλικά.Πως αλλοιώς να μεταφράσεις το employment.


    {...Κυριο αιτημα ειναι η μειωση του χρονου εργασιας ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ!!!}

    Kυριο αίτημα είναι η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της εργασίας,ως του πρώτιστου παραγωγικού συντελεστή.Και φυσικά η κοινωνική ΑΞΙΩΣΗ της.

    ReplyDelete
  18. parmenides said

    "Γιατί δεν μιλάμε Ελληνικά αλλά μεταφρασμένα Αγγλικά.Πως αλλοιώς να μεταφράσεις το employment

    Δε σοβαρολογεις...Κανεις πλακα...

    ReplyDelete
  19. Για ποιό λόγο ο Εργάτης έγινε Εργαζόμενος;

    ReplyDelete
  20. ναι γιούρι μου πελατειακή αξιοποίηση των θεσμών λέγεται. Γιατί όταν ο κάθε δημαρχαίος του ΚΚΕ μεγάλης Θεσσαλικής πόλης, μήπως να σου θυμίσω όνομα και ονόματα ή δε θυμάσαι ήταν πολύ παλιά, πλημμυρίζει το Δήμο με συμβασιούχους και του γαμάει τη μάνα του θεσμού για να κάνει ρουσφέτι στο κόμμα και την κομματική πελατεία ε τότε βράστα κι άστα.

    ReplyDelete
  21. Επίσης να υπενθυμίσω σε κάτι κύριους "εργατολόγους" με διδακτορικό από γιουγκοσλαβία στην αυτοδιαχείριση ότι πολύ πριν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις η Ελλάδα είχε μέγα πρόβλημα στην ανεργία των νέων. εν προκειμένω τη δεκαετία του 80 επί σοσιαλισμού η ανεργία στους 15 -24 ήταν από 23% το λιγότερο μέχρι 26%. ας ξεκολλήσει λίγο η βελόνα επιτέλους

    ReplyDelete
  22. Τώρα πιά Γιούρι δεν έχουμε ούτε Eργάτες ούτε εργαζόμενους ούτε απασχολούμενους.Εχουμε μόνο Executives.
    Σε λίγα χρόνια το ΚΚΕ,αν θέλει να παραμείνει ταξικό κόμμα, θα είναι το κόμμα των Executives.Δεν θα υπάρχουν άλλωστε άλλες μορφές εργασίας.
    Ο καλύτερος τρόπος για ένα εργοδότη να σου δίνει όσα και όποτε θέλει και να σε απολύει όποτε του καπνίσει είναι να σε προσλαμβάνει ως Executive.

    ReplyDelete
  23. Καλησπέρα,

    άθλια εκπομπή. Μικρή αλλά καλή η συμμετοχή σας. Νόμιζα ότι θα έπαιζε κι άλλα βίντεο με συνεντεύξεις milleuristi κλπ., αλλά τελικά προτίμησε να παίξει βατοπελέκη.

    Πρώτα απόλα, ΝΑΙ, η διαφθορά πλήττει τους αδύναμους και τους χαμηλόμισθους περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία πολιτών, γιατί πλήττει το κράτος δικαίου και την αξιοκρατία. Βιώνουμε μια συνεχή χειροτέρευση του φαινομένου ενώ δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό πέρα από εξαγγελίες.

    ΑΛΛΑ, ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ!! Είναι ΛΥΠΗΡΟ και ΑΘΛΙΟ να ασχολούμαστε κάθε τρεις και λίγο με ηθικοπλαστικά θέματα και να μην ασχολούμαστε με την πραγματική οικονομία, να μη συζητάμε επί συγκεκριμένης ατζέντας για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων. Επιβεβαιώνετε τη μετριότητα σας ως δημοσιογράφος και το υψηλό στοιχείο του παραγοντισμού που σας διέπει,για άλλη μια φορά Νίκο Ευαγγελάτο. Και δε σας λέω κύριο γιατί δε σας αρμόζει.

    Επανέρχομαι.

    ReplyDelete
  24. Κ. Βαρβιτσιώτη είπατε για μείωση του δείκτη ανεργίας.

    Δεν είπατε όμως ότι:

     56% των νέων μέχρι 30 ετών πληρώνονται μέχρι 700 ευρώ (ΕΣΥΕ)

     2 στους 3 25χρονους (64%) δηλώνουν ότι έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές έως 750 ευρώ. Το 20% δηλώνουν αποδοχές από 750 έως 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 16% ξεπερνά το όριο των 1.000 ευρώ

     46% των νέων δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι, δηλαδή υπό το καθεστώς του συμβασιούχου

     1 στους 2 25χρονους ετεροαπασχολείται αναγκαστικά: δεν εργάζεται στο επάγγελμα που είχε επιλέξει. Μόλις το 23% εργάζονται στο επάγγελμα που είχαν επιλέξει. Το υπόλοιπο 20% δεν εργάζεται στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει αλλά δεν το θεωρούν πρόβλημα γιατί εκτιμούν ότι θα τα καταφέρουν στο μέλλον. Δηλαδή το τελευταίο ποσοστό δείχνει έμμεσα την κακή ψυχολογία και χαμηλή αυτοπεποίθηση των νέων για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

     Το % των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων από 0,2% το 2005 έφτασε στο 2% το 2007. Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν σήμερα τους 25.000.

     Η ανεργία στους νέους 15-24 = 22%, και στους 25-34 = 11%. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις νέες γυναίκες ως 30 ετών, το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 26% !!!!!

    Όλα αυτά δείχνουν ότι ένας τριαντάρης σήμερα παρά του ότι έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία ευμάρειας και πληθώρας καταναλωτικών αγαθών, μια ασύλληπτη εξέλιξη για τους νέους σε σχέση με ό, τι αντιμετώπισαν οι προηγούμενες γενιές, δυστυχώς αντιμετωπίζει μια συγκριτικά πιο δύσκολη κατάσταση σε σχέση με τον ομόλογο του πριν από 30 χρόνια.

    ReplyDelete
  25. κ. Βαρβιτσιώτη είπατε ότι αποτύχατε να δημιουργήσετε νέα γενιά επιχειρήσεων, δε φύγαμε από τη μικροεπιχειρηματικότητα. Παραδέχεστε την αποτυχία σας ή τα ρίχνετε στο ΠΑΣΟΚ? Εσείς τι κάνατε για αυτό?

    Είπατε κ. Βαρβιτσιώτη ότι το στοίχημα είναι στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας. Ανοίξατε κανέναν κλάδο επαγγέλματος? Γιατί επί δικής σας κυβέρνησης ζήσαμε μόνο εκβιασμούς από τους γκάνγκστερ των κλειστών επαγγελμάτων και συναλλαγές μεταξύ κυβέρνησης σας και αυτών. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΙΛΑΤΕ????

    ReplyDelete
  26. κ. Ευθυμίου,

    μιλήσατε για ελαστικοποίηση της εργασίας και πολιτική ευθύνη. Είπατε, αν η ανάπτυξη είναι το κλειδί, στην Ελλάδα αυτή ταυτίζεται με τις κυβερνητικές πολιτικές - υπονοώντας δηλαδή ότι σε άλλες χώρες δεν ταυτίζεται???

    ΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ!!!!

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ.

    Τι μιλάμε για οικονομία της γνώσης και υψηλών δυνατοτήτων, για επένδυση στον εργάτη της γνώσης, αν δεν ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ????

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. Το πρόβλημα της Γ700 είναι πρόβλημα συλλογικό, που σχετίζεται με μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, τη μεταπολιτευτική. Υπάρχει συλλογική ευθύνη για το ότι:

     Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί μαζικής κοινωνικής και οικονομικής ανόδου, όπως το δημόσιο, η μικροεπιχειρηματικότητα, τα ευρωπαϊκά πακέτα, δεν αντικαταστάθηκαν ή ενισχύθηκαν από νέους

     Δε δημιουργήσαμε ισχυρή παραγωγική βάση

     Δεν πριμοδοτήσαμε την εργασία όσο θα έπρεπε και δεν την αναδείξαμε σε ύψιστη αξία του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, δεν την τοποθετήσαμε ως βασικό συντελεστή της πραγματικής παραγωγής

     Δε μεταρρυθμίσαμε έγκαιρα την αγορά εργασίας και δε φτιάξαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

     Δε δημιουργήσαμε ποιοτικά συλλογικά αγαθά. Τα δημόσια-κρατικά αγαθά, που τις προηγούμενες δεκαετίες συνέβαλλαν στη μείωση των ανισοτήτων και τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής ζωής, σήμερα χάνουν το στοίχημα της ποιότητας και απαξιώνονται.

     Δεν προωθήσαμε την επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων, αλλά πριμοδοτήσαμε την αναγκαστική αυτοαπασχόληση και τα μικρομάγαζα έντασης εργασίας

     Επιλέξαμε να ζούμε καλά, καταναλώνοντας και στέλνοντας το λογαριασμό στο μέλλον

     Φορτώσαμε τους νέους και τις μελλοντικές γενιές με χρέη, ιδιωτικά, δημόσια και ασφαλιστικά

     Τώρα ετοιμάζονται και οι επόμενοι λογαριασμοί που αφορούν στο οικολογικό έλλειμμα και στο χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα

    ReplyDelete
  29. Mεσούτ,

    Απευθύνεσαι στον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, δεν καταλαβαίνεις ότι του βάζεις δύσκολα;

    Γιούρι,

    Σου μιλώ παντελονάτα φίλε... αν τα άτομα κάνανε πραγματική πολιτική, οι μισοί από αυτούς θα ήταν φυλακή για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και οι υπόλοιποι μισοί δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους.

    ReplyDelete
  30. @ Mesout

    Όπως λέει κι ο Dan Gillmor, τα μπλογκς ανοίγουν δρόμο για τη δημοσιογραφία από το λαό για το λαό. Καταρρίπτουν κι εκτροχιάζουν το ρόλο, την δύναμη, την επιρροή και την αξία των παραδοσιακών και ισχυρών ΜΜΕ, ανοίγουν το δρόμο για τη ΛΑΙΚΗ δημοσιογραφία.

    Και για να επεκτείνω τη σκέψη μου, τα μπλογκς ανοίγουν το δρόμο για την Κοινωνία των Πολιτών, της δίνουν φωνή που δε γνώρισε ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, ενώνουν και δικτυώνουν τους πολίτες παγκόσμια, σπάνε κάθε φράγμα και όριο που συμφέροντα θα ήθελαν αλλιώς πάση θυσία να αποσιωπήσουν. Η επανάσταση έχει αρχίσει κι όσοι δεν το έχουν καταλάβει θα έρθουν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.

    Keep blogging!!

    ReplyDelete
  31. den eida tin ekpompi giati eimai Agglia. fantazomai tha egine i xabra ton ioudaion. Ok omos it's a fuckin show u know. this is tv for you dudes. you get your 15 seconds of fame and that's it. it ain't the fuckin radio or the press where u got the time to expand the argument. as far as i am concerned it must have been a good advertisement to the cause. Anyway as it sounds the biggest fuck up must have been peleki. first because a whole hour was lost on bullshit scandals. deyteron giati einai fuckin proklitiko kai kyniko to throw a big money corruption scandal right on a bunch of 25 year olds who don't get paid more than 1000 euros a month. that just ain't right my dudes

    ReplyDelete
  32. μεσούτ, το παραλήρημα από ένα σημείο και κάτω κόβεται.

    ReplyDelete
  33. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέλη της ΕΕ. Πρέπει να επιδιώκουμε την κινητικότητα μας στην ΕΕ, όχι να περιμένουμε η ΕΕ να έρθει σε εμάς. Πρέπει να βγούμε από το τέλμα της απάθειας και της παθητικής παρατήρησης, πρέπει να αναμειχθούμε με τα «Ευρωπαιόπουλα» και να μάθουμε από αυτά, ίσως και να τους μάθουμε κι εμείς κάτι. Σίγουρα όχι όμως τη Μύκονο, το χαβαλέ, τα ρούχα Gucci και το ζητιάνεμα για μια θέση στο δημόσιο.

    ReplyDelete
  34. Αν δε σχηματίσουμε συμμαχίες με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης, αν δεν πιέσουμε μαζί την καρδιά της ΕΕ που χαράσσει και καθορίζει πολιτικές, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το παιχνίδι σήμερα παίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, και είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπους να ακουστούμε και να τους επηρρεάσουμε. Σε επίπεδο Ελλάδας το έχουμε καταλάβει. Δεν αλλάζει τίποτα. Ας αλλάξουμε λοιπόν τα πράγματα μέσω της ΕΕ κι ας επιβάλουμε την εφαρμογή των αλλαγών στην Ελλάδα μέσα από αυτούς.

    ReplyDelete
  35. Εμείς σαν G700 θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή Αποδείξεις στον ANT1 για την ευκαιρία που μας έδωσε να αναδείξουμε το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ, μάλιστα με εκπρόσωπό μας στο πάνελ της συζήτησης, σε μία τόσο μαζική τηλεοπτική εκπομπή.

    Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά και όπως τα θέλουμε. Η συνέντευξη της Πελέκη ήταν άστοχη και ο συμβολισμός της παρουσίας της συγκεκριμένης κυρίας προκάλεσε , ενώ έφαγε και πολύτιμο χρόνο από ενδιαφέροντα πράγματα που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε την ευκαιρία να πούμε.

    ReplyDelete
  36. Το 2012 έχει οριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκή Χρονιά για τη Διαγγενεακή Ισότητα, Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη. Η Ευρώπη βράζει, το έχει πιάσει το μήνυμα. Η δημογραφική γήρανση, η δημιουργία ενός νέου στρατού ηλικιωμένων ατόμων που όλο και περισσότερο θα χρειάζονται τη φροντίδα και υποστήριξη μας, που θα αναζητούν επιπλέον λύσεις για την παραμονή τους στην παραγωγική βάση, η κατασπατάληση των εθνικών πόρων εις βάρος των μελλοντικών γενεών, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, έχουν σημάνει το καμπανάκι στις γειτονικές χώρες της ΕΕ, που αναζητούν λύσεις για ένα πιο δίκαιο μέλλον και για την αποφυγή οξύνσεων των σχέσεων μεταξύ των γενεών. Η ΕΕ ανοίγει το διάλογο και καλεί όλους τους πολίτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών να δικτυωθούν και να συμμετέχουν με ιδέες, προτάσεις, προβληματισμούς και λύσεις. Ψάξτε στις ιστοσελίδες της ΕΕ ή στο google και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Κι αφήστε τους δικούς μας να κοιμούνται.

    ReplyDelete
  37. ευάγγελε, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που λες δεν το είχαμε υπόψη ότι το 2012 είναι αφιερωμένο στη διαγενεακή ισότητα. Θα το ψάξουμε και θα κινηθούμε σχετικά.

    ReplyDelete
  38. @ G700

    Εσείς αισθάνεστε την υποχρέωση να ευχαριστήσετε τους προαγωγούς της κλάψας, έστω γιατί δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο εντυπώσεων για να διαιωνιστεί και να παγιωθεί ακόμα μια φορά η μεμψιμοιρία και η ηττοπάθεια του νέου Έλληνα. Μπορεί τελικά αυτό να χρειάζεται για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι κοινωνικοί συσχετισμοί για συσπείρωση και προώθηση του μηνύματος της Γ700. Ποιου μηνύματος? Ίσως του λάθος μηνύματος αλλά πάλι, έστω κάποιου μηνύματος. Εγώ δεν έχω πολιτικό ένστικτο, ούτε αίσθημα δημόσιων και καλών σχέσεων. Είμαι ένας ανώνυμος σχολιαστής που νιώθω την ανάγκη να πω τη γνώμη μου, και έχοντας γνωρίσει προσωπικά και καλά έναν από εσάς τον τελευταίο χρόνο, να εκλαμβάνω ακόμα πιο προσωπικά την προσπάθεια λαϊκισμού κι εκμετάλλευσης της ιδέας προς ιδιοτελή συμφέροντα, πολιτικά, εμπορικά και προσωπικά.

    Σταματάω εδώ, για να μη χαλάσω κι άλλο την εικόνα ή τις σχέσεις σας. Αλλά όπως είπατε κι εσείς στο παρελθόν, η πολιτική είναι σύγκρουση ιδεών, η Γ700 οφείλει να δημιουργήσει τις δικές της οργανωτικές δομές και αρμόζουσες μορφές πάλης. Κι αν δεν εκφράσω την άποψη μου για αυτούς που θα έπρεπε να τους κολλάμε στον τοίχο, αισθάνομαι ηττημένος πριν καν αρχίσω να δρω.

    Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  39. @ G700

    ο notorious είμαι, και με λένε B.I.G., ή αλλιώς Biggy Smalls. Όχι και Ευάγγελος..

    ReplyDelete
  40. Οι ιδέες ήταν στο πρώτα μηνύματα. Τα υπόλοιπα ήταν απρεπές παραλήρημα στα όρια της εξύβρισης. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

    ReplyDelete
  41. σόρυ βρε νοτόριους κεκτημένη ταχύτητα

    ReplyDelete
  42. Πολύ καλή η κίνηση της δημιουργίας του blog για την γενιά των 700 ευρώ. Πάντως και για τους υπόλοιπους που θα διαβάσουν αυτό το θέμα μια καλή σελίδα για εύρεση εργασίας είναι η www.εργασία.gr. Επειδή το link μπορεί να μη λειτουργεί σε κάποιους browsers δίνω και την punnycode μορφή του. http://www.xn--kxadbfj6eq.gr/.
    Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους στην επαγγελματική τους αναζήτηση.

    ReplyDelete
  43. @ Mesout

    Κι αν δεν εκφράσω την άποψη μου για αυτούς που θα έπρεπε να τους κολλάμε στον τοίχο, αισθάνομαι ηττημένος πριν καν αρχίσω να δρω.


    Δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι έτσι καθόλου. Ο Παρμενίδης έχει δίκιο όταν λέει πως είναι αδύνατον να παίξεις μπάλα και να τους νικήσεις μέσα στο γήπεδό τους.
    Η εκπομπή επιτέλεσε το σκοπός της, και οι νέοι οι οποίοι συμμερίζονται τους ίδιους προβληματισμούς μπορούν πλέον να μπουν στο internet και να βρουν τις παραπάνω πληροφορίες που χρειάζονται.

    ReplyDelete
  44. "Για ποιό λόγο ο Εργάτης έγινε Εργαζόμενος;"

    διότι παρμενίδη δεν υπάρχει Ελληνας εργάτης πλέον. Είναι όλοι αλλοδαποί

    g700
    είναι πολύ αισιοδοξη η σκέψη ότι υπήρξαν πολλοί τηλεθεατές που θα ψάξουν στο ιντερνετ κτλ

    Αυτού του τύπου τις εκπομπές τις βλέπουν άλλης ηλικίας και άλλων προβληματισμών τηλεθεατές

    Αρκεί να σας πω ότι εγώ δεν πήρα είδηση (και έτσι κι αλλιώς δούλευα εκείνη την ώρα)

    Συνιστώ στο μέλλον να διαπραγματεύεστε εκ των προτέρων τους όρους με τους οποίους θα εμφανίζεστε διότι (όλα τα) κανάλια τη δουλειά τους κάνουν: σας (μας)χρησιμοποιούν

    ReplyDelete
  45. Στο παρακάτω βίντεο έχει μια καλή ανάλυση για της κρυφές τεχνικές της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

    Απολαύστε...

    http://www.youtube.com/watch?v=Eyxz8KM_7Xo

    ReplyDelete